'Hdmi-licentie omvat geen kabels voor mini-displayport naar hdmi'

De organisatie achter de hdmi-specificatie, HDMI Licensing, zegt dat er geen licentie is voor kabels met een mini-displayport-connector aan de ene kant en een hdmi-aansluiting de andere, en dat deze dus niet meer verkocht mogen worden.

Volgens de hdmi-organisatie is in de licentie voor hdmi-kabels besloten dat aan beide zijden van een hdmi-kabel een vrouwelijke of mannelijke hdmi-connector zit. "De Compliance Test Specification geeft duidelijk aan welke tests nodig zijn voor alle producten die in de hdmi-specificatie zijn gedefinieerd. Aangezien deze nieuwe soort kabel nog geen deel uitmaakt van de specificaties, kan het product ook niet getest worden", aldus de verklaring van HDMI Licensing tegenover TechRadar.

Wat volgens de organisatie wel mag, is het gebruik van een kabel of dongle met een mannelijke mini-displayport-connector aan de ene kant en een vrouwelijke hdmi-connector aan de andere kant. Daarop kan dan een gewone, goedgekeurde hdmi-kabel aangesloten worden.

De hdmi-organisatie erkent dat er vraag is naar een kabel voor mini-displayport naar hdmi, maar kan alleen de dongle-oplossing aandragen. "Op dit moment is het niet mogelijk om dit soort kabels onder licentie te produceren", aldus de beheersorganisatie. De formulering geeft aan dat dit in de toekomst misschien wel mogelijk wordt.

Er zijn nog niet veel bedrijven die gebruikmaken van de mini-displayport-aansluiting. Apple is een van de weinige die de aansluitstandaard in onder meer zijn nieuwe laptops verwerkt. Ook Toshiba heeft een aantal laptops met de mini-displayport. De mini-displayport-hdmi-kabel is bij een groot aantal webshops te krijgen, maar op de site van Apple wordt alleen een mini-displayport-hdmi-dongle verkocht. Het is niet bekend of de hdmi-organisatie naar de rechter stapt om alle desbetreffende kabels uit de schappen te krijgen.

Mini-displayport hdmi kabel

Door Pieter Molenaar

11-07-2011 • 11:32

110

Reacties (110)

110
106
58
7
0
27
Wijzig sortering
Raar, een kabel is gewoon een stuk plastic en een stuk koper, fabrikanten mogen toch zeker zelf wel bepalen in welke vorm ze dat gieten? Nooit geweten dat er een licentie op plastic zat.
Raar, een kabel is gewoon een stuk plastic en een stuk koper
HDMI is kwa protocol niet compatible met DisplayPort!

Een mini-DisplayPort naar HDMI kabel/dongle bevat altijd electronica, het is dus niet een kwestie van alleen maar de juiste draadjes aan de juist pennetjes!
Dat is in dit geval helemaal niet waar. Ik heb hier een mDP-HDMI kabel met de standaard stekkers wat er op duidt dat er geen elektronica in de kabel zit. Dat is ook niet nodig want het apparaat wat ik gebruik (een Mac) kan verschillende signalen over die mDP connector naar buiten sturen waaronder HDMI/DVI maar ook VGA. Koppel je een adapter aan de Mac dan weet ie wat ie moet doen simpel gezegd. Zet je een adapter op een adapter dan ziet ie de 2e adapter niet meer waardoor het niet werkt. Er zijn velen die eerst de mDP-DVI adapter gebruiken en daarop de DVI-VGA adapter aansluiten. Dat geeft geen beeld omdat de Mac alleen maar DVI uit stuurt en de adapter ook echt niet meer dan kabeltjes doorlussen is. Zou er elektronica in zitten dan zou je wel beeld hebben omdat de adapter dan zelf converteert. Je hebt in dit geval een mDP-VGA adapter nodig zodat de Mac weet dat ie er VGA van moet maken. Exact wat mensen in de praktijk ook ervaren. Overigens werkt het met HDMI dan weer wel omdat HDMI niets meer dan DVI on steroids is. Omdat het in dit geval hetzelfde onderliggende protocol wordt gebruikt werkt het stapelen van adapters in dit geval wel.

Overigens worden adapters met elektronica actieve adapters genoemd. Tegenwoordig zijn veel DVI (zowel single link als dual link) actieve adapters. Bij Apple vindt je welgeteld maar 1 actieve adapter: de 99 euro kostende mDP-dual link DVI adapter. De rest is allemaal passief (mDP-single link DVI; mDP-VGA).

Nogmaals, er zit geen elektronica in de gemiddelde adapter/dongle. De conversie die nodig is wordt door de computer zelf gedaan. Dat heeft helaas als bijgevolg dat je geen adapters/dongles kunt stapelen wanneer ze passief zijn.
Over die mDP naarHMDI-kabel. Ik dacht dit eerst ook. Ik dacht dat er geen ruimte zou zijn voor elektronica, maar er zit in de kabel die ik heb zit zeker wel degelijk elektronica. Ik kan het weten, want ik het mijn kabel uit ongeloof uit elkaar gehaald. :X Er zit bij mij een 'ps812e'-chip in die voor omzetten van het signaal zorgt. (google er maar eens op).

Bij mij gaat het trouwens over een mini-displayport naar hdmi-kabel van DealExtreme. Vergelijkbaar met deze kabel: http://www.macstories.net...oads/2011/07/DPtoHDMI.jpg

[edit] Een foto van de PCB die in de kabel zit: http://www.naffets.nl/sha...kabel-20110711-130947.jpg (de chip zit aan de andere kant)

[edit2]En ook nog maar een VGA-converter open gemaakt, ook van DealExtreme (dit ging wat makkelijker). Hier zit een 'anx9832' in, een "Ultra Low Cost DisplayPort™ to VGA Converter." dus. Foto: http://www.naffets.nl/share/VGA-20110711-132006.jpg .

Het is allemaal geen officieel spul van Apple, maar ik denk dat het zeker wel vergelijkbaar is. Ik kon me al bijna niet voorstellen dat er geen elektronica in zulke adapter zit. Er zit niet voor niets een redelijke grote behuizing rond de VGA-connector.

[Reactie gewijzigd door Steffannnn op 26 juli 2024 18:02]

Dat is in dit geval helemaal niet waar. Ik heb hier een mDP-HDMI kabel met de standaard stekkers wat er op duidt dat er geen elektronica in de kabel zit.
Je conclusie is fout!

Bij die kabels zit de electronica namelijk in één van beide stekkers.

Kijk maar eens hoe ze dat bij die actieve Thunderbolt kabels hebben gedaan.

Ander mooi voorbeeld zijn de USB/serial kabels van FTDI, daar zit de USB/serial bridge controller in de USB connector.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

Zo een dongle bevat wellicht electronica, maar nodig is het niet, ik heb hier gewoon een verloopstekkertje miniDP-HDMI van 3 euro en dat werkt prima op mijn hdmi 1.4 3d monitor met alle fratsen die bij 3d komen kijken werkend en wel. Dus.....

( overigens wel 1 van de weinige apparaten hier in huis wat vlekkeloos werkt met HDMI, zie mijn post eerder )
Tegenwoordig (dwz: voor de hoge snelheden die nu door een koperen kabel gehaald moeten worden) is een kabel veel meer dan zomaar een stuk plastic (PVC? polyester/mylar? PTFE zoals in professionele kabels?) en een stuk koper hoor...

Dat is het simpelste te zien op netwerkkabels, waar bv. tussen een CAT5 en een CAT5E op zicht niet echt verschil is, maar de eigenschappen (crosstalk, frequentierespons, ...) voldoende zouden verschillen omdat het in het ene geval wel zou werken en in het andere geval niet. Grappiger is dat er op mijn werk triax kabels liggen die eerst een minuut (of 5min, ik ken't niet meer zo goed) moeten rusten nadat ze bewogen zijn vooraleer de maximale prestaties (lekstroom voor fA metingen in dit geval) gehaald worden :P


Ik veronderstel dat het de bedoeling is van HDMI licensing om te verzekeren dat, als ergens een HDMI logo op staat, dat ook werkt (niet iedereen wilt een kabel van dealextreme die 10x keer minder kost, hopelijks werkt, meestal wel maar soms ook niet). Gezien het volgende:

"De Compliance Test Specification geeft duidelijk aan welke tests nodig zijn voor alle producten die in de hdmi-specificatie zijn gedefinieerd. Aangezien deze nieuwe soort kabel nog geen deel uitmaakt van de specificaties, kan het product ook niet getest worden"

Dan lijkt het me redelijk dat die kabels nog niet officieel HDMI genoemd mogen worden (alhoewel dat dit eingenlijk betekent dat HDMI licensing achter de feiten aanloopt en sneller zijn testspecificaties zou moeten opstellen). Dit doet me een beetje denken aan 802.11n wifi, waarvan het opstellen van de standaard zo lang duurde dat alle fabrikanten toch al pre-n of draft-n produkten op de markt hadden (die niet noodzakelijk allemaal met elkaar samenwerken)
je hebt toch zelf ook wel door dat jouw verhaal over

"er zijn heus mensen die wel wille betalen voor een ECHTE, kabel"

er waren ooit mensen die geen intel cpu's wilde omdat IBM de ECHTE cpubouwer, was,
later in de amd64 tijd - toen intel nog met die heethoofdige p4 zat, moesten mensen persé p4 want amd was namaak.

en nu nemen mensen liever een nokia dan een zte blade, omdat de eerste alleen een echte telefoon is, terweil de 2 betere specs heeft, EN goedkopers is, EN een beter os heeft...

er zijn altijd mensen die zichzelf DE autoriteit wanen, en alleen kiezen voor ECHT spul.. \

maar ga je dan kijken naar achterliggende motiven dan komen ze de dikste en duurste telefoon van het bekendste merk als fallus-symbool...

een beetje slim bedrijf weet dat, en zal die test moedwillig niet defineren, omdat er uit 3hdmi-stekkers nu eenmaal meer te slepen valt dan uit 1...

lees voor je kabel heb jer 2 nodig, en nog eens 1 extra voor de dongel...
Dat klopt, maar door de vorm van de stekker en de mogelijkheden van deze kabel heeft dit een apart patent. Bedrijven moeten dan een licentie kopen van de patenthouder om dit soort stekkertjes te mogen gebruiken en dit soort kabels te mogen produceren. Omdat in de huidige voorwaarden van deze licentie is opgenomen dat alleen een kabel van Male naar Female HDMI mag je dus niet iets anders doen als licentiehouder.

correct me if im wrong

[Reactie gewijzigd door Hakulaku op 26 juli 2024 18:02]

Volgens de hdmi-organisatie is in de licentie voor hdmi-kabels besloten dat aan beide zijden van een hdmi-kabel een vrouwelijke of mannelijke hdmi-connector zit.
Male-male of female-female mag dus ook :)
Dat klopt, maar door de vorm van de stekker en de mogelijkheden van deze kabel heeft dit een apart patent. Bedrijven moeten dan een licentie kopen van de patenthouder om dit soort stekkertjes te mogen gebruiken en dit soort kabels te mogen produceren. Omdat in de huidige voorwaarden van deze licentie is opgenomen dat alleen een kabel van Male naar Female HDMI mag je dus niet iets anders doen als licentiehouder.

correct me if im wrong
Een betere vraag is waarom we dat soort dingen uberhaupt toestaan. Helaas zien we dit steeds meer, om maar op alles en ook maar alles rechten en lecenties te gaan zetten en heffen wordt IMHO het grotere plaatje uit het oog verloren. Je moet niet alles ten gelden willen maken, dat is nog steeds kortzichtig, maar helaas hebben we een systeem gecreeerd waarin kortzichtig denken meer oplevert dan normaal samenwerken. Maar het is blijkbaar een keuze waar de meeste mensen achterstaan...
De reden dat we't toestaan is omdat het rotzooi voorkomt, en samenwerking mogelijk maakt. Zonder zo'n gezamelijk spec zou je een Philips TV alleen op een Philips DVD kunnen aansluiten, met een Philips kabel, etc. Als je gezamelijk een spec afspreekt, maar niemand zich eraan hoeft te houden, dan krijg je rotzooi op de markt. China is wat dat betreft berucht. Hoe veel Chinese USB sticks zijn USB-compliant? Een afdwingbare spec is daarom een effectieve methode om de kwaliteit te bewaken.
tja, er kan ook licentie op design zitten hè, ik mag geen exacte kopie van een VW Golf uitbrengen op de markt. Ook al zou jij zeggen dat er geen licentie op metaal en plastic zitten... Dan mag ik dus alles kopiëren, want op grondstoffen heb je geen licenties..
tja, er kan ook licentie op design zitten hè, ik mag geen exacte kopie van een VW Golf uitbrengen op de markt. Ook al zou jij zeggen dat er geen licentie op metaal en plastic zitten...
Je mag prima een VW Golf nabouwen en verkopen. Je mag hem alleen geen VW Golf noemen.
Dat heb je mis.
Je mag hem nabouwen en zelf gebruiken.
Als je hem gaat verkopen heb je een probleem.
Je mag hem nabouwen en zelf gebruiken.
Als je hem gaat verkopen heb je een probleem.
Volgens mij valt de vorm van een product alleen onder het merkenrecht en niet onder een patent. En ook dan nog als de vorm duidelijk het merk/product definiëert, een IKEA-boekenkast is dus bijvoorbeeld niet als vorm gedekt, maar een Ferrari wel.

Een VW Golf of een Levi's spijkerbroek hebben tegenwoordig al zo'n generieke vorm dat het moeilijk beslissen is of zoiets wel of niet onder merkenrecht zou vallen. Het is natuurlijk wel duidelijk dat je ze niet Levi's of Volkswagen (of iets wat erop lijkt) mag noemen.
Volgens mij valt de vorm van een product alleen onder het merkenrecht en niet onder een patent. En ook dan nog als de vorm duidelijk het merk/product definiëert, een IKEA-boekenkast is dus bijvoorbeeld niet als vorm gedekt, maar een Ferrari wel.
In Nederland heb je gelijk, de VS kent een Design Patent. Dat wil wel eens verwarrend zijn.

Overigens is dat helemaal niet relevant hier. Een design patent dekt alleen de niet-functionele vorm. De plek van de pootjes van een HDMI kabel is bij uitstek functioneel, en dus niet te beschermen met een design patent.
Ach raar, er ruikt weer een organisatie geld, ik weet niet of je dat in deze tijd nog raar moet vinden, in de zin dat het afwijkt van de norm. Triest is het zeker.
Soms denk ik dat het alleen maar allemaal om geld te doen is en dat we al die verschillende aansluitingen niet nodig hebben. Om er een paar te noemen....

VGA (nog steeds)
DVI
HDMI
Mini-HDMI
DisplayPort
Mini-DiplayPort

Ik heb thuis kabels liggen om van DisplayPort naar HDMI, en van DisplayPort naar DVI te gaan, omdat mijn notebook een DisplayPort (en VGA) aansluiting heeft, maar andere kabels heb ik er geen van.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende USB-kabels:

USB A -> A (mja; die bestaan dus)
USB A ->B (printer)
USB A -> mini-B (scanner / camera)
USB A -> micro-B (camera / telefoon)
USB A -> propriëtair spul (vooral telefoons)

Dat is echt wel een beetje absurd aan het worden.
Anoniem: 16225 @Katsunami11 juli 2011 14:13
Met kabeltjes valt een hoop geld te verdienen, wat dacht je van die oplaadstekkers voor in de auto, gewoon 2 draadjes vanaf je aanstekeraansluiting naar een "speciaal" stekkertje voor je mobieltje, daar vragen ze gerust 25 euro voor (kostprijs waarschijnlijk 2 euro), kassa!
Daar verdien je als fabrikant veel meer mee dan dat je ingewikkelde apparatuur gaat zitten maken waar je echt over moet nadenken.
Anoniem: 80466 @onok11 juli 2011 11:42
De vorm is vaak juist een essentieel onderdeel van een vinding.
Er rusten licneties op zowel de fysieke HDMI-aansluiting als op het digitale protocol dat erover verstuurd wordt.

Vandaar dat je lientiegeld meot betalen bij het gebruik daarvan: zowel voor kabels met een HDMI-header als bij een female HDMI poort (op een settopbox of een female dongle).
Ach, op ebay kan je ze toch gewoon blijven kopen. En nog stukken goedkoper ook! (alleen soms lange levertijden, maarja, je moet er wat voor over hebben...)
true, maar nu de HDMI-groep hierover expliciet heeft gezegd dat die kabels niet moge, weet ik niet of eBay dergelijke kabels zal blijven toelaten.

Waarom de HDMI-groep dit doet lijkt me wel duidelijk: geld.
Als deze kabels even duur, of misschien zelfs goedkoper dan gewone HDMI kabels worden, wat denk je dan dat er gebeurd? TVs hebben allemaal achteraan een HDMI-aansluiting, en de meeste settopboxen ook.
Maar als een bedrijf een nieuwe settopbox ontwerpt, en op de markt zijn er goedkope minidisplayport-HDMI kabels beschikbaar, aka een minidisplayport-settopbox is makkelijk compatibel met een HDMI-TV, wat gaan ze dan doen denk je? Als je weet dat minidisplayport technisch superieur is aan HDMI, en een volledig licentievrije licentiekostenvrije standaard is?
HDMI zou meteen wegkwijnen: eerst zouden settopboxen het droppen, snel daarna TVs: dankzij minidisplayport-HDMI kabels is compatibiliteit namelijk steeds gegarandeerd. En zodra de overstap compleet is, gebruikt men enkel nog minidisplayportkabels. Adieu HDMI dus.

De HDMI-groep wil dit echter blokkeren (logisch) en ze weten erg goed hoe dat moet: laat enkel female dongles toe (male minidisplayport naar female HDMI): geen enkele consument wil betalen voor een dongle en een kabel, om dan ook nog met een grotere kabelmess te zitten.

In eht artikel wordt dan wel gesuggereerd dat de HDMI-groep deze kabels NOG niet toelaat, ik denk niet dat dat ooit zal veranderen.

[Reactie gewijzigd door kiang op 26 juli 2024 18:02]

Anoniem: 44174 @kiang11 juli 2011 12:08
tja, dat kunnen ze wel willen, alleen ze worden al gemaakt en in China gaat de verkoop echt wel door.
Dit kunnen ze niet meer tegenhouden.
helemaal tegenhouden kan bijna niet inderdaad, maar ik weet niet of eBay de verkoop zal blijven toelaten. Ik weet namelijk niet in hoeverre eBay producten blokkeert.

iig zullen ze hierdoor wel neit in de gewone buurtwinkel komen, wat echte adoptie tegenhoudt.
Anoniem: 156329 @kiang11 juli 2011 12:43
Ik zou er niet zo snel vanuit gaan dat eBay meteen actief al dit soort HDMI kabels gaat weren.
Ze zien wel vaker dingen die in een grijs gebied vallen of in sommige landen illegaal zijn door de vingers:
http://whatconsumer.co.uk...rofit-from-illegal-goods/
MDP is niet licentievrij. Hij is kostenvrij, zolang je geen patentenstrijd krijgt met Apple.
Nou, hoe eerder dat hdmi van de markt is hoe beter, wat een g*dV#@M% klote systeem is dat zeg. Sinds het bestaan er van heb ik de meest uiteenlopende problemen met die aansluitingen; apparaten die elkaar niet of verkeerd herkennen, of juist wel herkennen,maar dan via een ander apparaat (serieel) wat ik helemaal niet wil, of problemen bij andere in de ketting aangesloten apparaten veroorzaken, apparaten die domweg gewoon niet aan willen (hdmi output geluidskaart) omdat er geen hdmi input is, apparaten die niet werken omdat ze signaal niet snappen, de haast onmogelijkheid om het signaal te splitten vanwege het hdmi protocol( tenzij met een splitter van 80 euro) enz enz. Tegen de tijd dat ik alles hier in huis werkend had was ik zo een 400 euro verder aan omvormers, verloopstekkers, versterkers, kabels en wat nog meer. En dat nog afgezien van de jaren die ik kwijt ben geraakt aan de stress en frustratie er van.

Nee, van mij mag dat hdmi vandaag al afgeschaft worden
Dat ben ik volledig met je eens. De HDMI-groep echter niet, vandaar mn post ;)
@Micla: een woord: HDCP. Als ze dat weg hadden gelaten, dan waren er 0 compatibiliteitsproblemen geweest met HDMI. Weer een leuk voorbeeld van de content industrie die alleen aan zichzelf denkt.
Net als dealextreme,

voor rond de 20 dollar had ik de 3 display naar: DVI, HDMI, en VGA kabeltjes.
Daar betaal je bij Apple origineel 30 euro per stuk voor (dus 90 euro totaal!)

Ze werken verder gewoon goed op mijn Macbook. Levertijd kan wat lang zijn, maar ik wil best zo'n 70 euro besparen door even te wachten!
bij apple betaal je altijd belachelijk veel. dit is niet als troll bedoeld, maar als je ziet dat indertijd 99€ gevraagd werd voor een latje RAM, terwijl het identieke "niet-apple" geheugen toen 25€ stond, dan weet je het wel
Datzelfde zie je bijvoorbeeld ook bij Dell. 3 meter UTP kabel voor € 25 of zo (bij aankoop van een laptop). Dergelijke upgrades en accessoires kun je mijns inziens beter ergens anders halen.
Tja, volgens mij verdienen ze daar nog het meest aan, die enorme marges op accesoires. Ik weet niet hoe het bij Apple zit, maar bij Dell zijn de standaardconfiguraties erg goedkoop, maar bijv een upgrade van 4gb naar 8gb RAM kan je al gauw zo'n 80 euro kosten.
Inderdaad :) een HDMI naar Mini-Displayport kabeltje kost daar nog geen 5 euro, werkt perfect! Vooral ideaal dat ik zo 2 beeldschermen via HDMI aan kan sluiten, 1 via HDMI en 1 via de MDP op mijn laptop :)
Dat kan wel zijn maar het is toch diep triest dat iets wat gewoon werkt niet meer verkocht mag worden.

Eigenlijk kort gezegd. Waar bemoeien ze zich mee.

Daarnaast als iemand ze wel maakt, maar zonder HDMI logo erop, en zonder dat ze de licentie hebben mogen ze het dan wel verkopen. Mij lijkt namelijk van wel, alleen geven ze dan niet de garantie dat deze kabel werkt.

Anyhow, wat een absurde organisatie weer, en waar bemoeien ze zich mee.
Ok, dus jij doet een uitvinding, en alle producenten gebruiken deze maar je mag er geen geld op innen?

Je zou even de film "Flash of Genius" moeten zien denk ik.
Volgens mij gaat het puur om het logo en kwaliteitsgarantie. Als je het over de kabels hebt. Voor chips en logica zal je ongetwijfeld patenten gedoe krijgen. Maar voor puur en alleen de kabel is geen licentie nodig.

Hetzelfde zie je bij SATA, WIFI en USB. Daar worden kabels/adapters voor gemaakt die goed functioneren, maar niet voorzien zijn van de officiele gelicenseerde logo`s. Deze zijn ook allemaal aan te schaffen via ebay of andere sites en worden door niemand tegengehouden, zolang ze niet officiele logo`s enz gebruiken.
Ken die film niet, maar ik denk dat je als kabelproducent echt wel licenties moet betalen om die (ene) hdmi connector te mogen toepassen. Als de HDMI groep dan niet toelaat dat aan de andere zijde een andere connector wordt gezet, vindt ik dat een probleem van de groep, en niet van de kabelproducent. Je moet toch zeker zelf weten welke stekkers je aan een kabel soldeert, en hoeveel.... Ze belemmeren hun eigen marktaandeel, want het is niet vreemd dat hardwareproducenten dan maar helemaal op DP over gaan. Er wordt veel te veel op toepassing gepatenteert, en te weinig op technologie.

Zoals elders werd vermeld: Displayport is inderdaad superieur, niet alleen vanwege de specs, maar vooral vanwege de constructie. HDMI heeft niet eens een vergrendeling.... VGA heeft dat nooit anders gehad, waarom laten ze zoiets gewoon weg? Je wilt niet weten hoe vaak we uitrukken naar beeldschermen die "geen beeld meer geven"... "Oh, valt dat niet onder garantie dan??"... Zitten die fucking connectors ook nog aan de onderzijde, ze vallen er zo uit (als je pech hebt)!
Het is te hopen dat de licentie zo snel mogelijk wordt aangepast, want dit is natuurlijk niet positief voor de marktacceptatie van mini-DisplayPort. Tenslotte is het enkel een connector, de kabel is niets bijzonders.
of mini displayport moet gewoon vallen als standaard en alles over naar HDMI, dat lost het probleem ook op, als ze toch identiek zijn..
of mini displayport moet gewoon vallen als standaard en alles over naar HDMI, dat lost het probleem ook op, als ze toch identiek zijn..
Alleen zijn ze niet identiek!

Als eerste zijn er de kosten.

Voor fabrikanten is (mini-)Displayport goedkoper want in tegenstelling tot HDMI is het royalty en license free.

Een paar technische verschillen

(mini-)DisplayPort ondersteunt optioneel meerdere videostreams over één aansluiting.

DisplayPort (het protocol) is geschikt en wordt al gebruikt als vervanger voor de gebruikelijke lowlevel TTL en LVDS aansturing van LCD panels.

Intel heeft de mini-DisplayPort connector gekozen als standaard voor Thunderbolt.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

Nee, want Mini-DisplayPort is ook te gebruiken als datapoort náást een audio/videopoort als HDMI.
Niet helemaal.. Nu thunderbolt gebruik maakt van de MDP is het interessanter om HDMI te laten vallen. Aansluiting is kleiner en heeft meer mogelijkheden.
Het is te hopen dat de licentie zo snel mogelijk wordt aangepast, want dit is natuurlijk niet positief voor de marktacceptatie van mini-DisplayPort.
Tot op heden moest je altijd z'n dongeltje gebruiken en dat heeft zover ik weet geen enkele negative invloed op de marktacceptatie gehad.

Ik denk het eerder dat de HDMI organisatie bang is voor lagere licenstieinkomsten.

Want als volgend jaar de nieuwe Intel chipsets met Thunderbolt op de markt komen dan zullen veel PC fabrikanten de HDMI connector laten vallen voor mini-DisplayPort, want het scheelt kosten (je betaalt per HDMI aansluiting) en waarom zou je 2 connectoren gebruiken als het ook met één kan?

BTW Er zijn heel veel apparaten (camera's mobieltjes) met een eigen connector aan de andere kant van de HDMI kabel zijn die niet in overtreding?

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

Voor zover ik weet is dat vrijwel altijd Mini-HDMI :)
Mini-HDMI was vaak te groot en daarom hebben sommige fabrikanten een eigen oplossing bedacht., wat nu niet meer nodig is dankzij de samen met de 1.4 spec. geïntroduceerde micro-HDMI connector.
Anoniem: 80466 @me_mrtn11 juli 2011 11:44
Zit de organisatie achter HDMI wel te wachten op displayport ?

Er kunnen best tegenstrijdige belangen zijn.
En ook de videokaarten waar eyefinity op zit hebben uitsluitend display port uitgangen... Best lomp dat dit niet mag volgens de standaard, als het werkt is het toch goed? :P
alle videokaarten die ik gehad heb, waar eyefinity op zit, hebben minimaal 2 DVI output's gehad... voor zover ik weet mogen de DVI -> HDMI kabels wel gewoon verkocht worden.
Hij bedoelt de kaarten met 6 aansluitingen, dat zijn 9/10 keer allemaal DP poorten...

Hij doelt dus niet op het verloopstukje wat al 10 jaar zonder problemen verkocht word...
En ook de videokaarten waar eyefinity op zit hebben uitsluitend display port uitgangen

Dat zijn dus de "echte" eyefinity kaarten

http://www.anandtech.com/...finity-6-edition-reviewed

2 de plaatje
Lezen! Dat is dus wel toegestaan omdat er een verloop naar HDMI is bijgesloten. Een eyefinity kaart komt met een hele bunch verloopstekkers / dongles / kabels. Het gaat hier louther om kabels die de volledige conversie doen end - end.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 26 juli 2024 18:02]

Beetje onzinnig dat je met twee kabeltjes wel hetzelfde effect mag bereiken maar met één kabeltje niet imho.
Punt is dat als jij een kabel verkoopt die niet binnen de licentievoorwaarden van HDMI Licensing valt, je ook geen licenties hoeft af te dragen. En dat willen ze natuurlijk niet, vandaar al die heisa.
je zou kunnen zeggen dat je dan de zelfde licentie betaalt als naar dvi, of als gewone hdmi kabel... .. strax krijgen gewoon alle draaidjes een kleur, en moet je zelf de kabel op de logic prikken en afsmelten... ;)
http://store.apple.com/nl...-Cable-2m?mco=MTY3ODQ5OTY

Uhm, Apple verkoop een kabel met Mini Displayport > HDMI (weliswaar 3rd party).

Of zie ik nu iets verkeerd?
dat zie je helemaal goed, maar die mogen dus niet meer verkocht worden... Ik heb zelf een tijdje met zo'n third party adapter gewerkt (goedkoop te vinden op ebay, maar ook bij de Media Markt) maar dat was een regelrechte ramp: er was geen stabiele HDMI verbinding mogelijk, d.w.z. knipperend beeld, geen constante verbinding, geluid wat plaats maakt voor ruis, ruis/sneeuw in 't beeld, etc.

In mijn ogen redelijk terecht dat de organisatie HDMI dan zegt: dit mag niet meer. Helaas bieden ze niet echt een goed alternatief, dus daar kunnen ze wat mij betreft nog wel wat punten scoren mochten ze wel met een goed en volledig alternatief komen. Kabel op kabel op adapter op kabel = fail
er was geen stabiele HDMI verbinding mogelijk, d.w.z. knipperend beeld, geen constante verbinding, geluid wat plaats maakt voor ruis, ruis/sneeuw in 't beeld, etc.
We gebruiken letterlijk bosjes van die goedkope (via amazon.co.uk) mini-DP naar HDMI adapters en die werken tadeloos.

Jouw probleem (ruis/sneeuw in 't beeld) lijkt verdacht veel op niet correct werkende HDCP handshake, dat kan natuurlijk komen door die adapter maar veelal is de oorzaak de TV (HDCP niet correct geïmplementeerd) of slecht contact makende HDMI stekkers.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

het zat 'm inderdaad in de handshake... maar het viel me op dat het bij alle TV's in huis precies hetzelfde verhaal was. Klein detail: thuis heb ik alleen maar Samsung TV's staan, dus wellicht hebben zij de HDMI handshake niet correct geïmplementeerd. Al zou het met andere hardware dan ook fout moeten gaan lijkt me.
Al zou het met andere hardware dan ook fout moeten gaan lijkt me.
Was het maar zo simpel, zelf bij recent uitgebrachte apparaten komt het voor dat de HDCP handshake niet goed/betrouwbaar werkt i.c.m. bepaalde TV's / Receivers.

Meestal is het op te lossen door de apparaten in een bepaalde volgorde aan te zetten.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

OT: Holy .... 45 euro voor een 2 meter kabeltje? :o

ebay.. 10 euro

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 26 juli 2024 18:02]

En voor 3 meter extra betaal je 5 euro, ook wel apart.
Ook wel apart? De connectors zullen naar verhouding meer kosten dan de kabel lijkt me dan.
hoezo holy .... ???

je gaat ons toch niet wijsmaken dat je NOG ALTIJD NIET WIST dat Apple z'n klanten zonder blozen of blazen het geld uit de zakken haalt.

Hun spullen zijn namelijk 'design' (witte verf) en 'gebruiksvriendelijk' (even hdmi als een andere hdmi) en 'speciaal ontwikkeld op maat voor (de portemonnee van) de klant'.

Het zou toch gek zijn als je eerst een pc koopt met een appeltje erop welke bij de pc-boer aan de overkant de helft goedkoper kost, dat de toebehoren dan ook niet extra dur zouden zijn... en zoals we allemaal weten; het zijn juist op de toebehoren dat het geld verdiend wordt...

En bij apple koop je dan ook computers die voorzien zijn op 'Koop Alles Van Ons'; zo kan je de SATA schijf in de computers niet vervangen door reguliere sataschijven; apple is namelijk zo vriendelijk geweest om speciaal voor haar klanten de schijven te laten aanpassen zodat ze ineens 3x duurder worden... het grote voordeel is natuurlijk dat je niet meer verzuipt in de keuze tussen fabrikant, model en winkel waar je de sataschijf koopt; want die aangepaste schijfjes hebben ze enkel in de macstore... De aanpassing dient trouwens om temperatuur uitlezingen te kunnen doen; iets wat alle andere sata schijven kunnen zonder die extra aansluitingen; maar dat hoeven de appleklanten niet te weten; want voor hen zijn die schijfjes 'speciaal aangepast zodat de betrouwbaarheid optimaal is aangepast naar de behoefte van de klant (en de inkomsten van de aandeelhouders)'

soit... is het nu een beetje duidelijk waarom je HOLY ... eigenlijk een beetje ... is ?
Anoniem: 282252 @bogy11 juli 2011 14:26
De reden waarom Apple en stuk duurder is is omdat ze tijdens het bekendmaken van een product ook alle peripherals geproduceert en klaar moeten hebben. Dit doen ze dan in beperkte oplage, en is dus een stuk duurder.
Apple geeft peripheral fabrikanten geen informatie tot lancering van een product en kunnen dus niet leunen hierop. Apple heeft er overigens totaal geen probleem mee dat je andere producten in hun apparatuur zet, ik heb dat al gedaan met geheugen en HD's en daar is totaal geen probleem mee.

Overigens is dit zo met heel veel fabrikanten, als je een nieuwe BMW radio voor je BMW koopt, dan is deze ook een stuk duurder dan een pioneer radio uit de Media markt. Of een setje BMW banden en een setje uit kwikfit.

ALs ik ook lees hier op Tweakers wat bepaalde 'koelers' kosten dan denk ik ook, da's gewoon en ventilator met een stukje koper, maar daar wordt ook snel 50 euro of meer voor neergelegd (krijg je er wel blauwe ledjes bij). Het is maar net wat de gek er voor geeft zeggen we dan, toch?

Je kunt er natuurlijk wel op gallen dat Apple zo duur is, maar zoals je zelf al aangeeft hoef je natuurlijk niet bepaalde zaken bij Apple af te nemen en kun je gewoon op ebay terecht voor. Dan kun je wel mooi gebruik maken van het design en het OS voor een redelijke prijs, en aansluiten wat je wilt met kabels vanuit ebay.
Lezen is ook een vak. Het bericht gaat er juist over dat die Mini displayport naar HDMI kabels niet onder de licentie vallen en dus niet verkocht mogen worden.
Je hebt gelijk. Lezen is een vak
De mini-displayport-hdmi-kabel is bij een groot aantal webshops te krijgen, maar op de site van Apple wordt alleen een mini-displayport-hdmi-dongle verkocht.
En van de Apple site:
iWires Mini DisplayPort-naar-HDMI-kabel van 2,0 m
Oftewel, het artikel klopt niet. Dat Apple deze kabel niet mag verkopen is wat anders dan dat Apple dit soort kabels niet verkoopt.
hmm, apple doet het via een dongle: wat betekend dat er actief wordt omgezet in dat kastje.

die verbinden alleen de kabeltjes door ( dus pin een van de mini display poort naar pin X van de hdmi aansluiting), dus nu zal de bron de omzetting moeten doen.

En aangezien niet alle bronnen dat kunnen zal men het wel willen verbieden, want dan zou het dus niet kunnnen werken.


(beetje hetzelfde als met vga to composite, sommige videokaarten konden zoon kabel aansturen, maar niet allemaal)
hmm, apple doet het via een dongle: wat betekend dat er actief wordt omgezet in dat kastje.

Hoe kom je daarbij ? Dat de dongle ruimte huisvest voor evt actieve electronica wil niet zeggen dat dat altijd gebeurd.
"Apple is een van de weinige die de aansluitstandaard in onder meer zijn nieuwe laptops verwerkt."

Laat het nieuw hier maar gerust weg, de mini-displayport aansluiting voor beeldschermen is al bijna drie jaar de standaard op de MacBook (Pro) laptops.
Het is een aansluiting maar geen standaard.
Standaard is HDMI wat op 99% van de platte beeldschermen zit.
Apple wil alleen heel graag hun eigen spul verkopen.
Het is een aansluiting maar geen standaard.
Huh?

De mini-DisplayPort connector maakt onderdeel uit van de DisplayPort 1.2 spec!

Daarnaast is de mini-DisplayPort connector de standaard connector voor Thunderbolt.
Apple wil alleen heel graag hun eigen spul verkopen.
Apple maakt zelf geen mini-DisplayPort naar HDMI adapters/kabels!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 18:02]

Apple wil alleen heel graag hun eigen spul verkopen.
Nice try maar Displayport is niet van Apple... .

'DisplayPort is een audio- en videostandaard ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association). Deze standaard werd goedgekeurd in mei 2006. Deze standaard wordt voornamelijk gebruikt voor de overdracht van beeld (bijvoorbeeld tussen computer en beeldscherm).'

http://nl.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
Dell is inmiddels ook al overgestapt met de XPS 15z.
In "onder meer" zijn nieuwe laptops. Niet alleen maar dus, of vanaf "nu".
Ik lees het wel degelijk als "nu" Onder meer nieuwe laptops maar ook nieuwe Mac Mini's iMacs, enz.

Mocht men met "onder meer nieuwe laptops" ook oude laptops bedoelen is het gewoon slecht Nederlands van hetzelfde niveau als "Appel kabel in Laptop gebruike." Maar dan uit Bloemendaal.
Anoniem: 20901 11 juli 2011 11:37
Nou, dan maar ongelicenseerd en noemen ze het mijpart een minidisplayport-to-HMDI kabel. Ik zie het verschil toch niet :)
Of een HDIVII kabel. Nee., serieus, dat soort trucs trapt een rechter niet in. Dat soort opzettelijke misleiding kan zelfs tegn je werken in rechtzaken ("bad faith").
En hoe zit het met de normale displayport dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.