Apple aangeklaagd om onduidelijkheid over Retina-panelen

Een Apple-gebruiker is een class action tegen de fabrikant begonnen, omdat MacBook Pro Retina-kopers op het moment van aankoop niet weten welk paneel in de laptop zit. Van de twee mogelijke panelen zou dat van LG beduidend slechter zijn dan dat van Samsung.

Op het Apple-forum klagen gebruikers al sinds juni 2012 over ghosting op de Retina-schermen van MacBooks. Het probleem lijkt zich alleen voor te doen bij de panelen die door LG gefabriceerd zijn; de Samsung-panelen vertonen het niet. Vanwege de ghosting-problemen hebben sommige gebruikers onder garantie een nieuwe laptop gekregen. Andere potentiële kopers zien van de aankoop af als ze niet gegarandeerd een Samsung-paneel kunnen krijgen. Het forumtopic heeft ondertussen meer dan 350.000 views en bevat meer dan 7200 reacties.

De rechtszaak is volgens 9to5Mac door gebruiker Beau Hodges aangespannen. De rechtszaak is een class action lawsuit, waarin een collectief van mensen vertegenwoordigd wordt. De klager stelt dat Apple het verschil tussen de beide panelen kent, omdat het tijdens de ontwikkeling het probleem moet zijn tegengekomen. Bovendien is de fabrikant de laatste tijd overspoeld met klachten. Daarnaast presenteert Apple de MacBook Pro Retina als een unitair product, terwijl het in werkelijkheid computers maakt waarin kwalitatief verschillende panelen zitten. De klager eist een niet gespecificeerde vergoeding van de fabrikant, omdat van tevoren onduidelijk is welk paneel een koper in zijn MacBook Pro Retina zal aantreffen.

Door Jelle Stuip

Redacteur

15-03-2013 • 17:01

134 Linkedin

Reacties (134)

134
114
75
12
2
11
Wijzig sortering
Anoniem: 153637
15 maart 2013 17:22
Het forumtopic heeft ondertussen meer dan 350.000 views en bevat meer dan 7200 reacties.
i.p.v. dergelijke nietszeggende cijfers te publiceren was het verstandiger geweest om even de meest recente posts te lezen.

Wat blijkt... alleen (sommige?) LG schermen met typenummer eindigend op SJA1 hebben last van het probleem. Bij schermen waarbij het typenummer eindigd op SJA2 lijkt het probleem opgelost.

Het typenummer kun je achterhalen middels het volgende terminal commando:

ioreg -lw0 | grep \"EDID\" | sed "/[^<]*</s///" |xxd -p -r | strings -6
Andere potentiële kopers zien van de aankoop af als ze niet gegarandeerd een Samsung-paneel kunnen krijgen.
Gebruikers die na vervanging (Apple schijnt er niet moeilijk over te doen) een Samsung schermen krijgen klagen weer over het warmere wit van het scherm.
Ik zit in dezelfde boot.

Mijn rMBP heeft een LG scherm. Als ik deze in zou sturen voor garantie, dan krijg ik die terug met een LG paneel die hetzelfde probleem heeft. Het smoesje wat vaak door verkopers gebruikt word, met dat dit alleen LG panelen van de eerste batch zijn, is onjuist.

Ik heb een tamelijk verse rMBP met een LG paneel, terwijl mijn klasgenoot dezelfde heeft met een Samsung scherm. Als ik zijn scherm zie, dan wordt ik jaloers: voor hetzelfde bedrag heeft hij een scherm waar in vergelijking met het mijne simpelweg de kleuren vanaf spatten.

In deze blog staat een commando waarmee je makkelijk kan zien welk paneel u hebt: LP staat voor LG en LS staat voor Samsung.

Edit: Een schoolgenoot van me heeft een rMBP van 2 weken oud met een SJA2-scherm en heeft exact dezelfde problemen als ik heb.

Edit2: Ik sluit mij volledig aan bij mijn 'onderbuurman'. Ook ik merk dat de kwaliteit van het scherm, zij het subtiel, afneemt. Als ik met mijn Apple-winkel bel ben ik toch echt de eerste met die klacht, terwijl ik weet dat die schoolgenoot van mij er ook al geweest is. Jaja, die verkooptaktieken kennen we...

[Reactie gewijzigd door Joseph op 15 maart 2013 23:44]

Ik zit ook in dezelfde boot. Het probleem valt in de eerste paar weken niet op, maar lijkt daarna steeds erger te worden tot een bepaalde 'niveau'. Ik heb mijn laptop niet teruggebracht, omdat ik er niet zeker van kan zijn dat ik een 'goed' beeldscherm terug krijg, of juist één van een slechtere kwaliteit. Er zijn verhalen in dat topic te vinden over mensen die hun laptop 5+ keer hebben ingeruild voordat ze eens een Samsung beeldscherm te pakken hadden. Ik hoop dat de kwaliteit van de LG schermen na verloop van tijd omhoog gaat, tegen die tijd breng ik die van mij wel terug (heb sinds kort ook een groepje dode pixels).

In ieder geval, absoluut schandalig voor een laptop van €2300, en de wijze waarop Apple hier mee omgaat is ook schandalig (de medewerkers in de Apple store in Amsterdam die doen alsof ze met een debiel te maken hebben ook trouwens).
Best slecht van Apple dat ze zoiets durven te verkopen, zeker voor die €2000 of wat dat je voor zo'n MacBook neer moet leggen. Daarnaast is het ook zeer slecht van Tweakers dat ze het verschil tussen Ghosting en Burn-in niet weten...


Dit is zeer duidelijk een burn-in achtig probleem, het staat zelfs in de video en links. Ghosting is een vorm van motion blur.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 maart 2013 18:56]

Dit is de eerste keer dat ik hierover hoor, ik moet eerlijk zeggen dat ik het tegenwoordig allemaal niet meer zo bij houd. Ik heb direct gekeken en ik blijk een LG scherm te hebben. Terwijl ik al kwaad aan het worden was realiseerde ik me: met mijn scherm is niks mis. Tekenen van ghosting of whatever blijken bij mij nergens voorbij te komen.

Concluderend moet ik zeggen dat ik voor de zoveelste maal zeer teleurgesteld ben in de media-jihad tegen Apple's nieuwste product. Welk nieuw product heeft nou nooit dat er bij de introductie enkele stuks een foutje bevatten? Exact, volgens mij zullen dat 99% van alle nieuwe producten zijn. Exact, niet een fabrikant doet dit met opzet en wist ook niet beter. Het feit blijft wel dat de media er structureel van zullen maken dat alle (of in dit geval een x percentage) gegarandeerd deze fout bevatten. Waarschijnlijk gaat het om een paar panelen van LG, ik heb in ieder geval niks te klagen.
Dit is zeker geen media-jihad. Wij zijn bij ons in de winkel official apple reseller en wij hebben tot nu toe alleen maar ellende met de meeste retina MBPs. Wij nemen ze wel terug van klanten en ruilen ze om als er problemen zijn en bij meerdere klanten hebben we naar meermaals omruilen de koop maar ontbonden en de klant elders geluk gewenst omdat wij ook geen invloed hebben over welke modellen wij van apple geleverd krijgen.
Nadat de console methode bekend was heb ik elk model gechecked en geen van de modellen bij ons was toen met samsung panels. Degene die wij met LG hadden hadden ook allemaal! last van beeldretentie.
Dus zeker geen media-jihad, alleen jammer dat apple zelf weer net doet alsof hun neus bloed tenzij je als consument zelf ingegrijpt.
Dan speel je die informatie toch door als reseller met de informatie van de bevindingen van jullie technische dienst? Ik geloof er niks van dat Apple doet of hun neus bloed, wel geloof ik dat men eerst een onderzoek instelt.

En als een Macbook niet naar behoren werkt kan je binnen beperkt aantal dagen het als DOA opgeven, toch? En ik denk daar niemand baat bij heeft (de klant niet, Apple niet, APR's niet evenmin LG).
Ghosting of nagloeien? Ghosting is nml een analoog artefact wat je krijgt bij een slecht gevormd analoog signaal vooral bij hoge resoluties en hoge refreshrates. Ik mag toch hopen dat dergelijke resoluties in digitale vorm naar het paneel gaan.

Waar haal ik deze wijsheid vandaan

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 maart 2013 18:03]

Ik mag toch hopen dat dergelijke resoluties in digitale vorm naar het paneel gaan.
De spanning over de elektrodes (feitelijk een condensator) van een TFT-LCD subpixel bepaalt de doorlatendheid.
De uitendelijke aansturing is dus altijd analoog.
Tuurlijk, maar deze resolutie kan niet analoog aan worden gestuurd een digitaal signaal heeft amper last van interferentie van signalen voor en na het betreffende signaal. Ghosting komt doordat het analoge signaal het voorafgaande signaal en het signaal daarna beïnvloed. Dit is iets anders dan nagloeien wat vergelijkbaar is met het inbranden van plasma schermen vroeger.
Tuurlijk, maar deze resolutie kan niet analoog aan worden gestuurd een digitaal signaal heeft amper last van interferentie van signalen voor en na het betreffende signaal.
De adressering van een active matrix display is altijd digitaal maar de subpixel waarden zijn analoog.

Dit probleem heeft helemaal niets te maken met de adressering maar is een probleem van de subpixels (panel defect) of de aansturing van de subpixels.
"Ghosting of nagloeien? "

Het woord 'ghosting' wordt al zo'n 10 jaar ook gebruikt voor het slap schakelen van LCD pixels.
Het is een compleet ander fenomeen dan de ghosting die jij linkt en is op wikipedia te vinden als 'motion blur'.
Dus de term ghosting wordt al zo'n 10 jaar verkeerd gebruikt :?
Kom op, beste redacteurs, gebruik de juiste jargon als je jargon moet gebruiken.

Als je zegt de borden en pannen te wassen in een wasmachine, kijken mensen ook raar op. Want de term "wasmachine", dat is toch zeker geen vaatwasser? De clou is dus: niet zomaar een bestaande term pakken en de betekenis ervan net zolang verdraaien totdat mensen denken dat dat de betekenis is.

Nog even en al onze monitors hebben last van refresh rates (update rate), degaussing (standby delay) en clock desync (cleartype verkeerdom). Je kunt de termen overhoop gooien, maar je kunt de beestjes ook gewoon bij naam noemen.

Vooral aan de redactie gericht eigenlijk :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 19 maart 2013 01:53]

Beetje jammer dat LG hier als een mindere word bestempeld. Samsung is niet de heer en meester die het zelf beweert te zijn in al zijn marketing termen. Samsung maakt ook grove fouten met panelen. Wij hebben zelfs hele batches gehad van samsung die allemaal dode en sub pixels hadden die niet teruggenomen werden. Elk merk heeft weleens crap met zijn producten. Daar is het electronica voor. De hoeveelheden die geproduceerd moeten tegenwoordig laten het zelfs niet toe dat alles gechecked word. LG is al sinds de oudere apple producten hoofd display partner van apple en produceert geweldige mooie schermen. Ook de nieuwe schermen uit de imacs komen voornamenlijk van LG. Dus persoonlijk vind ik dat de LG vs SAMSUNG battle is over moet zijn. LG is een A merk en samsung ook. Iedereen maakt fouten in deze business. En tuurlijk mag dit nooit voorkomen, maar dat is in deze tijd niet meer realistisch. Apple moet echter ( vind ik zelf als apple gebruiker ) zijn service standaard veel en veel beter maken. Daar hadden ze nog hoop kunnen winnen.
ik persoonlijk zou 100% voor samsung kiezen t.o.v. LG, en niet op ervaring maar gewoon inderdaad door de vaak negatieve reactie's over LG. is ook beetje onzinnig om in dit topic wat toch over apple gaat en een vorm van slechte service LG als schuldige aan te wijzen.
ik heb hier een monitor van Samsung welke echt bagger kwaliteit heeft.
Daarnaast een iMac met LG paneel welke een top kwaliteit heeft.
Verder een Samsung TV welke ook een top kwaliteit heeft.

Dat er een batch misgaat is nietszeggend, dit kan Samsung net zo hard overkomen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 17 maart 2013 12:30]

Ik ben het met je eens dat een slechte batch altijd kan overkomen, neemt niet weg dat je tijdens de quality control je moet afvragen of je zoiets op de markt wilt zetten. Zowel Samsung als Apple hebben hier een keuze gemaakt om een ondermaats scherm voor een top-prijs te verkopen. Tijdens de productie neem ik aan dat er al wordt gecontroleerd door Samsung maar ook door Apple en is dit goed bevonden en uiteindelijk komt dit dus op de markt. Vervolgens als je twee schermen naast elkaar ziet zie je een beduidend groot verschil en had Apple de keus kunnen maken om er niets mee te doen (zoals gewoonlijk) of het terug te draaien. Zeker voor 2000 euro per laptop zou de laatste toch een meer passende oplossing zijn geweest...
Samsung heeft beetje het image gekregen doordat hun telefoons goed genoeg zijn gebleken. Als je telefoon goed is, wil je ook een tv van samsung en een media speler van samsung, misschien zelfs een koelkast en een wasmachine van samsung. LG heeft 1 ding wel slecht gedaan en dat zijn hun telefoons geweest. Mensen hadden een lg telefoon die niks was of bleek ( ikzelf ook ) en dan is de rest opeens ook slecht. Zo simpel werkt onze geest. En samsung gooit er dan nog reclamecampagne's van een miljard tegenaan, dan heeft elk ander merk geen poot meer om op te staan. Samsung heeft nu dus de status die apple een tijd terug had en nog wel heeft, maar minder. Fouten die gemaakt worden worden getolereerd, omdat het overgrote deel wat in huis staat nog gewoon goed werkt. Ik ben zelf electronica verkoper en ik ben ook een realist. Ik heb niks met samsung, maar als chipfabricant, ssd maker etc is samsung inderdaad goed. Maar ze maken ook tv's met panelen van derden. Dat zou eigenlijk gevoelsmatig ook niet mogen. Toen de iphone 4 uitkwam met het retina paneel hoorde je niemand over hoe goed LG de meeste panelen wel niet in elkaar gezet had. Ik hoop zelf gewoon dat samsung en google niet de nieuwe microsoft worden, want we weten allemaal dat ze wel de macht en het overgrote deel van de markt hebben, maar of iedereen nou trots is om ermee te werken, onze klantervaring is dat ze bijna slaaf zijn van werken met iets wat ze eigenlijk liever anders zien. En windows 8 verandert die mening nou niet bepaald echt. Elke dag moet ik weer aanhoren. Waar is mijn startknop!
Elk merk heeft weleens crap met zijn producten
Bij Apple betaal je meer omdat juist niet te hebben.
Ik had echt geen idee dat er verschillende panelen werden gebruikt. Dit is in ieder geval niet zo netjes van Apple.
Volgens mij gebruiken wel meer fabrikanten meerdere onderdelen van verschillende fabrikanten. Alleen hier is het verschil dusdanig groot dat het opvalt en een defect is. Er zit ook verschil in het merk van SSDs die ze gebruiken, alleen zul je dat niet zo snel merken.
Waar het om gaat is dat er altijd een tolerantie is. Neem een automotor de ene Turbo Diesel heeft iets meer pk dan de ander.

Het wordt echter een probleem als het verschil te groot is en ook echt merkbaar. Een scherm is zichtbaar en grote verschillen zul je dan ook snel zien. als je een product verkoopt mag je als consument verwachten dat je 1 kwaliteit krijgt binnen een tolerantie. Die tolerantie is hier schijnbaar te groot.

apple kan misschien van mening zijn dat het binnen een tolerantie valt maar als zo veel mensen klagen zal een rechter dat misschien anders zien.

Maar echt druk zal apple zich niet maken. Ze hebben nog steeds een gigantische marge op d ipad. Dadelijk betalen ze een paar dollar of 10 of 20 of nog beter een tegoedbon en iedereen is blij. Apple calculeert dit gewoon in en maakt dikke winst.
Het gaat hier niet om een iPad, het gaat om een MacBook Pro retina met een flink prijskaartje.
Apple ontwerpt de schermen zelf, ze worden alleen elders geproduceerd wat helemaal niet van belang is voor de consument. Wat van belang is hoe het scherm werkt.

En als een koper er zoveel problemen mee heeft dan wist degene voor de aankoop al dat hij zich had moeten laten informeren.

Overigens heb ik alleen nog maar LG schermen in Macbooks gezien en nog nooit 1 van Samsung.
Als Apple zoals suggereert daadwerkelijk zelf LCD panelen ontwerpen (Wat ik overigens nog nooit ergens anders heb gelezen) dan lijkt het me dat je dan 2 dezelfde schermen krijgt van 2 fabrikanten hetgeen dat hier dus niet het geval is. Volgens mij geeft Apple wat eisen door en ontwerpen de fabrikanten een scherm dat voldoet aan deze eisen, en daardoor kan het zijn dat de LCD panelen van 2 verschillende fabrikanten niet gelijk zijn.

En als koper mag je een kwalitatief scherm verwachten van een laptop die tegen de € 2.000 kost, en als een consument zich wil informeren krijgt hij alsnog tegenstrijdige verhalen, scherm is goed (Samsung) of scherm is slecht (LG). Hierdoor word het erg moeilijk te beslissen of het een goed scherm is zonder dat je er daadwerkelijk 1 koopt.
Ja als koper mag je zeker kwalitatief goed scherm verwachten.
Maar ik hekel me al aan het feit dat meteen de conclusie van 1 zo'n filmpje al meteen getrokken is dat Samsung goed is en LG slecht.

Misschien is er iets fout gegaan bij een productie fase, maar had net zo goed een Samsung scherm kunnen wezen.

Als ik een product heb welke niet naar behoren is dan ga ik gewoon terug naar de winkel en niet gelijk rechtszaakjes beginnen en overal roepen van hoe slecht de producten wel niet zijn. En dan wordt het gewoon opgelost met de verkopende partij.
Sorry, maar hier moest ik even hardop lachen.
Apple-kopers hebben recht op een goed scherm omdat ze er een berg geld voor betalen??
Als de iphone X letterlijk schijt in een zakje is, staan er nog steeds mensen in de rij die dit met liefde aan hun oor willen houden. Beetje kritische consument koopt geen launchproducten maar wacht op reviews en het oplossen van kinderziektes. (maar ja Apple en kritische consument lijkt moeilijk samen te gaan)
Dat apple-kopers te veel geld betalen en er goede tot middelmatige hardware voor terug krijgen is toch niets nieuws?
Het voeren van 2 modellen is natuurlijk een naaistreek (a la HTC, maar ook dat is voor Apple niets nieuws lightning anyone?) maar als er enkel LG panelen in retina's zaten , had je dan nog steeds mensen horen klagen, of was het dan toch een geweldig innovatief scherm dat nieuwe standaarden zet? :S
Het lijkt me sterk dat Apple zelf schermen (ik neem aan dat je panelen bedoelt, complete monitoren ontwerpen ze natuurlijk wel zelf, maar daar gaat het hier niet over) ontwerpt. Heb je daar een bronverwijzing bij?
Ik ken het prijsverschil tussen een LG panel en een Samsung panel natuurlijk niet, maar ik kan me niet voorstellen dat ze evenveel kosten. Dat ziet de klant echter niet terug in de prijs die betaald moet worden. Wel in de kwaliteit dat voor die prijs geboden wordt. En dat is natuurlijk wel bezwaarlijk. Zeker als het aankomt op reparaties, omdat je net toevallig een product hebt waar goedkopere of slechterwerkende hardware inzit. Die hadden misschien niet nodig geweest, indien je de kwalitatief betere hardware gehad had.
De gebruikte SSD's zijn ook zoiets; Samsung/Toshiba/SanDisk waarvan het afhankelijk is welke toepassing je gebruikt welke het snelste is. Maar naar wat ik geloof is Samsung de snelste wat betreft algehele doorvoersnelheden. Het is echter niet vantevoren gemeld en dus een gok wat je aantreft. De meeste mensen zullen hier dan weer weinig van merken dus het ligt niet zo gevoelig als het paneel in het scherm.
Niet zo netjes? Ik vind dit soort dingen voor een producent als Apple gewoon oplichting. Je maakt mij niet wijs dat ze dit niet hebben getest tijdens productie van de Macbooks.

Zeer zeker terecht dat er een rechtszaak wordt aangespannen. Ik hoop dat de getroffen gebruikers ook allemaal netjes een nieuwe Macbook van Apple krijgen. Mogen ze de slechte refurbishen met een goed scherm. Dat moet op te lossen zijn.
Als ik zo het filmpje bekijk, vindt ik het terecht dat ze hier een "zaak" van maken. Bij zo'n product mag dit gewoon niet gebeuren. Zeker omdat ze het beeldscherm gebruiken als uniek sellingpoint. Bij sommige telefoons (oa One X) heb je ook verschillende schermen in het zelfde model, maar dan zijn de verschillen niet zo enorm als hier.
Goed dat ze dit aanpakken, en zeker bij een bedrijf als Apple, want deze nemen wel vaker een loopje met het consumentenrecht.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 15 maart 2013 17:08]

Apple gebruikt al heel lang verschillende leveranciers voor hun producten. Zo heb je voor mijn Macbook Air ook 2 verschillende panelen en ook van de SSDs zijn er 2 varianten. Maar gelukkig is het verschil meestal niet zo groot als bij deze retina schermen en terecht dat er een zaak van gemaakt wordt.
Het liefst zou Apple helemaal geen Samsung panelen meer gebruikene over gaan naar Sharp/LG/etc. probleem voor Apple is echter dat elke keer toch weer blijkt dat Samsung wel de betere producten levert....
Dat is niet helemaal waar.

Samsung heeft meerdere bedrijven. Ze worden allemaal onder 1 naam verkocht. Maar het panelen deel valt onder een andere BV dan de telefoon fabrikant Samsung.

Apple heeft ruzie met de telefoon fabrikant en niet met het panelen deel. Zo wordt ook nog steeds samsung geheugen gebruikt enz....

Daarnaast heb je ook vaak het probleem dat als je alles bij LG zou kopen mogelijk LG de vraag niet aankan en dan zelf bij Samsung de panelen laat fabriceren en deze rebrand naar LG
Dat is niet helemaal waar.

Samsung heeft meerdere bedrijven. Ze worden allemaal onder 1 naam verkocht. Maar het panelen deel valt onder een andere BV dan de telefoon fabrikant Samsung.

Apple heeft ruzie met de telefoon fabrikant en niet met het panelen deel. Zo wordt ook nog steeds samsung geheugen gebruikt enz....
ok, maar de grote directeur van samsung ontvangt wel geld uit al zijn divisies... en geld uit de telefonie kan naar de tv's gestuurd worden voor r&d en omgekeerd ...

tenminste; samsung is grootaandeelhouder van zichzelf; (samsung financial) en kan op die manier dividend investeren in andere divisies van het bedrijf.

tevens produceert lg wel zelf panelen hoor... alleen zijn die van samsung beter, of kan lg niet op groot genoeg schaal zulke kwalitet leveren. en jah, apple ziet liever geen cent naar geen enkele divisie van samsung meer gaan, maar dan kunnen ze morgen hun boeltje sluiten want er zitten x aantal onderdelen in al hun producten die van samsung komen...
In principe werkt het zo, maar door de verschillen in opbouw zal LG geen panelen bij Samsung laten maken lijkt me.
...en daarmee is dit dan de 2e keer (voor zover bij mij bekend) dat Apple zijn bedrijfsruzies belangrijker dan kwaliteit vindt. De andere keer was bij Google Maps wat wegmoest omdat Google de 'vijand' is. Ik vind het erg twijfelachtig hoe bij Apple tegenwoordig de prioriteiten liggen.
...en daarmee is dit dan de 2e keer (voor zover bij mij bekend) dat Apple zijn bedrijfsruzies belangrijker dan kwaliteit vindt.
In tegendeel.

Als dat zo was, dan zouden er geen retina's zijn met Samsung scherm, zouden er geen Samsung 830-gebaseerde SSD's in zitten, zou er geen Samsung-geheugen in iPads en iPhones zitten (in Macs is dat voornamelijk Hynix maar dat was altijd al zo), zou Samsung niet de voornaamste fab zijn van apple's SoC's, etc.

Dit alles ondanks dat ruzietje, omdat ze de kwaliteit voorop zetten.

LG wordt als tweede displayfabrikant gebruikt om niet al hun eieren in één mandje te leggen en om aan de grote vraag te voldoen. Voor andere producten komen displays ook bij Sharp vandaan om die reden bijvoorbeeld. Dat doen ze voor nagenoeg álle onderdelen zo. Ik weet uit m'n hoofd maar één onderdeel wat single-sourced is, en dat is het gorilla glass voor de displays.
De andere keer was bij Google Maps wat wegmoest omdat Google de 'vijand' is. Ik vind het erg twijfelachtig hoe bij Apple tegenwoordig de prioriteiten liggen.
Al weer een onderbuikreactie. Google Maps moest niet 'weg' omdat google 'de vijand' is. Google Maps is vervangen op nieuwere iOS'en (als je een oudere iOS hebt, waar Apple Maps niet in zit, dan doet Google Maps 't nog prima) omdat Google juist niet mee wilde werken aan wat Apple van de Maps app wilde. Lange tijd mocht je op iOS geen turn-by-turn navigatie app maken tenzij je zelf kaartendata aanleverde. Dat was niet omdat Apple dat nou zo graag zo wilde maar omdat Google dat als eis had gesteld bij het gebruik van hun kaartdata: alleen Google mocht daar gebruik van maken voor turn-by-turn navigatie. Google wilde ook andere zaken zoals het integreren van Google Latitude (waardoor Google altijd weet waar je bent) en dergelijke waar Apple 't niet mee eens was.

Dus dan is de keus voor Apple verder simpel: als de marktpartijen niet doen wat je wilt, dan doe je het zelf. Meestal doen ze dat vrij redelijk, maar 't kan niet altijd goed gaan.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 16 maart 2013 10:10]

Ah, de woordvoerder van Apple legt even haarfijn uit hoe het zit.
Ja, dank je. Fantastische manier van discussieren.
Ik weet niet of je echt zo naïef bent, maar bedrijven zetten NOOIT de kwaliteit voorop. Daar zijn ze simpelweg niet op gebouwd. Bedrijven kiezen altijd voor de oplossing waarvan ze winstmaximalisatie verwachten.
En "goede kwaliteit leveren" en daarmee klantebinding als manier van winstmaximalisatie kwam niet in je op? Veel bedrijven hanteren dat idee hoor, voornamelijk die ook wat hogere prijzen hanteren (en dat wel moeten want tegen chineze prijzen maken ze geen winst.)

Winstmaximalisatie is meer dan élk dubbeltje dat je kunt uitgeven drie keer omdraaien. Dat is ook zorgen dat je product verkocht wordt tegen de hoogste prijs die je klanten willen betalen (vliegmaatschappijen zijn hier belachelijk goed in) en zorgen dat je klanten bindt zodat ze nog een keer terug komen. Dat laatste doe je niet als je kutproducten levert.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 16 maart 2013 14:15]

Nou nee. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht zo, maar het eerste doel van elk bedrijf is voortbestaan. Het tweede doel is pas winst maken. Inderdaad is dit bij beursgaande bedrijven vaak winstmaximalisatie in plaats van gewoon met winst draaien, maar denk alsjeblieft niet kinderachtig en trek die lijn niet door naar de andere (en overgrote meerderheid van de) bedrijven.
Zelfs al zou het wel mogen, en het mag natuurlijk wel, er is geen wet op wat de fabrikant als aanvaardbaar beschouwd, wat niet mag is dat het een loterij is waarbij je in het ene geval een goed scherm en in een ander geval een 'slecht' scherm krijgt.
Daarom is het ook een civiele zaak, want hier is niets illegaal aan. Het zou alleen fijn zijn als Apple een keer dit soort dingen uit zichzelf gaat doen na klachten.
In Nederland zal het mogelijk wel een rede zijn om een product weer terug te brengen.Immers voldoet deze niet aan je verwachting.

En anders is het mogelijk slimmer om online te bestellen dan kan je binnen 8 (of is het inmiddels 30?) terug sturen zonder rede.
Maar die regeling valt ook flink tegen hoor. De verpakking moet dan niet zodanig beschadigd zijn zodat het product als 'onverkoopbaar' kan worden gezien. De Wet Koop op Afstand is bedoeld om de klant in bescherming te nemen en dus een product te laten testen voordat ze besluiten het te houden, maar een verbroken zegeltje (bij videokaarten heb je vaak zo'n rond, doorzichtig plakkertje bijvoorbeeld) is al genoeg om de doos als zodanig beschadigd te kunnen noemen, en je dus gewoon minder geld terug krijgt van de leverancier.

Ik vind overigens dit soort praktijken sowieso al buitenproportioneel, of ben ik daar uniek in? Al was het een scherm in een €150,- netbook met een resolutie van 640x400, verwacht ik nog niet zo'n ghosting. Dit is naast slechte reclame voor Apple, HELE slechte reclame voor LG. Dit is gewoon een prutscherm. Heel terecht dat hier een zaak van is gemaakt.
En volgens mij kan je bij HTC checken welk scherm/processor je hebt aan een nummer op de doos.
Nou bij HTC kan je niet aan een nr zien welk lcd erin zit. Dat zie je voornamelijk aan de sticker achterop het lcd.
Maar bijv de one x heeft maar 1 lcd, het kan alleen zo zijn dat er een eerste lijn productie scherm inzit wat een fout kan hebben van oa gele vlekken. De nieuwe hebben dat niet.
De Desire heeft toevallig wel 2 verschillende, 1 van samsung en 1 van sharp als ik mij niet vergis
Als een product na aankoop niet naar behoren zou werken dan ga je er mee terug en afhankelijk van de tijd verstrek na aankoop datum kan het als DOA beschouwd worden.

Het is complete onzin om dan nu nog eens een class action case te gaan beginnen terwijl men dit ook voor de aankoop had kunnen nagaan. Denk je nu dat andere bedrijven ook noteren welke weerstandjes in hun producten zit en door welk bedrijf het is gemaakt? Dan kan je nu letterlijk elk bedrijf wel gaan aankaarten. Straks gaan we nog broncode's eisen?
Je kan ook te ver gaan. Het retina scherm (iets wat juist 1 van de selling points is) is natuurlijk heel wat anders dan een weestandje die je bij normaal gebruik nooit ziet. Het gaat er meer om dat je als je pech hebt redelijk storend is voor het gebruik, en je dus eigenlijk een inferieur product krijgt maar toch de hoofdprijs betaald (Mits het dus echt bij veel LG schermen gebeurd).
En als je gewoon afwacht wat Apple zodat Apple het probleem kan oplossen en het kan regelen met de toeleverancier van het onderdeel dan komt het ook vanzelf goed.

Het slaat toch werkelijk nergens op om overal meteen een rechtszaak van te maken.
Die rechters hebben ook wel betere dingen te doen.
Het lijkt me sterk dat mijn reeds geleverde en in gebruik zijnde Apple opeens spontaan en als bij toverslag goed beeld geeft vanaf het moment dat Apple en de toeleverancier om de tafel hebben gezeten. Misschien bedoel je te bedoelen dat alle apparaten die vanaf dat moment gefabriceerd worden, aan strakkere specificaties voldoen?

Daarmee is het probleem van de reeds geleverde apparaten natuurlijk totaal niet opgelost, en gezien de kosten verwacht ik eigenlijk geen spontane terugroepactie (een terugroepactie die ze bovendien al lang gehouden zouden kunnen hebben; er is immers 1 toeleverancier die wel goede panelen levert).

Snap je nu dat er een procedure wordt aangespannen?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 17 maart 2013 05:49]

Dit heeft mijn Galaxy Nexus dus precies ook. Soms dacht ik dat ik het me verbeelde, maar dit is exact wat m'n telefoon ook heeft. Bij mij komt het overigens waarschijnlijk door waterschade.
Van amoled-displays is het dan ook bekend dat dit gebeurt, al heb ik het idee dat mijn Nexus het lang niet zo erg doet als dit LG-paneel, maar ik wist niet dat lcd's daar ook zo'n last van konden hebben, my god :o
Het probleem is dat Apple als ware een designstudio is, ze doen dit met al hun producten en daarom kunnen ze de kosten ook zo laag mogelijk houden. Daarnaast is bij de one x juist wel echt het probleem merkbaar, sommige schermen zijn zo geel dat je paf staat van het verschil.
Dit zou dan ook betekenen dat Samsung aangeklaagd zou kunnen worden voor het gebruiken van verschillende panelen in de series 5 van hun televisie. Daar weet je van tevoren ook niet of je een PVA, MVA of IPS paneel krijgt.
Klopt maar het verschil is dat je bij de koop van een MacBook vraagt wat voor type paneel het is en Apple zegt dat het een top ips scherm is. Gelukkig heb ik 2mnd geleden een niet retina model gekocht extra hoge resolutie besteld en matte scherm bevalt me prima.
als je daar zoveel kwaliteits verschil in zit zou dat idd een mogelijkheid zijn. verschillende onderdelen is het probleem ook niet, het grote verschil in kwaliteit.

als het werkelijk zo erg is qua kwaliteit zou ik me ook aardig genaaid voelen met een LG scherm. zie het al voor me dat ik samen met mn broertje een MPP koop. ik krijg er 1 met LG en hij met samsung. dan word je toch ziek als je even op de MBP van de ander je mail check en het verschil zie.
In het artikel staat dat Apple de laptops ook vervangt als dit aan de orde is, dat lijkt me toch gewoon de juiste manier van handelen.
Nou, niet helemaal. Uiteraard is het beter dan niets, dat is duidelijk.

Maar de enige écht juiste manier van handelen is dat men van tevoren eerlijk is en vertelt welke schermen (of andere onderdelen) erin zitten, zeker als er zulke grote onderlinge kwaliteitsverschillen zijn.
Kunnen ze meteen de LG serie terug halen of lager prijzen.

Met een dergelijk produkt zouden dergelijke onderlinge verschillen niet mogen.
Doe je dat wel, dan kan het niet anders dan dat ze dit bewust hebben gedaan.
Iedere QA afdeling van een beetje bedrijf bekijkt beide schermen alvorens het in produktie gaat. De enige andere optie zou een behoorlijke achteruitgang in produktie bij LG zijn geweest waardoor de samples wel door de kwaliteitscontrole kwam.
Ik zie bij Asus, Acer of Philips TV's, Beeldschermen of telefoons ook niet op de verpakking uit welke fabriek welk onderdeel komt. Zo gek is het dus niet, het minste wat je dan kunt doen is de schermen die niet goed functioneren omruilen of repareren en natuurlijk wel zelf op de achtergrond actie ondernemen om te zorgen dat de kwaliteit verbeterd. Als het alle schermen zou betreffen zou je de notebooks waar het om gaat terug kunnen halen.

Je had vroeger met de Xbox ook verschillende DVD drives, de ene zou dan krassen maken en de ander niet, stond ook niet op de doos.

Maar goed ik weet ook niet hoe het allemaal zit natuurlijk, heeft elk scherm er last van of slechts een gedeelte etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee