Canonical maakt geen Ubuntu-uitgave meer voor 32bit-ppc-processors

Canonical laat met versie 17.04 ondersteuning vallen voor 32bit-ppc-processors. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Volgens Canonical was er de afgelopen tijd al weinig interesse meer en dat was te zien in het aantal downloads van de image.

Bovendien zit er in de toekomst geen ondersteuning meer voor de processorarchitectuur in Debian, waardoor een community van vrijwilligers de support zou moeten blijven leveren, schrijft Canonical. De laatste versie met ondersteuning blijft 16.10. Wie langer ondersteuning wil, kan 16.04 LTS blijven gebruiken. Die versie krijgt ondersteuning tot 2021.

Ondersteuning voor de verouderde processorarchitectuur verdween afgelopen jaren uit steeds meer besturingssystemen en Ubuntu was de bekendste Linux-distro die nog wel varianten had voor de architectuur.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-12-2016 • 07:10

32 Linkedin

Reacties (32)

32
31
20
5
0
6
Wijzig sortering
Tot 2021 nog ondersteuning bieden voor 32bit ppc. Vind ik wel heel netjes. Denk dat vooral (oudere) thuis pc's de 32 bit versie nog hebben. 64 bit versies van ppc werden sinds de PowerPC 970 breed aangeboden (jaar 2002). 19 jaar ondersteuning is erg netjes.
Ik vraag me af wat je 1e barriere wordt wanneer je een versie zonder PPC-support vanuit de achterliggende organisatie toch probeert te compileren voor die architectuur. Volgens mij valt dat best wel mee omdat de verschillen voornamelijk op kernel-niveau zitten. Al je software waaronder drivers voor PPC-only apparaten moet natuurlijk wel toegevoegd/vervangen worden.

Voor een Linux-achtig systeem vind ik het een grote stap. Ik krijg om eerlijk te zijn altijd een beetje mijn twijfels als ze over 'ondersteuning' praten. Het suggereert een beetje dat andere Linux-en tekortkomingen hebben die met een support-policy overwonnen kunnen worden. Het heeft iets weg van de MS-strategie: iedereen afhankelijk maken zonder technische noodzaak maar omdat het OS gewoon 'de standaard' moet zijn. Eigenlijk een beetje inspelen op het vertekende beeld dat de massa van een OS heeft dankzij 20 jaar Windows. Je kan een volledige installatie 'uitrollen' die ter plekke het hele systeem hardware-specifiek configureert, maar als je eenvoudig een kernel + gebruikersomgeving laadt van een USB-stick of ander medium ben je technisch gezien even ver en is een installatie niet meer van toepassing. Een OS is niet zo ongrijpbaar als ze in de commerciele hoek meestal gepresenteerd worden.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 december 2016 09:58]

Ik vermoed dat ze deze beslissing gemaakt hebben omdat het simpelweg te veel tijd/moeite/opslag kost om alle pakketten te compileren, de kernel te patchen en de repository op te slaan op hun vele mirrors. Grote concurrent Fedora ondersteunt op 32bit PPC al niet meer sinds Fedora 22.

PowerPC (en dan vooral de 32-bit variant) wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt en de komende 5 jaar zal het gebruik alleen maar kleiner worden. De kostbare tijd die in de ondersteuning van pakketten gaat zitten kan veel beter besteed worden aan architecturen die breed gebruikt worden zoals x86/x64/MIPS/ARM.

Mocht er toch een noodzaak zijn om de 32-bit PowerPC variant te houden zal niemand dd community ervan weerhouden om een fork te maken en zelf de ondersteuning te doen. De Linux kernel zal gewoon te compileren zijn en de pakketten waarschijnlijk ook. Het is slechts Ubuntu die het niet meer voor je doet en die je niet meer kan bellen als er iets niet werkt.
Het woord "support" heeft meerdere betekenissen die een beetje door elkaar lopen.

Het ene "support" betekent "is compatible met".
"Linux supports PPC" betekent dat Linux compatible is met PPC.

Het andere "support" betekent "we helpen je met je problemen".
"Microsoft supports Windows" betekent dat je met Microsoft kan bellen als je problemen hebt met Windows.

Die betekenissen hebben dezelfde afkomst, je geeft alleen ondersteuning op technieken waar je compatible mee bent, maar blijkbaar zorgen deze twee betekenissen voor verwarring.
Wat ik nog mis is de einddatum voor de support van 16.10.
Het lijkt erop in het bericht dat 16.04 langere support heeft, maar waarom is dit en hoeveel langer is dat dan?
Iedere 6 maanden wordt er een release uitgebracht en iedere 2 jaar een LTS (long term support) release. Meer informatie https://wiki.ubuntu.com/LTS

Standaard release heeft 9 maanden support en een LTS release 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door Defo_ op 23 december 2016 07:21]

Wanneer support stopt, dat vind je hier.

Waarom? Ubuntu (en verschillende andere open-source projecten, zoals de Linux kernel en Firefox), maken van tijd tot tijd een "long term support" (of de term van Mozilla, "extended support release").

Dit zijn versies waar ze langere tijd support voor geven. Support kost tijd en geld en moeite (3x hetzelfde ding eigenlijk...). Als een bedrijf als Canonical of Mozilla of de Linux Foundation zegt dat ze ergens support voor geven, wil dat zeggen dat ze voor alle supported versies nog bugfixes moeten maken, testen en uitbrengen. Bij een project als Ubuntu, dat heel veel andere software bevat, moeten ze voor elk van die componenten alle bugfixes opvolgen en toepassen, en dan updates uitbrengen.

Zo'n moeite kan je moeilijk doen voor 5-6 versies tegelijkertijd (in het geval van Ubuntu) of tientallen in het geval van de Linux kernel en Firefox. Dus periodiek maken ze een versie waarvan ze zeggen "als je deze versie kiest, kan er van op aan dat we jarenlang de bugs nog zullen oplossen, kies je een andere, dan moet je wellicht na een tijd van versie upgraden". Dat is handig voor bedrijven die de software willen verwerken in een product dat jarenlang moet meegaan (zoals televisies of netwerkrouters die de Linux kernel gebruiken bijvoorbeeld), of bedrijven die Ubuntu willen uitrollen maar niet elke 18 maanden een heleboel werk willen investeren in een upgradeprocedure.

Voor andere gebruikers, die liever altijd de nieuwste features hebben, zijn er dan de "gewone" releases.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 23 december 2016 07:37]

Ubuntu brengt om de zoveel versies (elke 3e als ik me goed herinner) een LTS (=long term support) versie uit. Die heeft 5 jaar ipv de reguliere 2 jaar ondersteuning om bijvoorbeeld bedrijven en kritieke systemen van een stabiel platform te voorzien dat wel veilig blijft, maar tegelijkertijd geen major updates heeft die werking en compatibiliteit beïnvloeden.
Elke 4e versie. eerstvolgende lts wordt 18.04
Zou het geen '4e versie' willen noemen maar elke om het jaar voorjaarsrelease, April, daar waar de .04 op slaat het is meer een naamgeving dan een versie nummer.

Edit: correctie.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 23 december 2016 10:04]

i know maar niet iedere xx.04 is een lts versie
Dat is waar ook, nog even extra vermeld.
Wat ik nog mis is de einddatum voor de support van 16.10.
Over 7 maanden vanaf nu is 16.10 end of life

https://www.ubuntu.com/info/release-end-of-life
16.10 wordt tot 9 maanden na de release ondersteunt;
PowerPC machines mogen langzamerhand gerust de schroothoop op, toendertijd waren het redelijk vlotte processoren maar met een belachelijk hoog energieverbruik.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 23 december 2016 07:21]

Anoniem: 84766
@45423223 december 2016 07:32
Het waren juist de Pentiums die loeiheet werden. Daar had Apple nog een reclame van, waarbij zo’n Intel dummy in brand stond. De hete Pentiums, getoast door een G3. Jij hebt het over de G5 die veel te heet werd en te veel energie verbruikte, waardoor hij niet geschikt was voor de PowerBooks. En deze G5 wordt nog ondersteund, zodat ie nog 2021 kamers kan verwarmen.

Maar als je je echt druk maakt om energieverbruik, dan zijn het volgens mij de grafische kaarten die belachelijk energieverbruik hebben.

Voor de nostalgie: https://www.youtube.com/watch?v=RIewsNSB25k
En zelfs na 2021.

De G5 is dan wel een powerpc,
maar de G5 is 64 bits.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_Mac_G5

Canonical stopt met support voor 32bits PPC.
Maar een processor heb je altijd nodig en een grafische kaart niet, dus als je je druk maakt om energieverbruik stop je er gewoon geen grafische kaart in en gebruik je de onboard video. Ik bedoel, zo'n kaart heb je toch alleen nodig voor games, en zoveel games zullen er niet draaien op 32bit ppc ubuntu. Een gamer op Linux heeft toch altijd een x64 cpu tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door kozue op 23 december 2016 09:01]

Dat was toch echt enkel op het einde, daarvoor waren ze echt wel meer dan 'redelijk vlotte' processoren. De G4 Powermac was de eerste supercomputer voor persoonlijk gebruik (volgens de toenmalige definitie > 1 Gigflop), en was een pak sneller dan de Pentiums toen in ruwe rekenkracht.
Ik kan me die kreet nog herinneren ja. Werd breed uitgemeten door Jobs. Helaas was die gigaflop in de praktijk lastig uit de Altivec te persen...
@T-gamer
16.10 heeft een jaar support omdat het geen LTS versie is. Waarom ze geen langere support hierop bieden zal een mede-tweaker vast wel beantwoorden. Betekent dus dat 16.04 vier jaar langer support heeft.
LTS releases ondersteunen kost veel geld en effort. Elke twee jaar komt er nu een LTS release uit met 5 jaar support. Als in plaats daarvoor elke halfjaar release een LTS versie zou zijn met 5 jaar support dan zou canonical uiteindelijk 10 LTS releases tegelijk moeten ondersteunen.
Dat was alleen nog voor oudere Macs volgens mij, maar door driver issues werkte het daarop vaak toch al niet lekker.
Geldt dit alleen voor de x86 architectuur? Of gaan ze ook de ARMv7 architectuur in de ban doen? Disregard, verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 december 2016 09:32]

ppc is geen x86. En ARMv7 is alive&kicking, dus dat laten ze voorlopig niet vallen.
Derp. Helemaal over "ppc" heengelezen.
Betekent dat alleen nog maar de G5's ondersteund worden?
Ik bedoelde meer in de richting van PPC Mac's die er waren
De ondersteuning voor chips van AMD in Linux is prima. Uiteraard is AMD wel zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de driver code die in de kernel gaat, dus als het traag is kan je beter AMD de schuld geven dan Ubuntu of Linux in het algemeen.

Ik heb even gekeken naar de specs van de Asus X102ba en dat ziet er uit als een netbook met erg weinig power. Zowel de CPU als de GPU stelt wat mij betreft weinig voor. Het voordeel zal wel zijn dat hij erg zuinig is. Als je Ubuntu 16.04 draait met de standaard Unity desktop omgeving dan kan ik me goed voorstellen dat dit traag is, aangezien die relatief veel hardware acceleration vereist. Probeer het eens met een meer lichtgewicht desktop zoals XFCE of LXDE.
sudo apt install xubuntu-desktop
of
sudo apt install lubuntu-desktop
Power heeft het ding inderdaad niet, al draait windows 10 64bit 20x vlotter dan Ubuntu 16.04.

De schuld van AMD? Er zijn nochtans distro's genoeg die er wel best 'vlot' op draaien, vlotter dan bovenvermelde windows. Met (L/X)Ubuntu ben ik vaak niet eens in staat om nog maar de terminal op te starten omdat het ervoor al crasht. Zelfs een clean install van Ubuntu lukt vaak niet, meerstal blokkeert alles tijdens de installatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee