Kinderarbeid ingezet bij assemblage Samsung-producten

China Labor Watch heeft ontdekt dat een fabrikant die voor Samsung producten in elkaar zet, gebruikmaakt van kinderarbeid. De mensenrechtenorganisatie claimt dat bij een undercoveroperatie ten minste zeven werknemers onder de zestien waren.

Het gaat om het bedrijf HEG Electronics, dat voor Samsung onder andere telefoons en dvd-spelers fabriceert. Tijdens een undercoveroperatie in de maanden juni en juli werden er zeven arbeiders onder de zestien jaar geïdentificeerd. China Labor Watch denkt echter dat op andere afdelingen binnen het bedrijf ook grote aantallen kinderen werken, waarbij de organisatie schat dat het totale aantal uitkomt tussen de vijftig en honderd kinderen.

Volgens China Labor Watch moeten de kinderen hetzelfde werk doen als de volwassenen, maar krijgen zij maar voor 70 procent betaald. Daarnaast levert het werk vele gevaarlijke situaties op, waarbij al gewonden zijn gevallen. Volgens China Labor Watch schendt HEG Electronics veelvuldig de rechten van zijn werknemers.

Tegenover Bloomberg heeft Samsung aangegeven een team met inspecteurs naar de fabriek van HEG Electronics te sturen. Ook claimt het Zuid-Koreaanse bedrijf dat er dit jaar al twee keer een inspectie heeft plaatsgevonden, waarbij geen overtredingen waren geconstateerd. Samsung laat zijn inspecties echter uitvoeren door het bedrijf Intertek, waarvan China Labor Watch claimt dat werknemers smeergeld hebben aangenomen om overtredingen onder de pet te houden.

Eerder kreeg Samsung-concurrent Apple al te maken met kinderarbeid. Ook werd bij Foxconn, het Chinese bedrijf dat producten voor Apple in elkaar zet, een zelfmoordgolf onder werknemers geconstateerd. Zowel Apple als Foxconn beloofde de werkomstandigheden te verbeteren.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

08-08-2012 • 13:59

271

Lees meer

Reacties (271)

271
251
86
9
0
93
Wijzig sortering
Waar komen opeens al die goed-praat-argumenten vandaan? Het gaat over kinderarbeid, 60+ urige werkweken onder belabberde omstandigheden... Er zijn ook gewonden gevallen tijdens het werk. Iedereen die dit ook maar vergelijkt met een vakantiebaan die men deed op 14 jarige leeftijd is erg wereldvreemd.

Misschien dat de volgende quotes uit het artikel helpen:
"Our research indicates that student laborers amount to 80% of the total workforce in the factory. During our follow up investigations, our investigators suspected that there were a large number of child laborers in other departments of the factory, estimating that there may be 50 to 100 children working there. These children were working under same harsh conditions as adult workers, but were paid only 70% of the wages when compared with the formal employees. Moreover, these child workers were often required to carry-out dangerous tasks that resulted in injury."
en
"The factory purportedly maintains a "five day workweek, eight hour workday" system. But in reality, workers need to work 11 hours for 6 days a week and 26 to 28 days per month. What is more, workers in the Samsung production lines have to work standing for more than 11 hours per day."
Het goedpraten staat ook in schril contrast met de Apple topic hierover, waar Apple zelf de controles deed om problemen te ontdekken. In dat topic werd vooral moord en brand geschreeuwd over Apple die over kinderlijkjes winst maakt. Maakt het echt uit voor je perceptie welk bedrijf zich hieraan schuldig maakt?

Samsung is een mega conglomeraat dat in Zuid-Korea veel macht heeft en al meerdere keren aangeklaagt, onderzocht en veroordeeld is in eigen land. Onderstaand artikel eindigt met een quote waar ik het alleen maar mee eens kan zijn:
"You’re welcome to love Android and hate Apple. Just don’t be fooled into thinking Samsung are the good guys."
http://www.kernelmag.com/...ower-corruption-and-lies/
Mee eens, dit soort praktijken kun je niet goedpraten, zelfs niet als je weet dat het hier ook zo is geweest toen de economie het hardst leek te groeien.

Het lijkt wel of bedrijven "slechter" worden naarmate ze groter worden, dit voelt voor mij als uitbuiterij geheiligd door lagere kosten van een product. En om eerlijk te zijn hoef ik het product niet als het zo gemaakt wordt.

Ik gun kinderen vooral onderwijs, spelen en een leuke jeugd, geen vaste baan in een onveilige omgeving waar regelmatig ongelukken gebeuren.

Waarom zou je je niet sterk maken voor educatie. Waarom begint Samsung niet een werken en leren programma, werken in de fabriek gekoppeld aan een technische opleiding goed betaald, 3 uur werk, 6 uur school en als je geen goede resultaten haalt moet je er af.

Nu voelt het voor mij ook niet lekker dat ik aan mijn tweede Samsung Smartphone ben. En controleren nadat er wat uitkomt over de situatie is heel slecht Samsung:

Integriteit: Het goede doen, ook als niemand kijkt.

Ik had gehoopt dat ik er wel op kon vertrouwen dat mijn telefoon binnen de normen van de mensenrechten was gefabriceerd.

[Reactie gewijzigd door Hengst op 22 juli 2024 18:02]

quote:
Het goedpraten staat ook in schril contrast met de Apple topic hierover, waar Apple zelf de controles deed om problemen te ontdekken.
artikel:
Tegenover Bloomberg heeft Samsung aangegeven een team met inspecteurs naar de fabriek van HEG Electronics te sturen. Ook claimt het Zuid-Koreaanse bedrijf dat er dit jaar al twee keer een inspectie heeft plaatsgevonden, waarbij geen overtredingen waren geconstateerd.
Dat doet Samsung toch ook? Waar is het contrast dan?

[Reactie gewijzigd door xboxlivejunk op 22 juli 2024 18:02]

De kinderen krijgen maar 70% van de volwassenen? Dat is toch goed, hier in NL krijg je als je 15 bent maar 2.80 per uur als minimum en als je 24 bent 9.33 dus dat is nog een veel kleiner deel dan maar 70%
Echt ik wordt bijna misselijk van dit soort reacties

Om je een idee te geven hoe het hier in Nederland is geregeld:
Vanaf 15 jaar
Je mag ook ochtendkranten bezorgen en licht niet-industrieel werk doen. Zo mag je:
● vakken vullen in een winkel
● groente en fruit plukken
● schoonmaakwerk verrichten
● bedienen in de horeca, maar alleen als er geen alcohol wordt geserveerd
● werken aan een lopende band waarbij je zelf je werktempo kunt bepalen

Vanaf 16 en 17 jaar
Ben je 16 of 17 jaar, dan mag je bijna alles doen wat een volwassen werknemer ook mag doen. Je moet er wel voor zorgen dat je schoolwerk er niet onder lijdt en er moet altijd een deskundige toezicht op je houden.
Vanaf nu mag je:
● werken achter de kassa
● bedienen in een restaurant waar alcohol wordt geschonken.
● een trekker besturen
Bron: http://www.fnvjong.nl/Rechten-en-plichten/Veiligheid

Het gaat hier niet om een vakantiebaantje of vakkenvullen bij de lokale supermarkt buiten schooltijd. Het gaat hier om dat er minder jarigen, in belachelijke slechte omstandigheden arbeid verrichten en daarbij ook nog eens onderbetaald worden. Lees eens voor deze ene keer het rapport.

Echt onbegrijpelijk hoe hier bepaalde Tweakers de boel proberen recht te praten omdat het maar Samsung is :/

[Reactie gewijzigd door Miki op 22 juli 2024 18:02]

Hoeveel 15 jarigen moeten hun eigen kost en inwoning betalen, plus verzekeringen en meer van die zaken die je ouders betalen?
Wil je werkelijk dat bedrijf het hand boven het hoofd houden..? Lees het artikel eens, of de verschillende quotes in reacties. Het is werkelijk schunnig hoe slecht er met de werknemers wordt omgesprongen.
Ja, en Sinterklaas bestaat!
Zieke reactie. Kinderarbeid is fout.
Wie zegt dat de kinderen niet zelf wilde werken? In dat geval lijkt mij er geen sprake van kinderarbeid... Ik werkte zelf ook al op mijn 12e.

En hier doen we ook gewoon aan jeugdloon, dus 70% van wat een volwassene verdient vind ik helemaal niet slecht.
Laat je eens nakijken. Je had waarschijnlijk een bijbaantje of vakantiewerk, we hebben het hier waarschijnlijk over 60+ urige werkwerken!
Anoniem: 174991 @curumir8 augustus 2012 14:21
Based on our investigation, there are around 2,000 workers in HEG currently. During the
summer and winter vacation, a rise in student workers can be easily observed. During these
periods, student workers may constitute more than 80% of the factory workforce, 20% higher
than usual. Based on our investigation and the appearance of these student workers, most of
them are under 18, and they receive not a bit of special protection from the factory.
Het gaat met name om de scholieren die tijdens de vakanties werk doen. De omstandigheden zijn overigens niet fraai als je het rapport leest. Ik weet niet hoe het zich met de Chinese wet en praktijk verhoudt.
Het gaat niet om vakantiewerk. Je valt duidelijk in de "een koe is een dier dus een dier is een koe"-val. Tijdens de vakantie zijn er meer studenten, dat wil dus niet zeggen dat er normaal geen zijn...

Niet fraai is een understatement...
"The factory purportedly maintains a "five day workweek, eight hour workday" system. But in reality, workers need to work 11 hours for 6 days a week and 26 to 28 days per month. What is more, workers in the Samsung production lines have to work standing for more than 11 hours per day."
2 van de 7 kinderen die ze hebben gesproken zitten niet op school. Als die verhoudingen kloppen, dan betekent dat dat bijna 29% van de kinderen die daar werken, niet op school zitten.
Ik weet niet hoe het zich met de Chinese wet en praktijk verhoudt.
De Chineese wet is niet mals. Dit valt niet onder kinderslavernij, net niet, maar bij een situatie die niet lang geleden als dusdanig werd aangemerkt werd de directeur van de fabriek in kwestie ( een fabriek voor bakstenen) voor het vuurpeloton gezet.
Helemaal prima toch, Curumir? Ik stel voor dat je je loon afstaat aan de mensen in China die 60 uur per week moeten werk om een paar kommetjes rijst te kopen. Wat zeg je? Je wil je breedbeeldtelevisie, je computer, je internetverbinding en je luie sofa niet opgeven om iemand in China te helpen, maar je wil wel vanuit je luie stoel gaan klagen?
Eh...

Hoe kom je bij deze reactie? Volgens mij zijn diegene die kinderarbeid wél goedpraten degene die hun goedkope spulletjes willen behouden...
Producten mogen van mij best wat duurder worden als daarmee kinderarbeid en misstanden zoals hierboven voorkomen worden. Sterker nog, ik ben overtuigd dat dit proces al aan de gang is, China en India zullen langzaam duurder worden en misstanden worden door publieke opinie uit o.a. het westen steeds beter ontdekt en voorkomen. Zie ook Apple en nu hopelijk Samsung...
Wat een naïviteit. Hier in de westerse wereld willen kinderen graag werken op zaterdag of 's avonds om ergens voor te sparen bijvoorbeeld en mogen ze dat inderdaad ook als ze 13 zijn (beperkt uiteraard).
Als je daar werkt betekent dat gewoon dat ze net als de andere werknemers zo'n 50-60 uur per week werken voor een hongerloontje, vaak omdat de familie anders niet rond kan komen en de kinderen dus niet naar school gaan., niet dat het hun zaterdagbaantje is.
lees het fucking artikel eens even. Man, man, man wat loopt iedereen te haten op de Fipo's toch altijd. Zoals snirpsnirp hierboven ook al aangaf gaat het om SCHOLIEREN die TIJDENS DE VAKANTIE werken in de fabriek. Ze gaan dus gewoon naar school, en worden helemaal nergens toe gedwongen.
lees het fucking artikel eens even. Man, man, man wat loopt iedereen te haten op de Fipo's toch altijd. Zoals snirpsnirp hierboven ook al aangaf gaat het om SCHOLIEREN die TIJDENS DE VAKANTIE werken in de fabriek. Ze gaan dus gewoon naar school, en worden helemaal nergens toe gedwongen.
lees dat fucking document eens even. Man, man, man wat loop je toch weer dingen te claimen die niet eens kloppen. 29% van de kinderen die ze hebben gevonden hebben geen school.

Zo werkt er een 14-jarig meisje Wu Xiaofung (dat is een alias). Ze is 14 jaar oud en werkt al sinds februari daar (lange schoolvakantie, zeg - oh wacht, ze heeft geen school). Ze heeft dit voorjaar een ongeluk gehad tijdens het werk, waardoor ze niet eens kon werken (als ze dat al zou willen). Het bedrijf weigerde haar ziektekosten te betalen. De dagen dat ze afwezig was, vanwege het ongeluk, werden ingehouden op haar salaris. Daarnaast werd 3 dagen salaris ingehouden toen ze even ging uitrusten omdat ze uitgeput was. Eind juni/begin juli werd ze ontslagen: de manager zei dat ze ontslagen werd omdat er controles aankwamen en dat ze een boete zouden krijgen als ze haar ontdekte.

Werkschema
Day Shift: van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds
Night Shift: van 8 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends

Regular shift (voor volwassenen): 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags, 1 uur 's middags tot 5 uur 's middags

Het is daarnaast verplicht om extra te werken (overtime). Elke dag is dit 3 tot 5 uur extra.

Werknemers worden soms geslagen en er wordt ook naar ze geschreeuwd als het management vindt dat de werknemers iets niet snel genoeg doen.

Er zijn nergens first-aid kits behalve bij het management - supervisors staan het zelden toe om deze te gebruiken. Daarnaast krijgen werknemers die met chemicaliën werken maar één kans per dag om nieuwe handschoenen te krijgen. Er is geen airco en werknemers moeten soms werken in een omgeving met hele hoge temperaturen. Er zijn werknemers die daardoor ontslag willen nemen, maar dit wordt vrijwel altijd geweigerd.

Daarnaast moet je boete's betalen als je met iemand praat tijdens het werk, als je tegen een ander zegt wat je salaris is, een telefoon meeneemt en meer.

---------------------------
Ik geloof best dat er kinderen en jongeren zijn in China die graag willen werken, maar de omstandigheden zijn ronduit slecht en er wordt erg slecht met volwassen werknemers omgegaan - en nog slechter met jongeren en kinderen.

[Reactie gewijzigd door Uniciteit op 22 juli 2024 18:02]

Ik vraag me af hoeveel mensen daadwerkelijk dergelijke fabrieken eens bezichtigd hebben en daarnaast stil staan bij de daadwerkelijke omstandigheden en de context hoe dit stuk in de wereld is gekomen.

Om te beginnen kiest men ervoor om daar te werken. Het gaat zelfs verder, deze kinderen weten dat ze geen werk krijgen als ze minderjarig zijn dus ze nemen vaak de identiteit aan van een meerderjarige. Daarnaast zijn dergelijke fabrieken gigantisch, denk aan tienduizenden die werken. Nu kom ik uit de bouw en we hadden al moeite met 250 polen laat staan 10.000 Chinezen. Dus minder dan 1 promile is minderjarig en dan valt men daarover?

Daarnaast zijn de omstandigheden misschien niet zoals een Philips fabriek in NL maar voor Chinezen zijn zeker fabrieken van MNC's helemaal niet slecht. Ik heb zelf fabrieken gezien van locals maar ook mnc's, groot en klein varierend van schoon tot letterlijk de shit hits the fan. Echter men kiest ervoor en natuurlijk sommige fabrieken zijn gewoon smerig en slecht maar als het slecht is, gaan ze zelf wel weer verder.

Idem voor de overuren, men wordt niet gedwongen men kiest ervoor. Sterker nog Nike heeft in Donguan eens geprobeert om en 40 urige werkweek in te zetten. Direct vertrok iedereen, de overuren is juist hetgeen waar men voor gaat namelijk. Niets dwang.. vrije keuze.

Dat men geslagen wordt of niet mag spreken ook dit betwijfel ik, alicht sommige fabrieken maar dit is niet de norm.

Mij valt vaak op dat men hier een mening weet te vormen maar zelf nooit een fabriek gezien heeft en ook niet de achtergrond van de gemiddelde Chinees meeneemt. Daarnaast leggen we graag Westerse normen op bij Chinezen (China-Watch). Ook dit is gewoon een verkeerde instelling. Mocht je je een beetje willen inleven lees eens Factory girls. DIt is een recentelijk boek over fabrieksmeiden die van het platteland komen en graag in een fabriek willen werken. Dit geeft beduidend meer inzicht dan een NGO die zijn boterham verdient door te vertellen hoe slecht het elders wel is.
Heb je dit stuk gelezen? Begin daar eens mee.

En voor de zoveelste keer in dit topic: ook in China is kinderarbeid illegaal. Verboden bij de wet. Je kunt de bedrijven een hand boven het hoofd houden 'omdat het nu eenmaal gebeurt' of vinden dat de kinderen anders verhongeren, maar uiteindelijk mag het gewoon niet. En daar zit natuurlijk een gedachte achter: kinderen moeten niet 66+ uur in de week achter de lopende band staan, maar werken aan hun toekomst.

En in dit geval het al helemaal omdat de omstandigheden ronduit schandalig zijn met nachtdiensten, weinig pauze, verplichtte onkosten, boetes voor van alles en nog wat, geen loon als je ziek bent (14 jarig meisje met werkgerelateerd ongeval). Etc. Lees het artikel of de quotes in de verschillende reacties maar eens.
Het is ook een geen megabedrijf, 2000 werknemers waarvan met schat dat 2.5 tot 5% minderjarig is.... Niks geen promile.

En natuurlijk is het moeilijke materie, mensen zijn arm, kinderen willen vaak werken en proberen de boel zelf ook op te lichten. China staat voor geen makkelijke taak om hier iets aan te doen, zeker juist in de kleine bedrijfjes die de binnenlandse markt bedienen. Die worden niet gecontroleerd door externe partijen.
Het is een lange weg, maar juist doordat ze een wet hebben die kinderarbeid verbied, geeft de Chinese overheid aan dat niet alleen westerse ngo's hier problemen mee hebben, maar ook Chinezen zelf.
Controles door externe bedrijven kunnen alleen maar meehelpen de situatie te verbeteren, of dit door westerse multinationals gebeurt of door NGO's. Ik juich het toe en hoop dat Samsung net als Apple lering trekt van wat er boven komt drijven.

Het zal niet van vandaag op morgen veranderen, maar niks doen verandert in ieder geval niets aan de situatie.
@n4m3l355
Idem voor de overuren, men wordt niet gedwongen men kiest ervoor. Sterker nog Nike heeft in Donguan eens geprobeert om en 40 urige werkweek in te zetten. Direct vertrok iedereen, de overuren is juist hetgeen waar men voor gaat namelijk. Niets dwang.. vrije keuze.
Maar heeft Nike toen ook diezelfde daling in uren opgevangen met een zelfde stijging in loon zodat het ook nut heeft voor de werknemers om 40 uur te werken?

Wat helemaal vuil is eigenlijk... Zo'n merk a;ls Apple, Nike, Reebok of welk merk dan ook..!

Ze willen zo min mogelijk betalen aan de fabrieken die alles voor hun maken... Maar ondertussen lopen ze wel te 'predicken' en te eisen dat al die fabrieken aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen omtrent personeel en milieu eisen...!
Maar zodra dat weer een beetje te duur gaat worden voor Nike, Reebok of wie dan ook! Dan zijn zo weer bij die oude 'verbeterde' fabriekant vertrokken en hebben ze weer een andere fabrikant gevonden!

Ohh wat een vuil spel zeg!! Dit inzicht schiet me net te binnen!!
Ondertussen, onder dat zelfde mom waarmee ze eisen stellen aan die fabrikanten, verkopen ze aan ons die 'zogenaamd sociaal verantwoorde' producten!

En jou favorite spelers David Beckhem, Ronaldo, etc! Helpen daar lekker aan mee! En jij er maar lekker aan mee doen! Genaaid door je eigen voorbeeld, degene waar jij zo tegen op kijkt!!

(jij/je = in algemeen)

[Reactie gewijzigd door hetisik op 22 juli 2024 18:02]

Het is daarnaast verplicht om extra te werken (overtime). Elke dag is dit 3 tot 5 uur extra.

Werknemers worden soms geslagen en er wordt ook naar ze geschreeuwd als het management vindt dat de werknemers iets niet snel genoeg doen.

Er zijn nergens first-aid kits behalve bij het management - supervisors staan het zelden toe om deze te gebruiken. Daarnaast krijgen werknemers die met chemicaliën werken maar één kans per dag om nieuwe handschoenen te krijgen. Er is geen airco en werknemers moeten soms werken in een omgeving met hele hoge temperaturen. Er zijn werknemers die daardoor ontslag willen nemen, maar dit wordt vrijwel altijd geweigerd.
Kunnen we dus stoppen met dit kinderarbeid te noemen, want dit neigt sterk naar slavernij... Iedereen die dit goed probeert te praten mag eens beginnen met 2 weken achter elkaar 66 uur te werken. En dan niet gezellig keuvelen met collega's, maar beulen!
Ik werk elke week minimaal 66 uur, what's your point? Dat er in het idyllische NL geen mensen zijn die 66 uur werken? Dat iedereen 4 dagen werkt en 32-urige werkweek full-time is? Dat de wereld om 9u begint met draaien en om 5u weer stopt? Dat Amersfoort, Purmerend, Utrecht en Rotterdam de randen van de wereld zijn en als je verder komt, je van de wereld valt?

Grow up!

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 18:02]

Maar waarschijnlijk ga jij ook af en toe eens lekker op vakantie van dat geld wat jij verdient! Even lekker een weekje skieen, op vakantie naar Dubai, griekenland, Vakantiehuisje erbij!.. Een mercedes aanschaffen.. Of je hebt er al een van de baas!

Zie je het al voor je, die mensen in die farbariek met (omgerekend150 tot $200 per maand) hetzelfde doen als jij met jou geld? (Wat waarschijnlijk minimaal het 10 voudige daarvan is?!)

Of organiseren ze tegenwoordig ook goedkope 1 dags tripjes (die ene vrije dag die ze vrij hebben in de maand) van japan naar Dubai en weer terug?!)

Misschien dat je eigen baas bent en dat je gewoon keihard moet werken voor je geld... Maar je doet in iedergeval wel iets wat je leuk vind! Of het ook echt je passie is, dat weet ik natuurlijk niet... Maar die mensen in die fabriek...! Dat is echt niet hun passie!

Bovendien hebben ze het over maanden van zelfs 150 tot 180 uur! Dat betekent dus boven die 66 uur per week nog eens 11, 5 tot 19 uur per week er boven op komt!

Zelfs al zou jij ook fabriekswerk doen van meer dan 66 uur per week! Zelfs dan is het niet te vergelijken!

[Reactie gewijzigd door hetisik op 22 juli 2024 18:02]

Lees zelf het artikel eens!

Dat snirpsnirp denkt of je doet geloven dat het om vakantiewerk gaat, wil nog niet zeggen dat het zo is... Het is namelijk niet zo! Kinderen 14-16 werken structureel 66+ uur in de week, ook 's nachts aan een productielijn onder erbarmelijke omstandigheden. Dat ze het zelf willen, wil niet zeggen dat het goed is!
Er worden via scholen inderdaad "stage's" aangeboden, maar dat wordt gekenmerkt door die organisatie als sluiproutes om kinderen aan het werk te krijgen.

Het is echt totaal ongelofelijk hoe iedereen opeens kinderarbeid goed loopt te praten. Lees voor de grap het topic over Apple en kinderarbeid eens... Ik ben echt sprakeloos!
Anoniem: 221526 @Gtoniser8 augustus 2012 14:40
Ben je niet zelf ook een beetje naief als je de situatie daar alleen volgens stereotypes inschat? Misschien is het leven daar helemaal niet zo slecht en zijn er ook gewoon pubers die een extra zakcentje willen? Wie weet is die fabriek daar relatief veilig vergeleken andere baantjes.

Dat is het lastige met dit soort nieuws, want we weten gewoon niet genoeg informatie om echt zeker te weten of het nou goed of slecht is. De kans bestaat dat het voor die minderjarigen nog erger is om ontslagen te worden, dat geld zullen ze toch ergens voor nodig hebben.

Mijn oplossing: Zorg dat de regels over werkomstandigheden netjes uitgevoert worden. Ik weet zeker dat ze er zijn, want dat Intertek moet toch iets gedaan hebben. Als die regels goed zijn dan werken ze niet te veel, zou de werkomgeving veilig moeten zijn en krijgen ze "voldoende" geld. Dat Intertek is naar mijn menig de schuldige hier. Niet Samsung of HEG Electronics. HEG Electronics zou op de vingers getikt moeten worden door Intertek, wat in dit geval een beetje de rol van de overheid overneemt.
De westerse norm is dat kinderen tot (ca.) hun 16e levensjaar de gelegenheid moeten krijgen een opleiding te volgen, die hun in staat stelt een zelfstandige maatschappelijke positie te verwerven. Het mag duidelijk zijn dat het niet om een vakantiebaantje gaat.

Daarbij is dwang heel moeilijk te controleren, omdat je niet weet wat er achter de voordeur gebeurd.
Sterker nog, tot je 16e ben je verplicht naar school te gaan.
Anoniem: 398494 @Kama8 augustus 2012 14:34
Sterker nog, minimaal een havo/ mbo diploma.
Tot je 21e tegenwoordig in NL.
Inderdaad: de Westerse norm. Maar wie zijn wij om onze wil aan anderen op te dringen? Dit soort vergelijkingen ligt dikwijls aan de basis van grote conflicten. Men moet het er niet mee eens zijn vanuit onze cultuur en/of achtergrond en da's prima. Maar wees dan ook consequent en koop geen artikelen waarvan men weet of zou kunnen vermoeden, dat die geproduceerd zijn onder omstandigheden, die strijdig zijn met onze opvattingen. En anders moet gewoon zwijgen.
In China is kinderarbeid ook verboden. Net als in India bijvoorbeeld.
Dit is niet een krantenwijkje wat die kinderen hier doen.
Anoniem: 174991 @bantoo8 augustus 2012 14:15
Ik snap wel dat een krantenwijk bij weer en ontij meer risico met zich meebrengt, maar het is toch goed dat organisaties hierop letten.

Samsung lijkt in ieder geval meer dan haar verantwoordelijkheid genomen te hebben. Overigens slaat de referentie naar Foxconn als kut op Dirk. Volgens mij gaat het niet om dit soort zaken.
Wat is dan het verschil met Foxconn? Daar spreken we over volwassenen die in drommen staan aan te schuiven om in een Apple fabriek te mogen werken? Maar nu plots op Tweakers verschijnt dat de fanboys al die tijd al gelijk hadden en dat het er bij Samsung zeker niet beter aan toe gaat gaan de toy-boys het allemaal vergoelijken.

Heb dan toch op zijn minst het fatsoen om Samsung hier voor te veroordelen zoals de fanboys destijds deden en Apple dwongen om maatregelen te nemen. Ja ook hier is verontwaardiging op zijn plaats.
after the company discovered some of its workers were too young, it continued to employ them, moving them to rented dormitories outside factory grounds to keep them from being discovered. The 14-year-old student worker also apparently says she was fired because a manager worried her real age would be uncovered by an upcoming audit.
Samsung supplier employs underage workers, says China Labor Watch
Wat is dan het verschil met Foxconn?
Zoals ook in dit artikel vermeld staat:
Ook werd bij Foxconn, het Chinese bedrijf dat producten voor Apple in elkaar zet, een zelfmoordgolf onder werknemers geconstateerd.
Ik ga er dan ook vanuit dat Snirpsnirp hier op doelt. Of wil je zeggen dat zelfmoord en kinderarbeid hetzelfde is? :)
Heb dan toch op zijn minst het fatsoen om Samsung hier voor te veroordelen zoals de fanboys destijds deden en Apple dwongen om maatregelen te nemen. Ja ook hier is verontwaardiging op zijn plaats.
Samsung had in eerste instantie ook niet (kunnen) (ge)weten dat het bedrijf die zij inhuren om voor hun apparaten te maken kinderen inhuren om op die manier zoveel mogelijk omzet / winst te hebben. ;) Daarom zijn er juist organisaties als deze en die zijn klaarblijkelijk hard nodig ook! :)
Anoniem: 398412 @CH4OS8 augustus 2012 16:13
En wat heeft Apple met die zelfmoorden te maken dan? Apple kon toch ook niet weten dat het bedrijf dat ze inhuurden werknemers zou aannemen die van het dak springen omdat hun familie dan geld van de verzekering zou trekken? Dat is net hetzelfde excuus.

In vergelijking met de bevolkingscijfers van Nederland pleegden er meer mensen zelfmoord in Nederland dan dat er zelfmoorden plaatsvonden in de foxconn fabrieken. Laat het dus duidelijk zijn dat het aantal zelfmoorden onder Samsung arbeiders niet lager zal liggen dan die bij foxconn arbeiders

Destijds was het Apple die verantwoordelijk gesteld moest worden volgens de Samsung toy-boys en nu plots omdat het Samsung is moet dat niet meer? Hypocrisie ten top.

(Dus om in dezelfde schandaal sfeer te blijven als degene die geschept werd rond Apple destijds:) Samsung buit kinderen uit. dat is ronduit schandalig. Samsung had zijn audits beter moeten uitvoeren. (Om dan te vervolgen met nog zo'n belachelijke uitspraak) Ik koop nooit meer iets van Samsung
@ CptChaos
Heet zoiets niet 'Duurzaam' ondernemen?
Weten wie jij als bedrijf zelf inhuurt om zaakjes voor jou te doen? Is gewoon een kwestie van zelf de bedrijven controleren! Jij als bedrijf bepaalt zelf met wie je business doet! (je/jij = in het algemeen)

[Reactie gewijzigd door hetisik op 22 juli 2024 18:02]

Och och, onze hardcore Apple fan is er ook weer.

Leuke verhaaltjes maak je weer maar waar in het verhaal is het precies de fout van Samsung? Wijs mij aan waar Samsung strafrechtelijk gezien fout zit en ook problemen voor kan krijgen?

Leuke bashes tegen Samsung, zeker dit "Samsung had zijn audits beter moeten uitvoeren. " is echt dom want er staat duidelijk dit ". Samsung laat zijn inspecties echter uitvoeren door het bedrijf Intertek, waarvan China Labor Watch claimt dat werknemers smeergeld hebben aangenomen om overtredingen onder de pet te houden." wat dus betekent dat het echt niet aan Samsung lag. De bedrijf Intertek is strafrechtelijk gezien samen met HEG Electronics fout bezig.

Dat Foxconn verhaal is wel beetje anders, hiervan werd er gezegd dat het bij Apple al bekend was. Bedoel je kon letterlijk in de fabriek zien dat het niet goed was, Foxconn is inderdaad diegene die het meest fout zit maar zoals ik zei Apple wist er van.. Lijkt me heel raar als Apple de fabriek nooit heeft gezien en dus tsja zwijgen en doen alsof je van niets weet gaat niet altijd werken. Samsung stuurt al een extern bedrijf om controles uit te voeren meerdere keren per jaar, dus Samsung doet moeite om kinderarbeid te weren.. Denk je echt dat ze voor de lol geld betalen om deze controles uit te voeren?
Wie zegt dat Samsung het niet wist?

Zelfmoordgolf onder werknemers bij Foxconn..please..dat is toch geen zelfmoordgolf wat daar gebeurde..
Weet je hoeveel mensen er bij Foxconn werken?? Er wordt daar veel minder zelfmoord gepleegd dan laten we zeggen een Amsterdam of andere grote stad in Nederland...dus je kunt helemaal niet spreken van een zelfmoordgolf..
Dan is er dus ook altijd een zelfmoordgolf in Amsterdam of welke grote stad dan ook..
Er wordt daar veel minder zelfmoord gepleegd dan laten we zeggen een Amsterdam of andere grote stad in Nederland...
of zelfs minder dan gemiddeld in China, om het even in dezelfde regio te houden.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 22 juli 2024 18:02]

Foxconn is afhankelijk hoeveel de opdrachtgever wil betalen voor dit soort zaken, ik weet dat Apple zelf personeel voor heeft rondlopen bij Foxconn, die hier actief hier mee bezig zijn. Ik kan me voorstellen dat een bedrijf als Sansung hier anders mee omgaat, kijkt hoe slecht ze met klanten omgaan.
Een krantenwijk is natuurlijk ook niet helemaal te vergelijken met werkweken met zwaar werk en van (waarschijnlijk) veel meer dan 40 uur.
En veel van die kinderen zullen geen keuze hebben, thuis geen geld om te studeren dus ga dan maar aan het werk.

[Reactie gewijzigd door Zethiel op 22 juli 2024 18:02]

Kinderarbeid heeft niet zozeer te maken met wel of niet willen werken; als een kind een significant deel van zijn/haar dagbesteding werkt, heet het kinderarbeid. Daarnaast is de situatie natuurlijk niet te vergelijken: 11 uur/dag werken tegen net iets meer dan 1 dollar/uur, 26 dagen per maand en 0,0 rechten in het geval van ziekte of ongevallen, mede door het gebruik van valse ID-kaarten en het niet verlenen van contracten, maken de situatie wel degelijk zorgwekkend. Ik hoop dat je dit inziet!
Daar sla je een spijker op z'n kop...
11 uur/dag werken tegen net iets meer dan 1 dollar/uur, 26 dagen per maand en 0,0 rechten in het geval van ziekte of ongevallen
Dat zou niet moeten mogen, maar:
door het gebruik van valse ID-kaarten
..deze kids moeten werken om te eten, dus kun je maar beter niet eerlijk zijn over je leeftijd.
het niet verlenen van contracten
..is een gevolg; het bedrijf ziet heus wel wat er gebeurt en zal op geen enkele manier het dienstverband 'officieel' willen maken. Maar dit is een gevolg. En niet de oorzaak.

Los van of dit wenselijk is, blijft het feit dat dit gebeurt om dat het nodig is. Die mensen moeten daar leven - in die situatie. En dan kunnen wij in het rijke westen wel schande roepen, maar dat heeft te maken met onze normen en ons gebrek aan inzicht in de situatie die zich daar afspeelt.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 22 juli 2024 18:02]

als jij maar een tv kan kopen van 40 " voor 500 euro incl. Marketing, transport en btw. Vergeet niet dat we 120 jaar geleden in de zelfde situatie verkeerden. "Lessez faire lessez passer" was toen de leuze. Benieuwd of je het nog even onschuldig zou vinden mocht jij je kind op zijn teinde verjaardag naar de fabriek moeten sturen om op het einde van de maand de huur van je krot te kunnen betalen.
Er is met betrekking tot kinderarbeid (en kinderen) geen sprake van een grijs gebied. Onder de 16 kan gewoon niet, klaar.
kinder arbeid kindersterfte, nou ik weet wel wat ik zou kiezen,

ik 'moest' vroeger ook werken om mijn eigen kleding te kunnen kopen, dat ging ongeveer over zo'n 12 tot 20 uur naast mijn school, van dat geld hield ik niets leuks over... was het daarmee kinder aarbeid, volgens jouw definitie wel, want ik besteede immers bijna net zoveel tijd aan 'bijbaantjes' dan aan school en als je het optelde school + werk kwam je ook wel aan de 60 uur.. ben ik daarmee zielig, neej hoor, ik zo veel zieliger zijn geweest als ik dat baantje nie had gehad, en ik dus in oude lompen gepest werd vanwege de gaten in m'n broek....

het is maar net vanuit welke luxe je naar de situatie kijkt... andere kinderen vonden het slavenarbeid dat ik zelf mijn kleren moest betalen...
noem eens een kind dat wil werken ipv spelen....

het is gewoon niet normaal dat je kinderen laat werken punt uit.
het is slecht voor de ontwikkeling van een kind en zorgd later voor allerlij andere problemen.
alle ''gekken'' in deze wereld zijn bijna altijd zo door hun jeugd denk daar maar eens over na.

je verpest niet alleen hun jeugd door ze te laten werken maar ook verander je het persoon dat ze zijn als ze ouder worden.
...wat...
Dit gaat dus om kinderen die gedwongen meer dan 10 uur per dag in een fabriek fysieke arbeid moeten verrichten en niet naar school kunnen. Toch wel wat anders dan jouw krantenwijkje.
Waar zie jij dat staan dat ze gedwongen meer dan 10 uur per dag werken? Als dat in het artikel zou staan zou het inderdaad een heel ander verhaal zijn.
Volgens mij begrijp je het woord kinderarbeid niet.

Als een kind arbeid verricht dan wilt het niet zeggen dat er sprake is van kinderarbeid...
Van kinderarbeid is sprake als kinderen een belangrijk deel van de dag (of nacht) werk verrichten.
Het hoeft helemaal niet onder dwang (wat wel vaak zo is maar meer vanuit het gezin/familie, maar dat is niet de definitie van kinderarbeid).

De kinderen die hier werken komen natuurlijk niet uit de rijkelui's gezinnen maar uit de armste van de armste die gewoon geen keus hebben! En dat hebben wij 'het westen' op ons geweten! Zie bijv het gezeur om de prijs van de Nexus Q omdat die in de US gemaakt is door eerlijk/goed betaalde mensen, wij hebben liever een product voor de helft of minder van de prijs waar mensen in Azie zwaar onderbetaald voor worden. Tja waar vraag is ontstaat aanbod!

@origin64 jij denkt dat ze naar school hadden gekund als ze niet hadden gewerkt? Had jij ze dat dat dan voor ze betaald want zelf kunnen ze dat niet (en dat is nou net de rede dat ze moeten werken van hun gezin/familie omdat ze vaak straatarm zijn en anders niet rond kunnen komen).
Blij dat er nog mensen zijn die dat inzien. Ik ben ooit aangesproken op het feit dat ik een Happy Meal kocht met een speeltje.

- Weet jij dat die speeltjes door kinderen in elkaar gezet worden?
- Ja, en?
- Dat is toch schandalig!
- Heu ... ik koop een happy meal, krijg een speeltje en indirekt krijgt een kind in China in ruil daarvoor te eten. Door te boycotten verliezen die kinderen hun baan en sterven ze misschien een hongerdood.

Dat was een kort maar heftig gesprek.
Als we dit argument gevolgd hadden, hadden we in Nederland nog steeds kinderarbeid. Tijdens de industriële revolutie war er veel armoede waardoor kinderarbeid 'nodig' was. Door het goed te keuren creëer je een zichzelf instandhoudend geheel. Ik ben blij dat die vicieuze cirkel doorbroken is.

Ook in China is werkloosheid. Dus in plaats van dat kind kan ook een volwassene werken. Dat wil de werkgever natuurlijk liever niet want volwassenen zijn mondiger en duurder.
Krijgen volwassen meer werk, kunnen die hun kind/kinderen beter voeden, terwijl het kind gewoon naar school kan zoals het hoort. Ook in China want ook in China is kinderarbeid namelijk illegaal.

Al dan niet werken is echt niet het verschil tussen leven of dood in China voor een kind. Dat is een argument wat allang niet meer opgaat. Dus de volgende keer als je stervende kindjes inzet om kinderarbeid goed te praten, denk eerst eens na.
Hoe zo, "niet het verschil tussen leven of dood". Als je echt geen geld hebt moet je werken om geld te krijgen, maar als je niet mag werken dan moet je eigenlijk wel stelen. In Nederland krijg je genoeg geld als je werkloos bent, dit is niet zo in allen landen.

Als je dus niet als kind mag werken, je krijgt niet genoeg geld geld van de overheid, hoe wil je dan in leven blijven?
Je hebt van die wezens, hoe heten ze ook al weer.. oh ja: OUDERS. Dat zin mensen die voor hun kinderen horen te zorgen en zo. Raar concept, ik weet het, maar zo schijnt het toch doorgaans te werken.

Beetje raar om armoede en kinderarbeid maar als de normaalste zaak van de wereld voor te stellen en dat het echt niet anders kan dat kinderen van 13 je smart phone in elkaar schroeven. Door van fabrikanten te kopen die gebruik maken van kinderarbeid, ben je gewoon "part of the problem". Niet dat het direct je verantwoordelijkheid is, maar om het nu zomaar goed te praten is toch wel wat overdreven.
Leren zwaardvechten met een schild en je eigen imperium opbouwen, oh nee dat kan niet tegenwoordig.
Anoniem: 314471 @curumir8 augustus 2012 17:59
Al dan niet werken is echt niet het verschil tussen leven of dood in China voor een kind. Dat is een argument wat allang niet meer opgaat. Dus de volgende keer als je stervende kindjes inzet om kinderarbeid goed te praten, denk eerst eens na.
Je gaat hier zelf ook behoorlijk kort door de bocht. Houdt er wel nog even rekening mee dat er in China en andere landen kinderen rondlopen die geen ouders hebben en geen beroep kunnen doen op sociale voorzieningen. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat deze kinderen zonder deze baan inderdaad sterven van honger.

Iedereen die de film Slumdog Millionair heeft gezien heeft gezien dat er kinderen mishandeld en uitgebuit worden (welliswaar in India maar in China is het niet veel beter, uit eigen ervaring), dat is niet een fictief drama verhaal maar werkelijk gebaseerd op de dagelijkse realiteit van honderdduizenden kinderen.

Ik ga kinderarbeid onder geen beding goed praten maar ik heb liever dat ze bij Samsung voor te weinig geld en onder niet al te beste omstandigheden werken dan dta ze door criminelen mishandeld, verkracht, geprostitueerd en uitgebuit worden.

Het probleem in het westen is dat mensen zich of niet bewust zijn van de realiteit, of zich er niet om kunnen bekommeren omdat het toch zo ver weg is of zoals ik, vaak niet de keuze krijgen om een eerlijk en kinderarbeidvrij product te kopen. Er ontstaat hier dus geen momentum om het probleem aan te pakken. Terwijl dat op meer dan 1 niveau te doen is, bijvoorbeeld door de importeurs van de betreffende producten, die moeten voor eerlijke producten tegen marginaal hogere prijzen gaan inkopen. Retailers hebben daar dan zeker een taak in die zullen dit moeten marketen en er moet bewustwording gecreeerd worden. Daarnaast moet de consument eerlijke keuzes gaan maken maar laten we wel wezen, die zijn er nauwelijks.

Ik ben tegen ingrijpen van regeringen bij elk wissewasje maar misschien moeten er toch maar eens wat richtlijnen opgesteld gaan worden.

EDIT: Hoezo nou weer offtopic :?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 314471 op 22 juli 2024 18:02]

@Incr.Badeend; Heb je het bericht überhaupt gelezen alsvorens te reageren?
Volgens China Labor Watch moeten de kinderen hetzelfde werk doen als de volwassenen, maar krijgen zij maar voor 70 procent betaald. Daarnaast levert het werk vele gevaarlijke situaties op, waarbij al gewonden zijn gevallen. Volgens China Labor Watch schendt HEG Electronics veelvuldig de rechten van zijn werknemers.
Ik denk dat jij een sterk vertekend beeld hebt van wat een elektronische sweatshop is. Deze arbeiders worden gewoon enorm uitgebuit voor een hongerloon (die ze, in de meeste gevallen, voor meer dan 50% "uitgeven" bij de *verplichte* fabrieks-winkel en keukens!! tegen erbamelijke omstandigheden, dan moet je denken aan werkdagen van 18 uur of langer (verplicht overwerk, meestal nog onbetaald ook) in gevaarlijke omstandigheden met giftige stoffen en materialen (bij Apple zijn, naast de meer dan 100 zelfmoorden, ook al tientallen mensen om het leven gekomen bij ongelukken door extreme nalatigheid en erbarmelijke veiligheidsmaatregelen, want die kosten nou eenmaal geld en Apple moet natuurlijk z'n 80% marge behouden voor de bottom-line). Dit is werk waar zware arbeiders in de hoogtijdagen van de industriële revolutie nog voor hadden bedankt. En als je dacht dat je na zo'n ongeluk beroep kan doen op een verzekering die de medische gevolgen kan betalen dan heb je het goed mis.

Het is jammer dat Tweakers.net dit rapport van China Labor Watch van iets meer dan een week geleden over Apple niet ook heeft geduid, en ook niet in dit artikel noemt;

Beyond Foxconn:Deplorable Working Conditions Characterize Apple’s Entire Supply Chain
July 27,2012(New York), China Labor Watch released a new investigative report on an Apple Foxconn factory, as well as nine other factories in China that supply Apple, finding not only that labor rights violations are still common at Foxconn but also that these violations are rampant throughout Apple’s supply chain. In fact, conditions can be even worse at other Apple suppliers, including at the Riteng factory in Shanghai.

The report found the following problems to be common in the ten factories:
  • Excessive Overtime: The average overtime in most of the factories was between 100 and 130 hours per month, and between 150 and 180 hours per month during peak production season, well above China’s legal limits.
  • In most factories, workers generally work 11 hours every day, including weekends and holidays during peak seasons. Normally they can only take a day off every month, or in the peak season may go several months without a day off.
  • Low wages compel workers to accept long overtime hours. Most of the factories pay a basic salary equal to the minimum wage stipulated by the local law (around $200/month), so low that workers have to work long hours to support themselves.
  • Workers are exposed to a variety of dangerous working conditions. Workers in all the factories reported safety concerns such as metal dust and hazardous working environments.
  • All too often, workers find the food offered in the factory cafeterias unsanitary. Their housing conditions are frequently overcrowded, dirty, and lacking in facilities.
  • Most workers are not familiar with unions and their function. They have little ability to push for reasonable working conditions.
  • Some factories do not pay for workers’ social insurance, work injury insurance, and other insurance required by law.
The Riteng factory stands out for its particularly poor working conditions, with these conditions even worse than they are at Foxconn. On average Riteng workers are on the job nearly 12 hours a day, compared to 10 hours a day at the Foxconn factory. The Riteng workers get only about one day of rest each month. Their overtime hours dwarf those of the Foxconn workers, which themselves are well above the legal limit set in China. For Riteng workers, the average hourly wage is 8.2 RMB or $1.30, well below the still-meager average hourly wage of Foxconn workers of 10.2 RMB or $1.62. Half of Riteng workers rated its safety and health as ‘bad’ compared to just 2% of workers giving this rating to the Foxconn factory.

Serious problem of Labor Dispatching has been overlooked by Apple

Our research revealed that the biggest problem overlooked by Apple in their Social Responsibility Reports, is the prevalent use of dispatched labor in their supply chain. Except for Foxconn in Shenzhen which transferred all dispatched workers to direct-hire status in 2011, all other investigated factories overused dispatched labor, including Jabil in Shenzhen where dispatched labor made up almost 70% of the workforce[1]. Of note:

1. Factories can use dispatched labor to employ people short-term without having to pay severance compensation.

2. Factories can use dispatched labor to shift responsibility for worker injuries onto another party.

3. Factories can use dispatched labor to prevent workers from organizing into unions or establishing democratic management systems.

4. Factories can reduce other forms of worker compensation, and thus their labor costs, by hiring dispatched labor. For instance, when companies contribute to social insurance programs for dispatched workers, they pay a smaller percentage or sometimes do not sign up workers at all. Their labor costs can be reduced by 10% to 15% in this way.

5. Dispatched workers have no limitation on the amount of overtime that they work. Some have to work more than 150 hours of overtime every month.

6. Dispatched workers often have to pay sizable fees to the dispatching agency.


Apple must reform

“The squeezing of factory workers exists throughout Apple’s supply chain in China, and not just at Foxconn,” said Li Qiang, executive director of China Labor Watch. “Apple has the responsibility, and the financial resources, to ensure that needed improvements for workers occur systematically and quickly.”

The report, Beyond Foxconn: Deplorable Working Conditions Characterize Apple’s Entire Supply Chain, is based on interviews of 620 workers in ten diverse factories making Apple products in China. The information was collected between January 2012 and April 2012, often despite obstacles presented by Chinese authorities. The full 132-page report can be found at .http://chinalaborwatch.org/pdf/2012627-5.pdf
Dus bedenken dat hier duidelijk moge zijn dat de werk-omstandigheden en misstanden van Apple's elektronische sweatshops in de afgelopen tijd flink erger zijn geworden, en niet beter zoals ze zelf graag doen geloven met de miljarden die ze uitgeven aan reclame en hersenspoelingPublic Relations. En Apple is 'slechts' de ergste van een hele keten van elektronische sweatshops.
Anoniem: 398412 @jacobvdm8 augustus 2012 22:35
Als je het aan de Chinese arbeiders zelf vraagt dan beweren zij nochtans dat je maar beter voor Apple kan werken dan voor hun concurrenten. Dus je eigen mening die je aan je perfect gedocumenteerd stuk hebt toegevoegd zou je misschien toch eens moeten herzien.
@SoSueMe, wederom, ik snap dat je weinig tijd hebt ofzo, maar LEES voor je reageert. Die conclusie die ik volgens jou heb "toegevoegd" staat in zowel de intro als de conclusie van het rapport. Moeilijk hè die aandachtsspanne volhouden?
De laatste regel zegt al genoeg. Misschien moet ik nogmaals herhalen wat ik hierboven al schreef:

Ook in China én India is kinderarbeid verboden, illegaal. Met reden. Ze hébben al richtlijnen opgesteld: het mag niet in China.

De kinderen in deze fabriek kwamen niet uit de sloppen, dat is echt een andere problematiek. Denk je echt dat ze met vrachtwagens door de sloppen rijden om kinderen high-tech in elkaar te laten schroeven? Er staan foto's in het orginele rapport, misschien geeft dat je een idee...
En daarbij, is dit soort openbaringen niet juist een methode om kinderarbeid stap voor stap aan te pakken?
Als we dit argument gevolgd hadden, hadden we in Nederland nog steeds kinderarbeid. Tijdens de industriële revolutie war er veel armoede waardoor kinderarbeid 'nodig' was. Door het goed te keuren creëer je een zichzelf instandhoudend geheel. Ik ben blij dat die vicieuze cirkel doorbroken is.
Van Wikipedia:
In veel landen maakte de leerplicht een eind aan kinderarbeid; in Nederland was dat in 1901 het geval.
Precies, wetgeving en naleving hiervan is de manier om kinderarbeid tegen te gaan. Dat is toch ook precies wat er aan de hand is..?
Je hebt helemaal gelijk en ik probeer het ook helemaal niet goed te praten, maar.

In china is het ook zo, dat als een klein gezin net niet genoeg heeft om rond te komen en hun kind kan een baan krijgen het misschien 'wel het beste' is voor hun allemaal.

In ons westers ideaal beeld gaan al die kinderen blij naar school en krijgen ze van papa en mama lekker eten. In het echt is het natuurlijk wel zo, dat dat hele gezin in hun handjes klapt dat ze net iets meer inkomsten hebben. Dat het slecht is voor de ontwikkeling en de toekomst van het kind is zeer zeker zo.

En zeker, een kind in een kolenmijn of in een chemie concern laten werken is helemaal uit den boze, zo een fabriek of een kleding bedrijf is half zo erg nog niet.

Het is makkelijk om er een oordeel over klaar te hebben. Het is moeilijker om er een oplossing voor te vinden. Stel b.v. e zou zeggen, volwassenen laat je het gevaarlijke werk doen en evt. kinderen het wat makkelijkere werk wat niet slecht voor ze is. Wie gaat dat allemaal regelen in in gang zetten? En natuurlijk zou de beste oplossing zijn, alle kinderen blij en naar school, alle ouders aan het werk. Natuurlijk is dat makkelijk om te roepen. Maar hoe voer je dat uit?

Bovendien is de headline beetje vals. Niet samsung zet kinderen in, maar HEG Electronics. Dat had de headline moeten zijn.
Dus kinderarbeid is goed, want dan hebben ze tenminste een baan?!?
Dan kunnen ze tenminste geld verdienen voor het gezin omdat vader werkloos is doordat zijn kinderen voor half geld werken. :X

Gedwongen prostitutie is in jouw ogen zeker ook liefdadigheid?
Tja, dat is het CDA/VVD voor je. Alles voor het geld. Bedrijven als Samsung en Apple kunnen het makkelijk veroorloven om ethish te werken, hooguit zal de baas een miljoentje minder vangen en de aandeelhouders een cent minder per aandeel.

Maar ja, het geld he. Alles voor de maximale winst.

Dit soort kindertjes janken zelf als papa eist dat ze het afval buiten zetten voor hun zakgeld. Maar een kind in het buitenland? Die moet blij zijn dat het 12 uur mag werken in een gevaarlijke fabriek.

Mastair is gewoon een laag soort mens.
Voor dat speeltje moet een fatsoenlijk salaris aan de ouders van zo'n kind gegeven worden, zodat die naar school kan.

Maar om dat nou bij de klant neer te leggen....
Als zo iemand weigerd en ze doen dat allemaal, dan gaat mcdonalds naar afrika. Als Afrika ook weigerd dan is het misschien eindelijk opgelost.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 22 juli 2024 18:02]

geld moet worden afgeschaft, en iedereen moet gewoon werk doen waar ie het beste inzetbaar is, als ieder mens passen werk zou doen voor een paar uur per dag, ongeacht of ie het leuk vind of nie, dan had iedereen in een rijtjeshuis kunnen wonen met op elke kamer een nintendo, een tv, internet en een goed bed.. Drie heerlijke maaltijden per dag, en in het weekend heerlijk wat te snoepen...
Inderdaad, precies zoals het destijds in de Soviet Unie voor elkaar was!

Oh... wacht.... ;)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 22 juli 2024 18:02]

[...]
Het hoeft helemaal niet onder dwang (wat wel vaak zo is maar meer vanuit het gezin/familie, maar dat is niet de definitie van kinderarbeid).

De kinderen die hier werken komen natuurlijk niet uit de rijkelui's gezinnen maar uit de armste van de armste die gewoon geen keus hebben! En dat hebben wij 'het westen' op ons geweten! Zie bijv het gezeur om de prijs van de Nexus Q omdat die in de US gemaakt is door eerlijk/goed betaalde mensen, wij hebben liever een product voor de helft of minder van de prijs waar mensen in Azie zwaar onderbetaald voor worden. Tja waar vraag is ontstaat aanbod!
Wie spreekt er over dwang? Het gaat om het feit dat ze illegaal tewerk gesteld worden en verborgen worden als er audits plaats vinden.

Straf dat de mensen die de grootste kritiek hadden op de volwassenen die ook vrijwillig bij Foxconn werkten nu plots het geweer van schouder veranderen als het over hun eigen favoriete merk gaat.[quote]

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398412 op 22 juli 2024 18:02]

dat je een apple troll bent, wisten we al dus waar die reactie voor nodig is weet ik nie, maar in beginsel is kinderarbeid natuurlijk niet wenselijk, niet bij apple (via foxcon) en niet via samsung. maar het feit blijft wel dat het bestaat en dat zal voorlopig nog wel zo blijven ook... doe er vervolgens mij wat je zelf denkt dat goed is, stem met je protemonee als je denkt dat dat helpt en goed is voor die kinderen of stem op politici die fundamenteel goede ideeën hebben over de oplossing van het probleem (en geloof me die zijn moeilijker te vinden dan je in eerste instantie denkt, wat dat betreft is een partij als de SP die hier val als eerste op in haakt, bijna nog populistischer dan bepaalde andere (eenmans) partijen...
Anoniem: 398412 @i-chat8 augustus 2012 19:06
Waar die reactie voor nodig is? Omdat die reactie waarop ik reageer nu net zo typisch is voor de Fandroid trollen. In bijna elke topic over Apple kom je ze wel tegen dat soort figuren dat telkens beginnen over de werkomstandigheden bij Foxconn terwijl het al langer duidelijk is dat de werkomstandigheden in de Apple fabrieken pakken beter zijn dan die van de concurrentie. Dus ja ik stem vooral met mijn portemonnee. En laat me niet leiden door de PR van bedrijven die massa's geld in reclame kunnen stoppen maar als aankomt op R&D of HR de vinger op de knip houden. Want één ding is wel duidelijk als het om te verkopen valt dan is Samsung niet beroerd om Apple te kopiëren maar als het om produceren gaat dan hoeft het plots niet meer. Beetje bizar toch dat als het over werkomstandigheden gaat niemand van de bedrijven aanspreekbaar is. Het enige bedrijf dat heeft gereageerd is Apple. Het is dan ook wel echt schandalig dat we vandaag dus zien dat Samsung nog geen lessen heeft getrokken over wat er bij Foxconn gebeurde.
Hoezo hebben wij dit op ons geweten. Afaik dwingen wij Azië helemaal nergens toe en zouden wij maar te moeten leren leven met hele dure producten als zij zouden besluiten dat iedereen die er werkt dik betaald krijgt en enkel nog SIII'tjes van 900+ euro onze kant op sturen.
Was er niet laatst een artikel waarin stond dat apple maar 8 of 9Euro betaald voor assemblage voor hun 600E toestel?

Laat ze dan 20Euro betalen. Beetje minder winst en prijs van het toestel klein beetje omhoog. Of een S3 nu 649 of 659 kost maakt ook niet meer uit.
Wat is volgens jou de definitie van kinderarbeid dan precies? Ik wil niet zeggen dat ik het eens ben met mastair, maar het artikel is niet heel duidelijk wat de omstandigheden waren waarin de kinderen werkten. Dat gezegd hebbende geloof ik zelf niet dat het goede omstandigheden waren.
Wikipedia:

Van kinderarbeid is sprake als kinderen een belangrijk deel van de dag (of nacht) werk verrichten.
Anoniem: 231832 @TvdW8 augustus 2012 17:15
Zou het, educatief gezien, zo slecht zijn als kinderen ook wat meewerken?

Of moeten we ze het uitkeringstrekkers bestaan met de paplepel ingieten?

:)

Ik heb mensen gesproken die op latere leeftijd een mooie positie bereikt hebben en met trots vertelden dat ze na de basisschool niet meer naar school zijn geweest en in het bedrijfsleven ontzettend veel geleerd hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 22 juli 2024 18:02]

Uitkeringstrekkersbestaan in China, dat is een goeie ja. Ik denk dat ze daar niet eens weten wat een uitkeringstrekker is. 8)7

Hoe dan ook geen goede zaak dat kinderen dit soort werk moeten doen in zulke omstandigheden, maar desondanks sta ik er totaal niet van te kijken. Eerst was het Apple die flink de wind van voren kreeg, nu Samsung, maar als je even wat verder kijkt dan sensationele headlines dan kun je hier nauwelijks nog verontwaardigd over zijn. In China zijn dit soort praktijken de gewoonste zaak van de wereld, en hebben de kinderen die in dit soort fabrieken werken het nog een heel stuk beter dan hun leeftijdsgenoten die op het land moeten werken, in de voedings industrie, in de kledingsindustrie, die onze houten tuinspulletjes moeten verven, ons plastic speelgoed in elkaar zetten, of nog veel erger, die verhandeld worden voor de seksindsindustrie, etc.

We kunnen er wel schande van spreken en weet ik niet wat, maar ondertussen importeren we ons wel suf aan al die spullen uit China (of India, of Bangla Desh, of noem maar op), en moet alles altijd maar zo goedkoop mogelijk. Als we voor een paar rot euro's goedkopere troep kunnen krijgen dan kopen we het gewoon. Het is gewoon net als zorg voor het milieu of dierenwelzijn, iedereen heeft er een mening over maar het mag niks kosten, oh wee als we een paar procent meer moeten betalen in de supermarkt... :X
Het probleem is ook niet dat men niet iets meer zou willen betalen voor spullen die op een goede manier gemaakt zijn, maar dat het de consument aan middelen ontbreekt dat te controleren.

Zolang ook grote westerse bedrijven die dure spullen verkopen dit soort praktijken (wellicht indirect) toepassen - en niet duidelijk is welke dit precies wel of niet doen - kun je niet zonder meer kiezen voor een duurder product. Daarom zijn keurmerken of overheidscontroles belangrijk.

Keurmerken geven de consument informatie, en daarmee keuzevrijheid - mits de keurmerken betrouwbaar zijn natuurlijk.

Overheden kunnen regels stellen voor het algemeen goed, en daarmee zorgen dat er een 'level playing field' ontstaat waardoor bedrijven elkaar niet meer middels dit soort praktijken oneerlijk beconcurreren - mits op de regels toegezien wordt natuurlijk. Nadeel van overheden is dan weer dat ze internationaal geen bevoegdheden hebben en gezien de globalisering maakt dat het extra lastig.
@johnbetonschaar:

Alsof de iPhone en de Samsung Galaxy S3 onder goedkope rommel vallen...

Ten eerste importeren 'we' dat niet maar kopen we het gewoon bij de MediaMarkt ofzo.
Ten tweede houden de fabrikant en de winkelier liever 150 euro dan 145 euro per verkocht exemplaar over.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 18:02]

Goedkope rommel zou ik het niet willen noemen. Feit blijft wel dat de prijs nog veel hoger was geweest als het niet daar werd gemaakt. En je kan heel mooi de mediamarkt de schuld geven of de fabrikant, maar als je hun product blijft afnemen, heb je natuurlijk geen poot om op te staan.
En hoe denk je dat de MediaMarkt of welke andere electronica winkel het in de schappen krijgt? Denk je dat daar een eigen onderdeel van een fabriekje aanwezig is waar de productie Live on Stage wordt geregeld? We importeren ons echt wel suf. Gelovigen zeggen dat God de wereld heeft gemaakt, maar volgens mij zijn het de chinezen. Alles is Made in China. En we lusten er inderdaad wel pap van. Je bent een dief van je eigen beurs als je te duur koopt. Vroeger kwam alleen goedkope rommel naar ons toe, tegenwoordig komt er ook kwaliteitsspul deze richting op. En we willen alles hebben, dus de chinezen moeten produceren. Puur omdat wij het nieuwste mobieltje willen hebben (wij = consumenten, nationaal en internationaal).
En over kinderarbeid: vroeger stonden ze hier ook al heel jong te werken. Toen mocht je nog trots zijn als je hard kon werken. Nu, in deze pamper maatschappij, mag er niets meer waar je ook maar enig risico aan kunt ondervinden.
Toen ik nog onder de 16 was had ik graag in een high tech fabriek werken.
"Als we voor een paar rot euro's goedkopere troep kunnen krijgen dan kopen we het gewoon. Het is gewoon net als zorg voor het milieu of dierenwelzijn, iedereen heeft er een mening over maar het mag niks kosten, oh wee als we een paar procent meer moeten betalen in de supermarkt... "


Betekent dat dan ook meteen dat als iets duurder is dat het product ook echt "Fair" geproduceerd is?

Hoe kan een consument nu nog de bomen door het bos zien.

Het lijkt mij echt meer een taak voor de overheid om dit beter te reguleren. Dat is 16 miljoen maal zo effectief als dat we als consument allemaal expert moeten worden op dat gebied. Of moeten we het (gerecyclede , kind- en milieu vriendelijke -) wiel 16 miljoen maal opnieuw uitvinden?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 22 juli 2024 18:02]

Anoniem: 382150 @TvdW9 augustus 2012 02:04
Dus afwashulpen bij mij in t hotel is kinderarbeid?

Zijn allemaal 15 jaar en werken 8 uur per dag ??/
Nee dit geen kinderarbeid in Nederland is dat allemaal "netjes" geregeld

"15-jarigen en werk
Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig licht niet-industrieel werk doen, zoals vakken vullen in een supermarkt en avondkranten en reclamedrukwerk bezorgen. Voor het bezorgen van ochtendkranten gelden extra regels. De maximale werktijden voor kinderen van 15 jaar zijn afhankelijk van of het kind leerplichtig is en van welke dag het is (wel of geen schooldag)."

http://www.rijksoverheid....en-werk/werkende-jongeren
Zie pdf die bij het artikel hoort. En zelfs als het daar niet zou in staan ga je toch niet geloven dat de kinderen dit uit vrije wil doen?
Anoniem: 442878 @mastair9 augustus 2012 00:49
Waar zie jij dat staan dat ze gedwongen meer dan 10 uur per dag werken? Als dat in het artikel zou staan zou het inderdaad een heel ander verhaal zijn.
In India is deze situatie nog schrijnender. Jongere kinderen die lange dagen maken 10-14 uur is niet ongewoon, en voor weinig. Het gaat hier dan om de kledingindustrie. Ook C&A heeft daar mee te maken gehad.Lekker goedkoop |:(
Allemaal leuk en aardig maar als kinderen al werken, dan dient dit in volledig veilige omgevingen te zijn, en ZEKER niet in iets als dit, waar blijkbaar veel gevaarlijke situaties optreden....
Daar denken ze in andere landen heel anders over, bij de Bosjesmannen in Afrika gaan de kinderen op hun 12de ook al werken. En dat is ook niet zonder gevaar met alle giftige beesten die er zijn. En dat allemaal om voor voedsel te zorgen, bij veel gezinnen in China is de situatie hetzelfde. De kinderen moeten daar werken om de ouders in leven te houden en uit de schulden. Moeten we de Bosjesmannen nu ook maar boetes gaan uitdelen?

En als je in china op je 15de legaal in een fabriek kan werken is er toch niets aan de hand lijkt me? Oke misschien moeten de ouders van die kinderen aangepakt worden maar om de bedrijven aan te pakken die deze mensen van voedsel voorzien...
Bosjesmannen hebben geen fabrieken met een lopende band waar kinderen 66 uur in de week achter moeten staan.

En legaal is precies het probleem, net als in 'het westen' is in China kinderarbeit verboden! Om die bedrijven nu ook nog een hand boven het hoofd te houden... Heb je het artikel gelezen?
"Among the child workers listed above, we interviewed Wu Xiaofang (alias) in particular. She is 14 years old. (Given that she does not have an official ID, we confirmed her age with her.) She told us about her problems at HEG recently. During March and April 2012, she accidentally fell on the stairs on her way from the dormitory to the factory floor, unable to work afterwards. However, the company not only refused to take her to the hospital for treatment but also rejected her request for sick leave. It also deducted 6 days from her wages on the pretext of her sick leave. Similar things happened in late May. At that time, Wu was late because of the illness and asked for leave, but the manager did not approve. She was too sick to work and went back to rest in the dormitory, while the company deducted 3 days from her wages for absenteeism. What was worse, Wu was fired for no reason in late June and expelled in July."
Werkelijk... Dit soort bedrijven een hand boven het hoofd houden???

PS: Vakantiewerk? In Maart, April en Mei?
de vraag is nu, is zoiets wel geoorloofd als het bij een 18 jarige gebeurd of bij een 64jarige... dit is gewoon uitbuiting van personeel, dat heeft NIETS met wel of geen kinder-arbeid te maken, na de pubertijd ben je geen kind meer, als je in een heel arm gezin wond ga je eerder puberen en ben je dus sneller geen kind meer...

hell ik ken hier een man van 30 (in nederland) die werkt bij een normaal bedrijf (dus geen sociale werpplaats) en hij woont bij z'n moeder, kan niet zelf koken de was doen en weet ik wat al niet meer... volgens mij is hij dus ook maar een KIND, moeten we hem ook terug stampen naar school want kinderarbeid.... brrrg..

als het verhaal hierboven klopt dan verdiend dit bedrijf een torenhoge boete, en zou samsung moeten overwegen een andere leverancier te zoeken... of er nu wel of geen 15 jarigen werken...

laat die kinderen gewoon normaal verdienen en goed behandeld worden (ziektenkosten / eten / onderdak etc.. dan is er 'bijna' niets aan de hand, beter dan uit een vuilbak vreten iig...
Het idee is dat kinderen op school horen zodat ze een betere toekomst te wachten staat en dat banen voor volwassenen niet worden bezet door uitgebuite kinderen.

Natuurlijk is dit soort uitbuiting ook verboden bij volwassenen, maar een kind druk je makkelijk in de hoek als volwassene. Makkelijker te bedreigen en bedriegen omdat het gewoon nog kinderen zijn! Er werkte een 14 jarig meisje.
Is dit nu werkelijk zo moeilijk te bevatten?

En daarbij is de discussie eigenlijk overbodig, want nogmaals, ook in China is kinderarbeid verboden!
Pssst, in NL mogen kinderen van 14 tegenwoordig al in de supermarkt werken, dus um, dat is hier niet heel veel beter dan.
Met dit verschil dat de 14 jarigen in Nederland er naast school in hun vrije tijd werken om hun zakgeld aan te vullen. In China om in hun levensonderhoud te voorzien. Het aantal uren en de werkdruk zijn dus niet echt vergelijkbaar.
Anoniem: 463576 @triflip8 augustus 2012 15:34
School en Telegraaf lopen ga je al helemaal aan kapot op die leeftijd, huiswerk maken, eten en dan naar bed.

Het probleem als kind is dat je gewoon rijke ouders moet zoeken voor je geboren wordt.
Anoniem: 384777 @Origin648 augustus 2012 16:27
Bron ? staat nergens vermeld.
Niks gedwongen..

In Nederland kan je overigens ook op je 16e in de zorg werken via je opleiding (75% haakt af tijdens het eerste jaar..).

Ik zelf had een krantenwijk op mijn 9e (175 kranten, wijk overgenomen van mijn broer) en kocht op mijn 10e een zelf verdiende racefiets, stond in de spoelkeuken 3 of 4 avonden per week op mijn 15e en kocht mijn zelf verdiende brommer op mijn 16e.

Beneden de 16 gaan/moeten werken is natuurlijk klote, maar het is daar nu eenmaal anders dan hier..
Anoniem: 268141 @mastair8 augustus 2012 14:17
De kinderen doen volwassen werk.
Ze horen dus gewoon 100% te krijgen, maar dat doen ze dus niet.
Vreemd allemaal.
Als jij ergens gaat werken als 18 jarige en je doet hetzelfde werk als een 24 jarige krijg je ook niet net zoveel betaald. Kinderen horen gewoon niet fulltime te werken, maar een maximaal aantal uren per week zoals hier in Nederland ook ingesteld is.
Ja en pak ze dan gelijk alle toeslagen af zodat ze ook geen habbekrats krijgen. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in.
Dude... kinderen moeten op school zitten.
Dude. Kinderen moeten kunnen eten.
Dude. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders. Niet van de kinderen.
Dude, als ouders verantwoordelijkheid nemen, maar er nog steeds niet genoeg is...?
Anoniem: 398412 @mastair8 augustus 2012 14:48
De Samsung toy-boys gaan dit gaan verdedigen ofwa? Nu wordt het toch echt wel hilarisch. Destijds was het nog van "apple spul wordt in fabrieken gemaakt door onderbetaalde arbeiders in slechte omstandigheden dan heb ik liever een Samsung" en nu is het plots van "ja maar die kinderen die doen dat graag"? |:(
Heb je nu echt jouw eigen situatie vergeleken met dat van een kind uit een ontwikkelingsland?
Ze gaan heus niet aan de alarmbel trekken als het maar een "studentenjob" is hé. Ik hoop dat dat bedrijf zijn boel mag sluiten.
Ik zie het probleem niet. Andere landen, andere wetten (en andere normen en waarden-). Als je ziet wat het voor priegelwerk is om zulke toestellen in elkaar te zetten ... dat zou mij al bijna niet meer lukken.

Daarbij moeten we niet hypocriet zijn. Wij zijn diegenen die al dat spul zo goedkoop mogelijk willen hebben. Dan moet je ook achteraf niet gaan miepen als er kinderhanden aan te pas zijn gekomen.
Anoniem: 428538 @mastair9 augustus 2012 08:43
Mag ik wat fundamenteels afvragen? Denken jullie werkelijk dat als je 150 Euro meer voor jullie produkten zouden betalen dat de werknemers dan meer zouden ontvangen of dat de familie van de grootste aandeelhouders dan in een grotere auto en rijden en een groter huis bewonen? Ik zou nog steeds hetzelfde goedkopere produkt kopen en ook wat besteden aan een organisatie waarvan ik verwacht dat ze de meeste hulp geven aan hulpbehoevenden. Geloof ik dat die organisaties er geen grotere auto van kopen voor hun personeel? Ik hoop het niet. En ik probeer het geld te geven aan organisaties die dat niet doen, maar zeker weten doe ik dat ook niet. Gelukkig vallen foute organisaties wel door de mand. Maar zeker weten doe je dat niet. 'Welcome to the real world' Ik geloof echter dat je euro beter besteed is aan de NGO's dan aan de verkoopprijs van de producent. Dat geld voor alle produkten van chocola, spijkerbroek en medicijnen tot computerhardware. Ja je zou kunnen zeggen dat ik mijn geweten afkoop of compenseer. Ik denk wel dat dit het meest oplevert voor de mensen die je wilt steunen. Blijf gewoon critisch t.o.v. van alle berichtgeving en handel naar je eigen geweten. 8-)
Het is makkelijker om te accepteren dat er in andere landen regels gelden die wij (het westen) onacceptabel vinden en er veel ellende in de wereld is die we sowieso niet kunnen oplossen dan te proberen je schuldgevoel af te kopen door bepaalde duurdere producten te kopen in de hoop dat daar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen.

Mensen denken dat als ze iedere maand € 10 overboeken naar Greenpeace, € 25 naar de Hartstichting en € 50 naar Giro 555, ze gevrijwaard zijn van alle ellende in de wereld. Dat het gedoneerde geld grotendeels wordt verkwist door corrupte instanties en geldverslindende bureaucratie wil niemand weten.

Schuldgevoel afkopen bij commerciële instanties... ik noem zoiets "afpersing". Dergelijke bedrijven spelen daar handig op in. Dierenartsen zijn ook zo iets; absurde bedragen vragen voor eenvoudige ingrepen. Zo moest mijn Duitse herder geholpen worden aan een acute maagtorsie. Benodigdheden : beetje narcosemiddel, stuk PVC-pijp en een tube glijmiddel. Kosten : € 500,- Als ik een vergelijkbare behandeling nodig had gehad zou mijn huisarts maar een fractie van dat bedrag in rekening hebben gebracht (zelfs al zou dat nog onder het eigen risico vallen). Ik bedoel maar ...

Schuldgevoel en emoties zijn dé paradepaardjes van de zogenaamde "Goede Doelen" op T.V. Ze proberen JOU de schuld te geven van alle ellende die er op de wereld is. Als je niet meedoet met het "oplossen" van het probleem ben je juist deel van de oorzaak. Vandaar dat ze ook met al die tranentrekkers proberen geld uit je beurs te kloppen.

Dat de directie van zulke organisaties salarissen er aan overhouden die dik over de Balkenende-norm heen gaan wordt er voor het gemak niet bij gezegd. Op den duur wordt je daar wel cynisch en apathisch van...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 18:02]

Het kan nog altijd kinderarbeid* zijn als die kinderen dit vrijwillig doen. Bovendien denkt u dat die kinderen lopende band werk dagenlang per week leuk vinden om te doen?

Dit is totaal niet te vergelijken met kinderen van 12 die een ochtend in de week een foldertje rondbrengen voor een extra zakcentje.

* Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderarbeid

[Reactie gewijzigd door Takenzo op 22 juli 2024 18:02]

ja, want kinderen die werken ipv naar school gaan is overal doodnormaal.
Cool, je hebt leren programmeren door 66 uur per week aan de lopende band te staan?
knap... Voor je 4e kon jij al programmeren? Ben blij dat je leerplicht hebt gehad man.
Nee dus.
Nog niet eens de helft, en dan tel je je pauzes gewoon mee.
De mensenrechtenorganisatie claimt dat bij een undercoveroperatie ten minste zeven werknemers onder de zestien waren.
Naar de westerse maatstaf klinkt dit misschien schandalig, maar beseft je dat deze kinderen vaak inkomsten genereren die nodig zijn om in levensonderhoud te voorzien. Het is dus nodig. Als Samsung ze niet in dienst neemt, dan werken deze kinderen ergens anders.
Het verhaal zou anders worden als deze kinderen onder dwang aan het werk zijn...
Volgens China Labor Watch moeten de kinderen hetzelfde werk doen als de volwassenen, maar krijgen zij maar voor 70 procent betaald.
Dit is mogelijk net zo hypocriet. Kennen wij ook geen minimum jeugdloon dan? Het loon voor een 17 jarige is in Nederland slechts 39% van 'normaal' minimum loon.
Wij zijn geen haar beter.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 22 juli 2024 18:02]

Ook in China is kinderarbeid verboden. Niks Westerse moralisering!

70% is inderdaad (veel) meer dan 35%. De gedachte hierachter is natuurlijk dat ouders nog plichten hebben, kinderen dan nog zouden moeten leren en dat het een minimum is. Voor geschoold werk is dat verschil vast stukken minder.
Om het echter met hypocriet en "wij zijn geen haar beter" te komen... Heb je het artikel gelezen over de omstandigheden? 66 uur staan aan de lopende band, verplichtte kost en inwoning, etc. etc.
Wat ik bedoel is dat het minimum een minimum is, geen verplichting. Voor werk waar meer scholing voor nodig is zal je echt boven het minimum uitkomen. Er staat in de wet inderdaad niet voor elke baan een ander minimum. Gelukkig maar...

Het maakt ook niet zo veel uit, ook al kregen de kinderen 140%, dan nog was het illegaal volgens de Chinese wet. De 70% geeft alleen aan dat kinderen misbruikt worden als goedkope vervanging van duurdere volwassenen.
De 70% geeft alleen aan dat kinderen misbruikt worden als goedkope vervanging van duurdere volwassenen.
En wat is zeg is dat dit niets 'aangeeft' omdat kinderen in Nederland maar 39% van het volwassen minimum krijgen. Dus eigenlijk veel erger.
De kans dat de werkomstandigheden en werktijden voor deze kinderen goed geregeld zijn is natuurlijk kleiner dan in Nederland, maar in bijv. Nederlandse supermarkten ben je ook al snel te oud en daardoor te duur om er te werken.
[...]

Naar de westerse maatstaf klinkt dit misschien schandalig, maar beseft je dat deze kinderen vaak inkomsten genereren die nodig zijn om in levensonderhoud te voorzien. Het is dus nodig. Als Samsung ze niet in dienst neemt, dan werken deze kinderen ergens anders.
Het verhaal zou anders worden als deze kinderen onder dwang aan het werk zijn...
Op zich helemaal mee eens... alleen wat is dwang en wat niet?

Stel: geen werk voor de kinderen betekent geen eten voor het gezin... lijkt me niet dat de keuze de kinderen te laten werken geheel vrijwillig wordt gemaakt.

Heb zelf overigens in het verleden meermaals langere tijd in Oost-Europa gebivakkeerd, daar zag je het ook. Kleine kinderen die de hele dag met een paar stuks vee de bergen in moesten of op het land moesten werken i.p.v. naar school gaan. Maar een alternatief was er niet voor die gezinnen - geen oogst betekende geen eten voor de winter.

Had op de middelbare school een leraar wiskunde die jaarlijks bij mensen in de sloppenwijken van Calcutta ging logeren; die zei altijd: "probleem met het afschaffen van kinderarbeid daar is dat ze dan doodgaan van de honger - en dat is ook niet alles."

Zomaar onze westerse normen en waarden op een situatie elders in de wereld van toepassing verklaren dient wel met oog voor de context daar te gebeuren.

Overigens is dat merken-gelul bij dit soort topics best schandalig.... sinds wanneer is iets meer of minder erg als er een andere fabrikant bij betrokken is?
Je bent niet wijs. In Nederland is geen bedrijf te vinden waar kinderen fulltime in dienst zijn. Laat staan voor 70% van het loon.

Het argument "Als samsung het niet doet, doet iemand anders het wel" is al helemaal niet lekker: Net zo waar is "Als Samsung het doet, kunnen anderen het dus ook doen". Het gaat erom dat Samsung laat zien dat ze dit niet accepteren. Dat maakt wel degelijk indruk.

Kinderen horen op school te zitten en niet te werken. Ook niet "om in levensonderhoud te voorzien". Dat is de verantwoordelijkheid van ouders.
Je bent niet wijs
We zullen zien.

Leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot en met 16 jaar, vanaf de eerste dag van de maand nadat een kind 5 jaar wordt tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar is geworden, of aan het einde van het twaalfde schooljaar. De basisschoolperiode telt mee voor acht jaar, ook als de leerling hier in werkelijkheid korter over gedaan heeft. Dat staat zo in de wet.

Een 17 jarige mag hetzelfde werk doen als een volwassene. Het minimum loon in Nederland is voor een 17 jarige €3,20. Voor een volwassenen is dat €8,40. Het minimum loon voor een 17 jarige is dus 39% van een volwassen minimumloon. Ik heb dit niet bedacht. Dat staat zo in de wet. Voor jou klinkt dat wellicht onwerkelijk, maar dat is de realiteit in Nederland (en in veel andere landen trouwens).
En waarom zou een 16 of 17 jarige geen dienstverband van 38 uur kunnen hebben? De arbeidstijdenwet zegt dat 16 en 17 jarigen op een schooldag maximaal 9 uur mogen werken en per week 45 uur, vooropgesteld dat voldaan is aan de leerplicht (als dat nog van toepassing is).
Kinderen horen op school te zitten en niet te werken
Dat is de westerse norm. Normen zijn cultureel bepaald en veranderen met welvaart. Niet iedereen leeft in welvaart zoals jij en ik. Wij zijn in weelde opgegroeid en hebben de kans gekregen om te studeren. Op onze eerste loonstrook stond een bedrag met drie nullen. Voor veel mensen op deze planeet is dat een jaarsalaris. Check hier. Geloof het of niet, maar jouw uurloon is een gemiddeld jaarsalaris in Burundi.
Want wat als het een nóódzaak is dat alle leden van een gezin werken om een dak boven het hoofd te hebben en eten op het bord? Wat als de ouders niet genoeg (kunnen) verdienen? Of wat als het kind maar één ouder heeft? Of geen ouders? Jij kunt je dat misschien niet voorstellen, maar dat zegt meer over jouw wereldbeeld.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 22 juli 2024 18:02]

Errrm. We hebben het hier over kinderen onder de 16... Dus je hele verhaal is niet van toepassing. Daarna gelden andere regels.

Dat kinderen op school horen te zitten is niet speciaal een westerse norm. Dit wordt ook uitgedragen door Unicef (dus de VN). Zelfs China en andere (Oosterse) culturen zullen erkennen dat kinderen op school horen te zitten

Armoede in deze landen in absoluut geen excuus om kinderen aan het werk te zetten. Sterker nog, de echte oplossing naar verlossing uit armoede is scholing. Dat weet ik maar jij ook.

Andersom is het ook schandalig als bedrijven kinderen aannemen omdat zo lekker goedkoop is, zodat wij voor een schamel bedragje een telefoontje kunnen kopen. Ga nou niet doen alsof deze bedrijven weldoeners zijn door deze kinderen te laten werken. Het waren weldoeners geweest als deze bedrijven kinderen onderdak, een maaltijd en scholing hadden geboden.
Jij haalt 'de norm' (wat normaal is in een land of culttuur) en wat wenselijk is doorelkaar. Ik ben ook niet vóór kinderarbeid, ik zeg alleen dat ík wel snap waarom dat gebeurt.
Armoede in deze landen in absoluut geen excuus om kinderen aan het werk te zetten.
Weet jij dat ze in sommige landen veel kinderen krijgen, zodat die kunnen werken, zodat die voor de familie kunnen zorgen- en dat dit noodzaak is?
de echte oplossing naar verlossing uit armoede is scholing
Prima, maar je hebt niets aan scholing als je doodgaat van de honger.
Andersom is het ook schandalig als bedrijven kinderen aannemen
Dit is een gevolg. En nergens de oorzaak.
Ga nou niet doen alsof deze bedrijven weldoeners zijn door deze kinderen te laten werken.
Als de kids 70% van het loon van een volwassene krijgen, dan krijgen ze potentieel 30% meer dan in Nederland.
En indirect zorgen die bedrijven er ook voor dat die kinderen - en vaak ook de rest van de familie- onderdak, een maaltijd, en misschien als er nog wat geld over is, scholing krijgen.
Het is een ontwikkeling vergelijkbaar met de ontwikkeling die Europa een paar honderd jaar geleden doormaakte. Je kunt niet opeens vandaag onze normen en ethiek naar China verplaatsen. Denk daar maar eens over na.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 22 juli 2024 18:02]

minium jeugdloon zegt jeniets? das nog minder dan 70% van noraam minimum loon (krijg je pas op je 24ste) en ik ken wel wat kinderen die via smerige stage trajecten gewoon fultime werkten bijv omdat jeugdzorg vind dat ze niet slim genoeg zijn voor school (heb er beweizen voor, maar omwille van privacy ga ik die niet zomaar delen)..

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:02]

Ik snap niet waarom er iedere maand over een specifiek bedrijf heisa wordt gemaakt ivm kinderarbeid. Ze doen het echt allemaal, hoor...
Maar ja, 'Kinderarbeid ingezet bij assemblage alle producten uit (voormalige) derdewereldlanden' klinkt toch iets minder spectaculair.
Omdat het bedrijven zoals Samsung en Apple zijn die de kritiek krijgen en dus druk kunnen gaan zetten op hun leveranciers.
Onder druk zetten? En dan? Wat moeten die kinderen doen als ze niet meer mogen werken bij Apple/Samsung/etc.? Honger leiden, in een aardappelzak rondlopen? China is (nog lang) geen sociale welzijnsstaat, dus iemand moet voldoende geld binnen halen. Te vaak blijkt dat Ma/Pa dat niet redden voor een gezin, dus zullen de kid(s) bij moeten springen.

En als je denkt dat in de afgelopen 50 jaar geen 'kinderarbeid' is geweest in Nederland moet je nog maar eens goed gaan navragen. Dat een jochie van 14 niet meer dan x aantal uur per week mag werken betekent nog niet dat hij niet meer kan en wil werken, dan ging vroeger heel vaak zwart.

Het is niet eerlijk voor de kinderen dat ze in China/Afrika/etc. worden geboren ipv. Nederland, maar voordat er ooit iets structureel gaat veranderen zonder dat er slachtoffers vallen is dat dergelijke gebieden een welvaartsstatus hebben die equivalent is aan die van onszelf.
Elke baan door een kind vervuld wordt niet door een volwassene bezet.

Een bijbaan van een paar uur in de week is nog geen kinderarbeid, en de eerste 14 jarige die hier 66 uur heeft gewerkt mag hier reageren. 66 uur met aftrek van pauzes natuurlijk. En dan heb ik het natuurlijk niet over het dictatoriaal werkregime in zulke bedrijven.

Oh ja, en ook in China is kinderarbeid verboden.
Helemaal mee eens. Ondanks dat ik ook ook liever in Utopia leef, is dit de realiteit en verbaast het mij niet dat 90% van al onze producten gemaakt zijn onder omstandigheden die niet ver af liggen van slavernij.
Ik snap niet waarom er iedere maand over een specifiek bedrijf heisa wordt gemaakt ivm kinderarbeid
Ik weet nu niet precies welke versie je van tweakers.net leest maar feitelijk gaan de artikelen over werkomstandigheden voor 99% over Apple producten. Het gaat zelf zover dat men het zuiver heeft over "Apple fabrieken". En eigenlijk klopt dit niet want foxconn produceert voor meer dan 1 bedrijf.

Ik verschiet er zelf van dat dit artikel überhaupt op de front is geraakt want je weet sowieso dat dit nieuws is wat niet gesmaakt is door de achterban.

In die zin vind ik het zelf niet grappig maar triestig dat er mensen zijn die het dan toch proberen goed te praten door een parallel te trekken met studentenjobs, leertijd (of wat het nederlands equivalent is) of door het cultureel over de boeg te gooien als "het is nodig voor die mensen om te overleven" en de werkomstandigheden zijn "relatief" goed.

Eerlijk gezegd dat laatste argument kun je ook toepassen op foxconn die voor Apple, Microsoft, Samsung , Asus, etc ook produceert. En in die zin heb je gelijk, ze doen het allemaal en dat heb ik al meer dan eens herhaalt. Als je met een goed geweten goederen wil aankopen - zoals velen claimen dat je dat niet kunt als je Apple spul koopt - dan schiet er weinig over.

Maar vervang Samsung door Apple en na een 30 minuten dat dit artikel al live staat, had je al een drievoud van aantal reacties hoe schandalig het is, hoe een bedrijf met "waarden" beter zou moeten weten, etc.

Hypocriet , dat is niet anders hoe ik het kan omschrijven en dat vooral omdat ik echt mensen zie die zich door allerhande bochten wringen om het op een of andere manier toch te kunnen goedpraten.

Net of de werkomstandigheden of rechten van een werknemer (al of niet als student) daar gelijk is aan dat van de meeste westerse landen... . Serieus blijven.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 22 juli 2024 18:02]

Mee eens. Ik zit hier echt met verbazing te kijken hoe mild de reacties zijn.
Bij de vergelijkbare Apple nieuwsberichten valt iedereen over elkaar om te komen melden hoe verschrikkelijk Apple wel niet is.
Onder de 16 is nog erg ruim, dat kan 5 of 15 zijn. Hier doen ze ook vakantiewerk als ze 14 zijn (geloof ik) maar dat is ook maar een paar een per week. Conclusie is erg vaag, maar natuurlijk niet goed dat het gebeurd.
Alleen is alles hier zeer goed gereglementeerd en gelimiteerd om uitbuiting tegen te gaan.
ja maar loop je dan niet in de val, koe is beest dus beest is koe... als zijn kinderarbeid is uitbuiting...

na het kinderwetje van van houten is nog jaren lang omzeild, en met voeten getreden... in sommige gebieden / gezinnen tot dik na WOII... (lees bijna 3kwart eeuw later)...

de vraag die men zich ook kan stellen: waarom willen wij daar nu direct en absoluut, wat ons hier bijna 100 jaar heeft gekost...
Eh, nee. Het is hier goed gereglementeerd om uitbuiting tegen te gaan, waaronder kinderarbeid.

Ik zie het ook anders dan jij denk ik. Deze ophef is een manier om voor elkaar te krijgen dat Chinese bedrijven hun kinderwet naleven. Wat denk je dat beter werkt; niks zeggen en de fabriekseigenaren hun gang laten gaan of partners als Apple en Samsung onder druk zetten zodat zij hun toeleveranciers (en eigen fabrieken) gaan controleren.

Dat de situatie niet magisch opgelost is snapt iedereen...
Ik krijg wel een héél naar gevoel bij al die Tweakers die nu ineens kinderarbeid gaan bagatelliseren en zelfs goedpraten!
Ook mee eens, wat er bij Foxconn gebeurt is ook niet goed maar ik kan me nog wel herinneren dat bij praktisch elk artikel van Apple het weer aangehaald werd.

Maar hier wordt er inderdaad amper negatief over gesproken, sterker nog, men gaat lekker in discussie over wat kinderarbeid nu is, en of dit wel kinderarbeid was.

Men gaat het even vergelijken met hun vakantie baantje of hun bijbaantje. Mensen moeten eens diep nadenken voordat ze wat neerzetten.

Wat ik dan wel weer interessant vindt is dat er vanuit het andere kamp (non-android kamp) vrij coulant wordt gereageerd in tegen stelling tot de berichtgeving over Apple.

Vraag me dan toch een beetje af welke groep er meer heilig geloofd in hun "Maker"
Anoniem: 119304 @tabasco8 augustus 2012 14:44
Tja PC en Android zijn een godsgeschenk, Apple en consoles zijn duivelsgebroed. Een beetje kinderarbeid veranderd echt niet de mening van de "uitverkorene" hoor!
De ware aard van menig "tweaker" komt naar boven. Er wordt moord en brand geschreeuwd wanneer Apple in verband gebracht wordt met kinderarbeid, maar nu het Samsung is, wringt men zich in allerlei bochten om het goed te praten. Kots en kotsmisselijk word ik hier van.
Mee eens, deze thread zou bijna materiaal zijn voor en Geert W om een populistisch stuk uit te schrijven, maar zelfs hij zou dit niet gebruiken. Het gaat hier om kinderen, de toekomst van onze planeet, niet of je van het ene of het andere merk houdt.
Anoniem: 433406 @tabasco8 augustus 2012 18:15
Mee eens, te smerig voor woorden...
Anoniem: 174736 8 augustus 2012 15:14
Volgens China Labor Watch moeten de kinderen hetzelfde werk doen als de volwassenen, maar krijgen zij maar voor 70 procent betaald.
Daar kunnen wij nog wat van leren! Hier in Nederland krijg je als 15-jarige 30 procent van het salaris van een volwassene.
Ik schrok laatst nog van een vakantiewerkertje die 3 euro netto per uur kreeg en hetzelfde moest doen wat ik deed en ik er bijna 10 euro netto voor kreeg. Probeer je dan maar eens niet schuldig te voelen en hun gebrek aan motivatie.
Dus jij hebt bijna 80 euro netto per dag!
De vakantiewerker 24 euro per dag.
Jij betaald huur en dergelijke, de vakantiewerker niet.
Bovendien, als je bij vakantiewerkertjes volledige salarissen zou betalen hoeveel zouden ze dan verwachten als ze volwassen zijn?
Vakantiewerk is vrijwillig, een goede "les" om de waarde van geld te leren inzien. Iets wat in onze maatschappij bij de jeugd ver te zoeken is.

Nee, vakantiewerk is géén vergelijking met kinderarbeid....
Ik vergelijk het daar dan ook absoluut niet mee, het was dan ook specifiek als reactie op Bijbelvertaling bedoeld.
;-)
Dus jij vindt het goed dat een werkgever een vakantiewerker afscheept met een fooitje terwijl ie hetzelfde werk doet ?
Ja, mag van mij nog minder.
Laat de jeugd van nu maar eens leren wat het aan moeite kost om geld te ontvangen.

Geld komt toch uit de muur, duh. Ga je toch gewoon pinnen.

Nee, leer maar lekker werken voor je centjes!
Leve Vlaanderen, vakantiewerkers verdienen hier meer als vaste medewerkers.
Tegenover Bloomberg heeft Samsung aangegeven een team met inspecteurs naar de fabriek van HEG Electronics te sturen.
Oftewel, de externe partij die de spullen levert voor samsung gaat hier de mist in. Er wordt een beetje gesuggereerd dat Samsung hier verantwoordelijk is.

@ inflexus

Lees het artikel en find out!

[Reactie gewijzigd door Dakreal op 22 juli 2024 18:02]

Ik vind de titel daarin ook misleidend.
Het lijkt wel of Samsung hier als heilig wordt gezien. Er zijn wel erg veel "goedpraat" reacties.
Heeft niets met goedpraten te maken. De titel is misleidend, waardoor het idd lijkt dat Samsung er schuldig aan is, maar ja als de titel was : "Kinderarbeid ingezet bij HEG Electronics" zal dat minder aanslaan als nu.
Dat deed men bij Apple ook, en toen was het commentaar niet van de lucht.

Terwijl dat Foxconn was, niet Apple. Of een partij als HEG Electronics, maar niet Apple.

Nu zijn de reacties toch een heel stuk - verdacht veel - milder.
Ben ik met je eens, doch het maakt ook nog een verschil hoe een Apple en een Samsung ermee omgaan...en dan bedoel ik niet richting de media, maar hoe ze er daadwerkelijk over denken.
Tevens zoals al aangehaald zijn wij net zo de boosdoener als verwende consumenten die voor niks het nieuwste van het nieuwste willen.
Anderzijds kan ik me ook vinden in het feit dat de kinderen zo wel inkomen weten te vergaren wat voor een aantal toch echt noodzaak is om brood op de plank te krijgen.
Het was niet eens alleen foxconn. Het waren een aantal gevallen verdeelt over een aantal subcontractors.
Een enkel geval kan gebeuren omdat er ook kinderen zijn die zelf de boel oplichtten en met valse papieren komen. Omdat kinderarbeid verboden is, is het taak van de bedrijven om dat te controleren, iets wat ook niet altijd gebeurt. Ook hier staan normaal sancties op.

In dit geval gaat het om grootschalige kinderarbeid, als de schattingen kloppen was 5% van de arbeiders onder 16-.
Bij Apple was er een bedrijf met structureel misbruik bij, daarmee is het contract verbroken. De andere bedrijven kregen sancties.

Ik ben benieuwd wat Samsung gaat doen met zowel de controleur als HEG Electronics...

[Reactie gewijzigd door curumir op 22 juli 2024 18:02]

Oftewel, de externe partij die de spullen levert voor samsung gaat hier de mist in. Er wordt een beetje gesuggereerd dat Samsung hier verantwoordelijk is.
Vreemd. De meeste mensen hier op Tweakers vinden dat Apple verantwoordelijk is voor de Foxconn taferelen, maar Samsung is dat in dit geval niet?
Dit nieuws hoeft eigenlijk niet te verbazen... hoe triest het ook is. Ben er ook fel op tegen, maar China staat nu eenmaal bekend dat ze ook kinderen aan het werk zetten. Met de lonen die volwassen en kinderen krijgen is het vaak moeilijk rond te komen voor een gezin, dus dan maar met z'n allen werken.

Bij Foxconn en soortgelijke bedrijven in China krijg ik altijd hetzelfde idee als met de mijn: daar werkte ook iedereen, omdat dit een van de weinige manieren is om aan geld te komen.

Wat betreft de inspectie, ik denk niet dat die veel uithaalt. Ik hoop dat op den duur dit wordt tegen gegaan, maar ik vrees dat de prijzen dan omhoog zouden gaan wat China niet wil. Ze willen geen extra concurrentie door bv India of waar dan ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.