MacBook Retina-kopers klagen over ventilatorlawaai

Op het forum van Apple klagen veel bezitters van een MacBook Retina over de ventilators in de laptop, die plotseling harder kunnen gaan draaien zonder tempatuurstijging. Het probleem lijkt alleen voor te komen bij de nieuwste generatie van de laptops, die van 2013.

Gebruikers melden dat de ventilatorsnelheid van de MacBook Retina's in sommige gevallen oploopt tot 6000 toeren per minuut. Die snelheid wordt dan ongeveer een minuut aangehouden, waarna hij weer daalt. Het probleem doet zich voor terwijl er nauwelijks cpu-activiteit is en er geen temperatuurstijging plaatsvindt. Het ventilatorprobleem lijkt structureel te zijn; een gebruiker heeft er na een herinstallatie, een vervanging van het moederbord, en zelfs een vervanging van de laptop, nog steeds last van. Zowel 13"- als 15"-MacBooks zijn getroffen door het probleem.

De MacBook Retina's werden in februari nog van een update voorzien, daarbij verlaagde Apple de prijzen van de laptops ook enigszins. Er zou toen ook van ssd-leverancier gewisseld zijn. De nieuwe MacBook Retina's beschikken over ssd's van Sandisk, terwijl het 2012-model Samsung-ssd's bevatte. Gebruikers op het Apple-forum vermoeden dat de nieuwe ssd de pieken in de ventilatorsnelheid veroorzaakt. Het probleem zou optreden bij veel schijfactiviteit. Enkele gebruikers hebben de ssd in hun laptop vervangen door een ander exemplaar, waarmee het probleem opgelost lijkt te zijn.

De spaarzame reacties die Apple volgens gebruikers in het forumtopic heeft gegeven, variëren. Er zou gezegd zijn dat het probleem in de 10.8.3-update van OS X wordt opgelost, maar een andere medewerker van Apple zou gezegd hebben dat het pieken van de ventilatorsnelheid een ontwerpkeuze is die samenhangt met het kleine formaat van de laptops.

MacBook Pro Retina 13"

Door Jelle Stuip

Redacteur

08-03-2013 • 16:06

144

Reacties (144)

144
127
77
6
1
21
Wijzig sortering
Anoniem: 218217 9 maart 2013 12:41
Ik heb een MacBook Pro en die ging na 3 jaar niet meer aan gestuurd naar mac service die kon het niet meer gemaakt worden geen onderdelen meer voor de kijk kosten €80 betaald, terwijl er mondeling was toegezegd dat de kosten gedeeld zouden worden.
Macbook Pro op gestuurd naar ReplaceDirect en die hebben het wel gemaakt hoe is het mogelijk ben echt niet tevreden met e service van mac. Je wordt soms gewoon afgescheep.
Vaag dat een SSD hier de oorzaak van kan zijn. Ik kan me voorstellen dat de fan ergens door aanslaat op het moment dat 't ding te warm wordt, maar een SSD is juist een onderdeel dat amper energie verbruikt, en daarom ook amper warm wordt.
Vaag dat een SSD hier de oorzaak van kan zijn.
Ik heb forum even snel doorgelezen en de SanDisk SSD lijkt de trigger te zijn. Bij machines met een Samsung SSD treedt het probleem niet op.

Mogelijk oorzaak zou kunnen zijn dat de SanDisk SSD af en toe een verkeerde tempertuur waarde teruggeeft.
Maar daar hoort een laptop niet eens naar te kijken, want die worden niet gekoeld met lucht dus dan kan je inderdaad hard gaan blazen zonder dat het resultaat heeft :)
Maar daar hoort een laptop niet eens naar te kijken, want die worden niet gekoel
De bedrijfstemperatuur van een SSD wordt zeker in een compacte laptop als de retina MacBook Pro mede bepaald door de naburige componenten en dus is het wel degelijk zinvol om de interne temperatuur sensor te monitoren.
want die worden niet gekoeld met lucht dus dan kan je inderdaad hard gaan blazen zonder dat het resultaat heeft
Het heeft dus wel resultaat want na verloop van tijd gaat de fan weer langzamer lopen :)

Daar het probleem niet optreedt met een Samsung SSD denk ik eerder dat de SanDisk SSD af en toe een verkeerde waarde teruggeeft.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 28 juli 2024 00:38]

Een schijf kan zijn interne temperatuur doorgeven aan buiten. Als door een bug in de firmware van de SSD hij een hoge temperatuur opgeeft, lijkt het me logisch dat de fan optoert.
Een ouderwetse HDD kan inderdaad flink wat warmte afgeven. Een SSD blijft best wel koel en zou dus bijna geen warmte meer af moeten geven. Persoonlijk denk ik dat hij zelfs eerder warmte opneemt.
Een SSD warmte opnemen? Niet echt.. een SSD wordt ook warm, maar aangezien het geringe stroomverbruik is er weinig stroom om om te zetten in warmte, dus worden ze niet zo heel warm.
punt is dus ook niet dat de SSD warm word...
punt is dat de SSD waarschijnlijk _zegt_ dat ie warm wordt, terwijl het niet zo is.
Er zit wel een HDD-temperature veld (zo niet meer) in s.m.a.r.t. namelijk.
Een schijf kan zijn interne temperatuur doorgeven aan buiten. Als door een bug in de firmware van de SSD hij een hoge temperatuur opgeeft, lijkt het me logisch dat de fan optoert.
Maar dan kunnen mensen dat (evt. met speciale software) dat toch ook uitleggen en gewoon keihard kunnen zeggen 'de temperatuursensor van de SSD geeft deze temperatuur aan'?
Dat dacht ik ook al, bovendien wordt de snelheid van de fans geregeld aan hand van metingen van de respectievelijke temperatuursensors. Plotse boosts in ventilatorsnelheid zouden dan toch niet mogen voorkomen.
Een ssd heeft meestal wel een temperatuursensor. Als die sensor kapot gaat of verkeerde data uitgeeft of verkeerd uitgelezen wordt, kan het zijn dat de hardware die de snelheid regelt gaat reageren door de fan voluit te laten blazen.
kan me alleen voorstellen dat de SAndisk's een invalid temp rapporteren via s.m.a.r.t. of iets dergelijks, waardoor de EFI van de apple denkt 'alarm fase, blazen met die fan'.

edit: wat 'Mijzelf' zei :)

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 25 juli 2024 13:23]

waarschijnlijk een bugje in de firmware van de SMC. Ik ben zelf sowieso niet tevreden over de fan speed curve van Apple en ben van mening dat het de processor veel te warm ( en dus de levens duur niet ten goede komt ) laat worden.

Heb daarom ook gewoon een FanController draaien.
Ik heb nog nooit iemand gehoord dat z'n computer stuk was doordat z'n CPU stuk ging (behalve door overclocken :p). Het lijkt wel alsof die dingen niet stuk kunnen gaan :P.Dan heb ik liever dat 'ie wat warmer wordt dan meer geluid.
Het lijkt wel alsof die dingen niet stuk kunnen gaan :P.Dan heb ik liever dat 'ie wat warmer wordt dan meer geluid.
Klopt niet stuk te krijgen, mijn oude CPU over de 90 graden (op alle 4 de cores) laten worden (vaker dan 1 keer), en als die te warm wordt gaat ie throttelen of valt ie uit, maar daarna als die afgekoeld is gewoon weer opstarten alsof er niks aan de hand is...

Dat is bij Intel iig altijd het geval, AMD heb ik geen ervaring mee maar die zitten ook niet in macbooks, en is dus niet zo relevant...

Ik snap overigens niet hoe een SSD het kan veroorzaken, maargoed..

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2024 00:38]

Het flashgeheugen van SSD's kan flink warm worden als er veel schijfactiviteit is. SSD's zijn voornamelijk zo energiezuinig omdat het (vrijwel) geen energie kost als die dingen toch niets doen (in tegenstelling tot HDD's waarbij het draaiende houden van de schijven toch nog wat energie kost). Aangezien de meeste mensen hun laptop niet belasten met continu zware schijfactiviteit is een SSD vaak voordeliger (in energie 'gebruik') dan een HDD. Maar dat is dus niet altijd zo!

Echter bij het wissen van celblokken en weer schrijven ervan gaat energie verloren (wordt in warmte omgezet) vanwege lekstromen in het silicium. Ook als een cel verslijt en er steeds meer spanning nodig is om hem 'op niveau' te houden, worden die lekstromen steeds groter (tot de cel 'kapot' gaat en wordt uitgewisseld met een uit de reserve pool). Verder is de controller van een SSD behoorlijk wat gecompliceerder dan die van een HDD (en zet dus ook meer energie in warmte om) vanwege verschillende technieken om een SSD snel en gezond te houden... load-balancing over de cel-blokken zodat alle cellen ongeveer even vaak beschreven worden, schoonmaak van niet meer in gebruik zijnde celblokken 'tussen de bedrijven door' (TRIM) om genoeg 'lege' cellen te hebben om snel vol te kunnen schrijven als er een groot schrijfverzoek komt, eventueel het her-schrijven van stukjes data van een weinig gebruikt cel-blok naar een ander cel-blok zodat het eerste gewist kan worden (wissen kan bij een SSD alleen per cel-blok, niet met individuele cellen) het bijhouden van de reserve en bad-cell lijsten (alhoewel iets vergelijkbaars bij de betere HDD's ook gebeurd) etc. etc.

Als verhoogde schijfactiviteit de temperatuur in de laptop opjaagt (zoals gesuggereerd wordt in het artikel) kan ik me wel voorstellen dat die ventilator flink gaat blazen. Zeker als er een aggressieve temperatuur-rpm curve wordt gebruikt. Het is even snel afkoelen of geleidelijk maar wat minder hard.
Overigens, je weet toch dat heter silicium (of het nu een CPU, geheugen of je SSD is) meer lekstroom veroorzaakt waardoor de boel alleen maar nog heter wordt, en het op of je performance of je energierekening nadelig werkt? En, ja... ook op de levensduur van je componenten. Misschien legt niet je CPU als eerste het loodje, maar extra warmte in je kast is bijvoorbeeld ook funest voor de grote condensators op het moederbord (die met een chemisch goedje als electrolyt werken en bij hogere temperaturen versneld verouderen).

[Reactie gewijzigd door jiriw op 28 juli 2024 00:38]

Anoniem: 325840 @jiriw9 maart 2013 12:25
Het klopt wel dat ssd's tijdens schrijven/lezen een vergelijkbaar stroomverbruik hebben als hdd's maar uiteindelijk hebben we het over 5W tops. Hier een grafiekje van Anandtech: http://www.anandtech.com/...a-plus-ssd-review-256gb/8 met Sandisk en Samsung ssd's. Nou weet ik niet welk model er in de mbp zit, maar zoals je ziet zijn de Sandisks duidelijk zuiniger dan de Samsungs.
Op de SSD zit ook een temperatuursensor, als die zegt dat hij te warm wordt, of de SMC interpreteert de waarde fout, dan gaan de fans blazen om hem af te koelen.
Niet zo moeilijk, toch
Mijn MacBook Pro retina 15" is uit januari (dus voor de update) en heeft hetzelfde probleem, dus zou er niet een andere oorzaak kunnen zijn? Het probleem is voor mij niet ernstig genoeg om mee terug te gaan maar vond het zeker een opmerkelijk verschijnsel.
Maar wat voor SSD heb je dan? Dat is eigenlijk een beetje de hamvraag bij dit probleem.
gaat de fan bij jou 'wel eens hard draaien'..

of echt consequent _full power_ voor een minuut en weer uit voor een paar minuten, en dan weer aan, en weer uit.

6000rpm is namelijk wel wat anders dan 'nou, die laptop van je is niet zo stil he'.
6000rpm (ook al is het een klein fannetje) lijkt me eerder een stofzuiger :)
ligt eraan hoe groot de fan is toch? ik neem trouwens aan dat het dan een stofblazer is, en niet een sotfzuiger.... houdt wel de binnenkant mooi schoon.
Beide zou correct kunnen zijn, stofblazer omdat hij het stof uit de case blaast en stofzuiger omdat het stof uit de case zuigt :9
Ik heb het als eerste gemeld, al bijna een maand geleden(en nog een paar keer). Maar wanneer iemand het laat zien op een macbook die daar voor de verkoop staat, dan wordt er pas meteen actie ondernomen en dan pas wordt het een bekent probleem.

Nog even over de temperaturen, de SSD is idle zo'n 34 graden en stressed met een blackmagic speedtest maximaal 46 graden. Maar het gekke is dat tijdens zo'n test de fans niet aanslaan, maar tijdens internetten, downloaden en muziek luisteren wel, dat is juist het onverklaarbare!
Als eerste kan je een pram reset uitvoeren, lost vaak dit soort problemen al op.
Zo niet dan:

Kijken of de firmware uptodate is, anders
Macbook met alt opstarten, dan kom je bij het boot menu. Tijdje zo laten staan als de ventilator dan ook voluit gaat draaien dan is er wellicht iets hardware matig of een sensor.

Indien het dan niet gaat blazen is er hoogstwaarschijnlijk een software conflict.
Het zit niet in het OSX, tijdens het downloaden voor een herinstallatie in het recovery gedeelte gingen de fans ook een paar keer maximaal, dus het ligt aan het SMC of aan de firmware van de SSD.
De analyse die ik omschreef moet je niet afgaan op het moment als hij aan het downloaden en herinstalleren is. Op dat moment is er al iets geladen.

Ik ben met je eens dat het wel op dat moment de kans miniem is dat het aan OSX zou kunnen liggen. Maar de analyse is bedoeld om dingen uit te sluiten.

Volgens mij kan je bij de nieuwe MacBooks geen SMC resets meer uitvoeren maar je kan natuurlijk nog wel proberen de accu geheel leeg te laten lopen, tijdje van de stroom af en dan weer opladen (komt op hetzelfde neer). Mocht het de firmware zijn dan kan het gewoon via een software update opgelost worden.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 28 juli 2024 00:38]

Een SMC reset voor de macbooks is niets anders dan de accu los koppelen.
Helaas voor de Macbook Air's en de Retina's krijg je die niet zo makkelijk open.

http://support.apple.com/kb/ht3964
Wij hebben 2 macbook pro 15 inch retinas aangeschaft, en beiden hebben dit probleem. Erg vervelend moet ik zeggen. Gebeurd zelfs bij normaal browsen.
Is er toevallig een SMART-app waarmee je de temp uit kan lezen van je (sandisk?) SSD?

Ben nu wel nieuwsgierig geworden of het met die temp te maken heeft.
Als bij 'normaal' browsen toevallig een flash ad wordt geladen snap ik wel waarom hij gaat blazen. Heb ik met mn 2011 13" MBP ook. Flash is echt dramatisch voor je CPU
een gebruiker heeft er na een herinstallatie, een vervanging van het moederbord, en zelfs een vervanging van de laptop, nog steeds last van.
lol, misschien de fan zelf vervangen? :D

nee OT, misschien iets met stroompieken in het lichtnet of statische electriciteit die de temp. sensor verstoren?
De fan zit meestal vast op het moederbord bij Apple. Aangezien dat nogal een integraal onderdeel van de computer is.
Waarschijnlijk dan de temp sensor in de SSD die even bugt en daarom een hoge waarde geeft, waardoor de (het ?) SMC even flipt
Klinkt zeer logisch inderdaad. Kun je dat met SMART monitoren?
nergens last van, dus blijkbaar niet in elke MBP Retina, die van mij is zo stil als wat. Tenzij Flash het weer op de stuipen krijgt, maar daar heb ik Flashkiller voor...
Ik snap wel dat gebruikers dit heel vervelend ervaren.

Zeker als je kijkt naar de prijs van een apple in vergelijking met een product van een concurrent dan zou zoiets natuurlijk nooit mogen voorkomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.