Apple verplaatst deel productie naar Verenigde Staten

Apple-ceo Tim Cook heeft aangekondigd een deel van de productie van Macs naar de Verenigde Staten te verplaatsen. De plannen zullen waarschijnlijk goed worden ontvangen: in de VS heeft Apple veel kritiek gekregen voor het outsourcen van alle productie naar onder meer Azië.

De ceo van Apple deed het nieuws uit de doeken in een tv-programma van de Amerikaanse zender NBC. Een van de productielijnen van Macs zal naar de VS worden verplaatst, beloofde Cook, al zei hij niet welke lijn dat precies zou zijn. Eerder deed het gerucht al de ronde dat Apple plannen in deze richting zou hebben, nadat afbeeldingen waren opgedoken met Macs waarin de tekst 'Assembled in USA' was gegraveerd.

Er is in de Verenigde Staten veel kritiek geweest op Apple, dat net als veel andere Amerikaanse bedrijven zijn productie volledig in landen in Azië en onder meer Mexico laat uitvoeren. De beslissing om een deel van de productie terug te halen naar de VS, zal daarom waarschijnlijk goed worden ontvangen. Overigens weerspreekt Cook dat het bedrijf banen outsourcet vanwege de lagere kosten: "Het gaat om de vaardigheden", zegt hij. In de Verenigde Staten worden volgens hem niet genoeg mensen opgeleid om in een moderne fabriek te kunnen werken.

Tijdens het gesprek met NBC-anchor Brian Williams ging Cook ook in op de onvrede over zijn eigen Maps-applicatie, die in iOS 6 de kaarten van Google verving. "We hebben het verknald en we zijn met zijn allen bezig om dat te corrigeren", aldus Cook. Eerder bood Apple al excuses aan voor de applicatie, waarop veel kritiek is gekomen vanwege niet kloppende kaarten.

In reactie op het nieuws dat Apple productie naar de VS zal verplaatsen, heeft Foxconn aangegeven fabrieken te willen openen in de Verenigde Staten. "We willen meer in de Verenigde Staten doen omdat bedrijven daar meer werk willen laten verrichten", zei een woordvoerder van Foxconn tegen persbureau Bloomberg. Hij wilde niet ingaan op concrete plannen. Apple laat veel producten produceren in fabrieken van Foxconn in Azië, maar er is kritiek op de arbeidsomstandigheden in die fabrieken.

Video (32545640)

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-12-2012 • 08:12

95

Submitter: John_Glenn

Lees meer

Reacties (95)

95
86
59
3
1
1
Wijzig sortering
In de rest van de wereld worden ze al uitgekotst.
tweakers.net != (gelukkig) wereld. Je moet het algemene beeld op tweakers.net niet extrapoleren naar de buitenwereld. Anders liep iedereen rond met een windows phone, zaten ieder lekker in de zetel op hun surface tablet (office weet je wel) te werken en was Apple al tien keer failliet gegaan. Veel kenners hier hebben geen flauw benul van de buitenwereld of de noden van consumenten en hoe dat soms conflicteert met hun eigen noden. Uw "ze worden door de wereld uitgekost" is een typerend voorbeeld.

Apple is en blijft een sterk merk en scoort zeer hoog inzake consumentenvertrouwen. Dit zal zeker een invloed hebben in hun thuisland, internationaal denk ik weinig. Zal waarschijnlijk ook ten goede komen bij lokale aanbestedingen waar ze zot zijn van met het vlaggetje te zwaaien.

Trouwens het is niet omdat Apple ook meer buiten azië gaat produceren, dat de werkomstandigheden gaan verbeteren voor die mensen.

Een Dell, Microsoft, Nokia, Nintendo, Samsung, HP, Motorolla, ... maakt nog altijd gebruik van dezelfde foxconn fabrieken die (en ik zie niet in waarom dat anders zou zijn ) mensen in nagenoeg dezelfde omstandigheden te werk stellen. Die maken geen gebruik van diezelfde fabrieken om hun sociaal goed hart te tonen hoor. Dat is omdat ze goedkoop zijn en die goedkoop komt niet door mensen te laten werken naar westerse maatstaven.

Eerlijk gezegd vind ik het ziekelijk hoe mensen eenzijdig verontwaardiging daarover tonen als het hun gehaat merk is i.p.v. de hele industrie aan de kaak te stellen, voor mij een bewijs dat het mensen niet gaat over die werkomstandigheden.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 22 juli 2024 23:29]

Je hebt één detail vergeten.

Apple verkrijgt enorme kortingen bij productie, hierdoor moet er meer bespaard worden in het productieproces => slechtere arbeidsomstandigheden.

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 22 juli 2024 23:29]

Apple verkrijgt enorme kortingen bij productie,
Pure speculatie!
Weet jij hoe hoog die 'enorme' kortingen zijn en in welke verhouding die staan tot de korting die b.v een Samsung krijgt?

Korting wordt voornamelijk bepaald door continuiteit het volume en hoe snel er betaald wordt.

Daarnaast, een korting moet nog altijd gegegeven worden, maw het is misschien Apple die de korting bedingt maar het is uiteindlijk de Foxconn directie die de korting geeft.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 23:29]

Apple heeft enorm veel geld en enorm veel macht.

Bij Samsung gaan ze tot het gaatje om het goedkoop aan te bieden. Bij apple weten ze 100% zeker dat ze er tientallen miljoenen gaan produceren EN dat apple genoeg cash in huis heeft om ALLES te betalen.

Dan krijgt apple 't dus altijd goedkoper.

Die extra korting zal echter niet uitmaken voor de prijs waarvoor het verkocht wordt. De winst is wat centen hoger per product :)
Euh.

Ik denk dat het aantal Apple gebruikers, zeker voord e iPod/Phone hype op tweakers hoger was dan gemiddeld. Zeker in Nederland. Tweakers hebben eerder een "hekel" aan Micro$oft (dit ter verduidelijking dat hier vaak deze $ stond).

Je vergelijking loopt dus spaak. Een tweaker wil juist NIET mee met de mainstream. En kiest voor de kleine en/of de vrijheid. Zo was android erg klein en wat dat toch echt DE telefoon voor de tweaker.

Ik vind het wel goed als productenten eindelijk eens in zien dat productie best wat dichter bij huis mag. Maar dat moet de kwaliteit wel ten goede komen.

Mensen betalen liever wat minder. Maar als de service en kwaliteit goed zijn kotm het uiteindelijk toch wel goed.

En laten we eerlijk zijn als je straks de keuze hebt uit twee iPhones (zelfde garantie/service/kwaliteit) maar de ene is 100 euro duurder, maar gemaakt in de USA en de andere, mogelijk door kinderen in Azie. Dan zullen de meeste die goedkope bestellen. En geen vragen stellen over arbeidsomstandigheden en/of kinderarbeit. Mogelijk als je het er groot op plakt, maar als je het verschil als consument alleen maar ziet in de prijs en productie plek dan zullen maar weinig (europeanen) de USA versie kiezen.

Wanner je een EU/USA/Azie versie hebt zullen mensen mogelijk wel de EU versie kiezen uit soort van eigen belang.

En je mag utieraard Nintendo en Samsung niet noemen in het rijdje wat gebruikt maakt van Azie fabrieken, immers zijn het ook aziiatisch bedrijven.
Anoniem: 101094 @Kevinp7 december 2012 09:36
Blijft het toch vreemd in je betoog dat een Zuid Koreaans bedrijf als Samsung zijn spullen laat maken in een Foxconn fabriek in China.

Ooh wacht even dat heeft niets met Aziatisch te maken maar gewoon met kostenreductie...

Voor het even Zuid Korea is nou niet bepaald gecharmeerd van China als je weet dat China met een miljoen soldaten de Noord Koreanen heeft geholpen en de machthebbers daar nog steeds in het zadel houdt en Zuid Korea het liefst bij China zou zien komen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 22 juli 2024 23:29]

Als Philips op zijn producten zet made in de EU zal dit ook in het oostblok gebeuren vanwege kosten reductie, en vanwege de groote van het land. Ik zeg dat je geen appels met peren moet vergelijken en Samsung en Apple andere type bedrijven zijn. Die opereren in heel andere culturen (als basis voor het bedrijf).
Voor geld verdwijnen alle principes. Samsung is ook groot afnemer van Foxconn.
http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn
Taiwan heeft productie goedkoper aangeboden dan Foxconn dus apple heeft veel verplaatst van mainland China naar Taiwan.

p.s. en nu gaan al die apple producten dus duurder worden doordat ze in een sociale werkplaats in USA dus de stickers erop gaan plakken.

Dozen schuiven heet dat.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 23:29]

Apple heeft sterke marketing, mede omdat de marketeers zelf met een Apple werken, maar voor het gros van de markt zijn de producten onbetaalbaar en is het % android en desktop nog steeds groter dan Apple. Dus het lijkt er toch sterk op dat het merendeel van de markt niet pro-Apple is.
Welke marketing? Ooit wel eens een Apple reclame gezien in Nederland?
Apple staat ook niet op de CES of met een enorme schreeuwende tent op de IFA. Met Samsung en LG wordt je daarentegen doodgegooid. Ik denk ook dat dat van invloed is op die haat tegen Apple. Apple sponsort niet commercieel, maar wel universiteiten.
juist, de sponsoring is vooral films/universiteiten/studenten enzovoorts.
Er is meer mis met Apple dan alleen het uitknijpen van chinezen.
De manier waarom Apple zijn 'handel' beschermt en alles, maar dan ook alles ondergeschikt stelt aan megawinsten, is mij een doorn in het oog.
Het heeft niets te maken met de producten ansich (ook al zijn ze belachelijk duur) maar de manier waarop Apple zijn bedrijft runt.
@ikkuh61 Prima dat je een mening hebt, maar het kan ook wat genuanceerder gebracht worden. Je hebt niet voor niets -1 score. Hoezo worden ze "uitgekotst", dat is maar een bepaalde groep waaronder jij? Persoonlijk vind ik Appleproducten nog steeds een genot om mee te werken en zal ze ook blijven kopen (als ze leverbaar zijn tenminste).

Apple zal diverse redenen hebben om een deel van de productie te verplaatsen naar de VS en één daarvan zal ongetwijfeld goodwill zijn. Maar is daar iets mis mee dan?

En ja ze maken behoorlijk wat winst op bijv. een iPhone en dat doen ze beter dan andere fabrikanten. Als consument blijven we hun producten kopen en betalen we deze vraagprijzen, je zou het ook knap kunnen vinden dat ze dergelijke prijzen kunnen vragen en dat de consument hun producten maar blijven kopen. Dan doen ze toch iets goed zou je zeggen.
Niet door mij hoor dus je argument is zinsloos,
Wel door mij.

Ik vind het een beetje nutteloos dit. Nog even laten zien dat ze werkgelegenheid willen creëren in de VS. Even een nieuwe fabriek uit de grond stampen?

Durf ook te wedden dat de prijs per product minimaal 100 dollar omhoog zal gaan, aangezien de lonen hoger zullen liggen in de VS dan in Azie
Anoniem: 310408 @TimSeve7 december 2012 09:52
Durf ook te wedden dat de prijs per product minimaal 100 dollar omhoog zal gaan, aangezien de lonen hoger zullen liggen in de VS dan in Azie
Die weddenschap durf ik wel aan te gaan. De meeste analisten verwachten dat Apple zijn prijzen langzaam zal laten zakken in de komende 3 jaar.
Ja goh zeg, de hele wereld in crisis en Apple zou wel even door kunnen gaan met hun premium producten voor premium prijzen. Maar dan vervolgens wel stijgende verkopen verwachten, wat klopt daar niet aan?
Het licht is nog niet bij iedereen aangegaan, maar de tijd dat de aankoopprijs van een iPhone meer dan een maandsalaris is is bijv. in Griekenland al aangebroken.
Nee in dit licht zou ik eerder vermoeden dat Apple al aan het nadenken is over een budget-tak dan dat ze stug blijven inzetten op premium producten voor navenante prijzen.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat deze verplaatsing een (grote) stijging van de prijs tot gevolg zou hebben. Daarmee zou Apple zichzelf alleen maar in de voet schieten en daarnaast: het zijn goede producten maar er wordt natuurlijk wel een goede marge uit gehaald gezien de prijzen die ze nu al aan hun producten hangen.
crisis?? welke crisis, zwarte Vrijdag in Amerika mensen gingen gek, nu Sinterklaas hier in NL waar mensen dus blijkbaar Samsung S3's en iPads kochten...en dan hebben we ook nog kerst wat er aan komt... ik heb in September een 4S gekocht voor €559, diezelfde 4S is nu te koop voor €568 oftwel, ze hebben de prijs doodleuk verhoogd met €9, nou is €9 in vergelijking met €500 niets, maar ik denk dat iedereen wel die €9 wilt besparen als het mogelijk is..
Ze hebben de prijs niet verhoogd, die hebben ze gelijk gehouden, maar de over de prijs geheven belasting is met 9 euro verhoogd.
Niet alleen is apple aan het nadenken over een budget tak, de iPad Mini zou je feitelijk in die categorie kunnen scharen (budget - voor Apple begrippen dan he).
Anoniem: 382732 @SuBBaSS7 december 2012 22:11
West Europa is niet de hele wereld. En zelfs dan valt de crisis nog wel mee. Het zijn vooral de overheidsbegrotingen die niet op orde zijn. De meeste bedrijven doen het helemaal niet zo slecht.
het is ook nooit goed hè als het over Apple gaat... man man man
Dat wilde ik ook net zeggen Remmes. Het maakt niet uit, haat maakt blind, onredelijk en afgunstig.

Toe maar, min me maar. I don't give a fuck.
Anoniem: 382732 @wndwlckr7 december 2012 22:12
Vervang Apple door Samsung en het aantal reacties is maximaal de helft waarvan het grootste deel positief. En dat is op zich weer verbazingwekkend gezien de manier waarop Samsung te werk gaat....
Nee hoor, foxcon geeft zelf al aan in china mensen door robots te vervangen. Als je een fabriek kan automatiseren maakt het bijna niet meer uit waar deze staat. Hij kan dus heel goed in de usa staan.

Er staat ook nergens te lezen hoeveel mensen er echt komen te werken. Bij grote automatisering zullen dat er dan niet zo veel zijn. Ze zullen misschien iets duurder zijn maar apple bespaard iets aan invoerrechten. Daarnaast daar komt het zullen ze weer dikke subsidies krijgen en belastingvoordelen daar waar ze de fabriek neerzetten. Dat laatste is natuurlijk het meest misselijke voor een bedrijf dan bijna honderd miljard aan geld in kas heeft.
Ja, wat willen we nou? Goedkope producten die worden gemaakt door jonge arbeiders in slechte omstandigheden of producten die gemaakt worden in eigen land maar dan wat duurder zijn?

Een spijkerbroek zou, als hij helemaal op een eerlijke, veilige en schone manier gemaakt zou worden, ook zo 100 euro duurder zijn. Als puntje bij paaltje komt gaat het mensen dus helaas helemaal niet om hoe het gemaakt is, als het maar goedkoop is. Jammer is dat. Ik zou best 100 a 200 euro meer willen betalen voor een telefoon als dat zou betekenen dat bepaalde grondstoffen niet door kinderen gewonnen zijn. Tsja dan koop je maar niet elk jaar een nieuwe.
nadat afbeeldingen waren opgedoken met Macs waarin de tekst 'Assembled in USA' was gegraveerd
Ik denk dat ze weinig in de USA gaan produceren, maar slechts het handeltje in elkaar laten zetten. Het echte werk zal dus nog steeds onderbetaald worden gedaan in Azië.
Anoniem: 101094 @Foxl7 december 2012 09:31
Dan snap jij niet hoe de Amerikaanse wetgeving in elkaar steekt.

Zodra er 'made in America' op het stickertje staat moeten vrijwel alle componenten die gerbuikt worden in dat ene apparaat ook daadwerkelijk in de USA geproduceerd worden. Alleen assemblage is niet voldoende om te mogen zeggen 'made in America'.

Dat wil dus ook zeggen dat HDD's of SSD's, printplaten en de hele reutemeteut in de US gefabriceerd moeten worden. Deze stap behelst dus wel even iets meer dan de Apple haters op Tweakers denken.

Lees voor de regulering omtrent 'made in America' ook even Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_USA
Helaas heeft Foxl wel gelijk. Als je kijkt naar die nieuwe iMacs die nu te koop zijn, zijn er een aantal die "Assembled in USA" zijn, niet "Made in USA" dus. Alle chips enzo zullen dus geproduceerd worden in Azië.

Ik gok echter dat ze het aluminium frame in Amerika gaan produceren, omdat dit zo'n groot onderdeel is. Zo kunnen ze veel besparen op de vervoerskosten van Azië naar Amerika, want er passen natuurlijk veel meer moederborden, chips en weet ik veel wat in zo'n doos als ze niet al in elkaar gezet en in een groot aluminium frame geplaatst zijn.

Zie dit artikel voor een afbeelding en uitleg.
Een frame is ook een stuk makkelijker te maken dan een ssd.
Het gaat hier niet om "Made in the USA", maar om "Assembled in the USA". Componenten komen dus gewoon uit Azië...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door guarana op 22 juli 2024 23:29]

Daarom staat er ook "Assembled in USA" op.
[...]

Ik denk dat ze weinig in de USA gaan produceren, maar slechts het handeltje in elkaar laten zetten. Het echte werk zal dus nog steeds onderbetaald worden gedaan in Azië.
Het echte werk is toch wel het in elkaar schroeven hoor. Dat is vrijwel het enige proces waar nog veel repetitief priegelwerk aan te pas komt. Het bakken van de chips, maken van het main board, schermen, gebeurt doorgaans automatisch in fabrieken van de leveranciers. Apple huurt daarna Foxconn in om alles in elkaar te schroeven. Dat is het zware werk; dagen van 10 uur vijsjes draaien, apple logo'tjes uitvijlen enzovoort waren tot voor kort geen uitzondering, een week van 6 dagen nog steeds niet.

Door dit deel van de productie naar de VS te halen hebben ze beter vat op die misstanden. En op het vlak van product leaks denk ik dat een kleinere fabriek in de VS ook beter handelbaar is dan een mastodont in China :)

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 22 juli 2024 23:29]

Het echte werk is toch wel het in elkaar schroeven hoor. Dat is vrijwel het enige proces waar nog veel repetitief priegelwerk aan te pas komt. Het bakken van de chips, maken van het main board, schermen, gebeurt doorgaans automatisch in fabrieken van de leveranciers.
Het maken van mainboards is anders nog aardig wat handwerk hoor. Als ze dat naar de VS zouden gaan halen, dan denk ik dat de prijs nog aardig wat omhoog zal gaan.
Mainboards maken gebeurt gewoon met robots.
Bijna alle moederborden worden geproduceerd in China al enige jaren.

Slimme zet van de Apple CEO om nu de stickers op de dozen in USA te laten plakken.
Ik had anders bij mij op de verpakkingen staan made in taiwan dan ga ik er van uit dat dat dan in taiwan is geproduceerd! En in korea word ook veel producten geproduceerd azië is meer als alleen china!
Mainboards maken gebeurt gewoon met robots.
Nee.
Althans, niet helemaal. Alle SMDcomponenten worden inderdaad machinaal gedaan, de grotere onderdelen (PCIsloten, USBpoorten etc) is handwerk.
Anoniem: 382732 @Foxl7 december 2012 22:10
Onderbetaald? Als je meer verdiend dan het gemiddelde in het land waar je woont, wordt je niet onderbetaald.

Ik vraag me ook af wat jij zal doen als je uit twee vergelijkbare producten kunt kiezen waarvan er 1 substantieel duurder is doordat het personeel beter wordt betaald. De duurste kiezen?
Punt was dat Apple goedkoop produceerde en megawinst pakte, dus je dilemma gaat voor Apple producten niet op. Ze kunnen het doen, mensen willen graag hun producten voor die prijzen kopen. Goed zaken doen.
Dit geldt ook voor die spijkerbroeken. Denk je echt dat het maken van een Levi's spijkerbroek duurder is dan die van een H&M-spijkerbroek? Nee joh, die worden door dezelfde kinderhandjes in elkaar genaaid, alleen verkoopt Levi's ze met € 99 winst en H&M met € 20

Het is dus aan bedrijven om te kijken wat ze doen als ze de productie terughalen naar het eigen land (zoals in het geval van Apple nu):

- Prijzen hetzelfde houden, maar minder winst krijgen (want ze gaan er echt geen verlies op draaien)
- Prijzen verhogen, zodat ze net zoveel winst blijven maken

Ik vrees echter dat bedrijven veel klanten kwijt zullen raken als ze de prijzen verhogen, ook al zeggen velen dat ze graag meer willen betalen als het door "eerlijke" werknemers in elkaar is gezet.
offtopic:
Vergis je niet in de arbeid die in een Levi's gestoken worden. Ik heb wel eens gelezen hoe lang het duurt om de broeken er oud en gebruikt uit te laten zien (slijten, met stenen wassen etc.) en waar H&M een kwartiertje met een hark over je broek gaat ofzo, kost het alternatieve proces bij Levi's enkele uren per broek.
Aha, dat verklaart meteen dat een Levi's broek veel minder lang meegaat. Na drie maanden ziet de broek er al uit alsof je um een half jaar hebt. Bij Levi's broeken valt mij ook op dat de kleur heel snel slijt.
Waarom zou ik de voorkeur geven aan een product dat via een omslachtig proces kapot is gemaakt?
Er zijn ook nog mensen (op Tweakers) die wel om hun uiterlijk en vertoning geven, en niet elke dag in een zwart t-shirt met een wolf rondlopen ;(
Anoniem: 188596 @Saven7 december 2012 12:54
Het dragen van een zwart t-shirt met een wolf heeft niets met uiterlijk vertoon te maken ?
Niet dat ik er in rondloop maar beweren dat je niet in je uiterlijk bent geïnteresseerd als je geen kleding volgens jouw standaard draagt vind ik tamelijk bekrompen.
Overigens begrijp ik ook niet hoe je reactie een +1 kan krijgen.
Geheel offtopic, net als dit bericht.
En jij bent expert op het gebied van uitgekotst worden. Zowel hier als op Bright.nl waar je langzamerhand een fenomeen begint te worden.
Dit is een trend die nu, net, inzet, we zullen deze bewegingen in de toekomst veel vaker zien. Transportkosten worden steeds hoger en dankzij automatisering van het productieproces maakt het niet veel uit waar de productie plaatsvind. Een robot kost tenslotte net zoveel in een westers land als in China.

Om een voorbeeld te noemen; Canon heeft een aantal jaren geleden een deel van de productie van toner cartridges overgebracht naar de VS. In Europa doen ze hetzelfde, er wordt door Canon een toner cartridge fabriek gebouwd in Venlo. Dat is alleen rendabel door de vergaande automatisering, waardoor de productiekosten lager worden, en de hoge transportkosten vanuit Azië naar De VS en Europa.

In het geval van Apple kan ik mij heel goed voorstellen dat de behuizing van de iMac, die volgens mij uit één stuk aluminium gefreesd wordt, ter plaatse geproduceerd wordt. De CNC machine die een dergelijk onderdeel maakt is een goed voorbeeld van automatisering.

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 22 juli 2024 23:29]

Gefreesd denk ik niet, dat is te kostbaar. ik denk eerder getrokken aluminium. De notebooks zijn wel gefreesd.
Mmmm, denk dat je gelijk hebt. Gefreesd, wow.. Vandaar dat het zo duur is.

[Reactie gewijzigd door SoloH op 22 juli 2024 23:29]

je kunt dit niet vergelijken hoor. Je vergelijkt iets wat 100% plastic is met wat inkt erin met technologie die erg bewerkelijk is en getest moet worden.

Om te beginnen heb je enorm veel energie nodig om electronica goed te testen.

Alles wat bewerkelijk is en werkuren kost, dat doe je dus in Azie.

Vergis je ook niet in de kwaliteit van de werknemers in Azie. Als je college gevolgd hebt in de filippijnen als dame, dus dan zou je als je blijft zitten waar je zit, gewoon werkeloos zijn of maximaal 100 dollar per maand verdienen.

Ga je dan werken in een apple fabriek in taiwan, dan heb je ineens geweldig salaris. Het is hard zwoegen en ze houden 't maar een jaar of 5 tot 10 maximaal vol (nachtdiensten!), maar dan maken ze 300 tot 400 dollar in de maand ineens en komen RIJK terug in de filippijnen na aantal jaar.

Die werknemers zijn 10x beter dan de meeste werknemers die je krijgen kunt in een fabriek in USA of hier, om ' t zelfde werk te doen als het gaat om hightech electronica...

Juist de a tempo controle van de kwaliteit is o zo belangrijk in de electronica.

Je kunt daar dure robot voor bouwen. Die vreet veel stroom en het kost eindeloos om 'm aan de praat te krijgen op een manier dat je wilt. Tegen die tijd is je product alweer verouderd.

Of je laat 't wat filippijnse dametjes doen in Taiwan.

Wat is goedkoper en sneller en met name BETER?

Dan heb je ondertussen salarisindicatie en dan gaan we naar de prijs per uur kijken.

Dit betekent gewoon 50 dollar extra voor zelfs kleine apparaatjes aan productiekosten in 1e wereldlanden.

Je product is dan 200 euro duurder in de winkel daardoor.

Alleen voor producten die tijdloos zijn, zoals legoblokjes of scheerapparaten, die kun je hier in EU nog produceren, daar je die 100% kunt gaan automatiseren, maar ook dat pas nadat je eerst een miljardenbedrijf bent die de overheid kan chanteren zodat je vanalles gratis krijgt, met name weinig belastingen betaalt op bepaalde zaken zoals energie.

Ze lachen je al bij voorbaat uit zelfs als je PROBEERT iets in NL te produceren. Als je dan gewoon kijkt naar de PRIJS, dan valt alles altijd weer enorm tegen hier.

Dat is in USA net zo, zo niet nog erger.
Ik vind het ook wel goed dat een deel van de productie terug gaat naar de thuisbassis. Maar jaren werd er alleen gekeken naar goedkoop/kostendrukken en verder niks. Maar in de USA zijn ze druk bezig de salarissen te laten zakken om zo toch weer een deel van de productie terug te halen. Goed idee maar of het genoeg is. Een bedrijf, zeker zo groot als Apple, heeft ook een soort van sociale verantwoording. Hopelijk komen NL bedrijven zoals Philips daar ook weer eens achter...
President Obama heeft aangegeven in zijn campagne dat hij bedrijven die outsourcen naar het buitenland, harder aan te zullen pakken. Wat dit inhoudt is lagere subsidies en hogere belasting voor dit soort bedrijven.
Ofwel de enige reden waarom Apple dit doet is omdat de kosten voor Apple sowieso gaan stijgen, dan kunnen ze net zo goed een deel van de assemblatie weer terughalen.
Verdere redenen zijn natuurlijk dat de Americanen zelf natuurlijk het liefste produkten kopen die "made in the usa" zijn omdat ze de chinezen nog minder vertrouwen dan hun eigen overheid. Zo wordt het ook in de media in america gebracht.
Als een americaan wat koopt kijkt hij eerst waar het gemaakt is, als er "made in china" (of ander aziatisch land) staat wordt het al gelijk als inferrieur produkt beschouwd.

[Reactie gewijzigd door DiGiBrAt op 22 juli 2024 23:29]

Dan maken die bedrijven een lange neus,

produceren het in Azie, doen de sticker van het product erop in USA
en HOPPA : "made in USA".

Ze verzinnen wel wat.

Dit is niet alleen een probleem voor Obama, voor de EU net zozeer.

Het valt gewoon niet eens te controleren en de vraag is of je het wilt.
Wat een onzinnig betoog. Denk je dat de andere fabrikanten geen flinke winstmarges pakken?
As ik jou moet geloven heeft het Evil Apple dit allemaal zo gepland.
Wel eens nagedacht dat Azië misschien het personeel en capaciteit heeft om dit soort producten te maken en dat hun hele industrie gericht is op massa en goedkoop produceren.
Kennis zit vaak in de westerse landen, maar productie gebeurt vooral in Azië. Je kijkt heel eentonig naar een Apple, maar bijna elk willekeurig apparaat dat ik pak wordt daar gemaakt, van welk merk dan ook.
Een Apple zit er helemaal er niet op te wachten om zelf te produceren, men besteed de productie uit die producten kwalitatief en in grote getallen kan maken. Waar dat dan is, maakt geen snars uit. Net of ze in de US überhaupt de bedrijven hebben die dit in zo' n grote schaal kunnen maken. Daar gaat nog wel even wat tijd overheen en is afhankelijk van de mate van automatisering.
Je doet net of het slecht is om iets in Azië te laten produceren, maar intussen profiteer je er wel even van.
Anoniem: 382150 7 december 2012 08:22
Goeie zaak. Mischien dat ze een paar 1000 mannetjes (of vrouwtjes) aan het werk kunnen zetten daar. Werkeloosheid is daar al zo groot, en t zou me niks verbazen dat Apple mischien nog een belastingvoordeeltje krijgt door productie over te plaatsen naar de VS.

Nu vraag ik me alleen af, kan Apple dit als smoes gebruiken om hun Imac en Iphone producten nog duurder te maken dan ze al zijn? }>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 22 juli 2024 23:29]

De salarissen voor dit eenvoudige werk in de USA zakken en die in Azie zijn nog steeds aan het stijgen. Misschien wordt het iets duurden maar uiteindelijk gaat de lonen in het oosten ook zo danig omhoog dat ze gelijkwaardig / duur worden. En idd een belastingsvoordeel zou door te berekenen zijn om de kosten ook weer te drukken.
En vooral amerikanen kopen graag Made in USA ;)
De prijzen van het produceren in Azie zijn niet persee lager dan produceren in de V.S. Probleem is meer in het vinden van voldoende geschoold personeel dat A: de machines kan onderhouden. B: Tooling kan maken voor de machines. C: Gereedschap kan maken om de tooling te produceren. Dit zijn specifieke taken die maar weinig mensen kunnen in de V.S. en Europa.

Als je maar genoeg massaproductie draait dan zijn de loonkosten in het geheel redelijk verwaarsloosbaar.
Je hebt duidelijk nooit zelf een bouwpakket in elkaar gezet.

Die electronica heeft vele onderdelen en alleen de CPU wordt mogelijk in USA geproduceerd in de toekomst.

Stel er zit in totaal 1 uur assembleerwerk in een iphone als je het met massaproductie doet.

In China kost dat 25 dollarcent.

In USA kost dat 40 dollar per uur.

Tel uit je winst per iphone. 40 dollar meer.

Dus in USA plak je hooguit de sticker op de doos.

Als er 'strengere regulering' komt dan dat, heb je nog de optie om een robot de
CPU SoC erin te laten monteren in USA.

"made in USA"

Een zwerm advocaten legt dan wel uit dat het made in USA is als iemand daarover zou twijfelen.
Het in elkaar zetten van bvb een ipad of iphone kost tussen de 10 a 15 dollar in china per product!
Op zich vind ik het terughalen van (een deel van) het productiewerk naar 'het thuisland' positief. Geen land wordt namelijk uitsluitend bevolkt door ingenieurs en creatieve designers. Daar moet je wel rekening mee houden.

Echter, het enige product 'made in the USA' dat ik heb gekocht, was een fiets. Die was dermate slecht in elkaar gezet, dat ik het zelf over heb moeten doen. Echt vreselijk slecht. Dat doen die Aziatische kinderen toch beter...

Hoop dus dat Apple wel een beetje Aziatische quality-control doet.
Mee eens.
Lang is het idee geweest; hier bedenken, daar bouwen, da's lekker goedkoop. Maar wat ondervond men; als er hier niet gebouwd wordt verliezen de denkers hier de binding met de bouwers daar en gaat het innovatief vermogen hier verloren (denk aan Philips). Vervolgens kweken we daar (waar we dan ook naartoe hebben ge-outsourced) het innovatief vermogen omhoog en loopt je ge-outsourced bedrijf leeg naar lokale rijzende sterren waar men zich geen slaaf van het boze westen voelt.

Nu zien de multinationals een kans in het westen; hier zit een betrouwbaar, efficient en steeds goedkoper wordend arbeidspotentieel te wachten op werk. En laat "Made where ever I live" nou net weer populair worden op de markt.....

Logisch dus dat Apple dit doet....

En er gaan er meer volgen.
Come on, interviewer vraagt wat er met de prijs zou gebeuren als de hele iPhone 5 in de US zou worden gemaakt. Tim Cook beantwoord met een praatje over skills etc. Dat is pure onzin, dat weet iedereen. Natuurlijk zou de prijs omhoog gaan als het héle apparaat in de US wordt gemaakt. Neem van mij aan dat ze net genoeg in de US willen maken zodat ze Made in de USA erop kunnen zetten, waarbij ze zoveel mogelijk pre-productie in China laten doen.
Made in USA kunnen ze er niet op zetten als ze pre-productie in China laten doen. Dat blijkt uit een paar posts hiervoor. Als ze dat er op willen zetten moet ieder onderdeel in de Verenigde Staten zijn gemaakt.

Heeft er nou niemand aan gedacht dat die arme kindertjes nu net niet dood gaan van de honger doordat ze voor Foxconn werken? Straks gaat Apple in USA produceren en gaan die allemaal dood. Dat is goed voor de overbevolking van de aarde... :+
Enige tijd geleden werd aangekondigd dat Foxconn meer gebruik wou gaan maken van robots. Op die manier kan natuurlijk makkelijk verhuisd worden: of de robot nu in Azie staat of in de VS, de kostprijs is even hoog. Mogelijk is de VS hier zelfs aantrekkelijker omwille van stabiliteit van het stroomnet en dergelijke.
Het omkaderend technisch personeel heeft mogelijk wel een kostprijs, maar het aantal ligt natuurlijk veel lager. Qua PR-stunt voor de VS kan het natuurlijk wel tellen en niets zegt dat ze hun prijzen niet extra kunnen optrekken. "Het is nu wel iets duurder, maar je steunt nu de Amerikaanse economie!" Aangezien ze altijd met nieuwe producten uitkomen, zal een stijging in de kostprijs waarschijnlijk niet zo hard opvallen. Daar kunnen ze altijd een ander excuus voor gebruiken.
Anoniem: 451726 7 december 2012 08:45
Zeer goede zaak, de verhouding is nu gewoon compleet scheef om bijna de hele maak-industrie naar Azië te hebben verplaatst en ondertussen heel veel werklozen waaronder veel jongeren in eigen land te hebben die niet aan de bak komen. En dan bedoel ik ook de Joe-next-doors types en niet alleen die Harvard en MIT typen.

Gewoon goede zaak dat Apple dit als een van de eersten doet, Apple heeft zoveel invloed dat dit gevolgen kan gaan krijgen voor de hele markt. Benieuwd of deze proef gaat aanslaan!

Als je zelf in de ICT zit kun je hier alleen maar positief over zijn. Tijd om de fanboy brillen dan even af te zetten.
Anoniem: 154887 7 december 2012 10:44
Apple doet dit al lang in de EU.

Onder andere de Mac Pro en sommige Macbook Pro's worden in Ierland geassembleerd.
Door stijgende brandstofprijzen en dus logistieke kosten, hoeft assembled in USA niet duurder te zijn dan Made in China. Door efficiëntere Supply Chain kan die extra kosten aan labour ongedaan worden gemaakt, daarbij zit je dichter op de markt en kan je dus systemen aanpassen aan de wensen van de consument. Ik verwacht wel dat alleen de grotere machines in USA worden geassembleerd. iPhone & iPad kost teveel labour!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.