Gebruikers van MacBook Pro's uit 2011 klagen over gpu-problemen

Veel gebruikers van MacBook Pro's die Apple begin 2011 uitbracht, klagen over schermhaperingen bij grafisch intensieve werkzaamheden. Het lijkt uitsluitend om 15"- en 17"-modellen uit 2011 met AMD Radeon-videokaarten te gaan.

MacRumors bericht dat er veel klachten over de problemen zijn bij de Apple Support Communities, een Facebook-groep en zijn eigen forum. De meeste klachten betreffen het krijgen van strepen in het beeld of het geheel verdwijnen van het beeld tijdens het draaien van applicaties die de gpu flink belasten, zoals games. Na een reboot zou het beeld weer normaal zijn.

Enkele gebruikers kampen daarnaast met spontane reboots na het verschijnen van een grijs scherm. Het herinstalleren van OS X, zoals Apple voorschrijft bij 'grijze schermen', zou geen soelaas bieden. Het is onduidelijk waarom de problemen zich voordoen en Apple heeft nog geen reactie gegeven. Wel heeft de fabrikant in bepaalde gevallen hardwareonderdelen omgewisseld, maar dit zou de problemen niet opgelost hebben, waardoor sommige gebruikers naar hittegerelateerde issues verwijzen. In het verleden kampten de Apple-laptops met Nvidia-gpu's met hitteproblemen.

Het gaat uitsluitend om 15"- en 17"-MacBook Pro's die Apple in februari 2011 uitbracht en die over de AMD Radeon HD 6490M, HD 6750M en HD 6770M beschikken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-01-2014 • 09:21

364 Linkedin

Reacties (364)

Wijzig sortering
Laat ik mijn bizarre ervaring even delen. :)

Mijn MacBook pro van ongeveer 2 jaar oud gaf ineens van dit soort kuren een paar weken terug. Het begon met zwarte schermen en na enkele dagen kreeg ik hem niet meer aan. Naar Apple toe.
Ze hadden hem gefixt, duurde 3 weken. Ik kreeg hem terug met een vervangen moederbord.
Na twee dagen gebruiken kreeg ik van die bizarre schermen met glitches en had ik constant kernel panics, viel niet op te werken. Terug naar Apple. (Alles onder consumenten recht) een week later kreeg ik hem weer terug. Nogmaals het moederbord vervangen, maar dit keer ook het scherm. Ik maak de computer open in de winkel, ander scherm! Ik had een mat scherm, dit was een glanzend scherm. :/ ik mocht hem meenemen en als ze het matte scherm binnenkregen kon ik binnenlopen om hem weer te laten vervangen. Ik heb hem enkele dagen gebruikt, maar ook hier weer, kernel panics tot en met. Niet te gebruiken. Terug naar Apple toen het scherm binnen was. Dit keer repareerde ze hem in 1 dag. Heel mooi hoe dat steeds korter wordt naarmate je terugkomt :P. Nogmaals het moederbord vervangen! Ongelofelijk.

Inmiddels gebruik ik al enkele weken mijn macbook zonder problemen. Het koste Apple echter wel 4 moederbord wissels (ze vertelde me dat er intern nog 1 extra wissel was geweest)
Over Apple heb ik verder geen klachten, ik werd super netjes behandeld en kreeg telkens verontschuldiging. Zeker die keer dat er een verkeerd scherm in zat.
Maar het was heel jammer dat ze mij geen enkele verklaring konden geven voor het feit dat ze mijn moederbord 4 keer hadden vervangen.

Als ik alle rekeningen die ik niet hoefde te betalen optel kom ik op 2400 euro :D

Niet handig!
Apple mag dan arrogant zijn, klant is de koning en hun garantie service is super.

Je betaald ook immers voor, maar probeer met zo'n probleem aan te kloppen bij HP met je peperdure workstation.

Bij Dell word je als zakelijke klant goed geholpen, als consument ook maar wel als je een extra garantie hebt.

Bij TOSHIBA weet ik niet, heb er zelf 1 sinds 3,5 jaar en die werkt nog steeds probleemloos.
Er zijn zat voorbeelden te vinden van waar Apple klanten na een jaar gewoon in de steek liet. KASSA heeft er nog meerder uitzendingen aan besteed. Ik vraag me ook af wat Psy-Chilles onder 'Apple' verstaat. Er is immers maar één Apple winkel. Is hij in Amsterdam geweest die vervolgens redelijk tegen hem waren? Of in een van de Mac-stores? Sowieso klopt dat consumentenrecht-verhaal niet. Dat is immers gewoon één jaar (de fabrieksgarantie), en daarna voor een redelijke periode recht op een redelijk oplossing van je probleem. Voor hem was dat kennelijk een kosteloze reparatie. Maar er zijn voorbeelden te over (niet alleen bij Apple of notebooks in het algemeen) waar je na de fabrieksgarantie-periode gewoon niet meer geholpen wordt, of iig een deel van de kosten zelf moet betalen. En dat is helemaal conform het non-conformiteits-beginsel dat in Nederland omtrent de wettelijke garantieregels van kracht is.

Er is een Europese richtlijn die twee jaar voorschrijft, maar deze is in Nederland niet overgenomen omdat het non-conformiteitsbeginsel langer geldt en dus voordeliger is voor de klant. Meestal dan, aangezien dit dus ook betekent dat je in het tweede jaar tegen kosten aan kan kijken. Echter, zullen veel naar redelijkheid bepalen dat dat niet hoeft. Er zijn echter voorbeelden te over waar men wel tegen kosten aan keek, en zelfs volledige kosten omdat dàt redelijk zou zijn. Derhalve zie ik het als een flink voordeel dat bepaalde fabrikanten (Samsung, Asus, Sony, MSI en meestal Toshiba die eigenlijk een wat raar beleid erop nahouden aangezien hun goedkope series meestal wel en soms geen 2 jaar krijgen) gewoon altijd twee jaar garantie geven.
Geweldig, ik had een iPod die na een jaar en een maand er mee op hield(Batterij issue) . Apple gebeld, jammer de bammer. Was toen nog niet op de hoogte van consumentenrechten, dus erbij gelaten.
Als er iets is met producten die je koopt, dan ga je toch naar de verkoper en niet de fabrikant? Je hebt een koopovereenkomst / verbintenis met de verkopende partij, niet met de fabrikant. Stel dat ik bij de Mediamarkt een TV koop en die gaat stuk binnen garantietermijn, dan zal het me jeuken of die TV door Philips, Sony of Samsung is gemaakt... het is aan Mediamarkt om conform garantie voor een kosteloze reparatie / vervanging te zorgen.
Ik vind 4x een product moeten repareren niet echt super qua garantie-afhandeling. Je zou toch mogen verwachten dat ze na een reparatie afdoende testen of het het produkt weer goed werkt zodat de klant niet wordt opgezadeld met eventuele vervolgreparaties.
Misschien kost het hen minder tijd en moeite om gewoon trial en error toe te passen. Niet zo consumentvriendelijk, maar als het goedkoper uitkomt.. Het zal dan wel in 95% van de gevallen van de eerste keer juist zijn. Mochten de problemen niet opgehouden hebben dan had hij gewoon een volledig nieuwe gekregen.
Dit soort dingen zijn mogelijk niet zo goed te reproduceren tijdens een burn in test die inherent relatief kort moet zijn. Je wilt als klant ook niet het ding een extra 2 weken kwijt zijn terwijl hij staat te testen.

Bij dit soort issues die optreden na enige tijd maakt dat het nogal moeilijk.
Ik heb weleens een hp laptopje terug gestuurd, binnen 2 weken was ie terug met een nieuw moederbord en videokaart, reparatie was bijna de aanschaf prijs maar was gelukkig nog in de garantie. Kortom, ik had er niks op aan te merken..
Ik zweer bij de in garantie service van HP. want ze zijn snel en heb er eigenlijk nog nooit problemen mee gehad.
na 3 keer repareerren kun je om een neiuwe vragen :)
Dit klopt niet. Er is geen formeel aantal vastgelegd conform de wet. Wel kun je stellen dat je naar redelijkheid hen de kans hebt gegeven om het te repareren, en dat je dus (een deel van) je geld terug wil (dus dat je de koopovereenkomst ontbindt), of een vervangend product. Daar moet de verkopende partij dan wel mee akkoord gaan, en zo niet dan moet je naar de geschillencommissie.
Waaruit maak jij dat op, is dat een regel van Appel? Het is namelijk niet iets dat wettelijk is vastgelegd. :)
Dit valt volgens mij inprincipe onder consumentenrecht. Het is geen deugelijk product (want er zijn problemen mee) en je hebt ze de kans gegeven om te repareren, waarna je om een nieuwe kunt vragen of restitutie.
Nee, dat is geen algemene regel binnen het consumentenrecht.

Al willen ze tien keer de boel repareren; totdat jij ze in gebreke stelt, ze nog een laatste keer iets laat proberen, en als het dan nog niet werkt kun je pas de koop laten ontbinden (en dus niet om een nieuwe vragen).
Als ik voor een 4de keer terug kwam met het zelfde probleem dan zou ik direct de manager te spreken krijgen en dan "zouden we het gaan hebben over de invloed van het probleem op mijn leven". Aldus de medewerker die verantwoordelijk was voor alle reparatie bij de store in Amsterdam. Daar moest ik wel een beetje om grinniken, maar het blijft heel service gericht.

[Reactie gewijzigd door Psychilles op 19 januari 2014 12:52]

Zal het nog even verduidelijken: met een nette brief naar Apple dat je het vertrouwen hebt verloren in het product, niet geschikt voor 4 keer in en uit elkaar schroeven heb ik in het verleden succes geboekt. Kreeg in no time een "verse".
Anoniem: 573711
20 januari 2014 12:21
Sinds afgelopen vrijdag heb ik hier ook last van, nou valt het uiteraard buiten mij garantie, en moet ik 50 euro gaan betalen om een mogelijk antwoord te krijgen van apple, of ik kan naar de applestore gaan en er achterkomen dat het me waarschijnlijk meer zal gaan kosten (aldus apple).

Niet echt heel tof als je nagaat dat je er 2000 euro voor neer hebt gelegd en hij het na 2 1/2 jaar niet meer doet.

Ik heb van alles geprobeerd maar niks helpt, ook heb ik een kans van 1/10 dat ik in safemode kan komen omdat alle andere keren ik naar het "grijze scherm" word verwezen...
Tja, 2.5 jaar is wel iets kleiner dan de te verwachten levensduur maar ook weer niet erg veel sigmas erbuiten. Dan is het ook niet onredelijk dat je een gedeelte van de kosten zelf draagt.
En daarom koop ik mijn Apple spullen bij MyCom (of Dixons), gewoon goede geen gezeik garantie van 3 jaar op alle Apple producten!

Maar ik denk dat jij even geduld moet hebben. Als dit als algemeen probleem wordt geclassificeerd, dan komt er een terugroepactie waar jij ook gebruik van kunt maken.
Volgens het consumentenrecht moet Apple een deugdelijk product leveren. Een laptop hoort niet na 2,5 jaar kapot te gaan bij normaal gebruik. Dus al is de fabrieksgarantie voorbij, dan nog moet Apple het grootste deel van de kosten voor haar rekening nemen bij dergelijke problemen. Dus laat je niet aanpraten dat je dit allemaal zelf moet betalen. Kijk maar eens op de site van de consumentenbond of google naar consumentenrecht.
Ik heb de volgende workaround gevonden. Hiermee word de geïntegreerde GPU in Intel CPU ingeschakeld:

How to switch to Integrated Intel HD graphics card without using gfxCardStatus – BETA – still under tests !!!

1. Reboot Mac and enter to the Console mode (Command + S before gray screen appear)

2. mount -uw /

3. create folder example /_temp

4. move ale AMD folders (files) to folder you created
sudo mv /System/Library/Extensions/AMD*.* /_temp

!!!! 5. Execute command:
sudo kextcache -v 1 -m /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /System/Library/Extensions/

This will rebuild kexts cache which won’t contain AMD drivers kexts

6. restart your Mac using – sudo reboot

7. Start your Mac normally – Mac should use only Integrated Graphics Card now

[Reactie gewijzigd door Deem op 19 januari 2014 11:19]

Anoniem: 325202
@Deem19 januari 2014 13:31
Ja maar je schakelt ook de AMD kaart uit, dus terwijl je eerst af en toe een crash kreeg bij grafisch intensieve applicaties. Kun je die nu gewoon helemaal niet meer draaien,
geweldige oplossing |:( .
Het is een workaround, en geen oplossing.
Er zijn zat mensen die de crash al krijgen zonder dat ze iets bijzonders doen.
Je begrijpt dat je hiermee alleen maar voorkomt dat de dedicated grafische kaart wordt gestart? Tijdens normaal gebruik, gebruik je altijd de Intel en zodra je Mac iets zwaarders gaat doen zoals Gamen schakelt deze over op de dedicated grafische kaart.
Het is ook heel vreemd dat dit probleem zich voordoet tijdens het booten van de Mac. Dan gebruikt hij alleen nog maar de Intel grafische kaart en niet die van AMD.
Ik heb er ook wel eens last van, maar heel sporadisch. Ik dacht dat er een probleem was met mijn kabeltje naar het scherm, maar het ligt dus waarschijnlijk aan de GPU? Interessant...
Aan de GPU of het design van Apple op het gebied van koeling. De koeling zal in de loop van tijd ook enige stof tot zich nemen, in een mindergoed design loopt het vol of dusdanig vol dat de koeling minder wordt.

Met deze GPU's heb ik namelijk elders nog geen klachten gezien, dan alleen bij Apple. Dat is iets anders dan toen met de 8000-serie van Nvidia, daar hadden alle fabrikanten problemen. Hier lag het probleem dan ook in een stomme designfout van Nvidia, die ze overigens in de 8000-serie nooit verholpen hebben, daarom viellen deze GPU's ook bij bosjes uit.
Ja hebt het niet helemaal bij het rechte eind. De problemen komen door slechte 'underfill' (isolerende en beschermende laag die tussen de chip en zijn ondergrond) in combinatie met hoge temperaturen. Achtergrond info kun je hier lezen: http://www.theinquirer.ne...hy-nvidia-chips-defective

Dit gebeurt bij onder andere volgende series: G80 (8800), G84 (8600), G86 (8300 / 8400 / 8500), G92 (8800), G94 (9000) en alle mobiele M- en Quadro uitvoeringen hiervan. Oh, en nu vergeet ik bijna de Geforce GO 7-serie, ook daar is de kans op een defect groot.

Het repareren door een reflow en het plaatsen van een koperen plaatje (shim) en goede koelpasta kan de levensduur nog wel even verlengen. De shim zorgt voor een snellere warmteoverdracht naar de heatsink. Daarnaast wordt de druk op de videochip hoger waardoor naar mijn idee de kans op het loslaten van de solderingen kleiner wordt.

1 van de laptops die ik gerepareerd heb heeft het nog bijna 2 jaar volgehouden na een goede reflow en aanpassingen.

Er zijn vermoedens dat bij latere batches het probleem verholpen is. Dit is nooit officieel bevestigd door Nvidia.

Overigens was Apple ook bij dit probleem betrokken, alleen konden zij hier natuurlijk niet zo veel aan doen. Ik verwacht echter ook nu weinig hulp van Apple om het nieuwe probleem op te lossen gezien hun reactie op The Inquirer in het artikel in bovenstaande link:

"Note: Apple was again called twice prior to publication and informed that there is a potential problem. Instead of calling us back to tell us that they knew about the issue, and had dealt with it, or would stand by their customers, Apple simply ignored us once again. Because of this, we award Apple the Steve Jobs Memorial Turtleneck for Pride and Arrogance (SJMTPA) for turning an opportunity to respond positively to this situation into mud. Own goal guys, zero for six!"

Als je dan ook nog eens weet hoe Apple destijds uiteindelijk de klanten met problemen behandeld heeft ziet dat er niet hoopvol uit.

[Reactie gewijzigd door Leolinedance op 19 januari 2014 21:01]

Bij de iMac uit 2011 was dit ook al het geval met de 6970M. Die heb ik maarliefst drie keer laten vervangen het afgelopen jaar. Gelukkig wel altijd kosteloos. Het lijkt alsof deze serie AMD GPU's van andere kwaliteit zijn dan we gewend zijn te vinden in macbooks.
Het ligt aan iets anders, diezelfde GPU's in andere laptops hebben nooit problemen gehad, of het ligt aan de koeling of koelpasta, en anders heeft Apple een andere batch gekregen die deze problemen vertoond.

Aan de andere kant, ik vond destijds al erg vreemd dat Apple ineens terug ging naar nvidia, wie weet wisten ze meer van dit probleem.
Zoals ik eerder opmerkte, als het de GPU zou zijn dan zou je bij andere fabrikanten ook dezelfde problemen zien, zoals toen bij de Nvidia 8000- en 9000-serie, maar dat is niet het geval. Mogelijk dat het in het design van de koeling zit, in dit geval bij Appel zelf. Naar verloop van tijd zal een koelsysteem toch enige stof aantrekken hier dient rekening meegehouden te worden. Overigens voorlopig is dit spekuleren.
Veel mensen die een hp dv7 hebben/hadden met de 6490m / 6970m hebben er ook veel problemen mee.
Klopt daar heb ik net het een en ander over gelezen, maar daar leek het meer aan betreffende model laptop te liggen. Waarbij gevallen bekend zijn dat bijvoorbeeld bij het spelen van een Game waarbij de GPU goed aan het werk wordt gezet, de fan niet eens aanslaat. Dan is het geen wonder dat de GPU het loodje legt.
Anoniem: 553744
19 januari 2014 09:22
Hoe komt dit dat dit pas 2 jaar later uitkomt?
Als er bijvoorbeeld slechte koelpasta gebruikt is, dan kan het gebeuren dat dit soort problemen zich pas later voordoen.
Die slechte koelpasta schijnt ook exact het probleem te zijn. Je macbook 'even' uit elkaar halen, en de koelpasta vervangen schijnt te helpen om het probleem voor te zijn.

Ik heb een vergelijkbaar probleem wel gehad met een MacBook Pro uit 2006. Daarbij werden de soldeerverbindingen door de hitte slecht. Uiteindelijk moederbord minuut of 8 in de oven gelegd zodat alle soldeerverbindingen weer net gingen vloeien. Daarna de koelpasta (die helemaal verpulverd en droog bleek) vervangen. Ding draait nu alweer bijna een jaar zonder mankeren.

Wel jammer dat zo'n A-merk inferieure blijkt te bezuinigen op de koelpasta. Alles in een Apple behoort top-notch te zijn, tot het laatste plakbandje, de pasta, de schroefjes en coatings toe. Daar betaal je ook voor.
Anoniem: 459573
@Rembert19 januari 2014 19:35
Uiteindelijk moederbord minuut of 8 in de oven gelegd zodat alle soldeerverbindingen weer net gingen vloeien. Daarna de koelpasta (die helemaal verpulverd en droog bleek) vervangen.
Ja, dat is niet zo gek hé dat de koelpasta droog en verpulverd was nadat je die handel in een oven had gestopt. :+
Dit komt omdat de GPU telkens veel te warm is geworden. daar door is die deels los gekomen van moederbord.

Wat je hier bij kan helpen is REFLOW als je buiten je garantie zit en werkt die zeker nog 2 jaar goed met goede cooling pasta.

Apple heeft gewoon extreem slechte warmte afvoer in die systemen.
Heb hier al kleine 50+ systemen hiermee in orde gekregen.

[Reactie gewijzigd door Prysm Software op 20 januari 2014 10:07]

Je bedoelt REFLOW (soldeerpasta ertussen, oventje in...) ?

BTW 2 jaar garantie of niet, er bestaat nog altijd iets zoals de gebruiksduurverwachting. Apple zal dus toch moeten tussenkomen in de reparatie.
Yep, dit ziet er mij een hitteprobleem van de GPU uit.
Anoniem: 406468
@Supremo19 januari 2014 14:10
Dan vraag je je toch ook af of dit niet bewust zo gedaan is? Was het niet ook zo dat Apple bewust de kwaliteit van fysieke knopjes op haar toestellen zodanig maakt dat het kort na de garantietermijn faalt?

Edit: Dit lijkt me een prima ontopic reactie hoor. Er was op Tweakers ooit een bericht over dat dit inderdaad het geval was met de iPhone modellen, als ik me niet vergis de 3 of 3G. Ik snap dat mensen snel op de teentjes getrapt zijn als het om Apple gaat, maar kom op zeg.

Edit 2: Hier een voorbeeld van de generatie 4 modellen: http://arstechnica.com/ap...-defective-power-buttons/

Edit 3: Zelfde probleem met dezelfde oorzaak nog steeds in de iPhone 5 te vinden: http://www.classlawsuit.com/iphone-5-power-button-defect/

Edit 4: Niet de beste bron, maar nog even weer het water indicator probleem naar boven halen: http://www.wirelessandmob...-3-3gs-break-winners.html

Om maar even een paar voorbeelden te geven van wel erg vreemde praktijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 19 januari 2014 16:18]

vreemd, mijn iphone uit 2007 doet het nog steeds prima en mijn imac 2009 draait nu al bijna 4 jaar 24/7.

Dat argument is onzin.

Alle fabrikanten hebben wel eens iets wat niet goed is. Alleen bij Apple is het frontpage nieuws want het levert lekker veel comments en views op (zoals die van mij).
Los van het Apple fanboy vs anti-Apple theater, is het toch wel ergens normaal dat een merk dat zichzelf profileert als zeer premium, geniaal design en uitsluitend gebruik van hoogkwalitatieve materialen - en steevast een hoge prijs - in het nieuws komt als blijkt dat een probleem is met een van hun producten?

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 19 januari 2014 20:06]

Los van het Apple fanboy vs anti-Apple theater, is het toch wel ergens normaal dat een merk dat zichzelf profileert als zeer premium, geniaal design en uitsluitend gebruik van hoogkwalitatieve materialen - en steevast een hoge prijs - in het nieuws komt als blijkt dat een probleem is met een van hun producten?
Ja vind ik ook, waarschijnlijk ook dat daarom het een hoog populistisch gehalte heeft. Het doet het vaak goed bij mensen die graag op Apple willen bashen, omdat zij vinden dat de mensheid te veel betaald voor de producten. Al helemaal wanneer hun omgeving zegt dat Apple wel niet oh zo geweldig is _/-\o_ _/-\o_ .
Dat neemt niet weg dat ontwerpfouten niet alleen bij Apple gebeuren, maar ook bij andere producenten. Meestal wordt dit ook gewoon opgelost, alleen dat wordt minder snel in het nieuws gebracht.

Wat mij wel irriteert is dat er mensen zijn die voor Apple opkomen en doen alsof ze zich persoonlijk aangevallen voelen. Of gewoon de kop in het zand steken, zoals bij het cencuur verhaal.

ff Ontopic, warmteproblemen zijn vrij normaal tegenwoordig en vooral bij laptops. Zeker wanneer deze niet goed getest worden. Een voorbeeld zijn de iMacs uit 2008: tros rader / Apple Support Community.
Hopelijk wordt dit probleem snel opgelost en gaan gebruikers niet denken dat hun Macbook aan vervanging toe is.
Dat is wel vreemd, want ik heb al genoeg mensen gezien waarbij die ene knop die dat ding heeft stuk was :+ .

Dit probleem heb ik een maand geleden nog gezien bij een klasgenoot met een 6490m. Mijn amd 6970m in mijn clevo is een maand geleden ook overleden en dat was het videogeheugen wat stuk was. Toevallig dat die amd 6xxx serie zo aan het overlijden is..
Zijn argument is onzin, omdat hij er geen bron/bewijs bij geeft, niet omdat jij twee apparaten hebt die nog werken.
Anoniem: 538291
@1Mark20 januari 2014 16:27
Ten eerste worden ook problemen bij andere fabrikanten belicht, als ze voorkomen. Maar daarnaast is het ook normaal dat een merk dat zich presenteert als hoog kwalitatief en premium (ook qua prijs) eerder in het nieuws komt als blijkt dat er een probleem is met hun product(en). Toen Toyota twee jaar geleden problemen had met hun remmen etc. en recalls had was het ook groot nieuws, want presenteerden zich altijd als het meest betrouwbare automerk. Dat een hatsieflatsie prijsvechter merk inferieure rommel levert waar problemen mee zijn is geen nieuws, bij Apple wel.
Een neef van mij heeft sinds een jaar een iPhone 4S. Nu is de powerknop zodanig kapot dat je hem met geen mogelijkheid ingedrukt krijgt.
gemiddelde telefoon van mij ook, lijkt me niet echt een apple speficiek misfabrikaat. meer de gebruiker die de knop veel eisend gebruikt.
Mag een knopje het langer uithouden dan twee jaar, zeg? Ik bedoel - ik heb hier synthesizers staan die het na 20 jaar nog goed doen... Ben benieuwd of de hedendaagse synths het nog doen na 20 jaar.

Kijk eens in de Kringloopwinkel - vol met beeldbuis-TV's met knoppen die nog steeds werken en maar niet dood willen gaan (dus maar naar het "asiel" gebracht, omdat die big flat panel er toch moest komen).

Ook het knopje van mijn Nokia 5110 doet het nog prima. En die knopjes zijn toch enorm veel keer meer gebezigd dan op een gemiddelde iPhone dunkt me (zelfs de accu is nog top, na 5 jaar in de la liggen).
klopt wat je zegt, maar vroeger was alles natuurlijk beter 8)7 , netzoals dat aan de overkant alles beter is (ref zeeland).

Er is meer gebouwd tegen een prijs (goedkoper) en er moet meer in z'n ding (pcb's) en da ding moet meer kunnen. als ik kijk naar je nokia, daar is veel meer 'plek' in z'n ding dat in een gemiddelde smartphone.
Misschien ligt dat aan die vriend van je? Niet iedereen is erg voorzichtig met zijn telefoon. Heb nu 3 jaar een iPhone 4 met alles nog intact, maar mijn zusje die zo onvoorzichtig als de pest is heeft er in diezelfde tijd de Samsung G S2, 3 en 4 naar de klote weten te helpen door misbruik.
Mijn macbook pro titanium uit 2002 doet het ook nog, mn macs daarna ook.
Mijn iPhone 3Gs had een niet functionerende home knop binnen ene paar maanden, die werd vervangen.
Dus inderdaad... die redenatie gaat niet op. Natuurlijk zijn er een hoop mensen die op internet klagen dat hun home knop kapot ging vlak na het vervallen van de garantietermijn. De mensen die een kapotte home knop hadden binnen de garantietermijn klagen een stuk minder.
Je originele post was een neutrale 0 waard. De inhoud is on topic en je aanname is niet ongefundeerd, maar bij dergelijke opmerkingen is het altijd wijselijk om in ieder geval even een link op te nemen - in de huidige vorm nodigt het uit tot fanboyreacties.

Dat gezegd hebbende, ik geloof sowieso wel dat fabrikanten, ongeacht of ze Apple, Google, Samsung of Microsoft heten, hun producten op een dusdanige wijze maken dat 'ie na een bepaalde tijd het leven geeft. Ze hebben er immers groot belang bij dat consumenten blijven consumeren.

En dat is niet beperkt tot deze industrie, m.n. de farmaceutische industrie is er ook zeer berucht om: onderdrukken is beter dan genezen, want bij de laatste kun je maar eenmaal aan het medicijn verdienen.
Daar is toch een naam voor dacht ik; "flawed by design" of zoiets? Ik vind het zo gauw niet op het net...
Ik heb een MBP van 8 jaar oud die nog steeds functioneert.
Alleen de batterijen zijn steeds een drama, (al door de 3e heen) maar dat was bekend.
Het expres kapot laten gaan van hardware lijkt mij niet bij het imago van apple aansluiten.
Wat ze wel doen is bepaalde generaties niet langer ondersteunen. Zo heeft die oude MBP van mij een codeduo proc (dus geen core2duo) , 32 bits en dus na osx 10.6 niet verder upgradebaar. Jammer maar begrijpelijk.
3 batterijen in 8 jaar lijkt mij verre van een drama -- een levensduur van 3 jaar is heel normaal voor li-ion. Bij veel fabrikanten wordt dat al nauwelijks gehaald.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 19 januari 2014 19:57]

Daarom vind ik het ook zeer slecht dat macbooks en tablets tegenwoordig vaak niet omwisselbare accus hebben. Je weet dat die dingen stuk gaan na 3-4 jaar.
Die dingen zijn prima vervangbaar. Kosten is tussen de 130 en 200 euro afhankelijk van type.

http://support.apple.com/...ates&product=Macnotebooks

Wat ze niet zijn is *verwisselbaar*. Twee verschillende dingen.

(Overigens gaan de platte li-polymer batterijen een stuk langer mee dan de oude, verwisselbare li-ion batterijen met ronde cellen. De levensduur ligt dan eerder in de richting de economische levensduur van een laptop.)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 20 januari 2014 09:45]

Nee dat is niet doelbewust gedaan want dit gaat Apple hoogstwaarschijnlijk geld kosten. Een terugroep actie zit er wel in met zo'n groot aantal geregistreerde gevallen.
Anoniem: 406468
@monojack20 januari 2014 12:44
Ik denk niet dat het Apple meer kost dan het ze opgeleverd heeft.

Boetes hebben ze - letterlijk - binnen enkele minuten terugverdiend, een terugroepactie zal daar niet veel verschil van maken.

Apple iPhones, om maar even een specifiek voorbeeld te gebruiken, kosten circa 200 euro, maar worden verkocht voor 800. Zijn niet de exacte getallen, ook niet persé voor elke versie, maar dermee, je ziet mn punt. Ze maken enorme winst. Er mag dan wel een significant aantal gebruikers een rechtzaak aanspannen, reken maar dat Apple met deze kwaliteitstactiek meer toestellen heeft verkocht dan het ze nu kost om terug te betalen.
Toch even een kritieke noot: de onderdelen kosten inderdaad 200 euro; je vergeet echter de R&D kosten, marketing kosten en de kosten van de tussen handelaren. Daarnaast is de iphone standaard 699 dus da's ook nog eens 100 euro goedkoper dan jij aangeeft. dus die "enorme winst" vind ik wel meevallen.

Als je vaker deze site leest weetje dat apple bovengemiddeld verdient met een marge van 35% T.O.V. de 28% van Samsung en consorten. als ik dat vertaal naar de koste van een toestel (700 Euro) verdienen ze 245 Euro per toestel. en daarvan moeten de vervangingen en reparaties nog betaald worden.

Het is naar mijn mening dus lang niet zo zwart-wit als je aangeeft.
Het was alleen maar om, met ruwe (voor wijziging vatbare) getallen aan te tonen dat Apple uiteindelijk nog wel meer winst maakt dan het aan rechtzaken en dergelijke verliest.

245€ winst maken per toestel is alsnog een enorm hoog bedrag.
Hier voeg ik dan graag nog even dít leuke euveltje aan toe.

Ja jongens, echt een geweldig bedrijf dit, hoe wagen we het toch om aan te nemen dat er opzet in het spel is geweest?

http://www.elsevier.nl/Te...kt-nabij-ELSEVIER284835W/

En het is niet alsof de Iphone of Mac nou van die wereldschokkende nieuwe technologie is.
Omdat het niet gemaakt is om veel langer dan de garantieperiode mee te gaan?
Als je je onzin nou eens zou proberen aan te tonen, dan kan je jezelf de moeite van zon post besparen. Over het algemeen scoort Apple namelijk bijzonder goed wat betreft reliability.
Bron 1,
Bron 2,
Bron 3: hier is Apple niet de koploper al scheelt het maar 2 procentpunten.

Ik heb nog nooit gelezen dat Apple een bijzonder onbetrouwbare fabrikant is, meestal behoren zij juist tot de beste fabrikanten. Daarnaast kopen veel mensen Applecare waardoor de garantie 3 jaar bedraagt. Dus wat dat betreft is je stelling ook onzin.

[Reactie gewijzigd door klonic op 19 januari 2014 12:45]

Onafhankelijk van een oordeel over hoe betrouwbaar Apple computers zijn, zijn je bronnen helaas geen beste onderbouwing.
Je eerste bron van electronista gaat over een onderzoek van Rescuscom (een reparatieservice) waar de gegevensverzameling feitelijk nergens op slaat. Lees hier hoe het omgebouwd is, en je begrijpt dat het weliswaar een indicatie is, maar geenszins aan de voorwaarden van enige validiteit voldoet.

De bron van ZDNet gaat over klanttevredenheid en het oplossen van problemen. Heeft dus niets met betrouwbaarheid of uitvalwaarde te maken.

Die laatste is wel redelijk betrouwbaar, al moet je je afvragen wat voor partijen hun notebooks daar laten verzekeren. Verder zou je ook nog zaken als de kwaliteit je je voor een bepaalde prijs krijgt kunnen meenemen, plus de garantievoorwaarden vanuit de fabriek an sich (die bij Apple belachelijk beperkt zijn en in hun eigen winkels en franchiseafnemers gewoon aangehouden worden).
evilution doet geloven dat "het" snel kapot gaat na de garantie periode. Standaard is dit bij Apple 1 jaar. We zijn nu 2,5 jaar verder sinds de release van deze laptops. Met Applecare is de garantie 3 jaar. Geen bedrijf zou iets kapot willen hebben binnen hun extended garantie.

De bruikbaarheid van de eerste bron hangt af van of hun klanten een goede afspiegeling zijn van de Amerikaanse markt. Maar dat kan ook in het nadeel van Apple werken.

Klanttevredenheid zal nauwelijks zijn als alle producten werkelijk na 1 of 3 jaar kapot gaan. Dat blijkt overigens ook uit de thread op het Apple support forum waar dit onderwerpt behandeld wordt. Klanttevredenheid zegt wat mij betreft wel degelijk iets over reliability. (Iets dus niet alles).
Ik heb het niet over de reactie van evilution, maar over jouw reactie en je claim dat uit legitiem onderzoek blijkt dat Apple Notebook zo betrouwbaar zijn. Verder is het natuurlijk makkelijk om 2 jaar extra garantie te verkopen voor het bedrag dat dat bij Apple moet kosten. De kosten voor de reparaties die ze moeten maken, halen ze er immers makkelijk uit. Zelfs bij de mindere merken komt het weinig voor dat ze in het 3e jaar falen.

Wat de bronnen betreft, zijn er zoveel variabelen die van kracht zijn waar geen rekening mee gehouden wordt (behalve bij dat Squaretrade onderzoek) dat dat te veel is om nu op in te gaan. Laat ik het houden op het gegeven dat mensen makkelijk te beïnvloeden zijn en zelfs positief zijn wanneer ze gewoon krijgen waar ze recht op hebben en dat ze vaak hun aankopen willen legitimeren. Aangezien Apple er een heel 'club gevoel' omheen bouwt, zijn mensen vaker tevreden terwijl ze eigenlijk helemaal niets gekregen hebben. Ik zeg niet dat de cijfers daardoor komen, maar dat het een van de vele variabelen is die van invloed kunnen zijn. Het gaat immers om variabelen die voor het grootste deel niet dusdanig te kwantificeren zijn dat ze iets zeggen over de kwaliteit van het product zelf.
Reliability op basis van cijfers van alle laptop-klasses van fabrikanten (zoals jouw bronnen) zijn in dit soort situaties niet nuttig. Apple verkoopt alleen machines in de hoge prijsklasses, vergelijkbaar met de HP Elitebooks, Dell XPS en Lenovo Thinkpads T-serie. De vergelijking loopt echter mank omdat er van HP, Dell en Lenovo ook instapmodellen en mainstreammodellen worden meegenomen, welke Apple niet aanbiedt.

Een betrouwbare vergelijking zou zich focussen op prijsklasse en bijvoorbeeld de reliability van HP Elitebooks, Dell XPS, Lenovo Thinkpads T-serie en Apple testen en onderling vergelijken. Welke getallen daaruit komen durf ik niet te zeggen, maar op basis van die cijfers kun je, in tegenstelling tot jouw bronnen, een beter oordeel vellen
Een van die onderzoeken is uit 2009, toen bood Apple nog een Macbook aan (met plastic behuizing). Dat is dus gewoon een mainstream model (met een hoge prijs).

[Reactie gewijzigd door klonic op 19 januari 2014 13:22]

Nou en? Wat jij dus zegt is goedkoop = duurkoop, en dat je van een goedkoper product dus niet mag verwachten dat deze lang mee gaat, maar een wat duurder product wel?
Nee dat zegt hij niet, dat maak jij ervan.

Hij zegt dat de vergelijking niet eerlijk is wanneer je verschillende prijsklassen onder een kam scheert.

Goedkoop en duur zijn subjectieve begrippen, een prijsklasse niet. De verwachting die de consument bij een product 'mag' hebben, is ook subjectief. De één vindt dat een apparaat in een budget segment een leven lang mee moet kunnen gaan, de ander vindt het normaal als zo'n apparaat na anderhalf jaar de geest geeft.

Alle andere onderdelen uit deze onderzoeken zijn óók subjectief: klanttevredenheid bijvoorbeeld. Of hoe goed men het 'merk Apple' vindt. Deze factoren zeggen allemaal bijzonder weinig over de daadwerkelijke kwaliteit van de producten, en ze zeggen al helemaal niets over de daadwerkelijke percentages failure rates.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 januari 2014 09:34]

Anoniem: 459573
@klonic19 januari 2014 19:41
Ik heb nog nooit gelezen dat Apple een bijzonder onbetrouwbare fabrikant is, meestal behoren zij juist tot de beste fabrikanten. Daarnaast kopen veel mensen Applecare waardoor de garantie 3 jaar bedraagt. Dus wat dat betreft is je stelling ook onzin.
Wel een fabrikant met slavernij/kinderarbeid en doden op zijn geweten....

http://www.independent.co...abour-claims-8736504.html

http://gizmodo.com/532100...-now-investigating-murder
Dit gaat over Foxconn, dat is een ander bedrijf als Apple. Bijna elk electronica concern heeft wel iets met hen te maken. Dat Apple een van de grootste klanten is dat klopt en ze hebben inderdaad invloed.

Overigens worden heel vele werknemers bij Foxconn vervangen door robots, nog even en niemand heeft dus wat te klagen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 19 januari 2014 20:44]

Anoniem: 459573
@klonic20 januari 2014 00:03
Dit gaat over Foxconn, dat is een ander bedrijf als Apple. Bijna elk electronica concern heeft wel iets met hen te maken. Dat Apple een van de grootste klanten is dat klopt en ze hebben inderdaad invloed.

Overigens worden heel vele werknemers bij Foxconn vervangen door robots, nog even en niemand heeft dus wat te klagen.
Laten we het hopen, Apple heeft inderdaad invloed dus daarom is het ook zo jammer dat ze de ogen blijven sluiten voor de omstandigheden. Ze weten het, en toch doen ze er niets aan want tja ach, de spullen worden voor ze gemaakt en het levert geld op. Dus dat gaat even voor op een kinderleven. Te triest voor woorden natuurlijk, ook al kan Apple er niets aan doen: ze kunnen invloed uitoefenen!
Maar HP, Acer, Medion etc. zijn hier ook verantwoordelijk voor. Dat is het punt, Dit bedrijf heeft heel veel klanten. Altijd wordt Apple erop aangekeken maar nooit HP.

Daarnaast kan je je afvragen of het fijn is dat er straks 500.000 mensen ontslagen worden. Dat is echter wel het effect van de publieke druk.

[Reactie gewijzigd door klonic op 20 januari 2014 12:00]

Anoniem: 459573
@klonic20 januari 2014 17:47
Maar HP, Acer, Medion etc. zijn hier ook verantwoordelijk voor. Dat is het punt, Dit bedrijf heeft heel veel klanten. Altijd wordt Apple erop aangekeken maar nooit HP.

Daarnaast kan je je afvragen of het fijn is dat er straks 500.000 mensen ontslagen worden. Dat is echter wel het effect van de publieke druk.
Toevallig gaat het nu dan over Apple, maar je hebt absoluut gelijk met je opmerking over HP, Acer, Medion, noem maar op. Al deze bedrijven zouden de handen inéén kunnen slaan middels een convenant. De arbeidsomstandigheden kunnen beter, en daar kan een fabrikant invloed op uitoefenen richting de producent. Juist die druk zou je kunnen uitoefenen als fabrikant/merk.
Ikzelf ben bezig in de grafische industrie waar heel veel macs gebruikt worden en ik kan je zeggen dat ze in de regel zeer zeeer lang meegaan. Er zijn zelfs op mijn school witte imacs die nog steeds goed werken !

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen bij, dat heb je met bijna ieder product. Maar dat het biet lang meegaat is echt uit je duim gezogen. Zulke problemen treden bij alle fabrikanten vroeg of laat wel eens op, zelfs de Lenovo Thinkpads en Dell Lattitudes hebben soms zulke problemen.
Hitte problemen zijn van latere tijd. Vroeger waren CPU pasief gekoeld. Nu vereisen de desktop cpu goede keeling. Tja met 100+ Watt TDP.

Grote hitte schommelingen beinvloeden ook de levensduur van eletronische producten.

Dus computer zouden van vroeger langer mee kunnen gaan dan modern high-end.
En met agressief OC' en en zwaar gebruik. Val je in de groep die er het snelste last van kan krijgen.
De standaard garantieperiode is slechts een jaar, dus daar gaat je claim al :)

(Voor de mensen die beginnen over wettelijke twee jaar garantie: Dat is onzin, bekijk de regels rondom het non-conformiteitsbeginsel)
Non-conformiteitsbeginsel. Europeese wetgeving schrijven voor dat een verkoper 2 jaar garantie moet bieden. Daar Europeese wetgeving gaat boven Nederlandse Wetgeving. Overigens stelt non-conformiteit: "De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen." Bij normaal gebruik hoort een laptop langer dan een jaar mee te gaan. Apple garantiebeleid deugt simpelweg niet.

Er zal echter een rechter aan te pas moeten komen voor dit eindelijk kan worden bevestigd of ontkracht. Persoonlijk koop ik hierdoor nooit iets bij Apple.
Onzin. Lees de bron die je zelf aangeeft. Waar staat daar die 2 jaar in vermeld? Nergens. Omdat deze niet van kracht is. Het non-conformiteitsbeginsel is ten voordele van de klant (dat dit in het tweede jaar niet zo is, maakt in deze niet uit), en daarmee is die 2 jaar die de Europese regelgeving voorschrijft, niet van kracht.

In veel gevallen zal naar redelijkheid bepaald worden dat in het 2e jaar een redelijke oplossing een kostenloos herstel is. Dit is echter lang niet altijd zo. Zeker over Apple-PC's (bekend merk immers, en altijd een grote aankoop van ongeveer 1000 Euro of zelfs veel meer) zijn er voorbeelden te over. KASSA maakte er zelfs een uitzending over. Denk je werkelijk dat zei er niet achteraan gegaan waren als de wet zo concreet was als jij stelt?
De wet is niet zo concreet, dat stel ik toch niet,ik zeg aan het eind juist dat er een rechter aan te pas moet komen om duidelijkheid te geven.

De bron gaat over non-conformiteit, dat is een Nederlandes regel. Waar ik op doel is een europeese richtlijn (European Directive 1999/44/EC) die aangeeft dat garantie 2 jaar moet zijn. Richtlijnen zijn overigens niet vrijblijvend, maar moeten door de lidstaten worden opgevolgd tenzij ze het beter willen doen. 1 jaar garantie mag dus niet, 3 jaar wel.

Hier staat het volgende: Volgens de Europese wet (richtlijn 1999/44/EC over verkoop en garantiebepalingen) is een garantietermijn van twee jaar op gebrekkige goederen verplicht. Een Europeese wet gaat boven een Nederlandes wet, grondwet, statuut van het koninkrijk e.d.

Hier is de formele uitleg:
17) Overwegende dat het passend is de termijn te beperken waarbinnen de verkoper aansprakelijk is voor een gebrek aan overeenstemming dat bestaat ten tijde van de aflevering van de goederen; dat de lidstaten voorts een verjaringstermijn kunnen vaststellen waarbinnen de consumenten hun rechten kunnen uitoefenen, doch dat deze verjaringstermijn niet mag verstrijken binnen twee jaar na de aflevering van de goederen; dat, indien de verjaringstermijn volgens de nationale wetgeving niet ingaat ten tijde van de aflevering van de goederen, de totale duur van de verjaringstermijn volgens de nationale wetgeving niet korter mag zijn dan twee jaar vanaf het tijdstip van aflevering;

De verjaringstermijn van garantie mag dus niet korter zijn dan 2 jaar. Ook niet in Nederland.

Dat Kassa of wie dan ook dat niet begrijpt daar heb ik niets mee te maken. Ik heb al vaak genoeg 2 jaar garantie gehad nadat ik in discussie ging en met deze regels kwam aanzetten. De Europeese wet is duidelijk.

[Reactie gewijzigd door klonic op 19 januari 2014 21:02]

Je kletst uit je nek ipv even wat onderzoek te doen:

nieuws: Apple belooft ondeugdelijke ssd's in MacBook Air 2012-modellen te vervangen

nieuws: Apple start kortingsactie voor usb-opladers na incidenten

(niet eens eigen schuld, maar ze vervangen de foute opladers toch)

nieuws: Apple start programma voor vervanging gpu's in 2011-modellen iMac

nieuws: Apple waarschuwt Nederlandse klanten voor mogelijk probleem met iMac-hdd

-ik heb daar bij 2 imacs op mijn werk ook gebruik van gemaakt...enige prbleem is dat je je imac een paar weken kwijt bent...

Ze repareren dus lang na de door hun zgn garantietermijn, die overigens in NL anders is dan in de EU en die weer anders is dan in de VS

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 19 januari 2014 14:38]

Systemen zijn heel goed te repareren en daarna werken ze weer als nieuw.
Alles bij elkaar nog geen 30 Min.

[Reactie gewijzigd door Prysm Software op 20 januari 2014 10:08]

Wat een onzin.
Tenzij je kunt aantonen dat Apple producten stelselmatig ermee ophouden na de garantie periode is je opmerking een flamebait, zowel tegen Apple als AMD gebruikers.
Dat wordt in dit artikel dus beweerd, bovendien is het een publiek geheim dat dit soirt dingen 'verdacht veel' voorkomen.

Dat jij het een flamebaitvindt zegt dan ook meer over je eigen perceptie dan die van anderen.
Wat een onzin.
Tenzij je kunt aantonen dat Apple producten stelselmatig ermee ophouden na de garantie periode is je opmerking een flamebait, zowel tegen Apple als AMD gebruikers.
Simpel, de mensen in de Foxconn fabriek worden als slaven gebruikt en er was een stijging van het aantal zelfmoorden. Sowieso al een reden om niets van Apple te kopen, even afgezien van het feit dat Steve Jobs een vréselijke man was qua gedrag. Wel een genie, dat dan weer wel...
Dude, alles is tegenwoordig gemaakt om maar een paar jaar mee te gaan. Anders is het allemaal veel te duur. Dat heeft niet met een flame naar apple of AMD te maken.
Ik vind het altijd zo'n onzin als iemand met een negatieve reactie naar apple meteen als flamebait/troll wordt uitgemaakt. Apple is en blijft gewoon een bedrijf met 1 doel: winst maken. Net als elk bedrijf.

Er kan altijd gewoon iets mis zijn met een product waar je achteraf problemen mee hebt, kijk bijvoorbeeld maar naar de nvidea 8800 serie. Hetzelfde kan bij elk bedrijf gebeuren.
Service is niets mis mee, en ja je betaald er iets meer voor, dat heb je er voor over of niet.

Doet me trouwens denken aan de Nvidia 8800 tijd.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 19 januari 2014 13:58]

Niet alleen de 8800, het kan bij zowel de 7000, 8000 als 9000 serie optreden. En zowel bij de laptop als desktop uitvoeringen hiervan.
Had zelf een 8800GTX vandaar :P

Heeft het behoorlijk lang volgehouden moet ik zeggen, maar begon uiteindelijk rare kuren te krijgen.
Wat was er dan mis met je 8800gtx? Ik heb er zelf een 5 jaar gebruikt en werkt nog altijd uitstekend.
Begon opeens rare artifacts te krijgen, wat dus vaak duidde op slecht contact van het soldeersel. Waar de hele 8800 (en dus blijkbaar ook 7000,8000,9000) series last van hadden.

Heeft in vergelijking met vele anderen toch nog zeker lang volgehouden.
Nou ik had hele slechte ervaringen met de service, dat aan uit knopje van mijn 4s was na 1 maand al brak...

Mocht ik zelf laten fixen (50 euro), mijn ipad retina werkte wel goed maar ik moest voor alles betalen erop (apps)...

Dus tjah ik heb er iig slechte ervaringen mee!
Je kan je iPhone gewoon 2 jaar lang bij de Apple winkel brengen en dan fixen ze het voor je. Meestal geven ze je dan een andere telefoon, die eerder kapot was en daarna gerepareerd.

Je wist al heel lang voordat je je iPad Ratina had dat je voor heel veel apps moest betalen. 'Ik ben niet blij met m'n auto want ik moet benzine kopen.' is net zo een goed argument als dat jij geeft.

Ik heb nooit een iPhone gehad, wel altijd Android. Het enige wat ik ooit van Apple heb gehad is een iPod Touch 2de generatie dus ik ben zeker geen fanboy, maar wat jij zegt irriteert me wel.
Betaal je nooit voor software? Vreemd.
Nooit een pc of spelcomputer gehad? En ook nooit casettebandjes voor je MSX gekocht?
Nee, die heeft hij allemaal van TPB of andere illegale bron. Waarom betalen als je het ook gratis kan krijgen?
Glas aan voorkant in de hoek van mijn 4S kon lichtelijk ingedrukt worden, werd gratis gerepareerd na een maand.

Nieuwe 5S gehaald, krasjes aan achterkant net onder de camera, opgebeld en kreeg een heel nieuw toestel opgestuurd.

Zelf dus prima ervaring mee.

En kwa apps.. ja mensen willen nou eenmaal geld voor iets dat zij gemaakt hebben. In plaats van over ads en troep in te stoppen wat de gebruiker alleen maar ergert.
De een wordt goed geholpen de ander niet, ik had er gewoon pech mee...

Ook bij KPN gemerkt kom ik in mijn trainingspak = shit service...
Kom ik in mijn pak van werk = top service...

Beetje jammer dat het zo moet gaan :P
Anoniem: 562971
@GunGrave21 januari 2014 02:40
Je zou denken dat apps gratis zijn, althans een goed aanbod... Ik heb bijna 100 euro aan aankopen op mijn apple account waar ik niets mee meer doe. Er zit dus zeker wel een een vorm van "binding" met apple, dat is ook de grote marketing sales point.
Ik neem aan dat je van te voren bedenkt of je ze later ook wel echt nodig hebt.
Wou inderdaad ook nog even editen dat elk bedrijf dat wel doet, men weet dat niet iedereen zijn poot stijf houd of de regels/wet kent.

Apple is zeker niet heilig, maar om nou te zeggen dat Apple kompleet bagger is is ook een beetje te veel.
Ik heb nergens gezegd dat ze bagger zijn, ik heb er gewoon slechte ervaringen mee. Helaas kan dat niet gedeeld worden bij Apple of bij Apple gebruikers want Appledoet alles goed...

I rest my case!

PS. Ik heb ook problemen gehad met allerlei andere fabrikanten o.a. dell en hp en daar vond ik de service ook niet echt goed maar op zijn minst kwamen ze je wel tegemoet.
Remmes dat maakt mij echt niet uit, ik post nagenoeg weinig omdat het niveau in het algemeen omlaag is gegaan door de jaren heen.

Alleen ik moest even posten over Apple want ik hoef er niets van, had laatst een apple ipad air gekregen (dat ding heb ik ook meteen weer verkocht haha).

Dedication ;)
Omdat het probleem nu waarschijnlijk begint op te treden, op grotere schaal?...
Misschien is dit net als met de Nvidia Quadro NVS 140M. Deze en chips uit dezelfde periode leverde problemen op in Dell en IBM laptops (2006-2008) mogelijk vanwege slechte underfill of brakke core. In Amerika is hier actie op ondernomen in Europa niet voor zover ik weet.

De problemen traden pas op na 1.5-2 jaar en de chips gingen kapot na een jaar of 3 of later. Hing ook samen met hoe intensief (lees: temperatuur) de gfx chip werd gebruikt.
Ja klopt, die had mijn broer. Heeft ie toen in de bakoven gestopt om te repareren.
Ik had rond die tijd ook een QuadroFX 3600M, die is ook kapot gegaan vanwegen een brakke chip. Gelukkig had ik Dell next business day met service, dus gratis een nieuwe erin geplugged en die werkt vooralsnog 4-5 jaar zonder problemen.

Die ene videocard replacement heeft de extra kosten van het service abo er meer dan uit gehaald :D

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 19 januari 2014 13:34]

behalve dat het vervangen van de GPU dus niet werkt.

een AMD bumpgate lijkt me dus zeer onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Countess op 19 januari 2014 13:49]

Niet alleen in Dell en IBM laptops. Dit is gewoon een 8400m die in heel veel laptops zit. Alle G84 en G86 chips uit de periode rond 2008 zullen vroeg of laat sneuvelen.

Lees dit maar eens: http://www.theinquirer.ne...hy-nvidia-chips-defective

[Reactie gewijzigd door Leolinedance op 19 januari 2014 20:00]

Koeling die verstopt zit, uitgedroogde koelpasta, door steeds warm en koud worden broze solderingen...
Problemen die we allemaal al een keer gezien hebben op de pc vrees ik, zowel AMD als Nvidia dus dat zegt verder ook niks. Waarschijnlijk of een slechte serie of fabricage fout...
Het kan dat het pas 2 jaar later speelt. Je had een paar jaar geleden ook die 8800 GTX-kaarten die opeens massaal binnen dezelfde periode faalden. Is op GoT nog een heel topic over met allemaal mensen die hetzelfde hadden.

Dit bleek te liggen aan slechte tin-solderingen die middels de befaamde oventruuk weer vast te krijgen waren waardoor je weer een werkende videokaart had. Nvidia heeft destijds òf een fout gemaakt in termen van productiekwaliteit, òf ze dachten niet dat die kaarten zo ver gepushed zouden worden in games omdat ze 4 jaar na dato nog relevant zouden zijn.

Anyway, het kan dus voor komen. Net als een nieuwe videokaart generatie zijn ook Macbooks producten die massaal in dezelfde periode gekocht worden, ongeveer met gelijke intensiteit gebruikt worden en dus een soortgelijke curve qua belasting te verwerken krijgen.
Mijn zus heeft dit probleem al sinds dag 1.

Moederbord is al 2 keer omgewisseld geweest, en het RAM geheugen 1 keer.
Het moederbord bevat zowel cpu en de gpu.
Bij de eerste herstel kreeg ze dezelfde revisie, de 2de keer kreeg ze een nieuwere revisie van hetzelfde moederbord.

Het probleem blijft bestaan, zelfs in niet gpu-intensieve taken, zijn er veel gpu-glitches te zien.

Nu heeft ze zelf de harde schijf omgewisseld voor een SSD.

Haar eerste reacties waren uiteraard uitzonderlijk positief, maar ik vermoed dat de glitches toch nog zullen gaan optreden.

Het is dus wel al zeer lang bekend
Waarschijnlijk zal apple het de 1ste 2 jaar hebben willen stil houden, om te vermijden dat men massaal beroep gaat doen op de garantie.
Toch hoop ik voor men zus dat er nog een oplossing komt. Eventueel een terugroep actie.

Ze is student product-design, daar gebruikt bijna iedereen een mac, ook al kost het 2000 euro (indertijd)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 19 januari 2014 11:06]

Het is dus wel al zeer lang bekend
Waarschijnlijk zal apple het de 1ste 2 jaar hebben willen stil houden, om te vermijden dat men massaal beroep gaat doen op de garantie.
Nee dat is het totaal niet. Natuurlijk wilt Apple het stil houden. Maar dit is uitgekomen omdat er op het Appleforum opeens heel veel klachten binnenkwamen. Het is dus wel echt zo dat dit probleem zich in de afgelopen tijd veel meer voordoet van voorheen. Als een probleem overigens na 3 keer niet verholpen is dan neemt Mediamarkt vaak het product terug en dan krijg je je geld terug. Dat kan voor je zus ook een oplossing zijn. Als ze het bij een APR heeft gekocht dan zal dat wel niet gaan gebeuren.
Ja... Nou staat Apple er wel om bekend klachten van gebruikers te verwijderen als ze het niet lekker uitkomt, maar we zouden er inderdaad dan via andere fora ook al wel eerder van gehoord hebben. Hopelijk krijgt de mijne er geen last van, al heb ik de laatste weken al 2 x een vreemde crash gehad...
Ik heb sinds dezelfde periode (februari 2011) ook een macbook, en heb van al de problemen die je opnoemt nog geen enkele keer problemen ondervonden, dus denk wel dat het een enkel geval issue is. Desalniettemin moeten de kapotte stukken vervangen worden. Een vriendin van mij heeft er uiteindelijk een nieuw moederbord moeten instoppen. Echter was dit wel volledig gratis gedaan door Apple, dus qua customer service vind ik het steeds top. De gehele periode dat ze haar toestel kwijt was heeft ze een MBP (13 inch weliswaar) als vervangtoestel gekregen met een backup van haar externe HDD, dus ze kon verder zoals ze bezig was.

Ik snap persoonlijk niet goed wat het hier ertoe doet om dat ze van een HDD naar een SSD gegaan is. Ikzelf heb dit ook gedaan, puur uit performance aspect. Niet omdat die HDD niet goed werkte. En inderdaad, richtingen zoals product design of digital design en media eisen dat er een macbook pro aangeschaft wordt. Ergens ook wel logisch.
Een HDD wordt warmer door de bewegende componenten en verbruikt meer stroom dan een SSD.
Overigens kan stroomverbruik ook de oorzaak zijn, als de voeding krap bemeten is.
Een vriendin van mij heeft er uiteindelijk een nieuw moederbord moeten instoppen. Echter was dit wel volledig gratis gedaan door Apple, dus qua customer service vind ik het steeds top. Dat heet bij elk bedrijf gewoon garantie.
Het gaat me over de laptop die je zomaar eventjes voor een week meekrijgt terwijl je eigen laptop in herstel is, waar direct jouw backup al op geinstalleerd wordt. Dat wil ik eens zien gebeuren in de mediamarkt.
Dat is precies wat je er voor over hebt. Een Dell latitude kan desgewenst binnen 4 uur gerepareerd zijn aan huis. Vervangende laptop alleen als men de reparatie niet binnen de tijd kan voldoen. Kwestie van afgesloten garantie en gekozen supportcontract. dat zit gewoon in de prijs en daar komt een fiks deel van de meerprijs van apple ook gewoon vandaan.
Niks bijzonders dus.
waar die laatste zinnen op slaan ontgaat me volkomen?
Ik geef aan dat het normaal garantiewerk is, dus niks bijzonders.
2 Oud collega's van mij hadden dit zelfde probleem, meerdere malen opgestuurd voor reparatie zonder resultaat, op een gegeven moment waren ze het zo zat dat (ondanks dat het voorheen die hard mac fanboys waren) ze beide een windows laptop hebben gehaald waar ze tot op de dag van vandaag dol gelukkig mee zijn.
Ik heb het binnenwerk van een begin 2011 en een eind 2011 versie nooit naast elkaar gehouden, maar als je kan zien wat er anders is weet je waar het probleem in zat.
Iets met fanboy? En wie zegt dat je met oud collega's geen contact meer hebt? Ik zie ze nog dagelijks aangezien ik in een computerwinkel heb gewerkt waar ik nogsteeds praktisch naast woon. Ik snap dat het voor een fanboy moeilijk te bevatten is dat niet iedereen euforisch is als het aan komt op het almachtige apple, maar er zijn nog altijd mensen die er niet mee in stemmen als een laptop na 3x opsturen met het zelfde probleem nogsteeds niet is gerepareerd. Persoonlijk kan ik mij dat goed voorstellen.
zo te horen is zijn zus (of hij, namens zijn zus) dus wel meerdere keren voor garantie terug naar apple gegaan, en hebben ze daar van alles geprobeerd, maar zonder resultaat.
Precies en heeft ze dus in haar uiteindelijke poging om de laptop iets koeler te krijgen zelfs een SSD gekocht.
Misschien is het verstandiger om de koop te laten ontbinden in zo'n geval.
Apple is in de gelegenheid gesteld om het probleem op te lossen, maar is daar nog steeds niet in geslaagd.
Beter kun je nu de koop laten ontbinden, en een nieuwe laptop aanschaffen.
Als je alleen de eerste zin van zijn reactie leest en dan al begint met reageren, mis je een heel stuk verhaal ;) Uit "Moederbord is al 2 keer omgewisseld geweest, en het RAM geheugen 1 keer." blijkt toch dat zijn zus (en niet hij) wel degelijk garantie heeft geclaimd. Een moederbord wordt typisch niet door de eigenaar vervangen, maar door de fabrikant of een door hun gecontracteerd servicecentrum. Bovendien heeft omruilen voor een ander exemplaar weinig zin als het probleem niet exemplarisch is, maar in de hele serie zit.

Ik ben benieuwd wat Apple gaat doen. Als het zo massaal optreedt, zou een terugroepactie wel op zijn plaats zijn, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 januari 2014 11:34]

Anoniem: 304544
19 januari 2014 09:29
Heb ook een MBP uit die serie en er pas sinds het laatste jaar last van dus is iets wat na een tijdje begint op te vallen.
Helaas heb ik mijn MBP zelf voorzien van een SSD dus garantie zal het wel niet meer worden.
Want het vervangen van een SSD zorgt voor kapotte GPU?

Het zijn twee totaal niet gerelateerde problemen, dus je kunt gewoon gebruik maken van je consumentenrecht.

Daarnaast is een SSD juist koeler dan een HDD, dus als het al impact heeft dan juist in positieve vorm
Maar het kan zo zijn dat ze zeggen: Je hebt je macbook opengehaald en hebt de GPU aangestoten zodat deze iets los zit.
De GPU zit vast aan het moederbord, die kun je echt niet verschuiven.
De GPU kan dan wel vastzitten, het koelblok daarentegen zit er meestal gewoon opgeschroefd met een laagje koelpasta ertussen. Dus dit zou zomaar gebeurd kunnen zijn. Echter zij had die problemen al voordat ze die SSD installeerde, dus die vlieger gaat in dit geval niet op.
Dat had gekund, maar van Apple mag je zelf je opslag en RAM vervangen. Soms kunnen ze wel vragen of je de originele weer terug stopt voordat je recht hebt op garantie, om in ieder geval te voorkomen dat jouw onderdelen de oorzaak waren.
Maar het kan zo zijn dat ze zeggen: Je hebt je macbook opengehaald en hebt de GPU aangestoten zodat deze iets los zit.
Als ik in mijn laptop de HDD wil vervangen, kan ik daar niet eens aan. Alleen de HDD en RAM zijn beschikbaar in dat klepje.
Je zou nog gewoon recht moeten hebben op garantie omdat een SSD een vervangbaar onderdeel is.

Net als bij pc's mogen er geen stickertjes meer op zitten dat de garantie vervalt als je hem open maakt.
Dat klopt, maar als die SSD geen onderdeel was van de standaard configuratie zoals je de laptop ooit gekocht hebt, dan zouden ze bij Apple wel eens heel vervelend kunnen gaan doen over garantie.
Niet waar. Ik heb zelf een Samsung SSD en 16GB ingebouwd en dit is gewoon toegelaten. Dat was trouwens 1 van de redenen om te kiezen voor het 2011-model. Bij Retina models zit alles vast op het moederbord. De Blu-ray brander die ik later inbouwd heb, da's een ander verhaal :o
Gelukkig maakt het Nederlands Parlement hier de wetten
Het verwisselen van een SSD is gewoon toegestaan door de eigenaar van die modellen hoor. RAM, HDD en accu zijn gewoon vervang- of uitbreidbaar.

In de manual op pagina 37 staat gewoon hoe je dat kunt doen.

[Reactie gewijzigd door Macshack op 19 januari 2014 15:09]

accu niet meer op de macbook pro modellen 2011 (dacht ik)
Heeft er niks mee te maken. Er is niks mis met het vervangen van een HDD in een MBP model van 2011 (de fat one). Die valt gewoon nog steeds onder garantie.
Apple heeft handleidingen voor het vervangen van schijven op de site staan dus dat heeft geen invloed op de garantie.
ik denk niet dat je een probleem krijgt bij apple want het is een probleem die vaker voor komt en bekend is dat de mac van dag 1 dus niet goed was.
als die probleem alleen bij jou voorkwamen dan had je dus een probleem maar meerdere mensen hebben de zelfde probleem als jou dus kunnen ze er niet onderuit.
Wat er hier aan de orde is, Nvidia heeft in het BGA soldeer ( kleine bolletjes ) proces een tijd bepaald soort legering gebruikt. deze soldeer bolletjes krijgen naar verloop van tijd last van haarscheurtjes door het verschil van warm naar koud en andersom. Dit proces is niet meer te herstellen en de laptop zal terug moeten naar Apple of naar een reparatie bedrijf die de Nvidia chip vervangt door een nieuw exemplaar waar wel goede BGA soldeer op gebruikt is. over het algemeen zijn het de loodvrije bga bolletjes die dit probleem veroorzaken omdat deze harder is. en harder is over het algemeen brozer. Laat je dus niet door een bedrijf belazeren die zeggen reflowen wat weer wilt zeggen het soldeer opnieuw opvloeien de oplossing is. want de chip zelf krijgt bij iedere flow een opdonder en de kans is groot dat je chip ook het loodje legt. vervangen met de juiste soldeer is over het algemeen de enige langst durende en stabiele oplossing. Trouwens dit is ook een tijd aan de orde geweest met laptops van HP. de DV9 serie staat hier ook om bekend. en ook hier is een Nvidia chip in gemonteerd.

[Reactie gewijzigd door adam76 op 19 januari 2014 10:32]

Anoniem: 563064
@adam7619 januari 2014 10:54
Dag iedereen,
Ik vraag me toch eigenlijk af. Gebruiken ze de loodvrije bga nou voor een beter milieu of zou het het marketing strategie zijn om de levensduur te beperken.
Want ik heb een hele mooie doc. gezien op tros radar over fabrikanten die de levensduur van hun producten juist verkleinen in plaats vergroten.
Daar kun eens goed over nadenken.

by.
Dat heeft inderdaad te maken met het milieu, producten verkocht in de EU moeten voldoen aan de ROHS richtlijnen. Dat betekend onder andere dat er geen loodhoudend soldeertin meer gebruikt mag worden.
Het antwoord: die loden BGA was goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Jejking op 20 januari 2014 19:57]

Integendeel, loodvrij soldeer is duurder.
Oooooooops, foutje! Dat bedoelde ik, thanks ;)
Loodvrij BGA is bagger. als ik een chip zelf moet ballen dan zet ik er altijd gelood bga op. dan zie je de klant nooit meer. Tevens bij loodvrij bga matariaal moet ik de chip dik 20 tot 30 graden warmer maken om hem goed te flowen, terwijl dit boven de spec uit gaat komen de balletjes niet op smeltpunt als ik de spec aanhou van de fabrikant.
Ik ben met je eens dat soldeertin met lood technisch gezien beter is. Echter verstoot je tegen de ROHS richtlijnen wanneer je loodhoudend soldeertin gebruikt voor reparaties van apparatuur van na 2006.

De enige uitzondering is reparatie van apparatuur van voor 2006, dat hoeft niet te voldoen aan ROHS richtlijnen.


Edit: technisch

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 19 januari 2014 12:27]

Het betreft hier niet Nvidia, maar AMD/ATi en dan specifiek in apple producten. Ik sluit niet uit dat het probleem een andere oorzaak heeft.
Dat vind ik toch knap dat jij niet uitsluit dat het probleem een andere oorzaak heeft. Heb jij uberhaupt wel het idee wat je in de plaatjes ziet betekend ? WAt je in de plaatjes ziet is gewoon een slecht contact richting de ram modules. wat resulteerd in deze problemen.. dit is een BGA probleem. 100 procent zeker.
Tja, hitte is ook een factor blijkt...
http://www.cultofmac.com/...-flies-heat-issues-blame/

[Reactie gewijzigd door Deem op 19 januari 2014 11:27]

Juist en hitte is waar een BGA met slechte solderingen niet goed tegen kan
Dat kun jij helemaal niet met 100% zekerheid zeggen. Met die fototjes van je laat je zien dat het probleem *bestaat*, niet dat dit een voorbeeld ervan is.
Graag zou ik enig bewijs zien voor je theorie, die erg leuk klinkt en ook info verschaft over de verleden tijd. Dat is mooi, maar ja, het sleutelwoord hier is 'verleden tijd'. Het wordt veel te makkelijk voor waar aangenomen. Het kostte Semi Accurate een paar maanden om dit verhaal boven water te krijgen met een tegenstribbelend nVidia, en jij typt dit hier zomaar 'want die situatie is natuurlijk direct toepasbaar op AMD'.

Not. Denk je echt dat AMD graag zijn vingers zou branden aan een dergelijk debacle? Andere merken laptops met AMD-GPU's hebben (vooralsnog) geen last van deze problematiek, terwijl het probleem met nVidia's GeForce 8000(M)-reeks pretty much universeel was. Nogmaals: waar is je bewijs?
Dat is het geval bij alle merken die de 8000- of 9000-series (gebasseerd op de 8000-serie) GPU's hebben gebruikt in laptops, overigens heeft Nvidia het probleem nooit echt verholpen. Dit hebben fabrikanten zoals HP en Dell zelf gedaan door koeling en BIOS aan te passen.

Koeling : Waar mogelijk een groter heatsink geplaatst.
BIOS: De fan slaat eerder aan, gaat bij lagere temperatuur al sneller draaien en schakelt later uit, dan voorheen. Dit om ervoor te zorgen dat de temperatuur zo gelijk als mogelijk blijft. De temperatuur schommelingen zijn namelijk in deze situatie waar betreffende Chips niet tegen kunnen.

Overigens het gaat hier om AMD GPU's waarbij het de vraag is of het wel aan de GPU ligt, aangezien er nergens dezelfde klachten terug komen (andere merken) met dergelijke getalen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 19 januari 2014 10:49]

Je hebt gelijk. AMD Gpu. Het verhaal blijft feitelijk het zelfde. Het zou mij niet verbazen als deze betreffende GPU uit de zelfde productie lijn komt als de falende Nvidia's
Hoe kunnen ze uit dezelfde produktie lijn komen als het om twee geheel verschillende fabrikanten gaat, Nvidia en AMD. Het probleem bij de Nvidia GPU zit namelijk in de GPU zelf en niet in de montage op het moederbord. Dus kun je niet direct over de produktie lijn van Appel spreken.
Say what? Je beweert hier glashard dat een ontwerpfout van de ene fabrikant wordt overgenomen door de andere?
Klopt, er was wel een tijdelijke oplossing door je moederbord te bakken, maar dat gaf een levensduur van max half jaar extra.
Vlak voor de kerst was het bij mij zo ver.

Even de omstandigheden en het type:
Macbook Pro, i7-2.2 Ghz, 8 GB, AMD Radeon HD 6750M & laatste Maverick. Ik heb er zelf enige tijd geleden een SSD in gezet.
Bij aankoop had ik wel Apple Care afgesloten.
Ik maak elk half jaar zo ongeveer de onderkant even los van het MacBook om stof te verwijderen.

De koeling begon aardig harder te gaan en ineens een groen scherm met strepen. Wel weer eens wat anders dan een blauw scherm zoals bij Windows. ;(
En opstarten was er niet meer bij, wat ik ook deed.

Meteen gebeld met CARD Services Zwolle, direct er heen gereden. Analyse gedaan en conclusie was einde GPU / Logic Board.
Normaal kost dit € 800-1000 maar het kostte mij dus € 0,- door de Apple Care.
De door mijzelf gemonteerde SSD vormde geen enkel probleem.

2 werkdagen later had ik weer een super werkende MacBook.
Door Apple Care zeg je. Dus ze gaven aan dat je anders gewoon dat bedrag van 800-1000 had moeten aftikken? En nu niet omdat je een verzekering van een paar honderd (200??) extra hebt afgesloten? Da's lullig voor de mensen die van dezelfde partij als jij afhankelijk zijn en geen Apple Care hebben afgesloten...
Klopt.
Misschien was het zonder care ook gratis geweest, maar dat had vast een lange strijd geworden.
Anoniem: 332950
@JoepW19 januari 2014 21:44
Valt mee. Ik had eerder zoiets met een iMac uit 2009. In 2012 kreeg ik problemen met het scherm. Ik heb vervolgens met AppleCare gebeld en me beroept op mijn consumentenrecht. Je krijg dan een case nummer die je doorgeeft aan de premium Apple reseller waar je je Apple product afgeeft ter inspectie.

Als deze constateert dat het probleem niet is veroorzaakt door "niet normaal" gebruik vergoed Apple kosteloos de reparatie. Je mag namelijk aannemen dat een iMac (met een flink prijskaartje) met normaal gebruik langer dan 4 jaar meegaat.

In Nederland sta je sterk als consument.
hmm, toen ging het om de 9600M GT die problemen gaven, maar ook dit lijkt op een hitteprobleem. Toen ging het om de NVIDIA Bad Bumps:

http://www.theinquirer.ne...hy-nvidia-chips-defective

Ben benieuwd in welke modellen het nog meer gaat optreden. Hopelijk wordt het probleem erkend door Apple en kan de laptop worden omgeruild. Echter vind ik dan het nadeel dat je een refurbished laptop terug krijgt en je niet weet wat er allemaal mee gebeurt is.
Refurbished zijn modellen die van a tot z gecontroleerd zijn. Als er maar iets beschadigd is aan de binnenkant, bijvoorbeeld schroefdraad, dan wordt dat hele onderdeel gewoon vernieuwd. Je hoeft dus niet bang te zijn of er iets mee gebeurd is.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee