Facebook breidt Marketplace uit met geautomatiseerde prijssuggesties

Facebook heeft nieuwe mogelijkheden voor zijn Marketplace-dienst aangekondigd, die het schaart onder de noemer van 'ai-functies'. Zo kunnen verkopers automatisch een prijssuggestie ontvangen voor hun producten.

Facebook meldt dat Marketplace een te verkopen product vergelijkt met soortgelijke producten die eerder via de online marktplaats zijn verkocht. Op basis daarvan raadt het systeem een passende prijscategorie aan. Daarnaast introduceert het bedrijf een functie voor het automatisch herkennen en indelen van producten, zodat gebruikers niet langer zelf een categorie hoeven te kiezen. De herkenning vindt plaats op basis van de bijgevoegde afbeelding en de begeleidende tekst van de advertentie.

Een andere toevoeging is de mogelijkheid om een beoordeling te geven aan kopers en verkopers op het gebied van reactietijd, vriendelijkheid en betrouwbaarheid. Daarnaast test Facebook een functie waarmee gebruikers een foto kunnen nemen van een product, waarna Marketplace suggesties doet voor soortgelijke producten die in de buurt te koop worden aangeboden. Deze functie lijkt op Visual Search van Snapchat.

Facebook maakte Marketplace twee jaar geleden beschikbaar in de VS. Vorig jaar kwam de dienst ook uit in de Benelux. In mei introduceerde het bedrijf een categorie voor diensten van vakmensen, die eerst in de VS beschikbaar kwam. Daarvoor was het platform alleen bedoeld voor het verhandelen van fysieke producten.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

03-10-2018 • 11:31

54 Linkedin

Reacties (54)

54
54
23
2
0
26
Wijzig sortering
Natuurlijk krijgen wij geen inzicht in de algoritmes. Dat zou geen probleem zijn als we van Facebook geen monopolist hadden gemaakt, maar laten we het onder ogen komen: Facebook bepaalt straks in grote mate de prijzen van producten. En wij laten het gebeuren.
edit:
Nuance:

In de meeste gevallen zullen we het al een mooie dienst zien. In plaats van zelf kijken wat andere voor een vergelijkbaar product vragen, doet Facebook dit. Maar op een dag blijkt dat een grote camerafabrikant Facebook wel erg veel geld heeft betaald voor een kleine reclamecampagne. Tegelijkertijd is het bedrag dat gemiddeld voor een (concurrerende) camera wordt gevraagd via Facebook al enige tijd aan het stijgen. Het wordt natuurlijk ontkent dat de fabrikant geld aan Facebook heeft gegeven om de prijzen kunstmatig wat op te krikken. Consumenten schreeuwen moord en brand, de EU start een onderzoek, wellicht komen er boetes, misschien niet.

Maar we blijven Facebook gebruiken.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 oktober 2018 16:24]

Kun je Facebook een monopolist noemen? Op deze markt is Google toch ook vrij groot?

Zoek en vervang Facebook voor Google in je post en het is net zo zorgelijk

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 3 oktober 2018 12:45]

Dat maakt zijn punt niet minder valide?
Mijn punt was ook niet zozeer om aan te tonen dat zijn punt niet valide is, maar dat we ons nog meer zorgen moeten maken vanwege het feit dat er nog meer van dat soort partijen zijn. Met Google is het mijns inziens nog veel erger gesteld.
Ik wist niet eens dat je via Google tweedehands artikelen kunt verkopen, dus zo groot zullen ze niet zijn.
edit:
Blijkbaar zijn er dingen die ik niet weet. Google heeft eBay gekocht? Of heeft Google een andere marktplaats waar ze heel groot mee zijn? Ik kan over beide niets vinden. Of eBay prijssugesties doet zou ik echt niet weten, maar zo wel: ja, dat zou hetzelfde risico met zich meebrengen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 oktober 2018 14:46]

Dus als jij het niet weet is iets niet groot? Interessant criterium...
Ok, Ebay dan? Schijnt vrij groot te zijn.
Ebay is eigendom van PayPal, niet Google.
je kunt ook gewoon zonder facebook leven, er zijn duizenden, misschien wel miljoenen mensen zonder facebook. Dat een bedrijf zijn algoritmes niet bekend maakt is ook niet enkel bij facebook. Dit is een beetje grote-jongens-bashen. Er zijn zoveel bedrijven monopolist, maar je bent vaak nog vrij om naar een ander te gaan of geen diensten af te nemen. Ik geloof daarom ook niet dat een facebook de prijzen van de producten gaat bepalen. Vooral niet in NL waar Marktplaats de grootste handelsplek is op het internet.

Dat je niet zo makkelijk van whatsapp kan afstappen omdat iedereen die tool gebruikt snap ik nog wel, maar op lange termijn als ze geld gaan vragen voor de diensten is iedereen ook snel overgestapt op alternatieven. Wat Facebook doet vinden veel mensen nog acceptabel, dus ze kunnen het doen. Een schandaal met data verkopen vinden veel mensen erg en Facebook krijgt misschien een boete, maar 99% van de gebruikers gaan daarvoor niet weg. Al hun 'vrienden' zitten er, dus waarom naar een alternatief waar een paar mensen zitten?
Er zijn miljarden mensen zonder FB. Nog wel...
In delen van Azië, zoals Myanmar (voormalig Birma), staat FB gelijk aan internet. Jonge mensen daar hebben amper besef dat er buiten FB heel veel andere zaken zijn. Bedrijven zijn er enkel te vinden op FB, omdat de meute zich daar bevindt. Kip-ei probleem.
Is dat niet ongeveer zo tegenwoordig met we-chat in China?
Nee hoor, ik heb mijn account een jaar geleden verwijderd. Bevalt me prima!

That said, AirBNB doet deze prijs suggesties ook. Niet helemaal het zelfde, maar in zekere zin controleren ze zo wel de markt.
That said, AirBNB doet deze prijs suggesties ook. Niet helemaal het zelfde, maar in zekere zin controleren ze zo wel de markt.
Je moet wel heel naïef zijn om niet te vinden dat AriBnB een ongezonde dominante positie heeft.
AirBNB heeft de markt gecreërd. Er was immers geen platform om je eigenwoning voor vakantie verhuur aan te bieden via internet.

Wat ik bedoel is dat ze prijs suggesties doen, als verhuurders hier in meegaan kan AirBNB de huurprijs sturen. Het zelfde wat Facebook nu gaat doen dus met hun "marktplaats".
AirBNB heeft de markt gecreëerd.
En onder die voorwaarde vind jij een monopolie een gezonde markt?

offtopic:
Het is "prijssuggesties"
Nee, dat zeg ik ook niet. Monopolie is simpelweg het gevolg.
dan heb je ook nog het probleem waarop de die prijzen bazeren.

want een product in de usa market kan duurder zijn dan de EU market.
vanwege dat daar elke staat zijn eigen tax heeft. dus bv in texas betaal je 20% tax terwijl je in new-york maar 5% betaalt.

en als ze het dan op texas baseren betaal je al 15% meer voor dat item dan dat het waard is.

tevens zullen vele ook denken van dat het het ook echt waardt is, terwijl er geen afzet market voor zou zijn.
bv baseball kaartjes van amerikaanse spelers verkopen in india. {zonder PSA rating}
geschatte waarde zou rond de 10$ per kaartje zijn, maar gezien niemand in india dit ervoor wil betalen is de verdienste per kaartje veel lager
waardoor wat iemand wil betalen 10X zoo laag dan de geschatte waarden.
Straks bepaald Facebook ook de huizenprijzen...
Straks bepaald Facebook ook de huizenprijzen...
Je kan het nog veel verder doordrijven. Straks bepaald (adviseert...) facebook of je geschikt bent/past in een wijk op basis van data/algoritmes, inclusief koop- en verkoopsuggesties.
Dat lijkt me eigenlijk een best nuttige toepassing van big data. Let wel dat zoiets best anoniem kan, hoeft niet eens perse een privacy inbreuk te zijn.
Op zich zou het een nuttige toepassing zijn, zolang het niet door een surveillance company als facebook (en ja er zijn meer) wordt opgepikt. Facebook is niet te vertrouwen, dat heeft het zichzelf al zo vaak bewezen.
Gelukkig hebben we nog altijd marktplaats. Maar ik weet nie hoe ze de prijzen van auto's willen bepalen. Elke auto is anders.
Kan je je sprookje staven met waargebeurde scenario's? Of is het noemen van fictieve hellende vlakken gemeengoed geworden in deze tijd? Dan ken ik ook nog wel 1000 scenario's. Marketplace is gewoon het Marktplaats-alternatief van Facebook. Je weet wel, die marktleider op het gebied van tweedehands goederen. Inderdaad, wat wíj hebben laten gebeuren. Echter heb ik nog niet het idee dat Marktplaats er voor gezorgd heeft dat de prijzen van bepaalde producten zijn opgedreven, om maar even in de stijl van je fictieve scenario te blijven. Eerder het omgekeerde.
Ik ken die functie bij Marktplaats niet eens, wordt waarschijnlijk weinig gebruikt.
Volgens mij is Marktplaats veruit de monopolist als het gaat om deze dienstverlening.

Daarnaast is het een prijssuggestie en kun je er gewoon een 0 achter zetten.
Onze grote vrienden van Martktplaats doen het al (een week of 2). En je kan altijd nog zelf je prijs bepalen. Het is maar een advies.
Het is maar een advies.
Facebook slaagt er in het humeur van consumenten te beïnvloeden door de volgorde van de tijdlijn te veranderen. Het lijkt me heel sterk dat het wijzigen van het advies geen invloed heeft op wat consumenten doen.
Is dit niet ongeveer het probleem wat Amazon nu veroorzaakt. Te veel invloed op de markt door oneerlijke praktijken?
Hier al eerder aangegeven:

https://www.thenation.com...nts-to-become-the-market/

Je krijgt straks een wereld opgedeeld in Chinees en Amerikaans gedomineerd online aanbod op allerlei vlak.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 4 oktober 2018 01:38]

Ik vraag me af hoe hard het te manipuleren valt.
met een aantal fake accounts, en een lading bots zou je de geschatte waarde van items zeer snel omlaag kunnen halen, {tenzij facebook er achter komt en deze statistieken verwijdert van de calculatie}

zo kan je voor bv een gtx 1080 8gb de geschatte waarde minder dan 1$ krijgen
Ja en de plaatser is natuurlijk meteen hersenloos en snapt dat 1 dollar een heel reëele prijs zou zijn 8)7

[Reactie gewijzigd door MsG op 3 oktober 2018 12:57]

Zelf nadenken is er vandaag de dag niet meer bij.
Maar in de VS kan je dan wel weer een advocaat inhuren en een class-action lawsuit beginnen tegen Facebook waar je een miljard miljoen dollar schadevergoeding eist.
Je kan het niet voor 1$ krijgen. Maar krijg als prijssuggestie dit te zien. Maar men weet toch ook wel dat het geen reële prijs is.

Als de verkoper er toch mee akkoord gaat. Is hij dommer dan de Ai van Facebook.
weet het, heb zo veel koopjes gehad op marktplaats.
vooral van mensen die niet weten wat het waard is.

en de grap is vele zijn hun tegenbod, {bij zoiets probeer ik altijd ook diezelfde dag nog een deal te sluiten, en zo gelijk het item zeer goedkoop te krijgen, anders is het binnen 1 dag al 3x zo hoog in biedingen}
De adverteerder bepaald nog altijd zelf de prijs, hij krijgt alleen een prijssuggestie te zien.
Wat wil je daarmee zeggen, dat iedereen het advies zal negeren? Dan vraag ik me af waarom Facebook het überhaupt geeft.
Ik denk gewoon dat ze je een hulpmiddel aanreiken waarmee je eenvoudiger je spulletjes op Facebook zou kunnen verkopen. Zelf heb ik ook nog wel eens dat ik iets te koop zet (Marktplaats) maar geen flauw idee heb wat de waarde nou eigenlijk is.
Dus je denkt dat mensen de adviezen wel gaan gebruiken, maar dat ze geen invloed zullen hebben op prijsontwikkeling?
Ben ik nou zo'n optimist of ziet de rest hier de toekomst wel heel erg somber?

Als ik iets via MP of V&A verkoop is het eerste wat ik doe zelf vergelijkbare advertenties opzoeken om te zien wat een redelijke prijs is. Mede op basis van wat ik daar zie bepaal ik de prijs. Andersom - als ik iets koop - doe ik hetzelfde. Ik zoek advertenties en weeg de verschillende aanbiedingen en hun prijs tegen elkaar af; iets wat duurder dan gemiddeld is, maar ook beter dan gemiddeld is dan nog steeds aantrekkelijk.

Als een algoritme dit voor mij doet, prima toch? Ik ben er zelf nog steeds bij en als ik zo dom ben om mijn spullen veel te goedkoop aan te bieden omdat FB het zegt, dan verdien ik toch ook niet beter? Ook hier geldt nog steeds Caveat emptor
Als een algoritme dit voor mij doet, prima toch?
Als dat is wat het algoritme doet dan ben ik het met je eens. Als Google objectief zoekresultaten zou laten zien, dan zou er ook weinig mis zijn. Maar dat doet Google niet. Als Facebook de tijdlijn chronologisch zou ordenen zou daar ook niets over te klagen zijn. Maar facebook gebruikt ons als labratten om onze emoties naar eigen inzicht te kunnen sturen. Dus leg mij eens uit waarom ik Facebook zou moeten vertrouwen als het op prijsbepaling aankomt?
Als je je handelswaar op FB zet, zit je waarschijnlijk in het FB ecosysteem en weet je niet / kan het je niet schelen hoe FB met jou en je data omgaat.

Zelf ben ik er nog maar sporadisch te vinden. Persoonlijk was ik er klaar mee na het nieuws dat de FB app opzettelijk brak gemaakt werd om te zien of gebruikers hem zouden blijven gebruiken. Daarbij inderdaad de schandalen en het ongemak dat ik berichten miste omdat de tijdlijn niet chronologisch is en dat je FB pagina zo ongeveer iedere keer volledig verspringt als je op F5 drukt haalt de lol er wel af.
Persoonlijk was ik er klaar mee na het nieuws dat de FB app opzettelijk brak gemaakt werd om te zien of gebruikers hem zouden blijven gebruiken.
Prachtig: Facebook wil weten hoe afhankelijk wij van Facebook zijn, zodat ze zelf kunnen beslissen of ze nog langer afhankelijk van Google zijn. Gelukkig zijn wij verslaafd aan Facebook, dus worden zij niet gegijzeld door Google.
als je weet welk belang facebook erbij heeft, heb je je antwoord.
Tja op deze wereld is niet iedereen even slim en natuurlijk ook niet even dom. Als we een samenleving willen waar alleen de slimmerikken onder ons een goed leven kunnen leiden, dan zullen uiteindelijk alleen de allerslimste met alle goodies weglopen, want hoe slim je ook bent. er is altijd iemand slimmer en jou dus te slim af..

Nee laten we het voor zoveel mensen begrijpelijk houden, liefst zo eenvoudig mogelijk, kan niemand zich vergissen en zal niemand ergens zomaar intrappen (de uitzonderingen daargelaten)
Dit is een gevaarlijk iets die prijs suggestie...
Om te beginnen als koper betekend dat dat ik eigenlijk altijd de hoofdprijs zal moeten betalen want Facebook zegt dat deze oude fiets $$$ waard is en dus bied iedereen het voor dit bedrag aan.
Ook lijkt het me lastig voor Facebook om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen de kwaliteit van het aangeboden product. Immers een fiets is niet een fiets er zijn veel dingen die van belang zijn of het nu om de versnellingen het merk de kleur of de algehele staat van het onderhoud gaat al die dingen en nog heel veel meer hebben effect op de prijs van het geen verkocht wordt.
Ook is de lol er voor een koper snel van af even snel kijken of iemand iets aanbied dat net even onder de normale prijs ligt is er niet meer bij en dus toevallig iets tegen komen waarvan je niet eens wist dat je het moest hebben tot je het zag op marketplace is er ook niet meer bij.

Als verkoper lijkt het me ook een vervelend iets. Immers ik krijg een prijs suggestie voor een product en ik vind deze te laag, dan kun je er van uitgaan dat je product vrijwel zeker niet zal verkopen want als koper maak je even een zelfde advertentie aan om de prijs suggestie te zien en laat je het product links liggen want de prijs is hoger dan wat Facebook aan zou raden. Of juist de andere kant op je bied iets aan en Facebook vind dat dit 3x meer waard is dan jij dacht. Je bent natuurlijk heel blij en zet het meteen voor dat hogere bedrag te koop, maar omdat dit nu eenmaal dood normaal is bieden mensen minder dan je vraagt... ondank dat je een goede deal aangeboden krijgt voel je je wel haast verplicht om nee te zeggen immers Facebook zegt dat het meer waard is.

Ik denk dat dit niet een lang leven beschoren is omdat het simpel weg in te vele gevallen negatief uit pakt voor alle 3 de partijen Facebook krijgt minder casual shoppers, verkopers vinden het moeilijk om een voor hen goede prijs te krijgen voor hun waar, en kopers zitten vast aan verkopers die denken exact te weten dat alle rode fietsen altijd minimaal 300,- op brengen.
Om te beginnen als koper betekend dat dat ik eigenlijk altijd de hoofdprijs zal moeten betalen want Facebook zegt dat deze oude fiets $$$ waard is en dus bied iedereen het voor dit bedrag aan.
Iedereen biedt het voor dat bedrag aan, het wordt verkocht dus de koper vind het dat bedrag waard. Of het wordt niet verkocht en de prijs zal vanzelf dalen, zie hier, marktwerking. We moeten het niet groter maken dan het is, het is een prijssuggestie.
Ik denk eerder dat we gaan zien dat mensen hun spullen niet tegen een reële marktwaarde willen verkopen "want Facebook zegt dat het meer waard is!". Als kopers net zo hersenloos/ongeïnformeerd mee gaan in prijssuggesties (wat een deel zeker zal doen) komt het er op neer dat Facebook de prijzen van tweedehands goederen gaat bepalen.
Als de kopers die prijs niet willen betalen en de verkoper niks verkoopt door vast te houden aan die suggestie, dan heeft het geen meerwaarde en passen wij ons als gebruikers binnen no time aan: negeren of uitschakelen.

Er zijn op die manier al meer functies binnen allerlei software verdwenen, ook bij FB.
Maar als de producten blijken te verkopen voor die hogere prijs, de kopers dus dat een reële prijs vinden dan is dat toch de marktwaarde? Ik begrijp je sentiment hoor maar het is slechts een suggestie en hiernaast gaat de marktwerking dit (verwacht ik) vanzelf reguleren.
Ben benieuwd wanneer de eerste 'slimme' jongens zullen langskomen die gaan proberen de prijs van producten kunstmatig op te drijven door heel veel advertenties te plaatsen met een product voor een bepaalde prijs...
Mensen, recent mijn Facebook verwijderd. Ik kan het iedereen aanraden.
@danmaarnietsociaal
Geweldig, nu hoeven we nóg minder na te denken.

Blij dat ik mn account heb verwijderd. Laat mij maar leven in de echte wereld.
Het lijkt wel op die show indertijd met Jan Theys - op VTM. De juiste prijs... Raden maar! :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee