Nou ja, "uitgebuit door megacorporaties"...
Je hebt (ten dele) wel gelijk, maar dat komt omdat de consument het zo wil. Daarom ook wordt hier nog maar zo weinig geproduceerd.
Voor heel veel producten is het simpelweg zo, dat wanneer ze hier geproduceerd zouden worden, de consument toch kiest voor producten die gemaakt zijn in landen waar de in dit artikel vermelde arbeidsomstandigheden gelden. Simpelweg omdat het goedkoper is.
Dat betekent dus ook dat wanneer de arbeiders in Brazilië (maar natuurlijk ook China enz.) vergelijkbare arbeidsvoorwaarden zouden hebben als wij in Nederland, dat de producten ook te duur zouden worden. Stel dat in Brazilië de arbeidsvoorwaarden drastisch verbeterd zouden worden, dan betekent dat dat een telefoon een tientje duurder zou worden. Dezelfde telefoon uit China kost dan nog steeds een tientje minder. En voor welke telefoon denk je dat de meesten onder ons gaan kiezen na raadpleging van de Pricewatch?
De enige manier om dit te doorbreken is wanneer bedrijven door óf een soort van keurmerk (jawel, nog één erbij met alle bureaucratie en kosten....) zouden kunnen krijgen, óf doordat bedrijven zich inspannen voor goede voorwaarden en dit in hun marketingcommunicatie integreren om zodoende een goede reputatie op dit vlak op te bouwen. Of, en dat is het meest wenselijk lijkt me, dat de consument zich bewust gaat worden van hetgeen zij veroorzaken maar ook kunnen beïnvloeden. Door bewust te kopen en dus ook te eisen van leveranciers dat zij producten laten produceren onder redelijke condities.
Dit is natuurlijk niet enkel met electronica het geval. Koop je Van Bommel schoenen of Santoni's? Of voor minder dan de helft van het geld Chinese spekzoolstappers? Ik kies regelmatig voor het eerste, evenals bij mijn horloge. En bij mijn telefoons idem, tot voor kort althans. Volgens mij worden er in Europa geen telefoons meer gemaakt, zelfs Nokia heeft zich gedwongen gezien productie te verplaatsen naar lage lonen landen (dit moet ik echter nog uitzoeken, mogelijk dat er in Europa nog wel wat geproduceerd wordt).
Kern van het verhaal is dat mensen zich suf kopen, niet alleen electronica, maar het hele huis volstouwen met allerlei goedkoop speelgoed, meubeltjes en tierlantijntjes (Blokker, Marskramer, IKEA, Scapino, H&M, en ga zo maar door), veelal geproduceerd door bekende en minder bekende merken. De omstandigheden waaronder al deze goedkope, maar o zo prachtige en onmisbare, spullen worden geproduceerd laat zich raden.
Niet zo lang geleden kwam Apple ermee in het nieuws, nu Samsung. Gelukkig wel, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Deze bedrijven lopen in de gaten door hun omvang en succes en worden daarom kritisch bekeken door de wereld. Terecht overigens. Maar er gebeurt nog veel meer, met arbeidsomstandigheden waarbij niet alleen lang wordt gewerkt en onder bizarre tijdsdruk, maar ook onder ongezonde omstandigheden. Wat dacht je van de kankerdorpen in China? Waar zoveel troep in het milieu terechtkomt dat niet alleen werknemers er last van hebben, maar inwoners in hele gebieden beangstigend veel ziekteverschijnselen tonen.
Ja, natuurlijk dragen bedrijven een verantwoordelijkheid. Maar de burger evenzo. Wel decennialang 'op de barricaden' voor goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, maar vervolgens heel hypocriet zelf het huis vol proppen met troep dat onder soms erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd.
Dus ook een kwestie van hand in eigen boezem.
Overigens verbaast het mij dat een bedrijf als Apple hier niet veel eerder op is ingesprongen. Zij weten fantastische marges te behalen op hun producten, hetgeen ze een geweldige voorsprong geeft ten opzichte van de concurrentie. Waarom dan niet bouwen aan een reputatie dat je goed voor mensen zorgt? Het zou niet enkel heel nobel zijn, maar in mijn ogen ook een geweldige marketing. Voor mij zou het een overweging vormen om een product van een dergelijk merk te kopen (hetgeen ik al doe met andere producten, niet genoeg, maar toch). En ik denk dat dat past in deze tijd, ondanks de crisis. We gaan steeds meer naar een maatschappij waar het niet zozeer draait om wat je hebt, maar wat je bent (niet in de zin van status, maar hoe je als mens bent). Of is dit enkel wishful thinking van mij?
[Reactie gewijzigd door Edddd op 23 juli 2024 15:38]