Intel en AMD luiden einde vga in

Intel en AMD hebben beide aangegeven de vga- en lvds-standaard in 2015 niet meer te ondersteunen met hun igp's en gpu's. Op deze manier moet de ruim twintig jaar oude vga-standaard sneller plaatsmaken voor displayport en hdmi.

Intel en AMD hebben samen met lcd-fabrikanten Samsung Electronics LCD Business en LG Display aangekondigd het gebruik van hdmi en displayport te willen stimuleren. Computerfabrikanten Dell en Lenovo staan ook achter het besluit. AMD en Intel zijn van wezenlijk belang, omdat ze samen verantwoordelijk zijn voor het gros van de grafische adapters.

AMD en Intel willen beide de lvds-standaard, veelal gebruikt voor laptops, in 2013 uitfaseren. In hetzelfde jaar wil AMD beginnen met het uitfaseren van vga-ondersteuning, om het project te voltooien in 2015, wanneer ook Intel zijn producten niet langer van vga-ondersteuning zal voorzien. Intel en AMD hopen hiermee het gebruik van displayport, maar ook hdmi te stimuleren.

Laptops zouden dunner kunnen worden door niet langer van lvds gebruik te maken, terwijl hdmi en displayport ook minder energie verbruiken en hogere resoluties ondersteunen. Voor de vele schermen die nog enkel een vga-ingang hebben, biedt displayport de mogelijkheid om een relatief goedkope adapter te gebruiken.

Door Marc Rademaker

Redacteur

09-12-2010 • 08:47

183 Linkedin

Reacties (183)

183
182
80
4
0
46
Wijzig sortering
Het was natuurlijk te verwachten dat VGA- en LVDS-support ooit een keertje zouden te komen vervallen met alle digitale aansluitingen die we momenteel hebben.

Het scheelt iig Intel en AMD het integreren van een DAC om de VGA poort aan te sturen. Ook scheelt het fabrikanten van schermen een ADC om de tegenovegestelde omzetteing uit te voeren.

Een fabrikant van GPU's moet nu een hele waslijst aan aansluit mogelijkheden bieden zoals S-Video, Component, DVI(+HDCP), HDMI, VGA en LVDS.. Voor alle aansluitmethodes geldt dat de GPU hiervoor compunenten en logica nodig heeft om de verschillende analoge en digitale aansturingen mogelijk te maken. Het laten vallen van legacy ondersteuning zorgt er in ieder geval voor dat de GPU kleiner kan worden, minder componenten bevat, en in geval van LVDS bv ook geen licentie meer behoeft..

VGA overigens kabels zijn (zeker als ze wat langer worden) op hogere resoluties ook niet alles, meerder malen heb ik bij gebruik van een goedkopere kabel van 5 meter op 1080p signaalrefelctie kunnen waarnemen waar deze op 720p geen enkel probleem had.

DVI, HDMI en DisplayPort verschillen elektrisch gezien niet eens zo heel erg veel en het lijkt me, mede daarom, ook niet meer dan logisch dat dit de standaarden gaat worden.
DVI als vervanging van (computer-)VGA, HDMI als aansluit methode voor standalone multimedia apparatuur, en DisplayPort voor high-end oplossingen
Dat VGA eruit vliegt verbaast me inderdaad niet, analoog is immers niet zo modieus meer en kost veel extra moeite om te genereren (DVI en HDMI daarentegen zijn practisch hetzelfde dus kunnen wel zonder moeite naast elkaar).

Maar LVDS is een zeer wijd verbreide industriestandaard die je op dit moment in elke laptop en LCD-televisie aantreft. De support daarvoor beeindigen klinkt volstrekt onlogisch. Je krijgt dan in je laptopscherm nog een halve videokaart aan electronica erbij om het DVI/HDMI-signaal te verwerken (zoals dat in PC-schermen gebruikelijk is). Of mis ik iets?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 9 december 2010 15:16]

Nu transporteren ze VGA of DVI signaal via LVDS... Hetzelfde transport over DVI via HDMI is tegenwoordig een goedkopere oplossing waar ze weinig aan functionaliteit en dimensies/afmetingen hoeven in te leveren.

Zeker in laptops is dit erg gunstig omdat bv:
-Het aantal printbanen voor communicatie met het moederbord drastisch afneemt.
-De GPU minder complex wordt, dus goedkoper te maken.
-De GPU minder componenten dus minder heeft, wat in laptops erg gunstig is
-Er kunnen redelijk standaard led panelen gebruikt kunnen worden, tv's en monitoren gebruiken geen LVDS.

Je zou misschien zelfs kunnen zeggen dat het videosignaal over de LVDS (p2p-)verbinding getunneld wordt... en als het ook via DVI kan, en je moet DVI toch al ondersteunen... waarom dan ook nog eens LVDS als de hele industire zoiets heeft van "tja... nu kost het alleen maar geld"?
Jouw redenatie staat of valt met de vraag of de panels in TV's en monitoren geen LVDS gebruiken. Indien dat namelijk wel het geval is, zal je alsnog extra logica aan je paneel moeten toevoegen dus verplaats je het probleem alleen maar.

Dus van mijn kant nu de vraag: Als TV's en monitoren geen LDVS aan boord hebben, hoe stuurt de scaler dan het signaal naar de t-con (de module die het paneel aanstuurt)? Ik kan ernaast zitten en dan leer ik misschien nog wat bij.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 10 december 2010 16:45]

Doe eens een wikipedia lookup .. LVDS bestaat namelijk in 2 contexten... een op LVDS signalering gebasseerde aansluiting voor het paneel (de aansluiting) of LVDS (low voltage differential signalling) wat een methode is om data te transporteren op een hoge snelheid, weinig/geen last van ruis en weinig stroomverbruik...

LVDS die intel en AMD willen uitfasseren betreft de standaard waarmee het panel met de rest van het systeem verbonden wordt... DVI (en dus ook HDMI en Displayport) maken voor de siganlering ook gewoon gebruik van een LVDS-variant om de 0'en en 1'en over te dragen. Wat uitgefasserd wordt is de gespecialseerde connectors die voornamelijk in notebook terug te vinden is. en overdrachts methode.. Hiervoor vallen ze gewoon terug op een reeds bewezen nieuwe industie standaard
Kan iemand mij vertellen wat het voordeel is van HDMI ten opzichte van VGA en lvds? Ik zie op het moment niet het nut voor het veranderen van deze standaart? (buiten het feit dat laptops weer eens dunner worden)

[Reactie gewijzigd door Basbarbrbarbr op 9 december 2010 08:55]

VGA is analoog, dat is vrij storingsgevoelig, en staat geen echte communicatie toe tussen bron en weergave apparaat. HDMI is gewoon een lame-ass standaard die DVI en digitaal geluid met DRM combineert, niet iets om blij over te zijn (plus de connectors zijn niet sterk genoeg voor de kabels). LVDS is iets waar je als consument weinig mee te maken hebt, in een laptop/notebook zit ene LVDS kabel van de IGP naar het scherm vrijwel altijd via een scharnier. Dat moet dan een dikke scharnier zijn, om dat LVDS vrij veel (relatief) dikke draadjes nodig heeft).

Voor gewone digitale schermen is DisplayPort een voordeel om dat het hogere resoluties dan DVI ondersteunt, meer communicatievormen (HDMI kan over DP, net als DVI), en hoewel er ook DRM ondersteuning is, is het een stuk minder idioot geimplementeerd dan HDMI-apparaten vrijwel altijd doen. Voor een complete lijst is wikipedia je vriend.
hdmi en displayport ook minder energie verbruiken en hogere resoluties ondersteunen
Staat direct na de opmerking over dunnere laptops....

[Reactie gewijzigd door humbug op 9 december 2010 09:02]

Je kan ook geluid over HDMI sturen waardoor je je device maar met een stekker hoeft te verbinden met je TV, Bovendien zit er DRM in de standaard meegebakken.

Beide features zorgen echter nogal eens voor problemen. Zo min mogelijk gebruiken dus......
Ik vind dit een goede vooruitgang! vele producten die je tegenwoordig koopt hebben sowieso al een hdmi of een dvi connector(welliswaar heb je dan een HDMI->DVI connector nodig) maar ik snap niet dat dit zo lang heeft geduurd vooral in veel kantoren is alles nog met VGA aangesloten terwijl deze pc's en monitoren vaak wel al digitale alternatieven hebben(dvi). Buiten dat de apparatuur er vaak wel al voor geschikt is vind ik ook dat het digitale alternatief echt veel rustiger kijkt! Maar dat is MIJN mening!

[Reactie gewijzigd door HenryvanGeffen op 9 december 2010 08:53]

Om alles over te zetten naar DVI moeten alle pc's daar over beschikken, alle monitoren daar over beschikken en moeten er veel nieuwe kabels aangeschaft worden, dat zijn nog aardige kosten.
Bovendien zijn enorm veel beamers al een paar jaar oud en hebben slechts een VGA aansluiting, dat betekent dat bedrijven of dure converters moeten kopen of nieuwe beamers, daar zitten ze ook niet op te wachten.
dvi->vga is helemaal geen dure convertor. Er worden eingenlijk wat pinnetjes niet of anders aangesloten. Wat wel een probleem is als de igp geen vga modus meer ondersteund, want dat is nu het geval. De data word over de zelfde connector analoog verstuurd.

Maar over 5 jaar is toch nog erg lang. De meeste producten die je nu aanschaft hebben niet alleen maar VGA als in/uit gang. Als dit wel het geval is, dan heb je ook een erg goedkoop product aangeschaft en lijkt mij een levensduur van 5 jaar ook erg lang ervoor.

Door deze stap van intel en AMD worden fabrikanten gedwongen om af te zien van het produceren van producten met VGA.

Het lijkt misschien een harde keuze, maar je kunt nou eenmaal niet een standaard blijven supporten waar al bijna 2 generaties aan verbeterde alternatieven voor zijn. je zult het eens moeten los laten anders blijft dit een hele tijd zo half aanslepen.
waar jij (waarschijnlijk) over praat is geen convertor, maar een verloopje. Er wordt nog steeds een ouderwets VGA signaal op je DVI connector gezet. Het verloopje doet niks anders dan pinnetjes / connector anders maken, het signaal wordt wel degelijk 'gemaakt' vanuit je computer.

_Dat_ gaat verdwijnen. Dus vanaf 2014 / 2015 niet verwachten dat een DVI poort gaat werken met de huidige DVI->VGA verloopjes.

... but then again, ze willen (terecht) de focus leggen op HDMI en DisplayPort, dus in 2014 / 2015 zie je (hopelijk) ook weinig DVI meer.
laten we dat hopen van niet, de connectoren van de VGA en DVI zijn veel robuuster dan hdmi en displayport. Ik kan een hdmi-kabel niet zomaar met schroefdraad vastdraaien en soms zou dat wel een stuk fijner gevoel zijn, zodat je poort of kabel niet uitgewoond wordt bij bepaalde bewegingen langs die draad
tenzij ze het analoge signaal uit de kabel slopen. DVI <--> HDMI gaat uitstekend, maar VGA <--> HDMI niet. Dus met een HDMI aansluiting kun je geen analoge beamer aansluiten zonder actieve converter.

Evenzo met displayport.

Maar de kans is vrij aanwezig dat het oude analoge signaal er over 5 / 4 jaar niet meer zo aanwezig is als dat het nu is. In ieder geval moeten de beamers en schermen die nu aangeschaft worden, niet enkel meer over een VGA verbinding beschikken.
dvi->vga is helemaal geen dure convertor. Er worden eingenlijk wat pinnetjes niet of anders aangesloten. Wat wel een probleem is als de igp geen vga modus meer ondersteund, want dat is nu het geval. De data word over de zelfde connector analoog verstuurd.
En ik denk dat ze dat straks uit willen faseren. De videokaarten hebben tegenwoordig namelijk een RAMDAC aan boord om de conversie van digitaal naar analoog uit te voeren voor die vissenkommen met VGA. Als je die uit kan faseren, dan zou het ook een hoop oppervlak op de videokaart schelen, en de videokaarten worden daardoor een stuk goedkoper.

Ik verwacht dan ook dat er losse DAC-kastjes op de markt komen die gewoon HDMI slikken en aan de andere kant VGA uit gooien.
Dat lijkt me nog allemaal wel mee te vallen. We hebben het in ieder geval over een situatie die zich langzaam gaat voordoen over een jaar of 4. Het is niet zo dat als Intel en AMD stoppen met het leveren van producten waar ook VGA (D-sub) op zit dat je huidige systemen ineens niet meer werken. Een beamer met VGA gebruik je zeer waarschijnlijk nog wel een poosje met je "oude computer systeem" waar nog VGA op zit.

En als je hem op iets nieuws aansluit gaat uw reactie ook niet op. "Dure converters" word juist in het bericht aangehaald dat dit relatief goedkoop kan:
Voor de vele schermen die nog enkel een vga-ingang hebben, biedt displayport de mogelijkheid om een relatief goedkope adapter te gebruiken.
Dus wat kosten betreft zal het allemaal wel mee vallen. Een stekkertje van onder de 10 euro lijkt me ook de kosten niet. Zeker niet als het is om het gebruik van die beamer nog wat meer op te rekken.
Langzaam maar zeker wil o.a. Intel dat we hdmi stekers gaan gebruiken om de "content protection" er eindelijk in te krijgen.
Heel vervelend voor de vriendjes van Intel dat we nog steeds zelf kunnen bepalen wat te kopiëren en wat op welk apparaat te kunnen afspelen.
Let wel, het gaat erom dat Intel en AMD het niet meer ondersteunen. VGA aansluiten op één van hun kaarten of IGP's wordt onmogelijk, maar zij kunnen niet bepalen of de consument geen vga meer gebruikt. dat doet de consument zelf.
Maar als mensen uitvinden dat het beeld, zeker op hogere resoluties, zo veel beter is als vga, zal de revolutie snel gaan ja.
Het is inderdaad een mooie ontwikkeling, maar als ik naar een aantal beamers kijk, zit daar alleen een VGA en S-video aansluiting op. Met het uitfaseren van deze aansluitingen, heb je dus ook een bende verloopjes nodig om van (mini)displayport/hdmi naar de standaard VGA aansluiting te gaan. Ik weet niet of veel mensen daar op zitten te wachten
over vijf jaar zijn die beamers allang afgeschreven natuurlijk.
Afgeschreven misschien wel, maar dat betekend niet dat ze niet meer gebruikt worden.
Op dat moment zou het dan een bewuste keus zijn. Kijk nu maar naar het gebruik van een CRT ipv een TFT. We hebben allemaal nog wel eentje in een schuur staan, maar we gebruiken ze bewust niet meer.

In mijn ogen is het een goede ontwikkeling om VGA een schop te geven. Ik kan me niet voorstellen dat een beamer niet net zo gemakkelijk uitgerust is/kan worden met een hdmi of dvi aansluiting.
Ik gebruik nog steeds een CRT. Ben ook niet van plan een TFT aan te schaffen totdat ze dezelfde mogelijkheden bieden wat helaas wat lang aan het duren is :O

Voor zover ik weet is OLED een goede vooruitgang waarbij je ~0ms input lag hebt samen met super hoog contrast en helderheid.
Ik gebruik nog steeds een CRT. Ben ook niet van plan een TFT aan te schaffen totdat ze dezelfde mogelijkheden bieden wat helaas wat lang aan het duren is :O
Geen probleem hoor, je Trio S3 kaart van je 80486 blijft gewoon z'n VGA uitgang behouden en Windows 95 stopt niet meteen met werken als Inter en AMD de support voor VGA stoppen.

Extra gratis tip voor je: Als je nog een reserve monitor nodig hebt, Zaterdag even bij de Kringloop winkel gaan staan. Daar kun je ze denk ik zo gratis meenemen want die kringloop lui gooien ze toch meteen in een afvalbak wegens onverkoopbaar.
Tja, ik heb baat bij een ~0ms monitor. Toegegeven de helft zit wss tussen m'n oren als ik quake speel waar ik alle milliseconden er af wil halen, maar als ik een snelle TFT aanschaf (TN paneel) dan krijg ik er zeer waarschijnlijk ook een beroerde kijkhoek bij en belabberde kleuren/contrast e.d.

Dus feel free om me een snelle TFT monitor aan te raden die er perfect uitziet :)
Onzin. een moderne TFT met een TN paneel zul jij geen ghosting zien. en een CRT heeft ook wel degelijk een vertraging. hoeveel ms dit is weet ik niet , maar het is nooit 1:1.

Inkijk hoek.. lekker belangrijk, ik neem aan dat jij niet scheef zit te Quaken. Contrast is prima , mijn scherm heeft een contrast ratio van 3000:1 en zeker icm dynamisch contrast is zwart gewoon zwart.
Dynamisch Contrast? Dat is wel het eerste dat je uit moet zetten, vernageld alleen je beeld maar.
Doe mij maar 1000:1 normaal contrast en geen 3000:1 dynamische verkrachte kleuren.

Anyhow, CRT is gewoon botweg beter qua beeldkwaliteit, maar ik vind de nadelen niet opwegen tegen de voordelen van een TFT (Ruimte gebruik bij grotere maten, randen die netjes langs de randen vallen ipv dat geklooi met randen op een beeldbuis.

Daarnaast is het kijken naar LCD een stuk rustgevender als naar CRT.
Dat geldt dan ook voor de pc's die men erop aansluit ;)
En niet te vergeten de mensen die ze gebruiken ;)
2012 ook niet vergeten. ;)
Ohja, daarna bestaan we niet meer hè?! :+
Yup en dat is dan in 3D via de displayport in 2013 te zien

Ps de aarde vergaat dan wij niet staat nergens in de maya scrolls

[Reactie gewijzigd door postbus51 op 9 december 2010 15:55]

der staat ook nergens dat de aarde uberhaupt vergaat. Der staat dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. (zoiets als de ijstijd etc.)
Op het moment dat VGA wordt uitgefaseerd zullen er toch wel beamers komen met een modernere aansluiting, lijkt me. Ja, dat betekent dat je je oude beamer niet meer kan gebruiken, maar is dat niet altijd zo met hardware?
Op het moment dat VGA wordt uitgefaseerd zullen er toch wel beamers komen met een modernere aansluiting, lijkt me. Ja, dat betekent dat je je oude beamer niet meer kan gebruiken, maar is dat niet altijd zo met hardware?
Ik denk dat we vooral op professionele installaties, zoals op congressen en in studio's, problemen gaan krijgen als VGA compleet uitgefaseerd wordt. Heel veel video in dat soort situaties loopt nog over een analoog traject, ook omdat het minder gezeur oplevert met zaken als HDCP.

In een TV-studio of op een podium wil je gewoon low-tech, betrouwbare verbindingen leggen die misschien iets meer aan infrastructuur kosten. Dus het gaat straks leuk worden als er op een congres ineens iemand een laptop in wil prikken en er alleen HDMI of DisplayPort uit komt, dat is namelijk niet (legaal) om te zetten naar een analoog signaal van dezelfde resolutie.
Ik denk dat je de alinea over de displayport naar VGA converter gemist hebt. Daarmee is het probleem toch meteen opgelost? Ik neem aan dat er dan TZT wel professionele uitvoeringen zullen komen voor hoge resolutie.
Goedkope schermen, zoals ze veelal op kantoren gebruikt worden (thuis kies je al gauw voor 1080×1920 terwijl het op kantoor vaak 900×1440) hebben meestal nog alleen VGA en dat geld ook voor beamers.

Doe mij maar DVI, DP en HDMI.
Broodje aap verhalen en bang makerij
HOEVEEL MOEDERBOARDEN HEBBEN NOG EEN ATA AAN SLUITING?
intel doet er niet meer aan maar alle moederboard fabrikanten nog wel
HOEVEEL MOEDERBOARDEN HEBBEN NOG EEN PS2 aan sluiting?
ik bedoel maar die waren er al voor de vga poort
HOEVEEL MOEDERBOARDEN HEBBEN nog en compoort?
iedem

dit moeten ze eens een keer uit faseren ! pfff vga uit faseren
ik denk dat iemand licentie gelden wil gaan innen!
Ik mis even Nvidia in dit nieuwsitem. Waarom doen zij niet mee?
Wat ik ook mis in het nieuwsitem is hoe het nu gaat met servermoederborden.

Veel moederborden werken nu nog met VGA, maar aangezien dit uitgefaseerd gaat worden ben ik benieuwd hoe ze dit tot stand laten komen :)

Servers die binnenkort 1080P kunnen afspelen misschien?
Tja we weten allemaal tot wat voor irritante situaties VGA op servers kan leiden. Krijg je weer van die karretjes met monitor, keyboard en muis maar dan wel met platgedrukte VGA pinnetjes waardoor je weer paars beeld hebt ofzo. HDMI is een stuk minder kwetsbaar dus dat zou idd een uitkomst zijn.
Wat heeft het kunnen afspelen van 1080p op een server in hemelsnaam te maken met het uitfaseren van VGA?
Omdat praktisch ieder server moederbord een VGA aansluiting heeft. Deze wordt vaak nog met een oude chipset aangestuurd... Nu VGA uitgefaseerd wordt zullen er dus nieuwere chipsets voor in de plaats komen.

En dus de mogelijkheid dat er 1080P afgespeeld kan worden :)

Volgende keer eerst goed lezen alvorens te reageren :)
Ik wil niet lullig doen hoor, maar via VGA gaat 1080p ook prima.
Maar dat wordt juist uitgefaseerd :) En op de huidige serverborden zal dat niet gaan omdat die chipsets juist zo oud zijn ;)

Vandaar ook mijn reactie. Dit is de laatste keer dat ik mijn reactie ga verdedigen hoor :P
Een beetje server kan de 1080p resolutie wel aan.
Het afspelen van 1080p content misschien niet maar dat heeft ook niks te maken met dit nieuws item.
Ze zullen de chipsets voor servers niet hiervoor maken
Ik zeg toch ook nergens dat dat niet kan :) Het heeft wel degelijk iets te maken met dit nieuwsitem aangezien er dus ook nieuwe chipsets op de servermoederborden gaat komen.

Op die manier slaan Intel en AMD (on)bewust een nieuwe weg in en creeeren ze hiermee een HTPC en homeserver in één :)

De videochip die op die borden komt kan dus ook die content daadwerkelijk afspelen :)
Op die manier slaan Intel en AMD (on)bewust een nieuwe weg in en creeeren ze hiermee een HTPC en homeserver in één.
Juist, want dat is momenteel natuurlijk absoluut niet mogelijk. :|

De meest simpele moederborden zijn prima geschikt om in een homeserver te gebruiken, en zelfs Intel's IGP'tjes doen zonder problemen 1080p H.264 content decoden.
Probeert iedereen nou mijn opmerkingen omlaag te halen ofzo? :|

Ik zeg toch nergens dat dat nu niet mogelijk is? Ik zeg alleen dat als de server moederbord DVI of HDMI krijgt een NAS en HTPC in één mooi mogelijk is in combinatie met een dual socket systeem.

Dus het zou mooi mogelijk zijn om meerdere doelen onder een enkel systeem te huisvesten.

Denk aan een virtuele HTPC die naast een webserver draait van Linux.
Het afspelen van 1080p content misschien niet maar dat heeft ook niks te maken met dit nieuws item.
Nou met de rekenkracht van moderne servers lukt dat vast ook nog wel... maar dan in software. Servertje met 4 * Opteron 6176, totaal 48 kernen op 2,4 GHz. Jammie... :9

[Reactie gewijzigd door dmantione op 9 december 2010 14:22]

Klopt, maar vergelijk 1080p over VGA eens met HDMI of DVI? De laatste zijn echt veel scherper.
Dan gebruik je slechte kabels of apparatuur. 1920x1080x50 is maar net iets meer pixels/s dan 1280x960x75. Dat is waar ik mijn beeldbuis op draai en VGA trekt dat prima.
Hoe denk je dat die gigantische 21" CRT bakbeesten, met resoluties als 2048x1536, worden aangesloten?

Die resoluties van tegenwoordig stellen niets voor, en klinken alleen "behoorlijk" door wat hippe marketingstermen, dat terwijl we 8 jaar geleden er al ruim boven zulke resoluties zaten.
VGA doet "full-hd" prima.
Verschil is dat een LCD een native resolutie heeft en een CRT wat dat betreft dynamischer is. Verder ben ik het met je eens, VGA voldoet nog prima in de meeste gevallen. De aansluiting is vaak ook niet de bottelneck, het protocol erachter is voor huidige LCD's echter tenenkrommend met alle legacy support.
Uit eigen ervaring: met 5 coax kabels. Overigens hielp het een boel dat die bakbeesten maar 50 Hz deden, en dat pixelscherpte op een analoog systeem ook niet de grootste zorg was.
Waarschijnlijk volgt nVidia ook wel, maar dit probleem speelt voornamelijk bij notebooks en IGPs waar je als klant weinig keus hebt en het moet doen met de standaard aansluiting. En op die markt heeft nVidia weinig te vertellen.
Het zou kunnen dat Nvidia niet genoemd wordt omdat zij de laatste paar jaar flink hebben moeten inleveren. Een poos geleden was hier op de frontpage te lezen dat Nvidia een behoorlijk marktaandeel is kwijt geraakt. Waarschijnlijk doordat ze de laatste 4 jaar nog al een paar grote blunders hebben begaan. Met name vanaf November 2006 tot medio 2008 verkopen van affabriek defecte GPU's voor zowel de desktop als de mobiele markt. Dat schaadt het vertrouwen in een dergelijk bedrijf erg.

Daarnaast wilde het maar niet gebeuren dat er echt nieuwe produkten bij Nvidia van de band wilde rollen terwijl de concurrentie absoluut niet stil zat/zit.
Nvidia is van Intel, dus als Intel mee doet dan gaat Nvidia van zelf mee ;).
En waar haal jij deze wijsheid vandaan? De laatste keer dat ik keek waren Nvidia en Intel nog 2 onafhangelijke bedrijven die elkaar eerder tegenzitten als helpen. Zie het ontbreken van Sli op intel borden enkele jaren geleden, of dat Nvidia geen chipsets meer mag produceren voor Intel processoren?
Graag dus een bron misschien heb ik iets gemist?

Ontopic EINDELIJK worden ze uitgefaseerd!
Sinds wanneer?
Intel en Nvidia horen echt niet bij elkaar hoor.
Vreemd dat Lenovo ook achter dit besluit staat, mijn ThinkPad T61 heeft zelfs nog een analoog telefoonmodem..... 8)7

En als je nog VGA wilt gebruiken kun je wel een converter van HDMI > VGA gebruiken
Mijn verse Toshiba heeft naast de VGA-poort zelfs nog een ouderwetse COM-poort. Analoog telefoonmodem dan weer net niet.

Maar vroeger ondersteunde de chipset ook geen VGA en had je sowieso een losse viideokaart. Voor niches zal het wel blijven. De reden van de com-poort in mijn zakelijke laptop is dat veel embedded devices communiceren via die compoort. Voor bedrijven die het onderhoud plegen gewoon een must.
com poorten worden dan ook nog redelijk veel gebruikt. Misschien niet voor de gewone thuisgebruiker, maar vanaf dat je met wat meer industriële randapapratuur begint dan kan je gewoon niet zonder com poort.
Vrijwel alle professionele netwerk apparatuur heeft nog een seriele console poort. Er zijn wel USB > COM oplossingen, maar die werken lang niet allemaal goed.
Anoniem: 382732
@ThinkPad9 december 2010 10:57
Da's toch mooi dat er een telefoonmodem in zit: dan kan je in ieder geval overal ter wereld internettoegang krijgen. Op wat voor manier dan ook, jij bent er op voorbereid!
Ja en dat kost dan weer meer dan €100. Voor Het geld dat je daaraan kwijt bent kan je net zo goed een hdmi scherm kopen
Dude, jij hebt echt geen idee van de prijzen hé? Mijn chinees prulletje werkt als een tierelier, voor iets van $ 2. Kijk hier eens: http://www.dealextreme.co...earch.dvi%20vga%20adapter
probleem is dat de $2 adapters passief zijn.

displayport, HDMI en DVI-D kunnen niet passief geconverteerd worden, omdat juist bij deze standaarden het analoge signaal ontbreekt. En het gaat je niet lukken om een passieve DVI -> VGA adapter succesvol aan te sluiten op een DVI-D poort.

daarvoor heb je actieve convertors nodig.. die echt het digitale signaal omzetten naar een analoog signaal en die kosten helaas wel wat meer dan 2 dollar.

voorbeeld van een actieve filter:
http://www.smartvm.com/dvi-d-to-vga-converter-p7556.htm

normaal 270 dollar, hier is ie in de aanbieding voor 178 dollar. Dus een stukkie duurder dat de 2 dollar.

[Reactie gewijzigd door nIghtorius op 9 december 2010 10:22]

Dude, jij hebt echt geen idee van technologie hè? Die analoge adapters werken straks niet meer omdat de technologie van VGA, niet de aansluiting, word uitgefaseerd.
Die prulletjes adapters werken straks dus ook niet meer.

Google maar is op "DVI-D" en op "DVI-I"
Oké, I stand corrected. Mijn opmerking was meer omdat hij hierboven ook al had aangegeven dat een HDMI-kabeltje van 1.5 meter al minimaal 25 euro moest kosten. Toen kwam ik deze opmerking ook weer tegen en moest ik denken aan mijn eigen convertertje :)
Hoewel ik het gebruik van DVI en DisplayPort (maar dan liever één van de twee) toejuich, voorzie ik nog wel problemen met beamers. Deze zijn zéér vaak nog voorzien van een VGA aansluiting, en dat is volgens mij ook de reden dat vele laptops nog voorzien zijn van zulk een uitgang.
Voor $15 heb je op internet een verloopkabel van 2 meter. Dat is net zo duur als een beetje goede VGA
als men dan logischerwijze ook de ramdac uit de chips sloopt, ga je met die kabel weinig resultaat halen
een actieve omzetter is dan nodig en die is niet zo goedkoop

nouja, een beetje zoals het externe diskette-drive verhaal
Voor de vele schermen die nog enkel een vga-ingang hebben, biedt displayport de mogelijkheid om een relatief goedkope adapter te gebruiken.
Is volgens mij geen probleem hoor
"Relatief goedkoop" kan nog altijd ergens tussen de €5 en €50 zitten hoor. En ik zit er niet op te wachten om een actieve convertor te moeten kopen en meenemen.
Dit was ook het eerste wat mij te binnen schoot. Ik geef nogal eens les en die beamers hebben 99 van de 100 keer alleen een VGA aansluiting. Met alle leuke bezuinigingen in het onderwijs wordt er echt geen potje vrijgemaakt om deze, vaak nog prima functionerende, beamers te vervangen.

Daarnaast wordt het steeds lastiger om een mooie laptop uit te zoeken MET vga aansluiting. Ze zijn er absoluut nog wel (zeker de zakelijke lijnen), maar het worden er toch steeds minder.

Ach, dat is de prijs van vooruitgang zullen we maar zeggen ;)
Mooi, hopelijk worden de laptops voorzien van een DVI aansluiting.
Een extra HDMI / DP aansluiting hebben ze meestal al.

Nu is het wel zo dat veel Beamers nog enkel VGA aansluitingen hebben alhoewel dat ook meer en meer aan het veranderen is. En we hebben nog even tijd eh en/of daar bestaan adapters voor.

Persoonlijk ben ik niet zo voor DisplayPort, aangezien ik het een enorm voordeel vind om via HDMI zowel beeld als geluid door te sturen naar mijn TV. Grote misser bij DP !!
Het nadeel van hdmi is wel dat je niet met een simpel adaptertje een vga scherm kan aansturen. Iets dat met dp dan weer wel kan.
Beeld+geluid kan wel met DP,. Is dus alleen niet goed geïmplementeerd in jou setup.
Oh ja, VGA, dat bestond ook nog :P
Gebruik het zelf al geen jaren meer, maar er zullen inderdaad nog een hoop VGA monitortjes staan over de hele wereld.
Maar ik denk dat het gros van die monitoren in dusdanige uithoeken wordt gebruikt dat ze pas in 2050 met hardware werken die AMD & Intel in 2015 uitbrengt.
En AM radio is al vervangen door FM en FM door digitale broadcast.
Zwartwit TV is geupgrade met kleur en breedbeeld, maar al lang vervangen door digitale TV... althens het signaal, de toestellen werken vaak nog gewoon met SCART (component+audio in 1 kabel, lijkt zeg maar een beetje op VGA, da's ook RGB dor 1 kabel)

Ik zie het nog niet snel gebeuren dat VGA niet meer beschikbaar is (en dan tel ik voor het gemak DVI-A en DVI-I ook maar tot de VGA poorten), wellicht dat er ooit een niche markt voor VGA ontstaat, maar het duurt nog veel langer dan 2015 voordat het niet meer mainstream is.
"AM radio is al vervangen door FM en FM door digitale broadcast"
Deze bewering klopt niet. Analoge AM radio stations zijn er nog steeds en experimenten met Digital Audio Braodcasting (DAB) zijn recentelijk gestopt. Ik verwacht daarom niet dat AM en FM vervangen zullen worden. De bandbreedtes zijn ook zo klein dat ze voor mobile netwerken weinig opbrengen, dit in tegenstelling tot de analoge TV kanalen:
AM: 560-1650 kHz ca. 1 MHz
FM: 88-108 MHz ca. 20 MHz
TV: 470-680 MHz: ca. 200 MHz
en experimenten met Digital Audio Braodcasting (DAB) zijn recentelijk gestopt.
Gestopt? Integendeel zelfs...

Minister wil adoptie digitale radio via t-dab-standaard aanjagen
Digitale radio voor betere kwaliteit en meer stations

Tegenover de verlenging staat in de plannen van de Minister dat de stations starten met het verder uitrollen van digitale radio. In 2015 moet 80% van Nederland ook digitale radio (TDAB) kunnen ontvangen. Digitale radio heeft veel voordelen, zoals een betere kwaliteit, meer radiostations en het mogelijk toevoegen van nieuwe diensten aan het radiosignaal. Op termijn zou digitale radio de huidige FM kunnen gaan vervangen. Hiervoor dient het echter eerst voldoende van de grond te komen. Juist de bestaande stations kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door de verlenging.

Om naast de verlenging van de bestaande stations ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven komen twee FM-kavels (de voormalige Arrow Kavels) beschikbaar voor nieuwe landelijke radiostations.

Bron: Rijksoverheid.nl, 09-11-2010

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 9 december 2010 10:44]

Da's de Nederlandse overheid, die lopen altijd 20 jaar achter. Engeland is alweer aan het afbouwen: http://www.theregister.co...08/dab_traffic_info_fail/
Ik woon in Engeland en kan je vertellen dat ze hier juist aan het uitbreiden zijn. Er komen de komende twaalf maanden weer 61 nieuwe transmitters bij om een dekking van 92% te bereiken. The Register is een link-bait sensatie website, geen betrouwbare bron.

In Duitsland is men inmiddels €100 miljoen aan het investeren in de uitrol van een DAB+ zenderpark bezig om in het najaar van 2011 voor het eerst sinds de jaren zestig weer landelijke (in plaats van alleen regionale) commerciele zenders te hebben. Digital Radio - Die Zukunft ist jetzt!

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 9 december 2010 11:47]

Nu hoor ik ook redelijk wat over HD radio. Das geen High Def. Maar Hybrid Digital.
DAB is beeindigd omdat het relatief veel bandbreedte kost. DVB-T Audio blijkt voor mobiel gebruik toch vele effectiever, en laten we wel wezen, in de auto hoor je het ontbreken van compressie toch totaal niet. Althans, nog niet. Als straks iedereen elektrisch rijdt mogelijk wel.
Alsof je in een electro-auto geen band- en windgeruis hebt. Ik weet niet wat voor auto jij hebt, maar in mijn toch behoorlijk modale (weliswaar nieuwe) Ford Mondeo hoor je de motor nauwelijks, zeker niet als je op een normaal, constant tempo rijdt. ;)
Ik gebruik het nog wel. Mijn PC hangt aan de DVI-poort en de server aan de VGA van hetzelfde scherm.
Zo hoef ik geen dure KVM-switch met DVI te kopen.
Zo heb ik mijn desktop en laptop (in docking station met DVI en VGA poort) aan twee schermen hangen. Super handig. Kan beide dual screen of op enkel screen gebruiken.
Laat de hardware fabrikanten eerst eens STOPPEN met het uit uitbrengen van (goedkope) LCD-schermen met alleen een VGA aansluiting! Toch te belachelijk voor woorden, dat je een grafische kaart hebt die een beeld digitaal maakt, vervolgens het naar analoog moet converteren zodat het over een analoge VGA kabel naar een (digitaal) LCD scherm getransporteerd kan worden, waar het weer omgezet moet worden naar digitaal beeld voor weergave! En dat alleen omdat het LCD-scherm alleen een VGA-aansluiting heeft! 8)7
Laat de hardware fabrikanten eerst eens STOPPEN met het uit uitbrengen van (goedkope) LCD-schermen met alleen een VGA aansluiting!
Als jij/wij stop(t/pen) met die te kopen, dan zullen de fabrikanten deze niet meer maken.
Helaas werkt het niet zo. Wij tweakers zijn er over het algmeen al mee gestopt, denk ik, maar de gemiddelde consument koopt nog gewoon een zo goedkoop mogelijk scherm. En deze hebben zelfs in 2010 vaak nog enkel een VGA aansluiting. Ben blij dat ze het eindelijk gaan uitfaseren, maar had van mij wel wat sneller dan 2015 gemogen. Bij de (goedkopere) videokaarten van Gigabyte en Asus worden tegenwoordig (dankzij de crisis?!) er geen kabels en converters meer geleverd. Weet niet of andere videokaart fabrikanten hier ook in mee doen, maar de "converter hell" is gewoon niet leuk meer.
En converter los bestellen is gewoon asociaal duur via de ditributeur.
Een computer / grafische kaart word over het algemeen vaker vervangen dan een monitor.
Dat die dingen niet meer meegeleverd worden heeft niets te maken met de crisis, maar eerder met de concurrentie onderling.
Als jij die converters niet meelevert kun je je kaart weer $2 goedkoper in de markt zetten. Bij de prijsbewuste consument van tegenwoordig kan dat betekenen dat je hierdoor veel meer kaarten verkoopt dan je concurrent die net iets duurder is. Op accessoires als kabeltjes en converters wordt nauwelijks gelet.
daar mag je ook de EU voor bedanken, die een verhoogde importheffing hebben op digitale poorten
Laat de hardware fabrikanten eerst eens STOPPEN met het uit uitbrengen van (goedkope) LCD-schermen
Ik hoop dat dit probleem ook weg is tegen 2015 :+

Heb je een monitor van 500 € met IPS paneel en heb je nog steeds last van :

- Bleeding.
- Kijkhoeken.
- Banding.
- Trage refresh van het beeld.

FED/OLED/Plasma monitoren/whatever... ik wil fatsoenlijk beeld verdomme !! :( -O-
dan moet je buiten gaan spelen :+
Voor de vele schermen die nog enkel een vga-ingang hebben, biedt displayport de mogelijkheid om een relatief goedkope adapter te gebruiken.
Dat lijkt me sterk. Als de GPU/IGP geen VGA ondersteund, dan lijkt het me toch dat er geen D/A converter meer aanwezig is. Dus die zal dan in de adapter moeten zitten. Die is dan niet triviaal, en dus ook niet goedkoop.
En toch is het zo. Kijk maar naar de macbooks. Die hebben het nu al een tijdje en t werkt erg goed. En waarschijlijk zullen ze er wel rekening mee houden door het wel te implenteren, maar er geen VGA aansluiting op te plakken.
Dit artikel gaat erover dat men wil stoppen met het implementeren van VGA in de IGPs. De macbooks hebben nog een GPU die wel VGA ondersteund.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee