Apple gaat MacBooks met 'kleverige' toetsenborden repareren

Apple is gestart met een reparatieprogramma waarbij eigenaren van bepaalde modellen MacBooks de mogelijkheid krijgen om hun toetsenbord te laten repareren. Eigenaren hebben geklaagd over slecht functionerende toetsenborden, of kleverige toetsen.

Het reparatieprogramma staat vermeld op de website van Apple, en op de desbetreffende webpagina kunnen gebruikers zien of hun model in aanmerking komt voor een gratis reparatie. Het gaat om een aantal modellen van de MacBook en MacBook Pro die in de afgelopen jaren zijn uitgekomen.

Volgens Apple kunnen er een aantal problemen optreden bij de toetsenborden. Zo is het mogelijk dat ingedrukte karakters niet op het scherm verschijnen, of juist meerdere malen verschijnen. Ook kunnen de toetsen zelf kleverig aanvoelen, of 'niet consistent' zijn bij het indrukken. Klanten met problemen kunnen zich melden bij een Apple-winkel, waarna het toetsenbord wordt gerepareerd; dat kan door een aantal toetsen te vervangen, of door een geheel nieuw toetsenbord in de laptop te zetten.

Vorige maand spanden twee gebruikers van de 2016-versie van de MacBook Pro een rechtszaak aan tegen Apple. Volgens de aanklagers wist Apple al van de problemen voordat de laptop werd uitgebracht. Wanneer gebruikers met problemen aan het toetsenbord zich bij Apple meldden voor garantie, weigerde het bedrijf in sommige gevallen het toetsenbord te repareren, aldus de aanklagers. In plaats daarvan zouden soms bedragen tussen de 400 en 700 dollar zijn gevraagd voor reparatie.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

23-06-2018 • 09:46

349

Reacties (349)

349
310
158
14
0
79
Wijzig sortering
Als Apple-fan:

Apple is aan het oogsten wat ze zelf hebben gezaaid. Dat ze al jaren sturen op dunner en lichter is bewonderenswaardig en een goed doel, maar sinds 2016 zijn ze doorgeschoten en is het ten koste gegaan van de kwaliteit.

Al bij het uitkomen van de eerste Macbook nieuwe stijl was duidelijk dat het toetsenbord kwetsbaar was. Ze hebben nog wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar het principe van deze 'butterfly switch' toetsenborden is gewoon niet goed werkbaar. En dan dit probleem weer. Het huidige ontwerp van de Macbook (zeker qua toetsenbord) is een doodlopend pad.

Intussen hebben ze al een jaar geen enkele hardware updates voor laptops uitgebracht. Ik hoop maar dat het is omdat ze of iets volkomen nieuws hebben gedaan, of omdat ze terug zijn gegaan naar het ontwerp van 2015 en daarop zijn gaan itereren. Met of zonder 'Touchbar'.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:43]

Toepasselijke nickname heb je :)

Lange versie (onderaan staat de tldr versie):
On topic : het is inderdaad jammer te zien dat ze er alles aan doen de boel zo dun te maken ten koste van de kwaliteit. Ik heb op mijn Macbook pro early 2008 een heerlijk toetsenbord dat nog nooit gehaperd heeft. Misschien is het een millimeter dikker, hooguit twee. De voorkeur voor een toetsenbord is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik ken niemand die dat toetsenbord niet lekker vind tikken, maar wel veel mensen die de nieuwe toetsenborden niet lekker vinden tikken, maar ook die het prettig vinden tikken (opvallend genoeg vaak de verkopers ;)).
Het erge is dan nog dat de losse Apple toetsenborden ook worden aangepast, met ook weer minder travel. Is dat Apple's manier om ons richting het toetsenbord te krijgen dat geen toetsen meer heeft? Zo van: een toetsenbord geeft zo vaak mechanische problemen, laten we er vanaf stappen. By the way, de losse Apple toetsenborden zijn alleen nog maar te krijgen met een ingebouwde accu. Van het bedrijf dat pretendeert zo groen bezig te zijn. Gelukkig is het toetsenbord voor een groot deel van milieuvriendelijk aluminium gemaakt :)

Ik ga nog even door: de coating van de beeldschermen van de meest recente Macbooks en Macbook pro's laat bij veel mensen los. Ik heb hier nog nooit van gehoord bij iPads, waar je de hele tijd met je vingers aan zit. En waar vaak ook een coating op zit. Waarom laat het dan los bij hun notebooks?

Conclusie en tevens tdlr-variant van dit verhaal : hun verhalen, de gebruikte materialen, het design, het is allemaal heel mooi, maar helaas valt de kwaliteit in de praktijk tegenwoordig steeds vaker tegen.
Het allerergste is nog dat een bedrijf dat sinds 1991 dure notebooks maakt dat na ruim 26 jaar niet kan doen zonder dat in korte tijd de toetsen haperen en de coating van het scherm loskomt.
Je hebt helemaal gelijk hoor. Die coating is inderdaad irritant, bovendien zie je vaak ook de afdruk van je toetsen op je scherm verschijnen na een tijdje. Moet je dan steeds schoonmaken. Wat ook weer niet ten goede komt van die kwetsbare coating.

Ten tweede het keyboard. Persoonlijk vind ik het toetsenbord van de nieuwe MBP's niet zo erg als mensen 't doen lijken, maar dat blijft natuurlijk persoonlijk. Dat die problemen er door ontstaan, zoals niet werkende en besmettelijke toetsen, dat is zeker kwalijk voor zo'n premium product.

Dan heb je daarnaast uiteraard nog de adapter hell die ik ook totaal niet begrijp (althans, niet op deze geforceerde manier) en de touchbar die maar "bar" weinig toevoegt (fingerprint is soms handig).

Maar als ik dat dan afzet tegenover andere laptops (Dell, HP, Asus, Acer etc) dan zie ik minstens net zoveel issues. En qua afwerking ook totaal niet vergelijkbaar. Want al m'n MBP zagen er na 4/5 jaar nog als nieuw uit en draaide nog als een naaimachine. En die coating heb ik zelf nooit last van gehad, alleen vaak gezien bij anderen en bij refurbished modellen. Wat die precies ermee doen weet ik niet. De enige laptop die qua afwerking vergelijkbaar overkomt is dan nog de MS Book, maarja, die heeft ook genoeg issues.

Dan heb je nog het trackpad die z'n gelijke niet kent in laptop land en vergeet ook niet dat het minimaliseren van de laptop, met nadelen tot gevolg, ook wel een functie heeft, want ze zijn enorm licht en compact.
Dat is voor Pro's vaak een minder sterke functie dan gewoon betere prestaties en betere toetsen (snap ik heel goed), maar ik pak 'm toch sneller op en loop even naar een collega of de meeting in. Ook met reizen behoorlijk ideaal. Dus er zijn zeker wel voordelen. Ik snap alleen niet dat ze niet wat meer differentiatie aanbieden in hun line-up. Wat is er mis met een MBP die zich wat meer richt op desktop/performance gebruik, met hanteerbare porten? Dan heb je tenminste nog een keuze en bedient Apple nog steeds de Pro gebruiker die 't zoveel jaren juist zo goed wist te pleasen. Want ik kan me haast niet voorstellen dat die beide markten niet meer bestaan (maar wellicht zit ik ernaast).

Zelf vind ik een MBP onderaan de lijn helemaal niet zo duur. Want de restwaarde blijft toch behoorlijk hoog. Ik heb vorig jaar nog m'n 9 jaar!! oude MBP 17" nog verkocht voor 950 euro. Nou, vind maar 's een gangbare laptop die dat voor elkaar krijgt.

Qua support in hun (reseller) winkels laat het zeker nog veel te wensen over. Ze knijpen die zaken teveel uit en hebben te weinig marge om normale first line support te geven.
Garantie voorwaarden zijn natuurlijk ook dramatisch. Al geven ze vaak wel weer support op de onderdelen die ze fout hebben gedaan, zo nu ook met hun toetsenborden. Er zijn zat fabrikanten die dit niet zouden doen.
Maar echt slecht gebouwd wil ik ze toch niet noemen. Er is zeker wat op te zeiken, maar dat is op elke laptop. Heb je weleens een DELL (XPS) na 1/2 jaar gebruik zien? Die ziet er niet meer uit. En daar betaal je ook een premium prijs voor met veel hogere defect cijfers en slechtere support. Dus het is ook wel een beetje vanuit welke context je 't allemaal bekijkt. Bovendien vind ik OSX echt een enorme pre. Zeker aangezien windows erop draaien ook gewoon mogelijk is.

Maar terugkomend op het begin, ik volg je helemaal hoor. Er zijn echt een aantal keuzes gemaakt waar ik ook niet zo blij mee ben, zoals de punten die jij al aanhaalt, de touchbar en de adapter hell.
Al belemmerd mij dat vooralsnog nog niet in m'n dagelijkse werk. Zolang je maar zo'n adapter blok / adapters bij je hebt :-) En dan is 't vooral de afweging: compact/licht vs iets betere toetsen met 2mm meer dikte. (ik zou ook voor het laatste kiezen).

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 13:43]

Er is één merk waar Apple in mijn ogen naar had moeten kijken en dat is in mijn ogen Thinkpad. Die werken al decennia met hetzelfde tijdloze ontwerp en doen weinig gekke/onlogische zaken. Sommige dingen moet je niet veranderen en goede toetsenborden zijn daar eentje van.

Het gekke is dat in tegenstelling tot de merken die je opnoemde, Apple wel een soortgelijke iconische laptop heeft gemaakt. Zo'n MacBook Pro herkende je net als een Thinkpad uit duizenden.
Ze hadden niet eens op innovatie hoeven te mikken, maar betrouwbaarheid is minstens zo belangrijk als het om dergelijke bedragen gaat en en apparaat dat zoals jij aangeeft 9 jaar meegaat.

Dan zijn butterfly keyboards en touchbars eigenlijk rare keuzes. In mijn ogen past het niet eens echt bij Apple, de touchbar komt over als een gimmick. Als andere fabrikanten dat hadden gedaan dan was het als flop gezien.
Kom op zeg, Apple & Thinkpad zijn dag en nacht verschil. Thinkpad is iets met een design uit de jaren 90 waar ik me voor schaam om meer rond te lopen terwijl Apple er gewoon strak en modern uitziet.

Ik vindt het alleen maar positief dat ze niet naar die oude rommel kijken ;)

Vasthouden aan iets ouds is ook niet persen een goede ontwikkeling. Maar een nieuw design kan succes zijn of juist falen.
De meeste mensen herkennen een splinternieuwe Thinkpad niet als zodanig. Ik loop rond met een T480, een laptop van vroeg dit jaar; ontegenzeggelijk een beter toetsenbord dan Apple levert. Daarnaast is alles vervangbaar en er is een keur aan configuraties. Over de degelijkheid van Thinkpads hoef ik geen woorden vuil te maken.

Het boeit me eerlijk gezegd geen donder wat een ander van mijn laptop vindt: ik heb een oerdegelijk, loeisnel apparaat dat configureerbaar en onderhoudsvriendelijk is, en dat bovendien hemels typt.

Privé gaat mijn voorkeur uit naar MacOS, helaas is de hardware gewoon ondermaats in bovengenoemde categoriën. Eeuwig zonde, vroeger was dat wel anders.

Edit: oh ja en mijn configuratie houdt het zo’n 18 uur vol op een acculading.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 22 juli 2024 13:43]

Helemaal mee eens. Helaas zijn de nieuwe Apple toetsenborden verschrikkelijk. Lichte aanslag, bijna geen travel, een harde "bottom out" en teveel geluid. Dat leidt tot een heel slecht typgevoel. Elke keer als ik er mee moet werken dan irriteer ik me weer rot. Een ander irritant iets: De scherpe randen rondom de topcase (bij de vorige unibody Macs trouwens een groter bezwaar omdat deze een stuk dikker waren). Hoe moeilijk is het om deze even netjes af te ronden? Na twee minuten heb ik rode striemen op mijn polsen.

Ik werk op mijn werk ook heel veel met Apple maar de MacBook ligt altijd in de la, om deze reden. Ik gebruik het ding alleen om mee te testen af en toe, en om uit te lenen. Voor dagelijks gebruik heb ik een iMac met Lenovo toetsenbord (het toetsenbord van de iMac ligt ook ongebruikt in de la want dat is bijna net zo slecht), en een Mac Mini.

Ik heb ook nog een thinkpad (want we zijn vooral een Windows bedrijf) en als ik op reis moet dan gaat die mee. Ik zou dolgraag onderweg ook met een Mac werken maar ik kan gewoon niet met dat afschuwelijke toetsenbord overweg. Ik snap niet dat Apple dit als enige keus aanbiedt, zeker voor de "Pro" reeks waarbij je toch wel zou verwachten dat mensen er meer mee doen dan een beetje rondklooien op facebook.

Overigens doet Apple ook veel goed. Hun OS vind ik nog steeds geweldig en hun trackpad hemels. Maar met de toetsenborden hebben ze enorm de plank misgeslagen. Jammer want de vorige generatie was best aardig (geen Thinkpad natuurlijk maar prima bruikbaar).

Zie trouwens ook hoe zo ongeveer elk merk Apple (slecht) na-aapt met hun trackpads maar niemand met het toetsenbord :D

Ik vind ook niks mis met de stijl van de Thinkpads overigens. De T480s die we veel hebben is een super ding. Licht, mooi scherm (er is zelfs een matte touch versie), geweldig toetsenbord. Enige gemis: macOS :+

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:43]

Als je de randen afrondt, heb je geen naadloze laptop meer als hij gesloten is. En dat ziet er op marketingfoto's niet goed uit.
Het OS en het trackpad bevallen me inderdaad beter. Zoals ik zei, eeuwig zonde.
macOS is ook waar ik voor ga, happy met een hackintosh desktop ( want imacs zijn ook echt een nachtmerrie ) en, dan wel een macbook pro, maar 1 uit 2015, dus tis niet echt perse een stinker :)
Na een MBP uit 2014 als ontwikkel bak voelt de nieuwe T480 anders alsof je van een Ferrari terug gaat naar een Volvo v70. Niet vooruit te branden ondanks de specs, geen standaard toetsenbord verlichting dat nmm onmisbaar is en de accuduur is zozo. Goede is dan wel weer een fatsoenlijk aantal USB poorten
Probeer eens in een ferrari (met toegestaane snelheid) naar Zuid Frankrijk te rijden, en daarna terug met een Volvo V70. Wedden dat je rug in die Ferrarri voelt alsof je een paar rondjes heb gedaan met Rico Verhoeven?
Dan de Volvo elke dag hoor, als trouw werkpaard, net als de Dell XPS die ik nu gebruik.
Prima laptop zonder de problemen die de apples de laatste tijd wel hebben. Linux erop en Windows dualboot, voor mij dat vreselijke kinderachtige MacOS niet hoor. (serieus wordt niemand zenuwachtig van die icoontjes die in je balk constaant staan op en neer te dansen, ongeveer net zoals die paperclip van Windows Office van vroeger)
En wat mij opvalt met alle collega's die wel een Mac hebben dat ze nog voordat ze de updates van Apple erop zetten eerst windows in parrallels of dual boot installeren. En dan voornamelijk daarin zitten te werken.
Aan die dansende icoontjes wen je wel. Nee serieus als die er zijn, zijn ze inderdaad een onnodige afleiding. Gelukkig gebeurt het sporadisch. Wat is er verder zo kinderachtig aan macOS? Volgens mij is het juist een behoorlijk volwassen besturingssysteem.
Even voor de zekerheid. Ik vind de UI kinderachtig, niet het Operating system in geheel. Maar laten we wel wezen mensen kopen het voor de GUI en niet voor de krachtige kernel die eronder zit.
Ik heb serieus 3 maanden geprobeerd ermee te werken, nadat mijn bedrijf me dwong een Macbook Pro te gebruiken. Na 3 maanden was ik nog steeds niet gewend en vond ik veel dingen vreselijk. Ik heb gewerkt met Windows Gui vanaf windows 95, veel gewerkt met Gnome en KDE, dus mijn ervaring met verschillende vormen is redelijk te noemen (zelfs nog OS2 warp).
Waar ik niet aan kon wennen is de balk onderin. Mijn windows balk (en standaard bij Gnome) staat altijd aan de zijkant omdat je meer pixels aan de zijkanten over hebt dan aan de onderkant. Dit werkt totaal niet met de Mac want daar is het niet op bedacht.
Dan de vreselijke curved download thingy, alles is recht en strak behalve dat ding dat eruit ziet als een wanhopige poging om mensen die veel files downloaden de ruimte te geven dit te kunnen doen.
Ik vond het ook een drama dat dingen onderin zitten om daarna de opties ervoor bovenin je scherm te hebben. Dat kost veel scroll gedoe.
Als je beetje tweaker bent wil je meer doen met je OS dan standaard in de balk staat en de opties binnen MacOS zijn serieus beperkt. Dan moet je al snel naar de CLI, iets dat ik niet gebruikersvriendelijk vind. Bij Linux en tegenwoordig ook windows hebben ze overal wel een gui voor zodat je een keuze hebt.
Wifi connecten vond ik totaal niet logisch en koste me nodeloos veel moeite.
De icoontjes die vaak op en neer staan te dansen en hun aandacht proberen te trekken. Vreselijk als je geconcentreerd probeert te werken. En dat het went zal wel .. maar ik wil geen OS waaraan ik moet wennen. (zeker niet als het verkocht wordt als inuatief)
Verder vond ik de iconen lijken op XP iconen die platgeslagen waren en alle kleur eruit gehaald waren. Helemaal niet aantrekkelijk.

Na 3 maanden werkte ik alleen nog maar op Windows 10 in dualboot, ook mede omdat Apple geen linux ondersteunt iets dat ik ze serieus kwalijk neem.
Oke voor elk wat wils zou ik zeggen dan.
Dat je toetsenbord niet backlit is is jezelf of je IT-afdeling aan te rekenen; het is gewoon een optie en wij bestellen ze altijd met. Ook met de grote accu-pack; zoals ik zei haal ik rustig de 18 uur tijdens kantoor-werklasten op 75% brightness.

Het is natuurlijk niet handig om de middle-of-the-road specs te bestellen en ze dan zozo te noemen. :+

Ik heb de i5 8250U-versie met een 256GB nvme-ssd en 8GB in één reepje, met een backlit toetsenbord en een 1080p scherm. Gaat als de brandweer vind ik. Start snel op, applicaties gaan vlot, stottert nergens.

Waar vind je specifiek dat hij te traag is? Als hij in een domein hangt zijn er wellicht policies die de performance in de weg kunnen zitten.
Tja, met een it afdeling gericht op kantoor werk heb je niet altijd keus. Ik bespaar je de discussies.
Traagheid kan inderdaad komen door Windows en achtergrond zooi die niet uit te zetten is, althans niet door mij.
Je hebt ook nog een (ontwerp)filosofie die door velen aangehangen wordt;

Don't fix it if it ain't broken.

Thinkpads zijn dus duidelijk voor de mensen die een betrouwbaar stuk gereedschap willen, niet achter iedere hype aanhollen en alleen gaan repareren als het kapot is, en als het niet meer te repareren is (of onwerkbaar is vanwege te oud) vervangen.

Apple is dus voor oppervlakkige figuren die zich schamen voor hun eerlijke gereedschappen en liever popi overkomen.

Zo classificeer ik het nu na jouw opmerking.
Prima hoor. Maar een hele andere use case. Die 2 kun je niet vergelijken alsof het hetzelfde is. Dat iedereen z'n voorkeur heeft en iemand liever voor 100% functie gaat ten kostte van elke vorm is geen enkel probleem.

En een beetje simplistisch om het zo dan maar te classificeren nav de opmerking van 1 persoon.

Alsof stilstand altijd beter is dan vooruitgang. Maar idd. Er is een balans.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 13:43]

Dat je je ervoor schaamt, zegt meer over jou dan over het apparaat. Misschien zegt het ook nog een heel klein beetje over de mensen tegenover wie je je schaamt. Ik heb zelf een oude HP Probook die ik echt eens netjes moet maken, maar als hij weer net is ben ik niet bang dat ik me ervoor zou hoeven te schamen, zelf al is het een wat ouder model.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:43]

Kom op zeg, Apple & Thinkpad zijn dag en nacht verschil. Thinkpad is iets met een design uit de jaren 90 waar ik me voor schaam om meer rond te lopen terwijl Apple er gewoon strak en modern uitziet.
Het design is inderdaad uit de jaren 90. Maar het heeft zichzelf zwaar bewezen. Ik tik dit bericht ook op een Thinkpad. En het beestje is betrouwbaar, robuust, stevig, snel... en het is een eersteklas werkpaard.

Maar dat er niet mee gezien wil worden zegt natuurlijk wèl iets over jou. Dus jij hebt zo'n MacBook Pro puur voor de pats? Om er de hipster mee uit te hangen? Of in mijn bewoording: Om er de "dikke l*l" mee uit te hangen? :P

Ik heb nog een oude Thinkpad uit 2005 staan. Met IBM logo er nog op. Draait Linux op. Maar zo oud als het is kan 'ie nog makkelijk mee en is 'tie nog heel goed bruikbaar als alledaagse laptop. Daar krijg ik persoonlijk een grotere kick van dan rond te lopen met een veel te dure machine met matige of doorsnee kwaliteit.

Ik had die oude laptop laatst meegenomen in de trein om erop te werken. Je moest sommige mensen eens zien kijken! Lachen toch? Maar ik lach uiteindelijk het hardst. Laat mij maar schuiven met die oude "rommel". Maar ik heb tenminste niet mijn vakantiegeld of 13de maand weggebracht naar de Apple Store. :*) }>
Function over form... als je niet met de jaren steeds meer op het eerste lijkt in te leveren zou de steigende prijs van de producten tenminste nog te verantwoorden zijn.
Mijn hamer is ook nog steeds het ontwerp uit 1900. Is een laptop bling bling of gereedschap (tikkend op een thinkpad hier).
ThinkPads krigen ook updates, hoor. Wij hebben ze ook op het werk, en wat mij betreft zit er een wereld van verschil tussen de mijne en de vorige generatie (nog met optische drive), terwijl alle goede features behouden zijn. Wat mij betreft zijn ThinkPads meer als de Porsche 911: een ijzersterk ontwerp, dat met bijvijlen steeds beter wordt.
Thinkpad is voor geeks die kwaliteit boven looks stellen. Apple is voor designers die looks van hun laptop belangrijker vinden dan de rest.

Even heel stereotiep gezien uiteraard. Er zijn firma's die alles Apple wilden want dat heeft de uitstraling dat ze het kunnen betalen, het ziet er mooier uit etc. Op de laatste plaats kwam de eis dat het moest voldoen aan de technische eisen.
Jij zou bij intensief werk waar goed lopen belangrijk is, ook echt liever Nikes kopen IPV stevige schoenen
die bewezen beter en steviger zijn zeg maar.. omdat ze mooier zijn ;)

Geef toe dat klinkt toch beetje als een puber die meelopen en cool zijn belangerijker vind dan de praktijk..

Apple in a nutshell
Tikkend op een Thinkpad T480 verlang ik toch echt naar mijn oude MBP uit 2014. Kan ook best aan de combi met Win10 tov MacOS liggen hoor. Maar ja, de ICT afdeling dicteert.....no more Macs.
Zeg het wel mooi maar heb laatst XPS gehaald en al doet ie veel beter.. Wou terug toch naar OSX vanwege terminal :Y)

Maar om op punt te blijven, uiterlijk / design kies ik echt niet boven praktijk
Ik heb Linux op mijn XPS. Gewoon plain old Debian. Werkt als een zonnetje en terminal build in ;-)
Ja ook geprobeerd! Beviel opzich goed maar de accu trok veelste snel leeg en de touchpad had kuren... En IntelliJ kreeg veel kuren (dev). Maar is al jaar terug dus kan nog eens proberen idd
Linux opzetten. Draait prima op dat ding.
Windows heeft ook gewoon een bash omgeving als ik me niet vergis.
Ik weet dat het Off Topic is, vind het ook behoorlijk knap dat het zo snel gederailed is van Apple's brakke hardware en keyboards naar het design van de Thinkpads, opposites much?

Maar ik heb naast elkaar een Macbook Pro 2017 13" van werk en een Thinkpad X220 van mezelf in mijn tas zitten. Ik vind de Thinkpad het mooist. Waarom? Omdat ik helemaal niet houd van die imho lelijke en fragiele macbook design, doe mij maar een design uit de jaren 80/90, maak het maar lekker dik en misschien zelfs milspec, is 99999999999x zo praktisch als dat lompe onbewerkelijke stuk aluminium van Apple waar de balans tussen praktijk en design al sinds 2005 zoek is.
Mijn Macbook is zwaarder, trager, duurder, fragieler en veel moeilijker te fixen dan mijn Thinkpad, en mijn thinkpad kan elk OS draaien dat ik wil zonder dat ik eerst Bootcamp moet downloaden, en ik vind hem persoonlijk mooi. Nu mogen de Apple fanboys weer :Y)
Schaam om mee rond te lopen? Het is geen mode accesoire
Nee maar het oog wil ook wat toch
In mijn ogen past het niet eens echt bij Apple, de touchbar komt over als een gimmick. Als andere fabrikanten dat hadden gedaan dan was het als flop gezien.
Sterker nog, Lenovo heeft het nog voor Apple gedaan op de X1 carbon en het was een flop :)
En toch, vele collega’s bevalt het best wel. Het is niet dé powerfeature, maar velen gebruiken de functieknoppen toch niet.
Sorry maar ondanks dat elk product wel zijn slechte modellen kennen gaat het wel stelselmatig mis bij Apple. Er zijn gewoon aanwijsbare product problemen bij de laatste apple generaties waar bijvoorbeeld de xps 13 serie geen last van hebben.

Dan niet eens gesproken over echte pro laptops als lattitudes en zbooks die dan ook nog eens pro support meegeleverd krijgen.

Leuk die rest waarde maar dat is ook alleen maar gebasseerd op misplaatste brand kwaliteit. Dat gaat met de problemen van de laatste jaren echt wel inkakken.

(Edit: altijd leuk dat onterecht minnen en dus mening moderaten maar het is gewoon een feit dat koeling ontoerijkend is in alle macooks (throttling en ma een half uurtje stressen zitten ze allemaal tegen het Tjunction limiet van intel, keyboards die falen, scherm coatingen die loslaten, accus die nog welleens willen bloaten waarbij de hele casing vervangen moet worden en dan niet gesproken over de keyboards).

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 22 juli 2024 13:43]

De XPS 13 is een slecht voorbeeld. Die heeft ook vele problemen gehad die nooit opgelost zijn. Coil Whine en niet uitschakelbare autodimming van het scherm bijvoorbeeld.
Coil whine is inherent aan alle laptops, alleen soms is de frequentie op een niveau dat een persoon het hoort. Noem dat alleen geen defect.

Autodimming vergelijken met een falend keyboard of opgeblazen accu's..

Jammer adt recente modellen ngo niet zijn meegenomen in martkonderzoeken betreft betrouwbaarheid.
Wat een betoog om een inferieur product aan te prijzen. Als je een laptop hebt waarbij t scherm langzaamaan defect gaat alsmede t toetsenbord en waarbij je bij aanschaf het dubbele voor betaald als voor een gelijkwaardige Windows laptop dan deugd t product gewoon niet. Als je voor het product al teveel betaald en de after sales is dan ook nog slecht, wat zou mij dan voor dit product motiveren om tot aanschaf over te gaan?

Een mac ziet er na een aantal jaar ook niet meer uit, het zweet oxideert met het aluminium wat vlekken geeft. Een ander verschil is dat de meest mac gebruikers hun machine koesteren als een sieraard. Bij de gemiddelde xps is dat niet het geval. Voor de goede orde, neem een thinkpad. Duw die 6 jaar lang in een rugzak zonder noemenswaardige slijtage functioneert de laptop perfect. Verder draait een moderne thinkpad een uurtje of 11 op de accu dus heb je geen adapters meer nodig. Zitter er gewoon USB en hdmi poorten op, dus is het als geheel lichter dan een macbook omdat je ook geen kilo aan adapters hoeft mee te zeulen.

Verder is het wel netjes van apple dat ze na de rechtzaak voor iedereen t toetsenbord gaan vervangen!
Ik heb nu sinds 1 - 1 1/2 jaar een Dell XPS 15. Ziet er toch nog zo goed als nieuw uit hoor. Gebruik hem intensief ik ben niet bijzonder zuinig op het ding. Had hiervoor een MBP uit 2011. Prima ding totdat het moederbord, de grafische kaart en het toetsenbord kapot gingen. Allemaal afzonderlijke reparaties buiten de garantie om.
Omdat nieuwe MBP's beginnen bij 2247 euro, alles is vastgesoldeerd, alleen USB-C poorten hebben, in mijn ogen een waardeloos toetsenbord en een poep grafische kaart heb ik voor een Dell gekozen. Sneller, meer schijfruimte, 4K, touchscreen, een gtx1050, gigantische accu, zeer fijn toetsenbord en genoeg poorten voor minder geld. Ik raad dit ding iedereen aan die niet perse MacOS hoeft te draaien.
Ahja de hoge restwaarde zal er ook niets mee te maken hebben dat de productlijn vroeger veel beter/betrouwbaarder was tegenover nu.

Grapje, dat is wél de reden.
Welke issues heeft de Surface Book dan? In het begin waren er software problemen met hibernation e.d. maar ondertussen zijn die opgelost. Qua hardware was er sowieso geen probleem bij mijn weten.
Een probleem is ook dat als het Apple toetsenbord eenmaal gaat haperen je meteen een heel groot probleem hebt. Bij vrijwel elke andere laptops van willekeurig welk merk kun je vervangende toetsenborden kopen en in 5 minuten vervangen. Bij "Think Different" Apple zit het toetsenbord met klinknagels aan de behuizing (dus uitboren en draad tappen of hele behuizing vervangen) en zijn de toetsenborden niet zomaar te koop door Apple's restrictieve beleid op onderdelen.

Het vervangen van het toetsenbord kost is bij Apple een complete ontmanteling van de PC en vervangen van de bovenkant van de behuizing met nieuwe klinknagels voor het nieuwe toetsenbord. Apple is de enige die je toetsenbord kan vervangen (zonder boren en tappen), in plaats van iedereen bij een normale laptop. En voor die restrictie betaal je ook nog eens een premium prijs.

Ik ben erg blij dat Apple nu onder druk toch zelf die toetsenborden moet vervangen waarbij ze zelf hun eigen waardeloze low budget klinknagel bevestigingsmethode mogen gaan oplossen. Hun design keuze gaat Apple nu klauwen vol geld kosten. Hopelijk leren ze er van hun spullen repareerbaar te maken maar ik elk geval positief dat de rekening voor hun design keuze nu bij hun komt te liggen en niet bij de klant. Je bent nog wel een paar dagen je PC kwijt in plaats van een 5 minuten bezoek aan een reparateur of zelf doen. Maar dat is nu eenmaal het anders denken van Apple.
Tja zo had ik het zelf nog niet bekeken. Ik heb zelf gelukkig bij de 4de keer repareren (1x mainboard en 2x coating schade op scherm) na heeeeel veel klagen en bellen een nieuwe MacBook Pro gekregen. Beetje bijlegt en een mbp 2017 model genomen.

Helaas heeft mijn 2017 model ook al een keer toets afdrukken in het scherm gehad. Wederom gerepareerd onder garantie. Pfft hopelijk krijg ik deze ellende niet.

Eigenlijk moet Apple je hoge prioriteit geven in dit soort gevallen!

Kosteloos een leen modelletje krijgen zit er bijvoorbeeld ook niet in.

Al vraag ik me af... is bij Dell of Microsoft de service zo veel beter? Ze hebben allemaal zo hun dingetjes :/
Stel even dat de service van Dell kwalitatief uitermate teleurstellend is (stel, ik zeg niet dat het zo is). Dan heb je, zelfs als de fabrikant je volledig in de kou laat staan, altijd de mogelijkheden om naar een 3rd party reparateur te gaan. Uiteraard kost het dan wel wat maar meestal valt het mee en boven al, het kan, je systeem wordt niet een baksteen als je fabrikant je laat stikken.

Bij Apple kan dat niet. Bijvoorbeeld een iPhone 6 met barst in het scherm. Zo'n onderdeel bestaat uit een digitizer (het voorste glas met touch gevoeligheid) en een LCD scherm. Vaak zit de bast alleen in de digitizer. In China kunnen ze dat maken, ze scheiden de kapotte digitizer van het nog goede Apple LCD scherm en zetten er een nieuwe digitizer op. En die laat Apple bij de douane in beslag nemen. Waarom? Op de flex kabel van het LCD scherm staat een Apple logo. Terecht want dat LCD scherm is van Apple. De nieuwe digitizer heeft dat natuurlijk niet, maar redenatie van Apple is dat het hele scherm nu een Apple logo heeft en dus in zijn geheel "namaak" is. Dus inbreuk op het merken recht. Zo misbruikt Apple het merkenrecht om 3rd party refurbished schermen tegen te houden (overigens hebben ze in Noorwegen een rechtszaak hierover verloren, maar in Amerika hebben ze wel een grote partij van iPad Rehab in beslag genomen on deze reden).

Kortom als Dell je in de steek zou laten heb je nog andere opties om het leven van je apparaat te verlengen; als Apple je in de steek laat dan is je peperdure PC rijp voor de sloop (tenzij je een paar creatieve geesten kunt vinden die toch om Apple heen weten te werken). En voor dat privilege, 100% afhankelijkheid van Apple, betaal een fors hogere aanschaf prijs dan voor een gewone PC met vergelijkbare prestaties. En raar maar waar, mensen kopen het nog ook.

De laatste Surface PC is een ander verhaal, die is niet onbeschadigd open te krijgen (https://nl.ifixit.com/Tea...ace+Laptop+Teardown/92915). Dat lijkt net zo erg or erger dan Apple. Alleen hebben die lang niet de markt die Apple heeft, maar repareerbaarheid is nul. Dus als na 4 jaar de accu op is heb je een probleem, die zou ik dus ook nooit kopen.
TIk heb op mijn Macbook pro early 2008 een heerlijk toetsenbord dat nog nooit gehaperd heeft.
Doet die van jou het überhaupt nog? Onze 2008 MBP heeft het al snel opgegeven omdat de Nvidia chip niet goed was. Dat was een berucht probleem van die serie.
Bovendien waren ze toen al bezig met alles te dun en te klein willen maken. De travel van de muistoets was zo weinig dat 1 stofje hem al deed haperen. Ik moest regelmatig met een vloeipapiertje het ding weer schoonmaken om verder te kunnen werken.
Ook heeft de magsafe op een gegeven moment zichzelf spectaculair opgeblazen. Het viel me mee dat hij nog niet in brand was gevlogen. Ook daar vermoed ik dat ze alles te klein hebben willen maken.

Kortom, vroegah :) was alles niet veel beter bij Apple.
Op een gegeven moment zou je toch verwachten dat ze het truckje van notebook maken onder de knie hebben, zeker als je steeds meer hardware weglaat :)

Hij doet het weer, na vervangen logic board door inderdaad de grafische chip die met behulp van loodvrije soldeer is bevestigd. En in de volgende generaties notebooks van hen weer, wat resulteert in dezelfde defecten.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 22 juli 2024 13:43]

Ja die muis was bagger, maar verder gebruik ik mijn Macbook 2007 ook nog steeds. Prima machine bij de keukentafel. Ik heb wel de grafische kaart laten vervangen voordat de garantie verliep vanwege de problemen.
Je moet ook héééél erg opletten met water op je scherm. Ik was met een paar collega's in the field met een (autonome) drone aan het vliegen toen het lichtjes begon te regenen. Op de minuut die het duurde om met de drone een noodlanding te maken waren onze laptops natuurlijk een beetje nat geworden. Als in: hier en daar een druppel.

Het vocht heeft op één of andere manier met het scherm van de MBP van mijn collega gereageerd, want er zitten nu grote vlekken op het scherm (vooral aan de randen). Mijn Dell heeft net hetzelfde ondergaan en daar heeft dat beetje regen geen impact op gehad.

Ik volg al een tijdje Louis Rossmann op Youtube dus ik weet hoe kwetsbaar Apple producten kunnen zijn voor vocht, maar het blijft toch straf dat van dat klein beetje vocht het scherm permanent kan beschadigd zijn. Ik verwacht natuurlijk niet dat laptops waterdicht worden gemaakt, maar ik vind wel dat je buiten moet kunnen werken en een minuut tijd hebt om af te ronden moest het langzaam beginnen regenen...
De iPhone 6 plus maakte gebruik van 6000 series aluminium. Na de bend-gate kreeg dit aluminium de schuld.

Mijn Nokia 8 heeft het zelfde soort aluminium, maar wordt door Jerryrigeverything als zeer degelijk beschouwd.
Anoniem: 349463 @royb323 juni 2018 13:20
Het kan echter wel zijn dat het aluminium dikker is bij de Nokia. Met hoe dun telefoons zijn tegenwoordig zou 0,1mm extra materiaal waarschijnlijk veel uitmaken.
De vorm en dikte van het profiel maakt veel uit. Een klein beetje buigen hoeft ook geen principieel probleem te zijn (zeg maar dat je niet met het blote oog ziet dat hij meebuigt) - zolang de electronica er maar tegen kan en dat kon hij bij Apple ook nog eens niet zodat je het bekende touchprobleem kreeg.
En het uitvallen van de baseband chip ook volgens Louis Rossmann.
Laatst aangemeld voor dit issue: zou 2 weken kosten.
Vind je ook die van de oude MacBook pro's en PowerBooks met die grijze toetsen, niet lekker tikken?
Geen enkele macbook die ik ooit heb aanschouwd had een toetsenbord met een normale hoeveelheid travel.
En heb je die met de grijze toetsen weleens aanschouwd of beter nog, gevoeld? Ik begrijp dat het niet een model m van IBM is, maar voor een laptop heeft ie best travel.
Voor een laptop

Daar zit nu juist het probleem, ik heb in mijn hele leven van nu bijna 25 jaar 0 laptop toetsenborden gebruikt die fijn typen. Ze hebben allemaal te weinig travel en de toetsen zijn te klein en zitten te dicht op elkaar. Het lijkt gemaakt voor 11-jarigen met kleine vingertjes of mensen die 5 woorden per minuut typen of SJWs die bang zijn dat de toetsen triggered worden als ze een beetje kracht zetten. Je kunt er niet fatsoenlijk op werken of gamen. Het zijn allemaal van die scissor keys. Die gaan btw ook zeer snel stuk, das niet alleen een Apple probleem. Een beetje vuil er in en ze komen niet meer goed omhoog. Soms gaat het mechaniek stuk waardoor een key scheef gaat zitten en de pootjes niet meer in elkaar haken.

Zelfs zo'n no brand dome keyboard van 5 euro typt 3x fijner dan scissor keys

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Nog een keer, heb je die Apple laptops met grijze toetsen weleens gevoeld? Iets zegt me van niet. If not, proberen, het zal je meevallen. Die toetsen zijn niet klein en voelen geweldig.
Ik denk dat die van voor mijn tijd waren, in welke jaren kwamen die modellen uit?

PS: lang geleden hadden veel laptops nog dome keyboards. dus het zou kunnen dat jouw apple toen beter typte dan die nu. Maar ik kan je 100% zeggen dat ik de hoeveelheid travel alsnog te laag zou vinden.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Je hebt ze dus niet gevoeld. Modellen t/m begin 2008. Ik kan dus nog steeds zeggen dat ik niemand ken die dat toetsenbord niet lekker vindt tikken (kan ik sowieso :)) als je het niet geprobeerd hebt. Zo. En hier laat ik het bij :)
Ik heb je al meerdere malen verteld dat ieder laptop toetsenbord te weinig travel heeft. Het maakt voor de rest weinig uit hoe goed het is. Alleen vanwege dat ene criterium vind ik ze allemaal niet lekker typen. Tenzij je een macbook kan vinden uit het jaar 0 waar een keyboard met normale travel distance (voor een los keyboard) op zit blijf ik bij mijn standpunt.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Alienware laptop keyboard heeft 2.4mm travel. Als je dat niks vind zijn er maar weinig toetsenborden op de markt die je dan uberhaupt goed vindt typen. Want dat is qua actuatie punt vergelijkbaar met een mechanisch keyboars. Lenovos hebben een soortgelijke travel op hun thinkpads.
Okay, welk model heeft dat? Of hebben ze het allemaal? Dat er zowaar een goede reden zou kunnen zijn om Alienware te kopen, dat zou ik niet hebben gedacht.
Allemaal hebben een 2.4mm travel keyboard. Is overigens mijn favoriet aanvoelend keyboard naast de kailh blue switch keyboarden.
Het is ook off topic dus het is niet erg :P

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Vind ik persoonlijk niet; ze zitten hier die planken te verdedigen of het het enige is wat werkt. Als dan iemand (jij in dit geval) daar tegenin gaat, moeten ze niet zo kinderachtig zijn, want ze hebben zelf de deur open gezet op kritiek op toetsenborden.

Verder ben ik 't met je eens; ik werk liever ook niet op laptop toetsenborden; daar ben ik iets te motorisch uitgedaagd voor (lees: lomp).
Ik heb thuis ook een mechanisch toetsenbord (Pok3r met blue switches) maar typ net zo fijn en accuraat op het toetsenbord van mijn MacBook Pro (2017).
Heb overigens ook een PowerBook gehad met de grijze toetsen en dat was nog fijner. Voor mij zit het verschil niet in de travel, ik ben gewoon geen voorstander van chiclets.

De toetsen van mijn huidige MacBook Pro werken nog probleemloos gelukkig. Bij de vorige (MacBook 2015) bleven de toetsen af en toe hangen, een stevige druk verhielp dat dan. Ik vind het een geruststelling dat het probleem nu erkend is en dat ik me er geen zorgen over hoef te maken als het toch weer optreedt. Gelukkig werk ik op loopafstand van een Apple Store.

Wat betreft de verslechtering van de kwaliteit bij Apple: in 2003 had ik ook al problemen met de iBook, waarbij de toetsopdruk verdween bij steeds meer toetsen. Het verschil is dat ik toen naar een ver afgelegen industrieterrein moest, een paar steden verderop, voor de dichtstbijzijnde dealer en nu in elke stad terecht kan.
het principe van deze 'butterfly switch' toetsenborden is gewoon niet goed werkbaar.
Grappig ontwerp! Leuk bedacht.

Als iemand die vroeger in de spuitgiet-branche zat (en een toetsenbord met de 'schaarconstructie' heeft, waar Apple de vlinder-switch op 'geinspireerd' heeft), zie ik het volgende:

-Er wordt gebruik gemaakt van een heel dun, plastic wandje als 'scharnier'; bekend als 'filmscharnier' omdat het plastic zo dun is dat het een 'film' is. Dus een bekende constructie ', maar inderdaad wel gevoelig. 'Goedkope' bakjes met deksel die je koopt bij de bouwmarkt, of soms ook broodtrommeltjes, hebben vaak ook deze scharnieren (flinterdun plastic), die breken inderdaad vaak, ook onder invloed van UV-licht waardoor het plastic bros wordt.

De reden om het wel zo te maken, is vooral financieel: Je kan de boel uit 1 stuk en uit 1 materiaal maken. Dus geen kleine pinnetjes. Mijn eigen toetsenbord met 'schaar-scharnier' heb ik al 10 jaar, heeft twee plastic onderdeeltjes per scharnier, tegen het Apple toetsenbord maar 1. Dus goede financial engineering bij Apple ;)

Wat is nu het probleem: Ik denk dat het ontwerp van Apple helemaal niet per definitie slecht hoeft te zijn. Sowieso zal het goed getest zijn. Het gaat denk ik fout bij in China / Taiwan shoppende 'inkopers' (voor een dupje op de eerste rij willen zitten) en die Chinese / Taiwanese toeleverenaciers die geld proberen te besparen als je je rug om draait <-- Typisch massaproductie-probleem. En dus bij de kwaliteits-controle.

Want hoe gaan dit soort dingen in de praktijk?
-Leverancier A is goed, en kan het ontwerpje voor 0,1 cent per scharniertje leveren. Inkoper vind dat te duur, en zoekt een leverancier B die het voor 0,05 cent per scharnier doet.
-Apple wil niet afhankelijk zijn, dus misschien zocht de inkoper al 1 jaar lang voordat hij leverancier B kocht. Maar krijgt nu ook de opdracht om snel een leverancier C en D te vinden.
-Leverancier B, C en D willen geld besparen. Spuitgieten gaat met een bepaalde druk en temperatuur. Als de Apple-inkopers en kwaliteitscontroleurs weg zijn, proberen ze de machine op een lagere temperatuur, lagere druk en kortere 'klamptijd' te zetten. Of ze proberen bepaalde duurdere 'additieven' aan het plastic weg te laten. Dit kan bijv. een 'anti UV middel' zijn, om het plastic UV bestendiger te maken: De leverancier kan redeneren dat onder een toetsenbord geen licht komt, dus dat ze wel ietsje minder kunnen doen om 0,001 cent per scharnier te besparen.

Als Apple slim is, hebben ze dat door. Als hun toeleverancier 100 stuks weegt (Apple zal wel niet zelf die scharniertjes tot toetsenborden verwerken), en een Chinees heeft aan de spuitgiet-knoppen gedraaid, zullen ze vaak een kleinere massa hebben (plastic is 'minder goed gevuld'). Dan krijg je die brakke 'film-scharnieren'. Er zijn ook lichtdoorlatendheid-testen om eea te bekijken.

Omdat sommige mensen het probleem wel hebben, maar niet iedereen als ik het begrijp, is dit dus een probleem in de supply-chain, en niet noodzakelijk in het ontwerp.
Op zich klinkt je redenatie leuk maar het is pure speculatie (of zelfs laster) dat Apple belazerd wordt door haar leveranciers.
Of heb je hier een bron voor?

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 13:43]

Sterker nog, ik denk van niet. Leveranciers moeten soms alles op alles zetten om naar de specs van Apple te werken en er wordt bij mijn weten goed gecontroleerd. Somige ontwerpen zijn dusdanig veeleisend of bevatten zodanige compromis dat er een reden is dat de concurrentie er zich niet aan waagt.
Daar zou een deel van het probleem kunnen zitten. Ik heb ondertussen ook al meerdere malen voorbij horen komen dat stof en ander vuil de boosdoeners zijn. The mechaniekje is zo klein en teer dat als er een beetje stof of een kruimeltje tussen gaat zitten, de toets niet meer goed werkt.
Je kan dit toetsenbord ook op geen enkele manier zelf schoonmaken, de bovenplaat en het toetsenbord zijn volgens mij ook één deel (en dat vervangen kost dat enorme bedrag...)
Louis Rossmann heeft een uitgebreide video over dit topic en bespreekt het issue ongeacht of het een design issue of leveranciersissue is. Hij stelt simpelweg dat een apparaat dat super duur is (wat Apple laptops zijn in vergelijking met meer robuuste goedkopere laptops) verwacht moeten kunnen worden dat ze goed werken en dat het aan Apple is om daar voor te zorgen, of dat nou is door een goed solide ontwerp te maken (en geld aan dat ontwerpen uit te geven) of door periodiek en goed je leveranciers' opgeleverde producten uitvoerig te quality testen:

https://www.youtube.com/watch?v=4KuVvb9DTaU

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 13:43]

Dit. Ben nog steeds teleurgesteld dat mijn macbook white 2009 body gewoon stukjes afbraken. Verkoper moest het eerst gaan onderzoeken e.d. blabla zoveel kosten e.d. Terwijl het gewoon een algemene design fout was. En je kan het wel laten herstellen maar komt weer terug.
Je bedoelt de non-unibodybehuizing witte MacBook. Waar op de rand stukjes afbraken van de topcase (waar het toetsenbord op zit) op de plek waar het scherm rustte?

Dat is tot twee keer toe gerepareerd op die van mijn vrouw, was een reparatieprogramma voor geloof ik. Dat is nu allang afgelopen. Hij ligt hier gerepareerd in de kast, na reparatie nog twee keer gebruikt.
Wat je eigenlijk zegt, is dat Apple prulmateriaal en prulontwerp in de markt brengt. Voor een topprijs. Ik heb zelf 0,0 ervaring met Apple. Ik begin er steeds vrolijker van te worden dat ik er geen ervaring mee heb. Zeg ik als neutrale hardware-gebruiker. Niet merkvast.
Absoluut niet waar. Maar de kritiek op Apple is altijd harder en scherper. Apple maakt degelijke producten, maar spendeert ook veel tijd en aandacht op het ontwerp. De gebruikers waarderen dat, maar balen dan ook des te harder als er wat mis mee is. Als je een kras rijdt op je Landrover Defender is toch minder erg dan op je Ferrari. Als je Dell of HP laptops ziet na 1 a 2 jaar dan is daar echt veel mis mee. Maar vaak zijn dit bedrijfslaptops en wordt er niet geklaagd. Als je de Lenovo series ziet dan zijn deze heel degelijk, maar ook hier laat na een jaar of wat ook coating los en gaan er andere dingen mis. Apple is zeker 1 van de degelijkste laptop fabrikanten, maar mensen willen hun MacBook nu eenmaal in nieuw staat houden, dus als er wat mis is hoor je ze veel eerder. Niet erg, maar daarom is Apple niet ineens ondermaats.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 13:43]

"Apple is zeker 1 van de degelijkste laptop fabrikanten"

Dat is een claim waar ik het niet mee eens ben en ik zou je graag willen verzoeken daar argumenten voor te geven.

Hoe ik het namelijk zie is dat je een laptop kunt kopen met vergelijkbare specs die veel minder duur is, minder kans op 'kritieke' fouten heeft en die makkelijker en goedkoper te repareren is áls er iets mis gaat.

Wat is jou definitie van 'degelijk'? Ik zou namelijk mijn Landrover Defender een degelijker product vinden als daar goedkoop en makkelijk aan te komen verf voor is die de autozaak om de hoek op voorraad heeft in tegenstelling tot een Ferrari welke 'exclusieve gepatenteerde' kleurenverf gebruikt om krassen te vullen die uit Italië geïmporteerd moet worden en enkel door een erkende Ferrari gecertificeerde Ferrari reparateur voor een 4 cijferig bedrag voor de verf bovenop de torenhoge reparatiekosten simpelweg omdat... 'Ferrari'. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 13:43]

Ik snap wat je zegt, maar waarom is mijn ervaring dan altijd precies andersom?

Ik zie mensen met laptops van allerlei verschillende merken (behalve Asus en Acer) en die laptops functioneren na jaren altijd nog prima. Okay er komt was cosmetische schade zoals krasjes beschadigingen op het plastic, maar ik heb het nog nooit gezien dat de gehele coating van het scherm plotseling naar de mallemoeren gaat. Heel eerlijk, dat is echt een Typisch Apple probleem.

Ook dat nu dat toetsenbordprobleem weer, ik vind het niks anders dan typisch Apple. Ze staan er nogal bekend om om half werk te leveren. Alles om 'm maar weer een halve millimeter dunner te krijgen en wat meer winstmarge te kunnen hebben.

Ik ben inmiddels al jaren en jaren actief in de ICT en werk met heel veel verschillende type laptops en computers en repareer er een hoop en het zijn altijd de Apple, Asus of Acer producten die binnenkomen met vreemde problemen. Van Asus laptops vind ik het ook slecht want we hebben het toch ook vaak over 1000 euro laptops, maar voor Apple vind ik het extra slecht aangezien die apparaten extreem veel duurder zijn, dat terwijl ze niet de hardwarespecificaties hebben om die prijs te rechtvaardigen. Dan zou je denken "Oh misschien zijn het wel gewoon hele duurzame laptops die heel goed gebouwd zijn?". Fout, de bouwkwaliteit is geen moer beter dan gemiddeld en in veel van hun producten naar mijn mening zelfs onder de maat.

Voor de prijs die je voor zo'n apparaat betaald vind ik dat ze echt extreem onder de maat zijn qua bouw- en designkwaliteit.

Laten we niet vergeten over het slechte design van eerdere macbooks waar de videokaart plotseling kapte en Apple's fix een stukje foam erop zodat ie harder op het moederbord gedrukt was. Ze staan er nogal bekend om de bocht af te snijden zodat in hun design wat dan weer lijd tot problemen en Apple die zegt "Neen nope gebeurd niet jullie liegen allemaal".

Vandaag de dag is het een universeel probleem dat er vrij weinig te repareren valt aan laptops, maar van een duizenden euro laptop die als professioneel product gemarket wordt vind ik dat ze wat meer servicable moeten zijn, maar dat is slechts mijn mening.
Oh joh, we hebben hier op het werk HP laptops gehad waar de verf letterlijk vanaf bladderde, waar de gpu’s van overhit raakten en het daarna niet meer deden, Dell laptops waarvan de touchpads het spontaan begaven, scharnieren kapot massaal kapot gingen en een aantal jaren geleden NEC laptops waarvan de coating hetzelfde deed als van de MacBooks. Echter konden wie die niet terugsturen, na 3 jaar was dat dikke vette pech. De MacBooks die we nu hebben op het werk gaan na 4 jaar terug en zijn binnen 2 weken terug.
Ik heb zelf helaas al 3x het coating probleem gehad bij mbp 2013 en mbo 2017. Heel frustrerend en belachelijk dat ze dit nog steeds niet onder de knie hebben. Anyway, ik werk niet in de ICT en heb ook andere merken laptops gezien die dit probleem hebben...
Mijn HP begint na 8 jaar en ruwe behandeling, langzamerhand uitelkaar te vallen. Technisch nog geen enkel probleem! Ik moet hem een keertje weer net maken, en je ziet het er niet meer aan af. Het ding kostte minder dan een MacBook.
Maar de kritiek op Apple is altijd harder en scherpe
Als je claimt high end producten te hebben en de hoofdprijs vraagt voor je spullen dan liggen de verwachtingen ook vele malen hoger en kan je veel kritiek verwachten als er zeer regelmatig dingen stuk gaan. Check het kanaal van Louis rossman maar eens op youtube, dan zie je zelf ook wel dat Apple producten helemaal niet zo fantastisch ontworpen zijn. Zowel electronisch vaak niet (domweg beveiligingen weglaten die alle andere fabrikanten wel inbouwen tegen bv kortsluiting) als qua bouwkwaliteit (scharnieren op een manier bouwen die alle andere fabrikanten niet meer toepassen omdat ze fragieler zijn bv, materialen gebruiken die zachter of flexibeler zijn en vaker falen zoals aluminium maar wel 'premium' aanvoelen) .

Prima als je tegen de stroom ingaat maar als je kwaliteit gaat leiden onder je designkeuzes en je krijgt daarvoor negatieve kritiek omdat zaken daarna geheel volgens verwachting vroegtijdig sneuvelen dan moet je als groot bedrijf ook een terugroepactie kunnen opzetten of op zijn minst goede garantie geven, en ook dáár schort het bij Apple grondig aan.

Als je een bepaald verwachtingspatroon creeert en je komt die verwachtingen niet na, dan krijg je terecht hele stevige kritiek.
Ik claim zelfs meer dan dat. Er zijn meer fabrikanten van high-end producten, maar ook die ontvangen niet de kritiek die apple te verduren krijgt. Kijk maar eens naar de aantallen van Surface pro's die teruggaan. Hoor je niemand over in de media, terwijl die in dezelfde markt vissen.
Dus Lenovo, Asus en Acer zetten zichzelf weg als “niet premium producten”?
Wat je eigenlijk zegt, is dat Apple prulmateriaal en prulontwerp in de markt brengt.
Nee, dat zeg ik helemaal niet, in mijn post waar ik mijn best heb gedaan nuance aan te brengen.
Ik begin er steeds vrolijker van te worden dat ik er geen ervaring mee heb
Wel fijn dat je je beter dan een ander kunt voelen door je keuzes in de dingen die je koopt!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 13:43]

Anoniem: 343906 @RumbleBelly30 juni 2018 02:28
Wanneer je nog nooit iets van Apple hebt gebruikt kan ik je echt wel een iPad aanraden. Ding is echt wel handig hoor. Al willen hele volksstammen wellicht anders doen laten geloven.
Intussen hebben ze al een jaar geen enkele hardware updates voor laptops uitgebracht. Ik hoop maar dat het is omdat ze of iets volkomen nieuws hebben gedaan, of omdat ze terug zijn gegaan naar het ontwerp van 2015 en daarop zijn gaan itereren. Met of zonder 'Touchbar'.
Dat ze niks uitgebracht hebben ligt ook aan iNtel, die sinds januari 2017 geen nieuwe laptop CPU's meer heeft uitgebracht: https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core
Want dan krijg je het oude wijn in nieuwe zakken geklaag.
Grappig, in je wikipedia artikel staat dat de nieuwse coffee lake mobile CPU's van Q2 2018 zijn en al in diverse nieuwe windows laptops te krijgen zijn.
Ik zie het, maar google leert me dat daar geen GPU in zit, dus gaat Apple die niet implementeren.
Ik heb zelf een MacBook uit de 1e generatie, van 2015, met de butterfly keyboard. Ik gebruik hem nu al 3 jaar zonder enig probleem. Het typen vind ik zelf echt prima. Als ik mijn oude macbook pak vind ik het toetsenbord zelfs minder, maar ik zal wel een van de weinige daarin zijn.

Echter vind ik de afweging, een dunnere laptop om mee te sjouwen naar college, of een dikkere met een (voor de meeste) beter toetsenbord snel gemaakt. Ik vind het oprecht heerlijk om hierop te werken, verslagen te typen en dergelijke. Weegt minder dan een gemiddeld boek, is makkelijk te gebruiken in het OV en laat me niet in de steek. Enige probleem is de performance, die echt zeer matig zijn. Maar dat krijg je met de passieve koeling. Al met al, ik vind het een vooruitgang.
Nog afgezien daarvan. Wat ik met name niet vind kunnen is dat ze dan sommigen wilden laten betalen. 400-700 euro om een toetsenbord te vervangen/repareren. Omdat het toetsenbord a fabriek al niet goed was.
Ik zou al goed pissig zijn als ze dat vroegen als ik em zelf gesloopt had. En we praten al niet over goedkope producten. Dat de uitvoering niet helemaal is zoals gepland vind ik nog tot daar aan toe. Dan moet je gewoon zeggen van jongens breng die dingen effe terug naar de apple store en dan gaan we het kostenloos voor je repareren. (kunnen ze gewoon doen he, geld zat) En dan is het netjes opgelost klaar. Tis ook niet dat het bedrijf in kwestie op een houtje moet bijten tenslotte.
Anoniem: 343906 @Keypunchie30 juni 2018 02:25
Nou nou, vanwege niet zo handige toetsenbord direct maar te stellen dat de Macbooks een doodlopend pad zouden zijn is niet weinig overdreven, toch?

Dat jij die Touch Bar niet ziet zitten kan natuurlijk. Maar er zijn echt wel aantoonbare voordelen in die zin dat je minder handelingen nodig hebt om menu-keuzes te maken. Scheelt snelheid in werken. Al kun je allicht ook sneltoetscombinaties gebruiken.

Wat Apple (en alle andere fabrikanten overigens evenzeer) van mij echt wel mag gaan doen is Thunderbolt 3 breed uitzetten in al hun modellen. Wie wil er nu niet die 40Gbps?
Dat jij die Touch Bar niet ziet zitten kan natuurlijk. Maar er zijn echt wel aantoonbare voordelen in die zin dat je minder handelingen nodig hebt om menu-keuzes te maken. Scheelt snelheid in werken. Al kun je allicht ook sneltoetscombinaties gebruiken.
Ik dacht eerst exact hetzelfde over de touch bar. Toch is het handig als je er zelf snelkoppelingen in kan zetten mbv bettertouchtool software.
beter laat dan nooit ;)

Ik heb (gelukkig nog) 0 problemen met het keyboard van mijn 15inch 2017 Macbook Pro.
Maar ik begrijp dus goed dat als je je Macbook Pro inlevert voor dit Toetsenbord programma, je een nieuw toetsenbord krijgt met exact hetzelfde design (voor zover ik weet heeft Apple niet ineens nu in 2018 een redesign van het toetsenbord), ofwel de kans is zeer groot dat de problemen die er eerst waren met het oude toetsenbord, nu ook weer kunnen plaatsvinden met het ''nieuwe'' toetsenbord?

Of denk ik nu te simpel? :+

[Reactie gewijzigd door _Bailey_ op 22 juli 2024 13:43]

Beter laat dan nooit? Het is niet omdat dit nu in het nieuws komt en dat Apple een algemeen programma heeft opgezet, dat het niet gerepareerd werd.

Ik heb zelf een MBP Late 2016 die 2 keer zonder vragen is hersteld (1ste maal omgeruild voor nieuw product, 2de maal keyboard vervangen), sindsdien geen last meer.
Dan is jouw ervaring anders dan de mijne... Heb ook het late 15 inch 2016 model.
Mijn USB c poorten zijn kapot (de 'klik' om kabels vast te zetten is er niet meer) heb last van vlekken en mijn toetsenbord is slecht. Netjes naar de apple store in Amsterdam geweest en wilden me 1146 euro laten aftikken voor reparatie...

Apparaat was 1 jaar en 10 dagen oud. Ben natuurlijk zonder te betalen met een kapotte laptop vertrokken.
Ben je nu nog tevreden over de support op je premium product? ’Had je maar AppleCare moeten nemen’ ook als argument gehoord?

1146 euro, ouch.
Nee kreeg als argument: was je tien dagen eerder geweest (zakelijk gekocht) dan hadden we het kosteloos hersteld. Had het al 5 weken daarvoor aangegeven maar door drukte bij hun genius bar kon toen pas een passende afspraak gemaakt worden. Was volgens de medewerker aan de telefoon geen enkel probleem. Heb zelfs in de winkel de gespreksopname laten horen (voor mn werk worden automatisch alle gesprekken opgenomen) Dat voor een apparaat van 3500€....

Ga het na deze berichtgeving nogmaals proberen tho :)

Voor mij inderdaad geen mac meer...
Het klinkt alsof er meer aan de hand is geweest dan je nu verteld en dat je houding ook niet uitermate constructief is geweest. Dan is het nog steeds niet netjes dat je geen garantie krijgt, want daar heb je recht op. Maar de Apple store is echt 1 van de meest coulante plekken qua garantie die ik ken, dus ik vraag me echt af hoe jij daar hebt gestaan.
Nou het begon al met de afspraak zelf.
Kwam 10 minuten te laat omdat er een brandweerwagen op het tramspoor stond, hierdoor werd ik in de winkel netjes afgewimpeld en mocht wachten tot er weer plek was, mijn afspraak was voorbij. Kan gebeuren, was niet hun schuld, vond het wel flauw natuurlijk. Omdat ik 2,5 uur moest reizen maar gevraagd of er geen andere mogelijkheid was. Die was er: 3 uur wachten.
Dat toch maar gedaan en mezelf 3 uur lang in Amsterdam vermaakt. Daarbij wel aangegeven dat dit echt niet langer kon omdat ik anders niet meer thuis zou komen. Was allemaal geen probleem.

Toen ik na 3 uur wachten terugkwam heb ik daar nog een klein uur moeten wachten tot ik aan de beurt was. Prima, kon nog net met een taxi thuiskomen, had al flink geld uitgegeven om daar te komen, voor een duur product. Het zij zo.

Toen ik uiteindelijk aan de beurt was, werden de problemen erkend en ik werd netjes geholpen. Medewerkster vulde mijn serienummer in om de laptop in te nemen en toen begonnen de problemen: ja meneer, U bent 10 dagen te laat en daarom moet ik u deze rekening presenteren. Omdat het een zakelijke aanschaf betreft krijgt U alleen fabrieksgarantie. Volgende keer maar Apple Care aanschaffen. Aangegeven dat ik het probleem al langer had en het al eerder had aangegeven, dit was allemaal niet geldig omdat ik pas als ik in de winkel kwam/opstuurde de geldigheid ter sprake zou komen. En daar was de kous mee af. Op dat punt moet ik eerlijk toegeven dat ik kookte van woede en een paar woorden toen heb gebruikt die ik beter niet kon gebruiken en ben boos de winkel uitgestormd. Direct rechtsbijstand gebeld met het verhaal en later gehoord dat er niets aan te doen was. Onbegrijpelijk.
In dàt geval kan 't een zaakje rechter worden en maak je volgens mij een goede kans.
Helaas, ben woedend de winkel uitgegaan en direct rechtsbijstand ingeschakeld, deze konden uiteindelijk niets voor me betekenen.
Onder andere, heb mn zakelijke rechtsbijstand ingeschakeld en doordat ik officieel tien dagen te laat was, konden ze niets voor me betekenen.
nog nooit gehoord dat Apple van 10 dagen een probleem maakt, zeker als je het probleem telefonisch hebt aangemeld binnen dat jaar...
Zelf ook niet, zou willen dat het anders was, maar helaas :(
Ik zou echt niet genoegen nemen hiermee. Je moet gewoon flink blijven klagen bij ze. Altijd laten opspelen naar een manager.
Heb al alles geprobeerd, maar ga m nu eens opsturen nadat ik het minder druk heb voor het toetsenbord en direct de andere klachten erbij
Vreemd; je had die toezegging immers op tape...
Maar moet toch vervelend zijn als je bij Apple altijd een rechter moet inschakelen om je recht te krijgen?
Althans ik gebruik het merk al een tijd niet meer, maar ik vind het prettig dat andere fabrikanten gewoon garantie geven.
Dit is heel vreemd, welke Apple store was dit?

Official policy staat namelijk haaks op wat jouw overkomen is. "10 dagen te laat, dikke pech, toedels" zou nooit mogen gebeuren in een Apple Store en de werknemer in kwestie zou daar ook zeker op aangesproken worden door zijn teamleider.

Verder, Klein bedrijf? Normaliter gaat een zakelijk gekochte Mac voor service namelijk terug naar de wholesaler en zou je nooit iets met een Apple Store te maken moeten hebben. Ken weinig mensen die zakelijk hun Apple spul bij Apple zelf kopen omdat B2B niet echt Apple's ding is.
Was de Apple store in Amsterdam. Ben ZZP'er, achteraf sla ik me echt voor m'n kop dat ik niet prive heb gekocht en daarna zakelijk ingebracht heb. Les voor de volgende keer.

Overigens ook naar de manager gevraagd, maar die kon ik op dat moment niet spreken.

[Reactie gewijzigd door Lucky0wn op 22 juli 2024 13:43]

Nee kreeg als argument: was je tien dagen eerder geweest (zakelijk gekocht) dan hadden we het kosteloos hersteld.
Dat slaat inderdaad nergens op. Ik heb als zzp’er Apple apparaten bewust als particulier aangeschaft. Je kunt ze dan alsnog gewoon opvoeren in je boekhouding. Neem aan dat je met een BV dat trucje ook wel kan uithalen.
Klopt, had ik achteraf ook moeten doen...
In Nederland heb je gewoon recht op een deugdelijk product gedurende de te verwachten levensduur van het product. Ze kunnen je niet afschepen met een reparatie van dat bedrag.tenzij duidelijk is dat je het defect zelf veroorzaakt hebt.
Zakelijk niet. Heb het probleem 16 december gemeld, toen hadden ze pas half januari plek voor me.
Zakelijk niet. Heb het probleem 16 december gemeld, toen hadden ze pas half januari plek voor me.
Heel geslepen / gluiperig om de afspraak te maken op een datum waarbij jouw garantie verlopen is. Onder het mom 'we zitten vol'. Als jij garantie claimt op 16 dec dan lijkt dat mij op tijd.
Sterker nog, dan is het op tijd. De rechtsbijstand had er misschien geen zin in, maar het loont zeker om een nieuwe poging te wagen.
..het loont zeker om een nieuwe poging te wagen.
Zou ik zeker doen, te meer omdat over een gegronde klacht gaat binnen de garantie en om een flinke bom duiten.
Precies, dit geeft me weer een klein beetje hoop!
Ah ok, zakelijk ligt het inderdaad anders.
Indien het garantie is en het product in de EU gekocht is dan is de garantie gewoon 2 jaar.

Apple kan dan hoog en laag springen maar daar komen ze niet onderuit.
Zakelijk gekocht dus dan heb je maar 1 jaar fabrieksgarantie.
Bij de MediaMarkt heb je twee jaar garantie. Ook op zakelijke aankopen. Mijn MBP was werkelijk 1 jaar en 1 dag oud toen de problemen begonnen met het toetsenbord. Via de MediaMarkt netjes gerepareerd.
Helaas bij Apple zelf niet :(
Ja dan wel inderdaad :(
Behalve zakelijk. Dan geldt er geen consumentenrecht meer. Dan krijg je gewoon standaard fabrieksgarantie.
En? Word de volgende laptop weer een Mac?
Was het ook niet zo dat de problemen van het 2016 model qua toetsenbord ook waren opgelost bij het 2017 model?
denk t niet. Je leest genoeg verhalen van mensen met een 2017 model die ook de problemen hadden.
En waarom zou Apple anders het 2017 model ook onderbrengen in dit Toetsenbord reparatie-programma?
Ik ben geen expert verder ofzo ;) maar ik had begrepen dat er een revisie van het toestsenbord was voor het 2017 model om de kinderziektes uit het 2016 model te halen. Maar aan jouw reactie te zien zijn de problemen blijkbaar niet helemaal opgelost
Ik heb het 2017 model en gebruik mijn mbp echt amper en toch heb ik al last gehad van de spacebar die kleeft.
Echt enorm storend.
Zeker omdat ik de mbp amper gebruik en dan nog eens meestal met een extern toetsenbord.
Ik was sowieso van plan hem binnen de 2 jaar eens op te sturen maar ik ben nu wel blij met de extra jaren hiervoor.

Slecht samngevat van tweakers btw.
Je laptop voor dit probleem opsturen kon altijd al. Nu krijg je gewoon een langere garantie ervoor en erkent apple het probleem officieel.
Klopt. Er is nog geen nieuwer keyboard dus je krijg hetzelfde design.

Dat niet iedereen het heeft is je enige garantie dat het niet automatisch hoeft terug te komen.
Er is wel een nieuw design. Onder andere te zien aan de symbolen op de option en control toetsen. Ik heb op mijn 2016 een vervangend toetsenbord (en topcase en batterijen omdat alles een enkel onderdeel is bizar genoeg) gekregen van het 2017 type. Naast dat de problemen met plakkende toetsen en dubbele aanslagen niet meer zijn voorgekomen bij typt dit toetsenbord ook net wat lekkerder dan de 2016 versie. Iets klikkeriger zeg maar. Als het werkt is het een heerlijk toetsenbord. Van mij had de laptop dikker mogen zijn btw, als het toetsenbord daardoor nog robuuster zou zijn geworden. Function over form aub, maar de vorm hoeft niet vergeten te worden natuurlijk.
Denk t wel. Ik had het zelfde met de staingate. Kreeg een nieuw scherm en 2 maanden kreeg ik er weer last van.
Vlekken, kleverigheid... Wat doe je allemaal met die Macbooks? :+

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:43]

Een gevalletje "Mac OS-XHamster?" :P
Er kan anders best gemakkelijk broodkruimels bijvoorbeeld onder komen hoor :p zonder dat je brood boven je toetsenbord eet. Maar soms moet je gewoon even met perslucht je toetsenbord schoonmaken. Ik heb dit probleem nog niet gehad tevens, maar voor een laptop van 3000 euro ben ik dan ook exteem voorzichtig.
beter laat dan nooit ;)

Ik heb (gelukkig nog) 0 problemen met het keyboard van mijn 15inch 2017 Macbook Pro.
Maar ik begrijp dus goed dat als je je Macbook Pro inlevert voor dit Toetsenbord programma, je een nieuw toetsenbord krijgt met exact hetzelfde design (voor zover ik weet heeft Apple niet ineens nu in 2018 een redesign van het toetsenbord), ofwel de kans is zeer groot dat de problemen die er eerst waren met het oude toetsenbord, nu ook weer kunnen plaatsvinden met het ''nieuwe'' toetsenbord?

Of denk ik nu te simpel? :+
Ik mag hopen dat ze nu een toetsenbord leveren met toetsen van andere samenstelling/coating.
(raar dat ze het van te voor wisten, en toch die reeks uitleveren. Dan bij klachten de klant dik willen laten betalen)
"Beter laat dan nooit"

Je doelt op: gelukkig wordt er eindelijk een rechtszaak tegen Apple aangespannen zodat Apple aan zijn wettelijke verplichtingen gaat voldoen?

Want als het aan Apple ligt, moeten gebruikers blijkbaar flink dokken om de fabrieksfout van Apple gerepareerd te krijgen.

Ik vind het diep triest dat we anno 2018 nog steeds genaaid worden door fabrikanten als Apple. Het is ook niet zo dat dit bedrijf het geld niet heeft om de wet na te leven.
Het ligt natuurlijk wel anders dan je doet voorkomen. deze problemen werden binnen de jaar garantie al kostenloos verholpen. Dat je van de fabrikant nu 4 jaar garantie krijgt, is niet meer dan netjes. zover ik weet is een fabrikant in Nederland helemaal niet verantwoordelijk of verplicht garantie te geven.

in die wet die je aanhat gaat het nog altijd om de verantwoordelijkheid van de verkopende partij...

deze problemen moeten bovendien eerst onderzocht worden; dat er meer klanten dan gebruikelijk last van hebben heeft ook tijd nodig...

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 22 juli 2024 13:43]

Het artikel hierboven wijst op 2016 modellen. Die zijn geen 4 jaar oud.

nieuws: Gebruikers klagen Apple aan voor problemen met MacBook Pro-toetsenborden

Verder heeft Apple moedwillig laptops op de markt gebracht die een fabrieksfout bevatten.

Er is een rechtszaak nodig om Apple in beweging te krijgen. Dat is alles behalve netjes.
Zou goed kunnen. Beetje zoals met de iphone 6, liet je er een nieuw scherm op zetten omdat de oude de touch disease had, kreeg de nieuwe er ook weer last van, want daar zat het probleem niet.

Zaken als deze zijn wel waarom ik weg blijf van ultrabooks. Ja het is allemaal prachtig en licht, maar als er wat kapot gaat is het lastig en duur om te repareren. Al helemaal bij apple. Bij mijn dikkere laptop zou ik voor 2 tientjes zelf het toetsenbord kunnen vervangen.
De Latitudes van Dell zijn gewoon erg goed hoor. :)
Heb een 5570. Misschien plastic ding, maar wel een dock aansluiting en toetsenbord is onverwoestbaar (én binnen 5 mins te vervangen). En 3 year next business day support op lokatie.

Maar goed, het is een stuk gereedschap voor mij, geen status artikel.
Mijn ervaring met Lenovo (de bedrijfsversies) was altijd prima, perfect zelf te onderhouden/repararen én licht en krachtig genoeg.
Bij mijn oude T440S heb ik ook 1 keer het scherm zelf vervangen, dat was echt prima te doen
Mijn bedrijfservaring met Lenovo's was dat ik ze 3 maanden kwijt was om te repareren. Dus of ze hebben hun reparatie cyclus verbeterd, of het was een beroerd contract.
Kijk, dat is het pluspunt van zakelijke laptops (wat een Mac echt niet is). Die zijn zeer goed en eenvoudig te herstellen, de wisselstukken zijn gewoon beschikbaar en vaak is ook de service manual zonder problemen te verkrijgen. Bedrijven sluiten meestal een onderhoudscontract af zodat bij defect de volgende dag het wisselstuk en/of technieker ter plaatse staan om de herstelling uit te voeren.

Een Mac daarentegen is een zeer mooi product, maar ik denk niet dat een technieker veel ter plaatse kan komen doen en zelf iets wissellen? Helemaal uit den boze.
Same day enterprise support tot drie jaar (via IBM).
Ik heb zo'n flauw vermoeden dat Apple hier al veel langer van wist en alles heeft stilgehouden.

Nu dan een oplossing heeft gevonden en het programma moet opstarten. Als er niet veel geklaagd werd zouden ze de oplossing houden voor de volgende generatie Macbooks. Ik kan er volledig naast zitten ook, maar het ruikt naar doorstoken kaart van Apple.

Spijtig dat die hele truc van garantie weigeren en moeilijk doen over herstellingen moet blijven duren en mensen voor niets laat betalen.

Als fervente Macbook gebruiker ben ik met m'n 2017 model voor de spatie balk kunnen terug gaan omdat die niet meer werkte en niet alleen dat; Ik vind dat de algemene kwaliteit van de toetsen echt pover is, mijn spatie balk na een 2de repair begint na 3 weken gewoon al af te vlakken waar mijn vinger hem continu raakt. En neen het is geen vet ofzo. Mijn late 2013 was nog meer gebruikt dan deze en had al die problemen niet.

Teleurstellend dit, het kan beter een goede tot super goede volgende generatie zijn dat ze uitbrengen voor schade in te halen.

ps: Ik weet nog goed toen ik hier bij launch en release van 2017 over begon dat er veel problemen zouden komen en toen al de eerste gevallen begonnen door te sijpelen; hier veel volk mij zot verklaarde en beweren dat er nooit een probleem of vervang programma zou gelanceerd worden. Hier zijn we een jaar verder en de problemen zijn te groot om onder de mat te schuiven. Oh well.
hier veel volk mij zot verklaarde en beweren dat er nooit een probleem of vervang programma zou gelanceerd worden.
Dat waren waarschijnlijk mensen die voor Apple werken en op forums als deze opereren.
2017 macbook pro? Je toetsenbord is dan ook relatief nieuw :) Mijn 2016 macbook pro had al gare toetsen. Om die en meer redenen heb 'm uiteindelijk weggedaan en heb gewoon een "oude" 2015 macbook pro gepakt. Mijn oude 2015 macbook pro is gewoon in ieder bijna opzicht beter... grotere accu, beter toetsenbord, normale usb poorten, displayport+hdmi...

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:43]

Sec. gekeken is er nu niet heel veel veranderd behalve dat Apple nu dan juridisch op papier toegeeft dat er soms wel is problemen zijn.
Hiervoor ging je naar de store als je toetsenbord issues had en werd er wat aan gedaan als het inderdaad een probleem was/is.
En nu ga je dus ook naar de store als je toetsenbord issues hebt en wordt er wat aan gedaan als er echt een probleem is... :*)
Bij 'discussie' gevallen heb je niet ineens meer recht, nog steeds ligt het oordeel bij Apple volgens het statement.
Er is wel iets veranderd, namelijk dat je buiten de garantieperiode om nu ook kan rekenen op Apple om het probleem op te lossen. In Nederland zijn er nog niet zoveel MacBooks met dit type toetsenbord waarvan de garantie verlopen is (want 2 jaar in de EU), in Amerika verloopt de garantie na 1 jaar al.
Op Apple kun je pas "rekenen" na een rechtszaak waarin ze gedwongen worden om hun probleem te rijden.

De garantie houdt niet op na twee jaar. Dat is de minimale wettelijke garantie. Daarna heb je nog steeds garantie als een product eerder kapot gaat dan je mag verwachten. Alleen ligt de bewijslast dan bij de consument.

Apple probeert zoals wel vaker is voorgekomen onder z'n wettelijke plicht uit te komen. Ik ken geen andere fabrikant die zich structureel als Apple gedraagt.
Ze hebben mijn MBPro anders twee keer gratis gerepareerd toen hij 3 jaar oud was zonder morren. De ene keer ging de externe AMD GPU eraan, de tweede keer de interne, iNtel GPU. Op een zondag binnen 3 uur. Ik denk dat het probleem ligt aan de lokale manager die de apple store runt, dan aan de fabrikant in Cupertino.
Wat jij beschrijft aan garantie-afhandeling is idd keurig volgens de wet.

Maar gezien de rechtszaken die tegen Apple gevoerd (en gewonnen) worden is dat helaas niet altijd het geval.
Nederland heeft geen minimale twee jaar wettelijke garantie. In Nederland heb je recht op een deugdelijk product gedurende de te verwachten gebruiksduur van het product. Dat kan korter zijn dan twee jaar maar ook langer.
Voor electronica is het in de hele EU minimaal 2 jaar. Nederland is geen soevereine staat meer, we hebben hogere wetten om ons aan te houden.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Nee, de EU heeft een richtlijn uitgevaardigd en de deelstaten moeten die in hun eigen wet implementeren. Nederland heeft die minimale twee jaar niet overgenomen. Nederland heeft de rechten voor de consument uitgebreid dat je recht hebt op een deugdelijk product gedurende de te verwachten gebruiksduur. Dat is in veel gevallen meer dan twee jaar, maar dat kan ook minder zijn als je tegen een hele lage prijs een inferieur artikel koopt.
Je mag niet kiezen om een EU directive deels te implementeren. Je moet hem volledig implementeren. Je mag wel extra eisen stellen die alleen binnen jouw land gelden zolang dat andere landen niet benadeeld. Er wordt een minimale garantietermijn geeist van 2 jaar door de EU. Nederland mag dat 3 jaar maken, maar niet 1 jaar. Als de Nederlandse wet conflicteert met de EU directive moet NL de wet aanpassen of sancties riskeren.

https://europa.eu/youreur...-returns/faq/index_en.htm

Under EU law, within the legal guarantee period of two years, defective products must be repaired or replaced without any cost to the consumer. This includes shipping costs. So, in principle, the seller should cover all shipping costs (your sending the faulty camera to the seller; the trader's returning the repaired camera to you).

Het verschil tussen directives, regulations en decisions:
https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_en

Regulations moeten 1 op 1 worden overgenomen. Directives moeten tot op een bepaald minimaal niveau in landelijke wetgeving worden geimplementeerd. Decisions zijn uitzonderingen op de regels.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

lees dit even. Hiermee staat duidelijk dat Nederland die twee jaar niet heeft overgenomen:
https://www.consuwijzer.n...garantieperiode-in-europa

Bij het implementeren van een richtlijn mag de burger er niet slechter van afkomen. In Nederland heeft men die twee jaar uitgebreid. Dat is dus gewoon correct volgens de regels van de EU. Echter men heeft daarbij ook rekening gehouden met het feit dat er producten tegen zeer lage prijzen op de markt gegooid worden die helemaal niet bedoeld zijn om twee jaar mee te gaan. Daarom is er bij de wet ook gedacht aan de winkelier die niet hoeft op te draaien voor defecte elektrische vliegenmeppers van 1,50 euro die na 23 maanden kapot gaan. Voor dat soort producten mag gewoon een termijn van 6 maanden gehanteerd worden.
Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument.

In Nederland kun je binnen die 2 jaar altijd claimen. Aan die regel wordt voldaan. Daarnaast is er de EXTRA bepaling dat je na die 2 jaar OOK nog garantie kunt claimen als het product niet deugdelijk was. Hiermee voldoet NL aan de directive van de EU.

Wat er staat is dus zeer onhandig uitgedrukt. NL heeft de 2 jaar termijn niet 1 op 1 overgenomen nee, maar we voldoen er WEL aan, want dat MOET.
Nee, dat klopt gewoon niet. Wijs me in de Nederlandse consumentenwet eens aan waar die twee jaar genoemd wordt. Dit is gewoon een wijdverbreid misverstand.
Als je je eigen link goed las zou je het al weten

"Veel consumenten denken dat zij standaard recht hebben op twee jaar 'garantie'. In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen. Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument.

Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

U moet het product een bepaalde tijd zonder problemen kunnen gebruiken. Voldoet het product niet aan de verwachtingen die u ervan had mogen hebben? En hebt u het product normaal gebruikt? Dan kan er sprake zijn van een ondeugdelijk product."


NB: dikgedrukte 'ook' toont aan dat ik gelijk heb.

Dus:

1. Er is een minimale termijn van 2 jaar die alle lidstaten MINIMAAL MOETEN handhaven.
2. NL heeft gekozen om regels te maken die voordeliger zijn voor de consument. Het mag in geen enkel geval nadeliger zijn voor de consument dan als we 1 op 1 de EU directive hadden overgenomen. Oftewel geen enkel bedrijf in NL mag binnen 2 jaar garantie weigeren tenzij ze nalatigheid aan kunnen tonen van jouw kant, ook al staat dat niet hier in de wet.
3. Naast die minimale verplichte termijn van 2 jaar, kun je aanspraak maken op garantie in NL buiten die 2 jaar, als het product eerder stuk gaat dan redelijkerwijs verwacht zou kunnen worden. Dit is uniek voor NL en niet van toepassing in andere EU landen.
4. Als iets door een EU directive verplicht wordt gesteld, dan heb jij daar als EU burger recht op. Als jouw overheid dit niet in de wet zet, is dat een fout waarop zij door de CJEU kunnen worden aangesproken als ze zich niet aan de regels houden.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Nogmaals, het klopt niet wat je beweert. Er wordt in de Nederlandse wet helemaal NERGENS gesproken over een minimale garantie. Dat concludeer je steeds zelf.
Wijs me nu eens aan de hand van de wettekst aan waar die twee jaar staat en niet met je eigen interpretaties.
Het maakt niet uit of de NL wet dat noemt. Het is DOOR DE EU VERPLICHT. Je hebt daar als Europees burger recht op. Als de Nederlandse overheid dat recht niet handhaaft, mag je de Nederlandse staat aanklagen. Zij MOETEN dit recht verdedigen. Omdat Europa dat verplicht.
Wederom onzin!
Verdiep je in hoe richtlijnen geïmplementeerd worden en blijf niet oplepelen hoe jij vindt dat het zou moeten.
Dat je een richtlijn minimaal gelijk moet implementeren zegt overigens niets over de minimale termijnen en minimale tekst maar dat de uitwerking (het resultaat in de praktijk) minimaal gelijk moet zijn. Door op heel veel producten langer garantie te geven en heel weinig producten korter garantie te geven dan twee jaar is de uitwerking nog altijd beter dan in de richtlijn staat.
Zo misschien duidelijker?
Het gaat niet om sommige gevallen maar om de totale uitwerking.
Onzin, de totale uitwerking van de wet moet gelijk of beter zijn. Individuele gevallen mogen best slechter zijn als dit uizonderingssituaties zijn. Daarnaast mag er bij de implementatie van een richtlijn ook aan de ondernemer gedacht worden en niet alleen aan de consument. Een ondernemer hoeft in de Nederlandse situatie niet op te draaien voor de vervanging of terugbetaling van Chinese crap van een paar Euro die helemaal niet gemaakt is om twee jaar mee te gaan. Ook dat kan als verbetering van de richtlijn gezien worden.
Jij blijft niet snappen dat de richtlijn niet letterlijk wordt overgenomen. De tekst in de richtlijn is niet bindend voor implementatie in de wet.
Ja dat is hij wel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Directive_(European_Union)
"A directive is a legal act of the European Union[1] which requires member states to achieve a particular result without dictating the means of achieving that result. It can be distinguished from regulations, which are self-executing and do not require any implementing measures. Directives normally leave member states with a certain amount of leeway as to the exact rules to be adopted. Directives can be adopted by means of a variety of legislative procedures depending on their subject matter."

In dit geval is de leeway dat er een ondergrens is vastgesteld van 2 jaar garantie. De nationale implementatie MOET voldoen aan deze ondergrens. Er mag meer garantie worden gegeven.

"Directives are binding only on the member states to whom they are addressed, which can be just one member state or a group of them. In general, however, with the exception of directives related to the Common Agricultural Policy, directives are addressed to all member states.

Implementation
When adopted, directives give member states a timetable for the implementation of the intended outcome. Occasionally, the laws of a member state may already comply with this outcome, and the state involved would be required only to keep its laws in place. More commonly, member states are required to make changes to their laws (commonly referred to as transposition) in order for the directive to be implemented correctly. This is done in approximately 99% of the cases.[5] If a member state fails to pass the required national legislation, or if the national legislation does not adequately comply with the requirements of the directive, the European Commission may initiate legal action against the member state in the European Court of Justice. This may also happen when a member state has transposed a directive in theory but has failed to abide by its provisions in practice."

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Zoals eerder aangegeven gaat het om de uitwerking. Die moet minimaal gelijk zijn. Niet de termijnen en aantallen.
Punt is dat jij niet begrijpt dat de Nederlandse wet al extra bescherming biedt boven de richtlijn, ook al zijn er producten die minder dan twee jaar kunnen meegaan en je dan geen rechten meer hebt.
Je kunt geen minimale garantie afdwingen als die niet in de wet is vastgelegd...
Implementeren, het woord zegt het al, betekent dat je om jouw stelling te verdedigen, het bijbehorende Nederlandse wetsartikel dient op te zoeken. Je moet dus niet schermen met Europese regels - alleen maar goed voor jou want daar lijk je een hekel aan te hebben (soms terecht, soms niet).

Let wel, ik weet zo uit mijn hoofd niet wie van jullie gelijk heeft, wel waar je je gelijk kunt vinden.
Op batterijen krijg je toch echt vaak maar 6 maanden garantie, want dat is een slijtageproduct.
2 jaar verplichte garantie in de hele eu op electronica. als jij je laat oplichten is dat jouw probleem. Als jij ergens extra betaalt voor apple care of iets anders terwijl wat daarin staat bij wet verplicht is, dan is dat jouw probleem.

Als jij iets binnen die 2 jaar opstuurt en de fabrikant wil geen garantie geven dan moeten zij aantonen dat de schade die jij hebt bij normaal gebruik niet op kan treden in die termijn, oftewel dat het jouw eigen schuld is. Het is in 99% van de gevallen zo dat ze niet eens onderzoeken maar gewoon je garantie geven omdat dat goedkoper is.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Toch klopt dat niet. Nederland heeft die twee jaar niet overgenomen. Er is geen Europese wet voor. Er was een Europese richtlijn die iedere lidstaat in haar eigen wet moest implementeren. In de Nederlandse wet komt die twee jaar niet voor.

Zie:
https://www.consuwijzer.n...garantieperiode-in-europa
Zie Origin64 in 'nieuws: Apple gaat MacBooks met 'kleverige' toetsenborden repare...

Uit jouw eigen link:
"Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument."

Dus wat ik zei is waar. De lidstaten mogen alleen strengere regels maken, niet minder strenge, dan dat de EU voorschrijft. De 2 jaar garantie is minimaal en niet onderhandelbaar, die garantie weigeren te geven is illegaal tenzij je kunt aantonen dat er onverantwoordelijk met het product is omgegaan. Punt uit.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Zie mijn andere post. De termijn komt in de Nederlandse wet niet voor en daar kun je ook geen aanspraak op maken.
Jawel, dat is verplicht, dat staat in de EU wetten. Binnen die 2 jaar kun je altijd garantie claimen. Als een bedrijf dat niet accepteert is dat illegaal. Als de Nederlandse overheid je aanklacht daarover niet serieus behandelt, is dat illegaal. Je kunt dan naar een Europees Hof en afdwingen dan de Nederlandse staat die regel handhaaft. Het is NIET OPTIONEEL.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Je begrijpt niet hoe een richtlijn werkt. Er is in dit geval geen EU-wet van kracht.
Heb je de wettekst al gevonden waar die twee jaar in staat?
Dat is iets heel anders. EU-wetten zijn universeel voor de hele EU. EU-richtlijnen dienen geïmplementeerd te worden in de nationale wetten. Nogmaals de vraag: laat mij eens zien waar in de Nederlandse consumentenwet die 2 jaar genoemd wordt.
Het hoeft niet genoemd te worden, we zijn verplicht die directive MINIMAAL te implementeren. Als dat niet in de wet staat en jij wordt benadeeld kun je een zaak bij het CJEU aanspannen en MOET de Nederlandse staat je recht verdedigen. Wat er in onze wet staat is alleen een AANVULLING op de directive.
Hier staat het ook nog eens:

https://europa.eu/youreur.../netherlands/index_nl.htm

"Hoe lang is de wettelijke garantie op nieuwe en tweedehandsproducten?
Dat hangt in beide gevallen af van de verwachte levensduur."

Als er een minimum van twee jaar had bestaan, had er gestaan:
"Dat hangt in beide gevallen af van de verwachte levensduur met een minimum van twee jaar."
Ja, dat is in het algemeen. Voor consumenten electronica geldt een minimum van 2 jaar.
Ja, dat is in het algemeen. Voor consumenten electronica geldt een minimum van 2 jaar.
Officiële nederlandse bron a.u.b.? Erg benieuwd naar je antwoord!

Zelfs op de site van Consuwijzer staat dat de garantie-termijn afhankelijk is van de verwachte levensduur, maar niet dat er een minimum van 2 jaar is.
Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn.
En verderop:
Hoe lang moet een product goed blijven?
Gebruikt u een product op een normale manier? Dan moet u het een bepaalde tijd kunnen gebruiken. Wilt u weten hoe lang u het moet kunnen gebruiken? Ga dan na wat de levensduur van het product is.
Ik heb nog nooit in mijn leven een elektronisch apparaat gezien of gekocht of wat dan ook, waarbij ik zag dat er minder dan 2 jaar garantie op zat, of dat het stuk ging en dat iemand zei 'oh hier zit maar 1 jaar garantie op'. Het is altijd 2 jaar voor zover ik weet. Misschien staat dat niet hier in de wet maar doen bedrijven het wel omdat het in de hele EU toch verplicht is?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Je verkondigt regelrechte onzin!
Wanneer je een richtlijn implementeert dient de daarbij behorende wettekst volledig uitgeschreven te zijn. Je kunt daarin niet verwijzen naar een Europese richtlijn. Wanneer ga je je nu eens goed inlezen in de materie i.p.v. onzin te blijven beweren?
Je hebt de Nederlandse wettekst met het minimum van twee jaar dus niet gevonden, kan ik daaruit concluderen.
Het zou je sieren als je je gewoon in de materie verdiept i.p.v. je eigen interpretatie te blijven rondbazuinen. Die +2 zegt natuurlijk niets want voor dezelfde bewering eerder kreeg je een -1
"Zoek zelf maar op"... Dat is het slechtste argument in een discussie. Dat is altijd een vertaling van: "Ik heb ongelijk maar ik wil het niet toegeven".

Daarnaast kan ik het niet opzoeken, want in de Nederlandse consumentenwet wordt die twee jaar helemaal niet genoemd. Jij beweert van wel en dus is het aan jou om aan te geven waar ik dat dan kan vinden.
Zucht... De Nederlandse wet is geldig in dit geval. En daar staat nu eenmaal GEEN minimum garantieperiode in.

Ik geef het op. Je snapt totaal niet hoe de implemenatie van wetten en richtlijnen werkt maar je blijft hoog van de toren blazen.

Ik eef toe dat het ontzettend verwarrend is omdat in de richtlijn WEL 2 jaar genoemd wordt, zoals op jouw link ook staat dat nationale wetten je extra protectie geven, heeft Nederland bedacht dat recht op een deugdelijk product gedurende de gebruiksduur een verbetering is t.o.v. die vaste 2 jaar. Dát is in de Nederlandse wet terechtgekomen en dat zal de rechter ook als referentie aanhouden. Niet de Europese richtlijn.
Wederom onzin. Eerst bleef je volhouden dat je in Nederland minimaal twee jaar garantie hebt en nu kom je met de onzin dat de Nederlandse wet illegaal is.

Zou het misschien in je op kunnen komen dat je het hele systeem van implementaties van EU-richtlijnen niet begrijpt?

Er is niets illegaals aan de Nederlandse wet want per saldo is de Nederlandse consument beter af dan met de EU-richtlijn. Daar gaat het om.
Het gaat niet om lezen, maar om de systematiek hoe de EU-richtlijnen werken. Jij meent eigen regels te kunnen maken.
Dang, ik heb nog popcorn over. Wanneer gaan jullie twee verder :+ ?
Ik heb het wel vaak genoeg gezegd, hij weigert gewoon om te geloven dat EU directives boven nationale wetten gaan. Ik geef het op.
Ik weet niet hoe het eraan toegaat als je dat consumenten recht wil claimen in bijv het 3de jaar. Iemand hier ervaring mee? Kan me voorstellen dat er dan wel wat weken overheen gaan als je schriftelijk bezwaar moet indienen etc.

Ik was wel blij met Apple care aangezien ik van een 2013 naar een 2017 model ben gegaan in jaar 3.

Ja theoretisch gezien heb je her Europees recht maar ondersteund een reguliere rechtsbijstand hierbij?

[Reactie gewijzigd door psycho-realm op 22 juli 2024 13:43]

Je moet sowieso als eerste stap een aantal aangetekende brieven schrijven met een periode van zoveel weken er tussen. Rechtsbijstand heeft meestal een max. uit te keren bedrag en daar ga je misschien wel 20 of 100 keer overheen voor je bij de CJEU aankomt. Je moet alle beroepsmogelijkheden in je eigen land proberen. Dat duurt jaren.

Je kunt kijken hoe Max Schrems https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Schrems het aanpakte met de Safe Harbour regeling. Die is van 2013 tot 2015 bezig geweest om die zaak voor een Europees hof te krijgen. En daar hebben behoorlijk wat burgerrechten en privacy etc organisaties redelijk wat geld in gestopt. Op je eigen centen kom je er niet. Omdat dit puntje van die garantiewet zo theoretisch en onwaarschijnlijk is ga je denk ik geen geld los kunnen peuteren bij dat soort NGO's.

Als Apple's extra betaalde garantie vanaf het tweede jaar pas geld kostte zou het helemaal top zijn. Maar als ik hun marketing materiaal zie betaal je al extra voor de garantie vanaf 12 maanden. De eerste 12 maanden krijg je het 'gratis'. Dan betaal je dus verplicht een jaar dubbel, een maal voor de wettelijk verplichte garantie die in de aankoopsom is inbegrepen en extra voor Apple Care.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Snap niet dat je gemind wordt, want volgens mij is dit ook gewoon Europees recht.
Nee, er is een verschil tussen Europese wetten en richtlijnen. Nederland heeft de richtlijn van twee jaar NIET overgenomen.
Ja, inderdaad richtlijn. Maar waar het mij om ging is dat Europees gezien je als consument minimaal 2 jaar recht op garantie mag verwachten.

https://www.consuwijzer.n...garantieperiode-in-europa
Zie de hele discussie hierboven. Dat is dus niet zo. De Nederlandse wet is een implementatie van de richtlijn en daarin komt die twee jaar niet voor. Dat blijft een hardnekkig misverstand.\
Zie bijv ook hier:
https://europa.eu/youreur.../netherlands/index_nl.htm

Hier wordt ook niet gesproken over een minimum van twee jaar.
Wederom volstrekte onzin. De Nederlandse wet is getoetst of deze voldoende in lijn is met de richtlijn en dat bleek zo te zijn.
Het Europese Hof toetst aan de wet die van toepassing is en voor consumentenrecht is dat de Nederlandse wet en geen Europese wet.

Kun je je de uitspraak van het Europese Hof t.a.v. het downloadverbod nog herinneren? Dat was een uitspraak op basis van de Nederlandse wet en geen EU-wet.

Verdiep je in de materie in plaats van onzin te blijven schrijven.
Waar haal je die onzin toch allemaal vandaan? De huidige wet IS een implementatie van de richtlijn. Die wordt niet meer aangepast.

Ik stop ermee. Jij blijft in je eigen wereldje redeneren, niet gehinderd door enige vorm van kennis over het Nederlands en Europees recht. Informeer je eerst i.p.v. zelf regels te gaan bedenken.
Dus topjuristen van de Nederlandse overheid en van de EU hebben geoordeeld dat de implementatie wél correct is en nu moeten we met zijn allen afgaan op het oordeel van Origin64, want hij heeft heeft de waarheid in pacht?

Nogmaals, je betoog over het aanklagen hierboven is complete bullshit.
Je snapt het niet of wil het niet snappen. Je copy/paste een heleboel niet-relevante tekst. Wat daar staat klopt gewoon en dat bestrijd ik ook helemaal niet.

Als jij in Nederland een prullig zaklampje van 1,50 koopt, hoeft de winkelier je geen garantie verlenen als dat ding na 23 maanden kapot gaat. Gewoon omdat dat lampje niet gemaakt is om zo lang mee te gaan. Koop je dat lampje in landen die de 2 jaar wel hebben overgenomen, moet de winkelier wel garantie geven.
In Nederland geldt de te verwachten levensduur en die is in 99% van de gevallen twee jaar of meer en in die zin ben je als consument dus beter af. Daarvoor hoef je die exact twee jaar niet over te nemen.
Maar in die 1% van de gevallen waar je slechter af bent zou je in theorie je gelijk kunnen gaan halen bij de EU.
Nee, ik had gehoopt dat je de afgelopen twee dagen had gebruikt om je in te lezen in de materie.
Nogmaals, het gaat er bij de omzetting van een richtlijn naar een wet niet om dat ieder individueel geval er even goed of beter vanaf komt maar dat de uitwerking over het geheel gelijk of beter is. Binnen de EU is de Nederlandse implementatie gewoon goedgekeurd.
Jij hebt je niet in gelezen. Er staat letterlijk in 1 van die links dat als blijkt dat de richtlijn in theorie wordt gevolgd en de implementatie is goedgekeurd, maar er in de praktijk iemand wordt benadeeld, dat die dan naar het CJEU kan gaan om zn gelijk te halen. Er staat op de EU website dat deze directive tot een bepaald minimaal niveau MOET worden geimplementeerd. De enige logische conclusie is dat de gevallen waarin de NL wet niet de richtlijn volgt, in de praktijk tot nu toe niet zijn voorgekomen, of dat het te veel geld kost om in dat geval je gelijk te halen.
Dat neemt niet weg dat als er iemand zou worden benadeeld, dat de NL wet dan zou moeten worden aangepast, ook al is hij eerder goedgekeurd geweest. Want hoe de directive in de praktijk wordt uitgevoerd is leidend, niet de letter van de wet.

Je leest gewoon niet. Niet eens je eigen links. En niet de mijne. Of je leest het wel en je filtert meteen alle informatie die met jouw onzinnige mening conflicteert weg. En vervolgens weiger je om er even logisch over na te denken. Als landen directives maar deels mogen implementeren en als er iemand verkeerd wordt behandeld kunnen zeggen "oh dit is maar een kleine uitzondering" dan is die directive niets waard. Dat slaat nergens op. Je snapt niet wat simpele woorden zoals 'bindend' en 'minimaal' betekenen.

Ik vind dit zeer triest. En dat je dan mij nog gaat vertellen dat ik niet lees, daar wordt ik echt boos van. Je blijft doen alsof dit een gesprek is waarin we allebei omstebeurt een punt maken en op elkaar reageren. Maar je leest mijn posts en bronnen niet. Ik heb die van jou wel gelezen. Je bent een zeer vervelende gesprekspartner, die in den treure het zelfde blijft herhalen zelfs als ik jou laat zien dat op de site van de EU staat dat het niet zo werkt. Als ik jou om een bron vraag zeg je "ga zelf maar zoeken in het wetboek". Ja, dikke vinger. Het is jouw beurt. Als jij geen bronnen kunt geven dan hoef ik je niet serieus te nemen. Dan kan ik gewoon dezelfde paar links door blijven sturen, want ik heb gelijk.

Ga ajb je moeder pesten. Of lees jezelf in in de bronnen die ik je gelinkt heb. Ipv zo eigenwijs te doen terwijl je het helemaal niet snapt. Broodmongooltje

Als je nu nog eigenwijs blijft doen ga ik volgende keer meer schelden. Je bent te lang te irritant bezig geweest. En het is tijdverspilling om nog netjes te blijven want je leest toch niet.

Ga nu een bron zoeken met EU regels die de mijne tegenspreekt, bied je excuses aan, of flikker op. En leer alsjeblieft lezen. Kom niet aan met het NL wetboek, want dat is ondergeschikt aan de EU directive.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Eerst ging je zo prat op de plusjes en minnetjes bij de bijdragen. Je krijgt bijna overal -1. Ben je dan nu ook zo consequent om daar dan je conclusies uit te trekken?

Natuurlijk kun je een implementatie aanvechten, maar je moet niet denken dat je dat wint omdat er in de Nederlandse wet geen twee jaar is vastgelegd. Denk je echt dat Nederland die twee jaar willens en wetens weglaat terwijl je die eigenlijk 1 op 1 over zou moeten nemen?

Je kunt wel allerlei procedures copy/pasten maar, zoals inmiddels al tien keer gezegd, je begrijpt de materie niet. De Nederlands wet laten toetsen CJEU is volledig kansloos aangezien de Nederlandse wet prima voldoet aan de eisen van een implementatie. Ik zou zeggen succes met aanvechten!

Je taalgebruik, zoals broodmongooltje, is beneden alle peil. Dat geeft aan met wat voor een type ik te doen heb.
Ik probeerde, omdat je pertinent weigerde mijn bronnen te lezen, of je eigen, wat groepsdruk op jou toe te passen. Ikzelf heb daar niet veel mee. Ik mag alle -1tjes ter wereld krijgen, ik heb gelijk, en jij zit verkeerd, en ik zie je nog steeds niet met een bron of argument komen. Idioot.
Ah eerst was de moderatie belangrijk voor je en nu interesseert het je niet meer.
Laat je het me weten als de CJEU je gelijk heeft gegeven?
Ik dacht dat het misschien uit zou maken voor jou. Ik heb absoluut geen vertrouwen in dit moderatie systeem.

Ik zal niet benadeeld worden omdat de richtlijn in de praktijk wordt gevolgd, ook al staat het niet goed in de NL wet. :+
Wildersstemmers zijn het juist met jou eens. Nou kun je over de definitie van soeverein twisten, maar vandaag heb ik daar geen zin in.
Nee, dat zeg ik niet. Laptops zullen altijd minimaal twee jaar garantie hebben. Ik beweer echter dat je in Nederland geen minimale garantietermijn hebt maar dat de garantieperiode bepaald wordt door allerlei factoren. In landen die de richtlijn letterlijk hebben overgenomen krijg je dus de rare situaties dat winkeliers mogen opdraaien voor de vervanging van spotgoedkope elektronische gadgets die eigenlijk helemaal niet gemaakt zijn voor een levensduur van twee jaar. Als je voor 2 euro een Chinese kabeltester koopt, is het gewoon niet redelijk om na 23 maanden daarover garantie te gaan claimen als een degelijke kabeltester normaal een prijs heeft van 25 Euro.
Bij de Nederlandse implementatie is er rekening gehouden met de proportie en dat het niet redelijk is om te verwachten dat alle elektronicaproducten, ongeacht prijs en kwaliteit, minimaal twee jaar mee zouden hoeven gaan.
Regels hoeven niet altijd redelijk te zijn. In dit voorbeeld kun je gewoon na 23 maanden die garantie claimen. Als de NL staat jou daar niet in wil bijstaan kun je naar het CJEU. Je snapt donders goed wat ik je al dagen probeer te vertellen maar je bent gewoon super super eigenwijs. Jij vind deze regel oneerlijk en daarom blijf je volhouden dat het niet zo werkt. Voor NL bij de EU zat werkte het zoals jij zegt. Nu niet meer. De EU heeft een ondergrens gesteld van 2 jaar en als het product minder lang meegaat dan dat, mag de fabrikant daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. Dit is de taak van het eindverkooppunt.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Nee, ik ben realistisch, niet eigenwijs. Jij gaat vooral uit van hoe JIJ het allemaal graag zou zien werken. Ik ga uit van hoe het in de praktijk werkt.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 13:43]

In de praktijk wordt de richtlijn gevolgd, laat me 1 voorbeeld zien waar dit niet gebeurt.
In de praktijk wordt de wet gevolgd. Niet de richtlijn.
Probeer mijn voorbeeld maar uit. Koop bij de action een gadget van een paar Euro en probeer na 23 maanden je garantie te claimen. Die krijg je in Nederland gewoon niet. In Duitsland of België wel. Dat is mijn voorbeeld.
Ik heb het geld niet om bij de rechter mijn gelijk te gaan halen in zo'n geval. Je moet eerst alle beroepsmogelijkheden uitputten in je eigen land voordat je je zaak bij de EU mag aanbrengen. Dus of ik geef een paar euro uit aan een gadget wat ik niet nodig heb en ik krijg mijn garantie gewoon na bijna 2 jaar, evt met wat hulp van een consumenten organisatie, of ik moet al mijn spaargeld uitgeven om dan aan jou te gaan bewijzen dat ik gelijk heb terwijl ik al lang weet dat ik gelijk heb.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

1 jaar garantie in de VS ... Laat direct zien hoeveel vertrouwen de fabrikant in haar eigen product heeft - vooral bij hardware die vaak duizenden euro's kost.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 13:43]

Je kunt altijd AppleCare bijkopen... Dat is het argument.
Je kunt altijd AppleCare bijkopen... Dat is het argument.
"Betaal ons ontzettend veel geld voor een product dat maar een jaar meegaat. Als je het twee jaar wilt gebruiken, dan kun je nu alvast de reparatie vooruit betalen die je over anderhalf jaar vast wel nodig gaat hebben."
Dat laat wat mij betreft inderdaad zien dat Apple ontzettend weinig vertrouwen in haar eigen producten heeft. Als ze er (zonder bijbetalen) gewoon vijf jaar garantie *) op gooien en zeggen "ja, onze producten zijn zo goed en ons idee van klantenservice is dat je je nooit in de steek gelaten mag voelen", dan laat je zien dat je achter je product staat!

Bij goedkope rotzooi die je voor anderhalve euro uit de koopjeshoek meeneemt is dat inderdaad geen realistische verwachting. Maar als ik kijk naar de prijskaartjes van Apple-producten, om het over het imago dat ze zichzelf aanmeten helemaal nog maar niet te hebben, dan denk ik niet dat het eerlijk is om Apple onder "tja, het is ook goedkope troep, wat verwacht je dan??" te plaatsen. Ik type dit op een (toegegeven, indertijd behoorlijk prijzige) HP laptop uit eind 2006. De accu doet niets meer, de voedingsadapter heeft het in 2014 (??) begeven en een paar toetsen werken niet altijd even lekker. Voor de rest doet ie het nog prima. Als dit ding het 12 jaar uithoudt, waarom zou je van een nog veel duurdere laptop van het ultieme premium-merk dan geen 2 jaar mogen verwachten...!?

*) Dan bedoel ik het soort garantie waarbij ze hun eigen fouten ook daadwerkelijk toegeven; niet het soort garantie waar ze zich in allerlei bochten wringen om er onderuit te komen en hun belofte pas nakomen als ze daar door een rechter toe gedwongen worden...
In de EU is een minimum van 2 jaar garantie verplicht, ook voor Apple. Waar jij die 1 jaar vandaan haalt, is misschien je verwarring met Apple's AppleCare (een extra garantie BOVENOP de garantie waar je al recht op hebt). Bij een nieuw Apple product heb je namelijk 1 jaar AppleCare, maar wel gewoon 2 jaar wettelijk verplichte fabrieksgarantie. En zelfs na deze periode mag je verwachten dat je product nog langer mee zal gaan. Bij non-conformiteiten binnen het derde jaar mag je verwachten dat Apple nog steeds service verleent op het gebied van reparatie, weliswaar met een bijdrage van de koper aangezien de reparatie de levensduur van de dan al 3 jaar oude laptop mogelijk kan verlengen.
Mijn 12” MacBook uit 2015 heeft de problemen ook. Binnen de garantie periode heef Apple het toetsenbord (lees: hele topcase) 5x vervangen. Inmiddels zit er officieel geen volledige garantie meer op, maar ik kan hem door dit programma nu wel weer laten vervangen. Ik hoop alleen dat ze nu het nieuwere type er op kunnen zetten, want dat toetsenbord uit de eerste 12” had nog minder travel en had nog meer last van toetsen die bleven hangen.
Dat doen ze nooit. Ze gebruiken altijd het originele type toetsenbord, helaas.
Er zijn meerdere revisies geweest. De 2017 is betrouwbaarder dan de 2016 bijvoorbeeld. Dus je krijgt wel degelijk een nieuwe iteratie als die er is.
Wat HSL zegt dus. Die revisies passen bij aparte modellen. Apple stopt er altijd het onderdeel in dat er bij hoort. Tenzij ze daar ditmaal van afgeweken zijn, maar normaal doen ze dat nooit.

Met de afbrokkelende topcase van de plastic MacBook destijds hebben ze nooit zelfs maar enige moeite gedaan om het probleem echt te verhelpen. Terwijl het zo makkelijk was geweest: Het plastic randje zachter en breder maken. Daardoor bleef het probleem keer op keer voorkomen na elke reparatie.

In dit geval is het toetsenbord ook nog eens vastgenageld (met klinknagels) aan de topcase dus je krijgt gewoon het model topcase wat bij jouw type hoorde. Want het is nauwelijks los te maken en zelfs als je dat voor elkaar krijgt zal je schroefdraden moeten tappen ofzo om het nieuwe toetsenbord er in te krijgen. Dure grap voor Apple, maar dat krijg je ervan als je je hardware zo ontwerpt dat het nauwelijks te repareren is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:43]

Die revisies passen bij aparte modellen. Apple stopt er altijd het onderdeel in dat er bij hoort. Tenzij ze daar ditmaal van afgeweken zijn, maar normaal doen ze dat nooit.
De iPhone 6 heeft ook meerdere revisies gehad. Deze zijn nu ongeveer even stevig als de 6S.

Ik heb links en rechts gelezen - tweede hands info dus - dat er in de tussentijd revisies geweest zijn binnen de zelfde generatie van het keyboard.

Ik vraag me ook sterk af dat de ‘16 en de ‘17 keyboards onderling niet uitwisselbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 juli 2024 13:43]

Dat zijn ze inderdaad.
De 2015 was alleen echt weer heel anders, met veel minder travel. Dus ik gok dat daar geen nieuwere in past. :(
Garantie stopt niet na 2 jaar. Er is in Nederland nog zoiets als een redelijke verwachting.

Je mag redelijkerwijs verwachten dat een toetsenbord, dat vrijwel gefixeerd zit in de unibody, net zolang mee gaat als de laptop zelf.

Dat word het zaak om de levensduur te bepalen en dat is lastiger. Vaak word de afschrijvingsperiode (5 jaar) als referentie gebruikt en kan Apple je wel rekenen voir de benutte periode, maar betekent dat dat je na 3 jaar zeker 40% korting hoort te krijgen op de prijs voor vervanging en herstel.

Maar dan is er nog iets als gelijk hebben en gelijk krijgen.

Apple zou zijn producten iets duurder moeten maken en wat soepeler omgaan met garantie. Dat zou ze een echt premium product maken.
Nog duurder? Ze zijn net de duurste in de markt en dan zo'n kwaliteit durven leveren...
@Andros en @Origin64

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Apple te duur voor wat je krijgt. Een mooi design dat jaren uitgenut word met verouderde hardware en een abonimabel service model.

Maar als ze dan een stap willen maken; maak die meuk 10% duurder en de apple fans kopen nog steeds de producten.

En duurste? Vergis je overigens niet in de ultrabooks van andere fabrikanten, De Microsoft Surfacebooks zijn ook niet bepaald goedkoop (en ook niet fatsoenlijk te repareren).
Ja met die ultrabooks zei ik dat al toen de eerste te zien waren op de tech beurzen. Dat alle fabrikanten apple willen kopieren door 500-1000 euro te veel te vragen voor een laptop met average hardware en dan als verantwoording te noemen dat het lichter is en die aluminium unibodys zo duur zijn.

Net zo goed als Samsung en vele andere smartphone fabrikanten Apple willen kopieren door veel te dure hardware in telefoons te stoppen en allemaal nutteloze software gimmicks te programmeren om die enorme kosten enigzins te rechtvaardigen ipv een goed product te maken voor een goede prijs want daar zit minder winstmarge op.

Gelukkig is er buiten Apple nog genoeg keuze dat je wel voor een goede prijs redelijke hardware kunt kopen.

Voor het geld wat Apple nu verdient zouden ze gewoon niet moeten proberen hun klanten op te lichten. dat vind ik niet te verantwoorden en bewijst maar weer dat veel mensen die apple kopen een beetje naief zijn.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Weet je, het zal mij mijn derriére oxideren wat mensen bereid zijn voor een Mac te betalen. Ik heb er wel eens serieus naar gekeken, maar uiteindelijk kunnen ze me niet over de streep trekken.

Doe mij maar een lompere computer die ik zelf kan openen en sluiten met normaal gereedschap en een feilloos toetsenbord is ook wel fijn, een redelijke accuduur en het is ook wel fijn als die niet op je benen inbrand.

Een fatsoenlijke telefoon vind ik nog steeds moeilijk. Een redelijke bouwkwaliteit is nog wel te vinden (mijn s7 edge is na 2 jaar nog als nieuw) maar een goed OS is er niet echt meer. iOS is mij te besloten en Android geeft te veel bloatware en te kort gegarandeerde updates.

Ik overweeg nu mijn s7 te rooten en LineageOS te gaan gebruiken of toch op een toestel met Ubuntu Touch aan te schaffen. Of misschien zelfs een Purism Librem 5 al is het de vraag hoe lang dit toestel ondersteund zal worden.
Op Android is wat je bloatware noemt eigenlijk spyware die je contactenlijsten doorstuurt naar de fabrikant. Daarom altijd meteen rooten en een custom rom erop zetten. Zelfde met een nieuwe laptop. Meteen formatteren, recovery partitie ook weg, en je OS naar keuze er op zetten zonder spyware er in.

Die Librem 5 zou leuk zijn, als ze een model uitbrachten voor een redelijke prijs. Ik ga geen 600 euro voor eenn mobiel betalen. Das gekte. Dat geef ik niet eens aan mn pc uit elke paar jaar. Waarom dan wel voor een apparaat wat minder kan en sneller stuk gaat.

200 euro maximaal.

Op dit moment zou ik als mn mobiel stuk gaat waarschijnlijk weer een Nokia 3310 of equivalent kopen. Geen gezeik, gaat niet stuk, niet duur, geen whatsapp, geen spyware, geen facebook, en er staat Snake op.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:43]

Microsoft heeft dan ook geprobeerd de filosofie van Apple te kopieeren. Ze hebben met hardware dan ook een hit & miss reputatie en dat gaat op die manier niet beter worden.
Zeker net na de switch naar Intel waren Apple computers niet duurder dan een vergelijkbare Windows PC met dezelfde specs. Ik heb de vergeljking verschillende keren gedaan met o.a. wat Dell leverde.
Maar hun upgrades naar meer RAM, grotere SSD e.d. zijn vaak wel erg duur, en tegenwoordig zijn bepaalde modellen zeker te duur in verhouding. Bij de Macbook Pro 2017, lijkt het o.a. aan die idiote Touchbar te liggen.

Daarnaast heeft Apple de neiging om soms onnodig dure componenten in hun machines te stoppen, waardoor de prijs/prestatie verhouding soms minder is. i7 vs. Xeon, dat soort dingen.

bij dezelfde/vergelijkbare hardware is Apple vaak vergelijkbaar geprijst als je de getallen daadwerkelijk naast elkaar legt. Maar hun laptops zijn de laatste tijd idioot.
Dat klopt allemaal wel, maar de bewijslast is nu omgedraaid.
Krijgen de mensen die 400 tot 700 dollar hebben betaald om dit probleem op te lossen, wat Apple pas nu officieel onderkent, nu ook hun geld met terugwerkende kracht terug?
Ja, zie artikel. Mits bij Apple uitgevoerd.
Pech dus voor mensen die het bij een 3rd party repair shop hebben laten vervangen, omdat reparatiebedrag bij Apple te hoog was, zelfs binnen garantieperiode.

Door die reparatie is je garantie dus ook weg. Krijg toch naar gevoel hierbij, omdat Apple je weinig echte keus gaf dan 400 tot 700 dollar te lappen. Zou ze sieren om ook de 3rd party repairs enigszins te vergoeden.
Dat lijkt me onredelijk. Geen enkele fabrikant zou zoiets doen. In dit geval zullen ze ook alleen reparaties vergoeden die door Apple of door Apple erkende reparateurs zijn uitgevoerd.
Of bij een door Apple gecertificeerd bedrijf, ik denk dan aan Xando of Card bijvoorbeeld.
Ik denk het wel. Collega heeft iMac met beruchte serie harde schijf. Deze heeft hij laten vervangen, maar dezelfde schijven waren op. Hij heeft toen een grotere schijf gekocht en kreeg zelfs die duurdere schijf vergoed toen Apple het probleem erkende en er een repair program voor maakte. Sterker nog, hij werd er door Apple voor benaderd.
Als ze het probleem eenmaal (soms: eindelijk) erkennen, handelen ze het wel netjes af.
Ik vind de tegenwoordige MacBooks vergelijkbaar met een wegwerpaansteker: bijna uit één stuk vervaardigd, alles onherroepelijk aan elkaar gelijmd en gemaakt om na assemblage niet meer te kunnen openen c.q. repareren. En als ik dan lees wat voor schandalig hoge bedragen ze vragen voor reparatie, óf moeilijk doen als iemand gebruik maakt van zijn/haar garantierecht, dan zullen ze mij in ieder geval nooit als klant krijgen. En dat terwijl zo'n machine al duur genoeg is en je je hele maandsalaris eraan uitgegeven hebt. Tssss.... echt schunnig! Ik kan me er behoorlijk over opwinden.

Laat mij maar lekker rommelen met "gewone" laptops. In de afgelopen 10 jaar heb ik bij mijn batterij aan laptops nog niet één keer gekke dingen meegemaakt. De laatste issue was een harde schijf die het begaf in 2011. Verder zijn mijn enige kosten aan computergebruik de aanschaf en het stroomverbruik. En ik ben een "happy" computergebruiker.

Bottom line is dat het niet erg is om veel geld te betalen, mits je daarvoor ook een robuuste en stevige machine krijgt waaraan je alleen al kunt voelen dat het kwaliteit is. Maar als je voor dat geld ook nog maar nauwelijks kwaliteit krijgt, dan gaat het mij te ver. Apple wordt zó overrated. Maar dat zeggen is tegen het zere been van tevreden Mac'ers.

Off-topic:
Deze tendens geldt niet alleen voor computers hoor, ook voor andere producten is dit een modeverschijnsel. Neem de vergelijking met draaitafels: vergelijk de ouderwetse Technics SL-1200 MKII eens met het "moderne" Pioneer PLX-1000. Een wereld van verschil: bij eerstgenoemde kun je met gemak een fles cola erop leeggieten of er zelfs met je volle gewicht een pirouette op doen (heb het gezien bij de DMC wereldkampioenschappen jaren geleden. Bij de tegenwoordige Pioneer PLX-1000 breekt bij wijze van spreken er al van alles vanaf als je er tegenaan spuugt. Reden: matige kwaliteit van materialen, zo hoog mogelijk winst eruit halen.
> In de afgelopen 10 jaar

Ik heb net m'n 2008 Mac Book Pro vervangen door een nieuwe. Jij hebt een 'batterij aan laptops' versleten en ik heb 10 jaar lang één en dezelfde machine gebruikt. Ik heb een jaar of vijf terug eens de harddisk vervangen door een SSD, omdat 200G toch wel erg krap werd. En een keertje een nieuwe accu.

Dat is wat ze bedoelen met kwaliteit.
Goh mijn MacBook Pro 2008 is toevallig ook net kuren gaan vertonen. Planned obsolence?

Denk niet dat ik ooit een betere laptop in handen heb gehad. Mijn 2015 is prima tot nu toe, al moet ik wel nog een keer terug voor de laminatie van het scherm.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 22 juli 2024 13:43]

Wacht even.... hoe kom je erbij dat ik een batterij aan laptops versleten heb? Ik heb ze namelijk nog allemaal, en werken stuk-voor-stuk nog uitstekend. Enne.... nog steeds géén kuren! Integendeel, het draait nog als een tierelier en worden allemaal nog steeds regelmatig gebruikt!

Dát is wat ze bedoelen met kwaliteit! ;)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 22 juli 2024 13:43]

Heb zowel bij de 13" 2016 (zonder tb) en 13" 2017 (met tb) problemen gehad met toetsen die het echt niet deden, nieuw uit de verpakking. Geloof me, dan schrik je echt wel even.

Gelukkig met wat overtuigingskracht (herhaaldelijk op de toets rammen) werkten ze weer. Zelfs een toets gehad die wel klikte maar geen of dubbele toetsaanslag gaf.

Nu af en toe met een busje lucht de boel schoon blazen en dan gaat het wel weer maar irritant is het wel.
Waarom ben je daar niet meteen mee teruggegaan? Bij de prijzen van die machines lijkt zoiets me onacceptabel.
Omdat ik hem nodig had en het uiteindelijk wel werkte (en nu nog werkt). Maar het geeft wel aan hoe kwetsbaar het mechanisme is.
Helaas moest de vorige keer dat ik het zelf wilde laten repareren ook het volledige moederbord worden vervangen wegens een melding tijdens controle, ze mogen hem niet teruggeven met zo'n melding. Dat werd een beetje gortig qua kosten.
Kijken hoe ze dit aanpakken onder dit programma...

Mooi dat je ook eerdere reparaties vergoed krijgt.
Als ze ná reparatie een melding krijgen die er eerder níet was hebben zij het ding kapot gemaakt.
Alle hardware kent natuurlijk problemen, of het nu duur of niet is, als consument en fabrikant moet je er vanuit gaat dat iets kapot kan gaan door een technische fout.

Dat een toetsenbord vervangen tussen de 400 en 700 euro moeten kosten daar en tegen is puur omdat apple zijn prioriteiten bij design legt. Daar is niks mis mee, maar als je Apple gebruiker bent heb je geen keus meer. Als de Macbook pro nu puur praktisch was en de Macbook Air nu puur voor design, dan kan je als cosument nog kiezen voor iets wat makkelijk mee te nemen is en iets wat makkelijk te onderhouden is.

Waarom ze alle laptops op dat punt gelijk getrokken hebben snap ik nog steeds niet.
Spijker op z’n kop!

En daar ben je niet de enige in: https://9to5mac.com/2018/06/22/macbook-pro-range/
Ongeveer ietsje minder dan de helft heeft hier problemen mee. Dat is best wel wat.
Vraag is, hoe los je dit op? Er is niet een andere betere toetsenbord voor handen.
Het blijft dus een gok of de nieuwe het blijft doen.
Rijkelijk late reactie van Apple, erg jammer.
Ik denk dat ze gewoon iedere keer hetzelfde soort toetsenbord er in blijven stoppen. Kom maar weer terug als er weer wat mee is.
Heb hier nog drie apple toetsenborden liggen, allemaal defect. Koop die dure rommel niet meer. Bij alle drie doen bepaalde toetsen het niet meer en dat verschillend bij alle drie. Repareren? Da ga nie, het is potdicht gelijmd en ik denk eerlijk gezegd dat daar ook het probleem zit, het fabricage proces van de verlijming (de druk dat wordt uitgeoefend). Waarschijnlijk staat de behuizing zo onder stress dat ook drukt op (of trekt aan - door temperatuurwisselingen, uitzetten) het toch al erg fragiele membraan dat uiteindelijk haarscheuren gaat vertonen. Dus tja, het probleem doet zich niet alleen voor bij laptops.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 13:43]

Losse toetsenborden? Zijn die niet nog gewoon onder garantie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.