Buitengebieden van Noordoost-Drenthe krijgen glasvezelnetwerk

De buitengebieden van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo krijgen een glasvezelnetwerk. Glasvezel Buitenaf meldt dat 49,6 procent van de inwoners heeft getekend voor glasvezel. Daarmee is de vooraf bepaalde ondergrens van 45 procent gehaald.

Glasvezel Buitenaf meldt dat het percentage van 49,6 iets minder hoog is dan waarop was gehoopt, maar volgens het bedrijf hebben ook veel inwoners van het plaatsje Annen voor glasvezel getekend. Alle aanmeldingen samen bieden voor Glasvezel Buitenaf 'voldoende perspectief om zekerheid over de komst van glasvezel te geven'.

'Projectambassadeur' Gerard Kooij meldt aan RTV Drenthe dat de teller drie dagen voor de deadline van 17 december nog op 3.541 aanmeldingen stond, wat neerkomt op 43 procent. Vorig jaar was er ook al een poging om deze regio van glasvezel te voorzien, maar die strandde toen. De initiatiefnemers wilden dat de gemeenten zich als aandeelhouder committeerden, maar dat gebeurde niet. De gemeente Aa en Hunze zou nu een bedrag van 800.000 euro hebben gereserveerd. De provincie en de gemeenten Assen en Tynaarlo moeten nog een besluit nemen over een dergelijke financiering.

Dit project is een bundeling van twee glasvezelinitiatieven. Het gaat om lokale groepen in Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. Bij de bundeling hebben de Stichting Drents Glasvezel Collectief en Glasvezel Buitenaf de handen ineengeslagen. Het netwerk zal worden beheerd door Re-net, onderdeel van Rendo. Rendo is een netbeheerder die het gas- en elektriciteitsnetwerk in regio's van Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel beheert en onderhoudt.

Wat opvalt bij dit project, is dat de inwoners die zich hebben aangemeld voor glasvezel, een relatief laag bedrag moeten neertellen voor de aanleg en het onderhoud. Doorgaans geldt dat de afnemers bij dit soort regionale glasvezelprojecten eenmalig bijna 2000 euro moeten betalen, of voor de duur van het abonnement maandelijks zo'n 20 euro boven op de abonnementsprijs. Bij dit glasvezelproject, dat zich uitstrekt van het zuidoosten van Assen tot aan het Groningse Haren, geldt de verplichting om eenmalig 1000 euro te betalen of maandelijks 7,50 euro. De internetaanbieders zijn Caiway, Cbizz, Delta, Fiber en Helden van Nu.

Glasvezel Noordoost-Drenthe

Door Joris Jansen

Redacteur

18-12-2018 • 11:12

97

Submitter: SuperFrank

Reacties (97)

97
97
77
0
0
15
Wijzig sortering
Goed nieuws voor de bewoners, zullen niet heel veel zijn, maar toch. Hoe meer glas overal hoe beter. :)
Ging volgens mij om ongeveer 10.000 huishoudens. Dorpskernen Gieten en Rolde waren uitgesloten.
Juist. 10.000 huishoudens + daarnaast alle bedrijven.
Wel is het zo dat slechts de 49.6% die een contract heeft afgesloten ook echt een vezel in huis krijgt.
Later aanmelden is mogelijk maar dan betaal je bovenup het vastrecht ook fors voor alle graafwerkzaamheden.
Dit is inderdaad relatief aan de kosten van de graafwerkzaamheden. Het kan dus zo zijn dat een hele straat geen vezels heeft omdat niemand zich er aangemeld heeft. Daarnaast, indien je besluit achteraf het toch te willen, moet de gemeente ook nog eerst goedkeuring geven dat de stoep weer open gaat. Die zullen hier ook niet heel happig op zijn, dus kan er zo maar een forse periode over heen gaan.
Zoals het in het dorp Hooghalen vlak ten zuiden van Assen ging, daar kon je wel een glasvezel aansluiting krijgen in je huis. Maar je was niet verplicht een glasvezel abonnement af te nemen. Er waren wel kosten aan verbonden.
Maar er is geen 1 straat waar geen glasvezel ligt. Voor de mensen die ook geen aansluiting naar het huis willen. Ligt er wel een kabel in de centrale buis door de straat.
En het dan nog laten aansluiten van je huis kost best wel een paar centen. Bij ons hebben ze ook glasvezel neergelegd overal. Je kon hem gratis naar je meterkast laten trekken, als je dat niet deedt dan koste het later aansluiten zeker paar 100 euro (volgens mij zelfs 500-1000 euro). Tja....dan doe je dat natuurlijk, want je had namelijk geen plicht om een abonnement af te nemen.
KPN kijkt nu vooral of een complete wijk relatief makkelijk op een bestaand glasvezelnetwerk kan worden aangesloten, bv door het doortrekken van een glasvezel verbinding vanaf een nieuwe wijk naar een bestaande wijken

Oudere dorps/stadsdelen gaan waarschijnlijk niet op korte termijn thuis glas krijgen.
Anoniem: 1128097 @Gbrandsma18 december 2018 11:42
Toen er bij ons glasvezel werd gelegd werd onze straat overgeslagen, iets met planning. Dat hebben ze gelukkig opgelost, maar man dat moeten kosten zijn geweest hehe.
Als je later instapt betaal je niet alleen voor de graafwerkzaamheden.
Dit misverstand lees ik wel vaker @Gbrandsma
Je betaalt bij later instappen ook (mee) voor de reeds aangelegde POPs en andere infrastructuur.
Als het goed is ligt er al een aansluiting in de buurt van je huis, meestal op de erfgrens. Tenzij je heel ver van weg woont van mensen die al wel zijn aangesloten.
Bij later instappen betaal je naast het vastrecht ook voor de aanpassing van de infrastructuur waarmee jouw woning wordt aangesloten? Ik noem dit even voor het gemak graafwerkzaamheden :)

Mis ik daarin nog iets?
Ik bedoelde dat ze ons echt hadden overgeslagen terwijl wij het wel zouden krijgen, dus geheel neergelegd zonder kosten voor ons.
Zeg maximaal 8000 potentiële aansluitingen waarvan 4000 directe aansluitingen, woningbezetting 2,5 à 3 dus tussen de 10- en 15.000 bewoners. Inderdaad, niet erg veel, maar die bewoners hebben nu over het algemeen een karige internetverbinding. Vaan geen Ziggo en ook de afstand tot de wijkcentrale is zo groot dat 10 Mbit vaak al geen optie is. Mijn vader zou b.v. maximaal 2 Mbit via DSL kunnen krijgen.
Er was relatief veel dorpskern meegenomen in dit traject. Maakte het volgens mij ook wel weer redelijk spannend gezien er dus relatief veel mensen waren met een redelijke DSL of goede COAX verbinding.
Ik woon zelf in Emmen (Rietlanden, prima coax en ADSL, maar toch heeft Reggefiber er 5(?) jaar geleden glas aangelegd. Best wel blij mee.
Ik ben anders heel blij met glasvezel(ook rietlanden) DSL was 8mbit leverbaar op dit adres, en coax fors duurder(wanneer je geen tv wil).

Voor 36 euro 100/100 prima geregeld.
Ziggo bied geen fatsoenlijke upload, tenzij toppaket of zakelijk.

Er zijn mensen wat ook iets met de upload doen, dat wordt tegenwoordig steeds belangrijker met al dat cloud.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 31 juli 2024 20:39]

Er zijn al vaker onderzoeken geweest dat hoe sneller het internet ergens is, hoe beter de economie draait.

Nu vlakt dat wel op een bepaald punt af vermoed ik, maar je kan nu wel ineens prima op deze locaties kantoor (aan huis?) houden terwijl je met video conferencing veel van je werk kan doen.

Via 'de cloud' werken, allemaal mogelijkheden die ineens ontstaan als je fatsoenlijk internet hebt op een locatie.

Super goed dus dat we dit doen, want zo houden we óók deze gebieden leefbaar.
Of waar de economie goed draait is snel internet.
maar correlatie !=causatie
Je hebt gelijk dat oorzaak - gevolg niet altijd zo zijn als vaak wordt verondersteld. Maar in dit geval is het wel zo. Je kunt namelijk economische groei bekijken voor en na de internet implementatie en dat vervolgens weer vergelijken met een regio waar niets gebeurd is in die periode. En dan zie je dus een versnelling ontstaan in de gebieden die snel(ler) internet hebben gekregen.
Ik zou zo'n onderzoek wel eens in willen zien, iemand toevallig een linkje beschikbaar?
Ik zou je graag een link geven, maar die heb ik zo niet.

Ik kan mijn stelling van hier boven dan ook niet verder onderbouwen dan: "Dat heb ik een keer gelezen"
f waar de economie goed draait is snel internet.
Dan zouden we hier in Duitsland het snelste internet van Europa hebben ;) Dat is duidelijk niet het geval.
"NOG niet" is daarop mijn antwoord. :)
En techhoofdstad Eindhoven zit nog voor grote delen zonder glasvezel 8)7 8)7. Dank je wel gemeenteraad :X. Laat dat nu toch de motor van de economie zijn, dus je logica is niet helemaal juist
Ik denk dat het er behoorlijk wat zullen zijn, al zijn het er geen 100.000. In mijn gemeente (De Wolden) is vorig jaar glasvezel aangelegd en bijna 50% van de gemeente heeft nu een glasvezel abbonement.
Mooi om te zien hoe die drie boerderijen aan de overkant van het kanaal glasvezel kunnen krijgen, maar dat we in Assen zelf met een 2400 baud modem zitten }:O

Grapje natuurlijk: ik heb DSL en er staan 4 boerderijen aan de overkant.
Goed nieuws, maar eigenlijk zou de overheid weer de regie moeten nemen. Internet moet worden beschouwd als een NUTS voorziening. Dus pak het aan zoals bij electra. Een netwerkbeheerder zie zorgt dat er overal glas ligt en providers die de zaken eromheen regelen.

Was laatst in Singapore en daar hadden ze 3 smaakjes glasvezel, 1, 2 of 10 Gbit. Kosten? Omgerekend naar euro's 30, 40 of 60 euro. Dit was mogelijk puur omdat de overheid er bovenop zit en het netwerk beheerd of dit afdwingt. .
Helemaal mee eens, zelfde in Zuid-Korea. Een bevolking van 50Miljoen die vrijwel allemaal fiber hebben.

De eerste stap is de verder aanleg van coax en koper verbieden. En vervolgens een aanleg plicht voor iedereen die wil aansluiten zoals dat vroeger met de telefoonlijn het geval was met een dak op de aanlegkosten (bij de telefoon was dat 750Euro geloof ik, dat mag bij fiber 2000Euro zijn).
Idem.
Was laatst in Dhaka Bangladesh. De hele megastad is volgehangen met fiber.
Wet van de remmende voorsprong (minder concurrentie van andere netwerken die er al lagen vermoed ik) en ik vraag me af of elk eilandje van Singapore zo goed in zn internet zit.

Niettemin zou de NL overheid hier wat mij betreft ook best in mogen investeren, maar dan liever met 5G dan glas zodat er niet zoveel hoeft te worden gegraven.
Hmmm, goed nieuws voor de buitengebieden.
Woon zelf in Gieten, hier hebben we keuze uit Coax en DSL (max 20Mbit).
Snelheden van Ziggo blijven achter op glas, Ziggo is te duur. (40/4 voor 48,50.... )
Ziggo 200/20 alles-in-een: 64,50 (ook in Gieten)
Caiway 300/300 alles-in-een: 63,- + 7,50 vastrecht + Ziggo Sport 15,- = 85,50 en dan mis je ook nog de combi-korting op je Vodafone abonnement.
Precies hierom heb ik niet mee gedaan. Ik moet uit eindelijk meer betalen met glasvezel dan bij Ziggo.
Dus ik zag de meerwaarde niet zo.
Over een jaar of 10 merk je het verschil en zie je de meerwaarde wel degelijk ;)
Niet alleen in de snelheden die bij coax ooit 'uitgepierd' gaan raken.
Ziggo doet elk jaar 2 euro bij de prijs op om te investeren in de kabel
Bij een nieuw glasvezelnet heb je die prijsverhoging niet omdat die investering in zijn geheel is gedaan
@wpeterw
De koppelverkoop van Ziggo/Vodafone is inderdaad een grote meerwaarde net als Ziggo Sport
de vraag is wel of Ziggo Sport blijft bestaan en of Formule 1 met Max gratis blijft, voorlopig wel. ;)
Deze 'gratis' inbegrepen zaken zijn dus zeer relatief en niet voor altijd, ook glasvezelaanbieders hebben dit soort aanbiedingen als 'gratis' FOX eredivisie bij Fiber bijvoorbeeld.(niet overal trouwens)

Kortom voor beide valt wat te zeggen en 'de gunstigheid' hangt van de persoon af en de persoonlijke omstandigheden, maar een kans op glasvezel laten lopen lijkt me niet verstandig.
We komen hier over een jaar of 10 nog wel een keer op terug :+
Dat zien we dan wel weer, 10 jaar is een lange tijd waarin een hoop kan veranderen.
De 200/20 die ik nu heb is icm vodafone ruimschoots goedkoper dan het glasvezel alternatief.
200/200 zou fijner zijn maar dat is er via Ziggo nu eenmaal niet.

Ik snap je perspectief naar de toekomst maar Ziggo is dusdanig goed in deze regio beschikbaar dat Glasvezel in veel gevallen helemaal geen meerwaarde bied ook niet over 5jaar want welke thuis gebruiker op een enkele tweaker na gebruikt meer dan 100mbit thuis?
iedereen schijnt straks minimaal 100mbit nodig te hebben :)
sept 2016 EU (.pdf Mededeling Connectiviteit)

Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde). Bovendien moet
volgens de Commissie worden ingezet op internetverbindingen in buitengebieden. Door goede
internetverbindingen kunnen bedrijven in deze gebieden voordelen halen op het gebied van onder
andere video-conferenties, online administratie en e-commerce. Huishoudens in zowel stedelijk als in
buitengebied zouden daarom, volgens de Commissie, toegang moeten hebben tot een vaste of
draadloze verbinding met een minimale snelheid van 100 Mbps (Megabits per seconde).


Afgezien van het feit dat we niet in de toekomst kunnen kijken zijn er voorbeelden te over die bevestigen dat snelle verbindingen steeds noodzakelijker worden. Duitsland gaat tot 2025 maar liefst 100 miljard euro investeren. (niet alleen glas trouwens)
Glasvezel is niet alleen internet maar ook tv/streaming. Over een jaar of 10 heeft 8k ongetwijfeld zijn intrede gedaan en kun je bijvoorbeeld vanaf je luie stoel zelf een aantal 360 camera's kiezen (en bedienen :9 ) in een voetbalstadion. OK beetje futuristisch, maar glasvezel is er klaar voor.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 31 juli 2024 20:39]

Die kans heb ik ook niet laten lopen al had ik liever gewacht op een grotere partij, over Caiway is niet iedereen even enthousiast. Hopelijk past een overname in de "1 miljoen glasaansluitingen erbij" strategie van KPN.
Symmetrische verbinding is voor een hoop werk dingen best fijn, maar voor de rest zou ik aan 200/20 ook wel genoeg hebben.

Bij ons is 1000/1000 over glas 50 euro per maand dus dan is de keuze gauw gemaakt.
Helaas komen die prijzen hier niet voor. Ik stromen momenteel van diverse aanbieders reclame binnen het kost aanzienlijk meer dan 50 euro.
Dat is zeker mooi nieuws voor de buitengebieden. Hier in het dorp hebben we maar maximaal 9mb DSL en geen glasvezel. Helaas zit je dan wel aan kabel internet vast met de daarbij behorende prijzen. Ieder jaar probeer ik wel weer over te stappen }> . Maar Ziggo zegt dan iedere keer doodleuk dat je maar 9mb DSL kunt krijgen. Onder het motto daar heb ik genoeg aan en de buren hebben het ook haal ik er meestal toch wel weer een goede deal uit. Maar het zou fijn zijn dat er gewoon meer keuze is.
Nu het gebied van West Friesland in de kop van Noord Holland nog. Hier is het max. 20 mbit ADSL of het peperdure Ziggo. Zodra glasvezel hier een feit is ga ik over.
aha en je denkt dat glas goedkoper is dan Ziggo? meer snelheid is ook automatisch een hogere prijs per maand he
Dat is niet waar. De aanbiedingen hierin West-Friesland zijn "marktconform" en de prijzen zijn (ongeveer) hetzelfde als voor een traditionele kabel.
Bovendien: ik betaal nu ongeveer 60 euro aan een 10 Mbit ADSL, Digitenne en telefonie bij de KPN. Zelfs als ik iets meer zou moeten betalen voor een goede glasvezel, dan zou ik het meteen doen...
het gaat hier om een vergelijking tussen Ziggo en Glas....waarin Ziggo wordt weggezet als duur....terwijl Glas voor hetzelfde pakket ongeveer evenveel kost!
Ziggo is voornamelijk duur omdat het altijd combinatiepakketten zijn met TV e.d. wat je niet wilt. Zonder TV geen kabelinternet. En mijn jarenlange ervaring met Ziggo qua verbinding en stabiliteit zijn gewoon slecht.
Ook al zou glas duurder worden (wat ik niet geloof), zou ik er absoluut nog voor gaan.
ik heb destijds bij Ziggo net zo lang een monteur laten komen tot het stabiel en snel was....de laatste zag een aantal dingen die de vorige verkeerd (lees niet) hadden aangesloten...en toen was het vol gas vooruit! Ziggo was destijds nog wel UPC trouwens! (is al ff geleden)
Het is zeker niet duurder dan die alles in 1pakketten van ze.
wel humor dat je het peperdure ziggo niet wilt maar voor dezelfde prijs/inhoud (upload daargelaten) wel glas wilt.
Succes :)
Je hebt mij ook nergens horen zeggen dat de kosten van Ziggo re reden van een eventuele overstap zullen zijn.
Goedkoper wordt het zeker niet. Vastrecht is op veel plaatsen alleen al 15,- per maand. En dat is alleen voor het glaslijntje.
Goedkoper misschien niet, dat moeten we natuurlijk nog afwachten, maar beter (stabieler) zal het in ieder geval wel zijn. Voorlopig moet het hier eerst nog eerst maar eens komen. Maar de Kop van Noord Holland is een nogal achterlopend gebied wat de aanleg van glasvezel betreft, zeker als zelfs in Drenthe en Friesland wél glas wordt gelegd.
"Stabieler" is een veelgebruikte term in de campagne van Glasvezelbuitenaf. Een stabiel netwerk bestaat uit veel meer dan alleen de glasvezelkabel. Ik vraag me echt af of Caiway het service-niveau van Ziggo heeft.
Ik heb tien jaar geleden jarenlang Ziggo gehad, toen verhuisd naar een appartement en daar eerst 15mbit ADSL en later 100mbit VDSL gehad wat zeer stabiel was, websites laden snel en alles voelde "snappy" aan. Bijna twee jaar geleden ben ik verhuisd naar een dorp waar alleen 20mbit ADSL of Ziggo mogelijk is. Ziggo genomen (200mbit pakket) en bijvoorbeeld downloaden gaat snel, hetzij met wisselende snelheden waardoor de netto snelheid op ongeveer iets meer dan de helft uitkomt wat ik best vind.

Wat met Ziggo wel altijd een groot probleem is geweest is het web wat zo traag is als blubber. Pagina's worden traag geladen, zoeken duurt lang.. Iets wat eigenlijk niet zou passen bij een 200mbit verbinding. Precies hetzelfde had ik tien jaar geleden dus ook. En mijn moeder heeft ook Ziggo en ervaart precies hetzelfde. Bij vrienden waar ik kom die Ziggo hebben idem: traag laden van websites. Andere DNS servers instellen helpt ook niet. Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar het is bij iedereen die ik ken die Ziggo heeft het geval.

Als hier glas komt hebben ze er in ieder geval een klant bij.
Je hebt veel mensen die zeggen: ja maar mijn 3 mbit DSL kan ik ook mijn mail wel mee lezen, waarom zou ik glasvezel willen.
Overigens:
Ik heb met een paar mensen gesproken en gezegd dat ze het moesten doen al was het alleen maar als verkoopargument om makkelijker het huis te verkopen of als concurrentie die Ziggo hard nodig heeft zodat de kwaliteit niet nog verder afzakt om nog meer geld binnen te harken.

In Assen zelf behalve kloosterveen zal er verder vermoedelijk geen glasvezel komen.
Ah ja ik kan natuurlijk 10 mbit DSL afnemen, want KPN heeft mijn appartementencomplex niet aangesloten op de wijkcentrale. De buurman en de overburen kunnen 80-100 mbit VDSL afnemen.
Reageren op brieven namens het hele wooncomplex doet KPN niet aan, je wordt gewoon genegeerd.

De gemeente Assen heeft denk ik aandelen Ziggo met hun stoeptegel-beleid.

[Reactie gewijzigd door bastian433 op 31 juli 2024 20:39]

Indien je geen reactie krijgt op je brief aan KPN dan moet je hem eens aan de eindbaas (directie) sturen. Je krijgt dan altijd een reactie. Dat is mijn ervaring.
Je bedoelt straatkast waarschijnlijk, wijkcentrale zit iedereen op.

Het kan dus zijn dat de dichtstbijzijnde straatkast voor VDSL vol zit, dan pis je naast de pot idd.

Kpn geeft altijd wel een reden, beetje vreemd allemaal.
Doorgaans geldt dat de afnemers bij dit soort regionale glasvezelprojecten eenmalig bijna 2000 euro moeten betalen, of voor de duur van het abonnement maandelijks zo'n 20 euro boven op de abonnementsprijs. Bij dit glasvezelproject, dat zich uitstrekt van het zuidoosten van Assen tot aan het Groningse Haren, geldt de verplichting om eenmalig 1000 euro te betalen of maandelijks 7,50 euro.
wat je maar weinig vind 1000 euro is nog een redelijk fors bedrag(al zou ik het er vermoedelijk wel voor overgehad hebben) hier in de wolden is het zo dat als je abonnement afsluit voor de aanleg klaar is dat het gratis is (ieder huis krijgt sowieso een aansluiting wel of geen abonnement). mocht je naar de oplevering een abonnement afsluiten dan betaal je 400 euro activatie kosten. veder hier gewoon de landelijke prijzen niets extra

dus als ik het daar mee vergelijk is 1000 euro nog wel redelijk veel

[Reactie gewijzigd door hjvg op 31 juli 2024 20:39]

Het is ook eenmalig 1000 euro, of maandelijks 7,50 vastgoedrecht (= bedoeld voor de aanleg investering van RE-NET). Het goedkoopste abonnement zit geloof ik op 39,95 en met die 7,50 = 47,45 per maand voor 100/100mbit lijn. Dat valt mij alles mee. Ergo; de 1000 of 7,50 zijn dus geen echte individuele aansluitkosten.

Duurder is het voor mensen die later aansluiten, die krijgen te maken met aansluitkosten van minimaal 995 euro én daar bovenop de vastrechtkosten voor het netwerk.
Ook vreemde verhouding. 1000 euro ineens of 7,50 per maand. Dan is 7,50 per maand goedkoper tenzij je het langer dan bijna 12 jaar blijft gebruiken.

ik neem toch aan dat de verplichting die men aangaat veel korter is.
Ja maar het vastrecht is ook voor een potentiele latere verplichting weer van toepassing. Ook voor de volgende bewoner die misschien glasvezel abonnementen af wil nemen.
Dat zal vast maar wat kan jou dat nu schelen?
Die 7,50 wordt elk jaar geindexeerd.
Ik woon in dit gebied. De keuze tussen eenmalig en maandelijks is PER aansluiting. Dus ook als je kiest voor maandelijks en je huis gaat verkopen, dan zadel je de koper ook op met extra kosten. Als je nu eenmalig aftikt, is dat ook fijn voor potentiële kopers.

De minimale duur is natuurlijk gewoon 12 maanden. Dus wie twijfelde, deed er goed aan om een jaar een abo te nemen en dan tiuk je daar bopvenmop dus 12 x 7,50 af. Maar dan ligt er in ieder geval een aansluiting voor de toekomst, die je eenvoudig kunt activeren. Dat vond en vind ik persoonlijk veel slimmer dan NIET meedoen.

PS Als je kiest voor 7,50/mnd en later toch wilt afkopen, dan worden die maandelijkse bedragen er NIET af getrokken. Dus voor de consument zou je het weggegooid geld kunnen noemen, voor de aanleg is het een stukje voorfinanciering wat uiteraard welkom is met zo'n groot project.

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 31 juli 2024 20:39]

ja ik snap dat het eenmalig of maandelijks is.

maar zo ik zeg dit is bij glasvezeldewolden wel een stuk beter gewoon geen kosten voor aanleg goedkoopste abonnement 39 euro per maand voor 1000/1000.
wij betalen 0 euro extra voor aanleg van het netwerk

en wat @4Lph4Num3r1c hier onder zeg ben ik het ook wel mee eens 1000 euro of 7,50 zit wel een groot verschil in en lijkt me niet dat ze je een 12 jarig abonnement gaan verplichten

[Reactie gewijzigd door hjvg op 31 juli 2024 20:39]

Het zijn twee componenten: van het stukje glasvezel moet je de aanname doen dat deze er inderdaad 12 jaar of langer blijft liggen om die 1000 euro in een keer neer te leggen.. waarbij de 7,50 natuurlijk ook geïndexeerd mag worden.

Het diensten-aanbod heeft gewoon een 1 of 2 jaar contract met daarna maandelijks opzegbaar. Kies je voor de 7,50 per maand, dan stopt die ook op moment dat je geen abbo meer hebt.

Lastig ook om de initiatieven te vergelijken. De wolden is een burgerinitiatief die de lening aan gaat met marktpartijen en daar het risico heeft liggen (en begin dit jaar nog een gat te vullen had). In dit initiatief ligt dat bij glasvezel buitenaf. Met die vastrechtbrijdrages kunnen rentelasten gedrukt worden wat investeren aantrekkelijker maakt. Onder de streep zou ik vooral voorstander zijn als het het fibertje door de overheid als nutsvoorziening wordt aangeboden.
Ze hebben het hier over noord-oost Drenthe maar als ik op de kaart kijk bedoelen ze misschien noord-west of midden Drenthe?

Edit: laat maar...ik ben vandaag een beetje scheel

[Reactie gewijzigd door veltnet op 31 juli 2024 20:39]

Midden-Drenthe heeft overal (inclusief buitengebied) al glasvezel.
Gelukkig. Ik ga binnenkort speciaal van Den Haag naar Emmer Compascuum verhuizen omdat het glasvezel in Drenthe zo goed geregeld is. (in ieder geval beter als in Den Haag) ;-)
Maar Compas valt weer niet onder Midden-Drenthe, weet niet wat ze daar geregeld hebben ;)
Daar hebben ze ook glasvezel ;-) in ieder geval in het buitengebied waar ik ga wonen
Tuurlijk ik woon net aan de andere kant was assen.. Maar ik snap wel waarom mensen hier geen glasvezel hebben. Wij halen met ziggo 220 down en 20 upload.:) toch zou glasvezel een stuk beter zijn geweest.
Herkenbaar. Het nadeel met dit soort initiatieven is dat je zo'n versplinterde kaart krijgt met plukken glasvezel met strookjes adsl/coax er tussen. Oost Groningen > Oost Drente met er tussen Stadskanaal met een strook dsl/coax.
Dit soort iniatieven moeten ze hier in Saarland (DE) ook hebben. Hier praten ze nog over kabel 50MB/s dat is echt matig. Gelukkig zullen de 10.000 bewoners hiervan kunnen genieten in Drente.

Onze woning heeft nog steeds een DSL lijn van 100mbit en dat is ook het maximale wat eruit de T-Mobile doos op onze adres gehaald kan worden :(

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 31 juli 2024 20:39]

Wat is er mis met 100 mbit DSL? Het dorp waar ik woon is maximaal 4 mbit mogelijk via DSL.
Ik vindt het in landen die in de top 5 of top 10 horen qua beste infrastructuur niet een DSL lijn van 4mbit horen te hebben of wat dan ook.

Nu kijk ik naar de network infrastructuur niet de complete plaatje. Vindt het maar allemaal apart.
Kan ook absoluut niet. "gelukkig" kan ik hier ziggo krijgen met 200 mbit, maar is eigenlijk veel te duur.
Desondanks: 100 mbit is een prima snelheid waar je alles mee kunt, en je hebt best kans dat de snelheid nog verhoogd in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door unfor op 31 juli 2024 20:39]

Grootste nadeel van Ziggo is het www wat gewoon traag is met traag ladende websites. Downloaden gaat over het algemeen wel goed.
Geen idee, ga nu zelf van 100 naar 50 omdat dat al voldoende is, en ik ben nog wel tweaker ook. Als je al 100Mbit hebt liggen is glas compleet overbodig.
50MB/sec is 500 megabit per seconde, hoe is dat matig volgens jou?

Ik snap best dat het relatief is. Vroeger was ik al blij als ik 4KB/sec haalde met een inbelmodem. ;) Maar anno 2018 is 50MB/sec gewoon dikke prima qua snelheid.

Edit;
MB = MegaByte, Mb = Megabit.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 31 juli 2024 20:39]

Geen melding van up en down snelheden?
Het glas is maar een transportlaag. In theorie zijn de snelheden oneindig. :)
Ik zie in de samenvatting ook geen opleveringsdatum, dus dat zou zomaar eind 2019 kunnen zijn. Snelheden en prijzen van de verschillende aanbieders vermelden is nu nog niet zinvol.
In theorie zijn de snelheden oneindig.
Die theorie zou ik graag horen, ben wel benieuwd hoe je de snelheid van het licht doorbreekt :)
(quantum-entanglement zou een optie zijn, maar daar heb je geen glasvezelkabel voor nodig)
WDM. De lichtsnelheid is geen beperking. Althans voorlopig niet.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 31 juli 2024 20:39]

Ook de golflengte van licht is beperkt (zeker die je via glasvezel kunt transporteren) dus ook deze manier heeft een eindige snelheid. Je kunt niet oneindig op blijven delen.
Die theorie is simpel genoeg, geef het genoeg tijd en er komt wel weer een nieuwe techniek die beter is. Dat kan doorschalen tot het einde der tijden. Als we tegen die tijd geen oneindig snel internet hebben, dan krijg je van mij je geld terug ;)
Volgens die theorie bestaan is tijdreizen ook mogelijk
Abonnementen die afgesloten konden worden varieerden van 100/100 tot 700/700. Waarschijnlijk zakelijk wel 1000/1000.
Er zal glasvezel aangelegd worden, wat de providers erdoor knallen heeft hier niks mee toemaken, dat kan 500 Mbit/s zijn of 10 gbit/s.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.