Je praat over PMD, dat heb ik dan maar even opgezocht, aangezien het een Belgische afkorting is....
In België (voor jouw begripsvorming) is
Fost Plus belast met Promotie, Coördinatie en Financiering van de selectieve inzameling.
Fost Plus wordt bekostigd door de consument (de kosten worden verdisconteerd in de zakken waarin het gescheiden afval wordt aangeboden) en door de bedrijven. Bedrijven die verpakte producten op de markt aanbieden, betalen een bijdrage aan Fost Plus.
In Nederland hebben we een enigszins vergelijkbare systeem, waarbij de supermarkten een extra belasting/heffing in de prijzen hebben verdisconteerd, als bijdrage voor het recyclen van (plastic) afval. De inzameling geschiedt hier weliswaar anders, maar een aardig voorbeeld is dat je geen plastic speelgoed in de plastic recycle zak mag doen. Ik heb me afgevraagd waarom.... wellicht ander soort(en) plastic die zich minder lenen voor recycling.....? Maar nee, het blijkt dat je alleen plastic
verpakkingen in de gescheiden plastic ophaal zakken mag aanbieden. Simpelweg om de reden dat de kosten worden gedragen door de genoemde heffingen. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk te recyclen. Overig plastic (dus niet-verpakkingen) mag er niet in, want de leveranciers dragen niet bij middels een heffing o.i.d..... Er staan dus geen opbrengsten tegenover, geen financiering. Behalve de opbrengsten uit het hergebruik zelf, maar die zijn simpelweg niet toereikend.
Recycling is big business, maar de gedachte dat afval geld waard is, is vrijwel enkel van toepassing wanneer er sprake is van financiering van de logistiek en verwerking. Dus wanneer er al voor betaald wordt.
In het geheel van recycling, op landelijk niveau, zijn de opladers die Apple binnenhaalt slechts een druppel op de gloeiende plaat. Geen businesscase waar je op kan verdienen (althans, niet direct op de ingeleverde laders/adapters middels recycling).
En dit past ook wel in het plaatje dat ik al voor je heb beredeneerd. Een lader van 3 dollar consumentenprijs zal niet voldoende waardevolle grondstoffen (ruwweg een paar cent) herbergen die het hele proces van recycling rendabel maken. Integendeel, reken maar dat er aardig geld bij moet (dus ook wanneer ze het uit handen geven, hetgeen waarschijnlijk is aangezien Apple geen recyclingbedrijf is

, zullen ze daar geld voor moeten betalen).
[Reactie gewijzigd door Edddd op 6 augustus 2013 17:24]