'Foxconn wil eigen accessoires op de markt gaan brengen'

Foxconn wil accessoires gaan produceren en verkopen voor de hardware die het in opdracht van bedrijven als Apple en Nokia maakt. Op die manier wil de original equipment manufacturer minder afhankelijk zijn van met name Apple, de grootste opdrachtgever van Foxconn.

Foxconn-logoHon Hai, de Taiwanese eigenaar van het Foxconn-concern, wil zijn inkomsten verder diversificeren doordat het concern de omzet die het de afgelopen jaren heeft behaald uit productieopdrachten van zijn partners ziet dalen. Alleen al in het laatste kwartaal daalde de omzet met 19 procent. Foxconn is momenteel sterk afhankelijk van Apple; het bedrijf produceert de iPhones en iPads voor zijn Amerikaanse opdrachtgever en zou volgens schattingen goed zijn voor de helft van de jaaromzet. Omdat Apple dit jaar nog geen geheel nieuwe producten heeft uitgebracht en het met meer concurrentie te maken krijgt, lijkt Foxconn nu ook op andere paarden te willen wedden.

Een anonieme bestuurder van Hon Hai laat aan The Wall Street Journal weten dat het bedrijf onder de merknaam Foxconn accessoires wil gaan uitbrengen voor de hardware die het in opdracht van onder andere Apple en Nokia maakt. Zo zou het bedrijf licenties willen betalen bij Apple om randapparatuur voor de iPhone en iPad uit te kunnen brengen. Daarbij moet gedacht worden aan kabels, toetsenborden en hoofdtelefoons.

Foxconn zou ook proberen om de apparatuur van zijn opdrachtgevers in China te kunnen verkopen via webwinkels. Zo zou het bedrijf als reseller voor Apple willen optreden. Daarnaast zou Foxconn plannen hebben om winkels in China te openen waar consumenten de hardware kunnen uitproberen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-05-2013 • 18:15

41 Linkedin

Reacties (41)

41
38
22
2
0
11
Wijzig sortering
Sowieso moet je niet je afhankelijk gaan maken van 1 product :S
Dat slaat gewoon nergens op, ook al zou het succes een paar jaar hebben geduurd, je moet je zelf uitbreiden en niet op 1 product gaan wedden, dus dit moesten ze allang aanpakken..
Belangrijker nog, dit past volledig in de nieuwe strategie van de Chinese Overheid om eigen industrie te diversificeren in dienste van het scheppen en bedienen van lokale consumptieve economie. Iets wat toch steeds meer een punt van zorg geworden is de laatste jaren, maar wat wel een zeer scherp oog nodig zal hebben van die Overheid maar ook vanuit de industriële sector zelf om balans te houden met name aangaande arbeidskosten.

Dat proces van diversificatie van Foxconn is niet zozeer gericht op kleinere afhankelijkheid van grote externe afnemers, dat is een korte termijn bonus (onafhankelijk van hoe en hoe goed het lukt, er zal meer onderhandeld moeten gaan worden dan nu het geval is), belangrijker is de impuls wat dit schept als investering in het opbouwen van ervaring en kennis - alsmede de impuls voor spinoff in sectoren buiten productie maar nog steeds binnen de interne economie van China.
Foxcon is een Taiwanees bedrijf met produktieplants in o.a China, en is dus geen Chinees bedrijf. (hoewel de Chineese overheid vindt dat Taiwan een afvallige provincie van China is, maar dat terzijde...)
In tegenstelling tot de Taiwanese overheid zijn de grote technologische bedrijven op het eiland voorzien van een veel realistischere instelling, zijn al jarenlang actief in investeringen en onderhandelingen, en inmiddels ook al flink geïntegreerd in het economisch beleid van de Chinese Overheid :-) Je hoeft maar een enkel jaarverslag door te nemen van Foxconn om de referenties te zien naar overeenkomsten van prioritaire aard met de Chinese Overheid.
Anoniem: 16328
@theduke198927 mei 2013 20:50
Dat zijn ze ook helemaal niet. Ze produceren in opdracht van veel grote computer en elektronica concerns. Alleen niet van Samsung en Asus, en dat zijn nu net de twee grootste bedrijven die aandeel wegsnoepen bij Apple. Het diversificeren is sowieso goed maar om je dan weer te verbinden aan datzelfde merk creëert weer afhankelijkheid dus of dat nu per se zo'n goede stap is vraag ik me af.
Anoniem: 382732
@theduke198928 mei 2013 13:00
Apple zorgt voor ongeveer 20% van de omzet van Foxconn. Ze zijn dus helemaal niet afhankelijk van 1 product. De kans is erg groot dat bijna alle elektronica die jij in huis hebt deels of in het gehaal bij Foxconn is geproduceerd.
Omdat Apple dit jaar nog geen geheel nieuwe producten heeft uitgebracht en het met meer concurrentie te maken krijgt, lijkt Foxconn nu ook op andere paarden te willen wedden.
De redenatie die in het artikel wordt uitzet is niet helemaal logisch. Als Foxconn inderdaad verwacht dat Apple met meer concurrentie te maken krijgt en dit dus een probleem voor Foxconn is dan ga je niet juist voor Apple apparaten accessoires uitbrengen. Dat kan je volgens die logica geen diversificatie noemen...

Verzonnen door de schrijver van het artikel waarschijnlijk...

De waarheid zal simpeler zijn; het is een manier om wat extra omzet te generen en inderdaad om een eventueel teruglopende omzet te compenseren. Daarnaast (veel belangrijker) zal Foxconn op die manier minder last van een klant die elk jaar eist dat alles goedkoper moet. Als een bedrijf zo afhankelijk van je is dan zit de macht bij die partij en daar zit je uiteindelijk niet op te wachten (Wallmart effect).
Mass Unemployment

There are hundreds of American manufacturing plants which have shut down, and shipped production overseas, either partially or entirely due to Wal-Mart. In addition, many other retail outlets have been forced to adopt Wal-Mart's methods. We look at a few of the hundreds of cases in which Wal-Mart was directly involved:

Newell Rubbermaid is the largest producer of consumer rubber products in the United States, and Wal-Mart sells by far the largest volume of Rubbermaid products of any retail store. In January 2001, Joseph Galli was appointed the new chief executive officer of Rubbermaid, and he and his staff had an intensive series of meetings with Wal-Mart management on what products Rubbermaid should bring on line, including Wal-Mart's not-so-subtle suggestions about the price of the products. Since January 2001, Rubbermaid has shut down 69 out of its 400 facilities, and fired 11,000 workers. The equity research director at Associated Trust & Co., C. Mark Heaseldon, bluntly stated the reason, "To be able to meet the demands from key customers, like Wal-Mart ... [Rubbermaid has] to become competitive in price." He added that Galli would have to "shift about 50% of production to low-cost countries." This could force the closure of an additional 131 Rubbermaid
http://www.larouchepub.com/other/2003/3044wal-mart.html

(Kon zo 1 2 3 even geen objectiever stuk vinden. Samengevat eist walmart elk jaar van zijn leveranciers dat het x% goedkoper moet).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 27 mei 2013 18:57]

Apple is nog steeds 1 van de grootste spelers in de markt en je kunt prima minder afhankelijk worden van Apple door te verschuiven van hun hardware naar accessoires voor hun hardware. In het eerste geval kunnen ze altijd je omzet/winst afpakken of verder onder druk zetten en in het tweede geval kunnen ze dat niet. Je blijft wel in bepaalde mate afhankelijk van hun verkoopsuccessen, maar aan de volumes op Apple hardware is voorlopig nog genoeg te verdienen.
Anoniem: 499360
@sdk198527 mei 2013 22:55
Het grote probleem voor Foxconn is ook dat Apple heel hoge kwaliteitseisen stelt en dus ook heel veel toestellen afkeurt. Met de iPhone 5 was dit een zeer groot probleem voor Foxconn want Foxconn draait op voor toestellen die worden afgekeurd.
Dat gebeurt niet alleen bij Walmart, AH en IKEA doen in wezen hetzelfde, met name Ikea heeft nogal wat ZZP'ers en klussenbedrijven aan het werk voor het plaatsen van Keukens, jaarlijks worden deze ondernemingen afgeknepen omdat het goedkoper moet, niet de ZZP'er bepaald de prijs maar IKEA.

Dat is het risico van afhankelijkheid van een beperkt aantal opdrachtgevers, de stap van Foxconn vind ik dan heel begrijpelijk, het zoeken naar een andere afzetmarkt.
Tja, ik hoop dan wel dat ze de ideeen op de westerse manier gaan verkrijgen en niet op de chinese (he we hebben hier toch de blauwdrukken waar zouden we nog meer op kunnen integreren ook al zegt apple dat niet te willen)

Trademarks en copyrights zijn ruime begrippen in China, als dat verkeerd geinterpreteerd wordt kan apple wel eens 100% van zijn markt daar weg trekken.
Foxconn is geen Chinees bedrijf, nooit geweest en zal het voorlopig wel niet worden ook, dus je verhaal gaat letterlijk genomen al niet op.

In de praktijk zal het ook nog wel meevallen; Taiwanezen houden er in mijn ervaring in elk geval toch wat andere normen op na.

Overigens zou je als meer-dan-eenmalige toeleverancier wel vrij dom zijn om je belangrijkste klant tegen de schenen te schoppen.

@Teun_2 hierboven: Die kabels zouden er zomaar kunnen komen, ze zijn immers van plan om ook netjes licentiegelden af te dragen.

@hieronder: Ik weet dat het inderdaad wat genuanceerder ligt, maar ik houd voor het vaststellen van de herkomst van een bedrijf de vuistregel aan dat de 'ziel' telt en niet waar de meeste fabrieken of de holding-BV gevestigd zijn. Waar de directeur of zijn ouders geboren zijn, of waar hun familie vandaan komt, speelt soms mee maar is in principe niet relevant. Zo is IKEA toch echt Zweeds en niet Nederlands (de belangrijkste BV is gevestigd in Delft). Zo is Philips Nederlands en niet Belgisch (vroeger veel fabrieken), Duits (de oprichters waren familie van Karl Marx), Hongaars (nu veel fabrieken) of Chinees (nu veel fabrieken). Zo is TPV Taiwanees en niet Brits-Maagdeneilands, Hong-Kongees (investeringsmaatschappij), Chinees (fabrieken) of Bermudees. TCL is Chinees (ondanks Frans erfgoed), Haier is ook Chinees (ondanks Duits erfgoed).

Overigens doet je schrijven over Hong-Kongezen en Taiwanezen die zich beter voelen, vermoeden dat je enige nationalistische bias voor de VR China hebt - dat vermoeden had ik al voordat ik keek naar jouw eigen afkomst die dat vermoeden bevestigt.

Met zo'n groot land als China ligt het opzich voor de hand dat de volksaard van regio tot regio kan verschillen. Ik ging dus kort door de bocht (sorry!), maar wat dat betreft is het net zo goed logisch dat een Hong-Kongees of een Taiwanees, met sterk verwant genetisch materiaal maar een compleet andere culturele achtergrond en opvoeding dan iemand uit een naburige regio, anders is. Hetzelfde geldt voor de bedrijven, want daar hebben we het natuurlijk over.

Niet persé beter, al suggereerde ik dat min of meer wel. De eerste golf van vervalste elco's kwam uit Taiwan, dus die kunnen er ook wel wat van als het moet. Aan de andere kant is Taiwan als industriële speler op de wereldmarkt al een stuk ervarener en ook al langer intern gewend aan een markteconomie. Dat zou wel eens de kern kunnen zijn van het verschil waar ik op zinspeelde.

@aanvulling hieronder: nouja, afkomst of niet, je hebt kennelijk een band met de VR China en daardoor zie je de feiten ook vanuit China (wat logisch is en ik je ook niet kwalijk neem - maar hou je er zelf wel rekening mee?). Wie zegt jou dat ik de feiten niet ook ken maar anders interpreteer? Misschien heb ik zelfs ook een bias de andere kant op, maar ik denk dat ik een redelijke analyse maak van de toestand en ik blijf erbij dat mensen die genetisch ongeveer hetzelfde zijn, in een andere cultuur en met een andere achtergrond, hele andere sterke en zwakke punten kunnen ontwikkelen en mitsdien ook hun bedrijven. Met name die bedrijven omdat Taiwan en China (ROC en PRC dus als je het helemaal correct wilt schrijven, maar ik erken Taiwan gewoon - waarom zou ik niet) andere economische systemen kennen en hebben gekend waarin aan die bedrijven andere eisen werden en worden gesteld en de motivaties om te werken ook verschillend waren en zijn.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 mei 2013 03:56]

De oprichter, Terry Gou, is Chinees, mag dan wel in Taipei geboren zijn maar zijn ouders komen van het mainland.
De meeste fabrieken en de meeste omzet halen ze nog altijd in mainland China.
Taiwan, of Republic of China zoals het officiel heet is nog altijd niet erkend in de UN.
Je claim dat Foxconn niet Chinees is, dat is dus een stuk genuanceerder.

En wat betreft normen en waarden, Taiwanezen zijn net zo erg als mainlanders. Alleen doen ze zich anders voor. Net zo als dat HK'ers zich beter voelen dan mainlanders :+ terwijl ze toch allemaal uit hetzelfde land komen.

Waar ik op doel is dat Taiwan niet "bestaat", Nederland erkent Taiwan niet als land maar als afvallige provincie van de PRC. Waarom denk dat er geen ambassade is van Taiwan en dat Taiwan niet vertegenwoordigd is in de UN ?

Btw, mijn afkomst? Ik ben gewoon een nuchtere Nederlander, maar dan wel eentje die verder kijkt dan Wikipedia of Westerse geschiedenisboeken en pas een oordeelt heeft als ie alle kanten van het verhaal kent.

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 28 mei 2013 14:29]

Foxconn zal voor een zeer groot deel wel afhankelijk blijven van Apple. Ik zie ze dus niet snel op een illegale manier Apple tegen de schenen schoppen. Ze willen Apple als klant immers niet verliezen. Op zich wel jammer, want Foxconn zou dan volledig compatibel kabels voor de i-producten kunnen produceren.
Jullie vergeten volgens mij dat Foxconn ook andere hardware maakt zoals computer moederboorden.
Maar inderdaad, ze moeten zich ook op andere dingen gaan focussen, dat is wel zo verstandig.
Wederom ook moederborden voor o.a. Apple.
Naar schatting 40% van de omzet in 2012 van Foxconn was afhankelijk van Apple.
Onder andere voor Apple, ze verkopen ook moederboorden los, zelf heb ik er ook een in mijn windows bak.
Apple is als grote klant die naar verluid erg scherp onderhandelt natuurlijk wel meer verantwoordelijk dan andere klanten voor het beleid dat Foxconn zich kan veroorloven.

@hieronder: Inderdaad. Ik doel dan ook op de algemene omstandigheden en niet specifiek op de zelfmoorden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 mei 2013 12:37]

Dit schiet toch niet op als het doel juist is om minder afhankelijk te worden van Apple.

Ze zeggen immers accessoires te willen gaan maken voor de producten van Apple. Omdat ze dan blijkbaar de risico's en afhankelijk zouden spreiden, maar het tegendeel is juist waar.

Als Apple dadelijk een snoekduik maakt m.b.t. de verkoop aantallen dan zal er automatisch ook minder vraag naar Apple accessoires zijn. Immers zijn er nu minder Apple producten op de markt waar überhaupt accessoires voor gekocht kunnen worden.

Het enige waarmee ze wel minder afhankelijk worden is als ze voor andere merken accessoires gaan uitbrengen. Het onlogische daarvan is weer dat daar waarschijnlijk helemaal geen grote markt voor is. Waardoor ze straks in een markt zitten waar geen droog brood is te verdienen.
Goede zet van Foxconn lijkt me, want zonder Apple geen Foxconn.
Ze zijn er van afhankelijk.
Anoniem: 271482
@dutchgio27 mei 2013 21:49
Foxconn componenten zitten zo'n beetje sins eind jaren 70 in elke computer, en e firma draaide in de jaren dat apple op de afgrond balanceerde gewoon door hoor.. Het leeuwendeel van de electronica in je huis bevat wel iets uit de foxconn stal, om nog maar te zwijgen over de retail hardware die ze onder eigen naam uitbrengen, hier sinds de 90's alleen niet meer te krijgen.
Ze bouwen inderdaad ook voor Dell, Intel, etc. Verder -what's in a name- maken ze ook losse connectoren en CPU-voetjes e.d. die door veel andere fabrikanten gebruikt worden.

Hun retail-hardware was recenter, in elk geval een paar jaar geleden, nog best te krijgen onder merken als Foxconn en Winfast. Alleen stopten ze op die moederborden dezelfde belabberde elco's die ze aan Dell leverden, dus na een paar jaar kan je de soldeerbout trekken.

@hieronder: 2010 zal erom hangen, mogelijk waren de defecte borden iets ouder. Wel socket AM2 en AM3. Overigens zou ik niet te hard roepen dat het wel snor zit met de condensatoren, dat kan elke fabrikant nog steeds overkomen zolang er niet heel zorgvuldig aan componentkeuze en controle van toeleveranciers wordt gedaan (en zelfs dan kan een ongecontroleerd doorgevoerde bezuiniging op een willekeurige plaats in de supply chain voor problemen zorgen).

@aanvulling hieronder: op de borden die ik had zaten een aantal goede condensatoren, en op de iets minder kritische plaatsen toch nog slechte uit land X. Kennelijk dacht de ontwerper (of de inkoper onder druk van de financiële man) dat hij daar wel mee weg kon komen. Zo lang je condensatoren kunt kopen die niet voor het daadwerkelijke gebruik gespecificeerd zijn (en dat zal wel zo blijven, want er zijn er ook gewoon nodig voor lichtere toepassingen), zal er altijd een inkoper zijn die ze inkoopt. Natuurlijk leren fabrikanten van hun fouten, en met solidstate caps heb ik nog niets fout zien gaan (maar dat weten we over een paar jaar pas zeker).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 mei 2013 00:47]

Anoniem: 271482
@mae-t.net28 mei 2013 12:26
Winfast, en dus ook Leadtek en FIC. Vind je zelden nog idd. In principe zijn het gewoon referentieborden, zou met niet verbazen als club3D/powercolor hier ook "inkoopt".

Het voordeel van die bordjes vind ik, net zoals bij de borden van ECS dat ze lekker plain en simpel zijn, geen schreeuwerige logo's en speciaal gevormde koelingen, features zijn er wel genoeg, als je op hun site kijkt. En de basiskleuren(zwarte planken met rood/gele sloten) vind ik zelfs gewoon wel iets hebben.

Qua duurzaamheid zit het volgens mij sinds 2010 overal wel snor met condensatoren, en voor die lage prijs kan je makkelijk na een "paar jaar" het ding vervangen, maar bij mij brand ook zelden iets door(afkloppen).

Edit@mae-t.net: De "goedkope condensatoren-oorlog" van 2000-2005 leek me juist al gestilt toen "condensatoren uit land X" vervangen werden door ultra-durable high-guality (etc, etc) op de dozen. Verder denk ik dat de kwaliteit van voedingen dermate gestegen is dat de condensatoren ook minder "klappen krijgen". Desondanks heeft dit plankje bv solid caps: http://www.foxconnchannel...otherboard&U=en-us0000585

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 271482 op 28 mei 2013 14:37]

Foxconn is een van de grootste EMS-ers ter wereld, een van de redenen waarom alles zo goedkoop is of is geworden, zijn de mensonterende werkomstandigheden bij Foxconn,

nu gaan ze onder eigen naam accessoires uitbrengen, of met andere woorden; de beknde merken zijn er niet mee gediend dat hun goedkoopste producent te vaak in verband wordt geracbht met hun producten.

Laat die Foxconn die accessoires in eigen naam uitbrengen, wat winnen we dan;

1 de wereld verwijt ons niks meer
2 foxconn gaat zelf moeten toezien op de productiviteit, zonder dat Apple hen in degaten houdt, man man toch, moderne slavernij, ik benijdt de mensen die daar moeten werken, hun omstandigheden worden er alleen maar slechter op door dit.

Ik zal nooit een acc, kopen met de merknaam Foxconn.
"mensonterende werkomstandigheden, moderne slavernij"
spreek je uit eigen ervaring of lul je met de massa mee?
ben je wel eens bij een Foxconn fabriek binnengeweest?
De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar nog altijd vele malen beter dan achteraf fabriekjes in India of Bangladesh.
En het grootste gedeelte van de medewerkers is blij dat ze een baan hebben. Foxconn is de grootste werkgever in de private sector in China.

Laat me raden, je koopt wel gewoon kleding van Nike, Levi's, Adidas, LV etc en support daarme kinderarbied en levengevaarlijke werkomstandigheden.
Breng dan nu als de donder de PC waar je dit stukje op hebt getypt onder protest terug naar de winkel. Grote kans dat Foxconn onderdelen voor dat ding heeft gemaakt.
Dat je niet snapt hoe het werkt, leggen anderen je al uit. Wat ik niet snap, is wat je met EMS bedoelt. Ik kende alleen Emergency Medical Service, maar hier staan er nog een paar, en ik zie er geen tussenstaan die in jouw zin past.
Hmm, het gaat dus al met al niet zo goed met Apple, als een belangrijke toeleverancier 19% minder omzet draait. Lijkt me dan ook raar om, als je je minder afhankelijk wil maken van een bedrijf, accessoires voor dat bedrijf te gaan maken...?
Hmm, het gaat dus al met al niet zo goed met Apple, als een belangrijke toeleverancier 19% minder omzet draait.
Hoeft niet te betekenen dat het slecht gaat met apple. Apple is ook bezig productie terug naar de VS te brengen: http://www.policymic.com/...ple-for-american-industry
Ik las ooit dat Foxconn vrij weinig winst maakt per gemaakt Apple product.
Dit omdat Apple een vrij lage prijs bij Foxconn bedongen heeft.

Foxconn ging hier mee akkoord omdat Apple een zeer grote klant is.

maar als deze zeer grote klant zijn orders bij jouw verkleint dan gaat het qua winst snel achteruit.
sinds hun businessmodel achterhaald begint te worden. Dat er iemand met een belachelijk grote voorraad zwarte truien gestorven is, is toeval.

binnen een paar jaar gebeurd met samsung hetzelfde als de galaxy hype over is en dan is het waarschijnlijk de beurt aan google of een andere fabrikant
Samsung is daar niet zo gevoelig voor omdat ze ongeveer alles maken, en dat de komende jaren ook wel blijven doen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Philips).

Apple heeft inderdaad een vrij beperkte productportefeuille en is daardoor kwetsbaar, al zie ik ze eerder inkrimpen tot hun oude formaat dan helemaal op de fles gaan.

Google heeft weer andere problemen waardoor ze kwetsbaar zijn of worden.

@clogg: Met je 2e alinea helemaal eens, dat bedoelde ik ook met mijn bijzinnetje, maar de lage marges en achterblijvende omzetten kwamen door mismanagement. Als Samsung niet in die valkuil trapt, blijft dat nog tot in de lengte der jaren een gezond en groot bedrijf, dat niet onderuit gaat omdat niemand een Galaxy koopt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 28 mei 2013 12:35]

Philips maakte destijds ook ongeveer alles. Maar vanwege lage marges en achterblijvende omzetten zijn ze terug gegaan naar hun "core business".
Het Philips van 30 jaar terug is volgens mij heel goed te vergelijken met Samsung, meer een conglomeraat dan wat het nu is.
-

[Reactie gewijzigd door WhizzKid-Eddy op 28 mei 2013 11:13]

-

[Reactie gewijzigd door WhizzKid-Eddy op 28 mei 2013 11:14]

Oh? Vertel? Qua sales doen ze het prima, marges nog beter. En qua productintroducties wijkt het vooralsnog nog helemaal niet af van de eerdere jaren.
En kom nu eens met de feiten ipv napraterij? En niet komen met niet onderbouwde zaken als dat ze niet meer innovatief zijn. Als je naar de introductie van nieuwe producten gedurende het hele bestaan van Apple kijkt valt het momenteel helemaal niet uit de toon (de iPad is pas iets meer dan 3 jaar geleden geintroduceerd). Noem eens een fabrikant die dan zogenaamd wel sneller totaal nieuwe productcategorieen (succesvol) op de markt zet?

En nee, ik ben geen Apple fanboy. Ik werk gewoon op een HP windows laptop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee