Apple en Foxconn zijn overeengekomen de werkomstandigheden en lonen van Chinese arbeiders in de fabrieken waar onder meer de iPad wordt gemaakt te verbeteren. Het besluit komt na een kritisch rapport van de Fair Labor Association.
Foxconn ligt al langer onder vuur vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Een uitvoerig rapport van de Fair Labor Association, die onderzoek deed bij drie Chinese Foxconn-fabrieken, waar in totaal 35.000 mensen werken, heeft nu aangetoond dat er minstens 50 schendingen van Chinese regels en wetten in de fabrieken plaatsvinden, en dat dat werknemers regelmatig werkweken van 60 uur of meer maken en soms meer dan 11 dagen achter elkaar werkzaam zijn.
Verder blijkt uit het donderdag verschenen rapport dat 43 procent van de medewerkers wel eens een ongeluk heeft gehad of heeft meegemaakt, en dat twee derde aangeeft dat het loon onvoldoende is om in de basis-levensbehoeften te voorzien.
Foxconn heeft in een reactie op het rapport beterschap beloofd. Het giga-concern zegt zich bij alle fabrieken aan de Chinese wet te gaan houden, duizenden nieuwe medewerkers te gaan aannemen, veiligheidsvoorschriften aan te scherpen en voor betere personeelsbehuizing te zorgen. Ook is er de belofte dat de salarissen gaan stijgen, hoewel geen concrete toezeggingen werden gedaan.
Foxconn gaat samenwerken met Apple bij de verbeteringen. De fabrikant uit Cupertino zegt de aanbevelingen van de Fair Labor Association ook te ondersteunen. "Ons team werkt er al jaren aan om werknemers te onderwijzen, werkcondities te verbeteren en Apples supply chain tot een voorbeeld te maken voor de markt, dat is waarom we de FLA gevraagd hebben deze audits uit te voeren."
Foxconn produceert ook voor veel andere bedrijven, zoals Dell en HP, maar de kritiek op de situatie bij het concern richtte zich vooral op Apple vanwege de enorme groei die de iPad-maker doormaakt; Apple behoort tot de waardevolste bedrijven ter wereld. "Apple en Foxconn zijn uiteraard de twee grootste spelers in deze sector, en nu ze samenwerken om deze verandering door te voeren, denk ik dat ze echt de norm voor de rest van de markt kunnen bepalen", zegt Auret van Heerden, president van Fair Labor Association tegen Reuters.