USB-IF introduceert snellaadlogo

Het USB Implementers Forum, de organisatie voor de verspreiding en adoptie van usb, heeft een nieuw logo uitgebracht voor gecertificeerde snelladers die gebruikmaken van de 'usb power deliver'-specificatie. De snellaadspecificatie zelf is niet nieuw.

Het nieuwe logo moet duidelijk maken wanneer een oplader kan snelladen via de power delivery 3.0-standaard van het USB-IF, schrijft Businesswire. Fabrikanten die van het logo gebruik willen maken, zullen de lader moeten laten certificeren door het USB-IF voordat die het logo mag dragen. Consumenten kunnen dankzij het logo makkelijk zien dat ze met een veilige lader te maken hebben. De power delivery-specificatie ondersteunt spanningen van 5, 9 en 15 volt met een stroomsterkte van 3 ampère, en bij 20 volt zelfs 5 ampère. Oplader, laadkabel en toestel moeten daar vervolgens wel voor geschikt zijn.

PD Profiel 5V C 5V P 9V C 9V P 12V C 12V P 15V C 15V P 20V C 20V P
1 0,1A - 3A 0,5W - 5W nb nb nb nb
2 3A 15W 1,7A - 3A 15,3W - 27W 1,5A 18W
3 3A 27W 3A 36W 1,8A - 3A 27W - 45W
4 3A 45W 2,25A - 3A 45W - 60W
5 5A 60W 3A - 5A 60W - 100W

Er is vaak onduidelijkheid over opladers met usb-(c-)aansluiting. Fabrikanten die zelf (snel)laders maken die de fysieke usb-connector gebruiken, zijn namelijk niet verplicht de power delivery-standaard te gebruiken. Qualcomm Quick Charge maakt bijvoorbeeld gebruik van een eigen specificatie, net als bijvoorbeeld Dash Charge van OnePlus. Het USB-IF verplicht bovendien het voeren van de logo's niet, wat de verwarring niet minder maakt.

Usb fast charge

Door Jelle Stuip

Redacteur

09-01-2018 • 10:21

67

Reacties (67)

67
66
38
3
0
21
Wijzig sortering
5 verschillende profielen met verschillende voltages, en maar 1 logo...

Ik zie dit dus niet de bestaande problemen (werkt deze lader op deze laptop...) oplossen. Het is een hoop onduidelijkheid, heel veel laders ondersteunen maar een subset van de profielen, sommige laptops willen alleen 1 specifieke spanning hebben enz. Dat is het probleem met USB-PD.
Er is helemaal geen probleem met USB-PD. Indien lader en device PD ondersteunen werkt het gewoon, en zal de device opgeladen worden op het maximaal gedeelde profiel dat lader en device hebben. Het is logisch dat een 18 Watt lader van een telefoon een laptop niet snel kan opladen (maar er zal tenminste de maximale 18 Watt aan vermogen richting laptop lopen). Een 60 Watt laptop lader heeft dan weer geen enkel probleem met de telefoon. In principe is er met USB-C + USB-PD dus niets aan de hand.

Waarom is dit logo nodig?
Waat het mis is gegaan is dat fabrikanten proprietary protocollen (Qualcomm Quickcharge, OnePlus Dash, mijn chinese telefoon met Mediatek CPU heeft wéér een ander protocol, etc). voor communicatie tussen lader en device zijn gaan maken, en die later óók nog eens over de USB-C verbinding zijn gaan gebruiken. (die protocollen hebben ze dus gewoon 1-1 overgenomen van de USB-A / Micro-USB laders en er een andere stekker aangezet). Zelfs voor USB-A zijn die protocollen toch al out-of-spec, maar er was vraag naar snelladen met hogere stroom/spanning, USB had nog geen specificatie beschikbaar, dus zijn fabrikanten het maar zelf gaan maken, en daar zijn alle problemen begonnen. Zo'n proprietary protocol over USB-C gebruiken is hélemaal out-of-spec, en het device zou dan niet eens een USB-C logo mogen hebben.

Bijvoorbeeld: In principe kan die chinese Mediatek telefoon (en bijgeleverde lader) met 9V en 2A opgeladen worden (18W), maar doordat het communicatieprotocol tussen lader en device anders is zal hij dat niet doen met een (Qualcomm) Quickcharge oplader, en valt hij terug op de 'ouderwetse' 5V 2.1A max USB standaard.

Dit logo is gewoon dat device en lader USB-PD ondersteunen, wat alle devices en telefoons met USB-C gewoon zouden moeten doen, en dan kunnen die proprietary protocollen zo snel mogelijk uitgefaseerd worden.
Lichtpuntje: Qualcomm QC 4.0 wat er aan komt is geheel compatible met USB-PD én QC 3.0.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 26 juli 2024 08:40]

Lichtpuntje: Qualcomm QC 4.0 wat er aan komt is geheel compatible met USB-PD én QC 3.0.
Helaas wel een donker wolkje; USB-PD heeft ook verschillende versies...dus met welke PD versie is QC 4.0 dan weer precies compatible?

Het zou voor ons consumenten zo handig zijn als de industrie voor de verandering eens kiest voor één enkele standaard...maar goed, iedereen kent het xkcd stripje wel.
Geen idee of het allemaal zo is.

Maar de Turbocharge van mijn moto werkt ook met samsungs en vice versa.
De TurboPower opladers van Motorola/Lenovo zijn dan wel weer gewoon QC3.0-laders
Er is helemaal geen probleem met USB-PD. Indien lader en device PD ondersteunen werkt het gewoon, en zal de device opgeladen worden op het maximaal gedeelde profiel dat lader en device hebben. Het is logisch dat een 18 Watt lader van een telefoon een laptop niet snel kan opladen (maar er zal tenminste de maximale 18 Watt aan vermogen richting laptop lopen). Een 60 Watt laptop lader heeft dan weer geen enkel probleem met de telefoon. In principe is er met USB-C + USB-PD dus niets aan de hand.
Nope, dit is niet altijd waar. Meestal wel. Ik heb hier bijvoorbeeld een laptop die prima kan laden op 9V, 12V, 15V en 20V. En een lader die ook al die spanningen kan leveren (naast natuurlijk ook 5V).

Maar ik heb ook een powerbank die kan opladen via usb-c, maar dan enkel op 9V 3A (of 5V 1,5A). En een lader die enkel 15V 2,6A (of 5V 1,5A) levert. Als ik die twee samen gebruik, dan zal de powerbank opladen met slechts 7,5W, terwijl hij ontworpen is om met 27W te laden en de voeding 39W kan leveren.

Jammer.

Verder ben ik het helemaal met de rest van je comment eens dat propietary snellaad-protocollen een probleem uitdaging zijn. Ik ben benieuwd wat QC4 en PD3 gaan brengen qua compatibiliteit.
Het is het ene probleem inruilen voor het andere.

Vroeger hadden we voor iedere device een aparte connector. Nu neemt de USB-connector een hele boel functies over. Gevolg is dat je stekkertje nu altijd past, maar alsnog niet altijd werkt.

Het voeren van logo's voor iedere functie die een USB-C connector kan vervullen is inmiddels ook onbegonnen werk. Eén en dezelfde receptable kan tegenwoordig USB3.1, Thunderbolt, Displayport, Analog audio, Power Delivery, Quickcharge, en vast nog tig standaarden die ik vergeet ondersteunen.
Wat ik wel mis, is ofdat je een Profiel 2 apparaat ook kan opladen op een Profiel 5 lader zonder dat deze te veel stroom op zijn flikker krijgt en er aan onderdoor gaat. En of dat je de P2 ook kunt laden, zij het trager op een P1.
Schakelt de lader dan om of komt dit als extra belasting op het apparaat?
Ieder toestel adverteert zijn mogelijkheden, vervolgens word er onderhandeld. Standaard krijg je altijd 5Volt (ook voor backwards compatibiliteit), al de rest moet zowel toestel A als toestel B onderhandelen.
De reden dat ik toestel zeg is omdat ook omgekeerde stroom mogelijk is in theorie. Zo kan je een GSM toestel gebruiken als powerbank mits de fabrikant dit ondersteund (bijvoorbeeld om je bluetooth oortjes op te laden), of een laptop waar een poort beide functies kan hebben.

Overigens heel het punt van dit logo is tegemoet te komen aan crappy gevaarlijke laders die op de markt zijn gekomen, met een max van 5A op 20V durft dat wel is vonken geven. Amazon heeft al een reeks laders terug getrokken nadat apparaten gesneuveld waren.
Maar een logo gaat dit niet oplossen, een certificaat check in de toestellen zou al beter zijn. Maar dan zit je nog met crappy kabels.
Een lader van potentieel 100W haal je ook niet van een dodgy verkoper. Niemand met een gezond verstand gaat toch bijv z'n 2000 euro kostende XPS13 of Macbook op een shoddy power supply van twee tientjes opladen?!

Dat is net zo dom als een DSLR kopen van 2500 euro en dan een geheugenkaartje van 6 euro erin stoppen.
Wat is een dodgy verkoper? Wat met Bol die namaak originele Apple adapters verkocht? Hoeveel van die rommel gaan we vinden eenmaal USB C mainstream is? Afgaande van USB A laders kan je maar best heel goed je huiswerk doen.
Overigens hoef je helemaal geen lader te kopen, een USB C naar USB A kabel die aan je laptop hangt kan al genoeg zijn (om een telefoon op te laden bijvoorbeeld). Als die niet volgens de standaard gemaakt is kan het zijn dat het toestel denkt dat hij USB C naar USB C heeft en 3A op 5V probeert te trekken, dag dag USB A poort die maar tot 2A mag gaan.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 26 juli 2024 08:40]

Het toestel denkt dat hij USB C naar USB C heeft en 3A op 5V probeert te trekken, dag dag USB A poort die maar tot 2A mag gaan.
Nope. USB-A poorten moeten kortsluitingsbestendig zijn (0 ohm). Jouw 1.7 Ohm load is minder dan de minimale 2.5 Ohm, en wordt dus als een kortsluiting gezien en afgeschakeld.
Een dodgy verkoper is een of ander onbekend merk, in het bijzonder import uit landen waar de veiligheidseisen niet zo streng zijn als hier. Bijv meuk uit China van Amazon of eBay. Maar ook in Nederland worden onveilige laders verkocht, bijv in budgetshops, of als onderdeel van een goedkoop ander apparaat.

Ik noemde overigens expres een laptop als voorbeeld. Die ga je met een gewone USB-lader niet opladen. Het is simpelweg te weinig stroom.

Een USB-C naar USB-A kabel zou ik ZEKER NIET DOEN. De wat minder kwalitatieve laptops kun je ermee opblazen. Je zet immers stroom op een USB-poort die zelf stroom probeert te leveren. Een USB-A poort is NIET bedoeld om het apparaat aan op te laden (daar is USB type-B voor). USB-C heeft een slimmere handshake om te voorkomen dat twee devices elkaar proberen op te laden, maar USB-A heeft geen slimme beveiliging hiervoor - hooguit een doide.

Hoe dan ook, 5V met 2A is 10W, simpelweg te weinig voor een laptop. QuickCharge werkt trouwens ook niet op laptops, ook niet als ze USB-C hebben. Dat is een ander protocol dat door Qualcomm bedacht is, dus op een laptop kun je dat vergeten.

Tot slot, wat je zegt over 3A uit een USB-A poort trekken: dat blaast de poort niet (gelijk) op, gek genoeg. Je kunt dit zelf ook relatief makkelijk testen met een USB load tester en een USB stroommeter. Als je teveel stroom trekt uit een lader, dan zal de spanning inkakken. Bij 3A krijg je dan misschien nog maar 3V. Dat is gewoon hoe schakelende netvoedingen werken. Een laptop zet de USB-poort meestal gewoon uit. Je moet wel hele gekke/domme dingen doen om een USB-poort permanent kapot te maken ;)
Ik zei niet dat je een laptop over USB A zou opladen, ik had het op pakweg een telefoon met USB C waar je een kabel hebt met USB C langs de ene kant en USB A langs de andere kant. Die plug je in om de telefoon op te laden.

https://www.amazon.com/gp...ep0f-20&ref_=glimp_1rv_cl
https://www.theverge.com/...-usb-type-c-cable-adapter
Wat ik wel mis, is ofdat je een Profiel 2 apparaat ook kan opladen op een Profiel 5 lader zonder dat deze te veel stroom op zijn flikker krijgt en er aan onderdoor gaat.
De lader levert zoveel als dat het apparaat trekt, mits het binnen de capaciteit van de lader ligt. Je kan dus gewoon een apparaat dat minder stroom nodig heeft aan een krachtige lader/voeding hangen. Vergelijk het gebruik van een voeding met maximaal zoveel watt in een computer. Die (piek)capaciteit haal je als het goed is in de praktijk nooit.

Al praten wij in plaats van stroom over spanning: er wordt nooit een hoger voltage gegeven dan dat standaard USB aan kan (5V), tenzij zowel de lader als het apparaat het betreffende hogere voltage aankunnen en een succesvolle uitwisseling van informatie hierover wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 08:40]

Er wordt wel ergens in het apparaat gekeken of er niet teveel stroom binnenkomt toch?
Gezien de USB-Killer bij sommige apparaten niet werkt.
De USB-Killer zet gewoon en gigantisch hoge spanning op de data lijnen, dat is heel wat anders.

Dat zullen laders die zich aan de specs houden niet doen, beginnen laag en er wordt dan onderhandeld tussen de twee. Daarbij zit de "lader" eigenlijk altijd in het apparaat en is het blok alleen een gelijkstroom voeding.
De USB-Killer zet gewoon en gigantisch hoge spanning op de data lijnen, dat is heel wat anders.
Klopt. Om het nogmaals te benadrukken: spanning != stroom. ;)
Voor zover ik weet is het PD protocol, net als verschillende andere protocollen, een die onderhandeld over de spanning en stroom die hij kan aanbieden. Is deze onderhandeling niet mogelijk dan zal de lader overgaan op standaard usb spec 5V (en ik gok 1A). Je kunt de laders dus hoogstwaarschijnlijk gewoon uitwisselen en het apparaat wat het vermogen nodig heeft en PD ondersteunt zal in de handshake de juiste spanning en stroom communiseren.
Ik heb recentelijk mijn telefoon opgeladen met een usb-c oplader van een laptop. Dit ging prima. (Dit is niet een technisch mooi antwoord maar mijn ervaring :))
Je moet het zo bekijken: de lader levert een spanning.

Het apparaat trekt daar een stroom uit. Teveel stroom zal er dus nooit vloeien.

Als het apparaat meer stroom zou trekken dan de lader kan leveren, dan zal de lader de spanning laten inzakken en stopt het laden.
Precies!

En dan ook nog;
Het USB-IF verplicht bovendien het voeren van de logo's niet, wat de verwarring niet minder maakt.
Dus bedrijven kunnen gewoon op dezelfde voet doorgaan; niets vermelden en alleen hun eigen standaard verkondigen.
Het is en blijft op deze manier ontzettend lastig voor de consument om de juiste kabels te kiezen.

Het ging eindelijk goed met de standaarden en aansluitingen; ALLE fabrikanten over op Micro USB standaard om de telefoon op te laden. Helaas heeft Apple daar geen gehoor aan gegeven, maar daar zijn ze blijkbaar groot genoeg voor ;)
Nu zie je eigenlijk weer een gigantische versnippering met de laders dmv de quickcharge en de eigen interpretatie van elke fabrikant. Dit zouden ze in mijn ogen ook weer moeten standaardiseren en afdwingen op europees niveau.

De consument blijft de dupe en eindigt wellicht met een defect apparaat?

[Reactie gewijzigd door Kraz op 26 juli 2024 08:40]

Je zou inderdaad verwachten dat ze ook dat profiel nummertje in het logo verwerken. Dan kun je mensen simpelweg vertellen: "Een USB FastCharger type 3 is voor uw toestel voldoende om snel te laden.", etc.
Nu moet ik als consument nog meer logo's uit mijn hoofd gaan leren kennen. /s

Mij helpt dit misschien, maar mijn ouders snappen hier niets van en zullen eerder een goedkoop kabeltje bij de lokale Action kopen en misschien wel hun apparatuur beschadigen.

[Reactie gewijzigd door bobdetweaker op 26 juli 2024 08:40]

Mij helpt dit misschien, maar mijn ouders snappen hier niets van en zullen eerder een goedkoop kabeltje bij de lokale Action kopen en misschien wel hun apparatuur beschadigen.
Het is niet alleen de kabel, maar ook de oplader. Een Quick Charge lader is geen Power Delivery lader en andersom, terwijl ze beide wel dezelfde functie aanbieden (snelladen). Dus je hebt alsnog verschillende laders voor verschillende apparaten nodig al wil je niet langzaam opladen. |:(

Ik heb zelf een smartphone die QC ondersteunt en een notebook met USB-PD (elk via een USB Type-C aansluiting). De smartphone kan laden via een USB-PD lader op gewone snelheid, en de notebook kan laden op gewone snelheid op een QC lader. Niet vlot, maar het werkt. Het is al beter dan volledig gescheiden laders, maar nog steeds niet ideaal.

De kabels zijn onderling uitwisselbaar. Ze zijn van Aukey en USB3, hun productgeneratie waarin ze de zaakjes hierover op orde zouden hebben (juiste dikte, juiste weerstand om dit te rapporteren aan het betreffende apparaat, etc.). Het zijn kabels die goed verkrijgbaar zijn en niet een belachelijke prijs hebben alsof ze gesmeed werden door elven bij maanlicht. Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar beter geprijsde opties zonder dat het brakke China kabels worden. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 08:40]

Klopt. En het mengen van kabels en laders komt alleen maar dichterbij. Ik ben erg benieuwd wat bijvoorbeeld de goedkopere telefoons in de toekomst zullen doen bij het gebruik van gemixte kabels en laders.
Gaan goedkope telefoons üerbhaupt aan snelladen doen?
Gisteren nog geconstateerd dat de iPhone SE van m'n vrouw op de USB-PD poort van m'n Anker multi-port lader (USB-C naar Lightning kabel van Apple) nauwelijks laad (geen laad-symbol op scherm, maar laad wel) terwijl het op één van de IQ+ poorten (USB-A naar Lightning kabel die bij de telefoon meegeleverd is) wel vlot laadt. Mijn iPhone 8 laad wel veel sneller op de PD poort; 33% naar vol in minder dan 2 uur.

Dit is op de 2.0 PD standaard en daar zitten nog wat gaten t.o.v. de IQ profielen en wat Apple accepteert. Laten we hopen dat de PD 3.0 snel beschikbaar komt zodat de compatibiliteit weer wat beter wordt (ik heb niet de illusie dat m'n Acer tablet die 12V / 2.25A vereist het dan opeens wel gaat doen...).
Superstrakke opmerking natuurlijk, maar wat ik een beetje mis is de oplossing of een beter alternatief. Er wordt een logo uitgebracht voor een reeds bestaande standaard, maar daar valt gelukkig wel weer iets over te klagen, zo blijkt.
Nu moet ik als consument nog meer logo's uit mijn hoofd gaan leren kennen. /s

Mij helpt dit misschien, maar mijn ouders snappen hier niets van en zullen eerder een goedkoop kabeltje bij de lokale Action kopen en misschien wel hun apparatuur beschadigen.
De betekenis van dit logo is toch niet lastig? En vrij vanzelfsprekend lijkt mij.

En dat is exact het probleem wat de consument van nu heeft, alleen maar kijken naar de prijs... en niet afvragen waarom het zo'n wereld van verschil qua prijs is tussen merk en merkloos. Zeker met technologie spendeer ik liever wat extra geld dan mijn apparatuur stuk laten gaan.
Oh, de MediaMarkt zal ongetwijfeld wel een vergelijkbaar slecht kabeltje voor de hoofdprijs willen verkopen. Een lage prijs is een goede indicatie van lage kwaliteit, maar dat werkt niet omgekeerd.
Gaat de standaard eigenlijk ook nog draadloos laden benoemen of moeten we daarvoor bij QI zijn?
Draadloos laden kan niet via een USB poort, deze techniek is er nog niet. Zoals je aangeeft is er wel oa QI daarnaast is er ook een wireless usb protocol maar de combinatie is nog niet geimplementeerd en volgens mij is heel het wireless usb een flop geworden.

Voorlopig zal je dus bij oa. QI moeten zijn,
Misschien snap ik het niet helemaal maar waarom kan je niet draadloos opladen via een USB-poort? Mijn draadloze lader is via USB op een powerbank. Werkt uitstekend.
Je kunt wel draadloos laden via een USB poort, dan levert je usb poort enkel de stroom aan je draadloos laad station. alleen dat draadloos laden is een ander aparaat en niet je USB aansluiting. Er gaat ook een USB verkeer overheen.

Zoals je zelf aangeeft, zit je draadloze lader via een usb kabel op een powerbank's usb aansluiting. het usb deel is dus bedraad.
Het is een USB standaard, lijkt mij dus niet he ;)
Wat ik altijd jammer vind van dit soort benamingen; is het over 5 à 10 jaar nog steeds fast charging :?
Eens, dan krijg je :
HDFast charging
Full HDFast charging
en
Ultra HDFast charging :+

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 26 juli 2024 08:40]

En dan de benamingen van andere fabrikanten achterwege gelaten. Snap er nu helemaal geen drol meer van.
  • Dash-Charge
  • VOOC Super-Charge
  • Huawei Super Charge
  • Quick-Charge
  • Adaptive Fast-Charging

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 08:40]

High resolution charging!
Een soort Nintendo New 3Ds XL
Daar weet je iig van dat het een opvolger/nieuwe versie is. Ik vind XBOX -> XBOX 360 -> XBOX ONE -> XBOX ONE X veel aparter :p
En wat is dan de volgende, Nintendo New New 3Ds XL?

[Reactie gewijzigd door Aardappel op 26 juli 2024 08:40]

Waarschijnlijk gewoon een nieuwe handheld met een nieuwe naam, als deze er uberhaupt komt.
Gaat er sowieso om wat we nu hebben, niet wat er mogelijk komt.

En ja, we raken zo heel erg offtopic.
Net als met de USB snelheden: Full-Speed, Hi-Speed, Super-Speed, Super-Speed+?

Waarom plakken ze er niet een getalletje op, dat snapt iedereen. Bijvoorbeeld het wattage voor laders. Een USB 45 Charger is beter dan een USB 27, terwijl dat nu allebei PD 4 kan zijn en allebei USB Certified Fast Charger heet. :/
Begrijp ik het goed dat elke oplader met dit logo, dit moet kunnen leveren?
"20 volt zelfs 5 ampère"
Nee, dit logo mag je voeren als je een van deze profielen ondersteund
Zeer zeker niet. Dat is dan weer afhankelijk van welke profielen de lader ondersteund. Kijk maar eens rond naar bestaande PD laders. Lang niet alle laders kunnen 100 watt leveren (als je die al gaat vinden) daar zul je ook een aardige voeding voor nodig hebben. 30W en 65W zijn de meestgebruikte vermogens die op PD laders aangeboden worden. Daarmee kun je bijna alle profielen leveren behalve de 20V 3-5A.
Oplader, laadkabel en toestel moeten daar vervolgens wel voor geschikt zijn.
Oeh, laadkabels. Dat word oppassen. Het zou handiger zijn geweest als de kabels een opdruk kregen met max volt en ampere. :D
Op de voedingskabel van je laptop of desktop zie wel een opdruk, vaak 250V en 16A.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 26 juli 2024 08:40]

Als de kabel aan de USB- standaard voldoet dan is het geen probleem, dan laadt het apparaat op een lagere stroomsterkte en/ of spanning. Dan gaat het laden dus langzamer, maar het werkt wel.

Dit is nou net wat Benson Leung getest heeft en waardoor hij een keer zijn Chromebook Pixel heeft gesloopt.

Waar je op moet letten is dat de kabel en adapter het PD- profiel ondersteunt van het apparaat dat je wilt opladen. Maar dat heeft te maken met snelheid, niet met veiligheid.
Nog erger: Fabrikanten geven hun fast charging een andere naam, zoals Samsung. Die noemt Qualcomm QC2.0 "Adaptive Fast Charging" zoals op de S8(+). 8)7

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 juli 2024 08:40]

Dat is toch juist beter? Dan weet je tenminste dat het niet compatible met elkaar is.
Adaptive Fast Charging is juist WEL compatible with QC2.0 based chargers en telefoons. Dat is nou het probleem.
Ziet er naar uit dat iemand geen zinvolle opdrachten meer had voor de stagiair... Van dit logo zal wel lekker veel overblijven als je het onderin een oplader lasert.

Dat om nog maar niet te spreken van de bizarre toestanden in USB-C specificatie land - niet onterecht dat het artikel dit ook aanstipt. Dat men certificaten geeft aan fabrikanten die de specificatie breken is wat mij betreft te belachelijk voor woorden.

Al met al durf ik niet zomaar elke USB-C oplader in mijn devices te steken en dat is in het verleden ook zeker niet onterecht gebleken.
Off topic:
Ik mis de 12V met max 5A in de tekst.

On topic:
Alles wat de capaciteit van laders kan verduidelijken is wat mij betreft welkom.
Op dit moment is het zelden duidelijk wat een lader kan, en moet je af gaan op reviews.
Dat logo laadt anders niks sneller dan een gewoon logo!

Dat terzijde, het logo geeft ook niet aan dat het van USB-IF is, wat let een malafide voedingknutselaar om zelf een "very-safely tested" logo te maken?

Dit zal misschien wat mensen overtuigen wiens oplader aan de gordijnen is vastgesmolten, maar verder...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.