Door Jeffrey van Maurik

FairPhone: poging tot 'eerlijkere' telefoon

08-06-2013 • 15:00

30 Linkedin

Geen garage in Silicon Valley en geen grote kantoortoren in Zuid-Korea: FairPhone, het bedrijf achter de eerste telefoon die de opmaat moet vormen tot een eerlijke telefoon, zit in Pakhuis de Zwijger, vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. Initiatiefnemer Bas van Abel vertelt in dit interview waarom hij denkt dat de telefoonindustrie moet veranderen en hoe FairPhone daaraan wil bijdragen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (30)

Wijzig sortering
Hoe hebben ze het hele project gefinancierd?
Het is zeker een goed initiatief.
Jammer dat in Afrika de oorlog nog steeds aan de orde is. Ook al
gaan ze stapjes vooruit ik zie het zeker niet snel gebeuren dat het daar ooit eerlijk aan toe gaat.
Afrika is een continent.. Het continent is niet in oorlog maar kongo waar de grondstoffen worden gehaald.. Ook andere landen in Afrika hebben te maken met oorlogen.. Maar dat betekent niet dat er geen landen zijn waar geen oorlog is..

Ze zijn sterk afhankelijk van grondstoffen die maar in een aantal gebieden te winnen zijn. Als er in zo'n gebied dictatuur heerst of een politie staat. Dan is de kans groot dat de burgers onderdrukt worden en gedwongen tegen een laag loon die grondstoffen te winnen.
Daar valt niet tegen op te boksen als bedrijf. Dan zou je in oorlog moeten treden en de onderdrukkers verdrukken :)

Dus doordat je afhankelijk bent zal je nooit 100% eerlijk je rondstoffen kunnen krijgen.. Zie ook diamanten.. Aan veel diamanten zit bloed, het is voor veel een luxe product maar toch blijven mensen het kopen. Zo ook koper en goud.
Als bedrijf kan je alternatieven bedenken die een oplossing bieden.
Zo kunnen ze in hun eigen land ook wel gaan graven met het verschil dat het een stuk menselijker moet en ze wat meer moeten gaan investeren.

Enige reden dat een bedrijf dit niet voor elkaar krijgt is 'niet willen'.

Dan kunnen we wel met zijn allemaal geld storten voor goede doelen.
Maar eigenlijk zijn we dan heel hypocriet bezig.

Ik verwacht niet alleen maar eis het ook dat als ik een product in ons land koop dat dit op een menselijk manier tot stand is gekomen. Ik verwacht en eis dan ook van onze overheid hier per direct wat aan te doen. Dan worden bedrijven vanzelf gedwongen om zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen en men niet meer laconiek kan handelen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 8 juni 2013 22:18]

Mooi concept, maar prijs en specificaties gaan bij mij absoluut voor. Dat het dan door onderbetaalde Chinezen of zelfs kinderhandjes in elkaar wordt gezet is natuurlijk schandalig, maar dat nemen we in de regel toch voor lief zolang de prijs in orde is.

De Fairphone is een mooi initiatief, maar ik betwijfel of er echt een grote markt voor zal zijn. Ik voel er persoonlijk niks voor om mijzelf een schuldgevoel aan te praten over de toestand van de natuur om het zo te rechtvaardigen at ik een (relatief) hoog bedrag voor een toestel met matige specificaties uit ga geven.

De kans is bovendien vrij groot dat ik binnen korte tijd weer een nieuw toestel zal moeten aanschaffen (dat tijdens de productie en verzending voor extra vervuiling zorgt-) omdat de hardware van de Fairphone niet meer aan mijn wensen voldoet. Zo koop je twee telefoons in plaats van één in een kort tijdsbestek. Dit zorgt uiteindelijk toch juist voor veel meer vervuiling en geldverkwisting ?

Ik denk dat de natuur er meer mee gebaat is als je die € 100 die je bespaart met een vergelijkbaar Chinees toestel investeert in mooie planten en struiken voor je tuin. Die paar Fairphones gaan het verschil niet maken helaas. Je zult alle andere fabrikanten moeten overtuigen groener te gaan werken, want anders blijft het dwijlen met de kraan open.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 8 juni 2013 20:17]

Met deze mentaliteit en insteek is het inderdaad dweilen met de kraan open ;) Er zal vraag moeten zijn naar eerlijkere telefoons aleer fabrikanten dit gaan maken, kapitalisme/marktwerking he.

De oplossing kan dan dus ook niet aan marktwerking overgelaten worden maar zal bewerkstelligd moeten worden met wet en regelgeving m.b.t. herkomst van de grondstoffen, omstandigheden waarin geproduceerd wordt etc. Hierdoor kunnen fabrikanten er niet meer onderuit en is het ook niet zo dat de fabrikanten die mensen uitbuit en een broertje dood heeft aan het milieu het succesvolste is (vanwege de lagere prijzen t.o.v. fabrikanten die zich niet verlagen tot dergelijke praktijken).
Hoezo mentaliteit ? We zitten nog steeds in een crisis. Als ik een nieuwe telefoon wil moet ik daar hard voor sparen. Waarom zou ik dan genoegen nemen met een minder toestel waarvan beweerd wordt dat het ecologischer verantwoord is dan concurrerende toestellen ?

Ik bedoel; dat is de enige reden waarom je dat toestel zou willen kopen. En dan nog zet ik mijn vraagtekens bij die claim. Hoe minder kracht het toestel heeft, des te sneller zal ik het moeten omruilen voor een vlottere variant. Dat betekend dat ik dubbel geld uit aan het geven ben en dubbel zo veel vervuiling veroorzaak. Volgens mij kan dat toch niet de bedoeling zijn.

De FairPhone was zinvol geweest als je voor de vraagprijs van €325 specificaties had gekregen die vergelijkbaar waren met de Galaxy S4 / HTC One / Xperia SP/Z. Dan had je het toestel ook veel langer gehouden.

Maar goed; als jij der mening bent dat ik een onangename mentaliteit heb omdat ik geen geld wil uitgeven aan relatief dure telefoons met matige specificaties en twijfelachtige claims omtrent de ecologische voetafdruk van dit toestel .. het zij zo.
Het klopt toch wat hij zegt? Het afkeurenswaardige aan deze industrie (en andere) is dat mensen weinig om geven om de zaken die men met de Fairphone aan de kaak probeert te stellen. Jij geeft dat nu feitelijk ook aan. Daarin ben je hetzelfde als de meesten, maar het is wel een gegeven. Die mentaliteit maakt deel uit van de industrie, naast de grote marge die gevraagd wordt op toptoestellen. Mag dat niet gezegd worden?

Doet me een beetje denken aan mensen die overduidelijk onderscheid maken tussen mensen van een bepaald ras en vervolgens beginnen te steigeren wanneer je ze een racist noemt, of wanneer mensen gewezen worden op een slavernij-verleden van hun land waar ze zo trots op zijn beginnen te huilen over dat ze 'een schuldgevoel aangepraat' wordt.

Niemand dwingt iemand om een meer verantwoord product te kopen. Het is een gegeven dat mensen gaan voor het beste voor zo weinig mogelijk geld. Dat is een mentaliteit die generaal gedragen wordt onder mensen. Initiatieven als dit bieden een optie voor mensen die bereid zijn wat meer uit te geven ten behoeve van anderen en een andere mentaliteit te tonen.

Het is een keuzemogelijkheid die aangeboden wordt. Je bent met wanargumenten en scheve vergelijkingen wat aan het wat aan het rondslaan zonder dat daar feitelijk een reden voor is. Niemand dwingt je om dit toestel te kopen, niemand kijkt je erop aan wanneer je gewoon voor een van de reguliere high-end toestellen of andere producten gaat die op een meer opportunistische manier in de schappen zijn gebracht. Jij maakt ervan dat dit wel zo is.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 9 juni 2013 12:24]

nu is het alleen wel zo dat we eigenlijk van geen enkel product achtergrond kennis hebben. Iets vergelijkbaars met het energie label zou helpen. Dan kunnen we tenminste ten dele onze beslissing hierop baseren.
Wat jij nu zegt is dat het niet erg is dat je ten kosten van andere mensen geld bespaart/verdient. Dus als je dan toch z'n liberaal bent met je vrijheid blijheid en ieder voor zich/recht van de sterkste mentaliteit, waarom zou je dan nog überhaupt wetten en regels hebben?
In andere landen gelden andere wetten. Ja, er is een hoop ellende in de wereld. Echter, ik vind niet dat het onze taak is om ons met de politiek van zulke landen te bemoeien. Waarom denk je dat er zo veel oorlog heerst ? Precies, omdat er landen zijn die der mening zijn dat ze het beter weten dan de rest en overal hun dikke neus in steken.

Bovendien probeert de commercie je bij iedere mogelijkheid een misplaatst schuldgevoel aan te praten zodat jij je hardverdiende euro's aan hun gaat doneren.

Eerst werd ik op TV constant lastig gevallen met van die tranentrekkers over hongerige kinderen in Afrika, aardbevingen in Azië, oorlog in het midden-oosten en mishandelde dieren in spotjes van het IFAW. Dan heb ik het nog niet eens over die militante debielen van PETA gehad die in nertsenfokkerijen inbreken en de deuren open zetten omdat dit beter voor de dieren zou zijn. Dat vrijwel al die dieren een gruwelijke hongerdood sterven in de natuur zeggen ze er niet bij. Dit was uiteindelijk een van de redenen dat ik mijn TV-abonnement heb opgezegd.

Vervolgens krijg ik van die bedelaars aan de deur die proberen om mij een schuldgevoel aan te praten om geld te doneren voor de kankerstichting, hartstichting, nierstichting, alzheimerstichting, AIDS-wezen, Jantje Beton, Kinderpostzegels, de Harmonie (fanfare), Batmintonvereniging, de hockyclub, Stichting 555 voor Syrië, Stichting 555 voor Haïti, Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, Amnesty International en ga zo maar door.

Het werd op een begeven moment zo erg dat ik een extra "NEE" sticker bij de deurbel most plakken om dat soort krepuul weg te houden. En nóg hebben ze het gore lef om aan te bellen tijdens etenstijd. Als je vervolgens niet voor iedereen op de bres springt krijg je het verwijt naar je kop geslingert dat je oorzaak bent van het probleem. Apathisch zijn is blijkbaar dodelijk. Je gaat gewoon bijna terug verlangen naar de tijd dat de Jehova's aan de deur kwamen ...

Snap je waar ik naar toe wil ? Mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor dat soort dingen. Praat iemand een schuldgevoel aan over iets waar ze helemaal niets mee te maken hebben en ze gaan vervolgens doneren om zo een goed gevoel te krijgen en s'nachts goed te slapen.

Met die Fairphone is een soortgelijk verhaal. Niet zo extreem als de andere voorbeelden die ik noemde, maar toch. Tweakers gebruikt foto's van zielige Afrikaanse kindertjes die in een mijn graven ( http://ic.tweakimg.net/ext/i/1370348648.jpeg ) en mede-Tweakers zoals jij laten merken dat ze het niet met mijn houding eens zijn. Blijkbaar is mijn mening minder waard zodra deze niet in het gedachtegoed van de Fairphone past. Ik heb toch niet tegen dat Afrikaanse jongetje gezegd dat hij in die mijn moest gaan graven, of wel ? Nu wordt er gedaan alsof al die ellende mijn schuld is omdat ik niet met een of ander bord door de straten ga marcheren. Ja dag .... ik heb wel wat beters te doen.

Eigenlijk zegt deze rant precies hoe ik over alle ellende in de wereld denk (engels, grof taalgebruik) : http://www.ranting-gryphon.com/Audio/Rants/2rant-apathy.mp3

Begrijp me niet verkeerd; jij hebt uiteraard ook recht op je mening en die respecteer ik ook. Het enige wat ik deed was het nut van de Fairphone aan de kaak stellen. Er wordt gesuggereerd dat het minder belastend voor het milieu is. Ik zet daar zo mijn vraagtekens bij. Door de matige specificaties is de levensduur van deze Fairphone een stuk korter dan een gelijk geprijsd toestel met betere specificaties. Als ik binnen een jaar weer voor een nieuw toestel moet gaan kijken (ik waag het te betwijfelen dat er dan al een "Fairphone 2" uit is) omdat de hardware het niet meer aankan, is het dan niet beter voor het milieu als ik i.p.v. de Fairphone een beter en krachtiger toestel koop dat 2 of 3 jaar meegaat ?

Ik bedoel maar ...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 9 juni 2013 11:24]

Met wet en regelgeving bedoel ik bijvoorbeeld gewoon een verbod op de import van producten die op dusdanige wijzen en omstandigheden geproduceerd zijn die wij dat niet tolereren (Europa). Dan kan Apple bijvoorbeeld zijn iPhone hier dus niet verkopen, simple as that. Of ze moeten hun productie gaan aanpassen. Je kunt het hebben van een "verkeerd" geproduceerd product zelfs strafbaar stellen en in beslag nemen. Gebeurt ook met bepaalde schelpen, ivoor etc.

Enfin, die wet en regelgeving moet je geleidelijk invoeren zodat fabrikanten hier ook op kunnen anticiperen.

Nog een mogelijkheid is gewoon het opleggen van boetes aan fabrikanten die zich schuldig maken aan uitbuiting, milieu vervuiling en slechte arbeidersomstandigheden.

Daarnaast kan er ook gewoon veel meer belasting geheven worden op producten die niet voldoen aan de eisen die wij stellen. Dan zullen fabrikanten die wel netjes zijn toch goedkoper zijn ;)

Het beste is een combinatie van deze drie, de gradatie bepaald dan in welke wetgeving of welke wetgevingen van toepassing zijn.

Oorlog zal er heus niet van komen. We doen namelijk niets anders dan zeggen dat die rotzooi van hun hier niet naar binnenkomt.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 9 juni 2013 15:16]

nu zijn er dingen als ACTA? die ons die mogelijkheden ontnemen...

maar zoals jij het beschrijft zou wel een goede manier zijn.
Het is denk ik juist de taak van andere landen om zich er wel mee te bemoeien.
Als een land zijn burgers als een tiran bedient dan dient het land op zijn vingers getikt te worden.

Je hebt als mens gewoon recht op een humanitair bestaan.
Dit is geen politieke kwestie maar een kwestie voor al wat leeft.
Het EU en overheden moeten gewoon eerlijke telefoons eisen.
Het zou geen vraag moeten zijn maar vanzelfsprekend.

Anders verdienen de bedrijven geen bestaansrecht.
Laten we het alsjeblieft niet hopen. De overheid moet het zich eens aanleren om zich minder met de politiek van andere landen te bemoeien.

Door "eerlijke" telefoons te gaan eisen ontneem je de burger de keuze. Daarbij schaadt je het bestaansrecht van bedrijven die geen "eerlijke" telefoons produceren. Zij hebben net zo veel recht om te bestaan. Met zo'n hippie-instelling beschadig je de economie en het bedrijfsleven. Wat je hoogstens kunt doen als politiek is zelf het goede voorbeeld geven in de hoop dat je mensen kunt overtuigen om "groenere" producten aan te schaffen.

Het is niet de taak van de politiek om zich met dat soort zaken bezig te houden. Het is tenslotte al triest genoeg dat er nu een zware EU-heffing komt op Chinese zonnepanelen. Je wilt wat doen voor het milieu en portemonnee door zonnepanelen te plaatsen en wordt daar vervolgens door de EU voor bestraft (die heffing wordt door de consument betaald). Waar ze dan even niet bij nadenken is dat het geld dat je bespaart met zonne-energie weer in de eigen economie gestoken kan worden.

Laat de markt zich gewoon zelf reguleren. Als mensen de behoefte hebben om een "eerlijkere" telefoon te kopen zullen ze dat heus wel doen. In de praktijk zal daar vrijwel niemand op letten. De prijs en specificaties zijn het belangrijkste. Zo patriottistisch ben ik nu ook weer niet ingesteld dat ik enkel producten uit eigen land aan ga schaffen ...
Sorry, maar je zit met werkelijk alles dat je wil duiden, verkeerd.
De overheid moet het zich eens aanleren om zich minder met de politiek van andere landen te bemoeien.
Wantoestanden worden sinds jaar en dag aan de kaak gesteld. Wanneer een kracht iets kan bijdragen aan de verbetering van de omstandigheden elders, moet het gewoon de vrijheid hebben om dat te doen. Of had je liever gehad dat er niemand had ingegrepen in Joegoslavië? Of tijdens de 2e WO?
Door "eerlijke" telefoons te gaan eisen ontneem je de burger de keuze. Daarbij schaadt je het bestaansrecht van bedrijven die geen "eerlijke" telefoons produceren.
Je ontneemt de burger de keuze? Zij kunnen als het goed is, nog steeds voor eenzelfde product kiezen. Misschien dat ze wat meer betalen, misschien dat de marges wat minder worden. Wat is meer waard, die keuzevrijheid? Of het betere leven van een mens? Jij wil de keus wegnemen van overheden om de omstandigheden voor mensen die aan de basis staan van het proces, te verbeteren....
Met zo'n hippie-instelling beschadig je de economie en het bedrijfsleven.
Je bent kennelijk niet op de hoogte van het gegeven dat in het verantwoord ondernemen gewoon ontzettend veel geld te verdienen valt. Het ontwikkelen van nieuwe verantwoorde processen levert geld op. Het adviseren over processen levert geld op. Het ontwikkelen van alternatieve processen levert geld op. En kennis, niet te vergeten. Denk aan wat hybride technologie opgeleverd heeft aan verwerkingstechnieken en organisaties die zich daarop richten en daar veel geld mee verdienen doordat ieder merk tegenwoordig aan hybrides gaat.

Ik zou juist eerder zeggen dat de economie gestimuleerd wordt. En het is natuurlijk onzin dat er minder telefoons verkocht zouden worden. In het topsegment zijn toestellen duurder dan ooit. Ondertussen gaan meer mensen dan ooit standaard voor een toptoestel, waar ze een dik extra bedrag voor betalen, naast een dik abonnement. Ook dit is over meerdere industrieën een gegeven. Zo betalen mensen ook veel meer voor een auto dan vroeger en wat meer richting de consumenten-electronica, is een rijs van 500 Euro voor een game-console ook normaal.

Goed, corporaties kunnen wat minder marge vragen. Maar daar krijgen ze wel een veel bredere industrie met meer transacties voor terug, waar ook opportunistisch gedrag vertoond kan worden.
Wat je hoogstens kunt doen als politiek is zelf het goede voorbeeld geven in de hoop dat je mensen kunt overtuigen om "groenere" producten aan te schaffen.
Dat gebeurt al middels subsidies. Dit neemt echter niets van het opportunistische gedrag die corporaties bij de meet vertonen, weg. En je kan je afvragen in hoeverre het mogelijk is om daar iets aan te doen. Of zelfs ies aan wìl doen. Het opportunistische gedrag is immers iets wat geld oplevert, en wat inmiddels de wereld doet draaien voor een flink deel. Dus dan kom je uit op een stukje bewustzijns-creatie. Precies wat Fairphone doet.
Het is niet de taak van de politiek om zich met dat soort zaken bezig te houden.
Zonder de politiek had je alleen maar meer betaald voor je hard en software aangezien (praktische) monopolisten zich over-opportunistisch gedragen, zonder uitzondering. En ook een minderwaardige ervaring gehad. Denk aan de opleggingen die MS heeft moeten ondergaan als gevolg van toetsing aan de normen van de EC. Zonder dat, hadden we allemaal verplicht moeten lopen klooien met Internet Explorer.
Het is tenslotte al triest genoeg dat er nu een zware EU-heffing komt op Chinese zonnepanelen.
Had te maken met oneerlijke concurrentie door subsidies vanuit de Chinese overheid. Je zegt eerst dat je het belang van de economie zo belangrijk vind, en vervolgens vind je economie-beschadigende handelingen, wèl ok....
Waar ze dan even niet bij nadenken is dat het geld dat je bespaart met zonne-energie weer in de eigen economie gestoken kan worden.
Het aantal mensen dat aan zonnepanelen gaat is te laag om te spreken van een noemenswaardig effect dat ze op de economie zouden hebben door mogelijk vergrootte uitgaven. Sowieso is het alleen in grote economieën als de VS dat het consumentengedrag (van de totale bevolking) een flink effect heeft. Maar in Nederland is de verhouding andersom (75% van de economie draait puur op het bedrijfsleven, 25% op consumptief gedrag door het volk).
Laat de markt zich gewoon zelf reguleren.
Ja, want dat is zo'n succes? Heb je niets geleerd van de afgelopen jaren?

How many economists does it take to change a lightbulb? None, because if it was a problem, the market would've solved it.

De fout die jij maakt is dat je denkt dat marktwerking alleen een effect heeft op de markt en dat commerciële effecten altijd efficiënt zijn; dat alles dat gedaan wordt in het oog van opbrengsten altijd beter en efficiënter/effectiever zal zijn dan zaken die gedaan worden in het belang van het generale welzijn. Onzin. Aan verschillende geprivatiseerde bedrijven in de afgelopen tientallen jaren, zien we dat het beiden kanten op kan en dat de bepalende factoren verder gaan dan de mate waarin de commerciële markt bespeeld kan worden.
Let's agree to disagree.

Jij hebt jouw mening die best interessante punten heeft, maar in veel zaken kan ik me toch niet vinden. Uiteraard heb jij net zo veel recht om voor je mening uit te komen en ik weet het ook zeker te respecteren dat je het beleefd houdt.

Echter ben ik bang dat we het in grote lijnen niet met elkaar eens gaan worden, dus stel ik voor dat we het erbij laten, akkoord ?
Ik blijf het een briljant idee vinden. Denk ook wel dat het een heel moeilijk te realiseren project is/blijft. Ik vind het een supertof idee dus mijn steun hebben ze!
dus kopen ;) ergens vind ik het wel heel jammer dat hun producten niet op tijd klaar waren, ik had er best een gewild als zij nu eindelijk voor elkaar gaan krijgen een telefoon te bieden die ook tonin lengte van dagen drivers gaat houden.
Goed initiatief.

Nu eenmaal bekend is hoe condensators tot stand komen en onze overheid gefaald heeft hier ons duidelijk over ter informeren.

Wat gaan we als EU er tegen doen?
Ik denk we van het EU mogen gaan eisen per direct maatregelen te nemen.
Inieder geval zeker een stap in de goede richting!
Voor mijn volgende telefoon ga ik zeker kijken naar deze optie.
Nu alleen nog even aankijken of de updates en eventueel andere os'en inderdaad gaan komen voor deze mobieltjes.
Aangezien het om een Mediatek chipset gaat kan je rekenen op +- 2 updates (kijkende naar de laatste paar Chipsets).

Opensource maken van het systeem gaat overigens maar tot zekere hoogte lukken aangezien Mediatek niks/weinig vrijgeeft.
Een zeer interessant product, leuk ook dat het initiatief vanuit Nederland gekomen is. Een mooi toestel voor een nette prijs. Ook leuk dat aan de software gedacht wordt en het meest interessante stuk vondt ik toch dat zij trachten ook voor Canonical en Mozilla open te zijn waardoor je voor dit toestel straks een hele hoop keuzes kunt maken. Met de handleidingen en dergelijke voor het vervangen van onderdelen zie ik ook mogelijkheden tot het plaatsen van bijvoorbeeld andere (sterkere/betere) modules als een camera met meer megapixels of een 4G-antenne.... Interessant en anders dan anderen.

ps. Mooi ook de nieuwe responsive layout van Tweakers... :D Wanneer gaat hij live?
Geen grote beloftes maar een goed realistisch verhaal. Petje af.
Deze docu gaat over de grondstoffen, oorlog, etc. Krijg je een goed beeld van waar alles uiteindelijk vandaan komt. Eigenlijk een must see, want weet je meteen hoe het zit met je gear. 80% komt uit Congo.
http://www.youtube.com/watch?v=kYqrflGpTRE

[Reactie gewijzigd door A87 op 8 juni 2013 17:50]

niks eerlijks aan de mensen daar krijgen alsnog een rot loontje en dat terwijl de winsten in westerse transport bedrijven winkels en distributeurs enorm zijn waardoor mindere specs nog te veel kosten e de mensen er daar niets meer opschieten omdat niemand het koopt.

als ze nou gewoon de afspraak maken om voor het verschepen enz. van deze toestellen niet meer als 5% netto winst te maken kunnen de lonen daar omhoog en zijn ze hier alsnog 20% goedkoper waardoor ze wel weer in de juiste prijsklasse liggen.

dat zou een eerlijke telefoon zijn.
nu word er zoveel winst op gepakt waardoor deze geen eerlijke kans in de markt hebben waardoor ze niet verkopen en die mensen daar dus in ontime ontslagen zijn omdat het niet loopt.
Beetje late reactie, maar wellicht interessant voor toekomstige lezers...

Zoals in de video wordt uitgelegd is het bedoeling van dit bedrijf dat je zelf onderdelen kunt vervangen, zoals het moederbord.
Ik heb Fairphone gevraagd of ze van plan zijn in de toekomst snellere, nieuwere onderdelen uit te brengen. In dat geval kan je na een paar jaar een nieuwere moederbord aanschaffen en inbouwen, zodat je tel bij de tijd blijft en je niet gelijk een compleet nieuw toestel moet aanschaffen.

Het antwoord van Fairphone:
Dank voor je goede vraag! Op het moment hebben we een license voor de telefoon en kunnen we de basis niet veranderen. We zijn hier wel zeker mee bezig. Ook gaan we spare parts aanbieden op onze website, zodat de mensen die weten hoe ze dit kunnen doen deze onderdelen zelf kunnen vervangen.
Mij is niet helemaal duidelijk of ze ook echt serieus de bedoeling hebben om nieuwere componenten beschikbaar te maken, of dat ze dit als een idee zien en meer niet.

Edit: inmiddels reactie gekregen van Fairphone en ze geven aan dat het concreet ook hun bedoeling is om in de toekomst nieuwere, betere componenten uit te brengen, zodat je je telefoon kunt upgraden. Klinkt goed.

[Reactie gewijzigd door segil op 13 juni 2013 15:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee