Apple ontdekt fors meer kinderarbeid bij toeleveranciers

Apple heeft in 2012 bij meerdere toeleveranciers misstanden gevonden, waaronder kinderarbeid: het aantal ontdekte gevallen daarvan ligt fors hoger dan in 2011. Bij één leverancier werden zelfs 74 minderjarigen ontdekt. Ook verkapte slavernij kwam voor.

Waar in 2011 nog maar 19 gevallen van kinderarbeid werden ontdekt bij toeleveranciers van Apple, groeide dit aantal in 2012 naar 176 gevallen. Dat blijkt uit het nieuwste supplier responsibility report van Apple. In 106 gevallen was er op het moment van het onderzoek nog sprake van kinderarbeid; in 70 gevallen ging het om gevallen van kinderarbeid in het verleden. De overtredingen vonden plaats in 11 verschillende fabrieken. In de meeste gevallen was volgens het bedrijf uit Cupertino geen sprake van opzet. In één geval, waarbij een Chinese fabriek 74 minderjarigen in dienst had, was dat wel zo. Apple heeft de banden met dat bedrijf verbroken. Net als veel andere technologiebedrijven leunt Apple zwaar op Aziatische toeleveranciers.

Het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak is van de stijging van het aantal ontdekte gevallen, omdat ook het aantal uitgevoerde onderzoeken naar toeleveranciers fors is gestegen: waar in 2011 nog 229 onderzoeken werden verricht, waren dat er vorig jaar 393. Bij hoeveel van deze onderzoeken naar kinderarbeid werd gekeken, is onduidelijk; een deel van de onderzoeken heeft betrekking op andere zaken, zoals aandacht voor het milieu en de veiligheid van medewerkers. Toeleveranciers die worden betrapt op kinderarbeid, worden door Apple verplicht om hun te jonge werknemers op eigen kosten naar school sturen en hun salaris door te betalen.

Apple, dat sinds 2006 jaarlijks de resultaten van zijn onderzoek naar toeleveranciers presenteert, ontdekte in acht fabrieken gevallen van verkapte slavernij. Mensen werden daarbij gedwongen om te werken om bijvoorbeeld een schuld af te betalen; vaak gaat deze vorm van slavernij gepaard met mensenhandel. Iemand moet daarbij bijvoorbeeld voor niets werken om de overtocht terug te betalen.

Verder vond Apple bij veel bedrijven misstanden op het gebied van salaris. Medewerkers kregen bijvoorbeeld te weinig betaald als ze overwerkten of bij feestdagen. Bij 90 fabrieken kregen medewerkers kortingen op hun salaris opgelegd als straf. In totaal moesten toeleveranciers vorig jaar 2,3 miljoen dollar aan te weinig betaald salaris terugbetalen aan medewerkers. Bij 34 fabrieken vond discriminatie van zwangere vrouwen plaats. Tot slot waren veiligheidsmaatregelen bij veel fabrieken ondermaats: zo droegen medewerkers in 53 fabrieken niet genoeg beschermende uitrustingen, in 38 fabrieken zaten nooduitgangen op slot en in 72 fabrieken werden gezondheidsrisico's niet goed genoeg in de gaten gehouden. Zo kregen medewerkers die röntgenmachines opereerden geen dosimeters uitgereikt.

Kinderarbeid bij Apple - 2013

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-01-2013 • 12:20

179

Reacties (179)

179
172
101
8
1
19
Wijzig sortering
Misschien offtopic, maar iedereen is altijd tegen kinderarbeid, maar zo simpel ligt het vaak niet. Mensen in grote delen van de wereld zijn compleet afhankelijk van het feit dat hun kinderen ook werken in inkomsten hebben. Als hun kinderen niet werken hebben ze niet genoeg geld om eten te kopen. Is dat een wenselijke situatie? Nee natuurlijk niet, maar je kan niet simpel zeggen: kinderarbeid mag niet meer. Dat komen veel mensen in de problemen. Het probleem moet structureler aangepakt worden wat dat betreft. En dat is iets wat Apple goed doet: kinderen naar school en salaris doorbetalen. Een goed initiatief!

En nog een punt is natuurlijk dat we allemaal zo goedkoop mogelijk zo gaaf mogelijke electronica kunnen kopen. Als iedereen netjes betaald zou worden en goede voorwaarden zou hebben, dan zouden veel artikelen een veelvoud kosten. Wij zijn zelf ook verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden. Want wij willen niet teveel betalen.

Verder natuurlijk wel goed nieuws dat Apple zich hier mee bezig houdt!

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2024 04:18]

Dat het soms noodzaak is dat kan, maar het is niet de taak van de leverancier of van Apple om dit op te lossen. Dat is een taak voor de overheid d.m.v. bijvoorbeeld een kinderbijslag.

Voor de duidelijkheid, ik doel met het oplossen het oplossen van het inkomsten tekort. Het is wel de taak van de leveranciers en Apple om kinderarbeid te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 23 juli 2024 04:18]

Helaas blijkt dat de overheid de prioriteiten anders heeft en dat is natuurlijk bezwaarlijk. Tot die tijd (want het zal wel even duren voordat de politiek dit kan omzetten), is dit een prima actie om ervoor te zorgen dat je NU al voor verbetering kunt zorgen.

Toch blijf ik het raar/jammer vinden dat ze daar nog steeds blijven produceren. Net als andere merken overigens. Al zal dat er mogelijk weer mee te maken hebben dat ze nu die mensen anders weer op straat zetten. Blijft een lastige situatie.
Het probleem bij kinderarbeid is dat kinderen fulltime werken en dus niet naar school kunnen. Die kinderen worden na verloop van tijd ook volwassen en komen op eigen benen te staan, en gaan dan ook weer kinderen produceren die vervolgens gaan werken om de boel nog wat op te kunnen brengen.
Stuur die kinderen naar school, als ze daarmee klaar zijn kunnen ze tig keer meer verdienen dan een hongerloontje in een fabriek, waardoor hun kinderen niet meer hoeven te werken maar ook gewoon naar school kunnen gaan.

Hier in NL zie je bijna hetzelfde: heb je een goede opleiding gehad, dan kan je gewoon banen krijgen van minstens 2000 euro bruto per maand. Heb je geen opleiding gehad, dan mag je alleen ongeschoold werk gaan doen, vaak ook maar parttime en mag je je handje ophouden bij de bijstand. Nu hebben die verre landen geen bijstand en moeten de kinderen dat maar opknappen, daar zit het grote probleem.
Misschien offtopic, maar iedereen is altijd tegen kinderarbeid, maar zo simpel ligt het vaak niet. Mensen in grote delen van de wereld zijn compleet afhankelijk van het feit dat hun kinderen ook werken in inkomsten hebben.
Het probleem is daar dan ook een vicieuze circel. Geen gled, dus veel kinderen die dan weer meer geld kosten, die dan weer het zelfde probleem hebben en ook veel kinderen krijgen.

Een flink exponentiele groei, die het probleem niet oplost dat er geen geld is. En hoe zeer ik die mensen ook de hulp van hulporganisaties gun, wat is de lange termijn visie ervan? Minder mensen sterven daar door de hulp, maar ze krijgen niet minder kinderen.

Het aantal geboortes moet daar flink worden terug gedrongen om de lange termijn problemen daar te voorkomen en dat kan alleen door er voor te zorgen dat ze voldoende kunnen eten zonder dat er 10 kinderen moeten werken.

En nee ik heb geen directe oplossingen voor die problemen. Misschien dat het helpt als sommige bedrijven geen associale marges aan winst behalen en zorgen dat een deel daar van gaat naar de mensen die het daadwerkelijk maken.
Als je kijkt naar de laatste kwartaalcijfers van Apple en ziet dat Apple 13.1 miljard dollar winst maakt op een omzet van 54.5 miljard dollar en Apple 8 dollar betaalt aan Foxconn om één iPhone te assambleren heb ik wel het gevoel dat Apple (en vele andere bedrijven, no rant to Apple) de fabrieken in China veel netter kunnen uitbetalen dan dit waardoor kinderarbeid niet meer nodig is.

En als je de cijfers niet gelooft: zoek zelf even op Google: 'iPhone 4S 16GB kost $196 USD om te maken' en de kwartaalcijfers kun je hierop Tweakers vinden.
Maar hoezo zou een hogere marge bij de toeleverancier leiden tot minder kinder arbeid?
Daarnaast leg je dan volledig geen verantwoordelijkheid bij de toeleverancier, je beloont ze notabene voor slecht beleid.

Overigens is zijn productie kosten maar een klein onderdeel van de totale kosten.
Productiekosten is maar één deel van de totale kost, maar 25% is pure winst, dus 75% kosten hebben ze dan.

Je kan wel gaan afdwingen: wij betalen 5% meer als jij je arbeiders 3% meer betaalt.
Super dat dit onderzocht word door Apple, daar kunnen een hoop bedrijven in de kleding branche een voorbeeld aan nemen.
Ik denk dat de meesten onder de fabrikanten dit wel 'in de gaten' houden.
Bijvoorbeeld:

Sony is liev O+ ---- rapport
HTC is liev O+ ---- PDF van de AVA waar een kopje 'CSR' in staat
Sharp is liev O+ ---- rapport
HP is liev O+ ---- Rapport
Vodafone is liev O+ ---- Rapport; en per regio zelfs aparte rapportjes
Samsung is ook liev O+ ---- Samsung heeft ook een leuk, jofel PDF-rapportje

Allemaal met een leuke open jofele toon, en allemaal een leuk jaarlijks pdf-rapport.

Daarbij, slechte publiciteit is één ding. Maar het kan ook dat je gewoon strafbaar bent. Immers, wanneer je had kunnen weten dat er misstanden plaatsvinden, en je doet er niets aan (en laten we eerlijk wezen, als het goed is weet je wat er bij toeleveranciers gebeurt, zeker wanneer een groot deel van het, zo niet het gehele proces onder jouw controle valt), ben je gewoon strafbaar.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn zaken als kinderarbeid en slavernij ook in landen als China gewoon verboden.

Je noemt verder het voorbeeld van de kledingbranche. Nike is in dit opzicht wel een mooi voorbeeld. Gaf ook ooit een miljoenenbedrag uit ter verbetering van de omstandigheden van medewerkers in lageloon-landen, en vervolgens twee keer zo veel om te promoten dat ze zo sociaal verantwoordelijk bezig waren.

Wat is de reden dat Apple of andere organisaties dit soort zaken publiceren? Soortgelijke goodwill wellicht. Blijkt ook wel uit de toon van het rapport. De vraag is wat er uiteindelijk wordt gedaan om dit soort organisaties als toeleverancier per definitie uit te sluiten.

De industriële sector is erg groot en iedere kleinere speler is vervangbaar. Je kan dus feitelijk een rondje blijven doen als technische industrie. Apple stapt over, Sony (of welk ander techbedrijf dan ook) stapt in (want ze hebben zich zgn. inmiddels verbetert).

De hele grote jongens staan onder strengere controle, maar worden sowieso nooit gedropt als toeleverancier. Denk aan een Foxconn. Daar gebeuren meerdere misstanden per jaar, zijn hele CSR (Corporate Social Responsibility)-organisaties op toegespitst, en nog komen ze om de zoveel tijd in het nieuws wegens misstanden.

Een paar grote klanten hebben zich georganiseerd in de Fair Labor Association die zgn. de sociale verantwoordelijkheid binnen verschillende industrieën in de gaten moet houden, maar een organisatie als dit is natuurlijk een wassen neus, aangezien het een gevalletje van belangenverstrengeling up the wazoo is.

De nutteloosheid blijkt ook wel uit uitspraken door de CEO van de FLA over hoe erg hij onder de indruk was van Foxconn terwijl een week ervoor nog meerdere explosies hadden plaatsgevonden waarbij doden waren gevallen.
Bron

Niet voor niets is er dan ook een organisatie die ingesteld is op het controleren van de FLA, de FLA Watch. Wellicht aanleiding van meerdere kritieken van de USAS (United Students Against Sweatshops) en WAAKE-UP over de FLA. Een CSR-oganisatie die een CSR-organisatie in de gaten houdt, go figure. Wat zegt dat over de legitimiteit van de eerste organisatie?

Kortom, het zegt niet zoveel. Allemaal geven ze een geluid uit dat ze sociaal verantwoordelijk willen ondernemen. Maar bepaalde spelers komen herhaaldelijk in het nieuws. Feitelijk gaat het principe over het niet moeten kijken naar wat mensen zeggen maar naar wat ze doen ook in dit geval op.

Het is lastig om uit te maken wie ècht is, en wie de rol speelt op basis van wat ze zelf naar buiten brengen. Je kan de actualiteit in de gaten houden, maar over de een (bijv. Apple) wordt nu eenmaal meer naar buiten gebracht dan de ander (we zouden dit soort artikelen op Tweakers nooit over bijv. Sharp vinden).

Er is wel een GoodGuide waar het eea bijgehouden wordt. Ik weet niet hoe betrouwbaar het is, maar wanneer ik de resultaten terug kijk, komt het wel zo'n beetje overeen met de ideeën die ik had. Apple blijkt het matig te doen als je 'Cell Phones' en 'Electronics' aanvinkt. In alle eerlijkheid doet Samsung het binnen de door GoodGuide gestelde kaders wel goed, net als Sharp, Sony en HP. HTC en Vodafone (die nog het hardst schreeuwt in dit opzicht, ook naar de eigen medewerkers, kan ik uit eigen ervaring zeggen) zitten in de lagere regionen van Apple.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 02:26]

Een werkomstandigheid wel of niet goedkeuren is gebaseerd op subjectieve meningen en cultureel bevooroordeelde visies. Wat men hier in het westen minimaal wil hebben als werknemer, zoals een bovenmodaal salaris, ziekteverlof en advdagen kan je ook zien als subjectief zwak gejammer. Een werknemer in china heeft misschien minder eisen en wil gewoon zijn gezin kunnen onderhouden. Door die typische westerse bemoeinis word zijn fabriek daar weer gesloten door zogenoemde misstanden en heefr hij helemaal geen opties meer. Andere kant van het verhaal he.
Ik vind het redelijk om ervan uit te gaan dat een westers bedrijf met enige redelijkheid westerse normen hanteert. Dat wil zeggen dat we hier niet doen aan het uitbuiten van mensen. Laat a.u.b. duidelijk zijn dat de praktijken binnen bijv. een Foxconn, waar ze veel kritiek om krijgen, zeker niet normaal zijn in China. Als in het nieuws komt dat Foxconn aan kinderarbeid doet, gaat het om kinderarbeid volgens Chinese normen (onder de 16).

Arbeid- en overige productiekosten liggen al veel lager daar. Dàt moet de reden zijn. Niet de mogelijkheid om extra uit te buiten.
Mijn punt is meer dat van dat ingrijpen het er daar ook niet altijd beter van word. Soms hebben mensen liever een slechte baan dan helemaal geen baan. Je kan dat wegmodden maar het is wel zo. Wat bijvoorbeeld voor de 1 een terrorist is, is voorde ander een vrijheidsstrijder.
"Als in het nieuws komt dat Foxconn aan kinderarbeid doet, gaat het om kinderarbeid volgens Chinese normen (onder de 16)."

Gelukkig maar dat onze westerse norm geen kranten-folder bezorgers toelaat onder de 16...

Oh wacht...

Er is verschil tussen arbeid en arbeid, al dan niet door kinderen.
Niet alle arbeid door kinderen valt onder kinderarbeid.
mja ik ben in principe tegen kinderarbeid, zeker als het hele jonge kinderen betreft maar...

Op deze manier hebben ze (danwel de ouders) wel ietwat inkomen en dus eten. Het alternatief (geen kinderarbeid) en dus geen eten is ook niet echt een leuk vooruitzicht.

We moeten dit per definitie niet willen, en het is goed dat Apple er iets aan doet, maar zorg er dan aub ook voor dat de kinderen er niet op achteruit gaan.

Ben wel benieuwd naar de gemiddelde leeftijd van deze kinderen. Als minderjarig de definitie is dan doet de gemiddelde supermarkt ook aan kinderarbeid. (vanaf 15).

[Reactie gewijzigd door kjast op 23 juli 2024 04:18]

Anoniem: 411917 @kjast25 januari 2013 13:02
Heel triest dat er blijkbaar sinds 2007 al ruwweg minimaal 10% van de leveranciers kinderen misbruikt.

in de ideale wereld gaan de kinderen inderdaad naar school zodat ze later betaald werk kunnen doen. Indeze wereld zou dan ook de papa en/of Mama het werk kunnen doen wat nu de kinderen doen, voor een beter loon en daar de kinderen van kunnen voeden.

helaas werkt het zo niet.
echter, als die kinderen niet werken werkt er iemand anders op hun plaats die dan weer eten heeft voor zichzelf en evt. familie.

Blijft het probleem dat er volgens mij gewoon niet genoeg werk en eten is voor iedereen dus of die kids er nu wel of niet werken er is altijd wel iemand 'de klos'

Mensen die dit dogen moeten ze aan pakken, dan maar iets minder geld & winst naar de CEO in een ander land en iets meer geld voor de arbeiders (en hun kinderen) - ok ook idealistisch ik weet het ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411917 op 23 juli 2024 04:18]

triest sinds 2007?

Dit soort dingen gebeuren al jaar en dag in landen als china en hun buren. Daar is niets vreemds aan en wij de Ollanders weten dit al minstens 25 jaar.
Dat in die culturen kinderen werken is ook niets mis mee, het zijn wij Hollanders die vinden dat dat niet mag en ze naar de hogere school moeten. welke hogere school dan ? die is er helemaal niet in de middle of noware daar in China. WIJ bepalen domweg iets wat daar helemaal niet is..
Het gaat om het fenomeen kinderarbeid door lichterlijke dwang zonder keuze (wat dus fout is), dat een kind daar vanaf zijn 12e gaat werken is heel normaal, deden ze hier amper 70 jaar geleden ook gewoon hoor.
Is dit slecht.? neuh niet echt, het zijn wel mensen die weten van aanpakken ipv pappen en nathouden of zielug doen...Daar kan de jeugd van nu een voorbeeld aan nemen, die klagen gelijk en zijn dan ziekjes,,, of ojee 1 kilo te zwaar waar is de arbo......

De huidige jongeren van Nederland zijn veel te paps geworden en weten niet meer wat te doen en vinden alles erg zonder te weten hoe dat voorheen ging in Nederland laat staan in het buitenland, dan zijn we bang dat "de buitenlanders" ons hun cultuur opdringen zoals "islam" gedoe ect, dat kan echt niet we bepalen zelf onze cultuur wel, maar we vergeten we keihard dat wij het zelfde doen bij die buitenlanders zonder dat we zelfs in dat land wonen...

Ga me dat maar eens uitleggen...
Menig hollander (incl de politiek) moet eens zijn blindeerklep afdoen en die smartfoon van zich afleggen, Omdat ze dingen beginnen te roepen die al 10 tallen jaren heel gewoon zijn en ze nu pas door krijgen.. De echte wereld speelt zich buiten op straat of in de fabriek af hoor, niet in een kantoorgebouw of school.

Als Apple nu een echte kerel is verlagen ze hun prijzen omdat hun spullen door goedkopere werknemers in elkaar zijn gezet. Al moet ik het dan nog niet maar goed.
Makkelijk gezegd hoor, "iets minder geld naar de CEO". Nu stap je wel erg gemakkelijk over je rol als Apple klant heen. Wordt het niet tijd dat we toegeven dat Apple producten hier in het Westen veel te goedkoop zijn, als je ze voor 1 week @ minimumloon kunt kopen terwijl de werknemers er maanden voor moeten sparen?
Probleem is de cultuurverschillen die voorkomen dat daar vakbonden of zoiets dergelijks ontstaan. Als men gedwongen werd, betere lonen daar uit te betalen zou dat voor iedereen beter zijn.

Voor ons hier (minder offshoring) voor hun daar (betere welvaart).
Ergens vind ik de hele discussie een ontzettend hypocriete discussie.

Wij hebben kinderarbeid zelf ook gehad, en in onze westerse 'beschaving' is dit niet meer acceptabel. Maar goed, wij zijn er groot mee geworden, waarom mogen zij dat niet?
dient de westerse wereld zijn wil op te leggen aan de nog niet geheel 'ontwikkelde' wereld?
Anoniem: 449482 @Snuffel25 januari 2013 13:31
Ben het compleet met je eens, ik had het er toevallig gisteren nog met mijn vader over (en dan ook over 3e wereld landen e.d. waar wij zo nodig moeten ingrijpen en bijv. ontwikkelingshulp).

Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk goed dat er dingen als mensenrechten zijn, maar kijk eens hoe het er hier aan toe ging pakweg 100 of 200 jaar geleden..

(R)evoluties ontstaan vanzelf, ik heb er ook enigszins mijn twijfels bij of wij er wel goed aan doen om onze 'westerse' wil op te leggen aan bepaalde landen of bevolkingsgroepen.

Het is nou immers ook niet zo dat wij het zo geweldig goed voor mekaar hebben (bijv. absurd hoge bedragen voor 'topmensen', maar ondertussen moeten er wel steeds meer mensen aankloppen bij de voedselbank...), en wie bepaald wat goed is?

Daarbij speelt cultuur imo ook een belangrijke rol, wij 'westerlingen' denken over veel zaken anders dan men bijvoorbeeld in Azie of Afrika denkt.

Zolang het niet te gek gaat vind ik dat dergelijke landen soms best wat meer dingen zelf mogen uitzoeken en proberen hun eigen weg te vinden in plaats van dat 'wij' ze daar bij willen sturen.
>Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk goed dat er dingen als mensenrechten zijn, maar kijk eens hoe het er hier aan toe ging pakweg 100 of 200 jaar geleden..

@ digitalbulllet

Hier sta ik achter. Het verbeteren van verwerpelijke processen (zoals in dit geval kinderarbeid) is een natuurlijk proces dat zich voordoet als de frictie tussen vrije marktwerking en beleidsvormers oploopt.

Het volk overwint uiteindelijk toch wijst de geschiedenis uit. Noem maar eens één slecht gerund land waarin een repressief beleid heerst dat géén positieve veranderingen doorgemaakt heeft... Alles komt uiteindelijk wel goed!!
Noem maar eens één slecht gerund land waarin een repressief beleid heerst dat géén positieve veranderingen doorgemaakt heeft.
Noord Korea is aan z'n derde dictator toe. Hongersnoden zijn er vaker dan vroeger. Revoluties zijn volstrekt onmogelijk omdat de essentiele communicatie ontbreekt.
Anoniem: 415197 @Snuffel25 januari 2013 13:11
Goed punt, maar dit is een moeilijke discussie. De mensen die hieronder lijden zullen namelijk zelf geen profijt hebben van dit "opgroeien" van hun wereld.

Ik zou het goed vinden als die mensen daar in China wat meer een stem zouden krijgen, en zich zouden kunnen verenigen in een vakbond. Misschien moet daar eens de focus naartoe gaan. Dan kunnen ze namelijk zelf onderhandelen over wat ze wel en niet acceptabel vinden. Op dit moment zijn het maar roependen in de woestijn, logisch dat die mensen daar radeloos van worden.
Anoniem: 118226 @kjast25 januari 2013 12:48
Kinderarbeid is leuk om kinderen wat bij te laten verdienen. Als kinderarbeid nodig is om het gezinsinkomen boven het bestaansminimum uit te tillen is er wat mis.

En dan is er met name wat mis met de westerse wereld. De arbeidskosten zijn niet zo'n groot percentage van de kostprijs, en als dat betekend dat een telefoon een paar tientjes duurder wordt (iets van 10%?) dan vind ik dat best. Als je dat niet kan betalen is het vette pech. Dan koop je maar geen telefoon of een goedkopere. Het is echt van de gekke dat hier iedereen loopt te pronken met dure electronica (en elk jaar het nieuwste topmodel, uiteraard) en daar creperen de kinderen. Helaas is er nog geen Max Havelaar electronica.
dus je vind het niet erg als ik als fabrikant drie 12-jarigen in dienst neem ipv 2 18+ die veel meer zouden kosten?
dit is een taak van de overheid, waarbij apple een klacht moet indienen bij vermoeden, maar zij zijn zelf geen instantie met onderzoeksrecht.

Hiermee willen ze enkel hun imagoschade beperken om tegelijkertijd wel misbruik te kunnen blijven maken van de uitbuiting van de werknemers.
Apple mag onderzoeken wat zij wil, en van leveranciers eisen wat zij wil. Het is juist van levensbelang dat bedrijven als Apple hier het voortouw nemen, want overheden zijn veel te traag om hier tegen op te treden, om nog maar niet te spreken over eventuele corruptie onder ambtenaren of zelfs het compleet niet erkennen van basale mensenrechten bij sommige overheden.

Apple doet er heel goed aan hier zelf verantwoordelijkheid te nemen. Deels doen ze dat natuurlijk omdat ze er commercieel belang bij hebben, en dat hebben wij als consumenten dan weer in de hand.
zeg je hier nu werkelijk dat als apple dit niet gedaan zou hebben dat er mensen doodgaan daardoor..??

Als een amerikaan op zijn leren stoel een beslissing moet nemen tussen aandeelhouders tevreden houden of een kindje wat werkt, is de keus snel gemaakt hoor.. Bedrijven waren vroeger meer begaan met de mensen dan vandaag de dag, ook in nederland.. Mensen zijn nu echter alleen nog maar een product geworden.
(ga maar eens kijken in nederland waar al die "familie bedrijfjes" zijn gebleven met hard voor de zaak en personeel, die zijn er vrijwel niet meer. Kapot gemaakt voor het grote geld.)
Mensen doen rare dingen voor geld, wat de mensheid nu exact met geld heeft weet ik niet maar men is er dol op.

#SR-2013 help de zielige kindjes in china... zoiets dan maar doen.?
Leuk klagen webcamjan, maar zorg dan wel voor bronnen. Vandaag nog in het NRC: 55% van de bedrijven in NL vallen binnen de definitie familiebedrijf en ze zijn goed voor een bijdrage van 52% aan het BBP.
'Ruim de helf van de economie' vind ik nou niet bepaald 'zijn er vrijwel niet meer'
een voorbeeld vrij lokaal ook. Wessels bouwbedrijf (condor-wessels ect ect)

Een bouwbedrijf waar je vroeger nog iedereen kende en de baas jou kende, maar door groot te willen doen en de vele opkoperij van bedrijven is het een grote speler geworden. Niks mis mee hoor.
Maar het sociale karakter is er vanaf en dat is wat je zag in de jaren 90 waar alles maar gefuseerd moest worden. Het ene na het andere familie bedrijf waarvan sommige al over de 100 jaar bestonden van vader op zoon was ineens een overname kandidaat door fusie.
Links en rechts mogen ze nog wel te boek staan als familie bedrijf maar zijn dat niet meer door hun groote.

Echte familie bedrijven zijn niet groot die willen klein blijven door overzicht te houden samen met het personeel.
In de jaren 90 heb ik heel wat van deze familie bedrijven kapot zien gaan als ondernemer, waar mijn wijlen vader vroeger al zei.: de 1e generatie bouwt het op, de 2e volgt op en de 3e breekt alles af (lees als maakt de centjes op, verbrast het bedrijf ect ect) en juist dat zag je destijds veel gebeuren..

Vraagje ken jij je baas dwz de oprichter van het bedrijf, en kan je daar vrijelijk mee praten als er wat is.? of waar je terecht kan als je prive problemen hebt.? De kans dat je ja gaat zeggen is klein, heel erg klein.
Uit de hoofdtekst:
Toeleveranciers die worden betrapt op kinderarbeid, worden door Apple verplicht om hun te jonge werknemers op eigen kosten naar school sturen en hun salaris door te betalen.
Apple doet er wel degelijk iets aan, waar de overheid sterk verzaakt. Dat Apple hier de rol van de overheid op zich neemt (=machtsvertoning) kan ik in dit geval enkel toejuichen.

De kinderen hadden al geen toekomst, konden zoals gezegd niet eten omdat ouders geen inkomen hadden en dus moesten ze wel gaan werken.
Ze werken toevallig bij een toeleverancier van Apple, worden ontdekt in een onderzoek en worden doorbetaald naar school gestuurd. Hierdoor hebben ze wel degelijk een toekomst. Ze leren lezen, schrijven en een vak.

De fabriek zal hopelijk beter nadenken voor ze opnieuw kinders aannemen. Anders zijn ze bij het volgende onderzoek weer zuur. Misschien is dit zelfs beter dan direct alle banden breken.

Ik heb persoonlijk niet veel met iProducten, maar niets dan hulde voor Apple in deze aanpak.


edit: typo

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 23 juli 2024 04:18]

Wat ik me wel afvraag is of hele arme kinderen daar, als ze dan niet meer aangenomen worden, wel een toekomst hebben?
a) ze hebben geen inkomsten
b) ze kunnen nu ook niet meer bij apple werken
Hoe komen ze dan nu terrecht?

Het probleem is van veel diepere structurele aard, en het niet participeren van Apple is volledig marketing technisch van aard.
Ik vind hypokriet dat apple hier de moraal ridder loopt uit te hangen en ben eigenlijk verbaasd dat sommige tweakers zich zo makkelijk door zo'n publicatie een deken over de ogen laten trekken (wat ik af te lezen aan reacties hier dan)
Misschien is de reden daarvan wel wishfull thinking, zo kunnen ze tenminste zonder schuldgevoel van hun iGear genieten.

Let wel als Apple dit onderzoekt zullen ze alleen onderzoeks resultaten naar buiten brengen als het hun in een goed daglicht stelt.
Zie bijvoorbeeld Zembla van gisteravond over massale bijensterfte, en door de chemische industrie gesponsorde studies daarover, zogenaamd door de universiteit van Wageningen.

@ Steenvoorde:
Dat heb ik ge-le-zen, echter heb ik het over de kinderen die straks geen werk hebben (nu nog baby zijn en straks niet meer aangenomen worden) hoe cru dat ook klinkt, wat zal daarvan worden? Hongerbuik? of wat?
Ik blijf bij mijn standpunt dat ik Apple hier de hypokriete moraalridder vind uit hangen.

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 23 juli 2024 04:18]

Le-zen: Apple verplicht de fabrikant de kinderen op kosten van de fabrikant naar school te sturen en verplicht de fabrikant het salaris door te betalen. In mijn ogen geen betere manier om die kinderen een toekomst te geven.
Dat is raar, als Apple er niks aan doet krijgen ze alles en iedereen over zich heen. Nu heeft men schijnbaar een beleid hierop gemaakt en nu is het plots een trucje om imago schade te beperken. Bij sommigen zullen ze nooit goed kunnen doen.
En natuurlijk heeft men recht om dit te onderzoeken en hierop eisen te stellen bij hun toeleveranciers. Als je het aan de overheden overlaat is het maar de vraag of er iets gebeurt.
Je kunt je ook afvragen hoe het ooit zover heeft kunnen komen. Kennelijk heeft Apple zulke wurgcontracten met haar leveranciers, dat de werknemers daar (vaker dan bij concurrenten) de dupe van worden en er ontoelaatbare situaties ontstaan. Het gaat hierbij niet alleen om Foxconn, maar ook om andere bedrijven als Wintek. Achteraf heeft dit veel imagoschade opgeleverd voor Apple en daar kom je niet zomaar vanaf.
Waarom is het de taak van de overheid? Apple neemt daar toch producten af, als ze geen kinderarbeid willen dan is de fabriek hun inkomsten kwijt want dan kiest Apple een andere fabriek om te laten produceren.
Anoniem: 395839 @hypz25 januari 2013 12:27
Niet alleen de kledingbranche, maar zo'n beetje elk bedrijf dat producten in Azië laat produceren, met andere woorden zo'n beetje elk bedrijf :)
Tja, maar is het ook niet zo dat wij in het westen bij voorkeur 3 x niks willen betalen voor iets ?
Dus is het alleen de schuld van de fabrikanten of.... ?
En ja dan worden helaas verkeerde keuzes gemaakt over hoe en waar te produceren. Op een gegeven moment zit je op de kostprijs van een stukje katoen en dan moet je ergens anders je "winst"proberen te halen als leverancier :(
Ik wil wel eens weten wat ze er aan gaan doen? Mooie cijfers allemaal en een goed begin dat ze met één fabriek hun banden hebben doorbroken, maar wat met de rest?
Dit:
Our preference is to fix problems so they don’t happen again rather than just fire the supplier—which would likely let these violations continue for other customers. However, if a violation is particularly egregious, or if we believe a supplier is not fully committed to stopping the behavior, we terminate our relationship with that supplier and, when appropriate, report the behavior to the proper authorities.
Dit zou je met een cynische insteek ook kunnen lezen als dat ze gewoon voor hun leveranciers blijven kiezen op basis van andere motieven die ze belangrijker vinden, en ze blijven verbeteren in termen van CSR bij die toeleveranciers, omdat ze wel moeten omdat ze daar niet weg willen.

Wat precies de norm is voordat ze de relatie stopzetten, blijven ze vaag over. Foxconn is al jaren de belangrijkste toeleverancier van Apple en een hoop andere techbedrijven. Het komt al jaren herhaaldelijk in het nieuws en overige actualiteit wegens misstanden. Ze zijn ondertussen alleen maar gegroeid als partner en nog nooit heb ik gelezen dat ze ook maar één grote klant zijn kwijtgeraakt.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 04:18]

Dat staat toch in het artikel? De kinderen worden doorbetaald, en op kosten van de fabriek naar school gestuurd. Bovendien: als blijkt dat diezelfde fabriek volgend jaar weer kinderarbeid heeft, dan wordt de boel minder leuk, want dan kun je stellen dat er sprake is van opzet. En dan zijn ze Apple als klant kwijt.
Toeleveranciers die worden betrapt op kinderarbeid, worden door Apple verplicht om hun te jonge werknemers op eigen kosten naar school sturen en hun salaris door te betalen.
In totaal moesten toeleveranciers vorig jaar 2,3 miljoen dollar aan te weinig betaald salaris terugbetalen aan medewerkers.
Er zijn dus sancties als het bedrijf verder wil blijven werken met Apple.
"Toeleveranciers die worden betrapt op kinderarbeid, worden door Apple verplicht om hun te jonge werknemers op eigen kosten naar school sturen en hun salaris door te betalen."
"In totaal moesten toeleveranciers vorig jaar 2,3 miljoen dollar aan te weinig betaald salaris terugbetalen aan medewerkers. "

Dit bijvoorbeeld?
2,3 Miljoen, dat is peanuts. Risco wel waard lijkt me, als je geen waarde hecht aan de hieraan gerelateerde rechten, natuurlijk. Dus je kan je afvragen of deze actie daadwerkelijk iets voor stelt.
Wat is er mis met kinderarbeid?

Sorry hoor, maar het proberen uit te roeien is niet zo 1-2-3 de oplossing. Die kinderen worden "gevraagd" om geld in het laadje te brengen, omdat het gezin anders van de straat moet leven. Het alternatief voor die kinderen is criminaliteit, of (voor de meisjes) nog erger/zieliger.

Sure, kinderen moeten op school zitten om te leren. En dat is eigenlijk ook arbeid, alleen dan voor hunzelf. Maar je moet het totaalplaatje zien, en niet alleen met oogkleppen kinderen zien werken voor geld.

Slavernij moet natuurlijk wel uitgeroeid worden.
Ja, klinkt wel heel fijn _Thanatos_, maar Apple is een westers bedrijf..en in het westen is kinderarbeid verboden.
Als Apple kinderarbeid gewoon zou toestaan zou het hele westen schande spreken en Apple een zeer slechte reputatie krijgen en velen in het westen zouden niks meer met Apple te maken willen hebben.

Vind het al heel netjes dat Apple de bedrijven verplicht die kinderen naar school te sturen en mee te laten betalen.

In sommige Afrikaanse landen is het heel gewoon dat kinderen van 12 al sex hebben..zouden wij Westerlingen die die kant op gaan er dan ook maar aan mee moeten doen??

Wat er mis is met kinderarbeid?? Alles..het is verkeerd..het hoort niet.
Dat het in sommige landen helaas zo is en omdat families vaak niet anders kunnen doet daar niks aan af..het blijft in feit natuurlijk niet kunnen.
Die mensen zijn dan naïef. Ten eerste is verboden niet hetzelfde als schande. Kinderarbeid is hier verboden omdat kinderen moeten leren ipv werken, niet alleen maar omdat het in de wet staat. Zonder die wet zouden kinderen hier ook niet werken, omdat we *vinden* dat ze naar school moeten en we dus schande spreken van werkende kinderen.

In de 2e- en 3e-wereldlanden is die wet er inderdaad niet, maar de consencus is kennelijk dat kinderen best mogen werken (anders zou het niet gebeuren). Maar er schande van spreken is hetzelfde als schande spreken van een andere niet-bestaande wet, zoals de niet-bestaande belastingplicht in Luxemburg.

Om het iets verder door te trekken: Apple ontdekt dat hun partnerorganisaties in China censuur toepassen. Schande! Hoewel, is dat een schande? Gedeeltelijk, want hoewel wij het slecht *vinden*, daarginds is het gewoon wetgeving.

En de rest:
In sommige Afrikaanse landen is het heel gewoon dat kinderen van 12 al sex hebben..zouden wij Westerlingen die die kant op gaan er dan ook maar aan mee moeten doen??
Waarom is dat slecht? Er vanuit gaande dat het allemaal netjes gaat, ons getalletje 18 (en in sommige landen 20 of 21) is slechts arbitrair. De wet zegt "18 = volwassen", dan mag je drinken, rijden, sexen, en werken. Maar het is slechts een wet die dat zegt, die eeuwen geleden gemaakt is. Een arbitraire leeftijd die in principe van persoon tot persoon anders is. Nou is 12 wel een hele grote stap, maar als jongeren eerder volwassen worden, lijkt die 18 te hoog. Het is ook weer een stukje bescherming, dus ik zeg dan ook niet dat die 18 omlaag moet. Maar ik onderbouw het tenminste; dat zie ik jou niet doen.
Wat er mis is met kinderarbeid?? Alles..het is verkeerd..het hoort niet.
Wederom, je onderbouwt het niet. Ik zeg dat het "slecht" is, omdat we kinderen vol moeten duwen met kennis die ze op dat moment helemaal niet willen hebben, ze in schoolbanken zetten en zeggen dat ze 8 uur per dag stil moeten zitten en zich op de lerares moeten concentreren. Dat is beter dan kinderarbeid, omdat ze daar na die 18 de vruchten van plukken als ze wél mogen werken. Tot zover de onderbouwing.

Je moet het niet met westerse oogkleppen bekijken, zo simpel is het eigenlijk. Verplaats je in de cultuur en gebruiken en situaties die in dat land bestaan, en vraag je dan pas af wat beter is, en of er een compromis te vinden is.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 04:18]

In de 2e- en 3e-wereldlanden is die wet er inderdaad niet
Ook dat valt te bezien.

De VN heeft bijvoorbeeld de Verklaring voor de rechten van het kind opgesteld. En China is dus wel lid van de VN.

Op basis hiervan is er dus wel degelijk enige vorm van regelgeving op dit gebied en is het niet slechts een "wij westerse landen vinden".... de uitvoering laat wel te wensen over maar dat is een ander verhaal.
@_Thanatos_

Veel onderbouwing heb ik niet nodig om te weten dat het slecht is.
Heb reportages gezien over kinderarbeid en de verhalen gelezen.
En dat alleen al laat zien dat kinderen die de hele dag aan het werk zijn echt niet gelukkig zijn.

Kinderen waar nu al op jonge leeftijd veel druk zit vanuit de familie om maar geld in het laatje te brengen heeft niks meer met westers of oosters te maken.
Kinderen die hier zo'n 6 uur naar school gaan (hoezo 8 uur??) en vaak 's middags vrij zijn om lekker te voetballen en te spelen zijn een stuk gelukkiger dan de kinderen die daar 8 tot 10 uur in fabrieken werken zonder met vriendjes te kunnen spelen.

De kids hier hebben dan ook nog elke week gym, schooluitjes, kunnen vriendjes maken, met leeftijdsgenootjes spelen, doen echt wel wat meer dan alleen maar stil in de klas zitten.
Dan heb ik het er nog niet eens over dat je door opleiding je jezelf kunt onwikkelen en je veel leert, wat deze fabriekskinderen dus niet tot nauwelijks hebben. Die kunnen dagen in fabrieken werken en meer niet.
Daar heb je geen onderbouwing voor nodig maar gewoon je ogen en je menselijk gevoel.

Tuurlijk, veel zaken kun je op cultuur gooien en tuurlijk hoeft niet de hele wereld zoals in het westen te leven.
Maar kinderarbeid vind ik in principe gewoon niet kunnen..en ik weet dat het helaas niet anders is in sommige landen..maar dat maakt het nog niet goed.
Ten eerste klopt het niet wat je zegt. In landen als China en India ligt de arbeidsgerechtigde leeftijd misschien lager, maar dat wil niet zeggen dat zij niet net zo goed een verbod hebben voor kinderen die jonger zijn. In China ligt die leeftijd op 16 jaar, en die wordt inderdaad vaak overschreden. De controle is in dat soort landen, bij dat soort organisaties veel lastiger. Niet alleen gaat het om een land dat ontzettend groot is met ontzettend veel mensen en veel industrie die als organisatie ontzettend groot zijn. Maar die landen zelf hebben de organisatie van de controleconstructen niet goed op orde. Heck, dat is hier niet eens het geval.

Foxconn is een van die organisaties die makkelijk onder de radar kan opereren. Meermaals komen zij in het nieuws wegens het praktiseren van kinderarbeid. En dat gaat dan niet om zaken die in China normaal zijn.

Voorbeeld.

Dit gaat dan dus niet om Westerse optieken, maar gewoon de wet zoals die in China er ligt die overtreden wordt, en kàn worden en waarbij, als je realistisch bent, dit soort ontdekkingen niets anders zijn dat een dweilveeg onder een lopende kraan.

Verder kun je wel degelijk een Westerse kijk toepassen. Als we in het Westen bepalen dat bepaalde zaken afkeurenswaardig zijn, kunnen Westerse bedrijven daarvoor in China er misschien niet op aangekeken worden, maar hier wel. Als je westers bent, en die normen onderschrijft, ben je hypocriet wanneer je je laat bedienen door krachten die die normen overschrijden.
Dat het soms noodzaak is dat kan, maar het is niet de taak van de leverancier of van Apple om dit op te lossen. Dat is een taak voor de overheid d.m.v. bijvoorbeeld een kinderbijslag.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderbijslag

Voor de duidelijkheid, ik doel met het oplossen het oplossen van het inkomsten tekort. Het is wel de taak van de leveranciers en Apple om kinderarbeid te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 23 juli 2024 04:18]

Dat heet verantwoordelijkheid nemen.
Ze zijn een hoge boom, die dus veel wind vangt. Als ze het zelf niet onderzoeken doet een ander het, en levert dat weer bergen negatieve publiciteit op.

Of zeg je op zo'n moment ook dat Apple daar niets aan kan doen en dat de verantwoordelijkheid volledig bij de overheden ligt ?

[Reactie gewijzigd door edwingr op 23 juli 2024 04:18]

Hoge bomen vangen veel wind. Nu is Samsung de hoogste maar daar hoor je geen kritiek over op Tweakers.
De landen waar het om gaat hier zijn zo rijk dat ze makkelijk allerlei luxe voorzieningen als kinderbijslag kunnen invoeren natuurlijk.... Saillant detail is dat veel van de landen waar kinderarbeid is eerst door ons een paar eeuwen zijn leeggeroofd en nu zelf iets op mogen bouwen.
Ik denk als ze in dat soort landen de kinderbijslag introduceren, dat men alleen maar nog meer kinderen maakt, om aan die bijslag te komen. De kinderbijslag was volgens mij ook in het leven geroepen om de "productie" een beetje op gang te krijgen, maar zeker niet om kinderarbeid te ontmoedigen.

Je zou ook kunnen denken aan een oplossing die in het midden ligt: kinderen mogen bijv niet meer dan 4 uur per dag werken. Of zoals hier, de schoolplicht voor kinderen instellen. Basisscholen eventueel gratis maken helpt natuurlijk ook.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 04:18]

Als ik die grafiek goed lees kwamen er dus in 2012 bij bijna de helft van de onderzochte fabrieken misstanden aan het licht? Dat vind ik nogal wat. Het kan natuurlijk zijn dat deze onderzoeken alleen plaatsvonden als er al een vermoeden was, maar zelfs dan is 176 een gigantisch aantal. Een kwalijke zaak.
Gelukkig onderneemt Apple wel stappen tegen deze toeleveranciers.
Anoniem: 398509 @MicScott25 januari 2013 12:32
Volgens mij lees je het verkeerd.

In 1 fabriek kunnen meerdere ontdekte gevallen zijn, bij eentje waren er dus zelfs 74.
De tekst geeft ook aan dat er in 11 fabrieken gevallen van kinderarbeid waren ontdekt, in de 393 onderzochte fabrieken.
Dat heb ik inderdaad verkeerd begrepen. 't Is (vind ik) natuurlijk ook vreemd om het aantal onderzoeken tegen het aantal 'gevallen van kinderarbeid' weer te geven.
Vergeet niet dat in sommige fabrieken honderdduizenden mensen werken. Dat er dan een paar misstanden zijn is niet heel raar.

De fabriek waar het wel overmatig was hebben ze dus in zn geheel uit de supply chain verwijderd.
Anoniem: 478065 25 januari 2013 15:45
Apple laat zien dat het actief bezig is de Kinderarbeid aan te pakken, alleen al daarom zal ik nooit voor een goedkoop dump product kiezen. Ik sta wel even bij stil bij de arbeidsvoorwaarden toen ik mijn iPad 4 had aangeschaft, want ook ik weet dat deze jong volwassenen in China lange dagen moeten draaien om de Wereld die luxe te geven.

Op hun eigen Foxconn Productie werken continu mensen van Apple op H&R, maar zelfs bij de Camera, Touchscreen, Batterij en andere onderdelen laten ze eigen mensen controles doen. Veel meer kan je niet doen.

Apple doet echt alles haar producten, en het logo niet te besmeuren met uitbuiting, milieuvervuiling en dat soort zaken. En ik denk dat ze niet meer kunnen doen dan dit.
Je ziet het iets te rooskleurig. Wat Apple doet is telkens optreden als ze er in de media mee worden geconfronteerd en dus wanneer hun imago deukjes op kan lopen. Eerst een wereldwijd bericht dat Chinese milieuorganisaties Apple toeleveranciers van X beschuldigen en vervolgens gaat Apple pas met ze praten.
Ik heb niet echt het idee dat ik te naïef ben, maar dat je gewoon keuzes moet maken, helemaal brandschoon kan je geen producten in de markt zetten, je moet leveranciers kunnen vertrouwen, en ook ik weet dat Apple zelf kortingen als sancties gebruikt, dus zelf ook economisch voordeel halen als er misstanden worden aangetoond.

Apple is de grootse, en is als bedrijf heel gevoelig voor terechte kritiek, en zal alles doen om het zelf dan zelf op te lossen. Ik zie anderen nooit iets doen, en ik zie Greenpeace nooit zelf fabrieken verbeteren in China.
Als Apple de marges die ze maken iets kleiner zouden maken, dan zouden ze dit soort praktijken al kunnen voorkomen. Van de andere kant moeten de bedrijven in China ook hun marges maken. Misschien de prijs iets hoger maken. De fanboys kopen het toch wel.

De consument heeft helaas weinig keuze. Je kunt fair-trade bananen en chocolade kopen, dier'vriendelijk' vlees, maar een mensenrechten- en milieuvriendelijke telefoon is moeilijk te vinden.

BTW: Greenpeace is een milieuorganisatie, geen mensenrechtenorganisatie. Daarnaast zijn ze wel degelijk in China bezig... http://www.greenpeace.nl/...zoekresultaten/?all=China
Als Apple de marges die ze maken iets kleiner zouden maken, dan zouden ze dit soort praktijken al kunnen voorkomen
Denk dat je meer moet denken in
"Als Apple de marges die ze maken iets kleiner zouden maken, dan zouden de hooggeplaatsten bij en aandeelhouders van hun toeleveranciers wat meer geld ontvangen"
Ik ben dan niet zon Apple fan maar volgens mij is Apple de enige die hier echt onderzoek naar doet, in de lage lonen landen is dit volgens mij eerder normaal dan vreemd. Denk dat de meeste bedrijven als HTC en Samsung ook dit soort toeleveranciers heeft.
Ik denk dat het voornamelijk komt omdat Apple regelmatig in het nieuws is gekomen vanwege slechte situaties bij hun toeleveranciers. Hoeveel bedrijven laten hun producten niet bouwen bij Foxcon? Apple werd er altijd sheef op aangekeken.

En van de andere kant, Apple heeft enorme marges op hun producten, en ze bedingen (net als de rest denk ik) steeds lagere kosten voor de productie door de omvang van de orders. Dit werkt bij de toeleveranciers natuurlijk ook het een en ander in de hand. Dits is Apple niet direct schuld, maar de mentaliteit daar is dat het wel kan.

Het is gewoon een probleem wat op de lange termijn maar op een manier word opgelost: hogere productie kosten voor Apple en de rest van de westerse bedrijven daar.

Het is gewoon een simpel sommetje: als er daar betere leef omstandigheden moeten komen, dan stijgen de lonen en dan gaat de economie er daar ook op vooruit. Dan word het een grotere markt waar westerse landen gaan afzetten, en voor je het weet is het geen lage lonen land meer. India is al niet meer zo interessant voor bedrijven.

Je kunt dit trucje natuurlijk een aantal keer herhalen, maar ooit houd het op als het steeds meer een wereld economie word. Misschien dat wij tegen die tijd in een lage lonen land wonen :+
Het is ook een stukje verantwoordelijkheid die ze extra hebben door de manier waarop ze zich profileren. Het open vriendelijke bedrijf met mooie apparaten, witte onschuldige kleur, een soort van Apple-familiair-idee rondom alles wat ermee te maken heeft.

Je kan er dan prat op gaan dat mensen jou nauwer in de gaten gaan houden of je dat imago ook naleeft. Maar sowieso zou het onderdeel moeten zijn van dat imago en zou je dus zelfs hogere normen moeten hanteren dan je concurrenten die zich gewoon als een simpele industriële speler neerzetten zonder het idee van die positieve emoties van 'wij zijn beter, leuker, mooier'.

Derhalve is het dus in het geval van Apple extra treurig wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, en het niet alleen net zo goed gebruik maakt van de verschillende lage loon-land voordelen, die een Foxconn kan bieden, maar hier zelfs een stap verder in gaan dan veel van die globale spelers onder de tech-fabrikanten volgens o.m. GoodGuide.
Maak er gerust ieder electronica bedrijf van.
Wanneer valt het onder kinderarbeid? Wanneer ben je minderjarig in een bedrijf? Ik was als elf jarig jochie super blij dat ik in de tuinbouw kon werken. Ook al was het vijf graden. Ik snap die ophef nooit. Als het vrijwillig is en de omstandigheden goed, school er niet onder lijdt waarom niet?

Vind dat kinderen gerust met een werk mentaliteit opgevoed mogen worden. Op het HBO kwam ik achterlijk veel mensen tegen die nog nooit hadden gewerkt. Vind je het gek dat de werkloosheid onder de jeugd zo bizar hoog is.

Heb vaak het idee dat men hier zoo fel op reageert omdat ze vinden dat het moet. Net o zoals dat ophef over het milieu en opwarming van de aarde. Gewoon weer een trend waar het bedrijfsleven weer en goede naam mee proberen te werven. Serieus, welk kind wordt er nou slechter op door te werken?
Was het met je eens tot je allerlaatste zin.

Die kinderen moeten het. Daarnaast zien ze van de centjes zelf bijzonder weinig terug. Meeste gaat naar de familie, de rest naar het treinticket om met nieuwjaar naar huis te kunnen. Naast eens in de paar weken/maand een keer de stad in om 10 hard verdiende euros (omgerekend) uit te geven aan uitgaan of een keer wat lekkers eten.

Ja vroeger had ik twee krantenwijken, ochtend krant, om 05:00 je bed uit en dan als je klaar was door naar school. Ook als het -5 was of plensde van de regen. Is dat "goed" voor een kind? Ik koos ervoor, omdat je zo op jonge leeftijd geld kon verdienen. Maar dat kan je, evenals jouw tuinbouw baantje, niet vergelijken met dit soort kinderen. Ik kon gewoon stoppen toen ik het zat was. Ik ging daarnaast naar school. Ik hoefde geen kost&inwoning te betalen.

Kijk bijv de docu "china blue" eens.

[Reactie gewijzigd door rotterdams op 23 juli 2024 04:18]

Anoniem: 382732 @AOC25 januari 2013 13:01
Als er over kinderarbied wordt gesproken wordt bedoeld dat kinderen full time moeten werken en geen tijd hebben om onderwijs te genieten. Wat jij als elf jarig jochie deed is toch heel wat anders. Ik neem aan dat het voor jou om een extra zakcentje ging en niet om het gezin van te onderhouden.
Dus..... ja, als dat een paar uur per week is of op een zaterdag. Alleen jammer genoeg hebben we het hier over een normale werkweek. M.a.w. naar school kunnen ze niet....
Daar worden kinderen dus echt niet beter van.

Kinderarbeid is niet hetzelfde als een vakantie/weekend baantje!

Ook een leuke, de oorzaak van jeugdwerkloosheid is het gevolg van de jeugd die nooit een vakantie/weekend baantje heeft gehad. Laat mij niet lachen....
Anoniem: 382732 25 januari 2013 12:58
Kinderarbeid moet je natuurlijk proberen uit te bannen, maar vergeet niet dat het nog niet zo heel lang geleden hier ook niet zo vreemd was dat kinderen na de lagere school gingen werken. Mijn vader (nu 71) ging op z'n 13e de leerschool in en begon met werken op z'n 14e. Dat vinden we nu onacceptabel, maar de situatie in veel landen is vergelijkbaar met die bij ons enkele decennia geleden.

Je kunt je ook afvragen wat het alternatief is voor die kinderen in Azie (op dit moment). Als ze direct naar school kunnen als ze geen arbeid meer kunnen verrichten zou heel mooi zijn, maar zijn die scholen daar? Het lijkt me dat dat eerst geregeld moet zijn voordat je kinderen uit de fabriek haalt.
Helemaal gelijk, maar het grootste probleem blijft het inkomen van het gezin. Als de kinderen niet meer werken wie verdient er dan het geld voor het eten etc.
Het klinkt mooi kinderarbeid afschaffen maar dat kan gewoon zo 1,2 3 niet.
Anoniem: 16328 25 januari 2013 13:48
Apple is een van de weinige bedrijven die er zo nadrukkelijk aandacht aan schenkt wat voor een probleem als dit alleen maar goed is lijkt me, ondanks dat de motieven van Apple minder oprecht overkomen. Apple heeft natuurlijk in voorgaande jaren altijd de vruchten geplukt, geen appels maar keiharde dollars, van deze goedkope arbeid bij toeleveringsbedrijven. Nu is Apple erg druk bezig met het creëren van een positief imago.
Exact, dit rapport had ook uit 2006 kunnen stammen... nu ze gecasht hebben proberen ze hun populariteit te vergrootten met dit soort initiatieven. Goed dat ze het doen, dat dan weer wel. Voor mijn gevoel echter behoorlijk mosterd na de maaltijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.