Diverse gebieden in Nederlandse Groene Hart krijgen glasvezelnetwerk

Verschillende landelijke buitengebieden in het Groene Hart krijgen een glasvezelnetwerk. Aanbieders Glasvezel Buitenaf en Glasdraad leggen glasvezelnetwerken aan bij onder meer Oudewater en Woerden.

Glasdraad heeft bekendgemaakt dat het benodigde aantal inschrijvingen voor glasvezel bij Woerden-Oost de gestelde ondergrens van veertig procent heeft gehaald. In een eerder stadium zijn deze percentages ook al gehaald in de deelgebieden Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden-West. In deze regio is ook Glasvezel Buitenaf actief om glasvezelnetwerken aan te leggen. Dit bedrijf maakte eerder al bekend dat het in deze regio glasvezel gaat aanleggen. De deadline lag hier op 9 juli, maar volgens het bedrijf was er al voor de deadline 'voldoende potentie' om te kunnen melden dat er glasvezel komt.

Volgens een woordvoerder van Glasdraad is het percentage adressen in de verschillende regio's die zich moeten inschrijven, niet vastgesteld op de gebruikelijke vijftig maar op veertig, vanwege de concurrentie in deze regio. Bijvoorbeeld bij Woerden-Oost kunnen inwoners zich bij zowel GlasDraad als Glasvezel Buitenaf inschrijven. De gemeente heeft de aanleg van glasvezel aan de markt overgelaten; volgens de woordvoerder kon de gemeente geen keuze maken tussen de twee aanbieders. Bij Woerden-West zou deze overlap er niet zijn, omdat Glasvezel Buitenaf zich hier volgens de woordvoerder heeft teruggetrokken.

In april werd al duidelijk dat de buitengebieden ten noorden van Alphen aan den Rijn een glasvezelnetwerk krijgen. Het gaat om de buitengebieden van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Teylingen-Oost. Hier werd de drempelwaarde van vijftig procent gehaald. De aanleg wordt hier op het moment van schrijven voorbereid en volgens Glasdraad beschikken alle aangemelde huishoudens nog voor de zomer van 2019 over een glasvezelverbinding.

GlasDraad Groene Hart is een samenwerking tussen glasvezelaanlegger Mabin en investeringsmaatschappij Tinc. Glasvezel Buitenaf is eigendom van glasvezelinvesteerder CAIW, het voormalige CIF. Fiberexploitant CIF en Caiway kwamen begin dit jaar in Zweedse handen; EQT nam de bedrijven toen over van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund.

Door Joris Jansen

Redacteur

12-07-2018 • 12:33

70

Lees meer

Reacties (70)

70
70
21
3
0
43
Wijzig sortering
En wordt er dan naar ieder huis glasvezel aangelegd of alleen degene die meedoen? Altijd een beetje dubbelop dit soort initiatieven, zo krijgen degene die hier niet aan meedoen echt helemaal nooit glasvezel.
In de wijk waar ik woon hebben ze aan aantal jaar geleden glasvezel aangelegd.

Hier was het zo dat er in alle straten glasvezel zou komen en dat je op dat moment moest kiezen of je wilde overstappen op glasvezel of niet. Ging je over naar glasvezel? Dan betaalde je niets voor de aanleg. Bleef je bij je oude (kabel/telefoonlijn) provider dan kon je kiezen om niets aan te laten leggen of een vergoeding betalen om het in je huis te krijgen.

Je kon achteraf altijd nog ervoor kiezen om de aftakking naar jouw huis later te plaatsen, echter betaalde je hier dan wel een bedrag voor omdat ze de stoep moeten openbreken.

Wij zijn toen direct overgestapt omdat de kabel bij ons voor geen meter werkte en de telefoonlijn niet de snelheden behaalde wat wij willen behalen. In de meeste gevallen is het dan ook rendabel om het gewoon aan te laten leggen zelfs al gebruik je het zelf niet. Is nog altijd een meerwaarde aan de woning als de aansluiting er al ligt.
In de meeste gevallen is het dan ook rendabel om het gewoon aan te laten leggen zelfs al gebruik je het zelf niet. Is nog altijd een meerwaarde aan de woning als de aansluiting er al ligt.
Bij een huurhuis (sociale huur en vrije sector) kan die meerwaarde je gestolen worden. Enkel bij een koophuis is het interessant, en dat is tegenwoordig voor jongeren een stuk lastiger te bekostigen dan vroegah.
Dit is helemaal correct, echter kun je bij een huurhuis/appartement met de verhuurder altijd overleggen of hun de kosten (of een deel ervan) willen afdekken. De waarde van hun woning gaat er immers op vooruit. Doen ze dit niet dan ben je ook in je recht om de kabel te laten verwijderen zodra je de woning verlaat.

Ik weet niet wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de aansluiting, maar er is wel een verplichting dat er een aansluiting in het pand aanwezig moet zijn (hier hebben we het dan wel niet over glasvezel).
Je kunt de kabel niet verwijderen bij verhuizing.
Bij kabels is er wettelijk sprake van horizontale natrekking (vanuit het openbare kabelnet) en niet van verticale natrekking (huiseigenaar en/of huurder).
Ik vraag me af of jij het recht hebt om die kabel te verwijderen aangezien hij eigendom is van de kabelaar.
Bij een huurhuis heb je doorgaans ook geen keus. Dan bepaald de verhuurder.
Bij mij precies hetzelfde verhaal. Ligt er nu ongeveer twee jaar. Aansluiting kostte niks. Gelukkig zat ik toen bij KPN en het werd destijds nog door KPN gefinancierd oid. Ik kan het me niet goed meer herinneren. Maar Reggefiber was in samenwerking met KPN.
Ik heb een ongebruikte glasvezelaansluiting thuis.
Was gratis als je maar direct meedeed bij de aanleg.
Glasvezel dus niet verplicht.
Verschilt per gebied.

Hier in Friesland (gemeente Achtkarspelen en nog een gemeente) krijgt het platteland ook glasvezel als 60% van de bewoners ervoor tekent. Inmiddels zitten we op 40% en de deadline is al met een maand verlengd. (M.a.w, dit gaat em toch niet worden).

Zodra ze tekenen, en de 60% wordt gehaald, zit je hier direct aan het abonnement vast zodra het wordt opgeleverd + 15 euro per maand extra voor het netwerk.

Je krijgt de vezel pas als je een abonnement neemt. Anders wordt er geen glas naar de meterkast gelegd, wil je dit later wel, dan gaat het flink veel geld kosten.
Hoezo ongebruikt? :o
enigste probleem is wel als iemand liever de modem in de meterkast heeft maar jij de draad in de woonkamer hebt laten uitkomen, dan zit je weer met dat als je de draad wil laten verleggen dat hier ook kosten voor zijn, of dat de provider dit niet wil omdat er al een "kabel " ligt
Het hangt af van de instantie/bedrijf die de kabels trekt en de gemeente. Deze sluiten een overeenkomst en aan de hand daarvan wordt de vezel in de grond gelegd.

Het kan dus zo zijn (vaak bij wijken met veel huurwoningen) dat er een lappendeken van aansluitingen ontstaat. Erg jammer aangezien dit nogal wel eens problemen opleverd bij mensen die willen overstappen en dan uiteindelijk toch geen aansluiting hebben of de vezel, hoge kosten aanleg aansluiting achteraf en irritatie van omwonenden bij open breken weg.
Volgens mij is het een beetje alles-of-niets per buurt. Als ze in je straat glasvezel aanleggen komen ze het bij jou ook doen, ze gaan je dan echt niet uitsluiten. Je krijgt er alleen dan geen data over binnen natuurlijk, maar dat kun je later nog wel aanvragen.
Anoniem: 221563 @MadEgg12 juli 2018 12:56
Geen idee hoe het daar zit, bij ons in ieder geval iets anders. Toen ik in mn huidige woning kwam had ik geen glasvezel aansluiting, maar t lag wel al in de straat. Op het moment dat ik naar XS4All ben gegaan heeft men gratis mijn woning aangesloten op het glasvezel in de straat.

Was een kwestie van parkeerplaats voor gat graven, bij het voorraam een gat graven, kabel onder de voortuin schieten, gat door de muur en binnen in de woonkamer aansluiten.
Dus de beste strategie zou zijn om niet mee te doen, wel een lijn te krijgen en wachten tot de netwerk eigenaar alle mensen met lijn, zonder abbo zat wordt en de aansluitkosten terugbrengt (welke, met 50% animo/betaalde aansluitingen, sowieso twee keer te hoog is).
Zo is dat bij ons (Alphen) toen niet gegaan.
Iedereen werd "gratis" (ik denk dat de gemeente heeft bijgedragen) aangesloten. We hebben van te voren wel een animocheck gehad, maar hoefden niet van te voren in te schrijven.
Je kon als je op tijd aanmelde wel fikse kortingen krijgen.Het is al weer een paar jaar geleden, maar Ik meen eerste 6maanden gratis.
De KPN modem was echter zo beroerd dat ik na een jaar weer terug naar ziggo ben gegaan.

Tldr; bij ons was je als vroege instapper minder kwijt dan een vergelijkbaar ziggo abbo.

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 22 juli 2024 13:47]

Dan heb je geluk, vooral buitengebieden mogen meestal een paar duizend euro aftikken of tot de oneindigheid 10-20 per maand extra betalen.
Woy Moderator PRG/SEA @Mathi15912 juli 2018 13:00
In dit geval wordt alleen naar de huizen die zich aanmelden glasvezel aangelegd. Er geld hier ook een eigen bijdrage van 1805 euro, of een maandelijkse vergoeding van 15. Voor mensen die zich later aanmelden is er ook de mogelijkheid om het te krijgen, maar dan tegen een hoger bedrag, en niet de mogelijkheid om het via een maandelijkse vergoeding te betalen.
Waarom 2000 euro betalen??? Voorheen was het allemaal gratis en de buitengebieden moeten nu bloeden.... als ze nou 25 euro per aansluiting hadden gevraagd in de kernen was het nu ook daarbuiten betaalbaar geweest ... het voelt zo oneerlijk dit soort praktijken...
Vergis je niet, bij nieuwbouw in een dorp is het óók niet ongebruikelijk dat je flink 'mag meebetalen'. Wij kochten in 2005 een nieuwbouwhuis. Heel wijkje werd aangelegd waar eerst een weitje was. Kostte me tussen de 400 en 500 euro om een Ziggo (toen nog UPC) kabel te krijgen van ± 4 meter vanaf de stoep. En dan staat dit huis nog dicht bij de straat want sommigen staan wel 3x zo ver van de straat.

Waren wel meer 'bijzonderheden'. Zo brengt de postbode de post maar zoveel meter vanaf de straat. Bij oude huizen telt dit niet of minder streng 'omdat het altijd al zo was' maar bij de huizen in deze straat 'had u dat kunnen weten' en die moesten dus een brievenbus twee meter naast de deur hangen.. want zo ver komt de postbode wél. 8)7
Woy Moderator PRG/SEA @mjl12 juli 2018 14:38
Binnen de kernen is het blijkbaar wel commercieel interessant om het "kostenloos" aan te leggen. In het buitengebied is het gewoon een stuk duurder per aansluiting, en daarom wordt dit ook door de overheid gestimuleerd. Ik vind het niet zo vreemd dat de kosten daarvoor ook bij de gebruikers komt te liggen. Het is al fijn dat er een manier is om de kosten te spreiden zodat ook mensen die het geld niet in een keer beschikbaar hebben het kunnen doen.
Omdat in sommige gebieden er honderden meters gegraven moet worden om een kabel in huis te krijgen. Als die ook gratis werden aangelegd, dan moet het geld ergens anders vandaan komen, bijvoorbeeld abonnementskosten van over de 100 euro. En dan neemt ook niemand het meer af.

Dan is het simpel. Een kleine vergoeding om glas aangelegd te krijgen (je huis wordt meer waard bij verkoop) of gewoon niet meedoen.
En wordt er dan naar ieder huis glasvezel aangelegd of alleen degene die meedoen? Altijd een beetje dubbelop dit soort initiatieven, zo krijgen degene die hier niet aan meedoen echt helemaal nooit glasvezel.
Volgens mij krijgen ze beide gewoon, of iig tot aan de stoep. Maar lijkt mij niks mis mee dat die mensen het niet krijgen als ze het niet willen...

Ik zou iig geen huis kopen waar ik geen glas en geen kabel te krijgen is, want dan is er niks te kiezen en werk je concurrentie tegen :)
Doorgaans is het zo dat degenen die in eerste instantie niet meedoen, op een later tijdstip alsnog glasvezel kunnen nemen, maar dan is het wel beduidend duurder.

Ik geloof dat Glasvezel Buitenaf bijvoorbeeld na de deadline alsnog een kabel naar de woning trekt van iemand die glasvezel wil, maar dan rekening ze wel iets van 995 euro of meer, afhankelijk van de werkelijke kosten. En die kunnen in de praktijk nog hoger uitvallen.
Glasdraad vraagt minimaal €2500,- (afhankelijk van de afstand van huis tot verdeelpunt), Glasvezel Buitenaf vraagt minimaal €995 bovenop de vastrechtvergoeding van €1815,- (afhankelijk van de afstand van huis tot verdeelpunt) als je na de inschrijving voor vraagbundeling een aansluiting aanvraagt.

In Oudewater heeft Glasvezel Buitenaf zich teruggetrokken, omdat Glasdraad een dealtje had gesloten met REKAM waarbij REKAM de vastrechtvergoeding betaalt voor degene met een REKAM kabelaansluiting in het buitengebied.

[Reactie gewijzigd door koenveelenturf op 22 juli 2024 13:47]

Glasvezelbuitenaf doet over het algemeen alleen buitengebieden, niet de stedelijke gebieden.

Glasvezelbuitenaf is hier in de regio ook glasvezel aan het neerleggen. Maar omdat ik een in stad(je) woon, mag ik er naar fluiten.
Bij ons in de wijk is het dit jaar bij iedereen aangelegd. Daarna kwam er een soort van omvormer, zodat mensen ook de oude abonnementen voor DVB-C en internet konden voortzetten op de kabel.
Bij Glasdraad zoals in Nieuwkoop en Kaag en Braassem aangeboden wordt er alleen aangelegd naar je huis als je meedoet. Voorwaarden hiervoor waren dat je: 1) op tijd inschreef op een abonnement voor minimaal 1 jaar; 2) initiele aanlegkosten betaald ~E1800 (of dit maandelijks afbetaald, verrekend in je abonnementskosten).
Wil je het later alsnog dan zijn de kosten minimaal E2500 (afhankelijk van hoe ver je van het aansluitpunt af zit), zie https://groenehart.glasdraad.nl/vragen/
Nee, alleen als je een kleine 2K neertelt word je aangesloten.

Daarna hogere kosten, dus doe het vooral nu ook voor de toekomst is het verhaal om zoveel mogelijk klanten te werven.

Destijds bij de kabel mid jaren 70 tot mid jaren 80 was dat ook het argument, maar dan zonder vooraf betaling en abonnementsplicht. Voor de moderne kabel moet je grofweg 3K neerleggen.

Bij glasdraad kun je ook maandelijks 15,- euro betalen maar dan betaal je uiteindelijk 2715,- plus index. Je zit daar 15 jaar aan vast, dus enkel als je verwacht niet binnen 15 jaar te verhuizen, maar te binnen tien jaar te overlijden is dat een interessante optie.Want bij verhuizen moet je alsnog 1815 aftikken. Glasvezel Buitenaf heeft in Groene Hart Zuid project regio ook de voorwaarden aangepast hier kun je nu alsnog na verloop van tijd afkopen met aftrek van reeds betaalde maandbedragen. Daar lopen de maand betalingen door tot einde abonnement op dienst.via glasvezel netwerk. Dus kost aanleg je daar minimaal een goede mille. Maar dan moet je na een jaar weer naar adsl.
Het is mooi om te zien dat er steeds meer glasvezel-aanbieders opstaan na wat KPN geflikt heeft. Er zit duidelijk geld in glasvezel, er is veel vraag naar, dus het is logisch dat er langzaamaan weer steeds meer initiatieven komen. Hopelijk wordt KPN op deze manier een beetje onder druk gezet zodat ze zelf ook weer actief aan de slag moeten met de uitrol van glasvezel.

Nog mooier zou zijn als een glasvezelnetwerk beheerd zou worden door de overheid en dat diverse aanbieders er gebruik van kunnen maken. Geen gedoe met monopolies, concurrentie en vage redenen om uitrol te stoppen. Gewoon één groot landelijk netwerk, open voor iedereen.
Als KPN niet geprivatiseerd was en de overheid enkele decennia geleden al de visie had kunnen hebben dat de Nederlandse samenleving/economie baat zou hebben bij een landelijk dekkend glasvezelnetwerk, net zoals dat inzicht er was voor de aanleg van een landelijk telefonienetwerk, dan hadden we dat landelijk dekkende netwerk allang gehad. De overheid kan nl. 'in het landsbelang' handelend kiezen voor een investering die zich over misschien 30 jaar terugverdient waar een commerciële partij 10 jaar al (te) lang vindt. Die melken de bestaande infrastructuur met liefst zo gering mogelijke investeringen bij voorkeur maximaal uit vóórdat ze aan glasvezel beginnen.

Zo'n dekkend glasvezelnetwerk is een faciliterende infrastructuur waarmee allerlei activiteiten ontwikkeld kunnen worden waarmee weer geld verdiend kan worden. Zo betaalt zich die investering weer terug. Helaas wordt dit land al weer bedroevend lang geregeerd door VVD gedomineerde, in de neoliberale religie gelovende, heilige marktaanbidders die volkomen foutief de niet onderbouwde en zelfs telkens weer ontkrachte aanname doen dat 'de markt' alles beter en goedkoper zou doen. FOUT!

Privatisering heeft ALTIJD twee zaken tot gevolg,

1. Het wordt duurder.
2. Het wordt slechter.

En zo'n markt zal zich altijd 'consolideren' door overname van kleinere spelers tot er een oligarchie van enkele hele grote partijen overblijft die gezamenlijk zullen proberen de prijs van hun product zo hoog mogelijk te maken.

Maar deze regeringen blijven maar volharden in dat geloof en ze richten daarmee grote schade aan aan het land en jagen de gewone burger op vele nodeloos hoge kosten. Een klein groepje mensen maakt de grote winsten en romen zo het land af. Zo betalen we o.a. teveel voor telecom, televisie en gezondheidszorgverzekering. Als telecom al goedkoper is geworden is dat niet dankzij maar ondanks de privatisering. De kostenreductie door technologische ontwikkelingen (wet van Moore) is als enige verantwoordelijk voor evt. prijsdalingen.

[Reactie gewijzigd door CaptJackSparrow op 22 juli 2024 13:47]

nou nou. Heb je je wel eens verdiept in de effectiviteit van overheden icm ICT projecten. Ik denk dat we heel erg blij mogen zijn dat KPN wel is geprivatiseerd. Ik heb er tijdens de ambtenaar fase en er na gewerkt. Reken maar dat de efficiency en de kwaliteit enorm zijn toegenomen.
Omdat ze die ICT projecten uitbesteden aan... "De Markt" i.p.v. gewoon een eigen ICT departement hebben dat die zaken uitvoert. De overheid is méér dan groot genoeg om een hoop eigen ICT mensen permanent aan het werk te houden. Die commerciële partijen zijn uit op zoveel mogelijk geld met zo min mogelijk geleverd werk als tegenprestatie. Dat heet winstmaximalisatie en dat is alle commerciële partijen eigen. Als de overheid gewoon zijn eigen ICT mensen in vaste dienst zou hebben zouden die kosten niet telkens gierend uit de bocht vliegen want dan kun je ook véél beter toezicht houden op dergelijke projecten en ben je niet afhankelijk van wat vage, niet transparante, commerciële partijen allemaal buiten dat toezicht om aanbroddelen.

[Reactie gewijzigd door CaptJackSparrow op 22 juli 2024 13:47]

Ik heb zulke slechte ervaringen met KPN dat ik nauwelijks kan geloven dat het echt gebeurde.

Aanpassingen aan een abonnement die weken duren en dan nog verkeerd uitgevoerd worden.. Kom ik er achter dat verschillende afdelingen verschillende versies van formulieren gebruiken.. wat ze zelf niet door hebben.. eindeloze wachttijden.. medewerkers die alleen oplezen wat er op hun schermpje staat en het dan niet meer weten.. en je dan na het hele script met je te hebben doorgenomen doorverbinden.. de verbinding wordt dan regelmatig verbroken.. 6 uur aan het bellen geweest, verspreid over 1,5 week om twee domeinnamen te verhuizen! En dat was dan nog de 'zakelijke' afdeling.

Maar goed, ik werk(te) er niet dus ik weet ook niet hoe erg het vóór de privatisering was :X
6 uur aan het bellen geweest, verspreid over 1,5 week om twee domeinnamen te verhuizen!
En maar cashen heh met de telefoontikken.
Maar goed, ik werk(te) er niet dus ik weet ook niet hoe erg het vóór de privatisering was :X
Zie Hacktic of Exploding The Phone ;)
Wel mooi, je kon datadiensten via Station 12 (voornamelijk inmarsatverbindingen) gewoon via je normale telefoonrekening betalen.
Infrastructuur plus marktwerking werkt niet. Infrastructuur moet v/d overheid zijn. Dus wegen, die zijn van de overheid. Maar ook het luchtruim, en frequenties, en -jawel- de telefoonkabeltjes, kabel, en glas ook.
Een goede infrastructuur waar ook de ''elektronische wegen'' toe behoren moet een zaak van de overheid zijn maar die houden zich van de domme - wat ze ook zijn - kijk maar naar hun ict projecten. Behalve belasting graaien bij de burger...
Privatisering heeft ALTIJD twee zaken tot gevolg,

1. Het wordt duurder.
2. Het wordt slechter.
Dit word lachen :+

Drie opdrachten in de trend zoek op:
- Belasting uitgaven aan spoor voor privatisering NS naar Nedtrain en nu
- Belasting uitgaven aan RDW voor privatisering vs. nu
- Belasting uitgaven aan het zorgstelsel voor privatisering vs. nu

Alle bovenstaande privatiseringen eindigden in een bedrijf met een aandeelhouder genoemd de staat en bij allemaal is de service, kwaliteit en kosten/baten balans significant verbeterd door privatisering.

Dat privatisering lang niet altijd de oplossing is wil niet zeggen dat het nooit de oplossing is echter als je Nederlanders hoort piepen over hoe goed het allemaal was vroeger neem dan alsjeblieft de zeikcoefficient mee voordat je conclusies trekt deze is namelijk nogal hoog in Nederland.

We hebben goede anti trust wetgeving in Nederland nu gewoon goed handhaven en de economie kan weer decennia voorruit.
Het word ook gedeeltelijk door de overheden betaald, en tevens meer gemeenten gaat daar het geld naar toe.Ik vind het best leuk dat ze in de buiten gebieden aan te leggen.
De vraag is wanneer ze in de stedelijke gebieden glas gaan aanleggen.
Het word ook gedeeltelijk door de overheden betaald, en tevens meer gemeenten gaat daar het geld naar toe.
Deze discussie is hier op Tweakers wel eens vaker gevoerd, maar de overheden betalen (tot nu toe) niet mee aan dit soort initiatieven. Ze (gemeenten/provincies) ondersteunen het vaak wel (toegegeven, zit ook gemeenschapsgeld in natuurlijk ;) ) meestal door het actief te promoten of vergaderingen te 'sponsoren' (koffie en huur dorpshuis)
Overheden mogen uiteraard niet 'zomaar' deelnemen i.v.m. concurrentievervalsing.
Maar voordat een initiatief van start gaat wordt eerst keurig aan alle belanghebbenden (KPN Ziggo etc.)
gevraagd of zij de komende jaren 'iets gaan doen' (marktconsultatie)
Voorbeeld Noord Holland
De provincie wil deze initiatieven ondersteunen door garant te staan voor de benodigde leningen. Dat mag alleen in die gebieden waar in de komende drie jaar geen snel internet wordt aangelegd door commerciële bedrijven, zoals KPN en Ziggo. Om dat na te gaan heeft de provincie eind 2017 een marktconsultatie uitgevoerd.
Geen enkel publiek gebouw gebruikt door Glasdraad, enkel locaties van ambassadeurs, in dit tweede gebied ook een enkele reseller en bevriende bedrijven.

Zelfs de interesse peiling om tot een finale vraagbundeling te komen is door bewoners betaald.
Ja maar wij betalen er belasting voor wel dus maar op wat voor een termijn?
Anoniem: 221563 @SomerenV12 juli 2018 12:54
Er zit duidelijk geld in glasvezel, er is veel vraag naar, dus het is logisch dat er langzaamaan weer steeds meer initiatieven komen.
Ik vraag me werkelijk waar af hoeveel van dit soort bedrijven een glasvezelnetwerk opzetten in de hoop dat men uitgekocht wordt. Uiteindelijk komen we toch wel weer in een situatie terecht zoals nu bij de Kabel waar nog maar een paar aanbieders beschikbaar zijn.
Nog mooier zou zijn als een glasvezelnetwerk beheerd zou worden door de overheid
Zou het beste zijn ja :)
Het kromme is dat Ziggo zijn netwerk niet open hoeft te stellen want dat zou technisch niet mogelijk zijn (is volgens mij aangetoond dat het onzin is) maar KPN moet zijn glasvezelnetwerk wél open stellen. Dus ik snap het ergens wel dat KPN op deze manier opereert. Je investeert flink wat geld in de aanleg van een toekomstgericht netwerk en krijgt vervolgens te horen dat jij het open moet stellen terwijl de concurrent het dicht mag houden voor overigen aanbieden. Ik denk dat als Ziggo zijn netwerk ook open zou moeten gooien dat KPN actiever wordt met de uitrol van glasvezel, maar da's puur speculatie.
Hoezo gaat/kan Ziggo geen concurrentie toelaten?
maart 2018: reviews: ACM: VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen
De kogel is nog niet door de kerk, maar het lijkt wel te gaan gebeuren...

Het lijkt erop dat VodafoneZiggo niet langer de dans kan ontspringen; onlangs heeft toezichthouder ACM bekendgemaakt dat zij wil dat VodafoneZiggo zijn kabelnetwerk openstelt voor providers zonder eigen netwerk. Deze verplichting geldt al jaren voor KPN, maar werd tot nu toe niet aan Ziggo opgelegd. Ook al is het nog niet zeker, het zou zomaar kunnen dat op termijn een scala aan bedrijven naast VodafoneZiggo zijn diensten via de coaxkabel kan aanbieden.
Inderdaad ook lange termijn investeerders hebben een einddatum in het hoofd,zoals Rabo's 10 jaar en daarom doorverkocht naar volgende investeringsfonds. Die gaat consolideren en dan...
Ik ben het gedeeltelijk wel met je eens. Met name het tweede deel.
Ik heb glas in mijn meterkast, maar om daar gebruik van te kunnen gaan maken ben ik gedwongen om met de lokale kabel aanbieder zaken te doen.
Ik heb dus de keuze uit 1 aanbieder. Dat is geen keuze en er is dan ook geen sprake van concurrentie.
Als alternatief is er dan ADSL, maar dat is in mijn locatie niet supersnel. (11Mbit/sec down 1 Mbit up)
Het zou goed zijn wanneer kabelaanbieder ook eens verplicht worden om hun netweken voor andere aanbieders open te maken. Zoals dit ook voor het kopernetwerk gedaan werd.
Ik heb het idee dat deze onduidelijkheid voor providers ook als een rem werkt op investeringen. Waarom zou jij als aanbieder investeren als je straks gedwongen wordt om "jouw" netwerk voor andere open te zetten.
Hoe sneller er duidelijkheid komt hoe beter dit is voor iedereen.
KPN deed hetzelfde als Glasvezelbuitenaf, tot het geldpotje van KPN opdroogde (De subsidies stopte).

Glasvezelbuitenaf doet dit ook alleen maar met enorme hoeveelheden subsidies van de overheid, gemeentes en provincies.

Als we de subsidies niet stopgezet hadden richting KPN, was KPN ook gewoon doorgegaan. Maar van de ACM moet KPN zelf de kosten ophoesten, die het niet mag verhalen bij concurrenten die het toe moet laten op hun eigen betaalde glasvezel netwerk.

Maar goed, spuw vooral je gal uit over de KPN i.p.v. de partij die er eigenhandig schuldig aan is, de ACM.
KPN heeft aangekondigd volgend jaar te beginnen met het volgens hem veel goedkopere PON, dus gedeelde glasverbindingen vooral op de retour leidt dit tot problemen, als je daar niet overdimensioneert in de combiners. Heel duidelijk uitgelegd in een discussie hier over de vraag waarom een bepaalde Belgische aanbieder met asymmetrische glasabonnementen kwam.

[Reactie gewijzigd door donaldk op 22 juli 2024 13:47]

'deelgebieden', blijft altijd leuk. Krijg je net zoals in Gouda, deel van een wijk wel, andere deel niet, en nergens het antwoord of het ooit nog komt.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 13:47]

Tja die onwetendheid is er net zo goed als niemand in de wijk glasvezel heeft. Iedereen die het niet heeft en waar nog geen concrete plannen voor zijn wijk/huis zijn dus...
Als de rest van Eindhoven eens glasvezel zou krijgen...
Ja zeker met je eens. Heel Nederland zou het moeten krijgen.
Maar ik ben het ook een beetje beu om in bijna ieder draadje terug te lezen hoe de situatie in Eindhoven is.

Don't get me wrong. Ik zit in het zelfde bootje.
Eindhoven is een beetje de tech-hoofdstad van Nederland. High Tech Campus, TU/e, ASML, diverse startups op Strijp. Maar als het dan op internet aan komt is het maar een beetje la la. Als je dan vervolgens ziet dat diverse kleine dorpjes in dezelfde regio wél glasvezel hebben dan is het nog eens extra pijnlijk. Someren-Eind, een dorpje met 3500 inwoners heeft bijvoorbeeld gewoon glasvezel :+ Nu is dat ook wel iets makkelijker te realiseren dan in een stad, maar kom op. Het ergste is nog dat de wegen in Eindhoven wel eens open liggen om wat voor reden dan ook dus dan zou je als glasvezelboer makkelijk mee moeten kunnen liften, maar dat gebeurt ook niet.

Hier in 't dorp is de weg in een paar weken tijd overigens ook twee keer open geweest. Eerst voor nieuwe lantaarnpalen, een kleine maand later om het wegdek te vernieuwen. Lekker efficiënt 8)7
Eindhoven staat er best goed voor qua glasvezel.
Kijk maar eens naar een stad als Amsterdam ;)

https://www.stratix.nl/glaskaart/
Ik weet heel goed hoe het zit.
Sterker nog: Een aantal weken geleden kreeg ik een reclame folder op de mat dat er glasvezel bij mij beschikbaar zou zijn (FEEST!).

Wat denk je: Nope. Ik bel die jongens (van Trined). En die wisten mij te vertellen dat er in mijn postcode gebied wel glasvezel ligt... Ja lekker dan! Enfin. de beste man wist mij ook te vertellen dat hun mogelijk alsog glasvezel gaan aanleggen.
ik zit te internetten op glas (caiway). Echter als ik bij verschillende vergelijkers kijk heb ik alleen maar ADSL aanbod (woon zelf in Benschop), midden in het buitengebied een slordige 2-2.5km van de ADSL centrale verwijderd in een strookje lintbebouwing maar toch glasvezel :+.

Veel vergelijkers zijn gelieerd aan enkele partijen qua netwerkbeheer, dan zie je dus niet je volledige aanbod...

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 22 juli 2024 13:47]

Eindhoven ligt nou niet echt "in dezelfde regio" als Woerden en oudewater, daarnaast zijn bieiden steden met respectievelijk 51.729 en 10.108 inwoners. Goed, het is wat anders als eindhoven maar het voordeel is dat hier de wijken vrij ruim opgezet zijn doordat nieuwbouw pas laat op gang kwam (lees >1950) waar het in de kernen van grote steden al veel eerder is, en ook vaak "massa bouw".

Je hebt uiteraard een kleine binnenstad die echt oud is, maar dat is niet in vergelijking met steden als utrecht, eindhoven, ams/rotterdam etc.
Ach Eindhoven daar werd hele flat(s) werden een jaar of 15 terug volgestopt met glas, bijna niemand nam het, was dat nog met Bredbandbolaget of met BBNED?

Die krullebol van De Key was ook op elk breedband of internetcongres. Volgens mij werkt hij nu bij Aedes, naam schiet mij niet te binnen. Die wilden wel aanleggen, want afschrijvingspatroon/termijn sloot aan bij de bakstenen infrastructuur, 30 jaar. Door dertig jaars termijn werden de kosten per maand lager en was het te financieren.

Toen was kabel nog niet zo snel dus kon men nog overbouwen.

Huurdersvrijheid wilden ze ook van af, alleen Astra schotel delen.
En wat dacht je van. U krijgt glasvezel, want koperkabel wordt afgesloten!!! Hier in Pijnacker. kost 5 euro meer voor dezelfde snelheid, maar anders niks meer.
Anoniem: 636203 12 juli 2018 14:37
Je zal zien dat KPN dit bedrijf later ook weer komt en dat de investeerders een leuke bonus krijgen voor hun werk. Ik zou graag zien dat er nou eens echte concurrentie komt in dit land op internet gebied.
Ik schat toch in dat het punt hier wat anders is:

1. In het buitengebied van Woerden, waar aanleg erg duur is, daar concurreren twee bedrijven om glasvezel aan te leggen. Bewoners tekenen massaal in met een éénmalige vergoeding van €1815.
2. In de woonkernen laat men het afweten en blijft het duopolie KPN vs VodafoneZiggo gezelli in stand.

Dit is alles behalve goedkoop aanleggebied, voor elk pand moet je onder een sloot door en dat landweggetje dat Streetview toont is ook fijn smal met water aan weerszijden:
https://www.google.nl/map...MJLjqw!2e0!7i13312!8i6656
Het is één gebied, dat na het begin van de vraagbundelingscampagne is op gesplitst in 4 deelgebieden. Dit omdat Glasvezel Buitenaf in een paar delen van het gebied ook (was) begon(en) met een vraagbundeling.

Beiden hadden oorspronkelijk als eis dat 50% zich moest inschrijven voor aanleg. Na opdeling werd dat 40% per gebied met compensatie door overschot uit andere deelgebieden, ofwel simpelweg 40% in het gehele gebied. In Oudewater trok Glasvezel Buitenaf zich terug in Woerden ging hij ongeacht vraag toch aanleggen.
Wat zijn eigenlijk de ervaringen in Groningen? Het eerste project, nog onder de naam MABIN, is al een tijdje in aanbouw, de eerste klanten zouden inmiddels aangesloten moeten zijn.
Het lijkt erop dat in oktober de eerste huizen zijn aangesloten in regio Stadskanaal: https://mabingroningen.nl.
Parallel daaraan zullen vanaf september 2018 de eerste woningen daadwerkelijk worden aangesloten met glasvezel.
Er is in mei beginnen met de ringleiding voor de pops en andere spuit en graaf werkzaamheden.

De eerste gebruikers hadden als data voor aansluiting al Juni en Juli gekregen. Vandaar mijn vraag naar eerste ervaringen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.