OnePlus lijkt af te stappen van Dash Charge-naam in Europa

OnePlus lijkt af te stappen van de naam Dash Charge voor zijn snellaadtechniek in Europa. De naam is verwijderd van losse kabels in de Europese webwinkel en het bedrijf kreeg geen handelsmerk op de naam.

Dash Charger OnePlus 6OnePlus vroeg in 2016 de rechten aan op de naam Dash Charge in Europa, maar kreeg het merkrecht niet. Het Duitse Bragi en Amerikaanse Amazon tekenden protest aan, omdat beide producten hebben die ook gebruikmaken van het woord Dash. Amazon heeft Dash als naam voor zijn knoppen om rechtstreeks bestellingen te doen, bij Bragi gaat het om draadloze oortjes. Het EUIPO, het merkrechtenbureau van de Europese Unie, vond de klacht van Bragi terecht, mede omdat beide bedrijven elektronica maken en er daarom verwarring zou kunnen ontstaan.

De smartphonemaker noemde de naam Dash Charge niet meer tijdens de presentatie van de OnePlus 6 in Londen, terwijl dat bij een gelijktijdig evenement in India wel gebeurde, merkt Android Police op. In de Europese webwinkel is de naam Dash Charge vervangen voor het algemenere 'fast charge'. Daarnaast gebruikt de software nu de term 'rapid charging' als de lader is aangesloten, in plaats van Dash Charging, zo schrijft XDA-Developers.

De beslissing is recent genomen, want in de doos van de OnePlus 6 die Tweakers kreeg voor een review zit wel een lader met de merknaam Dash erop. Dat wijst erop dat OnePlus tot recent de naam zelf nog gebruikte bij het produceren van de laders. Tweakers publiceerde de OnePlus 6-review maandag.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-05-2018 • 09:50

66

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (66)

66
65
44
8
0
8
Wijzig sortering
Imo is tijd dat Google het gebruiken van Power Delivery verplicht maakt, en dat deze ook als enige oplaad oplossing gebruikt wordt door OEMs.

Het is nu wel best wel chaotisch met ieder zijn eigen oplossing.
Maar dash-charge is een stuk beter dan quickcharge, wat volgensmij de PD-spec volgt?
Leg eens uit, hoe is Dash beter dan?

Dash (en VOOC) werkt met de standaard 5V met een belachelijk hoge stroom van 4A, resultaat: dikke kabels, werkt niet goed met lange kabels, kabels en connector worden warm. Het enige voordeel wat Dash biedt is dat het de juiste laadspanning voor de accu aanbied, en er hierdoor geen conversie in de telefoon nodig is, waardoor het laadcircuit wat compacter kan, maar in ruil daarvoor heb je hoge ohmse verliezen in je kabel en connectors...

USB-PD, kan op verschillende spanningen en stromen werken, om dezelfde 20W als Dash te realiseren kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met 15V/1,3A, hierbij kan je met dunnere of langere kabels wegkomen zonder dat de performance omlaag gaat., of je kan nog sneller laden, de iPhone 8 laad bijvoorbeeld met 14.5V/2A (29W), met een dunne flexibele kabel.

Quickcharge 4.0 is compatible met USB-PD laders, maar is geen USB-PD.

@borft
Dat verlies valt best mee, een beetje fatsoenlijk ontworpen step down haalt een efficiency van 95%, dat kleine verlies wat je hebt in je telefoon weegt naar mijn mening meer dan op tegen de voordelen. Zoals dat ik bijvoorbeeld zowel mijn telefoon als mijn laptop kan laden met dezelfde lader, gewoon een willekeurige USB-C kabel kan gebruiken voor mijn telefoon, etc.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 13:56]

de grap is, om een cel van 4.2V op te laden heb je een stuk meer aan 5V bij 4A dan aan 15V bi j1.3A. In dat laatste geval zit er in je telefoon een step-down regelaar die er alsnog 5V van maakt. En zo heb je dus meer verlies en warmteontwikkeling in je telefoon.


Overigens ben ik het met je eens dat een open standaard uiteindelijk een betere oplossing is. Het is eigenlijk debiel dat je nu zoveel verschillende laders nodig hebt.

@knirfie244 zoals gezegd, helemaal met je eens ;) Overigens kan ik mijn OP5T ook met mijn laptop oplader opladen (die doet USB-PD), dan laadt ie met 2A@5V, dat is nog best OK.

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 13:56]

Voor 4.2V -> 5V heb je ook nog steeds een step-down converter nodig. Sterker nog: je hebt altijd een regelaar nodig om met een zo optimaal mogelijke stroom te kunnen opladen (van leeg naar helemaal vol). M.a.w. ik denk dat je toch beter uit bent met 15V.
nee, niet echt. Als je een accu van 4.2 volt wilt opladen, heb je een hogere spanning dan dat nodig om de drempel spanning te overwinnen. Meestal is dat iets van 10-20%, afhankelijk van de specifiek chemische reactie die plaatsvindt. Vandaar ook dat je auto accu's moet opladen met rond de 14V (en dus neit 12). Als je met dezelfde spanning als de nominale spanning van de cel probeert laden, zal er geen stroom lopen, en wordt er dus niet opgeladen.

Afgezien daarvan, als je een stepdown converter hebt met een rendement van 95%, dan zijn je verliezen bij 15->5 aanzienlijk groter dan bij 5 -> 4.5 (of zelfs 4.2). Dus ik zie niet in hoe 15V beter is, behalve dat je bij dezelfde stroom meer vermogen over dezelfde kabel kunt sturen (of minder verlies in de kabel hebt, als de kabel niet dik genoeg is)

[edit]
@arnova point taken ;) mijn aanname was natuurlijk dat het rendement bij een grotere spanningsconversie lager was. Dat klopt allicht niet ;)

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 13:56]

Helaas klopt dat ook niet: rendement gaat over het totale vermogen. En het totale vermogen bij zowel 5V als bv. 15V is hetzelfde, dus dat maakt niet uit. Daarnaast laad je lithium ion in principe met een stroom/spanning karakterstiek, dat is dus anders dan bij een auto accu (lood-zuur) waar simpelweg alleen geladen wordt met een overspanning, zoals je zelf al aangeeft.
Dash charge werkt anders dan de 'normale' quickcharge-laders. Laten we zeggen dat de accu van de telefoon oplaadt met 4 volt. Dash laadt de accu op met 4V en een hoge stroomsterkte van 5A (daarom wordt de dash charger best heet). De snelheid van het opladen is dus 4x5=20W. Laten we zeggen dat een quickcharge-lader de batterij oplaadt met 10V en een lagere stroomsterkte van 2A. Dit is beter voor de lader, want de stroomsterkte is niet zo hoog. 10x2= ook 20W. Deze laders laden de telefoon dus evensnel op. Maar de quickcharge-lader doet dat op een incompatible voltage. Een circuit in de telefoon moet ervoor zorgen dat de 10V in de 4V batterij kan, en dat maakt de telefoon heel heet. Bij de dash charge wordt (voornamelijk) alleen de lader heet. En hitte is niet goed voor elektronische apparaten. Dus welke lader is beter? Degene die langzaam zichzelf sloopt of degene die langzaam de telefoon sloopt?
Dash charge is echt een bitch als het gaat om compatibiliteit. De adapter + kabel + telefoon moeten allemaal compatible zijn. Niet elke USB-C kabel werkt zo maar (getest met een aantal standaard USB-C kabels).

Er zit zeker wel een goede kant aan Dash. De regulators zitten in de adapter. Je telefoon wordt daarom gewoon niet warm dus je kunt veel meer stroom leveren in je telefoon over een langere tijd omdat hij niet warm wordt. Daarnaast Dash is gewoon de snelste laadtechniek en vooral als je telefoon nog maar een paar procent heeft. (Bron: https://www.youtube.com/watch?v=1pIfUq64nAo&t=2s)
maar bijna niemand wil dunne en lange kabels gebruiken....
niet en,.. of! ik gebruik lange kabels omdat het stopcontact vaak ver zit.
Dat heb ik thuis opgelost door een lange(re) kabel tussen stopcontact en lader
Goedkoop, geen gedoe met kwalitatief gare Laadkabels, ect.

Vrouw ook blij omdat het geklooi voorbij is :)
Het draait erom dat het wel KAN werken met dunne en lange kabels. Dan werkt het natuurlijk minstens net zo goed met korte dikkere kabels. :)
Precies, ik heb geregeld USB-C kabels van 2 meter tussen lader en telefoon zitten en met QC3 werkt dat perfect.r
Nou heb ik al OnePlus telefoons vanaf de One, maar wat jij beschrijft herken ik helemaal niet.
Dikke kabels is onzin, lange kabels zijn gewoon te koop (heb ik zelf 1), de kabel wordt nooit warm, de connector ook niet. Juist de adapter wordt warm bij Dash, maar de telefoon blijft juist koel (in tegenstelling tot andere fast charge oplossingen)
Tja wat is beter?

Nu heb ik een Huawei power bank die mijn Mate met "Quick charge" snelheid kan laden (9v 2A), maar ieder andere device wordt op max 5v 2A geladen.
Dan in de auto heb ik een Huawei lader met twee uitgangen, eentje is 4,5V 5A (super charge) en is voor Huawei allen, en de andere is 5v 1A.

Omdat ik af en toe nog een Samsung heb, heb ik een tweede auto adapter die QC 3.0 compatibel is, maar met mijn Mate krijg ik max 5V 1,5A.

En dan gebruik ik ook af en toe een OnePlus, die heeft pech want ik heb geen Dash charger adapter voor de auto, dus wordt maar langzaam laden.

Alles dat was geen probleem als die apparaten allemaal USB-PD waren, dan had ik een goede adapter (tot 30w of zo) gekocht, en kon ieder toestel zelf kijken wat de beste laad profiel was.

Huawei en OnePlus claimen dat 5V met hogere amperage beter is, ik heb niet de kennis om dat te argumenteren, maar ik ben wel toe aan een enkele standaard.
Ik heb een Xiaomi Powerbank 2. Deze heeft ook quickcharge.

Hij kan ogeladen worden met 18 Watt, en dan nog duurt het even voor de 10.000 mAh cel vol zit. Dat gebeurd gewoon met een oplader die Quallcom quickcharge ondersteund, Mijn Nokia 8 oplader bijvoorbeeld.

Het opladen van je apparaten aan de powerbank gaat ook ontzettend snel. Als een vriend even zijn Samsung of LG oplaad zijn ze stomverbaasd als ze na een half uur, halfvol zijn.

Ik heb geen idee of ze de licenties hebben om quickcharge goed te implementeren, maar ze hebben het goed gedaan.

Het probleem met 5V en hogere laadstromen is, dat je een spanningsval veroorzaakt door slechte kabels te gebruiken. Als ik 2A trek door mijn drie meter lange kabeltje van de Action, dan blijft er niet veel voltage meer over bij de telefoon. Als ik die 10W wil trekken met 12V, dan zou je maar 0.8A nodig hebben, en dat gaat een stuk makkelijker door dat kabeltje.

Veel mensen kopen goedkope kabels en denken niet erg na over de kwaliteit.
dus je kan de telefoon met adaptive fast charging opladen dan ?? :P heb je een link?
Dat is geloof ik op quick charge 2.0 gebaseerd, maar weet ik niet 100% zeker.

https://www.externebatter...rbank-10000-mah-v2-zilver
Stuk duurder dan in China. Ik heb er 79Rmb voor neergelegd in de mi store in Xiamen. Ongeveer 12 euro.
Het mooie van de Dash implementatie vind ik dat bijvoorbeeld de snellaad regulators in de adapter verwerkt zitten in plaats van in de telefoon. Dit verschil merk je direct; de telefoon word eigenlijk nooit warmer dan 25 tot 30 graden tijdens het snel laden, in tegenstelling tot alle andere snellaad implementaties in telefoons. Dit concept kan voor een flinke improvement zorgen als je kijkt naar battery lifespan. Ja, de adapter word wel warm, maar is relatief goedkoop om te vervangen.
Dit, de lader wordt warm, de telefoon helemaal niet zelfs als je er 20 watt in pompt.
Alleen Quick Charge 4.0 is compatible met USB-PD, het is niet precies hetzelfde omdat het nog steeds legacy QC apparaten ondersteunt. Als je dus bijv. een QC4.0 oplaadstation hebt dan werken apparaten die gebruik maken van USB-PD met fast charging, maar ook QC2.0 en 3.0 apparatuur dat geen USB-PD ondersteunt. (geen idee of qc 1.0 überhaupt nog gebruikt wordt).

Vice-versa is het hetzelfde: als je een QC4.0 telefoon hebt dan werken USB-PD opladers ook.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 13:56]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Luinwethion21 mei 2018 11:05
En waarom zou Google dat moeten verplichten? Ik heb veel liever een door de fabrikanten gedragen standaard dan een opgedrongen iets wat zorgt voor minder diversiteit en innovatie.
Omdat PD een open standaard is, die kun je toepassen in alle soort consument elektronica, en kun je je telefoon snel laden ook vanuit je laptop of vanuit een andere telefoon.

Maar goed, als het dan innovatief is dat ieder OEM met een verschillende snel laad systeem komt, kunnen we net zo goed zeggen dat ze ook geen standaard moeten houden voor data en laden Port of voor draadloos laden.

Anyways, er is al een waarschuwing geweest, misschien dat Google het snel gaat verplichten.
Hoe zat dat precies met MicroUSB? Was dat ergens door verplicht gesteld, of was dat gewoon een stille consensus dat dat de beste standaard was?
Minder diversiteit is in dit geval beter. Graag morgen alles op USB-PD en weg met Dash, quick en andere charge!
Waarom? Wat heeft Google te vertellen over de hardware van OnePlus telefoons? Alsjeblieft geen Apple toestanden zeg. Diversiteit is goed. Ik kan keuzes maken.
Google heeft heel veel te vertellen, ze stellen zowel software als hardware eisen voor mobieltjes die gecertificeerd moeten worden.

Vooralsnog is PD, een aanbeveling, hopelijk wordt dat noodzakelijk.

Waar is de grens van "diversiteit" ? Want toen ieder OEM een verschillende laad kabel had, was het weliswaar erg divers, maar niet handig.
Anoniem: 998261 @Luinwethion21 mei 2018 10:52
Kunnen we weer klagen dat Google zo'n grote vinger in de pap krijgt :-)
leg mijn Samsungetje gewoon naast me neer, want draadloos laden of snachts op het nachtkastje.
Moet er wel bijzeggen dat ik best een paar uur van mijn telefoon kan afblijven _/-\o_
Totdat je gedurende de dag de batterij grotendeels hebt leeggemaakt en je de avond nog moet doorkomen. Of je komt er 's morgens achter dat je 'draadloze' laadplaat niet aanstond. en de telefoon vrijwel leeg is.
Dan is het wel fijn als je in een half uurtje je telefoon grotendeels vol hebt. Maar het zijn wel eerstewereldproblemen inderdaad. Net zoals het drama van een stekker in de telefoon steken.
Jammer wel, Dash begon al aardig bekend te worden... En het is de snelste snellaad techniek die nu op de markt is.
Ja en nee. Concurrentie is in principe altijd goed, maar een uniforme standaard ook.
Wat is er bijvoorbeeld mis met Quick Charge dat (gevoelt) door zo'n beetje de rest van de industrie gebruikt wordt?
Dat je telefoon super heet wordt omdat die het hoge voltage nog moet omvormen terwijl je bij Dash Charging met laag voltage en hoge amperage oplaadt.
Moet dat niet andersom zijn? Juist de ameres zorgen voor de hitte.

Denk aan de hoogspanningsmasten/kabels: Hoge voltages, lage amperes. Zouden ze het omdraaien, dan zouden die kabels roodgloeiend in de lucht hangen.
Nee. Dash Charge werkt juist door precies het juiste voltage om je accu op te laden alvast in de stekker te maken en dat naar je telefoon te sturen. Hierdoor hoeft de telefoon het voltage niet om te vormen, wat normaal vrij inefficient gebeurt en daardoor veel hitte oplevert. Omdat dit voltage lager is is de hoeveelheid Ampere door het snoer wel groter, daarom zijn dash-snoeren ook wat steviger.

Quickcharge daarintegen gebruikt hogere voltages om met dezelfde amperage, dus door een dunnere usb-kabel, energie naar de telefoon te sturen. Dit moet de telefoon echter omvormen tot het voltage om de lithiumaccu op te laden, de hitte die hierbij ontstaat limiteert de laadsnelheid nogal.
Beetje offtopic, maar mijn elektronicahart doet pijn als ik "amperage" en "voltage" lees. Het is gewoon stroom(sterkte) en spanning(sverschil). Je kan niet de eenheid pakken en daar "age" achter plakken. Anders ga ik secondenage, literage, meterage en luxage gebruiken 😕
Ik begrijp wat je bedoelt maar ik vind dat je in dit geval toch gewoon volt en ampere kan gebruiken.
ik snap het probleem niet, met Amperage en Voltage weet iedereen wat er bedoelt wordt! en das het doel van een post toch?
Probleem is een groot woord, maar ik sta niet alleen:
Voltage? Spanning?

Enne.... "iedereen weet wat er bedoeld wordt"... "Het internet doet het niet!" begrijp ik best wel; je kan geen internetpagina's zien op je monitor (of nee; tv bij de computer). Maar van Tweakers verwacht ik dan meer.

[Reactie gewijzigd door CheetahNL op 22 juli 2024 13:56]

Dan ga je van resistieve verliezen uit. Je bent op vlak van warmte beter uit de conversie in je lader te doen en de stroom dan rechtstreeks (of quasi rechtstreeks) in je batterij te stoppen. Een 95% efficiente DC-DC convertor om in je smartphone van 12V naar 3.7 a 4.2V te gaan geeft nog altijd 1W warmte bij 20W laden.
Huawei gebruikt SuperCharge ook geen kleine speler op de markt.
Wat @_eXistenZ_ al zegt.
Plus het feit dat als iets sneller en beter kan, waarom dan vasthouden aan een standaard ? Je wil als bedrijf toch iets unieks hebben en niet iets kiezen omdat de hele wereld het doet.
Dat is niet waar. USB Power Delivery is de snelste snellaad techniek die nu op de markt is (tot 100 watt).
nee, dat is niet waar, al is het alleen maar omdat USB PD niet een laadtechniek is. Het is een standaard voor energieoverdracht. bv, het 100W profiel werkt met 20V bij 5A, niet heel erg geschikt om een single-cell Li-ion cell op te laden ;)
Is hun dash charge hetzelfde als quickcharge? Ze gebruiken toch een soc van Qualcomm of heeft dat er niets mee te maken?
Is niet hetzelfde, heeft wel hetzelfde doel: snel opladen
Quickcharge is van Qualcomm, die vorhogen over het algemeen het voltage, Dash Charge is van Oneplus (eigenlijk Oppo volgens mij), en die verhoogd het amperage.
Komt op hetzelfde neer, maar net anders
nee, niet helemaal. Quickcharge is een handlesmerk (en techniek) van Qualcomm, daar heb je gelijk in. OnePlus heeft er echter voor gekozen om een ander systeem te gebriuken. Hun eigen systeem laadt bij een gelijke spanning, maar met een hogere stroom. Dit in tegenstelling tot quickcharge dat de spanning stapsgewijs verhoogt, maar niet met meer dan 2A kan laden.

Het voordeel van een hogere spanning, is de lagere stroom bij gelijk vermogen. Daardoor heb je minder dikke kabels nodig. Het nadeel is dat je aan 12V niet zoveel hebt, en er dus een step-down regelaar in je telefoon moet zitten om er weer 5V van te maken (aangenomen dat je Li-ion met +20% laadt). Dit betekent dus weer extra verliezen en dus extra warmte in je telefoon.
OnePlus zou nog kunnen teruggrijpen op de naam die bij zustermerk Oppo wordt gebruikt. Oppo heeft onder de naam VOOC (Voltage Open Loop Multi-step Constant-Current Charging) dezelfde oplaadtechniek als OnePlus. Het bekt misschien alleen niet zo lekker als Dash.
VOOC dat laat snel :+

Hoef de grap niet toe te lichten neem ik aan, maar of je ermee geassocieerd wil worden op die manier?
Mis de grap geloof ik
V.OO.C. gok ik? Je mist er weinig aan iig.
ik gok: 'Fook, dat laadt snel man'
Oppo en OnePlus en Vivo zijn dan ook slechts 3 labels van hetzelfde bedrijf. De OnePlus modellen zijn dan ook bijna identiek aan vergelijkbare Oppo en Vivo toestellen.
VO(O)C mentaliteit :)
Ik hoop dat ze met een betere naam komen dan 'fast', want anders is het voor een normale gebruiker totaal onduidelijk wat voor een lader ze nou moeten kopen. Een normale gebruiker gaat het verschil tussen quick en fast charge niet zien.
Gelukkig krijg je bij de OnePlus een lader erbij en hoef je er dan ook geen te kopen. Je mag dan ook verwachten dat dat de lader is die het snelste oplaad.
Het gaat om de 2e lader die je koopt, voor bijv je werk
Bij oneplus verkopen ze alleen maar de snellaad chargers.

Als je third party dingen koopt is het altijd de vraag of ze compatible zijn of niet...
Ja, maar als je dus een "normale" aanduiding had zoals "vereist Qualcomm QC3" of "USB PD Profile 2" kon je gewoon zo'n type lader uitzoeken
Ja, maar als je dus een "normale" aanduiding had zoals "vereist Qualcomm QC3" of "USB PD Profile 2" kon je gewoon zo'n type lader uitzoeken
En jij denkt dat "de gewone consument" op die termen gaat zoeken? :P
En ik die dacht dat Dash een wasproduct was... 8)7
Heeft iemand ervaring met de nieuwe oneplus i.c.m. het tele2 netwerk? Werd mij door belsimpel verteld dat tele2 alleen werkt op 'nederlandse toestellen'? Werd mij afgeradem mijn tele2 abonnement te gebruiken voor die telefoon. Iemand ervaringen met dit netwerk? Thanks!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.