Verschillende landelijke buitengebieden in het Groene Hart krijgen een glasvezelnetwerk. Aanbieders Glasvezel Buitenaf en Glasdraad leggen glasvezelnetwerken aan bij onder meer Oudewater en Woerden.
Glasdraad heeft bekendgemaakt dat het benodigde aantal inschrijvingen voor glasvezel bij Woerden-Oost de gestelde ondergrens van veertig procent heeft gehaald. In een eerder stadium zijn deze percentages ook al gehaald in de deelgebieden Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden-West. In deze regio is ook Glasvezel Buitenaf actief om glasvezelnetwerken aan te leggen. Dit bedrijf maakte eerder al bekend dat het in deze regio glasvezel gaat aanleggen. De deadline lag hier op 9 juli, maar volgens het bedrijf was er al voor de deadline 'voldoende potentie' om te kunnen melden dat er glasvezel komt.
Volgens een woordvoerder van Glasdraad is het percentage adressen in de verschillende regio's die zich moeten inschrijven, niet vastgesteld op de gebruikelijke vijftig maar op veertig, vanwege de concurrentie in deze regio. Bijvoorbeeld bij Woerden-Oost kunnen inwoners zich bij zowel GlasDraad als Glasvezel Buitenaf inschrijven. De gemeente heeft de aanleg van glasvezel aan de markt overgelaten; volgens de woordvoerder kon de gemeente geen keuze maken tussen de twee aanbieders. Bij Woerden-West zou deze overlap er niet zijn, omdat Glasvezel Buitenaf zich hier volgens de woordvoerder heeft teruggetrokken.
In april werd al duidelijk dat de buitengebieden ten noorden van Alphen aan den Rijn een glasvezelnetwerk krijgen. Het gaat om de buitengebieden van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Teylingen-Oost. Hier werd de drempelwaarde van vijftig procent gehaald. De aanleg wordt hier op het moment van schrijven voorbereid en volgens Glasdraad beschikken alle aangemelde huishoudens nog voor de zomer van 2019 over een glasvezelverbinding.
GlasDraad Groene Hart is een samenwerking tussen glasvezelaanlegger Mabin en investeringsmaatschappij Tinc. Glasvezel Buitenaf is eigendom van glasvezelinvesteerder CAIW, het voormalige CIF. Fiberexploitant CIF en Caiway kwamen begin dit jaar in Zweedse handen; EQT nam de bedrijven toen over van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund.