Video laat zien hoe toets op MacBook defect raakt van stukje stof

Reparatiewebsite iFixit heeft een video online gezet die laat zien hoe toetsen op een Butterfly-toetsenbord van een MacBook of MacBook Pro defect kunnen raken van een stofje. Het stofje komt in de wig aan de boven- en onderkant van de toets, waardoor hij niet meer in te drukken is.

Door de stofjes kunnen toetsen zichzelf niet 'uitdrukken', waardoor ze ingedrukt blijven en karakters de hele tijd op het scherm blijven verschijnen en de toets niet meer goed functioneert, schrijft iFixit. De stukjes stof zijn bovendien niet makkelijk te verwijderen door er bijvoorbeeld hard op te blazen. Het vervangen van individuele toetsen is bovendien lastig en, in het geval van de spatiebalk, zo goed als onmogelijk, claimt iFixit.

Apple erkende onlangs dat de MacBook-toetsenborden, die het aanduidt met de naam Butterfly, problemen kunnen opleveren. De fabrikant repareert de toetsenborden binnen vier jaar na aankoop van de laptop. De erkenning kwam nadat veel MacBook-gebruikers de afgelopen maanden veel problemen hadden ervaren met falende toetsen. Volgens The Outline zijn reparaties een goed begin, maar ligt het probleem in het ontwerp van het toetsenbord en zullen vrijwel alle MacBook-toetsenborden met dit ontwerp het vroeg of laat begeven.

Apple zette het Butterfly-toetsenbord onder meer op de 12"-MacBook van 2015 en MacBook Pro's in 2016, omdat de toetsen 40 procent dunner zijn dan bij andere toetsenborden, waardoor de fabrikant de hele laptop dunner kon maken. De fabrikant hangt ook een rechtszaak boven het hoofd vanwege de toetsenborden. Diverse gebruikers hebben een aanklacht ingediend vanwege het ontwerp.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-06-2018 • 08:00

145

Reacties (145)

145
133
87
7
0
20
Wijzig sortering
Anoniem: 249623 29 juni 2018 08:42
Aan de hardwarekant laat Apple écht nog wat te wensen over de laatste jaren. De klachtenregen is abnormaal hoog en ze spugen model na model uit dat consistent van slechte kwaliteit is, en neemt zelfs problemen mee van vorige modellen. Ze leren er dus niet echt van. Dit terwijl de software, MacOS, ontzettend goed en stabiel draait, zelfs op verouderde modellen.

Toch maar geen (nieuw) Apple product voor mij zolang ze hun zaakjes niet op een rij hebben gezet, en een goede reactie kan geven richting consumenten die problemen ervaren.

Ik zeg het maar even: als 'professional' maakt mij de dikte van de Macbook Pro niet zo heel erg veel uit, Apple. Het moet gewoon werken en tegen een stootje kunnen, iets waar eerdere modellen, medio 2009-2012, geen problemen mee hadden. De mijne overleefde zelfs driemaal waterschade en ontelbare stoten. Het enige wat langzamerhand minder werd was de accu.

Stop met de professional op de kosten te jagen met functies waar niemand om vroeg en productiviteit in de weg zit (ik kijk naar jou Touch Bar), toetsenborden die als zakjes ketchup aanvoelen en de uitbreidbaarheid van externe connectiviteit te belemmeren. Alles wat een 'professional' graag wil dat goed werkt, en aanwezig is in een normale productieomgeving, is gewoon niet meer aan de orde bij de Pro lijn.

Mijn excuses voor de milde uitbarsting, maar ik ben er wel een beetje klaar mee...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 22 juli 2024 22:45]

Heel herkenbaar verhaal, zelf ook nooit problemen gehad met een 2008 MacBook. Sinds 2015 met MacBook “Pro’s” alleen nog maar gezeik.. Duurt lang en kost moeite om Apple in beweging te krijgen iets te doen voor hun klanten (zelfs de jaren/deciennia lang trouwe klanten). Krijg steeds meer bevestiging van het feit dat ze ongezond groot zijn geworden. Toen ze nog klein waren moesten ze nog echt hun best doen om klanten te winnen met betere producten en service. Nu zitten ze alleen nog maar op hun reet op een stapel geld van heb ik jou daar, hun eigen klanten een beetje uit te lachen.
Design en User Experience waren ooit hun sterke kanten.. ooit.. lang geleden.
Ach Apple vervangt structureel defecte onderdelen gewoon met onderdleen die exact hetzelfde probleem hebben. Ik zit nu ook naar een Macbook Pro te kijken met een afbladderende retina laag.. die al 2x gerepareerd is. Ik heb dit ding niet zelf gekocht (is van mijn werkgever). Maar ik laat ze geen Macbook meer voor mij kopen, daarnaast vind ik MacOs niet eens fijn dus..(deze Macbook draait dus lekker Windows). geen enkele reden om dit apparaat te behouden.
2015 MacBook Pro heeft 2 x een nieuwe GPU gekregen, bleef problemen geven en draaide veel te heet, consequent. Ze willen maar niet leren van gemaakte fouten, of hebben er lak omdat het duurder is een echte oplossing te bieden.. Volgende laptop wordt wss geen Mac meer, zeker niet nu er voldoende andere merken zijn die een beter product met een betere ervaring kunnen neerzetten (Mac/iOS ecosysteem daargelaten).
Grappig hoeveel verschillende veel voorkomende fouten er zijn met Mac's tegenwoordig.
'Zorgelijk' lijkt me toepasselijker ;)
+ dat Apple dit soort zaken veel te lang laat liggen en dat op het momet dat er een class action lawsuit van wordt gemaakt Apple pas in beweging komt. Daarnaast bljikt Apple ook op softwaregebied (Aperture) voor de professional erg onbetrouwbaar. Ik zou het dan ook wel weten als professional....
Aperture wordt al een aantal jaren niet meer ontwikkeld, dit omdat iPhoto en Aperture samen zijn gegaan tot Photos. Adobe heeft die markt gewonnen met Lightroom, daarom is Apple gestopt. Niet vreemd dus dat Aperture niet meer betrouwbaar is op de huidige generaties.

Final Cut Studio en Logic Pro zijn nog steeds vollop in ontwikkeling en draaien aan de top mee, dus om nou te zeggen dat ze op softwaregebied onbetrouwbaar zijn voor de professional....
Het hele Apple Works suite ligt al jaren apengapen ... Keynote etc
Het is inderdaad triest dat Apple in de MacBook Pro kiest voor een fragiel MacBook toetsenbord. Overigens hoef ik dat toetsenbord in geen enkele computer, dus ook niet in de ultradunne MacBook. Eigenlijk heeft de MacBook Air nog het beste toetsenbord!

Je slaat wel een beetje door:
De klachtenregen is abnormaal hoog en ze spugen model na model uit dat consistent van slechte kwaliteit is, en neemt zelfs problemen mee van vorige modellen. Ze leren er dus niet echt van.
Maar ik snap je wel. Met een vanaf-prijs van een dikke 1200 euro (en een tot-prijs die daar een veelvoud van is) verwacht je een laptop die het minimaal 5 jaar totaal probleemloos doet, en met het huidige toetsenbord haat dat waarschijnlijk niet lukken.

Apple is goed in het bouwen van ecosystemen, totaaloplossingen. Als je kiest voor alleen USB-C / TB3, zorg er dan voor dat "de wereld" er klaar voor is. Breng universele docks uit, of laat ze maken door Belkin. Breng monitoren uit, of laat ze maken door LG. Als die losse kabeltjes: dat werkt niet.

En als blijkt dat je een vergissing hebt gemaakt (de Touch Bar), geef dat dan toe, en stop daarmee. Wil je je fout niet toegeven, verander de wereld dan zodanig, eventueel met incentives voor ontwikkelaars, dat je alsnog gelijk gaat krijgen. Ik denk dan aan een perfecte macOS integratie, zeer intuïtieve controls in alle programma's, ook die niet van Apple komen, ...
Waar Apple laptops vroeger voor de Pro was, beginnen ze nu eigenlijk meer veredelde surfcomputers en media spelers te worden.
Dit is niets nieuws voor Apple, ook in het (verre) verleden hadden ze hardware met structurele issues.. Denk bijvoorbeeld aan de G4 Cube, de 'Crackbooks', 1st gen Macbook Air waarvan de scharnieren defect raakte, GPU issues in de MacBook Pro's tussen 2008-2012, gele vlekken in de beeldschermen van iMacs er zijn echt tal van voorbeelden te noemen.

Het verschil met 10 jaar geleden is dat de afzetmarkt en media-aandacht flink zijn toegenomen voor Apple.

Ik snap je frustraties, maar om te stellen dat ze de laatste jaren te wensen overlaten is in mijns inziens niet waar.. Zoals iedere fabrikant hebben ze altijd al issues gehad. En over het algemeen worden de structurele issues prima door ze afgehandeld nadat ze het eenmaal erkend hebben (lees: reparaties tot ver buiten garantietermijn)
Anoniem: 1322 @RobbieB29 juni 2018 10:48
Inderdaad, kijkend naar de Dell XPS als macbook vervanger. Daar is ook genoeg mis mee geweest in de jaren (ik ben echter nog steeds zeer tevreden gebruiker).

Maar er is wel een punt: de afhandeling van klachten.

Dat is wel een pijnpunt wat steeds vaker naar voren komt bij Apple. Het hele internet moet erover struikelen voordat Apple iets doet. Of dit nu terecht is (Iphone 4: you're holding the phone the wrong way) of onterecht (bendgate,batterygate). Apple kan nog veel doen aan communicatie en goodwill.
Mijn laatste MBP is een early 2011 geweest. Drie keer een issue mee gehad; defecte SATA kabel. Eerste keer binnen garantie, maar toch zelf gefixt (die kabels zijn een paar tientjes online), omdat reparatie te lang zou duren. Plus zelf de HDD vervangen door SSD, dus altijd een kans dat men het op user abuse gooit.

MBP werkt nog steeds, alleen de accu is extreem lui geworden, half uurtje.

Zelf overgestapt op ThinkPads wegens andere eisen/gebruik.
Wil je je MBP ervaring hier kort vergelijken met je ThinkPad ervaring?
Dat is bijna letterlijk appels met peren vergelijken ;) Maar ik zal een poging wagen:
  • MacBooks ogen chique vanwege de geborstelde metalen look. ThinkPads hebben dat niet, maar wel weer een stevigere behuizing die wat meer tegen een stootje kan.
  • ThinkPads hebben een meestal een trackpad en trackpoint (soms ook gekscherend 'de clit') genoemd. De trackpoint gebruik ik nooit, maar zit niet in de weg. Ik vind de trackpad van MBPs wel fijner, iig in vergelijking met de wat oudere ThinkPads.
  • ThinkPads zijn, naar mijn idee, wat meer uitgedacht qua 'durability'. Zo is er een kanaal/route als je water over het toetsenbord gooit, dat wordt netjes afgevangen en komt aan de onderkant naar buiten.
  • Ook de uitbreidbaarheid bij ThinkPads is beter. Bij het model waar ik deze reactie op tik heb ik een 'extended' batterij, steekt een beetje uit maar geeft acht uur accutijd. Vervolgens kunnen er nog twee accu's bij voor een whopping 24+ uur aan mobiele productiviteit. Theoretisch zelfs 36 uur, maar nooit zelf getest.
  • Wat Apple heel goed doet, zijn de schermen, bij TP's zijn die mindere (beeld-)kwaliteit of wat fletser. Bij thuiswerken niet nodig wegens een drietal monitoren, maar on-the-go voor multimedia wel erg fijn (...en een beetje een gemis).
  • Last but not least, TP's zijn voorzien van meer slimme mogelijkheden, model zonder 3G/4G heeft bijvoorbeeld al wel de kabels ervoor plus sim slot, dan is het enkel een PCIe kaartje erin steken en connectors pluggen.
  • Lenovo ondersteund - als het nodig is - TP's heel lang. Modellen van acht jaar oud die nog updates krijgen met Meltdown/Spectre vulnerabilities.
Wellicht voor jou helemaal niet van toepassing, maar ik gebruik geen Windows; hardware in TP's is over het algemeen wat meer compatible met open-source. Broadcom WiFi chipsets bijvoorbeeld; een ramp!

Oh enne, een familielid met een eigen bedrijf wilde een ThinkPad, maar paste niet in budget; samen gezocht en een ex-lease besteld; voor een paar honderd euro heb je dan een laptop van 2-3 jaar oud die nog lang meekan (afhankelijk van needs).

[Reactie gewijzigd door jurroen op 22 juli 2024 22:45]

Als ik iemand met een ThinkPad zie, dan heb ik een meer positieve indruk dan met een MacBook. :D
Ik gluur altijd wel even of er een IDE open staat :>

[Reactie gewijzigd door sjongenelen op 22 juli 2024 22:45]

Heb ook verschillende Thinkpads en Macbooks gehad. Denk dat ze beide best goed invulling geven aan 'duurzaam' en 'betrouwbaar', maar op een iets andere manier. Voor mijn gevoel is de één ook niet per sé beter dan de ander, dat ligt vooral aan persoonlijke voorkeur en wat je er mee wilt doen. Gebruikerservaring tussen Windows en MacOS kan een wereld van verschil zijn, maar ook dat ligt nogal aan wat je zoal met je laptop doet. Denk wel dat de beleving en de kosten over de jaren heen voor een fatsoenlijke (zakelijke) Thinkpad of Mackbook redelijk verwaarloosbaar zijn. Zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, de kosten over 3-4 jaar kunnen zelfs gunstiger zijn voor een Mac ondanks een hogere aanschafprijs. Productiefouten komen overal wel eens voor en door ook zaken als garantie, kosten voor extra software, restwaarde en de tijd die gaat zitten in onderhoud, beveiliging en support mee te nemen, ontloopt het elkaar nog nauwelijks. Komt in veel gevallen dus vooral neer op persoonlijke eisen en wensen.
Windows 10 is een behoorlijke vooruitgang maar wel met ook een nadeel: je privacy.
Ja, da's inderdaad dramatisch daar.

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 22:45]

Samenvattend, minder 'classy' maar betrouwbaar.
Dank je wel!
Verder offtopic; welke modellen ThinkPads heb je ervaring?
Ik zweer bij Thinkpad X1 carbon - al het goede in sjieke behuizing
Heb een paar opmerkingen op je vergelijking:
MacBooks ogen chique vanwege de geborstelde metalen look. ThinkPads hebben dat niet, maar wel weer een stevigere behuizing die wat meer tegen een stootje kan.
De T series dan. Niet alles over 1 kam scheren.
ThinkPads hebben een meestal een trackpad en trackpoint (soms ook gekscherend 'de clit') genoemd. De trackpoint gebruik ik nooit, maar zit niet in de weg. Ik vind de trackpad van MBPs wel fijner, iig in vergelijking met de wat oudere ThinkPads.
Ik vond de trackpoint van mijn ThinkPad T61 geweldig, maar de trackpad was ruk. Geen enkele trackpad haalt het bij die van Apple, maar als er eentje in de buurt komt hoor ik het graag. Omdat die van de ThinkPad het niet haalt, is idd die trackpoint handig. Maar op een MacBook mis je die niet.
Lenovo ondersteund - als het nodig is - TP's heel lang. Modellen van acht jaar oud die nog updates krijgen met Meltdown/Spectre vulnerabilities.
macOS 10.13 werkt ook nog op m'n 8 jaar oude MBP.

Vergeet verder ook macOS niet. UNIX under the hood met veel software. Wordt veel gebruikt door ontwikkelaars.

Ik vind de nieuwe grote trackpad in nieuwere MBPs trouwens minder goed (hoewel de haptic feedback erg prettig werkt). Veel te vaak last dat ik met me handpalm er op rust. Touchbar is ook niks maak ik geen woorden aan vuil. Je kunt steeds minder zelf vervangen (helaas een trend die anderen overnemen). Bij m'n MBP van 2010 kon en heb ik de accu, fans, koelpasta, RAM, en HDD vervangen (door een SSD). Bij die van 2015 is dat lastig of onmogelijk. Tenslotte dit toetsenbord: een blamage.

Apple gaat de verkeerde kant op. Ze hebben intern allang netboots draaien met macOS en ik denk dat ze de instapmodellen (misschien de MBA) met ARM gaan vervangen. Hoe dan ook de macOS producten zijn sinds dit decennia langzaamaan steeds minder geworden.
Antennagate was ook onterecht want you are holding it wrong was gewoon de correcte respons. Als ik de death grip wou toepassen moest ik mijn telefoon op een onnatuurlijke manier dichtknijpen. Dus als je bendgate onterecht vond mag je dat van Antennagate ook verwachten.

Antennagate was vooral clickbait van consumer reports. Het publieke gedeelte van die review stond vol negativiteit terwijl het gedeelte van de review dat zichtbaar was voor leden juist heel lovend was over de iPhone 4
Ik kijk ook naar de XPS.

MBP: i7 + 16 GB + 500 GB SSD = 3.4K

XPS: i9 + 32 GB + 1TB SSD = 2.4K

MacOS is goed, maar is geen anderhalf duizend euro waard voor vergelijkbare specs.
En over het algemeen worden de structurele issues prima door ze afgehandeld nadat ze het eenmaal erkend hebben (lees: reparaties tot ver buiten garantietermijn)
Daar hebben ze ook moeite mee.. Antenna gate, bend gate, battery gate.. En dat is alleen nog maar de smartphone tak. 'You're holding it wrong!". Tsjah. Voor mij al een reden om met een grote bocht om het merk heen te lopen.
Jij accepteert dat het toetsenbord van een peperdure premium laptop van € 2000 zomaar kapot gaat terwijl het toetsenbord van een € 300 laptop vele jaren gewoon betrouwbaar werkt? En dan ook nog 3 (!) dagen voor reparatie terwijl bij elke andere PC het toetsenbord in 5 minuten vervangen kan worden? En dan nog blij zijn met de mooie dienst? Schiet mij maar lek, het is hun fout dus zonder gezeur kosteloos herstellen is wel het minste dus ik zie niet in waarom je hier zo blij mee bent. En wat hebben ze er in gezet? Hetzelfde design toetsenbord dat over 2 jaar weer stuk is? Apple eist wel heel veel loyaliteit van haar klanten en krijgt dat gek genoeg ook nog steeds waardoor ze er nog steeds mee weg komen, ongelofelijk!
Zelfs software laten ze steken vallen.

Heb een macbook pro van 2012 die ik gebruik als "on the go" laptop high sierra en die is pokketraag zelfs na eens OSX compleet te hebben geherinstalleerd.

Ik heb een oude werk laptop van 2011 (dell latitude) met windows 10 die ik als "server" gebruik en die is een pak sneller.

Dell was ongeveer 1/3e van de prijs van die macbook pro.
Heb zelf een MacBook Pro uit 2011, met normale HDD was ‘ie eigenlijk niet meer vooruit te branden en liep ik me alleen maar te ergeren die paar keer per jaar dat ik ‘m gebruikte.

Laatst een SSD ingeplaatst en het is nu weer een genot om met deze laptop te werken.
Deze is met ssd, alles al geprobeerd .
Misschien dat de koelpasta niet meer goed is? Ik had een jaar terug een Macbook Pro uit 2010 waarvan de fans continu hoge toeren draaide. Ik heb toen de koelpasta vervangen en kwam erachter dat deze helemaal opgedroogd was. Dit is overigens niet een kwaaltje specifiek van Apple, alle koelpasta droogt uiteindelijk uit. Het kan er iig voor zorgen dat je processor te warm wordt en terugklokt, wat zou kunnen verklaren waarom je laptop zo traag is.
Hmm bedankt, zal eens opstarten en CPU in de gaten houden of die zwaar terugklokt .

Is dat makkelijk te vervangen?
Hier https://www.ifixit.com/Gu...at+Sink+Replacement/10785 een handleiding van iFixit. Het is even wat geklooi aangezien je aan de achterkant van het moederbord moet komen, maar op zich vond ik het nog te doen. Je hebt volgensmij voor dat model ook nog geen speciale bitjes nodig.

Edit: Zie net dat deze guide voor het vervangen van een heatsink is, dat hoeft in jouw geval waarschijnlijk niet. Koelpasta vervangen moet voldoende zijn.

[Reactie gewijzigd door meirnoordermeer op 22 juli 2024 22:45]

"toetsenborden die als zakjes ketchup aanvoelen" :D :9
Ik ben het eens dat dit nieuwe toetsenbord niet erg duurzaam is, maar ik zou niet stellen dat de kwaliteit van de afgelopen jaren zoveel minder is dan voorheen. Zoals @RobbieB ook al aangaf zijn dergelijke dingen in het verleden ook gebeurd. Ik heb een 15" MBP 2017 en daarvan wordt nu de topcase vervangen vanwege problemen met het toetsenbord. Het is aan de ene kant lullig dat het toetsenbord zo is ontworpen, maar aan de andere kant lost Apple het in ieder geval nog redelijk netjes op. Let er overigens ook op dat wij in Europa betere garantiewetgeving hebben dan in bijv. de US, daar zaten de meeste mensen met de gebakken peren dat hun laptop niet meer gerepareerd werd (wegens buiten garantie).

Ik heb zelf ervaring met de Dell XPS 15 en ondanks dat dat ook een geweldige laptop is, is het bij lange na geen product zonder problemen. Veel mensen hebben een toetsenbord waar toetsaanslagen soms dubbel worden aangeslagen, toetsen die blijven hangen, bij mij zelf is 4 keer het scherm vervangen en was nog steeds niet het probleem opgelost. Ik heb uiteindelijk een nieuwe laptop gekregen die na de eerste dag niet meer opstartte, moederboord is toen vervangen en nu heb ik een werkende XPS 15. Ik heb echter in de tussentijd een MBP aangeschaft omdat ik gewoon een werkend product moest hebben.

Ik probeer hier niet Apple of Dell zwart te maken, maar geef gewoon een voorbeeld dat Apple absoluut niet de enige is met problemen. In mijn ervaring worden problemen bij Apple sneller en netter opgelost dan bij de concurrentie, maar dat is uiteraard subjectief.
Valt dit wel onder de garantie?
Aangezien dit bijna niet te voorkomen is.
Ja dit valt onder de garantie. Ik had het al anderhalve maand geleden aangegeven en moest het toen zelf betalen (€ 512,50) ook al kon ik bewijzen dat het niet mijn schuld is. Na een belletje afgelopen dinsdag werd het probleem alsnog erkend dmv. dit reparatieprogramma en kreeg ik netjes mijn geld terug op mijn bankrekening.
EUR 512.50 voor het vervangen van alleen een toetsenbord? Er zat niet toevallig een helicopter pickup service bij?
Is zo duur omdat ze je hele topcase moeten vervangen. Het toetsenbord zit vastgelast aan de behuizing, en is derhalve niet zonder slopen te vervangen.

https://youtu.be/YMueATtTcQg?t=14m25s

Vanaf 14 minuten is hij (pas) aan het toetsenbord verwijderen toe.
Begrijpelijk maar euro 512 voor een uurtje werk en toetsenbord ... je begint bijna te denken dat het repareren van MacBooks ook een lucratieve business is voor Apple.
Vergis je niet, dat is het ook. :)
In dit geval kan dat nog wel eens een heel erg dure designkeuze blijken: waar deze ongelofelijke kosten dus normaliter op de klant worden verhaald mogen ze nu zelf afrekenen. Wellicht toch weer schroefjes of een kliksysteem voor de volgende Macbook?
Voor Apple zelf kost het wel veel minder dan voor ons als consument lijkt me.
Form over function dat volledig doorgeslagen is bij Apple. Heel jammer. Maar dit zijn wel kansen voor andere hardwarebakkers. Zowel Dell, HP als de nieuwe Razer hebben gigantische stappen gemaakt en Windows 10 is ook steeds meer een serieuze concurrent voor macOS gebruikers. Voor mij was het omslagpunt het Linux subsystem in Win10.
Ik begrijp dat er veel moet gebeuren om het toetsenbord te vervangen en ook dat niet alleen het toetsenbord vervangen moet worden.
Ik begrijp dan ook enigszins de prijs. Wat ik ook heel goed snap is dat users dit belachelijk vinden. Voor de user gaat het simpelweg om één of twee toetsen die niet werken. De klacht gaat enkel over het toetsenbord. Het is niet de keuze van de user, maar van Apple om hun laptops op deze manier te bouwen.

Het is netjes dat Apple het geld aan @Antrax heeft terug gestort, maar dit zou niet nodig moeten zijn geweest in mijn mening.
Wederom een sterk staaltje form over function.
Volgens mij wordt niet alleen het toetsenbord vervangen, maar de gehele topcase (dus alles behalve je scherm). Dat maakt het zo duur.
Als dat klopt wat je zegt, wat omvat de bottomcase dan?
Ik heb al 5 jaar een MSI gamelaptop die goedkoper was dan de airbook van een vriend van mij die al tweemaal defekt is gegaan door warmte (downloaden en hele dag gebruik) en bij de derde keer kreeg hij weer dezelfde issues en heeft deze uiteindelijk maar verkocht en is toen overgegaan naar een nieuwe macbook in de hoop dat deze het overleeft. Hij had de eerste keer al problemen met de toetsen en kon deze in de winkel omruilen, maar de tweede gaf na 4 maanden ook problemen en hij wil gewoon een Apple terwijl ik nooit problemen heb zoals hij al twee keer met zijn iphone (2x scherm) en software, maar hij heeft ook al eens tweemaal een defekte ipad kapot gehad waarbij ook weer eens een scherm.

Wat ik dan niet begrijp dat een merk met eigen namen zoals amoled, oled en light port usb etc. zo enorm duur is als het zo snel defekt gaat. Ik heb nog steeds de tabS 8,4 en wordt veel gebruikt en heb nog nooit een probleem met een mobiel (met toetsenbord zelf) en toch willen mensen een iphone X van 1200 euro.

Een ander voorbeeld is de iphone 6 en 7 die heeft geen bereik bij mij boven op zolder ,terwijl een BlackBerry Aurora van de dochter van 160 euro gewoon bereik heeft met wifi. Mijn schoonvader heeft de iphone 6 en die snapt niet dat dit beter is en dat je het toestel van de dochter met een extra sim kan uitbreiden en een geheugen kaart waar hij tegen aan loopt.

Ben ik prijswijs of mis ik iets.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 22:45]

Zou je verhaal grammaticaal iets kunnen verbeteren (interpunctie enz.), want ik kan je amper volgen.
Mijn eerste reactie was ook: "EUR 512.50 voor het vervangen van alleen een toetsenbord? Voor dat geld heb je een heel fatsoenlijk nieuw notebook... ", maar ik moet wel eerlijk zeggen dat als ik een Apple in handen heb, dat ik het dan ook meestal wel weer mooi vind en dat heb ik bij de meeste notebooks van rond de EUR 500 niet
Je vergelijkt nu een laptop van 500 euro met een laptop van minimaal 1300 euro.

Niet zo raar dat die van 1300 euro toch wat beter voelt?
Ik reageer op Noresponse die Apple producten afzet tegen die uit een lager prijsklasse: de value for money is bij aanschaf wel binnen proporties, maar de meerprijs die er bij defecten achter weg komt minder.
Een MacBook Air zal ongeveer even duur zijn als een gemiddelde MSI Gamenotebook (tenzij je hele absurde configs wil. En dat geldt voor beide kampen).
Voor 500 euro kan ik geen fatsoenlijke laptop kopen, tenzij een plastic prul met celeron processor voldoende is voor je.

Voor 512,50 kan ik zelf 47 keer mijn toetsenbord van mijn Elitebook verwisselen.

Mooi is maar relatief. MacBook zien er best fraai uit en zijn denk ik trendsettend geweest voor het design van alu ultrabooks. Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van de meer traditionele laptops en vind ik een fijn toetsenbord, goede koeling en een behoorlijke accuduur belangrijker.
Je noemt voorbeelden die wellicht niet recht doen aan de realiteit. 1 zwaluw maakt geen zomer. Ik heb zelf al vele jaren alles van apple (macbook iphone watch etc). Ben een apple fan (al steeds minder door de hoge prijzen). Mijn vriendin en familie ook veel iPhones. Bij niemand is er ook maar iets kapot gegaan. Ik zeg niet dat het nooit gebeurt, maar jij heb vast ook vrienden die wél tevreden zijn en géén problemen hebben. Maarja, die noem je niet. Gevalletje anti-apple?

Edit: en als je over features praat moet je oppassen dat je niet aan selling points van een ander merk blijft hangen (sim, sd). Natuurlijk, het kan belangrijk voor je zijn, dan is dat een reden om voor android te kiezen. Maar blijkbaar maken anderen hun keuze om andere redenen.

[Reactie gewijzigd door ericjansen88 op 22 juli 2024 22:45]

Ga de video anders eens bekijken die bij het artikel hoort?
Titel of niet, het laat prima zien waarom een vervanging van het toetsenbord meer dan €500 kost.
En nu heb je die laptop verkocht omdat je anders weer hetzelfde probleem gaat krijgen, gezien het slechte design van het toetsenbord of?
Dit is perfect te voorkomen door het ontwerp aan te passen. Dit is een gevolg van de ontwerpkeuze van Apple en imho blijft Apple dan ook levenslang verantwoordelijk voor dit specifieke probleem. Als je iets ontwerpt waarvan je weet dat het gaat falen (zoals jij denkt) dan ben je eigenlijk bezig met geplande veroudering en dat kan zelfs tegen de wet zijn.
Nou, 'geplande veroudering' zal wel meevallen. Als je het hele trackrecord van Apple bekijkt zit daar praktisch geen geplande veroudering in. Anders zouden ze geen iOS updates voor toestellen van 5 jaar oud meer uitbrengen bijvoorbeeld.

Het is een ondoordachte, slechte keuze geweest op deze manier. Hoewel ik die nieuwe toetsenborden wel fijn vind typen, voor zover ik heb kunnen proberen - mijn eigen Macbook. model 2012 gekocht in 2016 is voorlopig nog niet aan vervanging toe.
Nou, 'geplande veroudering' zal wel meevallen. Als je het hele trackrecord van Apple bekijkt zit daar praktisch geen geplande veroudering in. Anders zouden ze geen iOS updates voor toestellen van 5 jaar oud meer uitbrengen bijvoorbeeld.
Laat dat nou juist wel een voorbeeld van geplande veroudering zijn. Een oud iOS device draait prima met oudere versie van iOS. Krijgt dat apparaat een update naar nieuwe iOS (i.p.v. enkel security updates), en ineens is het apparaat traag.

Of wat dacht je van de batterijen in Apple telefoons die te klein bemeten zijn? Naar verloop van tijd moet de CPU steeds verder terug geclocked moet worden om uitvallen te voorkomen waardoor het apparaat dus trager wordt.

Apple is een bedrijf dat doet aan geplande veroudering en het wordt momenteel ook door verschillende instanties hiervoor onderzocht.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 22 juli 2024 22:45]

Trager worden is zoals al gezegd niet meer met de Iphone 4 zo, ik heb zelf een Ipad air uit 2013 en draait nog prima met ios11.
Ik kan nog steeds alle spelletjes op spelen, netflix op kijken of via mijn nas films/series streamen.

Vorig jaar ook even mijn Iphone 6 nodig gehad die als reserve ligt, had hem even bijgewerkt naar laatste versie en werkte prima met ios 11.
beide devices komen uit 2013 dus zeker al wat versleten in de jaren, maar ze draaien alle 2 nog echt prima.
en datzelfde ios device draait ook prima met nieuwe ios versies, en straks met ios 12 zelfs weer iets soepeler. jij hebt het over de iphone 4 en daarvoor denk ik? en dat met die batterijen is alleen vanaf de 6s geloof ik, en ook alweer veranderd door je de optie te geven om niet terug te clocken.
Dat traag worden komt al niet meer voor sinds de iPhone 4 ...... dus hoezo worden apparaten ineens traag, en hoezo maakt iOS 12 in dit geval oudere devices juist langzamer?? De bevindingen, zelfs van de eerste (publieke) betaversie van iOS 12 die uit is, zijn dat oude devices juist veel vlotter zijn dan eerst. iOS 11 draait ook zonder moeite op een iPhone 5s van weleer.

Dus, nee - je informatie is al járen achterhaald. En nee, die accu's zijn niet 'te klein bemeten', die accu's zijn prima maar zoals élke accu slijten ze wel. En omdat men zat te klagen dat op een gegeven moment iPhones uitvallen terwijl er nog <x> aantal procent batterij over is, hebben ze proberen te vermijden door de CPU terug te klokken. Dat daarover beter gecommuniceerd had kunnen worden, ja dat klopt - maar ze hadden die actie niet uit hóeven voeren. "Dan koop je maar een nieuwe" was ook een antwoord geweest.

Mijn dochter heeft een LG G...4? geloof ik. Die valt al uit terwijl de accu nog 20% over heeft. Nu is die accu wel te vervangen, ga ik ook doen, maar dáár komt Android niet met updates (sowieso komen daar al sinds releasedag geen updates meer voor...). Dat mag je lekker zelf uitzoeken verder, is hun motto.

Dus, nee, sorry - je hebt op alle punten ongelijk :-)
Dat traag worden komt al niet meer voor sinds de iPhone 4 ...... dus hoezo worden apparaten ineens traag, en hoezo maakt iOS 12 in dit geval oudere devices juist langzamer?? De bevindingen, zelfs van de eerste (publieke) betaversie van iOS 12 die uit is, zijn dat oude devices juist veel vlotter zijn dan eerst. iOS 11 draait ook zonder moeite op een iPhone 5s van weleer.

Dus, nee - je informatie is al járen achterhaald. En nee, die accu's zijn niet 'te klein bemeten', die accu's zijn prima maar zoals élke accu slijten ze wel. En omdat men zat te klagen dat op een gegeven moment iPhones uitvallen terwijl er nog <x> aantal procent batterij over is, hebben ze proberen te vermijden door de CPU terug te klokken. Dat daarover beter gecommuniceerd had kunnen worden, ja dat klopt - maar ze hadden die actie niet uit hóeven voeren. "Dan koop je maar een nieuwe" was ook een antwoord geweest.
Het is een nieuwtje van afgelopen jaar, dus 'jaren achterhaalt' is vrij overdreven. Dat iOS 12 dit niet meer doet is omdat Apple er op gepakt is.
Mijn dochter heeft een LG G...4? geloof ik. Die valt al uit terwijl de accu nog 20% over heeft. Nu is die accu wel te vervangen, ga ik ook doen, maar dáár komt Android niet met updates (sowieso komen daar al sinds releasedag geen updates meer voor...). Dat mag je lekker zelf uitzoeken verder, is hun motto.

Dus, nee, sorry - je hebt op alle punten ongelijk :-)
Bij Android gaat het inderdaad wel eens mis met updates. Hier is het echter wel gewoon mogelijk om een custom ROM te installeren en gewoon door te gaan. Accu's slijten, dat klopt, dat je vervolgens bij een G4 (die ondertussen 3 jaar geleden is uitgebracht) dan een accu voor ongeveer 20€ kan vervangen (en dit zelf gewoon kan doen) is VEEEEEEEL beter dan 100+€ betalen voor een onding met iOS erop.

[Reactie gewijzigd door KoenvZuijlen op 22 juli 2024 22:45]

het is geen nieuwtje van afgelopen jaar, dit was al jaren bekend, en is al bijna niet meer het geval na de iphone 4.

die custom android roms kunnen maar bij een beperkt aantal telefoons geïnstalleerd worden, en dat wordt ook weer moeilijker gemaakt door google, door het activeren voor play services te beperken zodat je na een x aantal keren flashen geen playstore meer kunt installeren. en daar kom je snel aan, aangezien elke android update dan geflashed wordt.

bij een iphone kun je de accu ook voor heel weinig laten vervangen, maar dan heb je net als bij die G4 een niet originele accu die waarschijnlijk veel sneller slijt. en bovendien, tegen de tijd dat de accu van een iphone zo versleten is dat die vervangen moet worden kun je er een originele nieuwe accu in laten zetten en dan kun je weer een paar jaar vooruit inclusief upgrades (tot ongeveer 5 jaar in totaal), terwijl je bij de meeste android toestellen na 2 jaar al geen upgrades meer krijgt, en beperkt security updates. (samsung is dit wel aan het verbeteren, die leveren tegenwoordig best lang security updates).
die custom android roms kunnen maar bij een beperkt aantal telefoons geïnstalleerd worden, en dat wordt ook weer moeilijker gemaakt door google, door het activeren voor play services te beperken zodat je na een x aantal keren flashen geen playstore meer kunt installeren. en daar kom je snel aan, aangezien elke android update dan geflashed wordt.
Heb je daar een artikel over? Want ik heb bijvoorbeeld mijn tablet inmiddels al 10+ geflashed met een andere rom en nooit problemen gehad om de Google services te installeren met mijn eigen Google account.
eerder was dat nooit, maar: https://www.xda-developer...ces-custom-rom-whitelist/

er was nog ergens een ander artikel waarin werd uitgelegd dat updates die via twrp gaan ook het id veranderen waardoor je je telefoon opnieuw moest registreren. zo kom je snel aan die limiet van 100. het schijnt wel dat je met titanium backup je vorige id kunt terugzetten, maar niet iedereen heeft daar succes mee
Dat van die custom ROMs is leuk, maar 9 van de 10 keer is het broddelwerk of werken features gewoon niet goed. Denk aan de S-pen bij Galaxy Note toestellen. De open source implementaties zijn gewoon ruk tov. het origineel, bovendien steekt het me dat ik een probleem moet gaan oplossen wat de leverancier al niet had moeten hebben.

Verder wel mee eens hoor, een iPhone met verwisselbare accu zou de hemel op aarde zijn.

Maar - en dit is anekdotisch - die traagheid bij nieuwe iOS versies valt reuze mee op oudere modellen. De iPhone 4 had hier veel last van rond iOS .. 7? weet niet precies meer wat de laatste supported versie was. Ik ben daarna naar een 5S gegaan die straks gewoon iOS 12 nog krijgt en daarmee weer een stuk vlotter loopt, hoewel iOS 11 ook geen probleem is. En van de 5S vanwege een luxeprobleempje naar een iPhone 6 gegaan (m'n zwager had er een met 64Gb geheugen, tov. de 16Gb van m'n 5S was dat wel een flinke upgrade)
Dus, nee - je informatie is al járen achterhaald. En nee, die accu's zijn niet 'te klein bemeten', die accu's zijn prima maar zoals élke accu slijten ze wel. En omdat men zat te klagen dat op een gegeven moment iPhones uitvallen terwijl er nog <x> aantal procent batterij over is, hebben ze proberen te vermijden door de CPU terug te klokken. Dat daarover beter gecommuniceerd had kunnen worden, ja dat klopt - maar ze hadden die actie niet uit hóeven voeren

Klopt dit had inderdaad ook niet gemogen eigenlijk, maar ja wil je dat die iets trager wordt of sneller uit valt.
Het is alleen bij oudere mobiels die al weer wat versleten zijn, mijn iphone 6 die als reserve ligt zal het ook vast hebben.
Mijn zusje heeft echter een 6 of 6s nieuw gekocht tijdje geleden, en zij heeft dus totaal geen last er van dat die traag wordt.
Het is normaal dat je batterij slechter wordt alleen Apple wou minder laten merken, misschien hadden ze alleen inderdaad beter kunnen communiceren.
Geen idee, ik heb een iPhone 6, nu anderhalf jaar in gebruik en die zit nog op 93% van de oorspronkelijke capaciteit zegt 'ie. Misschien een nieuwere lichting geweest of is deze accu gewoon nieuwer, of hou ik er een ander oplaadregime op na (meestal aan de lader zo rond de 10% eind van de avond, en 's ochtends weer van de lader af).

Ik heb liever dat ie iets trager wordt. De combinatie iOS en de processoren van Apple maken dat ie zelfs met vertraging nog altijd sneller is dan andere toestellen van 'de concurrentie' van hetzelfde bouwjaar. Dat is vrij makkelijk meetbaar in de benchmarks..
Je hebt mij totaal verkeerd begrepen Blokker_1999, ik bedoel namelijk als gebruiker dat dit niet te voorkomen is ( bijvoorbeeld dat er geen stukje stof tussen komt wanneer je Macbook in je tas zit of als je een snack eten boven je Macbook toetsenbord)
Apple erkent de issues en repareert de toetsenborden gratis. maar zoals ook in dit artikel staat, vervangen ze 'm logischerwijs met hetzelfde soort toetsenbord. Dus of dat nou echt handig is....

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 22:45]

Thanks voor je snelle reactie :*)
Ik sta slechts in dienst van de mensheid ;)
Louis Rossmann die veel hardware repareer (ook veel Apple) zegt dit al jaren, hoe slecht de toetsenborden zijn.

Hier het stukje: https://www.youtube.com/watch?v=4KuVvb9DTaU
Iedereen roept vanalles. Maar een model toetsenbord dat by design nogal gevoelig is vervangen door een zelfde type toetsenbord (anders past ie immers niet!) lijkt me inderdaad niet praktisch.
Het probleem met Apple laptops (en meer), is dat alles zo gemaakt is dat onderdelen zo goed als niet te vervangen is, je moet naar een expert zo als Louis Rossmann gaan om het te kunnen laten vervangen, en dat is bij de meeste Laptops met een andere OS (Windows) geen probleem.
Wat Rossman doet is óók geen rocket science hoor. Het is niet alsof hij iets doet wat niemand anders kan. Toegegeven, ik heb het geld er niet voor om diezelfde ervaring op te doen met defecte apparatuur..

Trouwens, die nieuwe Surface meuk is zo mogelijk nóg lastiger te fixen, toch? Met die stof als buitenkant bedoel ik? Er zijn zat laptops die moeilijk te fixen zijn. En dat praat niks goed, maar 'bij de meeste laptops' is ook wat overdreven.

Ik heb overigens wel expres een mid 2012 MBP (non-Retina) gekocht omdat álles daar nog te vervangen was hoor, dus wat dat betreft kies ik ook partij voor de flexibiliteit.
Nou Rossman doet het al vele jaren, en iedere dag maakt hij computers in orde, en hij heeft alleen maar professionele spullen, wat wees nou eerlijk de meeste mensen niet hebben thuis.

En met andere Windows Laptop computers heb je de keuze wat je neemt als laptop en merk en ga maar zo door, bij Apple is de keuze VEEL minder, en veel gebruiken de zelfde toetenboard en dat bijna niks te upgraden is.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 22:45]

Ik vraag me serieus af of je in dit geval je de koop niet mag ontbinden.

Het product voldoet niet aan wat je ervan mag verwachten (ontwerpfout), ook niet na reparatie. Apple lost de oorzaak van het probleem niet op, dus mag je het artikel gewoon terugbrengen toch?
Denk dat dat wel mag. Maar wel binnen een bepaalde tijd na aankoop. Je hoeft niet na 4 jaar nog eens aan te kloppen dat er tóch iets niet beviel...
Klopt moet dan wel binnen de wettelijke garantieperiode van 2 jaar zijn gok ik. Maar dat zou hier nog kunnen als je het model 1 of 2 jaar na introductie pas gekocht hebt?
Gaat erom wanneer je iets koopt, niet hoe oud iets is ;)
Ik heb nu een dik jaar de Macbook Pro en ik kan echt niet wennen aan dat keyboard, de travel is voor mij gewoon te kort. Ik offer met heel veel plezier een aantal millimeters op om gewoon een beter keyboard te hebben in deze laptop, aangezien het verder een schitterend toestel is.
Eens. Exact zelfde positie. Als ik op m’n Macbook Pro werk doe ik dat het liefst met een extern toetsenbordje. Die met de toetsen VOOR deze verschrikkelijke keyboards.

Perfect design over function voorbeeld dit. Optimaliseren waar het niet nodig is, of althans, de verkeerde optimalisatieslag slaan.
Ik erger me bij smartphones al aan alle volslagen onhandige ontwerpbeslissingen ten einde zo'n ding een millimeter dunner te maken, maar bij laptops is het helemaal bizar. Ik hoef er niet mee te scheren, geef me normale aansluitingen!
Pro’s van achterin 2016 zijn nog prima te verkrijgen en kunnen nog goed opboksen tegen high-end laptops van nu. Is lastig declareren natuurlijk maarja..
In het artikel mocht wel worden vermeld dat het butterflydesign in eerste instantie juist minder snel stof en andere kruimeltjes door laat dan andere keyboards - maar als het gebeurt dan zijn de problemen idd ook een stuk groter. Maar het fijne aan het nieuwe design is juist dat het in principe er voor zorgt dat stof en andere stuff minder snel het keyboard in kan dringen.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 22:45]

Het gaat er meer om dat Apple een keyboard zo ontwerpt dat als hij kapot gaat buiten garantie je een reparatie van 500 euro moet doen, dit is expres gedaan zodat je hem niet laat repareren maar een nieuwe koopt. Dit noemt men planned obsolescence, en het is mijns inziens DE reden om geen macbook te kopen. Ik typ dit trouwens van een 1.17 kilo 17mm dikke Dell 7280, die een travel van 1.7mm heeft tegenover de 0.5mm van een MBP. Deze typt heerlijk en kan je vrij gemakkelijk, met een paar schroeven vervangen worden. Het is dus niet een kwestie van kunnen, het is een kwestie van willen.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 22 juli 2024 22:45]

Planned obsolence? Je bedoeld planned obsolescence.
En nee. Dat is het niet. Dit is een designkeuze gemaakt door Apple. De nieuwprijs van een nieuwe macbook ligt ver boven de reparatiekosten van een toetsenbord. Verre van ideaal voor de gebruiker, uiteraard. maar geen planned obsolescence.
Wat een waanzinnig achterlijke reactie! Ow de keyboard reparatie is goedkoper dan een nieuwe laptop, dus geen planned obsolescence. Ik heb de definitie even voor je opgezocht:

"a method of stimulating consumer demand by designing products that wear out or become outmoded after limited use."

Ik zie hier niks over een prijs staan, jij wel? Leuk ook dat je het bevestigd door dit te zeggen: "Dit is een designkeuze gemaakt door Apple." _O-
Je bent het toch wel met me eens dat het zeker een design keuze van Apple is geweest toch?
Ik snap dat mensen zeggen dat het erg neigt naar het kopen van een nieuwe laptop. True, de laptop wordt onbruikbaar, zoals @Flaat ook al aangeeft.

Bedenk echter wel;
Als je besluit een nieuwe laptop te komen, zoals Apple je blijkbaar wil laten doen, dan krijg je weer ditzelfde toetsenbord terug.

Onder planned obsolescence versta ik: het apparaat na relatief korte tijd niet meer bruikbaar maken door het niet te ondersteunen. Hoewel dit een *** streek is van Apple (zoveel geld vragen) hebben ze het probleem (en daarmee hun fout?) erkent door de reparatie gratis te maken in het geval van @Antrax.
Ja, dat klopt dan krijg je weer dezelfde fout ja. En zo gaat de cyclus door, hoe is dat geen planned obsolescence?
Omdat Apple het niet aantrekkelijk maakt.
Apple zegt basically: "Oei, je slecht ontworpen product is kapot. Koop alsjeblieft dit slecht ontworpen product opnieuw". Bij planned obsolescence staat er een beter/nieuwer product klaar voor de klant om te kopen.
"a method of stimulating consumer demand by designing products that wear out or become outmoded after limited use."

Is prijs geen manier om dit doel te bewerkstelligen dan?

Je snapt er duidelijk niks van, maar ik zal het je nog eens uitleggen.

Je koopt een Macbook, gebruikt hem 1 jaar en het toetsenbord gaat kapot, garantie vervangt het zoals al aangegeven. 2 jaar later ben je nog steeds tevreden met je Macbook, ondanks dat hij wat ouder is, maar het toetsenbord gaat weer kapot (daar is hij op ontworpen, planned), je hebt inmiddels geen garantie meer dus je moet ff 500 euro lappen voor je 3 jaar oude machine. Apple heeft in de winkel een shiny nieuwe macbook liggen voor 1500, de vraag word dus of je 500 voor je oude of 1500 voor een nieuwe wil doen. Veel mensen zullen een nieuwe kopen in dat geval, als het een 80 euro reparatie was geweest hadden ze dat niet gedaan.

Reparatie prijs is wel degelijk een middel om een apparaat obsolete te maken, hoe je mijn woorden ook verdraaid...
Ik zeg juist dat het wel planned obsolescence is. Maar dat hoeft niet perse iets met de prijs te maken hebben. Het betekend gewoon dat het gemaakt is om kapot te gaan. Als een stofje het keyboard kapot maakt, dan is dat niet echt goed gemaakt he?

Verder reageer ik op Easyboarder, niet op jouw? Hoe kan ik dan je woorden verdraaien?
Ah excuses, ik snap het weer eens niet :)
Ik denk dat dit zeker wel onder planned obsolescence kan vallen. Ze ontwerpen het immers zo dat dat het toestenbord niet makkelijk te vervangen is (bij een gemiddelde HP / Dell koop je een keyboard voor 5 tientjes en schroef je deze er in een paar minuten in), relatief snel defect raakt (en dit wilden ze eigenlijk niet eens erkennen) ook nog eens dat een reparatie ongelooflijk duur is. Denk bij jezelf, welke consument gaat keer op keer een keyboard vervangen voor €500 terwijl het design fundamentele gebreken heeft. Nee, uiteraard kopen die na maximaal 1-2 keer gewoon een ander notebook (ik hoop voor ze dat dit geen Apple zal zijn, anders krijg je een machine met hetzelfde fundamentele gebrek).

Apple maakt in principe hele mooie producten, maar als je er technisch naar gaat kijken verbaasde ik mij volledig een tijdje geleden met de hoeveelheid fundamentele gebreken hun producten hebben die ze gewoon weigeren te erkennen, of wanneer ze een erkenning doen ze zeer gebrekkig te repareren waardoor kan op herhaling van het defect na reparatie zeer groot is, en ze soms zelfs het defect voort laten bestaan in nieuwe generaties. Zie bijv. dit filmpje maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8

Daarnaast lijkt Apple (maar ook andere fabrikanten, eerlijk is eerlijk) ook gewoon bijvoorbeeld Amerikaanse senatoren en andere politici voor te liegen om "right to repair" wetgeving te voorkomen. Een voorbeeld daarvan dat Louis Rossman geeft is dat Apple lobbyisten tegen politici die hij ook gesproken heeft heeft verteld dat het vervangen van een klein component tijdens een reparatie "fraude" is, en de Apple machine daarna geen "Mac" meer is, maar slechts nog een "PC". Zie dit filmpje, gaat een paar minuten over dit onderwerp: https://youtu.be/w57ObM3pYXw?t=193

Gewoonweg een aantal (handels)praktijken die enorm anticonsumer zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 22:45]

Ik neem aan dat je 5 tientjes bedoeld :)
Maar inderdaad, ik ben het met je eens. Dit issue is voor mij persoonlijk een beetje dubbel. Als een reparatie voor mijn toetsenbord €500 zou kosten, zou ik geen nieuwe macbook kopen om het probleem te bypassen. Zo bedoel ik het.

Je kunt inderdaad voor dat geld een nieuwe Windows laptop nemen.
In dat geval snijdt Apple zichzelf flink in de vingers. Wat je zegt, Apple maakt mooie producten, maar als je met een vergrootglas naar de producten gaat kijken (in dit geval de laptops) zijn er meer flaws te vinden dan veel mensen willen toegeven.

Mijn macbook pro 2015 is de (voor mij) fijnste laptop die ik ooit gehad heb.
Dat maakt niet dat ik Apple heilig vindt. Ik ben het dan ook veelal eens met Louis Rossman.
Tuurlijk wel, je maakt daardoor, buiten garantie de laptop obsolete zodra het toetsenbord kapot is. Een van de meest heftig gebruikte onderdelen van de laptop, als ze in plaats daarvan het toetsenbord vervangbaar hadden gemaakt was het een 80 euro reparatie in plaats van 500, dan koop je geen nieuwe laptop.
Ik denk wel dat Apple dit bewust doet. Kijk naar de accu van de iPhones die het niet aan konden (1). Door de duurzaamheid van de hardware van Apple, geef jij geen (groot) geld uit aan een nieuw product. Ergens in die jaren dat jij geen vervangend model nodig hebt, wil Apple waarschijnlijk wel geld aan je verdienen en bedenken ze vast wel slimme trucjes om dit alsnog te kunnen.

Neem bijvoorbeeld de duurzaamheid van de iPad. Nog velen zouden de eerste generatie iPad kunnen gebruiken maar nemen vaak uit noodzaak een nieuw model, omdat de nieuwere iOS versies te veel opslag in gebruik nemen. Maar goed dan zou je natuurlijk ook nog kunnen betalen voor een iCloud abonnement...

(1) https://www.apple.com/iphone-battery-and-performance/
Met oprecht alle respect en ik probeer zo objectief mogelijk te blijven:
Je vind geen enkele andere fabrikant die zijn producten 6+ jaar na release nog voorziet van updates. Sure, producten kunnen daar traag/onbruikbaar van worden in sommige scenario's. Ik die dit persoonlijk liever dan maximaal 2 jaar updates.

Ik denk dat het een persoonlijke voorkeur is.
Het is (zonder waad bloed) bijna onmogelijk om iedereen tevreden te houden.

Wat betreft de accu's, daar weet ik simpelweg te weinig achtergrond informatie over om een goede mening te vormen. Ik heb het gevoel dat, vooral omdat Apple dit zo stiekem heeft gedaan, er niet genoeg informatie publiekelijk beschikbaar is om een goede objectieve mening te vormen. Wellicht heb je gelijk, wellicht niet :) ik houd het neutraal.

FYI,
Voor de flamewar start: Ik heb geen iPhone o.i.d. en ben geen fanboy.

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 22 juli 2024 22:45]

Om mij heen hoor ik alleen maar klachten over de nieuwe MacBook Pro's. Zelf kampte ik met een exemplaar met stof achter het scherm en een paar haperende toetsen. Typen is een eerste levensbehoefte van een laptop. Niets frustrerender dan toetsen die niet geregistreerd worden. Ik vraag mij sterk af of reparatie echt gaat werken. Is het niet gewoon een oplapmiddel?

Natuurlijk heeft iedere laptop wat. Ik ben inmiddels overgestapt naar Surface Book 2. Qua apparaat werkelijk fantastisch, maar toch net wat vaker freezes of vastlopers dan bij Mac OSX.
Natuurlijk is reperatie hier een lapmiddel.
Het ontwerp blijkt kwetsbaar. Als gebruiker kan je het zelf niet (helemaal) voorkomen.
Je kan het met moeite en risico trachten zelf te maken.
Kosten zijn hoog bij vervanging (indien buiten garantie en/of reparatieprogramma) .
En je krijgt een keyboard terug die even gevoelig is voor het probleem.
rinse repeat
Stof is onvermijdelijk... Hoe kan dit toch?
Ik snap het ook niet. Is voor mij wel een reden om terughoudend te zijn om 2500€ voor een MacBook Pro te gaan neerleggen. Hoe graag ik er ook één wil.
En zelfs na elk klein zielig hardware probleem elke Mac heeft, blijven de Mac fanboys altijd nog volhouden hoe hoog de kwaliteit is van de Mac (Die net als elke Dell ook bij Foxconn in elkaar wordt geflanst, Apple ontwerpt hun producten gewoon een stuk slechter en daarom elke keer dit soort issues die je verwacht van een Apple knock-off "die knock-offs zelfs niet eens hebben")
Ik heb jarenlang met veel plezier een Macbook Pro gebruikt (2011). Die van mij stopte er in 2016 mee door het bekende probleem m.b.t. loskomen solderingen grafische kaart. dit werd na een hoop gezeik wel gerepareerd maar ik was er klaar mee.

De houding van Apple heeft me doen besluiten om iets anders te kiezen (Dell XPS 15 - 2017)
Na ruim 7 maanden nog prima tevreden over.

Tegenwoordig willen veel laptop fabrikanten het allemaal zo licht en dun als mogelijk maken, met comprises op functionaliteit, mogelijkheden en bouwkwaliteit.
M'n Dell kan ik gewoon nog openschroeven...okay niet de lichtste, dunste of stilste met een shiny logo maar wel een echt werkpaard waar ik onderweg honderden foto's op kan nabewerken zonder compromises m.b.t. werktijd, kracht en aansluitmogelijkheden.
Het moet tegenwoordig allemaal steeds dunner en lichter (niet alleen bij Apple), tot het extreme aan toe iets waar Apple gebruikers zelf niet om vragen.

Daarnaast het wereldwijd bekend maken van 'gratis' repareren van een probleem wat wordt veroorzaakt door slecht ontwerp - en pas na alweer class actions - is rondnuit arogantie.
Excuses (we failed again) en een int. service advisory voor alle betreffende modellen zou op zijn plaats zijn.

Zelf halverwege 2017 besloten om geen opvolger meer te kopen voor een Macbook pro uit 2011 maar een Dell XPS. Niet de dunste, niet de lichtste maar qua bouw en (aansluit)mogelijkheden overtreffend
Excuses (we failed again) en een int. service advisory voor alle betreffende modellen zou op zijn plaats zijn.
Maar dat is toch zo? Wellicht zonder de excuses dan
Zelf halverwege 2017 besloten om geen opvolger meer te kopen voor een Macbook pro uit 2011 maar een Dell XPS.
Liever een neushaartrimmer dan een spuitbus met perslucht! ;)
Daarnaast het wereldwijd bekend maken van 'gratis' repareren van een probleem wat wordt veroorzaakt door slecht ontwerp - en pas na alweer class actions - is rondnuit arogantie.
Excuses (we failed again) en een int. service advisory voor alle betreffende modellen zou op zijn plaats zijn.
Het woordje gratis zou als ik Apple was hebben weggelaten. Dit suggereert dat het om een soort van goed gebaar gaat en een extra stukje service, terwijl het gaat om weer een ontwerp fout wat pas weer na class actions erkend werd.

Wat ik eigenlijk bedoelde was, dat alle bezitters van een betreffende Macbook een service beurt krijgen, ook diegene die nu nog niet het probleem hebben. Want het probleem gaat zich zo en zo voordoen. Of dit over een maand is, of over 4 jaar.
Wat een bizar slecht design, ongelofelijk.
Had zelf ook problemen met mijn toetsenbord (13” Touch bar 2016), en dan voornamelijk de spatiebalk.
Net zoals bij mijn oude 13” Retina dacht ik even de spatiebalk eraf te kunnen wippen om daarna schoon te maken...Heel het mechanisme onder de spatiebalk brak volledig af :'( (precies zoals in het filmpje wordt besproken)

Uiteindelijk onder garantie kunnen laten repareren. Dat wil zeggen: de volledige top-case, toetsenbord en batterij moesten vervangen worden. Voor een freaking spatiebalk!!!

Nu zit er een 2017 toetsenbord op (herkenbaar aan de backspace toets met het kruisje erin) en vooralsnog nergens meer last van.
Desondanks zeeeeer kwalijke zaak! Zonder garantie was ik destijds €600+ kwijt geweest.

[Reactie gewijzigd door Wootism op 22 juli 2024 22:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.