Xiaomi geeft toe dat het advertenties in instellingenmenu's van smartphones zet

Smartphonemaker Xiaomi heeft toegegeven dat het advertenties plaatst in het instellingenmenu van telefoons met zijn skin Miui. Advertenties zijn volgens de hardwaremaker een essentieel onderdeel van het verdienmodel.

Advertenties zijn een 'integraal deel van Xiaomi's internetdiensten', aldus de fabrikant in een statement aan The Verge. "Het is een essentieel onderdeel van ons verdienmodel. Tegelijkertijd willen we de gebruikservaring goed houden door opties te bieden om de advertenties uit te schakelen." Xiaomi gaf het statement na een melding op Reddit van een advertentie in het instellingenmenu.

Daarnaast zegt Xiaomi constant aan zijn benadering van advertenties te werken door testen te doen met waar en wanneer ze verschijnen. "Onze filosofie is dat ads niet hinderlijk zouden moeten zijn en dat gebruikers altijd de optie moeten hebben om minder aanbevelingen te krijgen", aldus de fabrikant.

Xiaomi zei bij zijn beursgang eerder dit jaar dat het belooft om zijn smartphones met een maximale winstmarge van 5 procent te verkopen. Dat is veel minder dan veel andere fabrikanten, die een veel groter percentage winstmarge rekenen. Bij Apple ging dat volgens rechtbankdocumenten enkele jaren geleden om marges rond 50 procent.

De Chinese fabrikant verdient geld met internetdiensten, waaronder zijn eigen downloadwinkel, clouddiensten en advertenties. Door geld te verdienen aan diensten wil het prijzen laag houden en zo meer marktaandeel halen. Xiaomi is niet de enige smartphonemaker met advertenties in de eigen software. HTC doet dat ook. De advertenties verschijnen alleen in Miui, zoals Xiaomi die zet op toestellen als de Pocophone F1, en zitten dus niet op Android One-telefoons als de Mi A2 en Mi A2 Lite.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-09-2018 • 14:39

154 Linkedin

Reacties (154)

Wijzig sortering
Deze ontwikkeling verklaard veel mbt de promotie van Miui10 en de verzwegen consequenties.
Kwestie van tijd dat de Xiaomi bootloader definitief op slot gaat (soms is er al 60 dagen wachttijd) en er geen customs rom's meer op geïnstalleerd kunnen worden.
Met de introductie van Miui10 is AntiRollback op een destructieve manier geïmplementeerd op telefoons met en zonder vergrendelde bootloader, de Chinese versie van de Global versie gescheiden en kan er niet meer zomaar vice versa geflasht worden, want als klap op de vuurpijl is nu geautoriseerde toestemming nodig om te mogen flashen met MiFlash om je telefoon te herstellen. Dit onder het mom van een betere en veiliger "user experience"
Maar uiteindelijk ten dienste van het Xiaomi verdienmodel. Lang leve de reclame.
Het gekke is dat ik op de "Pocophone F1" absoluut geen 1 reclame heb gezien, mijn wenkbrouwen fronsden bij het lezen van dit bericht, raar allemaal.

Wat wel jammer vind is dat ik dacht dat het een Android One-telefoon was, dus dat is hij niet, jammer.
De Pocophone draait volgens mij nog op Miui 9 en deze functie is vorige week pas in Weekly Miui 10 build geplaatst. De Pocophone gebruikers zullen het vermoedelijk pas over 2-4 weken merken als de Global rom voor Miui/Poco uitkomt. Mogelijk heeft Xiaomi het tegen die tijd duidelijk onder de aandacht gebracht, zodat je het kunt uitvinken bij de eerste installatie van het OS. Over het algemeen kunnen ze wijzigingen binnen enkele dagen doorvoeren en uitrollen naar de gebruikers die de weekly build wekelijks installeren (voor China is dat elke woensdag, voor de Engelse versie is dat elke donderdag).
Zouden ze expres review-exemplaren hebben verzonden met de oudere versie? Lijkt me eigenlijk wel raar want je wilt een nieuw toestel toch met de laatste software uitrusten?
Het is jammer dat het gebeurd. Ik heb echter geen advertenties gevonden in de Xiaomi.eu rom's die door "fans" van Miui worden aangepast. Dit zou een perfect alternatief kunnen zijn voor de huidige Global rom's waar sinds dit voorjaar de NL taal in zit.

Aan de andere kant, als je advertenties in ieder geval kunt uitschakelen, dan is er niet veel aan de hand. Het is hetzelfde als dat niet iedereen Facebook, Booking.com of Antivirus app meegeleverd wil krijgen op een smartphone. Die apps kun je vaak gewoon verwijderen en hetzelfde geldt dus ook voor de advertentieknop.

Kan iemand bevestigen of deze vraag al naar voren komt bij het opnieuw inrichten van een smartphone of dat je die pas later in de instellingen eruit moet halen? Als het gewoon vooraf wordt gevraagd, dan is het gewoon een kwestie van lezen en niet op alle opties "ja,graag" zeggen.
De vraag is ook of er geen gegevens verzameld worden wanneer je de advertenties niet meer ziet.
De vraag is, hoe zit dat bij Samsung of andere fabrikanten? Het opslaan en verwerken van gegevens is iets dat zo goed als alle smartphone fabrikanten doen en ik verwacht dat Apple dat ook wel doet. Het is vooral interessant om te weten welke informatie dat is en wat ze ermee kunnen doen. Kun je je daarvoor volledig afmelden of wordt er altijd nog iets bewaard. Kan die informatie tegen je worden gebruikt of zie je die informatie via andere apps alsnog terugkomen?

Ik probeer de EULA's alttijd even door te nemen, vooral doordat men vaak achteraf aangeeft iets niet te willen, maar hier vooraf wel toestemming voor geeft. Het is wel sneu dat Xiaomi dit blijkbaar sinds de release van vorige week heeft open gezet in Miui 10. Wellicht is dat de reden dat het niet voorkwam op het toestel van Tweakers die de Pocophone F1 heeft gereviewd (of kwam daar wel reclame in voor?)
Dat doet Apple dus op een vrij unieke manier:
https://www.apple.com/pri...tial_Privacy_Overview.pdf
Ik weet niet precies hoeveel differential privacy gebruikt wordt in de industrie, eerste wat ik er over vond was dit:
https://dl.acm.org/citation.cfm?id=2097284

Zeker als je kijkt dat Google z'n 40x per uur je locatie gegevens doodleuk verzamelt, lijkt het me een goed iets dat dit meer gebruikt zou worden.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 19 september 2018 18:06]

Denk je echt dat Apple advertenties in iOS laat komen? 😃
Reclames? Nee, ik denk het niet, maar het verzamelen van gegevens? Ja dat wel. Dit kun je uitschakelen in de instellingen en uitvinken bij een nieuwe installatie / upgrade en ik hoop dat er daarna geen gegevens worden geüpload naar Apple, echter is dat niet iets wat ik zelf kan checken. Ik denk dat een journalist of onderzoeker dit kan verifiëren bij diverse (grote) smartphone merken.

Wat Apple wel doet is veel eigen apps meeleveren die niet veel toevoegde waarde hebben (ik zie dat als bloatware). Gelukkig kun je deze apps netjes verwijderen.
Bloatware is nogal wat anders dan ‘suggesties’ tonen in je instellingenmenu.

Laten we wel even bij het onderwerp blijven.
Die notificaties, komen gewoon door samsung push. Als je dat verwijderd krijg je ook geen push notificaties. Eigenlijk zo te fixen met een simpele google search: https://www.lifewire.com/samsung-push-service-4165507 maar je hebt helemaal gelijk !
Wat verwacht je dat Apple van data opslaat? Apple slaat data over je toestel op maar dat heeft dan alles met de werking van het toestel te maken. Apple slaat geen data op die interessant kunnen zijn voor andere doeleinden zoals advertenties.
@jabwd heeft hiervoor een goed antwoord gegeven. Aangezien je bij een nieuwe iPhone enkele opties uit moet vinken, doordat anders statistieken, verbeteringen en andere zaken worden gedeeld. Zal dus niet echt alles lokaal worden opgeslagen. Als je de vinkjes standaard aan laat staan, dan worden bugs, statistieken en andere zaken dus automatisch doorgestuurd naar Apple.

Ik hoop dat er verder geen andere informatie alsnog naar de servers van Apple wordt doorgestuurd, maar ik denk dat enkele journalisten dit kunnen onderzoeken door het dataverkeer te volgen met externe tools.
Als verdienmodel snap ik het wel maar dan moeten ze het ook wel zo verkopen. Duidelijk op de verpakking "met advertenties". Ik wist niet echt dat telefoons zoals een HTC met reclame komen. Is echt het eerste wat ik er van hoor. Ik denk dat de meeste consumenten het niet weten. Als ik een telefoon koop dan heb ik een bedrag betaald en is volgens mij de rekening vereffend en ben ik de fabrikant niets meer verschuldigd. Ik snap als ze die telefoons zo goedkoop willen maken dat ze dan zo'n advertentiemodel opzetten maar dat moeten ze dan wel vooraf vertellen ant ik denk dat de meeste consumenten denken dat zo'n telefoon zo goedkoop is omdat die uit China komt.

Wat me wel dan zorgen baart is dat je vandaag niet zo maar een adventie kanaal kan opzetten. Je hebt daar data voor nodig anders is het voor de adverteerders niet interessant. Dus er klopt iets niet aan het hele verhaal. Xiaomi moet daarvoor hetzelfde doen als Google en dat is zoveel mogelijk data vergaren. Dat hoor ik dus niet in de uitleg van Xiaomi. Ik kan me ook niet voorstellen dat veel mensen de optie laten aanstaan dus qua verdienmodel vind ik het nogal zwak of ze gebruiken de data op andere kanalen zoals Google doet.
Op de verpakking zetten gaat te ver, maar ik vind wel dat alle fabrikanten die dergelijke software op hun smartphone zetten, het duidelijk moeten maken bij het instellen van de telefoon. Dus dat je naast het opgeven van je Google account, aanmelding voor diagnostische gegevens, verzameling van GPS informatie er dus ook een vinkje bij krijgt voor het ontvangen van reclame.

Xiaomi heeft echter een zeer groot netwerk van adverteerders in hun netwerk zitten. Dus met een database van investeerders hoeven ze geen moeite te doen. Sinds de eerste Miui versies is daar al aan opgebouwd.
De advertenties zijn gratis uit te zetten. Dus een melding is onzin.
Als je dat soort onzin op de doos gaat zetten kan je beter beginnen over bloatware die helemaal niet uit te zetten of te verwijderen is!
Ik ben een trouwe Xiaomi gebruiker, sinds Mi 2 (2011?) . En ik moet zeggen dat ik zelden of nooit een advertentie heb gezien... Ik weet wel dat ze met third party cleaners werken, en het kan zijn dat daar een advertentie is opduikt, maar die heb ik nog niet kunnen vinden...

Betreft die .eu roms... Met alle respect, al een paar keer gebruikt maar ze werken niet zo vlot als de originale stable rom.

Mocht je een tip willen: als je een Xiaomi telefoon koopt, zie dat je die bij eerste gebruik van top tot teen personaliseert naar uw goesting, en je zal van niets meer last hebben.
Die third party cleaner was een van de speerpunten van Xiaomi bij Miui v4 (ook bij de Mi2). Die ingebouwde anti-virus scanner en geheugen cleaner was in die tijd volgens mij van Kingsoft. De oprichter van Xiaomi was rond die tijd ook CEO van Kingsoft (WPS office). Niet veel later kreeg Tencent (QQ en WeChat) een groot aandeel in Kingsoft. Mede daardoor kreeg je bij de Mi2 een volledig gratis versie van Kingsoft Office. Door deze connecties was het niet vreemd dat Miui een ingebouwde anti-virusscanner, cleaner en officepakket ingebouwd had. Doordat het geen aparte apps waren, zorgde het nauwelijks voor vertragingen in Miui.
Momenteel worden de anti-virus definities gebruikt van AVL, Tencent of Avast.

Nog een weetje wat betreft reclame.
In het privacy document staat dat zij vooraf toestemming moet geven voor reclames op andere locaties, dan de websites.
Zie: www.miui.com/res/doc/privacy/nl.html
Reclame: We werken samen met onze derde-partij dienstverleners, óf om reclame op onze website weer te geven, óf om onze advertenties op andere sites te beheren. Onze derde-partij dienstverleners kunnen technologieën als cookies gebruiken om informatie te verzamelen over uw activiteiten op deze site en op andere sites om u reclame te bieden op basis van uw browsing-activiteiten en uw interesses. We zullen u van te voren om expliciete toestemming vragen en u duidelijk vragen om deze toestemming te bevestigen voordat we u deze advertentiedienst aanbieden. Als u niet wenst dat deze informatie wordt gebruikt met het doel om u op interesse gebaseerde reclame te bieden, dan kunt u dit afmelden door hier te klikken: http://preferences-mgr.truste.com.
Hier is dus of niet aan voldaan door Xiaomi sinds de release van afgelopen donderdag of die optie is automatisch goedgekeurd door de gebruiker. Bij het updaten van Miui heb ik echter nooit de vraag gekregen of ik extra goedkeuring wil geven voor bepaalde zaken. Dit heb ik wel vaker gezien bij bijvoorbeeld Windows en bij upgrades van iOS versies.
Als je eerste maal uw filemanager e.d. opent, vraagt xiaomi duidelijk dat als je akkoord gaat met het gebruik van de bv. filemanager dat ze uw gegevens zullen verzamelen en gebruiken.

Het is volledig aan je zelf of je ermee akkoord gaat of niet. Tevens is er nog een optie om uw gegevens niet meer door te sturen naar xiaomi. Daarom zoals ik het eerder al zei: configureer je toestel van top tot teen. Soms vind je settings waarvan je nooit hebt gehoord. Ze kunnem soms diep zitten...

Ik ben al enorm content dat hun bloatware tot een minimum gebracht is. Sterker nog, ik zie enkel maar xiaomi toepassing als bloatware. Voor de rest kan ik niets meer terug vinden.

Voor die prijs, met een (in mijn ogen) een fantastisch software, die continue up ge date wordt... Dan mogen ze gerust mijn gegevens hebben.

Ik denk dar IE/Edge en Chrome veel meer van je weten dan dat je ze toelaat. Dat is ook maar een gedacht eh ;-)

[Reactie gewijzigd door PhanToM__ op 19 september 2018 21:54]

Enerzijds zal ik me er niet aan storen, maar waarom bieden ze dan niet de mogelijkheid om voor een paar euro de advertenties uit te schakelen? Doe er een mooie service bij waarbij advertenties uitschakelen 1 van de features is en ik zou het mogelijk nog nemen ook. Zeker als ze zich dan bv ook inzetten voor (nog?) betere bescherming van privacy of weet ik wat. Ik denk best dat er een markt is voor goedkope toestellen en zou een Xiaomi overwegen, mits ik wel de keuze behoud om gewoon advertentie-vrij te werken. Nou zal ik waarschijnlijk toch niet veel advertenties zien en ik vind dit nog best meevallen, maar als je het doet om toestellen goedkoop te houden, waarom biedt je dan niet de mogelijkheid om dit als minpunt weg te nemen bij de consument? Al moet het ook weer niet zo zijn dat het dan zonder dat bedrag geen werkbaar toestel is, maar vooralsnog lijkt dit mee te vallen.

Ben wel blij dat ze er open over zijn en kan de gedachtegang ook best begrijpen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 september 2018 15:56]

Je zou ze naast elkaar in de winkel moeten hebben. "Xiaomi Mi 8 Ad Free €579,-" en "Xiaomi Mi 8 Ad Supported €499,-" maar dat willen ze niet, want als ze eerlijk moeten zijn en het volledige bedrag dat ze aan ads mislopen bij de verkoopprijs moeten optellen, dan zien consumenten zwart op wit hoe belachelijk veel er aan hun gegevens verdiend wordt. Dan kunnen ze opeens wel na gaan denken en toch de ad free versie kiezen. Ondanks dat er legio mensen zijn die hun gegevens graag afstaan voor een tientje korting.

Het verrotte is verder dat ad free regelmatig niet 100% ad free blijkt omdat er dan later toch blijkt dat er gegevens verzameld worden die op de grote hoop terecht komen (en dus verkocht worden). En dan komt er een slap berichtje over "een foutje bij statistische gegevens" en 'de stagiaire is aangesproken op de fout" en ondertussen weet je nog steeds niet hoeveel gegevens van je ongezien weggesluisd worden.
Lijkt me niet dat ze in het hypothetische geval een eenmalig vast bedrag vragen maar gewoon een maandbedrag?
Waarom zou je bij moeten lappen om een telefoon waar je al voor betaald hebt, reclamevrij te maken? Tenzij er van tevoren duidelijk wordt gecommuniceerd dat dat het geval is, zoals Amazon een jaar of wat terug met een paar toestellen deed, vind ik het nogal shady.

En die eerlijkheid en openheid is niet oprecht. Ze zijn "betrapt" en komen nu met een verhaaltje, dat is m.i. een beetje mosterd na de maaltijd.
Ze zijn niet echt betrapt denk ik, maar eerder dat er nu een verklaring is gekomen na vragen. Op het toevoegen van reclames wordt je niet betrapt, dat zie je vrij snel. Doorsluizen van gegevens zou wel bv betrapt zijn. Maar hoe dan ook, ze geven aan dat ze het toestel zo goedkoop mogelijk willen aanbieden. Maar als je dus een extra dienst toevoegt (of je geeft de mogelijkheid het toestel duurder te maken zonder deze toevoegingen) dan lijkt het me toch gewoon prima? En inderdaad, maak het duidelijk in de advertenties.

Al met al vind ik het een originele manier om een bepaald probleem op te lossen en niet iedereen zal hier een probleem mee hebben.
Betrapt is misschien niet helemaal het juiste woord. Als je als producent op deze manier een bijverdienste creëert of toestel subsidiëert, prima, maar wees er van te voren duidelijk over, en niet als er op Reddit etc een hoop tamtam door gebruikers wordt gemaakt.
2 reacties boven je. Je kan ze GRATIS uitzetten. Niks aan de hand dus.
Tja van beide kanten kan je goede argumenten geven. Xiaomi maakt goeie toestellen voor een erg scherpe prijs. Maar ook Xiaomi moet geld verdienen om in leven te blijven en om te kunnen groeien/de concurrentie bij te blijven. Als je geen ads wil dan koop je een andere telefoon of gooi je er een costum rom op.

Aan de andere kant kan je het een schande vinden dat je privacy wordt aangetast.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 19 september 2018 15:09]

Aan de andere kant kan je het een schande vinden dat je privacy wordt aangetast.
Tussen een advertentie tonen en je privacy aantasten zit nog wel een wereld van verschil...

Zelf toch al een aantal jaren Xiaomi telefoons, maar buiten een aantal apps die ze zelf aanbevelen/voorgeinstalleerd staan nog geen problemen ondervonden van advertenties.
Wil je je schermhelderheid aanpassen, moet je eerst verplicht 5 sec wachten tot de jumbo reclame voorbij is.

En dit dan nog ‘snappen’ ook. 😃
Ik weet niet waar je het over hebt. Een notificatie van een app die ik niet gebruik (en die ik vervolgens gewoon kan verwijderen) is het meest opdringende dat ik al gezien heb.
Aan de andere kant kan je het een schande vinden dat je privacy wordt aangetast.
Dit heeft niets, maar dan ook totaal niets met je privacy te maken op een Android telefoon met Google apps er op. Geloof mij: Google heeft alle informatie van jou telefoon en je profiel al ter beschikking. Xiaomi maakt ook gewoon gebruik van de Google ad services.

Het feit dat de ads te zien zijn in een instellingen menu maakt het niet anders dan in een app.

En wat dat betreft: Sony telefoons en Samsung telefoons laten geen ads zien in je systeem menu maar gooien je wel dood met push berichten in hun standaard roms. Dat is minimaal net zo hinderlijk (wordt je in de nacht weer wakker door een advertentie...).

Maar goed: ik heb nog nooit een advertentie gezien in de originele MIUI rom. Het zal wat nieuws zijn. En ik draai nu weer een custom MIUI waar de Chinese bloatware uit is gesleuteld, misschien dat ze daarop hoe dan ook niet te zien zijn.

Nogmaals: als je privacy ook maar enigzins een issue vind dan heb je geen Android telefoon met Google Apps er op. Dan heb je er of eentje met Android/MicroG (werkt voor geen meter), of je hebt een telefoon met een ander OS waarbij een ander bedrijf je priveleven mag monitoren (ook al zeggen ze van niet).
Lees mijn zin goed over, ik zeg ''je kan''. Ik vind het zelf ook een onzinstatement ;)

En hoewel ik het verder ook volledig eens ben met je argumenten moet je ook niet vergeten dat veel mensen niet eens weten wat Google wel niet van je weet. Veel mensen zouden dit bijvoorbeeld ''een schande'' vinden terwijl ze wel Android gebruiken.
FYI MicroG werkt prima op een Xiaomi Mi5 met de weekly updates van Lineage, gaat al meer dan een jaar goed op mijn daily, neem aan dat dat voor andere toestellen die Lineage aankunnnen ook geldt.
Hoezo wordt je privacy geschendt? Wordt dat ook als je reclame luistert op de radio?
Wat een bullshit reacties!
De advertenties zijn gewoon uit te schakelen, wat is het probleem?

Het is toch logisch dat een bedrijf als Xiaomi een andere manier zoekt om wat te verdienen?
Waar kan je die uitschakelen?
Thx man.
Alles kunnen afzetten dankzij uw link!
Logisch? Je betaalt toch voor het toestel? Zou je dit ook zeggen als Samsung dit zou doen? Of Windows? Of je TV (wat al gebeurd).
Ze pakken ~0% marge, daarom zijn ze zo goedkoop. Het is een keuze van de consument. Als samsung dit zou doen dan is dat dubbel op, marge op de telefoon en ook nog lastig vallen met ads, dan je de koekoek dan koop ik wel een goedkopere
Ehm, w10 heeft gewoon reclame in start menu. En sponsored voorgeinstalleerde apps.

Wat betreft Xiaomi en ads, op mijn mi3 met miui9 global beta kan je reclame gewoon uitzetten.
Zit net als bij w10 verborgen in settings menu maar ze bieden je die optie tenminste aan.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 19 september 2018 17:20]

Je betaald inderdaad voor het toestel maar op dat toestel zit MIUI (schil van Xiaomi)
De winstmarge van Xiaomi is vele malen lager dan bij andere fabrikanten dus ze moeten op andere vlakken iets meer verdienen.
Online diensten zullen nog te weinig opleveren vandaar de Ads.

Ik doel met mijn reactie ook meer op de mensen die zeggen: Ik wou een Xiaomi telefoon halen maar laat maar dat doe ik niet meer want dan heb ik last van Ads.

De Ads zijn makkelijk uit te schakelen dus geniet je alsnog van een goedkope telefoon (zonder ads)
Je koopt een goedkope telefoon en betaald met je privacy. Grappig dat mensen los gaan op de prijs van een iPhone, maar geen probleem hebben met trackers, spyware en reclame op hun telefoon.

Ik begrijp dat je de ads kan uitschakelen of blokkeren (wat alsnog geen garantie geeft), maar het is toch belachelijk dat je voor iets betaald en dan alsnog wordt genaaid? Waarom zou je niet 100 of 200 euro meer betalen? Een telefoon is je meest privé bezitting die letterlijk alles van je weet.
hmmm ok dat is wel balen zit net te twijfelen om een Mi Mix 2S te kopen maar dit is wel weer een flink minpuntje

ben ook al zo tijd uit de custom rom scene dat ik geen idee heb of dit een beetje makkelijk te veranderen is bij zoiets als de Mi Mix 2S?

[Reactie gewijzigd door copywizard op 19 september 2018 14:44]

Ik heb geen enkel probleem gehad met mijn Mi Max, of andere telefoons.

Via het forum van XDA is er altijd wel een step-by-step te vinden om er een schone rom op te zetten waarna je daarna je eigen, non Miui homescreen app erop kunt zetten.

Je hoeft een fabrikant die meer winst wil maken niet af te branden (al is 50% wel heel erg veel).
Linksom of rechtsom zijn er legio mogelijkheden om een schone rom op iedere telefoon te kunnen zetten.
nou afbranden doe ik ze zeker niet maar balen is het wel? dan toch inderdaad maar eens gaan zoeken naar custom roms? en inderdaad wat niet is kan nog komen natuurlijk zoals te lezen is dit ook een soort test naar het lijkt? dus wie weet zien ze nog geheel af van deze manier van geld verdienen?
Via het forum van XDA is er altijd wel een step-by-step te vinden om er een schone rom op te zetten waarna je daarna je eigen, non Miui homescreen app erop kunt zetten.
Dat ligt erg aan het type SoC en de populariteit van de telefoon. Met een Snapdragon en een populair toestel zit je vaak goed. Met een SoC van een andere fabrikant dan Qualcomm kan de ondersteuning nog wel eens vies tegenvallen (andere voorbeelden: MediaTek, Kirin...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 september 2018 15:19]

Ik heb de mi mix 2 en ik heb geen ads, dus het zal me verbazen als het er wel is op de 2s.
Ik neem aan dat dit soort dingen in de launcher/skin zitten, dus softwarematig via updates altijd gepushed kunnen worden.
Er zitten ads in de muziekspeler bijvoorbeeld, maar je kunt het eenvoudig uitschakelen.
Ik heb een Mi MIX 2S van Belsimpel met global ROM, sinds MIUI 9.6.4 ondersteunt Nl ook. Op 19 sep.
melding voor MIUI 10.0.2.0 gekregen en liet installeren, het is een versie voordat Android 9 met MIUI 11
wordt geïnstalleerd, denk ik. Ik heb geen adv. gezien en nadat niuwe versie geinstalleerd is er
ook niets van veranderd. Op XDA-forum was eerder een tip dat ongewenste apps op Xiaomi toestelen
uitschakelen gaat beter met tool "Activity Launcher" dan Titanium Backup. Ik ken Tiatanium niet maar
Activity Launcher doet goed,bijna alle gooel en Xiaomi apps uitgeschakeld, er zitten meer dan 220 apps
op ! Tijden apps uitschakelen kwam ik "Analytics" app van Xiaomi ook tegen. Of dat bekende
"AnalyticsCore-app"is of een nieuwe vorm daarvan weet niet maar gelijk megenomen.
( http://blog.thijsbroenink...s-app-reverse-engineered/ )
Het is niet zinnig ene verglijken met andere maar wel opvallend was dat mijn android one ( Nokia 6)
wilde niet updaten nadat ik een paar googel apps uitgezet had. Zo erg dat herstel ook niet geholpen
totdat door Nokia laten herinstalleren. Maar Xiaomi blijft wel update ontvangen, zelfs dringend vraagt
voor installatie !
Heb je AndroidOne al geprobeerd? Heeft Xiaomi ook modellen van met prima hardware. Ik ben er erg over te spreken, heb geen custom rom nodig zo..
Als ze morgen een mi mix 2s uitbrengen met Android One op, koop ik em meteen. Nee, de One modellen zijn niet top of the line, anders waren zulke phones voor mij een no brainer. Nokia is zowat het enige merk dat ook zijn high end modellen voorziet van Android One, maar de laatste is ook al van even geleden en de 9 (of 8.1) zou zijn uitgesteld. Enorme zonde vind ik dat.

ZTE Axon 9 pro is de enige (voor zover ik weet) high end Android One phone (met SD845) die er binnenkort aankomt.. Dat is belabberd weinig keuze spijtig genoeg.
de step-by-steps hier op het forum zijn prima ;) en de support van een medetweaker is ook ideaal.

Enige wat lang duurt is het unlock process vanuit Xiaomi 360 uur wachten om je device te unlocken.
Dus koop je Mi MIx 2s of Pocophone en ga aan de slag. Want qua device zijn het prima devices.

Ik koop alleen maar Xiaomi maar hoef maar 1-2 weekjes te wachten en er is al een ROM beschikbaar. nU DRAAI IK ZELFS PIXEL EXPERIENCE ROM MET ANDROID 9.0 prima rom voorop de RMN5GLOBAL.
Ik ben nog geen ad tegengekomen op mijn Mi8 SE. Op Miui9 en 10 niet.
Ik heb zelf ook de Mi Mix 2S en nog geen ads tegen gekomen, gisteren overigens MIUI 10 binnengehad.
Tja, elke keer wordt er bij Xiaomi telefoons gezegd dat ze zo 'goedkoop' zijn en zoveel waar voor hun geld leveren... blijkbaar is dit de truc of manier waarop dat nog mogelijk is?

Niet dat ik niet pissig zou zijn als ik geld uitgeef aan een telefoon en alsnog "dood gegooid" zou worden met advertenties, maar blijkbaar kan alleen maar goedkoop ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 19 september 2018 15:20]

Zolang ze er open over zijn vind ik het geen probleem. Ik heb graag keuze: een duurdere telefoon zonder ads of goedkoper mét. Waarom niet?

Amazon heeft jarenlang korting gegeven op Kindle als je advertenties erop liet zetten. Prima, ik pak die €25 korting wel.

Daarnaast biedt Xiaomi ook Android ONE versies van zijn toestellen aan. Dit zijn dezelfde toestellen met een stock Android versie (zonder ads dus). Maar wel goedkoop nog steeds. Denk aan de Mi a2 (lite).

Met hun ondersteuning voor unlocken, custom roms en goedkope hardware maken ze mij in ieder geval blij. Jammer dat de ads zo sneaky ineens erin komen, in plaats van gewoon ervoor uitkomen, dat wel.
Ik heb graag keuze: een duurdere telefoon zonder ads of goedkoper mét. Waarom niet?
Deze keuze moet niet bij de consument liggen. Die snapt (no offence) vaak de implicaties niet. Er open over zijn zal toch alleen gebeuren in het voordeel voor de fabrikant. Kan mij niet voorstellen dat ze er open over gaan zijn wat ze allemaal precies gaan tracken van gebruikers, dat is geen goede promotie. Dus het zal vast weggemoffeld worden in kleine lettertjes, waardoor het dus niet _duidelijk_ bij de consument terecht komt.

Maargoed, dit is wat speculatief.

Het geeft verder ook alleen maar een extra reden om al dure telefoons duurder te maken onder het mom van privacy (wat nu een standaard is) en een model uit te brengen wat daar net tussen zit. Nee, dankjewel.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 19 september 2018 15:05]

Dus... je vertrouwt de fabrikanten op hun blauwe ogen dat ze je nú niet tracken, maar als ze een optie gaan bieden of je al dan niet advertenties in je toestel wil in ruil voor korting, dan ga je er vanuit dat ze je wél gaan belazeren?
Ik geef alleen aan dat ik twijfel of de gemiddelde consument zal begrijpen wat er bijgehouden wordt inclusief de implicaties. En of de fabrikant dat dan netjes uitlegt. Zoals gezegd, is dit allemaal wat speculatief.

Ik vertrouw er inderdaad op dat Apple (in mijn geval) het minimale van mij bijhoudt om de service te leveren die ik van ze wil hebben. Hier geven ze zelf opties voor om aan/uit te zetten, dus ik vertrouw er dan inderdaad maar op dat ze een minimaal profiel van mij hebben.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 19 september 2018 15:46]

Advertenties laten zien en informatie verzamelen om advertenties te personaliseren is heel wat anders. Als Xiaomi alleen maar ongerichte advertenties op hun telefoons laat zien en daarbij duidelijk aangeeft dat ze advertenties laten zien dan zie ik hier geen problemen in, en is het zoals @ApexAlpha zegt fijn dat er keuze is voor de consument: betalen voor de hardware met geld, of betalen voor de hardware door het zien van reclames.
Natuurlijk moet die keuze wel bij de consument liggen, wat wil jij? Dat de telefoonmakers maar beslissen wat jij wilt? Wanneer hier open over wordt gedaan is het geen enkel probleem.

Ads zijn uberhaupt voor sommigen geen probleem, ze kijken er niet naar, klikken er niet op, het is simpelweg een stukje pixels waar je langs scrolled; iets wat velen prima vinden zolang ze goedkoper uit zijn. Wat is er overigens niet te snappen aan de implicaties van het hebben van een goedkopere telefoon die advertenties toont?

Een telefoon die geen ads toont is overigens niet perse beter voor privacy, gezien mensen talloze apps installeren die informatie doorspelen. Daar heb je geen ads voor nodig.
Tuurlijk, het gepeupel is weer eens te dom om voor zichzelf te beslissen, dit maal over wat voor telefoon ze graag willen kopen. En natuurlijk is de oplossing de keuze weghalen en bedrijven allerlei restricties op te leggen. Iedereen die wel graag een telefoon koopt die niet door de debielentest heen komt heeft maar gewoon pech want de rest van de bevolking kan dat soort keuzevrijheid natuurlijk helemaal niet aan. De gevolgen voor de samenleving zouden natuurlijk ook niet te overzien zijn van zoiets; een bevolking die zomaar z'n eigen mobieltje uitkiest.

- verzonden van m'n Xiaomi Mi Mix 2 waarvan ik de ads zelf eventjes heb uitgezet (handig, die keuze)

[Reactie gewijzigd door i7x op 19 september 2018 16:56]

Ik vind het toch kort door de bocht hoor. "Zolang ze er open over zijn" terwijl de titel dus het tegendeel suggereert "Xiaomi geeft toe ". Als het er open over zou zijn zou het op de verpakking vermeld staan.
mijn Mi a2 lite van 180 euro 64gb doet het prima zonder ads hoor.

Blijft goedkoop, en de bouwkwaliteit is goed, Android One heeft dus niet die ads. En doodgegooid zal ook wel mee vallen lijkt me.
Ik ben zelf iemand die de eerdere modellen heeft gehad en om eerlijk te zijn, ja ze zijn goed, maar niet bijzonder goed. Je merkt dit bijvoorbeeld in de kwaliteit van het frame en scherm zelf. De oudere versies waren met name toch wel heel kras gevoelig. Vervolgens de software is "ok". Maar wederom niet geweldig.

Wat mij net name het meeste stoorde en ook reden waarom ik alles van Xiaomi aan de kant heb geschoven, is meer en meer ads in hun systeem. Of het nou om hun eigen producten ging (speciale links naar hun shop) of ads van third party, het werd gewoon storend. Vooral op de Xiaomi Box die echt niet goedkoper is dan een andere box.

Xiaomi kan dan wel stellen dat dit hun verdien model is, maar als consument hoeft dit van mij toch niet zo nodig. Ze zijn ook echt niet meer zo goedkoop als ze waren wanneer je modellen met Samsung of Huawei vergelijkt.
Tja, elke keer wordt er bij Xiaomi telefoons gezegd dat ze zo 'goedkoop' zijn en zoveel waar voor hun geld leveren... blijkbaar is dit de truc of manier waarop dat nog mogelijk is?
Ik heb hier een Xiaomi Mi 4c van bijna drie jaar oud. CyanogenMod en later Lineage OS opgezet. Gebruik hem nog steeds dagelijks. Kostte toen 200 EUR.
maar blijkbaar kan alleen maar goedkoop ook weer niet.
Het kan wel als je een tweaker bent. ;)
Ik ben nog geen ad tegengekomen op mijn Mi8 SE. Op Miui9 en 10 niet. En blijkbaar kan het uitgezet worden.
Interessant. Ik ben benieuwd waar dit naar toe leidt. Ik denk dat we over 5 jaar telefoons hebben van €200 waarvan je je leven bloot legt (locatie en adds etc.) en telefoons die gericht zijn op privacy etc. Voor €1500,-.

Wat is je meer waard is dat de vraag?
Het blijft Android, dus mensen die er iets meer kennis van hebben dan gemiddeld zullen met methodes komen om de verzameling van gegevens te voorkomen en dus het beste te hebben voor weinig :)
Daarnaast zullen er ook altijd manieren blijven om dure telefoons ergens te jatten of helen en zo de beste telefoons te hebben voor weinig geld...
Op zowel mijn vorige toestel, redmi note 3 als huidige redmi note 5, nog nooit een advertentie gezien. Ik vraag me af of dit met de verschillende roms te maken heeft.
Idem hier maar het schijnt met regio's te maken te hebben dus meer gericht op India en China dan Europa. Als je van regio wisselt krijg je ook automatisch bepaalde apps gepushed.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee