Gebruikers klagen Apple aan voor problemen met MacBook Pro-toetsenborden

Twee gebruikers van de MacBook Pro hebben Apple aangeklaagd vanwege de problemen die voor lijken te komen bij het toetsenbord van de 2016-versie van de laptop. Volgens de aanklagers wist Apple al van de problemen, voordat de laptop werd uitgebracht.

In de aanklacht schrijven de aanklagers dat toetsen in het toetsenbord van de MacBook Pro 2016 de neiging hebben om vast te blijven zitten en dan niet langer aanslagen te registreren. Verder klagen ze dat wanneer er minimale hoeveelheden stof of vuil onder de toetsen komen, ze al stoppen met werken. Het probleem zou zich bij duizenden gebruikers voordoen.

Wanneer gebruikers met problemen aan het toetsenbord zich tot Apple keren voor garantie, weigert het bedrijf in sommige gevallen het toetsenbord te repareren, claimen de aanklagers. In plaats daarvan zou het bedrijf enkel adviezen geven om het zelf op te lossen. Wanneer gebruikers toch het toetsenbord laten vervangen door Apple, zou het bedrijf hier 400 tot 700 dollar voor vragen, waarna in sommige gevallen de problemen later alsnog zouden terugkomen.

De aanklacht is ingediend door gebruikers Zixuan Rao en Kyle Barbaro, die allebei problemen ondervinden met de toetsenborden in hun MacBook Pro-laptops. Ze worden bijgestaan door inmiddels bijna 20.000 gebruikers die op Change.org een petitie hebben getekend om Apple de toetsenborden op alle MacBook Pro-laptops met butterfly-toetsenbord te vervangen.

Rao en Barbaro hopen met de aanklacht Apple zover te krijgen om te betalen voor de schade en kosten van de rechtzaak. Daarnaast eisen ze dat Apple openbaar toegeeft dat het ontwerp van het toetsenbord ontwerpfouten bevat en het bedrijf defecte laptops vervangt.

Afgelopen maand is het gebleken dat het toetsenbord in de MacBook Pro uit 2016 relatief vaak voor problemen zorgt. Volgens gegevens van AppleInsider zouden er van 1402 garantieclaims er 165 keer sprake zijn van een defect toetsenbord, bijna 12 procent van de gevallen. Dit is vaker dan bij eerdere modellen. Bij het 2017-model lijkt het probleem minder voor te komen.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

13-05-2018 • 14:06

357

Reacties (357)

357
329
188
9
0
80
Wijzig sortering
Wanneer gebruikers toch het toetsenbord laten vervangen voor Apple, zou het bedrijf hier 400 tot 700 dollar voor vragen
Is dat niet bizar veel geld voor een reparatie terwijl een nieuwe Macbook €1700 kost?

@TGlev @Anoniem: 237999 @Retrail Dank voor jullie toevoeging.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 23 juli 2024 00:05]

Dat heeft in dit geval te maken met de oplossing die Apple kiest. Ze zijn niet in staat alleen het toetsenbord te vervangen namelijk. Dus als je een nieuw toetsenbord nodig hebt krijg je een compleet nieuwe zogenaamde topcase. Dit is dan een nieuwe aluminium behuizing waar het toetsenbord in zit, het toetsenbord en ook de batterijen. Dat hele onderdeel kost dus ergens tussen de 400 en 700 euro afhankelijk van model en dan nog de de arbeid :)
In deze tijd van aandacht voor het milieu is het toch ongelofelijk dat een onderdeel zo slecht vervangbaar is? Moet je je voorstellen dat autofabrikanten dat soort geintjes uithalen! "Nee meneer, we kunnen alleen winterbanden inclusief velg en wielophanging monteren, omdat wij er zelf voor hebben gekozen dat deze onderdelen niet uit elkaar gehaald kunnen worden."

Ik vind het al jammer dat zoveel laptops tegenwoordig geen eenvoudig vervangbare accu meer hebben, die heb ik bij oudere modellen vaak nog wel vervangen om de laptop een 2e leven te geven. Maar een toetsenbord dat niet los vervangbaar is... Mijns inziens slaan we dan een beetje door. Is dat omdat het dan allemaal nog wat platter kan?
Anoniem: 310408 @Grrrrrene13 mei 2018 18:20
Als jij een dunne laptop wilt zal je wel met lijm etc moeten werken. Anders krijg je ze bijna niet stabiel. Overigens is dit in auto's al decennia aan de gang. Omdat arbeidskosten zo hoog zijn moet er vaker en vaker met.grotere modules gewerkt worden.
Dat is het punt denk ik een beetje: wil de consument dit wel? De compromissen die je moet sluiten voor een nog wat plattere laptop zijn enorm en wat winnen we? Een millimeter, misschien twee. Je ziet dat op heel veel gebieden: de fabrikant schiet door en maakt iets waarvan je je kunt afvragen of de consument dat wel wil. Denk bijvoorbeeld aan smartphones met kleine accu's zodat ze in een platte behuizing passen.

Dus tsja "als jij een dunne laptop wil", dat wil ik wel, maar niet _zo_ dun dat er allemaal nadelen aan gaan kleven.
Dus tsja "als jij een dunne laptop wil", dat wil ik wel, maar niet _zo_ dun dat er allemaal nadelen aan gaan kleven.
Ik vind dit altijd zo'n onzin. Aan verkleining zit al decennialang allerlei nadelen (en voordelen) dan kan je niet gewoon at random maar roepen dat het moet stoppen...

Waarom moet je een compleet nieuwe 32 GB ram kopen als er slechts 64 kb daarvan kapot is, als we gewoon bij het ram-formaat van de commodore 64 hadden gebleven dan had je voor een paar cent die kapotte 64 kb kunnen vervangen.

Je had wel een extra kamer nodig om die 32GB te kunnen plaatsen, maarja dat is uiteraard iets anders.

We zijn nu gewoon bij laptops op het nivo aangekomen dat er gewoon concreet last komt van schroeven ipv lijmen.
Sorry maar ik heb werkelijk nog nooit iemand horen klagen over de dikte van zijn laptop.

Weet je waar ik mensen wel over hoor klagen? Dat de batterij na een paar jaar niks meer is en dat de laptop zo traag is als maar kan vamwege opgebouwde stof/uitgedroogde koelpasta.

Als je dan zon mooie platte laptop hebt kan die mooi de container in want repareren is niet te betalen en zelf kun je er niks aan doen omdat het één vastgelijmde zooi is.

Ik wil eigenlijk wel eens een goed artikel zien wat nou precies het voordeel is van dunner, want als je ook maar een klein beetje rekening houd met milieu ontgaat het mij geheel.
Anoniem: 98006 @Annihilism14 mei 2018 12:56
Het grootste voordeel is niet voor de klant, maar voor de fabrikant. Schroeven is gewoon duurder dan lijmen, waar het gaat om productie.

En reparatie wordt hier wat betreft prijs altijd vergeleken met de aanschaf prijs van het product, maar voor de fabrikant gaat dat natuurlijk niet op. Als een monteur 3 uur moet schroeven om een onderdeel te vervangen, kan het al heel snel goedkoper zijn voor de fabrikant om het hele ding gewoon weg te gooien en een nieuwe te leveren.

Het is een simpel rekensommetje.
(prijzen en aantallen even verzonnen)
Stel MBpro gelijmd kost apple 500 euro en een geschroefde kost vanwege extra arbeidsloon 505 euro. Elke 100 laptops die ze produceren hebben ze al 1 gelijmde terug verdient. Dus al moeten ze 1 op de 101 laptops volledig vervangen, zijn ze met lijmen nog steeds goedkoper uit. En na de garantie periode interesseert het ze al helemaal niet meer.
Anoniem: 345323 @Annihilism13 mei 2018 21:28
Weet je waar ik mensen wel over hoor klagen? Dat de batterij na een paar jaar niks meer is en dat de laptop zo traag is als maar kan vamwege opgebouwde stof/uitgedroogde koelpasta.

Als je dan zon mooie platte laptop hebt kan die mooi de container in want repareren is niet te betalen en zelf kun je er niks aan doen omdat het één vastgelijmde zooi is.
Als eigenaar van een MacBook Air uit 2013 kan ik je uit eerste hand vertellen dat de door Apple gebruikte materialen (in ieder geval toen nog wel) niet na een paar jaar kapot gaan. De MacBook is nog net zo snel als toen hij uitkwam, misschien nog wel sneller door de macOS upgrades die in de tussentijd zijn uitgekomen. Ook de accu is met 400 cycles nog steeds 85 procent van zijn originele capaciteit en levert daarmee zeker 7 a 8 uur stroom.
Dan heb je echt geluk gehad, want die serie kampt met veel problemen. Waaronder het loslaten van de lijm van het scherm door de hitte die de CPU er uit gooit.
Anoniem: 345323 @jabwd14 mei 2018 17:50
Uit mijn persoonlijke ervaring weet ik dat de MacBook Air in sommige gevallen heet kan worden, maar dat is altijd als ik een VM draai met Windows 10 erop of als een applicatie gaat hangen en opeens 200% CPU tijd gaat vreten. Voor de overige tijd wordt de computer nauwelijks warm. Ik weet dan ook niet goed waar je het over hebt. Kan het zijn dat je een MacBook Pro bedoelt?
Nou koelpasta vervangen is bij oude laptops ook niet makkelijk.

Laatst bij een 10 jaar oude Toshiba L40 een cpu upgrade gedaan. Dat was 30 schroefjes voordat ik er bij kon.

Nu was die nieuwe cpu maar 5 euro :) Maar toch.
Sorry maar ik heb werkelijk nog nooit iemand horen klagen over de dikte van zijn laptop.
Tja, je hebt klagers en je hebt gewoon kopers...

En weet je waar de fabrikanten naar kijken, naar de kopers en niet naar de klagers. En in de praktijk verkoopt een dunner model simpelweg beter en geeft eigenlijk niemand iets om de batterij.
Als je dan zon mooie platte laptop hebt kan die mooi de container in want repareren is niet te betalen en zelf kun je er niks aan doen omdat het één vastgelijmde zooi is.
Praktisch gezien is menig huidige laptop over 2 jaar simpelweg niet meer te repareren en daar heeft de lijm niets mee te maken maar de telkens sneller voortgaande techniek alles.
Chips die vandaag gebruikt worden zijn morgen oud en worden niet meer geproduceerd.

Wil je weer repareerbare spullen krijgen dan moeten er gigantisch veel dingen veranderen in de hele wereld en of er dan lijm of schroeven gebruikt worden is 1 van de laatste dingen die echt zoden aan de dijk zet.
Juist om reparaties rendabel te maken zijn 'kleine details' als lijm versus schroeven heel belangrijk. Dat er nog meer speelt, ja natuurlijk, maar je moet ergens beginnen en dan scheelt dit al een slok op een borrel.

Ik heb geen aanwijzingen dat de huidige laptops korter meegaan dan de vorige generaties. Voor zover onderdelen niet meer leverbaar zijn (ook een belangrijke factor waar de fabrikant verantwoordelijk voor is), kun je vaak nog merkloze nieuwe of zelfs slooponderdelen krijgen.

De sneller voortgaande techniek (is dat wel zo?) maakt een laptop ook niet binnen 2 jaar obsolete. Ik denk zelfs in tegendeel. 5 tot 10 jaar oude computers zijn vaak in staat om actuele software te draaien. Dat is wel eens heel anders geweest. 5 tot 10 jaar is voor een laptop nog altijd 3 tot 7 jaar en ik ken mensen die probleemloos op een oudere werken. Sterker nog, ik typ dit op een probook 4520s, die er opzich gebruikt uitziet maar technisch nog prima is en vlot werkt. Gedurende zijn levensduur zijn de harddisk en de accu elk 1 keer vervangen en is er wat RAM bijgestoken. Allemaal dingen die zonder of met een paar schroefjes kunnen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 00:05]

Dat is onzin, LG maakt met de Gram een laptop die én heel dun is, maar ook heel goed repareerbaar. Een verwisselbare accu (of makkelijk vervangbaar, een paar schroefjes losdraaien i.p.v. de föhn van moeders of de vrouw pakken) maakt het gemakkelijk het apparaat nog een extra aantal jaar te gebruiken... Of als je hem eruit kan klikken en meteen on the go een andere kan plaatsen, dan heb je veel meer endurance! (langer werken dus, nog langer onderweg kunnen zijn :) )

Maar de bovenkant van een laptop volledig vervangen omdat het toetsenbord kapot is? Dat is echt onzin, mijn Asus K53SD had na 5 jaar (extreem) intensief gebruik ook een nieuw toetsenbord nodig, de spatiebalk en andere veelgebruikte toetsen reageerden niet meer, 35 euro en een paar klikjes met een mes en er zat een nieuw toetsenbord in! ;)

[Reactie gewijzigd door barta123 op 23 juli 2024 00:05]

Techniek loopt steeds minder snel voor,dus dat is geen eden of excuus.
Zie recente artikel van tweakers: wet van remmende voorsprong.
Nee, mensen klagen niet over de dikte omdat ze die zelf kiezen.
Ze gooien hun bakstenen buiten en kopen dunne laptops.
Ik ga echt geen baksteen meer meesleuren. Mijn laptop zal dun zijn, of niet zijn.

Kijk maar eens naar de markt, het is simpel dikke laptops verkopen gewoon een pak minder.
Tenzij je natuurlijk een laptop koopt die niet beweegt, maar dan koop je beter een desktop, en zelfs daar zie je een trend naar All-in-one omdat mensen geen 20 kabels meer willen op hun bureau.


En met de betrouwbaarhied valt het allemaal wel mee. Zowel bij Apple als bij andere fabrikanten.
En jij gelooft dat een paar schroefjes een laptop gelijk een paar millimeter dikker maken?

En wat is volgens jou precies een baksteen? Een Thinkpad Carbon X1 is bijvoorbeeld maar 0,6mm dikker dan een Macbook pro maar wel veel beter te repareren omdat hij wel schroeven heeft (de macbook pro met touchbar heeft een repairability score van 1 op ifixit).

Lijkt me vrij onnozel om voor een verschil van 0,6mm (dus 0,06 cm) een laptop zo te ontwerpen dat je hem kan weggooien als er iets mis gaat.
Die X1 Carbn heb ik ook, en die is inderdaad dun genoeg.
Het gaat de meeste mensen bij laptops om het gewicht, en niet om de dikte.

Vaak gaat dat samen en daarom verkopen dunne laptops beter, maar de primaire reden is dus gewicht.
Die 64kB van de C64 was duurder dan de 32GB RAM nu, dus daar gaat je vergelijking al mank. Of vind je dat we tegenwoordig bij het vervangen van het laptopscherm ook wel erg veel pixels vervangen vergeleken met vroeger, toen laptops nog een 320 x 240 scherm hadden? 8)7

Verder: laptops worden inderdaad al decennia dunner (en lichter) en dat is jarenlang goed gegaan zonder dat de accu vastgelijmd moest worden en het toetsenbord een werd met een significant deel van de elektronica. De GRiD 1101 wordt gezien als de eerste laptop volgens het moderne "clamshell" ontwerp. Kijk eens hoe dik dat ding was! En hij woog ~5kg. We hebben bakken vooruitgang geboekt ten opzichte van dat model zonder al die nadelen die nu geïntroduceerd worden.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 00:05]

Anoniem: 345323 @Grrrrrene13 mei 2018 21:25
We hebben bakken vooruitgang geboekt ten opzichte van dat model zonder al die nadelen die nu geïntroduceerd worden.
Moest wel even gniffelen toen ik die site las waar dit ding wordt beschreven:

The rechargeable battery for the built-in clock/calendar can be seen above with the 'bubbles'. It is glued down and soldered in, thus difficult to replace once it goes bad.

The 'bubbles' are on the back of the motherboard, which is installed face-down inside the GRiD case.

There is no room or sockets for any upgrades. All of the chips, including the memory and operating system ROMs, are soldered in and not easily replaced.
Je moet alleen wel bedenken dat dat min of meer een bios-backup batterij was die de tijd en datum door liet lopen als hij onderweg was. Dit apparaat kon niet zonder netstroom werken :)
Als Apple klant: Nee, ik wil dit niet.

De oude MacBook Pro Retina was dun genoeg. De Air ook. En daar kon wel een behoorlijk toetsenbord in. Ik heb nu een nieuwe MacBook Pro van mijn werk maar ik gebruik hem nog maar zelden, het toetsenbord is zo slecht. En ik heb nog niet eens de problemen uit dit artikel. Het werkt wel gewoon maar de aanslag is te licht en de travel te kort.
Dit dus. De reden waarom ik op kantoor aanmaan om iedereen anders eerst van die nieuwe MBP's te voorzien, en mij zo lang mogelijk mijn 2015 model wil gebruiken. Ding is al een jaar afgeschreven maar telke male ik wat moet tokkelen op de 2016 MBP van een collega sla ik dat ding bijna aan stukken.
Wat een onzin

Je had ook een paar schroeven voor de batterij kunnen doen, hoeft ie echt niet dikker van te worden als er een plastic frame omzet die samen met schroeven de batterij op zijn plek houd (Sterker nog! De macbook pro late 2012 tot 2015 hadden deze gaten wel maar gebruikte toch lijm. De macbook air heeft ook gewoon nog steeds schroeven en die is nog dunner).

Het toetsenbord zit er ook niet in vastgeschroefd maar er in geslagen. Dus die krijg je er nooit normaal uit zonder de behuizing te beschadgen of heel veel tijd besteden om alle pinnentjes uit de gaten te halen
Neehoor, álle andere fabrikanten hebben al járen tot 2 millimeter dikke snap-ins... waarom apple vervolgens voor de 1000-popnagelmethode is gegaan, is dan ook ieder weldenkend persoon onbekend.
Je hoeft niet alles vast te lijmen.
Ken je de Fujitsu Lifebook U937? Net zo dun als een Macbook Pro.
Alles zit vast met normale schroefjes en ben zelf nog geen lijm tegen gekomen. (ja, ik heb hem zelf volledig uit elkaar gehaald, om te kijken hoe makkelijk de onderdelen te vervangen zijn) Waardoor je alles zelf netjes kan vervangen.

Enige nadeel, dit model laptop is niet zo makkelijk om aan te komen als consument in Nederland...
Apple neemt de oude onderdelen weer in en recycled/repareert ze in hun fabriek zodat ze weer de productielijn in kunnen. Dus kwa milieu niet zo heel schokkend. Maar het is efficiënter (goedkoper voor apple) dit soort handelingen op een locatie uit te voeren dan er voor te zorgen dat de kennis en gereedschappen in elke apple repair winkel aanwezig moeten zijn.
Apple neemt de oude onderdelen weer in en recycled/repareert ze in hun fabriek zodat ze weer de productielijn in kunnen. Dus kwa milieu niet zo heel schokkend. Maar het is efficiënter (goedkoper voor apple) dit soort handelingen op een locatie uit te voeren dan er voor te zorgen dat de kennis en gereedschappen in elke apple repair winkel aanwezig moeten zijn.
Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Het moet ingezameld worden, daarvoor moet een pakketje verstuurd worden naar het recyclingdepot van Apple. De laptop moet ook retour Apple, want je krijgt geen toetsenbord opgestuurd dat je zelf kunt vervangen. Daarna moet de laptop weer retourgezonden worden... En recyclen kost ook niet 0 energie en levert niet 100% van de gebruikte materialen als nuttig gerecyclede onderdelen op. Maar goed, het is niet 100% afval natuurlijk.
Kleine rechtzetting, laptops gaan vaak niet richting Apple retour, maar worden lokaal hersteld door authorized Apple resellers (zoals bij de Switch). Best koop je online bij Apple of bij deze shops, dan ben je je laptop (en andere Apple-spullen) niet zoo lang kwijt! :)
Dus online kopen bij Apple? Apple Store is dus geen goed idee?
Apple Store is hetzelfde als Apple online (vermoed ik). Ik kocht mijne op de site van Apple en ben er al mee langsgeweest bij Switch/EasyM voor herstellingen onder garantie (nieuw scherm door staingate en een nieuw keyboard op m’n 2016-model)
Ik koop online bij Apple zelf omdat 1) er geen store of dealer in de buurt is en 2) dan mag je altijd binnen zoveel dagen terugsturen zonder opgave van reden. Als je in de winkel koopt, kan dat meestal niet.
Euh nee dus, de authorized resellers nemen ze in en sturen ze naar authorized repair centers, zoals een Microfix of een Card Services. Want anders had ik namelijk mijn MacBook Pro uit 2014 de laatste keer wel in 2 dagen teruggehad omdat het scherm vervangen moest worden. Geloof me dat is een klusje wat tops een uurtje voor demonteren kost en een uurtje voor assembleren.

Duurde nu 14 dagen, nog steeds niet bizar lang maar hij werd niet lokaal bij de reseller gefixxed
Ik vertel over mijn eigen ervaring met Switch/EasyM waar ze zelf wel de herstelling uitvoerde.
Precies. Terwijl het ooit bij bijvoorbeeld bij de Titanium Powerbook (rond 2000, 25 mm hoog) een kwestie van twee plastic knobbeltjes indrukken en kabeltje voorzichtig loswippen was. Die kon je dan zelf naar de plaatselijke recycling brengen en je kreeg de vervangende gewoon via de post.
Je haalt autofabrikanten aan, maar die zijn ook goed bezig. Vroeger kon ik makkelijk mijn lamp vervangen. Fitting eruit draaien lamp verwisselen, fitting er weer in. Nu moet eerst de hele module uit de auto worden geschroefd (oppassen dat je geen krassen maakt) voordat je dat kunt doen. Dat zie ik veel mensen niet meer zelf doen.
Ja, dat is inderdaad ook zo'n voorbeeld. Al is dat deels opgelost doordat er geen halogeenlampjes meer gebruikt worden die je iedere 2-3 jaar (?) moet vervangen. De moderne led-lampen gaan een heel autoleven mee. Maar een 12V accu bijvoorbeeld (ook zo'n onderdeel waarvan je weet dat het aan slijtage onderhevig is en onherroepelijk iedere x-jaar vervangen moet worden) zit nog altijd netjes onder de motorkap* en kan eenvoudig vervangen worden.

* Er zijn wat uitzonderingen waarbij hij in de kofferbak, onder de bestuurdersstoel, o.i.d. zit.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 00:05]

Is al vanaf 2003 aan de gang. Renault Modus complete voorbumper eraf om de lichtunits eruit te kunnen halen om de lampen te vervangen. Ford Focus / C-max moeten eerst de metalen constructiedelen worden verwijderd en dan kunnen de lichtunits eruit. Bij een Honda Civic de wielen eraf en het binnen scherm eruit om met veel gefreubel een lampje erin te draaien. En accu's zitten tegenwoordig in de middentunnel (Prius). En sinds start stop hebben de meeste er 2. En wat denk je van een distributie vervangen bij een VAG dan moet de complete voorkant eraf.
Leuk dat je dit zegt. Maar bij Apple valt het met vervangbaarheid van onderdelen echt mee. Als je kijkt naar de iPhone. Alles kan vervangen worden en als je dit naar de officiële reparatiepunten brengt wordt het allemaal gerecycled. Het scherm kan los vervangen worden bij een iPhone. Bij een Samsung Galaxy S8 moet ook gelijk de halve telefoon vervangen worden ivm lijm. Ook niet handig.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 23 juli 2024 00:05]

De iphone valt misschien mee, maar makkelijk zijn ze niet. Mijn LG G5 heeft in 1 seconde de accu eruit.

Hun Macbooks staan ook niet bekend om hun repareerbaarheid en de ipad mini 4 heeft een 2 op ifixit.
Dat is ook fijn. Maar hoe groot is de kans dat je de accu moet vervangen? Ik heb hem zelf nog nooit hoeven te vervangen.

Het lijkt mij wel fijn als je de accu er met een klik uit kan halen en dan een andere erin doen. Alleen persoonlijk vind ik het wel fijn dat mijn iPhone een wat waterdichtheid heeft omdat ik veel in het zwembad ben.
Fabrikanten willen maar een ding: dat je weer snel een nieuwe laptop koopt. Repareren wordt met opzet onmogelijk gemaak. Ik heb de nieuwste MacBook gebruikt. De laptop voelt kwalitatief veel minder aan als een MacBook Air uit 2013. Ik ben bang dat deze eerder kapot zal gaan. Het toetsenbord is schandalig slecht. Apple kiest hier voor een verkeerde weg die ze veel klanten kan gaan kosten. Je mag best veel vragen voor een product, maar zodra je rommel gaat verkopen is het snel voorbij.
precies, wat mij betreft mogen hier wel Europese regels voor komen. Een paar jaar geleden zat ik in dubio tussen een Del xps13 en een Microsoft surface. Uiteindelijk voor de Dell gekozen omdat deze open kan en upgrade en reparatiemogelijkheden heeft. Zo heb ik nog een Note4 telefoon waarvan de batterij binnen 30 seconden te vervangen is, beide zijn slanke machines, moet zeggen dat het helaas steeds moeilijker is om repareerbare apparatuur aan te schaffen..
Tis een toetsenbord in het apple ecosysteem he. Vandaar dat het zo duur is. niet vergeten hoor. :+

maar eerlijk. op een gegeven moment moet je wel met dat soort oplossingen gaan komen omdat er ook nog hardware onder dat toetsenbord gepropt moet worden. daarnaast moet het ook nog zo zijn dat het hele zaakje niet oververhit (dat doen veel laptops al). Ook al ben ik het er niet echt mee eens veel mensen kijken puur naar hoe een laptop eruit ziet. en een apple van een halve centimeter dik ziet er leuker uit dan je standaard packard bell (als dat merk uberhaupt nog bestaat)

Zou graag toch willen kiezen of ik een flinterdun apparaatje wil of iets meer beefy met fatsoenlijke koeling etc. Al was het maar om de keuzemogelijkheid te hebben. (Het reele aspect van die wens even buiten beeld)

Daarnaast zou apple met dit probleem allang over de brug moeten komen vind ik. je verkoopt kwalitatief hoogstaande producten en je hebt terecht een naam als bedrijf. Al zou het om eigen eer te redden zijn vervang die toetsenborden gewoon. Je staat achter je product anders verkoop je ze niet voor zoveel geld dus moet je nu ook achter je klanten staan. Die vertrouwen je als bedrijf anders gaan ze niet diep in de buidel voor de producten.
En jij denkt echt dat dat zo niet gebeurt? Bij veel dealers wordt standaard een hele unit vervangen, zelfs als maar een onderdeeltje daarvan defect is. Er wordt zelden nog echt 'hersteld'.
Het is dan weer wel heel goed voor de winstmarge die apple maakt op reparaties.
hoezo is dit niet in de autoindustrie aan de gang? Probeer in nieuwe auto's eens een lampje te vervangen? Daar zitten ook 'software obstakels' of andere technische obstakels in de weg omdat fabrikanten het eenmaal zou gebouwd hebben.
Moet je je voorstellen dat autofabrikanten dat soort geintjes uithalen! "Nee meneer, we kunnen alleen winterbanden inclusief velg en wielophanging monteren, omdat wij er zelf voor hebben gekozen dat deze onderdelen niet uit elkaar gehaald kunnen worden."
Oh, het VAG concern heeft dat ook hoor.

Instrumentenpaneel (dashboard): led-lampje stuk, dus toerenteller in het donker. Ledlampje, max 10 cent per stuk. Vervangbaar? Nee. Oplossing? Vervangen van geheel instrumentenpaneel, inclusief vervangen tel-werk, en inleren km-stand. Kosten, incl materiaal, uurloon, uitbouwen, inbouwen, inleren ergens tussen 600-900 euro (verschillende garages nagevraagd, bizar verschil onderling ook nog..)
Ik ben geen Apple fan, maar wil je wel even corrigeren, Apple is één van de meest duurzame fabrikanten

https://www.dutchcowboys....st-duurzame-techbedrijven
Rekent dat de mileuschade mee van werknemers die van het dak van de foxconn fabriek springen?
Verdere uitleg:

Ze zijn niet in staat om het alleen het toetsenbord te vervangen, omdat het toetsenbord met van die achterlijke popnagels i.p.v. schroeven aan het keyboard deck paneel is bevestigd, plus dat de accu om een achterlijke reden bij wijzen van spreken de sterkste lijm gebruikt die er bestaat (zo'n ifixit microwave heatpad daar red je het niet mee, want je moet de accu letterlijk van zijn plaats rukken).

Zoek maar op YouTube naar toetsenbord vervanging videos voor Macbook Pro's, of experts die Macbooks voor de kost repareren (e.g. https://www.youtube.com/watch?v=4KuVvb9DTaU).

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 00:05]

Dat is in mijn ogen dus heel erg slecht ontworpen. Als je een onderdeel van een paar cent en iets dat aan slijtage onderhevig is (bewegende delen) niet kunt vervangen door meteen 50% van de totale nieuwprijs van het hele product kwijt te zijn. Dan ben je gewoon niet goed bezig als fabrikant. Schandalig, daar moeten de Apple engineers zich echt om schamen.
dan ken je de problemen met de nieuwste imac nog niet:
deze kan je niet eens laten repareren.
(1: geen certificering voor reparatie winkels, 2 geen onderdelen beschikbaar vanwege reden 1, 3 als iemand met een certificering je onderdelen om zelf te repareren geven verlies je het certificaat, om deze onderdelen te krijgen)
https://www.youtube.com/watch?v=9-NU7yOSElE

en dit is niet een imac van 2-4 jaar terug. maar 1 die nog geen 6 maanden oud is.
Dat is knap... ik ben gecertificeerd om de iMac Pro te repareren en het bedrijf waarvoor ik werk is ook geautoriseerd door Apple om dit te mogen doen...
Iemand verliest niet zijn certificering als hij/zij onderdelen verkoopt aan derden, maar het bedrijf waarvoor hij werkt (de Apple Authorized Service Provider) loopt een grote kans om zijn geautoriseerde status kwijt te raken, en een legertje mensen van Apple over de vloer zien komen.
Het is misschien de moeite waard om de vervolg filmpjes en reacties te kijken. In dit geval zijn er gewoon winkels die de juiste certificering hebben en zijn de onderdelen ook beschikbaar. Dat was gewoon zwaar overdreven/niet goed gezocht. Enkel heeft hij waarschijnlijk niet alleen het scherm gesloopt, maar ook het moederbord en de voeding. Tsjah, knap om dat voor elkaar te krijgen, maar hij weet helaas wel vaker dingen te slopen. Dus de kosten van de reparatie werden hoger dan een nieuwe iMac.

Deze toetsenborden daarentegen zijn wel gewoon slecht gemaakt. Ik gebruik zelf nog een retina macbook uit 2015, die erg fijne toetsen heeft, maar in mijn omgeving hoor ik mensen ook vaak klagen over de nieuwe toetsenborden. En het feit dat je de halve macbook moet slopen om het toetsenbord te vervangen (popnagels..) slaat al helemaal nergens op. Zelf ben ik dus ook niet zo'n fan van het huidige beleid van Apple, maar toch blijf ik het gebruiken vanwege hun OS.
het desbetreffende kanaal heeft hierover nog geen vervolg filmpjes gemaakt.
ze hebben zelfs een topic op hun form aangemaakt om hulp te vragen aan de community van hoe ze dit kunnen oplossen.

tevens is het kanaal (linustechtips) een van de meest bekende als het gaat om hardware informatie, reviews, en tech tips.
Dat zal best, maar hij heeft het vaak genoeg fout. Nogmaals: iMac pro's kunnen gewoon gerepareerd worden. Er zijn licenties voor afgegeven en ook onderdelen. Dus Linus kan beweren wat hij wil, maar iedereen kan gewoon een iMac pro laten repareren.

[Reactie gewijzigd door zynex op 23 juli 2024 00:05]

hij zij toch dat op het moment van filmen dat er nog niemand was met die certificering die hun die onderdelen kan geven,
Tja, alles voor weer een mm dunnere laptop he. Ikzelf had liever gezien dat ze gewoon het 1 cm dikke ontwerp van voor de Retina macbooks hadden gehouden, maar dan wel met moderne hardware erin (en een normaal toetsenbord, niet dat butterfly gedoe met amper travel, t/m de 2015 Retina's zijn ze prima). Is er ook meteen weer ruimte voor een doodnormale Ethernetpoort, hoe vaak ik al wel niet even bedraad netwerk nodig had en die dongle niet in m'n tas zat 8)7

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 23 juli 2024 00:05]

Eens! De Razor Blade pro inc Nvidia 1060/70/80 heeft veel weg van de eerste unibody mbp. En dan heb je ook minder koelingsproblemen en kan er dus veel snellere hardware in waardoor de MacBook pro z’n “pro” label waard is.
Tjah zo kan je over ieder laptop merk wel een verbeterpunt aandragen.
Nee Apple biedt geen keuze, het is verplicht dun en met weinig aansluitingen.
Je kunt ook kiezen voor een ander merk met meer aansluitingen en dikker.

HP Elitebook of zo.
Niet als je Apple software wil draaien.
Het OS misschien. Software is onzin volgens mij. Veruit de meesten die een apparaat als deze kopen gebruiken het met software die ook op ander platformen te vinden zijn.
OS Is ook software.
Goedkoper en net zo goed
Anoniem: 310408 @hiostu13 mei 2018 18:16
Dat is in mijn ogen dus heel erg slecht ontworpen. Als je een onderdeel van een paar cent en iets dat aan slijtage onderhevig is
Ik denk dat ELKE fabrikant van dunne laptops graag even met je praten wil als je die keyboards voor een paar cent kan leveren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 23 juli 2024 00:05]

Ik had het over een enkele toets.
Absoluut kompleet met je eens, echter ondanks apple fanboy te zijn, geloof ik niet dat dit een slecht ontwerp is, maar de bedoeling is geweest. Bij dit ontwerp hadden zij echter geen rekening gehouden met de kwaliteit van de butterfly toetsen. Ze doen dit veelal bij hun apparaten zodat het over het algemeen dure reparaties zijn.
Er is geen enkele reden op cost cutting na om een keyboard vast te nagelen in plaats van te schroeven zoals elke andere fabriekant doet.

Naast het keyboard is in dit geval weer form over function, het typ gevoel is voor velen te slecht, de switches zijn nu foutgevoeliger en voor wat? Zodat de Macbook 2mm dunner kan dan dat het was?

Er zitten al zoveel haken en ogen aan hun designs (te dun voor adequate koeling bij volledige belasting bijvoorbeeld), en ze bliven het gemis van kwaliteit oprekken want mensen kopen het toch. Als veel mensen het hebben moet het voor veel mensen dan ook wel goed zijn is helaas een beetje de consensus onder de non tweakers.
Het gaat niet om 2mm, het gaat om minder dan dat. Doe 1mm meer hoogte, dan heb je 1mm meer travel, en de toetsen typen fijner en het mechanisme kan robuuster.
Haha ja maar 2mm zou sowieso veel andere zaken ook bete rkunnen maken, de heatsinks zijn nu nog geen 3mm hoog, 2mm daarbij zou ook nog eens een stuk helpen etc.
Het is heel goed ontworpen als je aanneemt dat die ingenieurs niet als doel hebben gekregen om reparaties makkelijk en betaalbaar te maken. Dan zou apple alleen maar minder winst maken. dure reparaties zijn prima. mensen die in eerste instantie apple kunnen betalen kunnen ook wel 700 dollar voor een nieuw toetsenbord betalen.
Ik heb al een aantal losse toetsen kosteloos laten vervangen. Niet heel het toetsenbord hoeft eruit gehaald te worden.
Keycaps kun je prima vervangen, kwestie van op het onderliggende scharnierelement klikken en gaan.

Het hele toetsenbord vervangen is een pleurisklusje. Ik heb destijds een keer een toetsenbord van een MacBook Unibody 2008 model gedaan. Er zaten bijna meer schroefjes aan de achterkant van het toetsenbord dan dat er toetsen op zaten. En sommige van die schroefjes krijg je zelfs niet met het goede gereedschap netjes los. Kortom knippen, knijpen, wringen, en wrikken om de boel netjes los te maken. Het nieuwe toetsenbord zat daarna ook met een paar schroefjes minder vast.
Dat keycaps vervangen werkt niet meer bij de laatste modellen.
Mijn Macbook Pro is van begin 2018? Soit, het keyboard is gewoon shit. Vanaf dag 1 bleven er al toetsen haperen, er is veel te weinig travel en je hoort mij 5 kamers verder nog typen. Geef mij maar de oudere versies.
Anoniem: 532811 @Kastor13 mei 2018 20:27
Ik vind het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro's geweldig en deel die drang om veel travel te hebben totaal niet. Defecten kunnen altijd voorkomen.

Maar goed, dit verhaal klinkt weer typisch als zo'n Apple rev. A gevalletje waarbij de nodige kinderziektes zitten. Ik wacht altijd rustig op de rev. B van hun Mac-producten.
"Veel" travel is ook relatief. De oude MacBook Pro had ook al weinig travel. Een millimeter of 2. De nieuwe heeft minder dan de helft. Vergeet niet dat het hier gaat om een "Human Interface Device". Mensen moeten er mee werken, en wij voelen nou eenmaal miniscule afstanden minder goed dan wat grotere.

Ik snap het ook niet helemaal, want hun trackpads zijn wel fantastisch. De Touch trackpad vond ik ook al meteen geweldig. Maar het toetsenbord, nee daar zal ik nooit aan kunnen wennen. Voor mij geen Apple portables meer.

Probeer eens een goede Lenovo Thinkpad bijvoorbeeld. Wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 00:05]

Anoniem: 532811 @GekkePrutser13 mei 2018 21:24
Ik ben er prima aan gewend geraakt en snel ook. Beetje apart dat je het niet zou kunnen, maar goed.
Aan gewend geraken is 1 ding ja, het continu falen van toetsen op een machine boven de 3k euro is een ander ding.

Hij is al 3 keer binnen geweest voor dat toetsenbord en ook de touch-id knop, het is gewoon brak design op dit punt. Het toetsenbord typt heerlijk, maar ik ga liever terug naar het oude gewoon omdat het duurzamer was.
Anoniem: 532811 @Lyca14 mei 2018 10:41
Tja ik heb geen idee wat je doet dat dat gebeurd of dat het gewoon een maandagmorgen modelletje is. Met mijn 2017 MacBook Pro is niks aan de hand. Na de derde keer zou ik gewoon een compleet nieuwe MacBook Pro eisen, je hoeft niet aan de gang te blijven.

Ik heb zo'n vergelijkbare situatie gehad met een 2012 iMac: drie keer naar het Leidseplein geweest om een defect. Bij de 4e keer een serieus gesprek gehad met Apple Store Online en een compleet nieuwe machine ontvangen. Oude retour gestuurd.

Dat wil alleen niet zeggen dat alle 2012 iMacs ruk waren.
Gewoon echt typen op dat ding en niet eens veel. Ik ben geen boeken schrijver. En als ik echt typ werk nodig heb zet ik hem meestal aan de dock en extern apple keyboard erop.

Het typt heerlijk hoor, ik krijg er zelfs een mechanisch gevoel bij, maar ik vertrouw het niet meer met al die problemen.
Ja misschien had ik dat beter gedaan, als het nu nog een keer fout loopt in de garantie periode is het wel finito. Ga ik een andere vragen.
misschien in therapie gaan en niet je agressie op andere tweeakters uiten <3
Als het onderliggende mechanisme en contact gaar zijn moet de hele toetsenboard tray vervangen worden.
No way dat dat tussen de 400 en 700 euro kost, dat is gewoon wat ze verrekenen. Ik gok dat er redelijk wat marge op zit.
Je vergeet de 2+ uren aan skilled labor die nodig is om alle verlijmingen etc ongedaan te maken. Die MacBook opentrekken is niet een fijn klusje.
Die prijs is niet voor een toetsenbord maar voor de complete bovenkant; het toetsenbord wordt niet los vervangen. Verder moet de hele laptop leeggehaald worden, inclusief verlijmde accu's.
Waarom dan niet de toetsen zelf vervangen, dan hoef je niks open te halen?
De toets zelf is een kapje, Als het meezit komt het kapje zonder schade aan kapje of vlinder los van de vlinder zodat je het stof eruit kunt blazen. Of je op die manier een nieuwe vlinder kunt monteren, weet ik niet, maar om dat bij elke toets te doen is meer werk dan het gehele toetsenbord vervangen, dus heeft dat hooguit zin als er 1 of 2 toetsen falen en het daarbij blijft (gedurende de garantietermijn, Apple kennende).
Dan is het nog steeds belachelijk duur.
Aluminium kost een paar euro. Maximaal 50 euro met alle arbeid erbij.
Dat is inderdaad belachelijk veel geld als je na gaat dat een gemiddeld toetsenbord voor een notebook tussen de 30 en 60 euro kost.

Bestel je een imitatie toetsenbord op EBay dan ben je veelal €15,- tot €25,- kwijt. een toetsenbord is afhankelijk van het merk en type notebook makkelijk te vervangen. Mijn eigen ervaring is dat deze niet slechter zijn dan een origineel toetsenbord.

Vaak zitten deze toetsenborden gewoon geklikt in het bovenpaneel vergrendeld door nokjes die je simpel met een kleine schroevendraaier weg kunt schuiven, Soms heeft een notebook een kapje dat je eerst weg moet halen voordat de schroefjes los gedraaid kunnen worden.

Altijd oppassen voor de lintkabel.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 23 juli 2024 00:05]

In dit geval zit het vast met popnagels... dus de hele top case plus batterij wordt vervangen. Je moet het oude toetsenbord er anders eerst echt uit trekken/breken.
Dit moet toch echt gewoon ringeloren in de wandel gangen daar, je kan me toch niet wijsmaken dat elke hardware engineer van Apple dit graag heeft.

Kans is dat je vaak een garantie herstelling uitvoert op zo'n toestellen en dan kan je echt alles gaan vervangen. Dat toetsenbord typt misschien wel goed, maar qua duurzaamheid komt het ineens in de buurt van het oude.
Ik heb blijkbaar een hoop Appel fans beledigt?????????????????
Dat is inderdaad belachelijk veel geld als je na gaat dat een gemiddeld toetsenbord voor een notebook tussen de 30 en 60 euro kost.
Ik heb laatst bij Dell een vervangend tobo voor een latitude voor 9 euro ex btw/verzendkosten gekocht.
https://nl.ifixit.com/Gui...eyboard+Replacement/77657

Succes 😁
Soortgelijk probleem speelt overigens ook bij andere modellen bij ook andere fabrikanten.

Het moet zo plat mogelijk, maar de mechaniek die er onder zit is ouderwets. De kans dat daar rommel tussen komt is relatief groot waardoor je simpelweg je toetsen niet meer kunt indrukken en er is geen speling doordat het zo plat is. De kans op beschadigen door harder in te drukken en ‘geweld’ is ook groter.
Even de video bekijken waar de Zeester naar linkt.
Het gaat niet om toetsenborden die vervuilen maar om toetsenborden waar iets structureels mis mee is.
Toen de nieuwe mbp net op de markt was verschenen er al verhalen over mensen die wel 3 of 4 keer terug moesten met hun stevig geprijsde mbp.
Dat leek toen even opgelost te zijn maar blijkbaar zit er toch echt iets helemaal niet goed in deze toetsenborden.
Het probleem waarover gesproken wordt betreft niet dit type keyboard. Dit type was gewoon goed. In latere modellen is de behuizing nog dunner gemaakt waardoor ook het keyboard minder hoog moest worden. En in die modellen zit een probleem.
Anoniem: 636203 @Technomania13 mei 2018 15:22
Klopt. Maar bij een Mercedes of BMW betaal je ook veel meer voor een grote beurt dan bij een Toyota.
Maar dan krijg je tenminste wel kwaliteit die je daarbijag verwachten. Die is bij Apple de laatste jaren toch wel iets naar beneden gegaan
Toch staat Toyota elk jaar bovenaan in de ADAC lijsten qua betrouwbaarheid. Merknaam zegt echt niet alles.
Maar onderdelen zijn ze weer niet duurder.
Anoniem: 310408 @raro00713 mei 2018 18:23
Maar onderdelen zijn ze weer niet duurder.
Lol.... ik denk niet dat je ooit een dure auto hebt gehad want geloof me, de onderdelen zijn soms vele malen duurder. 2550 euro voor een linker koplampset op mijn Merc S 2017. Bij een Fiat 500 is dat 130 euro.
Heeft die fiat zelfde techniek in de koplamp als de Mercedes?
Wat jij zegt dat een hand versnellingsbak net zo duur moet zijn als een automaat wat niet zo is.
Die apple-onderdelen hebben juist ook een andere techniek.
Leuk bedacht, maar een standaard intel Samsung toetsenbord heeft geen plekken/ondersteuning voor popnagels / lijm. Oftewel het is vanwege het probleem juist geen standaard spul.

Als het standaard spul zou zijn dan is het zo voor 15 euro te repareren door er een ander toetsenbord van een andere laptop in te stoppen.

Let op : Ik zeg niet dat het beter spul is, ik zeg slechts dat het ander spul is waardoor het een andere prijs heeft. Soortgelijk als je mercedes koplamp, of je hand versnellingsbak.
Nou, Mercedes heeft wel degelijk op minstens sommige spullen een prijsbeleid waar prijzen ook afhangen van de kostprijs van de auto. Ik las kort geleden nog over een stukje speciaal gereedschap dat identiek is aan een goedkoper exemplaar met een ander onderdeelnummer.
Onderdelen niet duurder bij BMW en Mercedes t.o.v Toyota? Laat mij niet lachen zeg, ik rij een auto uit de Mercedes vloot en zelfs het kleinste onderdeel is een stuk duurder dan bij de concurrentie.
Wat weet jij van Toyota prijzen?
Alle Japanse merken staan bekend om hoge onderdelenprijzen. Honda spant de kroon, maar Toyota vraagt ook zomaar €800 voor een ruitenwissermotortje.
13 mei 2018 19:38
Wat weet jij van Toyota prijzen?
Ik weet genoeg van de auto onderdelen prijzen door een autobedrijf in de familie.
Alle Japanse merken staan bekend om hoge onderdelenprijzen.
Verder snap ik je bericht niet helemaal. Ik zeg nergens dat Toyota goedkoop is, ik zeg allen dat BMW en (in mijn voorbeeld) Mercedes onderdelen duurder zijn.

En daarmee reageerde ik op een onjuiste bewering van een ander.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 00:05]

Ook al houd die vergelijking geen steek.

Mijn moeder betaalt systematisch meer aan onderhoud dan ik met m'n BMW. Zij heeft een Toyota en gaat bij een officiële Toyota dealer.

Bij een groot onderhoud was het verschil tussen de 2 ongeveer 40 euro duurder bij Toyota, bij een klein onderhoud was het verschil maar 10 euro duurder. Maar het was er wel.

Dus dat Toyota ineens goedkoper zou zijn dan BMW en Mercedes klopt voor aankoop van een wagen, maar onderhoudscijfers liggen echt soms zo ver uiteen dat het moeilijk is om daar een vergelijking uit te trekken.

Dan nog heeft het geen nut in een discussie zoals deze, waar Apple het aan het nalaten is om een bestaand probleem te erkennen. Ik vermoed dat het 2017 model wat aanpassingen heeft gehad om de situatie te verbeteren, maar ze is nog altijd niet goed.
Ik zal het zo zeggen.
Neem je een gelijkgeprijsde Toyota en Mercedes, en zullen de Toyota onderdelen toch echt duurder zijn dan de Mercedes onderdelen.
Oké, daarin verschillen we dan van mening.
Dat is types apple comment "ik had een windows laptop maar apple is toch beter", dan vraag je wat die windows laptop koste 400....
Kijk wat jij doet is een simpel koplamp prijs vergelijken met 1 die led, xenon en een motor heeft.
Dan zijn ze natuurlijk duurder.
Daarbij bij Mercedes krijg je een leen auto, veel doen dat dan weer niet.
En die leen auto kost wel de 5 found van de Mercedes.
Dan vergeten we voor het gemak dat die goedkopere vaker kapot gaan onder andere die France zijn daar goed in.. Tuurlijk kan je dan goedkoper verkopen maar sta je wel vaker aan de kant.

[Reactie gewijzigd door raro007 op 23 juli 2024 00:05]

Voor 1700 euro heb jij niet de 15 inch met touchbar.
Voor welk geld in de wereld heb jij geen 15 inch MacBook zonder touchbar ;)
Ongeveer 2000 euro geloof ik tegenwoordig, is wel het 2015 model, dat dan weer wel :P

Die heeft in ieder geval geen toetsenbord issues he :)

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 23 juli 2024 00:05]

Heb 1,5 jaar geleden een MBP 2015 zonder touchbar voor 2000 EUR gekocht. Was 1 v/d goedkopere modellen. Zal tegenwoordig goedkoper zijn.
Zal tegenwoordig goedkoper zijn.
Als of dat zo werkt bij onze vrienden... ;)

€ 2.247,91 voor het goedkoopste 15" model uit 2015
€ 2.797,91 voor het goedkoopste 15" 2017 model

https://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/macbook-pro
Lijkt exact degene die ik heb. Heb er 2050 EUR voor betaald IIRC, via een actie van 4launch.
De hamvraag is natuurlijk of je er nu op typt ;)
Jawel, heerlijk toetsenbord.
Anoniem: 237999 @Technomania13 mei 2018 14:25
Als wilt weten waarom raad ik je aan deze video van Louis Rossmann te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=4KuVvb9DTaU
Voor 700 heb je al een redelijke i5 of zelfs een i7 Windows laptop....
Mij verbaasd het dat er een groot prijsverschil is (400-700 euro) en geen vaste prijs wat je bij Apple in hun eigen reparatiecentrum zou verwachten.
Het keyboard kun je niet bij en zit vast gepopnageld . Je alles uit de case halen en in een nieuwe case stoppen totale onzin de batterijen die kunnen niet mee want die zitten vast gelijmd in de oude case... kijk maar eens naar filmpjes van luis rossman die klaagt al jaren over S kwatiteit van Apple.
Ik vind de filmpjes van Louis altijd wel interessant. Het punt is alleen een beetje vaak dat hij wel aangeeft hoe het niet moet, maar dat de oplossing voor het probleem vaak inhoud dat je duurdere componenenten moet gaan gebruiken.

Als ieder onderdeeltje 10% duurder is zul je dat in de adviesprijs toch snel 15% voelen. En dat vind ik dan weer jammer.

Punt is natuurlijk we dat het belachelijk is hoe Apple hier nu mee omgaat.
het komt niet uit de lucht gegrepen video The truth about Apple's engineering.
1:01 - A1226/A1260 2007-2008 Macbook GPU failures, warranty service refusal
2:21 - A1226/A1260 2007-2008 Macbook Pro hinge/frame problem
3:16 - A1286 Macbook Pro - the "Unibody" myth, glued together pieces fall apart
4:58 - A1286/A1297 MCP power circuit failure due to poor buck converter design: C7771 issue
6:01 - iPhone 4 cellular placement fail
7:12 - iPhone 5 power button problem
7:27 - A1286 2010 Macbook Pro GPU kernel panics due to same buck converter defect from 2008/2009(this gives you a hint that apple engineers doesn't give a crap about engineering good products, same design flaw for three straight years)
10:04 - A1286 2011 Macbook Pro GPU failure, Apple gets sued over not addressing problem.
11:43 - Apple gives out badly refurbished boards as warranty replacements for 2011 GPU failures.
13:06 - 2012 Retina Macbook Pro: another motherboard issue (U8900), due to poor soldering/manufacturing method on the GPU buck converter.
14:46 - Mac Pro GPU failure (again).
16:27 - iPhone 6/6+ touchscreen issue due to structural issue.
18:23 - SSD soldered straight into the motherboard+ chip that would kill the macbook, because a power line would short out to ground when the chip dies.
20:18 - 2016 Macbook keyboard reliability issue.
21:52 - 2016 Macbook Battery failure issue.
22:50 - A1278 Macbook Pro SATA cable failures(yes, really). For 10+ years Apple has produced failure after failure - and never had to pay the consequences. It's time that changed.
Nee, al is het maar omdat dit een verdienmodel is voor een aantal mensen (lees: klagen op YouTube) en origineel is het niet (Amerikaanse media en diverse magazines zijn ze al voorgegaan). Het probleem is dat hij alleen de issues ziet die hij moet repareren en op geen enkele wijze onderdeel heeft uitgemaakt van het ontwerpproces en vooral ook geen enkele moeite doet om achter te komen waarom dingen zijn zoals ze zijn. En zo ontbreken er wel meer dingen. Het is jammer dat hij gaat voor een emotionele insteek ipv een wetenschappelijke. Dat laatste is namelijk veel interessanter en ook heel wat veelzeggender. Wat er echter vooral ontbreekt is wat hij nou probeert te zeggen. Het enige wat je weet is dat Apple problemen kent en dat lijkt me nogal wiedes want niets of niemand is perfect. Kortom, het engineering aspect ontbreekt vrijwel volledig bij Louis en dat vind ik als engineer erg jammer.

Wat je bij hem ziet is het klassieke plaatje die je ook bij programmeurs ziet: klagen over de code van hun voorganger, niets deugt er aan. In tegenstelling tot Louis, komen programmeurs echter wel in aanraking met het design proces en het is pas dan dat er bij hun een lampje gaat branden. Ze zien ineens waarom de code is zoals het is. Juist op dat moment ontstaat er ook begrip voor de voorganger en verdwijnt het negatieve beeld. Ik ben reuze benieuwd waarmee Louis aan zou komen zetten als hij in de schoenen van Apple zou staan.

We hebben hier een spreekwoord voor: de beste stuurlui staan aan wal.
Ik heb al heel veel van zijn video's gekeken en hij weet echt wel degelijk wat die aan het doen is en waar om sommige dingen falen als je die video kijkt snap je meteen dat de Condensator te klein is en dat apple het zelfde circut maar blijft hergebruiken wat elke keer defect gaat. Het probleem is dat apple zelf totaal niets repareert . Gooi weg stop er een nieuw moederboard in lopen.
het is ook apple die 3de niet hun diagrammen en diagnose software wil geven deze doen dingen wel repareren zo goed ze kunnen want de onderdelen zijn er vaak niet. GPU's en chipsets zijn echt een probleem is namelijk niet los aan te komen.

ongelofelijk , er zijn ontzettend veel engineers die ik graag de nek om wil draaien die echt totaal niet na gedacht hebben over hun ontwerp in de praktijk . Dat het gewoon totaal niet werkt . Ik ben niet de enige denk aan auto ontwerpers waar bij je nergens bij kan dat je naar de garage moet gaan om een lamp te wisselen . Of fiat heeft er een handje van om startmotoren op prima plekken te monteren dat je er nooit meer bij komt . maar ook een samsung waar je eerst een scherm van een telefoon moest demonteren om bij de componenten die daar achter zaten te kunnen komen .
Div van mijn wijzigen zijn door fabrikanten over genomen en over heel de wereld hangen machines met mijn wijzigingen die voor veel minder problemen zorgen. Vraag ik daar geld voor nee. maar we praten wisselen ideeën uit voor volgende keer . probleem met apple is ze luisteren totaal niet . enhet is allemaal form over fuction het moet platter en platter maar user serviceable nee totaal niet.
neem die nieuwe IMAC PRO je kunt er niet in komen maar onder full load tikt de CPU nu nieuw uit de doos 94 Graden aan... daar staan de haren van over end in mijn nek nieuw uit de doos onder de meest ideale omstandig heden... wat denk je over 3 jaar wat de temperaturen dan zijn? apple heeft namelijk de fan snelheid gelockt als alleen de `CPU wordt belast mag deze nooit boven een betaald geluids nivo komen In plaats daar van clocken ze de cpu terug....
Voor een werk station van 5 k waar van je de ventilatioren en de heatsick niet van kan schoonmaken in mijn ogen ontzettend slecht ontwerp. form over fuction.
je tikt met je laatste zin meteen het punt aan. Alle macs zijn gebouwd met vormgeving in gedachte. Sterker nog, als je de biografie van Jobs leest zegt hij letterlijk dat het design de techniek dicteerde (en niet andersom). Ofwel, je ziet maar hoe je het in een bepaalde gewenste behuizing krijgt.

Sja, dan krijg je dat soort producten. Slecht te repareren, etc.

Voor auto's snap ik het minder, want daar zijn de mogelijkheden qua ruimte een stuk groter.
Met andere woorden, Apple heeft zo'n enorm hoge prijs vanwege de "kwaliteit", en dan blijkt de kwaliteit alsnog in zijn geheel te ontbreken.

Voor die prijs wil ik dat ze fatsoenlijke PCBs ontwerpen, de boel goed testen, en problemen snel oplossen in plaats van ontkenning / schuld afschuiven.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 23 juli 2024 00:05]

Vooral dat laatste. Als je dan vijftig of honderd procent extra betaalt voor dezelfde hardware, dan verwacht je tenminste wel goede en coulante dienstverlening achteraf. Zoals de levenslange garantie die Barbour biedt op hun jassen: als je jas na twintig jaar versleten is, kun je hem opsturen en krijg je hem gratis gerepareerd of een nieuwe terug.
Nee, je betaalt al zoveel extra voor Apple met vergelijkbare hardware. Misschien is het niet helemaal 50 procent extra voor een Macbook (wel voor Iphones, maar dat is bij Samsung ook in iets mindere mate het geval), maar wel heel veel, iig. tientallen procenten. Vandaar dat Apple als geheel ook extreem veel hogere winstmarges heeft dan de meeste vergelijkbare bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 00:05]

Nee, je betaalt al zoveel extra voor Apple met vergelijkbare hardware.
Ik zou zeggen reken het nou maar eens objectief uit en je zal zien dat dit helemaal niet het geval is als je appels met appels gaat vergelijken, uiteraard wel als je appels met peren gaat vergelijken.
Misschien is het niet helemaal 50 procent extra voor een Macbook (wel voor Iphones, maar dat is bij Samsung ook in iets mindere mate het geval)
Tja, hier geef je het zelf al aan eigenlijk, al hun appel vs appel concurrenten (bijv samsung) zit in dezelfde prijsrange, pas als je appels met peren gaat vergelijken kom je in andere prijsranges uit.

Dan kan je zeggen dat alle vlaggeschip producten te duur zijn, maar dat is redelijk onzinnig omdat er gewoon een markt voor is.
Haha, maar andere computers hebben geen Apple-logo, dus die kan ik dan niet vergelijken.

Dat laatste was niet wat ik wilde zeggen. De nieuwste One Plus is iets van 450 of 500 euro. De Samsung Galaxy S8 is 530. Als je het vergelijkt met een One Plus zit je zo op 100% duurder. En qua vergelijkbare hardware zijn er ook nog goedkopere telefoons. De winstmarge op telefoons van 1000 euro is tot wel 75%, dus wat je meer betaalt dan de marginale kostprijs is dan 300%. Alleen als je de beste telefoons van bepaalde merk kort na uitkomst koopt zijn ze extreem duur, maar na niet al te lange tijd (het normale scenario) niet meer, behalve bij Apple.

Op laptops van Apple zit over het algemeen geloof ik iets van 30% winstmarge. Bij andere fabrikanten is dat eerder iets van 5%. In het duurdere segment zal dat inderdaad wel wat meer zijn, maar nog steeds veel minder dan bij Apple.
En dan nog. 5% is €37,50 bij €750 verkoopprijs inclusief BTW. Er is geen enkele fabrikant die voor 5% marge iets gaat maken. 1 garantie geval en je bent je winst voor 20 laptops kwijt plus die ene die je vervangd.
"Bij Apple betaal je niets extra"

Pardon? Bekijk eens wat je bij de concurrentie krijgt voor het geld van de nieuwe Macbook Air 2017. Bij de concurrentie krijg je 2x zoveel cores, 2x zoveel opslag, snellere gpu en een scherm met meer resolutie/contrast/kleurechtheid: https://nl.hardware.info/...cten/400690-426535-414309
En een brakke trackpad en geen thunderbolt.

Oftewel appels met peren en dan vind je aan de ene kant verschillen en aan de andere kant.
Geen thunderbolt? Dan koop je een convertor van een tientje of een laptop die wel thunderbolt heeft. Op hardware.info staan 589 laptops met een thunderbolt aansluiting: https://nl.hardware.info/...gpkGUKVKllVK5lbWhiAhWprAQ

Er wordt bij beide laptops niets negatiefs gezegd over de trackpads in de reviews.

Ik blijf bij mijn stelling dat je bij Apple extra betaalt. Je specificaties zijn gehalveerd ten opzichte van de competitie. Die hoogste winstmarge in de industrie is er niet omdat zij minder betalen voor hardware, ze verkopen je gewoon de helft voor hetzelfde geld. Ik hoop dat je dat nu begrijpt.
Oplossing duurdere componenten? In geval van dit toetsenbord in elk geval niet; vrijwel elke andere constructie is goedkoper. En bij de meeste vervanginen op componentniveau die hij doet ook niet. Als er per type misschien drie onderdelen 10% duurder moeten zijn (ik geloof een 330u elco'tje dat in een paar jaargangen een zwak punt is, en zo zullen er nog een paar zijn), ga je dat nauwelijks in de adviesprijs merken.
Wellicht heeft dag te maken met de verschillende modellen. 13” met/zonder touchbar of de 15”.
Ja, dat "beter afgewerkt" is te merken met dit soort grappen. Ik zou behoorlijk kwaad worden als mijn "beter afgewerkte" craptop problemen geeft met het toetsenbord terwijl ik er de helft meer voor heb betaald dan wat de concurrentie biedt. Tel daarbij het afschuif beleid van Apple die problemen al jaren ontwijken en geef mij dan maar een fatsoenlijke Windows laptop met normale service :)
Ik zou behoorlijk kwaad worden als mijn "beter afgewerkte" craptop problemen geeft met het toetsenbord terwijl ik er de helft meer voor heb betaald dan wat de concurrentie biedt.
Je betaalt er niet de helft meer voor dan wat de concurrentie biedt, de concurrentie heeft gewoon exact hetzelfde prijssegment voor dezelfde toestellen.

Je betaalt er de helft meer voor dan plastic wegwerpmodellen die vanuit de concurrent ook niet serieus genomen worden.
Als je jezelf al helemaal inbouwt met de no true scotsman dat een laptop zonder dure aluminium behuizing geen echte laptop is, dan kan niemand je ongelijk bewijzen, maar je bent ook compleet niet rationeel meer. Je zit in je eigen wereldje, je safe space, waarin jij gelijk hebt. Plastic laptops zijn troep en dus is de concurrentie even duur als Apple. Je negeert maar even het onderste segment van de markt waarin apple niet wenst te concurreren compleet. 8)7

Daarnaast, wat is het nut van meer betalen voor een aluminium behuizing uit 1 stuk, als dat alleen maar zorgt dat reparaties super duur worden? Doe mij dan maar plastic met wat lijm en een schroefje.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 00:05]

Als je jezelf al helemaal inbouwt met de no true scotsman dat een laptop zonder dure aluminium behuizing geen echte laptop is
Waar zeg ik dat?
Plastic laptops zijn troep en dus is de concurrentie even duur als Apple. Je negeert maar even het onderste segment van de markt waarin apple niet wenst te concurreren compleet. 8)7
Zoals ik al zeg, appels met appels vergelijken en dan is idd de concurentie grofweg net zo duur.

Ik kijk voor de grap even bij Hp.com en daar klik aan : zakelijk, 15"scherm, <500GB opslag, SSD en mobiel workstation met Full HD et voila, ik zit daar ook in de price-range van 2 modellen onder de 2000 euro en de rest gaat gewoon boven 2000 euro zitten tot aan 3400 euro.
Daarnaast, wat is het nut van meer betalen voor een aluminium behuizing uit 1 stuk, als dat alleen maar zorgt dat reparaties super duur worden? Doe mij dan maar plastic met wat lijm en een schroefje.
Als jij er het nut of de waarde ervan niet inziet dan is dat niet erg, maar dat maakt nog niet dat het dan opeens te vergelijken is met een totaal ander model a 700 euro.
De term 'zakelijk' staat bij laptops dan ook voor 'ik betaal graag 1000 euro extra voor een mooie aluminium behuizing'

Jij wilt gewoon alleen maar overpriced producten met elkaar vergelijken. Dan zijn ze idd allemaal tov elkaar niet extreem duur.
Je doet nu voorkomen alsof Apple de enige is met hardware problemen en de enige is met een crappy doofpot service. Ik gebruik al jaaren Apple hardware, en niet zo'n beetje ook. Ik heb amper problemen. En de service die ik krijg is wél goed. Zelfs met van die grootschalige problemen.

Zo'n opmerking is even waar als: als je een hp-windows laptop hebt dan ben je die bij een defect direct 4 weken kwijt, onder het mom van "normale service".
Dat is niet mijn bedoeling. Apple is wel een merk dat hard roept dat ze uniek zijn, dat al de rest rommel is en het is een van de weinige merken die fans hebben die ze zelfs enorm adoreren. Je betaalt duidelijk een premium prijs voor het spul, dan verwacht ik een premium product en als er dan eens iets mis loopt ook een fatsoenlijke service. Gezien de vele verhalen van afschuif en wegkijk beleid verbaast het mij dat apple nog zoveel geld durft te vragen voor hun producten.
Heel uniek zijn ze niet inderdaad, ze waren (en zijn soms) wel innovatief. Maar de wet op de remmende voorsprong lijkt nu wel wat zichtbaar te worden (zeker bij Google met AI).
Soms is die prijs ook niet te verantwoorden maar desalniettemin min is Apple nog wel een leider. Kijk naar de hoeveelheden notches in telefoons momenteel. Die komen echt niet van de eerste notches (bij Xiaomi of LG of Fairphone, welke was het?) maar duidelijk omdat Apple het doet. Net als de hoge prijzen, die je nu bij bijvoorbeeld Samsung ook ziet.
Apple wordt wel eens vergeleken met een religie en hoewel ik atheïst ben, 'trap' ik wel in het fanboyschap, hoewel met voldoende korrels zout en kritiek. Hoewel ik nog nooit last heb gehad van de genoemde doofpot fouten. Wel van andere zaken (die je overigens overal tegenkomt). Het voordeel was bij mijn Apple Watch dat ik die bij reparatie maar 2 of 3 dagen kwijt was. Mijn iPhone zelfs maar 45 minuten toen de home knop vervangen moest worden. Of ze op mijn device via support gewoon mee kunnen kijken wat er fout gaat.
Hoezo lompe laptops als er Windows op staat? Volgens mij ben je niet helemaal op de hoogte wat er allemaal op de markt is.
Een XPS-13 bijvoorbeeld ziet er meer uit van deze tijd dan z'n MacBook met dikke randen om het scherm waarbij het ontwerp al in geen jaren is veranderd. En zo zijn nog wel meer merken die veel degelijkere laptops leveren dan Apple die wel van deze tijd zijn.
Met 'n XPS-13 zit je dan gelijk ook wel een beetje in het zelfde segment als de Macbooks qua prijs.
Daarnaast is het ontwerp wel degelijk veranderd. En alsof dikke randen het enige zijn.

@robvanwijk de dunner is beter trend zie je overal. Ik zeg ook niet dat het moet, maar het gebeurt wel. Daarnaast wil je natuurlijk als bedrijf ook nog eens laten zien wat je kunt. Tel daarbij op dat Apple een hand vol verschillende types heeft, terwijl andere merken tig types hebben. Waarbij elke type vaak ook een bijzondere eigenschap heeft om te showen.
En doordat een MacBook zo dun is moet ergens de ruimte vandaan komen en dat is het nieuwe toetsenbord met een nieuwe techniek.
Als de enige manier om het ding zo dun te krijgen is om dit soort concessies te doen, zou de conclusie dan niet moeten zijn "zo dun is, realistisch gezien, niet mogelijk; helaas zal ie net ietsje dikker moeten zijn"? Op het moment dat je repareerbaarheid, gebruiksgemak en zelfs betrouwbaarheid opoffert ten gunste van "dunner is beter", dan vraag ik me af of de ontwerpafdeling zijn prioriteiten wel op de juiste volgorde heeft staan...
Als het beter afgewerkt is dan waren de reparatie kosten wel een stuk lager en kan de consument geheugen, accu en schijf zelf vervangen zonder teveel moeite met een normale kruiskop schroevendraaier.

Net als vroeger! dan maar wat dikker
Liever een Windows 10 barreltje van Medion dan een veel te dure appel die niet werkt.
voor 700 euro heb je een hele degelijke i3/8gb/128gb Asus Zenbook (https://www.mediamarkt.nl...10ua-fc1036t-1553720.html) die voor alle taken prima werkt.

Of, als je 15,6" prima vindt heb je zelfs een laptop met dezelfde specificaties als je prachtige macbook pro (behalve de intel iris graphics), maar dan voor €619 ipv €1350. https://www.mediamarkt.nl...w-80xl03kkmh-1540551.html

Als je je budget iets rekt heb je een 14" i5/8gb/256gb lenovo werkpaard dat alle schooltaken/werktaken net zo goed doet als een macbook pro (behalve dus Adobe creativiteit), maar dan voor minder geld, steviger gebouwd en goedkoper om te repareren. https://www.mediamarkt.nl...b-81bl005rmh-1540548.html

Het enige waar geen enkele laptop aan kan tippen bij de macbook pro is het scherm, ik heb nog nergens zo'n mooi scherm gezien als op die macbook pro. Het scherm van de Macbook air is met 1440x900 dan weer extreem triest te noemen voor €899.
Ik denk dat je in je vergelijking hier ook rekening moet houden met het voorkeurs os. Als je graag mac os wilt zal geen van deze vergelijking potten breken. Ook ben ik van mening dat een mobiel apparaat als een laptop meer speelt dan enkel de rauwe specs. Dingen als bouwkwaliteit tellen ook veel meer dan je in specs kan uitdrukken

Ps: ik weet dat het ironisch is om in dit artikel te praten over bouwkwaliteit ;)

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 23 juli 2024 00:05]

En voor keur programma's gaat draaien, sinds os is niet iets wat je meest van de tijd gaat zien toch?
Een os is juist wat je heel de tijd gebruikt en ziet. Onderschat dat nooit. Mac os werkt heerlijk overigens en ik kan heel goed begrijpen dat mensen hierbij zweren.
Als je meest van de tijd os gebruikt dan doe je echt iets verkeert..
Je gamed, browsed, video kijken of productief bezich bent.
Behalve gamen zit dit allemaal gewoon native in macOS (en Windows) en valt dat daarom gewoon prima onder de noemer “os”.

Een OS is verder natuurlijk veel meer dan de springplank naar applicaties maar ik mag toch hopen dat jij als “tweaker” dat ook wel begrijpt.
Het probleem wat ik bij Windows, en vooral Win10 heb, is dat het vooral bezig is om zichzelf in stand te houden. Je bent als gebruiker voortdurend bezig het OS te fixen, customizen, te updaten en te troubleshooten.
Werkelijk geen zinnig touw aan vast te knopen....
Dan moet je de surface book eens bekijken (scherm)
voor 700 euro heb je een hele degelijke i3/8gb/128gb Asus Zenbook (https://www.mediamarkt.nl...10ua-fc1036t-1553720.html) die voor alle taken prima werkt.
Appels en peren vergelijken, wat schiet je daarmee op? Je kan ook een tesla pakken en een lada en zeggen dat ze allebei heel degelijk zijn om je van a naar b te brengen, dus waarom meer betalen dan voor de goedkoopste lada?
Waarom überhaupt in hemelsnaam jezelf kwellen met een i3??
Als je denkt dat je Lenovo van €619 dezelfde specs heeft als de Macbook Pro (behalve Iris) dan heb je de discussie eigenlijk al verloren. Dat laat namelijk zien dat je totaal geen verstand hebt van hardware.
Anoniem: 349463 @Donstil14 mei 2018 14:01
Dat zou kunnen. Wat mis ik dan?

Het enige wat ik niet weet van de lenovo is de kloksnelheid van die i5-7200, en ik maak de aanname dat de MB pro ook een i5-7200 heeft, aangezien het een dualcore i5 betreft.

Verder heb ik over het hoofd gezien dat de MB Pro een PCIe SSD heeft en de Lenovo niet, maar PCIe hoeft nog niet NVMe te betekenen.

Dus naast processor, RAM, storage en videokaart is er niets wat de performance kan beïnvloeden, of zie ik dat verkeerd?
Idd. De Lenovo heeft een goed toetsenbord.
Dat is ook echt letterlijk het énige. Wel een prijzig toetsenbordje.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 00:05]

Het enige waar geen enkele laptop aan kan tippen bij de macbook pro is het scherm, ik heb nog nergens zo'n mooi scherm gezien als op die macbook pro.
Ik heb hier een Lenovo X1 Yoga met 2560x1440 OLED scherm. Die wint van de Macbook Pro. 8-)
Wat is er mis met een Medion laptop? Ik heb hier een medion laptop met een i3 5005u, 8 GB ram, 256 gb ssd. En dat voor zo'n 500 euro. Het scherm is geen full hd, maar dat hoeft van mij niet eens, dan wordt alles zo klein op een 15 inch schermpje. Wel hebben die Macbooks een goede accu, goed toetsenbord én een enorm fijn touchpad.
Goed toetsenbord? Je weet hoop ik wel op welk artikel je reageert?
Ja dat weet ik, ik heb het dan ook niet specifiek over dit model, maar in de regel zijn macbook toetsenborden fijn om mee te werken vind ik. Ik heb een Macbook Pro 2015 gehad, geen problemen met het toetsenbord. Ik gebruik nu echter geen mac meer.
Dat toetsenbord is, op de kleur en indeling na, nauwelijks nog te vergelijken met wat er tegenwoordig in de Macbook (Pro) zit.
Ik heb me niet echt enorm verdiept in de huidige macbooks, maar wat ik wel weet was bij die macbook 12 inch toen die net uitkwam, dat dat toetsenbord ook heel anders was. Als ik mij niet vergis hebben ze dat doorgezet.
Maar wel een low-end Medion waarvan het toetsenbord normaal functioneert.
Onderdelen van Apple zijn schrikbarend duur en het ontwerp maakt het vervangen ook niet heel gemakkelijk. 400 dollar komt me niet vreemd over. Waarom anderen voor dezelfde reparatie bijna het dubbele moeten betalen is me een raadsel.
Laatst heb ik in een winkel voor de gein eens drie van die toetsenborden uitgeprobeerd: bij nummer één werkte de spatiebalk de helft van de tijd niet fatsoenlijk, bij nummer twee gaf de n-toets voortdurend dubbele aanslagen en werkte de b helemaal niet. Nummer drie leek zo op het eerste gezicht geen problemen te hebben.

Daarnaast zou ik er ook niet aan moeten denken om er langere stukken op te moeten typen. Bij een normale aanslag maken ze veel geluid en je typt door de minimale feedback eigenlijk continu mis. Volgens mij ga je op die manier uiteindelijk heel erg verkrampt typen en dat kan nooit goed zijn.
Een toetsenbord is iets persoonlijks. Wat de een lekker vindt tikken is voor de ander een crime. Haperende en dubbel aanslaande toetsen zijn voor niemand plezierig.
Als er zelfs in de winkel al exemplaren staan die problemen ondervinden is dat wel een slecht teken. Nu zullen die demomodellen best zo nu en dan flink gemarteld worden, maar een laptop moet wel tegen een beetje stof en vieze (natte) vingers kunnen.
Apple heeft in het verleden wel vaker lastig gedaan als het om garantie ging, maar uiteindelijk wel overstag gegaan. Als inderdaad 12% van de geleverde laptops binnen de garantietermijn een probleem heeft met het toetsenbord is dat wel behoorlijk meer dan het gemiddelde en lijkt het meer op een zwak ontwerp. Dat zou dus onder de garantie moeten vallen.

Ik hoop dat Apple dat binnenkort ook inziet.
De problemen met het toetsenbord bij de 2016 modellen was al na een paar maanden bekent en berucht. Het toetsenbord ontwerp is ook aanzienlijk beter in de 2017 modellen waardoor je deze problemen enkel bij de 2016 modellen ziet.

De prijs van de reparatie zou nooit een probleem moeten zijn omdat een toetsenbord essentieel is voor de werking van het apparaat en daardoor zonder vragen door Apple gerepareerd moet worden
Toch mooi he om de kosten van productie nog net ff verder te drukken geen schroeven gebruiken, lekker vast bolten dat toetsenbord aan het frame ;)

FF serieus, apple gebruiker hier, en apple mag is ophouden met dat gekloot met hun hardware. iMacs zijn triest, macbooks thermal throttlen en zijn gebouwd als zieke kindjes die je niet te zwaar of te hard moet gebruiken en de rest is al zo oud dat je letterlijk niet eens het product hoeft aan te kijken.

- Kappen met lijmen
- Doe de 2008 macbook keyboards maar weer, die vonden mensen ook fijn.
- Koeling. Een keer, een mac, die niet thermal throttled zou echt, echt heel fijn zijn voor developers
niet zo gek, als jij m kon proberen konden ook honderden of duizenden andere mensen die toetsenborden proberen. bovendien is het wennen, want iedereen die ik ken met een macbook met zo'n nieuw toetsenbord kan er fatsoenlijk op typen.
En dus hebben honderden of duizenden mensen ook gemerkt dat het toetsenbord niet helemaal is wat je van een laptop van 1700 euro mag verwachten.
Niet om het een of ander, maar voor die prijs verwacht ik iets dat werkt. En dat blijft werken, want een macbook gaat langer mee dan een laptop. En dan moet het dus niet uitmaken dat die macbook al een tijdje in de winkel ligt, voor de testende vingers van potentiele kopers...
Zeker als je dat ding vervolgens gebruikt om veel op te werken, moet het helemaal niet moeilijk zijn om alle toetsaanslagen in de winkel op je eigen machine ook te halen (zij het misschien in wat meer tijd).

Voor de rest... ik ben zelf na anderhalf jaar nog niet (goed) gewend aan het toetsenbord van mijn macbook. Maar goed, ik gebruik dat ding naast mijn PC en ik blijf aan lopen tegen het feit dat er toetsen missen die ik gewend ben te gebruiken. (Voorbeeld... voor mij is er wereld van verschil tussen "Delete" en "Backspace")
En dus hebben honderden of duizenden mensen ook gemerkt dat het toetsenbord niet helemaal is wat je van een laptop van 1700 euro mag verwachten.
Nope, kijk maar eens naar de echte cijfers die er zijn. Als het probleem echt zo groot was als jij hier wilt doen vermoeden dan zouden die cijfers een tegenovergesteld beeld moeten laten zien. In het echt gaan die notebooks kennelijk als warme broodjes over de toonbank. Klaarblijkelijk lijkt het issue dus behoorlijk mee te vallen.

Wat dat betreft is je reactie ongelooflijk stereotypisch: alleen maar de focus op het negatieve en dat uitvergroten. Een zeer menselijke eigenschap overigens maar wel een aparte. Waar we steen en been klagen dat 10% van een product een defect vertoond, hangen we de vlag uit wanneer de dokter ons mededeelt dat de kans dat we doodgaan maar 10% is. Apart want in beide gevallen heb je dus 10% kans op een defect.

Jammer dat mensen er zo dramatisch over doen, dat maakt het namelijk vrijwel onmogelijk om een goed beeld te krijgen hoe vaak dit nou voorkomt en hoe ernstig het probleem nou echt is. Hopelijk komen we daar met deze rechtszaak nu wel eens een keertje achter.
En dan moet het dus niet uitmaken dat die macbook al een tijdje in de winkel ligt, voor de testende vingers van potentiele kopers...
Dan maak je een pijnlijke vergissing. Want wat wij mensen ook doen is alleen zorgzaam zijn voor onze eigen spullen. Dat van een ander kan ons weinig schelen, is een ver van ons bed show. Daarom zie je ook in het bedrijfsleven dat notebooks, telefoons, etc. binnen 3 maanden dusdanig worden mishandeld dat het lijkt alsof ze 6 jaar oud zijn. Krijgt 1 of meerdere collega's een wat nieuwer model dan stijgt "plotseling" het aantal defecten (koffie en thee zijn vaak de "boosdoeners"); er is vrijwel geen systeembeheerder die dit niet herkent. In winkels als de Mediamarkt zie je dat ook terug. Hoeveel van de apparaten daar doen het nog fatsoenlijk? Bar weinig.

Op YouTube vindt je ook genoeg van dit bewijs. Mensen die naar een winkel gaan om te testen hoe goed iets tegen krassen kan. Je noemt dat ook wel vandalisme en dat is, gelukkig, strafbaar. Het zal je winkel maar zijn...

Bovenstaande zul je in je achterhoofd moeten houden wanneer je producten in de winkel (met name winkels als Mediamarkt) test. Wat je vooral kunt constateren is hoe hufterproof de producten zijn (dat begrip kennen we niet voor niets).
Zeker als je dat ding vervolgens gebruikt om veel op te werken, moet het helemaal niet moeilijk zijn om alle toetsaanslagen in de winkel op je eigen machine ook te halen (zij het misschien in wat meer tijd).
Dat ligt eraan. Als je de notebook privé gebruikt dan wordt het heel erg moeilijk. Een winkel is langer open per dag dan de gemiddelde persoon privé op zijn notebook bezig is. Bijgevolg is dat op zo'n notebook heel wat vaker wordt getikt. In het echt komt ergonomie er ook nog eens bij kijken (al dan niet verplicht door de wetgever) en zullen velen een extern toetsenbord gebruiken. Het is dan ook de vraag of je al dat getikt op hetzelfde toetsenbord doet.

Er zijn een aantal mensen die een uitzondering vormen op hoeveelheid tikken. Die mensen tikken dusdanig veel (meer dan 8 uur per dag; pauzes e.d. zijn hier al van afgehaald) dat ze de levensduur van het gemiddelde toetsenbord in maanden tellen. Je ziet dat deze groep veelal overschakelt naar mechanische toetsenborden omdat de switches hiervan een stuk slijtvaster zijn. De keycaps kun je daar ook wisselen naar bijv. keycaps gemaakt van PBT (een slijtvastere plastic dan wat er standaard gebruikt wordt voor keycaps).

TL;DR: de vergelijken met spullen in een winkel is ontzettend slecht. Kijk liever naar wat mensen die de spullen thuis en/of op werk gebruiken er over te vertellen hebben. Dat laatste geeft een beeld dat dichter bij de werkelijkheid ligt.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juli 2024 00:05]

Anoniem: 310408 @ppl13 mei 2018 18:41
TL;DR: de vergelijken met spullen in een winkel is ontzettend slecht. Kijk liever naar wat mensen die de spullen thuis en/of op werk gebruiken er over te vertellen hebben. Dat laatste geeft een beeld dat dichter bij de werkelijkheid ligt.
Precies, of de product tevredenheid van de gebruikers. Word vaak genoeg onderzocht en Apple komt daar gewoon goed uit.

Er zal vast wel een probleem zijn. Om te beginnen hebben 1400+ mensen al service gevraagd (wat die overige 'duizenden' mensen die niet bij Apple zijn langsgegaan hebben gedaan om het probleem op te lossen kan je je afvragen). Maar een van de belangrijkste redenen dat ik alleen Apple hardware wil bij de mensen die onderweg zijn is omdat ze gewoon langs kunnen gaan bij Apple stores. Paar weken terug liet ik mijn iPhone vallen in Barcelona. Drie uur later was alles weer goed (en had ik een mooi paar schoenen gekocht onder het wachten). Er is geen andere firma die je dat kan beloven en het heeft ons al zo ongelofelijk veel problemen bespaard.

Ik snap tweakers wel die een 500 euro MediaMarkt ook goed vinden. Zal best wel bruikbaar zijn. Maar als je hardware wilt hebben die stabiel is is je keus beperkt. Apple hardware is over het algemeen goed, er zijn niet veel mensen die dat ontkennen (ja ik ken de opgeblazen videos, dit is het internet en je kan voor werkelijk ELKE stelling wel een YT video vinden die het 'bewijst').
Dat neemt niet weg dat er soms dingen fout gaan.
Voor het geld wat die iphones kosten kun je voor elke werknemer zeker 2 andere telefoons kopen waar ze ook hun werk op kunnen doen. Dan heb je dus binnen een uur vervanging als er iets fout gaat. sim kaart uit de ene telefoon, in de andere, aanmelden, apps etc. automatisch laten downloaden uit de cloud en klaar.
Je betaalt ook gewoon voor die goede service bij apple.

apple is in mijn ervaring ook niet zo ontzettend stabiel. elke keer dat ik een iphone in mijn handen heb crasht hij binnen 20 seconden. probeer maar een pdf van 300 paginas te openen. browser sluit zonder foutmelding. probeer maar eens je exchange calendar van werk te syncen. gaat om de haverklap fout en dan moet je alsnog de lelijke outlook app installeren. sommige webpaginas openen niet goed in safari. er zijn zat problemen te vinden, maar daar komen mensen niet achter als ze niets anders proberen dan de 10 standaard acties die elke telefoon foutloos kan, en dat doen mensen met iphones niet omdat ze niet veel kaas hebben gegeten van computers. zo blijft de mythe in stand.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 00:05]

[...]
Waar we steen en been klagen dat 10% van een product een defect vertoond, hangen we de vlag uit wanneer de dokter ons mededeelt dat de kans dat we doodgaan maar 10% is. Apart want in beide gevallen heb je dus 10% kans op een defect.
Vreemde vergelijking, je lichaam is geen consumptieartikel.
Voor witgoed en auto's ligt de foutmarge rond de 5%, dan vind ik 10% veel ook al leer ik na googelen dat alleen de premium laptops 10% halen en de rest dicht tegen de 25% zit.
Het ligt gevoelsmatig hoger dan de goeie oude tijd (thinkpad, toshiba) toen mensen ook niet bijster zuinig waren.
Hoe dan ook, Apple had met de pro series voor het grootste deel een kwaliteitsproduct met slim ontwerp dat jaren mee kon in de top (niet absolute), ik zie hier toch wat scheuren in komen de laatste jaren en dat ligt niet alleen aan een teleurgestelde achterban die zich vervreemd ziet.
Waar we steen en been klagen dat 10% van een product een defect vertoond, hangen we de vlag uit wanneer de dokter ons mededeelt dat de kans dat we doodgaan maar 10% is. Apart want in beide gevallen heb je dus 10% kans op een defect.
Als je een post van meer dan een scherm lang typt om uit te leggen dat het niet eerlijk is om thuisgebruik te vergelijken met gebruik (misbruik?) in een winkel, misschien moet je je verhaal dan niet beginnen met een nog veel absurdere vergelijking...? Persoonlijk ben ik in elk geval erg blij dat mijn lijf meer dan twee à drie jaar meegaat... En als we kijken naar het uitval-percentage van laptops na 80 jaar (of iets dergelijks), dan verwacht ik dat we op "net iets meer" dan 10% komen. :X
Voor iemand die meent met zoveel dédain te moeten schrijven is het lachwekkend om te zien dat je "vind je" met dt schrijft...

ontopic:
Volgens mij is de rechtzaak aangespannen door mensen die het apparaat thuis en/of op de werkplek gebruiken en dit is wat ze er over te vertellen hebben.
Een macbook is gewoon een laptop dus die is bedoeld om net zo lang mee te gaan als een laptop van een ander merk. Niet net doen alsof het een ander ding is..
Voor een MacBook betaal je wel een stuk meer dan een equal laptop, dus verwacht je meer betrouwbaarheid wat niks van komt.
Waarschijnlijk werd bedoeld dat een MacBook is wat men in de VS een "premium" product noemt. Je betaalt je scheel, maar dan heb je ook wat.

In dit geval heb je ook wat: een product dat niet bedrijfszekerder is als een laptop van een ander merk die 1/3 van de prijs kost.

Niet vreemd dus dat het opvalt als ze relatief vaak stukgaan.
Ze vragen wel een prijs en marketen het alsof het een ander ding is.
Tja, maar van andere merken zijn er nog wel heel wat duurdere laptops..
Ja omdat apple er enorme winsten mee maakt probeert de rest ook een graantje mee te pikken.

Ik geef niet apple de schuld maar de consument die het benul blijkbaar niet heeft om een betaalbaar product te vinden wat aan hun eisen voldoet
Nee hoor, dat komt omdat die andere EN betere kwaliteit laptops dan maken EN veel hogere specs.
Toetsenbord is gewoon aan slijtage onderhevig. Zeker als het allemaal erg klein moet zijn om in de behuizing te passen. Als je het product dan zo ontwerpt dat het 400 tot 700 euro kost om het toetsenbord te vervangen, dan heb je als engineering team simpelweg gefaald.
maar toch verwacht ik van een goed toetsenbord dat het enkele miljoenen aanslagen kan halen zonder defect. Dat is namelijk wat vele fabrikanten opgeven voor een toetsenbord. En daar lijken de problematische Apple toetsenborden ver van uit de buurt te blijven. Het mag dan wel een slijtage onderdeel zijn, je ontwerp het nog altijd om enkele jaren mee te gaan.
Anoniem: 310408 @Blokker_199913 mei 2018 18:45
En voor zover we kunnen zien is dat bij een fractie van een procent niet het geval. In hoeverre je dan als engineering team gefaald hebt ligt natuurlijk aan het percentage problemen. Niemand maakt een onfeilbaar toetsenbord.Dat lijkt hier wat hoger dan de norm is. Maar om nu al die grote woorden te gebruiken (omdat het Apple betreft?) lijkt me schromelijk overdreven.

Zou dit ook nieuws zijn als het Dell betrof? Ik waag dat te betwijfelen.
Maar om nu al die grote woorden te gebruiken (omdat het Apple betreft?) lijkt me schromelijk overdreven.
Niet omdat het Apple is, omdat het prijskaartje zo hoog is. Als merkloze budget-rommel het wel kan, waarom mogen we dan niet hetzelfde verwachten van een merk dat zichzelf profileert als het aller-premiumste merk dat er te krijgen zou zijn?
Niemand maakt een onfeilbaar toetsenbord.
Dat is de vraag ook helemaal niet. Deze rechtszaak gaat er niet over dat een paar toetsenborden defect gaan, de aanklacht is dat Apple weigert om ze te repareren of vervangen. (En dat het kennelijk honderden euro's moet kosten is irrelevant; als Apple gewoon de ballen had om achter zijn product te staan dan zou dat getal nooit naar buiten zijn gekomen omdat de ontwerpafdeling van Apple dat intern uitgevochten zou hebben met de reparatie-afdeling.)
Een fractie van een procent in een beperkte steekproef. Zonder over precieze aantallen te praten, komt het in elk geval vaak genoeg voor dat het serieus op begint te vallen. Mensen die als eerste de reparaties binnenkrijgen zoals Louis Rossman, hadden het er al een tijdje over. 20.000 gebruikers is ook niet echt weinig. Verder is het objectief na te gaan dat het ontwerp op een of meer punten ongelukkig is. Als het niet de aanslag is, waar volgens zeggen aan te wennen valt (een beetje de omgekeerde wereld als je het over usability hebt, maar soit), en ook niet het stof of het feit dat er dingen kunnen afbreken als je dat er uit probeert te blazen, dan is het alsnog het feit dat het toetsenbord in principe onvervangbaar is. Je moet altijd de complete laptop leegslopen, waaronder verlijmde accu's. Apple zelf vervangt vervolgens de hele bovenkant terwijl onafhankelijke reparateurs makkelijk een paar uur bezig zijn met boren en schroeven (!) om een nieuw toestenbord te monteren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 00:05]

Dell is gewoon goed spul. Iets minder fancy design, maar wel echte werkpaardjes. Daar kan Apple echt niet tegenop. Ook qua ergonomie niet.
Waar onderbouw je dat mee? Ik heb vorig jaar een XPS 15 gekocht waarvan uiteindelijk het scherm 4 keer is vervangen. Na 4 keer was het probleem nog steeds niet opgelost en heb ik een nieuwe gekregen (na veel gebel, escalaties en geklaag), deze ging na 1 dag niet meer aan en is het moederbord van vervangen.

Ik heb hierna een 15” MBP gekocht omdat ik de service van Dell en hun kwaliteitscontrole beu was terwijl ik wel ‘Premium Support’ had aangeschafd.

Ik heb ook meerdere malen problemen ondervonden met Apple producten, maar deze werden bij de Apple Store wel opgelost in tegenstelling tot Dell.

[Reactie gewijzigd door meirnoordermeer op 23 juli 2024 00:05]

Het gemak waarmee mensen van OS wisselen... bewonderingswaardig!
Ik draaide Linux op de XPS 15, geen Windows. Zowel MacOS als Linux zijn Unix-like, dus niet te snel conclusies trekken.
Ik zit er ook niet mee dat jij liever een Dell koopt, dat was ook niet mijn intentie. Je doet nu in ieder geval een poging om je reactie te onderbouwen, wat veel waardevoller is voor de discussie.
Ik werk bij een bedrijf met uitsluitend Dell spullen, en die dingen gaan net zo goed stuk. Vervanging gaat wel een stuk makkelijker dan bij die verlijmde laptops, maar die Dell apparaten zijn best wel dik als ik ze met mn macbook pro 2016 vergelijk. De kwaliteit is veel slechter, maar dat komt omdat de prijs veel lager is en die laptops met gesponsorde bloatware vol zitten.
Als dat engineering team de opdracht heeft gekregen om ook op reparaties een goede winstmarge mogelijk te maken hebben ze helemaal niet gefaald. Waarom denk je dat apple zo'n heel programma heeft met goedgekeurde reparateurs, dodgy garantievoorwaarden, dat ze het zo aanmoedigen om je laptop ook echt door apple zelf te laten repareren? $$$$$

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 00:05]

Maar zelfs al ben je eraan gewend, dan nog remmen die toetsen je vingers heel plotseling af. Zeker als je ook nog eens redelijk stil probeert te typen, voert dat al snel tot een verkrampte houding. Ik schrijf dit nu op een Cherry Stream 3.0 en daar kun je heel ontspannen op typen, mede omdat de aanslag ook eens wat harder mag zijn.
Daar moet het toch tegen kunnen dacht ik zo. Paar keer per dag een paar mensen er op tikken of professioneel 8 uur per dag 8)7
Zwak argument.

Wat dan als duizenden mensen hem uitproberen? Zo'n laptop moet toch ook jaren kunnen tegen 8 uur werk per dag?

Ik heb toetsenborden uit 199x die het nog prima doen, en daar is fulltime jarenlang op getypt. Een model wat net in de winkel ligt, en het dan al niet meer perfect doet, dat is echt zielig.
Precies, in barcelona een keer in een applestore geweest en heb dit ook geconstateerd met een spatiebalk dat deze niet werkte.
Met hun hoge prijzen en vrijwel unlimited hoeveelheid geld, vind ik het nog steeds verbazingwekkend dat ze:
- blijkbaar hun spullen of onderdelen niet grondig testen (of beroerd ontwerpen)
- ze altijd zo vaag en lam doen als het om issues gaat

Je hebt bakken met geld, miljoenen klanten die veel geld neerleggen. Als je zo graag premium wilt zijn, zorg je toch ook dat je ondersteuning premium is. Alles is echter gemaakt om na zoveel tijd gewoon kapot te gaan en/of zo goedkoop mogelijk in elkaar te schroeven is...

fyi: ik heb al jaren macbooks in gebruik en hoop echt dat mijn 2012 het nog lang uithoudt: de issues met de modernere mbp's zijn zo prijzig/veelvoorkomend/falend dat ik nu de stap voor een nieuw model bijna niet durf te zetten :P
Het lijkt er bij Apple vaak op dat ze eerst met het design komen en de engineers vervolgens overuren draaien om te kijken hoe ze alle hardware erin weten te proppen, terwijl bij andere laptopbouwers de case meer om de componenten lijkt te worden gebouwd. Uiteraard heeft dat een prachtig design en allerlei knappe innovatieve engineering trucjes als gevolg, maar het zorgt ook voor ongemakken als een toetsenbord dat volgens velen minder lekker typt en een krankzinnige situatie waarbij een toetsenbord vervangen $400-$700 kost om te vervangen. Hoeveel geld je ook hebt, daar zit niemand op te wachten.

Daarnaast lijkt de focus ook te verschuiven. Design leek voor Apple eerst vooral ook functioneel te zijn. Voordat ze de trend zetten met hun MacBooks waren laptops gewoon lompe, lelijke bakbeesten. Die tijd ligt echter al lang achter ons, dus die laatste millimeters wegschaven ten koste van alles lijkt me minder nodig. Ik hoop dat Apple in de nabije toekomst juist een trend zet met hardware die duurzamer is en makkelijker te onderhouden is. Batterij, scherm en toetsenbord zouden gewoon met minimale inspanningen vervangen moeten kunnen worden, want dat zijn de onderdelen die het meest aan slijtage onderhevig zijn. Juist Apple zou dat als geen ander kunnen verkopen en een positieve trend kunnen zetten ipv dat we steeds meer richting wegwerp-laptops gaan.
Ik hoop dat Apple in de nabije toekomst juist een trend zet met hardware die duurzamer is en makkelijker te onderhouden is. Batterij, scherm en toetsenbord zouden gewoon met minimale inspanningen vervangen moeten kunnen worden, want dat zijn de onderdelen die het meest aan slijtage onderhevig zijn. Juist Apple zou dat als geen ander kunnen verkopen en een positieve trend kunnen zetten ipv dat we steeds meer richting wegwerp-laptops gaan.
Gaat niet gebeuren, want op de lange termijn zouden ze dan minder apparaten verkopen.
Daar geloof ik niet in. Apple heeft al zo'n reputatie opgebouwd dat als ze die topcase een paar mm dikker maken wegens duurzaamheid dat niemand daar om maalt en er weer record cijfers worden neergeteld.
Je snapt niet wat ik bedoel.

Apple en andere fabrikanten hebben baat bij het snel slijten/ kapot gaan/ verouderen van hun producten, want dan moet men weer nieuwe producten kopen.
Als ze de kwaliteit en daarmee de levensduur verhogen, dan zullen ze op de korte termijn misschien wel meer verkopen, maar men koopt niet snel daarna iets nieuws, want het is nog niet stuk.

Neem mijn oude Lumia 930 niet kapot te krijgen. Met plezier bijna 4 jaar gebruikt.
Als die niet in het water was gevallen dan had ik die nu nog in gebruik en had ik niet de Lumia 950 hoeven aanschaffen.
Ow ok.

Dat had ik inderdaad verkeerd gelezen. Dat standpunt houd inderdaad wel steek, maar hou je dan rekening met de verkopen die kunnen vloeien uit het feit dat Apple een betere "reputatie" zou opbouwen met een duurzamere laptop? Nu is die reputatie er zeker nog, maar met dit toetsenbord drama zou ik toch al durven zeggen dat dat een deuk aan het krijgen is.

Het is kijken in een glazen bol inderdaad, maar je hebt wel gelijk op dat punt. Als mensen er langer mee doordoen zullen ze minder rap een nieuwe aankopen, langs de andere kant kan een duurzamere laptop er voor zorgen dat ze meer verkopen aan nieuwe klanten. Dat wou ik zeggen.
Mijn december 2017 macbook pro 2TB is zo vaak ter reparatie weg dat de 2012 retina feitelijk nog gewoon in gebruik is en de 2017 aankoop overbodig was.

Alleen voor video bewerking en batch photo export is de 2017 sneller.

Telkens weer software licenties overzetten en ontwikkelaars vragen om nieuwe licentie als ik wissel van macbook of de nieuwe terugkomt met een nieuwe logicboard/processor/ssd (=hetzelfde onderdeel)

Ander nadeel: Al die verloopstukjes. Heb zelfs een extern toetsenbord bijgekocht omdat het niet lukt foutloos te typen op de nieuwe.
Touchbar uitgeschakeld want ik raak die steeds per ongeluk aan.

Tip: koop een 2e hands 2015.

[Reactie gewijzigd door martijn141 op 23 juli 2024 00:05]

Ja leuk, oude troep kopen omdat het nieuwe spul niet goed werkt. Betere tip: koop een ander merk zonder problemen?
Ander nadeel: Al die verloopstukjes.
Verloopstukjes? Ik heb al mijn USB kabels vervangen door USB-C kabels. En ik gebruik ze nauwelijks. Niks geen verloopstukjes nodig.
Ik heb expres eind 2016 een MBP 2012-pre-Retina gekocht juist omdat alles nog te vervangen is. SSD erin en Superdrive eruit ten gunste van een 500Gb schijf die ik NG had, dus 750Gb opslag, 12GB RAM erin en het ding draait zó onwijs mooi dat ik echt geen ander systeem meer nodig heb. Was een refurbished machine .. eind vorig jaar de accu laten vervangen onder garantie omdat ie begon te mekkeren dat ie onder de 80% ontworpen capaciteit gekomen was, kan er ook voorlopig weer tegenaan.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 00:05]

Heb de mijne ook zelf helemaal gepimpt met een ssd van 500 GB en 16 GB ram, en vandeweek er een nieuwe accu in geschroefd. Dus ik hoop dat ie er weer wat jaren tegenaan kan, want ik zie niks vergelijkbaars wat een beetje degelijk in elkaar zit :P
Volledig met je eens. Het is bij iedere generatie Macbooks weer raak. Scheurende topcases, antireflectiecoating die loslaat, toetsenbordproblemen, opzwellende accu's. Kan nog wel even doorgaan.
Het begint op een ander a-merk te lijken. Qua naam, acer.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 23 juli 2024 00:05]

Hoe denk je dat ze die bakken met geld hebben verdiend? premium prijzen vragen voor non-premium hardware, software, en support, met gelikte marketing. Hogere winstmarges dan de concurrentie komen niet uit de lucht vallen.
Geldt dit probleem alleen bij de 2016 15" Macbook Pro's, ik heb net de 13" 2017 MacBook Pro gekocht als vervanging van mijn 2009 MacBook Pro.

Toetsenbord is even wennen.
Het probleem komt ook voor bij de 2017 maar veel minder frequent dan bij de 2016. Krijgen 2016 eigenaars met problemen niet gewoon een 2017 keyboard als vervanging?
Dat laatste is zo. Als de topcase van een MacBook met Butterfly keyboard wordt vervangen, krijg je de nieuwste revisie van het toetsenbord. Het 2016 en 2017 toetsenbord verschillen (is te zien aan de ALT toets oid) en de 2017 toetsenborden hebben al minder vaak problemen dan het originele 2016 keyboard. Ik hoorde van een medewerker bij de Apple store in Amsterdam dat ze bij de 12" MacBook al aan de 4e revisie zitten van het toetsenbord en dus wel bezig zijn met verbeteringen.
Nou joepie, een revisie van het toetsenbord, waar heb je het over?! Zo moeilijk is dat niet meer, om een werkend toetsenbord te maken.

Uiteindelijk heeft Apple gewoon goedkope rommel gebruikt (net zoals andere bedrijven dat ook doen) en dat komt ze nu in de kont bijten. Net goed dat mensen ze aanpakken!

Want "premium" is Apple al lang niet meer. Vooral ook door de manier waarop ze met klanten omgaan.
Wat wil je met deze reactie bereiken? Ik probeer Apple niet de hemel in te prijzen. Ik geef puur extra informatie over het toetsenbord en daar word ik nu op afgerekend? Had van Tweakers toch wel een iets intellectuelere reactie verwacht, jammer.

Dat laatste is (waarschijnlijk?) alleen in de VS zo, in Europa is de klantenservice van Apple prima (lees ook mijn andere reacties).
"minder vaak problemen" "4e revisie" klinkt alsof ze het echt nog niet onder de knie hebben. Zouden er al bookmakers zijn die laten inzetten op het aantal revisies dat nog nodig is? :P
Valt wel mee hoor. Dat was sinds de originele 12" MacBook release, wat dus ongeveer 3 jaar geleden is. Ik denk dat bijna elk merk dergelijke dingen doet. Als je een processor bij release koopt en eentje uit 1 van de laatste productieruns dan zal de laatste vrij zeker minder kinderziektes bevatten die je als normale gebruiker waarschijnlijk nooit zal tegenkomen.

Ik zou het eerder als iets positiefs zien, Apple doet iig iets om het toetsenbord te verbeteren. Alleen nu hopen dat het ze ook lukt om de toetsenborden wat minder kwetsbaar te maken..
Ik zie nu hoe je het kan lezen alsof ik 4 een beetje veel revisies vind. In tegendeel. In 3 jaar "minder vaak problemen" en dat als resultaat van slechts 4 revisies, vind ik niet echt een resultaat om over naar huis te schrijven. 3 jaar lijkt me een redelijke periode om gewoon "geen problemen" te hebben, en als het echt zo lastig is had ik toch wel meer dan 4 pogingen verwacht in die tijd.
4 pogingen betekent (nog) niet dat ze nalatig zijn. Bij dergelijke grote bedrijven worden er eens in de zoveel tijd stappen gezet en moet alles gestandaardiseerd gebeuren. Dus alle kleine veranderingen die in de tussentijd hebben plaatsgevonden worden samengevoegd in een nieuwe revisie. Ze kunnen namelijk niet continu het productieproces aanpassen, je moet op een gegeven moment een standaard vaststellen die op dat moment geproduceerd gaat worden. Maar goed, ik ben het met je eens dat ze de kinderziektes er na 3 jaar wel uit zouden moeten hebben.
Oké, neem aan dat de problemen worden vervangen voor het nieuwste, hoop dat ik gespaard blijf van problemen. Mijn oude MBP heeft bijna 9 jaar zonder problemen gewerkt, alleen een nieuwe harde schijf (SSD). Zelfs mijn inmiddels 12 jaar oude iMac draait nog als een zonnetje.
Dit lijkt specifiek voor het dunnere toetsenbord van de MacBook (vanaf 2015) en MacBook Pro (vanaf 2016) te gelden. Gezien de cijfers lijkt het probleem niet erg groot te zijn want beide notebooks gaan als warme broodjes over de toonbank. Overigens is het niet zo dat eerdere modellen vrij waren van toetsenbord problemen of dat andere merken er geen last van hebben. Notebook toetsen zijn best fragiel.

- knip-
Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 00:05]

Macs zijn imho eenvoudigweg niet meer voor power users,meer voor casual home users die veel om design geven.

Mijn huidige 2014 retina wordt mn laatste mac.. Enorme premium is niet meer te verantwoorden op basis van kwaliteit en performance...

Mijn groep schakelt al over op dell xps 15
Anoniem: 411179 @Kortfragje13 mei 2018 15:01
Vele users zweren ook bij macOS boven Windows.
Ikzelf vind de trackpads nog steeds zo superieur t.o.v. andere laptops, zeker in samenwerking met het OS, ik heb zelf nog geen andere laptop getest die in de buurt komt.

De algehele bouwkwaliteit, macOS en het trackpad zorgen er voor mij voor dat Apple, helaas, op andere vlakken grote steken kan laten vallen zonder door de concurrentie voorbijgestoken te worden.
Mee eens (mijn huidige gaat nu bijna 4 jaar en een geschatte 300.000 reiskilometers mee)... Ook de terminal in macOS is superieur aan die in linux imho...

Tot redelijk recent was ik het met je eens, maar andere laptops beginnen qua bijvoorbeeld geheugen gewoon echt voor te lopen.

Het geld voor onderzoek moet ik zelf via beurzen verzamelen, als je twee goede / betere laptops voor de prijs van 1 mac kan kopen is de keuze sneller gemaakt.... En met mij beginnen grote namen in mijn veld ook terug te komen van de mac...

[Reactie gewijzigd door Kortfragje op 23 juli 2024 00:05]

Ben het met je eens, mijn 2014 is binnen kort ook aan vervanging toe.
En ook k twijfel of ik nog een Macbook neem, als ik zie wat voor problemen met collega's hebben met o.a. hun toetsenbord. En mijn collega's zijn een stuk netter met hun Macbook, dan ik kan zijn :)

Ben ooit van een Dell met gentoo overgestapt naar de Macbook, maar denk dat ik weer terug ga naar een Dell :) Dan maar iets meer tijd insteken heb naar mijn wensen om in te richten met Linux, want met Windows kan ik echt niet werken voor mijn werk.
Qua specs hebben ze nooit voorop gelopen en je kan voor een kwart van het geld een laptop kopen met véél betere specs. Echter gaat zo'n laptop vaak ook maar 1,5 jaar mee als je pech hebt, zeker bij intensief gebruik. Tijdens die 300k reis kilometers zou je met menig ander laptop er een stuk of 4 versleten hebben en dat telt ook aan (+ uren die je kwijt bent). Over je argument qua geld betreft ben ik het dus niet met je eens.

Enfin, het is een vervelend probleem maar ik kan er mee leven, al heb ik toch getekend. Als power user en jaren lang linux gebruiker wil ik echt niet meer anders.
Qua specs hebben ze nooit voorop gelopen en je kan voor een kwart van het geld een laptop kopen met véél betere specs. Echter gaat zo'n laptop vaak ook maar 1,5 jaar mee als je pech hebt, zeker bij intensief gebruik.
Dan neem je er één die niet een kwart maar de helft kost. En die gaat gewoon net zo lang mee als die Mac, heeft betere specs en tegenwoordig ook duidelijk betere kwaliteit en ondersteuning.

Tot een paar jaar geleden had je gelijk. Nu (zo'n beetje na 2016) heeft Apple alles laten vallen om de Macs maar zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren met dit soort issues tot gevolg. Ik hoor niemand die nog lyrisch is over de nieuwe Macbooks.
Vreemd, het toetsenbord is fijn maar heeft dit als nadeel. Over alle andere aspecten ben ik dik te vreden, zo ook de bouwkwaliteit. Stukken lichter en dunner maar minstens even stevig!
Vreemd, het toetsenbord is fijn maar heeft dit als nadeel. Over alle andere aspecten ben ik dik te vreden, zo ook de bouwkwaliteit. Stukken lichter en dunner maar minstens even stevig!
Ik ken een aantal software bureaus die gestandaardiseerd zijn op macbooks. Voorheen nooit echt problemen. Na 2016 gaat grofweg 90% binnen het jaar terug voor garantie. Dat is geen overdrijving; één bureau van 150 man had zo'n 40 stuks 2016 Macbook Pro. Daarvan zijn er in het eerste half jaar 3 níet terug gehoeven voor reparatie. En dan praten we over laptops die nauwelijks van hun plaats komen. De kwaliteit is echt zwaar gekeldert.
Oh dat is wel erg zuur ja :/ Waren dit toevallig allemaal 15” modellen? Die werden erg heet volgens mij! Waarom werden ze terug gestuurd?

Ik heb alleen ervaring met 13” 2015/2016/2017 modellen.
Welke terminal bedoel je precies met die van Linux? Degene die standaard in Xfce zit, in Gnome, in Unity, of een andere zoals Tilda, Terminator, of nog een andere?
Standaard xfce.. Ben me bewust van een ruimere keuze maar heb me er nog niet in verdiept. Kan je iets aanraden?
Jazeker!

Terminator heeft de mogelijkheid om het scherm te splitsen met ctrl-e en ctrl-o, werkt voor mij erg fijn. En als shell (niet te verwarren met terminal) heb ik ZSH met Oh-My-ZSH van Robby Russell met de Bira theme.

ZSH wordt ook veel op Mac gebruikt omdat de meegeleverde Bash op Osx heel oud is vanwege licentie-struggles. (http://blog.bennycornelis...ash-that-apple-wont-ship/) zo zie je dat het overal wel wat is 😋
Ik verhuis juist weer de andere kant op.
Niet door hun toetsenborden natuurlijk, want die MBP TB's zijn een drama en moet Apple gewoon verantwoording voor nemen. Te bizar voor woorden dat ze je dan (soms) nog voor de kosten laten opdraaien ook.

Maar wel vanwege het OS. Ik ben nooit een Apple fan geweest, gebruik het al zo'n 25 jaar, maar zo door de jaren heen bij gebruik van Windows en OSX toch langzaam OSX steeds fijner gaan vinden. Zeker met de Windows 8/10 en de komst van OSX specifieke software (o.a. Sketch, AirMail e.d.) heb ik nu maar besloten maar helemaal over te gaan.
Ik mis Windows geen moment, op een enkele keer na met spelletjes, maarja, daar heb je dan Bootcamp voor.

Overigens zijn er met de XPS lijn ook nogal 's wat problemen. Elke electronica zal dat weleens hebben. Maar je verwacht van Apple gewoon altijd wat meer, ook omdat ze het zo verkopen. Vreemd dus dat zulke TB's er doorheen zijn gekomen, wetende dat het zo gevoelig is om niet werkende TB toetsen te krijgen.

Casual of power user maakt natuurlijk niks uit. Een toetsenbord wat niet goed werkt is ook als casual user gewoon irritant. En bovendien zijn ze krachtig genoeg voor de doorsnee power user. Alleen specifieke users (video editing bijv) zullen wellicht echt iets krachtigers moeten hebben. Maar dat los je met een XPS ook niet op, die ook weer nadelen heeft tov Apple (bv Trackpad). Dus snap je punt niet zo. Hokjesdenken.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 00:05]

En daarom draai ik gewoon Linux op een fatsoenlijke laptop, geen last van Windows en toch goede kwaliteit hardware.
Dan kan ik de helft niet (fatsoenlijk) doen ivm ontbrekende software. En al helemaal niet met hetzelfde gemak. Prima als het voor jou werkt natuurlijk, maar het is zeker geen 1 size fits all oplossing.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 00:05]

Daarom zeg ik ook dat het in mijn geval werkt :)
Wordt ook mijn strategie.

Waarschijnlijk een dell precision 5520, die kan je volledig configureren en zijn +/- 50% van een vergelijkbare mac.

Maar voordeel is dat je voor meer geheugen, ruime opslag betere processor (xeon) kan opteren, kom je rond de 3000€ uit....

Wat betreft problemen, zeker iedere serie kan dat hebben en soms heb je een maandag model. punt is dat mac extra rekent om dat niet te hebben.

Qua eisen, de xps 15 is krachtiger dan macbooks, evenals de eerder genoemde precision. We testen ze binnen mijn groep nu zo'n twee jaar en ze zullen de 4 jaar die we voor afschrijving rekenen prima halen.

De hoge eisen aan specs komt door de line of work , computational chemistry, molecular dynamics, machine learning and dimensionality reduction. Veel centraal op rekenservers maar af en toe ook lokaal.

Je punt betreffende hokjesdenken volg ik niet helemaal? Volgens mij gaf ik steeds aan dat ik vanuit mijn eigen perspectief redeneer en zie dat anderen in mijn veld vergelijkbare beslissingen nemen.

[Reactie gewijzigd door Kortfragje op 23 juli 2024 00:05]

Mag ik vragen wat eigelijk het verschil is tussen de XPS en de precision van Dell? Behalve de prijs en wat specs.
Ik vind het nog al lastig een keuze te maken tussen die 2.
Beetje verouderd want precision nu wel met 2tb leverbaar.. verder acuraat
https://neosmart.net/blog...xps-15-vs-precision-5520/
Dank je, dat maakt het wat gemakkelijker :)
Te bizar voor woorden dat ze je dan (soms) nog voor de kosten laten opdraaien ook.
Ik denk dat dit komt omdat er nogal wat ruimte is voor eigen inzicht per Applestore. Toen mijn MBPro problemen had met de GPU chip las ik ook de meest wilde verhalen van mensen online die moesten dokken toen hun MBPro hetzelfde euvel had. Maar in Den Haag bij de Applestore deden ze niet moeilijk en werd tot 2 keer toe (eerst ging mn externe chip stuk en toen 3 maanden later de interne) gratis het ding gefixed waar anderen in andere landen voor moesten dokken.
Klopt. Ook hele gemixte ervaringen met verschillende Apple winkels.
Met mijn MBpro een paar jaar geleden ook het GPU/MB probleem gehad. De Apple store op de Lijnbaan in Rotterdam (aMac) wilde het niet dekken, ondanks dat het bekend was dat dit onder garantie verholpen zou worden ivm fabricagefout van Apple.
Toen naar Apple store (iCentre) bij CS Rotterdam geweest, was geen enkel probleem.
Maarja, nu is iCentre weg en overgenomen door aMac, meteen met veel lagere reviews tot gevolg. Dus ik voel de bui al hangen de volgende keer ... Heb al vaker problemen gehad met aMac.
Geeft wel aan dat die marges gewoon zo laag zijn dat iCentre van die service blijkbaar onderdoor ging.

Neemt niet weg dat het Apple's probleem / imago is. Moeten ze gewoon 's een keer wat aan doen om dit consistenter te krijgen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 00:05]

iCentre en aMac zijn geen echte apple stores maar dealers. Ik ben naar een echte Apple store gegaan. Daar wilden ze wel weten of ik mn MBPro bij Apple zelf of bij een dealer als aMac, iCentre of Media Markt had gekocht. (ik denk dat ik in dat geval naar die winkels verwezen zou worden--mijn advies is daarom ook altijd om bij een echte Apple Store te kopen)
Klopt, er zit hier alleen geen "echte" apple store. En om er nou voor naar A'dam of Den Haag te rijden.
Ik koop de meeste Apple producten online via de officiele Apple site. Maar, zoals gezegd, dus niet de luxe van een Apple store in de buurt. Dus alsnog toegewezen aan de grillen van de dealers.
Ik vind het nog steeds de verantwoording van Apple om hun dealers onder controle te houden. Dan moet je maar geen dealership aanbieden. Er zijn zat franchices die de kwaliteit wel constant kunnen houden. En van een "premium" merk als Apple mag je dat ook gewoon verwachten. Daar betaal je immers een bonusprijs voor.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 00:05]

Wij hebben thuis twee apparaten met dit type keyboard en eigenlijk geen defecten. De eerste is een 15” 2016. De andere een 15” 2017.

Wel kan ik mij goed voorstellen dat het niet lekker typed voor sommige/vele. Zeker als je even snel drie knoppen indrukt in een winkel. Je moet er echt even aan wennen en dat is niet een positief iets.

Na een weekje weet ie niet beter en dan valt het eigenlijk wel mee.

Maar goed nu zijn er twee rechtszaken, Apple is er vast blij mee want heel de wereld schrijft er weer over :)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 00:05]

Het gaat niet om het gevoel van typen, de knoppen houden er spontaan mee op. Dit model MacBook heeft bovengemiddeld vaak dit probleem. Vergeet niet, In de VS heb je slechts 1 jaar fabrieksgarantie, tenzij je AppleCare neemt voor enkele honderden dollars.

Je zou zeggen vervang het dan (zelf) door een nieuwe, maar vervangen is erg duur en moeilijk, omdat het vastgeklonken zit aan de behuizing met dik 50 klinknageltjes, nadat je alle verlijmde delen los moet maken.

Dit is gewoon een onderdeel wat slecht ontworpen is.
Ja de reden waarom de rechtszaak is aangespannen is mij bekend :)
@Donstil volgens mij is het probleem opgelost in het 2017 model. Ik tik hier vanaf het 2016 model, en nu werkt het toetsenbord toevallig redelijk goed. Ik heb echter wel vaak last van de plakkende knoppen. Met name de spatiebalk blijft ontzettend vaak in de ingedrukte staat vastzitten.
Nope. Heb een 2017 en al tweekeer vastzittende toetsen. Het komt wel minder vaak voor als ik het internet moet geloven.
Ik heb ook een MBP 2016 en vind het butterfly toetsenbord nog altijd helemaal niks. Nooit aan kunnen wennen. Ik heb er een extern toetsenbord op aangesloten en nu kan ik weer fijn typen. Helaas ben ik er deze ochtend achter gekomen dat Apple de bedrade toetsenborden van de markt heeft verwijderd: ook dit oude model is aan vervanging toe helaas...
Het schijnt dat je die nieuwe toetsenborden ook bedraad kunt gebruiken, maar let op, ook daarvan vonden ze het nodig de travel er bijna uit te halen. Belachelijk maar waar. En anders is het vorige model, dat wèl een normale toetsaanslag heeft, vast nog wel ergens te koop.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 23 juli 2024 00:05]

De nieuwe kun je bedraad aansluiten en werken dan prima. Dat geldt ook voor de trackpad. De enige uitzondering hierop is de Magic Mouse omdat je die op z'n rug moet leggen (Apple en muizen zijn nog steeds geen goede combinatie). De nieuwe toetsenborden tikken ook een stuk fijner: ze zijn preciezer en niet zo zompig als voorgaande modellen. Maar zoals je ziet is niet iedereen het daarmee eens. Toetsenborden zijn best persoonlijk :)

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juli 2024 00:05]

Echt terecht dit! Toen ik het 15 inch 2016 model voor 3500 euro had besteld zat na een week de spatiebalk al vast. Kreeg een nieuwe opgestuurd, precies hetzelfde probleem na een week! weer een nieuwe opgestuurd, deze kreeg problemen met meerdere toetsen na enkele maanden, via veel geklaag en gezeur het geld terug gekregen van de laptop en deze bij de apple store achter gelaten. Mijn vriendin heeft het 13 inch 2017 model en deze heeft dezelfde problemen, hier hebben we maar een extern toetsenbord voor gekocht. Ik kan niet begrijpen hoe de eens zulke goeie macbook pro's 2015 en eerder, zijn vervangen door deze gedrochten! Momenteel heb ik terug het 2015 model.
Kan je dan niet het toetsenbord laten vervangen? Ik ben het met je eens dat het toetsenbord enorm kwetsbaar is en ze bij Apple er beter over hadden moeten nadenken, maar bij mij deden ze absoluut niet moeilijk toen ik langskwam met problemen en boden meteen aan de topcase te vervangen. Ze gaven zelf al aan dat Apple continu bezig is met het verbeteren van het toetsenbord en er steeds nieuwe revisies uitkomen. Het zou dus kunnen dat je vriendin na het vervangen er veel minder problemen mee zal ondervinden.

[Reactie gewijzigd door meirnoordermeer op 23 juli 2024 00:05]

Wanneer gebruikers toch het toetsenbord laten vervangen voor Apple, zou het bedrijf hier 400 tot 700 dollar voor vragen, waarna in sommige gevallen de problemen later alsnog zouden terugkomen.
^^ Die komt uit het artikel zelf.
En zeg nu zelf, na aanschaf van een laptop van bijna 2 ruggen (of meer, afhankelijk van je gekozen opties) is dat best veel geld om binnen weken op te moeten hoesten.
Oh... en voor dat je "ja maar, garantie" gaat roepen, ook daar heeft de schrijver in voorzien:
Wanneer gebruikers met problemen aan het toetsenbord zich tot Apple keren voor garantie, weigert het bedrijf in sommige gevallen het toetsenbord te repareren, claimen de aanklagers. In plaats daarvan zou het bedrijf enkel adviezen geven om het zelf op te lossen.
;)

/ probeert ondertussen te bedenken hoe hij zelf een toetsenbord kan vervangen op zijn mac en daarbij de garantie-bepalingen intact houdt...
Vind het buitengewoon kwalijk hoe een bedrijf als Apple wel een "premium" product levert maar de klantenservice nog slechter is dan bij de action. Dat past niet bij elkaar. Ze komen er blijkbaar mee weg, dat zegt al genoeg.
Klantenservice is in mijn ervaring niet nog slechter dan bij de action. Dat is wat veel mensen er van maken, maar uiteraard lees je op het internet meer slechte ervaringen dan positieve (mensen klagen meer in negatieve gevallen en rapporteren niet hun positieve ervaringen). Ik heb persoonlijk veel ervaring met zowel de klantenservice van Dell als van Apple en kan uit ervaring spreken dat Dell het enorm veel slechter doet dan Apple, zelfs bij het aanschaffen van 'Premium Support'. Misschien dat de klantenservice van Apple in Amerika slechter is dan hier, maar ik ken genoeg mensen die het er over eens zijn dat de klantenservice van Apple over het algemeen een stuk beter is dan de concurrentie.

Het is uiteraard makkelijker om mee te praten in de negatieve zin dan eerst even verder onderzoek te doen en te wachten met een conclusie trekken.
Het is uiteraard makkelijker om mee te praten in de negatieve zin dan eerst even verder onderzoek te doen en te wachten met een conclusie trekken.
Je kunt wel een sneer maken naar de mensen die "niet genoeg onderzoek doen", maar als je zelf al zegt "mensen klagen meer in negatieve gevallen en rapporteren niet hun positieve ervaringen", dan zou het wel zo netjes zijn om een suggestie te doen hoe zo'n onderzoek er dan precies uit zou moeten zien? Met andere woorden: wat moeten we doen voordat we wel "mogen" klagen? Als je dat niet kunt uitleggen, dan zeg je in feite dat niemand kritiek mag hebben en dat lijkt mij geen realistisch standpunt.
Door niet mee te klagen als je zelf nog geen ervaringen met het onderwerp hebt. In dit geval dus een MacBook Pro in bezit hebben met een Butterfly toetsenbord en mogelijk dergelijke problemen ondervinden. Naar mijn ervaring is Apple kwa service juist een uistekend bedrijf. Het klopt dat hun producten slecht te repareren zijn, maar dat had elke koper van te voren al kunnen weten. Bij Apple koop je al jaren een ‘service’ ipv een losstaand product. Hierover klagen heeft dus geen zin. De mensen waarover in dit artikel wordt gesproken komen voor het grootste deel uit de US. Daar hebben ze standaard maar 1 jaar garantie, maar zelfs dan heb ik nog genoeg verhalen gelezen (oa op dezelfde posts op Reddit) dat Apple buiten de garantie om alsnog het toetsenbord verving. Dat is wat ik bedoel met beter onderzoek doen.

Ik praat Apple niet goed, maar het valt wel op dat altijd als er in een nieuwsartikel Apple wordt genoemd, dit wordt misbruikt om even lekker te kunnen klagen. Daarnaast was de reactie waarop ik reageerde totaal niet onderbouwd, ik doe tenminste nog een poging met mijn eigen ervaringen. Dat is het verschil.

[Reactie gewijzigd door meirnoordermeer op 23 juli 2024 00:05]

De oplossing voor mij was het 2015 model aanschaffen. Snelheid is niet veel beter op de nieuwe modellen. Het toetsenbord zal beter worden in de toekomst, maar momenteel is het om te huilen.
Ik probeer niks te beweren, ik word moe van de reacties die niet onderbouwd zijn maar wel een merk zwart proberen te maken, let op: ik zeg hiermee nog niks over jouw standpunten, voordat ik weer een lading over me heen krijg. Als het in dit artikel over Dell, HP of welk ander merk dan ook had gegaan en iemand had de service, zonder onderbouwing, vergelijkbaar met de action genoemd had ik hetzelfde gedacht en gereageerd.

Jij trekt nu conclusies uit mijn reacties die ik niet zo bedoelde. Misschien is dat mijn fout, misschien de jouwe, het kan me eigenlijk vrij weinig schelen. Al dit commentaar kwam dus voort uit mijn eerste reactie om mee proberen te denken met een mede-tweaker waarbij de laptop van zijn vriendin een niet-functionerend toetsenbord heeft. Dus mijn vraag: wat wil je hiermee bereiken? Mijn intentie was namelijk niet om deze hele nutteloze discussie te beginnen en ingaan op de punten die je noemt heeft voor mij dus geen waarde om de voorgenoemde reden.
Al dit commentaar kwam dus voort uit mijn eerste reactie om mee proberen te denken met een mede-tweaker waarbij de laptop van zijn vriendin een niet-functionerend toetsenbord heeft.
Oh nee, da's helemaal prima. Maar dat was ook niet de post waarop ik reageerde.
Dus mijn vraag: wat wil je hiermee bereiken?
In de post waarop ik reageerde klonk het alsof je probeerde om alle kritiek op Apple (in dit geval, mogelijk kritiek op alle merken in het algemeen) feitelijk onmogelijk te maken. Daar ben ik het simpelweg niet mee eens; als een bedrijf zijn zaakjes verprutst, dat lijkt het mij niet meer dan terecht dat mensen daar een probleem mee hebben. De belangrijkste zin uit mijn eerste reactie in deze thread was "wat moeten we doen voordat we wel "mogen" klagen?". Mijn hoop was dat je, in een poging een concreet antwoord op die vraag te bedenken, tot de conclusie zou komen dat jouw stelling te makkelijk is; dat de voorwaarde die jij stelt in de praktijk niet realistisch is.
Ik heb eigenlijk altijd wel een redelijk goede ervaring gehad met de klantendienst van Apple.

Mijn toetsenbord is al 3 keer vervangen wegens happerende toetsen. De 3de keer was ik echt gewoon pissed off omdat het bleef gebeuren. Maar elke keer ben ik wel goed behandeld geweest, ik heb nooit echt lang moeten wachten op herstellingen.

Alles is onder garantie vervangen geweest. Ik heb bij Dell vroeger harder moeten roepen voor een garantie vervanging te krijgen.
Dat heb ik ook gelezen, maar die situatie doet zich voornamelijk voor in de US (bron: heb veel soortgelijke ervaringen op Reddit gelezen). Had er misschien bij moeten zeggen dat mijn ervaringen zijn gebaseerd op de Apple Store in Amsterdam en Haarlem. Daar gaven ze zelf al aan dat het een drama met de toetsenborden is en hebben ze in mijn geval geen eens gecheckt of het toetsenbord defect was, maar boden ze gelijk aan om de topcase te vervangen. Hier in Europa is Apple over het algemeen makkelijker met garantie dan in de US, omdat wij (gelukkig) betere garantie via wetgeving geregeld hebben.

Mijn reactie was meer om mee te denken met @magnat505 over een oplossing, ik probeer het niet goed te praten wat Apple betreft...
Je schrijft zelf al dat ze de topcase vervingen. Daar is een reden voor: het toetsenbord wordt in de fabriek eenmalig aan de topcase vastgeklonken. Los vervangen kan wel, maar dat kost een paar uurtjes werk en is geen procedure die Apple ondersteunt (Apple ondersteunt geen enkele procedure die ze niet zelf doen).
Dat weet ik, dat was ook niet de vraag die ik beantwoordde en was ook niet een vraag die ik zelf stelde. Ik probeerde mee te denken over een oplossing voor de laptop van zijn vriendin...
Da's gewoon het verdien model van apple ;) "Oh, is kapot?" "Koop maar een nieuwe"
Gaat gelukkig in europa met fatsoenlijke consumentenbescherming niet op.

[Reactie gewijzigd door Kiwivogel op 23 juli 2024 00:05]

Kiwivogel krijgt hier onterecht een -1. De vele verhalen op YouTube van reparatiebedrijven zeggen hetzelfde. Een verzameling van slecht ontworpen Apple-producten en hoe Apple ermee om ging vind je hier.
Ben zelf een tevreden iPhone SE-gebruiker overigens.

[Reactie gewijzigd door Macron op 23 juli 2024 00:05]

Kijk het filmpje maar eens waar ik naar refereer. Dan zul je zien dat Apple er zeer dubieuze reparatiemethodes op nahoudt. Pas na een verloren rechtzaak zetten ze een herstelprogramma op en zelfs de voorwaarden daarvan zijn vaak twijfelachtig. Ook de ontwerpen zijn vaak zo gemaakt dat reparatie bemoeilijkt en dus duur wordt. Dat lijkt wel heel erg op een beleid van "Koop maar een nieuwe".

Gelukkig hebben we in Europa een goede consumentenbescherming waardoor we hier minder last van Apple's tegenwerking hebben dan consumenten in de VS.

Ieder ander techbedrijf zou aan de schandpaal genageld worden, maar Apple lijkt er verbazingwekkend genoeg aardig mee weg te komen.
Bij mij is het onder garantie opgelost. Hoop dat apple het probleem gaat erkennen
Lees de petitie ;) Het probleem lossen ze alleen op door het toetsenbord te vervangen met een identiek exemplaar die dus de zelfde problemen zal krijgen. In de petitie strijden ze voor een nieuw ontwerp toetsenbord waardoor dit probleem niet meer voor kan komen. Helemaal nieuw zal lastig worden denk ik maar wellicht is er ruimte voor een aanpassing waarbij vuil niet meer klem kan komen te zitten op kritieke plekken.
Duidelijk, alleen heeft er bij mij nooit vuil obder gezeten. Bij mij was het al vanaf dag 1 precies dezelfde toetsen. Andere toetsen nooit last van gehad, ik heb pas ruim 1 jaar na aanschaf garantie geclaimed, en nu al maanden goed functionerende toetsen dus er zal wel wat verbeterd zijn.
Ik heb een 2016-versie, af en toe wel een vasthangende toets omdat ik em nog wel eens in stoffige ruimtes gebruik, maar een beetje perslucht doet dan wonderen. Verder nooit problemen mee en gebruik ‘em dagelijks.
Toch zou dat eigenlijk niet moeten gebeuren. Een toetsenbord hoort tegen een beetje stof te kunnen.
Ik heb het niet over een 'beetje' stof, zoals je deze normaal in een woonkamer zou tegenkomen als je drie weken niet gestofzuigd zou hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.