Nieuwe gebruikers Google Apps moeten betalen

Nieuwe gebruikers kunnen geen gratis Google Apps-account meer aanmaken. Wie vanaf nu Google-diensten op zijn eigen domein wil gebruiken, moet de portemonnee trekken. Voor bestaande gebruikers van de gratis Google Apps-versie verandert er niets.

GoogleAls gevolg van de wijziging moeten vanaf nu alle nieuwe Google Apps-gebruikers 50 dollar per gebruiker per jaar betalen voor de dienst. Tot nu toe bood Google nieuwe Apps-gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen een gratis en een betaalde versie. Betalende gebruikers ontvangen onder andere meer opslagruimte en ondersteuning. Voor bestaande gebruikers van de gratis versie verandert er niets. Ook kunnen scholen en universiteiten nog steeds gratis overstappen op Apps.

Volgens Google bood de gratis variant niet de 'juiste ervaring' voor bedrijven, omdat ze deze snel zouden ontgroeien en behoefte zouden hebben aan support en meer opslagruimte voor e-mail. Daarnaast moesten consumentengebruikers van de dienst vaak langer wachten voor nieuwe features in Google-diensten, omdat die in Apps doorgaans later werden ingevoerd. Het bedrijf wilde zeker weten dat nieuwe features stabiel genoeg waren voor bedrijven. Google raadt consumenten die zijn Apps-diensten willen gaan gebruiken, daarom aan om een normaal Google-account aan te maken.

Volgens The Wall Street Journal haalde Google het afgelopen jaar circa 1 miljard dollar binnen met de verkoop van Google Apps. Meer dan vijf miljoen bedrijven zouden Google Apps gebruiken, hoewel die in veel gevallen de gratis variant gebruiken. In totaal zou Apps 40 miljoen gebruikers hebben. Google Apps biedt bedrijven de mogelijkheid om Google-diensten te gebruiken met een eigen domeinnaam, en bestaat sinds 2006.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-12-2012 • 08:43

120 Linkedin

Reacties (120)

120
119
87
1
0
22
Wijzig sortering
Wat Google doet is een erg slimme strategie. Dit doen overigens ook wel meer bedrijven. Eerst een dienst een bepaalde tijd gratis aanbieden. Mensen beginnen de dienst te waarderen en het loopt goed. Ondertussen limitier je de mogelijkheden van de gratis versie en kijkt of dit mensen echt tegenhoud. Als dat niet het geval is, dan besluit je de dienst betaald te maken. De enkel hobbyist die daardoor Google Apps links laat liggen, heeft Google geen enkele last van. Eigenlijk zijn alle mensen die gratis aan Google Apps zijn begonnen een soort van proefkonijnen. Het feit dat je als gratis gebruiker geen ondersteuning krijgt, zegt overigens ook al genoeg. Eigenlijk was deze stap al te voorzien bij de voorlaatste verandering. Dat het betaald ging worden was vrij duidelijk, alleen wanneer wist niemand nog, tot vandaag.

Aan de mensen die bang zijn hun gratis gebruikersaccount te verliezen:

Het lijkt mij niet helemaal onwaarschijnlijk dat Google gratis gebruikers op den duur dwingt een betaald versie af te nemen. Of in ieder geval het onmogelijk maakt om nog meer gebruikers aan te maken, zonder te betalen. Het is natuurlijk speculatie, maar het is natuurlijk eigenlijk te bizar voor woorden dat je voor nop 50 emailgebruikers kan aanmaken (in de oudere Google Apps accounts). Ik ken geen 1 emaildienst die hetzelfde aanbied. Welke onbeperkt aantal gebruikers, maar inboxen van ruim 10 GB. Overigens is die 50 Euro als je ziet wat je ervoor krijgt helemaal niet veel. En wat betreft de prijzen van Office 365, is het denk ik nog steeds aantrekkelijker om te kiezen voor Google Apps als MKB (http://www.microsoft.com/...Buy_online-software_nl-nl). Overigens is die keuze afhankelijk of je bedrijf over een Active Directory beschikt. Dan zou Office 365 wellicht een goede overweging zijn.

[Reactie gewijzigd door JKP op 7 december 2012 12:58]

Ik heb sinds een paar jaar ook mijn prive domeinen allemaal op Google Apps draaien. Werkt geweldig maar voor 50 dollar per jaar had ik het niet gedaan denk ik
Dan moet je je afvragen welke onderdelen van Google apps je gebruikt en of dat voor je prive wel nodig is?

Met een gratis particulier google account heb je ook google apps en google drive, de email gekoppeld aan je domien kun je ook via je registrar/hosting laten doorsturen naar je gmail etc.
Dat laatste is natuurlijk een enorme non-oplossing he.

Forwarden, zeker als je familieleden bijvoorbeeld ook in je familienaam-domein wil hebben, is veel meer werk en het biedt gewoon niet dezelfde ervaring als wanneer je primary MX ook meteen Google is en je default vanuit je Google gewoon onder identiteit van je domeinnaam mailt.

Ondersteunt gmail bijvoorbeeld het uitgaand mailen onder een andere identiteit dan dat gmail account? (bv. dus de identiteit van je domeinnaam). Het zal iig bewerkelijker zijn dan 'gewoon ff een mailtje sturen'.

Nee, ik vind dit wel jammer, ookal verandert er voor het bestaande domain niks......
Binnenhalen met POP

En ja je kunt een ander "verzend" adres opgeven.
Dat zie je terug bij de ontvanger - dan zie je "...@gmail.com namens ...@jeeigendomeinnaam.nl" staan als verzender.
Niet als je ook verzend via de smtp-server van diezelfde jeeigendomeinnaam.nl :)
Mijn Domein<info@mijndomein.eu>
Geen alias.
Mail is verzonden via: smtp.mail.hosting.nl
Beveiligde verbinding op poort 587 via TLS
Via Microsoft exchange ja, maar dat is uit te schakelen al is het een hele puzzel.
Vergeet dan ook niet de SMTP server van dat domein te gebruiken anders staat er in elke mail die je verstuurt:

From username@gmail.com On Behalf Of gebruikersnaam@mijndomein.tld
juist, dat schiet inderdaad niet op... gewoon die SMTP info invullen.. en niemand die het verschil ziet aan ontvangerzijde
Kun je vanuit de gmail webinterface versturen via SMTP van je domein?
Zoals dat staat hierboven dus 3x uitgelegd is: ja.

Dit kan nadat er een token validatie heeft plaatsgevonden. Zie tabblad forwarding/POP/IMAP in je gmail settings voor binnenhalen. Zie accounts/imports voor verzenden van email

[Reactie gewijzigd door Get!em op 7 december 2012 11:30]

Anoniem: 55563
@Chaoss7 december 2012 14:40
Binnenhalen met pop? Waar vandaan moeten dan die emails komen als ik alleen maar een kaal domein heb? Zonder Google Apps heb ik simpelweg geen mailbox.
Ja, met gmail kun je gewoon vanaf andere email adressen versturen en met een vinkje stuur je automatisch altijd vanaf het adres waarnaar toe je bent gemailed (als je op reply klinkt). Werkt ideaal en is super makkelijk op te zetten. Daarnaast heeft gmail ook gewoon de mogelijkheid om als pop client te werken wat nog makkelijker is.
Doorsturen is natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Voor mij geldt hetzelfde als voor GrooV: voor 50 piek per user is de drempel wel erg hoog. Ook voor mijn start-up.
Uiteraard... nouhja je kan de mail van je domein ook via POP binnenhalen in je gmail.

Tuurlijk werkt het allemaal iets anders dan een google apps account gekoppeld aan je domein, maar hoe groot zijn die verschillen voor een particulier?
Die verschillen zijn heel erg groot -- je kunt dan namelijk niet *versturen* vanaf je eigen domein.
Kan prima. Je kan in GMail gewoon je email binnen halen via pop, en verzenden via SMTP. Ik doe niet anders!

Als zelfstandige heb ik meerdere emailadressen, denk aan een naam@domain, support@domain, info@domain en sales@domain voor facturering en offertes. Al deze emailadressen komen samen in mijn gmail (domain@gmail.com) omdat ik geen zin heb om al die emailadressen afzonderlijk in de gaten te moeten houden en toch wel overal bij mijn email wil kunnen komen.

Bijkomend voordeel, mijn telefoon synchroniseert met maar 1 email (gmail) wat dus weer accu-duur scheelt.

Kan dus prima, en heb echt nog nooit behoefte gehad aan een Apps account.
Als je dan met gmail verzendt, verzend je met je gmail.com adres 'on behalf of' je andere email@domein.tld. Da's toch wat anders.

edit: ik zeg onzin. Excuses

[Reactie gewijzigd door Teun_2 op 7 december 2012 15:55]

Precies ja, voor de particulier is er geen enkel verschil, voor bedrijven kan het nog uitmaken dat er een headertje is waar ook je primaire gmail adres in staat als je een mailtje verstuurd... maar dat ziet standaard niemand.

Hoe dan ook, per maand is dat maar 3.18 euro... en daar krijg je toch wel een heel pakket aan applicaties voor. Ik vind het eigenlijk best een heel redelijk bedrag voor bedrijven.
of je gaat naar MS die kunnen het tegenwoordig ook en kost verder niets: www.domains.live.com/
Nog steeds toch wel een stuk voordeliger dan Office 365 of een willekeurige Hosted Exchange, toch? Dus nog wel een goed geprijsde dienst, maar niet meer gratis...
De goedkope variant van Office 365 is €3,30 exclusief btw.
Ook niet zo heel duur dus, maar het verschil is te verwaarlozen. Dan komt het dus echt aan welk platform je fijner vind werken. Denk dat Microsoft hiermee wel wat zieltjes gaat winnen omdat Exchange bij veel bedrijven en toch wel wat bekender is dan Google Apps. Daarnaast heb je mailboxen van 25gb vs 10gb. De upgrade van 3.30 naar 4.90 lijkt me ook niet erg groot en dan krijg je dus een soort sharepoint en de webversies van office erbij.

En als je dan nog verder gaat, dan krijg je er weer meer bij.

Dit is van wat ik op de website kan vinden, zelf geen ervaring mee, al krijg ik er een prima indruk van. Ben ook geen MS medewerker ofzo.
Oké, ik dacht dat Office 365 iets duurder was... Outlook is voor veel bedrijven de reden om met Exchange te blijven werken. Men il niet aan iets anders moeten wennen, bovendien werken Imap alternatieven toch minder handig dan exchange ivm agenda deling etc. Onlangs liep ik tegen een geweldig alternatief op: eM Client icm google accounts. Pushmail, met agenda's taken, uitnodigingen en de hele climbim die we van outlook gewensd zijn. Al je reeds aanwezige google agenda's in 1x in je mailclient! Fantastisch product, maar helaas (nog) niet in het Nederlands. Zodar dat in het Nederlands te krijgen is, ga ik dat voorstellen aan mijn klanten.
email koppelen aan je domein doe je natuurlijk niet via een email forward, en reply komt dan altijd van een ongeauthoriseerde host.

ik denk dat de redenen van google niet heel anders zijn dan 'nu is iedereen er aan gewent, dus nu gaan we geld vangen - beetje het zelfde als waarom het destijds zo makkelijk was windows te piraten...

marktaandeel maakt het verschil...

ik vind dit een bijzonder slechte deal van google 50 euro per persoon per jaar is veel te veel als je geen directe support nodig hebt en laten we wel wezen de meeste van dit soort accounts werd gebruikt door zeer kleine bedrijfjes aangezien men hier al van 50 (die heb ik nog) naar 10 users terug ging

daar mee heb je uiteindelijk een bedrijfje met 10 man . te pakken, zelfs als mensen het prive willen gebruikken (bijv je familie of je band) heb je al snel te maken met het user limiet...


ter vergelijking met 5 users is dat 250 euro per jaar, dat is minder dan de kosten voor een eigen vps. in de cloud. tel er nog eens 5 users bij (de userlimit van het gratis apps account)... en je bent al bijna uit met een managed vps.

om er dan wat software bij et plakken... ubuntu tls server. + postfix/sendmail met ofwel egroupware ofwel SoGo en bijv alfresco of owncloud en je hebt nagenoeg dezelfde diensten als google...

mocht je dan ect iets willen zou je een google for your domain acount kunnen nemen voor 1 of 2 users in je marketing afdeling om op die manier namens je bedrijf een google account te handhaven... al denk ik dat dit niet eens nodig is... per sé...
Gezien de SLA van Google Apps for Business en het gebrek aan profiling en advertising is 50 dollar per jaar extreem weinig.


Stel je nu echt voor om Ubuntu server neer te zetten met de hele rimjam en dan denken dat je goedkoper uit bent (in tijd en effort en onderhoud) dan die 50 dollar per jaar voor een systeem waar je niet naar hoeft om te kijken? ;)

Ik wist t wel.
Het is idd jammer dat er geen familie pakket is. Of iets van 5 halen, 3 betalen. Als je met zijn 4en bent is het 4x50 euro per jaar, en dat is best veel, om de boel op je eigen domein te laten lopen. Dan maar een gmail adres gebruiken en de boel van het eigen domein laten door sturen.

In de toekomst kun je waarschijnlijk ook steeds meer zelf hosten. OwnCloud icm met de web variant van OpenOffice zal over 1 a 2 jaar een leuk alternatief zijn. Maar dan moet je wel zelf de -virtuele- hosting doen van je webserver.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 7 december 2012 09:08]

Ik ook, en sterker nog volgens mij is de 50 dollar per gebruiker. Mijn hele familie zit er op dus dat wordt een dure grap!
gewoon naar ms via deze link : www.domains.live.com is gratis en je kan via mx record de mail laten leveren op je live account.
Anoniem: 426269
@raven229 december 2012 03:32
Het is zeker per gebruiker. Maar jullie zitten er dus al op dus het gaat jullie niets kosten, want voor bestaande klanten verandert er niets...
Vraag me af wat dit betekend voor mensen die nu al een Google Apps account hebben, maar die een domein willen toevoegen aan hun account. Moet je dan ook betalen, of kun dat nog gewoon zonder de portemonnee te trekken?

Verder een beetje lullig voor thuisgebruikers, maar 4 euro/maand voor betrouwbare email hosting, opslag en andere extras is niet duur.
Dat is natuurlijk wel per user he. De meesten die ik ken hebben juist een domein om meerder mail adressen te gebruiken (familie b.v.). Dat is dan snel 4 euro per mailadres.
En hoe zit het met aliassen? Als je per alias ook 4 Euro per maand moet betalen....
( * 26779 heeft een stuk of 40 aliassen..... and growing)

[Reactie gewijzigd door 26779 op 7 december 2012 09:23]

Aliassen zijn gratis, je betaalt per account
Als je het artikel nou eens leest, daar staat in dat er voor huidige gebruikers niks veranderd.

50 euro per jaar per gebruiker is een hoop om puur een domein om te zetten naar Google Apps. Vroeger was het nog aantrekkelijker want toen kon je nog veel meer accounts gratis aanmaken, dit was al enige tijd terug gereduceerd tot 10 gratis. Voor 50€ per gebruiker per jaar zou ik het in ieder geval niet zo snel meer doen, tenzij je echt een bedrijf hebt want voor de consument is dit natuurlijk niet interessant meer.
Het bericht is niet helemaal correct.

Je kan nog steeds een 'test' domein' aanmaken echter alleen als een subdomein van mygbiz.com http://support.google.com...y?hl=en-US&answer=2736365. En Google Apps for Business domeinen die voor 6 December aangemaakt zijn kunnen tot begin Januari nog downgraden naar een standaard account.

Ook heb je 2 abbo vormen:
Flexibel (geen commitment) €4/month
Yearly (annual contract) €3.33
Dit is een bijzonder forse verandering.

Veel MKB bedrijven draaien op google apps. Ik ken ook veel freelancers die hiermee werken. Door de economie draaien die bedrijven echt niet al te best; laat staan hoe freelancers het nu doen. Raar moment van Google om nu met de gratis variant te stoppen.

Bovendien zullen bedrijven minder snel een overstap overwegen want google maakt zo het verschil tussen Google apps en Office 365 kleiner.
Anoniem: 380458
@tomic7 december 2012 10:15
Sorry maar als je als freelancer of bedrijf nog geen 50 dollar kunt missen voor je email beheer dan kun je beter maar iets anders beginnen lijkt mij.

Maar het is zeker een forse (onverwachte) verandering voor nieuwe gebruikers. Ik ken heel wat families die op Google apps draaien en dat was nog uit de tijd dat je meer dan 10 gratis gebruikers had. Die zouden er nu niet meer aan beginnen denk ik.

Maar OT hoe verhoudt zich dit in prijs tot Office 365? Daar krijg je toch een volwaardig office pakket bij?
Het is natuurlijk niet gigantisch veel, maar als je zoals ik meerdere domeinen hebt voor verschillende doelen, dan is het al snel een berg geld. Daarnaast is de stap van gratis naar 50 euro toch niet echt klein

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 december 2012 10:58]

50 dollar moet idd geen probleem zijn. Maar prive kun je nu bij MS gratis hetzelfde www.domains.live.com/
Maar OT hoe verhoudt zich dit in prijs tot Office 365?
  • Google Apps business € 31,60
  • Microsoft Office 365 (p1) € 58,40
Alle vermelde prijzen zijn excl. BTW, per gebruiker, per jaar.

Je krijg office webapps bij MS wat lijkt op office 2010 maar niet alle functies bezit en draait in internet explorer. ;( Enfin; voor bedrijven die MS gewend zijn is het wellicht makkelijker dan de webapps van google te leren.
Als je het artikel goed gelezen had, had je kunnen zien dat het alleen voor NIEUWE accounts geldt. De MKB bedrijven die dit nu al gebruiken (mijzelf incl) hebben hier dus geen last van...
Heb net 2 weken geleden 1 opgezet voor een stichting. Net op tijd dus. Altijd jammer dat je als nonprofit in de us moet zitten om daadwerkelijk de nonprofit voordelen te krijgen.
Anoniem: 380458
@Jogai7 december 2012 10:21
Is het niet zo dat je alleen moet voldoen aan Amerikaanse eisen voor Non-profit?
@jogai

Klopt Non Profit kan aleen in NA, echter de regels zijn recent sterk versoepeld om als een stichting zonder winstoogmerk een Google Apps for Edu domein te verkrijgen
En hoe krijg ik dat dan? Gratis is opzich ok, maar voordat ze weer vanalles gaan veranderen zou ik liever safe op een edu account zitten.
Goh, wellicht wordt 'Windows Live domains' nu wel wat populairder: http://www.domains.live.com/
Ziet het op het eerste gezicht best interessant uit.
Het lijkt nu inderdaad even duur als Office 365/Exchange Online te zijn.

Ow wacht, is die dienst wel gratis? Want die hierboven is vanaf 4 dollar per gebruiker per maand namelijk. Ik denk namelijk dat de meeste domeinen waar ik email aan koppel, ook alleen email hoef te hebben namelijk.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 december 2012 11:03]

klopt ben er net mee bezig en is voor privegebruik een goed alternatief. Google loopt nu een beetje achter met deze actie en Ms kan weer scoren.
Hmmm, dat is een beetje jammer. Ik vind 50 euro per gebruiker per jaar ook best fors. Ik wil er best voor betalen, maar laat ze dan ook een light-versie maken voor 10 gebruikers bijvoorbeeld.
Blijkbaar kost het in amerika 50 dollar,

Hier is de prijs nog steeds 40 euro: http://www.google.com/int...pps/business/pricing.html

Duur? misschien als je het "voor erbij" gebruikt. als enigsinds serieus bedrijf(je) is 40 euro niet duur, als je het als alternatief gebruikt voor een exchange server al helemaal niet.
Volkomen eens met jouw 'conclusie'. Snap dat het duur is als je met het hele gezin hier gebruik van wilt maken, met iedereen een eigen adres. Echter is het zakelijk gezien spot goedkoop, wat ook de doelgroep is. Zo hebben wij zakelijk maar een paar verschillende adressen (meeste gebruiken het algemene info@ adres) en we hebben een perfect werkende mail, welke altijd werkt, op verschillende manieren te benaderen is en voor iedereen eenvoudig en daarnaast een Agenda, Drive en Discussie groepen welke we allen dagelijks gebruiken. Beste beslissing van de afgelopen jaren!
maar dan ben je een startup met 3 man... = 150 euro per jaar,
groei je door naar 5 users, en een eigen vps is al goedkoper.

dat er voor betaalt moet worden is prima, maar het huidige model van 10 users gratis een geen support ging volgens mij prima...

dat gaf resellers ook de kans om zaken uit te rollen bij bedrijven met potentie om later volwaardig klant te worden...

andere bedrijven bieden dit soort services nog steeds nagenoeg gratis aan. als google denkt waarde te bieden is dat leuk voor ze maar mij zijn ze daarmee kwijt voor nieuwe domains...

een deel als 10 euro voor de eerste 10, en 50 voor elke user daarna had mij een stuk logischer geleken...
Een eigen VPS goedkoper? En wie gaat zich bezig houden met onderhouden van die malheur?

Welke bedrijven bieden deze service nog gratis aan dan? Google Apps for Business is een erg compleet pakket...
Als enig sinds serieus bedrijf(je) trek je de btw af en volgens mij als je je btw nummer opgeeft wordt die 21% al niet in rekening gebracht.

40/1.21 ongeveer 33,- jaar of 2,76 in de maand. :)

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 7 december 2012 11:45]

Precies, dus families worden extra hard gepakt.
Zeker mijn kinderen van 2 en 4 die al een mailadres hebben maar dat nauwelijks serieus gebruiken. Daar ga ik geen 40 euro voor betalen
Daar zou je voorlopig met een alias kunnen werken ipv eigen mailbox.
Anoniem: 426269
@Mr_Light9 december 2012 03:31
Hmmm, ik dacht dat de factuur van Google vanaf buiten Europa kwam en er zodoende geen BTW op zit?
Jammer dus dat het misbruikt werd door (kleine) bedrijven. Wat zijn de gratis alternatieven om je email te koppelen aan je domein?
Nogmaals voor kleine bedrijven zal die 40 euro per jaar toch geen probleem zijn? als die het enigsinds serieus gebruiken hadden ze toch al die betaalde versie.

als jij mail, gedeelde agenda's en gedeelde documenten in de cloud gebruikt dan is die 40 euro per user altijd nog goedkoper dan een office pakket aanschaffen.
Maar veel gebruikers willen alleen een simpele emailaccount voor zichzelf en de paar werknemers die ze hebben.
Ik heb zelf ook gratis Google Apps 6 accounts, is toch weer 300 dollar per jaar extra..
als een onderneming 300$ al veel geld vindt is er iets goed mis daar
@tennisbal: niet iedere onderneming is een multinational die miljoenen klanten heeft. Er zijn zat ZZP'ers / ondernemers die een kleine winkel / webshop hebben en dan is dat heel veel geld.
Ik neem toch aan dat elke werknemer fatsoenlijk loon krijgt? Je betaalt die man al 15.000 euro oer jaar (laat staan hoeveel geld die mensen echt kosten) en dan is 40 euro opeens een dealbreker?

(Grappig detail: als je echt 15.000 per jaar verdiend kun je bijna beter werkloos zijn. Gemiddeld inkomen van een werkloze is namelijk 18.000 zag ik net)
Die € 40,- per jaar per gebruiker lijkt weinig, maar dat bedrag is per medewerker, waarbij info@ en klanten@ en helpdesk@ (bijvoorbeeld) ook als gebruiker tellen. Zo heb je al snel 5 gebruikers met 2/3 medewerkers.

5x40 = € 200,- per jaar. Maar daar komen alle andere ICT kosten nog bij:
  • [list]
  • servicecontract met ICT dienstverlener (extern)
  • hardware voor je gebruiker
  • CRM of ERP pakket
  • eventueel nog licenties voor branchegerichte of maatwerksoftware.
(vergeet hierbij niet dat in de ogen vd meeste ondernemers ICT als een kostenpost wordt gezien.)
Kortom: het is erg kort door de bocht om te stellen dat er dingen "goed mis" zijn als een bedrijf dit te hoge kosten vind.

[Reactie gewijzigd door tomic op 7 december 2012 14:44]

Dat is misschien voor de meeste bedrijven niet indrukwekkend, maar het is toch nog altijd meer dan 0 wat je eerst had. Bovendien was het gewoon makkelijk om meerdere domeinen aan fatsoenlijke mail te koppelen (zonder zorgen te hoeven maken over beveiliging, spam en backup).
Ook voor domeinen die eigenlijk niets opleveren, maar waar je wel mail van wilt binnenkrijgen, is het natuurlijk wel weer een dure grap

Wat me meer stoort is dat het niet echt in verhouding staat. Als het 1 euro per gebruiker per maand was, dan had ik er geen probleem mee gehad om uiteindelijk wel te betalen, aangezien ik op mijn domeinen toch alleen mail gebruik.

Overigens merk ik dat Microsoft niet veel anders is met de prijzen, maar die hebben dus nooit een gratis variant gehad.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 december 2012 11:14]

De variant van Microsoft is wel gratis, althans ik betaal niets.
http://www.domains.live.com/
dan kun je roepen 300$ is niet veel voor een bedrijf. Maar tel je al dit soort "kleine" bedragen op dan praat je aan het eind van het jaar vaak over duizenden euro's voor dit en dat en zus en zo.
Ik heb tegenwoordig mijn email en agenda zelf in beheer. Met een IMAP server voor mail, een CalDAV server voor de agenda en een CardDAV server voor contactpersonen kan ik op elk apparaat bij mijn gegevens. Dit alles draait op een domein dat ik zelf in beheer heb.

Email is voor mij dermate belangrijk dat de kosten en tijd die ik er in steek het waard zijn. Ik ben nu niet meer afhankelijk van keuzes die externe bedrijven doen, ik heb niet meer het probleem dat ik door downtime geen mail kan lezen of versturen en ik heb ook niet meer het probleem dat mijn inbox af en toe leeg is.
Wat een werk.. voor 40 euro had je GAFB gehad met 99,9% uptime :P

Heb je zelf meerdere servers draaien met duplicate data?
Ik heb alles op een server thuis draaien. Backups gaan dagelijks naar een externe locatie.

Het voordeel van dit systeem is dat ik tot het einde van het internet op hetzelfde adres bereikbaar ben. Ik word niet gelogd door dataretentie systemen, en mijn email zal niet gefilterd worden. Ook kan en mag de Amerikaanse overheid niet bij mijn email.

Ik heb in het verleden regelmatig emailadressen verloren door fusies, overnames en faillisementen. Dat zal nu niet meer gebeuren.

Ja, voor 40 euro heb ik inderdaad GAFB met meerdere servers en duplicate data, totdat er een probleem is met Gmail en je account onbereikbaar is. Daarnaast heb ik ook minder flexibiliteit als ik Gmail gebruik. En mijn uptime is hoger dan die van Google.
Dat laatste kan ik moeilijk geloven... als jij updates moet installeren of ander onderhoud zal je server toch down moeten. en zit je al rap onder de 99,9%

En zolang ik GAFB (dus de betaalde versie) gebruik is het nog nooit niet beschikbaar geweest... ik denk dat je bij GAFB wel uit kunt gaan van een 100% uptime. Als er bij jou in de server thuis een hardware falen is ben je al down.

En uiteraard zijn er "nadelen" aan GAFB maar er zijn ook gigantisch veel voordelen (spam/virus filtering bv)
Die updates installeer ik wanneer het mij uitkomt. En dat is meestal niet enkele minuten voor een belangrijke deadline, iets wat met Gmail af en toe wel eens gebeurd.

Verder is het mooi dat het voor jou altijd beschikbaar is geweest, maar ik hoor zelf regelmatig andere verhalen. Email eens een foto van je dochter die bloot op het strand loopt en je kunt maanden niet bij je account, waarbij je mogelijk ook de Amerikaanse overheid op je dak hebt in verband met de patriot act.
Ik ga er niet vanuit dat bedrijven vaak van dat soort foto's versturen. Zeker niet met zo'n kleine variant van google apps. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze meteen alle email blokkeren.
Trek dat kind dan ook een broekje aan. Het is toch ook geen gezicht al die naakte kinderen. En ten tweede: waarom zou je zulke foto's ook alleen maar in contact met het internet laten komen. En dan maar klagen over kinderporno.

Als die foto zo per se van A naar B moet bruik aan een USB oid en ga er zelf langs. Kun je er zelf niet langs danvaag ik mij af of die persoon wel zit te wachten op foto's van je naakte dochter. (Tenzij ze 18 is :9~ )
Ik heb juist exact het tegenovergestelde geredeneerd en nog geen enkele seconde spijt van gehad. Laat staan uitval. Zullen we het ook nog even over beveiliging hebben?
Ik durf te wedden dat jouw server minder goed beveiligd is dan Google's servers. Google ligt constant onder vuur dus moeten ze hun veiligheid goed in orde hebben. Jouw mailserver loopt altijd achter mbt updates en kennis.

In de jaren nadat we over zijn gegaan na GAFB is er nog geen enkele uitval geweest en heb ik uitstekende ervaring met de serverdesk die ik een keer of drie nodig heb gehad.
Spam zie ik zelden terwijl alle emailadressen op en bloot op het internet staan. Prioritiemail is al helemaal een zege wanneer je de hoeveelheid mails moet verwerken die hier binnen komen. Er zijn wat zaken die beter kunnen maar ik zou er voor geen goud wegwillen. Die 50 er user zijn het dubbel en dwars waard.
Hier wil ik ngo even aan toevoegen dat je met GAFB gewoon lokale of cloud backups kan maken van zowel je mail als je documenten.
Anoniem: 230385
7 december 2012 10:40
Jammer dat ze stoppen. Ik heb nog een Apps account van een aantal jaar terug toen kreeg je nog 2000 gratis users, daarna werdt het steeds minder tot je opeens maar 10 gratis gebruikers had. En nu dus niets meer. Gelukkig zijn er nog wel andere opties voor mail e.d.
Als je al een account hebt veranderd er (nog) niks voor je. Je hebt nog steeds de gratis variant met max 10 gratis gebruikers.

Voor de duidelijkheid: als je al een (gratis) Google Apps hebt lopen kan je nog steeds gratis nieuwe gebruikers aanmaken.

Net zelf gechecked ;)
Anoniem: 230385
@BramT7 december 2012 12:07
Ja dat is mij ook duidelijk hoor. Vind het alleen vreemd dat ze opeens helemaal de kraan dicht draaien. Microsoft zijn live/domain ding is nog wel gewoon gratis voor mail enzo. Alleen veel minder opties als Google had natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee