Apple waarschuwt Nederlandse klanten voor mogelijk probleem met iMac-hdd

Apple heeft diverse Nederlandse klanten die eerder een iMac hebben gekocht een mail gestuurd waarin wordt gewaarschuwd dat er mogelijk een probleem met hun harde schijf kan optreden. Het gaat om een uitbreiding van een eerdere vervangingsactie.

Volgens de fabrikant kunnen bepaalde Seagate-schijven van 1TB een storing vertonen. Het probleem zou zich kunnen voordoen bij zowel de 21,5"- als de 27"-uitvoering van de iMac. Het gaat om exemplaren die zijn verkocht tussen oktober 2009 en juli 2011. Eerder omvatte het vervangingsprogramma alleen systemen die tussen mei 2011 en juli 2011 verkocht werden.

Uit een melding op de supportpagina van Apple blijkt dat de fabrikant zelf contact opneemt met iMac-gebruikers die een 'fout model' harde schijf hebben en bij de registratie van hun product een werkend mailadres hebben achtergelaten. Diverse tweakers melden dat zij een mail hebben ontvangen, maar het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Apple raadt mensen aan die geen mail hebben ontvangen, maar wel een Seagate-schijf van 1TB in hun iMac hebben, te controleren of zij in aanmerking komen voor een vervangend exemplaar. Mensen kunnen dit controleren door het serienummer van hun iMac op de supportpagina in te voeren. De aangetaste schijven zullen gratis door Apple of een geautoriseerde Apple-reparateur worden vervangen.

De vervangingsgarantie geldt tot maximaal drie jaar na aanschaf van de iMac, maar uiterlijk tot 12 april 2013, stelt Apple. Consumenten die de harde schijf laten vervangen, doen er volgens Apple verstandig aan een reservekopie van hun data te maken. Tevens dienen mensen zodra zij hun iMac terug hebben, zelf het besturingssysteem weer te installeren en hun data terug te zetten.

Apple iMac 21,5" 2.7 GHz (mid 2011)

Door Wilbert de Vries

25-10-2012 • 13:54

210

Submitter: CartmanMMA

Reacties (210)

210
201
134
16
1
11
Wijzig sortering
Hoe veel werk is het dan om even een image van de ingeleverde schijf op een nieuwe schijf te zetten ? Verwacht toch wat meer service bij zo'n duur apparaat.

Nu kun je net zo goed wachten tot je schijf faald en dan een nieuwe schijf er in laten zetten en zelf je back-up terug zetten.
Hoeveel werk dat is?
Dat is per schijf toch snel 2 tot 4 uur werk en als je dat voor alle klant zou moeten doen ... ga maar naar. En als de schijf ook nog eens bomvol staat gaat het langer duren. Als de schijf ook nog eens allerlei bad-sectors bevat dan kan dat wel flink wat langer duren.

Dat heeft niks met service te maken dat kan je zelf ook doen, dat heeft meer met eigen luiheid te maken.

Als je het toch zo weinig werk vind, vind je dat vast ook geen enkel probleem!

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 19:46]

Even gebeld met Amac Den Bosch. Zij sturen de iMac ook weer op en kunnen niet garanderen dat de partij die de disk vervangt data over kan en wil zetten. Toch maar op zoek naar een extra TB disk om hele systeem te imagen.

Daarbij raadde hij me aan om, indien de Mac het nog doet, zo lang mogelijk te wachten met inleveren . Er zijn volgens hem zo'n 100.000 Macs in NL die dit issue hebben / waarvoor een mail is uitgestuurd dus het gaat druk worden. Verwachting is dat als je hem nu inlevert, je de Mac 3 weken kwijt zou zijn...:(
En hoe langer je wacht met het aanmelden, hoe langer het de komende tijd duurt.
Beetje tegenstrijdig bericht van Apple.
"Het gaat om exemplaren die zijn verkocht tussen oktober 2009 en juli 2011"
"De vervangingsgarantie geldt tot maximaal drie jaar na aanschaf van de iMac"
Dus als je een iMac begin oktober 2009 heb aangeschaft, heb je dus geen recht meer op vervanging?
Ik heb zo'n iMac met 1TB Seagate HDD en e-mail van Apple:

,,Apple zal de desbetreffende 1-TB Seagate harde schijven kosteloos vervangen gedurende een periode van drie jaar, gerekend vanaf de oorspronkelijke aankoopdatum van je iMac, of tot en met 12 april 2013, indien die periode langer is.''


Dus ook iemand met een iMac van oktober 2009 heeft nog recht op vervanging.
http://www.apple.com/nl/support/imac-harddrive/

"Het programma geeft dekking voor de desbetreffende iMacs gedurende de periode die voor u het langst is: drie jaar na de eerste detailhandelverkoop van de eenheid, of tot 12 april 2013. Apple blijft de service opvolgen en past, indien nodig, het programma verder aan."
Anoniem: 175233 @eqidna25 oktober 2012 16:39
Idioot dat Apple een grens stelt aan de periode... Wanneer er een ontwerp fout in de hardware zit, dan moet het gewoon vervangen worden, ongeacht de garantie periode!
Dus ook over 250 jaar nog, als hij in een museum ligt?

Dat er een termijn gesteld wordt aan zo'n actie is niets idioot. Waar je wel over kan discussiëren is of 3 jaar óf tot april 2013 (het gunstigste geval voor de consument geldt) een redelijke termijn is.
Dat is redelijk logisch.. fabrieksgarantie heb je maar 3 jaar, daarna hoeven ze het dus niet meer te repareren.. Je product heeft de hele periode naar behoren gewerkt en heb je dus geen recht meer op garantie.
Harde schijf die met de computers geleverd worden zit maar 1 jaar garantie.
Als je de schijf los koopt verschilt het per merk meestal 3 jaar of meer.
My Books zitten vaak al minimaal 5 jaar garantie op.

Je kan dit gewoon nagaan op de website van de fabrikant en een warranty check uitvoeren.
Anoniem: 175233 @Eswip25 oktober 2012 16:41
Wanneer er een ontwerp fout in de hardware zit, dan heb je ook na de garantie periode recht op vervanging.
En daarom ben ik een voorstander van zelf vervangen en hèt beste exemplaar / merk kopen. Helaas wel jammer dat Apple met SSD disken hun firmware er op zetten zodat de trim functie wel ok werkt enzo
koop je toch zelf een schijf die zetten ze bij een apr er wel voor je in.
lever je oude in.
"The program covers affected iMacs for three years after the first retail sale of the unit or until April 12, 2013, whichever provides longer coverage for you. Apple will continue to evaluate service data and will provide further updates to this program as needed." source: http://www.apple.com/support/imac-harddrive/
@Strikertje: beter lezen ;)

"Apple zal de desbetreffende 1-TB Seagate harde schijven kosteloos vervangen gedurende een periode van drie jaar, gerekend vanaf de oorspronkelijke aankoopdatum van je iMac, of tot en met 12 april 2013, indien die periode langer is."

Dus een iMac uit begin oktober 2009 komt dus wel in aanmerking.
Anoniem: 274613 25 oktober 2012 13:59
en dan moeten ze zelf maar alles opnieuw installeren en de data terug zetten??
Zou veel mooier zijn als apple even een kopie maakt van de oude schijf?
Hoe vaak gebeurt het dat de fabrikant van (apparaat met een) een schijf die onder garantie kapot is gegaan de vervanging doet inclusief het dataherstel? Heb ik persoonlijk nog nooit gezien.
Het gaat hier niet om "dataherstel" (recovery), maar alleen om het een-op-een overzetten van een image (er vanuit gaande dat de oorspronkelijk geleverde schijf op dit moment nog correct functioneert uiteraard).
Bij een bedrijf waar je zulke hoge prijzen betaalt en waar ze zo ontzettend prat gaan op "it just works" vind ik dat ze het eigenlijk niet kunnen maken om je computer met een lege hdd terug te sturen; die data even kopiëren zouden ze gewoon voor je moeten doen.
Het gaat hier om een hdd die dan waarschijnlijk / mogelijk kapot is, om daar een image van te trekken en die op een andere hdd te zetten lijkt me ook niet de beste oplossing.
Het gaat hier om een hdd die dan waarschijnlijk / mogelijk kapot is, om daar een image van te trekken en die op een andere hdd te zetten lijkt me ook niet de beste oplossing.
Gezien het een terugroep-actie is, zullen de meeste disks (nog) geen problemen vertonen, want anders hadden de gebruikers de machine al opgestuurd voor garantie (of zelf de disk vervangen). Het lijkt me dus dat bij de meerderheid van de apparaten het mogelijk moet zijn voor Apple om een image van de disk te maken en op de nieuwe disk te zetten.

Overigens snap ik wel waarom ze dat niet doen. Als ze aangeven dat ze proberen om data te kopieren schept dat een verwachting die wellicht niet altijd waargemaakt kan worden. Als een harddisk tijdens het proces overlijdt en een klant is al zijn data kwijt (want de meeste mensen hebben geen backups), dan leggen ze de schuld bij Apple neer. Daarom is een duidelijke uitspraak dat er geen data behouden blijft goed; iedereen weet waar hij/zij aan toe is.
Raar ik werk bij een bedrijf en daar doen ze niet anders, ook bij de mycom zetten ze netjes je oude bestanden over...

Maargoed dat zijn geen OEM's maar zo raar is het dus helemaal NIET...
Ja precies.

Ik heb bij een computer bedrijf gewerkt, wij maken altijd van alles eerst een backup.
Ook bij een schijf die defect dreeg te gaan. Soms ging hij niet aan. Toen ik hem draaiende had heb ik de drive gecloond naar een nieuwe. Geplaatsts en klaar.
Waarom doe apple dat niet?
Anoniem: 274613 @Kenju25 oktober 2012 14:07
ik heb nog nooit gehoord dat als een fabrikant je hdd vervangt ze het OS er niet opzetten?
Ze kunnen toch hun standaard image erop zetten?
ik heb nog nooit gehoord dat als een fabrikant je hdd vervangt ze het OS er niet opzetten?
Ze kunnen toch hun standaard image erop zetten?
zullen ze zeer waarschijnlijk ook doen. Je hebt immers geen instalatie DVD meer van Lion of Mountain Lion.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 22 juli 2024 19:46]

Tevens dienen mensen zodra zij hun iMac terug hebben, zelf het besturingssysteem weer te installeren en hun data terug te zetten.
Volgends het artikel niet dus...
Ik denk dat als je boot met een lege hdd hij automatisch het OS wil installeren via een netwerk installatie. In ieder geval als je OSX Lion of hoger hebt.
Je hebt immers geen instalatie DVD meer van Lion of Mountain Lion.
Is ook niet meer nodig!
Installatie gaat gewoon via het Internet.
Indien de computer nog Snow Leopard draait heb heb je DVD om het systeem te installeren. Wanneer je Lion of Mountain Lion draait kan je dit gewoon (ook al is de schijf leeg) downloaden door even in te loggen.
Apple heeft met Time Machine een van de meeste gebruiksvriendelijke backupprogramma's die er bestaan. Voorts mag je toch wel zeggen dat elke computerbezitter minimaal één externe HDD heeft voor backups. Als je die niet hebt, ben je gewoon onverstandig. M.a.w. geen enkele reden waarom je die backup niet zelf zou kunnen maken.

Verder zijn er twee goede redenen waarom je niet wil dat Apple dat doet: Privacy en doorlooptijd van de reparatie.
je dient er standaard vanauit te gaan dat je met leken te maken hebt. Bij apple al helemaal, die claimen voor iedereen werkbaar te zijn en halen alle geavanceerde opties volledig weg. Dan moet je er dus vanuit gaan dat je met een leek te maken hebt.

Ik durf te wedden dat een hoop computer gebruikers niet eens weten wat een Back-up is?
Dat zie ik zelf vaak genoeg, de meeste hebben wel eens een usb stick ergens gekregen, maar daar stopt het dan.

Als apple dan komt met Uw Imac opsturen om een storing is de harde schijf te verhelpen. En zelf een backup maken weten veel mensen niet wat er bedoeld word.

Maar we weten dan natuurlijk wel niet wat er precies in de brief staat. Zoals het hier omschreven word is het slechte service. De schijven blijken slecht te zijn en worden vervangen (gebeurt vaker, ook bij andere fabrikanten en die lossen het ook netjes op) maar dan moet je zelf maar zien dat je alles hersteld krijgt. En o ja, wel voor april 2012 he! Anders helpen we je helemaal niet meer? 8)7
Hieronder de brief die ik een paar uur geleden via e-mail ontving.
Er lijkt inderdaad te staan dat Apple je data niet overzet. Maar misschien kun je iets regelen met degenen die de HD gaan vervangen.

Beste iMac-bezitter,
Apple heeft vastgesteld dat bepaalde 1-TB Seagate harde schijven in 21,5-inch en 27-inch iMac-systemen niet goed werken. Deze systemen zijn verkocht in de periode oktober 2009-juli 2011.
Uit onze gegevens blijkt dat jij een iMac met zo'n 1-TB Seagate harde schijf hebt. Apple zal deze harde schijf gratis vervangen door een nieuw exemplaar in het kader van het Vervangingsprogramma voor de Seagate-harde schijf van 1 TB in iMac.
Kies een van de volgende opties om de harde schijf te laten vervangen.

Apple Store - Maak een afspraak met een Genius.

Apple Authorised Service Provider - Zoek er een via onze website.

Technische ondersteuning van Apple – Neem contact met ons op over de vervangingsmogelijkheden.

We raden je aan de harde schijf zo snel mogelijk te laten vervangen. Zorg ervoor dat je een reservekopie maakt van al je gegevens voordat je je iMac wegbrengt. Meer informatie over het maken van een reservekopie.
Aanvullende informatie
Nadat de harde schijf is vervangen, heb je de originele Mac OS-installatieschijven nodig die met de iMac zijn meegeleverd om het besturingssysteem, andere programma's en eventuele reservekopieën opnieuw te installeren.
Dit internationale Apple programma houdt geen verlenging van de standaardgarantie van de iMac in.
Apple zal de desbetreffende 1-TB Seagate harde schijven kosteloos vervangen gedurende een periode van drie jaar, gerekend vanaf de oorspronkelijke aankoopdatum van je iMac, of tot en met 12 april 2013, indien die periode langer is. Apple zal in de gaten houden hoe het vervangingsproces verloopt en het programma indien nodig verlengen.
We bieden onze welgemeende excuses aan voor het ongemak.
Met vriendelijke groet,
Apple Inc.
Anoniem: 415197 @wroeter26 oktober 2012 00:19
Ik vraag me af waarom ze trouwens expliciet melden dat het een Seagate schijf is. Daar heeft de gebruiker toch niets mee te maken? Of proberen ze zich een beetje in te dekken misschien?
Het lijkt mij dat dit komt omdat er 'meer uitval dan normaal' is geconstateerd bij bepaalde series Seagate schijven.

Ik heb bovenstaande e-mail overigens ook gehad voor mijn iMac, Ware het niet dat hier bij aflevering al een Western Digital schijf in zat 8)7
Als Apple een kopie van de schijf maakt heb je enorm veel problemen met privacy-issues en verantwoordelijkheid.

Met OS X kun je met drie klikjes een backup terugzetten als je er een nieuwe HDD in zet. Opstarten met CMD+R, kiezen voor Time Machine backup en je NAS of USB-HDD kiezen. Kleine moeite.
Ja maar, Time Machine is toch niet aanwezig als je een lege schijf in je iMac krijgt?
Ja maar, Time Machine is toch niet aanwezig als je een lege schijf in je iMac krijgt?
Jawel, d'r staat op die lege schijf een boot partitie met een recovery. Die kan 2 dingen doen:

1) van internet een complete OS X sleuren
2) vanaf timemachine backup je hele systeem terugzetten.

Ik heb beide varianten pas geleden eens getest, en het werkt zoals geadverteerd wordt. Vooral optie 2 werkt verbazingwekkend snel.
Time Machine zit standaard bij OS X en dat moet je toch weer installeren. Tijdens de installatie kan je ervoor kiezen je TM backup terug te zetten.. klaar.
En als je die nu eens niet hebt? Is misschien een hoop gedonder voor Apple ivm privacy etc, maar zou wel een gebaar van "met de klant meedenken" zijn geweest.

Moet nog even wennen aan de layout geloof ik; is iig reactue op b_smulders.

[Reactie gewijzigd door wackmaniac op 22 juli 2024 19:46]

Time Machine is your friend. Als je een externe harde schijf eraan hangt, kun je die als backup schijf gebruiken. Bij het restoren van de machine op de verse schijf kun je deze backup dan terugzetten. Alsof er niets gebeurd is. Werkt erg feilloos. (ook voor upgrade naar nieuwe machine, of een keer bij vervangen van een laptop HD)
Denskie
donderdag 25 oktober 2012 14:09

uiteraard.
Als je maar apparaten blijft bijkopen werkt het prima.

Niet iedereen wilt apparaten blijven kopen!
Als je en imac koopt verwacht je dat een goed product hebt wat werkt. Helaas is dit niet zo en dien je allerhande extra dingen aan te schaffen om iets simpels als een backup te maken?
Wat een niveautje weer.. Achteraf extra dingen aan schaffen?
Natuurlijk doe je dat op een externe USB disk o.i.d.
Je gaat me toch niet vertellen dat je jou Backups op de zelfde HD als je OS installatie zet of wel?

Ik krijg bij berichten als die van jou altijd het idee dat men gewoon elke kans aangrijpt om Apple te kunnen bashen.
Een backup maken doe je nooit op dezelfde harde schijf. Aangezien de meeste mensen het niet handig vinden om een tweede harde schijf in te bouwen, àls het al kan, kom je al gauw bij een externe harde schijf uit, heeft niet zo veel met iMacs te maken.

Overigens is een 32 of 64 GB USB memory stick van twee, drie tientjes / voor veel mensen al meer dan genoeg om een Time Machine backup op bij te houden dus valt allemaal wel mee qua kosten.
Als je een backup op dezelfde schijf wil maken als de data waar je de backup van neemt dan kan je net zo goed geen backup namen...da's hetzelfde als de reservesleutel van je auto aan dezelfde sleutelbos hangen als je normale autosleutel, als je hem dan nodig hebt dan heb je er nog geen zier aan.
Time Machine is your friend. Als je een externe harde schijf eraan hangt, kun je die als backup schijf gebruiken.
Niet alleen dan. Als je een Mac Mini server hebt ook, een Time Capsule idem, en mijn persoonlijke favoriet: via een Synology.
idd:

Consumenten die de harde schijf laten vervangen, doen er volgens Apple verstandig aan een reservekopie van hun data te maken. Tevens dienen mensen zodra zij hun iMac terug hebben, zelf het besturingssysteem weer te installeren en hun data terug te zetten.

Hoe veel consumenten kunnen dat nu doen, een os erop zetten en oude data weer terug. De meeste willen toch een plug en play systeem.

Lijkt me dat ze gewoon een drive copy moeten doen voordat ze de nieuwe hdd er in zetten.
Wel eens een OSX installatie gedaan? DVD erin en gaan.
Tegenwoordig is zelfs het moeilijkste, de dvd erin stoppen niet eens meer nodig.
Met time machine en een backup is het dus plug en play, elk uur wordt er een incrementele backup gemaakt die je met een paar klikken kan restoren op een nieuwe mac of op een nieuwe hdd.
Ik maak toch liever even mijn schijf leeg voordat ik hem naar Apple breng..
Als je aangeeft dat het moeite kost om OSX te installeren en een backup terug te zetten dan heb je echt nog nooit OSX geinstalleerd. Zet aan het begin van de installatie het vinkje aan dat je een backup van je timemachine wil terug zetten, Een paar keer opvolgende klikken, eventjes geduld en voila. Een nieuw installatie met toch al je oude spullen terug.. eenvoudiger kan het niet. (dat kijn mijn moeder nog, no phun intended)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 22 juli 2024 19:46]

je laat je data er toch niet op staan als je je schijf laat vervangen? het domste wat je kan doen.
Zelf je backups regelen ... overigens doet mijn schijf na 3 jaar nog prima
Is Apple(of een ander merk) verantwoordelijk voor de dingen die jij op je systeem hebt staan?
Volgens mij niet. Er wordt ook duidelijk in de mail gezet dat de gebruiker zelf moet zorgen voor een backup.

En hoeveel tijd kost het voor Apple(of een ander merk) om alle data te backuppen (leuk Apple of een ander merk heeft nu al jouw prive spullen, hier zou ik niet blij van worden) en weer terug te zetten op je nieuwe schijf als je 1Tb vol hebt staan?
toch fijn he; zo'n all-in-one systeem. 1 onderdeel defect; hele computer moet je missen ....
Want een zelf samengesteld systeem kan wel zonder een systeemschijf?
Ach ja, je auto ben je ook kwijt als enkel je ruitenwisser vervangen moet worden.

Defect is defect. En met een hdd zeker belangrijk dat je voortijdig gewaarschuwd wordt dus netjes van Apple.

Gewoon jammer dat Apple nog niet fatsoenlijk veel Apple stores in NL heeft. Dan had je dit ding gewoon kunnen brengen sochtends, en savonds na werk hem weer mee kunnen nemen.
Ach ja, je auto ben je ook kwijt als enkel je ruitenwisser vervangen moet worden.
Ik weet niet wat voor ruitenwissers jij nodig hebt, maar ik vervang die dingen gewoon zelf :P
Ik weet niet wat voor ruitenwissers jij nodig hebt, maar ik vervang die dingen gewoon zelf
De HDD van een iMac kun je ook zelf vervangen.
Waarom zou je zelf gaan sleutelen en een nieuwe schijf plaatsen als hij door Apple vergoed wordt? Ja je bent je systeem kwijt, vervelend en irritant, met TimeMachine backup voor je hem wegbrengt backup maken en bij terugkomst terugzetten. Simpeler dan Windows.

Ja hij is zelf te vervangen, nee is niet ideaal, je moet heel goed weten wat je doet, ondanks uitgebreide uitleg van ifixit.com. Een iMac stikt van de temperatuursensoren, raak de verkeerde en je hebt hoop herrie met fans die maximaal gaan draaien. Binnen de garantie (bij Apple vaak een belabberd begrip volgens media) zou ik zeker niet andere schijven gaan plaatsen aangezien iedere Mac geregistreerd staat en als ze ontdekken dat je hebt lopen sleutelen krijg je echt vette rekening gepresenteerd.
Aangezien dat een slijtageonderdeel is (even afgezien van misschien vandalisme waarbij je wissers verbogen zijn door een dronken puber), zul je dat doen als de auto toch al voor een beurt + APK bij de garage staat.

Maar opzich vind ik het ook een non-issue. Prima dat je bij een desktopsysteem dat je van Dell koopt je monitor, toetsenbord en muis laat liggen. Maar wat kun je daar nu mee zonder de desktop? Het gros van de consumenten weet niet eens wat er kapot is: ze krijgen een BSOD en bellen de leverancier om hem gerepareerd te krijgen. Die bieden dus de hele kast aan, ws. met muis, tobo en monitor erbij.
Als je ruitenwisser vervangen moet worden is dit veelal door slijtage. Dat lijkt mij in dit geval niet opgaan...
Als ik na het vervangen van mijn ruitenwissers ook de aansturing ervan opnieuw zou moeten instellen zou ik er toch niet heel vrolijk van worden :+
Dat maakt voor de meeste consumenten niks uit hoor. Als hun Dell-computer kapot is hebben ze het scherm nog staan, nou da's fijn, kan je ook zo veel mee :)

Net overigens even mijn eigen iMac gecheckt en die heeft geen Seagate-schijf. Mooi zo :)
Anoniem: 326943 @TvdW25 oktober 2012 14:39
Dell heeft voor veel modellen garantie on site waarbij de monteur bij je langs komt ipv dat je met je spullen naar een winkel moet.
Tja, als je maar genoeg betaald, dan klopt dat :Y) . Dell kan ook niet anders omdat er geen shops zijn waar je ze langs kunt brengen.
Alsof je voor een Apple ook niet genoeg hebt betaald ;) .
Klinkt leuk, maar dat betekent dus dat je tussen 12:00 en 18:00 thuis moet zijn want 'ergens' tussen deze periode komt er een monteur. Dan moet je ook wachten tot hij klaar is.
Doe dan maar: Voor je werk langsbrengen bij een Mac store en na het werk ophalen.
Bij dit reparatieprogramma is wel degelijk een on site optie aanwezig. Aangezien het glas + display losgemaakt moet worden, kan dit niet thuis gebeuren. Doordat er stof e.d. tussen het glas en display panel kan komen gebeurt dit in een cleanroom.
De meeste consumenten zullen hun hele computer toch naar een reparateur brengen als de harde schijf of een onderdeel defect is. Daarbij maakt het weinig uit of het een AIO is of niet lijkt me.
Dat zal voor niet-techneuten met een "normale" PC kast net zo zijn... Die gaan ook niet zelf aan hun PC knutselen. Leuk dat je dan nog je monitor hebt maar zonder PC heb je daar ook niet veel aan...

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 22 juli 2024 19:46]

Wat is dit anders met een ACER of HP pc met systeemkast? Als daar een harddisk defect is moet je ook met je PC terug naar de dealer om deze te laten repareren?
Dat heb je altijd hoor.. als jij bij een OEM leverancier 1 systeem koopt, ongeacht het aantal onderdelen, kan je er bij een recall vanuit gaan dat je het systeem niet kan gebruiken tot het terug is.
toch fijn he; zo'n all-in-one systeem. 1 onderdeel defect; hele computer moet je missen ....
Als je de harde schijf stuk hebt van een traditioneel systeem van heb je de monitor nog. Dan kun je lekker naar het power lampje blijven kijken of zo 8)7
Nee want dat is met een laptop helemaal niet het geval natuurlijk.
Ach... Als je HDD defect, doet je systeem het ook niet...(tenzij je een tweede - gekloonde - HDD hebt en daarvan zijn er niet zoveel).
Anoniem: 302359 @himlims_25 oktober 2012 19:33
himlims_
donderdag 25 oktober 2012 13:58
toch fijn he; zo'n all-in-one systeem. 1 onderdeel defect; hele computer moet je missen ....
Kom op zeg je bent hier op Tweakers.. Je hoeft je iMac echt niet te missen als je HD stuk is.
Een iMac openhalen om de HD te vervangen is kinderlijk eenvoudig.
Het enige wat je nodig hebt is iets met een zuignap (kost onder 5 euro om te kopen)
Maar een TomTom houder houder zou bijvoorbeeld ook prima volstaan.
Haal de drie schroefjes aan de onderkant er af, zet de zuignap tegen het scherm aan en je haalt het glas er zo af. (zit met magneetjes vast)
Til het beeldscherm op , let wel op de stekkertjes er zitten er één of twee met een vrij korte kabel dus je kan die beter eerst van het moederbord afhalen.
Nu zie je de HD al zitten, deze kan je dan zonder problemen omwisselen voor een ander naar keuze.

Het is echt kinderlijk eenvoudig men is vaak alleen te bang om het te proberen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 22 juli 2024 19:46]

Tja, dat is wel een groot nadeel inderdaad. Toch vind ik zo'n all-in-one wel interessant. Neemt veel minder ruimte in beslag en kost je lang niet zoveel energie.

[Reactie gewijzigd door Sydney08 op 22 juli 2024 19:46]

Volgens mij is een AiO niet per definitie energiezuiniger dan een tower. Behalve de afwezigheid van kabels die overal naartoe lopen is er namelijk geen verschil. AiO's moeten dan wel weer zo ontworpen worden dat ze hun warmte kwijt kunnen, iets wat bij een Desktop makkelijker te regelen is door het ruimere ontwerp. Hierdoor zijn AiO's gemiddeld genomen inderdaad energiezuiniger, maar dat is enkel omdat Desktop's en Workstations ook voor zeer zware taken (kunnen) worden ingezet.
Anoniem: 478973 @Gammro25 oktober 2012 15:50
AiO's werken meestal wel met mobile versies van hardware (vb nieuwe iMac 660 gtx Mobile).
Deze zijn stukken energiezuiniger dan de desktop varianten.
En ook een stuk langzamer dan de desktop varianten, alles in de verhoudingen laten hè!
Anoniem: 326943 @Gammro25 oktober 2012 14:35
Bij een AiO is er maar 1 voeding nodig, dus ook maar 1 maal het verlies van de voeding.
Dat maakt niet uit. Of je nou 2x 300W levert met 80% efficientie of 1x 600W met 80% efficientie, beide keren moet er in totaal 750W in gaan. Of dat nou 1x 750W is of 2x 375W maakt ook niet uit.
Er zijn zat voedingen die >80% (of zelfs 85%) efficientie zitten. Uiteraard zit er wel een curve in. Verder heeft een desktop ook maar 1 voeding nodig. Ok, in je monitor zit ook een voedingscircuit... Maar ik begrijp je punt niet, net zoals ik je punt hieronder eveneens niet snap.

Zoals Gammro al aangeeft is een AiO niet per definitie zuiniger. Let op, per definitie!!! In de regel is dit inderdaad niet het geval doordat desktops meer warmte kwijt kunnen en er dus minder rekening met verbuik hoeft te worden gehouden. Dit heeft als voordeel dat de prijs ook omlaag kan omdat componenten van mindere kwaliteit kunnen worden gebruikt. Echter wil dat niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zo is. Uiteindelijk kun je ook een desktop met dezelfde of vergelijkbare componenten bouwen. Ook al zou dat inhouden dat je zelf wat moet tweaken en solderen, maar het kan!

En onze Tweaker Mux levert het bewijs op zijn tweakblog met een 8,5W Core i3 desktop PC: mux' blog en ook nog ergens een 5,9W PC mux' blog: Fluffy2 - 5.9W high-end desktop computer

De winst in AiO's en laptops zit gewoon in het gebruik van zuinigere componenten. Een CPU van 35W ipv 65-95W (of zelfs meer). Een GPU van max 35W ipv 100+W. Een kleinere en tragere HDD. Alles is gewoon langzamer, kleiner en van betere kwaliteit (bv de beste processors van de wafer) en verbuikt daardoor minder. Ze moeten ook wel door de compacte behuizing.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 22 juli 2024 19:46]

Dus moet je een voeding nemen met gelijke specs als die van de aio qua efficientie.

Lekker appels en peren aan het vergelijken, dan weet ik er ook 1, ik durf te wedden dat een aio met een voeding van 99% efficientie energiezuiniger is dan een los systeem met 2 keer een voeding die 1% efficient is.

Hoop dat je nu snapt wat er bedoeld wordt.

ontopic: netjes van apple om dit te doen, die mensen met een model van 2009 moeten wel opschieten als ze nog vervanging willen, maximaal 3 jaar zegt apple.
Die staan zeer zeker niet los van de praktijk.

1. Ja, er is een maximum op een bepaald punt, maar dat is zeker niet bij maximale belasting. Als je teveel vraagt van de PSU is je rendement weer lager, oa door hitte. De grafieken zijn in het algemeen meer zo:
http://blog.corsair.com/w...1200-Efficiency-Curve.png

2. En uiteraard kies je de voeding die het beste presteert bij het verbruik van je PC.
Jawel. Over het algemeen wordt er bij AiO's laptop-hardware gebruikt. Die zijn over het algemeen ook wel een stuk energiezuiniger.

Een gemiddelde laptop verbruikt maximaal tussen de 65W en 90W, daar een standaard office-desktop gemiddeld toch al snel over de 200W gaat. Nou bevat een dergelijke AiO een scherm/paneel die ook in reguliere externe monitoren gebruikt worden. Daarom zal mede daardoor het verbruik weer wat hoger liggen. Echter wordt dit weer gecompenseerd door onder andere het gebruik van slechts 1 afzonderlijke geschakelde voeding (meer voedingen, meer warmte, meer verbruik, etc..) en dus de hardware die normaal in laptops gebruikt wordt.
Maar dat heeft dus niets te maken met het integreren van de hardware... Er zijn ook allerlei desktops met laptop hardware, om op die manier het zaakje kleiner te maken. Denk aan de Mac Mini.
Anoniem: 405779 @Sydney0825 oktober 2012 15:33
Notebookje kopen...zelfde nadeel, grotere voordelen
Anoniem: 159816 @Sydney0825 oktober 2012 15:23
Een Mac Mini icm een Cinema display is veel interessanter. Een Mini is zo klein dat je die gewoon onder je bureau zou kunnen plakken als je zou willen. Heb je nog minder footprint dan met een iMac :).
Ik heb twee jaar voor de zelfde keuze gestaan. En daar kwam de iMac als interesantste optie uit.

Maar zelfs als je nu een mac mini configureert met ongeveer de zelfde processor, toetsenbord, muis, geheugen en een Cinema display, dan zit je met een Cinema display al op ca. 2200 euro of te wel 600 euro duurder dan een iMac 27 inch. Natuurlijk kun je ook voor een ander merk scherm gaan, maar dan kom je bij dezelfde resolutie als de iMac ook niet onder de 600 euro weg en ben je nog steeds duurder uit.
Twee zuignappen om de glasplaat op te tillen, van de locale doe-het-zelf winkel, een set schroevendraaiers en een handleiding van iFixit. Dan kun je je iMac prima servicen. Op die manier nog een SSD in mijn oude iMac weten te knutselen.
Zuignappen heb je niet eens nodig. Je kan met de nagels van 2 wijsvingers dat scherm al wegkrijgen rechts of linksbovenin hoor. Gewoon even tussen de rand en het alu steken en voorzichtig lostrekken. Geen zuignapjes nodig dus!
2 duimschroeven losdraaien, paneel eraf, SSD in de kast leggen, kabel erin, klaar. Geen handleiding voor nodig.
Als tweaker heb ik uiteraard zelf de HDD in mijn iMac vervangen door een SSD.
Je kan in de iMacs de harde schijf gewoon zelf vervangen. Daarnaast als er iets defect is in je computer en je brengt hem weg heb je normaal nog een monitor staan. Daar heb je veel aan zonder computer.
Beetje slordig dat ze niet eens ff de moeite nemen om in iedergeval het OS voor je te instaleren, betaal je je groen en geel voor een Apple krijg je er niet eens de service voor die je zou mogen verwachten.
Nee ze wisselen de schijf en veel plezier ermee meneer/mevrouw.

[Reactie gewijzigd door agent_00 op 22 juli 2024 19:46]

Als je OSX een beetje kent is het terug installeren een dood eenvoudige klus. Je kan het originele OS wat met het apparaat is meegeleverd terug installeren, maar je hebt grote kans dat de klant al zelf een upgrade heet gekocht en dus niet veel heeft aan een installatie van Apple.
Gewoon DVD, USB, Tmemachine of Internet installatie en binnen een mum van tijd staat alles weer terug.
Beetje slordig dat ze niet eens ff de moeite nemen om in iedergeval het OS voor je te instaleren
Welk os? Snow Leopard? Lion? Mountain Lion? Er zijn iMacs met alle 3 de os'en geleverd in die tijdspanne. Moeten ze nog gaan kijken wat je eerst had draaien?

En als je naar OS X ook nog een Windows-partitie hebt staan, dan wil je zeker ook dat ze die ook even opnieuw doen?
En als je naar OS X ook nog een Windows-partitie hebt staan, dan wil je zeker ook dat ze die ook even opnieuw doen?
Nou, kan gemakkelijk hoor:

Gewoon de oude en nieuwe disk even aan 1 computer hangen en:

dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512M

De nieuwe disk terug schroeven en de oude vernietigen. En veel plezier ermee!

De kopie kost tijd maar een monteur hoeft er niet naar te blijven staren terwijl het kopieren plaatvindt maar kan gewoon aan de volgende reparatie beginnen en later verder gaan. Kwa werktijd kost dit nauwelijks iets. Wel kost het ruimte voor die kopieer computer (hoewel je dat ook met het te repareren systeem zelf zou kunnen doen!).

Maar ja, gewoon een lege disk terugschroeven is eenvoudiger...
Ja, en toen overleed de schijf tijdens het kopieren en heb je jezelf een hele hoop gezeik en wie weet verantwoordelijkheid op je hals gehaald. Is gewoon te riskant.

Bovendien: stuur jij je computer met alle data intact naar een reparateur? Nee toch? En zou je het aan familie / vrienden wel aanbevelen? Zo nee, waar hebben we het over? Zo ja, is dat niet een beetje vreemd?
Beetje slordig dat ze niet eens ff de moeite nemen om in iedergeval het OS voor je te instaleren
Het ding start gewoon op in recovery modus. OSX staat er gewoon op dus. ECHTER: in die modus kun je kiezen voor het herstellen van het systeem middels een time machine backup, en heb je je hele systeem exact zo terug als het was.

Je kan OOK kiezen voor: "doe mij maar een schone instalatie".
(kan soms ook leuk zijn, mits je backups hebt van je documenten e.d.)
Dat kan je zelf toch ook wel? het probleem is dat sommige altijd maar wat te zeuren moeten hebben. Nooit tevreden maar onder tussen zelf veel te laks.

Externe schijf FW 800 -> carbon copy cloner (gratis)
Paar klikken en je hebt een volledige bootable backup van je harde schijf.

En als men dat nu nog zelf niet kan dan is het hoog tijd om het zelf aan te leren.
Inderdaad heel jammer, zeker gezien het bedrag wat je voor zo'n apparaat neertelt. Ook gaan ze er zomaar vanuit dat iedereen de kennis bezit om het klusje eventjes uit te voeren.

Jammer, gemiste kans van Apple.
te snel geoordeeld IMHO. Iemand bij de service balie van de Apple Service Centers of de Apple Store wilt met alle plezier je uitleggen en desnoods helpen met het terugzetten van bestanden vanaf je de timemachine.
Waarschijnlijk wil je je Time Machine backup terugzetten en dat gaat perfect tijdens het installeren van OS X.
Weet je wat ik me nou afvraag. Ik heb een mooie Bootcamp-partitie met Windows 7. Volgens mij kan ik time-machinen wat ik wil, maar gaat die niet mee.
Toch weer een mooie hoeveelheid werk.
http://www.bombich.com

Daarmee kan je volledige diskimage maken zowel OSX patitie als bootcamp patitie
Dan zou ik vanuit Disk Utility een image van je Windows-partitie maken, en die op je nieuwe disk terugzetten.
momenteel heb ik dit probleem dus ook, alleen zit er geen 1TB schijf in volgens mij, maar is het wel een model van 2011. Hij is vandaag voor de 3e keer terug gegaan naar apple, maar elke keer kunnen ze niks vinden zeggen ze. Nou kunnen ze er niet meer onderuit!
Het gaat dus alleen om de 1 Tb schijven, niet om de 500Gb of de 2 Tb schijven.
Tamelijk vaag "er mogelijk een probleem met hun harde schijf kan optreden" dat kan natuurlijk altijd en met ieder onderdeel. Blijkbaar is de kans dat er iets (maar wat dan?) gebeurt aanzienlijk hoger dan verwacht mag worden.

Zou als gebruiker wel willen weten of ik een aanzienlijke hoger kans loopt om al mijn data te verliezen of dat er bijv. een performance probleem kan optreden.
Anoniem: 382732 @pakka68025 oktober 2012 14:08
Als je al je data verliest door een defecte HD heb je ergens anders al een grotere fout gemaakt (t.w. geen fatsoenlijke backup gemaakt). Geen enkele fabrikant geeft de garantie dat je nooit data kwijt kan raken.
Dan kun je wel zeggen, maar ik ken eigenlijk niemand uit het normale leven die überhaupt een backup maakt, laat staan een keertje per jaar. Ondanks mijn constante aandringen. Mensen hebben ook geen UNIX SSH-only box met 2500+ dagen uptime. Ze zetten het gewoon uit als ze naar bed gaan.
Dat is dan jammer voor die mensen.
Maar als het defect raakt zijn ze zelf de enige die het verlies van data verwijt kan worden en niemand anders.

Ik ik maak in het gewone leven altijd een dubbele back-up ... en ik ken er velen die dat ook doen.
Je loopt een hogere dan normale kans dat de 1TB Seagate harddisk faalt ten opzichte van andere gangbare harddisks in de markt. Dat hebben ze (blijkbaar) gebaseerd op statistieken rondom het ter vervanging van dit onderdeel aangeboden iMacs. Daarop communiceren ze pro-actief naar klanten om hen te behoeden dat het onderdeel faalt. Dat is prima service.
Anoniem: 175233 @Jochem25 oktober 2012 16:48
Geloof je dat nu werkelijk???? :? Dat het op statistieken gebaseerd zou zijn, en niet aan Apple's eisen voldoet? Tsss... nog zo naief...

Laat ik je snel uit de droom helpen: Er zit gewoon een ernstige aantoonbare ontwerp of fabricage fout in deze schijven, en ze zullen allemaal heel snel komen te overlijden. En daarom wordt het zaakje teruggeroepen.
Inderdaad, je zegt hetzelfde. De, zoals je het noemt, ernstig aantoonbare ontwerp of fabricage fout in deze schrijven is opgevallen omdat deze meer dan gemiddeld terugkomen. Causaal verband.
Zou als gebruiker wel willen weten of ik een aanzienlijke hoger kans loopt om al mijn data te verliezen of dat er bijv. een performance probleem kan optreden.
Nee, jij als tweaker zou dat wel willen weten. Een gebruiker wil maar 1 ding weten: is die schijf in mijn iMac een probleem schijf?

Ja? -> Naar apple.
Nee? -> Mooi. <vergeet modus>
Ik heb ook zo'n schijf erin zitten, maar die zat er bij aanschaf nog niet in. De standaard schijf is al eerder gesneuveld en toen is er bij 'een' Apple Store een nieuwe ingezet. Ik vraag me af of ik dan nog recht heb op vervanging (als er iets mis blijkt te zijn, en ik hoor m af en toe ratelen en tikken.....).
Anoniem: 390382 @Asitis25 oktober 2012 15:25
Gewoon navragen, je hebt immers nog garantie op de "nieuwe" schijf?
Je kan een serial check doen op de website van Apple.
Wellicht is de vervangende schijf destijds van de zelfde klasse ...

Als je check meld je iMac ervoor in aanmerking komt, dan denk ik het geen probleem gaat leveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.