Stagiairs bij Foxconn werken illegaal veel uren voor productie Amazon-speakers

Het Chinese Foxconn bekent dat het minderjarige werknemers overuren laat draaien om pieken in de vraag naar Amazons slimme speakers te verwerken. Ook wordt van de kinderen verwacht dat ze nachtdiensten draaien. Dat is tegen de Chinese wet.

Het nieuws kwam naar buiten middels een rapport van China Labor Watch, dat opgepikt werd door The Guardian. Het zou gaan om duizend kinderen van 16 tot 18 jaar. Deze mogen wel in de fabrieken werken, maar alleen overdag en zonder overuren. Ze komen van scholen en technische opleidingen in het kader van stages en worden mede door hun docenten onder druk gezet om extra uren te accepteren.

Ze zouden 'veel meer dan de maximale 36 uur per maand' werken; er worden voorbeelden gegeven van kinderen die tien uur per dag, zes dagen per week werken. Wie weigert, zou niet stage kunnen lopen bij Foxconn en mogelijk niet in aanmerking komen voor een studiebeurs, of zelfs geheel niet slagen voor hun opleiding.

Vorig jaar al kwam een soortgelijk rapport uit, van dezelfde bron en over dezelfde bedrijven en fabrieken. China Labor Watch stelt dat de situatie ten opzichte van 2018 alleen maar is verslechterd.

Foxconn gaf tegenover The Guardian toe dat de studenten illegale uren maakten en zei onmiddellijk stappen te zetten om dit recht te zetten. Amazon zegt in een reactie dat het geen tolerantie heeft voor overtredingen van de gedragscode van zijn toeleveranciers en regelmatig onafhankelijke inspecteurs op de fabrieken afstuurt. Op deze zaak in het bijzonder zijn ook direct inspecteurs van Amazon gezet, aldus de techgigant.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-08-2019 • 10:34

226

Reacties (226)

226
212
169
15
0
25
Wijzig sortering
Als Amazon echt geen tolerantie heeft tegen dit gedrag zeggen ze per direct het contract op en regelen een andere fabrikant. Dat is de enige manier dat Foxconn leert. Maar dit zal wel weer met wat “hoge” boetes en berispingen aflopen. En een hoop tolerantie voor deze misstap die ongetwijfeld niet intentioneel was

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 juli 2024 11:15]

probleem is dat er geen enkele andere fabrikant zo'n capaciteit heeft en als zelfs Foxconn illegale kinderarbeid moet inzetten om aan de vraag van Amazon te voldoen, dan zal niemand het kunnen (en al helemaal niet aan de prijs die Amazon wil betalen)
Die prijs is het probleem - en daarvoor zet Amazon zijn principes opzij natuurlijk. De winstmarge is belangrijker dan principes en mensenrechten. De capaciteit komt bij een ander na een tijdje heus ook wel goed. Duurt even, kost Amazon flink wat, maar kan wel.
En Amazon is niet het enige bedrijf dat dit doet. Tot voor kort kwam een Apple iedere maand wel in het nieuws om vergelijkbare zaken. Met als toppunt toch wel de grote hoeveelheid zelfmoorden vanuit de productielijn van iphones. Amazon en een Apple staan er om bekend om het onderste uit de winstmargekan te willen halen en daar betalen geregeld anderen voor, zo ook in de distributiecentra van Amazon en bij leveranciers van onderdelen voor Apple. Maarja, 'wij' kopen het toch wel, dus we zijn net zo schuldig.

Gezien hoeveel winst er bij dit soort bedrijven binnenkomt zou je toch denken dat er meer dan genoeg ruimte is om betere eisen te stellen, dan maar tegen een iets hoger bedrag.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 11:15]

Met dat laatste ben ik het helemaal eens.

Immers, waarom kopen we ons huis vol zooi dat in China is gemaakt? Precies, omdat het lekker goeiekoop is. Lage lonen, geen/weinig pensioen, geen/weinig sociale zekerheid, minder strenge milieuregels, mindere arbeidsomstandigheden. Al die zaken waar we hier zo prat op gaan, trots op zijn en zelfs eisen, maar puntje bij paaltje helemaal niet voor willen betalen.

Ik krijg het gevoel dat 90% van de mensen helemaal niet bewust dingen koopt. Als het maar goedkoop is. Waarbij dit verder gaat dan elektronica. Daar is geen keus meer in helaas. M’n laatste in Europa gefabriceerde telefoon was een Nokia C7 (tevens ook een hele fijn toestel).
De winstmarge van Apple is gigantisch en de producten zijn duur. Het gaat dus niet alleen om de prijs. Zo ook nu bij Amazon.

De extreem goedkope producten kun je als consument links laten liggen omdat je zult kunnen begrijpen dat er misstanden zijn voor medewerkers.

Het grote probleem is dat het bij de premium merken met zo slecht gaat terwijl de kostprijs van producten misschien met een paar dollar omhoog zou gaan. Gezien de banktegoeden van Apple kunnen zij dit eenvoudig forceren zonder een euro extra te hoeven vragen.

Bij kleding geldt hetzelfde.
Als consument is het kijken naar de prijs geen effectieve manier om te bepalen hoe de productieomstandigheden zijn.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 23 juli 2024 11:15]

Het gaat wel zeker om de prijs... Maar niet de consumentenprijs. Apple en Amazon willen zo goedkoop mogelijk hun producten laten maken, zodat de winstmarge lekker hoog is. Apple en Amazon hebben toevallig als bedrijf ook een gigantische focus op kostenbesparing. Je merkt dat bij Apple heel goed aan de hardware. Alles dat opvalt is van redelijke kwaliteit, maar onderdelen die minder snel in reviews besproken worden en minder direct zichtbaar zijn, zijn van erg lage kwaliteit. Ik noem de microfoons, antennes, etc. (Tweakers liet dat wel mooi zien in een bereiktest en opnametest bij een concert/festival, was heel goed, Apple viel daar aardig door de mand) Amazon doet precies hetzelfde, die besparen ook iedere cent op AWS, bezorgingen en proberen goed te verdienen aan hun klanten/verkopers. Dat oefenen met drones doen ze echt niet omdat dat zo stoer is, dat is uiteindelijk ook nog eens vééél goedkoper dan iemand met een busje te laten rijden, dus voor Amazon, hoe eerder hoe beter.

Amazon plaatst niet voor niets steeds meer distributiecentra door heel Amerika heen om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren. De arbeidsvoorwaarden zijn nou ook niet echt geweldig in die distributiecentra en het is op de lange termijn goedkoper dan bezorging. Het is dus net een soort Aldi/Lidl. Ook daar is geregeld discussie over de werksituatie van het personeel en is alles vrij sober.

Het is dus allemaal best wel logisch en het past héél goed bij de bedrijven. Het enige is dat de consumenten er ook compleet blind voor zijn en gewoon lekker blijven kopen en zeker niet omdat het goedkoop is, want dat is Apple absoluut niet en Amazon ook niet in bijzondere mate. Alle winst die ze in de keten behalen is voor hunzelf en als daar dan wat personeel voor moet bloeden... Tja, dan is dat maar zo. Zelf vind ik dat niet zo acceptabel, dus ik blijf bij een Apple, Amazon en een aantal andere zaken (o.a. kledingwinkels) zeker weg. Apple vind ik dan nog de smerigste, want je hebt daar prijsvechtersgedrag qua inkopen en produceren, terwijl ze hun producten voor premium prijzen verkopen, heel raar. De meeste premium merken doen juist hun best om voor de hele productieketen netjes te zijn. Steek die winst eens in iets positiefs, in plaats van een bankrekening. Zou ik dan denken.
Ik reageer op iemand die stelt dat de consument het kan weten op basis van prijs. Je bent het dus met mij eens.

Overigens is er niets mis met kostenbesparing, als we maar een minimum garanderen voor personeel. Niets mis met drones als dat mensen vervangt.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 23 juli 2024 11:15]

Doet Apple wel aan kosten besparing? Want hun prijzen worden elk jaar weer hoger..

Of is dit meer een gevalletje "wat een gek ervoor geeft"?
Kostprijs en winkelprijs hebben bij Apple niks met elkaar te maken.
Toch wel, het ene zo laag mogelijk, het andere zo hoog mogelijk. Dat is tenslotte wat elk bedrijf wil. Maar op hun manier is het terug het feodale tijdperk. Enkelen stinkend rijk op kap van mensen die moeten schrapen om rond te komen. Volk genoeg om op te gebruiken volgens hen.
Je kunt het pijnlijk duidelijk zien aan Apple; de verkopen van iphones dalen, maar de winst op iphones is gestegen. Ondanks het uitbrengen van de nieuwe modellen met nieuwe features, is er toch meer ruimte ontstaan tussen kosten en de consumentenprijs. Dat is dus een samenloop tussen hogere prijzen en kostenbesparingen.
Apple doet zeker aan kostenbesparing! Alleen doen ze dat niet voor de consument, maar om de winstmarge nog verder te verhogen.
En dat maakt het ook zo lastig. Ik wil best wat meer geld vetalen als ik de zekerheid heb dat de werkomstandigheden bv beter zijn. Maar dat is gewoon erg lastig om daar achter te komen. En dat is gewoon erg jammer.
Neem aan dat het hier om Amazon [Alexa] Speakers gaat. Die worden niet met enorme winstmarges verkocht Amazon's eigen producten (smart speakers, fire tv sticks/boxes, kindles, tablets en de gefaalde smartphone) worden/werden tegen lage marges verkocht in de hoop dat je meer gebruik maakt van hun services.

Afijn, zolang bedrijven beursgenoteerd zijn zal dat vast nooit veranderen. De verwachting is altijd dat je het constant beter moet doen - stilstand is achteruitgang. De winst moet een stijgende lijn zijn, en de makkelijkste manier is om het personeel minder te betalen met gevolgen als dit van dien. Apple is uiteraard wel het toonbeeld van dit model. Probeert reparaties bij third parties zo goed als onmogelijk te maken, geen gebrek aan controverse bij de productie ervan en winstmarges waar de meeste bedrijven enkel van kunnen dromen. En op de één of andere manier fans die er bijna een religie van maken.
Sorry hoor, maar Apple viel bij die test van Tweakers helemaal niet "aardig door de mand". Al jaren nemen iPhones geluid op zonder zware clipping, daar waar dit vroeger bij Android bijna de standaard was. Nee, de iPhone 8 had zeker voor z'n tijd maar het "magere" mono geluid, maar het was niet slecht of zo.
Speakers in MacBooks idem, ook daar wordt niet zodanig op bespaard zoals je stelt. Sterker nog, de speakers van MacBooks worden vaak als te kloppen standaard gezien.

[Reactie gewijzigd door Fab1Man op 23 juli 2024 11:15]

De winstmarge van Apple is gigantisch en de producten zijn duur. Het gaat dus niet alleen om de prijs. Zo ook nu bij Amazon
.

Niet volgens de cijfers!
Netto winst marge laatste kwartaal:
Apple 22,4%
Amazon 4,8%

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 11:15]

Een nettowinst van meer dan 22% is gewoon gigantisch.
Amazon investeert gewoon heel veel en dat is beter dan netto winst in de boeken zetten.

Dit zijn echt bedrijven met een hele gezonde boekhouding.
Grapjas

Afgerond volgens laatste Wikipedia cijfers:
Apple: 22%
Alphabet: 22%
Microsoft: 31%
Facebook: 39%

Dit is gewoon normaal voor de grote tech bedrijven.
Inmiddels is 1/3 van de internet infrastructuur van Amazon Web Services. Is dat een afschrijving of winst voor Amazon? In de boeken een investering en dus afschrijving, maar reken maar dat het veel waard is.
Volgens mij kopen we ons huis vol China zooi omdat de winkel vol ligt met deze producten. Ik heb nooit gekeken naar een made in China label en gezegd, ah dit ga ik kopen want dit is goedkoper. Die keuze ligt vaak hogerop in de keten.
Dat is wel erg kortzichtig, met alle respect.

Je koopt het voor een prikkie, en dus weet je hoe dat komt wanneer je over enig intellect beschikt 😉. En je koopt het zelf. Daarom ligt het in de winkel. “Hoger in de keten”, zoals jij zegt, wordt gekeken naar waar vraag naar is.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 23 juli 2024 11:15]

Een eerder gebruikt voorbeeld:
https://www.bol.com/nl/p/...8VCbxMkg_0.4.ProductTitle
https://www.aliexpress.co...1602_1,searchweb201603_52

Wat denk jij zelf dat er beter wordt als je de bovenste bestelt?
Kortzichting, niet?
Heb je die beide plaatjes wel goed bekeken en vooral de output poort?
Dan zie je, dat de output duidelijk een andere soort stekker is HDMI tegenover een zeer oud VGA stekker.

"VGA Naar HDMI Adapter" bij bol.com.
"Original HD 1080P MINI HDMI to VGA Converter" bij aliexpres.

Dus ja, is het logisch dat hier een groot prijsverschil in zit.
Het is hetzelfde apparaat, alleen omgekeerd. Hier heb je de goeie: https://www.aliexpress.co...602_10,searchweb201603_52
Je weet wat het is?

Overigens heb ik ook een soldeerbout, UTP-tang en multimeter voor een paar euro terwijl exact dezelfde produkten hier een factor 5 meer kosten. Ik denk alleen niet dat een deel van die winst wordt besteed om de omstandigheden bij de fabrikanten in China te verbeteren...

Mijn conclusie: deze dubbele moraal is veelzeggend. Er wordt hier een cultuurverschil aangedragen om grootschalige economische fraude te kunnen verantwoorden met n.b. produkten van dezelfde fabrikant. We weten allemaal waar het eigenlijk om draait.

Waar blijft trouwens de Ali-versie van een SCSI2SD interface voor 5 euro. Ik ga daar uiteraard geen 80 voor betalen, dan kan ik net zo goed een andere Macintosh zoeken met werkende harddisk. :+

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 11:15]

Overigens heb ik ook een soldeerbout, UTP-tang en multimeter voor een paar euro terwijl exact dezelfde produkten hier een factor 5 meer kosten
Dat geldt niet voor merk producten!
Een Fluke DMM koop je in China echt niet voor 1/5 van de prijs hier
Nee, een Philips TV ook niet. Een groot deel van de in China ingekochte onderdelen voor beide merken waarschijnlijk wel... :O

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 11:15]

Dat zal je verbazen: https://nl.aliexpress.com/item/33008351558.html
Zoek maar eens op Fluke 15b+. Voor €60 - €70 koop je die in China, aanrader :Y)
Je vergeet de 21% BTW die je over dat bedrag moet betalen!
Inclusief de BTW ben je +/- 20 euro goedkoper uit dan in NL of DE, maw bij lange na geen factor 5
Misschien niet 1/5e, maar er is een reden dat ik mijn Fluke meter uit China heb geimporteerd ;)
Als je bijvoorbeeld de nakamichi banaanpluggen van Alie pakt kosten deze vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld op bol.com.

Ok, bij bol.com zijn ze met hard plastic verpakt en via alie in een plastich zakje :) Ik kan het weten..

Vraag me af hoeveel en verdient/winst gemaakt wordt op verpakkingsmaterialen? 8)7 :X

Bronnen

Aliexpress:

https://nl.aliexpress.com...1602_3,searchweb201603_52

Bol.com:

https://www.bol.com/nl/s/...l/sc/media_all/index.html

Waar haalt bol.com ze eigenlijk vandaan vraag je je dan af? ;)

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 23 juli 2024 11:15]

Als je bijvoorbeeld de nakamichi banaanpluggen van Alie pakt kosten deze vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld op bol.com.
Banaanplug tip:
Sewell Direct sw-29863–2

Die zijn op alle fronten beter dan de klassieke banaanpluggen
Mijn bericht gaat over het feit dat 2 dezelfde producten zoveel prijsverschil hebben.
Niet zozeer welke plug de betere is..

Maar thanks voor de tip! :)

Nog een leuk weetje,

Zelfs Chinese meuk wordt nagemaakt :X :X
https://www.amazon.de/dp/...vTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 23 juli 2024 11:15]

Bol.com heeft gewoon een marktplaats net zoals ebay en amazon. Je kunt daar je spullen gewoon verkopen, kortom inkopen in china en verkopen op bol.com. Je ziet heel klein en lichte letters boven de knop “bestellen” door wie de verkoop gedaan wordt.
Bij Wolftv, want dat is de verkoper op de marktplaats. Die pakt een marge en Bol.com pakt daar ook een afdracht over.
Best wel apart dat het over zoveel schakels moet.

We leven in een tijd dat wij als eindgebruiker een portal voorgeschoteld kunnen krijgen om direct bij de leverancier of fabrikant kunnen bestellen, geen tig schakels waar wij voor moeten betalen omdat iedereen een grammetje mee wilt pikken.

Aan de andere kant ook wel weer handig voor garantie zaken, maar om nou te zeggen dat je bij plugjes en andere goedkope of producten die bijna niet kapot kunnen die extra schakel in te moeten schakelen voor eventuele garantiezaken??

Het kan allemaal zoveel goedkoper als je als consument een beetje nadenkt en gaat zoeken.

Ik vraag me eigenlijk wel af in hoeverre en hoeveel mensen zich nou echt druk maken om de prijs?
Het is gewoon exact hetzelfde product, alleen bij Bol is ie 8x over de kop gegaan waardoor die prijs is ontstaan. Uiteraard dan wel in een zakje waarop staat dat het een Premium product is, wat ons weer het gevoel geeft dat het veel beter is dan die goedkope dingen op Ali. Moet toegeven dat dit niet voor elk onderdeel geld, maar wat hier als voorbeeld wordt aangedragen wel.

Met HDMI-kabels was ook al eens aangetoond dat het geen ruk uitmaakt of je een kabel van 100 of van 10 euro/dollar koopt, nog sterker zelfs, ik had toen op een YouTube video gezien dat die goedkope kabel bij gaming beter presteerde (helaas te lang geleden om die video terug te zoeken).

Al met al, we worden hier in Europa vaak beduveld met het woord premium, en mooie verpakkingen. Terwijl het product gewoon in China gemaakt wordt in dezelfde fabriek met dezelfde onderdelen en het ergste nog dezelfde arbeidsomstandigheden.

Ik wil best meer betalen als het zeker is gesteld dat ze goede werkomgeving en arbeidsvoorwaarden krijgen, maar daar gaat het geld dus niet naar toe als je 'Premium' koopt.
Anoniem: 420148 @Edddd10 augustus 2019 15:35
Ja en nee. Want toon mij dan de telefoon die in Nederland gemaakt wordt, door Nederlandse mensen, die volgens de Nederlandse wet de juiste uren maken? Dan kom je op een hele kleine selectie telefoons uit, als dit al bestaat. Zo telt dit eigenlijk wel voor alle producten. Waar koop ik een auto met diezelfde eisen? Of een laptop? Of een nieuwe rits voor een kapotte broek? Zo'n beetje alles komt uit het buitenland, 99% valt hier gewoon niet te krijgen (want waar stallen wij die tienduizenden fabrieken dan bijvoorbeeld?) of te verifiëren waar het dan wel vandaan komt en hoe goed die mensen zich aan de regels houden.

Zeggen dat een willekeurige Tweaker hier verandering in kan brengen, dat is pas kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 11:15]

Een willekeurige tweaker niet, maar veel mensen samen wel. Alleen willen ze allemaal dezelfde troep als de buren, dus kopen kopen kopen. Egoïstisch zijn we als mens bij uitstek.
Zelfs als wij als heel land met miljoenen "nee" zeggen tegen een Huawei, Apple of Facebook maakt het weinig impact. Over die schaal hebben we het dus. Waar miljoenen mensen een "drop in the bucket" zijn.

Dus ja, je kunt leuk tegen je buren of landgenoten zeggen dat ze egoïsten zijn, maar wat is het alternatief dan? We gaan regelrecht derde-wereldland status in op het moment dat we alles uit minder bedeelde landen de deur wijzen.
Bij de vraag naar een toiletrolhouder - om een zijstraat te noemen - wordt zeker wel gekeken of het goedkoper is om het in Nederland te fabriceren of een zwik in China te bestellen.

Het zal Jan met de pet een worst wezen of op de onderzijde van het klepje staat ‘Made in Holland’ of ‘Made in China’.

Jan wil dat zijn toiletrol makkelijk toegankelijk is voor een leuk prijsje.

Uiteraard, je koopt het zelf maar je zou ook dief van je eigen portemonnee zijn als je €20,- betaald i.p.v. €5,- voor een simpel voorwerp. En dat weten de heren die de materialen aanbieden ook.

[Reactie gewijzigd door D3F op 23 juli 2024 11:15]

Dat is Hann1BaL zijn punt juist: je koopt duur spul van een A-merk, maar het wordt even goed in erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Die zijn misschien iets minder slecht, maar stellen niets voor als je ze met de westerse regelgeving vergelijkt. Dan is het moeilijk om in te schatten welk product je wel kan vertrouwen en dan ook nog eens functioneert zoals jij het wil, want daar knelt het schoentje meestal: van alle parameters waaraan voor jou aan voldaan moet worden, zijn de productieomstandigheden vaak geen belangrijke showstopper als er al alternatieven zijn die daar ook nog eens aan zouden voldoen, want dan zal dat ook zijn impact hebben op de prijs.
Ik denk niet dat ik kortzichtig was of ben. Het feit is dat ik geen keuze meer heb zoals hier onder en boven aangehaald.
Ook de Europese merken laten hun spul in China fabriceren.
Waarom zou je nog een Europees of Amerikaans product kopen als je tegenwoordig net zo makkelijk een Chinees product als Xiaomi in China zelf kunt bestellen.

Je hebt tegenwoordig bijna geen keuze meer om geen Chinees spul te kopen omdat je dat indirect ook doet als je een Europees of Amerikaans product koopt.

Doordat veel productielijnen naar China zijn verplaatst hebben de Chinezen geleerd hoe zij ook kwaliteitsproducten kunnen produceren waardoor ze de directe concurrent van hun opdrachtgevers worden.

Denk dat veel Europese en Amerikaanse spijt zullen krijgen in de nabije toekomst als hun producten minder of niet meer te verkopen zijn.
Veel premiumproducten worden net zo goed in China in elkaar gezet. Dat staat er lang niet altijd op.Als je enige garantue wilt hebben dat iets niet in China in elkaar is gesleuteld, laat dan alle Europese en Amerikaanse prodecten ook links liggen en bepijr je tot Koreaanse en vooral Japanse merken.
Als je meer betaald kan het best zijn dat het niet uit China komt.

Maar inderdaad, de basis ligt bij aandeelhouders en CEO's. Die willen snel graaien, dus tot de bodem. Want volgend jaar is de CEO ergens anders aan het graaien, en de aandeelhouders willen de hogere koers te gelde maken.
Die aandeelhouder ben je zelf he. Tenminste, als je bij een pensioenfonds zit. Pensioenfondsen doen niet meer in landmijnen en sigaretten, maar verder gaan zij, in opdracht van jou en mij, op zoek naar het hoogste rendement.
Ik ben dus geen aandeelhouder. Ik heb mijn eigen bedrijf, en ik beleg mijn pensioen in zaken die mij bevallen.

Maar je hebt gelijk, veel pensioenfondsen zitten in bedrijven als Foxconn, en daar heb je niets over te zeggen.
Onzin, vrijwel alles wordt in China gemaakt, zelfs de (te) dure iPhone. Als een product flink meer kost maken de bedrijven er tussen gewoon meer winst op dat ene product. Er zit dan wel een mooi zakje omheen en hard-plastic verpakking met Nederlandse instructie erbij (die vrijwel niemand leest), en de extra gebruikte plastic hopelijk terug in de plastic recycling terecht komt.
Newsflash: dat is al tientallen jaren zo. Ik snap aan de ene kant die verontwaardiging wel over de arbeidsomstandigheden, maar het is net als de discussie over dierenwelzijn. Het is allemaal in de jaren '70 begonnen. Sindsdien komt zowal alle goedkope troep uit China, Taiwan, Korea of een ander LaLoLa. En ver daarvoor zetten we zelf de slaven in. Het is een moderne vorm van slavernij, net als het inzetten van goedkope Polen die dan zogenaamd voor een Nederlands bedrijf werken, maar toch iets andere arbeidsvoorwaarden hebben.

Als we het echt zo erg vinden, lullen we er niet zoveel over, maar kopen die spullen gewoon niet. Heel simpel. Maar ja...dan moet iedereen een Fairphone kopen, en dat doet (bijna) niemand. Ik ook niet trouwens.
Newsflash: je onderste alinea roepen ze hier al 20 jaar.

En dat is alles behalve simpel. Anders hadden we dit probleem niet.
Nou, het is wél simpel, maar we willen het gewoon niet. En de bedrijven hoef je niet veel van te verwachten, want die weten dit vanaf moment 1. En wij sluiten onze ogen ook. Ergo: behalve een paar idealisten is niemand echt geïnteresseerd in het welzijn van de Chinese arbeiders. We weten ook al eeuwen dat de mensen die onze goedkope kleding maken slecht worden behandeld en €2,50 per maand verdienen. En toch groeit het aantal vestigingen van de Action en andere bottom feeders. Aliexpres krijgt de orders niet aangesleept.
Voorlopig blijft het bij artikelen over hoe erg het is, en dan is er een paar dagen discussie, en daar blijft het bij. De consument kan het niets schelen. Die koopt gewoon de goedkope troep en soms ook dure spullen van (oa) Apple die eigenlijk ook maar €50 waard zijn, maar waar we graag €1000 voor betalen om erbij te horen.

Ik ben geen haar beter, maar ik doe ook niet alsof ik het wil veranderen. Misschien moeten wij als mensheid er maar eerlijk voor uitkomen dat we het eigenlijk niet erg vinden dat anderen lijden voor onze luxe.
Maar mensen vinden dat wel erg. En er zijn veel mensen mee bezig ook. Dit is enkel een druppel op een hete plaat.

En het is echt niet simpel want mensen gaan niet zomaar een gedragsverandering doormaken. Dit is wel wat jij ziet als oplossing dus jou oplossing is niet simpel.

En met roepen en wijzen zoals jij doet komen we er helemaal niet. Maar als jij je er beter door voelt. Wie ben ik...

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 11:15]

Ik weet niet waar je vandaan haalt dat ik alleen maar roep en wijs. Ik zeg hoe ik het zie. Heel veel mensen roepen, maar veel te weinig mensen doen iets. Zo, is dat duidelijker. Niet genoeg mensen vinden het belangrijk genoeg om actie te ondernemen. Als het anders is, hoor ik dat graag. Maar als iemand iets belangrijk genoeg vindt, doet ie het. Net als met roken. Je kunt lang en kort praten over verslaving zus en zo, maar als je echt wilt, kun je gewoon stoppen. Genoeg voorbeelden van (eigen ervaring en omgeving). Wie het niet lukt, wil gewoon niet. Incentive is the key.

Uit alle gelul in de ruimte en het gebrek aan echte actie concludeer ik dat de echte wil ontbreekt. Wat daar de oorzaak van is, doet niet ter zake, het resultaat is hetzelfde: er gebeurt niets. En ik zeg ook niet dat het andermans fout is, want ik zie mezelf ook niet als wereldverbeteraar, en claim ook niet dat ik het wil of ga veranderen. Ik constateer slechts. En je kunt er kort of lang over praten, maar wat ik zeg is wel waar het op neer komt.
Maar ik zie enkel iemand roepen dat een ander meer moeite moet doen. Niet iemand die oplossingen aanreikt. Ik ben rustig bezig. Ik ga daar geen modder scheppen om de wereld te verbeteren. Ik vind van mezelf dat ik op andere gebieden meer kan bijdragen. En jij?

Leuk dat jij dat nu gezegd hebt. Maar denk je zelf niet dat een grote groep mensen diezelfde mening deelt? En desondanks gebeurt er niets. Dus het is gewoon niet zo simpel als je aanhaalt.

De regels van het spel zijn dat mensen cheap en easy zijn. Als jij dat het probleem noemt en niet verder kijkt, zijn we gedoemd. Zoek een oplossing binnen de regels van het spel.

Ik hoop echt dat je me snapt. Ik ben jou rage tov een ander gepasseerd en zie dat dit gewoon ook een onderdeel is waar je rekening mee moet houden in je oplossing.

Als sw developer ga je niet elke gebruiker uitscheiden als dommerik. Je vangt alle foute input van die dommerik op en verwerkt deze zoals het hoort, omdat jij slimmer bent.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 11:15]

Nee, ik zeg niet dat een ander meer moeite moet doen. Dat heb ik zelfs benadrukt: ik ben geen wereldverbeteraar. Ik constateer slechts dat men het blijkbaar niet belangrijk genoeg vindt.

De oplossing weet ik: dat spul niet meer kopen. Maar daartoe ben ik niet bereid. Dat zei ik al: ik ben niet degene die het gaat oplossen. Daarom kan ik die conclusie ook trekken. Ik ken één persoon met een Fairfone. De rest loopt met iPhones en Samsungs rond, koopt de laatste smartwatches en OLED schermen en koopt andere spullen die voornamelijk uit China komen of opgebouwd zijn uit componenten uit China. Kleding komt uit sweatshops in India of Pakistan.

Wat moet ik zeggen? Ik ben er tenminste eerlijk over. Ik lees niemand de les.
Je kunt ook iets uit Korea of Japan kopen. Meestal betere kwaliteit. Ook Geen Europees materiaal maar waar ze wel fatsoenlijke regels hebben.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 11:15]

Dingen uit de jaren 80 en 90 ja, tegenwoordig wordt weinig daar gemaakt. Zelfs onderdelen van Taiwanese computermerken worden in China gemaakt.
Chinezen die op vakantie zijn in Japan kopen massaal rijstkokers in Japan omdat die van veel betere kwaliteit zijn.

En zo zijn er nog veel meer dingen die nog wel in Japan worden gemaakt maar die moet je dan vaak in Japan kopen.
Je hebt tegenwoordig weinig keus alles is bijna made in china, al koop je het binnen de grens.
Dit heeft dan ook te maken met het feit dat veel van de bedrijven ook niet fatsoenlijk voor werknemers willen betalen. Die mensen hebben gewoon geen keus, goedkope meuk of niks. leuke keuze...
Dichterbij huis zullen we ook beter ons best moeten gaan doen als ik de media mag geloven..

https://www.google.com/am...-Ontluisterend-om-te-zien

Wellicht minder erg maar ik denk dat we daar veel meer invloed op hebben als we dit anders willen zien.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 23 juli 2024 11:15]

IDD dit is ook een dagelijks onderwerp, kinderarbeid !! simpele zoek opdracht kinderarbeid in het westen
principe maakt een ieder zich hier schuldig aan want o.a de Cobalt moet toch ergens vandaan komen, en de kinderen hebben gewoon geen keus !! en dit gaat ver wat kinderarbeid betreft, Inmiddels wordt alle rotzooi maar geëxporteerd naar het westen, is toch lekker cheap allemaal

https://www.youtube.com/watch?v=Y9jscWk2DMg

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 11:15]

Er zijn gewoon legale mijnen waar normale mijnbedrijven in overleg met de overheid cobalt uit de grond halen. Dat gaat met moderne machines en volwassenen doen eht werk. Die docu's gaan over kleinere en vaak illegale mijnen. Daar zijn inderdaad een hoop misstanden.
@stefanv ?? legale mijnen waar normale mijnbedrijven in overleg met de overheid cobalt uit de grond halen. Tjsa en vervolgens de gehele infrastructuur slopen met allemaal mooie praatjes.... handel en zwendel in overleg met de overheid, de grondstoffen worden in rap tempo verzwolgen maar te zwijgen over kinderarbeid. Maar tja vraag me de laatste tijd ook af wat sommig nieuws hier nog met tweakers te doen heeft

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 11:15]

En Amazon is niet het enige bedrijf dat dit doet. Tot voor kort kwam een Apple iedere maand wel in het nieuws om vergelijkbare zaken
Apple heeft inmiddels eigen personeel ter plekke om de werkomstandigheden in de gaten te houden.

Maar de afspraken die Apple met Foxconn heeft staan totaal los van de afspraken met andere opdrachtgevers
Ja. Apple ja... Lekker betrouwbaar als de slager z'n eigen vlees keurt. En dat ook pas nadat er meerdere malen ophef was en zelfs . Er zijn wel meer leveranciers van Apple waar niemand op let, maar dat zei je zelf ookal.

Daarbij, een Apple dat de werkomstandigheden in de gaten aan het houden is? Het bedrijf dat juist door het pushen op de lage kosten de hele situatie gecreëerd heeft, lekker is dat.
En dat ook pas nadat er meerdere malen ophef was en zelfs
.

En dat heeft effect gehad want de werksomstandigheden althans voor het maken van Apple producten zijn verbeterd prima toch?
Er zijn wel meer leveranciers van Apple waar niemand op let, maar dat zei je zelf ookal.
Ook dat houden ze scherp in gaten en waar nodig nemen ze maatregelen, zo heeft Apple al een paar keer een toeleverancier de deur gewezen.
Nee hoor. In 2012 waren ze er zogenaamd al mee bezig, want toen kwamen de eerste persberichten van Apple.

Het artikel dat ik eerder linkte, met interviews erin, geven duidelijk aan dat er geen verbeteringen zijn geweest tussen 2012 en 2017. Je zou denken dat daar genoeg tijd voor was...

Het echt enge is dat figuren zoals jij en, gezien de verdere reacties hier, meerderen, Apple op hun woord geloven, zonder enige vorm van bewijs. Hoe kun je zo blind, gehoorzaam en volgzaam zijn aan een commercieel bedrijf dat als enige doel heeft geld aan jou te verdienen? Van alle relaties die je in je leven hebt met entiteiten is dat toch degene waarin je het meest waakzaam en kritisch zou moeten zijn?
Het echt enge is dat figuren zoals jij en, gezien de verdere reacties hier, meerderen, Apple op hun woord geloven

"figuren zoals ik"? LOL

btw Ik ga af op recente berichtgeving of beter het ontbreken van nieuwe incidenten en hoe eerdere incidenten zijn aangepakt
Daarnaast is niet de opdrachtgever maar Foxconn verantwoordelijk voor het welzijn van z'n personeel en het gegeven dat de Chinese overheid niet ingrijpt spreekt ook boekdelen
Hoe kun je zo blind, gehoorzaam en volgzaam zijn aan een commercieel bedrijf dat als enige doel heeft geld aan jou te verdienen?
Blind?
Dat de werkomstandigheden in China niet gelijk zijn aan onze westerse normen is geen geheim maar via de media druk uitoefenen op hoge bomen als Apple,Amazon,Samsung etc heeft alleen voor een marginaal aantal werknemers.verbetering opgeleverd. En dat vaak voor een korte tijd want zodra de opdrachtgever wegkijkt vervallen ze in het oude gedrag. Dat is ook de reden dat o.a. Apple eigen personeel op de werkvloer heeft want ze zitten niet te wachten op die negatieve publiciteit.
Van alle relaties die je in je leven hebt met entiteiten is dat toch degene waarin je het meest waakzaam en kritisch zou moeten zijn?
Nee hoor, die plek is met stip gereserveerd voor de overheid!
Bij een bedrijf heb je nog de keuze of je wilt betalen voor een product of dienst

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 11:15]

Toch even opmerken dat er in China sowieso een hoog aantal zelfmoorden zijn en dat de statistiek bij Foxconn lager is dan het landelijk gemiddelde. Niet zozeer omdat Foxconn psychologische hulp heeft ingehuurd maar wel omdat ze het fysiek moeilijker hebben gemaakt om zelfmoord te plegen door netten te spannen tussen vele hoge gebouwen.

En hoewel Foxconn groot is en zeer zeker winstgevend, zijn het wel hun klanten die dit soort situaties mogelijk maken door vaak tijdelijk een zeer hoge belasting te creëeren die slechts enkele weken aanhoudt. En uiteindelijk is de consument schuldig aan dit alles omdat wij, wanneer een product gelanceerd wordt, het vandaag ook in huis willen hebben en niet een paar weken willen wachten.
"zijn het wel hun klanten die dit soort situaties mogelijk maken door vaak tijdelijk een zeer hoge belasting te creëeren die slechts enkele weken aanhoudt". Klant wil iets, daar ga je als toeleveraar in mee of niet. Maar de verantwoordelijkheid ligt toch echt bij foxconn. Zoals je al aangeeft, het is geen kleintje, zou foxconn omvallen bij het weigeren van een opdracht? Raar dat je de verantwoordelijkheid bij de klant legt.
Zelfmoorden zijn niet uit te sluiten aangezien er honderduizenden mensen werken. Het schijnt dat het gemiddelde bij Foxconn lager ligt dan in het land zelf.
De consument is het probleem. zo lang je blijft kopen van bedrijven die dit toelaten zullen die bedrijven daar gewoon verder mee gaan.
Ik zou best mijn verantwoordelijkheid willen nemen op dit gebied maar ik zou niet weten hoe. Als consument kun je eigenlijk niet weten in welke fabriek en onder wat voor omstandigheden dingen worden gemaakt. Dat geldt niet alleen voor elektronica maar op heel veel vlakken.

Dat hij bij Foxconn goed mis is, is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe kan ik weten of een product door Foxconn is gemaakt? Dat bedrijf is gigantisch groot en werkt voor tal van producenten.

Eigenlijk is het natuurlijk een taak voor de Chinese overheid om op te komen voor de belangen van de bevolking. Dat ontslaat ons niet van onze eigen verantwoordelijkheid, maar het zou wel de makkelijkste oplossing zijn. Misschien moeten we zelf maar een keurmerk oprichten zodat we consumenten in ieder geval kunnen vertellen welke producten (het meest) fout zijn.
Je zou kunnen beginnen met wat je wél weet. Ik zal alvast verklappen dat ik bij Amazon al vaker berichten heb gehoord over waardeloze arbeidsomstandigheden. Ik heb nu zo geen referenties, maar ik maak de keuze om Amazon links te laten liggen, of het moet écht iets zijn wat ik per se nodig zou hebben en niet (later) elders kan krijgen.
Zo wil ik ook van Facebook af, Microsoft (telemetrie in Windows, óók op het werk), Google (Android is op zich ok, maar de play services is een drama en zonder dat heb je praktisch geen apps) en mijd ik Apple (die doen het nog het minst onaardig, maar het weglaten van een audioaansluiting en uitbreidbaar geheugen is iets wat ze niet afleren en ik ben er klaar mee dat we als consumenten verkapt worden opgelicht).
Door 'bij te blijven'
Je weet nu dat Apple, HP, Cisco en Amazon zijn spullen daar betrekt.
Je kan jezelf een blacklist aanmaken, en van daaruit werken.

( je zal geen laptop / PC meer kunnen gebruiken, want 90% van de connectoren intern staat ook wel een foxconnmerkje op )

Maar ondanks dat dit een bewustwording voor de consument moet zijn, lijkt me dit een taak voor de handelstoezichtshouders, deze krijgen de dossiers over de producten ( mag het in het land verkocht worden )
Dus op dat moment kan de 'zwarte lijst' erbij gehaald worden, welke producent is "fout" - en dan desnoods een boeteprijs per product van xx procent ?
Dan pas kan de consument zijn keuze maken, goedkoper is niet altijd beter
( je zal geen laptop / PC meer kunnen gebruiken, want 90% van de connectoren intern staat ook wel een foxconnmerkje op )
Dat is in praktijk dus geen oplossing.
Dan pas kan de consument zijn keuze maken, goedkoper is niet altijd beter
Ik vrees dat het niet zo werkt. De meeste mensen kiezen in de meeste gevallen voor de laagste prijs. Fabrikanten weten dat en optimaliseren dus vooral de prijs.
Ook bij zaken die duidelijk in ons eigen voordeel zijn, zoals een ziektenkostenverzekering, pensioen of autogordels hadden we de overheid nodig om het breed door te voeren, omdat het anders niet mogelijk is om te concurreren met de laagste prijs/niks doen.
Het hedendaagse voorbeeld is klimaatverandering en milieuproblematiek. Veel mensen willen daar best iets aan doen, maar maken uiteindelijk in hun eigen leven niet de keuzes die nodig zijn, maar gaan voor goedkoop/makkelijk op korte termijn. Zolang de kip van de supermarkt goedkoper is dan een groentenburger zullen veel mensen alleen al uit financiele overwegingen de kip kopen. Door de veel kleinere schaal blijft de groentenburger duurder dan de kip, ook al zijn de ingredienten eigenlijk veel goedkoper, en is er minder geld beschikbaar voor onderzoek naar betere groentenburgers.
Als een consument altijd voor de laagste prijs zou gaan, zouden bedrijven als Apple niet bestaan.

Er zijn dus zeker wel redenen om tot aanschaf over te gaan buiten financiële aspecten.

Het probleem is echter dat het ons mensen stiekem nogal weinig boeit wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Nou is dat deels ook zo, want het is hun eigen verantwoordelijkheid daar iets aan te doen. In Europa en andere landen waar het beter gaat is ook gestreden voor betere arbeidsvoorwaarden.
Helaas doet Apple ook wat goedkope producenten doen...Apple maakt daarom woekerwinsten.
Als een consument altijd voor de laagste prijs zou gaan, zouden bedrijven als Apple niet bestaan.
Klopt, het geldt niet voor de hele markt. Met name voor luxe-producten werkt het helemaal anders. Maar voor de grote massa die de markt stuurt is prijs toch een van de belangrijkste factoren.
Het probleem is echter dat het ons mensen stiekem nogal weinig boeit wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.
Het probleem is groter. Ook als het je wel boeit dan is het haast onmogelijk om geinformeerde keuzes te maken. Veel producten, zeker in de tech-industrie, worden gemaakt door een heel netwerk van bedrijven die over de hele wereld verspreid zijn. Overal is wel wat mis en het is erg moeilijk om al het leed te vergelijken. Is het erger in de fabrieken van Amazon of in die van Apple? Ik weet het echt niet.

Ik vind de volgende scene uit "The Good Place" wel illustratief:
https://youtu.be/R8m_5HDZF7w?t=118

Er zijn wel keurmerken die producten beoordelen om milieuvriendelijkheid en veiligheid (voor de gebruiker), maar ik ken er geen die iets zeggen over mensvriendelijke productie van elektronica. Misschien tijd voor een Max Havelaar-achtig keurmerk voor techbedrijven?
Dat zal wel behoorlijk lastig worden gezien het enorme tempo waarop de tech-industrie draait. De meeste producten worden maar korte tijd gemaakt en de onderdelen komen van steeds wisselende leveranciers. Maar we moeten ergens beginnen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 11:15]

Klopt, en daarom ( wat de eerste stelling was ) kan de consument er weinig aan doen, behalve minder materialistisch te zijn.

Wij vanaf onze 'first world' kunnen makkelijk de fabrikant veroordelen, wat wij zelf uiteindelijk in de hand aan het werken zijn, omdat we toch graag dat product willen, tegen de laagste prijzen
We kunnen stemmen op politici die er iets aan willen doen. De overheid is wel in een positie om echt invloed te hebben. Het probleem helemaal oplossen zal natuurlijk niet in 1 keer lukken, maar we kunnen wel degelijk invloed hebben. We zijn zo ook al een tijdje bezig met vergelijkbare misstanden in de kledingindustrie aan te pakken.
Denk je dat de gemiddelde consument daar bij na gaat denken als ze op de bestel knop drukken?!
Dat denk ik helemaal niet maar, dan moet de gemiddelde consument ook niet verbaasd zijn dat die lage prijs ergens vandaag komt, uitbuiting, kinderarbeid slechte arbeidsomstandigheden nome het maar op.
Hmmm.. Dat vraag ik me af.

Het moet nogal een moreel bedrijf zijn wil het in gouden tijden principes aantrekken ten koste van marges. Wellicht dat ze dan een parade programma maken zodat het publiek het gevoel krijgt dat ze goed, groen en eerlijk bezig zijn... maar ethisch werken in het vaandel dragen en ook echt uitvoeren.. Ik weet het niet zo.

Uiteindelijk blijft het een machine die geld op moet leveren en dat moet efficiënter, sneller en met minder risico.

Ik vraag me af of het er allemaal "beter" op word als wij consumenten een paar euro meer gaan betalen. Ik zie dat niet snel vertalen in "principes" .

Wellicht bij wat kleinere bedrijven waar minder mensen iets te zeggen hebben.. maar principes en belangen liggen ver uit elkaar in dit soort grote bedrijven.
De consument bepaald uiteindelijk maar het is de vraag geeft je iets meer uit komt het dan ook echt mensen ten goede, betere werkomstandigheden of is het een bedrijf met verkapt plaatje naar buiten dat ze goed bezig zijn maar dat eigenlijk niet zijn.
Ik denk dat je gelijkt hebt, als alle producten een paar euro duurder worden maar er verandert niets aan de wetgeving, gaan de winstmarges gewoon omhoog en verdwijnt het geld richting de aandeelhouders. Het is wel wat gechargeerd natuurlijk, veel bedrijven hebben meer principes dan de meesten denken :)

Ik zie twee oplossinge. De uiteindelijke leverancier (in dit geval Amazon) is er verantwoordelijk voor dat de producten geproduceerd zijn volgens dezelfde arbeidsregels die gelden in de landen/economische regios waar ze verkocht worden (i.e. Europa). Bijkomend voordeel is dat het daarmee ook weer aantrekkelijker wordt om producten hier te maken. Hoeft al die plastieke zooi niet met containerschepen over de hele wereld vervoerd te worden.

We zouden ook keurmerken kunnen introduceren zoals bij biologische producten, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken.

In beide gevallen gaan de prijzen voor de producten natuurlijk omhoog.
> De winstmarge is belangrijker dan principes en mensenrechten.

Misschien ook eens in de spiegel kijken. Winstmarges zijn niet zelden flinterdun, en het is de consument die alles maar voor steeds goedkoper en goedkoper wil.

Was een complete computer vroegah misschien 2000, een poosje later was dit onder druk 1200. Tegenwoordig moet een computer 350 of minder kosten, en dan is 1200 voor een computer opeens erg duur.

Nu worden sommige dingen goedkoper vanwege makkelijk te produceren componenten en schaalvergroting, aan de andere kant is het de consument die steeds hebberiger wordt en goedkoper eist. Komt er een Chinese fabrikant met een computer van 300, dan is opeen dat andere merk een uitzuiger, want zie je, het kan ook voor 300. Zitten ze allemaal op 300, en komt er eentje met een complete computer voor 200, dan zijn opeens de fabrikanten die voor 300 aanbieden uitzuigers en betaal je alleen voor het merkje, etc etc.
Tja. Ik heb principes dus betaal vaak wat meer als ik weet dat er daardoor beter met dieren- of mensenrechten omgegaan wordt. Maar het overgrote deel van de mensen doet het niet. Mijn principes zijn dus feitelijk een druppel op een gloeiende plaat waar ik het vooral mezelf duurder mee maak. Dit soort dingen liggen wel aan de consument maar als individuele consument kun je er niets tegen doen. Overheden of bedrijven moeten hier ook een grote rol in spelen.

Desalniettemin nodig ik je van harte uit om Amazon te boycotten. Net als andere klanten van Foxconn...
Heb jij een FairFone?
Tja, en daar kom ik in de principeverstrengeling. Productie is bij Fairphone beter. Privacy is bij Android een ramp. Privacy hecht ik in dit geval meer waarde aan, dus kies ik voor Apple.
Heeft Amazon principes dan?
Amazon heeft er alleen spijt van dat het naar buiten gekomen is, dit stoort hun totaal niet.
Of ze het hebben weet ik niet, maar ze claimen van wel aldus het artikel:
Amazon zegt in een reactie dat het geen tolerantie heeft voor overtredingen van de gedragscode van zijn toeleveranciers en regelmatig onafhankelijke inspecteurs op de fabrieken af stuurt. Op deze zaak in het bijzonder zijn ook direct inspecteurs van Amazon gezet, aldus de techgigant.
Géén tolerantie. Zero tolerance. Dat betekent dus dat áls nu blijkt dat Foxconn hier de fout in is gegaan, Amazon direct significante sancties tegen Foxconn in al moeten stellen. Maar ik ben bang dat dat wel tegen zal vallen.
Ze moeten misschien eens kijken naar hoe ze met hun eigen personeel omgaan in de VS.
Nooit nagekeken wat de arbeid kosten van een gadget is, maar zeer lang geleden bij Skill Power tools gewerkt. De assemblage lijn 100.000 per jaar werd gedaan door 8 personen. Zo een 400 per dag. Dat was toendertijd sociale werkplaats werk in Nl voor pakweg 1 gulden per tool.
Denkt dat zo een box voor nog geen €0,25 in elkaar gezet wordt.
Het effect van een redelijk salaris op die gadgets (boxen, smartphones) is marginaal, als het ontwerp weinig handelingen nodig heeft. Daar moet meer in geïnvesteerd worden. Dan kan die arbeid gewoon gedaan worden waar ze verkocht worden.
De prijs inderdaad, uiteindelijk is dit alles terug te leiden tot hebberigheid. De consument eist een lage prijs, aandeelhouders verwachten resultaten, Amazon's doel is zoveel mogelijk winst maken, Foxconn haar doel is zoveel mogelijk winst maken. En iedereen op de werkvloer wordt daarvoor maximaal uitgeknepen.

Triest eigenlijk..
Reguleren is de enige manier, natuurlijk gaat een bedrijf voor de winst. Amazon gaat natuurlijk niet voor de lol nee verkopen.
Inderdaad het probleem regelmatig. Niks mis met kapitalisme zolang er ook nog gezin ff verstand en empathie voor de medemens bij komt kijken. Helaas ontbreekt het hier tegenwoordig aan een gaat het alleen om korte termijn winst marges optimaliseren.
Dit kapitalisme kan alleen maar bestaan dankzij de (verborgen) slavernij

Waar vroeger de westerse landen welvaart en voorspoed kenden door directe slavernij en uitbuiting, wordt het nu 'commercieel' aangepakt door de grote bedrijven als Amazon, Primark en vrijwel alle tech-gigant.

De VOC is doodleuk veranderd van naam, niet van werkwijzes
De oorzaak ligt nog steeds bij China zelf, zij zijn begonnen met concurreren en hebben alles naar zich toegetrokken en de westerse productiefabrieken kapotgeconcurreerd.
Dit klinkt als: "Had je maar niet met je korte rokje buiten moeten lopen". Onzin dus. Als opdrachtgever heb je ook je verantwoordelijkheid
"De VOC is doodleuk veranderd van naam, niet van werkwijzes ". In Afrika koopt men ook Chinese meuk. Ook allemaal VOC-mentaliteit? Het bevreemd mij dat je er een Nederlands verhaal inclusief VOC van maakt terwijl men in Kenia en Finland ook Chinese dingetjes koopt. Mijns inziens is het verhaal mondialer. Zelfhaat?
Lol 8)7 en wat is je oplossing hiervoor? Want hoe dit de schuld is van kapitalisme begrijp ik niet.

Of denk je dat je in de tijden van Stalin geen over uurtjes hoefde mee te draaien? :')
Als het waar is wat hier over Apple en Foxconn gezegd wordt is het misschien tijd voor een kwalitatief een onderzoek door Of met tweakers / leden en Apple publieke en met feiten aan de schandpaal hangen.

In hun eigen statement over dit onderworpen zeggen juist op te komen voor de fabriek arbeider daar.
We care deeply about the people who build our products, and the planet we all share. So we hold ourselves and our suppliers to the highest standards to ensure everyone is treated with dignity and respect. And we share our work openly so others can follow our lead.
https://www.apple.com/supplier-responsibility/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 11:15]

alsof je zomaar een lijst met toeleveranciers kan vinden waar je dan nog eens mag binnenwandelen ook. Als de grootste tech-websites enkel guided-tours krijgen en de fabrikanten enkel tonen wat ze willen, veel succes dan met dit kleintje waar amper een fractie van de bezoekersaantallen zit die de écht grote techsites heeft.
Het probleem is de consument. Wij zijn zo gretig naar spullen dat de vraag zo groot wordt dat minder bedeelden erdoor lijden.
Dat is een factor. Winstmarge bij bedrijven ook. Amazon kan nu een vuist maken en besluiten geen zaken met Foxconn te doen. Kost ze veel geld, omzet en afzet maar dat kunnen ze makkelijk dragen. De goede publiciteit die het oplevert is ook waardevol.

Het grote probleem is dat je als consument in je eentje geen vuist kunt maken. Je kunt geen Amazon kopen, maar voor jou 1000 anderen. Dit soort dingen moeten echt door overheden of bedrijven aangepakt worden. Aan de productiezijde in China, maar overheden zouden producten die mede door kinderarbeid of andere mensenrechtenschendingen tot stand gekomen zijn in de ban kunnen doen. Zo worden de consumenten collectief gedwongen om een vuist te maken en dat is veel effectiever.
De consument is niet in controle over het aanbod. De fabrikant beslist. Zelfs al voor er vraag vanuit de consument is. Amazon is zelf primair verantwoordelijk voor het aanbod. En als de consument gretig is is het ook nog Amazon die maakt wat de prijs en winstmarge is richting de consument.
Er is geen andere fabrikant die zoveel kan produceren
En zolang iedereen bij Foxconn met hun vele kinderhanden komt blijft dat ook zo. Amazon kan best zaken doen met een of meerdere alternatieven. Lagere productie initieel maar uiteindelijk beter voor werkomstandigheden van oa kinderen. En die productie bij andere bedrijven kan heus opgeschaald worden. Kost geld en tijd. En daar knijpt de winstmarge van Amazon hem natuurlijk...
Dan moet Amazon meer betalen aan Foxconn, als ze willen dat er geen minderjarige werken, maar meer betalen is natuurlijk het laatste wat Amazon zal doen.
Misschien is Amazon wel het probleem hier
Amazon vertoont het gedrag zelf ook, o.a. in haar distributiecentra.
Als ze het contract opzeggen storten ze tienduizenden mensen die daar vrijwillig werken in de armoede.
Tja. Deel van de ontwikkeling. Als ze er niet op reageren storten ze duizenden kinderen in de kinderarbeid.
Het is altijd raak bij Foxcon.

https://tweakers.net/nieu...n-chinese-werknemers.html

https://tweakers.net/nieu...ir-labor-association.html

https://tweakers.net/nieu...gheden-te-verbeteren.html

https://tweakers.net/nieu...azon-apparaten-maken.html

Beter zetten ze er permanente inspecteurs neer zodat ze dit soort 'verassingen' kunnen voorkomen

[Reactie gewijzigd door er0mess op 23 juli 2024 11:15]

Eh, de eerste is gewoon dat de lonen worden verhoogd?
De tweede is gewoon een nieuwsbericht dat Apple is toegetreden tot een associatie, waardoor zij gaan controleren in fabrieken?

Je kunt wel linkjes dumpen waar Foxconn in staat, maar die eerste twee zijn al niet schokkend te noemen
Eh, de eerste is gewoon dat de lonen worden verhoogd?
De tweede is gewoon een nieuwsbericht dat Apple is toegetreden tot een associatie, waardoor zij gaan controleren in fabrieken?

Je kunt wel linkjes dumpen waar Foxconn in staat, maar die eerste twee zijn al niet schokkend te noemen
Die controles zijn in Nederland / Europa al een wassen neus ...
Maar een héél beperkt deel is écht onaangekondigd en directe controle.
( in het verleden in de Horeca zelfs diverse keren meegemaakt dat de voedsel en warenwet-controleurs vooraf belden dat ze 'morgen' zouden komen, en werkplaatscontroles in een grote productiehal werden eerst door de beveiliging aangemeld )

In beide gevallen werdt er niets ( verkeerd ) aangetroffen, iedereen had zijn handschoenen aan, alle lashelmen waren zuiver, en in de keukenkoelingen zaten overal weer netjes stickertjes op.

Je moet wel een héél slechte reputatie hebben, wil je spotchecks krijgen

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 11:15]

Het probleem in China is dat het ras echte kapitalisten zijn, en heel ambitieus.
Dit, met dat bijna all managers zelf toen ze kinderen waren keihard gewerkt
in het verleden. Dit maakt het een hele slecht omgeving om alles te controleren want zowat iedereen is omkoopbaar en ze voelen zich er niet slecht bij. Ik praat het niet goed
maar hard werken zit in de genen, zie je hier in Nederland ook. Het is goed dat dit soort dingen naar buiten komen en dat er iets aan gedaan wordt, maar het zal volgens mij
nog wel een tijd duren dat dit veranderd, als het ooit veranderd. Hier in nederland bestaat bijvoorbeeld nog steeds slavernij, Mensen uit het Oostblok worden hier dik onderbetaald en betalen veel te veel voor slapplekken, en worden gewoon als slaven misbruikt.
De controles van b2b zijn toch een stuk grondiger. Meeste contracten laten toe om onaangekondigd een controle te doen en binnen de 15 minuten moeten de controleurs toegang hebben tot de fabriek (althans in West Europa). Het probleem is dat je als klant niet verplicht bent die controles uit te voeren en bovendien beslis je zelf wat je doet met de resultaten. Als Amazon al controles doet, denk ik dat focus in de eerste plaats zal liggen op de kwaliteit van het product en minder op de arbeidsomstandigheden. En daar vind ik dat de EU wel iets kan doen door die controles voor arbeidsomstandigheden te verplichten (en openbaar te maken).
Uit het eerste artikel:

'De fabrikant, die 800.000 mensen in dienst heeft, stelt dat overwerk altijd op vrijwillige basis plaatsvindt, maar in de praktijk zouden vrijwel alle werknemers langer doorwerken vanwege de lage lonen.

Veel werknemers zouden stress ervaren of depressief raken door de hoge werkdruk en lange dagen. Behalve het doorvoeren van de loonsverhogingen, heeft Foxconn ook psychiaters in dienst genomen. Ook zijn rondom een aantal hoge gebouwen netten gespannen'


Uit het tweede artikel:

'Foxconn, de grootste elektronicafabrikant ter wereld en ingehuurd door bedrijven als Dell, Sony en Nokia, is er al diverse malen van beschuldigd dat het een loopje neemt met de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Een artikel in The New York Times leidde onlangs opnieuw tot de nodige opschudding.'

Dus je kunt wel een reactie dumpen (om je eigen woorden te gebruiken) maar beter lees je alles.. Want ze hebben alle te maken met dit artikel en geven mooi aan dat dit niet de eerste x is dat het raak is bij Foxcon

[Reactie gewijzigd door er0mess op 23 juli 2024 11:15]

Beter laten ze inspecteurs daar gewoon als anonieme werknemer werken, alleen dan kun je misstanden echt zien.

Maar dat wil amaozn en al die anderen helemaal niet, het gaat gewoon op goedkoop, goedkoper, goedkoopst te zijn.
Het is altijd mis bij Foxconn omdat dat het enige bedrijf in die branche is dat we bij naam kennen en waar genoeg mensen rondlopen dat er een keer iets uitlekt. Om iets te laten uitlekken moet degene die de klacht noteert bovendien snappen om welk bedrijf het gaat en dan ben je weer terug bij punt 1...
En ondertussen zijn ze zogenaamd zo duurzaam etc. etc.
Puur marketing, heeft niets meer te maken met een betere leefomgeving neerzetten.

https://www.duurzaambedri...-samen-in-recycling-china

En zo geldt dat voor duizenden bedrijven die pretenderen "goed bezig te zijn" terwijl het enige waar ze naar kijken geld is...
Moderne slavenarbeid. Ik zou best spullen willen kopen die lokaal gemaakt worden, maar dat zijn niet veel meer helaas.
Dat is niet te doen. Foxconn produceert maarliefst 40% van alle wereldwijde elektronica. Acer, Amazon, Apple, BlackBerry, Cisco, Dell, Google, Hewlett-Packard, Huawei, InFocus, Intel, Microsoft, Motorola, Nintendo, Nokia, Sony, Toshiba, Vizio, Xiaomi... Allemaal Foxconn.

Deze shop hard aanpakken is zelfs de beste oplossing denk ik. Pak je meteen een heel groot van de wereldwijde productie aan. Misschien worden de prijzen dan duurder van Foxconn wat fabrikanten stimuleert misschien ook meer via andere productie kanalen (of lokaal) gaan produceren.

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 juli 2024 11:15]

De concurrenten doen het nog veel slechter. Als je foxconn aanpakt specifiek om de productie naar kleinere concurrenten te sturen wordt het probleem en groter en moeilijker te vinden. Boycott is dan ook geen oplossing.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 11:15]

Je vergeet 1 ding. Als opdrachtgevers een bedrijf met zo'n groot marktaandeel laten vallen, dan gaat de productie naar partijen die de lokale arbeidsomstandigheden waarschijnlijk nog veel verder "benutten" (uitbuiten).
"Ik zou best spullen willen kopen die lokaal gemaakt worden... "
.
Dat dacht ik ook, maar toen heeft mijn portemonnee een andere keuze gemaakt.
3D printer
Ultimaker €1200 (assemblage in Geldermalsen)
Ender 3 €200/5 €300.
Dus eigenlijk kun je die 3D printer niet kopen / moet je er langer voor sparen. Niet leuk om te horen natuurlijk.

Maar men heeft wel gelijk, het is praktisch onmogelijk (computer) apparatuur te kopen die niet "Made in China" labels heeft. (Dell met "Made in Poland" zou eigenlijk "Assembled in Poland" moeten labelen.)
TPV doet dat dan wel weer netjes, daar staat inderdaad "Assembled in Poland" op. Daar staat tegenover de vraag wanneer iets "Made" is en wanneer "Assembled".
Anoniem: 1222698 @Finger10 augustus 2019 14:30
Gaat je inderdaad niet lukken. Schat zo maar in dat in 90% van alle produkten wel iets van Chinese makelij zit. En als het je lukt dan gaan de fabrikanten wel naar Vietnam of India. Daar zijn de kinderhandjes talloos en goedkoper. Zo werkt dat nu éénmaal bij Multinationals. Winst optimalisatie door zo goedkoop mogelijk te produceren en zo duur mogelijk te verkopen. Welkom in het hedendaagse kapitalistische walhalla
Of wij moeten iets meer betalen voor onze electronica, zodat Foxconn hogere marges heeft, en beter kan zorgen voor hun personeel.
De reporter geeft indirect aan dat hij zelf geen geloof hecht aan het verhaal dat men er iets gaat aan doen. Ik denk dat we niet anders kunnen dan foxconn te ontwijken waar mogelijk. Dus een boycot van Amazon, Apple en veel anderen is helaas noodzakelijk.
Maar gaat boycot helpen? Vrijwel elke leverancier moet je dan boycotten. Niet alleen Amazon en Apple, vrijwel alle bedrijven waaronder Samsung, HP, Dell, Sony, etc. Ik weet niet wat voor werk je doet, maar ik ben bang dat je tegenwoordig vrijwel geen werk kunt doen zonder gebruik te maken van producten waar bloed aan kleeft. En de gemiddelde consument heeft er geen boodschap aan. Mooi ook de tendens om CO2-uitstoot terug te dringen, maar de 30.000+ kinderen in de Congolese koboltmijnen zijn er de dupe van.
De reporter geeft indirect aan dat hij zelf geen geloof hecht aan het verhaal dat men er iets gaat aan doen. Ik denk dat we niet anders kunnen dan foxconn te ontwijken waar mogelijk. Dus een boycot van Amazon, Apple en veel anderen is helaas noodzakelijk.
En als de boycot daadwerkelijk zou helpen (gaat nooit gebeuren), dan verplaatsen ze de productie gewoon naar de eerst volgende "shithole country" (quote van Trump, niet mijn woorden :+ ).

Indonesië, Vietnam, anders?
Tja, klinkt leuk. Maar dat word geen onder andere geen computer meer voor jou dan. Cisco, Dell, Microsoft, Apple, Google, HP, Intel, Sony etc.. zijn allemaal klanten.
Voor boycotten van Apple en Amazon zijn zo al een handvol directe redenen te noemen, dus dat zou je los van je indruk van Foxconn toch al kunnen/willen/moeten doen. Met grote kans dat Foxconn ook een hand heeft in de fabricage van de alternatieve producten.

Foxconn zelf is een ander verhaal. Je kunt ze misschien verwijten dat ze niet de kar trekken wat emancipatie van de Chinese arbeider betreft, maar het zou zomaar kunnen dat ze daar niet eens zo ongunstig uit naar voren komen. Vergeet niet dat de arbeidsomstandigheden hier zelfs 50 jaar geleden nog zo waren dat er nu ook tot allerlei boycots opgeroepen zou gaan worden. 100 jaar geleden was het hier minstens zo erg als nu in China.

Na de grote sprong achterwaarts (het beleid van Mao) werd het er daar niet beter op, maar door het huidige staatsgeleide kapitalisme is emancipatie van de arbeider met bijbehorende groeistuipen onvermijdelijk, en gaat dat mogelijk sneller dan bij ons. Ook als wij ons er eens niet tegenaanbemoeien.

Dat staat eigenlijk geheel los van Foxconn, hoewel dat natuurlijk wel een van de grote investeerder is in de Chinese economie (en daarmee een van de redenen dat China niet zo snel geneigd zal zijn om Taiwan binnen te vallen).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 11:15]

Anoniem: 135360 10 augustus 2019 10:52
En we dragen er zelf aan bij, want wij willen een zo goedkoop mogelijk apparaat.
En dat is dus volgens mij niet de kern van het probleem. Als beste voorbeeld daarvan is Apple. Extreem dure producten en toch dezelfde problemen gehad.

Waar het meestal door komt is de bedrijven die voor de aandeelhouders zoveel mogelijk winst willen maken. Niets meer en niets minder.
Apple verkoopt hun producten voor exteem duur, wilt niet zeggen dat ze Foxconn extreem goed betalen, staat los van elkaar.
Klopt, en daarmee is in mijn ogen bewezen dat door duurdere producten te kopen er geen garantie is dat het goed zit.
Ik denk dat het zou helpen als consumenten meer tech smart zouden zijn, maar dat kan je natuurlijk ook niet verwachten dat snap ik ook.
Nou, ik denk dat het in de fabrieken waar Apple producten gemaakt worden, niet veel anders toe gaat. En dat voor producten waar 'we' zoveel mogelijk voor willen betalen. Tenminste, Apple zou lang niet zo populair zijn wanneer het een niet onderscheidende normale prijsstelling zou hanteren. Die Chinese werkslaven zijn dus double fucked.
En we dragen er zelf aan bij, want wij willen een zo goedkoop mogelijk apparaat.
Dat is deels waar, maar igv elektronica is arbeidskosten slechts een klein deel vd productiekosten.
Het is triest maar we moeten vooral kijken naar de overheid daar. Foxconn is hier illegaal bezig. China kennende weet de overheid best waar ze mee bezig zijn want die hebben overal een vinger in de pap. Beetje raar om dit toe te laten voor een land dat zich als socialistisch bestempelt.

Aan de andere kant hebben kinderen hier ook in de fabrieken gewerkt tijdens de industriele revolutie, nog een stuk jongere ook. Foxconn heeft de arme regio's in net zo'n wurggreep als de foute fabriekseigenaren in Brabant in de 19e eeuw.

Ik denk dat dit sowieso niet zo lang meer zal duren want de robots komen er aan. De vraag is natuurlijk wel wat de mensen in deze armere gebieden dan gaan doen. Ik denk vooral agrarisch werk om de steeds groter wordende bevolking te voeden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:15]

En de bedrijven die daar laten produceren hebben daar geen schuld aan? Die doen juist alsof hun neus bloed. Het gaat niet om kleine bedrijfjes, maar echt gigantische Amerikaanse bedrijven die veel macht en invloed hebben. Dus als die nou hun steentje bijdragen en hier verandering in zouden brengen. Want die kunnen heus wel met de overheid of bestuur(foxconn) om de tafel gaan zitten.
"..De vraag is natuurlijk wel wat de mensen in deze armere gebieden dan gaan doen...." Robots onderhouden?
Ach dat riedeltje gaat elke keer weer opnieuw, het lekt weer naar buiten, er wordt wat aan gedaan, storm is weer gaan liggen en de illegale praktijken beginnen weer, dan kan het riedeltje een jaar later weer opnieuw beginnen.
Helaas verander je de wereld zelden in één keer maar stapje voor stapje kom je verder. Zo gaat het hier in het westen en ook in China.
Zolang de werknemers het "doen" (krijgen tenslotte extra geld), zal dit niet zomaar stoppen.
Ligt eraan denk ik. Je hebt ook in NL onbetaalde stages. In mijn vakgebied kreeg ik niet betaald. (Ja een cadeaubon aan het einde als ik geluk had) Even voor de duidelijkheid in mijn vakgebied hebben ze het ook niet "breed hangen". En nee ik heb vele overuren gemaakt. Mocht dit, nee eigenlijk niet. Maar daardoor heb ik wel kennis opgedaan die anderen niet hebben.
m.a.w je hebt zelf geïnvesteerd in je toekomst en kan daar nu de vruchten van plukken.
Aan de band staan bij Foxconn lijkt me nu niet echt "investeren in je eigen toekomst", het is toch wel een verschil denk ik.
Makkelijk praten, zo op een hele grote afstand.

Zelf in het korte artikel staat al, weigeren kan uitlopen op een nog slechter vooruitzicht.
'Wie weigert, zou niet stage kunnen lopen bij Foxconn en mogelijk niet in aanmerking komen voor een studiebeurs, of zelfs geheel niet slagen voor hun opleiding.
Dan is het investeren in de toekomst, niet vrijwillig, maar toch een investering.
...
Dan is het investeren in de toekomst, niet vrijwillig, maar toch een investering.
Zoiets noemen ze chantage, maakt niet uit welk land je woont. Door dergelijke praktijken krijg je ook een verrotte cultuur binnen het bedrijf waarbij er blijkbaar extra hand- en spandiensten worden verwacht voor een betere kans om een bepaald doel te bereiken.


De top zal hier hoogstwaarschijnlijk niet van op de hoogte zijn geweest,
alleen heb je dus in die tussenlagen en afdelingen managers en leidinggevende tussenzitten die er andere normen en waarden op nahouden.
[...]
Zoiets noemen ze chantage, maakt niet uit welk land je woont. Door dergelijke praktijken krijg je ook een verrotte cultuur binnen het bedrijf waarbij er blijkbaar extra hand- en spandiensten worden verwacht voor een betere kans om een bepaald doel te bereiken.


De top zal hier hoogstwaarschijnlijk niet van op de hoogte zijn geweest,
alleen heb je dus in die tussenlagen en afdelingen managers en leidinggevende tussenzitten die er andere normen en waarden op nahouden.
Ja, maar helaas heb je als stagiar of 'worker' niet de vrijheid om het af te slaan.
Ze zijn gewoon afhankelijk van dat inkomen.
Hoe slecht het ook is, het is de way of life, wat door ONS gedicteerd wordt, omdat het maar goedkoper moet zijn.

Het is natuurlijk bull dat 'de top niet op de hoogte is'
Shit rolls downhill, dus die directeur zegt tegen zijn managers wat het doel is, die manager tegen de floorsupervisors, welke weer naar de volgende gaan, die ook hun bonus/goals moeten halen.
Hoe slecht het ook is, het is de way of life, wat door ONS gedicteerd wordt, omdat het maar goedkoper moet zijn.
Wij dicteren helemaal niets, het is niet onze verantwoording en wij kunnen er ook niets aan veranderen. "ONS" een schuldgevoel aanpraten helpt ook helemaal niets.
Wil je meer voor zo'n apparaat betalen, dan steekt iemand anders dat in zijn zak, niet die werknemers.
[...]

Wij dicteren helemaal niets, het is niet onze verantwoording en wij kunnen er ook niets aan veranderen. "ONS" een schuldgevoel aanpraten helpt ook helemaal niets.
Wil je meer voor zo'n apparaat betalen, dan steekt iemand anders dat in zijn zak, niet die werknemers.
De meest voorkomende reactie ..... "te duur"
Dus nee, we dicteren niet .. klopt ...
Ga er dan iets aan doen, in plaats van alle ellende in de wereld vanachter je bureau "onze" schuld te laten lijken. Politiek correct gelul is er al genoeg op de wereld, daar worden de mensen over wie het gaat nooit beter van. Het is enkel een manier om jezelf "zo'n goed mens" te voelen, zonder dat dat eigenlijk terecht is.
Waar baseer je die aanname op? Aan de top doet men niet aan uitbuiting?
En dat gebeurt hier niet in NL? Hey Pietje: zou jij deze week elke dag 2 uurtjes langer kunnen blijven? Pietje denkt na: wat gebeurt er als ik nee zeg en wat gebeurt er als ik ja zeg met mijn beoordelingen? }> ;)
Maakt wel degelijk uit qua arbeidscultuur en rechten in welk land je woont, maar ik vind wel dat je hier als Westerse afnemer niet aan mee moet doen. Sowieso is Amazon wat dat betreft hypocriet omdat ze op hun Westerse locaties ook nogal losjes omgaan met arbeidsrecht zodat hun klanten denken dat de laagste prijzen normaal zijn in plaats van dat ze over de rug van de werknemers tot stand gekomen zijn.

De top van Foxconn is misschien niet op de hoogte geweest, maar je hebt het dan wel over een directeur die zelf altijd veel overuren heeft gemaakt, soms ook onder zware omstandigheden. Dat kun je niet van je medewerkers eisen, maar heeft natuurlijk wel invloed op de bedrijfscultuur.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 11:15]

Maar die chantage gebeurd hier ook gewoon.
Uiteraard is de top wel op de hoogte: de cultuur van een bedrijf wordt gecreëerd in de top en druppelt naar beneden. Er is geen bedrijf op Aarde waar de top verrot is en de werkvloer fatsoenlijk of vice versa: goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld doet slecht volgen.
Dat is wel door een erg roze bril kijken.
Of vind je "beschermgeld" betalen aan de mafia ook een vorm investeren in je toekomstige veiligheid?

@Iblies
Hoe denk je dat die top aan de top gekomen is?
Uiteraard door keurig netjes alle regeltjes te volgen :o :o :+ O-) O-) O-)

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 23 juli 2024 11:15]

Ik reageer op rob12424 zoals je had kunnen zien.

die heeft het over onbetaalde stages, veel overuren en heeft daar veel kennis opgedaan.
Een stage doe je op voor kennis dus hij heeft in zijn toekomst geïnvesteerd.

Het lijkt me duidelijk dat ik daarmee hem bedoel en niet foxcon zoals jij dat er nu van maakt. Irriteert me dat zaken verdraaid worden of je woorden in een totaal andere context zet. Of is het niet duidelijk dat als ik op iemand reageer ik op diegene zijn tekst reageer ?
Ja je reageert op rob12424, maar het staat ook nog in context van dit artikel.
Daardoor las ik het ook alsof jij vind dat die stagaires, net als rob12424 aan het investeren in hun toekomst zijn.

Dus nee, het word niet verdraaid of in een andere context gezet, jij bent zelf even de context van dit artikel vergeten. Of schrijf het even anders op zodat het overduidelijk is dat je alleen rob12414 bedoeld.
Nou ja, als, zoals hier, je studie er van af kan hangen, zal bijna niemand nee zeggen.

/spuit11

[Reactie gewijzigd door Dutch_CroniC op 23 juli 2024 11:15]

Ik vind dat het in China alleen maar slechter gaat met de mensenrechten en het feit dat Xi nu dictator voor het leven is helpt ook niet echt.
Helaas verander je de wereld zelden in één keer maar stapje voor stapje kom je verder. Zo gaat het hier in het westen en ook in China.
Zo lang je letterlijk een nummer ben in China, en je als mens niks voor stelt, en je al je vrijheid kan verliezen als zij de communistische regering vind dat je wat fout doet in hun ogen (punten systeem), dan heb je lekker pech al helemaal als je een Christen ben in China.

Door heel China wordt hard opgetreden tegen christenen. President Xi heeft een communistische visie en ziet christenen als grootste groep tegenstanders. Huiskerken, maar ook staatskerken worden regelmatig binnengevallen. Het land is mede hierdoor zestien plaatsen gestegen.
Ach dat riedeltje gaat elke keer weer opnieuw, het lekt weer naar buiten, er wordt wat aan gedaan, storm is weer gaan liggen en de illegale praktijken beginnen weer, dan kan het riedeltje een jaar later weer opnieuw beginnen.
Volkomen waar... maar gewone gevangenis straffen helpen niet.
China moet deze praktijken keihard aanpakken. Als ik China was laat ik hoofdverantwoordelijk en zijn mede verantwoordelijken oppakken en ze meteen na de proces naar vuurpeloton sturen... Vuurpeloton wordt live uitgezonden en dan snappen de anderen het meteen wel.

Het is zeker goed idee om hele wereld eerst hebzucht en zelfverrijking uitbannen, dan komen deze praktijken zeker niet meer voor.
Lees hier veel reacties over de schuld van de opdrachtgever dat de omstandigheden in de fabrieken zo slecht zijn. Natuurlijk is de opdrachtgever mede verantwoordelijk, maar vergeet ook niet dat China ook medeverantwoordelijk is voor de omstandigheden daar. Als een bepaalde fabrikant iemand zoekt om hun spullen te maken, dan is het logisch dat ze voor de beste prijs/ kwaliteit gaan. China maakt dit allemaal mogelijk en dit is ook wat ze willen. Ze kunnen zelf voor betere wetgeving zorgen, maar economie gaat boven alles daar.
Stel als iedereen hun verantwoordelijkheid neemt en niemand meer spullen door China laten maken, dan hebben de mensen daar geen werk en inkomen. Hoeveel zelfmoorden zullen er dan wel niet zijn?
Lees hier veel reacties over de schuld van de opdrachtgever dat de omstandigheden in de fabrieken zo slecht zijn. Natuurlijk is de opdrachtgever mede verantwoordelijk, maar vergeet ook niet dat China ook medeverantwoordelijk is voor de omstandigheden daar.
En dat is niet heel anders dan Europese landen deden aan het beginnvan de vorige eeuw. Alle landen maken een ontwikkeling door, en naarmate de welvaart stijgt beginnen ze steeds meer dingen te herkennen als onmenselijk of onwenselijk. Slavernij, kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden etc. Dat zal,in China ongetwijfeld ook gaan gebeuren, voor zover dat niet al is gebeurd.
Stel als iedereen hun verantwoordelijkheid neemt en niemand meer spullen door China laten maken, dan hebben de mensen daar geen werk en inkomen. Hoeveel zelfmoorden zullen er dan wel niet zijn?
Op die manier kun je elke vorm van kinderarbeid gaan goed praten. “Als er maar een economisch belang is, dan moet het kunnen”. Lijkt me geen goed plan.

Uiteindelijk is het vreemd dat we in Europa toestaan, dat bedrijven waarvan de CEO/raad van bestuur woont in Europa, arbeid laat verrichten in China onder omstandigheden die verboden zijn in Europa. En die praten dat zelf waarschijnlijk ook goed met het idee dat ze de economie helpen ontwikkelen.

Kinderarbeid verdwijnt niet door te hopen dat bedrijven middels maatschappelijk verantwoord ondernemen er geen gebruik,van maken. En ook niet omdat consumenten kiezen voor andere producten die niet zijn gemaakt door kinderhanden. Dat doen of kunnen ze namelijk niet.

Alleen als landen met grote opdrachtgevers zoals in Europa en de VS (en hopelijk ook China) verbieden om via outsourcing kinderarbeid te gebruiken, kun je die kinderarbeid de wereld uit helpen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Palo Alto op 23 juli 2024 11:15]

Begrijp me niet verkeerd, ik praat kinderarbeid niet goed. Het is alleen in sommige landen een noodzakelijk kwaad. Wil je als land flink groeien, dan moet je alle middelen grijpen om rijker te worden. Als ik geen werk heb en geen inkomen en morgen komt een groot fabriek waar je voor een klein loontje mijn kinderen eten kan geven, dan weet ik het wel.
U heeft gelijk dat als de welvaart stijgt de principes ook anders worden. Stel dat er armoe, hongersnood of oorlog is. Dan denk ik niet dat er veel mensen kiezen om vegetariër te zijn. Dan ben je al blij als er iets te eten is.
Tsja, als ik dit dan ook allemaal maar weer tot me neem, dan kan ik niet anders dan concluderen: wat maken we er als mens toch een pleurisbende van!
Nu Foxconn weer in opspraak en velen leggen de schuld bij fabrikanten en/of consumenten, waar wellicht iets voor te zeggen is.
Maar is het probleem niet veel complexer? Het begon al bij het Marshall plan.
Wij helpen jullie op voorwaarde dat.... oftewel, consumeer van ons, wij van jullie.
We hebben ons als mens in slaap laten sussen tijdens de koude oorlog en heden ten dage weet bijna niemand meer hoe hij in zijn eigen onderhoud zou kunnen voorzien zonder de supermarkt.
Globaliseren met z’n alllen!
Oftewel, de problematische zaken over de schutting gooien en maximaal rendement vereisen, die schepen kosten toch niks.
Ik weet uit ervaring dat een 40 voets container via Carlo brokers in Shanghai met een beetje mazzel en gepuzzel voor €700,- in Rotterdam stonden (2004 gegevens).
Te bizar voor woorden....

Hoeveel plastic komt er vanuit het westen richting Azië?
Goed om te lezen dat steeds meer landen die enorme schepen terugsturen, ruim je eigen troep maar op.

Maar wat heeft de consument voor macht?
Die is voor bepaalde productgroepen groot (vlees/groente/energie afname/etc.), maar voor veel zaken heb je er vrijwel geen invloed op.
Elektronica, beleggingen van fondsen en banken, waarin belegd onze eigen overheid?
En ja, we mogen stemmen, maar lopen allemaal dezelfde baan, want anders zijn wij straks het 3e wereld land.

Wie het weet mag het zeggen.

Toch probeer ik met ons gezin op onze footprint te letten, maar dat blijkt soms nog best een opgave.
Maar wat heeft de consument voor macht?
Verkiezingen. Maar dan stemt een meerderheid op niet-progressieve politieke partijen.
Zoals ik al aangaf: “we mogen stemmen, maar lopen allemaal dezelfde baan, want anders zijn wij straks het 3e wereld land.”

Er zijn wellicht wel progressieve partijen die hier goede ideeën over hebben, maar die kunnen ook geen potten breken.
De economie moet immers “lekker” blijven draaien en de koopkracht mag niet in gevaar komen.
Anders worden ze snel en effectief weer weggestemd.

Dit kan m.i. alleen door een langzame transitie van onze benodigde producten en afvalstromen in te zetten.
Educatie en bewustmaking gekoppeld aan een stap voor stap benadering.
Zelfs dan kun je het niet volledig oplossen, je blijft als land voor bepaalde producten nu eenmaal afhankelijk van andere landen.

Maar wat je wel zelf in de hand hebt kun je aanpakken.
Afval bijvoorbeeld. Waarom verschepen we veel van ons afval naar verre landen? Zijn wij er van af en halen we sneller onze uitstoot doelen. Dat dat schip vervuilt telt niet mee, die vaart toch zo buiten onze nationale wateren, net als het verbranden (of erger; dumpen) van het afval ergens ver weg.
Waarom zit elk stukje vlees bij de super in plastic, zoek een betaalbaar biologisch afbreekbaar alternatief, ze zijn er.

Beide voorbeelden kosten echter geld.....
Erger is bovendien dat we zelfs nog afval in vanuit het buitenland inkopen🤪
Veel makkelijker dus om dit probleem te verleggen naar een andere regio.
Kost niet veel en scheelt dure verwerkingsinstallaties bouwen en als je het slim speelt kun je blijkbaar op die slinkse wijze geld verdienen door afval zelfs in te kopen.
Voor dat laatste heb ik geen bewijs, maar niemand kan mij wijsmaken dat we er als land geld op verliezen!

Al met al hoop ik wel dat de politieke houding op korte termijn gaat veranderen, er liggen immers voldoende onderzoeksrapporten die aantonen dat maatregelen dringend en noodzakelijk zijn.
Nu de vraag: hoe lang gaat het duren voordat de ogen daar opengaan en de politiek an sich op een lijn raakt op dit vlak?
Anders kan men nog geen vuist maken en blijven we aanmodderen met halfbakken compromissen.
De economie moet immers “lekker” blijven draaien en de koopkracht mag niet in gevaar komen.
Anders worden ze snel en effectief weer weggestemd.
Volgens de zittende macht houdt dat in dat de rijken nog rijker moeten worden omdat die zgn de motor van de economie zijn (neoliberaal/vrije markt ideologie). Dus krijgen die nog even belasting verlaging terwijl de rest vd bevolking de broekriem aan moet halen (bezuinigingen/"austerity" vanwege begrotingstekort veroorzaakt door de bailout van banken inmiddels ca 10 jaar geleden).
Qua aantal stemmen is het echter een kleine minderheid.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 23 juli 2024 11:15]

Anoniem: 120539 10 augustus 2019 10:43
Max. 36 uur per maand is ook wel een hele lage limiet.
Dat het niet meewerken aan de gevraagde uren gevolgen heeft voor je studieresultaten valt natuurlijk niet goed te praten. Ook 6x10 is natuurlijk te veel, zeker als het niet vrijwillig is.

Overigens vond ik het toen ik diezelfde leeftijd had alleen maar gaaf om ‘s nachts te mogen werkten in mijn vakantie; het betaalde extra goed en ik vond het (onterecht) ook wel stoer en praktisch.

Edit: in tegenstelling tot wat hieronder beweerd wordt gaat het volgens het bronartikel wel degelijk om een max. van 36 uur per maand, niet per week:
Many were working overtime hours far in excess of the usual legal limit of 36 hours a month.
V.w.b. De negatieve reacties:
De werkzaamheden waren eind jaren ‘80 via een gerenommeerd uitzendbureau in een distributiecentrum van een grootgrutter; van enige illegaliteit ben ik dan ook nooit uit gegaan. Mogelijk is in de afgelopen 30 jaar de regelgeving hier wel aangescherpt; geen idee of dat zo is.
In die leeftijdscategorie verdien je ook in NL nauwelijks iets. Omdat het geen zwaar en zelfs leuk werk was, en het toch twee keer zo veel verdiende dan mijn vrienden die ook via een uitzendbureau maar dan overdag werkten vond ik het oprecht fantastisch. Als je normaal geen inkomen hebt en nu ineens wel dankzij vakantiewerk voel je je de koning te rijk.
Natuurlijk waren dat Nederlandse omstandigheden; dat besef ik ook wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 23 juli 2024 11:15]

Precies, in 1875 werkte 10 jarigen al 60 uur per week! Dat waren pas tijden.

Stage, naast je opleiding, verplicht en geen fatsoenlijke vergoeding heb je dat even gemist? Of is dit de Calvinistische houding 'ik heb ooit iets gedaan wat hier als iets negatiefs staat en daarom moet iedereen dat maar accepteren!'
Mogelijk is het net zoiets als wat jij probeert te doen met je opmerking over 1875: je moet alles in context zien en je eigen normen niet proberen af te dwingen in situaties waar ze niet van toepassing zijn. Althans, ik vind ook dat ik geen klant van Amazon moet zijn omdat ze ongeveer iedereen, waaronder winkels, klanten en arbeiders slecht behandelen - simpelweg omdat ik ze daarom een onsympathieke tent vind binnen onze set van normen - maar het is op dit moment een illusie dat je China (niet Foxconn, want daar gaat het niet eens om) je eigen normen kunt opleggen. Als de arbeiders daar emanciperen, en dat doen ze, dan is dat volgens hun normen en in hun tempo.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 11:15]

Tja ik reageer op iemand die het vergelijkt met zijn eigen normen. Zijn/haar normen zijn hoogst waarschijnlijk Nederlandse dan wel Belgische en het vertoonde gedrag bij Foxxon is niet legaal. Daarom de vraag, hoezo dring ik Nederlandse normen op?

En ja, als voormalig medewerker van een Chinees bedrijf (ik was 1 van de 2 medewerkers die geen Chinees paspoort had) weet ik dat de omgang, cultuur, normen, arbeidsethos/relatie anders zijn. Die tent heb ik _veel_ op aan te merken maar dit soort shit, die gebeurde er niet.

[Reactie gewijzigd door GoldenSample op 23 juli 2024 11:15]

Ik kon het uit jouw opmerking niet helemaal opmaken, dus dan was mijn opmerking mogelijk meer van toepassing op degene op wie jij reageerde.

Ook tussen bedrijven is veel verschil, als ik mag vragen: wat voor soort bedrijf en hoe klein of groot?
'Overigens vond ik het toen ik diezelfde leeftijd had alleen maar gaaf om ‘s nachts te mogen werkten in mijn vakantie; het betaalde extra goed en ik vond het (onterecht) ook wel stoer en praktisch.'

Neem aan dat je niet in een vel verlichte, veel ste warme ruimte in gevaarlijke omstandigheden, vrezend voor je opleiding en voor een hongerloontje aan het werk was!? |:(

[Reactie gewijzigd door er0mess op 23 juli 2024 11:15]

Dat moet je natuurlijk ook wel in context zien.
In het artikel bedoelen ze logischerwijs 36 uur per week. Dat blijkt tevens uit de opeenvolgende zin.
Ze zouden 'veel meer dan de maximale 36 uur per maand' werken, er worden voorbeelden gegeven van kinderen die tien uur per dag, zes dagen per week werken. Wie weigert, zou niet stage kunnen lopen bij Foxconn en mogelijk niet in aanmerking komen voor een studiebeurs, of zelfs geheel niet slagen voor hun opleiding.
Tien uur per dag, zes dagen per week, oftewel 60 uur per week voor een aantal kinderen daar...
Dat laatste is volgens de wet niet toegestaan. Minderjarigen mogen geen nachtdiensten draaien.

Dat betekent dus dat jouw werkgever zich niet aan de wet heeft gehouden.
Pas vanaf 18 jaar mag je nachtdiensten draaien.

Of je hebt zwart gewerkt.
Ik heb als 15/16 jarige ook nachtdiensten gedraaid in een fabriek. Vond ik super, altijd al een nachtmens geweest.

En nee, dat mocht idd niet. Het uitzendbureau had mij daar weggezet als 18 jarige. Het mooie was dat ik daardoor ook als 18 jarige betaald werd. Lucratief op die leeftijd!
http://www.wetrecht.nl/ar...nderjarigen-kinderarbeid/

Dan ben ik benieuwd naar het 'uitzonderingsgeval' dat dit was toegestaan.
Want kinderen tot 18j mogen GEEN nachtdiensten draaien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.