Foxconn had minderjarige werknemers in zijn fabrieken

Foxconn, de grote Chinese fabrikant van elektronica, heeft toegegeven dat er veertienjarige jongeren in zijn fabrieken werkzaam waren. Daarmee heeft de gigant de Chinese arbeidswet overtreden; de minimumleeftijd is zestien jaar.

Maandag beschuldigde China Labor Watch Foxconn ervan minderjarige stagiairs in dienst gehad te hebben bij zijn Yantai-fabriek. "Een klein deel van de studenten die deze zomer als stagiair in dienst waren, was tussen veertien en zestien jaar oud", beweert China Labor Watch na eigen onderzoek. Bij de Yantai-fabriek werken ongeveer 80.000 personeelsleden en Foxconn maakt er Sony-laptops, printers, telefoons en lcd-tv's.

Volgens de non-profitorganisatie zijn vooral de scholen die de stagiairs te werk stelden schuldig aan de kinderarbeid, maar had Foxconn wel de leeftijd van de studenten moeten controleren. Foxconn heeft de inbreuk op de arbeidswet toegegeven, maar wil niet zeggen om hoeveel minderjarigen het gaat. Het concern doet nog onderzoek naar de gang van zaken en de rol die de scholen hebben gespeeld.

"We hebben de volledige verantwoordelijkheid genomen voor deze inbreuken binnen ons bedrijf en ons verontschuldigd tegenover de studenten", zei Foxconn in een verklaring. "Als ons onderzoek aan het licht brengt dat Foxconn-medewerkers verantwoordelijk waren voor de schendingen, worden ze op staande voet ontslagen", verklaart het bedrijf.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-10-2012 • 16:58

97 Linkedin

Reacties (97)

97
89
50
5
0
21
Wijzig sortering
Iedereen kan nu hier wel gaan zeuren dan het zielig is, maar het moet nu éénmaal zo gebeuren. Als er alléén maar volwassene zouden werken zou het product wat je zou willen kopen duurder zijn dan het nu is.

Stel je voor dat ze nu ineens b.v. onze lonen zouden willen i.p.v. wat ze daar nu verdienen, dan zou het product wat je zou willen kopen ineens onbetaalbaar zijn.
Iedereen kan nu hier wel gaan zeuren dan het zielig is het moet nu éénmaal zo gebeuren. Als er alléén maar volwassene zouden werken zou het product wat je zou willen kopen duurder zijn dan het nu is.
En producen *moeten* zo goedkoop mogelijk zijn? Zo arm zijn we toch niet.
En hoe ver wil je daar mee gaan? Slavenarbeid is nog goedkoper.

Bovendien maakt de lage prijs van het product het niet minder 'zielig'.
En?

ooit gehoord van de vervuiler betaald?

Misschien komen er dan weer banen deze kant op.

misschien gooi je dan je apparaat niet na 2 jaar weg omdat de producenten vinden dat je weer iets nieuws moet hebben, maar pas als hij kapot is.

[Reactie gewijzigd door wever338 op 16 oktober 2012 17:39]

Goed lezen voordat je deze post afkraakt, maar bedrijven als Apple mogen wel beter controleren op dit soort praktijken, natuurlijk heeft dit praktisch geen invloed op de verkopen (misschien max 0.1% minder verkoop) maar als ik me niet vergis heeft Apple eerder gecontroleerd op de werk toestanden bij Foxconn en het was "ok" (niet dus).

Apple en alle andere bedrijven die hardware bij Foxconn inkopen moeten, vind ik maatregelen nemen hiertegen.
En wie zegt dat Apple dat niet al beter doet dan haar concurrenten? Apple doet ook audits in de Foxconn fabrieken

http://online.wsj.com/art...04578060422448515346.html

The company didn't disclose specifics, including how many were hired, and it wasn't clear what products are made at the plant. But it said in a statement that despite "a strict company policy of not commenting on our customers or their products," that "our Yantai facility has no association with any work we carry out on behalf of Apple.
En waarom doet apple dat? Om imagoschade te voorkomen. Er is ophef over geweest. Niet omdat ze het zielig of onjuist vinden. (Geldt overigens ook om het gros van de andere bedrijven.) het draait allemaal om geld, zolang de productie onder slechte omstandigheden gebeurt, is het goedkoop. Zolang het goedkoop is, maken de bedrijven hoge marges. Zolang er hoge marges zijn, zijn de aandeelhouders/investeerders tevreden. Daar draait het om. Winst per aandeel...
gisteren bij "achter gesloten deuren" deed een meisje van 14 zich voor als 18-jarige.
Hoeft dus niet alleen een een werkgever te liggen maar kan ook aan een werknemer liggen.

Al hoe wel het aannemelijk is dat het in dit geval wel bij de werkgever ligt.
Ooo als je nou als 14 jarig geen job kunt krijgen en als 16 jarig wel, wat ga je dan zeggen als ze vragen hoe oud je bent ??? Je wil tenslotte geld verdienen...
Ik denk dus dat het wel degelijk bij de werknemer kan liggen...
Anoniem: 436002
@renedis16 oktober 2012 17:17
Het lijkt me logisch om aan alle werknemers een vorm van identificatie te vragen wanneer je ze aanneemt. Het lijkt me dan sterk dat een 14 jarig meisje zich voor kan doen als 18 jarige, tenzij ze een vals paspoort heeft. In dat geval zul je als werkgever vrijuit gaan, in alle andere gevallen kun je niet beweren dat je van niks wist.
We hebben het wel over China ;) maar goed we werken er allemaal aan mee door vrijwel alle productie naar die landen te verplaatsen.

[Reactie gewijzigd door et36s op 16 oktober 2012 17:28]

Goed, dit is natuurlijk niet correct, maar het is behoorlijk ver verwijderd van wat we doorgaans onder kinderarbeid verstaan. Zo'n situatie met stagiairs zou net zo goed in het westen voor kunnen komen. Vanuit PR oogpunt is dit natuurlijk buitengewoon ongelukkig.
Vanuit PR oogpunt is dit natuurlijk buitengewoon ongelukkig.
Voor foxconn niet hoor, die verkopen toch niks zelf alleen aan bedrijven, en bedrijven hebben meestal geen geweten ;)
Die kortzichtige antwoorden hierboven: ik keur kinderarbeid niet goed, maar om dat nu af te schuiven op Apple is wel heel dom.
Er zijn meer bedrijven die producten laten maken door Foxconn en los daarvan, Foxconn is echt niet het enige bedrijf waarbij dit gebeurd, dus het is wel hypocriet schreeuwen, zonder dat dit nu echt toegevoegde waarde heeft.
idd; wat het management nu ook als eerste doet is keihard ontkennen dat ze er zelf iets mee te maken hebben, en dreigen dat als iemand bij hunzelf er verantwoordelijk voor was (= bewust 14-jarigen liet werken) ze die keihard ontslaan. Maar dat is hun eigen beschermen natuurlijk; lijkt me sterk dat ze zichzelf zouden ontslaan als ze er iets mee te maken hebben.
Niets mis met werken als je 14 bent. Met het toen verdiende geld betaalde ik mijn brommer twee jaar later.
Het gaat eerder om het aantal uren per week.
Krantenwijkje (mag vanaf 15 toch?), afwas doen, boodschappen voor oma, auto wassen voor pa, kamer opruimen allemaal prima. Maar dat is wel iets anders dan aan de lopende band in een fabriek staan. En ik ben bang dat de "stagairs" gewoon lopende band ervaring moesten opdoen.
Anoniem: 16328
16 oktober 2012 17:11
Wat is precies het probleem? Zolang het niet gedwongen is, het aantal uren niet absurd hoog is en er voldoende rustmomenten zijn lijkt het me geen probleem dat scholieren ook aan de lopende band werken. In de zomervakantie werken in Nederland toch ook scholieren bijvoorbeeld op het land om aardbeien te plukken? Aardbeien plukken steek je weinig van op, in een fabriek als Foxconn werken kun je misschien nog wat van opsteken :).
Ik heb tijdens mijn middelbareschool tijd vanaf een jaar of 15 het hele jaar door al daarnaast moeten werken, minimum jeugd loon is hier zeer en zeer weing, dus zoveel uren maken als kon, echt niet veel beter hier dan die mensen die iPhone's maken, die onderzoeken heb ik gezien.
Als je hier een huis moet huren op je 17e, samen wonen weet ik veel, is het echt wel erger dan in China hier.
Je weet dat veel mensen van een jaar of 20 in bijvoorbeeld Beijing geen huis kunnen huren omdat de huren daar hoger liggen dan het maandsalaris van iemand die aan een universiteit heeft gestudeerd?

De Nederlandse verzorgingsstaat erger dan in China 8)7
Tja, wij willen goedkope spulletjes, zij willen werken. Het zal allemaal wel. Trouwens, het artikel spreekt over schoolgaande stagairs die tijdens de zomer daar hebben gewerkt. Zo erg is dat nou toch ook weer niet? In Nederland kun je dan toch ook gewoon een krantenwijk lopen op die leeftijd (al weet ik de exacte regels niet). Ja, ze zullen ongetwijfeld harder en langer werken maargoed, dat soort dingen verander je niet van de ene op de andere dag. Zoiets kost gewoon tijd.
ze verdienen daar minder dan een krantenwijk denk ik zo, en werken zover ik weet soms wel meer dan 40-60 uur per week, dat noem ik weldegelijk erg
Wij zijn gewoon verwend geraakt. 40 uur in een fabriek staan in de vakantie vind ik best meevallen. Ook voor een 14 jarige, in China dan welteverstaan. Hier zou men dat nooit toestaan maar om zover te komen hebben westerse landen ook door tijden van enorm hard werken moeten komen. In China gebeurt gewoon hetzelfde maar dan wat later. Volgende generaties zullen hier profijt van hebben.

Ik zeg niet dat het allemaal fantastisch is maar het is onrealistisch te denken dat China van de ene op de andere dag dezelfde werkomstandigheden als wij kunnen gaan hanteren. Ik vind dit nieuws daarom dus weinig verassend en kan mij er niet echt druk om maken.
ik zou zeggen ga er zelf staan, kijken hoe erg het meevalt
Het was een stage hè? Ik heb wel saaiere stages gedaan, en vakantiebaantje als minderjarige. Of wat dacht je van een stage in een zeefdrukkerij die vol hing met damp van oplosmiddelen? Nu allemaal verboden maar dat is nog maar 20 jaar geleden dus laten we niet al te verontwaardigd doen dat China nog niet zo ver is.
Ik denk dat "China" (de overheid en de multinationals, niet het mkb) precies weet hoe dat hier zit, en daar bewust niet zoveel aan doet, of er niet zoveel focus op legt om het te verbeteren.. China verdient er immers veel geld aan, en dat gaat later allemaal gebruikt worden om de Westerse wereld een poot uit te draaien. Of niet?

Daarnaast, ik neem aan dat jullie van de oude stempel zijn en graag gezondheidsrisico's lopen die voor de rest van jullie leven jullie functioneren kunnen beperken? (inademen schadelijke gassen, schimmels, vergroeiingen, etc) Vooruitgang is volgens jullie natuurlijk ook niet nodig en iedereen moet werken, ook al is dat niet nodig en onverantwoord..

Ik ben blij dat West-Europa zo ver is als het is op het gebied van kinderarbeid.
Ik zeg duidelijk dat het voor China maatstaven best meevalt en dat ik het daarom nog niet iets goeds vind maar dat het enkel realistisch is om te beseffen dat het tijd zal kosten voor ook China betere werkomstandigheden zal hebben. Wellicht werken ze er wel in de zomer zodat ze voor de rest van het jaar hun onderwijs kunnen betalen. Het is zwaar maar een tijd waar je doorheen zult moeten wil je verder komen als land zijnde.

Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde Afrikaanse landen waar helemaal niets wordt geproduceerd. Daar is al tientallen jaren geen enkele vooruitgang te bekennen en ook zogenaamde ontwikkelingshulp draagt niets bij aan een goede basis voor een economie die kan gaan groeien (want geld is wel leuk maar als het op is kun je weer opnieuw beginnen, je moet dus een basis aanleggen waarop je kunt gaan bouwen). China heeft dit overduidelijk compleet anders aangepakt (ligt ook aan de mogelijkheden, stabiliteit, etc. hoor maar dat is nu verder irrelevant) en heeft in diezelfde periode enorme vooruitgangen geboekt.

Tuurlijk, het is nog niet 'perfect' en op je 14e 60 uur per week werken is niet echt fijn te noemen maar kijk naar de langere termijn, en besef je wat voor enorme impact hun bijdrage zal hebben op toekomstige generaties.

Dat jij het nu zo goed hebt, heb je ook aan je voorouders te danken. Het is gemakkelijk om, zoals bijvoorbeeld in de reactie hier onder, te zeggen "kinderen moeten naar school, niet werken" en dat is dat. Maar met dat soort uitspraken kom je natuurlijk helemaal nergens.

Om dit wat meer beeld te geven zou ik je graag ook deze foto laten zien:
Shanghai 1990-2010 (ja, slechts 20 jaar verschil)

[Reactie gewijzigd door i7x op 16 oktober 2012 21:58]

Anoniem: 227572
@i7x16 oktober 2012 20:24
Een kind van 14 moet op school zitten en niet in een fabriek werken!
Ja, en ik moet een eenhoorn als huisdier.

Je kunt dit wel zo mooi als feit stellen maar dat zal nooit ook maar iets afdoen aan de werkelijkheid.
Juist wel, maar ik ben er realistisch over.
Tsja, is dit nu zo'n big deal? Ik moet zeggen dat ik ook niet weg ben van de praktijken van Foxconn en hoe makkelijk dit door sommige mensen en vooral producenten die daar hun producten laten maken en de macht hebben iets te doen, weggewuifd wordt.

Maar 14-jarigen zijn m.i. prima in staat aan de lopende band te werken, en ik denk dat ook in Nederland er kinderen zijn die op die manier graag een extra zakcentje verdienen. Zolang het op vrijwillige basis gebeurt uiteraard.

Maar wet is wet. Echter om er nu over te doen alsof het zo'n schandaal is, lijkt me wat overdreven. Gewoon een kwestie waar ze hun formulierenstroom niet voor elkaar hadden. Wel raar natuurlijk, maar niet bepaald een situatie die uniek is voor bedrijven met de reputatie van Foxconn of überhaupt landen uit die contreien.
Vind het een beetje overdreven dat iedereen direct kinderarbeid begint te roepen als het om stageplaatsen gaat, die waarschijnlijk door de scholen zelf zijn goedgekeurd. De scholen hebben volgens het artikel ook zelf de kinderen aangesteld die bij Foxconn aan de slag konden. In andere woorden: inspectiedienst zou eens op bezoek moeten gaan bij die school.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 16 oktober 2012 17:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee