Foxconn heeft aangekondigd dat het de lonen van zijn werknemers met 70 procent zal verhogen. Eerder kondigde de fabrikant al een structurele loonsverhoging van 30 procent aan, nadat onrust was ontstaan over een reeks zelfmoorden.
De salarisverhoging van 70 procent voor productiemedewerkers van Foxconn zou per 1 oktober moeten ingaan. Daarmee zou het gemiddelde maandloon worden verhoogd van 1200 naar circa 2000 yuan, omgerekend circa 245 euro. Voorwaarde is dat de werknemers een drie maanden durende proefperiode succesvol doorlopen. Nieuwe werknemers die bij de fabrikant in dienst komen, moeten drie maanden wachten voordat zij recht hebben op het extra salaris.
Volgens Foxconn zorgt de extra loonsverhoging bovenop een eerder aangekondigde verhoging van 30 procent ervoor dat werknemers minder snel zullen overwerken. De fabrikant, die 800.000 mensen in dienst heeft, stelt dat overwerk altijd op vrijwillige basis plaatsvindt, maar in de praktijk zouden vrijwel alle werknemers langer doorwerken vanwege de lage lonen.
Foxconn wilde niet kwijt waarom het opnieuw een loonsverhoging doorvoert, maar de firma kwam de afgelopen weken in het nieuws vanwege een serie zelfmoorden in zijn fabrieken in de Chinese stad Shenzhen. Veel werknemers zouden stress ervaren of depressief raken door de hoge werkdruk en lange dagen. Behalve het doorvoeren van de loonsverhogingen, heeft Foxconn ook psychiaters in dienst genomen. Ook zijn rondom een aantal hoge gebouwen netten gespannen. Verder kondigden onder andere Apple en Dell, twee grote klanten van Foxconn, aan dat zij de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf onder de loep gaan nemen.
Ondanks de commotie die in de pers over de vermeend slechte arbeidsomstandigheden bij Foxconn ontstond, zou het aantal zelfmoorden bij het bedrijf lager liggen dan het landelijke gemiddelde. Welke invloed de aangekondigde loonsverhogingen zullen hebben op de winkelprijzen van door Foxconn gemaakte producten, moet worden afgewacht; de fabrikant zou met lagere marges genoegen kunnen nemen, maar het kan er ook voor kiezen om de extra kosten in de prijzen door te berekenen. Een econoom stelt in de New York Times dat er in de China een algemene tendens van loonstijgingen is te zien, omdat het land door de alsmaar stijgende productie met personeelstekorten te kampen heeft. Hierdoor kunnen werknemers hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden eisen.