Apple heeft in 2012 bij meerdere toeleveranciers misstanden gevonden, waaronder kinderarbeid: het aantal ontdekte gevallen daarvan ligt fors hoger dan in 2011. Bij één leverancier werden zelfs 74 minderjarigen ontdekt. Ook verkapte slavernij kwam voor.
Waar in 2011 nog maar 19 gevallen van kinderarbeid werden ontdekt bij toeleveranciers van Apple, groeide dit aantal in 2012 naar 176 gevallen. Dat blijkt uit het nieuwste supplier responsibility report van Apple. In 106 gevallen was er op het moment van het onderzoek nog sprake van kinderarbeid; in 70 gevallen ging het om gevallen van kinderarbeid in het verleden. De overtredingen vonden plaats in 11 verschillende fabrieken. In de meeste gevallen was volgens het bedrijf uit Cupertino geen sprake van opzet. In één geval, waarbij een Chinese fabriek 74 minderjarigen in dienst had, was dat wel zo. Apple heeft de banden met dat bedrijf verbroken. Net als veel andere technologiebedrijven leunt Apple zwaar op Aziatische toeleveranciers.
Het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak is van de stijging van het aantal ontdekte gevallen, omdat ook het aantal uitgevoerde onderzoeken naar toeleveranciers fors is gestegen: waar in 2011 nog 229 onderzoeken werden verricht, waren dat er vorig jaar 393. Bij hoeveel van deze onderzoeken naar kinderarbeid werd gekeken, is onduidelijk; een deel van de onderzoeken heeft betrekking op andere zaken, zoals aandacht voor het milieu en de veiligheid van medewerkers. Toeleveranciers die worden betrapt op kinderarbeid, worden door Apple verplicht om hun te jonge werknemers op eigen kosten naar school sturen en hun salaris door te betalen.
Apple, dat sinds 2006 jaarlijks de resultaten van zijn onderzoek naar toeleveranciers presenteert, ontdekte in acht fabrieken gevallen van verkapte slavernij. Mensen werden daarbij gedwongen om te werken om bijvoorbeeld een schuld af te betalen; vaak gaat deze vorm van slavernij gepaard met mensenhandel. Iemand moet daarbij bijvoorbeeld voor niets werken om de overtocht terug te betalen.
Verder vond Apple bij veel bedrijven misstanden op het gebied van salaris. Medewerkers kregen bijvoorbeeld te weinig betaald als ze overwerkten of bij feestdagen. Bij 90 fabrieken kregen medewerkers kortingen op hun salaris opgelegd als straf. In totaal moesten toeleveranciers vorig jaar 2,3 miljoen dollar aan te weinig betaald salaris terugbetalen aan medewerkers. Bij 34 fabrieken vond discriminatie van zwangere vrouwen plaats. Tot slot waren veiligheidsmaatregelen bij veel fabrieken ondermaats: zo droegen medewerkers in 53 fabrieken niet genoeg beschermende uitrustingen, in 38 fabrieken zaten nooduitgangen op slot en in 72 fabrieken werden gezondheidsrisico's niet goed genoeg in de gaten gehouden. Zo kregen medewerkers die röntgenmachines opereerden geen dosimeters uitgereikt.