Apple doet opnieuw onderzoek naar misstanden bij toeleverancier

Apple heeft een onderzoeksteam gestuurd naar een fabriek van een toeleverancier waar de arbeidsomstandigheden volgens China Labor Watch onder de maat zijn. De fabriek zou medewerkers verplichten meer over te werken dan wettelijk toegestaan en loon achterhouden.

Apple logoApple zegt in een verklaring tegenover All Things D de nieuwe aantijgingen 'zeer serieus' te nemen en zegt al een team naar de fabriek, Jabil Wuxi, te hebben gestuurd om de arbeidsomstandigheden te onderzoeken. Ook het moederbedrijf van de fabriek, Jabil, zegt de aantijgingen te zullen onderzoeken. Volgens Apple houdt Jabil zich over het algemeen aan de regels.

Volgens China Labor Watch worden medewerkers in de fabriek, waar de iPhone 5C mogelijk zou worden gemaakt, onder meer gediscrimineerd en is de fabriek overbevolkt. Ook zou personeel slecht worden opgeleid, te veel overuren moeten maken en zou loon voor die overuren worden achterhouden. Er is volgens de organisatie sprake van 'systematische schending' van de rechten van arbeiders.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-09-2013 • 08:32

96 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (96)

96
87
40
4
0
39
Wijzig sortering
Ik woon toevallig in Azië (eerst Japan, nu Korea) en onbetaalde overuren zijn hier aan de orde van de dag.

Simpel gezegd zijn er te weinig banen en mag je blij zijn als je werk kan vinden. De werkgever stelt daardoor (vanuit ons perspectief) belachelijke eisen, wat resulteert in lage lonen en onbetaalde overuren.

Betaald krijgen voor overuren bestaat hier helemaal niet, en als je weigert nemen ze gewoon iemand anders aan. Dit is geen geheim ofzo. Het wordt je zelfs bij de sollicitatie standaard gevraagd.

En waarom zou je vrouwen aannemen en opleiden voor hoge posities? Die worden toch na een paar jaar zwanger en worden dan huisvrouw.

Dit is trouwens een bijproduct van een ongezonde economie. Betaal jij als enig bedrijf wel voor overuren, hoe ga je dan dat contract van Apple binnen slepen? Feit is dat goede werkomstandigheden pas aan de orde zijn als je economie op orde is.

Als Apple echt hierom geeft, dan moet prijs niet de beslissende factor zijn waarop ze hun partners uitkiezen. Nou, veel succes daarmee in een kapitalistische wereld.
zou dit opnieuw een imago schade voor apple betekenen? vooral als blijkt dat daar dus de 5C gemaakt word, ga je natuurlijk al snel krijgen dat die iphone om deze redenen zo goedkoop gehouden kan worden, en krijg je net zon stortvloed aan kritiek als bij foxconn een tijdje terug.

wel goed dat ze er snel bovenop zitten (zal ook wel eigen belang zijn, maar dan nog :P)
Dit is nou weer typisch een geval dat de grote bedrijven het nooit goed kunnen doen. Ze sturen er niet voor niets een onderzoeksteam heen om deze "feiten" recht te zetten.

Apple weet dat dit soort dingen niet meer kunnen omdat hun als grote speler nu eenmaal onder de loop liggen. Het lijkt mij dat Apple keihard afspraken heeft gemaakt met deze fabriek betreft de werkomstandigheden en voorwaarden.

Dat deze dan vervolgens niet nageleefd wordt is feitelijk niet het probleem van Apple, maar zo wordt het wel gebracht.

Is de fabriek volledig eigendom van Apple dan is dit uiteraard een ander verhaal, en gaan ze "volgens mij" weer de boot in.
Misschien heeft het wel te maken met het feit dat Apple van die dure telefoons verkoopt en flinke marges verdient. En juist deze fabrieksarbeiders een hongerloontje krijgen (of loon achtergehouden).
Dus als het goedkope producten zijn dan is het niet zo erg dat de werkomstandigheden erbarmelijk zijn ? Jongens toch, nedoel ik heb al mijn share argumenten gezien om anti-apple gedrag te verantwoorden, maar dit slaat toch wel de kroon.

Ik vind het ziekelijk (ook de berichtgeving er rond) want eigenlijk zegt dit veel over wat belangrijk is in dit verhaal en dat is Apple en niet de mensen die in zo'n omstandigheden moeten werken.

Waarom krijgen we nooit berichten over Microsoft, Samsung, Phillips , ... die bij diezelfde fabrieken zaken laten produceren ? Dat kun je evengoed aan de kaak stellen, maar eigenlijk draait het niet om die werkomstandigheden hé... .

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 6 september 2013 10:42]

Dat komt omdat elk Apple-bericht een gigantische golf aan respectievelijk berichten, reacties en dus inkomsten betekent voor Tweakers.net.

Het enige doel van de hele site dus.
Tjah, want Samsung verdient minder per telefoon, dus dan mag het wel. Wat een kolder zeg.
Inderdaad.

En imho is het ook niet te vermijden. Het zijn nu eenmaal lage loon landen, en dat is net de reden dat wij onze elektronica zo goedkoop kunnen krijgen (het meeste toch).

Als ik mij niet vergis heeft apple er indertijd ook voor gezorgd dat het loon van foxcon medewerkers zo goed als verdubbeld is, dus zo slecht zijn ze nog niet.
Natuurlijk is dat te vermijden. Apple sluit een contract af met hen en daar kan gemakkelijk iets over de werkomstadigheden en uurlonen inkomen. Bovendien zal Apple de fabriek zeer grondig geïnspecteerd hebben om zeker te zijn dat ze de vereiste kwaliteit en hoeveelheden kunnen leveren. Dus Apple zal er wel van geweten hebben en dit bericht dient enkel om het Apple event te redden.
Apple zal inderdaad de fabriek gecontrolleerd hebben op de kwaliteit en productiecapaciteit van hun producten, niet perse van de werkomstandigheden van het personeel.

En aangezien dit behoort tot de interne keuken van apple, het meest geheimzinnige bedrijf in de wereld, zullen we nooit de ware toedracht weten.
Het zijn nu eenmaal lage loon landen, en dat is net de reden dat wij onze elektronica zo goedkoop kunnen krijgen
Een tijd terug kwam op t.net een kostenoverzicht vd productie van de iphone langs, daaruit bleek dat de loonkosten een kleine fractie vd totale productie kosten is.
En volgende week plaatsen ze vrolijk een nieuwe bestelling terwijl ze deze zaken maar al te goed weten. Als Apple echt meer in zou zitten met het welzijn van de werkers in de fabriek daar dan met hun eigen welzijn, dan zouden ze wel wat meer betalen voor de achterkantjes.

Ze hebben bij Apple de macht om er jaren mee weg te komen dat ze de wettelijke garantievoorwaarden in heel de EU aan hun laars lappen, maar de arbeidsomstandigheden in een fabriek verbeteren zou een brug te ver zijn? Kom op zeg. Ze hebben een berg cash (82 miljard dollar volgens wikipedia) waarmee ze waarschijnlijk een hoop van hun aziatische toeleveranciers kunnen opkopen. Maar dan kunnen ze uiteraard de schuld niet op een ander schuiven, en de boel paaien met een onderzoekscommissie.

Het lijkt mij inderdaad wel correct dat Apple het probleem heeft dat het bij hun uitvergroot wordt, terwijl het eigenlijk bij veel grote bedrijven speelt. Dat is nu eenmaal een negatief gevolg van het kapitalisme.

[Reactie gewijzigd door Giesber op 6 september 2013 08:58]

haha, ja natuurlijk ze gaan even toeleveranciers opkopen, wat denk je?
Apple heeft een programma voor toeleveranciers en houdt audits op dit soort topics, maar dat is ook maar een moment opname en ook in Nederland zien we vaak genoeg voorbeelden dat controles niet waterdicht zijn.
Misschien kan Apple het veel beter, maar naar de rapporten kijkend doen ze er in ieder geval wel wat aan.

Meer betalen via de achterkantjes, hoe zie je dit dan? Apple kan de leverancier wel meer geldt geven, maar geloof je echt dat dit dan bij de lieve arbeider terecht komt?
Apple zou leveranciers kunnen uitsluiten, maar dan? De concurrentie doet het even hard en blijft lekker uit de wind. Wat is dan de oplossing, misschien als sector te samen maar ik vrees dat daar de verschillen te groot voor zijn. In het ene land wordt dit belangrijker gevonden dan het andere.

Face it, we zijn allemaal onderdeel en veroorzaker van het probleem. We willen goedkoop en iedereen wil zoveel mogelijk winst pakken. En die telefoontjes willen we niet in elkaar zetten, dus fabricage hier naartoe halen zal ook niet helpen.
En laten we met zijn allen niet schijnheilig doen dat het alleen in deze sector voorkomt. Of denken we hier dat het zelfde niet geldt voor kleding en andere luxe artikelen?

Wie het oplossen kan is de overheid van het betreffende land, deze kan echt de regels stellen. Maar ik heb niet de illusie dat China zich daar erg druk om gaat maken, want dat zal een negatief effect hebben op de concurrentie positie en zal productie zich verplaatsen.

Iedereen die denk dat Apple dat met hun geld en in hun eentje kan oplossen is echt naïef. Intussen liggen HP, Samsung, HTC etc in een deuk.
Het is een gezamenlijk probleem.
Een onderzoeksteam heeft puur met marketing te maken, zo van kijk we doen wat.

als je een grote als apple hebt dan is de oplossing heel simpel. Je hebt in die fabrieken gewoon een aantal door jou betaalde niet chineese supervisiors rondlopen die permanent de boel in de gaten houden en die ook anoniem aanspreekpunt voor personeel kunnen zijn.

Bovenstaande kan natuurlijk maar wordt niet gedaan omdat het apple niet boeit. Het gaat om goedkoop produceren tegen maximale winst waarbij men via legale constructies ook nog eens bijna geen betasting betaald.

En ja grote bedrijven kunnen het idd nooit goed doen. Groot worden kun je vaak alleen als je juist niet naar dit soort dingen kijken. Neem bij apple alleen het voorbeeld van garanties waar ze onder vuur liggen. De prijsafspraken met boeken.
MS en Google kunnen er ook wat van, ook die zijn niet voor niets groot geworden. Ze zijn dat niet door eerlijk zaken te doen maar misbruik van monopolies en andere praktijken waar voorbeelden genoeg van zijn.
Hoe weet jij dan dat dat niet gebeurt?

Dit gaat over de fabriek die de achterkantjes produceert.

Dat is dus een toeleverancier.

Dus Apple moet straks ook nog alle toeleveranciers permanent onder toezicht houden.

En de concurrentie ligt in een deuk.
Apple krijgt ook meer aandacht doordat ze in het verleden pas actie ondernomen hebben om werkomstandigheden en het milieuvriendelijk produceren van producten op orde te brengen na grote media aandacht. De andere grote bedrijven waren hiermee gewoon wat pro-actiever of iets slimmer met de marketing. Want uiteindelijk heeft niemand echt 100% controle over de productielijnen in China.

Apple en ook andere producenten(tech en niet tech) hebben geleerd van die lakse en, sorry, toch wel behoorlijke arrogante houding tegenover de consumenten en de mensheid. Goed dus dat ze nu pro-actief zijn. Langzaamaan beinvloed en sterkt dit soort nieuws en aandacht de werkomstandigheden, milieu en werknemers in China om de negatieve spiraal naar beneden te doorbreken.
Hoe kan je in hemelsnaam bewerem dat de andere merken pro actiever zijn?

Besef jij eigenlijk dat je helemaal bent gehersenspoeld door de media?

Je kan toch wel bedenken dat dit naar buiten komt ondat het om Apple gaat?

Als het om Acer ging had je en hoor je er niks over.
Ik beweer niet dat andere bedrijven het HEDENTENDAGE beter doen dan Apple, maar wel dat Apple in het verleden de laatste in de rij is geweest wat betreft het werken aan het milieuvriendelijk produceren van producten en actief werkomstandigheden controleren. Met als gevolg dat zij nu telkens als enige genoemd worden bij misstanden in een fabriek waar ook andere merken onder dezelfde slechte omstandigheden produceren. Dat Apple nu ook bekend is onder het grote publiek (philips is dat b.v. op wereldschaal niet) helpt natuurlijk mee, daar geef ik je gelijk in. Ik voeg slechts een stukje oorzaak en gevolg aan het verhaal toe.
Dude. Die andere bedrijven zijn helemaal niet proactiever, sterker nog, die doen *nog steeds* niks.
Apple weet al heel lang, al onder Jobs, dat de omstandigheden erg slecht zijn. Afspraken of niet, dat in 2013 het nog voorkomt, betekent dat apple uit zichzelf blijkbaar niet echt achter de zaken aan zit. Was apple werkelijk zo begaan met de mensen daar, dan stelden ze wel voor het publiek werd een onderzoek in en zorgden ze wel dat het niet voorkomt. Het is niet zo dat ze duizenden fabrieken in de gaten moeten houden.

Zo moeilijk is het niet, stuur een mannetje naar die fabriek en laat hem het in de gaten houden..
Ahja, Apple moet 10.000 mannetjes hebben die alleen maar 1 bij iedere fabriek gaan staan controleren. En natuurlijk amerikanen die wel te vertrouwen zijn en niet omgekocht kunnen worden, geen lokale krachten.

Sorry, zo werkt het niet. En niet eens vanwege de kosten die dat met zich meebrengt -- maar omdat iedereen omkoopbaar is.
In 2012 had Apple een 170 toeleveranciers en 250 leveranciers van grondstoffen aan deze toeleveranciers. Vergis je dus niet dat het dan al om heel veel locaties gaat.
Bij elke leverancier worden door Apple audits gehouden. Dat is tenminste wat ze rapporteren en ook publiekelijk beschikbaar is. Dus je kan wel degelijk veel info bij Apple vinden over hun toezicht. Maar ik denk niet dat je elk op zich zelf staand rapport kan inzien, Apple kan echt niet zomaar een leverancier aan de schandpaal nagelen.

Heeft het invloed? Jazeker want bij een Foxconn zijn in de loop van de jaren de lonen sterk gestegen. Herinneren we nog de berichten van Foxconn dat men meer robots ging inzetten vanwege de loonkosten?
Nou is loonkosten nog niet alles maar het is iets.

Zoiets moet Apple niet alleen doen, maar moet een gezamenlijke actie in de industrie zijn. Via een Fair Labor Association kan men wel de druk en toezicht verbeteren.
Het probleem is niet zo makkelijk op te lossen.

http://www.apple.com/nl/s...ility/accountability.html

Wat je van Apple mag verwachten dat ze dit soort programma's verbeteren en er steeds scherper op sturen.
Wat een onzin. Het is wel degelijk een probleem van Apple, zij zijn namelijk verantwoordelijk voor hun keuze van toeleverancier. Als blijkt dat er misstanden plaatsvinden, dan is het Apple's taak om dit soort praktijken duidelijk af te keuren en actie te ondernemen (en daarmee hun eigen imago te beschermen) - zij kunnen zo'n bedrijf makkelijk onder druk zetten.
Moet het nou echt 50.000 keer herhaald worden dat er ook andere merken worden gefabriceerd daar?

Je kan onmogelijk Apple hierop aanspreken.

Ja mensen zoals jij misschien die denken dat het alleen hierom gaat puur door de eenzijdige berichtgeving van de media.

Maar dat geeft alleen maar de kracht van de media aan die blijkbaar een grote invloed heeft op mensen zoals jij.
En dat doen ze dan ook. Daarom wordt er een onderzoek gestart. Let wel op dat die China Labor Watch organisatie niet naar binnen mag in de fabrieken van andere merken -- die houden het 100% geheim.
Dezelfde misstanden komen ook voor bij andere fabrikanten echter komen deze niet in het nieuws omdat Apple meer gehyped is. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat in deze fabriek enkel een achterkant van een iPhone wordt gemaakt, wat doen ze die andere tijd dan?
@Superbig91
klopt inderdaad... Apple komt niet eens in de buurt van de grootste klanten, van wikipedia:


"De grootste klanten zijn de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems (16% van de omzet), het Nederlandse elektronicaconcern Philips (15%), de fabrikant van computer- en professionele apparatuur Hewlett-Packard (11%) en de toeleverancier van de auto-industrie Johnson Controls."

Waarom er dan niet hier gezegd wordt dat het om een fabriek gaat waar ze philips-apparatuur maken/in elkaar zetten is mij een raadsel?
Natuurlijk populair om lekker anti-Apple te zijn.
Inderdaad typisch om alleen Apple te noemen. Deze fabrieken maken ook prducten voor andere grote ondernemeningen, Ik vind het inderdaad tendentieus dat alleen over Apple wordt geschreven en geen enkele opmerking over de producten van andere fabrikantren die ook in deze fabriek worden geproduceerd!
Tja het leven is niet eerlijk en de media pikken er altijd iemand uit. Zo is dat geweest. Het is natuurlijk wel zo dat als je een naam als apple hebt en ook veel voor je product vraagt je met dit soort dingen te maken krijgt.

Daarnaast kun je ook de vraag stellen, als je als bedrijf meer dan 100 miljard cash ergens op de bank hebt staan of je dan niet mag verwachten dat men een maar miljard besteed aan betere omstandigheden.

apple stelt zichzelf ook graag in de spotlight en automatisch krijg je dan meer aandacht. Er zijn ook beroemdheden die de pers opzoeken maar dan ook zeuren als die pers ze blijft achtervolgen.
Je kan toch niet zeggen dat je geld moet uitgeven puur ondat je het hebt op de bank?

Ten eerste wie garandeert dat dat de arbeidsomstandigheden daadwerkelijk verbetert?

En hoe wil je dat verkopen aan je aandeelhouders terwijl in dezelfde fabrieken de producten van je concurrentie in elkaar wordt geschroefd?
@Superbig91
Waarom er dan niet hier gezegd wordt dat het om een fabriek gaat waar ze philips-apparatuur maken/in elkaar zetten is mij een raadsel?
Natuurlijk populair om lekker anti-Apple te zijn.
Soms lijkt het daar wel eens op ja, maar in dit geval is het bericht toch juist dat Apple zelf onderzoek gaat doen.
@Superbig91
klopt inderdaad... Apple komt niet eens in de buurt van de grootste klanten, van wikipedia:


"De grootste klanten zijn de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems (16% van de omzet), het Nederlandse elektronicaconcern Philips (15%), de fabrikant van computer- en professionele apparatuur Hewlett-Packard (11%) en de toeleverancier van de auto-industrie Johnson Controls."

Waarom er dan niet hier gezegd wordt dat het om een fabriek gaat waar ze philips-apparatuur maken/in elkaar zetten is mij een raadsel?
Natuurlijk populair om lekker anti-Apple te zijn.
Wie zegt dat de werknemers voor die andere klanten in dezelfde omstandigheden werken. Er zal heel wat meer druk vanuit Apple zijn om de marges laag te houden en de volumes hoog.
Precies, ik werk in een industrie dat te maken heeft met bepaalde bedrijven die een diest aannemen en elke afnemer heeft zijn eigen overeenkomst met kosten, diensten en tot op zekere hoogte, omstandigheden.
Het kan best zo zijn dat een philips heeft bedongen dat ze een x aantal "items" per maand laten maken terwijl apple misschien wel het dubbele vraagt in de helft van de tijd.
Ook kan per bedrijf de "boete" op het missen van een deadline of kwaliteit anders bepaald hebben. Misschien treedt apple wel zo streng op dat de fabrikant extra de zweep eroverheen legt.
En misschien betaald philips we meer zodat er ook meer loon/minder gewerkt kan worden.
Dat meerdere bedrijven producten afneemt bij een gigantisch bedrijf in China, wil niet zeggen dat elk bedrijf dezelfde arbeidsomstandigheden veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 6 september 2013 13:59]

Denk even logisch na, denk je nou echt dat er in de ene plek slavenarbeid wordt gedreven?

En 100 meter verderop is het allemaal perfect geregeld en werken mensen op een normale manier?

Hoe kan je zo naief zijn om te denken dat er in 1 fabriek zo een groot contrast aan arbeidsomstandigheden kan zijn?
Bullshit. Die druk is veel hoger vanuit andere bedrijven. Do the research.
Nee, maar omdat Apple in de picture staat komt het nieuws naar buiten. Dus moet je er dan wat aan doen , ja tuurlijk. Buiten het feit dat het slecht is voor je naam is het ook zaak om je verantwoordelijkheden te nemen. En misschien gaan andere dan ook eens denken.
Dat het bij andere fabrikanten best net zo zou kunnen zijn weten we niet zeker, maar er wordt nu wel verder gekeken omdat het iedere keer toch weer aan het licht komt.

Misschien als fabriekant niet alleen kijken naar de laagste kosten maar ook eens naar andere dingen. Een ontevreden werknemer zal ook nooit een extra stap voor je doen.
Het enige dat ik nog gehoord heb is dat apple het iedere keer onderzoekt maar iets doen neem maar. Met meer dan 100 miljard op de bank in allerlei belastingparadijzen kan apple natuurlijk ook niet veel doen.

@bonus, een ontevreden werknemer, die kan gewoon gaan, het is in china en dit soort lage lonen landen nog steeds zo voor jou 10 anderen die in de rij staan. Dat is de reden dat men daar produceert en niet in de USa waar men kritischer personeel heeft en vakbonden.

Zolang mensen apple producten blijven kopen gaat apple voor de maximale winst en interesseert hun de rest echt niet. Bij andere fabrikanten zal dat net zo zijn.
het is in china en dit soort lage lonen landen nog steeds zo voor jou 10 anderen die in de rij staan
Ik zag onlangs nog een docu op BBC over een Engelse fabrikant die e.e.a. in China laat produceren, en ze hebben best moeite daar om personeel vast te houden. Bekwaam personeel is ook in China niet altijd makkelijk te vinden, en ze lopen zo weg als ze bij de buren meer kunnen verdienen. Ook de Chineese medemens wordt inteligenter, wijzer en mondiger, bleek overduidelijk uit die docu.
Bij de fabrieken die werken voor Apple daarentegen zijn wel degelijk 10 tot 100 sollicitanten per functie. Daar staan zo 20k mensen op de stoep als er bekend wordt dat er een paar honderd nieuwen worden ingehuurd. Ze betalen daar namelijk beter en werken onder betere omstandigheden dan voor iedere andere fabrikant.
Dus jij denkt dat als je er geld tegenaan gooit dat het probleem opgelost is?

Wie garandeert dat de directeuren dat geld niet in eigen zak steken en weer doorgaan met dezelfde manier van werken?

Misschien een cosmetische verbetering hier en daar.

En Apple is een beursgenoteerd bedrijf, als de aandeelhouders te horen krijgen dat Apple gratis geld weggeeft terwijl het niet eens zeker is wat er specifiek gebeurt met dat geld.

En terwijl je concurrenten in dezelfde fabriek worden geproduceerd dan weet je dat je je eigen ramen ingooit en de aandeelhouders massaal je aandeel laten vallen.

Je kan dus niet zomaar geld gaan uitgeven omdat je het op de bank hebt, het is een beursgenoteerd bedrijf.
Anoniem: 118226
@_Piwi_6 september 2013 08:51
Samsung heeft recentelijk ook wat onderzoek gedaan na herhaaldelijke meldingen van misstanden. Op hun eigen blog geven ze aan wat de uitkomsten zijn: http://global.samsungtomorrow.com/?p=18331

Maar Apple bashen is nou eenmaal een populaire bezigheid van veel tweakers lezers en negatieve samsungberichten vallen over het algemeen niet zo best, dus daar zal de redactie wel rekening mee houden.
negatieve samsungberichten vallen over het algemeen niet zo best, dus daar zal de redactie wel rekening mee houden.
offtopic:
Oehh dat had je niet moeten zeggen aan je minnetjes te zien :+


Het is waar dat dit bij Apple veel meer gehyped wordt. Maar dit werkt dan ook wel aan twee kanten. De "normale" mensen hebben waarschijnlijk nog niks gehoord over de nieuwe Note maar zodra de nieuwe iPhone wordt aangekondigd komt dat in het nieuws.

Even het gehype terzijde, ik vind het wel goed dat Apple ook actief bezig is met onderzoeken van leveranciers. En de contractuele verplichtingen die daaruit kunnen voortvloeien zijn ook erg mooi voor de medewerkers. Een bericht als dit hoeft dus niet per sé slecht te zijn in de wetenschap dat dit met elk bedrijf dat laat produceren in oost-azie gebeurt.
Hoe meer bedrijven als Apple dat proberen te verbeteren, hoe beter! :)
Er zijn genoeg aanwijzingen dat apple helemaal niet zo voortvarend is met het oplossen van de problemen en dat er, nu de condities in die fabrieken eenmaal bekend zijn, pas (voor het oog) wat gedaan wordt om de reputatie wat te redden.

http://www.dailymail.co.u...atshops-make-iPhones.html
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2399395,00.asp
http://sumofus.org/press/tim-cook-ignores-protests-at-agm/

Ik wil hier niet mee aangeven dat apple de enige boosdoener is, maar de opmerking
Hoe meer bedrijven als Apple dat proberen te verbeteren, hoe beter!
slaat als een tang op een varken, het enige dat gebeurt is een mediaoffensief gepaard met wat oppervlakkige verbeteringen.
Het is ook niet Apple die deze problemen moet oplossen.. dat zou toch van de zotte zijn. Wat dacht je er van dat Foxconn zijn eigen problemen oplost?

Wanneer begrijpt men nou eens dat Apple alleen maar een dienst van die fabriek afneemt zoals zoveel bedrijven doen en dat zijn niet de minste bedrijven:

Major customers of Foxconn include or have included:

Acer Inc. (Taiwan)[39]
Amazon.com (United States)[7]
Apple Inc. (United States)[40]
Cisco (United States)[41]
Dell (United States)[42]
Google (United States)[43]
Hewlett-Packard (United States)[44]
Microsoft (United States)[45]
Motorola Mobility (United States)[42]
Nintendo (Japan)[46]
Nokia (Finland)[40][47]
Sony (Japan)[8]
Toshiba (Japan) [48]
Vizio (United States)[49]

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn


De media houd er nou eenmaal van om Apple in een slecht daglicht te zetten want dat trekt enorm veel lezers/discussies en dan is gewoon geld.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 6 september 2013 14:40]

Anoniem: 499360
@Fly-guy6 september 2013 17:11
Je bedoelt wss dat Apple de enige is die wel moeite doet. Mja is ook niet moeilijk de rest wordt toch nooit vernoemd dus kunnen ze gewoon laten betijen.

Dat is nu net het grote probleem in dat debat. Wat er ook gebeurt bij Foxconn het is altijd Apple die vernoemd wordt. Springt er iemand van het dak die Nokia's maakt dan komt die nog steeds in het nieuws als een Apple medewerker. Ontploft er een magazijn waar men aan Acer's werkt dan komt er in het nieuws dat een Apple magazijn ontploft.

Apple kan niet alles veranderen als de anderen zich gewoon achter Apple blijven verstoppen.
De fabrikanten zijn zelf de boosdoeners daarbij is het aan de overheid die hoort in te grijpen. Maar China kent bijvoorbeeld geen vakbonden.

Apple kan hooguit voorwaarden stellen aan hun contract, houden ze er niet aan dan aankaarten. Wat het effect is ligt aan het fabriek zelf.
Bij een artikel dat enkel over Apple gaat waarom moeten daar dan andere bedrijven bij betrokken worden? Het enige wat verteld wordt is dat er misstanden zijn in een fabriek van Apple en het lijkt erop dat ze de imago schade willen beperken door achteraf dan maar een controle team te sturen. Oftewel, je kan niet concluderen dat Apple goed bezig is enkel dat het of neutraal is of dat ze slecht bezig zijn. Controles hierop moeten natuurlijk regelmatig gebeuren zeker in landen als China waar hier geregeld misbruik van gemaakt wordt. Of Apple dit fatsoenlijk gedaan heeft en dat dit incident er door geglipt is weten we (nog) niet in dat geval zou het een normaal geval zijn en niet goed handelen. Als Apple echter niet goed opgelet heeft dan is dit natuurlijk kwalijk.

Nu zijn er natuurlijk andere technologie bedrijven op de wereld die ook producten produceren in fabrieken in China. De toestanden daar kunnen net zo slecht zijn, maar het gaat hier niet over die bedrijven dus waarom moeten die erbij betrokken worden dan? Die verdienen natuurlijk ook de nodige kritiek wanneer zij misstanden hebben, maar nu is het Apple die misstanden heeft dus hebben we het dan ook over Apple.

Op de basisschool is als het goed is al geleerd dat wanneer je iets fout doet maar als je dan met het argument komt "maar persoon x deed het ook" dat dat jouw gedrag niet goed praat (net zo min als dat het het gedrag van persoon x goed praat). Het lijkt er steeds meer op dat je geen kritiek op Apple mag hebben als je niet ook net zo veel kritiek op Samsung hebt...
Anoniem: 118226
@lappro6 september 2013 15:31
Het ligt er een beetje wat je aan de kaak wil stellen. Wil je laten weten dat Apple niet goed bezig is of wil je laten weten dat de technologiesector niet goed bezig is. Ik persoonlijk dat laatste.
Waarom andere bedrijven erbij worden gehaald?

1 woord, hypocrisie...
Het is me een raadsel waarom je +1 krijgt voor de onzin die je opschrijft maar dat terzijde. Het is geen fabriek van Apple. Het is een fabriek die in opdracht van Apple en andere bedrijven apparatuur produceert.
ja dat was bij het eerste onderzoek al toen apple garandeerde dat er nix aan de hand was . en toch maar weer onderzoek doen . apple verliest een beetej zijn geloofwaardigheid zo ehe
Toch altijd jammer dat het allemaal zoooo goedkoop moet, ze kunnen toch ook gewoon minder winst maken? Apple kennende verkopen ze toch hartstikke veel... Genoeg winst over..
Alles kan maar elk bedrijf probeerd zoveel mogelijk winst te maken.
Maar eigenlijk moet de leverancier dit fixen,als Apple meer betaald, waar gaat het geld naar toe?
Ja naar de leverancier en niet de medewerkers.

Misschien kan Apple wel iets betekenen en meer betalen maar het is niet alleen Apple, elk bedrijf die daar produceerd is verantwoordelijk. Dus gaan de prijzen omhoog van de producten hier in Nederland. En wie klaagt er dan? Waarschijnlijk de consument.

Ik wil niks goed praten maar ze hebben wel veel werkgelegenheid door alle bedrijven die daar hun producten laten maken.

Er zitten zoveel haken en ogen aan dat het altijd bij iemand verkeerd schiet. En wij allen zijn medeplichtig zolang je producten koopt met 'made in China' of 1 van de Aziatische landen.

Op dit moment is Apple de pineut en zijn ze geforceerd om dit onderzoek te doen. Maar alle andere tech bedrijven houden hun kaken op elkaar en doen er ook niks aan.

[Reactie gewijzigd door eatualive op 6 september 2013 08:56]

Klopt als een bus, hetzelfde verhaal deed zich 15 jaar geleden voor met Nike. Voor het eerst kwamen de onmenselijke verhalen van uitbuiting, barre werkomstandigheden, lange uren,... uit de lagelonenlanden naar boven terwijl de merken monsterwinsten behaalden. Nike dat toen (dankzij al dat vers, bespaard geld) massa's reclamecampagne's (met bv. Michael Jordan) publiceerde was veruit het grootste en populairste van alle sportartikel-merken. Nike werd toen geviseerd en enkel Nike kreeg de rechtszaken over zich heen, maar de waarheid was dat alle merken even schuldig waren. De naïeve mensen kochten plots Adidas, Reebok,... die mooi buiten schot bleven in deze heisa.

Hetzelfde gebeurt nu bij Apple. Men viseert de grootste en populairste om de media te halen en de mensen wakker te schudden. Zulk nieuws heeft dan immers meer impact en doet de mensen al eens nadenken, in plaats van jaarlijks hun toestel te refreshen naar de nieuwe update. Helaas (net zoals bij Nike) zijn de mensen naïef en menen dat het bij Samsung, HTC,... niet zo is en kopen vervolgens hun toestellen terwijl ze iPhone-eigenaars verwijten de uitbuiting te sponsoren, onwetend dat HUN toestellen onder even erbarmelijke, of zelfs ergere, toestanden gefabriceerd zijn.

Vraag je maar eens af hoe het er aan toe gaat bij de Chinese fabrieken die niet in de spotlight staan, en waar geen controles komen. Onder welke omstandigheden zouden onze digitale tv-decoders bijvoorbeeld gemaakt worden?

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 6 september 2013 10:10]

Zou jij die ectra 10 euro betalen als je wist dat het onder betere omstandigheden werd gemaakt ? Of blijf je toch kijken in de pricewatch naar de laagste prijs en ga je dan daar voor ?
De winst moet ergens vandaan komen...

Het vervelende is alleen, ook al zou Apple met een 10 euro minder winst genoegen nemen, dan zorg de tussenhandel wel dat de prijs verschillen weer wegvallen en zo is het eindreslutaat nog steeds hetzelfde :(
Je moet de aandeelhouders tevreden houden he, Apple is geen liefdadigheidsinstelling.

En als je dat niet zint moet je maar zo'n fairphone kopen.

[Reactie gewijzigd door Adamar op 6 september 2013 08:53]

Ja maar de vraag is: waar stopt het?
Apple heeft (een van?) de grootste winstmarges op hun producten, is dat absoluut noodzakelijk om de aandeelhouders tevreden te houden? Slecht nieuw geassocieerd met Apple zoals dit nieuws, dat al talloze keren jaar na jaar in de media verschijnt is cumulatief toch ook geen goede invloed voor Apple's aandeel en imago? Met dit soort nieuws en toestanden zullen de aandeelhouders immers ook niet tevreden zijn.

Laten we bovendien niet vergeten dat aandeelhouders, jaar na jaar, méér winst willen zien. Welk bedrijf houdt dat vol? Apple kon afgelopen jaar voor het eerst de winst van ervoor niet overtreffen. Resultaat: aandeel van bijna 700 dollar naar uiteindelijk 400 dollar. Het feit dat er nog steeds monsterwinsten behaald werden is blijkbaar irrelevant. Ik wordt ziek van dat kapitalistisch systeem...

Als de toekomst ons enkel nóg meer uitpersing, nóg meer kostenbesparing en nóg duurdere producten brengt om mee te kunnen in de zakelijke wereld dan hou ik mijn hart vast.
In de aandelenkoers van Apple zaten hooggespannen verwachtingen verwerkt. De waarde van het aandeel is niet gebaseerd op de huidige winst maar de verwachting voor de toekomst. De aandeelhouders dachten dat Apple op termijn zijn winst nog sterk kon laten groeien. Als de aandeelhouders op een gegeven moment denken dat die verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden en het bedrijf op langere termijn minder waarde voor de aandeelhouders zal creeëren dan aanvankelijk gedacht, zal de koers afnemen. Er zou pas sprake zijn van een ziek systeem als deze logica niet werkt.

Je kunt je geld ook minder avontuurlijk investeren in bedrijven waarvan de aandeelhouders jaarlijks vijf procent rendement verwachten. Zo'n bedrijf heeft waarschijnlijk een rustiger koersverloop.
Alleen vergeten die aandeelhouders wel eens dat op alles een plafond zit. Vaak denken ze nog altijd 'The sky is the limit' maar dat is uiteraard niet waar. Ook Apple zal op een dag op zijn retour gaan, als 1 grote aandeelhouder zijn aandelen begint te dumpen omdat de winst minder groot is dan verwacht kan dat een winstgevend bedrijf gewoon de grond inboren.

Heel het systeem is gewoon verrot. Mensen ontslaan of slecht behandellen gewoon om meer winst te maken is imho gewoon foutief.
In de aandelenkoers van Apple zaten helemaal geen hooggespannen verwachtingen verwerkt -- in de aandelenkoers zelfs op de top (laat staan nu) waren zeer lage verwachtingen verwerkt. P/E van Apple is idioot laag.
Jan met de pet geeft er blijkbaar niet om dat zijn producten door loonslaven gemaakt worden. In de kledingindustrie is het schering en inslag, en toch blijven we rondlopen met puma, nike, ...

En dat is voor de elektronica-industrie nog vele maal erger omdat het daar over veel grotere bedragen gaat.
Jan met de pet geeft er blijkbaar niet om dat zijn producten door loonslaven gemaakt worden. In de kledingindustrie is het schering en inslag, en toch blijven we rondlopen met puma, nike, ...

En dat is voor de elektronica-industrie nog vele maal erger omdat het daar over veel grotere bedragen gaat.
Niet zo vreemd aangezien we worden overspoeld door 'berichten' over hoe cool en hip die kleding wel niet is (reklame), en hooguit op een blauwe maandag een documentaire op Ikon kunnen zien (waar dus bijna geen hond naar kijkt) over de uitbuiting die te pas komt bij de productie van die kleding. Idem met elektronica.
Wat denk je dan van andere producten waar veel meer winstmarge op zit?

Cisco verdient bijvoorbeeld misschien wel een marge van 1000% op hun producten.

Dan mag het wel?
Waarom wordt alleen Apple genoemt???????
Alle producten(merken) die daar geproduceert worden onder slechtere omstandigheden geproduceerd.
Dat is nog vrij normaal in Azie en is meer een politiek probleem.
Daarnaast komen mistanden oveeral voor, ook in nederland.
Die asperge teelster in het zuiden van nederland die polen voor hongerloontjes aan het werk zette in erbarmelijke omstandigheden, die is er zelfs een keer voor opgepakt.
Moraliseren is zo makkelijk als je in een "goed" gereguleerd land als nederland woont.
Ik ben ervoor dat de omstandigheden daar verbeteren voor alle werknemers en dus voor het produceren van alle merken en niet alleen Apple.
Anoniem: 474132
@marc646 september 2013 09:23
Apple is de makkelijkste vector voor een aktiegroep als China Labour Watch om publiciteit te krijgen. Alle techblogs en mainstreammedia pakken het gretig op. Overigens vind ik dit een valide taktiek van een aktiegroepering en is het natuurlijk altijd goed dat er iets gedaan wordt aan de vaak erbarmelijke arbeidsomstandigheden in China. Maar het is jammer dat het alleen via het aanklampen met Apple mogelijk is dit onrecht door de techblogs te blazen.
Apple werkt gewoon samen met China Labour Watch. Apple fabrieken zijn zo ongeveer de enige waar ze in mogen om inspecties te doen.
Waarom wordt alleen Apple genoemt???????
Schande. In persberichten hierover afkomstig van Apple noemt Apple ook alleen zichzelf!!?!

En dan zijn ze ook nog zo dom om enige verantwoordelijkheid op zich te nemen tav de arbeidsomstandigheden daar...

(persbericht uit 2012, maar hetzelfde principe)
http://www.apple.com/pr/l...spections-of-Foxconn.html
Eens dat dit absoluut aangepakt moet worden. Ik denk dat Apple dat ook gerust zou doen.
Maar was het niet dat ook Philips hier dingen liet maken en Sony ook iets (correct me if i'm wrong)

Het is absoluut zo'n 100 jaar terug in de tijd, toen het hier massaal gebeurde, toen is het naar Azië verbannen. Want hier kregen we een betere wetgeving etc. Het is natuurlijk sneu om te zien, maar om nou in 1x zo'n hele fabriek te sluiten gaat ook weer niet met al de mensen die er werken. Die ineens op straat zetten... lijkt me niet wenselijk. Wat dan wel de oplossing is? De regering daar zou beter moeten opletten, onderzoeken. Nu komt het neer op dat je als bedrijf iets laat maken jijzelf moet gaan letten op hoe de fabriek met zijn werknemers omgaat. Natuurlijk moet je zoiets wel weten, maar het lijkt mij meer een taak voor de regering daar.
De regering zou beter moeten opletten zeg je. Dat lijkt mij ook.

Het lijkt mij echter niet makkelijk om zo'n groot land met meer dan een miljard mensen te regeren en dan ook nog overzicht te houden.
We hebben het hier al moeilijk genoeg met een zestig keer zo kleine bevolking.

Toen het hier 100 jaar gelden gebeurde was de wereld compleet anders dan nu. Je zou hopen dat de beschaving lanzaam toeneemt maar daar lijkt het vaak niet op. Er lopen nog te veel mensen rond die alles willen hebben en alleen aan zichzelf denken.
De wereld zag er 100 jaar geleden anders uit, absoluut maar in wezen is er weinig veranderd in de situatie op zich. Mensen willen dingen hebben, zo goedkoop mogelijk en daar vallen dan 'slachtoffers' bij.

Het lijkt me ook zo goed als onmogelijk vor de regering om dat in het oog te houden, maar het zou wél moeten. De fabrieks bazen zouden ook beter moeten weten, maar helaas is dat anders.
Als je het rapport goed leest zie je dat het er vooral om gaat dat dit bedrijf (Jabil Wuxi), net als enkele andere in China gevestigde leveranciers van Apple, willens en wetens zowel Apple als de Chinese overheid om de tuin leidt. Apple is hier wettelijk gezien natuurlijk niet verantwoordelijk voor, maar ze kunnen er wel iets aan doen, en zeggen ook dat te willen. Wat mensen zich wel moeten realiseren is dat China Labor Watch een Amerikaanse organisatie is die tot doelstelling heeft de arbeidsomstandigheden in China te verbeteren, en zicht juist daarom op Apple richt (en andere Amerikaanse bedrijven). Of dergelijke misstanden ook voorkomen in de supply chain van andere telefoonfabrikanten wordt niet besproken in het rapport.
Dat wordt uiteraard niet besproken, want Apple laat CLW toe in hun fabrieken en andere fabrikanten doen dat niet. Aangezien die fabrikanten denken dat hun zaken het daglicht niet kunnen verdragen is dat een zeer sterke aanwijzing dat de fabrieken voor Apple het verreweg het beste doen in dit opzicht.
Ik denk dat er meer naar China gewezen moet worden dan naar Apple. De fabriek staat in hun land en zijn zij dus verantwoordelijk. Gezien de chinezen alles en overal spioneren wisten ze hier vast van maar hebben niks gezegd (omgekocht? Werkgelegenheid? Geld=geld?, bang voor vertrek grote bedrijven?

vorig topic had ik het ook gezegd. Verplaats gewoon de productie naar India, Brazilië en Oost-Europa ik wil daar best wat euro's meer voor betalen.
In India, Brazilie, en oost-europa zijn de werkomstandigheden niet extreem veel beter.
Hallo, weten jullie wat apple betaald aan de directie van deze fabriek?
Nee! Misschien betalen ze wel genoeg, maar verdwijnd het in de zaken van de mensen waar het niet hoort. Als zij zeg het 5 euro per uur betalen voor een werknemer
En de directie betaald maar 2 euro, maar op papier laten ze aan apple iets anders zien,
Dan kan apple zelfs niet met fulltime controlle de boel in de hand houden.

Betalingen gebeuren niet electronisch daar!
Maar met loonzakjes. Geen controlle op uit te voeren
Met 100000+ werknemers.
Wat ik me werkelijk afvraag is dat de "Heren" van apple zich drukker maken over hun imago schade die deze berichtgeving met zich meebrengt , [als ze zich daar druk over maken] !! of werkelijk echt iets doen aan de Mensen die werken onder Slechte omstandigheden en onder DRUK moeten presteren Tja een ding is zeker wil je meer winst behalen dan moeten ze mensen er onder lijden

WELKOM in de Wereld van het Kapitalisme Daar waar meer winst boven alles uitkomt zeker ten koste van de mensen die voor amper een paar $ moeten werken :(
Dat doen alle bedrijven. Ik durf zelfs te stellen dat mensen zoals jij en ik erover klagen op fora, maar verder lekker de toetsenbordheld blijven uithangen zonder echt actie te ondernemen. Of we kopen ons geweten om met een donatie aan een bedrijf dat hopelijk ervoor zorgt dat dit soort problematiek aan de kaak gesteld word. Nou weer gauw mijn oogkleppen op en doen alsof het probleem niet bestaat.
Anoniem: 256386
6 september 2013 09:41
De zoveelste onderzoek van Apple nadat dit gepubliceerd wordt.
Ik vind dat Apple hierin verwijtbaar. Natuurlijk wilt de leverancier het contract binnen halen
maar Apple kan daartegen in het contract arbeidsomstandigheden vastleggen en eventueel een boete vermelden.

Het is niet zo dan de consument de schuldige is maar Apple wilt maximale winst halen.
Met hun belastingconstructies hebben ze toch al 170 mld dollar in kas. Maatschappelijk
ondernemen buiten Amerika kennen ze niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 6 september 2013 09:44]

Wat een onzin, welk bedrijf dan ook is erop uit om winst te maken.
Dat Apple onderzoekt en eerder al heeft afgedwongen bij een andere fabrikant dat de omstandigheden moesten verbeteren en de betaling van de mensen omhoog moet vind ik bijzonder.
Sinds wanneer kan apple verantwoordelijk zijn voor wat een ander doet?
Dat apple toch enige verantwoordelijkheid neemt vind ik daarom heel goed te noemen.
Laat China in de eerste plaats zelf maar eens zorgen dat de werknemers beter behandelt gaan worden, wetten over arbeidstijd, beloning en omstandigheden net zoals in nederland.
De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de chinese overheid om burgers te beschermen en de directie/managers van de fabriek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee