Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Computest introduceert een gratis dienst waarmee domeineigenaren kunnen bijhouden welke certificaten voor hun domeinen worden uitgegeven. Zo moeten zij in staat zijn om snel valse certificaten op te sporen.
Naar eigen zeggen is het idee voor de dienst ontstaan nadat het bedrijf een kwetsbaarheid in de StartEncrypt-tool had ontdekt, waarmee valse certificaten aangemaakt konden worden. Daarnaast geven de problemen die zijn ontstaan rond de certificaatautoriteiten WoSign en Startcom aan dat er fouten kunnen ontstaan die lange tijd onopgemerkt blijven, zo legt Christiaan Ottow van Computest aan Tweakers uit. "De vraag was eigenlijk: wat kan ik zelf doen om mijn domein te beveiligen?", voegt hij daaraan toe. Door een vals certificaat te gebruiken, kan een aanvaller bijvoorbeeld gegevensverkeer onderscheppen door een man-in-the-middle-aanval uit te voeren.
De tool met de naam Suricat doorzoekt op dit moment de logs op de grootste CT-server van Google, bekend onder de naam 'Aviator'. Daarin publiceren certificaatautoriteiten welke digitale certificaten zij uitgeven voor bepaalde domeinen. Doordat een gebruiker zich aanmeldt bij de dienst met alleen een e-mailadres en een domeinnaam, krijgt hij een bericht zodra er een nieuw certificaat voor zijn domein is geregistreerd. "De dienst is geen totaaloplossing, in het geval van WoSign bleek onder andere dat zij hadden toegezegd de certificaten in de CT-logs te publiceren, maar deden zij dit niet", zegt Ottow.
In de toekomst wil hij nog meer functies aan de dienst toevoegen. Zo wil Ottow dat Suricat meer CT-logs doorzoekt dan alleen de grootste Google-server. Dit zou in de komende weken te realiseren zijn, schat hij. Daarnaast wil hij, net als vergelijkbare monitoringdiensten, de mogelijkheid bieden om de database van de dienst te doorzoeken, zodat meteen duidelijk is welke certificaten voor een domein zijn geregistreerd. De dienst van Computest zou van bestaande vergelijkbare diensten verschillen door zijn notificatiefunctie en zijn gratis beschikbaarheid. Daarnaast staat het gebruiksgemak voorop: "Een beetje zoals haveibeenpwned van Troy Hunt, waar je ook alleen een e-mailadres hoeft in te voeren", zegt Ottow.
Hij legt uit dat Computest de opgegeven gegevens alleen opslaat in een database en deze niet zal gebruiken voor marketingdoeleinden, los van informatie over de dienst zelf.