Apple vraagt patent aan op 20V-snellader voor iPhone en iPad

Apple werkt wellicht aan een lader die tot 20V kan leveren aan een iPhone of iPad, zo is op te maken uit een patentaanvraag. De snellader zou de benodigde laadtijd van een mobiel apparaat flink moeten verkorten.

In de patentaanvraag van Apple is te lezen dat een iPhone of iPad via een serieel uart-protocol of een usb-protocol de laadmogelijkheden van de snellader opvraagt. Vervolgens wordt aan de voeding de 'vraag' gesteld of deze in staat is om 20V te leveren. Zo ja, dan zal het mobiele apparaat een bepaalde spanning vragen tussen de 6 en 20V, schrijft PatentlyApple.

Momenteel leveren de laders van een iPhone of iPad een spanning van maximaal 5V. Mocht Apple deze spanning in toekomstige snelladers ophogen tot maximaal 20V, dan wordt de benodigde tijd voor een volledige oplaadbeurt van de interne accu aanzienlijk verkort. Onduidelijk is nog wanneer de patentaanvraag van Apple al dan niet wordt toegewezen en of de fabrikant al concreet aan een dergelijke snellader sleutelt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-05-2014 • 15:30

269 Linkedin

Reacties (269)

269
253
154
8
0
58
Wijzig sortering
Wat is dat? Waarom vraagt Apple een patent hierop?

Ik weet al wie ook zoiets heeft ontwikkeld: Asus.
Ik heb bijvoorbeeld Asus Transformer hier, met een bijzondere lader. De lader toont twee spanningen: 5V en 15V. Ook hier controleert lader of Transformer 15V kan gebruiken. Met 15V / 1.2A laadt Transformer snel op en is in 2-3 uur klaar, zowel keyboard als tablet.

Je kan andere toestellen op lader aansluiten, maar dan krijgt het gewoon 5V/2A stroom. De principe komt dus bijna hetzelfde overeen: lader die hogere spanning kan leveren voor snel laden en standaard 5V voor universeel (langzaam) laden. Een multi-spanning lader.
Dus ik ben bijzonder verrast dat Apple hier nu mee komt.
Heeft Asus niet al patent op? De powersupply is gemaakt door ITE / BAO HUI Science & Technology Co Ltd.

Apple gebruikt 20V ongetwijfeld voor wat sneller opladen, 5V kan dat niet zelf snel, omdat hiervoor veel stroom nodig is. Met hogere spanning kan stroom wel lager, de electronica in tablet zal zelf voor hogere stroom zorgen en daarmee snel laden mogelijk.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 20 mei 2014 18:13]

Ik zal het opvallend vinden als zij dit toegewezen krijgen! Want Oppo heeft al een gelijknamige snellader voor de find 7 en find 7a!

https://www.youtube.com/watch?v=E0tYGQY5luc

https://www.youtube.com/watch?v=EcyOMJSpHAA

Binnen een half uur van 0% naar 75%. Find 7 heeft een 2800 mAh batterij.

[Reactie gewijzigd door Monkeydancer op 19 mei 2014 15:45]

De lader van de Oppo (die trouwens zéér sterk op Apple's laptop laders gelijkt) heeft slechts een output van 5v bij weliswaar 4,5A en geen 20v zoals het patent hier omschrijft.
De aanvraag van het patent gebeurde trouwens vorig jaar al maar is nu nog maar gepubliceerd.
Ach, het patentsysteem is de VS is ook erg vreemd. Tijd dat ze daar wat aan gaan doen. Gisteren op TV was er iemand die een patent had gekregen op spareribs zonder bot. Niemand mag spareribs verkopen zonder bot, alleen de beste man. Overigens had hij ook een patent op de manier om het bot uit het vlees te halen, dat zoiets patenteerbaar is (apparaat, methode) kan in enigsziens inkomen.

Het patent zal waarschijnlijk niet zo zeer gaan om de 5V/20V, maar meer de communicatie/detectie tussen apparaat en lader, omdat het apparaat vraagt om een bepaalde spanning.
Volgens mij is het patent systeem niet gemaakt om alle patenten streng te controleren, daar is geen beginnen aan. Dus je kan wel een patent krijgen, maar er in een rechtszaak ook je gelijk mee halen dat is wat anders, want dan wordt het patent wel volledig onderzocht.
Dat is inderdaad het probleem met het Amerikaanse pantent systeem. Je kunt daar vrijwel alles patenteren, en dan wordt er achteraf bekeken of het patentwaardig was.

Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld Japan, waarbij er vooraf bekeken wordt of iets patentwaardig is.

Beide systemen hebben voor en nadelen... De nadelen van het Amerikaanse systemen zijn duidelijk. Het grote voordeel is echter dat het véél goedkoper is om een patent aan te vragen, omdat er zo weinig extra rondslomp bij komt kijken. En dát zorgt er weer voor dat de 'kleine man' makkelijker patenten kan aanvragen, en niet alleen grote multinationals.
Patent aanvragen is niet zo moeilijk.

Je moet je patent wel actief verdedigen echter. Doe je dat niet, dan is je patent ueberhaupt al waardeloos. doe je dat wel, dan weten we ook gelijk of je patent enig vlees snijdt :)
Leuk dat meneer dat patent heeft, maar dit zal geen stand houden, mocht meneer iemand hier voor gaan aanklagen.
Als de technische oplossing anders is dan maakt dat niet uit, dan hebben ze beide een oplossing gevonden maar anders geimplementeerd, prima patenteerbaar ( sterker nog, dit is wat ze juist willen met patenten, dat bedrijven verschillende oplossingen gaan bedenken )
Oppo gebruikt een aangepaste micro usb aansluiting, de lader kun je niet voor andere telefoons
gebruiken omdat deze 2 extra contacten bezit, de oppo 7 kan wel normale micro usb laders
gebruiken.

Apple laat de telefoon met de lader communiceren zodat deze een spanning tussen de 6 en 29 volt gaat afgeven.
Totaal ander systeem dan dit. Appels en peren. Voor beide kan je patenten krijgen maar het patent voor je peer geldt niet voor een appel.
Sterkte met invoeren, aangezien Europa 1 universele oplader wil.
die wet ligt er nu ook al, tevens is er een afspraak waarin staat dat de consument zelf de batterij moet kunnen vervangen... Imiddels weten we allemaal dat Apple boven de (eu) wet staat want overtreden/negeren van die wetgeving heeft geen consequenties voor ze; dus waarom zou apple zich dan nog aan de wet houden :r

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 mei 2014 15:45]

In die richtlijn staat nu dat de batterij vervangen moet kunnen worden door de eindgebruiker en indien dat niet kan door onafhankelijk professioneel personeel.

Eerst stond er niet specifiek vermeld wie de batterij moest kunnen verwijderen.
Removal of waste batteries and accumulators
Member States shall ensure that manufacturers design appliances in such a way that waste batteries and accumulators can be readily removed. Appliances into which batteries and accumulators are incorporated shall be accompanied by instructions showing how they can be removed safely and, where appropriate, informing the end-user of the type of the incorporated batteries and accumulators. These provisions shall not apply where, for safety, performance, medical or data integrity reasons, continuity of power supply is necessary and requires a permanent connection between the appliance and the battery or accumulator.
Bron: http://eur-lex.europa.eu/...TXT/?uri=CELEX:32006L0066

Later is dit gewijzigd in:
Member States shall ensure that manufacturers design appliances in such a way that waste batteries and accumulators can be readily removed. Where they cannot be readily removed by the end-user, Member States shall ensure that manufacturers design appliances in such a way that waste batteries and accumulators can be readily removed by qualified professionals that are independent of the manufacturer. Appliances in which batteries and accumulators are incorporated shall be accompanied by instructions on how those batteries and accumulators can be safely removed by either the end-user or by independent qualified professionals. Where appropriate, the instructions shall also inform the end-user of the types of battery or accumulator incorporated into the appliance.
The provisions set out in the first paragraph shall not apply where, for safety, performance, medical or data integrity reasons, continuity of power supply is necessary and a permanent connection between the appliance and the battery or accumulator is required.’;
Bron: http://eur-lex.europa.eu/...TXT/?uri=CELEX:32013L0056

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 19 mei 2014 16:40]

Precies, die richtlijn gaat over het kunnen scheiden van afvalstromen. Batterijen zijn niet goed voor het milieu en moeten door afvalverwerkende bedrijven te scheiden zijn van andere materialen. In de handleiding van mijn elektrische tandenborstel staat dat je hem in een plastic zak 24 uur in de vriezer moet doen en daarna met een hamer kapot slaan om de batterij te verwijderen. Dat is volledig volgens de richtlijn en een stuk ingewikkelder dan de batterij van een iPhone verwijderen, vier schroefjes en vijf minuten verder is hij er uit.

Er heeft nooit een wet/richtlijn bestaan die voorschrijft dat consumenten batterijen moeten kunnen vervangen. Dat is een broodje aap verhaal.
Die wet is nu nog niet definitief, en komt pas in 2017. Dus apple staat er helemaal niet boven. Het zal zelfs kunnen dat 1 of andere lobbygroep een ander formaat opdringt aan de EU als ik het goed begrijp. En wie weet zit de huidige wet vol gaten. Je wil dit waarschijnlijk niet horen. Persoonlijk maakt het me weinig uit, de lightning kabels zijn imo veel te duur, maar de kabel niet meer hoeven te orienteren is ook erg handig. Uiteindelijk boeit het me niet, omdat ik toch al tig kabels naar de koperboer gebracht heb; want wat de EU doet is hetzelfde probleem creeren als stroomkabels voor de PC, daar krijg je er op een gegeven moment zoveel van dat je ze wel weg moet donderen (naar de koperboer als je slim bent), dus afval zal er altijd blijven, want telefoon fabrikanten blijven altijd adapters bijleveren.
De lader zal dan ook geen 20V leveren als hier niet om gevraagd word (hoop ik). Dit kan dus prima op een universele lader. Sterker nog, ik hoop dat andere fabrikanten snel hiermee volgen!
Dat gaat nog leuk worden met malware. virusje die altijd om 20v vraagt + apparaat dat max. 5 volt kan hebben gaat nog leuk worden :Y)
Dat gaat nog leuk worden met malware. virusje die altijd om 20v vraagt + apparaat dat max. 5 volt kan hebben gaat nog leuk worden :Y)
Je kan natuurlijk de informatiestromen die de accu en het opladen betreffen éénrichtingsverkeer maken. Anders zou je huidige accu's ook kunnen opblazen of in ieder geval snel waardeloos kunnen maken door ze bijvoorbeeld te overladen. Door het laadsysteem onafhankelijk te houden wordt dit voorkomen.

Overigens zie ik hier wel mogelijkheden voor een Apple vendor lock-in: alleen laders van Apple laden Apple apparatuur met 20V op door een tweerichting challenge-response scheme.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 mei 2014 15:56]

Ja, want die onderhandeling vind ook echt plaats vanuit software die op het OS draait :?

Dat is iets dat gewoon in de hardware / firmware afgehandeld wordt van de controller chip die de betreffende USB/lightning/etc. poort aanstuurt.
Dat is iets dat gewoon in de hardware / firmware afgehandeld wordt van de controller chip die de betreffende USB/lightning/etc. poort aanstuurt.
Pas daarmee op. Een LED van een webcam wordt ook via hardware/firmware geregeld. En dat is niet altijd zo rotsvast als dat het lijkt.
Goed punt, zeker als het in firmware en niet in hardware wordt geregeld dan is er inderdaad nog wel een zeker risico dat die firmware aangepast kan worden.
Dit is al onderdeel van de USB specs sinds juli 2012....
Anoniem: 390875
@iThinkSo19 mei 2014 15:49
Denk dat het probleem gaat worden dat ze dus niet kunnen volgen. Op zich is een negotiated-voltage lader geen probleem. Probleem gaat wellicht worden om er eentje te maken die dus met toekomstige Apple iDingen gaat werken. Dan ga je dus laders krijgen die overal mee werken (maar alleen 5V voor de iDingen), en de Apple lader, die overal mee werkt (+ de 20V voor iDingen), waardoor mensen toch weer eerder een Apple lader gaan kopen, zelfs al kan die universe lader ook gewoon 20V leveren aan elk ander apparaat - en ook Apple iDingen die 20V kunnen gaan vragen aan de universel lader via een firmware updateje.
Sterker nog, ik hoop dat andere fabrikanten snel hiermee volgen!
Vast wel, die hebben dit in no-time gekopieerd ;)
Ik vraag me niet al af hoe het zit met de lader van Asus. Mijn TF101 heeft ook 15V 1.2A nodig en de lader die erbij zit levert dit vermogen. Maar wanneer je hier een ander toestel aan sluit levert de lader een vermogen van 5V 2A waardoor dus ook met de voltage geswitched wordt.
hier heb je een zeer sterk punt. Ik zal namelijk aan het zelfde te denken. want mijn transformer prime stapt ook over naar 15 volt bij het laad proces. Hoe wilt apple dit gaan waarmaken dan als ze hier een patent op krijgen ??
Inderdaad had ik ook met mijn Transformer, snap dan ook niet dat het patentwaardig is om een willekeurig ander voltage te pakken maar wel (zoals het omschreven wordt) een identieke techniek gebruiken...
Ja maar dat is op 15V Apple vraagt het patent aan op 20V
Dat is echt een reeël verschil om een nieuw patent te kunnen toekennen aan Apple.
Dat is echt een reeël verschil om een nieuw patent te kunnen toekennen aan Apple.
Je schrijft dit hopelijk ironisch? In dat geval mist er nog een smiley...

Een verschil in spanning is geen reëel verschil, en mag nooit reden zijn om een nieuw patent toe te kennen.

Sterker, het hele concept is doodnormale engineering, en zou nooit een patent waard mogen zijn. Maar dat geld helaas voor 90% van de tegenwoordig toegekende pantenten in de VS...

[Reactie gewijzigd door AHBdV op 19 mei 2014 17:44]

heb zitten twijfelen over de smiley, was inderdaad ironisch bedoeld, maar vrees dat het Amerikaanse realiteit zal worden.
Vooral omdat het Apple betreft.
De voortrekkerij in de states is enorm
Dat valt nog te bezien of een verschil in laadspanning genoeg verschil is.

Maar heeft Asus dit gepantenteert in de USA?
Gaat het niet meer om de hanshaking?
Toen ik dit las dacht ik.. even zoeken naar een keyword "Asus".
Ik ben hier ook een keer tegenaan gelopen, toen ik de Asus tablet wilde laden middels een usb-verleng kabel. Hiervoor heb je een USB3 kabel nodig.
Asus lost dit probleem dus fysiek op d.m.v. een andere kabel.
Deze USB3.0 kabel heeft aan de Asus kant een van de 3.0 pennetjes aan GND gekoppeld, hierdoor weet de oplader dat hij 15V mag afgeven.
Wel handig om je tablet via een auto accu te laden, want vanaf 12V begint hij al met laden.

Idealiter wil je dit middels intelligentie oplossen en niet voor elk voltage een andere kabel nemen.

Ik vraag me alleen af hoe de accu binnen de tablet worden geladen.
Zijn het meerdere accu's die ipv parallel dan in serie worden geladen?
Of kun je daadwerkelijk accu's laden met een dergelijk groot spannings-verschil?
Ah, ik was al naar deze reactie op zoek want mijn TF300 heeft dat ook. Enige is misschien dat ASUS hiervoor de extra USB 3.0 pennen gebruikt, mogelijk is het een passieve detectie in plaats van en active met een microcontroller in de voeding.

Passief deed Apple ook al heel lang, bij bijvoorbeeld de iPod lader staan specifieke spanningen op de data pinnen waardoor de iPod sneller laden kan omdat apparaat weet dat het een Apple lader is die meer stroom kan leveren.

Daarmee haalde Apple de gedachte van een universele lader al onderuit, een iPod aan een universele lader laad veel minder snel, omdat volgens de USB specificatie de data pinnen zwevend en kortgesloten moeten zijn, waardoor de iPod over gaat op een langzaam aan actie qua laden.

Andersom willen sommige apparaten niet opladen met een Apple lader, bijvoorbeeld de Sony e-readers vertikken het om te laden met een Apple lader omdat de data pennen op de eigenwijze Apple manier zijn aansloten.

Kortom Apple had er altijd al een handje van om de hand te lichten met de USB standaard voor laders en to nu toe zijn ze er nog steeds mee weggekomen...
2 poorten is een optie. Of usb zelf upgraden, zonder dat hij support voor "normale" laders verliest.
Zoals in het artikel te lezen is kijkt de lader of het apparaat de 20 volt aan kan.
Zo niet werkt hij gewoon op de "oude" manier dus hij is 100% compatible met andere devices

Overigens hoop ik wel dat ze het voor elkaar krijgen om hetzefde amperage te houden.
Dan pas is er daadwerkelijk een verhoging van de output in watt (voltage x amperage)
Als ze het amperage delen door 4 en het voltage maal 4 doen is het uiteindelijke wattage even hoog

[Reactie gewijzigd door roger128 op 19 mei 2014 15:38]

Anoniem: 432173
@roger12819 mei 2014 15:42
Dat zal wel de bedoeling zijn aangezien de beperkende factor nu de maximale stroom is die door zo'n usb kabeltje kan...
Kijkend naar niet-Apple apparaten zie je al LiPo of Li-Ion accu's van bijna 4000mAh voorbij komen. Dit soort accu's mogen standaard met 1C (1x de capaciteit in stroom) geladen worden maar veel huidige LiPo's mogen tot 5C geladen worden en sommige LiFe zelfs tot 20C.

2C laden is al bijna een standaard geworden en praat je toch over 8A bij 4.2 volt voltage (6.72A bij 5v) . Gebruik makend van 20 volt en een switching PSU in de Apple device kan je inderdaad dezelfde laadvermogens over een dunne bekabeling gooien met ook het behoud van de kleine stekkers. Je komt dan in mijn rekenvoorbeeld uit op een stroom van 1.7A dat in de buurt van de max 2A laadstroom van sommige USB adapters komt.

Maar zal je dit willen? Snelladen is nooit bevoordelijk voor de levensduur en de veiligheid, grotere stromen kunnen een accucel onstabiel maken met de nodige gevolgen. Zie bv.
http://www.rcnews.net/201...atches-fire-on-racetrack/
Als de accu vervangbaar is, lijkt het me niet zo'n punt. :X
Ik doe liever zo lang mogelijk met 1 accu dan dat ik 'm moet vervangen. :X
Een iphone accu is ook niet echt makkelijk om te vervangen uberhaubt - kost je dik geld,.

nee inderdaad, doe maar lekker langzaam, 4u aan de usb is beter dan 30 minuten, en dan binnen een jaar een nieuwe moeten kopen.
5 ster schroevendraaier, zuignap, schermopwipper - die heb ik niet zo ff 1-2-3 liggen, jij wel?
En het feit dat de schroeven zo klein zijn dat je ze bij 1x wegkijken voor altijd kwijt bent.

En dan natuurlijk de kans dat je iets fout doet en je hem naar een Apple Center moet brengen, waarbij ze zien dat hij door de gebruiker is opengemaakt en de garantie vervalt.

Als je de Accu in 12 maanden moet vervangen zou het voor mij een groot probleem zijn.
Tip: Magnetisch schaaltje bij de Action ;) Raak je schroefjes nooit weer kwijt.
kan je toch kopen, batterij moet je ook kopen. dus ik zie het probleem niet
Ja, dat is behoorlijk veel werk om een accu te vervangen.
Er zijn telefoons daar vervang je een accu met klik kapje los, accu er uit, accu er in, klik kapje dicht.
Aangezien mijn oude iPhone 4 het na al die jaren nog prima doet (nu in gebruik door familie) wil ik best wel wat levensduur inruilen voor een kortere laadtijd. Als de batterij voor mij 2 jaar meegaat is dat voldoende.
Ooit een Lipo zien branden? Dan hoef je niet je accu meer te vervangen maar wel je hele telefoon.
Tegenwoordig heeft een telefoon toch protectie tegen oververhitting van de accu waardoor hij stopt met laden?
> Maar zal je dit willen? Snelladen is nooit bevoordelijk voor de levensduur

Als je een accu opdeelt in meerdere kleine, en die parallel laad ipv in serie, en rust geeft waar nodig, dan kan je heel snel heel veel laden denk ik.
Uiteraard is de stroom die een USB kabel aan kan beperkt. Maar als je een beetje kabel hebt (AWG20 of zo) dan is dat ook al 11A.
Anoniem: 432173
@Maasluip20 mei 2014 16:07
ik heb er geen idee van maar ik denk toch onmiddellijk aan 2 mogelijke problemen:
1. aansluiting moet dezelfde stroom aankunnen
2. gevaar bij contact met de vingers? (of heeft dit enkel te maken met vermogen?)
wattage? gast! ;)

maar on topic, de max stroom die door een kabel kan wordt grofweg begrensd door de dikte van de kabel. Dus ik verwacht dat die min of meer hetzelfde kan blijven. Een 4x zo hoge spanning zou dan betekenen dat er een 4x zo hoog vermogen opgenomen kan worden door de last (in dit geval een iphone/ipad). Waarschijnlijk heb je wel iets meer verlies, aangezien de spanning omlaag gebracht moet worden om te kunnen laden, maar het lijkt mij wel een mooie oplossing voor het probleem van toenemende laadtijden, doordat accu capaciteiten blijven toenemen!
dikte van kabels is voornamelijk afhankelijk van amperage, alhoewel voltage er ook mee te maken heeft. het verhogen van het voltage kan ervoor zorgen dat over de zeflde kabel meer total vermogen ( wattage ) kan.
Vermogen loopt niet over of door een kabel. Vermogen wordt opgenomen door de last, doordat daarover een spanning staat. Door de belasting gaat er een stroom door de kabel lopen! ;)
"waardoor de last aan het einde van de kabel meer vermogen kan opnemen zonder dat de kabel doorbrand" zo goed dan ;)
The term wattage is used colloquially to mean "electric power in watts
Wiki
Toch zouden de termen spanning, stroomsterkte en vermogen hier wel gebruikt mogen worden.
Het gaat toch om de current wat een accu warm maakt, niet alleen de voltage of wattage? Daar bedoel ik dus Amps mee.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 20 mei 2014 02:20]

Pak dan ook even de Nederlandse Wiki:
De SI-eenheid voor vermogen is de watt. Men leest dan ook vaak het formeel onjuiste wattage in plaats van het officieel correcte vermogen.
En dat gebruik komt nou juist door de Engelse term (geldt ook voor voltage en amperage, wat natuurlijk gewoon resp. spanning en stroomsterkte moet zijn). Je vraagt toch ook niet om het kilogrammage als je wilt weten hoe zwaar iets is?

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 19 mei 2014 16:07]

Heeft Kilogram niet meer met massa dan met gewicht te maken? :+
Overigens heeft met het dan wel weer over 'tonnage' bij schepen...

Zou het niet 'electrische spanning' moeten zijn, als je toch pedantisch gaat doen?
Anoniem: 300525
@JAVE19 mei 2014 18:47
kilo geeft de massa aan. Niet het gewicht. Dus ja :)
Massa druk je uit in gram, gewicht in Newton. Strict genomen is kilo een SI-voorvoegsel en geeft aan dat het om een veelvoud van een eenheid gaat. In de volksmond bedoelt men daar doorgaans massa mee inderdaad, maar kloppen doet het niet. Als je van A naar B rijdt zeg je immers ook niet dat de afstand zo veel kilo is :P
Anoniem: 300525
@Bee.nl19 mei 2014 19:51
Nou, eigenlijk is kilo gewoon 1000. Gram is idd massa, gewicht wordt niet alleen daardoor bepaald, hoewel voor het gemak er onder de mensen wel op deze manier gebruik van gemaakt wordt; hoeveel weegt dat? 30 kilogram. Terwijl dit strikt genomen niet juist is, wordt het wel algemeen geaccepteerd.

*edit, volgens mij schrijven we hetzelfde, bedenk ik me nu... .. . 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 19 mei 2014 19:52]

Gewicht is Massa+Aantrekkingskracht van de Aarda pretty much toch?

scratch that, gewicht is gewoon hoe "zwaar" je wordt door de aantrekkingskracht van de Aarde. In de ruimte is dus je gewicht 0 Gram. Maar je massa blijft hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 20 mei 2014 02:27]

Anoniem: 300525
@MrFax20 mei 2014 08:38
Nee, de massa blijft hetzelfde, dus bijvoorbeeld 75 kilogram, of 75000 gram. Je weegt alleen niets vanwege het ontbreken van een zwaartekracht zoals op aarde. Met gram druk je massa uit namelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 20 mei 2014 08:39]

Nu we dan toch bezig zijn: pedant :)
Anoniem: 300525
@.oisyn19 mei 2014 18:46
Nee, maar dat wil niet zeggen dat er geen gebruik gemaakt mag worden van "wattage". Staat gewoon in het groene boekje:

http://woordenlijst.org/zoek/?q=wattage&w=w
Als een woord maar vaak genoeg gebruikt wordt komt het vanzelf in het woordenboek terecht ;) In de natuurkunde gebruik je formeel gezien de termen vermogen, stroomsterkte en spanning. Dat het in de volksmond anders is doet niets af aan de officiele benamingen. Hetzelfde verhaal geldt voor 'kilo' om 1 kilogram aan te duiden. Het is correct Nederlands, maar formeel gezien is het fout.
Anoniem: 300525
@Bee.nl19 mei 2014 20:20
Precies wat ik schrijf dacht ik zo??

"...maar dat wil niet zeggen dat er geen gebruik gemaakt mag worden van "wattage" ".
Al noem je het "kehufhwkrjajbfdjj", uiteindelijk heeft niemand het recht om jou te verbieden een woord te gebruiken. En misschien wordt het populair als je het maar vaak genoeg gebruikt ;). Desalniettemin is het gewoon formeel gezien een incorrecte term en zijn er mensen die je raar aankijken als je een dergelijke term gebruikt. Je kan het met hetzelfde gemak ook wél goed doen.
Anoniem: 300525
@.oisyn19 mei 2014 22:22
Eens!
Eigenlijk lijkt dat heel erg veel op de POE injectors en switches die ik hier net voor mijn neus heb liggen. Variabele aanbieden (on demand) van stroom (V) en vermogen (A) afhankelijk van de hardware.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Gewoon iets ouds in een nieuw jasje.
Volgens mij is het andersom. De telefoon vraagt de power supply voor meer vermogen. Dat is dus het mooie aan de lightning connector, dit soort dingen zijn dan ineens mogelijk.

Zo werkt een Macbook power adapter trouwens ook (nou zo'n beetje). De laptop geeft door aan de power adapter dat er stroom geleverd mag worden. Daarom kan je ook gerust je tong tegen een Macbook oplader houden.

[Reactie gewijzigd door depl0y op 19 mei 2014 21:07]

Als je nu een 5-6V adapter gebruikt dan wordt dit na regeling parallel op een ca 3,6V cel gezet. De maximale spanning van de accu wordt dus bepaald door de lader. Maar je wil meer flexibiliteit qua batterij keuze om allerlei redenen (lagere laadstroom | minder variaties qua accu's etc etc. Dat vereist een omvormer in de ipad of iphone om bv een 7,2 - 9,6 V accu te voeden. Een omvormer wil je niet in je i-device vandaar dat Apple dit extern te doen.
Dan pas is er daadwerkelijk een verhoging van de output in watt (voltage x amperage)
Als ze het amperage delen door 4 en het voltage maal 4 doen is het uiteindelijke wattage even hoog
Tja, of je berekening al of niet goed was, je hebt een nul :z . Dit soort misbruik werd bij ons keihard afgestraft:
Voltage = Spanning uitgedrukt in Volt
Amperage = Stroom uitgedrukt in Ampere
Wattage = Vermogen uitgedrukt Watt

[Reactie gewijzigd door Floor op 19 mei 2014 15:57]

Anoniem: 300525
@Floor19 mei 2014 18:49
Deze woorden zijn bij mijn weten gewoon opgenomen in de Nederlandse taal. Geen idee waarom hier zo moeilijk over gedaan wordt?? :X
Anoniem: 286841
@roger12819 mei 2014 22:57
Nee, zo'n MAVO rekensommetje kunnen ze niet maken 8)7
Net als de Note 3 en S5, was positief verbaast over de move. Opladen gaat super snel en dan heb ik het niet eens over data verplaatsen! :D
Anoniem: 147258
@maartsen19 mei 2014 15:33
zoals velen eerder zeiden; een geforceerde standaard staat innovatie in de weg!
Ben ik totaal niet met je eens... juist op het moment dat er zaken niet anders kunnen of mogen gaat men creatief met de oplossingen om = innovatie.
En een markt zonder geforceerde standaard werkt misbruik in de hand en is nadelig voor de consument en het milieu. :z
Ik vind die Micro-USB standaard anders verdomd handig en USB komt binnenkort met USB 3.1 die ongeveer vergelijkbaar met Lightening is.
Is hij echt handig? Ik vindt het juist een enorm onding, je kan hem niet blind aansluiten , het is altijd goed kijken hoe je hem insteekt, voor docking is hij ook niet ideaal. ( kijk eens naar het aansluiten van een oude TomTom t.o.v de nieuwe met een eigen aansluiting) over micro-USB is wat dat betreft niet erg geweldig nagedacht.
Het wordt tijd dat men de stekkers overboord gooit en dus met de nieuwe aangekondigde aansluiting komt.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 19 mei 2014 18:46]

Zeer waarschijnlijk zal dit ook wel gaan gebeuren, USB is gelimiteerd tot 5 volt, deze aansluiting heeft minimaal 6V nodig.

Als andere merken zullen volgen met nieuwe laadsystemen is de kans aannemenlijk dat uiteindelijk de micro-USB tot het verleden gaat horen.
Dat iets handig is wil niet zeggen dat het gerechtvaardigd is het te verplichten.

Ik vind schoenveters ook handig. Maar ik wil niet dat de EU verplicht dat elke schoen ze heeft.
Ik bedoel meer dat het handig is dat alle mobiele apparaten dezelfde aansluiting hebben. Dat bespaart verwarring en moeilijkheden.
Weet ik, maar mijn punt blijft: dat iets handig is wil niet zeggen dat je het dan maar moet verplichten.
Anoniem: 327719
@TMC19 mei 2014 18:01
Nee 10 soorten verschillende schoenveters is de oplossing.
De micro USB stekkertjes zijn ronduit ruk tov lightning tof zelfs de oude apple 30 pins. Ik heb altijd het idee dat mn complete mainboard van mn telefoon meekomt al ik de laadkabel er uit trek. Vandaar dat ik mn S4 maar draadloos oplaad.
Je moet ook het stekkertje er recht uittrekken. Mijn S3 mini en kindle zijn nog steeds heel. Vorige telefoons hadden allemaal een stom stekkertje waar ik maar een lader van had liggen.
Patenten heb ook zo zijn problemen, een slimme vooruitgang voor x jaar opslot zetten zodat het niet als standaard gebruikt kan worden.
Als je een licentie afneemt mag je gewoon ook gebruik maken van de techniek.

Een patent betekent niet 'Niemand mag dit gebruiken', maar 'Niemand mag dit zonder toestemming van de patenthouder gebruiken'.
Dat schijnt iedereen nog wel eens te vergeten...
Klopt maar hoe groot schat jij dat een gepatenteerd product word verkozen als standaard als er ook gewoon vrije alternatieven zijn?
Of denk je dat Apple die licenties gratis geeft?

[Reactie gewijzigd door beun92 op 19 mei 2014 17:39]

Ik schat die kans wel groot in. Zie bijvoorbeeld GIF & JPG tegenover PNG, of mp3 tegenover Ogg-Vorbis.

Waarom zou Apple de licenties gratis moeten weggeven? Dat doen andere licentiehouders ook niet met gebruikte standaarden.
Dan moet een bedrijf wel licenties willen afgeven.
Tot nu toe zijn er bar weinig Apple patenten in licentie gegeven, waardoor dit hele verhaal gewoon niet opgaat.
De standaard is niet geforceerd door de EU.

De bedrijven hebben alle tijd gekregen om iets te verzinnen. Apple lag dwars, of andere wilde niet met Apple samen werken.

In het kort heeft de industrie hier zelf om gevraagd.
nieuws: 'Fabrikanten moeten vanaf 2017 verplicht universele telefoonoplader meeleveren'
Een commissie van het Europees Parlement is met de Raad van de Europese Unie overeengekomen dat fabrikanten in de EU verplicht een universele lader moeten leveren bij mobiele telefoons.
Is dus wel geforceerd door de EU.
Lek dat linkje, maar daarbij vergeet je even dat dit al heel wat langer speelt en de EU dit 5 jaar geleden al gevraagd heeft.

Dat je het dan negeert tja dan moet je daarna niet gaan zeuren.
Ik snap niet wat je bedoelt. In mijn linkje staat duidelijk dat de standaard een verplichting is van de EU. Nu heb jij het ineens over 'vragen'? Wat heeft de EU gevraagd? En hoezo is dat relevant? Wat bedoel je nou eigenlijk? :?

[Reactie gewijzigd door TMC op 19 mei 2014 16:20]

Dat de EU een universele lader verplicht, echter niet welke (nou ja nu wel). Maar dat wil niet zeggen dat de standaard geforceerd is.

Wel dat een standaard geforceerd is. Dat is een heel groot verschil.
Ik vind dat geen groot verschil maar een detail.

Maar ik snap ongeveer wat je bedoelt denk ik.
Ze hebben 5 jaar land de tijd gehad om zelf met een idee op de proppen te komen, ze waren echt geheel vrij in de ontwikkeling daarvan. In eerste instantie hebben de meeste uit gemak voorlopig voor micro-usb gekozen omdat het toch al vrij veel werd toegepast, maar wel wetende dat het geen toereikende standaard zou zijn voor de toekomst. In die 5 jaar is er verder geen enkele standaard naar voren gekomen waar alle fabrikanten zich achter wilden scharen, geen wil tot samenwerking tot een standaard. Ja een aantal zijn voor zichzelf bezig geweest zoals Apple, werkt allemaal prima voor hun eigen producten maar de rest wil niet mee omdat ze niet mee hebben mogen denken.

Dan vind ik het juist een goede zaak dat dit na een zeer coulante periode van 5 jaar best wel doorgedrukt mag worden... wie niet horen wil moet maar voelen... met het resultaat dat waarschijnlijk helemaal niet blij gaat zijn. Yipee! Weer een 'overwinning' voor de consument... wat maken ze toch graag producten voor ons 8)7 Juist bij dit soort zaken toont de industrie de ware aard, ze blijven liever vechten met elkaar om de beste te zijn dan een goed plan te smeden wat niemand in de weg zal zitten en de consument het voordeel mee kan doen.
Waarom is er überhaupt een periode van 5 jaar? Wat is er coulant aan dingen verplichten? Dat is niet coulant, het is nog steeds een grove inbreuk op de vrije markt.

Ongelofelijk hoe extreem-links Tweakers soms zijn terwijl het internet en techniek over het algemeen gevormd worden door liberale principes.
Wat heeft politiek hier nou weer mee te maken? Ik vind het persoonlijk namelijk wel handig als ik met 1 soort kabel alle mobiele apparaten kan laden en/of kan aansluiten op mijn pc/laptop. Doe eens ff rustig en besef je dat dit puur is om 'ons' als consument niet op te zadelen met tig verschillende laders, totaal niet politiek gekleurd... verdiep je eens in de content.

extreem-links liberale tweakers... 8)7 waar haal je het vandaan?

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 19 mei 2014 19:45]

Politiek heeft hier alles mee te maken, aangezien het een politiek besluit is. De markt willen verstoren en bedrijven dingen verplichten omdat je iets niet 'handig' vindt is een (vind ik) extreme vorm van bemoeienis die je niet moet willen.
Vrije markt moet je niet hun eigen gang laten gaan. Zou dat gebeuren, zaten we nu met een berg stroomaansluitstekkers die niet compatible zijn met onze huidige stekkerdozen. Ongelofelijk dat er mensen zijn die het toch anders, lastiger en slechter willen.

Dankzei die "extreme vorm" uit het verleden kunnen we nu, gelukkig maar, overal, in elk huis, zo onze elektronica aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 20 mei 2014 09:16]

De markt kan prima zelf standaarden bepalen, ook al denk jij van niet. USB, bluetooth, wifi: allemaal standaarden die de markt bedacht heeft die ten gunste zijn van de consument. Nu heeft elke telefoon toch ook micro-USB? Heeft de EU niks voor hoeven doen. Oké, de iPhone is anders, maar toen Nokia nog zat te prutsen met voor elke telefoon een andere oplader, had Apple al de 30-pin connector in zwang geroepen die het zo'n 10 jaar heeft uitgehouden, ook daar was geen dwang bij nodig.

Jouw voorbeeld van stekkerdozen is niet relevant aangezien het (1) een heel ander product is en (2) het helemaal niet zeker is dat er zonder 'dwang' overal andere stekkerdozen zouden zijn.

Het is zeer merkwaardig hoe veel Tweakers meteen van alles willen gaan verplichten en dwingen omdat het 'handiger' is (daarbij de nadelen uit het oog verliezend).
Wel zeker relevant. Stekkers en stekkerdozen zijn 100% compatible. Het is btw slechts 1 voorbeeld. Zo zijn er nog honderden.

De markt kan bijna helemaal niets alleen. Laat je het totaal vrij, word het een dikke chaos. Het is merkwaardig dat jij daar blind voor ben.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 20 mei 2014 17:21]

Het is merkwaardig dat jij blind bent voor mijn argumenten. Er zijn talloze standaarden te bedenken die door de markt bedacht zijn, ik noem zelfs enkele voorbeelden, en jij negeert deze gewoon. Net zoals met de stekkerdozen, ook daar negeer je mijn argumenten en zeg je gewoon 'het is wel relevant, punt'. (Die zin 'ze zijn compatible' voegt niks toe, daar is het nou eenmaal een standaard voor, om compatible te zijn).
Daar waar het mis gaat, is er een overheid nodig om bij te sturen.
Precies. Maar het gaat nu niet mis.
Dat is jouw mening }>
Nee, dat is een feit. 99% van de telefoons heeft micro-USB, zonder dat de overheid daar iets mee te maken heeft gehad. Dan gaat het toch niet mis?
Zeg ik dat dan ? O-)
Het enige wat men nu bereikt heeft, is dat de fabrikanten vrijwel allemaal een lader meeleveren met een usb-ingang.

Wat imo praktischer is, dan een vast snoer uit een lader
( kabels gaan minder lang mee dan de fysieke oplader )
Gaat om de aansluitmogelijkheid, niet zozeer om hoe snel die kan opladen. Een verloopstekkertje meeleveren is dan genoeg

[Reactie gewijzigd door Saven op 19 mei 2014 15:33]

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn het zou ook door de EU worden geregeld dat eens in de 5 a 7 jaar een standaard wordt gekozen, waarbij deze standaard gewoon door de industrie wordt aangeleverd.

Tevens is de laadstandaard van usb 3.1 meer dan genoeg voor het gros van de gadgets (van 5w to 100w).
succes met 100W op 5V, dan moet er 20A door je kabel lopen, wat betekent dat je kabel nog dikker wordt dan installatiedraad.

Het voordeel van een hogere spanning is dat je meer vermogen kunt leveren, zonder bizar hoge laadstromen te krijgen, waardoor je de kabels en connectoren om een normaal formaat kunt houden.

Zou het geen idee zijn om gewoon het USB protocol te gebruiken voor de onderhandeling tussen het device en de lader? Als een of beide devices het protocol niet ondersteunen, gedraagt de lader zich als een domme USB lader, maar als ze een hogere spanning (en eventueel hogere stroom) overeen kunnen komen, dan gebruiken ze die. Zo blijft het perfect backwards compatible.
USB PD werkt dan ook op 20V.
USB moet nog met een omkeerbare stekker komen bijvoorbeeld, terwijl Lightning dit al 2 jaar heeft.

Het is leuk dat de EU dit soort dingen opdringt, maar de open standaarden zullen altijd enige jaren achterlopen op innovatieve bedrijven.

Wel grappig trouwens. Een reactie -1 geven en vervolgens tientallen reacties. Zo ongewenst was het dus niet ;)
USB 3.1 kan maximaal 2A leveren bij 5 volt, dan kom je op een maximaal vermogen van 10 Watt. En 2 A door een dun kabeltje over 1,5 meter (3 meter retour) zal ook nog wel wat verlies geven.

Bron
En waarom niet in plaats van fabrikanten een bepaalde technologie op te dringen (terwijl diezelfde fabrikant een andere technologie heeft ontwikkeld die al dan niet beter is) gewoon de fabrikanten vragen om GEEN lader meer mee te leveren? Slechts als de klant eentje nodig heeft kan hij er dan eentje aankopen?
Nu lossen we het hele probleem niet op van een grote hoeveelheid extra laders die ergens liggen stof te happen de kast.
Sterker nog, al die laders die nu nog geleverd worden en al geleverd zijn, zijn straks misschien wel nutteloos agv de invoering van een nieuwe standaard die niet compatible is met de huidige laadsnoeren.

Kunnen ze allemaal de prullenbak in.

Het zou idd beter zijn om een laadkabel optioneel te maken.
En gelukkig maar, want wie zit op een inferieure USB aansluiting te wachten als je een innovatieve Lightning connector hebt?
Ik. Omdat je voor USB gewoon genoeg mogelijkheden hebt voor verloopjes etc en bij lightning niet. Ik probeerde een *certified* (anders doen ze het dus niet) zwarte 30pin naar lightning te vinden en dat bestaat gewoon niet... heel irritant :|

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 19 mei 2014 15:51]

Een probleem voor Micro USB is dat je het niet kan gebruiken om zaken als tablets op te laden. Tablets gebruiken geen Micro USB omdat er gewoon weg te weinig prik over de kabels gaat. Apple heeft er voor gekozen om dezelfde kabel te gebruiken voor al hun devices. Wat de EU heeft gedaan is een inferieure techniek gekozen ... Maar ze zouden Apple ook kunnen dwingen om of hun Lightning connector vrij te geven, of anders verplichten MicroUSB op hun devices aan te brengen ... en dan hopen dat Apple voor de eerste optie kiest.
Mijn Tablet Z gebruikt toch echt gewoon microusb om te laden... Zit wel een USB adapter bij die 1.2A kan leveren, maar verder is het gewoon microusb connector.
Mijn transformer kan ook µUSB gebruiken om op te laden.
echter Als je deze ondertussen toch gebruikt zal je merken dat hij nog steeds ontlaad, maar wel trager.
om op te laden moet hij inderdaad volledig uit staan.
Maar het kan.
Mijn Dell Venue 11 Pro met een core i5 doet het ook "maar" met een micro usb hoor..Het inderdaad wel zo dat als ik mijn telefoon lader erop aansluit, dat het een eeuwigheid duurt voordat hij opgeladen is, maar opladen doet ie wel...Met de normale micro usb lader van Dell zelf gaat het gewoon snel...daar ligt het dus niet aan...
Tablets gebruiken geen Micro USB omdat er gewoon weg te weinig prik over de kabels gaat.
Huh, ik heb de afgelopen jaren vier tablets gehad (Android, Blackberry en Apple) en die hadden allemaal USB laders?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 mei 2014 16:45]

Er gaat net anders precies zoveel stroom (2A) mijn iPad 2 in als dat er over micro-USB in mijn Blackberry ging.
waarom persé een zwarte als die gewoon in het wit bestaat ?

http://store.apple.com/be...c412b715b36d17704f4bea9e6
Ik zeg toch dat ik een zwarte wil en geen witte.

Zwarte iPad, zwarte kabel, zwarte MIDI-controller, witte adapter? Echt heel lelijk... Apple kan iPhones en iPods maken in diverse kleuren maar verder is alles wit, hoe treurig :{

Als je er om vraagt op hun customer forum dan verwijderen ze je post en als je ze erover mailt dan krijg je nooit een reactie, wat een bedrijf is het toch ook.

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 19 mei 2014 16:20]

Zo dit is wel een van de ergste problemen waar ik ooit van gehoord heb.
Wel erg als er aan de achterkant van je DJ controller een witte kabel loopt ja.
Het is geen drama, het geeft de bekrompenheid aan van Apple en hun gesloten systeem. Overigens gaat t niet om n kabel maar n adapter die aan de iPad hangt. Als ik voor 1000€ spullen koop (iPad&controller) mag je toch ook verwachten dat t er netjes uitziet imo maar dat kan dus niet bij Apple ondanks dat ze claimen zo op design te zijn.
Namaak dus werkt niet... heb er al meerdere geprobeerd.
Ik zag: Gat in de markt. Makuh!
Totdat Apple het moet gaan goedkeuren.
De eerste die het doet moet ik nog vinden.
Wellicht dat je het zo kan oplossen? Korte USB naar Lightning en dan op de USB poort je reguliere 30-pin kabel?

http://www.startech.com/C...ightning-Adapter~USBUBLTB
die 30 pin ondersteunt dat niet helaas, bewijst waarom ik liever usb heb ipv een aansluiting van 1 fabrikant.
En gelukkig maar, want wie zit op een inferieure USB aansluiting te wachten als je een innovatieve Lightning connector hebt?
Ik heb hier een mooie lightining connector liggen, maar toch kies ik voor USB- microUSB

omdat mijn telefoon nu eenmaal graag via een standaard micro-usb wordt opgeladen
Dus jij hebt een lightning naar USB connector gekocht om je telefoon met een standaard USB te kunnen opladen? Dat zou raar zijn.
Maar die prachtige USB connector is er ook in vele smaken en heeft nadelen t.o.v lightning. Als je een recente iPhone, iPad en iPod hebt, heb je aan 1 kabeltje genoeg. Makkelijker kan niet,
Micro USB is weer niet ideaal voor tablets ( velen hebben ook afwijkende aansluitingen) omdat het niet voldoende stroom levert om vlot te kunnen laten.
Anoniem: 327719
@OkselFris19 mei 2014 17:57
Als je een recente iPhone, iPad en iPod hebt, heb je aan 1 kabeltje genoeg. Makkelijker kan niet,

En dit is hetzelfde met een recente tablet en telefoon, Micro USB.

Die afwijkende zijn uit het jaar 2010 waarschijnlijk. Laat mij maar eens een plaatje zien waarop een afwijkende aansluiting zit van een recente tablet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 327719 op 19 mei 2014 17:58]

Waar dat het geval is zal je nu zitten met de mix van usb 3 en usb 2 connectors. (USB 2 levert binnen de specificaties te weinig stroom om een tablet vlot te kunnen laden)
USB is een leuke standaard, maar wel een rommeltje met aansluitingen.
Het zou ook een verademing zijn als ze met de nieuwe connector komen. De connectors van Apple zijn bepaald niet onzinnig en hel begrijpelijk dat ze een andere kant uit zijn gegaan.
Waar dat het geval is zal je nu zitten met de mix van usb 3 en usb 2 connectors. (USB 2 levert binnen de specificaties te weinig stroom om een tablet vlot te kunnen laden)
USB is een leuke standaard, maar wel een rommeltje met aansluitingen.
Het zou ook een verademing zijn als ze met de nieuwe connector komen. De connectors van Apple zijn bepaald niet onzinnig en hel begrijpelijk dat ze een andere kant uit zijn gegaan.
Huiswerk doen ?

Mijn telefoon laadt op op een USB lader, USB A -> microusb
De lder heeft een 5V 2A uitgangsspanning, en levert voldoende om mijn telefoon volledig op te laden in een klein anderhalf uur.

De Nexus7 (2013) heeft eenzelfde kabel, lader en laadt vol in 2 á 3 uur

Wat ik veel irritanter vindt, is het geneuzel om een ipad op te laden, want de ene adapter is 5V1A, de volgende is weer 5V2A.
dan heeft de iphone 4 van de oudste weer een andere aansluiting dan de iPad AIR ...

lekker makkelijk, er slingerden hier 3 verschillende laders rond, tot ik een tweetal (Samsung & Asus) 5V2A laders kreeg, waar al die losse snoeren in gedaan worden, zonder dat er een ipad ging klagen over "onvoldoende capaciteit - laad niet op"

Leuk, zo'n lightning, maar te duur om als extra erbij te kopen, en "verloopstukjes" zijn niet praktisch !

Over handig onhandig kan je hele blogs vullen, maar in mijn hele "carrière" heb ik nooit problemen gehad met een microusb stekker, die niet zou passen o.i.d
Niemand. Gelukkig zitten we niet in deze situatie ...
Nee dat zijn we niet. Inferieur en innovatief is namelijk niet correct gebruikt.
Er is nog helemaal geen connector gekozen (als het hele verhaal door gaat tenminste).

Plus dat er waarschijnlijk gekozen wordt voor een nieuw soort usb aansluiting. Die wordt ergens deze zomer uitgerold. Dat is een nieuwe usb 3.0 stekker die ook op beide manieren ingestoken kan worden (het pluspunt van de lightning connector)
Je haalt wat door de war, de USB wil één universele stekker, niet één universele lader.

De flame naar Apple-gebruikers is verder onnodig en een beetje zielig.

[Reactie gewijzigd door TMC op 19 mei 2014 16:06]

wat is het probleem dan ? als een ander apparaat niet om de 20 volt vraagt dan zal deze lader braaf op 5 volt verder gaan...
zou het niet kunnen dat ze het net daarom doen?
want welke iphone gebruiker zou niet de kans nemen om even heel snel hun telefoon op te laden en dan kan het zijn dat de consument zou kunnen gaan klagen en dat europa het dan wel moet toelaten?
En daarom ook de reden dat 1 standaard niet alleen voordelen heeft maar ook zeker nadelen. Al hoeft dit niet een probleem te zijn want zoals al aangegeven in het patent, er wordt gekeken of de lader dit ondersteund. Als je een dumb lader aan hangt dan is er geen communicatie en zal hij er dus ook niet om vragen.
Makkelijk: micro-usb->lightning adapters zijn al geruime tijd verkrijgbaar. Apple kan altijd ervoor kiezen om ze mee te leveren als Europa druk gaat uitoefenen.
Zoals ASNNetworks zegt, volgens mij gaan ze gewoon hun lightning connector upgraden of weer iets nieuws verzinnen, op het moment voldoen ze aan de EU eis d.m.v. die lightning -> micro USB adapters... dat zal dus zo blijven behalve als Europa idd druk uit gaat oefenen.

[Reactie gewijzigd door xaho op 19 mei 2014 16:16]

Het zou zomaar een gegronde reden kunnen zijn om niet aan die Europese universele oplader te hoeven voldoen.
(Ik zie bv een Tesla ook niet aan een micro-usb opgeladen worden ;) )
De EU wil een universele lader, tenzij er een reden is waarom men dit niet in het product kan stoppen. In dit geval: met een universele lader kan ons product niet snel genoeg laden zoals geadverteerd, waardoor er een productafbreuk is door de universele lader.
Vandaar dat Apple lightning heeft...

(Wat trouwens een verademing is tov microusb)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 19 mei 2014 19:07]

Waarom gebeurt dit überhaupt al niet langer? Er komt toch 220V uit het stopcontact? Waarom dan niet onmiddellijk een klein tiende daarvan richting telefoon sturen in plaats van de al jaren courante 5V? Als het de laadtijd ten goede komt, lijkt mij dit enkel een voordeel :)
Omdat de batterij het ook leuk moet vinden om zoveel Volt om z'n oortjes te krijgen.
De batterij krijgt dit niet voor z'n oortjes, maar de laadelectronica in het apparaat moet het wel kunnen verwerken. Er wordt eerst omlaaggetransformeerd, zodat er meer stroom naar de accu kan door een dun, standaard draadje en dito stekkertje.
dat is slechts 1 componentje extra.
zo erg is dat niet hoor.
Een DC-DC converter voor enkele tientallen Watts is wel meer dan 1 componentje. Dat past niet op een chip namelijk.
zei ik ergens dat het op een chip past ?

ik dacht 1 component , is een wezenlijk verschil.
Nee het past niet op een chip vooral niet wegens de heatsink.
Maar is wel redelijk simpel weg te werken in veel ontwerpen.
Als zou ik het niet in m'n BT headset willen, dat is ook waar.
Gaat de kwaliteit van de accu niet sneller achteruit als je deze meteen hoger voltage oplaad?
De laadspanning zal met deze techniek niet veranderen. Het gaat om de spanning waarmee de energie van lader naar apparaat getransporteerd wordt. Die zal het apparaat vervolgens moeten omzetten naar een bruikbare laadstroom, afhankelijk van het soort accu dat geladen moet worden.

Vergelijk het met het gebruik van hoogspanning om stroom van de centrale naar de wijk te brengen. Die wordt ook niet 1:1 doorgegeven aan jouw stopcontact :P
Interessant! Thanks voor de opheldering.
Een USB poort geeft maar 5V.
Heeft dat niet te maken met de batterij die dat niet aan kan?
Zonder nieuwere technologie in batterijen is 20v ongeloofelijk slecht voor de levensduur van de batterij. (als ik er vanuitga dat het li-ion gebaseerd is)

Ik neem aan dat dit patent niet "morgen" in gebruik zal worden ;)

[Reactie gewijzigd door egnappahz op 19 mei 2014 15:46]

Waarom gebeurt dit überhaupt al niet langer? Er komt toch 220V uit het stopcontact? Waarom dan niet onmiddellijk een klein tiende daarvan richting telefoon sturen in plaats van de al jaren courante 5V? Als het de laadtijd ten goede komt, lijkt mij dit enkel een voordeel :)
Je beseft dat 220V AC is en 5V DC?
Moet ook nog en beetje veilig he? Dus je hebt al galvanische scheiding nodig, ander kost het te veel klanten en kan het je goede naam wel eens lelijk verzieken :)

Daarnaast wil je ook dat het nog en beetje efficiënt gaat. Stel je takt rechtstreeks 23 volt af van de 230v (nee 220v is het al lang niet meer, is in Europa gestandariseerd. Daarom is het 230, dat is het midden tussen de twee oude spanningen in Europa, 220 en 240, echt een compromis (plus dat oude bestaande 220 en 240 volt spullen prima werken op 230 volt, dat ook...)).

Ok, 23v dus van de 230v met een laadstroom van b.v. 1 Ampere. Dat is 23 Watt vermogen. Alleen het net met die 230v moet wel die 1A wel leveren, want het was rechtreeks gekoppeld. Dus het net levert een vermogen van 230 Watt voor de 23 Watt die jij wil verbruiken voor het laden. De overige 207 Watt gaat dan omgezet worden in warmte. Misschien leuk 's winters, maar we waren net van de gloeilamp af en nu dit...

Kortom, werkt niet...
Hoe werkt dit bij de Note 3? Die laadt ook sneller dan regulier op...
Die heeft hetzelfde meganisme als bij tablets. Een usb output van een PC is 5v 0.5A een telefoonlader in stopcontact is vaak 5v 1A en tablets hebben vaak 5v 2A. Dus de note 3 zal gewoon om kunnen gaan met een hoger amperage.
Een USB poort in een PC is overigens niet per se 0.5A. Net zoals losse laders hogere stroomsterktes kunnen ondersteunen, zijn er inmiddels ook uitbreidingen op de USB standaard om dat in poorten in PC's en laptops toe te passen.
Nee, dat is niet zo. Elke USB versie heeft zijn eigen stroomsterkte:
USB1: 0.1A
USB2: 0.5A
USB3: 0.9A

De USB2 poort zal dus nooit meer dan 0.5A leveren.
De USB2 standaard is inmiddels uitgebreid met Battery Charging Specification 1.1 en later Battery Charging Specification 1.2. Waarmee het wel degelijk mogelijk is om meer dan 500mA uit een USB 2.0 poort te trekken.
The USB Battery Charging Specification Revision 1.1 (released in 2007) defines new types of USB ports, charging ports. … Two types of charging ports exist: charging downstream ports (CDP), supporting data transfers as well, and dedicated charging ports (DCP), without data support. A portable device can recognize the type of USB port; on a dedicated charging port, the D+ and D− pins are shorted with a predetermined resistance, while charging downstream ports provide additional detection logic so their presence can be determined by attached devices

The USB Battery Charging Specification Revision 1.2 (released in 2010) … several changes are made and limits are increasing including allowing 1.5 A on charging downstream ports for unconfigured devices, allowing high speed communication while having a current up to 1.5 A, and allowing a maximum current of 5 A.
Inderdaad, dat zijn specifieke battery charging usb poorten. Ik heb die nog nooit in een computer gezien, jij wel?
Two types of charging ports exist: charging downstream ports (CDP), supporting data transfers as well,
Wat moet je met een poort waar ook data overheen kan, behalve in een computer?
Zie het volgende document van HP voor een voorbeeld van een PC waar een dergelijke poort op zit: http://h20195.www2.hp.com/V2/GetPDF.aspx/4AA4-8581ENW.pdf

En dat is echt niet de enige.
Mijn iMac of Macbook gooit er keurig 2.1 ampere uit als dat nodig is (iPad)
In mijn HP Elitebook 8570p zit een USB poort met power charging logo.
Ach ja, ampère is er natuurlijk ook nog :)
dat is USB 3.0 ipv 2.0
Daarmee verschilt de voltage toch niet? Of is enkel de doorvoer van USB 3.0 beter en is de adapter gelijk gebleven?

Edit: zie reactie ShittyNL

[Reactie gewijzigd door minimdrietekens op 19 mei 2014 15:46]

Ik heb een Note 3 met een DX.com 2.1A ladertje van 3 euro dat mijn telefoon in minder dan 3½ uur van 1% naar 100% jaagt.
Okay, wat is hier zo uniek aan? Elektrische auto's met snellaad-functionaliteit hebben dit al een tijdje.
De stekker om die auto's op te laden past niet in een telefoon.
Tja dan mogen anderen dit dus 1:1 gebruiken met een andere stekker?

Volgens mij gaat het om de techniek die ze gebruiken en niet om de stekkertjes zelf...
Daarom kon ik mijn telefoon niet opladen gisteren! Bedankt!
Het gaat niet om wat je er functioneel mee kan maar de manier hoe apple het implementeerd, en er is niks verkeerd aan om dat te patenteren. Wil je het ook, dan zul je een andere manier moeten bedenken of een licentie nemen als ze dat aanbieden.
hebben ze niets geleerd van het ontploffende iphone/ipad batterij verhaal
waarme ze massaal 3rd party laders omruilen tegen (korting) op hun eigen laders

hoe hoger het voltage hoe sneller de batterij oplaad, hoe minder snel mensen in de gaten hebben dat de batterij vol zit, waarna deze gaat opwarmen, opzwellen en mogelijk ontploffen

(samsung geeft zelfs zonder enig argument over de verkoper, een nieuwe batterij, [zelf dit probleem met een opzwellende batterij gehad, duurde maar 3 werkdagen voordat ik een nieuwe had])
Als de batterij vol is wordt er gewoon gestopt met opladen (hoogstens druppelladen, dus telkens weer naar 100% brengen als hij een beetje vervalt).
Een batterij die volgeladen is stopt met laden.
Huh, ik meende toch echt dat mn officiele iPad lader 10v is ipv 5v. En dat merk je ook behoorlijk goed in de praktijk.
Geen volts, maar watts ;). Heb er hier eentje naast me liggen; hij is gewoon 5V, maar op 2A, waardoor je dus 10W krijgt.
Anoniem: 592635
@Evest19 mei 2014 19:56
Die A staat niet voor watt maar voor ampère.
Ah kijk, dat maakt het een stuk duidelijker op :) Haal de Volts, Watts, Amperes en Ohms altijd door elkaar.

Maar t klopt dus wel dat mn iPad lader sneller laad dan mn iPhone lader? Anders heb ik het gevoel dat ik gek aan het worden ben :P
Hoe meer vermogen, hoe sneller je laadt inderdaad. Zit natuurlijk wel een limiet aan hoeveel vermogen je apparaat trekt - op een gegeven moment kan je accu (of je kabel) het niet meer aan. Maar dat je iPhone op een iPhone lader minder snel laadt dan op een iPad lader dat klopt ;)
Nee dat klopt niet. Je iphone bevat het laadcircuit en vraagt gewoon 1A. Je mag laders aansluiten die 100A kunnen leveren, je telefoon zal slechts 1A vragen.

Waarom lijkt het dat een ipad lader van 2.1A dan toch de sneller te laden dan een iphone lader van 1A? Omdat je telefoon actief blijft tijdens het laden en dus soms meer zal verbruiken dan de lader kan leveren. Een iPhone lader zit al zijn maximum te leveren dus zal het opladen vertragen, een ipad lader daarentegen kan wel wat extra leveren om aan de 1A te komen.

Zet je telefoon in airplaine modus en je zal zien dat hij evensnel oplaadt met iphone lader als met de ipad lader.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 19 mei 2014 22:49]

Leuk verhaal maar klopt niet, een iphone laadt wel degelijk sneller op met een iPad lader, ook bij niet gebruik .... Gelijktijdig.
Uhm aval0ne heeft gewoon gelijk, de iphone vraagt max 1A, al geef je hem 2A hij zal 1A gebruiken. Net als dat jouw lamp niet feller gaat branden omdat hij opeens (lol) 16A wegtrekt....
De iPhone vraagt gewoon meer dan 1A als dat beschikbaar is...
Je kunt hoog en laag springen, maar mijn iPhone is ook sneller op een 10 of 12 watt lader.
Nee de iPhone vraagt max 1A, leuk dat jij denkt dat jouw iPhone sneller oplaad maar het is gewoon niet zo. Punt.
Verdulleme nog aan toe. Hij zit inderdaad op 1A. (even gecheckt met systeeminfo op OS X)
Maar ik weet wel 100% zeker dat hij sneller oplaad met de grotere lader... wellicht dat de kleinere lader iets minder dan 1A geeft (door verliezen ofzo)
Ik heb hier een externe usb lader die 2.1A levert, iPhone trekt maar 1A (laad op met +-850mA)

Geloof mij nou maar, iPhone neemt niet meer 1A, er is niets mis met een iPad oplader te gebruiken, maar het is minder efficient (vandaar ook dat Apple geen iPad lader met een iPhone meelevert want het is gewoon een verspilling van 1A, want een iPhone laadt niet sneller op)
Ik leg toch net uit waarom hij sneller laadt? Omdat er achtergrond processen zijn die stroom nodig hebben. Daarom dat je telefoon sneller laadt als je hem in airplane mode zet.
Leuk verhaal maar klopt niet, een iphone laadt wel degelijk sneller op met een iPad lader, ook bij niet gebruik .... Gelijktijdig.
Leuke reactie maar best niet antwoorden als je niet weet waarover je het hebt.
Als het om een iPad gaat wel ja, aangezien de iPad lader het max A kan leveren wat de iPad wilt, de iPhone lader levert maar de helft wat niet genoeg is om de iPad te laden terwijl het scherm aan is, zet je het scherm uit(en desnoods in airplane mode) dan zal de iPad langzaam opladen.
Maar t klopt dus wel dat mn iPad lader sneller laad dan mn iPhone lader? Anders heb ik het gevoel dat ik gek aan het worden ben :P
Neen, dat klopt niet. Lees hierboven.
Klinkt leuk, maar ik zie er persoonlijk het nut niet zo van in. Even nog buiten het feit dat 20V gewoon laag spanning is.

Maar goed, het zal wel weer prima werken als een marketing iets voor Apple en dan heeft het zijn doel toch weer bereikt.

Voor mij klinkt het meer als iets waardoor je straks toch weer verschillende laders nodig hebt om je spul op te kunnen laden, al is dat met Apple eigenlijk altijd al zo geweest. Een vriendin van mijn vriendin wilde haar iPhone 5c opladen, maar had dat verloopstekkertje niet bij zich.
Dikke jammer dan, want een USB oplader past niet.

Ondertussen kan ik mijn Nokia gewoon opladen aan de BlackBerry oplader van mijn vriendin, de Samsung oplader van mijn huisgenoot of de Sony oplader van mijn moeder. Maakt geen moer uit van welk merk de oplader is, zolang er maar een microUSB stekker aan zit.

Dan mag die "nieuwe" oplader van Apple sneller zijn, het blijft toch een proprietair gebeuren dat nergens anders op past, net als dat hun telefoons niet passen op een standaard oplader zonder een verloopstekker.
De huidige lader is anders in tegenstelling tot usb altijd goed aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door bruij025 op 19 mei 2014 17:56]

De huidige lader is anders in tegenstelling tot usb altijd goed aan te sluiten.
Sorry, maar die vat ik niet. Ja USB stekkers passen maar op 1 manier, dus het is een 50/50 kans of je het de eerste keer goed hebt. Had je het fout, dan past de stekker andersom.

Ik heb nog nooit een probleem gehad met het "niet goed" aansluiten van een USB stekker. Dat Lightning stekkers op 2 manieren passen is mooi, maar is het nou echt zo moeilijk om een USB stekker om te draaien als dat nodig is?

edit: de adapter van mijn USB-hub heeft een ronde stekker, die kan je er onder elke hoek in steken, hoef je niet eens te kijken of je niet perongeluk 90 graden gedraaid zit....

[Reactie gewijzigd door PepijnK op 19 mei 2014 18:06]

Nope, spanning dood niet. Dat doen de amperes.
Wat jij net effectief beschreven hebt is vermogen.
Is hier echt een patent voor nodig ? Voip telefoons doen dit bv al als ze op en network poort worden aangesloten, zodat die bv minder stroom vragen als een camera met POE.
Anoniem: 147258
@it019 mei 2014 15:35
De reden dat het gepatenteerd is omdat wij dit blijkbaar heel logisch vinden maar niemand deze innovatie toepast op een domme lader. POE komt meestal niet van een dergelijk dom apparaat.
Er zijn al sinds jaar en dag "domme" laders die tussen 0.5A en 3A kunnen leveren door middel van "slimmigheidjes". Verschillende voltages leveren is een logische volgende stap waar ieder ander ook op had kunnen komen als ze tenminste, net als Apple, zich weinig aan willen trekken van de consument die graag niet teveel verschillende adapters in huis wil hebben.
Ik dacht dat de Asus tab dit deed er is tenminste een lader van een tab die als hij een tab detecteert 20v over de usb gooit om teladen bij een note 2 gooit deze lader er gewoon 5v op om te laden

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee