Hdmi Licensing LLC stelt keurmerk op voor 4k-compatible hdmi-kabels

Hdmi Licensing LLC heeft een certificaat gecreëerd voor hdmi-kabels die gegarandeerd in staat zijn om videosignalen met de 2160p-resolutie van 4k te vervoeren. Het besluit behelst naast de nodige tests op de kabels ook een label dat beveiligd moet zijn tegen vervalsing.

Het bedrijf noemt het het Premium Hdmi Cable Certification Program. Het behelst een uitgebreide set met tests om te verifiëren dat een kabel voldoet aan de eisen om in de praktijk 4k-content aan te kunnen. Als de kabels niet aan de 18Gb/s bandbreedte van de hdmi 2.0-spec komen, krijgen ze geen certificaat. Fabrikanten kunnen hun kabels laten testen bij Hdmi Authorized Testing Centers, die door het bedrijf opgezet zijn. Naast het testen op bandbreedte, wordt ook gekeken naar hoe goed de kabels bestand zijn tegen elektromagnetische storing.

Wanneer een kabel door de keuring heen komt, is de fabrikant toegestaan om het etiket, dat 'knoei-proof' moet zijn, op de aansluiting van de kabel te plakken. Daarnaast mag de kabel dan officieel als Premium High Speed hdmi Cable in de markt gezet worden. Hdmi Licensing LLC gebruikt zelfs de app Check If Real waarmee een gebruiker of andere partij het label kan scannen, om de echtheid van het label en de kabel te controleren.

Het verschil tussen een Premium High Speed Hdmi Cable en een gewone High Speed Hdmi Cable, is niet volledig duidelijk. Ook van dit kabeltype stelt het bedrijf dat de kabel 4K ondersteunt. Mogelijk is het label het enige verschil.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-10-2015 • 19:50

95 Linkedin

Reacties (95)

95
94
80
7
1
0
Wijzig sortering
Hoewel normale high speed kabels gewoon zouden moeten werken geven verreweg de meeste wat langere kabels die ik heb geprobeerd problemen met 2160p60 4:4:4 signaal. Het probleem is dat er geen pijl op te trekken is welke kabels het wel en niet zullen doen als je in een winkel staat. De prijs is bijvoorbeeld geen indicatie.

Als dit nieuwe label een einde maakt aan de onzekerheid is dat een goede zaak!
Ik kan dit verifieren door te zeggen dat bijvoorbeeld kabels van 1 meter lang van 9 euro meer dataoverdracht gaven dan eenzelfde kabel van 35 euro. Ondanks dat deze 9 euro kabel merkloos was en rubber omhulsel had en deze 35 euro kabel een metalen mesh had om de kabel en vergulde connectors.
Metalen mesh en vergulde connectoren zijn dan ook heel slecht voor het signaal.

De mesh zorgt voor hogere parasitaire capaciteit, en daarmee meer demping van het signaal.

Vergulde connectoren oxideren sneller op plaatsen waar de vergulding beschadigd is. Dat beschadigen gebeurt als je de plug erin/eruit doet, je schraapt de bovenlaag eraf. Normaal gesproken is dat juist goed voor de kabel (na een jaar of twinting wil een plug wel een beetje geoxideerd zijn en minder goed contact maken, een paar keer in/uit en dan is hij weer tiptop) maar als men een coating van edeler metaal heeft aangebracht, onstaat er een klein potentiaalverschil waardoor het minder edele metaal sneller gaat oxideren.
Dan had je geen goedkope vergulden kabel moeten kopen, want ze doen dit omdat goud tov metaal nauwelijks oxideert. Als je veel kabels wisselt, dan kun je de laag inderdaad beschadigen als dit in de fabriek niet goed gedaan is en ben je dus terug bij af.

Ivm de beamer heb ik een 12 meter Supra kabel lopen. voor 3D haalde ik de HDMI 5x2 switch er zo nu en dan tussen uit, maar na 2 jaar nog geen beschadigingen.
Het zal een mixed bag blijven. Ze zullen nog steeds onzin als vergulde connectors en andere pseudotechnologie aan de kabel toevoegen om de prijs te kunnen ophogen. Daar staat de consument dan.. Genoeg die er een nodig hebben en bij de mediamarkt 35+ euro lappen voor 1-2m kabel en in die trucjes trappen.
Ik ben het met je eens. Maar als je full 8K, 24 bits @ 120 Hz (dat is aan RAW data zo'n 50 Gb/s) via een paar aan elkaar gekoppelde Action-kabels wil doorvoeren, dan gat dat dus nooit aankomen. Digitale kabels hebben een bepaalde bepaalde bandbreedte. Dit is gewoon het aantal bits dat je er doorheen kan sturen voordat een byte zoals 11101111 zodanig vertekend wordt door de kabel en aansluitingen dat die er aan de andere kant als 11111111 uitkom. Deze bandbreedte neemt toe met een betere kwaliteit kabel en met een kortere kabel. Over het algemeen is de bandwidth van een aansluiting prima. Het kan een probleem vormen zodra de kabel heel lang wordt of zodra je er 8K video erdoorheen probeert te krijgen. Over een meter afstand maakt het geen reet uit voor 1080P. Bron, de schrijven is overigens een medewerker (Senior Vice President of Product Development) van AudioQuest, die 'premium' kabels maakt, aan het eind van het betoog lees je wat argumenten om de kabels van AudioQuest te kopen, maar zelfs daar zegt hij dat het de kans op verlies van data verkleind.

Als laatst wil ik de alom bekende analogie met waterleidingsystemen naar boven halen: vergelijk het met een kraan waar 4 bar overdruk op staat. Als je aan deze kraan een tuinslang van 20 kilometer koppelt, dan komt er aan het eind af en toe een druppel water uit, misschien 2 druppels, maar van die 4 bar is weinig meer over. Als je je kraan steeds aan en uit doet (dus een digitaal signaal maakt), dan kan je dat zonder tuinslang waarschijnlijk zien. Naarmate je meer bits genereert (hogere bandbreedte), een langere tuinslang monteert (langere kabel) of obstakels zoals een trechter ertussen zet (slechte connector) neemt die zichtbaarheid af.

[Reactie gewijzigd door klonic op 6 oktober 2015 09:21]

Door zon label aan je kabel betaal je ineens een stuk meer.
Idd, vraag me af of normale HDMI kabels dit niet zowieso aankunnen?
Ja.

Net zomin als dat er "gigabit ethernet" kabel bestaat, betaat er eigenlijk ook geen "4k HDMI kabel". Voor de overgang van SATA2 naar SATA3 (dezelfde technologie als onder andere DVI/HDMI en PCIe) hoefde je ook geen nieuwe SATA kabel te kopen.

HDMI is hetzelfde als DVI voor wat betreft het digitale videosignaal. Het zijn dezelfde kabels, met dezelfde signalen, alleen met een andere plug. Je hoort niemand over speciale DVI kabels zeveren, simpel omdat de PC markt niet aan "gouden oortjes" en zulke flauwekul doet. HDMI is echter audio/video, en op die markt kun je de gekste dingen verkopen aan argeloze consumenten. Zoals kabels met zelfverzonnen echtheidscertificaten.

Net zogoed als een doodgewone DVI kabel volstaat voor je 4k PC monitor, volstaat een simpele HDMI kabel voor je 4k TV.

HDMI, PCIe en SATA gebruiken allemaal dezelfde signalen (low-voltage differential serial).
Idd, vraag me af of normale HDMI kabels dit niet zowieso aankunnen?
Ja met gemak, je hebt geen echte 4K kabels, dat is een fabeltje, zo lang je kabel maar High Speed is of High speed met Ethernet.

Laat je niet wijs maken om een €100 kabel te kopen omdat je mooiere beeld en geluid heb bij FullHD en 4K, want een €10 kabel bij de drogist geeft je de zelfde beeld en geluid kwaltijd als een €100 of meer kabel.
Dat is dus op dit moment niet altijd zo met de goedkope kabels en 4k.
En dat is het stomme, je weet op dit moment niet van te voren.
De prijs is in ieder geval geen indicatie, dat is duidelijk. En over een tijdje als 4k ingeburgerd is, zullen alle 5/10 euro kabels wel zover zijn dat ze voldoen. Maar nu is het nog een gokje.
Waarbij ik nog al wat gokjes van 5 euro kan wagen voordat ik een kabel van 100 euro koop...
Ja, dat sowieso, want bij een kabel van 100 euro zonder dit label is het ook maar een gok.
Maar €100 is sowieso teveel voor een 2m kabel.
Zeker weten, die kabelmeuk is een gigantische melkkoe.

Toch met de steeds hoger wordende snelheden wordt de kwaliteit van de kabel en connectoren steeds belangrijker. De ervaring leert namelijk ook dat el cheapo UTP kabeltjes in combinatie met 10Gbit niet zo goed gaan... zeker niet naarmate de afstanden groter worden.
Maar ook op de kortere afstanden zie je met die el cheapo rotzooi een hoop CRC / alignment errors over je lijn...

Dit zal in zekere mate ook wel met de goedkopere HDMI kabels aan de hand zijn, maar zo lang het werkt en geen storend beeld geeft zie ik geen noodzaak om duurdere kabels te kopen.

Een beter beeld wat ze vaak aandragen bij de duurdere kabels is
gewoon gelul, de overdracht is digitaal. Het werkt of werkt niet, en niet werken uit zich in artifacts, haperingen of helemaal geen beeld.
Op kabels staat soms 24AWG, 26AWG of 28AWG.
Dit geeft een beetje de kwaliteit aan (materiaal keuze) . 24AWG is het beste, 28AWG het goedkoopste.
Ja maar das alleen maar als je langer gaat dan 3 meter of zo, anders kan je gewoon bij 24AWG a 26AWG blijven, dat is trouwens de dikte van de kabel.

En 28AWG gebruik je bij langere afstanden, en dan 30AWG gebruik je bij extreme lange afstanden.
Anoniem: 395895
@AmigaWolf6 oktober 2015 08:44
Heb je rekening gehouden met lengte van de kabel? 10 euro kabel van 1,5 meter zal het prima doen voor 4K nou is daar natuurlijk veel minder kans op snelheids verlies op een high speed kabel.
Echter pak je dezelfde kabel in 10 meter voor +- 100 euro dan kan het toch echt zijn dat je door snelheidsverlies een wat mindere beeldkwaliteit heb.

nb:
Ik heb klanten die vragen naar een 20m HDMI kabel schrikken van de prijs en ik vraag waarom ze in godsnaam in 20m HDMI kabel nodig hebben, in veel gevallen kunnen ze met een 3m kabel gewoon uit de voeten, alleen dan klopt het interieur niet meer.
Volgens Wiki is HDMI 1.4 geschikt voor " 4K resolution at 30 Hz "

Op een idioot stuk van 15meter standaard HS HDMI 1.4 kabel (met die grijze metaal/alu. stekkers, van het merk "HQ"?)ervaar ik pas problemen met een algemene 1080p/HD audio (midden in het beeld krijg ik soms een harde lijn beeldverloop, alsof er een strook van ~20px hoog in herhaling valt).

Daar ik het voor desktop weergave gebruik(muziek), geen probleem, gewoon een strakke weergave.
Die kabel zal me allicht 20Eur gekost hebben.

Onder de 5M zou ik zeggen dat onder maanlicht, met elvenstof gesmeede HDMI kabels geen verschil gaan maken, en een HS kabel van 10 euro prima volstaat. Daarboven kan het met de minimale verschillen(dikkere AS o.d), problemen mogelijk verhelpen, maar dan nog < 50 Eur.

De 3D hype ++ heb ik overgeslagen, in verhouding tot die bandbreedte's kan ik niet oordelen.

[Reactie gewijzigd door 119961 op 6 oktober 2015 15:38]

Als je kabel 1080P/60 doet, dan lukt 3D ook wel in de praktijk. Ik heb al heel wat jaren een "oudere" 12 meter Supra HDMI en daar heb ik tot op heden alles overheen kunnen draaien.
Anoniem: 382732
@- peter -5 oktober 2015 20:45
Ze zouden het misschien wel aankunnen maar als het gecertificeerd is weet je het zeker. Je kunt altijd nog kiezen om goedkope, niet gecertificeerde kabels te kopen.
Ik denk het wel. Misschien dat je wel problemen gaat krijgen bij grotere lengten kabel. Bij een kabeltje van een meter of anderhalf zullen de problemen wel meevallen. Bij 3D was dit tenslotte ook het geval; verkopers die je kabels van € 45 willen verkopen terwijl een HDMI kabeltje van € 2,49 van de Action het net zo goed deed ...
Anoniem: 500749
@sonox5 oktober 2015 20:26
ik heb eens een documentaire gezien waarin het pijnlijk duidelijk werd wat voor een big business het kan zijn om je eigen keurmerk te beginnen

vooral als je het groot in de markt zet
neem nu dat duurzaamheidskeurmerk in de duurzaamheidsbubble
of keurmerken voor auto's in de vorige eco car bubble

als je op die manier een graantje kan mee pikken van andermans producten, easy money
je hoeft maar een aantal kritische parameters te verzinnen en verstand van marketing
of zelfs alleen het geld om anderen dit te laten doen

dus lang verhaal kort,
ik neem ze altijd met een korreltje zout
reviews helpen ook gewoon en zoals aangegeven door anderen,
zijn zelfs het merendeel van oude 1.4 kabels al capable

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 5 oktober 2015 20:37]

In dit geval is de truuk natuurlijk wel dat je als consument rechten kunt ontlenen aan het certificaat....

Koop je een kabel met het certificaat die niet in staat blijkt te zijn 2160p te versturen dan kun je gewoon terug naar de winkel. Dat kan niet als de kabel het certificaat niet heeft.

Het zijn uiteraard altijd tijdelijke dingen. Over een paar jaar mag je als consument verwachten dat een HDMI kabel in staat is 2160p te verwerken. Op dit moment zijn we daar echter nog niet.
Anoniem: 500749
@Croga5 oktober 2015 23:03
dat kun je in andere gevallen ook binnen twee weken oid
en als het er op staat, ook zonder keurmerk, dan ten alle tijden lijkt mij redelijkerwijze
het is ook nauwelijks een gok in veel gevallen

denk dat het in de praktijk niet echt mensen over de streep trekt ten opzichte van een keurloos kabel die als 4k kabel word omschreven
in de praktijk zullen het vaak de a-merken met ruime marges zijn die aan zulke dingen mee doen als het ze weinig pijn doet
dat zie je veel

ik twijfel er niet over dat ze voornamelijk voor hun eigen gewin bestaan want als je er over nadenkt is dit echt een duidelijk geval
een intelligenter geval is het duurzaamheids keurmerk omdat de parameters vager zijn en moeilijker na te gaan is
maar het idee en (rechtvaardigheids)gevoel er van is "bekend" dus het werkt

anyway, moet iedereen maar zelf over nadenken wat ze er van vinden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 6 oktober 2015 00:14]

[quote]
dat kun je in andere gevallen ook binnen twee weken oid
en als het er op staat, ook zonder keurmerk, dan ten alle tijden lijkt mij redelijkerwijze het is ook nauwelijks een gok in veel gevallen[/'quote]
Als jij bij de Action een HDMI kabel hebt en die blijkt thuis de snelheid niet te halen dan heb je gewoon pech. De koop is gesloten, er is geen wettig recht op retour. Dat is en blijft dus een gok.
denk dat het in de praktijk niet echt mensen over de streep trekt ten opzichte van een keurloos kabel die als 4k kabel word omschreven
Dat is absoluut waar. Als de kabel verkocht wordt met de claim dat hij 2160p kan verwerken dan kun je gewoon terug naar de winkel als dit niet waar blijkt te zijn.
Anoniem: 500749
@Croga5 oktober 2015 23:48
conclusie:
een juist omschreven product is een betere oplossing

maar dan strijk je weer mensen in de haren die marktwerking/survival/entropy aanbidden omdat het zo lekker te gebruiken is

kunnen nog uren door typen

moraal van het moraal?
het missen er van, dan wel een dubbele
rommel ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 6 oktober 2015 00:04]

Als jij bij de Action een HDMI kabel hebt en die blijkt thuis de snelheid niet te halen dan heb je gewoon pech. De koop is gesloten, er is geen wettig recht op retour. Dat is en blijft dus een gok.
Daarom bestel ik dus online, heb je 14 dagen recht op retour zonder opgaaf van reden :P
Dat hele keurmerk gebeuren vind ik persoonlijk maar iets wat te verwaarlozen valt. Behalve bij apparaten die omgaan met gevaarlijke dingen zoals Chinese adapters. Plakken er gewoon zelf CE op, maar de inhoud is ronduit gevaarlijk, dat wil je niet in je stopcontact hebben hangen als je niet thuis bent. Voor kabeltjes in het algemeen, boeit het me niet zo, ik kijk dan enkel naar specificaties en prijs, voldoen de specificaties me, kijk ik naar een degelijke prijs, en baseer ik daar mijn keuze op.
Anoniem: 500749
@xoniq5 oktober 2015 21:27
dat is een ding wat je gaat krijgen ja
creeer iets (onnodig) nieuws en een ander gaat het wel misbruiken

er zou een streven naar goed doen moeten bestaan
maar voor velen betekend dat helaas exclusief goed voor hunzelf
Data kabels daarentegen zijn of goed of slecht. Hdmi is een digitaal signaal met om de zoveel bytes een redundancy byte die checkt of alles intact aankomt.
Een kabel voor digitale signalen werkt of wel of niet. Daarom zijn dure hdmi kabels ook gewoon bullshit. Alleen als je voor speciale doeleinden swivel plugs of extra stevige kabels nodig hebt Is iedere 5 Euro kabel voldoende.

De waarde die mensen hechten aan kabels tussen componenten Is denk ik nog uit het analoge tijdperk. Bij een analoog signaal Is het wel belangrijk om goede kabels en goede plugs te hebben omdat de kans op storing bij buiging of een open connector velen malen groter Is.

[Reactie gewijzigd door Luuk.vanRiel op 5 oktober 2015 23:33]

En afstand. Goedkope kabels zijn perfect te doen tot een meter of 15. (Of voor de zekerheid max. 10 meter.) Daarna kunnen er bij goedkopere kabels gebreken in het beeld optreden.
Maar alles wordt hier éénmalig aangesloten, en enkele keren per jaar kom ik ineens tot het idee (zodra vriendin op bed gaat) om TV meubel weg te schuiven en de hele spaghetti bende eens grondig opnieuw aan te sluiten. Kunnen goedkope kabels perfect voor. Wat sommige mensen voor 1 kabel betalen, sluit ik m'n hele inboedel voor aan.
Sorry niet aan gedacht ja. Als je echte afstanden moet overbruggen loont het idd om wat extra uit te geven. Voor aansluiten van alles in je tv kastje zou ik echt gewoon naar de action rijden of op een goedkope vergelijk site niet meer dan een tientje per kabel uitgeven.
Laatst samen met een maat een batch van 10 1.5m kabels voor twee tientjes gekocht. Werken perfect

[Reactie gewijzigd door Luuk.vanRiel op 5 oktober 2015 23:45]

Het is dan ook geen keurmerk: Voor een CE-markering volstaat slechts een eigen verklaring (Declaration of Conformity) dat het product voldoet aan de gestelde Europese richtlijnen, zodat de fabrikant niet kan tegenwerpen dat het product nooit voor de Europese markt bedoeld was.
Er is dus geen enkele garantie of het product ook daadwerkelijk aan de richtlijnen voldoet, daarom wordt het ook wel gekscherend Can't Enforce genoemd.
Is ook CE, Chinese Export. De letters staan daarbij dichter bij elkaar.

Verwarrend? Zeker. Al is het Europese keurmerk nou ook niet zalig makend.
Linkage / onderbouwing?

Want een jaar terug was dit nog een hoax.
Er bestaan geen "4K kabels" alle gecertificeerde High Speed Hdmi kabels kunnen 2160 60hz aan.
vanaf HDMI 2.0, toch?
Alleen hardware moet 2.0 hebben (je TV en videokaart/4K Bluray-player), de huidige kabels zijn goed.
Niet helemaal.

1.4 kabels zijn slechts gecertificeerd voor de 1.4 specificatie(dus 2160p30). Echter zijn ze zo gespecificeerd dat ze ten alle tijden(met de slechtse zender en ontvanger) het signaal over weten te brengen.

Dat betekend dus dat er een flinke marge op zit, waardoor in de praktijk 2160p60 ook wel werkt, de garantie is er echter niet. Wat er bij een kabel die voldoet aan 2.0 specificaties wel is(en die heeft daar ook weer een marge bovenop).
De koning heeft gesproken :P _/-\o_
De mediamarkt zal hier veel gebruik van maken idd.. :)
Altijd leuk; vragen bij de Mediamarkt wat voor kabel je moet hebben. Smeren ze je een kabel aan van 40+ euro :+ . Die van de Action geven exact hetzelfde beeld, maar zijn misschien voor veel verplaatsen, aansluiten en loskoppelen steviger, maar zij claimen dat je mooier beeld krijgt, ik probeer het elke keer weer. (En wat je ook vraagt, die gemiddelde medewerker ‘gebruikt het thuis ook’.
Ik werk bij de Media Markt en kan je zeggen dat dit bij ons in ieder geval niet meer gebeurt, de kabels die wij voornamelijk verkopen zijn de goedkopere kabels van de onbekendere merken. Deze worden overigens ook aangeraden door de verkoopmedewerkers...
De Mediamarkt hier heeft heel veel van die onnozelen aan het werk. Bij de mediaplayer afdeling kan je elke week wel een andere mediaplayer aanwijzen en aan dezelfde verkoper vragen, elke week weer heeft hij 'm zelf ook thuis. En bij de TV afdeling zitten ook enkele jongens van net 18 die ook hele kul verhalen ophangen.

Ik stoor me er niet aan hoor, maar dan voer je bij mij natuurlijk wel de 'troll' van binnen.

Disclaimer: Met alle respect, er zijn er ook genoeg mensen die wel verstand van zaken hebben, dus niks tegen medewerkers in het algemeen, maar soms zetten ze mensen op afdelingen waarin ik denk; kom op nou. Iemand gaat nog eens een miskoop omdat er soms slecht geadviseerd wordt.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 5 oktober 2015 21:16]

Wat verwacht je van een bedrijf dat bijna volledig draait op part-time krachten die over het algemeen het absolute minimum jeugdloon krijgen.
Wat ik verwacht? Dat medewerkers in een multimedia concern als de Mediamarkt verstand van zaken hebben, als ik niet een geek was, had ik me van alles kunnen laten aansmeren.

De realiteit? Precies wat je zegt.
Ik snap je punt zeker, het nadeel van winkels zoals bijvoorbeeld de Media Markt is dat hier juist de mensen zonder enig verstand van zaken komen en dat deze makkelijk beinvloedbaar zijn. Kwestie van geluk als klant dat je een verkoper treft die wel eerlijk advies geeft. (Dit wordt overigens ook niet altijd gewaardeerd, tot boze klanten aan toe...)

Je punt van jongens die net 18 jaar zijn snap ik dan weer niet, er zijn zat jongens van 18 jaar die verstand zat hebben van elektronica en televisies. Dat de jongens in kwestie er geen verstand van hebben ligt denk ik niet zozeer aan de leeftijd, maar meer aan een slecht aanneembeleid. :X
Niks mis met jongens van 18 jaar die hun best doen, dat juich ik alleen maar toe, maar als je als klant een jonge jongen treft die met moeilijke vragen er niet meer uit komt, omdat die geen verstand van zaken heeft, staat dat wat knullig. Niks mis met de jongen zelf hoor, staat gewoon op de verkeerde afdeling. Maar wat een algemeen voorbeeld. Vind het alleen maar top als ze willen werken 😊
Sorry hoor, 18 jaar of niet maar als je een advies krijgt om bij een ipod een laptop te kopen voor iTunes zakt mijn broek af. Hoe onnozel wil Media Markt dat we zijn.
Kijk het is en blijft een winkel die zoveel mogelijk winst wil maken. Als ik al naar een fysieke winkel ga zorg ik dat ik van te voren mezelf heb ingelicht via verschillende bronnen over de product categorie en meestal weet ik al precies wat ik wil hebben.
Loopt regelmatig een winkel binnen en ben zonder een verkoper te spreken binnen twee minuten weer bij de kassa.
Ze kunnen het altijd proberen toch? Er zal vanzelf een gek zijn die dat nog doet ook. Toch weer een extra laptop verkocht. :+
Ik had anders een keer een medewerker die mij netjes vertelde om de hdmi kabel bij de games sectie te pakken omdat die 10 euro is ipv de 15 euro kabel die ik al in mijn handen had.
Ik geef ook aan, het zijn bepaalde verkopers. Zitten genoeg eerlijke bij hoor. Heb laatst ook zo iemand gesproken, die zei zelfs van: "ik mag het eigelijk niet zeggen, maar die is daar en daar nu in de aanbieding". Andere winkel dus. Tja maakt de verkoper niks uit, maar ik was niet van die aanbieding op de hoogte, dus wel prettig dat ze soms niet alleen in het belang van de winkel denken.
Ik had het zelfde met een mediaspeler voor paps. Hij wist geen actie bij een andere winkel maar wel dat de prijs 15 euro minder was bij een webshop. Hij controleerde allen of die binnen 24 uur geleverd kon worden toen kreeg ik hen voor die prijs mee.

Zo heb je overal uitzonderingen e.d. ook wel eens meegemaakt dat ze oudere mensen een laptop van 800 euro willen verkopen. It's not black or white but more like a lot of shades of grey
Je hebt verkopers en je hebt echte vakmensen die er staan om de klant te helpen. Die laatste zijn idd ruk voor de winkel maar zorgen wel voor een betere wereld met beter geïnformeerde average joe's
Zelfs de "goedkope" kabels van de Mediamarkt zijn 3 - 4x zo duur als een kabeltje van de Action. Daarbij krijg je standaard HDMI-kabeltjes al voor € 1,54 via DH Gate (gratis verzending) : http://www.dhgate.com/pro...-4-version/155013598.html

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 5 oktober 2015 23:13]

Enige probleem is dat ik niet > een maand wil wachten op een kabel. Dan ga ik liever even naar de Action heen en weer....
Ik ben geen fan van dure kabels, maar leg mij 1 ding uit.
Waarom werkte een goedkope kabel (meerdere vershillende types) niet met arc, terwijl ze allemaal 1.4 waren, en ik haal een iets duurdere (20 euro ofzo) en het werkt meteen?

Daarbij heb ik ook iets andersom meegemaakt, ik had dus alles vervangen door mooie kabels, doet mijn mede8er het niet achter mijn sony receiver, goedkope meegeleverde kabel gebruikt en het werkte meteen :D
Bleek weer iets met de handshake en pin 13 te zijn... handig hoor dat universele HDMI...
Wat mij is opgevallen is dat het metalen gedeelte van de HDMI kabel niet altijd even lang is. Er wil nog wel eens een millimeter in zitten; vooral gegoten connectoren willen daar nog wel eens last van hebben. Die enkele millimeter zorgde er voor dat bepaalde kabels niet werkten i.c.m. mijn Playstation 3, maar wel met andere apparatuur.

Ik vermoed daarom dat het euvel eerder in de stekker zit dan in de kabel zelf - daar kan eigenlijk niet zo veel mee mis gaan.
Ik heb alleen maar goedkope HDMI kabels, en een enkele die bij een apparaat bijgeleverd wordt. Ik heb nooit problemen met CEC, ARC etc. Hangt een beetje van de kabel af. Maar voor een prijs van 4 euro kan je nog wel eens een kans wagen. Er zullen wel rotte eiren tussen zitten, maar een hoop goedkope kabels doen gewoon wat ze moeten doen.
Deze hebben advies gevraagd aan een collega waarschijnlijk
Als dit premium is wat is dan de voorgaande standaard? Budget?
Zou eerst gewoon een kabel van 4 euro van de Action proberen: http://www.action.nl/mult...i-kabel-1-5m-met-ethernet . Is nog merk ook nog :)
Ookal zou het niet merk zijn, Action kabels werken al lange tijd prima. Als je er ruig mee om gaat, gaan ze kwalitatief minder lang mee, vooral bij apparaten veel verplaatsen. Maar als je dat vergelijkt met een kabel van 40 euro, kan je van die van de Action er 10 halen, wat uiteindelijk vele malen langer mee gaat. Wat mij betreft, zijn de Actions kabels bij mij beste keus.
ook dat ruig verhaal is onzin
https://www.youtube.com/watch?v=xxfLXH6qe9w

10 minder lang voor 10 keer prijs.
Mijn punt is, of je koopt een kabel van 40 euro, of 10 stuks van 4 euro, dan gaan 10 stuks van 4 euro langer mee dan 1 van 40. Dat is gewoon een feit. En dat laten ze in dat filmpje ook zien. Goedkopere kabels gaan met zulk ruig gebruik wat korter mee dan een duurdere (gebruik van verstevigend materiaal), maar dan heb je er nog steeds 9 liggen van die goedkopere.
in dat filmpje laten ze juist zien dat met dat ruig gebruik je monster er eerder mee uitscheid als de 15 dollar ding. aan de buitenkant zag de monster er beter uit. maar een klein tikje van later genoeg voor de 150 dollar kabel er mee te stoppen.
En mooi gesleeved, dan doet ie het ook beter:) maar even serieus, dit is voor de kabel fabrikanten fantastisch, kunnen ze weer extra vragen voor hetzelfde product in een nieuw doosje met keurmerk:D
Ik heb afgelopen weekend een HDMI kabel gehaald voor 1,89! Voor het geld van die van jou heb je er 2 en houd je nog geld over ook :P
Je zult waarschijnlijk wat meer betalen voor een dergelijke kabel, maar ik heb 2x een kabel gehad die geen 4k materiaal weer kon geven.
Vooral het vinden van kwalitatief goeie kabels voor de Intel NUC (mini HDMI naar HDMI) bleek lastig.

(praat nu over 1,5 jaar geleden, het aanbod aan 4k tv's is nu een stuk groter...)
Als er HDMI 1.4 (4k bij 30hz) of HDMI 2.0 (4k bij 60hz) bij stond, dan kan je er volgens mij gewoon mee terug. Hij voldoet dan niet aan de specs, dus mogen ze ook niet als zodanig vernoemd staan.

On-topic: HDMI 1.4/2.0 en/of "High Speed" is niet voldoende? Wat doet dit keurmerk nog extra?

@hieronder: dat is prima mogelijk. Ze mogen pas 2.0 heten als ze aan alle voorwaarden voldoen die hiervoor gesteld zijn. Kan prima zijn dat ze 4k op 60hz voor elkaar krijgen, maar bijvoorbeeld niet 32bit audio ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Feanathiel op 5 oktober 2015 20:06]

Nee, ik heb ook lang onderzoek gedaan en uiteindelijk gevonden dat alle HDMI 1.4 High Speed kabels gewoon 4K 60hz kunnen van mijn 980Ti naar mijn 4K TV.

Bijvoorbeeld bij AlleKabels kun je ze bestellen
De nVidia 340.43 Beta drivers hebben 4K 60Hz ondersteuning gegeven voor Kepler kaarten met HDMI 1.4 door middel van Chroma Subsampling, echter, dit is niet de volledige kwaliteit als dat je met HDMI 2.0 zou ervaren.

http://www.anandtech.com/...mi-4k60hz-support-kind-of
Lacking the available bandwidth to fully support 4K@60Hz until the arrival of HDMI 2.0, the latest crop of 4K TVs such as the Sony XBR 55X900A and Samsung UE40HU6900 have implemented what amounts to a lower image quality mode that allows for a 4K@60Hz signal to fit within HDMI 1.4’s 8.16Gbps bandwidth limit. To accomplish this, manufacturers are making use of chroma subsampling to reduce the amount of chroma (color) data that needs to be transmitted, thereby freeing up enough bandwidth to increase the image resolution from 1080p to 4K.
https://forums.geforce.co...14-/post/4245376/#4245376
The BETA driver exposes 4K 60Hz YUV420 over HDMI for Kepler GPUs running Windows 7 or above (may need to update firmware of your 4K HDTV if your model does not support YUV420 over HDMI). YUV420 4K @60 is presently not supported under SLI configuration. This is planned for a future driver release although I do not have an ETA at this time. If you wish to try YUV420 4K @60Hz over HDMI, we recommend disabling SLI for now.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 5 oktober 2015 20:21]

Daarover, hoe lang gaat het nu nog duren voordat fabrikanten eindelijk eens hun HDMI poorten 2.0 maken? De standaard is nu al ruim 2 jaar op de markt maar ik kom nog nauwelijks HDMI 2.0 tegen bij de grote fabrikanten. Zo weigert bijvoorbeeld Apple nog steeds om de HDMI aansluitingen op hun apparaten te updaten naar 2.0. Notabene zelfs bij een mediaspeler die ze 3 weken geleden hebben aangekondigd en pas eind deze maand beschikbaar wordt. Waarom leveren ze daar in vredesnaam nog 1.4 (en Ethernet 10/100, maar dat is off-topic)? Zit er verschil in royalties?
En als prijsvechter kan Apple die duurdere royalty's niet permitteren. Hun winstmarges zijn vlijmscherp, netals hun prijzen. ;)
Apple wil altijd kostte wat kost hun marges behouden. Zie het gedoe nu met de prijsverhogingen van alles in de Europese winkels. Van kabels en opladers (eerst al belachelijk met €19, nu zelfs €25) tot veel duurdere iPhones en Macs.

Ze zijn wat dat betreft heel vreemd en zullen dus inderdaad vanuit perspectief denken dat ze daardoor de prijs weer moeten verhogen.
het zal duurder zijn(net als de kabels). en waarom zou je 4k 60hz op je mediaspeler stoppen als 4k op 30 hz net zo goed werkt. de hobbit test met 48hz beviel 90% van de mensen niet echt.
Ik heb 2 van deze kabels in 15 meter bij ze besteld. Ik moet zeggen dat HD op het "randje" is. Want ik had een van de kabels die op een gegeven moment wel het HD signaal van mijn Humax 15 meter verderop kon weergeven maar niet het HD signaal van mijn PC. Maar kortere afstanden in 4K, misschien tot (?) 5 meter, is misschien geen probleem. Nog niet geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door OldNoob op 5 oktober 2015 20:15]

Eerste kabel die ik kocht was een paar euri, die gaf allerlei "glitches" in beeld. 2e was officieel 1.4 en ben ik mee terug geweest waarna ik uiteindelijk een goeie te pakken had.
Een beetje serieuze home cinema liefhebber heeft toch minimaal monster hdmi kabels liggen met goud vergulde connectoren, zuurstof vrije luidspreker kabels, en een aparte schakelgroep in de meterkast met "high speed" draad? Waardoor alles warmer en strakker klinkt op mijn SUPERTECH audio installatie en het beeld een stuk mooier word op mijn YOKO tv, met minder sneeuw beeld?

[Reactie gewijzigd door Lip op 5 oktober 2015 22:49]

Je mag hier geen grapjes maken, daar houden ze hier niet van ;)
Niet te vergeten een stekkerdoos van Monster die door engelen bij maanlicht is gemaakt.
Ik las zuurstofvrije luidsprekers :+ , dat gaat goed werken zeg, lekkere luidsprekers in vacuum _O- .
Jammer dat er weer een keurmerk voor zoiets moet komen en er niet gewoon van uit kan gaan dat een kabel degelijk werkt. Als er 4k op de verpakking staat, dan moet ie dat ook halen, ongeacht afstand e.d. Uiteindelijk loop je weer met de duurste kabel de deur uit omdat niets vervelender is dan 2-3x een andere kabel te moeten halen.
Anoniem: 135018
5 oktober 2015 20:58
Tijd voor een optische alternatief
Wellicht bij langere kabes kan dit handig zijn, maar ik zie het meer als geldklopperij.

Eerst een goedkopere kabel proberen, werkt het niet helaas, kan je altijd verder kijken.
Zou wel beter zijn ja zo'n keurmerk zijn we gelijk af van dat gelul van die medewerkers bij de Mediamarkt bijv.
Anoniem: 80487
5 oktober 2015 21:54
Leuk voor de duidelijkheid dit maar in de praktijk gaan hier natuurlijk weer ronduit schofterige bedragen voor gerekend worden.
Misschien moet die hele HDMI standaard maar weer eens op de schop om hogere beeldstandaarden te accomoderen binnen "huis tuin en keuken" kabels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee