Apple start vervangingsprogramma voor 3TB harde schijf in 27" iMac

Apple gaat de harde schijven van 3TB die het met zijn 27" iMac heeft meegeleverd vervangen. De fabrikant heeft geconstateerd dat de schijven in sommige gevallen voor storingen kunnen zorgen. Het programma geldt ook voor Nederlandse klanten.

Op de website van de fabrikant uit Cupertino is een pagina geopend waarop de details van het vervangingsprogramma staan uitgelegd. Klanten kunnen hun serienummer invullen om er zo achter te komen of hun machine onderdeel uitmaakt van het programma. Indien dat het geval is kunnen zij hun iMac terugbrengen naar de winkel voor reparatie. Bij de vervanging van de harde schijf moeten klanten overigens wel zelf hun besturingssysteem en aanvullende software opnieuw installeren. Apple adviseert daarom ook reservekopieën te maken.

Het gaat specifiek om de 3TB-schijf in de 27" iMacs die tussen december 2012 en september 2013 zijn verkocht. Volgens Apple kunnen de harde schijven onder bepaalde omstandigheden storingen vertonen. Wat daar precies de oorzaak van is, en wat de gevolgen kunnen zijn, dat is door de fabrikant niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk hoeveel klanten er getroffen zijn.

Klanten kunnen nog tot 19 december hun iMac opgeven voor reparatie, of tot drie jaar na aankoop, waarbij de langste termijn geldig is. Het is niet de eerste keer dat iMacs met een dergelijk probleem kampen: drie jaar geleden werd ook een vervangingsprogramma opgesteld toen er problemen met de harde schijven werden geconstateerd.

Apple iMac 27" (2012)

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

21-06-2015 • 10:08

219

Submitter: Mixpower

Reacties (219)

219
203
117
3
0
0
Wijzig sortering
Voorheen kon zo'n machine nog open idd.... maar goed. Als ik een beetje kan afgaan op de vorige keer dat dit gebeurde dan zijn alle iMacs heel snel weer terug bij hun eigenaar.

Wat ik wel graag zou willen weten is: van welk merk waren deze 3Tb drives?
In het verleden heeft apple vrij vaak Hitaschi en Toshiba gebruikt maar Seagate blijft ook een favoriet op de een of andere manier. En ik krijg hier zo'n typisch "zal wel Seagete" gevoel bij want man man man wat zie ik die drives vaak terug komen over de toonbank.
ik denk niet dat het om Seagate schijven gaat: "Het gaat specifiek om de 3TB-schijf in de 27" iMacs die tussen december 2012 en september 2013 zijn verkocht."
Gebaseerd op mijn seagate 3 TB ervaringen lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze uberhaupt nog werkende exemplaren hebben na die tijd :X

Ik was altijd een groot seagate fan, maar van die 3 TB modellen heb ik er sinds ze uitgebracht zijn een stuk of 5 gehad nu, en nadat de 5e kapot ging heb ik ze maar vaarwel gezegd. (iedere keer werden ze wel onder garantie vervangen, maar laten we eerlijk zijn, met een 3 TB harddisk zit je er niet op te wachten dat je in die paar jaar tijd 5 keer je data weer terug moet zetten van je WD green backup schijven in je server/NAS. Ik ben die terugzet stap maar overgeslagen door gewoon direct WD green schijven voor dataopslag in mn PC te zetten. ;)

Toshiba zou ook best kunnen. Ik heb daarbij ook gewoon een 100% failure rate over een stuk of 8 schijven. Die gaan overigens bij mij doorgaans een jaartje of 3 mee voor ze kapot gaan.
Het zijn seagate ST3000DM001's, de mijne was al vervangen maar helaas weer door een seagate, straks ff met Apple bellen, kijken of ze hem met dit programma vervangen voor iets NIET seagate ;)
Ik denk ook seagate. Van de beruchte 3 TB, laatst een NAS gehad waarvan er 3 van de 4 in 2 maanden tijd de geest gaven
Ik denk ook seagate. Van de beruchte 3 TB, laatst een NAS gehad waarvan er 3 van de 4 in 2 maanden tijd de geest gaven
Mijn horrorverhaal: Ik heb er 8 ge-RMA'ed in de afgelopen 2 jaar en al 3 mogen vervangen juist uit garantie. Dit allemaal op een NAS met 24 schijven :(. Ik wil graag hierbij iedereen attent maken op het feit dat Seagate's ook meestal in externe schijven zitten, sinds WD een eigen lijn heeft en zijn schijven duurder aanbied.
Merk maakt weinig uit. Er zijn geen echt betrouwbare harddisks of SSD's te vinden. Je blijft extreem afhankelijk van backups.
Normaal ben ik het compleet met je eens. Maar de Seagate ST3000DM-001 is toch een uitzonderlijk slechte schijf (https://www.backblaze.com/blog/3tb-hard-drive-failure/).
In een backup server al 2 van vervangen uit 6 in 1 jaar, en een derde is aan het overlijden. Leve dubbele redundantie. De WD Red schijven die we daarna gebruikten draaien nog als een zonnetje.
Hitachi consumenten schrijven zijn bijna net zo durable als pro schrijven. Deze moeten aan dezelfde kwaliteits eisen voldoen.
Ook 'pro schijven' zijn niet zodanig van kwaliteit dat je zonder backups kan.
Uiteraard blijf je afhankelijk van backups en redundantie. Maar soms heb je wel echt een lijn zeer slechte schijven. Hoe denk je dat Maxtor ten onder is gegaan bijvoorbeeld? Op een gegeven moment waren zij de grootste HDD fabrikant totdat hun schijven ineens massaal begonnen te falen. Heb toen winkels gekend waar tot 20% van de verkochte schijven terug kwam in RMA en die uiteindelijk besloten van geen Maxtor meer te verkopen.

Indien het hier om 1 specifiek model gaat dan is er nog niet veel aan de hand, behalve dan dat je ze beter inderdaad preventief kunt gaan vervangen. Indien blijkt dat het over een groter deel van de productlijn zal gaan misgaan kan dit wel eens heel nefast zijn voor Seagate.
" Er zijn geen echt betrouwbare harddisks of SSD's te vinden."

Klinkklare onzin, er zijn harddisken te koop die makkelijk 10 jaar "schudden" overleven.. Kosten wel wat meer..(10 euro per Gb ipv 10 cent per Gb)
Ze kunnen nog steeds open alleen voor velen niet aan te raden het zit wat complexer in elkaar dan een pc-kast. Zelf heb ik het eerste model nog die kan ik nog open krijgen met zuignappen, moederboard/kabeltjes los en je bent al bij de harde schijf.
Gaat het wel om de schijven zelf? Ik bedoel, dan zou je zeggen dat ze in andere apparaten ook voor problemen zouden moeten zorgen? En heeft Apple niet een eigen hybride implementatie in hun iMacs? Edit: Die Fusion drive dus?

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 30 juli 2024 20:42]

Ik vraag me dan af wat Apple doet met de data die er op staat. Want alleen een nieuwe HD er in schroeven betekent alles kwijt, inclusief OS!
Anoniem: 382732 @Travelan21 juni 2015 10:34
Hoezo alles weg? Je hebt toch meerdere backups van alle data? Geen enkele HW leverancier neemt verantwoordelijkheid voor data op een schijf.
Het systeem was geleverd met IOS en andere software, zou wel zo netjes zijn van Apple zijn als ze een preloaded hard disk zouden versturen en klanten niet opzadelen met het werkend maken van een indertijd geleverd werkend systeem.
Blijkbaar heb jij je nooit verdiept inu OSX.

Apple heeft juist de makkelijkste manier om je OS terug te zetten op je systeem.

Daar zouden andere fabrikanten nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

1. Stop je ethernet kabel in je Mac
2. Zet je Mac aan en houd CMD-R ingedrukt tot je het Apple logo ziet
3. Ga koffie drinken

Een tijdje later staat je Mac weer klaar alsof je hem net uit de doos gehaald hebt, geinstalleerd met de laatste originele OSX versie die op het systeem stond bij aanschaf.

Daarna kun je evt updaten naar de nieuwste versie via de app store.

https://support.apple.com/nl-nl/HT201314

[Reactie gewijzigd door Isheara op 30 juli 2024 20:42]

Quote van Isheara
.....
1. Stop je ethernet kabel in je Mac
2. Zet je Mac aan en houd CMD-R ingedrukt tot je het Apple logo ziet
3. Ga koffie drinken
.......

Wel jammer dat ze maar vanuit gaan dan dat iedereen een snelle verbinding heeft.

Voor mensen met bijvoorbeeld een 2 Mb/s internet lijn (ja die zijn er simpel weg omdat er niets snellers mogelijk is) kun je stap 3 beter vananderen in "laat overnacht aan staan".

Zou het zeker voor een premium reseller als apple toch wel een stukje service vinden als ze minimaal het originele systeem/de recovery partitie weer op de disk zouden zetten. HDD's preloaden met de recovery partitie is vrij eenvoudig te doen.

Uiteraard is dit geen probleem als mensen een complete (recovery)backup maken van hun systeem voor reparatie, maar ik ken er genoeg die alleen hun eigen bestanden "backupen", en dan verwachten dat zie die na reparatie gewoon weer terug kunnen zetten (zeker bij gebruikers die verder niet veel software installeren)

Had toch eigenlijk verwacht dat Apple betere service zou bieden dan een niet nader te noemen 'supermarkt merk' waar bij hdd vervanging dit dus wel wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door VVV-007 op 30 juli 2024 20:42]

Oh ja? En bij welk merk doen ze het herstellen van je OS dus wel? Ze vervangen overal gewoon je hdd en niks meer.
Uiteindelijk is het een probleem van Apple, zelf vervangen is blijkbaar lastig vandaar dat je hem moet brengen.Ik zie ook niet in waarom Apple er niet snel een image op kan pompen ala service naar gedupeerde klanten. Kleine moeite groot plezier!
off topic

Bij een medion pc waarvan de hdd werd vervangen was die vervangende hdd voorzien van dezelfde informatie die er ook op stond toen ik hem nieuw uit de doos haalde (inclusief alle bloatware die er standard ook op zat) dus moest ook die zelfde eenmalige stappen weer doorlopen als toen hij nieuw was. Alle extra software en updates moest ik toen zelf wel weer installeren maar dat is logisch.

On topic
Ik zie inmiddels ook reacties hier waar dit ook zo was bij mensen die de hdd van hun macbook onder garantie lieten vervangen, dus mischien doet apple het ook wel, maar de text die bij het programma staat lijkt er op te wijzen dat dit nu niet zo is, wat ik dan toch een vreemde keuze vind.

Zoals Harrytasker ook al aan geeft is het voor apple een kleine moeite om dit er toch op te zetten en voor (een deel van de) klanten is dit toch erg prettig.

[Reactie gewijzigd door VVV-007 op 30 juli 2024 20:42]

Als het "zo weinig werk" is, is het ronduit belachelijk dat de (Premium?) leverancier, die je met slecht spul heeft opgezadeld, dit niet weer voor je in orde maakt.
Je moet zowieso je computer al inleveren en zit dus enige tijd zonder.
Als ie dan terugkomt, mag ie best wel weer gewoon werkend zijn....
Uit je reactie blijkt al hoe weinig verstand je hebt van garantie afwikkeling.

Herstellen van OS op een schijf gebeurt nooit af fabriek: je krijgt en nieuwe schijf en that's it.

Noem mij maar 1 fabrikant die dit wel doet.
CMD-R (internet recovery, want met een nieuw HDD heb je geen backup paritie) restore installeert de OSX versie die origineel op je Mac stond ;)
Klopt inderdaad.

Ik Edit mijn post...
Je wilt toch je systeem terugzetten van een Time Machine backup. Dan maakt het niet uit of er al een OS op staat.
Anoniem: 114278 @Aaargh!21 juni 2015 12:40
Dus je Apple word als je die in de winkel koopt met een hard disk zonder OS geleverd?

Met andere woorden Apple zadelt je niet met extra werk op?

U moet uw besturingssysteem, andere programma’s en eventuele reservekopieën opnieuw installeren nadat uw harde schijf is vervangen. Raadpleeg Over OS X Recovery voor instructies."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 30 juli 2024 20:42]

Nee, een Mac koop je uiteraard met Mac OS X voorgeïnstalleerd.

Wat Apple bedoeld is dat zij voor jou de harde schijf vervangen, maar zonder de data over te zetten van de oude naar de nieuwe. De nieuwe is helemaal leeg.
OSX wordt over het netwerk geladen/geïnstalleerd. Dat doet de bios voor je. Daarna heb je de mogelijkheid al je data terug te zetten met de Time Machine (standaard OSX feature). Ik heb er goede ervaringen mee.
Zoveel werk is dat niet en zeker al niet voor een ervaren gebruiker.
Misschien niet in jou wereld
Iedere Mac uit die generatie heeft internet restore in je efi bios. Drie keer klikken en je OS staat weer geïnstalleerd. Enige nadeel is je download, anderzijds heb je wel direct nieuwste versie van de versie die je kreeg bij je machine.

[Reactie gewijzigd door Kura op 30 juli 2024 20:42]

Grote kans dat ze het systeem weer terug leveren met het OS waarmee hij gekocht is. Wat ik begrepen heb, gaat dit altijd zo maar kan het fout hebben.
Vraag is of dit het juiste OS welke de gebruiker op dat moment gebruikte. Maar een restore doen van je timemachine of een internet restore is nou niet een meest schokkend gebeuren.
Dat ze je data niet overzetten is volledig begrijpelijk

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 30 juli 2024 20:42]

Bij het vervangen van een HDD word er gewoon een OS op de HDD gezet. Beetje hetzelfde dus als dat deze nieuw uit doos komt. Je kan daarna gewoon je backup via time machine terug zetten of handmatig je software en files terug installeren/zetten als je dat wilt
Dit staat op de website in het artikel:

"Apple adviseert u om een reservekopie van uw gegevens te maken voordat u een product wegbrengt voor service. Leer meer over het maken van reservekopieën.

Aanvullende informatie

U moet uw besturingssysteem, andere programma’s en eventuele reservekopieën opnieuw installeren nadat uw harde schijf is vervangen. Raadpleeg Over OS X Recovery voor instructies."
apart, toen mij Macbook Pro's mobo werd vervangen vroeg de genius of ik er een nieuw OS op wilde hebben, en ik zei dat het mij niet uitmaakte omdat ik toch de HD vervangen had voordat ik hem inleverde.
Dat advies van Apple is volstrekt onjuist. Eén backup (zoals het er staat) is nooit voldoende. Het echte minimum is toch wel twéé backups; beter is minimaal drie backups.
Jouw advies klopt ook niet, want als je die twee of drie backups hetzelfde gebouw bewaart en dat fikt af of loopt onder water dan heb je nog niks ;)
Klopt, maar als de disk stuk gaat zit je in hetzelfde schuitje, je bent zelf verantwoordelijk voor je data.

Disk die retour gaat naar Apple zal retour fabrikant gaan en worden gemaakt/vernietigd en in het geval van de eerste als refurbished worden ingezet.

Zelfde vraag kan je neerleggen bij de lokale pc boer of elke andere fabrikant die een disk vervangt
Anders van te voren disc utility en veilig wissen (bijv. 3x overschrijven).
Sowieso zal ik al nooit een computer inleveren voor reparatie met belangrijke data.
Op de in het artikel gelinkte pagina staat:

"Aanvullende informatie
U moet uw besturingssysteem, andere programma’s en eventuele reservekopieën opnieuw installeren nadat uw harde schijf is vervangen. Raadpleeg Over OS X Recovery voor instructies."
Of er wel of geen reparatieprogramma voor een defect harde schijf is, als je geen backup hebt van jouw data is dat je eigen fout. Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de data die jij op de harde schijf hebt gezet. Apple (of andere merken) is niet verantwoordelijk voor jouw data.

Als jij een reparatie indient bij Apple Care, vraagt Apple Care standaard ook of jij een backup hebt, ook al moet alleen het display vervangen worden.

Je hebt alleen maar een eenvoudige externe harde schijf nodig en je stelt 1x Time Machine in. Vervolgens gaat het backuppen automatisch. Als je Apple belt hoe stel in dit in, dan willen zij dit best uitleggen.
Hoe groter de schijf, hoe meer kans op failure. Een bad sector kan als zorgen dat een hele schijf niet meer 100% is. Ik begrijp niet dat een bedrijf als Apple, wel uit financieel oogpunt maar ok, dat je niet op een normale manier bij een harde schijf kan komen. Dat is echt zot. Daar erger ik me al jaren aan.
Geheugen prima dat je makkelijk bij kan komen maar waarom zou je dat eerder moeten vervangen dan een harde schijf? Dat zou al een reden zijn om een Apple niet te kopen. Je hebt geen vrijheid om een SSD te plaatsen of een andere (grotere of snellere) harde schijf, of als je vanwege reparatie je Apple moet insturen dat je geen keuze hebt om je eigen harde schijf met je eigen data te mogen houden. Dat zijn jouw gegevens en niet van Apple. Dat Apple dan wat vervangt prima, maar het gaat gewoon ten koste van de klant. Eigenlijk zou je zo'n bedrijf moeten aanvechten welk recht jij hebt dat je eigen data niet mag behouden ten koste van een garantie/terugroepactie vanuit Apple zelf.
Hoe vaak ik al tegen kom dat een Apple uit <2013, zeker de Imac/Mini slecht reageert, traag is, minimaal 5 minuten doet met opstarten. Als je een harde schijf wil vervangen door een SSD ben je paar uur mee bezig om het apparaat te openen (moet je ook zuignap en andere specialistische tools hebben) en dan de gegevens over te zetten. Dat is echt belachelijk. Zowel zakelijk als privé gezien is Apple producten leuk maar een hel voor een gemiddelde IT systeembeheerder/reparateur.

Een harde schijf moet je gewoon zonder problemen moeten kunnen vervangen. Het is geen 1990 waarbij je een specialist nodig had om een hele laptop eerst uitelkaar moet halen om een harde schijf van 14 MB te vervangen voor een harde schijf van 18 MB.
Er zijn zat guides om een HDD te kunnen vervangen bij een iMac hoor. Het is wat minder snel/makkelijk als bij een Dell/HP, maar is wel te doen.
Je gemiddelde Dell of HP kan je met één kruiskopschroevendraaier uit elkaar halen. iMacs zijn tegenwoordig dichtgelijmd. Dat vind ik persoonlijk toch echt niet bepaald vriendelijk voor de reparateur.

Mijn ervaringen met knutselen aan Macs zijn ook allemaal negatief. Een keertje in de laptop van mijn vriendin een SSD op de plaats van de DVD drive willen installeren, moest ik de halve laptop ontmantelen om de drive eruit te halen, wat bij elke andere laptop een kwestie van letterlijk één schroefje geweest zou zijn. Ook toen ik later wegens vochtschade wou kijken of het toetsenbord te vervangen was, bleek nadat ik alle de laptop volledig aan onderdelen op de tafel had liggen, dat het toetsenbord aan de behuizing was vastgelijmd en dus niet te vervangen was. Een vervangend stuk behuizing ging voor meer dan 200 dollar op Ebay. Voor een plastic Macbook uit 2010.

Ook heeft iemand mij een keer gevraagd om uit een iMac G3 (die ene met CRT scherm) de harde schijf te verwijderen, zodat hij zijn computer veilig kon weggooien. Ook daar heb ik de computer tot op het bot moeten ontmantelen (zelfs het moederbord moeten verwijderen) om maar bij de HDD te komen.

Dit is de belangrijkste rede dat ik, hoe goed dat ding ook is, nooit een rMBP zal kopen. Als tweaker vind ik het leuk om te knutselen aan mijn computer en onderdelen te vervangen. Op Macs wordt die mogelijkheid je simpelweg uit handen genomen.
Omdat het gros van de gebruikers een mooie computer willen hebben, De iMac is zo dun en (smaken verschillen) mooi gemaakt, dat het gewoon niet te doen is om rekening voor die kleine groep gebruikers die dat zelf willen vervangen.
Het ziet er mooi uit en dat ben ik met je eens maar zie hoe traag en langzaam een normale harde schijf is in de huidige imacs. Dat verschil is veel te groot. Ik geloof dat het ook nog 5400 toeren is en dat voor een apparaat vanaf € 1000. Iedere pc incl monitor van € 500 is sneller dus design ok maar je wil toch voor die € 500 meer iets dat snel is en van deze tijd is.
Er zijn genoeg tools om voor je de computer wegbrengt een externe startup disk te maken; op een USB, FireWire of Thunderbolt schijfje. Je kan vervolgens een TimeMachine backup 1:1 terugzetten; alles komt mee terug, inclusief het systeem dat je had (dus niet het systeem van de nood-startup schijf).
Het verbaasd mij nog elke dag (en ik sta in een Apple georiënteerde winkel) hoe weinig mensen weten wat Timemachine is, hoe dat werkt en waarom het belangrijk is. Daarnaast verwarren mensen constant een backup met "mijn data staat extern"...... Huilen, gillen, gieren, dreigen en schelden tot gevolg maar uit eindelijk is iedereen binnen de EU na 90 dagen helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn of haar software.
NOFI

maar wat ik zie is dat 'normale' mensen meestal juist een Apple kopen omdat het zo makkelijk is (afgezien van het design) en zien ze het ding als gebruiksobject dat geen onderhoud of enige basiskennis nodig heeft. Backups en Timemachine vallen daar ook onder.
Als die redenering zo was dan had elke andere PC gebruiker wel een Back-up lopen en trust me das ook niet het geval.

Elk gevalletje wat gelinkt is aan pc of laptop of Apple device wordt maar gezien als fire and forget device, zolang het maar werkt is het wel goed.

Je wil niet weten hoeveel NAS systemen er ongeupdate door het leven gaan, laatst nog een DS1515 van DSM 3 maar eens ge-update naar 5... Klant en ik citeer, mwah hij doet het toch.....
Ik refereerde meer aan het feit dat timemachine werd aangehaald. De kennis van de gemiddelde gebruikers over ICT is ruk, maar die van Apple gebruikers (uitgezonder Tweakers en professionals) is mijn persoonlijke ervaring nog veel erger dan die van Windows gebruikers. Juist omdat ze nooit iets hoeven te doen.
Als je beredeneert vanaf de gemiddelde gebruiker, die ondertussen 10 apparaten heeft dat een update kan krijgen (welke soms een achteruitgang zijn), snap ik dat wel. Wanneer het werkt werkt het, van mogelijke beveiligings-issues is men vaak niet bewust, dat merk je al aan de standaard wachtwoorden die regelmatig ongewijzigd blijven.
Software wel ja, voor je persoonlijke data ben je vanaf dag 1 al verantwoordelijk.
Dit verbaast mij ook, zeker wanneer doorgaans heel bewust voor een Mac wordt gekozen – niet in 't minst vanwege de aanschafprijs. Wanneer ik dan maanden later eens navraag doe, of samen achter de Mac plaatsneem, blijkt dat er nauwelijks iets ingesteld of afgeregeld is. En dan heb ik 't zeker niet over ingewikkelde dingen als gevorderde veiligheidsinstellingen, maar echt simpele zaken als Mail, iTunes of wat bladwijzers in Safari.

Het rare is dat vrijwel iedereen het belang van backups erkent, maar het in de praktijk nog verbijsterend weinig gebeurt. Wanneer dan de data verloren gaat, soms zelfs doordat de oude computer wordt weggedaan voordat diens data is veiliggesteld, is de schaamte groot. Alsof het verlies van dierbare foto's of belangrijke documenten niet erg genoeg is, was het vooral de verwaarlozing daarvan dat de diepste indruk achterlaat.

Sinds Leopard (2007) is iedere Mac standaard uitgerust met Time Machine. Het enige dat je hoeft te doen, is een externe schijf aansluiten, direct of via 't netwerk. OS X biedt dan gelijk aan om Time Machine te activeren en de backup te beginnen – nog simpeler gaat 't niet.
Ik had ooit een timemachine op een NAS met een sparse image (hfs nodig), op 1 dag besloot time machine deze backup compleet te ruineren. Is het nu eigenlijk al officieel mogelijk om naar een NAS (Cifs, AFP) te backuppen met time machine ipv enkel naar een externe "gecertificeerde" schijf (time capsule) ?
Je gebruikt 8 technische begrippen inzake de time-machine. Als 't inderdaad zo complex is, is het geen wonder dat veel mensen geen backups maken op hun Mac.
Het is totaal niet zo complex. Je kan de backup letterlijk met 1 druk op de knop instellen.
Nee... Time Machine wordt niet ondersteund op een NAS.
Officieel wordt alleen hetvolgende ondersteund:
- Direct Attached storage
- OS X server met Time Machine enabled
- Time Capsule

Mijn ervaring met een Time Machine op een NAS is gewoon dat het heel vaak fout gaat. Time Capsule en de andere 2 opties gaan altijd goed.
Netjes dit voor een 3 jaar oude machine :)
Ik vind dit niet netjes maar normaal. Dit zou je van alle fabrikanten mogen verwachten...
Je mag het zeker verwachten, maar dan moeten wel genoeg mensen klagen. Heb bv hele hordes HP laptops voorbij zien komen met defecte HDD's. Die zijn wel netjes vervangen maar er zijn voor die series toch echt geen terug roep programma gekomen.

Het is maar net hoe veel en hoe vaak mensen klagen.
Maar op het moment dat een laptop defect raakt zijn mensen sneller geneigd zijn om naar een lokale computer winkel te gaan. De lokale computerwinkel zal winst georiënteerd denken en de klant een nieuwe harde schijf proberen te verkopen zonder dat HP hierbij te pas komt. Op het moment dat een Apple product kapot raakt zullen mensen sneller naar een Apple winkels gaan om hem daar te repareren. Hierdoor hebben ze een betere kijk op welke apparatuur snel defect raakt en mogelijk een terugroep actie starten. Terwijl andere merken er minder kijk op hebben, omdat meerdere mensen het probleem met de laptop op kunnen lossen.
Als het binnen de garantieperiode is, dan kan de winkel geen schijf verkopen. Dan kunnen ze of zelf een schijf leveren (en dus betalen) of de laptop innemen en naar HP sturen. Reken er maar op dat dat laatste in 99% van de gevallen zal gebeuren. HP heeft er net zo'n goed zicht op volgens mij.
Welke model ?
er is een serie geweest die geleverd kon worden met de Micron C400 SSD die nog wel eens problemen had. oplossing was gewoon een firmwire update van de ssd
Er zijn verder geen bekende problemen met bepaalde HDD's of SSD's
Apple doet zoiets niet vrijwillig en weet net zoals andere technische mankementen dat dit duidelijk mankementen zijn. Met andere woorden ze maken een calculatie hoeveel uitval, hoe groot is de kans op een class action, hoeveel zijn er nog in omloop en vervolgens wat zijn de kosten. Blijkbaar is het dus interessant om de hdd's zo te vervangen anders hadden ze het zoals Apple normaliter doet, de boel gerekt.

Verder vind ik het apart dat deze periode tot eind dit jaar loopt. Immers zoals duidelijk mag zijn, het gaat om een technisch mankement, waarom zouden ze na die periode niet verantwoordelijk zijn om die hdd's te vervangen? Kortom hoewel mooi dat ze de hdd willen vervangen, wel spijtig dat ze er een limitatie op stellen.

Ook overigens wel typerend dat je dus je iMac kwijt bent vanwege de matige design keuzes. Behalve dat meer dan de helft vastgebakken zit, zelfs een hdd kun je niet even unpluggen. Andere fabrikanten zoals Dell kunnen gewoon een vervangende schijf opsturen en kun je die zelf swappen of ze komen langs voor je, jammer dat Apple dit weer niet kan.
Verder vind ik het apart dat deze periode tot eind dit jaar loopt. Immers zoals duidelijk mag zijn, het gaat om een technisch mankement, waarom zouden ze na die periode niet verantwoordelijk zijn om die hdd's te vervangen?
Jij leest ook maar wat je zelf wil lezen Geen wonder dat je bevooroordeeld bent. :)
Uit het artikel hierboven:
Klanten kunnen nog tot 19 december hun iMac opgeven voor reparatie, of tot drie jaar na aankoop, waarbij de langste termijn geldig is
Wat een onzin voor mijn 27" iMac uit 2009 loopt zelfs een aardeschijf reparatie programma (maar ik merk bij de mijne geen problemen op en als er een nieuwe in komt dan neem ik wel een ssd). En het komt wel vaker voor dat ook na garantie periode Apple wel een reparatie programma komt (dit is niet iets van de laatste jaren).
Het eerste wat ik dacht toen ik de kop van een artikel hierover op een andere site las was, 'ah, dat zullen dan wel seagates zijn geweest', en na het lezen bleek het dus ook alleen om 3tb seagate drives te gaan... Heb hier ook 3 verschillende (ofwel op verschillende tijden gekocht) 3tb seagates, en alle 3 hebben problemen, dus voor mij geen seagates meer.....
Het is ook in principe een probleem met de seagate schijven.

Netjes dat Apple dit zo oplost, er zullen vast meer fabrikanten zijn die deze schijven gebruikt hebben, maar die heb ik nog niet gehoord,.....
Dat was ook het eerste wat ik dacht. Ik heb ook zo'n 3 TB hdd van Seagate, de tweede ook al want de eerste had te veel end to end errors. Het tweede vervangende exemplaar begon ook met een end to end error maar een firmwareupdate van Seagate schijnt dit opgelost te hebben. Alle twee hebben/hadden ze ook last van trillingen. Voor mij dus ook geen Seagates meer.

Edit: Blijkt dat de schijf van 3 jaar geleden in de iMac's ook een Seagate was maar deze keer de 1 TB versie. Seagate is goed bezig moet ik zeggen.

@Superdre: Kun je even de link van die site doorgeven waaruit blijkt dat het om Seagate's gaat, ik kan het nergens vinden. Thanks!

[Reactie gewijzigd door Fredi op 30 juli 2024 20:42]

Dat zijn dan gelijk de voor- en nadelen van een iMac. Prima service, maar aan de andere kant ben je wel je hele machine kwijt als er 1 onderdeel vervangen moet worden.
Dat is toch bij elke computer, dat je hem dan helemaal kwijt bent? Als je wilt kan je het ook zelf doen. Overigens is in mijn beleving de service over het algemeen juist slecht.

[Reactie gewijzigd door klonic op 30 juli 2024 20:42]

Bijna iedere grote PC vendor heeft tegenwoordig de mogelijkheid tot NBD on-site service (al dan niet tegen een kleine bijbetaling bij aanschaf). Bij Dell zit het geloof ik standaard op alle modellen, al onze zakelijke HP modellen hebben de optie ook standaard (consumenten HP heb ik geen ervaring mee, dus durf ik niet direct te zeggen).
Bij Apple kan dat ook hoor. Net als bij zo goed als alle andere computer multinationals.

De consumentenversie is daarentegen vaak wat minder 'dekkend'. Je ziet vaak dat het groots omschreven wordt, maar in de kleine lettertjes zo veel uitzonderingen staan dat je on-site service net zo goed weer kan vergeten.
Ik dacht dat Apple dit alleen in de US en Canada aanbood, ik heb dit een jaar of 3 geleden eens uitgezocht voor een klant van mij, maar geen van de toen verkrijgbare Apple Carepacks boden volgens de Apple sales medewerker on-site reparatie aan in Nederland. Wel gaven ze aan dat het mogelijk was dat enkele Apple Premium Resellers dit aan konden bieden, maar dat zou dan buiten Apple om gaan.

Maar mogelijk dat dit aangepast is tegenwoordig, of dat ik destijds verkeerd ben voorgelicht.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 juli 2024 20:42]

Een tijd geleden toen AppleCare niks meer dan een code was hadden ze in sommige gevallen ook on-site reparatie, maar sinds de pro support optie is dat helemaal verbeterd.
APR's rapporteren dit gewoon weer bij Apple, je kan het ook terug zien bij de reparatie geschiedenis van je Mac.
In mijn ervaring is de service overigens top. Al meerdere keren topcases en dvd drives vervangen, no questions asked. In mijn omgeving gelijkaardige verhalen. Dus, de ervaringen spreken jouw onderbuikgevoelens tegen ;)
ik zetten afgelopen vrijdag voor het eerst voet in een iCenter. een vriend van me heeft een simpel probleem, er zit iets in de 3.5mm jack van zijn macBook.

'u bent uw macBook dan voor 1 á 2 weken kwijt, we onderzoeken het probleem en dan wordt er een factuur naar u opgestuurd. de onderzoekskosten worden sowieso in rekening gebracht.'

uhhh, onderzoekskosten? hij weet het exacte probleem al!

[Reactie gewijzigd door sjettepetJR. op 30 juli 2024 20:42]

iCenter is geen Apple store
dat weet ik, maar denk je dat het bij een Apple store anders was gegaan?
Wat heb je daar aan, als er maar een paar van die Apple Stores in 't hele land zijn?
dat is inderdaad een beetje het punt, als ik eerst een uur moet rijden voordat ik mijn laptop ergens kan laten repareren, en dan moet je ook nog 3 weken wachten, en zelf de laptop weer ophalen, dat is toch gek voor zo iets kleins?
Apple Store heeft reparatie binnen 48 uur, mitst onderdeel op voorraad.
wat dus niets zegt :) gezien de "mits" :)
Sowieso

het is niet eens heel gek dat ze dit verder willen onderzoeken.
op het moment dat jij iets raars in je 3,5mm jack port weet te proppen is het sowieso al discutabel hoe zuinig je bent op je spullen maar veel belangrijker nog is het feit dat wanneer er random troep in die jack terecht komt het zomaar kortsluiting zou kunnen maken met andere componenten.

maar zoals al aangegeven, bij een Apple store wordt daar wel iets anders mee gedeald ja
het was zo'n bolletje wat vocht op moet nemen, zodat apparaten heel blijven. hij had daarvan een zakje in zijn laptop-hoes zitten, maar dat was opengescheurd. :|
En dan pak je een pincet of een dun uiteinde van een paperclip en peuter je het er zo uit.
Oh, dat hebben we al wel geprobeerd, het kwam er niet zomaar uit.
Misschien is het hem dit weekend nog gelukt.
Aangezien die korrels vocht absorberen, is het misschien mogelijk met een nat puntje van een wattenstaafje.
kans dat hij dan opzet, dan wordt t nog moeilijker.
maar goed, ik weet niet of het hem al gelukt is, zou zomaar kunnen.
iCenters zijn resellers, die snappen er weinig van, ga naar een ARC en komt helemaal goed, binnen een dag of 2.
iCentre (lees de BAS groep), is een Apple Authorized Service Provider. Die snappen het zeker wel... Wil niet zeggen dat al het winkelpersoneel het snapt, maar de Technicians zeker wel.
Deze prima service heb ik anders goed voor moeten zeuren, 3e HDD in een iMac die kapot gaat. Eerste keer geen probleem, 2e keer moeilijk doen en nu erachter komen dat het dus allemaal echt een probleem is waar ik niets aan kon doen! Zelfde met SSD's in Apple producten ook al 2 keer rma mogen doen.
Ze komen iig met een oplossing, zelfs voor gebruikers zonder Apple care.

Ik hoor nooit van enige andere fabrikant zoveel over de service op terugroep acties...sterker nog...kan me van geen enkele fabrikant herinneren ooit een terugroep actie te hebben gezien.
Anoniem: 197341 @Isheara21 juni 2015 23:46
"zelfs voor gebruikers zonder Apple care."

Ik zit niet zo in de apple's, maar ik heb altijd begrepen dat apple care zoiets als de "verzekering bij de mediamarkt" is: Geld betalen voor wettelijke garantie, die je dus zonder die verzekering ook wel hebt.
Apple care is meer dan alleen garantie, maar ook helpdesk en support bij installatie, apps en overige software vragen.

http://www.apple.com/nl/legal/statutory-warranty/
Jij doelt op consumentenrecht... Zakelijke klanten kunnen daar sowieso geen gebruik van maken.
Ja, maar welk onderdeel kan je missen zodat je nog wat aan de rest hebt? Een PC in losse onderdelen en modules heeft alleen voordeel als je zelf al vervangers hebt staan.

Sure, je kan 'alleen je moederbord' opsturen of laten repareren, maar hoeveel heb je dan nog aan de spullen die je dan thuis nog hebt?
Mijn MacBook Pro was binnen 24 uur klaar bij de Apple Store in A'dam. Moederbord was vervangen.
Bij welke pc of laptop is dit via de officiële wegen niet het geval?
Met Dell next (business) day komt er gewoon iemand langs die hem voor je uit elkaar haalt en het onderdeel vervangt. Of ze sturen het onderdeel op en je vervangt hem zelf (hardeschijf, heatsinkfan).
Ja inderdaad, als je maar betaald. Dat kan bij apple ook gewoon, dus beetje een loos argument. Bij Apple is het 179,- voor 3 jaar en bij dell 199,- voor 3 jaar.


http://store.apple.com/nl...protection-plan-voor-imac

"Complete deskundige ondersteuning
Omdat Apple de computer, het besturingssysteem én een groot aantal meegeleverde programma's maakt, is de Mac een volledig geïntegreerd systeem. Alleen met het AppleCare Protection Plan kun je via één nummer service en ondersteuning krijgen van Apple deskundigen, dus de meeste problemen zijn met één telefoontje opgelost. Het plan omvat het volgende:
Direct contact met Apple deskundigen
Reparatie op locatie: je kunt vragen of een reparateur naar je bedrijfslocatie komt
Wereldwijd lokale Apple reparatiepunten voor hardware"
Anoniem: 583079 @waktak21 juni 2015 11:15
Dit commentaar houdt geen steek in deze context: dit vervangingsprogramma voor de schijf van bepaalde iMacs heeft niets te maken met Apple Care: het is voldoende aan te tonen dat je een toestel bezit dat in aanmerking komt, om een gratis vervanging te krijgen.
En daar heb je een punt. Mijn reactie was slechts een gefundeerd gefundeerd, onderbouwd en op waarheid gestoeld recent voorbeeld als tegengas tegen al de halleluja verhalen die in deze thread met betrekking tot de geweldige Apple service werden vermeld.
Anoniem: 511810 @waktak21 juni 2015 11:19
FF reageren,

dat werkt dus niet zo soepeltjes bij Apple.

Een tijdje terug wou ik de accu in mijn macbook pro late 2009 (laten) vervangen.
Na een aantal authorized apple resellers uit de omgeving te hebben aangeschreven kwam ik nergens verder als macbook pro opsturen en tussen 2 en 3 weken terug ontvangen.

Los van het feit dat het natuurlijk van de zotten is om mijn macbook tot 3 weken kwijt te moeten zijn voor een vervanging die ongeveer 7 minuten duurt, zit het apparaat vol met gevoelige bedrijfsinformatie die ik niet zomaar overal kan laten rondslingeren. Harde schijf eruit halen was geen optie daar het apparaat niet door de resellers gerepareerd (!) zou worden als er geen besturingssysteem op zou staan.
Dus mijn opties bij de autorised resellers waren:
1) harde schijf backuppen; osx opnieuw schoon installeren, opsturen, 2 tot drie weken later weer backup terug zetten;
2) harde schij tijdelijk wisselen voor een andere, 2 tot 3 weken wachten, originele harde schijf weer inbouwen;
3) risico nemen en niets doen, 2 tot drie weken wachten.

Dus gevraagd of ik de accu niet gewoon opgestuurd kon krijgen --> bij alle resellers (en ik heb er wel een flink aantal gemailed of aan de lijn gehad, onmogelijk...)

Daarna Apple gebeld. Ook Apple wil geen accu opsturen.
De enige optie die Apple bood (en ik heb Apple in Nederland, Belgie en Duitsland aan de lijn gehad)
1) langs komen bij een Apple store (vanuit mij woonplaats minimaal 200 km)
2) probleem vaststellen (!!!!)
3) terug naar huis
4) melding afwachten wanneer accu binnen gekomen was
5) weer terug naar Apple store (!!!!!)
6) accu laten omwisselen.

Ik denk onnodig te zeggen dat ik letterlijk alles geprobeerd heb om dit op een efficientere manier te laten doen door Apple maar al mijn pogingen om hier ook maar enige rationaliteit in te krijgen werden door diverse Apple managers en medewerkers afgewimpeld met zo moeten (!) wij dit nu eenmaal doen.

Dus begin nu niet over 'dat kan bij apple gewoon ook'

Voor de volledigheid, ik heb bij mijn nieuw aangeschafte Macbook destijds geen Apple Care genomen, maar indien ik dat we gedaan had vraag ik me af of de service beter was geweest. Daarnaast was de looptijd van Apple Care natuurlijk al lang voorbij.
Wacht effe, je hebt een heel vehaal ove hoe slecht het allemaal is en je eindigt met, ik had geen apple care ?! En al had je apple care dan was het alang verlopen. Je had je verhaal met dit moeten beginnen want nu geeft iedereen je een +1 terwijl je verhaal niet terecht is. Je verwacht top of de line service n garantie maar je hebt het zelf niet afgenomen, en dan raar vinden dat je standaard consumenten granatie gedrag krijgt.

Dan is het toch niet raar wat je meemaakt? Zonder Apple care krijg je standaard consumenten garantie, dus dan klopt jouw verhaal gewoon en is er niets raars aan. Tuurlijk krijg je niets toegestuurd, tuurlijk komen ze niet bij je langs. Als mijn stofzuiger het niet doet dan komt dyson toch ook niet langs? Die zeggen ook stuur maar op.
Je kan voor een MBP 2009 toch gewoon online een nieuwe accu bestellen en dan heb je hem de volgende dag in huis?
Anoniem: 511810 @arjan199521 juni 2015 23:27
De originele accu is 74 watt uur en werd nooit verder als 80% opgeladen waardoor de capaciteit zo lang goed bleef.
Als de aftermarket accu's adverteren geen capaciteit of een lagere en ik weet niet hoe lang deze op de plank gelegen hebben.
Ik geef dan graag iets meer uit voor een bewezen goede accu.
Rare definitie van top of the line service heb jij. In het echte leven is een accu een customer replacable part, en als dat niet zo is kun je gewoon betalen voor een reparatie buiten garantie.

Nu is hij hoog en laag en door brandende hoepels gesprongen, maar kon zijn accu simpelweg niet op een normale manier vervangen krijgen - ik neem aan zelfs niet als hij er 500 euro voor over had gehad.

Op een stofzuiger staan trouwens geen gevoelige documenten en die is meestal ook geen > 1000 euro in aanschaf.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 juli 2024 20:42]

Je had je verhaal met dit moeten beginnen want nu geeft iedereen je een +1 terwijl je verhaal niet terecht is.
Dan ligt dat toch echt aan diegene die een +1 geeft; het is lariekoek om een beoordeling te geven zonder de hele tekst te lezen.
Verder zou een Apple Care niet geholpen hebben, want die werkt maar 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 30 juli 2024 20:42]

Ik snap het niet.
Bij mijn MacBook pro uit 2008 hebben ze na 3 jaar het hele mobo vervangen.
Kon hem gewoon naar de dichtstbijzijnde certified Apple nog wat brengen. Was met 30 minuten vervangen? Kopje koffie erbij en zonder Apple care?

Accu na 5 jaar kapot, nieuwe gekocht, weer klaar. Maar accu in de MacBook pro zit niet "vast" in de machine. Dus Apple verder niet voor nodig. De 17" 2008 Macbook pro heerlijk, daar kon je alles nog gewoon zelf vervangen.

En het mooiste, ik gebruik de MacBook nog steeds met veel plezier. 😄

Edit - typo + type erbij

[Reactie gewijzigd door smitae op 30 juli 2024 20:42]

Anoniem: 511810 @smitae21 juni 2015 23:50
Zou je me kunnen vertellen waar je die nieuwe gekocht hebt en in hoeverre deze net zo goed is als de originele!?
Bij card-services in Zwolle. Was een orginele Apple accu, neem aan net zo goed als de eerste.
Hadden ze op voorraad liggen, maar dat was in 2013. Geen idee of ze nu nog verkrijgbaar zijn.
Ik heb recent een Macbook Pro early 2011 binnen gedaan voor een nieuwe batterij, gewoon bij official Apple Reseller binnen gedaan op een zaterdag, kon de mbpro maandag terug gaan ophalen (door een Apple herkende service vervangen). Toestel had geen applecare. Er zal dus wel een reden geweest zijn waarom jou laptop opgestuurd moest worden.

Onlangs heb ik ook een iPhone 5 die onder een vervangingsprogramma viel voor de batterij binnen gebracht, kon 2 dagen later de iPhone terug gaan halen.

Ik weet niet wat de reden was dat jou toestel een nieuwe batterij moest, maar ik heb nooit enig probleem gehad voor een vervanging. Dit zijn mijn enige vervangingen die ik tot hiertoe aan mijn toestellen heb moeten laten uitvoeren, en beide waren na 2 dagen klaar. Er zal dus duidelijk wel een reden voor geweest zijn. Ik heb nog nooit bij een merk zo'n goede service gehad als bij Apple. Bij de meeste laptop merken kan je je pc zelf via post opsturen voor een vervanging, of het zelf doen uiteraard, bij Apple is mijn ervaring tot hiertoe zeer positief, geen problemen, gewoon binnenbrengen bij een erkende Apple dealer, en zeer snelle afhandeling.
Eh… dus je hebt een MacBook Pro van 6 jaar oud en je verwacht dat ze gratis thuis langskomen om een nieuwe accu te installeren?
Anoniem: 511810 @laptopleon21 juni 2015 16:02
Nee, ik verwacht helemaal niets.
De macbook is een geweldig apparaat en ik ken geen enkel andere laptop die zo lang met de eerste accu bruikbaar blijft.

Ik ben zelfs bereid om naar Amsterdam, dusseldorf of Brussel te reizen om voor 175 Euro mijn accu te laten vervangen maar ik trek de lijn bij 2 keer moeten terugkomen voor zo een simpele reparatie. Voor diegenen die wellicht denken dat ik eea niet duidelijk (genoeg) bij Apple aangekaart heb, ik heb met minstens 6 verschillende Nederlandse Apple baasjes gesproken, rechtstreeks naar alle (!) Apple stores in een omtrek van 250 km gebeld en contact gehad met minstens 3 Apple certifeid resellers.. Het was of 2 weken minimaal kwijt of 2 keer naar Apple reizen.
En dat vind ik spugen in het gezicht van de klant. Punt
Ik heb het nog eens teruggelezen en inderdaad verkeerd opgevat, sorry.

Die officiële resellers en Apple dealers daar heb ik overigens slechte ervaringen mee. Zo was ik een keer bij Stonehouse in Woerden om iets aan een laptop te laten upgraden. Het was iets lulligs maar ja, het moest per se door een dealer gedaan worden anders verviel de garantie. Krijg ik 'm na een half uur wachten terug, met zodanig de bodem er weer tegenaan geschroefd, dat die aan één kant niet goed in de rest 'ingepikt' was.. Stelletje oelewappers.

Onder andere daarom zou ik zeggen: Bestel een nieuwe batterij online en zet 'm er zelf in. Zo te doen een kwestie van wat schroefjes losdraaien en weer terug: https://www.ifixit.com/Gu...+Battery+Replacement/1712
Waar kan ik terugvinden dat hij dat gratis wilde laten doen?
Waarom doe je dit niet gewoon zelf. Op youtube staan 100 filmpjes...
Gewoon FileVault aanzetten...
Reparatie op locatie: je kunt vragen of een reparateur naar je bedrijfslocatie komt

Het is slecht dat Apple dit blijft adverteren op deze manier. Nu denk je misschien "ah, voor een AppleCare Protection Plan van €179 kan ik fijn een techneut het apparaat laten repareren op onze lokatie".

Dit is echter niet het geval. Tja, je kunt het vragen ja, maar het zal niet gebeuren. Het AppleCare Protection Plan van €179 is primair bedoelt voor consumenten. Je iMac zal ten alle tijde worden opgehaald en worden gebracht naar het centrale punt in Zwolle. Je hoeft je hier over ook niet op te winden en boos naar AppleCare te bellen, want ze hebben simpelweg de mogelijkheid gewoon niet om het anders dan via de gebaande wegen te doen. Vind je dat je vals bent voorgelicht? Start een juridische procedure.
Spel- en grammaticafouten gaan corrigeren in de comments van tweakers.net is wel het laatste waar je aan wilt beginnen; dat is een verloren zaak :)
:) Ach, sommige zijn zo makkelijk oplosbaar dat het de effort nog wel de moeite waard maakt. Je moet ook als Tweaker/IT-er blijven leren, nietwaar?
een imac is een consumenten product, bij dell koop je er een service contract bij naar wens. Zelf weet ik niet of apple dit ook voor de zakelijke markt doet. Maar een imac is niet direct voor de zakelijke markt bedoeld. Een dell workstation wel denk ik zo :+
Hangt er maar net af in welke 'zakelijke' markt je zit lijkt me zo ;)
Ik ben hier op een Dell Inspiron 7720SE laptop aan het tokkelen en heb geen extra uitgebreide garantie gekocht en toch is Dell meerdere malen bij mij thuis geweest voor reparatie in garantieperiode. Misschien dat EPP er mee te maken heeft. Ik weet niet beter dan dat Dell thuiskomt bij je.
Oh dat is wel Nice ja, me neefje heeft ook Dell en ik weet wel dat ze een keer de laptop bij hem thuis opgehaald hebben voor reparatie. Maar goed ik weet niet wat er mis mee was. Ook hij hoefde er niks voor te betalen ivm een soort abonnement

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 30 juli 2024 20:42]

Het ging hier om GRATIS service. Bij apple MOET je betalen voor deze extra service. Dat het mogelijk is, is al een pluspunt. Maar bij Dell gebeurt het gratis, dat je je systeem tijdelijk kwijt bent staat even totaal los van mijn reactie op aliberto.
Echter was Dell zo geweldig bij aliberto dat hij zijn systeem helemaal niet kwijt was, ze hebben zijn systeem bij hem thuis gemaakt. Mijn reactie was dus dat bij mij neefje Dell alleen al zo netjes was om gratis het systeem thuis aan de deur op te halen, bij aliberto is de gratis service nog verder gegaan door het bij hem thuis te maken zonder kosten.
Dat is bij andere merken echt niet zo, als het al mogelijk is om het thuis te laten maken zit je altijd aan een service contract vast zoals in dit geval bij Apple. (dan weet ik niet eens of ze voor dat contract je apple systeem thuis maken of alleen ophalen)

Ik weet dat Dell gewoonweg grandioos is op gebied van service, maar dat ze zelfs bij mensen thuis komen en het maken ( indien mogelijk ) zonder een service contract te hebben is gewoonweg TOP. En dat wist ik niet tot deze reactie van aliberto.

En in dit geval ( artikel ) gaat het over Apple, ik vind het normaal maar niet logische dat hun een slecht product verkocht hebben en mensen vervolgens benzine geld ( reiskosten ) moeten steken in een slecht product om het gemaakt te krijgen. Indien je geen service contract hebt moet je dus terug naar een apple winkel, in mijn geval betekent dit: benzine, olie en parkeer kosten die ik uit mijn eigen zak mag betalen. Indien je dell had kwamen ze het product gratis ophalen.
Ik heb helaas geen dell maar een eigen gebouwt systeem, maar als ik voor een kant en klaar product zou gaan (laptop oid) dan word het 100% een dell, qua hardware hebben alle fabrikanten het zelfde maar qua service tipt bijna geen 1 aan Dell.

Maar goed, volgens mij wist jij niet helemaal waar het over gaat, het is je vergeven hoor het is zondag :D

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 30 juli 2024 20:42]

Bij Dell is deze service ook zeker nodig. Op mn werk hebben we 20 XPSen, deze zijn allemaal minimaal 1x stuk geweest. Een aantal zelfs meer dan 5x. Bij is het volgende van de XPS stuk gegaan: Scherm, alle USB porten, Ethernet port en de trackpad.....
Ethernet port op een XPS? De modellen bij ons hebben dat niet. Op 1x batterijdetectie en 1 keer scherm na nooit service nodig gehad, prima toestellen.
Wij hebben er 100e in omloop, in de afgelopen 3 jaar (sinds ik er werk) 0 x Dell hoeven te bellen.

Dusja ik weet niet waar je werkt en hoe ze ermee omgaan of dat jullie gewoonweg grof pech hebben. Maar dit ligt niet aan de naam Dell
Vrijwel elk gangbaar merk (Asus, Dell, HP, Lenovo, Toshiba) biedt hetzelfde kwaliteit, dat wilt dus zeggen onderdelen waar zwaar op bespaard is.

Wat dus wilt zeggen spontaan crashende harddisks, RAM die errors heeft, voedingen die instabiel zijn, moederborden waar van alles aan kan mankeren enz enz.

Enige wat vrijwel probleemloos werkt is de CPU, daar mankeert bijna nooit iets aan.

Dus om nou te zeggen dat er niks mis is met Dell omdat jij geen problemen bent tegengekomen is wel heel kort door de bocht.

Al die onderdelen worden door dezelfde MSI, WD, Seagate, Hynix, Asus of Toshiba geproduceerd.

Dus of jullie hebben enorm veel geluk met jullie 'kwaliteits' Dell PC's of je hebt server grade hardware gekocht zonder dat je het doorhebt.
Nou het enige wat ik vertelde was mijn ervaring op werk met Dell, en dat is het tegenovergestelde als bij de gene waar ik mijn reactie op plaatsten.

Hij zegt min of meer dat dell slecht is vanwege zijn ervaringen met Dell, en ik geef aan dat wij er uiterst tevreden mee zijn wegens de goede ervaringen, dus om gelijk te zeggen dat Dell de extra service nodig is doordat ze non stop stuk gaan vond ik weer van niet vanwege mijn ervaringen.

Maar bij hem zijn al zijn systemen dus om de haveklap defect, dan vraag ik me af of dat anders zou zijn indien ze HP, acer of iets anders zouden gebruiken.
Dit zijn alle software developers. Lompe gebruikers valt dus wel mee. Bij de nieuwste XPS word iedereen al aangeraden om de laptop niet dicht te klappen zonder uit te zetten want dan kan er sluiting ontstaan en dan boot hij niet meer....
Anoniem: 197341 @mocem21 juni 2015 23:50
"Bij de nieuwste XPS word iedereen al aangeraden om de laptop niet dicht te klappen zonder uit te zetten"

Duh, daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen.. iets met warmte ofzo!?
Hoe is de iMac een consumenten product? Buiten de iMac heb je een underpowered Mac Mini en een zwaar overkill Mac Pro. Ik zie instellingen / bedrijven die ervoor kiezen zakelijk iMac's in te zetten puur omdat het één apparaat is (en Mac software benodigd is).

Veel grafische scholen draaien ook puur op iMacs.
En grafisch ontwerpers gebruiken die Imacs ook
Het is niet zozeer van je contract afhankelijk, maar van hoe de fabrikant met diverse onderdelen omgaat. Lenovo kent bijvoorbeeld de harddisk ook als een Customer Replacable Part, zodat ze een nieuwe schijf desnoods gewoon per post opsturen.
Dell doet dit ook voor consumenten. Alleen moet je bij het configureren daar dan wel voor kiezen. Bij duurdere apparaten is het vaak de standaard keuze.
Heb een paar jaar terug een 11" Alienware gekocht, en werd twee jaar na aanschaf door Dell benaderd dat ze een afspraak wilden maken om het scherm te vervangen. Een deel van de serie had een probleem met de scharnieren - mijn laptop had daar geen last van, sterker nog, ik was niet eens op de hoogte van het bestaan van het probleem.

Maw., Dell heeft mij als Alienware-eigenaar (niet bepaald een zakelijk product) zonder service-contract pro-actief benaderd om een mogelijk defect te herstellen. Had geen last van dat defect, maar heb nu wel een nieuw scherm (nog steeds een crappy TN-paneel, maar dat is een ander verhaal).
Oa. bij Dell. Zelfs bij hun budget-lijnen worden gemakkelijk te vervangen onderdelen gewoon opgestuurd als je daar zelf om vraagt. Heb zo regelmatig een HDD of DVD-drive ontvangen via garantie die ik daarna zelf kon monteren. Wellicht is dat niet de standaard procedure, maar als je erom vraagt doen ze het gewoon. Ik kan mij niet voorstellen dat Apple dat zou doen :)
Anoniem: 511810 @darkjeric21 juni 2015 11:23
klopt. Zie mijn mail boven.
Apple laat je 2 keer naar een Apple store komen om een accu te vervangen.
Ronduit schandalig en spugen in het gezicht van de betalende klant.
Als je gewoon AppleCare had gehad, was er niks aan de hand geweest. Ze bieden verschillende opties aan om je systeem te repareren. Je kan zelf langs gaan, men haalt het op etc. etc.
Als je het graag zelf had willen doen, had je gewoon even de moeite genomen om de onderdelen zelf online te bestellen.
Jij zit te klagen over iets waar je helemaal geen recht toe hebt en zonder dat je een beetje onderzoek hebt gedaan.
Had je na de garantie periode AppleCare genomen met de service die jij schijnbaar had verwacht dan was het allemaal vrij vlot opgelost.
Daar heb je maximaal 1 jaar wat aan naast de 2 jaar standaard EU consumentengarantie. Is je apparaat ouder, dan heb je alleen nog betaalde reparatie. En ook daar moet je gewoon 1 keer voor naar Amsterdam/Haarlem/Den Haag kunnen gaan om 'm dezelfde dag weer mee te kunnen nemen als het alleen maar gaat om het vervangen van de accu (ja die lijm tussen de accu en de case losweken en een nieuwe erin plakken is niet zo lastig). Een echte Apple Stoe hoort dat soort spullen gewoon in de kast te hebben liggen bij de technische dienst.

's Ochtends bij zo'n bar bij knakker in blauw shirt laten zien, ze nemen 'm in, jij gaat die dag lekker wat andere barretjes bezoeken en een museumpje erbij, en tegen het eind van de middag kan je 'm weer ophalen na betaling van de reparatiekosten. Dan heb je nog wat aan je reiskosten i.t.t. twee keer 200 km op en neer te moeten, ik begrijp de klacht wel.
Je hebt gewoon garantie volgens het Nederlands recht, niet meer en niet minder. Wil je meer, dan neem je AppleCare. Repareren via AppleCare wordt hij netjes opgehaald en retour gebracht. De klager heeft het over een 2009 MacBook daarin is niks vast gelijmd en die krijg je als je een beetje moeite doet gewoon dezelfde dag gerepareerd.
wellicht dat jij nog in weekend-modus draait: applecare geldt 3 jaar. het probleem deed zich voor ná die 3 jaar, zodat applecare niets terzake doet.
Waar staat dat? Hij heeft het over een tijdje terug. ik heb even aangenomen dat het binnen de 3 jaar was, misschien onterecht. maar dan is het punt nog meer valide en snap ik niet waarom iemand zit te klagen alsof hij verwacht dat het een garantie kwestie is die direct maar moet worden opgelost.
Asumptions are the mother of all fuckups.

Macbook v2009. Als je de originele post had gelezen zag je ook dat z'n verwachtingen niet zo zot zijn: geen 2x 250km moeten rijden om een accu te laten vervangen (en daar gewoon normaal voor te willen betalen). Hij heeft niets gezegd over garantie behalve het feit dat zélfs applecare niet geholpen had, gezien de laptop al ouder was dan 3jaar.
Anoniem: 511810 @OkselFris21 juni 2015 23:34
...had je even de onderdelen moeten bestellen ...

Ik.wil.niet vervelend zijn maar lees dan even goed wat ik eerder opgeschreven heb.de optie om.een originele accu online of anders in een willekeurige Apple store te kopen is er niet. Dit heb ik boven reeds uitvoering betoogt
het kan natuurlijk dat je me voor leugenaar wilt uitmaken
Verder zie ik niet hoe dit.ook maar iets met Apple care te maken kan of.zou moeten te maken hebben, zeker niet 6 jaar na aankoop.
Anoniem: 511810 @OkselFris22 juni 2015 00:28
Je hebt mijn verhaal of niet goed gelezen of ik heb het niet goed uitgelegd. Het issue is dat Apple, uiteraard tegen 100 % betaling van mijn kant, het categorisch weigert om een accu op te sturen of bij vooruitbetaling te willen klaarleggen in een willekeurig filiaal binnen een straal van 250 km rond Roermond.
Dus, mag ik deze 'service' verwachten?
Zeg, jij hebt een product gekocht zonder Apple Care, jij wilt drie jaar na aankoop service alsof je nog in je eerste week zit. Je vraagt om standaard consumenten service je krijgt standaard consumenten service. Moet je niet achteraf gaan piepen dat je geen extra service krijgt.
Ik heb verschillende hardware gehad van service-koning HP. Laatste gevalletje was met een HP laptop van 4 jaar oud, waarvan de adapter kapot was. Even gebeld, word opgestuurd, maar was niet voorradig waardoor het iets van 14 dagen duurde. Vroegen netjes of ik wel zo lang zonder laptop kon, anders konden ze eventueel een vervangend apparaat opsturen.
Super service, geen servicecontract, geen extra pakketten, particulier, op hardware die nog net binnen de garantie-termijn van 5 jaar viel.
Enige 'maar' is dat het wel een Mobile Workstation was, zakelijke lijn.
edit:
@ronaldmathies
In zijn geval gaat het zo te lezen niet eens om een garantie-claim, maar wil hij gewoon netjes betalen voor het vervangen van zijn accu. Het gaat om een late-2009 model, dus dat zijn accu het ondertussen heeft begeven is begrijpelijk, helaas gaan die dingen niet veel langer mee.
Een goede fabrikant heeft ook deze service gewoon op orde, niet alleen de garantie-claims. Macs zijn dure/premium computers en veel klanten zullen deze niet hebben om af en toe voor de lol even het weer op te checken, oftewel, je mag verwachten dat ze een flexibele en snelle service hebben, ook al is je hardware buiten de garantietermijn.

[Reactie gewijzigd door thegve op 30 juli 2024 20:42]

Geen enkel toestel uit de zakelijk HP product lijn heeft 5 jaar fabrieks garantie.
Als je 5 jaar hebt heb je een HP carepack wat dus een uitgebreide garantie is. De helpdeskmederwerker heeft er waarschijnlijk gewoon het 5 jaar contract gezien er er verder niet over gevraagd. Je noemt je toestel een mobile workstation. Dat betekend dat het een elitebook of zbook moet zijn die std 3 jaar fabrieks garantie hebben, alle probooks hebben 1 jaar gabrieks garantie. HP stuurt geen vervangende notebooks.

Wie heb je aan de lijn gehad ? in elk geval geen HP :P
Als ik nu Google vind ik inderdaad 3 jaar. Ik vind ook een GoT topic waarin iemand anders ook gewoon 5 jaar vermeld ( \[TU/e laptop 2008/2009] HP Compaq 8510w ).
Ik noem mijn toestel niet alleen een mobile workstation, zo heet ie, http://h20564.www2.hp.com...ay?docId=emr_na-c01055610 .
Overigens gaat het over mijn vorige laptop, heb inmiddels een andere. Het vervangende notebook is het enige punt dat ik niet helemaal zeker meer weet, de medewerker vroeg in ieder geval of het een probleem was. Daarnaast weet ik die 5 jaar ook gewoon helemaal zeker, het kan zijn dat ze dat later hebben aangepast, maar ik had gewoon absoluut 5 jaar.
Elitebook is volgens mij de nieuwe naam van de Mobile Workstation series, omdat ik thuis niet meer die 'klasse' hardware nodig heb heb ik nu een goedkope Asus, maar vrienden zijn nu over op Elitebooks of MBPs.
Overigens is het niet het enige succesverhaal met HP service. Midden in de bush een kapotte server, worldwide warranty, geen probleem om iemand een paar dagen in een auto te sturen om die te fixen. Als ik het goed heb was bij dat project HP ook de enige leverancier die zo ver wilde gaan.
Gewone consumentenservice is toch gewoon: Oh meneer, uw accu/harde schijf/toetsenbord is kapot en u kunt en wilt dat zelf vervangen? Dat kost xxx om op te sturen, over x werkdagen heeft u het.
Nee klopt niet wat je zegt. Beter lezen.
sommige fabrikanten doen het wel, anderen niet. Lenovo was in 2009 ook zo'n lekker bedrijf. Zelf vervangen mocht niet, dat deden zij wel: gevolg, 3 maanden je laptop kwijt, exclusief opsturen.
Ik ben niet anders gewend dan dat er een monteur onsite komt. Apple biedt die service niet en daarom zullen ze in het bedrijfsleven nooit populair worden.
Lol, tegenwoordig zijn ze stinkend populair in het bedrijfsleven. call centers, service centers etc, allemaal mac.
en mac business komt wel gewoon op locatie repareren.
Er is inderdaad een periode geweest dat Mac even populair was, maar de TCO van Mac is helaas te hoog.

De aanschafprijs is prima. Qua aanschaf is Mac veel goedkoper dan hun Dell en HP counterparts en de kwalitait is voldoende. Voor veel bedrijven een reden geweest om over te stappen op Mac: Lekker goedkoop. Helaas is de TCO veel hoger en stappen bedrijven toch terug.

Daarmee is Mac voor sommige zakelijke gebruikers nog best prima en verkoop ik het graag.
Anoniem: 457607 @Trommelrem21 juni 2015 10:48
De TCO is niet hoger, die is gelijk en in sommige gevallen lager. Ik heb voor een 100k+ seats multinational een studie daarna geleid. Wanneer je alles in acht neemt:

- aanschafprijs
- extra systeem software zoals anti-virus
- levensduur
- kosten en aantal support tickets

Dan komt het gewoon gelijk uit. Het enige punt is dat een Mac niet voor iedereen de beste keuze, afhankelijk van welke software die gebruiker nodig heeft. Kosten zijn echter niet de overweging.

Inmiddels kun je bij dat bedrijf dus kiezen als werknemer. Niet dat het veel uitmaakt want indien het niet zou "mogen", gebeurt het toch, mensen nemen gewoon hun eigen Macbook pros mee naar het werk.
Jouw conclusie kun je echt niet zo simpel stellen en zonder bron heb ik sowieso moeite het te geloven. Elk bedrijf is anders en heeft een eigen pakket aan eisen, werkwijze en software dus kun je niet zo stellig melden dat de TCO per definitie lager of gelijk is.

Veel zaken die van invloed zijn op de TCO worden niet of nauwelijks beïnvloed door het stuk hardware wat op het bureau staat maar door de software.

Een ERP pakket waarin gewerkt wordt, vaak in een browser.

Communicatie applicaties zoals bijvoorbeeld Outlook of Skype.

Office applicaties zoals Word en Excel.

Een stapel grafische pakketten zoals die van de Adobe suite.

Slechts enkele voorbeelden van enorm veel gebruikte software binnen het bedrijfsleven waarbij het niet of nauwelijks uitmaakt of er nu een Mac of een HP/Dell op het bureau staat.

De aanschafprijs zal in vele gevallen minimaal gelijk zijn, bij dezelfde hardware. Dat geldt uiteraard ook voor de levensduur, want de hardware in een Mac is niet per se anders/beter dan wat je aan kunt schaffen bij HP/Dell.

Een virusscanner is niet duur en je kunt je sterk afvragen of je dat niet op je Mac wilt. En dat geldt eigenlijk voor al dat soort software zoals security software (niet alleen een virusscanner!), backup en monitoring.
Security software anders dan virus scanner en malware zit standaard ingebouwd in osx, net als back up (time machine) en monitoring software ook deels.

Wat dennism zegt over AV is trouwens nog steed complete nonsense. Het verkrijgen van Malware op OSX is echt heel erg lastig met de stndaard instellingen. Verhoog je de security door bv alleen apps van gekeurde developpers toe te staan of app store only dan is het vrijwel ongmogelijk. Voor virussen heeft het sws geen zin aangezien het dan vrijwel altijd om zero day exploits gaat die toch nog niet in je definities zitten.

Er is gewoon geen enkel voordeel van een virusscanner op een mac. Als er iemand hier een reallife verhaal over heeft wat hij zelf heeft meegemaakt dan hoor ik dat heel graag. Ik heb namelijk nog geen enkel voordeel gezien voor een virusscanner wat niet gebaseerd is op ervaringen met windows.
De ingebouwde backupoplossing is alleen wel zeer consumentgericht, niet écht handig in middelgrote en grote bedrijven. Daarnaast geldt wat je zegt over virusscanners e.d. ook voor Windows, Microsoft levert daar prima toereikende gratis eigen producten voor mee. Voor zover ik weet is het echter alsnog belangrijk om in een bedrijf alle gaten te dichten, al is het maar om er voor te zorgen dat er ook niet per ongeluk iets kan worden doorgestuurd naar andere machines. Daarvoor zijn extra programma's zowel op Windows als OSX geen overbodige luxe.
absoluut niet. Time machine is zeer goed geschikt voor middelgrote en grote bedrijven. De apple store gebruikt dit ook in combinatie met OSX server om iedere nacht een clean image te pushen bijvoorbeeld. Allemaal kompleet centraal geregeld. Ga er maar eens naar kijken, dit is namelijk wel degelijk bedrijfsmatig goed geregeld.
Daarnaast geldt wat je zegt over virusscanners e.d. ook voor Windows, Microsoft levert daar prima toereikende gratis eigen producten voor mee.
Daar moet ik je gelijk in geven. Zero-day exploit zijn altijd een lastig iets aangezien het altijd wel een aantal dagen duurt voor men er überhaupt achter komt. Windows Defender/Security Essentials is daarbij een prima stuk software om de bekende problemen mee af te vangen
Back-up van werkstations is in een zakelijke omgeving of niet relevant, of niet erg duur qua licenties.
Om precies te zijn, als onderdeel van het totale beheer gebruikt mijn werkgever standaard back-up software, ook voor Mac, en de client-licentie is verder kosteloos, de kosten zitten in de opslag.
Ik kan me voorstellen dat bij workstations, waarbij bijvoorbeeld Photoshop en dergelijke gebruikt word met enorme grote bestanden die niet altijd erg handig op een fileshare te zetten zijn, een back-up van een werkstations wel handig kan zijn.
Voor virussen heeft het sws geen zin aangezien het dan vrijwel altijd om zero day exploits gaat die toch nog niet in je definities zitten.
Dit is wel redelijke onzin, aangezien een anti-virus maker alleen maar bepaalde patronen hoeft te herkennen en te blokkeren, en dit vaak erg snel kan doen, en een OS-leverancier als Apple de achterliggende oorzaak moet weghalen, testen dat het met alle relevante hardware werkt (iets makkelijker bij Apple natuurlijk) en dan nog uitrollen. Daar heeft een losse antivirus het gewoon makkelijker.
De discussie lijkt hier echter om de kosten te gaan, en dit is voor antivirus-software tientjeswerk. Het welles/nietes is dus niet erg relevant.
Wat ik vaak zie bij zowel zakelijke als particuliere hardware-kopers is dat een 400 euro OEM standaard bak word vergeleken met een Mac van 2000 euro, en dat er dan word geroepen "Kijk, Mac is gewoon veel beter/betrouwbaarder".
Daarnaast is een Mac gewoon veel hipper op het moment, ik kom regelmatig bij bedrijf waar alleen Macs worden gebruikt, en dat staat toch een stuk chiquer.
Qua kwaliteit of betrouwbaarheid doen Linux/Mac/Windows gewoon niet meer voor elkaar onder, is gewoon een kwestie van smaak.
Hoezo kom je daar niet mee weg? De software die je nodig hebt is al met een admin account geïnstalleerd en als de gebruiker eens een keer iets nodig heeft om een bepaald bestand te openen dan kan hij zonder verdere tussenkomst van een beheerder alsnog een app downloaden die vooraf al gekeurd is.

Ik heb het idee dat veel van jullie niet weten waar ze het precies over hebben (als in nog nooit gekeken naar de mogelijkheden die er zijn), aangezien de back-up mogelijkheden die Apple standaard meelevend heel goed centraal te regelen zijn. Dat kan met honderden macs op een centraal systeem. inclusief monitoring en profile management, e-mail server, Webserver. Je kan zelfs een complete wiki aanmaken met documentatie voor je eigen medewerkers voor corporate software die inhouden is ontwikkeld.
Noem eens een paar van die applicaties dan? Ben heel benieuwd....
Anoniem: 457607 @The Realone21 juni 2015 22:59
Het interesseert me niet of je moeite hebt me te geloven, dat mag je zelf weten. Ik kan de bron uiteraard niet vrijgeven, want ik ben er geen eigenaar van. Ik deel slechts de uitkomst.

Dat die uitkomst niet in alle gevallen hetzelfde is, ben ik met je eens. Dat was ook onderdeel van de uitkomst: voor een kleine groep mensen is een Mac beter, dit betreft mensen die weinig/geen Windows-specifieke software nodig hebben, van huis uit een Mac gewend zijn, een design functie hebben, enz. Voor die kleine groep is een Mac de betere keuze, en qua kosten maakt het niets uit.

Het punt bij system software zoals virus scanners e.d. is niet eens de aanschaf kosten, het zijn ook performance kosten. Een standaard Windows bedrijfspak met virusscanner en ecnryptie is al zo traag als dikke stront op dag 1, daarnaast levert het veel tickets op.
Zover ik verstaan heb is het managen van alle apples een ware hell (en loopt dat bij win-machines toch wel een pak vlotter). Ik ben dus niet overtuigd over jouw studie... Als in jouw scope gebruikers ongebreideld eigen toestellen op het netwerk gooien is er mss wel een ander probleem...
Al lijkt het mij dat een mixed omgeving de kostprijs voor het bedrijf wel weer doet oplopen omdat je dan 2 systemen moet onderhouden ipv 1 enkel systeem.

En BYOD is een ingesteldheid waar je als bedrijf zelf voor kiest. Als je het verbied dan hebben je werknemers er niet veel aan om hem mee te brengen.Daarnaast begint BYOD in vele bedrijven al terug te minderen net omdat ook dat weer een bijkomende belasting is voor de IT afdeling.
Nee, in dit geval was ook het voeren van "dubbele" services intern niet duurder. Dezelfde provider gaf net zo makkelijk een Dell/HP als een Macbook mee aan een werknemer, met full service.
Ik verwacht niet dat je dit zo stellig kan zeggen, er zullen zeker situaties zijn waar de TCO van een Mac gelijk of misschien zelfs lager is dan die van insert ander merk, echter zullen er ook zeker situaties zijn waar een mac gewoon veel duurder is qua TCO, zeker als de de gehele linie van bedrijven meeneemt (5+ werkplekken tot de grote multinationals), daar zitten namelijk flinke verschillen in TCO per machine puur door het verschil in schaalgrootte.

Kijk je bijv. naar een redelijk veel voorkomende standaardisatie op het gebied van specs in het bedrijfsleven die ik vaak gevraagd zie worden door relaties (i5, 4/8GB ram, 128GB SSD of 500GB HD, 15" Scherm, 3 tot 5 jaar vervangings termijn).

1. Zit Apple qua aanschaf op ongeveer het dubbele dan wat je betaald aan aanschaf t.o.v. bijv. een HP Probook.
2. AV heb je op een Apple ook nodig, malware, botnets die zich specifiek op Mac richten en virussen kom je tegenwoordig ook op OSX tegen, zij het minder dan Windows, echter zolang het risico niet 0 is, moet je al bedrijf dat risico niet willen lopen. Vaak hebben bedrijven echter al een AV in licentie, dus vaak zullen deze kosten al gemaakt zijn wanneer het om een vervangingstraject gaat, en bij een geleidelijke groei zullen ze qua prijs ook niet veel verschillen.
3. Levensduur: Alle recente modellen van de grote spelers halen normaliter de vaak geldende vervangingstermijn van 3-5 jaar makkelijk (maandag morgen modellen daargelaten).
4. Kosten en support tickets is het lastigste in te schatten, zijn je gebruikers voornamelijk bekend met Windows dan zal bij een overstap naar Apple het niet ongebruikelijk zijn dat je zeker in het begin een stuk meer tickets krijgt, hetzelfde zal natuurlijk gelden als je gebruikers die bekend zijn met Apple ineens op Windows laat werken.

Ik denk dat inderdaad de keuze ook deels door de te gebruiken software bepaald worden, echter zeker in het MKB zijn kosten wel een groot deel van de overweging. Op de schaal van een multinational misschien minder omdat je daar redelijk snel gaat zien dat desktop / laptop hardware procentueel gezien een steeds kleiner deel van het IT budget zal uitmaken naarmate de schaal waarop je inkoopt groeit.

Die laatste stelling over BYOD is natuurlijk wel erg simpel neergezet, bij een beetje bedrijf zijn er gewoon policies op dat vlak en kan het zeer goed mogelijk zijn dat uit security oogpunt het gebruik van eigen hardware gewoon niet toegestaan is, en als ze de policies echt goed voor elkaar hebben dat het ook gewoon niet werkt als je het probeert, of dat het alleen mag/kan nadat IT bepaalde software heeft geïnstalleerd op de eigen machine waardoor deze toch kunnen beheren (al dan niet enkel het beheer over een zakelijke sandbox omgeving die op de machine neergezet wordt naast het prive OS).
Anoniem: 457607 @Dennism21 juni 2015 23:04
Nog terugkomend op punt 2:

Apple zelf, en dan heb je het over tienduizenden seats van een van de meest geheimzinnige bedrijven ter wereld, draait geen enkele extra AV op hun Macs intern.

Een Mac zonder AV en allerlei extra systeem software is de norm. Ik ga hier niet geen Windows vs Mac war starten of stellen dat OSX perfect veilig is, ik zet alleen de norm neer.
Anoniem: 457607 @Dennism21 juni 2015 22:54
1. Een verdubbeling van aanschafwaarde maakt je behoorlijk ongeloofwaardig. De aanschafwaarde van vergelijkbare modellen scheelt op zijn meest 25%. We zetten geen budget laptopje tegenover een Macbook pro, maar een goede Windows bak, zoals bijv een HP Elite.

2. Daarover verschillen de meningen, het is eerder regel om het niet te hebben, in mijn ervaring.

3. Prima, maar maakt niet uit, want zie punt 1.

4. Dit is waar de Mac wint. Er is gewoon gemeten en er komen 4 keer minder tickets binnen voor een Mac dan voor een Windows bak. Dat kan aan het OS liggen, de gebruiker, een combinatie, who cares, cijfers zijn cijfers.

Over BYOD: niemand interesseert zich in bedrijven van die omvang wat "mag". Officieel mocht het daar ook niet maar het gebeurd toch.
Heb je eventueel ook concretere cijfers, ook voor solaris, linux of *BSD-bakken?

[Reactie gewijzigd door begintmeta op 30 juli 2024 20:42]

Stinkend populair in een call center? Meeste call centers willen extreem cheapo en dat houdt in een all-in desktop setup (pc bak + monitor + keyboard + muis) voor nog geen 500 ex btw bij Dell of HP.

Ik heb meerdere call center klanten en ze zweren allen bij hun OEM (HP, Dell of Lenovo)
Anoniem: 382732 @Trommelrem21 juni 2015 10:33
Maar er zijn genoeg service providers die dat wel doen. Bij ons op het werk (HP laptops) worden dit soort dingen ook niet door HP gedaan maar door de managed service partner.
Bieden ze wel maar is ook verhoudingswijs TE duur
Beetje kort door de bocht en je zou eens met ze moeten bellen ;) Ze komen wel degenlijk bij je langs. Kwestie van vragen en groot genoeg zijn.
Anoniem: 382732 @Pixxel21 juni 2015 10:31
Dat is geen vergelijkbaar product.
Als ik een PC met traditionele HDD zou hebben die binnen de garantie kapot gaat, ga ik het zooitje heus niet terug brengen naar de winkel. Dan koop ik gewoon een SSD en neem het verlies van de HDD voor lief - de data ben je in de meeste gevallen toch kwijt. Dan kan ik tenminste weer verder werken. Die RMA procedures duren vaak veel te lang.
Kunnen ze er niet gelijk een ssd inzetten tegen een meerprijs? :)
Als je het vraagt, zal dat kunnen. Dan zul je de nieuwe 3Tb schijf gewoon los terug krijgen.
Maar de meeste die een 3Tb schijf in de iMac hebben, hebben dat met een reden (veel data). Helaas zijn er nog niet veel grote SSD's op 2,5" / 3,5" formaat.
Nee dat doen ze niet. Apple levert de machine op zoals die ooit is afgeleverd bij de klant.
Niet alleen Apple repareert de iMac's. Dat zal namelijk alleen op afspraak zijn in de Apple Store en idd daar zullen ze niet snel een aanpassing doen.

Maar bij de AASP's zal er echt niet moeilijk gedaan worden om een SSD te plaatsen ipv de 3Tb schijf tegen meeprijs.
Waarom zou een AASP dat doen? Ze krijgen een vaste vergoeding vanuit Apple denk ik zo, voor het vervangen van een 3TB HDD?
Klopt, maar wat denk je van extra omzet?
Betreft het toevallig Seagate schijven?
Persoonlijk vind ik dat Apple voor zoiets NBD moet doen.
Ik zie vooral dat inderdaad de Seagate (zowel 1Tb als 3Tb) schijven bij Apple defect gaan. WD is mondjesmaat.
Kan daar dan geen standaard-schijf in? Kan men een imac niet openen met een tegelheffer?
Of zijn in de imac's ook schijven geplaatst met extra contacten met een temperatuursensor - is dat nog zo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.