Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8,5

- Reviews

Bekijk alle reviews

Apple iPhone 7 32GB Zwart Review

+3
Kiswum 30 december 2016, laatste update op 7 januari 2017, 6.827 views

Apple iPhone 7 32GB Zwart

Het was de eerste keer dat ik een iPhone langer dan 10 minuten in mijn handen heb gehad en na 2 maanden testen is dit mijn review. Ik had meer verwacht van iOS en de camera. Ik prijs de waterdichtheid, luxe uitstraling en de zeer snelle hardware.

Pluspunten

  • Stof- en waterdicht
  • Gegarandeerd jarenlang software updates
  • Prima accu
  • Optische beeldstabilisatie van de camera (OIS)
  • De telefoon straalt klasse en luxe uit (matzwarte uitvoering)
  • Force Touch is een leuke gimmick
  • Zeer krachtige hardware
  • Stereo speakers

Minpunten

  • De camera stelt teleur in vergelijking met de voorganger en telefoons die de helft minder kosten
  • Telefoon had kleiner kunnen zijn. Met 4,7" is het ongeveer net zo groot als een 5" telefoon
  • Gladde achterkant
  • Hoge aanschafprijs
  • De software is niet altijd intuïtief
  • De camera steekt uit
  • Geen notificatie LED
  • Er worden veel (onnodige) apps meegeleverd en deze nemen veel ruimte in beslag (categorie bloatware)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 4
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 2
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Logo-iPhone7.jpg


Updates van de review
31-12-'16Force Touch tips en de mogelijkheid om snel te scrollen toegevoegd aan de review. Bedankt voor de tips wardjj en bibi2205!
30-12-'161e versie van de review online gezet.

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.pngFirmware versie: iOS 10.1.1 (14B100)

Globale verkoopprijs bij publicatie: ¤735,-

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Apple heeft geen introductie nodig. Ze zijn een van de grootste technologie bedrijven ter wereld en een van de best verkopende smartphone fabrikanten. Bijna tien jaar geleden zorgde Apple voor een revolutie met haar eerste telefoon. iPhone was revolutionair vanwege het grote aanraakgevoelig scherm en tevens controversieel doordat er geen fysiek T9/Qwerty toetsenbord aanwezig was. Dankzij Apple kreeg de term smartphone een nieuwe lading. Vanwege het touchscreen, hoge internet snelheden en het toevoegen van de Appstore, zorgden ervoor dat de term Smartphone mainstream werd.

Niet lang na die introductie van de iPhone stonden telefoon fabrikanten klaar om de eerste replica's te verkopen. Een van die merken is het inmiddels bekende Chinese merk: Meizu. Enkele weken na de introductie van de iPhone, presenteerde Meizu in 2007 de M8 met Meizu OS (een Windows CE variant). Uiteindelijk is die telefoon 1,5 jaar later pas uitgebracht. In die periode was Apple al bezig om diverse fabrikanten op de vingers te tikken vanwege de inbreuk op intellectueel eigendom. Voor Meizu betekende dat een productiestop en een verkoopverbod van de M8. Wellicht is dat ook de reden geweest dat Meizu een gat van 1,5 jaar tussen de aankondiging en release had zitten.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095009.jpg


Zoals gezegd is Apple bijna 10 jaar actief op de smartphone markt. Ze zijn niet altijd de eerste met de nieuwste snufjes, maar weten de aandacht wel vaak naar zich toe te trekken bij nieuwe features. Bij de iPhone 7 serie zitten de vernieuwingen in de waterdichtheid, toevoeging van stereo speakers en het weglaten van de 3,5mm jack. Hetgeen wat het meest in het oog springt (of eigenlijk ontbreekt), is de hoofdtelefoon aansluiting. Gelukkig levert Apple een gratis lightning -> 3,5mm aansluiting mee in de doos. Hierdoor kun je gewoon je traditionele hoofdtelefoon blijven gebruiken.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/De_keuze.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Jarenlang koop ik steevast de snelste smartphones in een zo klein mogelijke behuizing. Het is de laatste jaren lastiger geworden om nog parels in die categorie te vinden. De meeste merken gaan voor groot-groter-grootst, maar bij Sony kon ik steeds vertrouwen op de Xperia Compact reeks. Met de komst van de X Compact hebben ze de Compact reeks gedegradeerd van een high-end naar mid-range smartphone. In de wereld van Android telefoons, betekend het vaak dat de software ondersteuning en features van een lager niveau zal zijn dan bij de high-end reeks.
Bij het verstrijken van mijn 2-jarig telefoon abonnement, trakteer mezelf altijd op een nieuw abonnement inclusief een nieuwe smartphone. Mijn contract verloopt bijna en het is tijd geworden voor een waardige opvolger van mijn Sony Xperia Z3 compact. De opvolger moet zo klein mogelijk zijn (4,5 - 4,9" met dunne randen) en high-end specificaties hebben. Helaas zijn er dit jaar nagenoeg geen telefoons uitgekomen die aan mijn wensen voldoen. Het leest vreemd uit mijn hand, maar ik ben blij dat Apple mensen (zoals ik) kan bedienen met deze wensen. Met de komst van de iPhone SE en iPhone 7 bedienen zij dit jaar de markt voor mensen die telefoons gewoon met 1 hand willen bedienen.

Om gebruik te kunnen maken van (nagenoeg) alle nieuwste snufjes, heb ik gekozen voor de iPhone 7.

Wat is goedkoper, een los toestel of een toestel met een abonnement?

• 2-jarig T-Mobile Stel Samen & Stel Bij abonnement
• 3GB data met 4G+ internet en 100 MB in de EU
• Onbeperkt SMS + 120 belminuten NL + EU
• Losse aanschafprijs van ¤160,- (inclusief verzendkosten en thuiskopieheffing)
• 24 * ¤36,50 voor de abonnementskosten

De totale kosten voor dit abonnement + telefoon zal na 24 maanden uitkomen op ¤1036,00,- (excl. jaarlijkse inflatie correctie).

(Met deze deal kan worden gekozen voor een extra maandelijkse korting van ¤2,50 via het gratis Samen pakket. Deze prijzen/kortingen zijn niet verwerkt in de totale kosten van de telefoon. De kosten zouden daarmee ¤60,- lager zijn.)

Het laagste maandbedrag voor een dergelijk sim-only abonnement kwam begin november 2016 uit op minimaal ¤20,-. Als dit wordt omgerekend naar een sim-only + losse telefoon (excl. aansl. kosten), dan zou de prijs voor de losse telefoon niet hoger mogen zijn dan ¤556,-. Bij het bekijken van de 3 goedkoopste aanbieders, kwam de prijs voor een losse telefoon uit op ¤758,-. Op dat moment was mijn deal ruim ¤200,- goedkoper bij een abo + toestel, dan bij een sim-only abonnement.

Het is duidelijk. Een telefoon + abonnement kan in bepaalde gevallen goedkoper zijn.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:


Op het eerste gezicht is de verpakking van de telefoon redelijk eenvoudig. Een logo, specificaties, benaming van de smartphone en een plaatje van de iPhone. Het plaatje van de iPhone is echter een fraaie toevoeging. De telefoon is namelijk een 1:1 weergave van de inhoud. Doordat het plaatje wat dikker op de verpakking is geprint, moet het vermoedelijk een 3D effect lijken. Hoe dan ook, het is mooi gedaan door de Amerikanen.
Bij het openen van de doos kom je als eerste een mapje tegen met handleidingen. In dat mapje zitten niet alleen de handleidingen, maar ook de pin voor de sim-tray en twee fraaie stickers met het Apple logo. Onder het mapje is de telefoon te vinden. Direct onder de telefoon liggen de hoofdtelefoon en EU stekker netjes op de eigenaar te wachten. Als de hoofdtelefoon wordt omgedraaid, dan zijn aan de achterkant de lightning naar 3,5mm jack converter vinden. In het laatste vak is de lightning kabel te vinden.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_101037.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093159-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093441-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093551-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093541-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093638-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093749-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_093811-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094209-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094135-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094158-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094619-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_094436-Small.jpg


De inhoud van de doos:
• 1 x Apple iPhone 7 telefoon
• 1 x EU stekker
• 1 x Lightning -> USB kabel
• 1 x Headset (bedraad)
• 1 x Lightning -> 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
• 1 x Stickervel
• 9 x documentatie

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon ziet er goed uit en voelt aan zoals een premium telefoon aan moet voelen. De telefoon ligt goed in de hand en het koude metaal laat je steeds merken dat je geen kunststof telefoon in handen hebt. Als de telefoon uit staat, is de voorkant een mooi geheel. Het scherm is aan de zijkanten voorzien van 2,5D glas, zodat het goed overloopt naar het zwarte metalen frame. De antennes zijn in dezelfde kleur gespoten als het frame. Hierdoor vallen ze niet op bij deze matzwarte uitvoering. Doordat alles goed aansluit en de kleur zwart geen vijftig verschillende tinten heeft, vind ik de iPhone 7 er mooi en uniek uitzien.

De achterkant is helaas niet geheel vlak en dat komt doordat de camera uitsteekt. Het ziet er gewoon niet mooi uit en het was netter als Apple de camera in de behuizing had gehouden. Dat kon voorkomen worden door de telefoon van 7,1mm, iets dikker te maken en de extra ruimte op te vullen met bijvoorbeeld een grotere accu. Ondanks de matte kleur, is de structuur van de achterkant glad. Dit kun je eventueel oplossen door een protector aan de achterkant aan te brengen of je telefoon in een hoesje te plaatsen.
De bouwkwaliteit is goed, maar er zijn wat kiertjes zichtbaar. Tot op heden heeft dat niet geleid tot een ophoping van vuil. De telefoon buigt of tordeert niet als een lichte druk op de telefoon wordt gezet. Bij het schudden van de telefoon zijn geen vreemde bijgeluiden te horen. Het enige wat je hoort, is de OIS sensor en dat is vrij normaal. Bij Apple is deze overigens minder goed te horen, dan bij andere telefoons.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095230.jpg


De voorkant van de telefoon is voorzien van een grote glasplaat en is vrij van logo's. Aan de bovenkant zijn een lichtsensor, (bel)luidspreker en 7MP camera te vinden. Onderaan het scherm is de homeknop te vinden. Het is een gemis dat er geen notificatie LED aanwezig is. Er is een workaround beschikbaar zodat de telefoon kan aangeven dat er een bericht binnen komt. Via de flitser kan bij elke melding een lichtsignaal worden weergegeven op het moment dat er een bericht binnen komt. Via het forum ben ik erop gewezen, dat het dan net lijkt alsof je foto's staat te maken. Die optie heb ik dus weer snel uitgeschakeld. Mocht je het willen gebruiken, dan kan dat hier worden ingesteld Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> "Ledflits bij melding".

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095009-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095130-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Indeling_knoppen.png


• De rechterkant is voorzien van de aan-/uit knop en sim-tray.
• De linkerkant is gereserveerd voor de muteknop en twee individuele volume knoppen.
• De onderkant heeft 2 identieke roosters. Aan de linkerkant is ruimte gereserveerd voor de 'Taptic Engine' sensor. De rechterkant is bestemd voor de speaker en de dubbele microfoon. De lightning connector is in het midden te vinden.
• De bovenkant heeft geen connectoren of sensoren.
• Aan de achterkant van de telefoon zijn de 12MP camera, microfoon, True Tone LED verlichting met 4 leds en het glanzende Apple logo te vinden.

Teardown van iFixit: https://nl.ifixit.com/Teardown/iPhone+7+Teardown/67382


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095026-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095116-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095319-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095338-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095351-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095403-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095421-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095432-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 4,7" LCD scherm heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels en een PPI waarde van 326. Het beeldscherm is scherp en ik kan geen individuele pixels waarnemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Vanuit een pull-up menu kan met een slider de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Vanuit het hoofdmenu kan ervoor gekozen worden om de verlichting automatisch aan te laten passen. Tevens is er een nachtmodus aanwezig om te voorkomen dat je 's avonds/'s nachts niet meer in slaap kan vallen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161030_095531-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232126-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232301-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232200-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232229-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161113_232247-Small.jpg


Vergelijking van het formaat met de 4,6" Sony Xperia Z3 compact, 5" Xiaomi Mi4 en de 5,5" LeEco Le Max2:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1698-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1700-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1701-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1702-Small.jpg


Apple's 4,7" scherm in vergelijking met een 5" Xiaomi Mi4:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1710-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1708-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1707-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/DSC_1706-Small.jpg


Zoals je ziet, is de iPhone 7 erg groot als je het vergelijkt met andere telefoons (met een groter scherm). Ook dit is iets waar Apple aan moet werken om de concurrentie bij te blijven. Een high-end telefoon anno 2017, hoort niet zulke dikke randen te hebben. Ik hoop voor Apple dat de volgende generatie iPhones dit beter voor elkaar zal hebben.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

De telefoon wordt aangedreven door een 16nm Quad-core processor van Apple. De A10 Fusion (TMGK98) is een 64 bit processor uit de fabriek van TSMC. De CPU heeft 4 cores met een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. De 2 grootste cores worden gebruikt voor de zwaardere applicaties en de 2 kleinere cores worden ingezet voor eenvoudige handelingen. Naar verluid zijn deze 5x minder krachtig dan de 2 grotere cores. Veel informatie over deze twee kleine cores zijn niet echt te vinden.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_48_28.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_48_54.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_49_28.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_49_42.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_22_12_54.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_22_13_19.png


De resultaten.
De Apple A10 is een zeer snelle processor. Ondanks het gebruik van 'slechts' 4 cores, staat de CPU in bijna alle benchmarks ruim bovenaan. De warmte van de telefoon is voelbaar. Dankzij het frame en achterkant, kan de warmte prima worden verdeeld over de gehele telefoon.

Games

Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een repertoire die ik vaker heb gebruikt: Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X, Asphalt 8 en RollerCoaster Tycoon 3. Als extra heb ik de RollerCoaster Tycoon Touch en Kill Shot Virus incl. Force Touch ondersteuning gespeeld.
Over het algemeen geeft RCT3 veel problemen en dat komt vermoedelijk door de slechte code in de Android app. Bij de iPhone 7 werkt het spel zonder problemen. Bij geen enkel spel waren lags of frame drops waar te nemen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0469-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0792-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0763-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0785-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0753-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1834-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0757-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0710-Small.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Van de aangegeven 2GB werkgeheugen is ongeveer 650MB beschikbaar. Het lijkt erop dat iOS bijna 1,3GB in beslag neemt. In de praktijk houd je slechts 30-100MB over, maar daar zal je geen last van hebben. Op het moment dat meer werkgeheugen nodig is, zal het OS apps op de achtergrond afsluiten.
De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen. Van de 32GB is 27,82GB beschikbaar als partitie. Van die ruimte is 4,6GB in beslag genomen door het OS en de standaard apps + data. De resterende 23GB, kan de gebruiker naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto's, filmpjes, muziek, etc..

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0036-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0040-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0387-Small.png


Update software

De nieuwste software zal automatisch via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Daardoor heb je er zelf weinig tot geen omkijken naar. Het enige dat je moet doen, is de update downloaden en installeren. Enkele dagen voordat deze review online kwam, is iOS 10.2 uitgerold en geïnstalleerd. De review is daar niet op gebaseerd, maar tot nu toe merk ik nog geen voor- of nadelen.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0032-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0033-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0034-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0037-Small.png


De telefoon is volledig gereviewd met firmware versie: iOS 10.1.1 (14B100)

Hoofdscherm

De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn na installatie direct op het hoofdscherm te vinden. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van mappen. Het is ook mogelijk om widgets te gebruiken, maar deze kunnen niet willekeurig op het hoofdscherm worden geplaatst. Widgets komen op de eerste pagina terecht, dezelfde pagina waar het laatste nieuws en agenda afspraken zichtbaar zijn.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. Vanaf het notificatie menu (recente meldingen) kun je naar rechts schuiven om snel de widgets te bekijken. Als je in het hoofdscherm vanaf het midden naar beneden schuift, dan zijn zes Siri-suggesties te zien. Dat zijn apps die onlangs zijn gebruikt. In dat scherm is tevens een zoekveld aanwezig om zoekopdrachten op de telefoon of op het internet uit te voeren.
Het notificatie menu is voorzien van maar één tabblad. Hierdoor zijn de notificaties wel zichtbaar, maar snelkoppelingen naar instellingen bijvoorbeeld niet. Deze opties zijn te benaderen door vanaf het hoofdscherm van beneden naar boven te schuiven. Hier zijn onder ander de nachtmodus, helderheid van het scherm, zaklamp en wifi schakeling te vinden. Met een veeg naar links kom je terecht op de muziekspeler.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0021-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0022-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1858-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0430-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0432-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0433-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0434-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0438-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0775-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0925-Small.png


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto's te uploaden. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat.

GPS
Veel Locatievoorziening opties stonden aan tijdens het testen van de GPS. Mede hierdoor werkt GPS buitenshuis en binnen in de woning zonder problemen. Met de app Sportstracker is bekeken hoe accuraat de GPS daadwerkelijk is. De conclusie is kort. De GPS blijft goed binnen een straal van 2-5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1969-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1968-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1970-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1971-Small.png


Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De iPhone 7 werd direct door de (Android)autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. "Smartdialing" is niet beschikbaar vanuit de Toetsen weergave. Via contacten kun je echter wel gebruik maken van een soortgelijke zoekoptie. Hierdoor kun je met een naam of gedeelte van een telefoonnummer snel iemand opzoeken.

Luidspreker

De iPhone 7 is voorzien van stereo speakers. De speakers bevinden zich bovenin de telefoon bij de (bel)luidspreker en aan de rechterkant van de lightning poort. De speakers kunnen hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als de handpalm ervoor ligt.

Homeknop / Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is aan de voorkant, in de homeknop te vinden. Sinds de iPhone 7 is het geen fysieke knop meer, maar een capacitieve knop die wat lager in de behuizing ligt. De knop kan in drie verschillende trilstanden worden ingesteld. De knop is niet voorzien van achtergrondverlichting. Die verlichting is eigenlijk ook niet nodig als er slechts één knop is, maar misschien kan Apple bekijken of ze daarin een notificatie LED kunnen bouwen. Dat zou namelijk mooi, elegant en functioneel zijn. Je mag momenteel gewoon verwachten dat er in elke mid-range en high-end telefoon een notificatie LED aanwezig is.
Even terug naar de homeknop, deze is voorzien van de perfecte vingerafdrukscanner. Een kort tikje is al voldoende om de vingerafdruk uit te kunnen lezen. Ik geef hierbij graag mijn complimenten aan Apple die de hard- en software van de vingerafdrukscanner perfect op elkaar hebben afgestemd. De vingerafdrukscanner wordt overigens pas actief als het scherm aan staat. Over het algemeen is het voldoende om de telefoon op te tillen om het scherm automatisch aan te laten gaan (dit staat standaard aan in de instellingen).
Als je twee keer op de homeknop drukt, dan zie je een geschiedenis van alle applicaties die je hebt geopend. Als je drie keer op de knop drukt, dan kom je uit bij het vergrootglas. Het lijkt erop dat de camera app wordt gestart, maar de interface ziet er net iets anders uit. De functie van 3 keer klikken kan eventueel nog worden aangepast via de opties onderin bij Toegankelijkheid.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0002-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0012-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1803-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0378-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1961-Small.png


Internet / browser

Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid is met ongeveer 100-115Mbit zeer goed te nomen. Uiteraard is de telefoon geschikt voor alle 4G netwerken in Europa. Mocht er geen 4G beschikbaar zijn, dan kan er vaak worden teruggevallen op 3G internet.
De Safari browser mist een aantal functies die naar mijn idee redelijk standaard zijn. De pagina herladen door naar beneden te schuiven is niet beschikbaar en snel naar beneden scrollen via een ingebouwde functie is er ook niet. Snel omhoog scrollen is echter wel mogelijk. Dit kun je doen door in een app op het klokje te drukken. Dit geldt niet alleen bij de browser, maar ook voor andere (externe) apps.
In Opera en Google Chrome is een pijl zichtbaar als je snel naar beneden of boven gaat. Deze features zijn gelukkig beschikbaar via o.a. deze twee browsers en ik ben blij dat Apple dit soort apps heeft toegelaten aan de Appstore. Verder is de browser niet heel bijzonder, maar als je Force Touch wil gebruiken op het web, dan zal dat helaas via Safari moeten.

Speciale instellingen

Toetsenbord:
Het standaard toetsenbord vind ik niet prettig. Ik mis een veeg/swype mogelijkheid. Deze feature is ongeveer 5 jaar standaard beschikbaar op Android telefoons. Om alsnog gebruik te maken van die functionaliteit, heb ik SwiftKey geïnstalleerd. Deze werkt prettig en net zo snel als het standaard toetsenbord. Het valt op dat Apple ervoor heeft gekozen om wachtwoorden en pincodes altijd via het eigen toetsenbord in te laten voeren. Veel externe toetsenborden verzamelen namelijk gegevens om bijvoorbeeld formulieren sneller in te laten vullen of om je schrijfstijl aan te leren. Deze gegevens worden ergens bewaard en dat is niet altijd op de telefoon. Om ervoor te zorgen dat je wachtwoorden niet in verkeerde handen vallen, schakelt iOS automatisch terug naar het originele toetsenbord op het moment dat je een wachtwoord/pincode in moet vullen.

Force Touch:
Force Touch is een leuke toevoeging die ik eerlijk gezegd niet veel heb gebruikt. Het is geweldig dat je opties tevoorschijn kunt halen door er zacht of hard op te drukken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld snel de pagina achter een link bekijken of een foto inzoomen. Je kunt het ook gebruik om snel naar de vorige app te gaan. Dit doe je door wat harder aan de zijkant te drukken en naar binnen te swipen. Ik vind Force Touch in ieder geval een mooie functie die in de toekomst wellicht meer kan bieden dan ik tot op heden heb ervaren.

AssistiveTouch:
Deze optie zit verscholen in de instellingen. Hiermee kun je een waaier van opties tevoorschijn halen zodat je daaraan snelkoppelingen kunt toevoegen. Bij Miui staat dat bekend onder Floating Touch. Het is een optie die is op te roepen door een bolletje aan de zijkant van je scherm (je kunt het bolletje vrij bewegen over de randen van het scherm). Een van de belangrijkste snelkoppelingen kan zijn: Thuis. Dit zorgt ervoor dat je nog in kan loggen als je homeknop defect is. Inloggen is namelijk pas mogelijk als je de virtuele of fysieke homeknop indrukt.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0375-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0379-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0377-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0376-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0703-Small.png


Hoe is de standaard software?
Doordat ik de laatste jaren louter positieve reacties te horen kreeg van iPhone gebruikers, ging ik die verhalen bijna geloven. Eerst zien, dan geloven dacht ik altijd. In het verleden (zo'n 4-5 jaar geleden), kreeg ik te horen dat veel dingen niet optimaal waren. De camera was ver onder het niveau van vergelijkbare andere telefoons, de accu was echt een drama, de browser kon geen Flash aan en de accu kon met moeite 2 dagen overbruggen (in die tijd was 3-5 dagen standby vrij normaal). De tijden zijn veranderd. Inmiddels is de iPhone een gevestigde naam waarbij alles perfect lijkt te zijn.
Ok, de randen rondom de telefoons zijn erg groot, maar zijn er softwarematig nog tekortkomingen?

iOS intuïtief?: Helaas is de software niet altijd intuïtief en op dat soort momenten mis ik de terug knop.
Voorbeeld: Vanuit een e-mail kun je op een link klikken. Vaak zie je bovenin een pijltje om naar je vorige programma te gaan. Dit pijltje is niet altijd beschikbaar, waardoor je niet via slechts 1 tik, 1 stap terug kunt. Wellicht komt dit doordat sommige links direct via een app worden geopend i.p.v. de ingebouwde browser. Dankzij een gebruiker heb ik gemerkt dat je ook door middel van Force Touch een vorige applicatie snel kunt openen.

Geluidsinstellingen: Ik ben nog steeds op zoek naar de mogelijkheid om geluid individueel af te stemmen. Het gaat dan om het geluid van mijn notificaties/beltonen, video's of muziek die ik afspeel en van het alarm. Het is mogelijk om het geluid van je muziek in te stellen, maar als je het geluid van notificaties uit wil zetten dan moet de muziek op dat moment uit staan. Het zou prettig zijn als het geluid vanuit een instelling was aan te passen of vanuit het geluidsicoon aangepast kon worden.

Videospeler: Het is even wennen en het komt niet overeen met alle andere videospelers die ik heb gebruikt. De volumebalk en de afspeelbalk in een film staan verkeerd om. De volumesbalk is aan de onderkant en de afspeelbalk is bovenin te vinden. Als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld VLC of YouTube, dan zie je dat de keuze van Apple afwijkt van deze twee voorbeelden / de norm.

Links controleren: Tijdens de testperiode is het opgevallen dat het niet altijd eenvoudig is om de link van een webpagina te controleren. Dat kwam doordat ik geen gebruik maakte van het standaard toetsenbord. Als je dat wel doet, dan kun je gebruik maken van de Force Touch techniek. Klik in de browser op de link die in beeld staat en gebruik het toetsenbord als touchpad. Hierdoor kun je eenvoudig naar links en rechts scrollen om een link volledig te bekijken.

Verder heb ik een aantal punten aangestipt over het ontbreken van het notificatie LED, onderdelen van het toetsenbord, de browser en de software bleef de eerste weken ook regelmatig steken. Daar bovenop komt de kwaliteit van de foto's. De resultaten zullen in het volgende hoofdstuk worden besproken. De camera is helaas niet het hoogstandje van de iPhone 7 geworden en dat komt vermoedelijk door de software.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1865-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1864-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1870-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1921-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1922-Small.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

In een vergelijking met 2 andere telefoons, kwam de iPhone er niet duidelijk als winnaar uit. De concurrenten waren een Chinese smartphone van zo'n ¤250,- en mijn 2 jaar oude Sony Xperia Z3 Compact. Volgens een aantal gebruikers op het forum van Tweakers, blijkt dat de foto's van de iPhone 6 en 6S van een betere kwaliteit zijn dan dit model. Dankzij speciale apps zoals Adobe Lightroom, zou het mogelijk moeten zijn om de foto's in RAW op te slaan en via manuele instellingen prima resultaten weer te kunnen geven. Uiteraard is het ook op andere telefoons mogelijk om door middel van andere software betere foto's uit een telefoon te halen. Het is een work-around die wat mij betreft niet nodig hoeft te zijn om flagship-waardige foto's te kunnen maken.

Via de onderstaande link is de blog terug te vinden waarin ik de 3 telefoons heb onderworpen aan een foto test.
Kiswum.com: Uitslag iPhone 7 foto test
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Camera-test.png

De kwaliteit van de foto's is heel goed, totdat je inzoomt op de gemaakte foto. Op dat moment valt op dat de beelden korrelig worden en gaan veel details verloren. Dit effect is ook zichtbaar bij goedkopere high-end telefoons, maar details bleven dan wel aanwezig. Denk daarbij aan grassprietjes of zandkorrels die wel zichtbaar blijven bij andere smartphones. Het lijkt erop dat dit een probleem is in de software en niet zozeer de hardware. Laten we hopen dat Apple hier aandacht zal besteden.
Om de beste kwaliteit uit de foto's te halen, kun je ervoor kiezen om HDR handmatig in te schakelen of automatisch in te schakelen. De camera kan snel foto's maken, maar af en toe wil de telefoon zichzelf nog een keer focussen terwijl je alles al goed had ingesteld. Hierdoor mislukken foto's wat vaker dan bij andere telefoons.

De camera kan direct vanaf het lockscreen worden opgestart. Als de camera vanaf het hoofdscherm wordt opgestart, dan duurt het ongeveer 2 seconden om een scherpe foto te maken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van PDAF. Het scherpstellen van een foto gaat daardoor lekker snel. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijke foto's te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de standaard opties zoals burstmodus, panorama, (automatische) HDR en scènes. Helaas zijn er nagenoeg geen manuele instellingen, waardoor bijvoorbeeld de ISO waarde niet is aan te passen of de resolutie van foto's.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0879-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0883-Small.png


Fotograferen in het donker gaat redelijk goed en de kwaliteit komt overeen met andere toppers. Als de flitser wordt gebruikt, dan is deze duidelijk aanwezig. Het licht reikt verder dan veel andere telefoons.
Overall heeft de iPhone 7 een acceptabele camera. Het verschil tussen een Chinese High-end telefoon en deze iPhone is alleen zichtbaar bij de nachtfoto's.


Ter info: Volgens DXOmark behoort de camera van de iPhone 7 tot de top. De iPhone 7 krijgt daar een score van 86/100 punten. De beste camera uit hun smartphone test, is de Google Pixel met 89/100 punten. De iPhone 7 staat daarmee op een gedeelde vierde plaats. Dit komt niet echt overeen met het resultaat wat ik in een real-life test haal. Wellicht is de kwaliteit wel heel goed in geconditioneerde omstandigheden of in combinatie met een statief.
https://www.dxomark.com/M...a-review-better-than-ever


Avondfoto's:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0353-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0350-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0398-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0408-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0334-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0986-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1619-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1526-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1292-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0982-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0325-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1640-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2057-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2071-Small.jpg


Zoom:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0852-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0853-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0136-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0138-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0116-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0118-Small.jpg


Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto's te maken is goed. De nachtfoto's kunnen worden bijgestaan door een unieke flitser. Apple heeft ervoor gekozen om het scherm op te laten lichten om een flitser na te bootsen en dat is een slimme zet.
De foto's die overdag worden gemaakt zien er goed uit. De hoeveelheid licht dat aanwezig is in de ruimte, blijft nog wel zeer belangrijk voor goede foto's. De kwaliteit gaat snel achteruit als het donkerder wordt, waardoor korrels snel zichtbaar zijn.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0346-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0347-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1590-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0668-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0623-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0308-Small.jpg


Filmen

De kwaliteit van de filmpjes zijn acceptabel. Hij steekt er niet bovenuit in vergelijking met andere camera's, maar doet wat ie moet doen. De camera kan films maken op maximaal 4K en 30fps. Slowmotion films worden geschoten in 720P op 240fps of 1080p op 120 fps. De instellingen zijn niet te vinden in de camera app. Ze zijn echter wel op te roepen via instellingen -> Foto's en Camera. Tijdens opnames is het niet mogelijk om te pauzeren, maar het maken van foto's tijdens een opname is wel mogelijk. De LED flitser is sterk genoeg, hierdoor kun je ook objecten op beeld krijgen die wat verder weg staan dan 3-5 meter.
De kwaliteit van de frontcam is goed genoeg voor veel doeleinden. Films maken of videobellen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is daar goed genoeg voor.

Schommeltest:


Videotest met bewegende vrachtwagens:


Videotest Glow:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1124-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1128-Small.jpg


Videotest Glow 2:

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1275-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1142-Small.jpg



Videotest Glow 3:


Videotest Glow 4:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 1960mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van een simkaart van T-Mobile en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) 45-60% over bij een Gebruik van ongeveer 4 uur. Dit is het resultaat wat ik verwacht van een smartphone. Helaas slagen weinig telefoons erin om dergelijke resultaten neer te zetten. Tot nu toe heb ik dit alleen bij de Sony Xperia Compact reeks gezien.
Na zo'n 36-40 uur is de telefoon op en moet hij worden opgeladen. Het Gebruik van de iPhone 7 stond op dat moment op 8-9 uur (rond 22.00 uur de volgende avond). Uiteraard is dit resultaat niet haalbaar als je dagelijks 1 uur of langer een spel speelt of enkele uren per dag films kijkt op een smartphone.

Verbruik na ongeveer 40 uur
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1866-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1867-Small.png


Verbruik na ongeveer 16 uur
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1860-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1861-Small.png


Om een statistisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van de GFX Battery test.

(Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/Screenshot_2016-11-28_21_50_14.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:iOS 10.1
Scherm formaat:1334 x 750 pixels, 4,7" (~326 ppi)
Scherm type:IPS LCD capacitieve Force Touch scherm, 16M kleuren
Multitouch:10 vingers
Chipset:Apple A10
CPU:64 bits Quad-core ARMv8-A 2 * 2,33GHz en 2 * 1,1GHz cores?
GPU:PowerVR GT7600 Plus
SD card:Niet aanwezig
Opslag geheugen (ROM):32/128/256 GB
Werkgeheugen (RAM):2 GB
Waterdicht:Ja, IP67
Hoofdtelefoon aansluiting:Nee, maar wel lightning ->3,5mm converter
Luidspreker:Ja, stereo
Simkaart:1x Nano-sim
3G Netwerk:WCDMA 850/900/1800/1900 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 700/850/900/1700/1800/1900/2100/2300/2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE:HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps - 450Mbps
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi hotspot, MIMO, Intel XMM 7360
Bluetooth:v4.2, A2DP
NFC:Ja, alleen voor Apple Pay
Vingerafdrukscanner:Ja, in de homeknop (Touch ID)
USB:Lightning aansluiting
Camera (achterkant):Max 12MP (4:3) 4032 x 3024 pixels, F1.8 aperture, autofocus, True Tone Flash met 4 leds, saffierglas
Opties:Geo-tagging, touch focus, automatische HDR, OIS, burstmodus, panorama, live foto's, vertraagde opname
Video:3840 x 2160 4k@30fps, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting, slowmotion 240fps 720p opname en 120fps Full-HD opname, 5x digitale zoom, timelapse
Camera (voorkant):Max 7MP (4:3) 3840 x 2160 pixels, F2.2 aperture
Opties:touch focus, live foto's, oplichtend scherm bij foto's
Video:1080p@30fps
Sensoren:M10 bewegingscoprocessor, stappenteller, snelheidsmeter, gyroscoop, barometer, nabijheid, kompas, licht
Radio:Nee
GPS:GPS, A-GPS, GLONASS
Formaat:138,3 × 67,1 × 7,1mm
Gewicht:138g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 1960 mAh accu
Kleuren leverbaar:Roségoud, goud, zilver, zwart, gitzwart
Led kleuren:Geen LED aanwezig


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0096-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0161-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0164-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0314-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0369-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0489-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0640-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0663-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0746-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0823-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0888-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0829-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0836-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0839-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0848-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0893-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1010-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1982-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2080-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2089-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2107-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2150-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2152-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2153-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1735-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1465-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1496-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_2164-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_1517-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_0683-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Om de telefoon onbeschadigd door de reviewperiode heen te krijgen (en ook daarna), heb ik een hoes en protectors gebruikt.
Het hoesje is van het merk Senza en is bij Belsimpel aangeschaft voor ¤18,95. De screenprotectors zijn van het merk Savvies en kosten slechts ¤5,90 voor 6 stuks. Deze zijn afkomstig van de eBay verkoper Maxi-displayschutz4u.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074738-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074756-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074808-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074849-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074857-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074907-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074917-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074930-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_074955-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/iPhone7/IMG_20161110_075020-Small.jpg


Links

• De telefoon is afkomstig van Belsimpel.nl en hier is de directe link naar de iPhone 7
Officiële pagina van de iPhone 7
iPhone 7 discussie forum op Tweakers
Uitslag van de blinde foto test

Reviews

Tweakers
Hardware.info
Nu.nl
iPhoned
The Verge
Engadget

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Als je een iPhone in huis haalt, dan verwacht je het beste van het beste. Eigenlijk mag er niets onderdoen in vergelijking met andere telefoons. Doordat de hardware en software bijna 10 jaar door Apple zelf wordt ontwikkeld, mag je verwachten dat alles is gefinetuned.
De verpakking ziet er simpel, maar doordacht uit. Als je goed kijkt is de iPhone op het plaatje een exact schaalmodel van de telefoon in de doos. De matzwarte iPhone 7 vind ik er mooi uitzien en de antennes zijn mooi meegekleurd. Hierdoor vallen ze nauwelijks op in het metalen frame. De telefoon ligt prima in de hand, maar het had vele millimeters smaller en lager moeten zijn. Doordat de achterkant redelijk glad is, is het geen overbodige luxe om een backprotector aan te brengen of een hoesje te gebruiken.

De hardware is zeer goed en dat is met name te zien in de benchmarks. Dit is een van de snelste telefoons die momenteel beschikbaar is en dat hebben ze in een 4,7" - 5" behuizing kunnen proppen. Alle spellen werkten zonder problemen. Dit kan aan de snelle hardware liggen, maar ik vermoed dat hierin de kracht van iOS naar voren komt. Deze werkt gewoon zeer goed samen met de interne hardware. De camera had in de behuizing mogen blijven. Dit is onder andere te bereiken door de iPhone iets dikker te maken. Hierdoor wordt de houvast niet slechter, mits je de randen afgerond houdt. De ruimte tussen de handpalm en achterkant telefoon heeft namelijk nog een speling van 2 - 3cm. De kwaliteit van de camera valt een beetje tegen. Ik had het beste van het beste verwacht en uiteindelijk kunnen oudere telefoons en Chinese high-end smartphones goed meekomen met de iPhone.

Als je van Android naar iOS overstapt, dan weet je dat je aan bepaalde dingen moet wennen. Er is geen LED flitser aanwezig en een fysieke terugknop is er ook niet. Daarnaast verwacht je soms een terugknop bovenin beeld te krijgen, maar dat is niet altijd het geval. Mede daardoor is de software niet altijd consistent. Standaard apps zoals de browser, toetsenbord en telefoon dialer lopen velen jaren achter op standaard apps binnenin Android. Daarin mis ik zaken zoals: snel scrollen, swype en smartdialing. Van de software kun je er gelukkig van op aan dat deze meerdere jaren ondersteuning zal bieden en dat de telefoon daardoor ook na drie jaar nog steeds veilig is om te gebruiken. De vingerafdrukscanner is superieur en werkt eigenlijk altijd. Sinds de iPhone 7 zijn Apple telefoons waterdicht en dat zorgt ervoor dat je de telefoon in alle weersomstandigheden kunt blijven gebruiken. Apple heeft daarvoor helaas de 3,5mm aansluiting opgeofferd en als je naar andere fabrikanten kijkt (Sony en Samsung), dan zie je dat het niet nodig is om waterdichtheid te garanderen.

De meeste minpunten zijn al bekend voordat je de telefoon zou bestellen. Hierdoor tellen veel punten niet zwaar mee. Het is lastig om deze telefoon een cijfer te geven die daadwerkelijk laat zien wat hij waard is. Als Android gebruiker, geef ik de telefoon 3,5 sterren. iPhone gebruikers zullen de telefoon wellicht 4,5 sterren geven doordat ze al bekend zijn met het OS. Ik ga voor de gulden middenweg en geef de iPhone 7 een score van 4 sterren.

Eindscore
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De camera stelt teleur in vergelijking met de voorganger en telefoons die de helft minder kosten
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Telefoon had kleiner kunnen zijn. Met 4,7" is het ongeveer net zo groot als een 5" telefoon
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Gladde achterkant
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Hoge aanschafprijs
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De software is niet altijd intuïtief
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De camera steekt uit
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen notificatie LED
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Er worden veel (onnodige) apps meegeleverd en deze nemen veel ruimte in beslag (categorie bloatware)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen hoofdtelefoon aansluiting en ook geen SD kaart ingang

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stof- en waterdicht
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Gegarandeerd jarenlang software updates
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Prima accu
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Force Touch is een leuke gimmick
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Optische beeldstabilisatie van de camera (OIS)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De telefoon straalt klasse en luxe uit (matzwarte uitvoering)
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Zeer krachtige hardware
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stereo speakers

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-star.jpg

Naar_boven


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand


Voor de derde keer op rij ben ik genomineerd voor reviewer van het jaar. Vind je mijn reviews en reacties interessant, eerlijk en leerzaam, dan kun je dat kenbaar maken door een stem op mij uit te brengen. Tot en met 15 januari 2017 kun je op mij stemmen via de onderstaande knop.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Userreviewer.png

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Apple iPhone 7 32GB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (78)

Wijzig sortering
Links controleren: Het is niet eenvoudig om even de link van een webpagina te controleren. Dit komt mede door de wijze waarop je een tekst moet selecteren en daarmee naar het einde van de tekst moet gaan. Het vergt wat oefening en tijd, maar het is wel mogelijk om een link te controleren van een webpagina. Je moet daarvoor enkele seconden op de link drukken en letter voor letter naar het einde van de link scrollen.
Probeer eens d.m.v. Force Touch het toetsenbord als trackpad te gebruiken! Werkt geweldig en ik kan niet meer zonder! ;)

Daarnaast, gebruik je wel eens het terugswipen in een app vanaf de linker- of rechterrand? Dit fungeert in vele gevallen ook als 'terug'.

[Reactie gewijzigd door wardjj op 31 december 2016 02:01]

Bedankt voor je waardevolle aanvulling. Ik ben nog eens aan de slag gegaan (met het standaard toetsenbord) en je hebt gelijk wat betreft het trackpad! Dit werkt inderdaad erg goed en je vinger ligt daardoor ook nooit echt in de weg. Het bekijken van een link heb ik ook even gecontroleerd. Als je heel kort op een link klikt (in de tekst), dan zie je het volledige pad bovenaan je opties.
Hiermee is dat 'probleem' opgelost. Het zou prettig zijn als dit in third party apps ook zo zou werken. Een van de spellen die ik heb gespeeld kan ook gebruik maken van Force Touch, het is hopelijk een kwestie van tijd dat andere bekende toepassingen dit ook zullen gebruiken (zoals SwiftKey).

Een stap terug gaan werkt niet altijd. Voorbeeld: Als ik een mailtje krijg, dan ga ik naar mijn standaard mail app en klik op de link van Tweakers. Ik kom dan terecht op de webpagina van Tweakers. Bovenin zie je dat je vanuit je mail daar terecht bent gekomen. Naar links of rechts swipen zorgt er dan niet voor dat je terug gaat naar je mail. Je zal dan links bovenin op het pijltje moeten drukken om terug te gaan.

Als je op Tweakers rondkijkt en je bekijkt een aantal pagina's, dan kun je met swipe bewegingen wel 1 pagina terug. Het kan zijn dat swipen je 1 stap terug brengt, mits je in dezelfde app blijft. Het werkt niet (altijd) als je 1 app terug wil gaan, daarvoor zou je 2x op de homeknop moeten drukken.
Nog een aanvulling; je kan eventueel wel met een force touch swipe terug gaan naar de vorige app of de multitask drawer. Soms gebruik ik dit wel eens bij het gebruik van navigatie en Flitsmeister bijvoorbeeld.
Verder gebruik ik het niet erg veel maar wellicht werkt het voor jou!

Bedankt voor je uitgebreide review overigens! :)
Force Touch Swipe... Het werkt ook nog :)
Nogmaals bedankt voor je extra aanvulling en bedankt voor de complimenten!
Fijne eerlijke review weer!

Misschien leuk om een keer te proberen: Ikzelf gebruik force touch (op mijn 6s) vooral bij app iconen. Je krijgt dan naast wat extra opties ook de "widget" te zien die bij die app hoort. Zo zie ik bij de telefoon app een aantal favorieten, bij WhatsApp de vier meest recente chats en bij google maps de actuele reisafstand naar mijn favoriete locaties.
Bedankt!

De extra opties die je tevoorschijn kunt halen met Force Touch, zijn me bekend. Vaak verschijnt het als ik even een app wil verplaatsen. Dan druk ik soms net te hard waardoor de extra opties worden weergegeven :D
Het geeft wel een extra dimensie aan het scherm, het blijft vreemd om het scherm wat harder in te drukken :)
In Windows Pgone 8.1 kan ik met de terugknop naar de vorige pagina. Dat kan inderdaad een pagina zijn of als die er niet meer is bijvoorbeeld de mailapp waar vanuit ik heb doorgeklikt.
De hele review moet ik nog lezen - komen we later evt op terug. Lekker uitgebreid iig! :)
Leuke hond trouwens :)

Wel conclusie gelezen en hier en daar wat vlagen;
Smartdialer miste ik inderdaad ook enorm. Instacall heeft me daar echt uit de brand geholpen. :')
M.b.t. geheugengebruiken - "Van de aangegeven 2GB werkgeheugen is ongeveer 650MB beschikbaar. Het lijkt erop dat iOS bijna 1,3GB in beslag neemt." < dat is wel inclusief caching memory, en apps doen hetzelfde. Daar kan vaak een deel van toegewezen worden aan een andere app indien nodig, zonder dat er iets gesloten hoeft te worden. Op Linux zie je dat bijvoorbeeld ook: 2GB geheugen, 1.7GB in use, 800MB cached. Conclusie: Eigenlijk is er maar ~900MB in gebruik.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 31 december 2016 01:05]

Volgens mij is het geheugen gebruik niet direct uit te lezen in iOS, maar ik heb het als volgt gedaan: Alle apps afsluiten, geheugen controleren via de app Aida. Telefoon herstarten en de geheugenstatus nogmaals controleren. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat er ongeveer 650MB aanwezig is voor openstaande applicatie en caching die niet plaatsvinden in het werkgeheugen.
Dit komt overigens redelijk overeen met het geheugengebruik van een zwaardere Android skin zoals Touchwiz. Zolang je niet merkt dat het geheugen vol zit, is het geen probleem en dat is bij Apple goed voor elkaar. Op Android telefoons merk je vaak wel dat apps vast blijven zitten in het geheugen, waardoor je ze handmatig uit het geheugen moet halen om een andere app op te kunnen starten.
Thnx voor de opheldering over je meetmehode! :)

Niet direct uitlezen nee, maar je kan het wel veel uitgebreider uitlezen dan wat je in AIDA64 voor elkaar kan krijgen. De app "BMSSM" laat het geheugengebruik precies zien zoals het ook in OS X wordt getoond, en dat heldert een paar zaken op. :)
Moet je wel ff inlezen hoe dat te interpreteren en op de verschillen tussen active/inactive/wired/free.
Linkje: https://support.apple.com/en-us/HT201538

Voordat ik verder ga moet ik nog opmerken: dat je een app wegsleept op iOS, betekend niet per definitie dat deze (geheel) is afgesloten, noch dat het geheugen (geheel) vrij is gemaakt; de memory manager/scheduler bepaalt dat laatste.


Een voorbeeldje van de verschillende output ter illustratie:
(En ik heb een graf hoeveelheid apps draaien trouwens :') Waaronder Safari met tig actieve tabs, dat vreet geheugen!)
Kleine sidenote: excuus voor eventuele (tik)fouten, iets met oud & nieuw feestjes en een redelijke hoeveelheid alcohol en wat rookwaren. :+ Dit wordt een behoorlijke wall of text met wat technische diepgaande info en wat stellingen, dus als dat je niets boeit: lees dan vooral niet verder of scroll naar het "TL;DR" kopje. ;)

-- Uptime: ik denk sinds de update naar 10.2. :P (Op dag van release.)
AIDA rapporteert:
Total RAM: 2000MB
Available: 142MB

BMSSM rapporteert:
Total: 1,95GB
User memory: 1,72GB*
- Active: 961,3MB
- Inactive: 432,1MB
- Wired: 237,8MB
- Free: 145,7MB
*= User Memory lijkt Total - Wired te zijn. Dit suggereert dat Wired het daadwerkelijke gebruik is van iOS. Maar suggestie wil niet zeggen dat ik dat correct concludeer, dit krijgt verderop in mijn relaas namelijk nog een interessant staartje mbt reserved memory space...

Zoals je kunt zien geeft BMSSM een veel genuanceerder beeld, en vertelt ons ook dat AIDA64 enkel "Free" uitleest; dat is het daadwerkelijk lege unallocated geheugen. Maarrrrr, Inactive geheugen is je cache geheugen. Als een app geheugen nodig heeft wordt dat daaruit toegewezen, maar als het niet is toegewezen en je opent een recent gesloten/idle applicatie en het voorheen toegewezen geheugen van die app staat nog in inactive: dan wordt dat toegewezen. Dat is erg efficient, want de app start dan sneller en hoeft minder taken voor (re)start te verrichten, maar als het geheugen wel benodigd is voor een andere app is dat direct beschikbaar...

... Maar het is niet juist om, zoals AIDA stelt, te zeggen dat het niet meetelt voor beschikbaar geheugen: want dat doet het wel degelijk.
Tellen we dat erbij op dan heb ik dus geen 142MB beschikbaar, maar 577,8MB: en dat terwijl er tig apps en services draaien; het kan nooit dat al die apps bij elkaar slechts 650 - 578 = 72MB RAM gebruiken. (Die 650 is t geheugen waarvan jij stelt dat het beschikbaar is voor apps na iOS is geladen, dus daar reken ik ff mee. Zoals je kunt zien moet er behoorlijk meer geheugen dan die 650 beschikbaar zijn voor apps en services. En dat lijkt me ook logisch, omdat anders iOS 10 op je iPhone 5 met "maar" 1GB geheugen niet eens zou kunnen booten wegens gebrek aan geheugen. :P Ik denk eerder dat het belangrijkste deel van iOS voornamelijk in je Wired sectie is geladen, en slechts een deel in Active. De rest zijn apps.)

AIDA laat dus die 432MB cache gewoon totaal niet meetellen; en dat geeft een sterk vertekend beeld, en is feitelijk onjuist. Overigens, zeker als je net opnieuw hebt gestart kunnen allerlei taken voor het boot proces en apps die hun initiele boot of background launch uitgevoerd hebben voor veel inactive geheugen zorgen. Je kan dus op basis van AIDA niet per definitie concluderen dat het geheugengebruik dat je zag puur van iOS afkomstig is, noch hoeveel geheugen daadwerkelijk beschikbaar is. :) Bij BMSSM kan dat ook niet zomaar trouwens.

Helaas kan je niet per proces zien hoeveel geheugen het vreet (ja misschien op een jailbroken iphone...), dat zou ideaal zijn.
Maarja... iOS is Unix-based, en memory management is inderdaad heel erg goed geregeld - dus bijzonder veel maakt het niet uit gezien de telefoon het zelf wel regelt. Dit, last but not least, zorgt er namelijk ook voor dat we er eigenlijk niet veel aan hebben om vrij geheugen uit te lezen, immers schiet iOS niet boeiende processen in het Active geheugen bereik ook gewoon af als er meer RAM nodig is voor een zware app. Dat merk je o.a. door apps in je recently backgrounded lijstje die opeens blanco zijn en herladen. (Al kan dat ook gebeuren als hun cache uit Inactive gelazerd is.)

Het enige dat niet leeggedonderd wordt is het Wired geheugen, overigens. Wired bevat data die nooit weggeschreven mag worden en in het RAM *moet* blijven staan. (Wel schoont t zichzelf soms iets op) Dat zijn de essentiele processen en de kernel van je iPhone. Gezien die sectie slechts op 237MB staat, denk ik niet dat je kan concluderen dat iOS 1,3GB inneemt en er maar 650MB beschikbaar is voor applicaties... Uiteraard zullen er vast een paar processen zijn van Apple die zichzelf in Active memory lanceren, maar het lijkt me erg stug dat die bij elkaar 1,3GB innemen.

Ik heb het voor de lol ff getest... En kom tot de conclusie dat het niet te meten is omdat direct na reboot tig apps zichzelf op de achtergrond lanceren. :P Met een blanco iPhone zou dat wat betrouwbaarder zijn denk ik, maar:
10 seconden na boot:
- Active: 930MB
- Inactive: 168,4MB
- Wired: 187,3MB
- Free: 485,9MB
"Vrij" geheugen: 654MB, maaarrr Active geheugen bevat dan onder andere al: WhatsApp, Facebook, Mail, Buienalarm, Accuweather, News, Apple Watch services, Dataman, Activiteit, Weer, iCloud services, Tweetbot, LinkedIn. En vast nog wat meuk.
(Noot: voor sommigen geld enkel hun background geheugen gebruik, niet het volledige geheugen gebruik als de app op voorgrond zou hebben gelanceerd.)
Ik gok dat als AIDA bij jou 650MB vrij aangeeft na boot, dat dit in werkelijkheid een paar honderd MB meer is. :)
En zelfs als ik Wired + Active bij elkaar optel kom ik absoluut niet aan 1,3GB geheugengebruik. Het kan dus, zeker gezien er zoveel apps launchen, absoluut niet zo zijn dat iOS 1,3GB van je geheugen inneemt. Ik gok dat AIDA je dus een vertekend beeld geeft.

Ter controle, 10 minuten na reboot, even op standby geweest en nog wat extra apps geopend en gebruikt:
- Active: 1,06GB
- Inactive: 426MB
- Wired: 189MB
- Free: 162,9MB
"Vrij" geheugen: 588MB. En dat dus nog steeds met een enorm scala aan background processes en zelfs extra running processes. :)

-edit-
Ik wilde bonus informatie om het gebruik nog wat verder te nuanceren toevoegen: wat mijn iPad Air 2 (ook 2GB) rapporteert (uptime: sinds iOS 10.2 release)
- Active: 747,4MB
- Inactive: 203,9MB
- Wired: 206,2MB
- Free: 267MB
Beschikbaar: 470,9MB.
Maar als we goed rekenen zien we dat de optelsom slechts 1,39GB van de 1,94GB totaal als resultaat heeft. Ik heb geen idee waar de resterende 0,55GB (Toch zo'n 570MB dus oO) gebleven is... Op de iPhone "ontbrak" slechts 0,13GB tot 0,20GB, (150 a 200MB dus.)
Ik weet niet zeker waar deze afwijking vandaan komt, dus dat moet ik nog ff uitzoeken - maar zeer hoogstwaarschijnlijk is het gereserveerde ruimte in het "Active" en "Wired" geheugen, voor iOS/kernel/apple apps & services, die BMSSM niet kan uitlezen.
Logisch dat er reserved space is, gezien de boel in de soep loopt als iOS geen ruimte heeft voor extra Wired en/of Active gebruik.

Overigens zou dat betekenen dat er op devices met 2GB RAM dus ongeveer 2GB - (0,55GB reserved + 0,20GB wired) = 1,25GB RAM zeker beschikbaar is voor alle apps! :) (Op devices met 1GB memory zal de reserved space lager zijn, en laadt iOS ook minder features in en cached minder.) Dat is toch ruim t dubbele van wat jij hebt gemeten. :P


----- TL;DR -----
Zonder te kunnen zien welke app wat gebruikt, kan er geen conclusie getrokken worden welk deel van het geheugen nu precies voor iOS wordt gebruikt, en welke door apps - met uitzondering van Wired geheugen (gem: ~200MB op mijn iPhone 7) dat 100% zeker voor iOS is gebruikt. En ik ga natuurlijk m'n iPhone niet leeggooien om het te testen. :D (En zelfs dan kan je t niet helemaal zeker zeggen.)

Derhalve durf ik te stellen dat je conclusie "In de praktijk houd je slechts 30-100MB over" zeker weten niet klopt, en heb ik sterke twijfels bij t geheugengebruik van iOS zelf: maar dat kan ik helaas wegens gebrek aan data niet staven met werkelijk gebruik om met 100% zekerheid een getal te noemen, maar wel weet ik zeker dat het absoluut geen 1,3GB is. :P Sterker nog, ik durf te suggereren dat iOS zelf slechts ongeveer 200MB gemiddeld snoept, met marge voor wat background services zo'n 350MB - en dat er waarschijnlijk zo'n 750MB in totaal wordt gereserveerd voor iOS en Apple apps/diensten. (Deels conclusie, deels suggestie op theorie basis :))

Ergo: iOS gebruikt veel minder dan 1,3GB, en je hebt aanzienlijk meer dan 650MB geheugen voor apps - en al helemaal meer dan 30-100MB gemiddeld vrij als we Inactive als beschikbaar geheugen beschouwen zoals je eigenlijk zou moeten. :)
Als mijn bevindingen kloppen, heb je dus zo'n 1,25GB RAM voor apps.

Het boeit trouwens niet super veel ofzo hoor :P Hoop niet dat je denkt dat ik je aanval. ;) Vond het alleen wel uitermate interessant om eens te bekijken en je interessante resultaten te fact checken. :) Het is maar een heel erg klein deel uit je review, maar de technerd binnen in me sloeg er op aan. :P

... En misschien dat mijn uitleg over de geheugentypes binnen iOS en de analyses op mijn iPhone iemand iets boeit of in de toekomst kan helpen. :') Ik ben het iig helemaal eens met je conclusie dat het geheugen management op iOS uitstekend geregeld is en zijn werk prima doet! :D

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 januari 2017 07:17]

Wat een hoop informatie, dat heb je zeer goed uitgezocht (+3 waardig)! Ik moet het nog even laten bezinken en bekijken hoe ik de juiste informatie in mijn review kan verwerken.
Ik zie het overigens niet als een (persoonlijke) aanval, maar als extra informatie voor de cijferliefhebbers en om mijn review naar een hoger niveau te tillen ;)

Wellicht kan ik mijn telefoon een keer leeggooien om de test nog een keer uit te voeren i.c.m. jouw applicatie, maar met zo min mogelijk (extra) apps.

Bedankt voor alles!
You're welcome! :)
Gelukkig maar! :D Ik dacht ik vraag t toch maar ff, soms vinden mensen feedback op info niet zo leuk - ook al is het gewoon goed bedoeld en omdat het leuk is om uit te zoeken. :P Happy to help! :)

Ja op een schone iPhone is het misschien inderdaad wat makkelijker.
Probleem is wel dat de eerste 1 a 2 dagen na setup de iPhone's meer resources gebruiken (ook accu) om alle caches aan te leggen en dergelijken - voornamelijk in standby. Als je dat kan "overleven" (:P) zonder apps, dan geeft het testen na een dag of 2 a 3 na schone installatie denk ik de meest betrouwbare resultaten.

Mocht je dat inderdaad gaan testen; wil je dan je resultaten DM'en? :)
(Of even laten weten dat je die gepost hebt.) Ben namelijk erg benieuwd, maar heb zelf de luxe niet om de telefoon leeg te kunnen gooien om deze metingen te doen. :P

In ieder geval: jij ook bedankt, en nogmaals complimenten voor de review!
(... die ik nog steeds niet helemaal 100% af heb met doorlezen. :$)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 januari 2017 20:04]

En ik ga natuurlijk m'n iPhone niet leeggooien om het te testen. :D (En zelfs dan kan je t niet helemaal zeker zeggen.)
Goed om te weten: Synchronisatie met iCloud heb ik uitgezet en er is geen synchronisatie met Social Media of e-mail.
De telefoon is volledig gewist, het enige wat ik heb geïnstalleerd zijn: AIDA64 en BMSSM.

Hier zijn de eerste resultaten van dag 1:

Active: 941,9 MB
Inactive: 66,5 MB
Wired: 186,7 MB
Free: 576,7 MB
__________________
Total: 1,73 GB
(Totaal als je alles optelt: 1,77 GB)

User Memory: 1,77 GB
Physical Memory: 1,95GB

AIDA geeft aan: Available RAM 682MB
In vergelijking met BMSSM komt dat ongeveer neer op het onderstaande:
Inactive: 66,5 MB
Free: 576,7 MB
__________________
Totaal: 643,1 MB

Doordat het werkgeheugen continu in beweging is, kan het de reden zijn waarom er een verschil is van 39 MB tussen de twee apps. BMSSM geeft een zeer actuele status weer en ververst ongeveer elke seconden. AIDA is wat statischer en ververst ongeveer 1x per minuut.

Ik zal deze post over enkele dagen aanvullen met meer informatie voor de komende dagen.
Ola!
Mooi dat je hem gereset hebt :D
En bedankt voor de moeite die je er insteekt! :) Ik ben intussen ook nog verder gaan kijken, en heb ook met een ander toestel wat tests gedraaid. Het blijft allejezus interessant.
Total: 1,73 GB
(Totaal als je alles optelt: 1,77 GB)
Ik kom niet op 1.77?
(941.9 + 66.5 + 186.7 + 576.7) = 1771,8 / 1024 = 1.73GB, dat komt overeen met "Total". Als je hem deelt door 1000 kom je inderdaad op 1.77GB; maar als ik je "total" resultaat zie dan lijkt het er op dat BMSSM de boel in GiB/MiB weergeeft.
Daarom ook 1.95GiB ipv 2.00GB total zoals de specificaties van de iPhone stellen, want: (2 * 1000) / 1024 = 1.95GiB. Denk ik hoor, het lijkt er zo op als ik even je statistieken bekijk. :) En 't komt uit. :P

Overigens zit je dan trouwens sowieso aan meer vrije geheugenruimte.
Free: 576.7MB
Inactive: 66.5MB
Totaal: 647.20MB
Maar: (1.95 - 1.77) * 1024 = 184,32MB + 647.20MB == 831,52MB vrij.
Geheugen in gebruik voor OS en alle apps/processen die ingeladen zijn is derhalve 1.14GiB.


Nu heb ik zelf ook verder gekeken, en ben ik even gaan kijken op een iPhone 5. :)
(Ik heb deze overigens NIET gereset (kan ik wel een keer doen...) en er draaien een paar apps op. Niet heel veel, het is slechts een backup toestel en hij wordt misbruikt voor wat apptests. :P iCloud staat ook aan. Ik moet overigens wel, want ik wil de instellingen gelijk houden aan m'n iPhone 7 - dan is de test betrouwbaarder in deze vergelijking.)

Active: 345.9MB
Inactive: 168.8MB
Wired: 118.8MB
Free: 106.4MB
-------------
Totaal in gebruik: 464.7MB
Vrij: 275.40MB
Bij elkaar: 0.72GB


Total memory volgens BMSSM: 1.015MB (1GB volgens Apple dus)
Total user memory: 878.4MB
Dat betekend dat ook op de iPhone 5 met 1GB RAM ergens een deel gereserveerd wordt. Tellen we dit op bij "beschikbaar" dan komen we uit op in totaal 550.30MB van de 1GB die niet in gebruik is.


Nu vergelijk ik dat even met de iPhone 7 een paar minuten na boot:
Wired: 187.3MB (7) - 118.8MB (5) = 68,8MB verschil
Active: 1.06GB (7) - 345.9MB (5) = 739.54MB verschil
Inactive: 426MB (7) - 168.8MB (5) = 257.2MB verschil
Free: 162.9MB (7) - 106.4MB (5) = 46.5MB verschil
"Ontbrekend geheugen": 133.12MB (7), 277.72MB (5).
Totaal vrij incl Og: 721.12MB (7) - 550.30MB (5) = 170.82MB verschil.


Wat zien we?
- Ten eerste obvious: de iPhone 7 heeft meer geheugen. :P
- Ten tweede: het "wired" geheugen, het deel dat voor cruciale processen gebruikt wordt die niet uit het geheugen mogen, ligt op de iPhone 7 en iPhone 5 heel dicht bij elkaar. De iPhone 7 gebruikt iets meer, maar dat is logisch want die heeft meer daemons te draaien en heeft er ruimte voor. (TouchID, 3D Touch, extra bluetooth services, et cetera.) De iPhone 5 heeft op papier meer "ontbrekend" geheugen, maar daar kunnen we heel weinig mee omdat we niet weten wanneer iets in dat gereserveerde gedeelte komt - en wanneer niet. Daar is geen touw aan vast te knopen. Daarnaast mag ook niet onopgemerkt blijven dat op m'n iPhone 7 het "Active" gebruik sowieso hoger gaat liggen, omdat de iPhone 5 bijna leeg is; en de iPhone 7 niet. Echter, we kunnen blijkbaar niet stellen dat omdat jij je telefoon leeg gegooid hebt dit Active geheugen minder gebruikt wordt - blijkbaar wordt er een hele zooi in het geheugen geladen die niet per definitie cruciaal is (want dan komt het in Wired.). Wat dat is mogen we niet uitlezen. :') (Ja met jailbreak misschien...)

Het lijkt er dus op dat iOS, ala Unix/Linux en al die varianten, al begint met pre-caching en met meer geheugen (2GB op de iPhone 7) alvast meer zaken pre-load naar het Active geheugen. (Daar zal wel een daemon van Apple aan vast hangen.) We kunnen daarmee heel moeilijk bepalen wat iOS nu precies inneemt, en wat door pre-loaded services gebruikt wordt.

Wat het echter wel laat zien, is dat het cruciale Wired gedeelte nagenoeg hetzelfde is en bij beide toestellen ruim onder de 200MB blijft.
En ik denk dat daar de essentie van het verhaal in zit: dat is de absolute core van iOS.

Op basis van deze gegevens kunnen we lastig vaststellen wat nu het exact geheugengebruik is van iOS, en hoeveel geheugen daadwerkelijk in gebruik is.
We mogen natuurlijk wel speculeren, en dat ga ik dan ook doen:
Ik denk dat de vergelijking duidelijk laat zien dat voor iOS in totaal op de iPhone 5 zo'n 400MB lijkt te reserveren+gebruiken voor iOS - en de iPhone 7 zo'n 750MB lijkt te reserveren+gebruiken voor iOS. (Misschien is dat op de iPhone 7 wel 800; dat zou exact 't dubbele zijn :) Dat zou logisch zijn, mede i.v.m. 64-Bit tegenover 32-Bit; waardoor extra geheugen reservations best fijn is op de iPhone 7 voor optimaal resultaat.)
De iPhone 7 heeft duidelijk veel meer geheugen beschikbaar, en gebruikt dit heel nuttig.

Het lijkt me dus niet dat iOS meer dan dat gebruikt...
Het is alleen extreem lastig om nu te gaan bepalen wat *exact* het verbruik is - maar ik kan wel opnieuw concluderen dat er duidelijk minder dan 1.3GB gebruikt wordt door iOS, op beide toestellen lijkt het gebruik voor iOS zelf nagenoeg gelijk - en derhalve heeft de iPhone 7 veel meer beschikbaar voor apps dan die 650MB... :P

We kunnen alleen geen definitieve conclusies trekken wat het nou wel is. ;(
Misschien dat ik die iPhone 5 voor de lol een keer jailbreak... Mits er tooltjes zijn om geheugenverbruik exact te bekijken; en ik ga ervanuit dat dit wel mogelijk is.
Voor nu kan ik niet anders dan even bij mijn vorige conclusie te blijven dat de iPhone 7 naar verwachting zo'n 1.25GB RAM vrij heeft voor alle apps - en er nu de conclusie aan toevoegen dat de iPhone 5 (met 1GB minder) ergens rond de 600 a 650MB vrij moet hebben voor alle apps.

Het grappige is dat dit sommetje dus heel dicht bij de helft in de buurt komt - de iPhone 7 heeft dubbel zoveel geheugen, en lijkt ook in totaal dubbel zoveel vrij te hebben voor apps. Dat is dan best consistent lijkt me; en het is logisch dat Apple evenredig extra heeft gereserveerd voor iOS en functies - mede omdat de iPhone 7 veel meer kan; maar je blijft veel meer ruimte hebben voor apps in het geheugen dan je origineel zou denken.
En we zien dus ook dat de "reserved space" theorie daar ook aan bijdraagt; immers lijkt de iPhone 7 ook in dat geval bijna de helft meer aan geheugen te reserveren; want ook hier komt het sommetje weer uit! (400MB vs 750MB) :)

De status blijft "inconclusive"; maar ik ben redelijk zeker dat deze gegevens dicht in de buurt van de waarheid zullen komen.
Beschikbaar geheugen voor alle apps/services:
~1.25GB beschikbaar voor de user op iPhone 7.
~600MB beschikbaar voor de user op iPhone 5.
iOS gebruik (wired):
~100MB op de iPhone 5
~200MB op de iPhone 7

Totaal aan reserveringen*:
~400MB op iPhone 5,
~750MB op de iPhone 7.

* = Let op, het "wired" geheugen wordt opgeslagen binnen die reserveringen!


Of het klopt kan ik niet met zekerheid zeggen, maar gezien op meerdere fronten de sommetjes wel erg convenient uit lijken te komen gok ik dat ik er niet ver vanaf zit en heel dicht bij het juiste gebruik/vrije ruimte in de buurt kom met deze berekeningen. :P
Ik wil hier trouwens niet perse m'n gelijk halen ofzo. :) Ik vond het alleen wel heel erg toevallig dat als ik het ga vergelijken met die iPhone 5, dat dan bijna alles ongeveer door de helft gaat; net als dat het geheugen vrijwel de helft minder is. Dat ontging me niet, dus vandaar toch nog een uitgebreide uitleg/onderbouwing over die bevindingen en m'n conclusies/theorietjes daarachter. :P

Ik ben benieuwd naar jou verdere bevindingen. :D
Hopelijk wordt 't mysterie ooit 100% opgelost.


P.S.
Verrekte jammer dat je geen tables kan tekenen hier. Dat zou de boel echt een stuk overzichtelijker maken. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 12 januari 2017 06:43]

Hippe shit, ik heb zojuist een tool gevonden waarmee ik de volledige CPU/Memory belasting per proces kan uitlezen vanaf m'n Macbook. :P
Het is echter wel UNIX-style, dus er staan tig processen en daemons waarvan velen slechts een paar KB geheugen innemen.

Ik moet nog even uitvogelen hoe ik die statistieken kan exporteren. Op basis van een hele snelle berekening kom ik uit op ongeveer 500MB aan gebruik; maar dat is inclusief o.a. zaken als de Mail.app die ruim 80MB in beslag neemt aan geheugen - waarschijnlijk door m'n iets te forse mailbox. :')

Ik moet dit dus even rustig bekijken en analyseren, maar we zijn weer een grote stap dichterbij het verlossende antwoord. :P
Dag 1:

Active: 941,9 MB
Inactive: 66,5 MB
Wired: 186,7 MB
Free: 576,7 MB
__________________
Total: 1,7 GB
(Totaal als je alles optelt: 1771,8 MB)

User Memory: 1,77 GB
Physical Memory: 1,95GB

AIDA geeft aan: Available RAM 682MB
In vergelijking met BMSSM komt dat ongeveer neer op het onderstaande:
Inactive: 66,5 MB
Free: 576,7 MB
__________________
Totaal: 643,1 MB

Dag 4:

Active: 685 MB
Inactive: 50,4 MB
Wired: 183,6 MB
Free: 732,6 MB
__________________
Total: 1,61 GB
(Totaal als je alles optelt: 1651,6 GB)

User Memory: 1,77 GB
Physical Memory: 1,95GB

AIDA geeft aan: Available RAM 832MB
In vergelijking met BMSSM komt dat ongeveer neer op het onderstaande:
Inactive: 50,4 MB
Free: 732,6 MB
__________________
Totaal: 783 MB

Het blijft lastig om hierin de werkelijke load aan te geven. Ik zal bekijken wat ik hiermee kan.
Dank voor weer een nieuwe reeks cijfertjes :D

Ja ik zal je zeggen: het is bijna onmogelijk, in het geheugengebruik van een net opgestarte iPhone staan echt heel veel apps van Apple en bepaalde daemons - maar een testje wijst uit dat als je het geheugen zwaar wil aanspreken (hele zware game): dan tieft ie die er gewoon uit, interesseert de iPhone scheduler niets. :') Die processen worden gewoon gekilled. Ze vreten bij elkaar opgeteld honderden MB's aan geheugen, maar ze zijn dusdanig onbelangrijk dat ze afgeknald worden als de user geheugenruimte wil hebben.

Is er weer ruimte in het geheugen? Dan launched de iPhone ze *onmiddellijk* weer. Dit was een heel duidelijk terugkerend fenomeen: hoe langer ik de trace draaide terwijl ik probeerde full memory load te halen; hoe vaker het gebeurde.
Het zijn dus kennelijk processen die niet heul belangrijk zijn, maar enkel zorgen voor... God knows what. Sneller? Mooier? Vloeiender? Batterij zuinigere sync? Er staan echt vage processen tussen. :P

Maar het boeit de iPhone dus helemaal niets of ze blijven draaien - zo essentieel zijn ze dus blijkbaar niet, maar hij wil ze wel in het geheugen hebben als er zat ruimte beschikbaar is. (Logisch opzich, pre-cachen is altijd beter als het kan!) Zo zag ik bijvoorbeeld m'n fotoreg daemon gewoon doodleuk 75MB geheugen opvreten, terwijl dat proces helemaal niets meer te doen heeft gezien alles al geïndexeerd is. :') Het proces werd echter meteen door de iPhone gekilled toen ik opeens heel veel geheugen vroeg met een app die ik uit store had gehaald. En toen ik die sloot? Boem, meteen fotoreg daemon weer terug het geheugen in geknald door de iPhone. Een fractie van een seconde de tijd om het überhaupt te zien gebeuren, lang leve delayed traces. :P Je merkt niet eens dat het geheugen weer vrij was gekomen. :X
De statistieken in BMSSM/AIDA zijn dus eigenlijk vanwege het gebrek aan context nauwelijks te gebruiken qua cijfertjes. :/

Wat ik had gedaan waardoor ik er achterkwam:
- Active memory gebruik uitlezen
- Grote app inladen
- Opvragen hoeveel geheugen (real, niet virtual.) die app gebruikt heeft
- Active memory voor de app was gestart - geheugen verbruik van de app = uitkomst.
Dat kwam NIET uit. Er waren processen gekilled, maar ik had verder niets draaien op wat normale achtergrond processen na; die nog steeds draaiden. Er *moest* dus ergens anders geheugen vrij gemaakt zijn... Waar dan? Afijn, die data ben ik nu dus aan het uitpluizen - maar dit heb ik dus in ieder geval al zien gebeuren. :P

Dit maakt het allemaal absoluut niet makkelijker om het dan uit te lezen; want hoe weet je in godsnaam welk deel van het geheugengebruik van de Apple apps dan als essentieel staan (de werkelijke core van iOS) - en welke hij gewoon doodleuk killed als er geheugen wordt gevraagd door de gebruiker? Ik zie wel allerlei flags die ik kan uitlezen, dus daar zit ik me nu in te verdiepen of dat wat oplevert. Nu wil ik er god***** achterkomen ook. :P
Van sommige processen is het heel obvious dat ze niet essentieel zijn overigens, maar van sommige libs is het heel moeilijk te bepalen - dus die ik zit ik nu rustig even te Google'en en te proberen uit te werken wat hun functie precies is binnen iOS. :P

Ik zal, hopelijk overmorgen, even een dump van m'n traces geven (lijstje/screenshot) met een korte toelichting erbij. Dat maakt denk ik wat meer duidelijk - en hopelijk is er dan ook een getal te noemen dat ergens rond de ~95% accuraat is; met onderbouwing. :)


Echt super relaxed trouwens dat je hier ook actief mee bezig bent man haha. :P Zwaar relaxed om je commitment te zien en hoe je ook druk bezig bent met tests om de waarheid boven water proberen te halen. Thnx! :D

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 januari 2017 01:16]

De pagina herladen door naar beneden te schuiven is niet beschikbaar en snel naar beneden of naar boven scrollen via een ingebouwde functie is er ook niet.

Snel naar beneden scrollen kan inderdaad niet, maar als je snel naar boven wil volstaat het om bovenaan op je klok te tappen. Safari zal dan terug naar het begin van de pagina gaan. :)

Verder wel een erg nette review en leuk om eens een Android gebruiker zijn gedachten te kunnen lezen. :)
Nog een waardevolle tip! Deze wist ik nog niet en daar zou ik ook niet snel achter zijn gekomen. Óók deze tip zal ik toevoegen in mijn review, want ik kan me voorstellen dat veel oudgediende iOS gebruikers dit ook niet weten (of stond dit in de handleiding :+ )

Bedankt voor je reactie en de complimenten.
Het werkt trouwens niet enkel in Safari, ook in de Facebook app kan je dit toepassen. Het loont dus de moeite om het in andere apps ook eens te proberen. ;)

Prettige feesten en nog veel plezier met je iPhone. :)
In de FB app gebruik ik normaal gesproken het meest linkse icoon om omhoog te gaan. Dat gaat net wat sneller met mijn vinger. Dat je het klokje voor diverse doeleinden kan gebruiken vrij nuttig. :)

Fijne jaarwisseling en doe je voorzichtig met vuurwerk?
Kan wel in Safari, als je scrollt en loslaat, dan verschijt er na enkele seconden een pijltje naar beneden rechtsonder in beeld. Als je die aantikt gaat ie naar het einde van de pagina. :)
Dat ligt vooral aan de site.
Nu.nl, Gizchina en nog veel meer sites ondersteunen het zelf niet. Het zou dus vanuit Safari prettig zijn als dat wel was.

Ik scroll me een scrollvinger om naar de nr1 te gaan:
http://www.gizchina.com/2...-device-ever-made-ranked/
Dat klopt, sommige sites verschijnt het niet bij.
Ik ben benieuwd waar dat aan ligt, is dat echt iets dat je moet programmeren? o0 Ik dacht eigenlijk altijd dat het al iets was dat Safari zelf deed. :') Maar het zou nu ik erover denk wel verklaren waarom het soms wel en soms niet verschijnt.
Ik vroeg me al af waar je was.. Nu weet ik waarom, je was bezig met deze monster review. ;)

Tof werk, een welverdiende +3!
Ik was even diep verscholen in mijn kelder. Ik durfde me niet in het wild te vertonen, bang voor de reacties die ik zou krijgen vanuit mijn directe omgeving. :+

Gelukkig was iedereen redelijk positief over mijn coming-out, maar ze weten ook dat het slechts een fase is en dat het noodzakelijk is om mijn kennis te verbreden. Ik zal de komende maanden nog steeds beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden over de iPhone 7. In de tussentijd zal ik de telefoonmarkt in de gaten blijven houden en hopelijk leuke pareltjes mogen reviewen. Het volgende project mag ik vanavond ophalen. Ik zal nog wel een preview daarover uitwerken in een blog. De naam zal zijn: Project X.

Bedankt voor je compliment en de mooie score.
typo op de 2e regel bij het kopje Games.
Bedankt voor de oplettendheid! Ik heb inmiddels een aantal verbeteringen doorgevoerd, want ik merkte dat dat niet het enige foutje was. De komende dagen zal ik de review nog een aantal keren doornemen om (zo goed als) alle fouten eruit te halen.
Waarom heb je het over inflatiecorrectie bij een abonnement die je voor twee jaar afsluit? Ik hoop dat er niet van een correctie sprake zal zijn.
Providers mogen dat elk jaar toepassen, ongeacht de looptijd van het contract. Ik en miljoenen Nederlanders hebben daarvoor getekend bij het aangaan van het contract. Mocht je het interessant vinden, dan kan ik de passage uit de voorwaarden erbij pakken.
(Ik heb dit 2-3 jaar geleden kort onderzocht en het abonnement mag inderdaad met enkele centen worden bijgesteld).
Corrigeren ze dan ook bij deflatie? Ja graag!
Dat zou wel moeten, maar ik denk dat ze het overschot zullen inzetten om de technieken te verbeteren....

Ik heb het overigens alvast opgezocht. Hier wordt aangegeven dat de inflatiecorrectie wettelijk toegepast kan worden, mits het in je contract staat:
https://www.consumentenbo...correctie-alsnog-tegemoet
nieuws: Consumentenbond: veel abonnees kunnen geld terugvragen bij T-Mobile

Informatie over inflatiecorrectie van de diverse providers:
KPN
Telfort
T-Mobile
Vodafone
Wat een super review en wat herkenbaar. Ben zelf recentelijk van een BB Passport (camera defect buiten garantie) naar een iPhone SE gegaan. De punten die jij opsomt (m.u.v. typische iPhone 7-zaken) zijn herkenbaar. Die camera is maar zozo en ook ik heb Swiftkey er op gezet (het standaard toetsenbord is om te huilen). Waarom dan gekocht? Zelfde redenen als jij noemt: klein i.c.m. high-end, support en die vermeende goede iOS. En dan valt high-end en dat OS toch wel aardig door de mand.

Nee, het voelt een stap terug komend vanaf OS10 op een passport. Het is dat de apps erg goed zijn.... Maar geef mij een kleine high-end Android waarvan de Google-troep vanaf gehaald is en ik ben over.
Zo'n 6-7 jaar geleden stond ik op het punt om een BB aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik er vanaf gezien doordat de extra abonnementskosten (BB mail/sync), alles te duur maakten in vergelijking met andere abonnementen/telefoons. Aangezien BB is overgestapt op Android, lijkt het me wel leuk om een telefoon van dat merk te reviewen.
Ik houd van smartphones en welke ik in handen heb, dat maakt me niet veel uit. Als ik een telefoon voor mezelf uitkies, dan vind ik het formaat zeer belangrijk. Uiteraard is ondersteuning ook een goede reden om voor een specifieke telefoon/OS te kiezen.
6-7 jaar geleden: dat waren nog de 'oude' BB's. Vanaf de Z10, tot de introductie van het Android-toestel BB Priv, hebben de BB-toestellen gebruik gemaakt van OS10. En dat staat mijlenver af van het oude BBOS wat op oudere BB-toestellen draaide. Op OS10 had je die extra abonnementskosten ook niet meer: heb altijd gebruik gemaakt van een standaard 3G en/of 4G-abonnement.

Ik heb al een Priv in handen gehad en het komt helaas niet in de buurt van een OS10-beleving, maar als 'next-best-thing' was het geen verkeerd toestel. Alleen die prijs: daar schrok ik erg van. Binnenkort zal de DTEK70/Mercury uit gaan komen: een toestel op Android, maar wel voorzien van een fysiek toetsenbord. Als deze een goede camera heeft en een redelijke prijs.....dan zou dat zomaar mijn volgende toestel kunnen worden.

Zou gaaf zijn als jij een BB wilt reviewen. Een Priv is wat prijzig, maar een DTEK50 lijkt me ook wel de moeite waard. Zelf ben ik minder enthousiast over de DTEK50 vanwege de camera, maar voor de rest zit de hele BB-suite erop. Toetsenbord (softkey, maar beter dan Swiftkey), kalender en de (weliswaar uit gekleed t.o.v. OS10) BB-hub.
Ik wil zeer zeker een BB reviewen, ik moest er direct aan denken toen ik dit bericht op Tweakers zag:
nieuws: TCL toont BlackBerry Mercury met fysiek toetsenbord

Eind februari komt er meer informatie beschikbaar, maar wellicht zal de meeste aandacht naar de Samsung S8 gaan die rond die periode wordt gepresenteerd. Ik ben benieuwd wat voor specificaties en prijs BB/TCL aan de Mercury zal hangen.
Koop dan ook een fatsoenlijke iPhone, geen oude SE :+

Maar het blijft natuurlijk wennen. Ik heb een iPhone 3G gehad, toen naar Windows Phone 7&8 gegaan, toen een Google Nexus 5 en nu zit ik weer bij iPhone 6s.

Van alle besturingssystemen vind ik iOS toch veruit het fijnste werken. Bij Android vond ik het veel te onoverzichtelijk om erachter te komen welke apps nieuwe berichten hadden. Bij iPhone zie je gewoon een nummertje bij je app icoon. Bij Android zijn er een klein aantal apps die dat ook bieden, maar het overgrote merendeel niet.

Met BB heb ik geen ervaring, maar die to-bo telefoons spreken mij totaal niet aan. Gelukkig is er daarom keuze voor iedereen =)
Die oude SE is de een op na krachtigste iPhone. Alleen de 7 is krachtiger ;)

Maar ik heb zakelijk een iPhone 6: ook daarmee word ik maar geen vrienden. Vooral het gebrekkige toetsenbord is irritant. Maar ik heb ook nog geen fatsoenlijke mail en/of kalender app kunnen vinden. Die van Apple zelf zijn bedroevend slecht. Ik probeer nu Outlook, die is iets minder beroerd.

Ach, ik krijg gewoon heimwee naar een BB. Je kan een hoop van BB zeggen, maar voor zakelijke doeleinden is er geen betere.....
Een hele late reactie, maar ik zie niet in hoe je problemen kunt hebben met de standaard mail en agenda app? Er zijn genoeg andere apps die misschien wel bieden wat jij wilt, maar Outlook en andere mail apps slaan al je mails op op hun US server.
Iets wat je neem ik aan zakelijk wilt voorkomen.

Ik gebruik zelf ook een iPhone 7 zowel zakelijk als privé maar ondervind geen enkel probleem met het gebruik van de stock mail / agenda app. Alles wat ik onderweg zou willen doen kan ik doen.
Bedankt! Ik heb mijn best gedaan om er iets moois van te maken.
Mooie review :)
Heel goed gekeken vanuit een practische oogpunt.
Zo da's nog eens een uitgebreide review. Je moet er maar zin in en tijd voor hebben. Top!
Bedankt, ik wilde het einde van het jaar afsluiten met een bijzonder project. Het heeft een hoop tijd gekost, maar dankzij het werken aan de review weet ik nu ook meer van Apple en iOS. Het geeft me vooral veel inzichten en het geeft me de mogelijkheid om anderen op de juiste manier te helpen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*