Apple start kortingsactie voor usb-opladers na incidenten

Apple is een actie begonnen waarbij klanten voor 10 dollar een 'officiële' iPhone- of iPad-adapter kunnen kopen na inlevering van een adapter van een andere fabrikant. De actie volgt op een aantal incidenten met niet-officiële adapters.

Volgens Apple blijkt uit recente berichtgeving in de media dat adapters voor iPhones, iPads en iPods die door andere fabrikanten zijn gemaakt, in sommige gevallen een risico kunnen vormen. Door fouten in het ontwerp zouden er veiligheidsrisico's kunnen ontstaan, waarmee Apple indirect verwijst naar een aantal gevallen in China waarbij naar verluidt een aantal personen omkwamen na het gebruik van vermoedelijk ondeugdelijke opladers.

De omruilactie start op 16 augustus. Klanten kunnen bij Apple Stores een niet-officiële oplader inleveren. Apple belooft deze op een milieuvriendelijke wijze te zullen recyclen. Vervolgens kunnen klanten voor 10 dollar, of een soortgelijk bedrag in lokale valuta aldus Apple, een officiële usb-oplader aanschaffen. De actie loopt tot 18 oktober. Klanten dienen wel hun iPad, iPhone of iPod mee te nemen om het serienummer te registreren: voor elk apparaat mag één keer een nieuwe adapter met korting worden gekocht.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-08-2013 • 09:10

207 Linkedin

Reacties (207)

207
189
147
16
0
2
Wijzig sortering
Voor degenen die denken dat zo'n goedkope lader vergelijkbaar is met een echte apple lader:

http://www.iphoneclub.nl/...limme-deal-of-gevaarlijk/

Bij sommige laders kon je het vooral merken dat als je je telefoon aan het laden was, het touchscreen niet goed werkt. De touch sprong alle kanten op terwijl en de plek die je probeerde aan te raken deed het niet.

Technische snufjes in de apple lader:
http://www.goedomteweten....-kan-meer-en-is-veiliger/

Op deze site een mooi plaatje ervan wat je NIET zult vinden in goedkope een neppe.
http://www.iphonemania.nl...e-lader-is-een-kunstwerk/

[Reactie gewijzigd door XthinkZ op 6 augustus 2013 11:26]

Maar dat is nog geen verklaring waarom een USB ladertje (met kabeltje) van Apple € 30 moet kosten terwijl je een net zo degelijke variant van zoiets overal kunt kopen voor 10 a 15 euro.

http://www.allekabels.nl/...oeding_winkel_online.html

En ja, die duurdere zijn 3 ampère maar dat heb je voor een smart phone juist niet nodig: langzaam laden is beter.
En ja, die duurdere zijn 3 ampère maar dat heb je voor een smart phone juist niet nodig: langzaam laden is beter.
Dat gaat over de hieveelheid stroom die de lader kan leveren, de electronica in de telefoon zelf bepaalt hoeveel er wordt afgenomen.

Overigens blijkt de originele lader best wel goed gemaakt, en ontworpen te zijn:

http://www.righto.com/201...ger-teardown-quality.html

In tegenstelling tot de namaak laders, levensgevaarlijk dus:

http://www.eevblog.com/20...one-usb-charger-teardown/
Ik weet niet waar jij 30 euro vandaan haalt. Je hebt al een echte Apple oplader van 12W(!) voor €19. En dat is dus eentje die sterk genoeg is om zelfs een tablet op te laden.
Een dure merklader is overigens niet exclusief voor Apple. Ieder A-merk vraagt de hoofdprijs voor accesoires. Is niks nieuws. Lichtmetalen velgen met een Audi logo zijn ook veel duurder dan merkloze van dezelfde kwaliteit.
Anoniem: 127111
6 augustus 2013 17:19
Op dit filmpje zie je een tear-down van een namaak en apple lader.
Het schokkendste is dat ook de apple lader nep blijkt te zijn. Er wordt ook duidelijk getoond waarom ze zo gevaarlijk zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=wi-b9k-0KfE
Laat ze gewoon allemaal ( niet alleen Apple ) een standaard 'factory' oplader meeleveren die je in de muur en in de wagen kan prikken. Lipo batterijen zijn veilig maar vereisen wel een slimme lader , op maat. Geen ordinaire Aldi laders of prullen via Ebay uit China.
@MPAnnihilator

Het 'slimme' zit in de telefoon. Het gaat hier niet om verkeerd opladen van de lipo of li-ion accu, maar gewoon om het in de fik vliegen van de lader of om overspanning op de uitgang.
Volgens mij niet altijd , lipo's laden ( voor gsm's & tablets ) gebeurt door het aanpassen van het amperage. De micro usb standaard heeft het voltage zowiezo op 5V vastgesteld. Volgens mij is het de lader die nog steeds het amperage bepaalt.

[Reactie gewijzigd door MPAnnihilator op 6 augustus 2013 09:42]

De lader heeft een limiet op de stroom die hij kan leveren, maar het aangesloten apparaat bepaalt hoeveel stroom er daadwerkelijk gebruikt wordt. Meer dan dat wordt er niet geleverd.

necessaryevil heeft volledig gelijk, het laadcircuit zit in je telefoon en is geschikt voor het type accu dat erin zit. Het laadcircuit beschermt je telefoon ook tegen overladen en diepontlading bijvoorbeeld.
Die standaard bestaat dus en noemt micro USB.
Waar er spijtig genoeg al een paar van afwijken. En welke fabrikant levert er een auto lader bij tegenwoordig ? We zijn gewoon als consument nog steeds verplicht zelf laders te gaan kiezen. Uiteraard denken velen dan , "even een lader via ebay bestellen voor maar 5 euro incl verzending"
Voor autoladers kan dat ook niet veel kwaad. Worst case als ie stuk gaan is dat er 12V ipv 5V op de uitgang zit, daar kan zelfs je telefoon gewoon tegen, en je gaat er al helemaal niet dood aan. 230V laders zoals die wel bij iedere telefoon elevator worden, *daar* ga je dood aan als je een cheapo koopt. Just don't.
Je beseft toch dat ook de 12V van een auto batterij je kan doden en dat voltage niets zegt over al dan niet gevaarlijk zijn??

230V is niet per definitie veiliger dan 12V of 5V
Als je een beetje elektronica kent (iets waar jij klaarblijkelijk niks over weet) is een 12v auto accu helemaal NOOIT dodelijk.

De weerstand wordt namelijk bepaald door jezelf. En bij droge condities heeft een menselijke huid ongeveer een weerstand van 1 mega ohm.

Dus kan er een maximale stroom door je lijf lopen van

I=U/R ==> 12V/1000000Ohm = 12micro amp

42 volt wisselspanning en 120 volt gelijkspanning in een droge omgeving dat zijn "veilige" voltages.

Ik denk dat als je met je tong de pluspool en met je kruis op de minpool gaat zitten, je wel wat leuke schokken krijgt. Maar dodelijk?

Als je een accu van 5 hoog op je kop krijgt, dan pas is een accu dodelijk.
In principe is de 12v in je auto gevaarlijker dan de 230v in je muur thuis. Die 12v is nl. gelijkspanning, er wordt een constante spanning(en dus stroomsterkte) geleverd. Bij 230v in je muur echter heb je te maken met een wisselende spanning.
Het voltage zegt helemaal niets. Kijk maar naar de van der Graaff generator die een heel hoog voltage genereerd, maar die je gewoon beet kan pakken, en dan gaan alleen je haren overeind staan.

Het amperage is hetgeen wat potentieel dodelijk is.
Voor autoladers kan dat ook niet veel kwaad. Worst case als ie stuk gaan is dat er 12V ipv 5V op de uitgang zit, daar kan zelfs je telefoon gewoon tegen, en je gaat er al helemaal niet dood aan. 230V laders zoals die wel bij iedere telefoon elevator worden, *daar* ga je dood aan als je een cheapo koopt. Just don't.
Een telefoon die tegen 12 volt continu kan?

Meeste telefoons zitten toch echt rond de 3.7v qua stroom op het circuit, als je daar 12volt op zet brand alles toch echt wel door.
Je doet net of alle niet-officiële laders slecht zijn.

De problemen hadden dan ook niks met de batterijen of het type daarvan te maken (ja dat die opgeladen moesten worden) :P Dus waarom je dat er uberhaubt bij haalt snap ik niet...
Allicht niet , maar als er 1 in de fik schiet , en de verzekeringen komen in actie , dan kan je Apple alleen aanklagen als er officiële hardware gebrujikt wordt. En gezien het om Ipad en Iphone gaat , zijn het gewoon lipo's, punt.
Bij laders voor de iPad, iPod en iPhone (en veel andere apparaten) zit de intelligentie voor het opladen van LiPo accu's niet in de lader zelf, maar in het iDevice. De enige taak van de lader is het transformeren van de netspanning naar een stabiel, schoon en bruikbaar voltage met voldoende ampère. Als een universele lader daadwerkelijk op een correcte manier LiPo accu's moet laden, dan zal de lader flink meer intelligentie moeten hebben. Een LiPo accu kan 1 of meerdere cellen hebben die apart van elkaar gemeten en opgeladen moeten worden (balancing). Voor een meercellige LiPo accu zou je dus een laadkabel moeten hebben met méér dan twee aders. Dit soort laders vind je bijvoorbeeld in de RC wereld (bestuurbare auto / heli / boot), maar die zijn verre van goedkoop.
Bedankt voor de correctie.

Blijkbaar wordt het in de Smartphone wereld opgelost met IC's van onder andere Texas Instruments in de GSM's zelf.
Mijn reactie was ook vanuit mijn ervaring met Lipo's uit de RC wereld. Daar kunnen laders overweg met bijna alle type batterijen ( lood , li-ion , lipo , NiCd , NiMH enz... ), meerder cellen ( S )/ voltages ( Volt ) en capaciteiten ( mAh ).

Al zijn er Smartphone laders waar ook daar nog logica inzit, bij Smartphones zit de 'beveiliging' in de batterij in , en de intelligentie in een IC in de GSM.
Anoniem: 432173
6 augustus 2013 09:12
Amai, en dat van Apple. Sympathiek...

Maar aan andere kant ook beetje raar, niet?
Hier is echt niks raars aan en gewoon een hele nette actie. De namaak laders hebben vaak geen of slechte fail-safes ingebouwd en kunnen levensgevaarlijk zijn. Er zijn genoeg websites (deze bv: http://www.righto.com/201...rger-and-why-you.html?m=1) te vinden waar deze open gehaald zijn en levensgevaarlijke praktijken zijn gevonden.

Je kunt overal wel wat achter zoeken, maar dit is gewoon puur uit veiligheid voor de klant, dus alle Alu-hoedjes mogen de kast weer in.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 6 augustus 2013 09:17]

Nee, dit is marketing. Elke keer 'Apple' en 'overleden' in 1 bericht is niet zo goed voor PR. Die laders worden voor 2E (pure aanname) per stuk in elkaar gezet door een paar Chinezen, dus ze maken nog winst ook.
Veiligheid voor de klant, dat boeit apple weinig. Imago en marketing wel. Elke keer als zo'n nep oplader ontploft krijgt apple de schuld, ondanks dat ze er uiteraard niets aan kunnen doen. Maar de enige veiligheid waar apple aan denkt is dat van hunzelf.
Euh... In amerika is er wel een cultuur dat het Apple potentieel miljoenen kan kosten als er iets met hun product mis gaat wat gevaarlijk is. Tuurlijk gaat het om de centjes. Maar deze hou je (terecht) liever voor jezelf door veilige producten te maken. Dan meer risico nemen en een klant 10 miljoen te moeten geven.
Dat is toch wat ik zeg? Veiligheid voor het bedrijf zodat er geen imago schade is of ze niet aangeklaagd worden. Of de klant brandvlekken krijgt boeit ze niet, wel wat die klant daarna gaat doen.
Anoniem: 499360
@Fly-guy6 augustus 2013 12:28
Waarom zou veiligheid Apple weinig boeien? Veiligheid van de klant valt namelijk ook onder imago en marketing. Het zegt meer over jouw denkwijze dan die van Apple.
Heb je daar ook een bron voor? :O

Als dat zo was zou Apple ivp de veilige en kwalitatief betere laders zelf ook goedkope laders leveren.
Heb ik waar een bron voor, dat apple alleen aan apple denkt? Heb je daar werkelijk een bron voor nodig of zie je ook wel in dat apple gewoon een bedrijf is en geen filantropische instelling?
Apple geeft goede opladers omdat ze dat "verplicht" zijn. Garantie en imago schade volgen immers op inferieure producten.
Deze actie is echt niet om de consument te beschermen, deze is om apple te bescheermen. Ook al is de slechte oplader van en chinees prut merk, apple wordt aangekeken als die oplader boem zegt. Dus dan deze actie om het merk apple te beschermen. (Dacht je nu werkelijk dat een echte oplader apple en tientje kost? Ze verdienen alsnog op deze actie, plus ze winnen imago).
Anoniem: 499360
@Fly-guy6 augustus 2013 12:33
Ja daar heb je een bron voor nodig. Want het houdt gewoon geen steek wat je zegt. Je zegt dat het allemaal marketing en imago is en ik ga niet betwisten dat imago en marketing er niets mee te maken heeft maar ik wil wel een bron zien dat er iemand bij Apple zo dom is om niet te begrijpen dat veiligheid van de klant onder imago en marketing valt. Het zou mijn denken als Apple fan volledig veranderen want dat zou betekenen dat er totaal niet wordt nagedacht over de producten. Zolang jij dus geen bron hebt die impliciet stelt dat veiligheid van de klant Apple geen moer kan schelen blijf ik er vanuit gaan dat jij het bent die er niet zo goed over nadenkt.
Hier is echt niks raars aan en gewoon een hele nette actie. De namaak laders hebben vaak geen of slechte fail-safes ingebouwd en kunnen levensgevaarlijk zijn. Er zijn genoeg websites (deze bv: http://www.righto.com/201...rger-and-why-you.html?m=1) te vinden waar deze open gehaald zijn en levensgevaarlijke praktijken zijn gevonden.

Je kunt overal wel wat achter zoeken, maar dit is gewoon puur uit veiligheid voor de klant, dus alle Alu-hoedjes mogen de kast weer in.
Cynisch genoeg durf ik te stellen ze PRISM op gericht hebben in het belang van de burger.
Dat iets in het belang van de klant is, betekent niet dat het tegen die klant misbruikt kan worden...al dan niet in een later stadium. Je moet wel heel naief zijn als je denkt anno 2013 nog ergens gegevens achter te laten zonder dat die at any point tegen je gebruikt kunnen worden...

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 6 augustus 2013 10:12]

Maar voor 10 dollar hebben ze gerust zo een oplader gemaakt, hem geshipt en waarschijnlijk ook nog wat winst gemaakt er op. Het is gewoon een goede marketing campagne lijkt me.

Edit: En niet te vergeten dat dit Apple in staat stelt om alle third party adapters die hun licenties niet afnemen in kaart kan brengen...

[Reactie gewijzigd door ludonis op 6 augustus 2013 09:16]

...want voor een standaard USB lader heb je ook echt een licentie van Apple nodig :D
Met hun nieuw type adapter? O jawel. Er is een reden waarom ze er beveiliging in gebakken hebben...
In wat voor waanzin zijn we terecht gekomen. Ik heb een Chineese 12V lader met 2 USB poorten (A en B ) waarbij de ene werkt voor Apple producten en de andere voor Samsung (heb het getest en het is serieus waar). Blijkbaar zitten daar dus schakelingen in die het apparaat moeten laten 'denken' dat er een officiële lader aan hangt (want zo gaat het met stopcontacten ook, toch....ehm).
En je kunt wel stellen dat Apple de iPad beveiligd als je hem met <2A probeert te laden, maar ik omzeil dat liever dan dat ik mijn iPad helemaal niet kan laden. En wat voor een flut design is dat sowieso; als de iPad ziet dat er maar 500mA laadstroom beschikbaar is, waarom gaat ie dan niet in druppellaadmodus?
Apple en Samsung zijn hier degene die zich niet aan de generieke USB specs houden, niet die Chineese aftermarket leveranciers (die veelal werken vanuit kosten- en usability perspectief (wat wil de klant)).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 6 augustus 2013 09:53]

En wat voor een flut design is dat sowieso; als de iPad ziet dat er maar 500mA laadstroom beschikbaar is, waarom gaat ie dan niet in druppellaadmodus?
Mijn iPad3 laadt wel degelijk op via de usb van een computer, hij zegt van niet, maar na 24 uur is die toch echt opgeladen (handig is het niet, nee)
Je kunt Asus AI Charger installeren (ook als je moederbord van een ander merk is), dan laadt je iPad wel gewoon op.
Als de iPad maar 500mA ziet dan laad ie dus wel op, maar heeeel langzaam. Hij geeft dan echter niet aan dat ie aan het opladen is.
Het gaat om laders die zo brak zijn dat ze een (neem ik aan) te hoge spanning naar je device sturen waardoor er al mensen dood zijn gegaan. Er zijn dus zeker problemen met die chinese leveranciers. Het probleem zit 'm erin dat het moeilijk is te achterhalen welke precies brak zijn.
Omdat Apple elke keer prominenter in die artikelen wordt genoemd dan de brakke lader, probeert Apple op deze manier inzicht te krijgen in die markt en proberen ze via licenties controle op de markt te krijgen.
Als Apple zich a) gewoon aan de USB spec houdt (zodat non-Apple fabrikanten geen gekke fratsen meer uit hoeven te halen om het werkend te krijgen met niet-bestaande (lees:openbare) documentatie hierover) en b) hun USB adapter/kabels/andere accessoires fatsoenlijk zou prijzen, dan was er überhaupt geen probleem. Het is toch bedenkelijk dat je op DX een vrijwel identieke witte USB lader kunt kopen voor $ 2,49 (incl verzendkosten!) terwijl je daar bij Apple bijna € 30,- voor betaalt... Om maar te zwijgen over de kosten van lightningkabels enz.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 6 augustus 2013 10:42]

Nou, die non-Apple fabrikanten maken het dan wel erg bont. Als ik deze review mag geloven zijn 4 van de 13 goed.
Deze 4 kosten rond de $11-20 en de overige 9 $2-3, dat zegt genoeg

overview
Ehhm, het is doodgewoon USB en volgens de spec. Anders kon ik ook niet mijn Blackberry oplader gebruiken voor mijn iPhone en andersom.

Het probleem zijn die ultragoedkope Chinese opladers van fabrikanten die zich niet aan elektrotechnische specs houden en die het niet erg vinden dat er af en toe klanten overlijden omdat er 230V op de USB kabel komt de staan.

Kijk en huiver: EEVblog #388 - Fake Apple USB Charger Teardown

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 6 augustus 2013 10:32]

Dan probeer voor de grap maar eens een iPad op te laden met een Galaxy tab USB lader en andersom. Serieus, dat werkt niet ('niet ondersteunde accessoire').
Edit:
Het probleem zijn die ultragoedkope Chinese opladers van fabrikanten die zich niet aan elektrotechnische specs houden en die het niet erg vinden dat er af en toe klanten overlijden omdat er 230V op de USB kabel komt de staan.
Dat is zeker erg, net als dat het erg is dat er in China nog steeds remschijffabrikanten zijn die gebruik maken van asbest. Maar dat is niet de échte discussie hier. De vraag moet zijn: waaróm willen al die mensen geen USB lader van Apple kopen? Enkele redenen: (veel) te duur, niet generiek (niet alles met een USB poort kan ermee overweg), esthetisch maar één kleur en vormgeving enz. Dat heeft Apple toch echt allemaal zelf in de hand. Daarbij maken ze totaal geen onderscheid tussen de laders waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn vs de rest én tonen ze hiermee aan dat hun laders al die tijd gewoon te duur zijn geweest (want hier maken ze zeker geen verlies op, aangezien het überhaupt niet hun verantwoordelijkheid is welke toebehoren de klant gebruikt).
Zoals ik het in je filmpje zie failen ze gewoon verkeerd (bij het doorslaan van een elco staat er spanning op de USB poort). Maar dat gebeurt wel vaker: laatst sprong er bij mij een Philips spaarlamp kapot en die trok de hele aardlek mee. Of een JVC lader waar ik telkens een schok van krijg omdat er een elco verkeerd ontlaadt (op de Eurostekker pennen). En dat zijn dan gerenommeerde merken! Ook daar kunnen ongelukken mee gebeuren, om maar aan te geven dat dit geen simpel single-issue is.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 6 augustus 2013 10:55]

met een Note II lader en een iPad is het geen enkel probleem. Vreemd.
@Rick2910: Verrek, je hebt gelijk. Ik geloofde het eerst niet maar heb geprobeerd mijn iPad 2 op te laden met een Galaxy Tab 2 en een Note 10.1 lader en in beide gevallen staat er "opladen uit" terwijl de Tab 2 en Note 10.1 wel gewoon willen opladen via de Apple adapter.

Typisch Apple ook om zoiets in te bouwen...
het gaat om de kwaliteit electronica componenten. niet om het doosje wat er omheen zit
Echter in hoeverre is een generieke beter dan die van Apple zelf? Apple voegt een hoop electronica toe om hun product-line te beschermen en 3d parties dienen zelfs zich te certificeren conform Apple's wensen. Sterker nog met de laatste plug heeft het zelfs een half jaar geduurd alvorens deze certificeringen werden toegelaten waardoor Apple dus een hele poos de markt voor zichzelf heeft. Dit enkel vanwege dat Apple dus geen standaard volgt (ik vraag me nog steeds af hoe dit kan vanwege dat de EU andere leveranciers wel keurig een generieke usb lader opdringt).

Dan deze actie, je mag je wederom afvragen, is dit vanuit het oogpunt van de veiligheid of is er een schijnangst waardoor gebruikers weer dure Apple producten kopen omdat deze "beter" zijn. Ter vergelijk ik heb zelf een Air en de hdmi dongle was binnen twee weken kapot, deze kostte bij Apple bijna 30 euro, de Chinese rip off (overigens worden beiden keurig in China geproduceerd) kostte slechts 2,50 euro. Mij kun je echt niet wijsmaken dat de interne componenten de waarde vertegenwoordigd die Apple eraan hangt. Geen enkele charger is 20/30 euro waard, geen enkele dongel is dit waard. Dit zijn gewoon wederom hoge Apple marges. Op zich niets mee mis, dit is iets waar je als gebruiker voor kiest echter ik blijf nog steeds bij mijn vraag, gaat het in deze nieuwsbericht om een daadwerkelijke veiligheids waarschuwing of een winst-bescherming?
Zie http://www.righto.com/201...ger-teardown-quality.html voor een echte apple lader tear-down. Conclusie daar is dat apple wel degelijk meer aandacht en betere laders bouwt dan de meeste (ook samsung wordt daarin vergeleken). Echter zijn ze wel veel zwaarder geprijsd.
Je eigen link weergeeft eerder dat Apple zwaar overprijst is. Ja ze produceren goede laders dat wilt nog niet zeggen dat een generieke minder goed is. Je eigen link weergeeft ook dat Apple een hele lading onnodige IC's erop plakt om te voorkomen dat 3d parties ze eenvoudig kunnen repliceren tegen een beduidend lagere prijs. Zo geeft de link ook aan dat Samsung vergelijkbare laders produceert en verkoopt voor 6 a 10 USD terwijl de Apple 30 USD kost terwijl deze absoluut niet beter is. Dus waarom zou een generieke nog niet een slag goedkoper (en even goed) kunnen zijn?

Je linkt doet me eerder mijn vermoedens bevestigen, Apple probeert de klanten een angst in te praten om ze te binden aan Apple.
Nee Apple praat ze geen angst aan, ze adviseert.
Een recente test (andere test dan hierboven) liet namelijk zien wat goedkope laders werkelijk deden. Lange laadtijden, slecht afgewerkt en daarna grote stoorzenders op het stroom netwerk.
De uitkomst van die test was best wel zorgelijk en bevestigde dat je maar beter wat meer kan uitgeven dan een flut ding kopen welke voor problemen kan zorgen.
Een fabrikant zijn plicht om gebruikers te waarschuwen als er kwalitatief zeer matige laders worden aangeboden
Het is meer om de bouw kwaliteit binnen in, als je weet dat 80 tot 90% van die laders niet aan bepaalde keuring houden dan is het niet moeilijk dat er doden houden.

vb: de 230V en de 5V banen liggen tegen elkaar op de printplaat, op zich niet erg als er genoeg ruimte tussen de 2 is gelaten, bij de meeste liggen ze dus te dicht tegen elkaar en is het gewoon maar wachten voor er 230V op de uitgang komt te staan.

Zie ook het volgende: https://www.youtube.com/watch?v=wi-b9k-0KfE
Het is we degelijk volgens de USB spec dat op een "domme" oplader de datapinnen via een passief circuit op spanning worden gebracht zodat een apparaat weet dat een bepaalde laadstroom geleverd kan worden.
En wat voor een flut design is dat sowieso; als de iPad ziet dat er maar 500mA laadstroom beschikbaar is, waarom gaat ie dan niet in druppellaadmodus?
Dat gebeurt dus ook, alleen moet je daarvoor wel het scherm uitzetten. De reden is simpel, een apparaat dat leegloopt terwijl die aan de lader hangt is ongewenst (en onverwacht voor de consument die mogelijk denkt dat er iets kapot is).
Er zit nog altijd een standaard USB-A plug op de lader.

De kabel die jij noemt werkt ook gewoon op een computer USB-poort etc. Beveliging zit in de kabel. Niet in de lader.
Lightning kabels zijn relatief duur om te maken. Er zit een hele micro-architectuur in het stekkertje verwerkt (met processor en al).
Valt volgens mij ook wel weer mee:http://dx.com/p/usb-sync-...hone-5-white-100cm-163395
Tenminste ik denk als je een kabel voor bijna 2 dollar verkoopt de productiekosten niet erg hoog kunnen zijn.
Natuurlijk maakt Apple vet winst op zo'n kabel (maar dat geldt voor elk kabletje dat een merk draagt; voor een µUSB kabel kun je ook makkelijk 20 € betalen als je wilt). Maar er is wel een groot verschil in deze kabels: de DX kabel heeft constant spanning op de pennen staan wat bij dit connectorontwerp levensgevaarlijk is (contacten zijn niet afgeschermd en kunnen makkelijk kosrtgesloten worden met brand tot gevolg). De officiele kabel maakt pas hoge stromen beschikbaar na identificatie van het juist client-apparaat.

Je kunt natuurlijk vraagtekens zetten bij Apples beslissing om deze connectoren en bijbehorende complexiteit te gaan gebruiken maar de stelling dat er geen verschil is tussen een Apple kabel en een DX kabel is niet juist. Overigens vind ik de Lightning-kabel wel relaxed. Veel handiger in gebruik (bv. aansluiten bij weinig light) dan de µUSB op mijn Galaxy Ace of een 30-pins connector.
Daarom schrijf ik dus: met brand tot gevolg. Als jij denkt dat je geen brand kunt veroorzaken met 5V / 2A kan ik bij jou thuis wel een keer een demo komen geven.

Dus laat die kinderachtige smileys achterwege en lees eens een keer goed. Dan zal ik het nalaten te gaan mierenneuken over jouw "al staat er 20A op" wat niet getuigt van enig inzicht in deze materie.
Ik heb die kabel en kan er bijvoorbeeld de software op m'n iPhone niet mee updaten, omdat er dan een fout optreedt met de verificatie van m'n telefoon. Muziek synchen en opladen gaan beide prima, maar het updaten van software dus niet, terwijl dit wel gewoon werkt met de kabel die ik bij de iPhone 5 kreeg.
Er zit een hele micro-architectuur in het stekkertje verwerkt (met processor en al).
Vraag jezelf eens af: waarom zit die chip daar überhaupt in. Welk doel dient dat ding? In mijn ogen simpelweg om het de aftermarket fabrikanten zo moeilijk mogelijk te maken om de kabel te imiteren (want de kabel zelf kost bijna niks). Vind je het niet bedenkelijk dat een bedrijf er blijkbaar kostbare R&D tijd voor over heeft om het zijn klanten zo moeilijk mogelijk te maken om onder hun dure accessoires uit te komen? Als ze zelfs generieke zaken als USB laders al gaan boycotten zie je pas waar de marge bij dat soort bedrijven zit.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 6 augustus 2013 10:52]

Anoniem: 499360
@TDeK6 augustus 2013 12:21
Bij elk product dat je koopt van een betrouwbare fabrikant zit een waarschuwing dat je batterijen of laders van het bedrijf zelf moet gebruiken. De meeste mensen lezen deze waarschuwingen niet en de filosofie van Apple is zelfs dat je geen gebruiksaanwijzing moet lezen om hun producten te gebruiken. Het is dan ook logisch dat Apple een beveiliging aanbrengt zodat je niet zomaar een andere lader kan gebruiken.

Apple verkoopt kwalitatieve producten en de klant verwacht dat ook van ze. Wat Apple niet wil is dat een klant zijn toestel naar de filistijnen helpt met een slecht gemaakte lader want de klant zal de schuld niet op de lader en zichzelf steken maar op Apple die in zijn ogen een brak product heeft afgeleverd.
Wat Apple niet wil is dat een klant zijn toestel naar de filistijnen helpt
Nee, wat Apple niet wil is dat ik niet genoeg marge oplever als klant. Dat is nét even wat anders.
Het is dan ook logisch dat Apple een beveiliging aanbrengt zodat je niet zomaar een andere lader kan gebruiken.
Wat is dat nou weer voor onzin. Ik dacht dat we de tijd van losse laders voorbij waren ondertussen. Stofzuigerfabrikanten hebben toch ook niet elk hun eigen stekker? Maak een toestel gewoon zo dat deze meet wat de ingangsspanning is (te hoog of te laag: doe niks; iets wat tot 400V prima te maken is) en hoeveel stroom er wordt aangeboden (<=500mA: druppelladen, 1000mA: gewoon laden, 2000mA: snelladen).
Anoniem: 499360
@TDeK6 augustus 2013 13:40
Blijkbaar lees jij nooit een gebruiksaanwijzing. Koop eender welk deftig electronisch toestel van eender welke deftige fabrikant en je zal in de gebruiksaanwijzing terug vinden dat je enkel laders en batterijen van de fabrikant mag gebruiken om schade aan het toestel te voorkomen.
De enige reden dat dit erin staat is om schade claims te voorkomen..
Anoniem: 499360
@burgt6 augustus 2013 14:44
Dus zeg je indirect dat het er voor een reden in staat. Want als er niks fout kan lopen hoeven ze ook geen schadeclaims te verwachten natuurlijk.

Het geeft dus ook aan dat Apple meer wil doen dan schadeclaims voorkomen maar ook de schade echt wil voorkomen.
Precies. De overheid heeft hier wat mij betreft jammerlijk gefaald. Net als gewonen stroom met 2 op 3pins stekkers hadden ze voor opladers ook strakkere afspraken moeten afdwingen, zodat we wereldwijd miljoenen opladers minder nodig hebben; gewoon, net als een stroomstekker, generieke modellen die x-zoveel mA leveren waarmee je alle mobiele telefoons kan opladen. Idemdito voor laptop's etc.etc.
Alsof Apple r&d spendeert om het de consument moeilijk te maken... Get real!
Je kunt het makkelijk oneens zijn met keuzes die Apple maakt, maar die keuzes maken ze wel met een reden. In dit geval een connector die flexibel genoeg is en tegelijkertijd past binnen het design (in dit geval plat genoeg) voor wat ze willen maken.
Waar je het vandaan haalt dat de connector niet USB-compatibel is weet ik niet. Het moge duidelijk zin dat dit gewoon afhangt van de hoeveel power op de USB-poort zit. Je weet wel, waar je ook bij verschillende USB-drives tegenaan kunt lopen. En die keuzes hebben weer te maken met de batterij die Apple ontwikkelt voor iPad/iPhone.
En nee, geen duister plot om jouw kabel duurder te maken dan nodig is. Het enige waar ik je wel gelijk in geef is dat de Apple versie van de kabel relatief duurder is dan white label versies van een soortgelijke kabel. Maar dat merkjes duurder zijn dan geen merkjes is ook al geen Apple-bedrog.
Je zou je eerst eens een beetje moeten verdiepen in de connector en dan wordt je duidelijk dat die chip er niet voor niks in zit.
Lightning heeft geen fixed pins m.a.w. deze passen zich aan afhankelijk van het apparaat wat je aansluit. Om het te kunnen herkennen is een chip nodig.
Voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt hoe je de kabel aansluit en dat men de connector zeer klein kan houden en deze natuurlijk flexibel voor de toekomst is.
Je moet het dus zien als een slimme aansluiting.

Daarnaast wordt hij inderdaad gebruikt voor de authenticatie van goedgekeurde hardware, wat alleen maar de kwaliteit voor de eindgebruiker moet waarborgen.
Overigens ging het in de gevallen waar ongelukkig mee zijn gebeurd het om de oude 30 pins connector welke geen chip bevatten
Jij durft nu te zeggen dat je de prijzen van Apple voor kabeltjes en laders gerechtvaardigd vindt? Het zal inderdaad wat duurder zijn om te maken maar de prijzen zijn echt belachelijk hoog. Ik vind niet dat je als bedrijf dikke winst moet maken op deze producten. Op deze manier creëer je alleen maar een markt voor goedkoop namaak spul.
Maar voor 10 dollar hebben ze gerust zo een oplader gemaakt, hem geshipt en waarschijnlijk ook nog wat winst gemaakt er op. Het is gewoon een goede marketing campagne lijkt me.

Edit: En niet te vergeten dat dit Apple in staat stelt om alle third party adapters die hun licenties niet afnemen in kaart kan brengen...
Ja, waarvan 99% uit china. Daar hebben ze complete Apple Store mockups waarvan zelfs de employees niet eens wisten dat 't een ripoff was, wat wil Apple daar tegen gaan doen? :+
De laders en kabels van Apple zelf worden niet in China gemaakt zeker? |:(
Maar ook niet vergeten dat ze de oude moeten recyclen. Kost ook een boel geld.

[Reactie gewijzigd door Macshack op 6 augustus 2013 14:04]

Dat materiaal bestaat voor een groot deel uit koper en bevat vaak ook goud. De kans is redelijk dat ze aan het recycleren nog geld verdienen.

Nooit afgevraagd waarom je soms korting krijgt wanneer je GSM binnenbrengt, of waarom je gratis je batterijen kan wegdoen?
Grappig, hierboven lees ik dat de 'nep'-opladers te koop zijn voor vanaf zo'n 3 dollar.

Nu beweer jij dat je met recycling hier voldoende koper en goud uit kan halen om er een mooie winst op te maken? Aangezien deze opladers geproduceerd moeten worden, verscheept, verhandeld en er voor zowel producent als wederverkoper marge op moet, vermoed ik dat er niet veel waarde in zit met betrekking tot grondstoffen.

Het logistieke proces om deze opladers te verzamelen transporteren en vervolgens te verwerken kost zeer waarschijnlijk meer dan de opbrengst van de materialen (naar schatting een paar cent per oplader). Mijn sterke vermoeden is dat het geld kost.

Ongetwijfeld zal Apple met de méérverkopen van de opladers via deze regeling een prima marge realiseren, maar de gedachte dat er voldoende goud en koper in een oplader met een consumentenverkoopprijs van een paar dollar zit om winst uit deze logistieke operatie en recycle-proces te halen , lijkt me erg vergezocht.
Er kan weldegelijk winst worden gemaakt als de hoeveelheden maar groot genoeg zijn en het past binnen het normale recyclageproces van Apple.

Als je speciaal een vrachtwagen moet laten rijden om 20 laders in Parijs op te laten halen om te verwerken ergens in Polen of China dan kan je er inderdaad niks uithalen. Maar als die laders bij kunnen bij een volle vrachtwagen afgedankte monitoren, toetsenborden, macbooks etc en kunnen worden verwerkt in Marseille, dan is dat volgens mij best nog winstgevend.

Als je geen geld kan verdienen aan dat beetje metaal, plastic, ... dan kan je het beter niet zelf recycleren. Of dacht jij dat de ophaaldiensten geen winst maken op jouw gesorteerd PMD afval, dat ze van tevoren bij jou aan de deur komen ophalen? Die oplader moet jij nog brengen naar een Apple verkooppunt.

Het is niet zo dat ze door de recyclage van de "namaakladers" genoeg geld overhouden om 10 euro/dollar/.. winst te maken op hun echte lader, wel maken ze genoeg winst om break-even te draaien op de recyclage van de namaak én kunnen ze perfect de verschillende types laders in kaart brengen en misschien wel de fabrikant ervan opsporen adhv serienummers op eventuele onderdelen.
Je praat over PMD, dat heb ik dan maar even opgezocht, aangezien het een Belgische afkorting is....

In België (voor jouw begripsvorming) is Fost Plus belast met Promotie, Coördinatie en Financiering van de selectieve inzameling.

Fost Plus wordt bekostigd door de consument (de kosten worden verdisconteerd in de zakken waarin het gescheiden afval wordt aangeboden) en door de bedrijven. Bedrijven die verpakte producten op de markt aanbieden, betalen een bijdrage aan Fost Plus.

In Nederland hebben we een enigszins vergelijkbare systeem, waarbij de supermarkten een extra belasting/heffing in de prijzen hebben verdisconteerd, als bijdrage voor het recyclen van (plastic) afval. De inzameling geschiedt hier weliswaar anders, maar een aardig voorbeeld is dat je geen plastic speelgoed in de plastic recycle zak mag doen. Ik heb me afgevraagd waarom.... wellicht ander soort(en) plastic die zich minder lenen voor recycling.....? Maar nee, het blijkt dat je alleen plastic verpakkingen in de gescheiden plastic ophaal zakken mag aanbieden. Simpelweg om de reden dat de kosten worden gedragen door de genoemde heffingen. Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk te recyclen. Overig plastic (dus niet-verpakkingen) mag er niet in, want de leveranciers dragen niet bij middels een heffing o.i.d..... Er staan dus geen opbrengsten tegenover, geen financiering. Behalve de opbrengsten uit het hergebruik zelf, maar die zijn simpelweg niet toereikend.

Recycling is big business, maar de gedachte dat afval geld waard is, is vrijwel enkel van toepassing wanneer er sprake is van financiering van de logistiek en verwerking. Dus wanneer er al voor betaald wordt.

In het geheel van recycling, op landelijk niveau, zijn de opladers die Apple binnenhaalt slechts een druppel op de gloeiende plaat. Geen businesscase waar je op kan verdienen (althans, niet direct op de ingeleverde laders/adapters middels recycling).

En dit past ook wel in het plaatje dat ik al voor je heb beredeneerd. Een lader van 3 dollar consumentenprijs zal niet voldoende waardevolle grondstoffen (ruwweg een paar cent) herbergen die het hele proces van recycling rendabel maken. Integendeel, reken maar dat er aardig geld bij moet (dus ook wanneer ze het uit handen geven, hetgeen waarschijnlijk is aangezien Apple geen recyclingbedrijf is :), zullen ze daar geld voor moeten betalen).

[Reactie gewijzigd door Edddd op 6 augustus 2013 17:24]

Precies. Enkele jaren terug was de directeur van Van Gansewinkel op tv en hij gaf aan bang te zijn voor een toekomst waarin mensen geld gaan vragen voor hun afval, aangezien partijen als Van Gansewinkel dikke winst maken met de sortering en verwerking van afval in nieuwe grondstoffen. Zeker in zeldzame aardmetalen als cobalt, goud, koper enz is er een grote markt nu de aanlevering daarvan moeilijker wordt en/of duurder wordt.
Bij mij in de stad heeft de gemeentedienst al last van 'dieven' die het oudpapier 's-ochtends weghalen voordat de vrachtwagen van de gemeente er is. Ook worden kledingbakken geleegd en worden oude accu's geronseld voor het lood wat erin zit. Om maar aan te geven dat er met afval goed geld te verdienen is.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 6 augustus 2013 11:10]

Oud papier heeft een negatieve waarde.
Waarschijnlijk een stuk goedkoper dan de uiteindelijke imago-schade dit het bedrijf onterecht oploopt doordat men gebruikt maakt van ondeugdelijke hardware van derde partijen. Een enigszins aparte actie is het wel, maar waarschijnlijk gewoon goed doordacht vanuit marketing oogpunt.
Andere fabrikanten hebben ook te maken met goedkope namaak adapters, lopen die dan ook imago-schade op?
Anoniem: 499360
@treative6 augustus 2013 12:25
Waarom heeft Apple zo'n goede naam denk je? Omdat het er alles aan doet om kwaliteit bij de klant te brengen. Bij Apple denkt men na tot in de details. Waar andere bedrijven niet verder gaan dan een waarschuwing in de handleiding te zetten over third party batterijen en laders doet Apple hier ook daadwerkelijk iets aan.
Dat doet Apple echt niet uit liefdadigheid, daar mag je flink voor in de buidel tasten. Wat je ook terugziet in hun jaarcijfers.

Kwakzalvers die nep/surrogaat toverdrankjes verkochten zijn vroeger ook al snel verboden. Dat gebeurde al eeuwen geleden.

Anno vandaag vinden we het normaal dat bedrijven diverse peperdure kabels verkopen, (hdmi/dvi?) waarvan de meerwaarde amper/niet is bewezen.
Ach ja, het is geen medicatie. Niemand gaat er dood van. Who carez?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 6 augustus 2013 12:55]

Blijkbaar gaan er dus wel mensen dood aan...
Herinner jij je Nokia nog met die ontploffende accu's?

Het antwoord op je vraag is ja, zodra je als fabrikant met je merknaam in 1 adem genoemd wordt met ondeugdelijke producten.
"Dat van Apple" ? Ze deden laatst een inwissel actie voor 5 jaar oude iPod nano's. Je kreeg een gloed nieuwe 6e generatie er voor terug.
Het zou stukken sympathieker zijn als ze gewoon de Europese standaard naleven zodat je elke willekeurige lader erop aan kan sluiten zoals bij 99% van de andere telefoons die de afgelopen 2 jaar zijn uitgebracht.
Elke keer in het nieuws de combinatie "Apple" en "overleden" lezen kan ook niet erg positief zijn voor hun imago denk ik...
Anoniem: 382732
@vinkjb6 augustus 2013 15:13
Die nepfabrikant heeft sowieso al geen imago want geen merknaam en uiteindelijk wordt het probleem dat veroorzaakt is door de nepfabrikant wel geassocieerd met Apple.
Niks service of sympathie, dit is een slimme zet van Apple om het gebruik van onofficiële opladers te ontmoedigen. De gemiddelde consument zal denken dat het goodwill is en denken dat Apple dat niet voor niets doet (bankmakerij), maar nu 10-20 dollar toegeven op een adapter zorgt ervoor dat een klant in de toekomst weer gewoon het officiële spul koopt.
precies, my thoughts exactly. Sneaky dit zeg, Apple accessoires zijn altijd belachelijk duur en volgens mij zit hier een behoorlijke marge op. ik heb nog nooit bij een enkel apparaat problemen gehad met onofficiële laders o.i.d. Irritant dat zij niet meedoen met een universele standaard. Je gaat mij niet vertellen dat een Apple lader meer functionaliteit heeft dan elke andere lader. Het is van hetzelfde laken een pak. Geldgraaiers...
Apple laders hebben meer functionaliteit dan iedere andere normaal geprijsde USB-voeding. Is echt zo. Lees de teardowns bij Ken Shirriff bijvoorbeeld maar eens. Het gaat dan weliswaar niet over functies zoals "5 volt leveren" (hoewel ze ook daar beter in zijn, zet hem maar eens op je oscilloscoop, zo'n cheapo), maar met name over de functie "zorgen dat je niet overlijdt als gevolg van een fout in het ding".

Is een functie waar je heel weinig van merkt, totdat je hem een keer echt nodig hebt.
Het reguleren van stroom circuit (stabilisatie, wisselstroom naar gelijkstroom) is dan ook wat complexer dan paar kabeltjes verbinden. Jammer genoeg zoeken velen er altijd iets bij Apple achter terwijl de nep-laders levensgevaarlijk kunnen zijn.
Opladers van Apple zijn duurder dan opladers van andere erkende merken en ze zijn niet speciaal beter dan die andere adapters. Wat wel overeind blijft is dat je gewoon een adapter moet kopen van een merk en niet een no-name cheap China adapter. Er komen in deze review verschillende adapters goed uit de test: http://www.righto.com/201...gers-in-lab-apple-is.html Dat zijn Apple, Samsung, HP, Motorola en Monoprice. De beste overall score gaat niet naar Apple, maar naar de HP Touchpad adapter.
Anoniem: 297376
@Jebbel6 augustus 2013 10:07
Je gaat mij niet vertellen dat een Apple lader meer functionaliteit heeft dan elke andere lader.
Eh, ja dat ga ik juist wel: Circuits in Apple's iPhone charger are 'surprisingly complex and innovative'

(artikel uit Mei 2012)
Niet meer functionaliteit, wel meer kwaliteit.
Sneaky? Omdat een bedrijf weet hoe hij negatieve berichtgeving kan omkeren naar positief is het ineens sneaky? Niemand zegt dat ze het uit sympathie doen. Pure marketing niks mis mee. Trouwens als een persoon of bedrijf er beter van wordt betekent het niet dat de andere persoon er iets op verliest. Win-Win situaties zijn het makkelijkst te verkopen, trust me.
Dat is maar goed ook dan. Die Chinese laders (met name degenen die in apple-kloon-vorm zijn) zijn echt levensgevaarlijk, en dat moet je dus niet gebruiken.
Het zegt natuurlijk niet zoveel, maar ik en veel vrienden van mij gebruiken al járen de Chinese opladers (voor verschillende merken telefoons), en geen van ons heeft ooit iets meegemaakt wat ook maar in de buurt komt van een gevaarlijke situatie (wat opladers betreft dan ;)).
De officiële opladers komen natuurlijk ook uit China, het gaat er om dat de officiële zich aan elektrotechnische standaarden houden, de ultragoedkope imitaties niet. Het is gewoon niet mogelijk om een oplader voor $2 te maken zonder dat er flink wordt bezuinigd op veiligheid.

Die stewardess die is overleden doordat haar goedkope imitatieadapter 220V op de 5V kabel zette ook nog nooit iets vervelends meegemaakt, tot ze geëlektrocuteerd werd.

Kijk en huiver: EEVblog #388 - Fake Apple USB Charger Teardown

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 6 augustus 2013 10:40]

De vooringenomenheid van de commentator in het filmpje komt niet bepaald objectief over...

Edit: bij de tekst "Wouldn't trust that thing any further than I can shove it up the designer's ass" ben ik echt afgehaakt. Filmpje is geen aanrader, behalve als je eens een voorbeeld van een slecht onderzoek wilt zien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 6 augustus 2013 12:38]

Ik ben het er mee eens dat hij een vervelende stem heeft.

Maar, hij is een electronica expert die aan de lopende band een hele reeks apparaten voor de camera uit elkaar schroeft, iemand die weet wat de voorschriften zijn en weet wat de gevaren zijn als je er niet aan houdt. Dat er minder dan 1 mm zit tussen een 220V en een 5V circuit is misdadig en ik begrijp zijn verbijstering heel goed.
Er hoeft natuurlijk ook maar één keer iets te gebeuren en je bent het haasje. Zellf heb ik al te lang in de techniek gewerkt om te weten dat veiligheid niet optioneel is, veiligheid moet onlosmakelijk deel uitmaken van het product of dienst.

Zelf al een "El Cheapo" lader gehad, die "prikkelde" een beetje met vastpakken, bleek er 120V AC op de massa van de USB plug te staan ten opzichte van aarde...

Uit elkaar gesloopt bleek er een conensator in te zitten die moest zorgen voor de galvanische scheiding met het lichtnet, die condensator was zwaar ondergedimensioneerd en lekte behoorlijk wat spanning.

Sindsdien betaal ik graag wat meer voor een lader die, zeker weten, goed is:

http://www.righto.com/201...ger-teardown-quality.html
Het zegt inderdaad niks, zeker gezien het feit dat in Nederland je op de meeste plaatsen beveiligd wordt door aardlek detectie. Dat is nog lang niet overal op de wereld zo.
Aardlek schakelaar is een "the last line of defense", apperatuur moet gewoon veilig zijn, vertrouwen op een aardlek schakelaar is niet de beste manier om veiligheid te garanderen IMHO.

Vraagje, test je de aardlekschakelaars bij jou thuis wel eens, weet je zeker dat ze goed werken?
Daar ben ik het helemaal mee eens. Punt is dat deze "last line of defense" met name in landen als China nog heel vaak ontbreekt. Zelf gebruik ik originele laders, want ik kom daar regelmatig...
Nou, perfect, dan kan ik mooi die nepladers blijven gebruiken! :)
Apple moet zich gewoon aan de standaarden houden en micro-usb ondersteunen.
Zo komen we nooit van al die verschillende adapters af :-/
Dan mogen ze wat mij betreft eerst wel de micro USB connectoren wat verbeteren, aangezien hier in de afgelopen jaren meerdere apparaten zijn overleden door een kapotte connector (Geen connectie meer, connector afgebroken, slechte connectie) . Ik weet niet of de apple connector hierin beter is, maar micro USB is wat mij betreft ook niet heilig.
Volgens mij gaat het 'Ikke_Niels' er om dat het overgrote deel van alle mobiele apparaten worden opgeladen met micro-USB. Als je dan rondloopt met een iPhone en je hebt een lege accu en ook geen oplader mee, dan is het veel lastiger om iemand te vinden die er toevallig wel 1 bij zich heeft. Dat is gewoon niet handig, en ik ben het met hem eens als hij zegt dat Apple gewoon niet zo eigenwijs moet zijn.

Daarnaast denk ik dat je zelf gewoon wat zorgvuldiger om moet gaan met je kabels. Ik heb een behoorlijk aantal micro-USB kabels in gebruik gehad en ik heb er nog nooit 1 kapot zien gaan. Kwestie van niet zomaar een kabel ergens in raggen, maar netjes inpluggen zoals het hoort. (Dat ze er maar op 1 manier in kunnen vind ik zelf ook niet handig, moet ik toegeven)
Anoniem: 384777
@paul9996 augustus 2013 11:27
Lijkt mij sterk dat een micro usb connector daar de oorzaak van is.
Dat kan zeker de oorzaak zijn. Ik heb hier ook ooit eens een third party micro usb gebroken en het lag zeker aan die fabrikant want heb het nooit voor gehad met de stekkers voorgehad die je bij je toestellen krijgt.
Micro USB? Waarom zou je überhaupt nog micro-usb gebruiken in hedendaagse telefoons? Micro-usb is de naam micro onwaardig. 10 jaar geleden was het mss nog micro maar vandaag de dag lijkt het wel maxi usb in vergelijking met een lightning stekker. Je kan moeilijk verwachten dat de technologie blijft stilstaan omdat je dan niet verschillende adapters moet gebruiken. Kan je even goed stellen dat het we geen micro usb nodig hebben vermits iedereen wel een pak van die kabels heeft die je in grote apparaten stopt. Apparaten worden nu eenmaal dunner en kleiner en momenteel zijn we dus op een punt terecht gekomen waar zelds micro usb te groot is geworden.

Pas op: als je nog nooit een lightning stekker hebt gebruikt kan ik me best voorstellen dat je de voordelen er niet van inziet. ligtning is gewoon pas heel heel klein en je moet zelfs niet kijken hoe je het in je telefoon steekt. Als ik bijvoortbeeld mijn PS3 controller wil opladen heb ik bijna telkens voor dat ik sta te klooien omdat ik de stekker er ondersteboven wil insteken.
@ Olapola

Heeft u het over een Playstation 3 Dualshock controller? In dat geval denk ik dat u in de war bent met USB-Mini. Een Playstation 3 Dualshock controller (die standaard bij de Playstation 3 wordt meegeleverd) bevat naar mijn weten een USB-Mini poort en geen USB-Micro poort.

Het kan zijn dat uw opmerking omtrent 'maxi-usb' dan ook niet meer op gaat. Voor zover mij bekend is verschillen de formaten tussen Micro-USB en lightning stekkers niet zoveel.

[Reactie gewijzigd door Namba op 6 augustus 2013 21:37]

1) USB-A is geen standaard? Dat eeuwige geneuzel man.
2) Hoezo zou een knock-off µ-USB lader wel automatisch veilig zijn dan? Wordt het probleem daar niet juist groter van?
Het gaat natuurlijk om de aansluiting aan de andere kant, dat USB-A een standaard is zal niemand ontkennen. Lightning is dat echter niet.
Ja dat snap ik ook nog wel. Maar dat eeuwige gehuil dat het allemaal niet standaard is bla bla bla terwijl er al jaren laders worden meegeleverd die zo standaard zijn als maar kan... ik begrijp echt niet waar die obsessie vandaan komt.
Dan heb je vast je hele leven alleen maar Apple-spul gebruikt. Handig he, dat je de oplader van je iPad ook voor je iPhone kunt gebruiken? Zo werkt dat ook voor álle andere telefoons en veel tablets, behalve voor de iApparaten.
De µUSB kabel van mijn Galaxy Ace past prima in zowel mijn Macbook als mijn iPhone- en iPad-opladers.

Niet uitputtend lijstje spullen die ik regelmatig oplaad / voed met een iPhone/iPad oplader:
iPad
iPhone
Galaxy Ace
AA-batterijen (USBCell)
BT headsets Blutrek, Sony & Philips
Flip camera
Noodbatterijen (wederom met USB A uit dus werkt met alles in deze lijst)
Helicoptertje
Sporthorloge
Logitech BT trackpad
Seagate wireless HDD
LED lampje
Hema fietslampjes
etc. etc. etc.

Met de oplader van mijn Ace kan ik dit in ieder geval NIET omdat lang niet alles hierboven µUSB is, en dan heb ik het niet alleen over het Apple spul.

Dus je punt is echt onzin. Het is veel belangrijker dat de oplader met een standaard interface los kan van de kabel, iets dat Apple veel langer doet dan de meeste fabrikanten (nl. sinds de eerste iPod). Dat gemekker hier altijd.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 6 augustus 2013 12:50]

Dat onzin had betrekking op je neerbuigende post hier.

Ten eerste : Volgens mij ben jij het daar in het persoonlijke aan het trekken met generalisaties en aannames over wat ik "mijn hele leven" aan apparatuur heb gebruikt. Totaal incorrect ook nog.

Ten tweede: ik kan veel meer opladen dan alleen de door jou genoemde tablets en telefoons. En dat kan wel met de oplader van mijn iDevices maar niet met de oplader van mijn Galaxy.

En tenslotte, ja het is gemekker. Het gaat nergens over en wordt veel belangrijker gemaakt dan het is. Er zal bij elke telefoon duurder dan twee tientjes gewoon een lader en datakabel (of erger, een lader met kabel eer aan vast zoals bij mijn Galaxy) geleverd worden de komende jaren dus tot een reductie van die rommel komt het echt niet. En dat was wel het doel van de EC hier. Er is geen fabrikant die als eerste negatieve reviews gaat riskeren door de oplader los te verkopen bij een fatsoenlijk toestel.

Intussen hebben zowel lightning als µUSB hun voordelen. Ik vind het wel erg relaxed dat ik in de auto met één kabel data, voeding en audio aansluit. Iemand anders vindt dat niet zo belangrijk. Prima, maar laat de consument zelf kiezen zeg.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 6 augustus 2013 13:27]

Dat heeft niks mee te maken dat de USB laders van derden nog steeds levensgevaarlijk kunnen zijn. micro USB aansluitingen zijn ook USB aansluitingen die een USB lader nodig zullen hebben. Beter lezen ipv meteen te reageren op je negatieve gebvoelens.
Indd! Ik had er van de week nog last van.
Lightning kabel vergeten, lag bij mn collega in de auto. T was weekend en had geen zin om een heel stuk te rijden om het kabeltje op te halen. Ik dacht even snel naar de belcompany te racen om er 1 te kopen, 20 euro!$%^##%^& (oke, het kan misschien goedkoper??)
No-way, dat ik dat ervoor over had en netjes gewacht tot maandag. Maar het had indd sneller gekund met een micro USB ladertje die ik volop op voorraad heb :X
Eerst even tot 10 tellen eer je reageert. Weet je zeker dat jouw redenering klopt? Het mooie van lightening is dat je maar één in- en uitgang nodig hebt voor alle toepassingen. Opladen, video, audio en accessoire ondersteuning. Dit is met USB een stuk moeilijker. Bijvoorbeeld bij een Galaxy S3 en S4 heb je een adapter PLUS een oplader nodig om video uit je hdmi te krijgen. Bij iPhones 4 en hoger heb je alleen de adapter nodig.
Hij heeft anders een zeer valide punt. Apple moet niet zo eigenwijs doen met hun andere opladers, hiermee 'schrikken' ze alleen maar potentiële kopers af. En als je adapter stuk is, mag je de hoofdprijs betalen om hem te vervangen.

Zeker nu de opkomst van Android toestellen zeer hard toeneemt, hopelijk Windows 8 er een beetje door komt, en de verkoop van Apple toestellen afneemt, zullen deze kabels steeds schaarser worden. Waardoor het nóg lastiger wordt om dergelijke kabels te vinden.

En video uit je HDMI krijgen? Er zijn veel meer manieren om te streamen naar een TV. iMediaShare (via Xbox of ps3) bijvoorbeeld. Of als je een smart-tv hebt is het nóg makkelijker. Geen extra kastjes (zoals een Apple TV) nodig, alleen je telefoon + tv (en wifi).
Laat ons lekker met rust, die nieuwe lichting connector werkt 10x soepeler dan zo'n USB geval.
Anoniem: 499360
@B00st3r6 augustus 2013 12:57
Het duurt 2 generaties voor je die lightning stekkers overal vindt. Met de eerste iPod vond je de kabels ook bijna nergens. Met de opkomst van toekomstige Apple producten druk je die overmacht van Android toestellen toch weer zo weg want binnenkort heeft iedereen een iWatch die je natuurlijk met een lightning kabel zal opladen ;)
Raar ? Een geweldige actie waarbij ze sympathiek overkomen maar daarbij wel hun eigen laders verkocht krijgen... (en omdat er waarschijnlijk een grote toeloop gaat zijn, in massa en met grote winsten)

Natuurlijk wel een goede actie maar in België heb je bijvoorbeeld geen Apple Stores, waar moet je dan wel terecht ?
Amsterdam :+ , is ook de enige in NL volgens mij

Edit : http://www.apple.com/nl/retail/storelist/

[Reactie gewijzigd door dragoncry op 6 augustus 2013 09:19]

As je nou goed leest staat er bij iedere Apple retail store *en* bij alle Apple Authorised Service Providers. Dat laatste zijn dus al de Apple-specialist winkeltjes, in iedere stad een paar. Zelfs de mediamarkt store-in-stores etc zijn dat geloof ik al.
Raar ? Een geweldige actie waarbij ze sympathiek overkomen maar daarbij wel hun eigen laders verkocht krijgen... (en omdat er waarschijnlijk een grote toeloop gaat zijn, in massa en met grote winsten)

Natuurlijk wel een goede actie maar in België heb je bijvoorbeeld geen Apple Stores, waar moet je dan wel terecht ?
Officiele Apple reseller Points?
Denk je dat heel Nederland naar de Apple store in Amsterdam rijdt :+
Gaan ze dan ook eindelijk wat doen aan die officiele kabeltjes die binnen een jaar vergaan....

Want iedereen koopt onderhand ook imitatie laadkabels.
Ik gebruik mijn iPod kabel van 5 jaar oud nog steeds zonder problemen hoor...

De kabel die bij de 3G S geleverd was (gister verkocht) is ook niks mis mee.

Hoor het om me heen ook niet, dat die kabels stuk gaan....
Heb je de nieuwe lightening kabel al geprobeerd? Deze is zeker beter. Ik weet niet wat ze gedaan hebben maar bij mij zit er nog geen scheurtje in.
Officiële kabels die vergaan? Ik laat altijd de kabeltjes in de verpakking om dat het kabeltje van mijn iPod zo eentje met een wieltje van lang geleden het nog altijd perfect doet.
haha, nee gewoon elk jaar nieuwe kabels kopen. Anders riskeer je... ELEKTROCUTIE!!
en dat serienummer is om later moeilijk te doen over de garantie als deze defect is?
zoiets als we hebben geconstateerd dat uw ipad gevoed is door een niet officiële voeding...

of ben ik dan te paranoïde?
Dat kan, maar ook een garantie dat mensen geen misbruik maken van de actie.Of criminelen die een idevice gestolen hebben maar de lader niet bezitten.
Of niet meer dan 1 kabeltje per device uitgeven. Je wilt niet dat mensen 30x in de rij staan er vervolgens de kabels weer verkopen tegen de volle mep.
Of criminelen die een idevice gestolen hebben maar de lader niet bezitten.
Lijkt me sterk. Als je het iDevice pikt kun je ook de lader pikken, of desnoods alsnog een 'echte' lader kopen voor 20 euro; in dat geval wordt er ook niet om een serienummer gevraagd.
Lichtelijk paranoïde ja.

Een meer plausibele verklaring voor het serienummer is dat ze willen voorkomen dat sommige mensen hier een handeltje in beginnen.
en dat serienummer is om later moeilijk te doen over de garantie als deze defect is?
zoiets als we hebben geconstateerd dat uw ipad gevoed is door een niet officiële voeding...

of ben ik dan te paranoïde?
En dat gaan ze hoe bewijzen?
Je kan ook voor twee kwartjes een lader van dealextreme te trekken en die linea recta bij een apple store laten omwisselen zonder 'm ooit aan je device hebben gehad. Ze kunnen nooit het bezit van een on-officiele adapter gebruiken als bewijs dat je apparaat met een on-officiele adapter is opgeladen, niet in een rechtszaak tenminste.
Ik heb hier wel eens zo'n chineese lader uit elkaar gehaald maar die dingen zijn levensgevaarlijk.
De helft zit niet goed vast (kon de 2 draadjes naar de fase en nul zo los trekken van de print en de pinnen), aan elkaar gesoldeerd en dan weer losgeknipt en niks aan failsafe erin. Ook worden die dingen zo belachelijk warm dat je ze niet eens meer vast kunt pakken. Stiekem vind ik het dus niet gek dat er dit soort ongelukken gebeuren.

Maar toch zit er een verschil tussen een chineese lader en een chineese lader. Als je inderdaad voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, dan krijg je een enorm slechte lader (inkoop van zo'n lader is een € 0,25). Maar ik heb ook heel erg nette laders in handen gehad waar ook daadwerkelijk goed over de veiligheid na is gedacht alleen deze zijn qua inkoop flink duurder. ( € 1 a €2 dus 4 tot 8 keer de prijs van een goedkope lader).
Maar ondertussen is die 'dure' kwalitafief hoogstaande Chinese lader nog steeds véél goedkoper dan de orginele.

Het is gewoon een feit dat A-merken extreem veel verdienen aan hun accessories. En dat is absoluut niet omdat het betere kwaliteit is.


Het probleem is alleen te weten welke Chinese lader goed is, en welke gevaarlijke rommel is.
Anoniem: 382732
@AHBdV6 augustus 2013 15:18
A-merken worden A-merken doordat ze jaar in jaar uit een goede kwaliteit leveren. Er is geen A-merk dat rommel levert. Het A-merk is dus een soort van kwaliteitsstempel geworden wat no-name leveranciers niet hebben.
In dit geval dus juist wel, de laders van Apple zitten zeer degelijk in elkaar.

Lees een review voordat je conclusies trekt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee