'Ruime meerderheid Nederlanders wil geen tweedehands smartphone via Marktplaats'

Bij een onderzoek van Telecompaper geeft 98 procent van de Nederlanders aan dat ze geen tweedehands smartphone via Marktplaats zouden kopen. Twee van de vijf Nederlanders geeft aan helemaal geen interesse te hebben in een tweedehands toestel.

Jongeren en 65-plussers staan het minst negatief tegenover het verkrijgen van een tweedehands smartphone; 35 procent geeft aan hier geen interesse in te hebben. In de leeftijdsgroep tussen 40 en 49 is dit bijvoorbeeld 52 procent. De cijfers blijken uit het Consumer Insights Panel van Telecompaper, uitgevoerd in oktober 2018.

Slechts twee procent van alle Nederlanders zou een telefoon via Marktplaats kopen. Hoe de respondenten tegenover de aanschaf via andere platformen voor tweedehands producten dan Marktplaats staan, is niet onderzocht. Ook is de reden niet onderzocht.

Het blijkt lastig voor partijen om tweedehands toestellen aan de man te brengen. Van de Nederlanders geeft 10 procent aan dit nog wel te overwegen bij de oriëntatie op een nieuw toestel, als deze door een bekende en vertrouwde winkel wordt aangeboden. Dat aantal stijgt tot 11 procent als het om een gebruikt toestel van familie, vrienden of kennissen gaat en 12 procent als het aanbod in combinatie met een mobiel abonnement wordt gedaan. Opnieuw staan jongeren er het positiefst tegenover; 17 procent zou de aanschaf van een gebruikt toestel bij een bekende winkel overwegen.

Verder blijken mannen met 12 procent meer geïnteresseerd in de aanschaf bij een bekende winkel dan vrouwen, van wie 8 procent dit zou overwegen. Over het geheel genomen staan Nederlanders iets positiever tegenover tweedehands smartphones dan vorig jaar, concludeert Telecompaper. Toen gaf 47 procent van de respondenten aan geen interesse te hebben in een gebruikte telefoon, tegenover 42 procent dit jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-12-2018 • 10:31

282 Linkedin

Reacties (282)

282
274
132
5
0
107
Wijzig sortering
Als een degelijke Android One telefoon nog maar €200 kost met nieuwste Android dan hoef je inderdaad geen tweede hands te kopen om niet veel geld uit te geven. Zeker gezien de snelheid van CPUs in goedkope telefoons vaak al sneller of even snel zijn dan de high end CPU van 2 jaar geleden.

Daarnaast krijgen Android telefoons bizar kort maar updates met nieuw features en watniet. De enige telefoon die ik nog zou overwegen om tweedehands te adviseren is de iPhone, die krijgt tenminste fatsoenlijk 4 of 5 jaar updates. Maar goed, die is zelfs tweedehands een stuk duurder dan menig Android.

Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij. Zelfs mijn oma heeft er een (87 jaar), omdat het veel dingen gewoon makkelijker maakt. Je gebruikt het letterlijk elke dag en de meeste mensen dragen het vaker op zich dan een onderbroek. Waarom dan tweedehands iets kopen voor die €30 korting...
Milieuaspect? Waarom altijd in een consumptiemaatschappij leven? Je kan het ook kopen omdat je het gewoonweg zonde vind ons een nieuw toestel te kopen omdat je het zelf niet waard vindt?
Het ligt aan beetje aan de definitie van tweedehands. Ik denk dan aan een toestel wat bijvoorbeeld al 2 jaar gebruikt is en die flink goedkoper wordt aangeboden. Waarom koop je die niet? Omdat de gemiddelde telefoon na 2 jaar flink aftakelt. Ik doe al mee met de mobiele telefoon sinds de allereerste Nokia en heb nog bijna nooit mee gemaakt dat een toestel het 3 jaar uit houd. Er gaat altijd wel iets stuk. Is het niet de accu die slecht wordt dan is het wel een speaker, microfoon, trilmotor of wifi die faalt.

Mijn voorlaatste telefoon was de Google Nexus 5. Ik hoopte serieus dat het toestel nog jarenlang bij me zou blijven. En toch, na iets meer dan 2 jaar ging hij stuk. En ik ga echt heel zuinig met mijn telefoons om, dus laat dat geen reden zijn om te denken dat ik alles sloop. Mijn toestellen vallen nooit!
Maar heb je als Tweaker geprobeerd om dat soort onderdelen te fixen? De trilmotor van een Nexus 5 zit bijvoorbeeld gewoon vast aan de plastic achterkant van je telefoon en is zo los te halen en te vervangen. De batterij is iets meer schroefwerk, maar kost je alsnog amper een kwartiertje werk.
Uiteindelijk loop je altijd wel tegen onoverkomelijke problemen aan (mijn Nexus 5 was na 2 uur leeg, ook na het vervangen van de batterij) maar bij veel modellen kan je de levensduur nog best een tijd rekken.
Je mist het punt. Als ik een tweedehands telefoon zou kopen wil ik die toch niet direct gaan repareren. Ik wil gewoon een goed werkende telefoon. Bovendien gaat dit onderzoek over de Nederlandse bevolking die over het algemeen geen Tweaker zijn.
Ik reageerde vooral op je tweede deel, over telefoons die kapot gaan en bedoelde dat die soms nog wel te repareren zijn wat de aanschaf van een nieuwe telefoon kan uitstellen. Maar dat gaat dus over je eigen telefoon; ik zou inderdaad ook niet snel een kapotte tweedehands telefoon kopen, tenzij die echt spotgoedkoop is en je zeker weet dat je het probleem op kan lossen.
Dat punt wat gemist word kan nu juist ook al verholpen zijn door de vorige eigenaar.
Er is niets mis met het kopen van een tweedehands toestel als je een eerlijke partij treft die hem verkoopt, ik reageer vanaf mijn tweedehands s8 met een batterijduur die mij verbaast en ik koop meestal "garantieloze" Chinese toestellen, wat is dat toch met die december onderzoeken over mobieltjes, de kerstman moet blijkbaar alleen de Nederlandse detailhandel spekken of bruin het kan trekken of niet. Bangmakerij en vooringenomen onderzoeken.
Vergeet ook niet dat er ook imitaties via marktplaats verkocht worden. Je wilt toch wel voorkomen dat je 500 euro aftikt voor een nep iphone.
Tja, een telefoon op MP moet je wel zelf ophalen en even aanzetten, anders is het terecht dat je wordt getild. Iphone is een van de meest populaire oplichtingsproducten

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 5 december 2018 14:41]

En bij Marktplaats zijn de goeden makkelijk te onderscheiden van de kwaadwilligen. Zo koop ik via Marktplaats voornamelijk van mensen die daar meer dan 3 jaar een account hebben.
En inmiddels kun je sterretjes uitdelen
Zou uberhaubt nooit overwegen 500 af te tikken voor een 2de hands phone. 8)7
Misschien gooi jij met je toestellen ipv dat ze vallen maar ik heb nog nooit een trilmotor, microfoon of speaker gehad die kapot was.
En vergeet het OS niet!
Mijn Lumia 650 heeft last van verschillende gekkigheden (bijv. plotseling de melding dat de pincode 3 keer foutief is ingevoerd -> niet meer bereikbaar!. Terwijl het toestel 'standby' op tafel ligt!!!).
Sinds ik het nieuwe toestel in gebruik heb genomen zijn er géén apps op geïnstalleerd.
Heb het toestel nu 1,5 jaar in gebruik, maar houdt ik dit (ook) nog vol tot het toestel 3 jaar is?
De telefoonkeuze omwille van het OS maar even buiten beschouwing gelaten....
Mijn voorlaatste telefoon was de Google Nexus 5. Ik hoopte serieus dat het toestel nog jarenlang bij me zou blijven. En toch, na iets meer dan 2 jaar ging hij stuk. En ik ga echt heel zuinig met mijn telefoons om, dus laat dat geen reden zijn om te denken dat ik alles sloop. Mijn toestellen vallen nooit!
Niet om je te stangen (vooruit, een beetje dan :P ), maar mijn vrouw heeft bijna 3 jaar met haar Nexus 5 gedaan. Was een prima toestel, alleen de aan/uit knop bleef hangen. Was te repareren, maar niet door mijzelf. Het zou € 100,- kosten met slechts 3 maanden garantie. Dat vonden we het niet meer waard destijds. In de la gelegd en vervangen door een Moto G5+. Dat was anderhalf jaar terug.

Mijn Nexus 5 had ik iets later gekocht, en is inmiddels 4 jaar oud. De trilmotor had het een half jaar terug begeven, dat kon ik simpel zat oplossen door de achterkant om te wisselen met de oude telefoon van mijn vrouw. Gelijk even de accu's omgewisseld. Inmiddels is die accu toch ook wel echt ver heen en ergens in de komende maanden wordt het dan ook echt tijd om het hele toestel te vervangen.

Met dank aan LineageOS ben ik ook nog steeds voorzien van de laatste security patches en Android Nougat. Een fijn toestel, maar door slijtage en toch wat verouderde hardware is het straks -bijna 6 jaar na introductie- toch echt over en uit met de goeie ouwe Nexus 5.
Dan te bedenken dat ik het apparaat voor € 330,- heb gekocht; ik heb dan dus maar iets meer dan € 6,- per maand afgeschreven.

Voor mij is de kunst dus om zo lang mogelijk te doen met een toestel. En dat begint al bij de aanschaf. Zo mijd ik de midrange en budget modellen van de meeste merken, wetende dat er waarschijnlijk niet lang updates voor komen. Tevens let ik op de SoC; een zeer grote voorkeur voor een gangbare Snapdragon variant wetende dat daar vaak goede ROMs voor beschikbaar komen (niet in de laatste plaats dankzij LineageOS). Ik heb een sterke voorkeur voor Android One en voorheen de Nexus lijn (heb ook nog steeds een Nexus 10 in gebruik).
Daarnaast blijkt het handig om een paar tientjes uit te geven om bijvoorbeeld net die ene GB extra RAM te hebben of die extra opslagruimte danwel SD-slot. Dat maakt het toestel iets toekomstbestendiger. Zo kijk ik nu dus naar de Nokia 7.1 64GB. Geen toptoestel, maar tikt wel de meeste boxjes af.
Hier ook de overstap gemaakt van Nexus 5 naar Moto G5 Plus. Het toestel is nu 1,5 jaar oud dus ik ben benieuwd hoe lang hij nog mee gaat. Buiten de software updates om vind ik het nog steeds een erg prettig toestel trouwens. Mocht deze stuk gaan dan gaat mijn aandacht ook uit naar een Nokia.
Een flagship van een jaar of twee jaar oud heeft in ieder geval wel een betere camera, CPU, etc. Helaas geldt dat niet voor de accu. Die is bij vrijwel geen enkel toestel meer te vervangen.

Het milieu-aspect kan alleen serieus genomen worden als de producten ook gemaakt worden om op lange termijn te worden gebruikt in plaats van 'planned obsolescence'.
Ja maar dan kijk je altijd richting een ander.

Waarom is het niet mogelijk om een batterij van een iPhone te vervangen? Dat is toch nog steeds goedkoper dan een heel nieuw toestel te kopen? Dan voorkom je toch dat de behuizing en dergelijke weggooit omdat de batterij het niet meer doet.

Ik ben het met je eens dat producten gemaakt moeten worden op lange termijn, helaas doen niet alle fabrikanten dat waardoor je bij de meeste producten nu alleen zelf er nog iets aan kunt doen. Door te voorkomen om steeds nieuwe producten te kopen maar juist een tweedekans te bieden voorkom jezelf dat er minder producten geproduceerd hoeven te worden. Althans dat is mijn gedachte, daarnaast heeft mijn portemonnee ook nog iets te willen en koop ik geen toestel van 800 euro.
Niet meer te vervangen is natuurlijk onzin. Niet even snel om te wisselen nee, maar bij bijna elke telefoonshop kan je je batterij laten vervangen als je het zelf niet wil/kan doen.
Probleem ligt eerder bij de fabrikanten die zo'n toestel na x jaar onbruikbaar maken door geen bijv updates meer te leveren.

Leuk zo'n 2e hands toestel waar apps niet meer op draaien en vol met bekende security leaks zit.

En anders faalt de hardware wel zoals mijn accu die nog maar 2 uurtjes hooguit mee ging (haalde de koffie pauze niet eens meer..). Was uiteraard niet mogelijk om te vervangen.

Don't hate the player hate the game.
Custom Rom en je bent weer helemaal up2date bij veel modellen
Als tweaker geef ik je helemaal gelijk, maar ga dat maar eens aan mijn vader, moeder of vriendin uitleggen, die allang blij zijn dat ze ermee kan bellen en appen. Als dat zo makkelijk was, hadden veel meer mensen met een custom rom rondgelopen. Veel fabrikanten laten het niet eens toe dat je een andere rom erop zet.

Buiten de security leaks om (wat leken over het algemeen minder boeit): dan heb je nog niet het probleem opgelost dat mensen niet meer makkelijk een accu kunnen vervangen (wat voor veel mensen een belangrijke reden is om een telefoon te vervangen).

Ik snap @Barsonax zijn punt en ben het eigenlijk wel met hem eens. Het wordt steeds minder aantrekkelijk om een tweedehandsje te kopen.
Als je meer tijd dan geld hebt is dat een leuke optie. Zoals in BNR de Technoloog besproken werd: Herbert Blankenstijn heeft zijn Fairphone omgeflasht (zonder succes) naar een open OS en is tegen zijn normale uurtarief omgerekend duurder uit dan dat hij het duurste model Iphone X had gekocht.
Dat is voor de meeste consumenten veel te ingewikkeld. Bovendien heb je toch vaak het risico dat bepaalde dingen ineens niet meer werken. Nee dit is geen oplossing voor de massa.
Ah goed idee, ik zal mijn Oma laten weten dat ze er even een nieuwe rom op moet flashen!

What could possibly go wrong? :)

[Reactie gewijzigd door Aelyss op 5 december 2018 11:47]

De meeste fabrikanten maken dat (bewust) onmogelijk.

PCs gaan makkelijk 10 tot 20 jaar mee omdat je ze zelf van software kunt voorzien.
hoeveel PC's van 20 jaar geleden kunnen de moderne software nog aan?
Een PC van meer dan 10 jaar oud krijg jij iig geen Windows 10 meer op met de nieuwste update.
Voor die tijd was het sowiezo na 3 a 4 jaar tijd om je PC te vervangen.
Ik heb er geen enkele moeite mee. Alles op mijn oude pc draait prima, w10 met de nieuwste updates, andere software, geen enkel probleem.
20 jaar oude pc, dan zit je nog op Pentium 2 aangezien Pentium 3 pas in '99 uitkwam.
Oftewel een 32 bit 233-450Mhz singlecore die dus niet Windows 10 kan draaien...
Een pc van 10 jaar geleden had in het beste geval een Core 2 Quad of eerste gen Phenom CPU, beide niet erg snel, genoeg om wat simpele taken te doen.
Sorry, ik heb over de 20 jaar heen gekeken. Mijn pc (zelf gebouwd) is een jaar of 10.
Die P2 is inderdaad iets "onder gedimensioneerd". Een Core2 & Win10 is welles waar niet de energie zuinigste optie, maar werkt anders voor dagelijks gebruik prima.
Net een PC van 10 jaar oud weg gedaan. Enkel de videokaart vervangen in al die jaren. Perfect met Windows 10. Maarja was bij aanschaf dan ook een high-end PC. Helaas begonnen er dingen kapot aan te gaan waarbij ik het niet meer zag zitten. (Videokaart, moederbord, koeling) Nu dus vervangen voor een AMD Ryzen build en kijken hoelang die het uithoudt :P
Die x jaar is altijd nog langer dan dat ene jaartje dat mensen lijken te doen met hun telefoon. Ik heb een tweedehandsje gekocht van zo iemand en er is echt niets aan te merken op dit ding, zit nog geen krasje op, batterij gaat makkelijk twee dagen mee en is nog steeds snel (helemaal met Lineage er op).

Het is echt zonde hoe snel veel mensen van telefoon wisselen terwijl de oude nog prima is.
Ik heb 7 jaar gedaan met een Galaxy S1, was niks aan stuk. Zelfs de originele accu deed t nog n week.
Die heb ik vervangen wegens te weinig RAM, door een tweedehands Galaxy S4 Mini van 4 jaar oud, zo goed als nieuw.
3x zoveel RAM, dus prima voor de komende tig jaar, en dat voor slechts €70.
Ik had voor dat geld ook een nieuw super lowend model kunnen kopen, maar die hebben zelden (goeie) custom roms, wat voor mij een eis is, en zijn allemaal zo enorm groot.
Maar goed, ik ben dan ook geen power user (vandaar de week accuduur), en desondanks handig met tweaken enzo. De meesten zijn dat niet.
Dat is een punt. Dat is echter een punt dat vanuit de overheid, en liefst de EU gestimuleerd moet worden bij bedrijven. Zolang jezelf in de vingers snijd door tweedehands iets te kopen gaat er geen cultuuromslag plaatsvinden. Dit geldt niet alleen voorsmartphones, maar eigenlijk alle consumentenelektronica.
Ik denk/ben van mening dat niet perse vanuit de overheid gestimuleerd kan en moet worden. Want wie bepaald eigenlijk indirect wat bedrijven maken? Juist de vraag, de vraag is de Nederlandse consument die door de winkelstraten loopt of online shopt. Ja, het zou vanuit de overheid gestimuleerd kunnen worden maar dan is het dwangmatig, laat consumenten zelf eerst eens nadenken?

Wanneer mensen duurzamer willen gaan leven is dat vaak geen probleem maar iedereen wijst altijd naar iemand anders of naar een andere organisatie, je kan zelf ook heel bewust worden van bepaalde dingen.

Elektronica verouderd inderdaad snel, bepaalde versies zijn niet meer bruikbaar waardoor de waarde ook daalt. Maar telefoons van 1/1,5 jaar oud zijn toch nog gewoon prima? Ik maak de keuze als consument dat ik niet een nieuw model hoef, hij moet het gewoon doen. Ligt ook puur aan je behoefte en je eisen van een bepaald product.

Wellicht een goed voorbeeld is dat ik een pomp in de garage heb liggen die aangesloten is op de wc's, zodra ik doorspoel slaat de pomp aan en spoel ik door met grondwater. Die pomp heeft mij een bepaalde investering gekost, ja is ook goed voor mijn portemonnee want ik ga ermee besparen maar ook het feit dat ik het zonde vind dat je met goed drinkwater je wc doorspoelt. Dit geldt natuurlijk ook voor Marktplaats aankopen.

Ik wil nu niet zelf overkomen als een of andere milieuactivist want pak voor alle kleine dingen mijn onzuinige auto die 1/10 rijdt.. Maar bepaalde keuzes liggen gewoon bij de consument, wij met ons gezin proberen er goed op te letten naar kleine dingen. Wat tevens ook weer goed is voor onze portemonnee :)

[Reactie gewijzigd door Jordyz op 6 december 2018 08:05]

Ik ben het grotendeels wel met je eens Probleem is mijn inziens dat het allemal verbeteringen in de marge die op grote schaal amper wat uitmaken. Zolang de grote producenten van elektronica elk jaar een nieuwe versie uitbrengen en miljarden aan PR uitgeven om het aan de man te brengen zal het niet op grote achaal veranderen.

Even iets anders: Liep jij in de zomer niet het risico om je WC niet meer door te kunnen trekken doordat grondwaterpijl zo laag was?
Inderdaad ik snap je punt en dat klopt ook, maar dat is hetzelfde met lampen en lesverlichting, consumenten willen daadwerkelijk iets in de portemonnee zien dat het minder opbrengt :P

2e punt: eerlijk gezegd niet eens over nagedacht, hij bleef gewoon werken en sproeien in de tuin ging gewoon door :P Maar mocht het zo zijn dan kan ik alle buitenkranen en alle wc's gewoon op drinkwater aansluiten, hendeltje omdraaien dus het is niet zo dat ik zonder water kom te zitten.
Uhh, nooit deze gezien? https://www.theverge.com/...sy-iphone-recycling-robot

Inleveren bij Apple is dus wel wat beter dan hem weggooien. Weet alleen niet of dit in NL ook geldt.
klopt, maar dat is niet mijn schuld. ik als goed burger lever hem in bij een recycle bedrijf. wat er daarna gebeurt is voor het bedrijf en de overheid om het te controleren.
Dat is wel heel makkelijk gezegd. Als het jou niets scheelt maakt je overheid ook geen regels.

Eigenlijk moeten we als consumenten af gaan dwingen dat bedrijven stoppen met zich te misdragen. Ik zou zeggen: start met het ophogen van de garantietermijnen. Waar slaat het op dat we na twee jaar geen garantie meer hebben op telefoons? Die krengen moeten gewoon vijf jaar mee gaan. Zelfde met laptops, etc.

Het enige dat ook maar een beetje helpt tegen de milieubelasting van consumentenwaanzin is langere garantietermijnen en gedwongen support. En als consument kan ik daar gewoon niet voor kiezen. Noem mij eens een smartphone met vervangbare batterij, vijf jaar support, garantie dat het OS blijft werken (zoals bij Windows bijv., waar mijn PC nu al vier jaar lang gewoon updates krijgt, en voorlopig blijft krijgen), garantie dat ik een ander OS mag flashen (om de levensduur verder te verlengen) etc.

Hoe anders is electronica dan bijvoorbeeld mijn basgitaar. Die heb ik een paar jaar geleden tweedehands gekocht, en is gebouwd rond 2003. En hij wil prima. Ieder jaar een beetje onderhoud, soms een klein onderdeeltje vervangen, en hij wil verder. Waarom kan dit niet met telefoons?
Je kan wel zeggen: dat is omdat we steeds meer willen. Maar ik wil niet meer van m'n telefoon. Ik wil What's app (vanwege familie), Signal, muziek afspelen, reisinformatie, een landkaart en telefonie. Twee telefoons geleden was ik al tevreden, nu nog steeds. Waarom kan ik niet gewoon een telefoon kopen met lange support, een stevig ontwerp, en een batterij die vervangbaar is? Waarom moet alles en iedereen hip en snel, en vooral steeds nieuw?

Wij laten ons als consumenten gek maken door fabrikanten. We moeten en zullen de nieuwste speeltjes hebben. We kopen apparaten die dun zijn, vol zitten met glas en ontzettend zwak zijn, en stoppen er rubberen omhulsels omheen. Het moet dunnere bezels hebben, liefst met glas over de randen heen, alles om het nog gelikter (en fragieler) te maken. Wat was er mis met mijn Nokia N9? Nog steeds de perfecte vormfactor wat mij betreft. Als ik die zou kunnen draaien met what's app zou dat m'n telefoon zijn.
Je hebt helemaal gelijk! ...Er is maar 1 reden voor deze gekkenboel en dat is: geld. Ze willen geld uit je beurs kloppen.

Nadat ik meerdere Android phones/tablets heb gehad en vaak nipt het tweede jaar haalde, ben ik overgestapt naar Apple. Niet dat zij zo briljant zijn, noem ze van mijn part de beste van de slechtsten, maar het Apple spul gaat wel lang mee is mijn ervaring. En daar was het mij om te doen! De oude 5C's van mijn vrouw en ik - uit 2013 - mogen dan geen updates meer krijgen, maar onze kinderen gebruiken ze nu. Ze doen het nog prima! Ik heb er alleen nieuwe accu's in gezet. Dat was zo gepiept. Wij hebben ook nog 2 iPad mini's 2 uit 2014. Werken ook nog perfect. Mijn iPad Pro 12.9" is 3 jaar oud en die gebruik ik dagelijks voor foto- en videobewerking, (cartoons) tekenen, ontwerpen, maar die doet het ook nog perfect. Mijn iPhone 7 is inmiddels 2 jaar oud en wat mij betreft blijft hij het nog 5 jaar doen - hij voldoet goed al is hij mij te dun (gefixt met dikke bouwvakkers hoes) en vind ik de accu-inhoud te klein (maar de accu is nog 92% na 2 jaar gebruik).

Kortom wij kopen minder rommel, das beter voor het milieu en uiteindelijk ook onze beurs!

Tjonge, jonge.... Dit lijkt wel Apple reclame en dat is niet de bedoeling. Daarom het volgende: die nieuwe iPhones lijken mij helemaal niets met al dat glas en ze zijn mij te groot en over de prijzen zullen we het maar niet hebben. Ik denk dat Apple de duurzaamheid van de iPhones tekort doet door de keuze voor een achterkant van glas en daarom vind ik ze de huidige prijzen niet waard. (Daarnaast zien ze eruit alsof er van dat kitscherige, gerecyclede botsauto lak is gebruikt onder het glas, über lelijk! Maar ja... Over smaak valt niet te twisten.)

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 5 december 2018 13:54]

Anoniem: 894165
@Stinky95 december 2018 14:27
Er is maar 1 reden voor deze gekkenboel en dat is: geld. Ze willen geld uit je beurs kloppen.
En dat is Apple, in jou geval, aardig gelukt zo te zien.
daarom heb ik ook een iphone, al sinds het begin. Kosten wat meer, maar heb je gewoon 4/5 jaar lang plezier van. Ik koop hem nieuw, na 2 jaar gaat hij naar mijn vrouw, dan weer na 2 jaar gaat hij naar mn kinderen. En dan na 5 jaar is hij op, maar heeft hij wel al die jaren lang gewoon updates gekregen.
Dan stop je toch met whatsapp? Je familie kan je ook sms’en of bellen.

Ben zelf ook whatsapp-loos sinds enkele maanden en ik mis niets.
Ik heb zelfs geen smartphone en mis niets...…….
Ik loop ook rond met een Nokia 6300 voor 5 euro op de rommelmarkt. Een keer per week opladen, welke smart phone doet dat na? Opera Mini voor internet, QR codes scannen, het kan allemaal.
Waarom kan dit niet met telefoons?
Grof gezegd: omdat daar geen winst in zit.

Hardware-bouwers verdienen enkel met het schuiven van dozen nieuwe hardware.
Support leveren is enkel een kostenpost.
Noem mij eens een smartphone met vervangbare batterij, vijf jaar support, garantie dat het OS blijft werken (zoals bij Windows bijv., waar mijn PC nu al vier jaar lang gewoon updates krijgt, en voorlopig blijft krijgen), garantie dat ik een ander OS mag flashen (om de levensduur verder te verlengen) etc.
Ben je bekend met Fairphone?
Die voldoen precies aan je wensenlijstje: vervangbare batterij (en andere onderdelen mocht dat nodig zijn), ze wilen minimaal 5 jaar support leveren en de garantie blijft gewoon als je een custom rom flasht.
Jij als goed burger produceert afval in de vorm van plastic, ijzer, en accu's, en je weet dondersgoed wat ermee gaat gebeuren. Het is 100% jouw eigen verantwoordelijkheid en jouw eigen keuze om die apparaten te kopen. Naar de ander wijzen is echt flauwekul. Wij westerlingen leven tamelijk idioot en onze levenswijze (ook die van jou dus, equit1986) vormt een zware belasting voor het milieu. Dat zijn echt de feiten. Je blijft zelf altijd verantwoordelijk voor wat je doet. Dus ja, het is zeker ook jouw schuld. En de mijne.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 5 december 2018 11:10]

yep ik blijf verantwoordelijk. maar ik kan er niet verantwoordelijk voor worden gehouden dat een voor mij erkend lijkend recycle bedrijf zich niet aan de regels en afspraken houd. Daar heb ik geen invloed op. Ik kan het namelijk niet eens weten tot dat het in het nieuws verschijnt. Dus het is een beetje kul dat je nu hier zo loopt te schreeuwen over eigen verantwoordelijkheid.
Als ik mijn gescheiden plastic zakken weghang zodat de vuilnisman deze ophaalt en deze weg brengt naar de vuilstort ipv de plastic recycler dan kan ik daar NIETS aan doen.
Sorry, maar dat is incorrect. Aan het feit dat je nu een zak met plastic hebt, daar valt weinig meer aan te veranderen. Maar of je volgende week weer een zak met plastic hebt, daar heb je zeker invloed op.
tot op zekere hoogte. ik heb een gezin met drie kinderen. als je boodschappen doet of iets anders koopt, dan zit daar zo ongelooflijk veel plastic omheen. En er staat niet op de verpakking of het recyclebaar plastic is of niet. Verder dingen zoals fruit koop ik al zonder plastic, die hebben vaak een schil wat al genoeg bescherming bied.
Apple heeft anders gewoon een Liam/Daisy robot hier in Nederland staan hoor.

Maar ik vraag me inderdaad ook af hoeveel mensen hem bij Apple zelf aanbieden ter recycling.
Anoniem: 481893
@nandervv5 december 2018 11:36
Heb je misschien een bron voor je stelling die ik moeilijk serieus kan nemen?
Niet helemaal waar: Apple heeft bijvoorbeeld een heel prima recycle programma waarbij ze daadwerkelijk alle herbruikbare onderdelen uit elkaar halen (als we hun promo video mogen geloven).

De bakken bij de Mediamarkt en zo, daar heb ik inderdaad ook mijn twijfels bij.
Anoniem: 426269
@nandervv5 december 2018 13:23
"Recyclen is op dit moment vooral je eigen slechte gevoel afkopen."

Haha, wat een onzin. Het is eerder door dit soort commentaren van personen als jij dat ik een nog goede telefoon van 2 jaar oud die voor 50 euro op Marktplaats staat maar waarvoor ik onzinbiedingen krijg van 5 euro uiteindelijk gewoon in de vuilnisbak gooi. En daar heb ik totaal geen slecht gevoel bij.
Ik heb voor 135 euro een tweedehands Google Pixel XL gekocht. Daar kan een 200 euro kostende nieuwe midrange Android echt niet tegenop. Daarbij is het toch prachtig als dit soort toestellen nog een tweede leven krijgen.
Klopt, ik ben groot voorstander van nieuw leven, recycle etc. Maar dat doenik niet met elektronica, raar eigenlijk, maar sinds retail gedaan heb. Weet ik hoevaak daarmee verborgen defecte (in bijzonder vocht en corrosie) onzichtbaar blijven. Apparaat kan nu prima werken, morgen onherstelbaar raken. Je weet het niet, en vocht is onherstelbaar. Nog niet eens gehad over al die accu’s die niet kunt vervangen, maar wel kunt slopen in 2wk tijd door onjuist gebruik

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 december 2018 11:01]

Ik doe dat al jaren met elektronica. De prijzen zakken, vooral tweedehands, in zo'n hoog tempo dat het voor mij loont om alleen tweedehands te kopen. In al die keren heb ik heel soms nog wel eens een miskleun, maar het geld dat ik daarmee verlies staat niet in verhouding met het geld wat ik heb bespaard door iets tweedehands te kopen. Maar goed, het risico bestaat dat je een keer pech hebt. Maar bij nieuw kun je ook pech hebben, een fabrikant of winkel die niet meewerkt etc.
Alleen heb je bij een fabrikant / winkel vaak wettelijke garantie. Dat is bij tweedehands apparaten niet altijd het geval. Daarnaast denk ik dat Marktplaats een relatief slechte reputatie heeft (misschien onterecht): het zou zomaar kunnen zijn dat je je eigen gestolen telefoon terug kan kopen ;-). Verder speelt bij mij wel degelijk mee dat vrijwel alle telefoons na twee jaar sowieso afgeschreven kunnen worden: accuduur is achteruit gegaan, updates worden niet meer gegeven, etc. Sommige dingen kan je nog wel fixen (bijv. met een community ROM), maar andere dingen worden heel moeilijk gemaakt (bijv. de interne accu's in watersealed telefoons).
Bij Marktplaats ga ik vaak even langs, dan ik de verkoper in de ogen kijken en de spullen zelf beoordelen. Heb dus ook wel eens iets niet meegenomen wat naar mijn mening niet aan de omschrijving voldeed. Maar meestal kun je wel aan de manier van communiceren inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat is wat mij betreft op Tweakers niet anders. Heb op Vraag & Aanbod ook wel eens een telefoon gekocht die naar zware shag rook en die een dode accu had.

Hoeveel ondersteuning een telefoon nog heeft kun je natuurlijk zelf opzoeken en een handige Tweaker kan natuurlijk een custom rom installeren. De accu is vaak wel een dingetje.

Maar bij tweedehands kun je een wat oudere High-end telefoon kopen voor een low-end prijs. En zelfs een High end van twee jaar oud is nog steeds beter dan het instapmodel van nu.
Ik heb enige tijd geleden een gebruikte S7 Edge gekocht voor € 130. Via Marktplaats net als mijn vorige telefoons. Wel opgehaald, op laten sturen is voor mij een no-go op Marktplaats, via Tweakers zou ik er misschien over denken.
Daar kan geen instap- of budget telefoon tegenop, zeker niet wat camera en scherm betreft.
Accu vervangen is vrij eenvoudig indien nodig, de waterdichtheid zal waarschijnlijk niet optimaal meer zijn maar dat zie ik niet echt als een probleem. Heb geen plannen er mee te gaan zwemmen.
Ook ik heb een Pixel (non XL) tweedehands gekocht. De Pixels zijn samen met iPhones juist een goed voorbeeld van telefoons die wel een tweede leven verdienen. Vooral op softwaregebied kunnen deze toestellen natuurlijk nog lang mee.

Daarnaast was voor mij de camera een reden om deze te kopen. De camera is nog net zo goed als nieuwe telefoons van rond de €500
De Pixel is inderdaad fantastisch. Wat een heerlijk vlotte telefoon met een fantastische camera. Stock-android is trouwens ook een grote plus.
De Pixel XL is echter maar een fractie van de markt. Als mensen tweede hands Samsung telefoons kopen heb je het over een serieuze markt. Maar ik koop zelfs nieuw al geen Samsung meer omdat ze tekort updaten en hun veiligheidsupdates ook altijd laat waren. (Wellicht is dat laatste tegenwoordig beter, maar het vertrouwen is inmiddels per paard vertrokken)
Och, een S7 of een S8 wordt geloof ik aardig verhandeld op MP en Tweakers. Weet niet of de doorsnee gebruiker echt druk is met de laatste OS-versies of beveiligingsupdates. Zelf zou ik ook geen Samsung kopen. Ik ben toch een te groot van stock-android.
Ik heb voor 135 euro een tweedehands Google Pixel XL gekocht. Daar kan een 200 euro kostende nieuwe midrange Android echt niet tegenop. Daarbij is het toch prachtig als dit soort toestellen nog een tweede leven krijgen.
Dat is een koopje, en vooral zoiets ruikt naar...
Een Google Pixel XL is amper 2j oud, en gebruikt meer waard dan €135,-. als iemand geldnood heeft kun je wel eens geluk hebben, maar het is geen gebruikelijke prijs voor een nette Pixel.
Ik weet het, was een mazzeltje. Wel via Tweakers gekocht van iemand met een uitstekende reputatie.
Ach, Lenovo P2 kan ook, voor rond de 100 euro. Ook een super Amoledscherm en de grootste accu. :)
Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij.
:Y) 8)7
Waarom niet, en welk opzicht?
Omdat zoveel mensen een smartphone hebben dat iedereen ervan uitgaat dat je er een hebt. Met uitzondering van bejaarden wellicht, heeft iedereen er een. Als je er geen hebt kun je bijvoorbeeld al niet bij Whatsapp: dan kun je gewoon bellen, SMSen 8)7 , of niet communiceren met anderen.

Je kan uiteraard hier niet aan meedoen; maar dan sluit je jezelf dus bewust uit van het communicatieplatform dar vrijwel elke Nederlander die niet bejaard is gebruikt. Dan neem je dus niet meer volwaardig deel.

En dit is één app. Op de stations van NS wordt al omgeroepen dat de reisplanner app de primaire bron van info is die continu wordt bijgewerkt. De overheid test NL Alert op smartphones als toekomstige vervanging van de ouderwetse sirenes, bedrijven zetten steeds vaker in op apps als communicatiemiddel met klanten. Denk aan zorgverzekeraars, banken, Whatsapp helpdesk etc...

Je kan echt wel zonder nog, maar je kan ook echt niet ontkennen dat er steeds vaker gewoon vanuit wordt gegaan dat iedereen een smartphone bezit. Het zal vast mogelijk blijven zonder smartphone door het leven te gaan. Maar dan ben je net zoals die mensen waar banken uit beleefdheid nog de optie bieden een papieren factuur te sturen.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 5 december 2018 10:57]

Ik heb zelf geen smartphone en ik zou niet weten waarom ik niet volwaardig zou kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Het meeste kan je ook via de computer doen (online communicatie, navigatie, informatie opzoeken,...). Onderweg niet, maar ik kies er bewust voor om offline te zijn als ik niet thuis ben. We worden in deze maatschappij al genoeg overprikkeld en verwachten dat we instant reageren op iedere online scheet die passeert. Ik heb dan ook geen last van angstzweet omdat ik vergeten ben mijn smartphone mee te nemen als ik op de pot zit om zo iets "cruciaals" te moeten "missen" :P

Ik doe niet mee aan de ratrace en mijn omgeving weet dat, apprecieert dat en houdt daar rekening mee.
Dat wil niet zeggen dat ik wereldvreemd ben, want er zijn genoeg andere momenten waar ik online kan zijn (zoals nu). Of kan jij me levensnoodzakelijke apps geven waarvan geen alternatief (zonder smartphone) bestaat?

edit: Ik denk dat je teveel voor jezelf spreekt, want zijn echt wel "milieus" waar men smartphones bewust niet of weinig gebruikt.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 5 december 2018 13:08]

Ik vrees dat je toch een klein beetje wereldvreemd bent. Niets mis mee overigens. Niemand hoeft 13 in dozijn te zijjn.
Je kunt zonder veel dingen in het leven. Feitelijk heb je alleen eten, drinken en zuurstof nodig.

Of je het jezelf makkelijk maakt? Of je omgeving je sociaal vind als ze jou altijd apart even moeten bellen of mailen? Ik denk het niet.
Maar goed, wie heeft sociale contacten nodig :Y)
Imo staat het niet hebben van een smartphone niet gelijk aan het niet hebben van sociale contacted.
Maar goed, wie heeft sociale contacten nodig
Dus jij gaat ervan uit dat sociale contacten voornamelijk/enkel gebeuren via smartphone-only middelen? Dat is wel erg simplistisch |:(
Ik sms, ik bel, ik mail of ik ga gewoon langs bij mensen ;)
Ik vrees dat je toch een klein beetje wereldvreemd bent.
Vertel me eens waarom ik wereldvreemd zou zijn? Omdat ik bepaalde smartphone-only toepassingen niet gebruik en daar geen alternatief zouden voor bestaan? Welke smartphone apps moet ik precies gebruiken om niet (meer) wereldvreemd te zijn volgens jou? Tinder? }:O

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 5 december 2018 13:06]

Ik moet zeggen dat de meeste sociale contacten wel via smartphone worden gestart. Je 'belt', 'appt', 'mailt', etc. voor een afspraak. Veel sociaal contact is er ook via de werkvloer maar ook daar bel en mail ik veel. Daar is mijn agenda leidend in. Dat zal voor jou niet op de smartphone zijn.

Kan je zonder? Zeker! Kan je volstaan met een dumbphone? Lukt ook! Ben je dan een beetje wereldvreemd? Je bent zeker anders dan de meesten! Kom je sneller in een sociaal isolement? Dat hangt eerder van jezelf af, hoe ga je ermee om. Je kan met alle sociale media ook alleen oppervlakkige contacten hebben.
Maar goed, wie heeft sociale contacten nodig :Y)
Kennelijk niet het gedeelte van de maatschappij wat 24/7 in hun smartphone begraven zit; zelfs als ze met vrienden uit gaan; bij familie of kennissen op bezoek zijn; etc.

Overigens; er is niets sociaal aan social media. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat sinds het oplopen naar massaal gebruik van social media, mensen enkel maar anti-socialer en meer ego-centrisch geworden zijn. Causaal verband, denk je? Misschien dan ook even onderzoeken raadplegen die de sociale ontwikkeling van kinderen volgen, met een controle-groep die niet continu gebruik maakt van social media.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 5 december 2018 13:24]

Of je omgeving je sociaal vind als ze jou altijd apart even moeten bellen of mailen? Ik denk het niet.
Maar goed, wie heeft sociale contacten nodig
En dan kom je die "sociale" mensen in persoon tegen en dan staan ze maar met een gebogen hoofd naar dat kleine schermpje te staren met een snel bewegende duim om maar geen Tweet, Instapost of Whatsappbericht te laat (meer dan 5s na de notificatie) te lezen.

Ja, sociaal.
whatsapp ≠ maatschappij
Ik ben dus wereldvreemd omdat ik geen internetaansluiting heb op mijn smartphone, en gebeld moet worden door vrienden en kennissen?

Misschien ben ik wel een voorbeeldig automobilist en fietser! Mensen kunnen ook gewoon emailen, of is dat ook al achterhaald?
Nee, de wereld draait om Quacka die vindt dat iedereen van alles moet doen om het hem makkelijker te maken...
Dit, helemaal mee eens. Ik heb zelf geen behoefte aan een smartphone en mijn 14 jarige Nokia 3100 werkt prima. Ook al kan ik daar vast niet lang meer van genieten omdat de 2G netwerk ooit plat gaat(2020?). Dan ga ik echt wel zoeken naar een erg, kale 4G toestel zonder 'toeters' en 'luxe'. Bejaard ben ik niet @ApexAlpha

Onlangs een vakantie aanvraag gedaan per brief. En denk je dat je een brief retour krijgt? Neen. Vervolgens nog een brief verzonden en een kopie gekregen met de woorden "Geachte, we hebben u wel terug geschreven", maar die was Digitaal verzonden en dat zeggen ze er niet bij. De Overheid verwacht dus al blindelings dat of je een smartphone hebt, Internet (thuis) hebt en/of een PC. Op de tweede brief heb ik dus wel een brief op de "mat" gehad.

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 5 december 2018 12:38]

Ik dacht dat de nieuwe nokia 3310 van HMD 4G had. Misschien is dat een goede vervanger. Van de oude Nokia 3310 naar de nieuwe Nokia 3310 :)
Ik doe niet mee aan de ratrace en mijn omgeving weet dat, apprecieert dat en houdt daar rekening mee.
Hiermee geef je toch al aan dat jou omgeving, door gemis van een smartphone, speciale rekening met jou moet houden ten opzichte van wat de norm is?
De norm? Wie bepaalt dat?

Er zijn inderdaad Whatapp groepen waar ik dus geen deel van uitmaak, maar waar mijn mening heel uitzonderlijk toch belangrijk is. Daarvoor bellen/smsen/mailen ze me gewoon. 99% van wat er in die groepen wordt gedeeld is smalltalk en dus heel uitzonderlijk is het maar interessant voor me.
Lees eens terug....
En toch is vrijwel geen enkele app onmisbaar. Als ik kijk naar de apps die ik op mijn telefoon heb, is WhatsApp eigenlijk de enige waar ik moeilijk zonder zou kunnen. Ik app zelf maar zelden, maar zit wel in een aantal appgroepen waarvan ik liever geen informatie mis. Maar als groeps-SMSen mogelijk was geweest, zou ik er geen enkel probleem mee hebben om mijn oude Nokia 3310 weer uit de kast te halen.
Dat ligt aan je definitie van onmisbaar. De mensheid heeft miljoenen jaren overleefd zonder kraanwater, zonder elektriciteit, zonder auto's en zonder kleren. Technisch gezien kun je nog steeds zonder overleven, maar is dat nog een volwaardig leven?
Naar schatting ontstond de Homo Sapiens 280.000-350.000 jaar geleden, dus miljoenen jaren is overdreven :-)
Ik hou er een ruimte definitie van mens op na, het geslacht Homo gaat al wat langer mee. :)
Ik geloof niet zo in strakke lijnen tussen verschillende soorten of (nog erger) rassen.

Biologisch gezien zijn de verschillen tussen de verschillende soorten mensen piepklein. Lichamelijk gezien verschillen we nauwelijks van de apen die nog steeds naakt door het bos lopen. Als zij het kunnen dan moeten wij het ook kunnen. Apen hebben ook geen apps (of moet ik 'Aapps; zeggen?). ;)
Ik snap wat je bedoelt, maar ik schaar stromend water, elektriciteit, kleding en een dak boven m'n hoofd toch in een andere categorie dan luxeproducten zoals auto's en mobiele telefoons. Een leven zonder mobiele telefoon categoriseren als 'geen volwaardig leven' lijkt me nogal overdreven.
Ik snap wat je bedoelt, maar ik schaar stromend water, elektriciteit, kleding en een dak boven m'n hoofd toch in een andere categorie dan luxeproducten zoals auto's en mobiele telefoons. Een leven zonder mobiele telefoon categoriseren als 'geen volwaardig leven' lijkt me nogal overdreven.
Dat is een kwestie van definities he :)

Een 'volwaardig leven' is misschien een beetje zwaar, maar wat jij noemt zijn de zaken die nodig zijn om te overleven, het minimum. Dat vind ik nog geen volwaardig leven. Bij een volwaardig leven hoort in mijn ogen dat je mee kan doen in de maatschappij. Een auto en een telefoon horen daar bij, dat zijn apparaten die normale mensen nodig hebben om hun leven en werk te organiseren. Het kan zonder, maar het is lastig hoor. Ik weet het omdat ik bewust geen auto heb, geen whatsapp gebruik en niet op facebook kom, en nog veel meer websites en apps weiger te gebruiken uit principe (ik heb wel een mobiele telefoon). Ik moet misschien even oppassen om mijn eigen leven niet 'volwaardig' te noemen, maar het levert wel een hoop gedoe op.

Zelfs los van noodzaak vind ik dat in een rijk land als Nederland enige luxe heel normaal is. Dat vind ik deel van een volwaardig leven.
Waarom neem je alleen volwaardig deel als een app van Facebook gebruikt? Ik heb wel een smartphone maar heb bewust geen apps van Facebook (inclusief Whatsapp) omdat het gewoon een k*bedrijf is dat jouw privacy aan z'n laars lapt. SMS'en kan naar iedereen met een smartphone, en iedereen die Whatsapp heeft, heeft ook wel email.

Al die apps zijn ook volledig overbodig. Bedrijven waar je alleen mee kan communiceren via een app zal ik geen klant van worden. Apps van bedrijven zijn zonder uitzondering allemaal bedoeld om extra geld of informatie uit jou te krijgen (via reclame, tracking, datamining, etc).

En de rest kan gewoon via de computer, laptop, tablet, etc. Nergens voor nodig om de hele dag bereikbaar te zijn.
Ja, via laptoptablet enz. kan veel, maar niet alles. Ik heb zelf een oude gsm, gebruik hem alleen voor bellen en sms'en, via prepaid. Helaas merk ik steeds vaker dat ik bepaalde dingen ga missen, steeds meer info staat alleen op facebook, en daar kan ik dus niet inkomen.
Facebook is volledig via de desktop te gebruiken. Dat er steeds meer informatie achter een loginmuur verdwijnt heeft niets met smartphones te maken, maar puur met bedrijven die je graag een trackingaccount opdringen.

Overigens heb ik niet het idee dat er iets op Facebook zou staan wat ik ooit zou missen, maar dat terzijde. Facebook is voornamelijk een grote reclamezuil geworden.
Ik sta er praktisch gezien hetzelfde in als jij, ik gebruik al die sh*t niet als ik het kan vermijden*, maar dat is niet altijd even makkelijk. Ik moet bij ieder (elektrisch) product goed opletten of het niet afhankelijk is van een of andere app.

Mijn bank stuurt me boze brieven omdat ik hun app nog niet heb geïnstalleerd.

In mijn vriendengroep ben ik die zeikerd die altijd alles mist en persoonlijk uitgenodigd moet worden.

Je kan haast geen tandenborstel meer kopen zonder dat er een app bij zit. Die is misschien niet noodzakelijk, maar je betaalt er wel voor.

Ik heb een doos vol cadeautjes die ik niet kan gebruiken omdat ze een app nodig hebben (thermometer, luidsprekers, drone, weerstation, lampen, fietscomputer, fitnessprul). Ik kan ze wel aan anderen geven maar eigenlijk vind ik het niet ethisch om zo'n cadeau te geven.

Dan zit ik sociaal-economisch gezien in een luxe positie. Ik ben goed geïnformeerd en slim en rijk genoeg om af te wijken van de massa en wat extra te betalen als dat nodig is, en om te gaan met de sociale gevolgen.
Ik denk dat er een hoop mensen zijn die veel meer druk voelen en minder mogelijkheden hebben om zich daar aan te onttrekken.
Ja, dat is inderdaad wel een flinke taak tegenwoordig: producten uitzoeken met de requirement dat ze niet afhankelijk zijn van een app. Sommige producten, zoals camera's, elektronica en zelfs speelgoed en boardspellen moet je mee extra uitkijken. Een app betekent vrijwel altijd afhankelijkheid op de producent voor de werking ervan, en vaak nog zelfs dat er data over jou verzameld wordt. Optionele apps heb ik niet zo'n probleem mee (als anderen dat nou leuk vinden...), maar producten met verplichte apps of internetverbinding koop ik niet.

Als IT'er vind ik het dan ook geheel onverantwoord zoals we tegenwoordig bezig zijn. Die telefoon is een gigantische SPOF (single point of failure). Hij kan kapot gaan, kwijt raken, gestolen worden, gehacked worden, lege batterij hebben, etc, en wanneer dat gebeurt ben je alles kwijt wat er van afhankelijk is. Hoe meer je er aan knoopt, hoe meer je kwijt bent wanneer er iets mee gebeurd. Straks zitten mensen in een huis waar niets meer werkt omdat ze hun telefoon in de trein hebben laten liggen. Dat zal mij in ieder geval niet gebeuren: het enige wat ik dan tijdelijk niet meer kan zonder die telefoon is gebeld worden, aangezien ik dan moet wachten op een nieuwe sim waar m'n nummer op zit.
Om nog even lekker met de wolven mee te huilen...

Hoe koop je (via internet) een nieuwe telefoon als je een telefoon nodig hebt om de betaling te bevestigen?
Bij een fysieke winkel langs gaan vind ik geen goede optie, daar kan ik niet het soort telefoon kopen dat ik wil.

Om die reden heb ik ook grote bedenkingen bij veel 2FA-implementaties. Niet omdat ik niet geloof in 2FA, maar omdat de recovery-opties vaak niet erg doordacht zijn.

* CAPSLOCK2000 fantaseert al een tijdje over een film waarin op een dag alle telefoons uitvallen. Vervolgens blijkt het halve land niet meer thuis te komen omdat ze blind vertrouwen op hun routeplanner. Het Rode Kruis brengt tenten en noodvoeding maar zonder youtube weet niemand wat je daar mee moet doen.
Uit beleefdheid? Daar mag je gewoon voor betalen als je papieren afschriften wil ontvangen.
Uit beleefdheid? Daar mag je gewoon voor betalen als je papieren afschriften wil ontvangen.
Dat zijn bij de meeste banken gelukkig niets anders dan eigenlijk reeds bestaande kosten; nu losgetrokken van de jaarlijkse of maandelijkse kosten om simpelweg een rekening te houden bij een bank. Inzichtelijk en fair ten opzichte van mensen die geen papier believen, dus.
Juist in de tech industrie ken ik mensen die niet een smartphone hebben!
Als je getrouwd bent en het geld hebt om ouderwets te telefoneren is het niet nodig om een smartphone te hebben. Voor de belangrijkste persoon in je leven heb je geen app meer nodig.

(Toch is dat nog steeds zo’n 99,9% die het wel heeft natuurlijk, maar het is niet *nodig*)
Omdat zoveel mensen een smartphone hebben dat iedereen ervan uitgaat dat je er een hebt. Met uitzondering van bejaarden wellicht, heeft iedereen er een. Als je er geen hebt kun je bijvoorbeeld al niet bij Whatsapp: dan kun je gewoon bellen, SMSen 8)7 , of niet communiceren met anderen.

Je kan uiteraard hier niet aan meedoen; maar dan sluit je jezelf dus bewust uit van het communicatieplatform dar vrijwel elke Nederlander die niet bejaard is gebruikt. Dan neem je dus niet meer volwaardig deel.
"Gewoon" bellen en smsen is toch ook gewoon communiceren :?
Ik kies er bewust voor om geen whatsapp te hebben ivm overname toen der tijd.
En de uitspraak "maar dan sluit je jezelf dus bewust uit van het communicatieplatform (whatsup bedoel je dus denk ik) dat vrijwel elke Nederlander die niet bejaard is gebruikt. Dan neem je dus niet meer volwaardig deel. " slaat echt helemaal nergens op, er zijn nog zat andere apps die een veel betere (in mijn ogen) gebruikers en privacy ervaring hebben.
"De overheid test NL Alert op smartphones als toekomstige vervanging van de ouderwetse sirenes, bedrijven zetten steeds vaker in op apps als communicatiemiddel met klanten"
Ik krijg op mijn S7 de meldingen via sms binnen :Y)
"Op de stations van NS wordt al omgeroepen dat de reisplanner app de primaire bron van info is die continu wordt bijgewerkt."
Weet ik niet, maar er zijn altijd oproep installaties of/en personeel aanwezig, dus je hebt helemaal geen smartphone hier voor nodig.
"bedrijven zetten steeds vaker in op apps als communicatiemiddel met klanten. Denk aan zorgverzekeraars, banken, Whatsapp helpdesk etc..." je kan ze gewoon bellen of mailen...
Ik heb anders heel bewust een paar jaar geen smartphone gebruikt.
Er wordt inderdaad vanuit gegaan door anderen en diensten dat je een smartphone hebt.

NL Alert werkt overigens ook gewoon op bv een oude Nokia, je moet het alleen handmatig instellen. De cell broadcasting techniek die gebruikt wordt zit al jaren in mobiele telefoons, het is namelijk onderdeel van de GSM standaard.

Ik had nog altijd mobiel contact met anderen, minder en op andere manier:
via sms of bellen. Overigens op een gegeven moment wel Whatsapp op een tablet gezet voor als ik thuis was.
Geen live file info, OV info of het zoeken van een de locatie van een restaurant, café o.i.d.

Veel informatie is onderweg beschikbaar op andere manieren:
File info op de radio en omleiding op snelwegen staan op de matrixborden aangegeven. Of gewoon zelf een andere route kiezen, hoewel dat meestal niet loont door hoe het wegennetwerk is opgezet.
OV info, overal informatie borden met live informatie van lijnen, vertrektijden, overstap.
Verder ging ik vooral beter voorbereid op weg door bv route informatie vooraf op te zoeken.

En je kunt ook gewoon nog de weg vragen aan andere mensen als je er niet uit komt.
Over het algemeen redde ik mezelf prima.

Nu ik wel weer een smartphone heb, geef ik toe: het kan verrekte handig zijn voor het opzoeken van informatie, gebruik maken van kaartmateriaal, en mobiel contact met anderen via Whatsapp bv.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 5 december 2018 13:44]

Je kan uiteraard hier niet aan meedoen; maar dan sluit je jezelf dus bewust uit van het communicatieplatform dar vrijwel elke Nederlander die niet bejaard is gebruikt. Dan neem je dus niet meer volwaardig deel.
Om volwaardig deel te nemen aan een maatschappij heb je eerst en vooral een paar onmisbare sociale en communicatieve vaardigheden nodig, en laat die smartphoneverslaagebruikers nu net de groep zijn bij wie ik die vaardigheden steeds minder terug kan vinden. Je plaats afstaan voor een oudje op de bus? Dat lukt bij die generatie dus echt niet meer, die zien alleen nog dat schermpje voor hun neus. Laatst een koppeltje gezien in een restaurant die beiden aan het whatsappen (of whatever) waren terwijl ze op hun bestelling wachtten. Af en toe liet de ene iets op zijn schermpje zien aan de ander ("kijk!"), en daarna was het terug naar het schermpje. Tot zover de communicatie en sociale vaardigheden. Ga het maar na, zodra er zich tijdens een (echte) sociale interactie een gelegenheid voordoet waarbij er mogelijk een dieper gesprek of een verdere kennismaking zou kunnen ontstaan, gaat gegarandeerd de hand naar de vestzak en komt het schermpje weer boven. Het klinkt paradoxaal, maar ik heb de indruk dat mensen door al die sociale media onbewust anti-sociaal aan het worden zijn.

Maar wat fijn dat je binnen 10 seconden een pizza kan bestellen of kunt weten wat het saldo op je rekening is, daar wordt het leven pas echt beter van. Ik denk toch dat ik niet zo jaloers ben op dat "communicatieplatform" van de gemiddelde Jan Modaal, zeker niet als ik naar al die jeugdige schermpjesstaarders om me heen kijk. En nee, met mijn sociaal leven of communicatie is niets mis, integendeel zelfs.
Het klinkt paradoxaal, maar ik heb de indruk dat mensen door al die sociale media onbewust anti-sociaal aan het worden zijn.
Die indruk wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Verstrooiing middels social media lijkt in grote mate de mens juist minder sociaal te maken, is daar veelal de conclusie.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 5 december 2018 14:38]

Om volwaardig deel te nemen aan een maatschappij heb je eerst en vooral een paar onmisbare sociale en communicatieve vaardigheden nodig, en laat die smartphoneverslaagebruikers nu net de groep zijn bij wie ik die vaardigheden steeds minder terug kan vinden
Het "verloederen" van de maatschappij (voor zover dat ook werkelijk zo is) en de opkomst van de smartphone zijn twee verschijnselen die tegelijkertijd optreden, maar die niets met elkaar te maken hoeven hebben. Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat de vruchtbaarheid van vrouwen kennelijk afhankelijk is van de stand van de grote wijzer van de klok: er worden meer kinderen succesvol verwekt als die tussen de 10 en de 12 staat....
Ik zou het persoonlijk een slechte ontwikkeling vinden als 'de maatschappij' er van uitgaat dat iedereen een smartphone bezit. Ik denk ook dat het nog steeds heel goed mogelijk is zonder. Zelf heb ik bijvoorbeeld nog nooit een smartphone gehad en mijn leven is niet minder 'volwaardig'. Ik vind jouw verhaal eigenlijk zelfs een beetje beledigend als ik eerlijk ben.

Als mijn vrienden contact willen, sturen ze me netjes een email of een SMS. En meestal spreken we gewoon af, in het echt. Want dat kan gelukkig ook nog steeds. Mijn bank (ASN) gebruikt een los coderingsapparaatje voor authentificatie, daar heb ik dus ook geen app voor nodig. NS kan ik thuis checken en op het station vraag ik het eventueel. Route print ik van te voren uit, werkt ook prima :) En als ik het echt niet meer weet dan vraag het onderweg aan voorbijgangers. Al moet ik zeggen dat men dat met toenemende mate vreemd vind (en dan zelf de smartphone erbij pakt). Wat een lekker stelletje zijn we toch geworden met z'n allen.
Ik kan niet voor ApexAlpha spreken. Maar er zit wel een kern van waarheid in. Maar dan zou ik het nuanceren tot zonder toegang tot internet kun je nauwelijks deelnemen aan de maatschappij.

Enkele voorbeelden. Communicatie met de school van mijn kinderen gaat via Whatsapp en Digibord en soms per e-mail. Er worden zelden meer brieven uitgedeeld. Inschrijven voor sportverenigingen, wedstrijden en dergelijke gaat voornamelijk digitaal. Overheden en banken brengen het aantal plaatsen waar je met een medewerker kunt spreken terug en de communicatie gaat veelal digitaal. Voor veel mensen (waaronder ik) is dat prettig, maar als je niet digitaal vaardig bent of je hebt het geld niet voor de benodigde computer (of smartphone) dan kun je een aantal zaken minder goed regelen.
verdere nuancering: je kunt zonder smartphone best digitaal vaardig zijn? Bijv je kiest ervoor om geen smartphone te gebruiken maar alle mail, digibord berichten en weet ik wat via de 'normale computer' te doen?

(niet dat ik dat zelf doe ;-))
Zonder internet zal het een stuk moeilijker worden, maar een smartphone is eigenlijk een simpel verlengstuk van je thuis computer.
Henk en Ingrid die van 8 tot 5 werken kunnen best zonder, als zij thuis een pc hebben kunnen ze alle dingen doen in deze huidige maatschappij.
Het niet willen kopen van tweedehands is niet ongewoon, er zijn zat producten die ik niet tweedehands wil.

Dat mensen tweedehands massaal niet willen van marktplaats is veel interessanter.
Het grote probleem bij marktplaats is natuurlijk de betrouwbaarheid. Het ontbreken van beoordelingen, maakt het veel lastiger om elektronica daar tweedehands te kopen. Marktplaats heb ik destijds niet eens overwogen, maar heb wel van een medetweaker destijds een telefoon gekocht, die had goede feedback en was hier al lang, dat gaf wel een vertrouwd gevoel.
Dat mensen tweedehands massaal niet willen van marktplaats is veel interessanter.
Ik vind het niet gek als je leest hoe vaak mensen worden opgelicht. Je staat als koper gewoon letterlijk met lege handen als je tweedehands aankoop mis gaat. En oplichting is ook nog eens een stuk interessanter bij luxe producten zoals telefoons. Nog een reden om juist die te vermijden.
"Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij." Wat een onzin... wat maakt het makkelijker dan? Ik vind het wel knap dat je oma van 87 er nog mee overweg kan, maar of je zonder whatsapp en social media niet volwaardig kunt deelnemen aan de maatschappij? Eerder schandalig dat oma geen visite meer krijgt en hier een smartphone voor nodig heeft.

"Daarnaast krijgen Android telefoons bizar kort maar updates met nieuw features en watniet."
Waarom heb je die nodig? Wat moet je met die nieuwe 'features'? Bovendien komt Android One tot 2 jaar na release met security patches, maar dat betekent niet dat na 2 jaar je telefoon meteen zo lek is als een mandje. Daarnaast, hoeveel mensen ken je die langer dan 2 jaar een smartphone bezitten? Het is vaak de accu die de geest geeft, niet het (gebrekkige)update beleid ( of juist wel? iOS CPU throttling bij OS update ).

2e hands Android One toestellen zoals de Xiaomi A1 64GB (2017) heb je al voor 100,- terwijl een iPhone6 16GB uit 2014 nog steeds voor 150,- de deur uit gaat. Het is voordeliger om elke 2 jaar een nieuwe A1 achtige telefoon te kopen als (security)update beleid je grootste zorg is. Die iPhone6 zit namelijk ook aan het eind van zijn update beleid en voor het bedrag van een 2e hands iPhone7 kun je 3 A1's kopen..

Die ouwe pensionado's van mij hebben een smartphone slechts voor twee redenen: Google maps & Camera. Ze snappen amper wat van Whatsapp ( bellen gewoon nog lekker ouderwets ), doen niet aan socialmedia, internet bankieren vertrouwd vanaf de PC en security patches/updates zijn ze totaal niet mee bezig. De aankoop criteria was: Goedkoop telefoontje dat OK foto's/filmpjes van vakantie en kleinkinderen kan maken met voldoende opslag ( want: filmpjes ). Die zitten helemaal niet te wachten op een dure iPhone of het nieuwste van het nieuwste.

[Reactie gewijzigd door quintox op 5 december 2018 11:35]

Hoogbejaarden zal niemand het kwalijk nemen, maar ik ken bijvoorbeeld mensen met een verhuurbedrijf die je niet kunt whatsappen omdat de regelneef van de twee dat 'te ingewikkeld' vindt. (De ander staat nóg verder van 'computers' vandaan).

Tja, natuurlijk kun je ze bellen of SMS'en maar mensen die een prijs willen weten om iets te huren willen dat vaak bij voorkeur zo zakelijk mogelijk uitzoeken en dat gaat makkelijker via Whatsapp dan via een telefoongesprek. Die geven daar steeds meer de voorkeur aan. Dezelfde mensen zetten bewust geen prijzen op de site omdat ze willen dat mensen bellen, zodat ze een verkoop-verhaal kunnen houden.

Natuurlijk, het bedrijfje bestaat nog steeds, dus deelnemen aan de maatschappij zonder smart phone gaat blijkbaar nog steeds, maar deze aanpak kost wel klanten en dat effect zal alleen maar groter worden in de toekomst.
Oh absoluut, dat het klanten 'kan' kosten is zeker waar, maar dit is zéér doelgroep/doel afhankelijk. Zo zijn er mensen met 'telefoon vrees' die liever mailen of chatten, maar zo zijn er ook bedrijven en/of consumenten die absoluut geen zakelijk informatie via whatsapp wil laten lopen ( want: geen archivering ). Hoe een bedrijf zijn support regelt is ook afhankelijk van meerdere factoren: Doelgroep/demografie, bezetting, aantal aanvragen, reactie snelheid, implementatie chatbots etc. De keuze tussen bijv. whatsapp of livechat ( zoals bijv: Zopim ) is hiervan afhankelijk, en één ervan kun je ook zónder telefoonnummer/smartphone gebruiken.

Simpelweg stellen dat een smartphone noodzakelijk is om onderdeel te zijn van de samenleving is onjuist. Zoals velen al opgemerkt hebben: zonder internet wordt het lastig, maar een smartphone en zeker social media is een luxe, geen noodzaak.

Vanuit mijn eigen perspectief zou het 0 invloed hebben op mijn werk en zou het alleen meer moeite kosten vanuit mijn kant om op de hoogte gehouden te worden van ontwikkelingen binnen de vriendenkring. Echter heb ik wél toegang tot zowel Facebook & Instagram via de PC.. dus hoeveel mis ik dan werkelijk? Op een hoop ranzige afbeeldingen/filmpjes na dan..

[Reactie gewijzigd door quintox op 5 december 2018 14:43]

Bedoel je dat sommigen geen 'paper trail' na willen laten in WhatsApp of juist dat ze bang zijn dat de ander afspraken weer wist?

Criminelen omzeilen dat door encryptie en zelfs dan praten ze vaak nog in code. Onderling weten ze dat (bijvoorbeeld) een rode auto een gestolen auto betekent, maar voor de bewijsvoering maakt dat het er niet makkelijker op.
haha nee ik doelde niet op criminelen, maar normale zakelijke communicatie :P Bij ons verloopt bijv. niks via Whatsapp/Slack m.b.t. afspraken die gemaakt worden. Zakelijke communicatie gaat per mail of via Jira ( project management tool ). Er zijn wel klanten die gebruik maken van Slack en/of Whatsapp, maar als dit voor iedere klant zou zijn dan bestond ons bedrijf uit project managers :P

Via Whatsapp, slack of andere chat tools kan er data verloren gaan of niet gezien zijn. Ook support aanvragen via whatsapp kunnen uit het zicht verdwijnen, waar bijv. een mail rechtstreeks gekoppeld kan worden aan Jira zodat het bij het uitvoerend personeel in het taken overzicht verschijnt.

Dus het ligt er geheel aan je doelgroep en wat voor support vragen het zijn of je wel of geen chat applicatie implementeert.
Op zo’n fiets :)

Ik merk zelf dat er nog wel eens een mailtje kwijt raakt, als in: nooit aankomt, doordat de afzender bijvoorbeeld alleen een attachment verstuurt en verder nauwelijks tekst, wat in combinatie met een niet optimaal ingestelde mailserver en een streng spamfilter.

Juist bij Whatsapp heb ik dat nog nooit meegemaakt. Anderzijds slaat Whatsapp alles lokaal op, wat weer een probleem is qua terugzoeken als je je mobieltje een keer kwijtraakt.

Whatsapp heeft als ‘troef’ dat je veel zekerder weet dat je echt met de genoemde persoon zit te praten, omdat de mobiel eraan gekoppeld is. E-mail is vaak voor allerlei collega’s en familie ook in te zien.

Indentificatie is een nog steeds niet goed opgelost probleem op internet. Jammer, want het zou een hoop oplichting kunnen voorkomen, maar ook verdiende credietwaardigheid aan betrouwbare personen kunnen geven.
Ik heb zelf al 3x een smartphone via marktplaats verkocht die gewoon goed waren en rond de 1 jaar oud waren en zelfs aan iemand die later een collega bleek te zijn van de ict afdeling en was enorm blij met het toestel.

Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die een toestel aanbieden die niet meer goed is qua batterij of iets anders. Dus er zit altijd een risico aan en vaak is het bedrag wel aardig hoog.
Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij. Zelfs mijn oma heeft er een (87 jaar), omdat het veel dingen gewoon makkelijker maakt. Je gebruikt het letterlijk elke dag en de meeste mensen dragen het vaker op zich dan een onderbroek. Waarom dan tweedehands iets kopen voor die €30 korting...
Ach r*t toch op, in ouderwets Nederlands noemen ze dat ook wel een "verslaving".

De oudere generatie die een smartphone heeft, hebben deze vaak omdat de enige vorm van communicatie met hun kind(eren) en/of kleinkind(eren) hooguit nog via een camera en/of toetsenbordje plaatsvind omdat (klein)kind(eren) het vertikken om nog regelmatig even op visite te gaan. Als het puur om bereikbaarheid (in geval van nood) gaat, dan hebben ze wel een keycord met persoonlijke alarmering of een domme telefoon waarmee ze via 3G kunnen bellen. Die smartphone wordt ze vooral door de strot geduwd omdat hun (klein)kind(eren) te beroerd zijn nog op normale wijze op visite te gaan.

Ga anders gerust eens een kijkje nemen bij wat verzorgingstehuizen of zelfs ziekenhuizen, je zult genoeg ouderen spreken die aardig vereenzaamd zijn omdat (klein)kind(eren) niet naar hen omkijken.
Eerste 2 alinea's okay, maar dat laatste slaat nergens op.

De maatschappij zijn we zelf, en we kiezen er zelf voor om iets op een bepaalde manier te doen. Zonder facebook, whatsapp e.d. gaat prima.

Als je het over internet hebt, dan heb je wel gelijk. Zonder internet duurt alles langer dan voorheen, omdat de meeste instellingen op communicatie via internet overgegaan zijn, en andere wijzen van communicatie liever niet afgehandeld worden. Rechtspraak uitgezonderd.
Ik vind marktplaats altijd wel goed voor van die modellen die 800 Euro zijn nieuw bij release, die dan 2-3 maanden later voor 450E zgan op Marktplaats staan. Of leuke tweedekansjes van Coolblue ofzo.
Zeker gezien de snelheid van CPUs in goedkope telefoons vaak al sneller of even snel zijn dan de high end CPU van 2 jaar geleden.
Waarom blijven bepaalde mensen zich blindstaren op alleen de 'snelheid' (specs) van een smartphone, ik had gehoopt dat dit er nu eindelijk eens uit was gegroeid. Of iets een 'goede' smartphone is heeft niets te maken met de hardware specs, maar met de gebruikers ervaring. Natuurlijk kan het zo zijn dat een langzame CPU voor een slechte gebruikers ervaring zorgt, maar vice versa is dat zeer zeker niet zo.
Daarnaast krijgen Android telefoons bizar kort maar updates met nieuw features en wat niet. De enige telefoon die ik nog zou overwegen om tweedehands te adviseren is de iPhone, die krijgt tenminste fatsoenlijk 4 of 5 jaar updates.
En het vreemde hier is dat dit dan wel weer een goede overweging is, hoe lang kan dat 2e handse toestel nog mee, ik ben het met je eens dat veel Android toestellen inderdaad een korte levensduur hebben, maar ook dat is aan het veranderen (bij bepaalde merken).
Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij.
Wat een onzin! Zolang een smartphone werkt en netjes updates krijgt is er geheel niets aan de hand, voor velen is het nog steeds niet veel meer dan een telefoon dat af en toe als een Zwitserszakmes fungeert.
Waarom dan tweedehands iets kopen voor die €30 korting...
Als jij voor een twee jaar oud toestel slechts €30 minder betaald dan een nieuw toestel doe je inderdaad iets niet goed! Ik heb laatst voor mijn moeder een iPhone 6 64GB refurbished besteld voor €229 inc. verzenden, een iPhone 7 32GB kost €529. Dat is een enorm verschil qua prijs en voor iemand die er niet aan vast geketend is zoals sommige mensen dat wel zijn, een prima toestel (ik gebruik mijn originele iPhone 6 128GB ook nog steeds).
zou je kunnen verklaren waarom we niet meer volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij ?
daarnaast vragen vele op marktplaats nog veel meer dan dat het ding waard is omdat ze alleen kijken naar de laatse prijs die bekend is
bv:
HTC One M8s Grijs {"foutieve" prijs/artikel van 800 euro}
{of nog 1 winkel die nog als enige vooraad heeft, en probeert mensen te laten denken dat dit de beste telefoon is die je nu kan krijgen}
pricewatch: HTC One M8s Grijs
dan denkt die persoon heey dit ding koste 800 euro {nog niet eens naar de prijs geschiedenis kijken}
en vraagt er dan mooi 400 euro voor.

{dit kan je wel zien met de boxeebox} {deze gaat normaal voor 25 euro 2e hands, {50-75 euro indien er kodi 14.1 op staat}}
pricewatch: D-Link DSM-380 Boxee Box
https://www.marktplaats.n...peler-in-goede-staat.html?

https://www.marktplaats.n...edia-speler-streamer.html?
Ik heb een jaar geleden een LG G6 gekocht voor 250 euro. Daar kan een budget Android telefoon van 250 euro gewoon niet tegenop. De G6 doet het op alle vlakken VEEL beter. Ik koop meestal 2e hands een last gen flagship. Dan heb je voor vrij weinig geld een top telefoon waar geen enkele nieuw mid-range telefoon tegenop kan. En als je een telefoon koopt die nog maar 1 jaar oud is heb ook nog garantie, win-win imo.
Mijn eigen telefoons gaan ook gebreken vertonen na 2 jaar. Misschien omdat ze niet high end zijn, of vanwege m intensief gebruik, maar het wordt dan tijd uit te kijken naar een opvolger.
Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij.
Sommige mensen kunnen inderdaad niet zonder smartphone in hun belevingswereld deelnemen aan de maatschappij. Maar :
1: Moet een goede smartphone maximaal 2 jaar oud zijn of eerste hands? Wat werkt er niet op mijn oude van 4 jaar terug? Ik merk haast geen snelheidsverschillen behalve soms met starten van een app. Maar alle apps zijn gewoon up-to-date
2: Staat mijn vader met al zijn sociale contacten, clubs en werk buiten de maatschappij? Zo ja hoe dan? wat maakt het dat hij erbuiten staat?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik je bericht eerst als sarcastisch geschreven las maar ik ben bang dat je vind dat jouw mening die van anderen ook moet zijn...
Je kan zonder een goede smartphone echt niet meer volwaardig deelnemen aan onze maatschappij. Zelfs mijn oma heeft er een (87 jaar), omdat het veel dingen gewoon makkelijker maakt. Je gebruikt het letterlijk elke dag en de meeste mensen dragen het vaker op zich dan een onderbroek. Waarom dan tweedehands iets kopen voor die €30 korting
Ik ken anders een paar mensen die gewoon een feature-phone gebruiken en gewoon volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Ik zou ook niet weten waarom je niet volwaardig zou kunnen deelnemen zonder smartphone.
Ik denk dat nu juist deel is van het android verdien model, bewust ervoor zorgen dat na 3 jaar een model totaal niet meer relevant is. Soort van slijtage ingebouwd ermee combineren en je hebt een product dat 2ehands gewoon niet meer interessant is. Alleen zo voorkom je marktverzadiging.
Als een degelijke Android One telefoon nog maar €200 kost met nieuwste Android dan hoef je inderdaad geen tweede hands te kopen om niet veel geld uit te geven.
Dat klopt, echter kan je voor hetzelfde geld heel wat meer waar krijgen als je ook eens tweedehands kijkt.

Ik heb in mei een Nokia 7 Plus gekocht voor €250 toen die nog overal nieuw te koop was aan +- €400. Telefoon was smetteloos en, bewezen op factuur, nog geen 2 weken oud. Te groot voor mevrouw, kon er niet mee om.

Dat is €150 uitgespaard en ook minder geld uitgegeven dan wat toen pakweg een Moto G6 kostte, en dat voor een veel betere smartphone.
Ik snap het wel, er is gewoon teveel fraude op Marktplaats en daarbij hebben veel mensen negatieve ervaringen, alleen al wat betreft het contact met een koper/verkoper.

Geef mij maar Tweakers Vraag & Aanbod!
Ik interpreteer dit bericht ook vooral als een gebrek aan vertrouwen in handelen via Marktplaats. Ik zou het zelf ook niet doen, te veel oplichters, te weinig bescherming. Blijkbaar overweegt 2% marktplaats, terwijl 10% een winkel overweegt. Tussen de regels lees ik een factor 5 verschil in vertrouwen. Ik ga daar momenteel ook in mee.
Het ligt eraan WAT je koopt op Marktplaats.
Voorbeeldje: Als je op zoek bent naar hardware samplers dan wordt je niet snel opgelicht. Het zijn vrijwel allemaal hobbyisten die dat spul hebben (het zijn net tweakers :)).

Er zullen wel meerdere (niche-)producten zijn die vrijwel altijd 'veilig' zijn. Zo zullen er ook wel producten zijn die er uit springen wat betreft fraude.

Dat gezegd hebbende: op Tweakers speelt dit niet zo vanwege de beoordelingen. Marktplaats heeft eindelijk ook zoiets, maar ik moet nog zien of dat werkt daar.
Het is (voor mij) niet zozeer het vertrouwen in Marktplaats, maar meer het vertrouwen in de mensen op Marktplaats. Je weet nooit wat voor iemand aan de andere kant zit. Een beoordelingssysteem (zoals op T.net) geeft al snel enig vertrouwen voor mij.
Het beoordelingssysteem is handig maar ook in combinatie met het forum, ik verkoop bijvoorbeeld zelden iets maar al mijn forumposts laten toch zien dat ik wel een reputatie heb.
Dus je hoeft niet perse heel actief te zijn op V&A maar kan wel een reputatie opbouwen, dat spreekt mij erg aan.
Helemaal mee eens, ik ben ook geen fanatieke V&A'er, maar als ik dan ga handelen, dan check ik mensen hun karma-grafiek.

Iemand die al 5 jaar actief is op Tweakers, daar is het heel onwaarschijnlijk dat die moedwillig oplichten, daar zijn te veel feedback mechanismes voor.

Kortom: op Tweakers heb je echt een gemeenschap die onderling handelt, terwijl Marktplaats een bazar is. Geen idee wat die mensen drijft of hoe betrouwbaar ze zijn.

Tweedehands telefoons heb ik wel eens gekocht, maar dan met veel meer plezier via V&A, dan via marktplaats.
Tja, mijn vriendin zit al 15 jaar op Marktplaats. Ik al 15 jaar op eBay. En ook al eventjes hier. Als wij gaan handelen, handelen wij met de account die de meeste credit heeft. Niet dat dit per definitie slecht is. Maar ik vraag me af wat voor (slechtere) account sharing er zoal bestaat. Ik weet dat @Kees checkt of accounts niet in HIBP staan dus dat zit denk ik relatief snor. Of Marktplaats of Tweakers dat doen?

Ik zou in ieder geval niet bij zo'n pawn shop achtig iets een duurzame telefoon kopen (als het een burner is omdat je bijv een vakantie in Rusland hebt dan who cares). BVA Auctions is ook nog een goede. En uiteraard is het handig wanneer je goed vervoer hebt, en de boel eerst mag bezichtigen.
Ja, het gaat uiteindelijk natuurlijk om de mensen er achter. Daar is moeilijk iets aan te veranderen. Marktplaats is al jarenlang de grootste in zijn soort in Nederland. Ik heb de indruk dat men een beetje op hun lauweren is gaan rusten. Het voortbestaan van Marktplaats valt of staat bij het vertrouwen van gebruikers veilig te kunnen handelen. Ik heb de indruk dat Marktplaats niet alles op alles heeft gezet om dat veiligheidsaspect continu beter te maken. Dat zou prioriteit nummer 1 moeten zijn. Je noemt zelf al het ontbreken van een beoordelingssysteem.
Dat is er inmiddels, hoor.
Ik zou ook nooit een telefoon kopen en op laten sturen. Maar langsgaan om de telefoon te bekijken, checken of er geen lock op zit en dan meenemen heb ik al een paar keer gedaan.
Hoewel ik voor een telefoon, of andere computergerelateerde zaken, op Tweakers zoek handel ik wel eens op MP. Daar verandert wel e.e.a.
Zo is er sinds kort ook een recensie-sectie met 5 sterren mogelijkheid. :)

Ook kun je je als aanbieder laten verifiëren via je mail, banknummer en, als je dat wilt, adres.

Dat gelijk-oversteken kan ook vertrouwen scheppen, alleen moet je als verkoper wat langer op je geld wachten.
De oplichters zitten echt zo duidelijk in bepaalde categorieen. Met name "iPhone".. al die gebruikers met 1 dag op Marktplaats..
Helaas er zijn genoeg oplichters bij de smartphoneverkopen. Als ze in Zeeland/Limburg/Groningen wonen is het uiterst verdacht. Vooral als ze in een dorp bij de grens wonen. Dan moet je namelijk opsturen vanwege de hoge reistijd. Een kort gesprek kan dan snel uitsluiten of het accent overeenkomt met Limburg/Groningen.

Een bunq rekening is ook verdacht. Daar krijg je 25 bankrekeningen voor 10 euro per maand. Dat is blijkbaar handig voor oplichters.

Een andere rode vlag is het niet geven van een goede reden voor de verkoop. Of als ze het gesprek kort willen houden.

Als laatste zijn allochtonen verdacht. Ja ik weet het, discriminatie. Maar ik heb niets dan problemen met ze gehad. Niet nakomen van afspraken, niet komen opdagen, wel opdagen maar onderhandelen in huis en als klap op de vuurpijl aankoop na een week ongedaan maken, zonder reden.
Bedankt dat je deze (ik) allochtoonse Limburger die vlak op de grens van zowel Belgie als Duitsland woont én gebruikmaakt van Bunq (vanwege Apple Pay) niet vertrouwd :/
Ik hoop voor je dat je dan een beetje een Limburgs accent hebt :)
98% lijkt mij niet maar goed... Er staan zoveel telefoons op MP en vaak als ik even later terug kijk zijn ze al weg...
niet om te chargeren, maar het zijn voornamelijk Turkse- en Marokkaanse-Nederlanders die die dingen opkopen via MP en dan weer verkopen tegen een hogere prijs.
Ik heb meerdere toestellen via MP verkocht in het verleden en ik woon in een gebied waar niet veel allochtone Nederlands wonen, maar toch kreeg ik van de 100 respondenten maar 1 autochtone reactie.
Die dingen worden gewoon continue door handelaren opgekocht en weer verkocht.
De uiteindelijke kopers hebben dan toch alsnog een tweedehands telefoon gekocht?
maar wel via een winkel :-)
2% van 12 miljoen mensen zijn nog steeds 240.000 mensen he (grove schatting bevolking met behoefte aan smartphone en besteedbaar inkomen - kinderen en digitaal minder participerenden even uitgesloten).

Dat zijn dus qua aankoopcapaciteit in theorie 657 telefoons per dag. Ik weet niet, lijkt mij eigenlijk niet eens erg onwaarschijnlijk.
Waarschijnlijk kun je dan meteen de accus vervangen. Zou anders niet weten waarom je je tel. weg doet. Of hij is zo oud.........
Ik ben na een jaar of 2 mijn telefoon zat en wil gewoon wat nieuws, dat zullen meer mensen hebben. ;)
Bij mij is mn accu zo slecht geworden na 2 jaar. Maar om nu te zeggen dat er zo veel veranderd is na 2 jaar..... vanaf S7 is het allemaal goed.
Mooi is dat hé, zoveel mensen zoveel wensen..
Even kalibreren en het werkt vaak weer goed. Een slechte accu is bij mij (let wel n=1) 1 keer voorgekomen bij een hele goedkope telefoon. Ik denk dat veel telefoons onterecht worden ingeruild. Maar ik denk ook dat velen het alleen maar een fijne reden vinden voor een nieuwe telefoon.
Nieuwe telefoon bij een 2 jarig abo?
Ik heb tot nu toe 2 2e hands toestellen gekocht, via MP, en beide keren beviel me dat prima. Ik koop liever geen nieuw toestel vanwege de hoge prijzen. Het moet wel een recent model zijn, en slechts enkele maanden oud (zonder enig mankement) uiteraard ;). Maar met de eenvoudige handel uit het buitenland, met prima prijzen, is 2e hands nu wel minder aantrekkelijk.
Dan vraag ik mij altijd af wie in godsnaam na een paar maanden alweer een nieuw/ander toestel koopt en de oude goedkoper weg doet... Zeker in de huidige maatschappij waar zat reviews te vinden zijn voordat je iets koopt.
Behalve iPhones met hun lange ondersteuning en hip-heid (nog zat die graag een iPhone 6 willen) kan ik me dat nauwelijks voorstellen.
Er zijn genoeg mensen die veel switchen, of meerdere kopen om te kijken welke het beste bevalt. Ik vraag ook nooit waarom ze snel verkocht worden, ik doe er alleen mijn voordeel mee.
Of als je van baan wisselt en je 'krijgt' ineens een toestel.
Ja, dat begrijp ik ook nooit echt. Ook mijn huidige smartphone (Galaxy S7 Egde) 2e hands via MP, scheelde 100-150 euro tov nieuw. Hij had er een week mee gespeeld, beviel hem niet goed genoeg :? Dan probeer je hem toch eerst goed uit in de winkel?

Affijn, kassabon was prima in orde, toestel gecontroleerd, ook op rootprogingen, simlock/blokkade e.d., en nu 2 jaar verder werkt hij nog steeds zonder gebreken. Dan stel ik geen moeilijke vragen meer :)
Als ik geld teveel had dan had ik ook om het half jaar een nieuwe hoor.. Genoeg mensen hier die niet weten wat ze met al hun geld moeten doen...
Goh, misschien omdat de tweedehands markt voortaan ook achterlijk duur is?
Dat is ook het probleem wat ik heb ervaren. Particulieren hebben geen flauw benul van prijswerking lijkt het.

Waar ik tegen aan liep was heel simpel: De meeste personen die een telefoon 2e hands verkopen hadden het toestel gekocht toen die net op de markt was gekomen, en dus voor de hoofdprijs. Men houd vervolgens geen rekening met het feit dat de nieuwprijs een jaar later toch significant lager is geworden, mede doordat tegen die tijd meestal al een nieuwer model uitgekomen is. Als gevolg bieden ze een tweede hands telefoon aan die bijna even duur is als hetzelfde model nieuw kopen (sommige zetten hem zelfs duurder neer).

Uiteindelijk is het wel gelukt om iemand te vinden die een telefoon wél voor een zinnige prijs aanbood, maar dat is eerder de uitzondering dan de regel.
Klopt. Maar misschien vergelijken ze wel, alleen niet bij een prijsvergelijker. Voor ons Tweakers is dat gesneden koek, maar anderen kunnen enkel naar een Mediamarkt of Telfort advertentie kijken een daar 100 euro onder zitten.
Ik koop alles met betrekking tot hardware en mobiele telefoons op Tweakers. Is voor mijn idee toch een stuk betrouwbaarder, vaak vooral met mensen die meer dan 50+ goede reviews hebben vooral geeft een stuk fijner en vertrouwder gevoel.
Klopt. Nog nooit problemen op Tweakers gehad maar ook niet met zeer technische dingen op Marktplaats. Zoals een server. Zogauw mensen goed weten wat ze verkopen en waarom is het vaak wel goed. Een oplichter weet niet alles van het product dat hij probeert te verkopen.
Niet via MP maar wel 2e hands via Tweakers Vraag & Aanbod.
En dan ga ik ook persoonlijk langs, controleer het toestel ter plekke en doe ter plekke de betaling (ideal, tikkie)
Vraag me af onder hoeveel mensen dit onderzoek is gehouden. En in welke regio, 't Gooi?
Tweakers is the place to be om te kopen! Goed na te trekken of iemand te vertrouwen is en vaak worden er puntgave telefoons aangeboden! Het enige waar marktplaats goed voor is, is dat je je hardware daar vaak voor meer geld kan verkopen door onwetendheid van de koper.

[Reactie gewijzigd door Jackson6 op 5 december 2018 14:18]

1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee