Brazilië klaagt Samsung aan wegens slechte arbeidsomstandigheden

De Braziliaanse overheid is een rechtszaak begonnen tegen Samsung. De arbeidsomstandigheden in een fabriek van Samsung in de Amazone zouden zeer slecht zijn. Zo zouden werknemers tot 15 uur per dag moeten werken en nauwelijks pauze krijgen.

Volgens de Braziliaanse aanklagers heeft Samsung diverse wetten overtreden in de fabriek in de Braziliaanse plaats Manaus. In de fabriek zouden circa zesduizend mensen werken. Volgens de aanklagers worden de Samsung-medewerkers gedwongen om binnen 6 seconden een batterij, oplader, hoofdtelefoon en handleiding in een verpakking te proppen. Sommige werknemers zouden dit proces 6800 maal per dienst moeten uitvoeren. Voor de hele assemblage van een smartphone zou een werknemer slechts 85 seconden de tijd krijgen, terwijl het inpakken van een televisie niet langer dan 4,8 seconden mag duren.

Naast de hoge werkdruk zouden werknemers ook te lange dagen maken, zo meldt ook de organisatie ReporterBrasil. De werktijd in de Samsung-fabriek zou tot 15 uur per dag bedragen, waarbij werknemers meer dan 10 uur per dag moeten staan. Er zou 27 dagen per maand gewerkt moeten worden.

De aanklagers stellen dat Samsung met dergelijke arbeidsomstandigheden de Braziliaanse wetgeving schendt. Zij eisen een schadevergoeding van ruim 80 miljoen euro van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Samsung zegt in een reactie dat het de beschuldigingen gaat onderzoeken en volledig zal meewerken met de overheid. Ook stelt het bedrijf dat het ernaar streeft om zijn medewerkers een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving te geven. Het bedrijf deed, net als concurrent Apple, al soortgelijke beloften voor zijn werknemers in China.

Fabriek van Samsung in Brazilië

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-08-2013 • 16:46

107

Submitter: 3dfx

Reacties (107)

107
103
74
1
1
0
Wijzig sortering
als Samsung hier effectief rechten/wetten mee schendt, is het toch eenvoudig aan de werknemers gewoon op te stappen. niemand verplicht hen voor Samsung te werken...
In het grootste deel van Brazilië is die keus niet zo makkelijk. Het is net als in alle andere arme landen: werken om te overleven en dat wordt gretig uitgebuit door megacorporaties.
Nou ja, "uitgebuit door megacorporaties"...

Je hebt (ten dele) wel gelijk, maar dat komt omdat de consument het zo wil. Daarom ook wordt hier nog maar zo weinig geproduceerd.

Voor heel veel producten is het simpelweg zo, dat wanneer ze hier geproduceerd zouden worden, de consument toch kiest voor producten die gemaakt zijn in landen waar de in dit artikel vermelde arbeidsomstandigheden gelden. Simpelweg omdat het goedkoper is.

Dat betekent dus ook dat wanneer de arbeiders in Brazilië (maar natuurlijk ook China enz.) vergelijkbare arbeidsvoorwaarden zouden hebben als wij in Nederland, dat de producten ook te duur zouden worden. Stel dat in Brazilië de arbeidsvoorwaarden drastisch verbeterd zouden worden, dan betekent dat dat een telefoon een tientje duurder zou worden. Dezelfde telefoon uit China kost dan nog steeds een tientje minder. En voor welke telefoon denk je dat de meesten onder ons gaan kiezen na raadpleging van de Pricewatch?

De enige manier om dit te doorbreken is wanneer bedrijven door óf een soort van keurmerk (jawel, nog één erbij met alle bureaucratie en kosten....) zouden kunnen krijgen, óf doordat bedrijven zich inspannen voor goede voorwaarden en dit in hun marketingcommunicatie integreren om zodoende een goede reputatie op dit vlak op te bouwen. Of, en dat is het meest wenselijk lijkt me, dat de consument zich bewust gaat worden van hetgeen zij veroorzaken maar ook kunnen beïnvloeden. Door bewust te kopen en dus ook te eisen van leveranciers dat zij producten laten produceren onder redelijke condities.

Dit is natuurlijk niet enkel met electronica het geval. Koop je Van Bommel schoenen of Santoni's? Of voor minder dan de helft van het geld Chinese spekzoolstappers? Ik kies regelmatig voor het eerste, evenals bij mijn horloge. En bij mijn telefoons idem, tot voor kort althans. Volgens mij worden er in Europa geen telefoons meer gemaakt, zelfs Nokia heeft zich gedwongen gezien productie te verplaatsen naar lage lonen landen (dit moet ik echter nog uitzoeken, mogelijk dat er in Europa nog wel wat geproduceerd wordt).

Kern van het verhaal is dat mensen zich suf kopen, niet alleen electronica, maar het hele huis volstouwen met allerlei goedkoop speelgoed, meubeltjes en tierlantijntjes (Blokker, Marskramer, IKEA, Scapino, H&M, en ga zo maar door), veelal geproduceerd door bekende en minder bekende merken. De omstandigheden waaronder al deze goedkope, maar o zo prachtige en onmisbare, spullen worden geproduceerd laat zich raden.

Niet zo lang geleden kwam Apple ermee in het nieuws, nu Samsung. Gelukkig wel, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Deze bedrijven lopen in de gaten door hun omvang en succes en worden daarom kritisch bekeken door de wereld. Terecht overigens. Maar er gebeurt nog veel meer, met arbeidsomstandigheden waarbij niet alleen lang wordt gewerkt en onder bizarre tijdsdruk, maar ook onder ongezonde omstandigheden. Wat dacht je van de kankerdorpen in China? Waar zoveel troep in het milieu terechtkomt dat niet alleen werknemers er last van hebben, maar inwoners in hele gebieden beangstigend veel ziekteverschijnselen tonen.

Ja, natuurlijk dragen bedrijven een verantwoordelijkheid. Maar de burger evenzo. Wel decennialang 'op de barricaden' voor goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, maar vervolgens heel hypocriet zelf het huis vol proppen met troep dat onder soms erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd.

Dus ook een kwestie van hand in eigen boezem.

Overigens verbaast het mij dat een bedrijf als Apple hier niet veel eerder op is ingesprongen. Zij weten fantastische marges te behalen op hun producten, hetgeen ze een geweldige voorsprong geeft ten opzichte van de concurrentie. Waarom dan niet bouwen aan een reputatie dat je goed voor mensen zorgt? Het zou niet enkel heel nobel zijn, maar in mijn ogen ook een geweldige marketing. Voor mij zou het een overweging vormen om een product van een dergelijk merk te kopen (hetgeen ik al doe met andere producten, niet genoeg, maar toch). En ik denk dat dat past in deze tijd, ondanks de crisis. We gaan steeds meer naar een maatschappij waar het niet zozeer draait om wat je hebt, maar wat je bent (niet in de zin van status, maar hoe je als mens bent). Of is dit enkel wishful thinking van mij?

[Reactie gewijzigd door Edddd op 23 juli 2024 15:38]

Er is wel een heel groot verschil: Apple kwam in het nieuws vanwege subcontractors (o.a. Foxcon). Dit is zover ik kan afleiden uit het bron-artikel een fabriek van Samsung zelf. Het is in dit geval dus (als het artikel klopt) Samsung zelf die heel erg fout bezig is!
Qua verantwoordelijkheid is er inderdaad een groot verschil. Zakelijk gezien dan, want ethisch maakt het niet uit.

Qua invloed is het verschil echter gering. Apple (bijvoorbeeld) kan heel erg veel invloed uitoefenen op subcontractors. Hetgeen ook heel gebruikelijk is binnen de industrie. Ook op het gebied van scholing, veiligheid en overige arbeidsomstandigheden en zelfs -voorwaarden.

De vraag is dan ook niet of dat gebeurt, maar in welke mate de opdrachtgever dat doet.
Nja, je kan wel nagaan dat er in een relatief arm land als Brazilië veel corruptie heerst en omkoping en dergelijke aan de lopende band gebeuren. Controles en dergelijks zullen dus wel zoveel mogelijk gemanipuleerd worden, vandaar dat Brazilië zelf dus ook aan de bel trekt.
Anoniem: 499360 @Edddd14 augustus 2013 19:02
Maar dat is nu net het verschil. Apple doet er ook wat aan. Apple krijgt nooit daadwerkelijk te zien wat er zich in de fabriek afspeelt. Als er iemand van Apple langskomt zal dat bezoek zo gemanipuleerd worden dat de bezoeker zich in een sfeer bevindt waar de werkomstandigheden aanvaardbaar lijken. Het is dus echt wel moeilijk voor Apple om te weten wat er nu echt gebeurt in die fabrieken.

Apple heeft ondertussen zijn verantwoordelijkheid genomen en de Foxconn arbeiders die voor Apple werken hebben beter werkomstandigheden gekregen. Maar springt er iemand bij Foxconn van het dak die Nokia telefoons maakt of voor een ander merk dan komt er in het nieuws dat een Apple arbeider van het dak sprong.

Maar hier heeft Samsung echt alle touwtjes in handen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499360 op 23 juli 2024 15:38]

Dus even kort door de bocht, jouw oplossing als ik tussen de regels door lees is om alleen dure merken te kopen want alle goedkope merken zijn alleen zo goedkoop omdat ze mensen uitbuiten?
Kom nou zeg, zo simpel is het echt niet. Je geeft zelf al aan dat een telefoon misschien 10 euro duurder zou worden als de arbeidsomstandigheden beter worden. Nou prima, dat zou ik er wel voor over hebben. Maar om dan drie keer zoveel voor mijn schoenen te betalen zoals jij voorstelt? Nee, echt niet.
Ook noem je bv ikea. Nou kan ik momenteel niet echt vinden waar die hun spullen produceren, maar volgens mij is dat veelal een stuk dichter bij huis dan de traditionele lagelonenlanden. Bij mijn gegoogle vond ik alleen dat ze "de fout" in gingen in de jaren 80 (gedwongen arbeid in oost duitsland), maar hoe ze het nu doen zie ik zo snel niet. Hoe moet je als consument nu dan weten of ze zo goedkoop zijn vanwege slim werken en schaalvoordeel, of omdat ze mensen uitbuiten? Sorry, ik heb niet het kapitaal zoals jij blijkbaar om domweg een paar duizend euro tegen een bank aan te gooien en er maar op te vertrouwen dat het door goed betaalde vakmensen in mijn eigen deel van de wereld gemaakt is.
Uiteindelijk is dat inderdaad een belangrijke overweging:
Wil je alleen maar meer consumeren? Of wil je bewust consumeren?
Voor veel mensen is het toch meer een kwestie van wil je alle naar onze maatstaven noodzakelijke dingen kunnen kopen? Schoenen van 200+ zijn echt niet voor iedereen weggelegd hoor. Ik weet dat veel tweakers een leuk inkomen hebben en daardoor wellicht een beetje vertekend beeld van de wereld hebben, maar als je met je gezin van een minimum of weinig daarboven inkomen rond moet komen dan piep je wel anders.
Zoek nog eens naar een Renault fabriek in België (Vilvoorde gesloten). Of Philips productielijnen in Nederland,...?
Low Cost is negatief voor onze samenleving. Doordat alles goedkoper geproduceerd moet worden gaat de productie naar het buitenland. De verkopers hier in de Benelux moeten minder verdienen (en dan hebben we het niet over de x-aantal web shops die met prijzen goochelen/ en nadien wel snel overkop gaan),... Dit is een vicieus spiraal.

Ik koop bewust niet op sites als aliexpres.

En Europa doet hier vrolijk aan mee, door ook nog eens subsidies te gaan betalen voor alles en nog wat (zonder echte noodzaak. Denken we maar aan de geluidsschermen en aquaparken in Polen waar in eerste geval niemand woont maar er wel 3 rijen schermen staan! en ten tweede waar niemand van de lokale bevolking naar de zwembaden kunnen gaan doordat ze geen geld hebben)
Dat tientje extra op een toestel van 700 euro zal menig consument aan de reet roesten. Je hebt het dan namelijk over een prijsverschil van slechts 1,4 procent.

Het zijn de fabrikanten die dat tientje extra marge koste wat het kost willen hebben.

Apple heeft bijvoorbeeld zo'n gigantische winst gemaakt en zo'n enorme marge op z'n producten dat het op geen enkele andere wijze te verklaren is dan geldwolverij:
http://www.apple.com/nl/p...urth-Quarter-Results.html
Let op trouwens dat die balans in miljoenen wordt uitgedrukt!

Apple heeft een marge van zo'n 44 procent op zijn producten. Dat is tamelijk veel me dunkt. Op een toestel van 700 euro is dat een dikke 300 euro pure winst.

Daar kunnen best een paar tientjes vanaf zodat je:
1) het in de eerste plaats al niet in een el cheapo-land hoeft te laten maken.
2) ,als je het dan toch in een el cheapo-land laat doen, de arbeidsomstandigheden aldaar flink kan verbeteren.
3) de klanten niet hoeft op te lichten met die belachelijk hoge prijzen.
We gaan steeds meer naar een maatschappij waar het niet zozeer draait om wat je hebt, maar wat je bent (niet in de zin van status, maar hoe je als mens bent). Of is dit enkel wishful thinking van mij?
Wishful thinking helaas. De enige mensen die meer geven om hoe je als mens bent dan wat je hebt noem je "echte vrienden". En die zijn in het algemeen erg schaars.

De hele marketing/reclame handel doelt er alleen maar steeds meer op om jou als consument aan te praten dat je alleen wat voorstelt als je hun product koopt.


Auto's, telefoons, koffiezetapparaten, noem het maar op ... als je die hebt ben je ineens een succesvolle zakenman en iedereen kijkt naar je om omdat je wat voorstelt.

Als je deze deodorant spuit lopen de lekkere wijven als gehypnotiseerd bij bosjes achter je aan. En dan stel je dus wat voor tegenover al die andere mannen die met open mond gadeslaan hoe jij als de rattenvanger van Hamelen over de boulevard banjert.

Hele stiekeme hersenspoeling is het. En de ellende is dat mensen al op zeer jonge leeftijd geconfronteerd worden met die "gedachtegang" en gaan er dus ook echt in geloven. En dit dreunt uiteraard ook door in het verwachtingspatroon wat zij vervolgens van andere mensen hebben.

Helaas zijn "wij mensjes" in het algemeen te duf om hier doorheen te prikken.

Als je doelt op bedrijven: vergeet het maar. Het belangrijkste doel van een bedrijf is simpelweg winst maken. Al het andere (werknemers, millieu, status) is ondergeschikt en zal moeten wijken voor de winst.

Het is zelfs al zo dat er per definitie meer winst gemaakt moet worden dan het jaar daarvoor. Zoniet dan spreekt men al over verlies.

Sterker nog: als de stijging in de winst afneemt dan wordt er al spastisch gedaan en donderen de bedrijven de werknemers er al uit.

[Reactie gewijzigd door VOODOO_WILLIE op 23 juli 2024 15:38]

In een discussie als deze zijn er nooit winnaars. Er wordt meer speelgoed geproduceerd dan telefoons. Er zit meer electronica in al dat speelgoed dan in je telefoon.

Even je een rekenvoorbeeld geven voor speeldgoed en dat tientje extra waar je 't over hebt.

Bij Bart Smit liggen bijvoorbeeld helicopters voor 25 euro.
BTW is 21%.
Die halen we eraf.

Bruto prijs 20.60 euro

Bart Smit wil daar zeker 10.60 euro op verdienen en koopt direct in bij de fabrikanten in China.

Die krijgen dus 10 euro.

Die willen minimaal factor 100 winst maken op elk product, anders kun je een speelgoedfabriek en/of mobieltjes fabriek niet runnen natuurlijk.

Dus productieprijs inclusief proceskosten, arbeidsloon en energie, kortom de hele mikmak van constante en variabele kosten is 5 euro.

De daadwerkelijke constante costen zijn daarvan boeien nu niet.
Stel we gooien die met 10 euro omhoog waar je 't over hebt.

Dan is dus de productieprijs ineens 15 euro.
Fabrikant MOET dan verkopen voor 30 euro
Bart Smit zou dat dan moeten verkopen voor 60 euro ex en dat is inclusief BTW dan 60 * 1.21 = 72.6 euro

Je tientje extra productiekosten brengt de winkelprijs dus factor 3 bijna omhoog.

Realiseer je je dat doordat al dat speelgoed in China geproduceerd wordt, dat ook alle kleine kogellagers in China geproduceerd worden?

Ik bouw hier speelgoedrobots. Letterlijk elk dingetje moet ik uit China importeren. Motortjes, batterijen worden al sinds decennia niet meer hier geproduceerd.

Heb je enig idee dat voor kleine aantallen producten (paar duizend), de vervoerskosten van al die kleine onderdeeltjes het grote probleem zijn?

Kun je beter de hele mikmak in China laten produceren!

Wat ik wel zeker weet is dat als ik 't ding voor factor 3 hogere prijs dan concurrentie in de winkel laat neerleggen, dat ik er 0 verkoop, als hij er ueberhaupt nog komt te liggen.

Dat speelgoed van hierboven van 72 euro komt natuurlijk niet bij Bart Smit in de winkel te liggen. Ze willen een bepaald bedrag per vierkante meter verdienen en producten waarmee ze dat niet halen, die komen dus de winkel niet in.

Juist Nederland met al zijn semi-monopolieposities van ketens is het onmogelijk om kleine aantallen producten te verkopen wegens de vierkante meterprijs die ze in de winkels willen maken.

Dus krijg je dan 1 grote eenheidsworst met in elk dorp en elke stad dezelfde producten en komen kleine jongens die hier een product proberen op te zetten, er gewoon nooit tussen.
Ik snap jouw redenering niet. Hoe kom je van 10 euro voor de fabrikant met een winstfactor van 100 dan op 5 euro?

Bovendien is een tientje op een bedrag van 25 euro toch net even anders dan een tientje op een bedrag van 700 euro.
Nobel zijn brengt niet op.

En ook al verkopen ze aan hoge marges, dan willen ze nog altijd de beste voorwaarden om de prijs te drukken (cfr. Apple)
Ik ben het grotendeels met je eens en ik denk ook dat de consument dit in handen heeft. Zo werkt het kapitalisme immers; waar een vraag bestaat, bestaat ook een aanbod.

Echter bestaat dat aanbod niet of nauwelijks op dit moment, en ik vraag me af in hoeverre de individuele consument een verandering kan veroorzaken. Het enige waarvan ik tot nu toe heb gehoord - wat nog enigszins eerlijk is geproduceerd - is de Fairphone. Dit is echter tot heden een van de weinige toestellen die "goed" of in ieder geval transparant is geproduceerd, wat betreft het productieproces. Dit is helaas geen toestel met high-end specs.

Ik denk dat de meeste consumenten wel bereid zijn extra geld bij te leggen voor een betere telefoon, maar zolang ze zich niet bewust zijn van de manier waarop apparaten geproduceerd worden of er geen (high end) toestellen beschikbaar zijn, zou dit een moeilijke taak worden.

't Zou denk ik nog wel een paar jaartjes - al dan niet decennia - duren voordat er meer en diverse eerlijke toestellen geproduceerd worden. Tot dan denk ik ook dat er een boost aan moet worden gegeven door bepaalde organisaties of de overheid.
We gaan steeds meer naar een maatschappij waar het niet zozeer draait om wat je hebt, maar wat je bent (niet in de zin van status, maar hoe je als mens bent). Of is dit enkel wishful thinking van mij?
Dat is het postmaterialisme, maar dit is deels gebaseerd op het feit dat we alles al hebben. We hoeven ons niet meer druk te maken om brood op de plank te krijgen en kunnen ons daarom op persoonlijk vlak ontwikkelen.

De kans is aanwezig dat dit juist weer gaat veranderen vanwege de crisis en dat mensen daardoor weer meer gaan focussen op geld verdienen.
Ben het grotendeels met je betoog eens.
Tot je laatste zin:
"We gaan steeds meer naar een maatschappij waar het niet zozeer draait om wat je hebt, maar wat je bent (niet in de zin van status, maar hoe je als mens bent). Of is dit enkel wishful thinking van mij?"

In mijn ogen wishful thinking.
Call me cynical, maar het wordt gewoon steeds erger.

Het gaat alleen maar om de nieuwste phone/tv/sofa/tafel/what not.
Het feit dat u nog enigszins geeft om de arbeidsomstandheden van de mensen, is mooi, en dat u het allemaal nog een beetje kan relativeren is prachtig, maar uitzonderlijk.
Nogmaals, misschien is dat te cynisch.

Mooie Docu
Apple heeft daar toch geen invloed op?

Apple betaalt aan Foxconn een bepaald bedrag per telefoon.

Als Apple vrijwillig zou zeggen dat ze meer willen betalen dan is het helemaal niet zeker dat Foxconn iets met dat geld gaat doen.

En ik begrijp niet waarom je hier toch Apple bij wilt betrekken, wat maakt het uit dat Apple hoge marges heeft?

In deze branche zijn de marges juist enorm omlaag gegaan waardoor het voor bedrijven vaak niet eens meer aantrekkelijk is om te innoveren.

Dan liever hoge marges met de wetenschap dat het bedrijf tenminste risico's kan nemen en investeren.
Natuurlijk heeft Apple (of welk ander bedrijf) daar invloed op. Zij kunnen twee dingen doen:
- productie zelf ter hand nemen
- prodcutie uitbesteden, met duidelijke voorwaarden omtrent condities. Veel bedrijven besteden de productie uit, maar dat is complexer dan een order over de fax gooien. Tegenwoordig worden leveranciers op tal van vlakken nauwlettend in de gaten gehouden door afnemers. In de Nederlandse industrie zie ik regelmatig audits en controles plaatsvinden door (of in opdracht van) afnemers. Er worden eisen gesteld aan milieu, arbo, maar zelfs scholing van de (productie)medewerkers. Je praat vaak over een hechte vorm van 'co-makership'. Je wordt niet zomaar op je blauwe ogen geloofd wanneer je een leveringsgarantie afgeeft over grote orders die van levensbelang zijn voor je afnemer. Unilever besteed niet de productie van pindakaas uit wanneer ze het risico lopen dat het merk Calvé vakkundig door jou als producent om zeep wordt geholpen.

Je begrijpt niet waarom ik Apple als voorbeeld neem? Heel simpel, omdat het hier gaat over elektronica en omdat zij kapitaalkrachtig genoeg zijn om zoiets in gang te zetten. Maar ook omdat ik hen qua marketing in staat acht vernieuwend bezig te zijn. Apple drijft juist op reputatie, hiermee zouden nog veel sterker daarop in kunnen spelen. Dat ze hoge marges hebben, geeft ruimte om daadwerkelijk iets te doen. Je zegt het al zelf, "in deze branche zijn de marges juist enorm omlaag gegaan.....". Je geeft dus zelf het antwoord al.
Productie zelf doen is geen optie. Dat is bijna hetzelfde als tegen de Appie zeggen dat ze de chocolade zelf maar moeten verbouwen zodat hun huismerk repen slaaf-vrij zijn.

Daarom is het ook zo dat de meeste bedrijven inderdaad de productie uitbesteden met duidelijke voorwaarden en condities. Je noemt Apple, en laten die vooral sinds de ophef een paar jaar geleden flink aan de weg aan het timmeren zijn qua voorwaarden. Audits door een derde partij, boetes en sancties als bedrijven betrapt worden (boetes in het voordeel van werknemers die oa extra scholing kunnen krijgen) en een fonds voor werknemers die een extra opleiding willen. Klinkt allemaal mooi, en is natuurlijk voor een deel PR doordat het flink benadrukt wordt. Voor deel is het gewoon een stap vooruit.

Waar alle grote bedrijven tegenaan lopen is echter dat de controle moeilijk is. Het is niet één bedrijfje waar je even langs gaat. Het zijn er heel erg veel, sommige groter dan kleine steden met honderdduizend of meer werknemers. Dat is zelfs voor het bedrijf zelf lastig 100% in de gaten te houden, laat staan door een opdrachtgever. Een divisie manager kan makkelijk de regels buigen door zijn werknemers net te veel te pushen, of onder het mom van een stage net te jonge werknemers aan te nemen.

Wat Apple (deels terecht IMHO) wordt verweten is wat jij ook schrijft. Zij hebben een voortrekkersrol door hun grootte en hebben genoeg geld in kas om de situatie te verbeteren. Vergeet echter niet dat Apple een beursgenoteerd bedrijf is wat op het moment al een vreselijke speelbal is van de markt. Mochten ze een meer dan marktconforme prijs betalen voor hun onderdelen zal de financiële markt daar hoogstwaarschijnlijk sterk negatief op reageren.
Vergeet ook niet dat de bedrijven zelf een verantwoordelijkheid hebben, ook zij staan op de beurs, maken veel winst en hebben multimiljonairs aan het roer staan.

Al met al gebeurt gaat het langzaam de goede kant uit, oa door het in de publiciteit te houden. De westerse wereld is ook tijdens de industriële revolutie door een erg nare tijd gegaan voor fabrieksarbeiders, hopelijk kunnen we door aandacht vanuit het westen een groot deel van een vergelijkbare stap die in 2e en 3e wereldlanden overslaan of op z'n minst minder erg maken.

Het geval waar het in dit artikel over gaat is echter een andere zaak; het is Samsung zelf die de fout in gaat, en flink de fout in gaat met officiële pollicies die zwaar over elke grens heengaan (er vanuit gaande dat de aanklacht klopt).
Structurele maxima van 27 dagen achter elkaar 10 uur per dag staan in 15 urige werkdagen en dan nog een een fikse prestatiedruk...
Anoniem: 64119 @Edddd14 augustus 2013 18:32
"Nou ja, "uitgebuit door megacorporaties"...
Je hebt (ten dele) wel gelijk, maar dat komt omdat de consument het zo wil."


Pure onzin.
A ) het is gewoon niet bekend welk product welke mate van uitbuiting met zich meebrengt.
B ) Lokale sterk verbeterde arbeidsomstandigheden kosten niet meer dan 1 cent per phone.
C ) De winsten van Samsung en Apple bedragen per dure smartphone meer dan 100 dollar.
D ) Tov de 1 cent wat sterk verbeterde AB omstandigheden kosten is dat een factor 10.000.

Het is gewoon een mythe dat een goed product tegen een betaalbare prijs onmogelijk is zonder uitbuiting, zie hierboven de factor 10.000. Oftewel 1/100 ste van een procent minder winst en de lokale AB omstandigheden gaan sterk vooruit.....

"Dat betekent dus ook dat wanneer de arbeiders in Brazilië (maar natuurlijk ook China enz.) vergelijkbare arbeidsvoorwaarden zouden hebben als wij in Nederland, dat de producten ook te duur zouden worden."

Weer onzin, onze levenstandaard ligt gemiddeld veel hoger (vaak een factor 10 of meer) vandaar dat alles hier veel duurder is, inclusief de lonen. Dat staat volkomen los van de arbeidsomstandigheden, die verbeter je met centen. De complete lage lonen levensstandaard omhoog naar ons niveau komt er een tientje bij per uur bij.

"Ja, natuurlijk dragen bedrijven een verantwoordelijkheid. Maar de burger evenzo."

Je kan in alle redelijkheid niet van consumenten verwachten dat ze per product op de hoogte zijn van de arbeidsomstandigheden, dat is onbegonnen werk.

Er is overigens een slimmere manier om dit centraal te verbeteren.......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 15:38]

het is gewoon niet bekend welk product welke mate van uitbuiting met zich meebrengt.
We weten wel dat zo'n beetje ieder product dat in een ontwikkelingsland wordt gemaakt tot stand komt dmv uitbuiting.
Dat het in het ene geval wat erger is dan in het andere geval wil niet zeggen dat dat andere geval geen uitbuiting is.
Ja, en als er teveel "gedoe" is, dan is de kans dat Samsung zijn spullen elders laat maken ook weer aanwezig. Dag werkgelegenheid...
Dag werkgelegenheid...
Alsof alleen grote bedrijven kunnen bedenken wat voor nuttigs er zoal kan worden gedaan.
Ja want er is ook zoveel werkgelegenheid in die streken...
Dat is het punt. Je werkt maar waar je kunt, ookal moet je 15 uur per dag werken.
Als het alternatief je gezin laten verhongeren is...
Dit vind ik persoonlijk dus een verschrikkelijk kortzichtige en in mijn ogen schandelijke opmerking. Puur zwart-wit kijkend heb je gelijk, maar wellicht bedoel je het niet eens zo en maakt het des te meer duidelijk dat je nog flink wat meer levenservaring en wereldkennis moet gaan op doen.

Zoals meerdere al opmerken is het voor velen een keus tussen pure armoede (en de armoede grens in deze landen ligt factoren lager dan die in Nederland) en brood op de plank. Verhongeren/ziekte/sterfte aan de ene kant of nog een klein beetje geld verdienen waardoor men (zij het nauwelijks) aan de primaire levensbehoeften (van de familie) kan voldoen. Als ik jou die keuze zou voorleggen, zou jij dan kiezen voor verhongeren?
Dit is natuurlijk leuke marketing voor Samsung,jij bent niet verplicht voor Samsung te werken maar wat voor keuzes hou je over? Ontslag nemen kan, maar lost het echt iets op?

De situatie bij Samsung in Brazilië is eerder regel dan uitzondering . Feit is dat de Braziliaanse regering hier niets aan wil doen omdat het uitbuiten van mensen op deze manier zorgt dat alles goedkoop is en buitenlandse bedrijven dus graag fabrieken in Brazilië gebruiken.

Als ze zich aan alle regels gaan houden gaan de prijzen omhoog en gaan bedrijven hun business elders houden.
Zoals bekent grenst voor sommige Samsung klanten, Samsung(of insert random rich company here) aan een levensovertuiging. Een wereld waarin alles mooi is, en zonder problemen werkt.

De moeilijk te onderdrukken gedachte dat aan dat prachtige stukje techniek, ook deze zwarte kant zit, is erg slecht voor de publiciteit.
Zodra het algemeen welvaartsniveau van Brazilië op het peil gaat komen van dat de EU en de VS verhuist de productie naar een ander continent zoals Afrika.

As simple as that!
als Samsung hier effectief rechten/wetten mee schendt, is het toch eenvoudig aan de werknemers gewoon op te stappen. niemand verplicht hen voor Samsung te werken...
Als Samsung hier effectief rechten/wetten mee schendt, is het toch eenvoudig aan de Braziliaanse staat om de werknemers te beschermen! De werknemers hier van medeplichtigheid te beschuldigen (als ze er werken stemmen ze er mee in, is wat je zegt) gaat me echt veel te ver.

WIJ zijn medeplichtig omdat wij als consumenten te weinig vragen stellen over hoe de door ons zo geliefde producten gemaakt worden en dwingen de fabrikanten tot de laagst mogelijke prijs. Als er dan mistanden ontstaan huilen we krokodille(n?)tranen.
als Samsung hier effectief rechten/wetten mee schendt, is het toch eenvoudig aan de werknemers gewoon op te stappen. niemand verplicht hen voor Samsung te werken...
Maar veel meer keus zullen ze gezien de aard van het werk ook niet hebben, tis niet alsof ze een bachelor of science hebben en zo elders aan de slag kunnen?
Jemig, ik wist dat er slechte werk omstandigheden waren, maar 15 uur per dag, 27 dagen per maand? dan hebben wij niets te klagen in nederland..
Dat is nog het minst erge van allemaal. Ik hou het ook wel 15 uur per dag vol hoor. Maar onder de hoge druk van seconden... Nee dat is killing.

Triest trouwens, dat het zo moet.
Ik hoop dan ook dat de wereld eens kritischer gaat kijken naar hoe men omgaat met mensenarbeid over de grens, want feitelijk gezien houden wij consumenten in de westerse wereld deze wantoestanden in leven.
Dit zeg ik reeds lang... We moeten stoppen met elektronica te kopen aan 'weggooi' prijzen. We moeten weer realistische prijzen invoeren, productie in Europa halen,... Anders gaan er hier nog wel veel ontslagen vallen en zullen wij binnen een paar generaties aan deze arbeidsomstandigheden werken.

* EDIT * Staar je niet blind op die S4 (en daarbij meteen de iPhone) maar kijk verder dan tweakers.net. Denk aan eten, kleren, wagens,...

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 23 juli 2024 15:38]

Ah kom op nou. Het ligt echt niet aan de prijzen die we als consument betalen, maar aan de winstmarges die de bedrijven willen overhouden. Kan nou niet bepaald zeggen dat de Galaxy S4's bij launch voor dumpprijzen verkocht werden, de productiekosten lagen velen malen lager. Zelfs als ze de S4 volledig in de VS hadden gemaakt hadden ze nog een grote winstmarge gehad.
Het ligt echt niet aan de prijzen die we als consument betalen, maar aan de winstmarges die de bedrijven willen overhouden.
Ik weet niet of dat voor alle producten geldt, maar als het overzicht van productiekosten van een Apple iphone die een tijd geleden langs kwam op tweakers.net een indicatie is, dan zijn de arbeidskosten een kleine fractie vd totale productiekosten. Dat in tegenstelling tot wat in het algemeen vaak wordt beweerd, dat arbeidskosten juist de grootste kostenpost is.
De S4 en iPhone misschien niet. Maar kijk eens bij een Dixons of mediamarkt (of willekeurige webshop) naar de prijzen van TV's, wasmachines, magnetrons, mid- en lowend tablets en smartphones, camera's etc. Dat wordt allemaal tegen inkoop of lager verkocht. Je denkt toch niet serieus dat die producten onder normale arbeidsomstandigheden gemaakt worden?
Tsja, wat wil jij eraan veranderen? Zelfs als er 'eerlijke alternatieven' zijn gaat die ene verkoop niets uitmaken.

Dit soort praktijken is imo een essentiële stap in de huidige evolutie. Wij hebben die in industriële revolutie doorgemaakt, waarna het na '60-'70 verbeterde. Je ziet nu ook dat de chinese middenklasse alsmaar groeit en evenwel de levenskwaliteit geniet die wij genoten onder '80-'90.

offtopic:
Ik weet nog goed dat het geen probleem was voor mijn vader in der tijd om met zijn enkel MBO2 diploma een gezin te onderhouden alleen, een eigen huis en een kind dat speciale voeding nodig had vanwege allergie, en nog kocht hij elke week een pak marsen, twix en bounty alsof het niets was. Dat is wel veranderd toen de euro kwam. Moeder ging opnieuw studeren om een HBO diploma erbij te halen en daarmee kwamen we enigszins terug op de oude levensstandaard. Daarvoor was wel meer dan een verdubbeling van het inkomen nodig.

[Reactie gewijzigd door Svardskampe op 23 juli 2024 15:38]

Zo groot was het effect van de euro nu ook weer niet op de inflatie :P
Het hielp ook niet echt dat het bedrijf waar mijn vader werkte de kop onder ging. De euro zorgde er wel voor dat hij bij zijn volgende baan netto 1/5de minder overhield.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @RobbieB15 augustus 2013 11:16
Dat wordt allemaal tegen inkoop of lager verkocht.
Dat is natuurlijk onzin want wanneer je tegen inkoop of zelfs lager gaat verkopen ben je binnen no time bankroet (zit je diep in de schulden).
Denk je? zo ver ik weet kost telefoon in onderdelen ongeveer 100 euro, als het niet goedkoper is dan dat. De onderdelen worden massief ingekocht daarom is de prijzen zo goedkoop. Hoe goedkoper de product betekend vaak hoe lager de qualiteit van de onderdelen en dat betekend niet dat ergens in een land mensen zich kapot zit te werken om een product te maken voor veel te weinig geld, of te lange werkdagen.

Als dat gebeurd betekend dat ze gewoon meer inkomsten willen genereren, wat redelijk zielig is omdat de machine vaak veel minder in onderdelen kost en toch willen hun meer geld daaraan verdienen.
Dumpprijzen?? Weet niet of je het in de gaten hebt maar de elektronica houd het niet meer zolang vol als het vroegah deed. De prijzen zijn inderdaad gedaald....de kwaliteit ook.
Is al volop aan het gebeuren.
"Made in the USA" word de nieuwe trend in de marketing van de komende jaren.
Tot nu toe ging het vooral om designer items en crowd funding maar dat zal wel veranderen (Motorola doet ook deels assemblage in de US voor de Moto X).

Als ze 20 Chinezen vervangen door 1 Amerikaan en een robot dan zullen ze dat wel doen.
Apple pakt het slimmer aan die hebben anderen die voor ze produceren en schuift de schuld dan daarop.

Helaas blijft het net als men bio vlees nog steeds mensen roepen het mag niet, schande en willen het anders maar als het meer kost in de winkel doen ze het toch niet. Met kinderen voor kinderen, gemaakt door kinderen voor kinderen is het ook niet anders. Moet gewoon goedkoop zijn.
Anoniem: 80466 @bbob15 augustus 2013 09:48
Apple pakt het slimmer aan die hebben anderen die voor ze produceren en schuift de schuld dan daarop.
Dat doet Samsung normaal ook veel.
In Brazilie echter ligt dat lastig omdat daar (belasting)wetgeving is die bedrijven effectief dwingt om producten die ze in Brazilie willen verkopen ook in Brazilie te maken waardoor veel bedrijven daar aparte eigen vestigingen hebben die de onderdelen uit hun chinese fabrieken assembleren en verpakken.
Als wij Europeanen nou eens gewoon "Made in the EU" kopen, dan blijft het geld ook hier en komen er hier banen bij. Zonder uitbuiting en overmatige vervuiling zoals in regelloos China.
Ik koop 100x liever "Made in Germany" dan "Made in the USA" trouwens!
Essox_Kill8ox
@SuperChasin • 14 augustus 2013 17:43
Ik hoop dan ook dat de wereld eens kritischer gaat kijken naar hoe men omgaat met mensenarbeid over de grens, want feitelijk gezien houden wij consumenten in de westerse wereld deze wantoestanden in leven.
Helaas weet het overgrote deel van de Westerse bevolking totaal niet waar hun producten vandaan komen.

Bij electronica denkt een ieder vrijwel direct aan een Aziatisch land (China) maar er zijn meer landen die electronica (maar ook levensmiddelen) laten vervaardigen voor de Westerse wereld.

Een openbare lijst die overal te vinden is en grootscheeps inzage geeft voor iedereen in de Westerse wereld; ik zie het nog zo snel niet gebeuren, helaas.
Het zou wel kunnen;
De barcodes zijn (bijna) uniek.
Verplicht alle informatie in een database.
En op het net.
Kan je alles zo terug vinden.
Triest trouwens, dat het zo moet.
Jij wilt een goedkope telefoon... dat, kan. Maar dan wel zo. Helaas.
Er wordt nu een heel groot drama van gemaakt terwijl dit bij veel fabrikanten het geval is; niet alleen bij Apple (Foxconn) en Samsung. Ook bij andere fabrikanten zullen werkgevers worden uitgebuit. Het enige verschil is dat dit nog niet aan het licht is gekomen.

Natuurlijk is het schandalig dat dit soort dingen gebeuren, maar wij westerlingen willen nu eenmaal voor een dubbeltje in de eerste rij zitten. Dat er dan concessies gedaan moeten worden is begrijpelijk, anders valt er niks meer te concurreren in de ICT.

Het trieste is alleen dat juist de productiemedewerkers er de meeste last van hebben, terwijl de hoge bazen zich miljoenen aan winst naar hun eigen bankrekening overboeken.

Zo werkt kapitalisme nu eenmaal anno 2013.
"Zo werkt kapitalisme nu eenmaal anno 2013", ja helaas.

Toch valt er met betere arbeidsomstandigheden best te concurreren in de ICT, maar dan op een iets hoger prijsniveau. Dat betekent dan wel automatisch dat 'wij' wat minder kunnen consumeren, bijvoorbeeld door langer met onze apparaten te doen. Maar, toegegeven, het is heel lastig om de constante boodschap van ons enigszins doorgeslagen kapitalisme om méér-méér-méér te consumeren te weerstaan.

Misschien dat de economische crisis en berichten zoals dit een (kortdurende?) mentaliteitsverandering teweeg brengen. De vraag is of we daar genoegen mee moeten nemen.

[Reactie gewijzigd door Randfiguur op 23 juli 2024 15:38]

Het probleem is alleen dat een verantwoord product tegen een iets hogere prijs heel lastig is te verkopen. Er hoeft maar 1 partij zich niet aan betere arbeidsomstandigheden te houden en die wint meteen een fors marktaandeel omdat het wat goedkoper is.
Hebben we ook niet, maar het is traditie. Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd.

Als het inderdaad zo is hoop ik dat ze naast de boete ook eisen dat de omstandigheden verbeterd worden, en dat het boetegeld naar die werknemers vloeit op een of andere manier.
Als je maar weet dat klagen over klagers pas echt "leven" is (niet dus).

Door te klagen verbeter je je omstandigheden, en dat die elders slechter zijn op sommige punten betekent niet dat je opeens geen recht van klagen zou hebben.

Overigens zijn die omstandigheden hier ook pas beter geworden met de emancipatie van de werknemer (lees: door erover te klagen, of overtreffende trappen daarvan zoals demonstreren en staken).

Vergelijk het proces dat zich bij Foxconn de laatste jaren afspeelt, met hetzelfde proces dat zich in lager tempo gedurende een groot deel van de vorige eeuw bij Philips afspeelde. Beide waren relatief goede werkgevers binnen hun context, maar naar onze huidige maatstaven niet al te best.

P.S. En denk je niet dat het terecht is dat "wij" klagen als een deel van de verworvenheden van de afgelopen eeuw afgepakt dreigen te worden? Zowel op economisch gebied als op gebied van vrijheid en leefgenot. Wie ben jij om te zeggen dat je wel je mond mag roeren om iets te bereiken, en niet om iets te behouden dat je in het verleden bereikt hebt?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 15:38]

dan hebben wij niets te klagen in nederland..
Hoe denk je dat wij zo rijk zijn geworden? Door lange dagen en kinderarbeid tijdens de industriële revolutie. 100 jaar geleden was onderwijs bij ons ook een voorrecht en 40uur per week werken, of zelfs maar 36 of 32 is ook een vorm van luxe.

Overigens vind ik dit soort nieuws geen 'ramp', het betekent dat die landen groeien en gebruik maken van hun mogelijkheden en daarbij de grenzen raken. Het zou pas echt een ramp worden als we ons ermee gaan bemoeien, immers een smartphone gemaakt in de EU is niet alleen duurder, maar geeft opkomende economieën niet de mogelijkheid zich zo snel te ontwikkelen. 1 miljoen Chinezen hebben een inkomen door onze smartphones, anders waren ze (hobby)boer gebleven of in een sloppenwijk terecht gekomen.
[...]

Hoe denk je dat wij zo rijk zijn geworden? Door lange dagen en kinderarbeid tijdens de industriële revolutie.
Door kinderarbeid e.d. zijn niet zozeer "we" (en zeker niet die kinderen) , maar vooral een klein aantal toch al rijke mensen erg rijk geworden.
En wat is er zo slecht aan boer zijn?
Mijn vader is weleens uitgenodigd door Sony om een kijkje te nemen in hun fabriek te China. Indien iemand iets fout doet moest die gene 1 werkdag op een gele stip staan midden in de fabriek, die door bezoekers te zien was.
Zelfde werktijden en etc, geen kinderen op dat moment.
komt omdat dingen hier wettelijk zijn vastgelegd, brazilie wil gewoon even snel geld innen, de werknemers interesseert ze blijkbaar geen bal (afgaande op waarheid van dit arttikel).
komt omdat dingen hier wettelijk zijn vastgelegd, brazilie wil gewoon even snel geld innen, de werknemers interesseert ze blijkbaar geen bal (afgaande op waarheid van dit arttikel).
Uit de eerste zin in het artikel blijkt dat arbeidsvoorwaarden ook in Brazilië wel wettelijk zijn vastgelegd, en dat overtreding ze wel interesseert:

"Volgens de Braziliaanse aanklagers heeft Samsung diverse wetten overtreden in de fabriek..."

Het is kennelijk Samsung die het niet zo interesseert, en er natuurlijk ook het meeste geld mee int.
Maar waarom wordt dit artikel eigenlijk geplaatst?

Ik ben cynisch. Maar...is er iemand hier die er ook maar een halve Samsung phone minder om gaat kopen?!?

Ik betwijfel het, want degenen die mobieltjes kopen vinden hun eigen keuze belangrijker dan de arbeidsomstandigheden van een Amazone-neger. En je snapt dat ik dit gewoon cynisch uitdruk.

Om even duidelijk te maken: ik bezit geen mobiele telefoons, heb er noot een gehad en zal er nooit een kopen.

Laat dat even duidelijk zijn.

Wat me opvalt is hoe bereidwillig deze bedrijven altijd zijn om mee te werken met onderzoek.

Apple doet dat, Samsung en meer van die bedrijven in China en elders, of ze nu gadgets bouwen of videokaarten. Ze zijn allemaal open en transparent, werken mee...en toch veranderd er steeds he-le-maal niets.

En waarom is dat? Omdat wij hier in Nederland gewoon de beste mobiel willen voor de laagste prijs en fuck de Amazone-negers en fuck de China-negers. Of de gooks.

Er is niemand in Nederland die ooit in de winkel stond en zijn keuze liet vallen op een merk en toen dacht, 'nee, ik koop deze niet want ikw eet dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn bij dit merk in hun fabrieken'. En dat mag gaan over videokaarten of smart phones. Of televisies.

En dus vraag ik me af, het is leuk voor de nieuswaarde en als een vorm van alert, maar ik geloof voor geen moment dat dit artikel de aankoopbeslissing van wie dan ook beinvloed.

En dus vraag je je af, is dit artikel bedoeld om een discussie op gang te brengen over hoe verdomde hypocriet we zijn met ons allen of is het gewoon een soort plagerij of is het een vorm van 'wij Westerse mensen hebben de strijd tussen de rassen gewonnen en nu mogen de negertjes overal in de wereld zichzelf kapot werken voor onze gadgets'. Misschien zit dat er wel achter.

Maar zoals ik al zei, ik ben gewoon een beetje cynisch af en toe.
Anoniem: 471387 14 augustus 2013 16:52
En de schade vergoeding zal deze ten goede komen van de benadeelde werknemers?
Ik vermoed dat het zo rechtstreeks de zakken van de lokale overheid in zal gaan.
Enige mensen met schade zijn de werknemers imho. Dus dan zou het toch niet om een schadevergoeding gaan maar een boete (die is wel altijd voor de overheid)...
Technisch is dat ook zo, maar door het 'schadevergoeding' te noemen wekt het in het nieuws de indruk dat de arbeiders er profijt van zullen hebben. Met alle corruptie en dergelijke denk ik zelf echter dat ze daar weinig van zullen zien.
In the first place waarom mensenhanden laten inpakken?

Traag, vragen om fouten. Enorme controle nodig. Ellende joh.
mensen kosten veel vloerruimte, mogelijk airco etc.

Overheidsregels in Brazilie die dat afdwongen om X werknemers aan te nemen in plaats van wat robots?
Vroeg ik me ook meteen af. Leuk dat de Braziliaanse overheid nu 'op komt' voor de werknemers van deze fabriek, maar wat gaat er met die centjes gebeuren (áls Samsung inderdaad schuldig blijkt aan deze feiten)?
Worden die ook daadwerkelijk gebeurd om de werknemers te compenseren of de arbeidsplaatsen te verbeteren? Of gaat dat mooi in het potje van de Brazilliaanse overheid en zien de werknemers er niks meer van, om de volgende dag in dezelfde 'shit' weer verder te gaan?

Wat ik ook altijd wel interessant vind is waarom nú? Waarom bemoeit de overheid zich er nu mee, en niet gisteren of morgen? Niet dat het per definitie iets sinisters moet betekenen dat ze er nu mee komen, maar ik vraag me dat soort dingen wel eens af.
Als Samsung schuldig wordt bevonden, dan zullen de arbeidsomstandigheden verbeteren in de fabriek. Dat is de winst voor de 6000 werknemers.

De boete vanwege het overtreden van de wet gaat naar de overheid, dat is niet anders als in Nederland als de arbeidsinspectie (voorheen arbo dienst) een boete oplegt..

Overigens is een boete geen schade vergoeding. Werknemers zullen zelf naar een civiele rechter moeten stappen als ze een schade vergoeding willen. Tenzij een zeer grote groep als groep een rechtszaak (minimaal 3000+ werknemers) zullen de klagende werknemers ontslag kunnen verwachten op het moment ze een fout maken..
Je reflecteert nu Nederlands recht.
We hebben nu met internationaal, Zuid Koreaans en Braziliaans recht te maken.
Houd dat wel even gescheiden voor je je ding als waarheid uitspreekt.

Echter denk ik niet dat je ver van de waarheid ligt nee.
Samsung, Apple, ze worden nu allebei dus gepakt op onderaannemers met slechte werkomstandigheden.

Tja, de economie is erg slecht op dit moment en de prijzen staan dusdanig onder druk dat goedkoop produceren wel een must is. Op de goedkope tv's zit haast geen winst meer.
Dus, eigenlijk financieren wij het met elkaar.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 15:38]

Mwah, de Braziliaanse economie is nog niet om over te klagen eigenlijk.

EDIT: Moet ik er wel aan toe voegen dat er in Brazilië heel veel wordt geproduceerd voor eigen land of voor Zuid-Amerika. Dit in verband met de ontzettend hoge invoerbelastingen die deze landen heffen op producten, met name elektronica.

Hierdoor heeft deze fabriek, en de bijbehorende werkomstandigheden, weinig tot niets met onze economie te maken.

[Reactie gewijzigd door sypie op 23 juli 2024 15:38]

Het gaat toch om de Europese economie, die in het slop zit en daarom de prijzen van elektronica onder druk staan. De tv's zijn nog nooit zo goedkoop geweest en er zit bijna geen winst meer op, althans voor tv's van ettelijke honderden euro's.

De cijfers die gisteren naar buiten zijn gekomen laten een duidelijke, flinke daling zien voor ict en elektronica. Alleen de voedsel branche boert goed, maar dat is wel logisch. Men moet toch blijven eten, terwijl steeds meer mensen maar wat langer met de oude tv doen.
Er zijn in Nederland nu al 5000 faillissementen en er komen er vast nog veel meer bij! Gaat weer een recordjaar worden wat betreft faillissementen...

Dus, alles staat onder druk, de fabriekanten, de winstmarges.

In Azie en Brailie zit het in de lift, maar in Europa zeker niet!
Klopt, dat ben ik ook met je eens. Daarom heb ik een toevoeging gedaan aan mijn bericht, iets wat de zaak toch verduidelijkt.

Het belangrijkste is dat men in Brazilië hoofdzakelijk produceert voor Zuid-Amerika en niet voor Europa of Noord-Amerika.
In dit geval gaat het toch om Samsung zelf? Dit is geen gevalletje zoals bij Apple waar Foxconn de klanten misleidt met rondleidingen in een gedeelte van de fabriek waar het netjes en proper is gemaakt en men mensen die dag verplicht te lachen en een t-shirt met 'I love Foxconn' te dragen.
Tja, de economie is erg slecht op dit moment en de prijzen staan dusdanig onder druk dat goedkoop produceren wel een must is.
Het was al zo toen het met de economie wel goed ging.
"Tja, de economie is erg slecht op dit moment en de prijzen staan dusdanig onder druk dat goedkoop produceren wel een must is. "

Dat is juist in dit geval van smatphones pure onzin. Zowel Samsung als Apple verdienen een extreem dikke boterham met die smartphones. Zolang er prijzen normaal gevonden worden van 700+ euro voor een smartphone, zie ik niet in hoe die prijzen onder druk zouden staan......

Je zou eerder kunnen stellen dat door het oneindig uitknijpen van werknemers icm de torenhoge verkoopprijzen er bijna geen limiet zit aan de winsten van deze 2 mega producenten.

Nu dit nieuws door de Brazilliaanse overheid naar buiten is gebracht denken sommige mensen nog dat dit incidenten zijn, helaas is het systematisch en Wereldwijd (en in iedere branche)..... :'(

En om het een en ander in verhouding te plaatsen, Samsung en Apple maken op de duurdere Smartphones ws veel meer winst dan 100 dollar per stuk terwijl sterk verbeterde arbeidsomstandigheden niet meer kost dan 1 cent per stuk (factor 10.000).

@hieronder: Waar zeg ik dan dat Samsung Netto 700+ euro krijgt ? (goed lezen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 15:38]

Samsung verkoopt die smartphones niet voor 700+ euro. Dat zijn consumentenprijzen, die de groothandels niet betalen. Die moeten ook wat verdienen dus daar zit ook een marge op!

Kostprijs, dus af fabriek Brazilië zal beduidend lager zijn dan die 700 euro die jij ervoor wilt betalen.
Anoniem: 356920 14 augustus 2013 18:56
Voorlopig geen samsung spullen meer hier, ondermaats van ze deze uitbuiting :(
Gooi dan ook meteen je PC bij het schroot. Daar zitten ongetwijfeld veel componenten in die onder nog veel slechtere omstandigheden zijn gemaakt....
helaas kan jij als individu hier weinig aan doen. Als dit reden is voor jou om te stoppen met het aankopen van deze producten kan je bijna alles de deur uit doen. Kleding van H&M wordt onder erbarmelijke omstandigheden in Bangladesh geproduceerd. De edelmetalen in je telefoon worden door kind slaven in Congo gewonnen. zie: bloodinthemobile.org en ga zo maar door... Er moet op wereldschaal verandering komen maar dit is moeilijk. Het zijn naar mijn mening niet de overheden maar de grote corporaties die de echte macht hebben.
Lijkt me iets tussen Samsung en Brazilie. Het gebruikelijke nationalistische spelletje van buitenlandse bedrijven pesten. Heel gebruikelijk iets in Brazilie. Om over landen als Venezuela te zwijgen.

Chavez werd nog verheerlijkt door de NOS terwijl de dictator al ontzettend veel bloed aan zijn handen had.

Kijk, Samsung heeft wel genoeg inpakrobots in eigen land hoor. Iets als dit is heel snel en simpeltjes geautomatiseerd en daar kan geen mensenhand tegenaan.

Dat snapt ieder weldenkend mens.

Denk maar eens na over de vraag waarom er geen robot gebruikt wordt hier maar mensenhanden. 6 secondes is teringlang om iets in een doosje te proppen.
Ik zou toch wel eens willen weten hoeveel meer het nu echt kost als ze er gemiddeld een paar seconde meer over zouden doen om een telefoon in elkaar te zetten. Tuurlijk je hebt het over massa productie maar een paar man extra personeel en 10 seconden langer per assembelage, gezien het uur loon daar kan toch nooit meer dan een paar cent extra kosten?
Een paar weken terug werd bekend dat Foxcon 80.000 mensen ging aannemen voor (volgens mij) de productie van de nieuwe iPhone. Stel dat je 10...15% langer ergens over mag doen, praat je wel meteen over 10.000 extra mensen.

Maar het zou inderdaad leuk zijn als een paar onderzoeksjournalisten eens uit zouden zoeken wat het prijsverschil zou zijn als bijvoorbeeld producten in de EU onder EU arbeidsrichtlijnen (voor werknemers de beste in de wereld) geproduceerd zouden worden. En als vervolg natuurlijk onderzoeken hoeveel consumenten over zouden hebben voor producten die onder normale omstandigheden zijn geproduceerd.
Dan gaat productie terug naar Korea natuurlijk en wordt 't met een robot gedaan.
Heel simpel.

6 secondes is vrij veel hoor om iets in een doosje te gooien, met alle respect.

Waar je niemand overigens in de discussie over hoort is feit dat meeste werknemers wellicht ook nog 2 uur moeten reizen voor ze op hun werk zijn en dan weer 2 uur terug.

Moet Brazilie dan eerst het krakkemikkige OV aldaar verbeteren?

Dan wordt er elke dag 1 werknemer overhoop geschoten of krijgt mes in rug op straat als hij of zij zo stom is om alleen op straat 's avonds rond te lopen. Ontzettend onveilig land.

Wordt de Braziliaanse overheid daar ooit voor aangeklaagd?

Verder hoor ik niemand over of er airco is in die locatie. Bijna nergens in Brazilie is er airco.
Zelfs hun eigen ambtenaren die 6 dagen per week werken, die zitten de hele dag te puffen.

Braziliaanse overheid die buitenlands bedrijf aanklacht, laat me niet lachen. Zeker is dat ik nooit iets in Brazilie laat produceren - te veel politieke spelletjes altijd in dat soort landen.
Wat een onzin. Het je het artikel gelezen?

Wat heeft vervoer te maken met:
"The Ministry of Labor said employees at the factory worked up to 15 hours a day, including 10 hours on their feet, and sometimes for 27 days straight"

Iets in een doosje gooien... Minsten vijf onderdelen in een doosje in zes seconden, 6800 keer per dienst. Blijkbaar kan het, maar je staat wel continu, je gehele shift, onder druk om dat vol te houden.
"According to a report on the website of the Tribuna Hoje newspaper, individual workers at the plant are given just six seconds to place a phone with its battery, charger, earphones and instruction manual in its packaging. Individual workers can repeat this process up to 6,800 times a shift"

Behalve de staat zijn er ook 'een paar' klachten van werknemers:
"Samsung already faces some 1,200 legal complaints by workers at Manaus."

Dat is 1200 van de 6000. Dat is een belachelijk groot aantal.


Je kunt al dan niet terechte kritiek hebben op Brazilie, maar dat heeft helemaal niks te maken met deze aanklacht. Hooguit is het bedrag erg hoog, maar ja. De EU heeft daar ook een handje van, en eerlijk gezegd vind ik daar weinig mis mee. Bedrijven die miljarden winst maken per kwartaal lachen om lagere boetes. Calculated risks.

[Reactie gewijzigd door curumir op 23 juli 2024 15:38]

Als de werknemers het zouden krijgen zou het een leuke bonus voor ze zijn. Ruim 13.000 euro p.p. Helaas zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn en veranderd er voor de werknemers waarschijnlijk weinig maar kan een lokale vakbondsleider vervroegd met pensioen.
Dat zou voor die mensen inderdaad echt gigantisch veel geld zijn. Sterker nog je hebt zelfs kans dat het meerendeel van het personeel gelijk ontslag neemt, wat Samsung nog veel meer geld zou kunnen kosten.
Rondom Samsung bleef het altijd redelijk stil om dit soort zaken en was er meer ophef rondom Apple en Foxconn. Ik had verwacht dat het wel een beetje beter zou zijn bij Samsung dan destijds bij Foxconn, maar niets blijkt minder waar.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 23 juli 2024 15:38]

Persoonlijk snap ik niks van het ophef rondom Apple. Zij zijn slechts klant van Foxconn waar deze problemen opdoen. Maar Foxconn heeft meer klanten zoals MS, Sony, Nintendo, Dell, Nokia, Google...

Echter gaat dit over een fabriek van Samsung, waar de enige schuldige samsung is.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 15:38]

Ik ben het inderdaad met je eens, maar het is Apple en er zijn genoeg Apple haters die heel eenvoudig Apple koppelen aan dergelijke losstaande negatieve situaties. Voeg daar nog wat ophef in de media aan toe en je hebt een bedrijf in een negatief daglicht gezet. Maar goed, nu ik dit gehoord heb denk ik dat Samsung elders ook wel dergelijk streken uithaalt.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 23 juli 2024 15:38]

laten we vooral niet zo hypocriet doen wij allemaal, ook ik.
we zien onze spullen graag zo goedkoop mogelijk in de winkel liggen.
als hopelijk de arbeidsomstandigheden verbeteren worden de producten duurder.
dat moeten we op de koop toe nemen lijkt me

gegroet
John
en de staat brazilie eist 80mil? dat lijkt me niet zo'n strak plan, denk niet dat de werknemers er dan veel aan hebben.
De fabriek staat in hun land, ze kunnen het toch gewoon wettelijk vastleggen?
beetje proberen te cashen is dit.

Als het klopt mag Samsung ook niet erg trots zijn, maar dan nog verander arbeidsomstandigheden koop het niet af!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.