Gartner: marktaandeel Windows Phone groeit voor het eerst in jaren

Het marktaandeel van Windows Phone is in het laatste kwartaal van 2012 voor het eerst sinds jaren gestegen. Waar eind 2011 nog maar 1,8 procent van de verkochte smartphones op het besturingssysteem van Microsoft draaide, was dat eind 2012 gestegen tot 3 procent.

De stijging van het marktaandeel van Windows Phone is vermoedelijk te danken aan de release van nieuwe toestellen met Windows Phone 8 en aanbiedingen rondom toestellen met het oudere Windows Phone 7.5. Het is voor het eerst dat het marktaandeel van Microsofts mobiele besturingssysteem in het belangrijke laatste kwartaal stijgt.

Met de stijging zit Microsoft nog lang niet aan het marktaandeel dat het ooit heeft gehad. Rond 2008 zat Microsoft dankzij toestellen als de HTC Touch Diamond en Sony Xperia X1 rond een marktaandeel van 10 procent.

Android verstevigde volgens Gartner zijn positie als marktleider. Bijna 70 procent van de wereldwijd verkochte smartphones draait op Android, terwijl dat een jaar geleden iets meer dan 50 procent was. Het marktaandeel van iPhones liep volgens Gartner terug van 23 naar 20 procent. Gartner schat overigens dat Apple 43,4 miljoen smartphones heeft verkocht, maar Apple rapporteerde zelf 47,8 miljoen geleverde iPhones. Dat is een groot verschil tussen, door de fabriek, geleverde telefoons en de geschatte verkopen.

BlackBerry is vooralsnog het derde platform, met een marktaandeel van 3,5 procent. Samsungs Bada en Nokia's Symbian schommelen rond 1 procent. Het aantal verkochte smartphones steeg met meer dan een kwart naar 207 miljoen exemplaren in drie maanden, zo schat Gartner.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-02-2013 • 13:34

87 Linkedin

Reacties (87)

87
86
62
7
0
17
Wijzig sortering
Ben wel benieuwd wat het aandeel WP7/8 gebruikers is op Tweakers.net. Tweakers/ICTers zijn meestal pioniers en trendsetters, dus als het aandeel hier veel meer is dan 3%, dan kunnen we nog een flinke opmars verwachten. Als het achterblijft of gelijk is, dan blijven het moeilijke tijden voor MS.

Kan/Wil Tweakers dit publiceren?
Misschien een idee voor een poll hier op Tweakers. Ben namelijk ook wel benieuwd wat de verdeling hier is :)
Waarbij natuurlijk in acht dient te worden genomen dat een poll vooral aangeeft wat de respons-bereidheid is van de verschillende gebruikers, en niet zozeer hoeveel toestellen er in gebruik zijn; daar is dan weer een representatieve steekproef beter geschikt voor.
(en zelfs dan kan het zo zijn dat bijvoorbeeld een X-phone gebruiker eerder geneigd is om mee te werken dan een Y-phone gebruiker.)
Poll's zijn meestal niet zo representatief. Niet iedereen heeft die bv op zijn frontpage staan of vult ze in. Dan is het bekijken van de browserstatistieken al beter, maar die zijn dus niet beschikbaar.
Gebruik nu zelf al ruim 2 jaar WP en kan het zeker aanbevelen. Ook goed om te zien dat het marktaandeel stijgt, concurrentie is alleen maar goed.
Als we op de info over 2012 afgaan ( reviews: 2012: Tweakers blikt terug in cijfers ) dan zien we dat iOS en Android samen 55+42.7 = 97.7% van het mobiele verkeer op tweakers hebben gegenereerd (dat is dan wel inclusief tablets). Hierop afgaand kun je dus wel stellen dat het gebruik van Windows Phone op tweakers.net nog niet echt denderend hoog ligt.

hoewel hier natuurlijk tablets in de vergelijking worden meegenomen, moet de 2,3% die over is ook nog worden 'gedeeld' met Symbian, Blackberry en die ene Bada telefoon die iemand nog heeft, dus van substatieel marktaandeel is niet echt sprake.

Jammer overigens. vind het zelf een mooi systeem en goede concurrentie is alleen maar beter voor de markt imo.
Da's lastig te voorspellen, relatief veel tweakers waren ook enthousiast over Maemo en WebOS, en we hebben gezien wat daar van over is.
3 procent klinkt misschien weinig, maar een groei van van 1,8 procent naar 3 procent in een jaar is toch behoorlijk te noemen. Petje af voor Microsoft! :)
Opvallend om het marktaandeel te duiden in Windows Phone ipv Microsoft zoals de bron het doet. Het aandeel van WP stijgt nu al 2 jaar, dus dat klopt dan eigenlijk niet (omdat het voorheen dus Windows Mobile was), maar het is knap om te zien dat ze toch wat aandeel kunnen wegsnoepen.

Ik denk echter dat het vele malen groter was geweest als ze na de presentatie meteen (of vrijwel meteen) konden gaan uitleveren en als Nokia er niet zo'n bende van had gemaakt. Ook Samsung laat erg lang op zich wachten, waardoor je ook dit jaar in het eerste kwartaal maar een kleine stijging zult zien. De rest van het jaar wordt het spannend als de winkels wel gewoon WP8 toestellen op voorraad hebben. Ben met mn Lumia 920 in ieder geval hardstikke blij. Nu mn moeder over is op een 820 zitten we momenteel met 3 nokia's thuis, waar dat voorheen 1 Samsung en 2 HTC's waren.
Opvallend om het marktaandeel te duiden in Windows Phone ipv Microsoft zoals de bron het doet. Het aandeel van WP stijgt nu al 2 jaar, dus dat klopt dan eigenlijk niet (omdat het voorheen dus Windows Mobile was)
Windows Phone 7 is in 2010 aangekondigd; ik weet niet precies wanneer de eerste toestellen in de winkel lagen maar je kunt ervan uitgaan dat het aandeel Windows Mobile sinds de aankondiging van WP7 alleen maar gedaald is.

Als het aandeel van de totale mobiele Microsoft OS'sen al twee jaar stijgt, komt dat dus volledig op het conto van Windows Phone.
Dat is ook wat ik bedoel, maar de titel suggereert alsof het slecht ging met Windows Phone wat nu omgezet was naar een stijging, terwijl het alleen maar gestegen is.
De totale markt is ook gegroeid dus procentueel lijkt het niet veel maar in werkelijkheid is het best knap.
Met 6 miljoen verkochte toestellen per kwartaal had je in 2008 nog een >20% marktaandeel gehad, nu dus nog maar 3%.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 februari 2013 14:02]

Petje af, maar ik had liever gezien dat fabrikanten het gingen ondersteunen. En dan bedoel ik bijvoorbeeld tv boeren, die wel aansturings programmas maken voor de Iphone en Android, maar WP laten liggen.
Ze laten het voorlopig nog even links liggen omdat de ontwikkeling waarschijnlijk al liep voordat ze er echt iets mee konden. Apps cross platform maken werkt namelijk met WP8 beter dan WP7 maar die SDK is er nog niet echt lang.

Gezien het feit dat ze de Xbox wel gaan ondersteunen, lijkt het erop dat het eerder een kwestie van tijd is.
Naast de Apps, is denk ik ook het eco-systeem belangrijk. Want je koopt niet alleen een smartphone, maar het gaat ook om je mail, data, muziek e.d.. Mensen die veel muziek op i-tunes hebben gekocht, zullen nog lang Apple producten blijven kopen. Ondanks dat ze het op veel andere devices ook kunnen gebruiken. Ik heb alles op m'n Google account, en dan is een Android een fijne keuze. Ik ben niet zo thruis op MS, maar kan me voorstellen dat mensen die veel via Windows Life doen, liefst een WP hebben.
Blackberry wordt ook niet ondersteund en dat heeft een groter marktaandeel.
Wel grappig dat in de tijd dat IE6 de dominante browser was je afgedaan werd als een alternatieve sukkel als je klaagde dat een website het niet deed in browser XYZ. Als een Windows gebruiker iets niet kan dan is het een probleem van de leverancier van de apps??? Dit terwijl een applicatie voor Windows Phone meerkosten met zich meebrengt (nog een platform naast iOS en Android) terwijl dit voor websites nauwelijks meerkosten meebracht. Rare wereld leven we in.....
Alles is relatief: http://imgs.xkcd.com/comics/fastest_growing.png
Vermoedelijk zal het wel een enorm getal zijn, maar in ruwe cijfers zal de inpakt een stuk kleiner zijn in verhouding met de concurrentie, zeker als je weet dat de smartphone markt nog steeds groeit.
Apple gebruikt toch cijfers van daadwerkelijk verkochte en geactiveerde iPhones? Waar haalt Gartner hun wijsheid vandaan?
Dat van Gartner is natuurlijk een schatting door een buitenstaander. Behalve Apple zal niemand exact weten hoeveel er verkocht wordt. Zeker niet als het een schatting is over wat er komend kwartaal verkocht gaat worden (Gartner) vs. hoeveel er uiteindelijk verkocht zijn aan het eind van het kwartaal (Apple).

Ik werk zelf veel met analysten en het is een complexe combinatie van bronnen. Ze krijgen een deel van hun informatie rechtstreeks uit briefings met bedrijven. Een deel daarvan is publiek en een deel daarvan is onder NDA. Daarnaast moeten ze ook schatten op basis van een reeks betrouwbare en minder betrouwbare bronnen. Dat moeten ze allemaal meewegen.

Piper Jaffray heeft bijvoorbeeld regelmatig mensen gestationeerd in Apple Stores tijdens een iPhone launch. Als ze dan meten dat in vijftien gemiddelde stores er x aantal per minuut verkocht worden op de eerste dag dan extrapoleren ze dat naar totale verkopen. Als Apple dan na afloop van het kwartaal de werkelijke cijfers publiceert leggen ze die naast hun schatting om hun model te verbeteren voor de volgende launch. Het is geen exacte wetenschap maar soms het enige dat er beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 februari 2013 14:15]

Dat van Gartner is natuurlijk een schatting door een buitenstaander. Behalve Apple zal niemand exact weten hoeveel er verkocht wordt. Zeker niet als het een schatting is over wat er komend kwartaal verkocht gaat worden (Gartner) vs. hoeveel er uiteindelijk verkocht zijn aan het eind van het kwartaal (Apple).
Apple ook maar enkel wat HUN verkopen, niet wat de winkels hier verkopen die weer van Apple hebben gekocht :)

En dat cijfer wat we dus willen weten weet NIEMAND, ook Apple niet, en daarom MOET het wel geschat worden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 februari 2013 14:26]

Niet correct, Apple weet vrijwel exact hoeveel iDevices er in de winkel verkocht zijn.
Winkel-> consumenten + Apple webstore-> consument = aantal uniek geactiveerde devices

Een iDevice doet immers niets zonder activatie op de Apple servers.
Dat zijn strict genomen 'device activations' en niet 'sales'. Maar het zorgt er inderdaad wel voor dat het dark number niet erg groot is. Althans, niet voor fabrikanten.
Klopt, hoewel dat getal bij veel populaire smartphones niet erg hoog zal zijn. Daar spelen eerder leveringsproblemen doordat de vraag groter is dan de productiesnelheid (zie bijv. iPhone 5, Nexus 4). Daar liggen er dus nooit veel op de plank, ze zitten hooguit ergens in een vliegtuig/boot/vrachtwagen om direct bij aankomst verkocht te worden.
Apple weet perfect hoeveel actieve iPhones er in omloop zijn (want die dingen bellen naar huis)
Inderdaad; Uit de kwartaalresultaten:
The Company sold a record 47.8 million iPhones in the quarter, compared to 37 million in the year-ago quarter. Apple also sold a record 22.9 million iPads during the quarter, compared to 15.4 million in the year-ago quarter. The Company sold 4.1 million Macs, compared to 5.2 million in the year-ago quarter. Apple sold 12.7 million iPods in the quarter, compared to 15.4 million in the year-ago quarter.
De vraag is: verkocht aan wie?

Gartner gaat uit van verkopen in de winkel, oftewel verkopen aan degenen die de apparaten ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Als het bedrijf Apple 47.8 miljoen iPhones verkoopt in een kwartaal, dan verkopen ze een flink gedeelte daarvan aan groothandelaren. Die apparaten kunnen dan best nog ergens in een magazijn of winkel liggen. Voor Apple zijn dat verkochte units, voor Gartner zijn dat onverkochte units.
Doet het er toe? Er zijn vast bedrijven die Iphone, imacs, en ipads aankopen zonder dat deze direct gebruikt worden. Verkocht is verkocht, gebruikt of niet maakt niet zo veel uit.
Apple verkoopt niet al zijn telefoons direct aan de consument. Die gaan ook via telefoonzaken en andere partners, waardoor er een verschil kan komen in voorraad en daadwerkelijk gekocht/geactiveerd. Het lijkt erop dat Apple het alleen heeft over het aandeel wat zij verkocht hebben, niet over wat er daadwerkelijk in gebruik is.
Cool... Windows Phone had in 2008 rond de 10% marktaandeel. Grappig als het OS pas eind 2010 geïntroduceerd is. Of wordt hier het marktaandeel van voor Windows Phone mee bedoeld?

[Reactie gewijzigd door ATS op 13 februari 2013 13:40]

Ja ik vind die statement ook vreemd en bizar. Het lijkt erop dat CEO's tegenwoordig met termen en beweringen komen die eigenlijk niet eens waar kunnen zijn of in ieder geval in twijfel getrokken kunnen worden (zelfs voor leken).

Windows Phone bestaat pas 2 jaar op de markt.
Windows Phone groeit voor het eerst in jaren
wilt dus eigenlijk heel weinig zeggen.

Deze titel en inleiding is eigenlijk net zo bizar als deze uitspraak: nieuws: Acer: Chromebooks verkopen goed, Windows 8-laptops minder
In de VS zouden de Chromebooks in de maand november goed zijn voor 5 tot 10 procent van de verkochte Acer-laptops. Systemen met Windows 8 zouden volgens Acer nog steeds niet goed verkopen.
Zonder cijfers weet je eigen nog steeds niets :)
Vanaf WP8 is er zelfs een andere kernel, mag jij uitleggen wat er nog hetzelfde is.
Ik mag toch hopen dat elk OS regelmatig een verse kernel gebruikt. Gaan we elke minor revision van Android dan ook al als 'los' OS zien, is immers een andere kernel.

Maar je wilt weten wat hetzelfde is... de functie...Smartphone OS

Want alle technische & marketing mumbo jumbo ten spijt is het gewoon bedoeld als software voor een l*l ijzer. En dat Windows Mobile & Windows Phone dusdanig verschillen komt meer omdat er na WM6 in 2007 bijna 4 jaar lang geen fatsoenlijke update meer is uitgekomen op wat minor GUI updates en een nieuwe Windows CE kernel na.
Dat eerste in 2008 gaat dus over Windows Mobile. Dat 2e over de start van Windows Phone met bijbehorende marktaandeel. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat Windows Mobile niet meer verkocht wordt.
Ik zie wel een kans voor Windows Phone. Android vinden veel mensen te moeilijk en iPhone's weer veel te duur, waar Windows Phone een gebruiksvriendelijk OS heeft met verschillende toestellen (en dus verschillende prijsklassen)
Eens.
Mensen die Android veel te moeilijk vinden kunnen doorgaans ook niet overweg met een iPhone en/of Windows Phone gebaseerd product. Wat bij deze mensen mis gaat zijn de concepten van de technologie op zichzelf al. Vaak is er ook bar weinig interesse/wil om het te snappen, het ding moet gewoon "werken".

Ik heb zelf geen iPhone noch Apple producten. Druk mij een iPhone in de handen en ik kan ook geen drol. Maar omdat ik de concepten ken kan ik er door te doen redelijk vlot achter komen.
Een klant van mij heeft een iPhone en die heeft mij eens gebeld omdat hij een app wilde installeren. Ik ben bij hem langs gegaan om een applicatie vanuit de App Store te installeren. Hij heeft dat apparaat al minstens een half jaar en snapt er nog steeds helemaal niets van.
Dat zou met Windows Phone of Android niet anders zijn vrees ik... :')

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 13 februari 2013 14:04]

Tjah dat hangt ook deels af van het kunnen lezen van een handleiding. Vaak doet men dat ook niet, dus komt men met dat soort domme vragen. Sommige telefoons leveren ook nog gewoon een handleiding op de telefoon met eventueel tips&tricks. Als je dat niet begrijpt, vraag ik me af wat je meteen smartphone doet.

Wat overigens bij veel mensen kan helpen is een video-database met hoe je bepaalde acties doet. Bij alle fabrikanten zijn vaak wel video's te vinden, maar niet allemaal in het Nederlands bv. Ook is het vaak verstopt achter support of andere opties. Iets wat ze bij Windows Phone beter doen imo, daar heb je op de homepagina (windowsphone.nl) al meteen informatie over het platform en staat er een tabblad met instructies (waar je ook hele mooie video's vind). Bij iOS is dat al dieper weggezet (onder support), maar is het nog wel simpel. Helaas ontbreken daar de video's. Ze zullen er vast wel zijn, maar je kunt het zo effe niet snel vinden als je er niet mee bekend bent.
Bij Android is het helemaal opvallend, daar heb je geen mogelijkheid om dieper op de functies in te gaan. Alleen een globale beschrijving van het besturingssysteem met verder geen uitleg over hoe je moet navigeren naar bepaalde opties of video's met uitleg. Dat is dus volledig afhankelijk van de fabrikant. Omdat fabrikanten als HTC en Samsung meer dingen verkopen, kun je daar ook geen snelle uitleg vinden over het systeem en hoe je allerhande functionaliteiten bereikt.

Kortom: de hulp die je krijgt kan zeker beter. Niet alleen op het toestel zelf (waarbij je vaak alleen de basis mee krijgt en voor de rest maar zelf moet gaan zoeken), maar ook op de diverse websites van de fabrikanten. Vooralsnog lijkt Windows Phone op het web de beste support te bieden voor nieuwe gebruikers die mogelijk ook niet veel ervaring hebben met smartphones in het algemeen. Mijn moeder had bv weinig moeite om zich aan te passen op deze manier, al is het jammer dat veel video's toch niet in het Nederlands zijn te bekijken of desnoods met ondertiteling. Een gebruikershandleiding is natuurlijk wel handig, maar die ga je ook niet overal mee naartoe nemen en kunnen ook die aardig cryptisch zijn opgesteld.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 13 februari 2013 14:36]

Dat Android moeilijk is, is een beetje een fabeltje. Ik ken met name mensen die vrij weinig tot erg weinig van digitale zaken afweten met een Android toestel. Ze snappen er binnen no-time genoeg van om er mee te kunnen wat ze willen (mail, whatsapp, wordfeud, etc).
Ik ken er ook genoeg van om te kunnen doen wat ik wens, maar toch heb ik al met systemen gewerkt die gebruiksvriendelijk zijn. Android zal in de toekomst zeker niet mijn eerste keuze zijn bij een nieuwe smartphone.
Eens, maar als gebruiker die ervaring heeft met alledrie de systemen moet ik toch zeggen dat ik soms flink loop te speuren binnen android. Echter zijn dat vaak wel de poweruser opties, die al dan niet afwezig zijn in de iOS en WP, en niet relevant zijn voor de doorsnee gebruiker. Hoewel ik over het algemeen alles het snelst vind/kan gebruiken op WP.
Ik denk inderdaad dat ze op concurrerend vlak gaan komen op het middensegment. Uiteindelijk zal high-end wel een standaard gaan zetten, maar zal de grote bulk toch vooral om de middenmotors draaien zoals de 820 en 620 van Nokia, de 8S van HTC of de W1 van Huawei
Dat MS in de oude jaren op 10% zat, valt in het niets van de tijd dat Symbian de 'grote jongen' was.

Zie WP7/8 niet zomaar dit jaar een groot stuk terug pakken, mischien nu ze hier en daar de budget modellen ook gaan uitbrengen dat er wat opkomt is, maar beetje groot gebruiker van Android zal flink wat irritaties krijgen als ze naar WP gaan. (waar een iOS <-> Android overstap wat makkelijker gaat).

Of MS moet nog grote dingen aankondigen icm met de nieuwe Xbox, als 1 groot super platform waar je mobiel ook naadloos gaat werken met je Xbox (zoals nu Glass), als mobiel OS an sich zie ik niet echt marketingspunten waar ze flink marktaandeel kunnen pakken.
Smartglass zit al op Windows Phone. En tevens kan de overstap van Android naar WP8 een verademing zijn voor gebruikers. Ik ken al een aantal mensen die het een veel fijner OS vinden dan Android. De belangrijkste apps zijn er inmiddels en niet iedereen is even app centric.

@SinergyX, je hebt ook nog gewoon een losse Facebook app voor Windows Phone 7 en 8.

En een bestand opslaan/delen/mailen is minstens net zo uitgebreid als iOS. Daar kun je ook niet je bestanden beheren via een interne file explorer.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 13 februari 2013 15:20]

Ik kijk ook niet direct naar apps, waar de algemene regel toch wel is dat populaire apps altijd later op WP komen, maar ook naar algemeen gebruik.

Ondanks bv Facebook in de 'core' van WP zit, mist het features tov de app van Android/iOS, ook al zijn die stuk trager. Maar ook wennen aan het principe dat je niet zomaar elk bestand op je telefoon kan delen/mailen/opslaan, combinatie met het 'delen' binnen Skydrive, zijn toch aspecten die ze niet gewend zijn.

En juist mensen die 'haten' iTunes verplicht te moeten gebruiken om hun telefoon bij te werken (muziek, update, whatever), lopen grappig bij WP precies tegen hetzelfde probleem aan (Zune).

Aan alles moet je wennen, maar mensen die zo gewend zijn binnen een bepaalde OS zullen niet makkelijk iets nieuws beginnen. (waar overstap iOS - Android enkel wat verschuiving is in die 90%).
Ik heb een Lumia 920, geen Zune, en kan toch gewoon de nieuwste Top Gear, The Big Bang Theory en de nieuwste muziek naar de telefoon kopiëren. Kabeltje erin en gaan! Updaten gaat OTA volgens mij, dus ook daar geen Zune voor nodig.
Dat stuk ging over de WP7 toestellen, zoals een Lumia 800 die aardig goedkoop gaat. Zal met de komst van de WP8 budget toestellen wel anders worden (620, W1 etc).
Ik denk dat het wel meevalt hoe gemakkelijk mensen over stappen. Tuurlijk heb je dat applicaties wel eens later op een platform zijn, maar dat heb je met iOS en Android ook wel. Dat is gewoon een kwestie van tijd. Ontwikkeltools zijn er genoeg en die worden ook steeds beter in multi-platform ontwikkelen. Toch blijf ik van mening dat een heleboel applicaties die de laatste tijd zijn uitgekomen vooral leuk zijn om te hebben, maar niet iets wat je vaak zult gebruiken of wat je zult missen als het er niet is. De basisbehoeften zijn er inmiddels al wel en ook zijn er inmiddels meer applicaties te kiezen voor een soortgelijke functionaliteit.

Dat je features zult missen heb je altijd wel, of soms werkt het gewoon anders. Het is niet dat ze niet kunnen mailen. Dat je niet alles kunt opslaan in skydrive of op je telefoon is op dit moment erg jammer, maar ik denk niet dat er gigantisch veel gebruikers last van gaan hebben. Documenten zijn daarbij toch vooral het belangrijkst en dat kan inmiddels wel gewoon.

Zune heb je niet meer nodig voor WP8, dus dat scheelt al weer. Je kunt wel een app gebruiken voor skydrive of voor het overzetten van muziek, maar omdat diensten als spotify, nokia of xbox music al verkrijgbaar zijn, zal dat in de toekomst ook geen probleem meer zijn. De integratie met windows zal mogelijk nog wel verbeteren als ze bij Windows 8 meer standaardfunctionaliteit toevoegen. Maar vooralsnog worden foto's bv automatisch naar je skydrive gezet, dus is het ook niet meer nodig om hem aan je pc te hangen.

In principe heb je dat de overstap van iOS naar Android ook weer een hele nieuwe ervaring is, die je ook hebt als je naar WP gaat. In feite zijn een heleboel dingen gewoon hetzelfde, alleen de basis is iets anders (maar wel begrijpelijk). Juist omdat Windows Phone niet teveel blabla bevat, is het best snel op te pakken. Mijn moeder had na een middagje uitleg weinig problemen meer om haar mail te bekijken of foto's te maken. Inmiddels doet ze ook al wat met enkele applicaties die ik erop heb gezet en is ze ook al op facebook actief. Nou komt ze wel van Android 2.3 af, dus moet ze ook wat dingen afleren, maar ik heb nog geen enkele negatieve opmerking gehad en dat zegt toch wel wat. Zeker ook omdat ze helemaal geen technische achtergrond heeft.
Met wp8 heb je geen zune meer nodig.
Zune? Wat is dat?? Niet nodig hoor voor updates, muziek whatever. Zune wordt voor WP8 niet gebruikt. Muziek heb ik gewoon in een map op mijn Lumia 920 gegooid. Met behulp van explorer. En zie daar het werkt nog. Wellicht dat je er niet zo veel mee kan als in Android (nooit Android gehad) maar je hebt zeker geen extra programma nodig :)

edit en OT: Trouwens wat is dat hier met de reacties. Zeker weten dat ik deze reactie niet geplaatst heb om 15:02 (toen was ik op weg naar huis) Was een directe reactie op SinergyX van 13:39 en toen stonden er ook nog geen reacties op hem.....vreemd.

[Reactie gewijzigd door alwinus op 14 februari 2013 07:26]

Dat MS in de oude jaren op 10% zat, valt in het niets van de tijd dat Symbian de 'grote jongen' was.
Dat aandeel was eerder nog veel groter, in Q1 2004 hadden ze zelfs een marktaandeel van 23% wereldwijd. In 2008 was het verval al ingezet door oa de opkomst van Blackberry en Apple.
Helaas nog steeds slechts een marginaal marktaandeel in vergelijking met de 'grote jongens'. Google heeft een erg sterke positie, Apple doet het ook goed - zeker wanneer je bedenkt dat Android een veel groter scala aan devices heeft dan Apple.

Windows Phone 8 is een mooi platform, maar Microsoft laat steken vallen. Tijdens de kerst had bv. Nokia (en daarmee WP8) marktaandeel kunnen pakken, maar dit is niet geberd. In beginsel natuurlijk niet Microsofts' fout, maar zij krijgen het uiteindelijk wel op hun bord.
Denk dat Android ook groter kon worden i.v.m. de grote groep bedrijven wat het OS verkopen op hun telefoons. Als je kijkt naar budget merken dan zie je dat ze altijd Android pakken. Wanneer er net zoveel merken een WP8 telefoon uit zouden brengen dan zie ik het marktaandeel sterk stijgen.
Als MS de pricing aanpast zou dat een optie zijn, maar dat is slechts voor de bottomline van MS/bonus van Steve. Gaat voorlopig niet gebeuren dus.
Volgens mij zijn de (licentie) kosten voor WP een stuk hoger. En de verplichte systeemeisen ook. Geen budget WP dus. Daarnaast zijn de vrijheden voor fabrikanten met WP een stuk kleiner. Dus minder kans zichzelf te onderscheiden. WP zal daarom een kleine speler blijven.
in nederland was de wp8 pas in januari op de markt. in en groot deel van de ereld en ook europa al in november.
Marktaandelen verschillen dan ook enorm. In Italie is Windows Phone al bijna 14%bijvoorbeeld. In de UK 6% en in Finland 8%.

De keerzijde is dat er ook landen zijn waar Windows Phones vrijwel volledig afwezig zijn.
Ben een zeer tevreden WP7 en WP8 gebruiker en ben blij dat het platform zich stabiel heeft weten te houden, ondanks soms het "negatieve" imago wat het met zich mee brengt. Dit zeer zeker omdat Android in de volksmond standaard is en iPhone voor degene wat net iets meer geld te besteden hebben/er voor over hebben.

Hoop dat het imago gaat veranderen en WP8 een mooi platform kan zijn voor high-end maar zeer zeker ook voor budget telefoons! Een budget Android valt niet te vergelijken met een WP8 budget als je kijkt naar de snelheid en functionaliteiten.
"Een budget Android valt niet te vergelijken met een WP8 budget als je kijkt naar de snelheid en functionaliteiten." Dan ben ik erg benieuwd welke je vergelijkt, welke WP8 budget telefoons zijn er nu dan te koop? Ik kan er geen vinden behalve wat aankondigingen.

Dat budget Android telefoons zoveel trager zijn dan high end toestellen is ook niet meer zo, het verschil zit nu vooral in schermresolutie en qualiteit van de camera. En qua functionaliteit zijn ze ook prima te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 13 februari 2013 14:34]

Ik hoop dat de fabrikanten snel geen inzien dat er zeker potentieel zit in Windows Phone zit en dat er meer toestellen uitkomen. Ook hoop ik dat er snel meer apps zullen komen!
Windows Phone bevat zeer veel potentieel. Er zijn grote bedrijven in NL die volledig overgaan op dit systeem (dit heb ik uit rechtstreekse bronnen).
Ik heb eigenlijk nog nooit een echt goed vergelijk gezien tussen Android, iPhone en Windows Phone. Telkens zie je een niet objectief vergelijk; vaak gewoon vooroordelen, of ze halen de historie er weer bij.
Wat maakt dat iPhone tegenwoordig 'beter' zou zijn? Of Android? Het lijkt allemaal zo imago-driven. 'Onbekend maakt onbemind'.

Ik hoop dat het vergelijk van 'aantal apps in de store' eens van tafel geveegd wordt. In alle app stores zit een dramatisch grote hoeveelheid nutteloze apps (vind ik). Het gaat veel meer om de meest populaire apps, toch? Wanneer komt er een betere beoordeling dan alleen een 5 sterren indicatie?

Meestal hoor je ook niet aan welk 'ecosysteem' je je verbindt door toestelkeuze. Daar hoeft geen harde koppeling te zitten, maar het is zeker van invloed. Al je apparaten op hetzelfde ecosysteem heeft wel voordelen denk ik.
Als de Huawei Ascend W1 , de Lumia 720 en de 520 voor een heerlijke prijs uitkomen, dan gaat deze nog meer stijgen. Dat weet ik bijna zeker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee