Rapport: productie iPhone 5C-achterkant onder erbarmelijke omstandigheden

Opnieuw is een leverancier van Apple op de vingers getikt wegens de werkomstandigheden in een Chinese fabriek. Volgens een rapport van China Labor Watch zijn diverse overtredingen geconstateerd bij een fabriek waar de plastic achterkant van de iPhone 5C wordt geproduceerd.

China Labor Watch logoVolgens de non-profitorganisatie moeten werknemers twaalf uur per dag staand werk verrichten met slechts een half uur pauze. Werknemers zouden per maand 110 uur moeten overwerken, waarvan elf uur verplicht onbetaald is. Ook zou bij de selectie van personeel gediscrimineerd worden en krijgen de werknemers niet voldoende training, hoewel ze met gevaarlijke chemicaliën en apparatuur werken. Daarnaast krijgt het personeel te weinig betaald. De 245 dollar die werknemers per maand verdienen, zou net boven het minimumloon zijn en is nauwelijks genoeg om rond te komen.

Het gaat om een fabriek met 30.000 werknemers van een Amerikaans bedrijf genaamd Jabil Circuit in de Chinese plaats Wuxi. China Labor Watch, dat eind juli nog een vernietigend rapport publiceerde over de werkomstandigheden bij Pegatron, baseert zich op interviews met tachtig medewerkers en een eigen undercoverinspectie. Naast de genoemde overtredingen werd een waslijst aan kleine overtredingen geconstateerd en zouden de fabrieken erg onveilig zijn.

Apple kreeg flinke kritiek te verduren toen enkele jaren geleden bekend werd dat veel van zijn producten onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd werden. Toentertijd ontstond onrust na een reeks zelfmoorden van werknemers bij leverancier Foxconn. Apple beloofde beterschap en stelde richtlijnen op voor zijn leveranciers. Volgens het bedrijf en volgens onafhankelijke onderzoeken werpen deze maatregelen vruchten af. Jabil Circuit geeft op zijn website aan zich te houden aan de Chinese wet en de richtlijnen van Apple. Apple en Jabil Circuit hebben nog niet op het rapport gereageerd.

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

05-09-2013 • 14:09

167

Reacties (167)

167
154
94
15
0
40
Wijzig sortering
Anoniem: 250765 5 september 2013 23:20
Even vooruit blikkend, ik heb niet alle commentaren hier gelezen.
Laten we vooral kijken naar China o o o wat een erbarmelijke werk omstandigheden.
Verschrikkelijk he , misschien is volgend jaar Afrika aan de beurt , wie weet.
Na de oorlog was het hier niet beter, maar onder het mom van " de weder opbouw van Nederland "
vindt je het niet terug in de geschiedenisboeken.
10 uur per dag werken was geen uitzondering al hoe wel we de 6 daagse a 48 uur hadden.
Ik noem maar iets, een vrachtauto lossen met zakken cement a 50 kg.
In een werkplaats gewerkt waar meer als 100 tractie batterijen waren aan het laden en soms waren aan het overkoken, daar stonk het naar rotte eieren,kon geen kwaad he voor je gezondheid.
15 jaar gewerkt met pure asbes . ook dat was voor de medische wereld geen probleem.
.
Ik zal maar stoppen , anders wordt de lijst veel te lang.
Maar soms denk ik wel aan die arme studenten de met een loodzware laptop , van 4 kg , op hun rug naar school moeten,dan denk ik weer vroeger toen was het toch beter.
je heb een punt er verdweind bakken en bakken met geld nar china dat is geld dat voorheen hier bleef voor lokale productie dus in feite heeft de chinese bevolking nu meer geld te besteden dan 20 jaar geleden.
en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden als het zo door gaat.
is dat erg dan? het is toch alleen maar mooi als die mensen zich economisch ook kunnen ontwikkelen?
Nee helemaal niks erg aan behalve dat het slecht is voor de nederlandse economie natuurlijk we moeten immers meer exporteren om hetzelfde kapitaal te houden en onze levenswijze te behouden.
Maar voor hun is het prima.
Dus omdat er na de oorlog hard gewerkt moest worden in Nederland, moeten ze in China zo'n 75 uur per week werken, in Bangladesh met kleding maken zo'n 100 uur per week.

Een Chinees maandsalaris aan marge op 1 toestel. Dan is er genoeg ruimte voor betere arbeidsomstandigheden. Iets wat er in de oorlog niet was.

Beetje vreemd dat je dit alles goed praat, omdat we na de oorlog ook een moeilijke tijd hebben gehad. En trouwens, "we"? Jij en ik waren toen nog niet eens geboren. Onze voorouders.

In 1600 was er slaven arbeid, dus dan is het volgens jouw beredenering ook niet erg als er ergens slavenarbeid bedreven wordt?
kul! "wij" moesten het kan opbouwen door 60 uur per week te werken. dat is iets heel anders dan 19 uur per DAG (jij vergelijkt een 60-70 urige werkweek met een werkweek van 110 uur!!!)
een die Nederlanders kregen een normaal loon voor die tijd en hadden goede vooruitzichten het werd erg, erg snell beter. hier niet.
oei. leek het de goede kant op te gaan, komt dit nieuws weer naar buiten. altijd de vraag in hoeverre apple hier zelf mede verantwoordelijk voor is, maar het komt de naam apple opnieuw niet ten goede
Min of meer is Apple (en iedere andere fabrikant die zijn spul in China laat maken) hier voor mede verantwoordelijk.
Ze willen alles voor een dubbeltje laten produceren om zo zelf miljarden winsten op te strijken.

Tja, dan krijg je dit soort situaties. Die leveraciers willen namelijk het zelfde, alleen nemen ze het in China vaak niet zo heel erg nouw met de rechten.

En als westers bedrijf weet je dat ook.

Het is mooi dat het weer in het nieuws komt, want dan voelen deze bedrijven zich genoodzaakt er iets aan te doen om hun eigen image te redden. Niemand vind het immers goed dat zijn telefoon door kindertjes gemaakt word.
Goodwill tonen door inspecties en dergelijke te sturen.
Klopt dat de fabrikant mede verantwoordelijk voor is... maar wat nog belangrijker is, is de verantwoording van de consument. In het algemeen gezien (niet specifiek, of juist niet, voor Apple producten) wilt die het goedkoopste van het goedkoopste zonder zich te realiseren wat de consequenties daarvan zijn. Het mes snijdt dus aan 2 kanten.

We hopen erop dat consumenten (burgers?) vanzelf kiezen voor producten die op een eerlijke en goede manier gemaakt worden, zeker nu we steeds meer van dit soort berichten te horen krijgen. Je ziet het gelukkig al een beetje gebeuren met voedsel (nog lang niet goed genoeg) en hopelijk nu ook met andere goederen.
Zo niet, dan hebben we nog de overheid en regelgeving om dit af te dwingen.
Ben ik niet met je eens. Als je kijkt naar de omzet en winst van dergelijke multinationals heb je het over exorbitante bedragen, waar de eigenaars/bestuur grotendeels mee wegloopt. Dankzij het hele idee van de "beurs" wordt er enkel gelet op winstmaximalisatie.

Gevolg: Zo goedkoop mogelijk een goed product leveren tegen een zo hoog mogelijke prijs. Ongeacht consequenties voor anderen.
Wat dat betreft, ondanks alle kanttekeningen blijft fairphone natuurlijk een geweldig initiatief: http://www.fairphone.com/
Netherlands-based hardware initiative Fairphone began around three years ago as a project designed to highlight the use of conflict minerals in the construction of consumer electronics, and then evolved three years later into a full-fledged hardware startup, with the aim of turning its knowledge into action with the building of an ethically sourced, built and distributed smartphone.
En gelukkig zijn er zo wel meer iniatieven langzamerhand, dus wat dat betreft nemen we tenministe iets van verantwoordelijkheid... al blijft het jammer dat er maar 12000 fairphones bijv. zijn verkocht :(

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 27 juli 2024 18:16]

Ook die telefoons zijn niet echt helemaal fair, maar het is wel de eerste stap natuurlijk, als iemand (of een bestaand bedrijf) ziet dat de consument eerlijke producten wilt groeit de markt vanzelf die richting op...

Maarja het is natuurlijk heel lastig om meer te gaan betalen voor minder dan je nu gewend bent. Dat is een stukje egoïsme wat iedereen tegenwoordig wel in zich lijkt te hebben.

We vinden het allemaal zielig, maar op het moment dat we er wat aan kunnen doen, steken we onze kop in het zand :) We stoppen wel een euro extra in de collectebus, dan komt het vast allemaal goed...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 juli 2024 18:16]

Ik vind het ook niets.
Ik ben van mening dat het juist niet kopen van die mobiel nog steeds stukken beter voor de wereld is.

Een tweedehands mobieltje zie ik als een betere alternatief. Als je ecologisch wilt zijn.
Behalve dat door tweedehands te kopen je de markt niet een andere kant op laat bewegen maar indirect dus gewoon de grote merken support (want de persoon van wie je het koopt zal gewoon de nieuwe galaxy of one kopen)... dus puur omdat je het tweede hands koopt maakt dat het niet plotseling de omstandigheden waarin het mobieltje werd gemaakt ok!
True. Er worden idd veel mobieltjes verkocht die redelijk nieuw zijn.

Misschien had ik moeten schrijven dat als het echt echt bent voor een betere wereld je een mobieltje pakt die anders weggegooid of niet gebruikt werd.

Vergeet niet dat de mensen die zo'n eco-phone kopen waarschijnlijk al een mobieltje hebben die nog lang niet dood is.

Een nieuwe mobieltje kopen terwijl je oude nog werkt is het meest on-ecologisch wat je kunt doen vind ik dan. Ik heb hier geen cijfers van etc, maar dat is mijn mening.
Alsof consumenten altijd kunnen zien waar wat hoe wordt geproduceerd.

Goedkoop betekent toch niet altijd 'slechte omstandigheden'?

[Reactie gewijzigd door Mandrake466 op 27 juli 2024 18:16]

een iPhone zou ik nu niet het goedkoopste van het goedkoopste noemen
gezien alle nieuwsberichten over de winstmarges van Apple zou ik dus toch verwachten dat Apple bepaalde eisen stelt aan de fabrikanten die ze gebruiken
het zou hen uiteraard wat extra kosten, maar ik denk dat een merk als Apple daar wel positieve reclame mee kan maken
Klopt dat de fabrikant mede verantwoordelijk voor is... maar wat nog belangrijker is, is de verantwoording van de consument. In het algemeen gezien (niet specifiek, of juist E
Exact. En dit is maar 1 schakel in de keten, het begin bij het winnen van grondstoffen (want die gevaarlijke stoffen in de fabriek, waar komen die vandaan en hoe zijn die gemaakt of gewonnen) en het eindigd bij de eindgebruiker die spullen koopt. En vooral die eindgebruiker is belangrijk want anders dan alle andere in de keten is daarvoor geen alternatief als die de splullen die zo gemaakt zijn niet meer accepteerd.

De eindgebruiker moet het wel weten, maar dat is nu bij dezen gebeurt. De vraag is nu of de eindgebruiker ook z'n verantwoordelijkheid neemt. Ik ben bang dat ik het antwoord daarop wel weet.

Enige alternatief is China verder laten ontwikkelen en duimen dat als China ver genoeg is en dit niet meer accepteerd dat er geen ander land in de rij staat waar het dan weer helemaal opnieuw begint.
Weet je wat nu het probleem is met die redenering? Apple kan gerust meer betalen - die fabriek is nog steeds van plan hun eigen winst te maximaliseren. Inspecties zijn mooi en aardig maar het is in de praktijk ondoenlijk om constante controle te houden, en zolang het arbeidsklimaat daar in een land nog naar is worden werknemers die misstanden aankaarten toch wel de laan uit gestuurd. Klote als het je als NL werknemer overkomt - maar in lager-inkomenssituaties des te erger!
Zware sancties instellen als afnemer (in casu Apple)? Tja. Enerzijds gaat Apple écht niet een fabrikant de laan uitsturen als ze zelf een tekort zouden hebben aan bepaalde onderdelen (ook niet meer proportioneel dit van een private partij te vergen, IMHO) en anderzijds kunnen ze wel een fabrikant van toekomstige opdrachten uitsluiten, maar voor hoe lang? Op wat voor manier? Dat schijnt ook voor geen meter te werken (Apple is niet bepaald de enige afnemer van HIPS/ABS onderdeeltjes, zeg maar).

Wezenlijke, duurzame veranderingen in arbeidsomstandigheden op grote schaal zijn historisch eigenlijk vrijwel altijd uit codificatie van dergelijke vereisten in dwingend nationaal recht voortgekomen (uitzonderingen als de loonsverhoging e.d. bij Ford destijds tellen niet; dat was bedoeld om een tekort aan werknemers die lang bleven hangen/ervaren waren op te lossen en gaat alleen bij de 10-30% meest gevraagde / hoogst opgeleide werknemers werken!).

Hierom zie je ook al sedert jaar en dag geëtter over arbeidsomstandigheden in het verre oosten, maar hoor je maar zelden, zo niet nooit, dat er daadwerkelijk iets verandert naar aanleiding van "Westers" tumult daarover.
Wel is er (ook) in China de laatste tijd een verandering te zien die bijvoorbeeld Taiwan, Singapore en (Zuid, uiteraard!)-Korea zich enige tijd geleden al heeft laten zien: langzaamaan stijgt toch de roep van de eigen bevolking om significante ingrepen in het arbeidsrecht, waar wezenlijke verbeteringen uit ontstaan (granted, zal nog even duren voor het zo ver is...).
Simpelweg doordat arbeid toch schaarser en schaarser aan het worden is en het modale welvaartsniveau inmiddels dusdanig is dat men zich niet meer constant om primaire levensbehoeften hoeft te bekommeren krijgen dergelijke stemmen langzaamaan meer en meer kracht in de maatschappij in z'n geheel; hieruit ontstaat uiteindelijk wél duurzame verbetering.

jammeren hier is schattig, maar niet heel nuttig ;)
Ik heb het al meermaals aangehaald echter... Om te beginnen dit rapport is opgesteld door een NGO. Waarom gebeurd dit en horen we niets van bv de Amerikaanse overheid? Omdat de VS via NGO's China probeert te verbeteren. Dit doen ze om zichzelf meer competitief te maken (bron, lees Factory girls).

Nou een ander probleem is dat we graag onze Westerse maatstaven loslaten op het verre Oosten. DIt is zoiets als vreemd staan te kijken waarom in Israel in stricte communities alles platvalt op zondag en andere feestelijke dagen. Dit is een stukje cultuur hoe men werkt. Je kunt wel stellen at de overuren hoog zijn maar ze kiezen hier zelf voor jaar op jaar. Werknemers eisen namelijk dat ze overuren krijgen. Verder de 245 USD per maand is minimum loon echter dit is inclusief onderdak/eten/verblijf (soms tegen een kleine fee) en daar boven op komen dan de overuren waar het ze juist om draait. Ook het eten/verblijf enz, kun je wel weer over vallen echter in China is dit de norm.

Het enigste wat je ze in mijn inziens iets over kunnen zeggen is dat het personeel niet weet hoe ze met chemicalien moeten omgaan. Niet geheel verwonderlijk omdat in fabrieken de doorstroming betrekkelijk hoog is. Ook is in China zoiets als kwalificaties ongekend. Vandaag is men stratenmaker, morgen is men masseur.

Ook zijn termen als "erg onvellig" betrekkelijk. Wat is erg onvelig? Het ontbreken van douches, handschoenen waar gaat het nou eigenlijk om? Verder is het personeel van deze NGO wel getrained in hoe dergelijke fabrieken in het Westen draaien? Met andere woorden zijn ze bekend met veiligheidsnormen in China en in het Westen? Ik betwijfel dit ten sterkste.

Ik kan overigens iedereen aanraden om eens in een fabriek zowel hier als daar rond te lopen. Imo zet dat meer voeten in de aarde dan dit soort sensationele rapporten. Realiseer je overigens ook dat deze NGO leeft van slecht nieuws. Dus hoe meer dit in het nieuws komt, hoe meer centjes bij hun in de lade valt.

---edit---
Nog een opmerking men geeft aan dat de 245 USD te weinig is echter dit is wettelijk niet het geval. China kent diverse regio's en zelfs Shenzhen welke de duurste is, valt het minimum loon op 1200 RMb (uit m'n hoofd) wat omgerekend zo'n 200 USD is.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 27 juli 2024 18:16]

Dus omdat het de "norm" is in China, is er geen probleem? :+
Precies ook mijn gedachte bij het lezen hiervan. @n4m3l355: Je kijkt naar dit probleem vanuit de wetten en normen, en dan lijkt het allemaal "binnen de perken" te zijn. Daarnaast veeg je grote problematiek te makkelijk van tafel. Kijk eens vanuit menselijk perspectief: Chinezen willen van zichzelf niet 16 uur per dag werken, zonder kwalitificaties, zonder veiligheid. Dat wil niemand. De omstandigheden en algehele arbeidscultuur daar hebben ze ertoe aangezet en het wordt in stand gehouden door o.a. ons als Westerse afnemers. Ik zeg niet dat het makkelijk op te lossen is, en ik draag er zelf aan bij net als wij allemaal, maar ik praat het in elk geval niet goed.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 27 juli 2024 18:16]

onzin, Apple kan perfect eisen stellen via hun contract en daarna controles doen
Dan zal een fabrikant nog steeds meer kunnen verdienen als ze de regels omzeilen. Je kan dit soort dingen niet aan bedrijven overlaten.

Weet je wat we vanuit het westen kunnen doen? Importheffingen opleggen die gebaseerd zijn op het verschil in arbeids- en milieu-eisen in vergelijking met onze eigen wet- en regelgeving. Dan is er nl. nauwelijks sprake van een prijsverschil en zal het werk weer hier onder betere omstandigheden plaatsvinden of zal de wetgeving daar verbeteren.

Dat doen we natuurlijk niet, want dan worden bijna alle producten hier heel veel duurder. De enorme stijging van onze welvaart de laatste 20-30 jaar is voor een groot deel gebaseerd op het gebruiken van arbeidskrachten en productiefaciliteiten die met name goedkoop zijn omdat ze zich niet aan onze regels hoeven te houden.

Kortom: als het ons echt ernst is om dit te verbeteren zullen we welvaart moeten inleveren.
Anoniem: 118226 @LOTG5 september 2013 16:23
De fabrikant die de werknemers onder erbarmelijke omstandigheden laat werken is verantwoordelijk.

Het technologiebedrijf die die fabrikant een order laat uitvoeren is verantwoordelijk.

De klant die elk jaar een nieuw mobieltje wil en daar niet te veel voor wil betalen is ook verantwoordelijk.

Ik heb even merknamen achterwege gelaten, en waar technologiebedrijf staat kan ook net zo goed kleding staan. Je kunt je verontwaardigd voelen en tweakers er vol over schrijven, of je kunt duurzame keuzes maken. Althans, proberen duurzame keuzes te maken. Want dat is verdraaid lastig.
Verdraaid lastig en zo blijkt ook gelijk dat het ons helemaal niet zoveel boeit.
Maar ja, weet je wat zo jammer is? Ik weet zeker dat Apple bij lange na niet de enige producent met dergelijke omstandigheden in de fabrieken is. Ben niet echt fan van Apple, maar vind het toch jammer dat het altijd Apple is die hierop wordt aangesproken...
Dat doet men expres. Niet persé om Apple te pesten, maar omdat dat gegarandeerd in het nieuws komt.

Hoewel ik niet van de wereldverbeteraarclub ben, vind ik wel dat Apple er inmiddels gewoon voor verantwoordelijk is. Dit is helaas in China en andere LaLoLa's gewone praktijk, en het is al zo vaak aangehaald. Als een bedrijf vervolgens beterschap belooft en roept dat ze maatschappelijk verantwoord onderneme, moeten ze extra op hun vingers worden getikt.

Maar ook wij als consumenten zijn inmiddels verantwoordelijk. Ook wij weten dat dit praktijk is, en toch blijven we gewoon kopen. We zijn selectief verontwaardigd als er een keer een sweatshop affikt, maar vervolgens gaan we gewoon weer naar de Hema voor onze €5 shirts.

Dus...zeg het maar. Wie neemt de verantwoordelijkheid?
hoho... €6,50 :+

Uiteraard maak je een goed punt, maar veelal heeft de consument de keuze tussen de derde wereld uitbuiten en €6,50 betalen of de derde wereld uitbuiten en €20,- betalen. De meeste dure merken laten hun kleren gewoon in dezelfde fabriek in elkaar naaien.

Er zijn natuurlijk best uitzonderingen op de regel, maar helaas moet je nog te veel zoeken naar goede alternatieven. Zeker voor elektronica.
Maarja, als ik een merk shirt koop voor 20€ dan moet de Chinees even hard werken. Alleen de baas (en aandeelhouders) van het kledingmerk verdient een stuk meer dan de baas van de Hema.

Duurdere producten kopen geeft geen garantie dat de werknemers het beter hebben, het verschil blijft gewoon in Europa ergens aan de strijkstok hangen.
Niemand zegt dat je duurdere producten moet kopen. Het zou fijner voor die mensen daar zijn als we producten kopen waarbij de mensen het iets beter hebben.
Punt is dat wij het hier inderdaad niet weten, en het uitzoeken is voor ons niet te doen. Maar 'we' doen er ook helemaal geen moeite voor. We vragen niets, terwijl we het best weten. Consumenten verenigen zich niet massaal in bewegingen om dit af te dwingen. Vote with you wallet zogezegd, de enige taal die bedrijven verstaan.

Overigens is er wel een klein verschil tussen sweatshops die dure en goedkope kleding maken. Ateliers die kleding voor Boss in elkaar naaien, stellen hogere eisen aan hun personeel. Ze moeten veel netter werken, en daar wordt strenger op toegezien. De omstandigheden zijn doorgaans iets beter, en ze betalen beter.
Voor ons verwende westerlingen zijn de omstandigheden in de 'betere' ateliers natuurlijk nog steeds slecht natuurlijk.
"De grootste klanten zijn de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems (16% van de omzet), het Nederlandse elektronicaconcern Philips (15%), de fabrikant van computer- en professionele apparatuur Hewlett-Packard (11%) en de toeleverancier van de auto-industrie Johnson Controls."

Bron: Wikipedia

Vreemd inderdaad en interessant gedoe dat juist Apple weer genoemd moet worden, terwijl het bedrijf veel meer met andere bedrijven werkt.
Let er ook even op dat dit percentages van de omzet zijn. Jabil doet meer dan enkel productie, en heeft onder andere ook een afdeling voor design en engineering, en regelt ook de logistiek enz.

Bedrijven als Cisco kunnen dus best een groot deel van Jabil's diensten afnemen (en aldus het meeste bijdragen tot de omzet), zonder voor de zwaarste productiedruk te zorgen.

Ik kan mij ook moeilijk inbeelden dat Apple, met enkel het bestellen van de plastic achterzijde van een Iphone (het design doet Apple zelf), veel zou bijdragen op een totaalomzet van 16,1 miljard dollar. 1 miljard dollar aan plastiek vormpjes, zijn een hele hoop vormpjes ...

Uiteraard treft niet enkel Apple schuld, maar zoals mphilipp al aanhaalt, Apple heeft hier de grootste nieuwswaarde.
Klopt, maar het is echter wel zo dat Apple een enorme druk legt op de fabrikanten door in korte tijd zeer grote hoeveelheden af te nemen welke ook nog eens aan strenge kwaliteitseisen moet kunnen voldoen.

Fabrikanten krijgen een megaorder en doen er vervolgens alles aan om aan de eisen van Apple te kunnen voldoen. Bedrijven als Philips verspreiden hun orders over een grotere periode en leggen geen enorme druk op de fabrikant.

Vergeet niet dat de vraag naar Apple producten altijd relatief hoog is vergeleken met andere fabrikanten.
Sorry hoor, maar de fabrikant hoeft het niet per se te doen toch? en anders vragen ze er meer voor. Het probleem is echter dat dit soort dingen op inschrijving gaan. De goedkoopste (die relatief niet eens veel beter of slechter is dan een andere fabrikant) krijgt de klus. Daarmee maakt de yield niet uit voor Apple, zolang ze maar de volledige order binnen de deadline geleverd krijgen.

Het is dus zeer zeker de schuld van de fabrikant zelf en niet zozeer van Apple aangezien die geen controle hoeven te houden over de werkzaamheden in de fabriek. Dit is slechts een gewetenskwestie. Bovendien zijn wij als consument net zo schuldig, want we weten immers dat dit gebeurt of niet dan? Dacht jij dan dat, na die acties bij foxconn, ineens alle fabrikanten het roer om zouden gooien? Nee natuurlijk niet. zo gaat het immers al jaren.
Je kan prima in je inschrijvingseisen opnemen wat je verwacht aan werknemersomstandigheden/maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voldoet een leverancier er niet aan, dan wordt je sowieso niet geselecteerd. Apple (en elk ander bedrijf) kiest zelf z'n leveranciers uit
Want Chinese bedrijven zijn op hun woord te vertrouwen :z

Die roepen alles om een order binnen te krijgen.

En wat verwacht je ook, van het meest kapitalistische land ter wereld dat zich communistisch noemt.
[verkeerde post]

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 27 juli 2024 18:16]

Alsof Cisco, Philips en HP kleine spelers zijn??? Neen, elk westers bedrijf dat in China produceert draagt bij aan dit soort wanpraktijken. Echter is het niet alleen aan de leveranciers om hierop toe te zien maar in de eerste plaats ook de Chinese overheid en ik vermoed dat bij deze laatste wel eens een oogje wordt dichtgeknepen. Zolang de betrokken ambtenaar maar een kleine vergoeding krijgt...
Dan is nog steeds apple niet geheel verantwoordelijk voor dit. Wel kunnen zij na onderzoek eisen stellen dat de omstandig heden beter worden.

Maar zolang Apple de Fabriek niet in beheer heeft maar wel gebruik van maakt is nog steeds Apple en andere fabrikanten verantwoordelijk..

Een rondje door de fabriek door Apple, Philps enz zullen arbeiders echt niet zeggen dat ze onderbetaald worden. en ze zullen wel op hun knieën zitten om te zeggen dat het zo'n geweldig werk is.

Daarnaast vind ik ook dat de overheid daar een steentje bijdraagt aan de slechte omstandig heden.

nee alleen naar Apple kijken is niet juist.
Komt door de verschrikkelijke hoge marges die Apple maakt op zijn producten ten opzichte van andere producenten.
Nee hoor, heel veel electronicabedrijven halen hun spullen bij dezelfde toeleveranciers.

Apple haalt hoge marges doordat het ze lukt om ongeveer dezelfde producten als anderen maken door goede marketing (en door het naar mijn mening net iets beter te doen, maar da's maar een mening) voor een veel hogere prijs dan anderen te verkopen.
Maar ja, weet je wat zo jammer is? Ik weet zeker dat Apple bij lange na niet de enige producent met dergelijke omstandigheden in de fabrieken is. Ben niet echt fan van Apple, maar vind het toch jammer dat het altijd Apple is die hierop wordt aangesproken...
Maar van alle fabrikanten zijn zij wel de fabrikant met de grootste winstmarge (per verkochte smartphone). Dus dan is het best logisch dat er extra op de omstandigheden van arbeiders in hun fabrieken (en die van toeleveranciers) gelet wordt vind ik.
Dus dan moeten volgens jou andwre fabrikanten ook erop aangesproken worden omdat hun ook hoge marges hebben op hun 2000 euro laptops of 500 euro SSD's?

Zie je? Het is onzin wat je zegt, elke fabrikant heeft hoge marges en die van Apple is iets hoger dan andere fabrikanten maar dat maakt hun echt niet meer verantwoordelijk dan andere fabrikanten.
Daarin heb je gelijk. Het is echt niet alleen Apple die gaat voor 'winstmaximilisatie' gaat (laten we het zo maar noemen). Maar zijn we er zelf ook niet een heeeeeeeel klein beetje mede-schuldig aan? We praten, zeker hiet op Tweakers, zo vaak over 'bang for buck' dat we ook maar eens bij ons zelf ten rade moeten gaan. Het klinkt moraliserender dan ik het bedoel maar voor mijn gevoel is het wel zo...
Als symbolish marktleider wordt je natuurlijk veel meer aangekeken op dit soort dingen. Misschien niet de meest toepasselijke vergelijking, maar als er beveiligingslekken in Internet Explorer zitten, wordt dat ook altijd breder uitgemeten dan bij concurrerende browsers, gewoon omdat de meeste mensen dat gebruiken.

En verder is het denk ik ook zo dat iedereen weet dat Iphones zo ongeveer als hun gewicht in goud moeten opbrengen achter de toonbank. Dus dan is het extra opvallend als de onderdelen zo mensonterend geproduceerd worden.
Misschien kan je de eerste zin van LOTG nog een keertje lezen, vooral dat stukje tussen de haakjes.

Goede en gegronde kritiek op een mega-bedrijf kan geen kwaad, misschien doel je op het artikel zelf en niet op wat LOTG zegt.

Er zouden echter in China en andere goedkoop producerende landen ietwat betere werkomstandigheden geregeld moeten worden bij wet. Dit gebeurt echter niet zo snel, aangezien je concurrentiepositie dan in gevaar kan komen. Schijt aan het werkvolk, de kassa moet rinkelen.

Zieke wereld, geld is het belangrijkste op deze planeet, we zijn knettergek en totaal geconditioneerd. Zelf nadenken, durf tonen en eens niet met de kudde meelopen, een betere wereld begint bij jezelf. Veel mensen denken echter alleen maar aan de gevestigde orde en wat zei vinden, 'buiten de pas lopen' durft bijna niemand, de veilige meerderheid is waar men bij wil horen, ook als deze 'foute' keuzes maakt.
Min of meer is Apple (en iedere andere fabrikant die zijn spul in China laat maken) hier voor mede verantwoordelijk.
Ze willen alles voor een dubbeltje laten produceren om zo zelf miljarden winsten op te strijken.
Ja kan het zelfs nog verder doortrekken nu het wereldkundig is gemaakt, gebruikers die dit product kopen zijn hier willens en wetens verantwoordelijk voor, pas als ze weigeren om het te kopen zal Apple zo snel als ze maar kan dit oplossen.

Macht ligt min of meer in de handen van de consument, laat via internet en partities weten dat Apple gebruikers hier niet aan mee willen doen! Anders ben je wat mij betreft ,medeverantwoordelijk voor de omstandigheden als je dit gaat kopen als je slechte omstandigheden vooraf weet.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 27 juli 2024 18:16]

Je hoeft Apple niet te boycotten, want ze hebben al gereageerd: http://allthingsd.com/201...ges-at-iphone-c-supplier/

(Maar misschien gaat het je meer om Apple bashen dan daadwerkelijk om welzijn van de chineese medewerkers)
Waarom Apple? Waarom niet Samsung, Dell, Nintendo, HP, Sony, LG, ... (voer bedrijfsnaam in)

Al deze bedrijven streven naar winstmaximalisatie, en dus ook naar minimale fabricagekosten. En al deze bedrijven halen bijna al hun goederen uit China.
Onzin er zijn zat prima fabrieken in china om nu maar te zeggen dat ze allemaal slecht zijn is echt gewoon veel te kort door de bocht en gewoon ongefundeerde onzin.

tuurlijk zitten er slechte bij maar voor iedere slechte zijn er veel meer goede.

En je vergeet voor het gemak dat als we allemaal geen chinese producten meer zouden kopen er daar miljoenen mensen zouden verhongeren maar dat is dan wel weer ok want daar hoor je niemand over.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 27 juli 2024 18:16]

Hoe weet je dat? Ik trek het even iets breder dan alleen fabrieken in China: Volgens mij heeft niemand in de Westerse wereld echt overzicht welk deel van zijn electronica, voedsel, kleding en andere goederen nu echt in goede omstandigheden geproduceerd wordt, en welk deel niet.

Het lijkt mij dat er aanzienlijke misstanden bestaan op dit gebied, en dat wij het als Westerse wereld toelaten. Zowel de overheden, de bedrijven als de consumenten. Het staat ver van ons af en we vertellen onszelf dat "die mensen ver weg" nu tenminste een baantje hebben, in plaats van niets. Met deze smoesjes is ons geweten meestal wel gestild, maar het doet weinig voor de medewerkers van de sweatshops en fabrieken als deze. Onze Westerse maatschappij is al honderden jaren gebouwd op uitbuiting en slavernij, en dat houdt nog altijd stand (zij het gelukkig wel op een iets menselijkere manier dan vroeger).

Ik kijk niet anders naar Apple door dit soort berichten; het is een algeheel verschijnsel dat we alleen met z'n allen kunnen oplossen. En gezien de menselijke aard, zie ik dat niet gebeuren. Wij willen zoveel mogelijk, zo goedkoop mogelijk, en ons geweten is afstandsgebonden; wat ver weg is, voelen we niet zo.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 27 juli 2024 18:16]

Tuurlijk zijn er tientallen alsniet honderden slechte fabrieken in china maar over het totaal plaatje is het slechte deel maar een fractie van de totale chinese industrie.
De Industrie in china is zo immens dat 200 slechte fabrieken gewoon nog geen 0.1 procent is.
Dus ondanks dat er redelijk vaak nieuws als dit naar buiten komt draaien er vele malen meer fabrieken zonder problemen prima volgens de regels.
En ja het is daar strakker geregeld als hier maar dat maakt het niet meteen een slechte fabriek.

Dat ze daar niet mogen praten tijdens het werk zou voor een aantal bedrijven hier ook geen slecht idee zijn.

Bij nederlandse bedrijven word er van de 9 uur dat mensen aanwezig zijn op het werk misschien 5 a 6 uur gewerkt.
We hebben meerdere pauzes en bij kokers is het helemaal een drama die verspillen makkelijk een uur extra per dag en dan zijn er nog de grappen en andere dingen die gedaan worde die niks met werk te maken hebben.
Natuurlijk mag het werk leuk zijn maar sommige bedrijven en instanties zijn uiterst onproductief ondanks dat er erg veel werk te doen is.
Nederlanders lijkt het alleen niet zo te boeien we worden per maand betaald en krijgen niet meer als we harder werken dus waarom zouden we. misschien betalen per geleverd resultaat dat zou ons motiveren :)

Maargoed ik dwaal af.
Het is daar strakker en strenger maar dat maakt het geen slechte werkplek.

En dat jij niet anders naar apple kijkt is toch wel jammer.
Dde consument heeft over het algemeen geen inzicht in waar producten vandaan komen maar als een bedrijf als apple dat meerdere keren op de vingers getikt is toch steeds weer opduikt in dit soort berichten is dat toch wel een seintje dat je hun productenniet moet kopen.

Het kan ieder bedrijf overkomen dat ze genoemd worden en die zullen dan moeten veranderen en velen doen dat maar apple lijkt zijn lesje niet te willen leren en popt steeds weer op in deze berichten.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 27 juli 2024 18:16]

En dat jij niet anders naar apple kijkt is toch wel jammer.
Dde consument heeft over het algemeen geen inzicht in waar producten vandaan komen maar als een bedrijf als apple dat meerdere keren op de vingers getikt is toch steeds weer opduikt in dit soort berichten is dat toch wel een seintje dat je hun productenniet moet kopen.



Dat is bullshit. Wie zegt dat als andere fabrikanten hetzelfde zouden doen als Apple, maar dan nog 10 keer erger, zij wél in het nieuws zouden komen? Waarom zou ik uberhaupt erop vertrouwen dat wat ik op de krant, TV en internet lees wel de waarheid is / het volledige verhaal is / objectief is?
Waarom zouden ze niet in het nieuws komen.
Dit is niet apple bashen apple heeft dit aan zichzelf te danken door meerdere keren verbetering te beloven maar het gewoon niet te verbeteren terwijl ze daar wel de optie voor hebben.

Ze vinden winst blijkbaar belangerijker.
Wat een onzin kan jij uitkramen zeg.

Denk je nou dat er ook maar 1 fabrikant is die alleen voor 1 merk produceert?

Denk je soms dat er in de afdeling waar Appke wordt geproduceerd mensen 100 uur moeten werken en in de andere afdeling het allemaal koek en ei is?

Dan ben je toch wel behoorlijk naief.
Denk je nou dat er ook maar 1 fabrikant is die alleen voor 1 merk produceert?

nee en dat zeg ik ook niet maar hoeveel fabrikanten worden steeds weer op de vingers getikt en doen er niks mee terwijl ze wat anders zeggen ?

Dus je kan mij wel persoonlijk aanvallen en naief enz vinden maar het is gewoon een feit dat apple hier al meerdere keren op aangesproken is en steeds weer dezelfde fout maakt wat het dus logisch maakt dat ze aangeven dat apple het nog steeds doet.

Natuurlijk had het netjes geweest al ook de andere bedrijven hierbij verniemd worden zodat die ook tot actie verplicht worden.
En ik ben ook wel benieuwd welke dit zijn maar apple is hier degene die voor de zoveelste keer dezelfde fout maakt.

Als jij voor de 4e keer voor de rechter komt voor met drank op achter het stuur moet de rechter de eerste 3 keer dan maar vergeten en doen alsof het je eerste keer is en je milder straffen?
Marktwerking is hiervoor verantwoordelijk. Iedereen doet altijd ontzettend geschrokken, etc over dergelijke praktijken, maar als genoeg mensen meer geld zouden willen betalen om het onder 100% juiste omstandigheden te laten produceren, dan zou het niet meer voorkomen.

Ik juich het dan ook toe dat je steeds vaker bedrijven dingen in hun eigen land of binnen de EU/VS laten produceren. Dan heb je in ieder geval nog de wetgeving in dergelijke landen die er in ieder geval voor zorgt dat er menselijke omstandigheden zijn.

Maar om eerlijk te zijn, ik betaal ook liever minder en doe alsof ik niet weet wat voor erbarmelijke omstandigheden er zijn in de fabrieken waar deze producten gemaakt worden.
Ik ben van mening dat een bedrijf die producten of diensten bij derden afneemt ook medeverantwoordelijk is voor hun omstandigheden. Zeken een bedrijf zoals Apple (of Dell, of Sony, of Microsoft, of...) is in staat om in al hun fabrieken controles uit te voeren.

Als je dat niet doet worden er bewust tussen bedrijven gecreëerd om zo niet langer verantwoordelijk te zijn, o.a. inde transportsector wordt dat laatste vaak gedaan.

Het is goed dat er iets bestaat zoals China Labor Watch, want de overheid neemt daar duidelijk niet hun verantwoordelijkheid zoals het moet.
Uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk. Wij willen nieuwe speeltjes, en zonder vraag geen aanbod. Net zoals bijvoorbeeld een ramp met Fukushima. Iedereen klaagt steen en been, maar we willen wel allemaal goedkope energie. Dan krijg je dat. (Niet dat ik het goed vind dat dat gebeurd is uiteraard.)
wij zijn helemaal niet verantwoordelijk.
als wij met zn alle niks meer kopen dat made in china is gaan er daar miljoenen mensen dood van de honger en gaan er hier winkels kapot omdat ze geen producten verkopen wat weer leid tot werkeloosheid , uitkeringen en ga zo maar door.
de verantwoordelijkheid voor de slechte fabieken licht bij de fabrieken de lokale overheid en bij degene die direct daar het product vandaan haald.
Wij hebben geen inzicht in waar producten gemaakt worden en of het in een goede of 1 van deze slechte fabrieken gebeurd en de afnemers van producten hebben dat wel.

het idee om de verantwoordelijkheid bij consumenten neer te leggen zonder dat ze enig inzicht hebben is gewoon ondoordacht en onrealistisch.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 27 juli 2024 18:16]

Oh ja? Zodra men daar de veiligheid en werkomstandigheden een beetje op orde krijgt word alles zo duur dat wij daar niets meer kopen. Dan heb je dus precies hetzelfde effect.

En dat de consumenten geen inzicht erin hebben is ook onzin. Iedereen kan met zijn boerenverstand ook wel bedenken dat niets zo goedkoop zou kunnen zijn als het nu is als iemand anders daar niet de prijs voor betaalde.

Niet dat ik er tegen ben: zo zijn zaken nu eenmaal, en er is voor zover ik weet ook geen oplossing die voor iedereen goed is. Maar heb dan ook de ballen om onder ogen te zien wat er echt gebeurt.
Als alle grote multinationals 1% van de netto winst neerleggen merken ze er bijna niks van op de totaal winst en zijn ale problemen daar opgelost en dan wil ik ter compensatie best wel 2% meer betalen.
het probleem is er puur en alleen omdat winst belangerijker is dan alles door de beursgang van alle grote bedrijven.
beleggers willen jaar na jaar meer winst zien zo niet word je kijhard afgestraft op de beurd.
dat is wat er ziek is aan de wereld economie.

beleggers snappen niet dan 1 miljoen winst op de 25 miljoen omzet nog steeds een hoop winst is en het 2de jaar verwachten ze met dezelfde omzet toch meer winst terwijl een stabiele omzet/winst helemaal niet ongezond is voor een bedrijf groeien is niet verplicht.

En er kan zat goedkoop geproduceerd worden onder goede omstandigheden veel is gewoon simpel te maken en dat kost nou eenmaal niet zo veel.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 27 juli 2024 18:16]

Het heeft eigelijk niks met Apple te maken, want de omstandigheden zijn natuurlijk niet afhankelijk van de uiteindelijke naam die op de onderdelen staat.

Een Amerikaans bedrijf dat er wel wat mee te maken heeft zou dan Jabil Circuit zijn. Bedrijven uit China zelf kunnen er natuurlijk ook wat van; Hon Hai, Foxconn, Pegatron enz. doen dit natuurlijk ook net zo goed, en voor diverse fabrikanten. Het lijkt er eigelijk steeds meer op dat het een anti-Apple bericht is, terwijl het eigelijk niet zo heel veel iets is wat Apple 'doet'.

Dat is overigens ook wel een interessant punt, stel dat je de arbeidsomstandigheden van die arbeiders in China niet vind kunnen, dan ben je eigelijk als consument de eindverantwoordelijke. En dan kan je hoog of laag springen, en dingen roepen als 'ja maar ik wil een goedkope telefoon die wel goed gemaakt is!!!11!!!!oneone', maar zo werkt de wereld niet. Zolang er grote massa's producten geproduceerd moeten worden, en er arbeiders zijn die dat soort omstandigheden slikken, zullen deze situaties blijven bestaan. Want dat is ook een stukje van het verhaal: die arbeiders kunnen ook gewoon stoppen. Je hebt dan natuurlijk geen baan/geld/enz, maar het is niet alsof ze gedwongen worden te werken. De intimidaties waar bijv. ook over geschreven wordt gaan vooral over mensen die daar dus *willen* werken en aan het werk zijn. Niet over mensen die daar niet willen werken, want die werken daar niet.

En om daar nog maar even aan toe te voegen: China Labor Watch kan wel leuk met rapporten aan komen zetten, maar uiteindelijk is alleen een iets als een overheid de partij die het op moet lossen. Leuk dat ze nu een paar opdrachtgevers (want dat zijn die bedrijven als Apple en Sony) een rapportje sturen, maar hoe zit het dan met de kleinere bedrijven waar het minstens net zo slecht is? Of andere grote bedrijven waar je gewoon niks over hoort?

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 27 juli 2024 18:16]

Apple beweert een "premium" product te maken, tegen een (hogere) "premium" prijs.
Voor dat extra geld verwacht ik dan ook minstens dat de mensen die het product (danwel de onderdelen) daadwerkelijk maken, ook "premium" zijn, en dus al helemaal niet uitgebuit worden...
Apple beweert een "premium" product te maken, tegen een (hogere) "premium" prijs.
Voor dat extra geld verwacht ik dan ook minstens dat de mensen die het product (danwel de onderdelen) daadwerkelijk maken, ook "premium" zijn, en dus al helemaal niet uitgebuit worden...
Mwua, vindt dit beetje dubbel situatie.

Aan de ene kant, Apple klopt gewoon bij een leverancier aan en zegt wij willen <x> in <y> hoeveelheden binnen een bepaalde tijd periode. Hoe de leverancier hier verder gaat valt buiten hun.

Ja ze zouden onderzoek kunnen doen naar hun leveranciers e.d. maar om nou helemaal Apple hiervoor neer te halen vindt ik een tikje overdreven.
Apple zou ook vast niet de enige of de eerste zijn die wat bij deze en andere uitbuit leveranciers weg haalt, ze zijn altijd wel de enige die in het nieuws komen...
Precies. In de tijd dat foxconn in het nieuws was stond ook overal in het groot Apple erbij, terwijl Foxconn voor vele bedrijven onderdelen maakt. Hieronder vallen o.a. Nokia, Samsung, Dell en Sony onder. Een gemiddeld huishouden staat dus vol met producten die (deels) bij Foxconn geproduceerd zijn.

Volgens Wikipedia is dat bij dit bedrijf niet anders. Sterker nog, de grootste klanten van het bedrijf uit dit artikel zijn Cisco, Philips en HP. Misschien dat dit ondertussen anders ligt maar wederom wordt Apple er bij de haren bijgetrokken omdat dit vast meer clicks genereert dan Cisco of een Philips.

Het komt naar mijn idee echter nogal eenzijdig over (en nee, ik ben geen Apple fanboy) en het zou Tweakers.net dan ook sieren als ze hier niet aan mee zouden doen.

[Reactie gewijzigd door Trekfolie op 27 juli 2024 18:16]

Maar laten we eerlijk zijn, Apple producten zijn behoorlijk aan de prijs en er wordt ENORME winst op gezet. En ja, dan verwacht ik als consument dat de leverancier zijn MVO doelstellingen daar ook op aanpast. Ik geef persoonlijk VEEL meer uit aan mijn boodschappen en producten dan de gemiddelde nederlander, en dat is een bewuste keuze. Ik snap dat FairTrade, biologisch, etc in veel gevallen duurder is dan het standaard spul, maar dat heb ik er zelf voor over. Ik verwacht dan dus ook dat een fabrikant als Apple, die dermate veel geld voor een product wil hebben, ervoor zorgt dat alles in orde is. En zeggen "dat besteedt Apple uit, dat weten ze echt niet.." is bullshit. Om een moederbordje voor bv een telefoon te laten maken moet je een document aanleveren wat ONTZETTEND gedetailleerd is, en waar ook op staat van welke leveranciers alle individuele onderdeeltjes moeten komen. Als Apple daarop aangeeft dat de bron ze niet uitmaakt, als het er maar op zit, dan is dat dus een bewuste keuze waarvoor ze afgestraft mogen worden. En ja inderdaad, andere bedrijven ook, maar ik kan me dus wel voorstellen waarom Apple het meeste wordt aangehaald.
Dat Apple een premium prijs rekent heeft er mee te maken dat ze dan betere materialen gebruiken voor de producten, niet dat de omstandigheden beter zijn.

Daarnaast is Apple bezig om meer werk naar de US te verplaatsen, wat je niet veel bedrijven ziet doen op dit moment.

En inderdaad, wat heeft Samsung, Apple, Philips etc er mee te maken hoe de producten gemaakt worden? Dat die fabrieken zich niet aan de regelgeving houden heeft niets met de koper te maken.

Als je een Nederlands koopt weet je ook niet of iemand dit gedaan heeft in zijn overuren?
Premium prijs voor betere materialen? onzin...
http://www.asymco.com/201...hone-x-phones-sold-chart/

Apple maakt gewoon verreweg meer winst per telefoon, en verkoopt minder dan de meeste fabrikanten. Door de hype en een goed ecosysteem + de eerste goede smartphone OS te zijn, kunnen ze premium vragen.

Overuren in nederland worden gewoon betaald? in vrije dagen of in geld? en zijn zeker niet "verplicht onbetaald"

Daarnaast hebben bedrijven er zeker iets mee te maken hoe iets word gemaakt. Kijk maar naar de kledingfabriek die laatst is ingestort. Toen kregen de merken ook op hun dak, en terecht. Zij gaan namelijk voor de goedkoopste ongeacht omstandigheden. NIET de consument. De consument kan namelijk nauwelijks controleren.
(en nee, ik ben geen Apple fanboy)
Nou, volgens mij ben je dat wel. Als het goed is, heb je op ongeveer je vierde jaar van je moeder geleerd dat "ja maar, zij doen het ook" geen excuus is. Apple is al eerder in het nieuws gekomen met een soortgelijk bericht en je mag dan verwachten dat zij extra op de arbeidsomstandigheden bij hun leveranciers letten. En dat hebben ze kennelijk niet gedaan. Dus dat Apple met name getarget wordt, is m.i. volledig terecht
Toen werden ze inderdaad ook vrijwel als enige uitgelicht omdat dat nu eenmaal meer views oplevert. Dikke kans dat als Apple meer gaat betalen dat het alsnog niet naar de medewerker gaat maar naar de eigenaar van de fabriek.

Daarnaast zijn er drie andere bedrijven die er meer laten produceren. Dat betekent dat de mensen daar gemiddeld meer tijd kwijt zijn aan het produceren van artikelen voor andere bedrijven. Dan zouden ze enkel meer betaald krijgen voor de tijd dat ze aan een Apple product werken, uiteraard is dat dan al een stap in de goede richting maar dan ben je er zeer zeker nog niet.
Behalve dat dit soort bedrijven vaak hele nare trucs hanteren richting hun leveranciers. Zo zijn er van Ikea verhalen van kleine fabriekjes die ze geleidelijk steeds grotere orders geven en zo de hele omgeving afhankelijk maken van hun opdrachten. Vervolgens onderhandelen ze de prijs steeds verder uit, tot het niveau dat het eigenlijk niet meer kan.

Niet dat zo'n fabriekseigenaar nou heilig is, maar de fabrikanten treft in de meeste gevallen echt wel meer blaam dan je nu wilt doen geloven. Apple ook.
Het enige wat in jouw voorbeeld premium is, is de winstmarge voor apple. De gemiddelde iphone kost evenveel aan productie- en materiaalkosten als de gemiddelde highend android. En dat maakt het naar mijn mening nog erger, nog meer winst over de rug van deze mensen...
Anoniem: 101094 @Fly-guy5 september 2013 15:31
Heel hypocriet om dat te zeggen. Jouw 'Samsung' android wordt onder exact dezelfde omstandigheden gemaakt min of meer in de productielijn naast die van de iPhones. Gewoon bij een productiebedrijf als Foxconn die naast Apple bijvoorbeeld ook gadgets, computers en telefoons produceert voor Lenovo, Dell, HP, Samsung en vele anderen.

Apple is natuurlijk een mooi slachtoffer om dit soort omstandigheden aan het licht te brengen.
Maar denk niet dat het bij merk A slechter is dan merk B.

Bovendien kun je wel zeggen Ah wat slecht, maar er is hier niemand die ineens 300 of 400 euro meer neer wil tellen voor een product als de werknemers er beter door betaald worden. Dan ineens hebben we het er niet meer voor over. Iedereen is hierin hypocriet, jij net zo goed als ik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 27 juli 2024 18:16]

Blijf dromen. De premium meerprijs gaat regelrecht in de zak van het hogere management, zoals bij (vrijwel) elk bedrijf.
Hey, je wordt niet zomaar het rijkste bedrijf van de wereld he, het moet ergens vandaan komen...
'' Daarnaast krijgt het personeel te weinig betaald. De 245 dollar die werknemers per maand verdienen, zou net boven het minimumloon zijn''

Hoe kan het nou te weinig zijn als het boven het minimumloon is? Dat is toch geen overtreding zolang er aan het minimumloon wordt voldaan? Niet dat ik zeg dat dit goed is, dit is natuurlijk een trieste stand van zaken, vooral als je ziet hoe weinig de kosten van productie uiteindelijk uitmaken in de eindprijs van het eindproduct.
Dus jij mag 20 uur per dag werken voor het minimumloon?

Lijkt mij dat er bedoeld wordt dat een minimumloon ook bij een normale werkweek hoort. Zodra er overwerk is, hoort dat ook als zodanig uitbetaald te worden.
Dus jij mag 20 uur per dag werken voor het minimumloon?

Lijkt mij dat er bedoeld wordt dat een minimumloon ook bij een normale werkweek hoort. Zodra er overwerk is, hoort dat ook als zodanig uitbetaald te worden.
Ik krijg mijn overuren ook niet per default uitbetaald, enkel na lang overleggen en bakkeleien krijg ik tijd voor tijd.

Needless to say laat je dan ook om 17u alles uit je handen vallen, al staat de complete server ruimte in de fik :+
Ware het niet dat ze ook elf uur onbetaald moeten werken dus als je dat doorrekend zit je wel onder het minimumloon.
Er zijn genoeg landen waarbij de in de wet vastgestelde minimumloon totaal niet realistisch is. Dat betekent niet dat de wet wordt overtreden omdat de werknemers boven het minimumloon worden betaald, maar ze bedoelen het waarschijnlijk dat het minimumloon zelf te laag is (wat weer niks heeft te maken met het onderzoek).
"Werknemers zouden per maand 110 uur moeten overwerken, waarvan elf uur verplicht onbetaald is. "

Begrijpend lezen. Je krijgt te weinig betaald, omdat je uren niet betaald krijgt.
misschien is het minimumloon wel niet gebaseerd op een werkweek van bijna 90 uur?
Wel als je daarvoor 110 uur moet werken. Dan is je maandloon misschien conform het minimumloon, maar je uurloon zeker niet.
Apple is niet de enige. Shirtjes van de V&D worden ook door kindertjes gemaakt die dag en nacht moeten werken.

Het is eigenlijk verschrikkelijk dat een groot deel van de wereld in principe als slaaf dient voor het rijke westen.
En het hoeft niet; het probleem is alleen dat de consument vaak voor het goedkoopste kiest, en de verkopende partij de meeste winst probeert te vangen. Bij de aanbesteding van dit soort projecten wint vaak ook de partij die het voor de laagste prijs aanbiedt.

Wat ik zelf weer markant vindt is dat Apple high-end producten biedt voor een gelijksoortige prijs (alhoewel dat de afgelopen 5 jaar ook behoorlijk naar beneden gegaan is) - je zou denken dat ze dat volhouden en dus ook meer geld over hebben voor productie.

Maar natuurlijk, de iPhone 5C wordt het budgetmodel, die moet dus ook zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden. Ik ben er vrij zeker van dat de 5C nooit gemaakt zou worden als Jobs en/of zijn ideeën over Apple producten nog leefden.
het probleem is alleen dat de consument vaak voor het goedkoopste kiest
Dat is niet het probleem, dat is gezond verstand. Het probleem is dat sommige producenten/opdrachtgevers veel te ver gaan in hun wens het goedkoopste aan te bieden. De consument kan het aan het kledingstuk niet zien. Juist in de (merk)kleding waar de marges vaak enorm zijn kunnen de opdrachtgevers/producenten met wat minder hebzucht en wat meer geweten hier gemakkelijk iets aan doen.
Apple is niet de enige. Shirtjes van de V&D worden ook door kindertjes gemaakt die dag en nacht moeten werken.

Het is eigenlijk verschrikkelijk dat een groot deel van de wereld in principe als slaaf dient voor het rijke westen.
Toch zijn jij en ik niet bereid meer te betalen voor onze producten, immers electronica(mar eigk alle consumptie goederen) zou een factor 10 duurder worden als het gemaakt moest worden voor nederlands minimum loon. Zou jij 4000 euro betalen voor een telefoon? Of 20.000 voor een plasma TV? 1000 Euro voor een klein koelkastje? 50 euro voor simpel onbedrukt T-shirt?

Inderdaad, you wouldn't en dus vindt men het eigenlijk zo verschrikkelijk nog niet als dat men claimed.
Dat is het probleem tegenwoordig niet meer. Het geld zit niet meer bij de consument, het zit bij die grote bedrijven.

Apple die miljarden winst maakt per jaar, die miljarden op de bank heeft staan. Microsoft, Sony, Samsung allemaal hetzelfde verhaal.

Zij kunnen makkelijk genoegen nemen met minder winst. Het is niet zo dat Apple in de problemen komt als ze 10% minder winst hebben. Alleen de aandeelhouders worden boos.

Tegenwoordig gaat alles gewoon om geld. Als de mens niet zo hebzuchtig was, dan was het ''systeem'' waarin we nu leven veel beter leefbaar voor iedereen op de wereld.
Werknemers zouden per maand 110 uur moeten overwerken, waarvan elf uur verplicht onbetaald is.

Ik snap dit soort dingen nooit zo goed. Is het 'normaal' in sommige landen om van te voren af te spreken hoeveel je moet overwerken en hoeveel onebtaalde uren je krijgt? Of interperteer ik het geheel dan verkeerd en gebeurt dit gemiddeld gezien zo vaak?

Hoe dan ook zijn dit weer schrikbarende cijfers, ik zou er niet aan moeten denken om 12 uur per dag staand te moeten werken, dan ook nog eens overwerken en soms niet betaald krijgen.
Hoe dan ook zijn dit weer schrikbarende cijfers, ik zou er niet aan moeten denken om 12 uur per dag staand te moeten werken, dan ook nog eens overwerken en soms niet betaald krijgen.
Misschien omdat wij beter weten?
Werknemers zouden per maand 110 uur moeten overwerken, waarvan elf uur verplicht onbetaald is.

Ik snap dit soort dingen nooit zo goed. Is het 'normaal' in sommige landen om van te voren af te spreken hoeveel je moet overwerken en hoeveel onebtaalde uren je krijgt? Of interperteer ik het geheel dan verkeerd en gebeurt dit gemiddeld gezien zo vaak?

Hoe dan ook zijn dit weer schrikbarende cijfers, ik zou er niet aan moeten denken om 12 uur per dag staand te moeten werken, dan ook nog eens overwerken en soms niet betaald krijgen.
Waar jij vandaan komt heb je dan ook niet direct 1 miljoen nieuwe arbeiders voor als jij ontslag neemt, hoewel je nt moet opkijken als ook productiewerk hier in nederland slecht betaald is, je teveel moet staan of te lang achtereen moet werken. Nog niet half zo slecht natuurlijk, maar met lopende bandwerk is het nu eenmaal zo dat je goedkoop en makkelijk vervangbaar bent...
"Net boven het minimumloon". Dus krijgen ze genoeg betaald als je het minimumloon in acht neemt. Dat dát loon niet klopt is een politiek geval.
tja dat is in nederland al zo van het minimumloon kan een gewone nederlander niet eens meer fatsoenlijk leven zonder allerlij aanvullingen als zorgtoeslag huursubsiedie en andere vrijstellingen.
hier zou net als daar het minimumloon omhoog moeten en dan kan je meteen al die andere zooi afschaffen. scheeld ook meteen een hoop papier rompslomp.
kost helaas wel weer banen er kunnen immers tientallen instanties opgedoekt worden.
Dat is niet de schuld van Apple maar van die fabriek toch? Apple vraagt alleen dat dat specifiek onderdeel in die fabriek word gemaakt dat die fabriek dan zo waardeloos werkomgeving heeft ligt dan toch niet aan Apple.
Er wordt in dit soort gevallen altijd graag naar een grote naam als Apple gewezen maar er wordt meer geproduceerd dan iPhones, het is geen fabriek van Apple. Ook is het niet de enige fabriek in China waar dit geconstateerd wordt maar een van velen. Dat gezegd hebbende zou het Apple sieren om buiten het grote evenement op 10 september om toch hun zorg over de medewerkers te uiten en wellicht zelfs met een andere producent in zee gaan.
De grootste klanten zijn de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems (16% van de omzet), het Nederlandse elektronicaconcern Philips (15%), de fabrikant van computer- en professionele apparatuur Hewlett-Packard (11%) en de toeleverancier van de auto-industrie Johnson Controls.

Verdomd vreemd dat dan juist Apple weer constant genoemd moet worden.
Trekt natuurlijk weer Anti Apple mensen aan, alsof zij weer 1 van de grootste afnemers zijn, terwijl dit helemaal niet zo is.
Apple heeft de "morele" verplichting om de wandelgangen van haar leveranciers na te gaan. Apple heeft natuurlijk boter op haar hoofd als er een leverancier is die het stukken goedkoper kan doen dan de rest en dat daar niks geks aan de hand is.
Maar zoals ondertussen vaker is aangehaald is het niet enkel Apple die van deze leverancier afneemt. Zowel Foxconn als Jabil zijn ontzettende grote spelers die voor meer dan enkel Apple produceren. Echter staat Apple altijd in de kop.

Zelfs hier op Tweakers wordt de naam van het bedrijf waar het over gaat pas in de 3e (!) alinea genoemd. Ik wil Tweakers niet betichten van stemmingsmakerij maar het lijkt me duidelijk dat ook hier de clicks voor een journalistiekwaardig artikel gaan.
En jij denkt dat als meneer Cook persoonlijk langs komt de omstandigheden dan niet geweldig zijn? Iedereen een koud glaasje cola bij de hand en met een big smile aan het werk.

Een uur later echter..
Apple zou eisen kunnen stellen aan de werkomstandigheden in de fabriek, maar heeft dit kennelijk niet of onvoldoende gedaan.

Apple is echt niet de enige die dit soort praktijken negeert, maar dat maakt ze nog niet minder
'schuldig' .
Apple zou eisen kunnen stellen aan de werkomstandigheden in de fabriek, maar heeft dit kennelijk niet of onvoldoende gedaan.

Apple is echt niet de enige die dit soort praktijken negeert, maar dat maakt ze nog niet minder
'schuldig' .
Maar wel diegene met insane winstmarges en genoeg geld op de bank om een klein europees land op te kopen...maar dan wel voro de leverancier gaan die spul 't goedkoopst levert(en dus tegen de erbarmelijkste omstandigheden)
Dat is niet de schuld van Apple maar van die fabriek toch? Apple vraagt alleen dat dat specifiek onderdeel in die fabriek word gemaakt dat die fabriek dan zo waardeloos werkomgeving heeft ligt dan toch niet aan Apple.
En natuurlijk is Apple bereid elke prijs te betalen die ze er voor vragen.
Casing freezen? Doen we voor 500 euro per 10-stuks
LCD schermpje? Maken voor een 25 per stuk.

Je snapt natuurlijk wel dat je met een telefoon eindigd van dik in de duziende euro's puur aan arbeidskosten. Dus die leverancier gaat proberen zijn concurrenten te overbieden met de beste deals, hetgeen betekent dat zijn werknemers meer moeten doen voor hetzelfde of ws. zelfs minder geld.

Als afnemer kun je dus heus wel kiezen voor een leverancier waarin niet iedere werknemer rechtenloze slaaf is, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heet dat. Toegegeven, als consument kun je daar ook aan bijdragen doro geen producten te kopen die getest zijn op dieren, die niet gemaakt zijn door kinderarbeid of tegen hongerloontjes etc. etc.
Maar goe,d wie denk dáár nu aan als hij zijn spiksplinternieuwe 5c vast heeft?
Dus als jij een gejatte fiets koopt kan je er ook niets aan doen? (ok, niet helemaal vergelijkbaar...)
Een eindafnemer heeft ook een verantwoordelijk denk ik....
Ik vind dat er wel weer erg gemakkelijk met de naam Apple gestrooid wordt. Jabil is niet bepaald een klein bedrijf en levert ook aan vele andere bedrijven in diverse bedrijfstakken.
Bovendien zou je ook de Chinese overheid wel het een en ander kunnen verwijten als bedrijven straffeloos de Chinese arbeidswetten kunnen overtreden.
Het is ook gevaarlijk om westerse normen en waarden te projecteren op Chinese arbeidsomstandigheden. Bij Foxconn stonden de mensen namelijk in de rij om aan de slag te gaan, ondanks de erbarmelijke werkomstandigheden. Met andere woorden, we kunnen wel heel verontwaardigd doen, maar dit soort praktijken zijn nou eenmaal inherent aan het uitbesteden van productie naar lage lonen landen (ik gok dat het in Thailand, India en Vietnam allemaal niet veel beter zal zijn).

Niet dat ik het goed wil praten, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden. De oorzaak is niet Apple, maar bij de enorme vraag naar goedkope producten vanuit de westerse markt.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 27 juli 2024 18:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.