Update zorgt ervoor dat Pebble-horloges blijven werken als servers offline gaan

Fitbit heeft een update uitgebracht voor de apps voor Pebble om horloges te laten functioneren als de servers offline gaan. Fitbit zal later de Pebble-servers uitschakelen en wil voorkomen dat gebruikers de smartwatches dan niet meer kunnen gebruiken.

De update was een belofte van Pebble bij de overname door Fitbit eind vorig jaar. Met versie 4.4 van de app voor Android en iOS is het volgens het bedrijf mogelijk om de app te gebruiken zonder in te loggen op de servers van Pebble. In dat geval kunnen gebruikers alleen via sideloading apps en watchfaces toevoegen.

Met de update bereidt Fitbit de horloges voor op het uitschakelen van de servers later dit jaar of volgend jaar. Omdat Pebble-horloges bij de set-up afhankelijk zijn van servers van Pebble, zouden gebruikers na een reset smartwatches niet meer in gebruik kunnen nemen. De functionaliteit van de horloges is na het uitschakelen van de servers wel beperkt. Zo is het niet meer mogelijk om data van Pebble Health online te bewaren. De app voor iOS schrijft die data nu naar Apple Health.

Met de apps blijft het mogelijk om de nieuwste firmware te installeren en bovendien komt er een manier om de app te laten verwijzen naar een nieuwe server als de gebruiker dat wil. Zo kan een derde partij een loginproces van Pebble overnemen.

Fitbit nam Pebble eind vorig jaar over voor 23 miljoen dollar en kondigde aan dat het bedrijf zou stoppen met het maken van smartwatches. Vermoedelijk wil Fitbit met de aankoop zijn software verbeteren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-04-2017 • 07:00

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
23
3
1
19
Wijzig sortering
Na het orginele artikel een keer gelezen te hebben blijkt de app update nog in beta fase te zijn, nog niet uit in the app store.
Vond wel een interessante opmerking nadat iemand vroeg om open source (wat niet gaat gebeuren)
"you can join the Rebble project and help create the open source firmware and mobile applications. http://rebble.io/ "

[Reactie gewijzigd door MrkvL op 6 april 2017 08:45]

Dit is goed nieuws! Als er een sterke community achter komt, kan dit een hele mooie toekomst betekenen voor de Pebble's. :)
Het probleem wat ik steeds vaker lees is dat de batterijen problemen gaan geven.

Voor zover ik weet zijn er geen vervangers.
Nice, ik zat al te denken aan een pebble community die door gaat. Bedankt voor 't linkje.
Enige nadeel is dat er een eind aan komt als uiteindelijk alle pebbles overleden zijn. :(

Ik had zelf een pebble time steel, en die ging kapot, na een maand, ik had hem opgestuurd voor reparatie en dat was niet mogelijk, en ze hadden ook geen vervangend exemplaar.
Dus ik heb geen pebble meer. Ik vond hem wel erg prettig, goeie simpele interface. Ik kon er sneller mee om gaan dan mn android-wear-horloges.

Misschien moet ik ergens een 2e hands versie kopen en die gaan rocken. :)
Ziet er goed uit! Hoop dat Pebble op die manier nog even blijft. :)
Als een bedrijf stopt met de ondersteuning van een dienst dat gekoppeld is aan hardware dan zou de software verplicht open source moeten worden zodat andere partijen het eenvoudig kunnen overnemen en evt door ontwikkelen.

Juridisch is het nog wel ingewikkeld hoe dat licentie technisch zou moeten maar daar is vast en oplossing voor.

In dit geval lijkt het overigens vrij netjes te gaan maar het zou nog een stap verder moeten gaan.

[Reactie gewijzigd door emnich op 6 april 2017 07:38]

Het is "een dienaar die gekoeld is"... ;)

Het lastige met zo'n constructie is dat Pebble in het geval van zo'n overname compleet waardeloos zou zijn. Fitbit heeft Pebble nu overgenomen voor de software, als die 'op straat' komt te liggen is het voordeel wat Fitbit er van heeft natuurlijk verwaarloosbaar.

Daarnaast vraag ik me af wie daar nog mee aan de slag zou willen gaan. Er worden geen nieuwe horloges meer gemaakt, dus je zit met een alleen maar afnemende userbase. Het is maar zeer de vraag of iemand de moeite wil nemen om daarvoor allerlei servers op te tuigen.
Volgens mij heeft Fitbit Pebble overgenomen om een concurrent uit de markt te drukken. Het feit dat ze de gehele Pebble-lijn hebben verwijderd, terwijl de Pebble 2 al in productie was, zegt wel genoeg.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 6 april 2017 07:54]

Die concurrent (Pebble) had zichzelf al uit de markt gedrukt door technisch failliet te gaan en zelf te stoppen met het bedrijf (en daarmee ook de productie van de Pebble 2). Fitbit heeft ook de Pebble lijn niet verwijderd, Fitbit heeft namelijk de rechten op de hardware designs bijv. helemaal niet overgenomen van het oude "Pebble" en mag dus voor zover ik weet helemaal geen "Pebble" produceren, het enige dat ze hebben overgenomen uit de boedel is de software source code en het intellectual property wat daarbij hoort. Daarnaast hebben ze een aantal personeelsleden overgenomen. Al moet ik wel zeggen dat Pebble niet echt duidelijk gecommuniceerd heeft, waardoor het lijkt dat Fitbit ze volledig heeft overgenomen.

Hier wordt er wat dieper op ingegaan: https://blog.christopherb.../08/pebble-goes-bankrupt/

[Reactie gewijzigd door Dennism op 6 april 2017 08:18]

Ik vind het eigenlijk heel raar dat je gewoon de positieve assets kan kopen en de negatieve kan laten liggen (de plichten die pebble nog uit heeft staan). Hierdoor voelt het best wel hard alsof de consument / klanten van pebble onevenredig hard genaaid worden door het faillissement.
Dat is in principe vrij normaal bij een faillissement, de zaken die geld opleveren (en andere bedrijven dus willen hebben) worden verkocht zodat er geld binnenkomt in de boedel om juist uitstaande plichten zover mogelijk af te lossen en in de regel zal het daarbij natuurlijk altijd om "cherry picking" gaan wat betreft bedrijfsonderdelen die wel/niet verkocht worden.

In dit geval heb ik juist het idee dat de consument minder hard genaaid wordt door het faiiliet gaan van Pebble, was het software deel niet verkocht dan waren de servers waarschijnlijk een stuk sneller uitgezet en was vrij waarschijnlijk deze update er nooit gekomen waardoor de Pebble's niets meer zouden doen na het uitzetten van de server infra.
Er wordt soms een beetje het beeld geschetst alsof Fitbit de boeman is en Pebble het slachtoffer. Dat is ver naast de waarheid.

Pebble heeft gegokt en verloren. Ze hebben een peperdure organisatie opgetuigd met geleend geld gebaseerd op de hoop dat de volgende versie een enorm success zou worden. Toen bleek dat 2016 helemaal geen "jaar van de smartwatch" werd. Ze kregen vervolgens nergens meer geld los, maar de kosten bleven doorlopen.

Het was al over en uit. Fitbit heeft slechts de nuttige delen opgekocht van iets wat al dood was.
sorry, autocorrect had er wat raars van gemaakt.

Dat `lastige` is lastig voor de bedrijven en investeerders maar mijn voorstel is volledig gericht op de consument. De `dienstverleners` hebben een veel te grote macht gekregen over onze hardware en dat wordt alleen nog maar erger daarom zal er voor de consument een oplossing moeten komen die de hardware niet nutteloos maakt bij elke zucht van investeerders.

Of er mensen mee aan de slag willen is een tweede maar het wordt in elk geval mogelijk.
Of het echt netjes is vraag ik mij af. Fitbit koopt Pebble en vanaf dat moment was het duidelijk dat het niet om de hardware te doen was. Heb je een Pebble dan heb je geen ondersteuning.

Maar wat ik van de Pebble niet wist is dat de werking ervan afhankelijk was van de servers? Apparaten die alleen werken wanneer de bijbehorende servers online zijn, hoe heeft het ooit zover kunnen komen?
De installatie van de apps en de configuratie van de Pebble worden op de servers opgeslagen, zodat als je een andere Pebble of een andere telefoon gaat gebruiken, alles blijft zoals het was.
Het gaat daarbij dus alleen om de configuratie en de app store van Pebble.
Als ik het een beetje uit de tekst haal dan lijkt het anders:
Omdat Pebble-horloges bij de setup afhankelijk zijn van servers van Pebble, zouden gebruikers na een reset smartwatches niet meer in gebruik kunnen nemen.
Dan zou je inderdaad gelijk hebben alleen moet je dan niet meer de Pebble willen resetten. Dit wordt gelukkig voor de huidige userbase nu veranderd al is de aankomende update de laatste die ze ooit zullen krijgen.

Ik denk dat er genoeg mensen zijn die de Pebble hierdoor zullen vervangen want uiteindelijk is de functionaliteit behoorlijk beperkt zodra de servers uit gaan. Siteloaden blijft mogelijk maar apps worden niet meer ontwikkeld (of doorontwikkeld).

Toch wel handig om dit alles te weten, wist het niet en ben mijzelf eens in wat merken gaan verdiepen hierom. :)

Edit @ hieronder:
De ZeTime is een plaatje om te zien en straalt de simpelheid uit die een horloge (mijnziens) nodig heeft. :)

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 6 april 2017 08:33]

Het is niet alleen het resetten (wat ik eigenlijk nooit gedaan heb), maar ook het koppelen met een nieuwe telefoon. Dat betekent voor mij ook dat als ik straks een nieuwe iPhone ga halen, ik mogelijk niet meer zoals ik gewend ben m'n Pebble kan koppelen en dat zal voor mij weer bijdragen aan het overstappen op een andere wearable.
Wat alleen jammer is, is dat er tot op heden geen enkele wearable is die zo licht is als de Pebble Round, maar wel notifications van alle apps doorgeeft. Want dat is waar ik hem primair voor gebruik: kijken wat er op mijn telefoon gebeurt.
De 'engineered by HP' modellen spreken mij behoorlijk aan, en dan vooral de Movado (http://store.hp.com/us/en...--1/movado#!&Tab=features) maar ook de ZeTime (https://www.kickstarter.c...watch-with-hands-over-tou) spreekt me heel erg aan.
Eens. de nieuwe Android Wear horloges hebben mij ook niet weten te overtuigen. Ik heb nu inderdaad de Mykronoze Zetime gebacked, als opvolger voor de OTG Pebble.
Helaas wel weer een eigen OS (wat te begrijpen is). Mykronoz is geen start-up meer, dus dat geeft een beetje vertrouwen. De tijd zal het leren......

[Reactie gewijzigd door voorstad op 6 april 2017 10:21]

Pebble was ook geen startup, had met de nieuwe HR niet alleen ijzersterke businesscase, maar ook een gigantische financiering en toch ging Pebble onderuit.
Wat dat betreft bieden die Engineered by HP horloges meer perspectief: techniek van HP, design en marketing van gevestigde merken.
Met het verschil dat de HP horloges minder opties bieden dan de Mykronoz Zetime en meer dan 3x zo duur zijn.

De tijd zal het leren......
Klopt dat ze minder functionaliteit bieden. Voor mij gaat het vooral om de notifications en dat ik een fatsoenlijk timepiece wil hebben. De goedkoopste HP variant is die van Tommy Hilfiger en die ligt rond 300 euro: http://nl.tommy.com/Th-24...olor%3D000%26size%3D000OS
Die ZeTime oogt goed. Maar ook heeeel DIK.
Inderdaad. Het is in een wereld waarin 'slimme' apparaten afhankelijk zijn van een server straks de een na de ander.
Dit zie je ook heel erg in de "smart home" en eigenlijk het hele IoT verhaal is hierop gebaseerd. Een cloud die de gehele meuk aanstuurt.
Natuurlijk interessant, want bij het goed toepassen kan een cloud heel veel mogelijkheden hebben.

Zelf heb ik zo'n "smart schakelaar", de sonoff, hergeprogrammeerd. Nu kan ik via een http request, een webpagina of het knopje er op, mijn nachtlampje aan/uit zetten.

Vooral leuk hieraan is het koppelen aan mijn wekker, waardoor automatisch het licht aan gaat in de ochtend :)

Daarnaast kan het vanuit elke home automation server die http requests kan doen. Het werkt dus met cloud (of eigenlijk thuisserver), maar ook als de cloud offline is.

D'r is een hoop mooie home automation hardware. Maar het probleem hierbij is dat de producent altijd zijn home automation clouddienst erbij wil pushen.

Zo wordt het weer moeilijker om alles aan te sturen vanuit een systeem.
Precies, mijn Withings weegschaal, mijn Hue verlichting, mijn Nest thermostaat, mijn apps op mijn TV (die ik overigens niet gebruik), mijn nintendo Wii (is al gestopt).
Niet alleen voor producten van bedrijven die overgenomen worden, maar ook voor producten die EOL zijn. Daarnaast zou het de leveranciers ook sieren dat ze bedrijven niet overnemen om vervolgens al hun producten direct volledig EOL te verklaren zonder om te kijken naar de mensen die de waarde in dat bedrijf gestoken hebben door de producten in de eerste plaats te kopen. FitBit heeft Pebble alleen maar gekocht om concurrentie uit de markt te verwijderen....

Dat gezegd hebbende, dit is niet de mooiste meest seamless oplossing voor eindgebruikers, maar het is wel relatief sportief dat ze de Pebble app enigszins opengooien nog voor derden om services op te leveren ook al is die relatief beperkt.

[Reactie gewijzigd door e_balk op 6 april 2017 07:28]

Ik heb er al vaker voor gepleit. Als een bedrijf stopt met de ondersteuning van een dienaar dat gekoeld is aan hardware...
Offtopic: Lees je bericht even door, het is door autocorrect een raar verhaal geworden :X "Ondersteuning van een dienaar"? Dienst? "Gekoeld aan hardware"? Gekoppeld?

Ontopic: Ik vind het echt heel triest wat er met Pebble is gebeurd, maar gezien de omstandigheden siert het Migicovsky wel dat hij er zo'n deal uitgesleept heeft. Ze hadden ook het bijltje neer kunnen gooien en hun userbase _helemaal_ in de steek kunnen laten. Gebeurt vaak genoeg.

In dit geval lijkt me dat open source maken geen optie was, want wat koopt Fitbit dan nog? De waarde van een open source pakket is nihil. Fitbit heeft geen interesse in een bedrijf dat ook smartwatches kan bouwen, het ging ze voor zover ik heb gelezen vooral om de software-tak.
Eigenlijk is dit super... Een smartwatch zonder externe servers en dus zonder verdere inbreuk op je privacy!

Toch mijn Pebble Time weer eens afstoffen.
Maar je telefoon waar je hem aankoppelt maakt dat ruimschoots weer goed hoor :)
Daarom schreef ik "zonder verdere inbreuk"

;)
Dat dacht ik nou ook.
Nee, ik heb de Pebble's in een la gelegd en daar blijven ze.
Ik vind dit nog steeds zo raar. De pebble userbase is er, maar fitbit kijkt niet eens om naar onze wensen. |:(
Dat heb je nou eenmaal wanneer een bedrijf opgekocht wordt.
Dus mijn Pebble wordt niet meer ondersteund, ok. Elke 3 dagen opladen is niet mijn ding.
En als Fitbit wordt overgenomen, mijn Fitbit ook niet meer?
Androids al na een jaar, smart home spullen na een paar maand, etc.
Geeft opnieuw, volgens mij, aan dat het kopen van gadgets een verspilling is.
Bedrijven met een goed idee, waar de consument blij van wordt, worden bij succes altijd overgenomen door bedrijven die niet weten wat en wie de klant is.
In de VS hebben ze daar class action voor, wanneer gaat dat in de EU komen. En nee, groepsvordering is principieel anders?
Hoe zit dat eigenlijk met de spraakondersteuning van mijn Pebble Time? Dat loopt volgens mij via de server of wordt dit afgehandeld door de app? Als dat straks niet meer werkt zou ik dat erg vervelend vinden :(
Dit gebeurt op de server en zal dan ook niet meer werken, dit wordt uitgelegd in de eerste blogpost na het faillissement van Pebble.
Mmm, ik ben benieuwd wat er allemaal wel- en niet werkt na het uitzetten van de servers. Ik denk dat App-ondersteuning ondanks externe installatiemogelijkheden toch wel gaan uitsterven, veel apps werken samen met telefoonapps en ik denk niet dat die nog moeite gaan doen om mijn oude smartwatch te ondersteunen :(.
Zit nog steeds te zoeken naar een goede opvolger voor mijn pebble steel, jammer dat pebble zo moest eindigen
Enige wat we met z'n allen kunnen doen, is absoluut niets van FitBit meer kopen.
Wat een onzin!

Dit heeft niets met FitBit van doen.
Jawel, want Pebble is nu van Fitbit :P
Ah, meneer trol, uitgekeken op de kabouters?
Ik zie een kabouter en trol.
Ik heb mijn Pebble gekocht via de crowdfunding site. Ik vind het jammer dat Pebble nu al zich heeft laten uitkopen. Een dikke vinger naar alle mensen die hun geld hebben geinvesteerd. Ga nu zelf maar een OS zoeken.
Ik heb veel plezier gehad van mijn Pebble maar mijn screen is scrambled als ik een bericht ontvang en eerlijk gezegd heb ik helemaal geen zin om moeite om dit weer werkend te krijgen met mijn IOS.
Het was een behoorlijk bedrag, maar ik heb een Samsung Gear 3S gekocht. Lekkere besturing, snel, goed ding. Net als mijn Pebble voelt het allemaal prettig aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee