Buitengebied Veluwe Oost krijgt glasvezel

Het bedrijf Glasvezel buitenaf gaat glasvezel aanleggen in de regio Veluwe Oost. Lang leek het erop dat de doelstelling van 50 procent inschrijvingen niet werd gehaald, maar volgens het bedrijf steeg dat aantal de laatste dagen 'extreem'.

"Het aantal aanmeldingen is de laatste dagen fors gestegen en met de ervaring vanuit andere gebieden zien we dat er voldoende potentie is in Veluwe Oost", meldt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf. De Stentor wijst erop dat donderdag nog een percentage van 38 procent aanmeldingen werd genoemd en het er dus op leek dat de vereiste 50 procent, die vrijdag binnen zouden moeten zijn, niet gehaald zou worden.

Volgens Glasvezel buitenaf was die score echter verouderd. Tegenover Veluweland geeft het bedrijf echter toe dat de 50 procent 'net niet' gehaald is. Wel zou er een eindsprint zijn geweest die toe te schrijven zou zijn aan het actieaanbod dat Glasvezel buitenaf op 10 juli in de strijd wierp. Wie zich voor 13 juli zou aanmelden bij Caiway, Cbizz, Delta, Kliksafe of Solcon, zou een eenmalige vastrechtvergoeding van 1000 euro in plaats van 1600 euro moeten betalen.

Het besluit om glasvezel aan te leggen in Veluwe Oost betekent dat de buitengebieden van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Ede, Epe, Rheden, Rozendaal, Voorst en Zutphen straks de beschikking kunnen krijgen over snelle internetverbindingen. Het gaat om 5100 adressen in de buitengebieden, waarvan de helft zich dus had moeten inschrijven om tot aanleg over te gaan. Naast abonnementskosten moeten afnemers straks een vastrechtvergoeding betalen.

Het Zweedse bedrijf EQT Infrastructure is de grote investeerder achter Glasvezel buitenaf. EQT is ook eigenaar van de Nederlandse glasvezelbedrijven CIF en CAIW. In de regio Veluwe is nog een bedrijf dat aanmeldingen werft om glasvezel aan te kunnen leggen. Dat is Digitale Stad Veluwe. De deadline voor dat initiatief ligt op 17 juli, maar er is pas 17 procent van de benodigde 50 procent van de aanmeldingen binnen.

Update, 30-07-2018: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Glasvezel buitenaf inschrijvingen van Digitale Stad Veluwe over zou nemen. Dit is niet juist.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-07-2018 • 14:36

101 Linkedin

Submitter: fagur

Reacties (101)

101
91
60
2
0
9
Wijzig sortering
Moet ik maar naar het buitengebied verhuizen, want in Apeldoorn zelf zijn alle initiatieven na de overname van Reggefiber door KPN vakkundig de nek omgedraaid.

PS Ede valt onder Veluwe-Oost? Geen wonder dat mensen denken dat Utrecht het midden van het land is...

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 13 juli 2018 14:40]

Je moet echter rekening dat houden dat mensen in het buitengebied vaak verder van een wijkcentrale zitten. Waardoor mensen met ADSL rond 3-8mbps down zitten (soms nog wel langzamer). Terwijl jij waarschijnlijk midden in Appeldoorn dicht bij een wijkcentrale zit en VDSL kunt gebruiken wat resulteert in sneller internet. Daarom is het juist belangrijk dat er ook voor in het buitengebied glasvezel aangelegd wordt.
Dan moet je eens naar België, ik was aan het kijken of ADSL op mijn adres een optie is, haal ik hier max 12mpbs. En ik woon in Brugge (een provinciehoofdstad in Vlaanderen).
Hier in de Kempen kom ik niet verder dan 2mbit :'(
Zelfde verhaal met buitengebied arnhem. Altijd onder 2mbit. Stel ik krijg ooit 10mbit, dan is dat toch al weer een upgrade van 500%
Is dat het snelst mogelijke internet dat beschikbaar is, of het snelste via ADSL? (of VDSL, DSL... lees, geen kabel)
Snelst mogelijk helaas. Meer dan 8km van de wijkcentrale, geen kabel, geen 4 of zelfs 3g :O

Ik zit echt met smart te wachten op glasvezel hier
Vroeger was het ideaal om zo dicht mogelijk bij de wijkcentrale te wonen. Maar tegenwoordig weer een nadeel, want als je rechtstreeks aangesloten bent op de wijkcentrale kun je tot op heden nog steeds geen VVDSL/Vplus krijgen. KPN wacht op andere providers die de dslams uit de wijkcentrales moeten halen, zodat KPN VVDSL en vplus kan gaan aanbieden..
Uhm nee, vplus word vanuit de straatkasten geleverd en daar zitten geen andere providers. Die zitten allemaal nog op de hoofdverdelers.

De uitrol gaat gewoon heel traag en stapgewijs. Kan je wel vertellen dat er steeds meer kasten al gereed worden gemaakt en de apparatuur er al gedeeltelijk inzit. :)
Dat klopt, maar ik heb het over de wijkcentrales. Als je daar rechtstreeks op aangesloten bent, dan is het wachten totdat de dslams van andere partijen weggehaald zijn. Zodat KPN in de wijkcentrales ook vplus en VVDSL kan gaan aanbieden aan de mensen die niet verbonden zijn via een straatkast. Tot die tijd wordt er max 50 mbit down en 10 mbit aangeboden, bij pairbonding indien beschikbaar is het dan 100 mbit down en 10 mbit up.
KPN is juist enorm bezig die oude HVD's te ontmantelen stuk voor stuk en alles naar kleinere Binnen en Buitenringen te zetten. Je zal altijd wat HVD's hebben voor de MDF maar ook dat word steeds minder. Maar klopt. Ik kan nu 12Mb halen via de HVD, heb wel een KVD voor mijn deur staan maar die is niet verglaasd dus moet het doen met Ziggo helaaas.
Heb hier nu glas omdat het qua prijs geen verschil maakt met ADSL. Was ADSL goedkoper geweest had ik dat gewoon gehouden. Voor mij is 50Mb down voldoende en dat als Tweaker. Heb nu 100Mb glas terwijl 500Mb ook mogelijk is. Vind dat alleen qua prijs gewoon niet de moeite waard. Ik snap goed dat glas aanleggen waar ADSL snel is geen haast heeft. Voor 90% van de mensen is iets als 50Mb down en 20Mb up gewoon genoeg.
VDSL kan uit wijkcentrale komen maar wordt steeds vaker vanuit straatkast geleverd doordat men fiber naar de straatkast brengt zodat je van daaruit de laatste paar 100 meter vdsl krijgt (of na de zomer Vplus waar KPN op gaat inzetten).

Ik woon in een dorp zo’n 800 meter van de wijkcentrale af (hemelsbreed ongeveer zo’n 500 meter) maar er staat aan het einde van de straat een huisje (B20) met sinds een jaar of 3 een kast ertegenaan voor de VDSL.
Ik dacht dat Apeldoorn al aardig verglast was? Mijn huidige en vorige huis hebben allebei een glasvezelaansluiting.
Ligt al heel lang stil. Volgens mij krijgen alleen nieuwe wijken glas.
Valt vies tegen, glas ligt in Apeldoorn maar in enkele wijken. Overgrote deel van de stad heeft enkel de keus tussen kabel of ADSL.
Er zijn een (beperkt) aantal wijken verglaasd vlak voordat Reggefiber overgenomen werd, dus je kunt net geluk hebben gehad.
Hier in het centrum nog niet. Maar zou ook niet weten wat ik er mee moet, heb nu geloof ik een 120mb Ziggo lijn of 160 zelfs, geen idee eigenlijk.

Maar ik zou niet weten waar ik meer voor nodig heb, 15 jaar geleden was het welkom geweest, maar stream nu vrijwel alles en kan me niet herinneren de laatste keer dat ik op een down- of upload moest wachten.

Zou alleen overstappen op glas wanneer het goedkoper zou worden... That won't happen.

Laat lekker eerst de buiten gebieden maar ontsloten worden, die kunnen het beter gebruiken.
Het gaat niet zo zeer om de snelheid.. maar meer om de keuze vrijheid zonder direct op de snelheid te moeten inleveren.
Precies. Dat argument "Ik kan toch Ziggo 200/20 krijgen? " hoor je zo vaak als het over glasvezel gaat.

Maar dat is het hem dus juist: Op de meeste plaatsen in Nederland kan je óf überhaupt geen snel internet krijgen (geen kabel aanwezig, zoals in veel buitengebieden), óf je kan voor snel internet slechts bij de lokale kabelaar terecht, die ervoor kan vragen wat ie wil omdat hij weet dat er voor echt snel internet nauwelijks keuzevrijheid is.
In een aantal wijken is er glas gekomen.

Maar in o.a. De Maten heeft KPN ooit aardig geïnvesteerd in DSLAM's dicht bij de woningen / annex "FttC", wat ervoor heeft gezorgd dat De Maten sowieso al niet snel verder tot aan de woning verglaast zou worden.

Overigens geven mensen hier de overname door KPN van Reggefiber de 'schuld', maar dat is wat te kort door de bocht. Reeds toen Reggefiber in 2007/2008 besloot op grote schaal ook de grotere plaatsen te gaan verglazen, kon men dit juist doen -dankzij- een Joint Venture met KPN (dat de actieve operator zou worden). Toen was het ook al afgesproken dat Reggefiber ooit onderdeel zou worden van KPN.
Dan moet je bij je gemeente aankloppen, niet KPN de schuld in de schoenen schuiven.

Hier heeft mijn gemeente ook in samenwerking met KPN de hele stad verglast, alle wijken, alle buurten. Alleen de stukjes naar de huizen toe nog niet. Dat zou een paar jaar later komen, want zo kostte het mijn gemeente minder geld.

Dit was in 2006-2007 ergens. Ondertussen is er sinds de initiële aanleg geen fuck meer uitgevoerd.

Waarom? Omdat de gemeente weigerde KPN verder te subsidiëren.

Nu tig jaar later, klopt Glasvezelbuitenaf bij mijn gemeente aan en de gemeente strooit met subsidies zodat nu het fucking buitengebied straks allemaal glasvezel heeft. Terwijl er nog geen 10 meter van mijn voordeur af er een fucking glasvezel kabel ligt waar niets mee gedaan wordt.
Volgens mij overschat je de graafkosten in open grond. Of onderschat je de graafkosten in de stad.

Sowieso is het raar om de gemeente aan te kijken als je al twee goede alternatieven hebt liggen. De gemeente heeft een taak in het verzorgen van voorzieningen en tegenwoordig lijkt het dat ook een stabiele internetverbinding hier onder valt. Veel boeren moeten het koper doen over bizarre afstanden naar de centrale of met mobiele verbindingen (die ook landelijk wat tegenvallen).

Dat je gemeente rare keuzes heeft gemaakt lijkt op basis van jouw verhaal vrij helder, maar de keuze om het buitengebied nu te doen is er daar geen van.
Hier liggen ook goede alternatieven. DSL haalt het hier in de hele stad wel over de 100mbit heen. Ik onderschat de graafkosten verder niet, dat is zo'n 3/4de van de kosten. Een kwart naar vergunningen en dergelijke, dat kabeltje zelf kost een prikkie.

Ik ben er verder niet op tegen dat het buitengebied het nu krijgt, daarin het volledig met je eens.

Maar waar ik wel op tegen ben is deze half afgemaakte projecten. Als die subsidie kraan volgend jaar door de kontendraaidende mafketels in het gemeentehuis dicht gezet wordt, zit het buitengebied straks met hetzelfde probleem. (en ik ken mijn gemeente, verder dan een jaar vooruit kijken kan men hier absoluut niet)

Maak eerst een project af voordat je met de volgende begint.
Hoezo subsidies? Heb je ook een linkje, bij mijn weten mogen dit soort projecten alleen door overheden (meestal provincie of gemeente) ondersteund worden, met bijvoorbeeld (iets) goedkopere leningen en wat promotie/aansporingskosten om bewoners over te halen.

Dit uiteraard om concurrentievervalsing te voorkomen. Er wordt sowieso voordat een initiatief van start gaat wordt wel altijd eerst keurig aan alle belanghebbenden (KPN Ziggo etc.) gevraagd of zij de komende jaren 'iets gaan doen' (marktconsultatie)
Voorbeeld Noord Holland
De provincie wil deze initiatieven ondersteunen door garant te staan voor de benodigde leningen. Dat mag alleen in die gebieden waar in de komende drie jaar geen snel internet wordt aangelegd door commerciële bedrijven, zoals KPN en Ziggo. Om dat na te gaan heeft de provincie eind 2017 een marktconsultatie uitgevoerd.
Glasvezelbuitenaf krijgt hier geld van de gemeente en de provincie om de boel aan te sluiten, in een aantal regios in Overijssel betaald Glasvezelbuitenaf niet meer dan 1000 euro per aansluiting (een koopje gezien dat in heel Nederland gemiddeld zo'n 3,5k is en voor de buitengebieden al snel 20k per woning). Het zijn niet overal leningen. De provincie Overijssel geeft bv 56 miljoen weg voor het verglazen van de buitengebieden.

In het artikel over Overijssel staat ook aangegeven dat het gewoon niet te doen is zonder overheidshulp. In dit geval moeten we gewoon keihard schijt hebben aan de EU met de staatssteun regelgeving. Of de glasvezel infrastructuur weer terug bij de overheid brengen.

Ik kom zelf uit Overijssel dus ben daar het beste mee bekend, ik weet dat er in Friesland +/- hetzelfde gebeurd waar de provincie miljoenen subsidieëerd

De huidige gang van zaken waar we het bedrijfsleven proberen te laten opdraaien voor die kosten, werkt gewoon totaal niet. We zijn de afgelopen 5 jaar afgezakt van het topje van de internet wereld, naar een middenmootje en worden links en rechts ingehaald door landen waar de overheid wel een goede rol speelt.

Wij hebben een ACM waarbij hoge piefen werken met een persoonlijke vendetta jegens KPN ofzo. De ACM heeft er in ieder geval goed voor gezorgd dat we ons land in de uitverkoop gezet hebben. Het grootste gedeelte van de digitale infrastructuur in Nederland is in handen van het buitenland.
Sorry hoor maar deze discussie is hier op Tweakers wel eerder gevoerd, de link waar je naar verwijst ken ik, en als je even doorklikt kom je dit tegen Er was helemaal geen 'extern geld' nodig.

Voor initiatieven die breedbandinternet op het platteland mogelijk willen maken, is geld beschikbaar. Ondanks de strenge regels van de Europese Unie, is steun aan breedbandinitiatieven wel onder voorwaarden toegestaan.
Maar Cogas en CIF maken geen gebruik van de beschikbare subsidie, vanwege de vrees dat de steun zou uitmonden in rechtszaken over mogelijk onterechte staatssteun, schrijft de Tubantia.
Volgens directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra was er uiteindelijk geen financiële noodzaak subsidie aan te vragen. “Cogas Kabel kon de gemiddelde kostprijs per aansluiting in het buitengebied onder de 2.500 euro brengen. En pas boven dat bedrag zou er maximaal 500 euro beschikbaar zijn. Geen subsidie had bovendien als voordeel dat het project voorspelbaarder werd, er geen gedoe zou zijn tussen concurrenten over al dan niet vermeende staatssteun”, reageert hij in de krant.


Dat een provincie geld reserveert wil allerminst zeggen dat ze het geld weggeven. Het is (naar mijn weten) altijd een verkapte/gunstige lening en/of garantstelling. Dat is trouwens best risicovol met gemeenschapsgeld, een bank wil niet investeren in zo'n project. Maar het woord subsidie is misplaatst.
Uiteindelijk is het rendabel, maar pas na zo'n 10-15 jaar. Ik weet dat in het buitengebied van Noord Drenthe de gemiddelde aansluiting op zo'n €2.100 zit, niemand wordt uitgezonderd, aansluitingen van €20.000 bestaan hier niet. De grootste kostenpost is niet de mensen die ver weg wonen maar de (hoofd)infrastructuur met bijbehorende POP centrales en hardware. Dat is ook de reden dat je het met z'n allen moet doen, des te meer mensen mee doen des te goedkoper het wordt.
Best zonde als de helft van de mensen meedoet, maar het is uiteraard 'ook weer niet zo' dat het de helft goedkoper wordt als 100% zich aansluit.... ;)
Dat is een jaar er voor. Blijkbaar is het dus niet mogelijk zonder overheidshulp, raadt nu eens waarom KPN er mee ophield. Zelfde website ook nog eens x.x
Wil daar best voor bij de gemeente aankloppen, maar er liepen diverse glasvezel-projecten in meerdere wijken - met medewerking van de gemeente en Reggefiber - die stopten en/of doodbloeden na de overname van Reggefiber door KPN.

Nou kan die timing natuurlijk toeval zijn... :X
Ja zeker bizar dat in het buitengebied van Apeldoorn straks glas hebt liggen en midden in de stad alleen nog via koper kan. Je merkt ook dat het allemaal oude meuk is in de grond en kasten. Zeer instabiele aansluitingen. Zou graag naar glas gaan maar helaas niet eens een poging om genoeg mensen te krijgen.
Kunnen de stedelingen straks in het buitengebied op bezoek om te internetten :) . De inwoners van het buitengebied moesten jaren lang naar de stad voor alles.
Mijn tante in het buitengebied heeft zulk snel internet via 4G dat haal je in de stad niet eens.
Ze heeft geluk.
Hier haal je via DSL 9mbit down en 0.9mbit up, en 4G (getest met T-Mobile en KPN) is max 25mbit down en 10mbit up.
En dat is buiten. Binnen is het nooit meer dan 5 down en 0.2 up via 4G.

Er is een project waarmee er hier over 3 jaar glasvezel zou moeten zijn. Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 13 juli 2018 18:04]

Ipv glas kunnen ze idd beter wat meer 4G antennes plaatsen. Dat lijkt me een stuk goedkoper. Snelheid is ook prima.
Inderdaad, glas is hier (in de meeste delen van Apeldoorn) nog hele verre toekomst dankzij KPN. Het is niet anders.
Dan heb je waarschijnlijk mogelijkheid tot kabel. Dan word het kostentechnisch ineens een stuk minder interessant om bijna 20 euro extra per maand te gaan betalen voor het vastrecht ;)
Vastrechtbedrag kan misschien verschillen, maar was hier in ieder geval wel zo
PS Ede valt onder Veluwe-Oost? Geen wonder dat mensen denken dat Utrecht het midden van het land is...
Nee, Ede valt onder 'Gelderse Vallei Midden' & 'Gelderse Vallei Zuid' (bij Glasvezelbuitenaf). Vermoed dat de auteur van dit bericht een foutje heeft gemaakt door Ede toe te voegen aan het rijtje gemeenten.
Kan ik je zo aanraden: Je woont er leuk, hebt ruimte, je kan je auto rond om makkelijk kwijt, ook oplaadpaal, BBQ'en zonder dat er iemand last van heeft
Na jaren in een stad te hebben gewoond wil ik nooit meer anders.
Ieder z'n meug. Niet iedereen is gecharmeerd van de stank van mest, de smalle wegen, het ontbreken van lantaarnpalen, het eindeloze gemiespel over het rijden van de kids naar de voetbal, het ontbreken van keuze als je kind beter voetbalt dan z'n teamgenoten, de twee auto's die je eigenlijk nodig hebt als je allebei werkt, het ontbreken van winkels en het ontbreken van voorzieningen als..... een snelle internetverbinding.
Voor de duidelijkheid: ik woon in een buitengebied, tussen de boeren, met drie kinderen, die allebei 5 km verderop hebben gevoetbald en een rete-trage internetverbinding. En toch genieten we nog elke dag. Buiten.
Ik moet m'n kinderen een klere-eind naar school brengen, voor elke boodschap de auto pakken, enz.. Mwah, laat mij nog maar even in Apeldoorn wonen.
Er zit veel grijs tussen wit en zwart... in het geval van Apeldoorn check Twello eens. ;)
Nee joh, daar praten ze raar :+
Maar goed, ik woon al aan de rand van Apeldoorn. 2 keer struikelen en dan zit ik al in bos en boeren weilanden :)
geldt dat niet voor iedere straat in Apeldoorn? :+
Tja, jij woont vast in een metropool ofzo.
Haha, beetje offtopic... Maar ik ben opgegroeid in een gehucht net ten zuiden van Apeldoorn (Lieren), zeg maar tussen Apeldoorn en Beekbergen in, en dan ook nog in het buitengebied van die plaats.

Was inderdaad erg rustig wonen, maar ben blij dat ik nu in een stad woon (wel iets meer naar het westen van het land toe :P). Ik ben slechtziend en in mijn middelbare school en hogeschool periode was er uberhaupt nog niet echt heel goede fietsverlichting, en uiteraard ook bijna geen fietspaden (in Apeldoorn zelf ook nog stuk minder). Dus ik was altijd afhankelijk van taxi, of m'n ouders die me overal haalden en brachten.

En nu ook nog: Kan zelf geen autorijden dus ben voor mobiliteit grotendeels afhankelijk van OV en (waar het niet te druk is / waar aparte fietspaden zijn) de fiets. Doe mij maar de stad! :)

Ben wel benieuwd of de straat waar ik woonde in Lieren nu ook bij het gebied hoort waar glasvezel wordt aangelegd. We hebben er in 1997 wel coax gekregen... dus internet via Ziggo s er iig al wel.
of je laat je kinderen gewoon op de fiets gaan zoals het gewoon gaat als je zelf in het buitengebied opgegroeid bent, 4km fietsen? Geen probleem :+
Of 7-10km nog steeds te doen gewoon wennen.
Mijn jongste is 6. Die laat ik echt niet alleen naar school toe fietsen.
Ach kom op man, vind jij dat het normaal is om een kind van 6 jaar kilometers alleen naar school te laten fietsen? Ze gaat na de zomervakantie naar groep 3, dus dat is net kleuter af. En dan heb jij het over verwend?

Misschien dat je denkt dat ik zo'n pauper ben die z'n kinderen met de auto naar naar school brengt.. niet dus. Ze mag fietsen hoor (en dat wil ze ook), maar dat gaat nog wel onder begeleiding.

[Reactie gewijzigd door InZane op 13 juli 2018 17:15]

Was op mijn 6e niet anders gewend om paar km te fietsen. Dus tja. Merk wel het verschil tussen stad mensen en platteland mensen. Je ziet gelijk de mensen die uit de stad naar het platte land komen, die brengen de kids met auto naar school al is het maar een paar 100 meter. En dan asociaal parkeren, bijna andere kinderen dood rijden.
Geen groter asociaal volk dan ouders die kinderen met auto naar school brengen.
Het gaat niet om de afstand, puur de hoeveelheid verkeer is de laatste 30 jaar zeer sterk toegenomen. Als ik het me tenminste zo voor de geest haal en vergelijk.

Heb zelf geen kids, maar die van mij zouden ook niet voor hun 8e ofzo alleen 4km van buiten de stad / dorp naar school mogen fietsen.
Oke dus als ik het goed begrijp is iemand anders verwend omdat jij in je jeugd toen je 6 was al moest fietsen.

Ouders moeten die keuze zelfmaken, gelukkig hoeven wij dat niet te doen! :)

En arroganten mensen zijn overal, in de stad en op het platteland.
Deze hele discussie mist context. Ik woon in de polder, mijn kinderen moeten kilometers fietsen over polderwegen. Die hebben geen middenstreep, geen fietsstrook, zijn niet verlicht en men rijdt er altijd erg hard. Bovendien is het verkeer een mix van gewone personenauto's en trekkers, die tegenwoordig 3 m breed mogen zijn en bestuurd worden door 16-jarige jongens. Ter vergelijking: een normale personenauto is 1,80 m breed. Ik zou mijn kind van zes niet een paar kilometer over deze wegen willen laten rijden. Pas toen ze naar het voortgezet onderwijs gingen, mochten ze fietsen.
In de stad: weer een ander verhaal. Ik heb nooit met kinderen gewoond in de stad, maar ik denk dat het daar ook niet bepaald veilig is. Zelfs ik voel me er niet veilig.
Woon je in een Vinex-wijk, met fietspaden, bermen, kekke bakfietsen, veel baarden, stijve kuiven en heel veel andere kinderen: prima. Daar zou ik mijn kinderen wel laten fietsen.

En opmerkingen als "op mijn 6e was ik niet anders gewend om een paar km te fietsen" zeggen he-le-maal niets als je daarbij de context niet noemt. Dus niet alleen locatie maar ook jaar. Want het verkeer neemt elk jaar toe en vergelijken met pakweg 1990 is al complete onzin. In 1990 hadden we 5 miljoen auto's, dit jaar 8.3 miljoen.
Geen groter asociaal volk dan ouders die kinderen met auto naar school brengen.
Lol, want elke ouder is hetzelfde ? 8)7
Doe even normaal. Kinderen van 6 - of in mijn geval 7 - alleen door een drukke stad laten fietsen? Te dom voor woorden.

[Reactie gewijzigd door Upquark op 13 juli 2018 17:21]

Ik vraag mij de laatste jaren steeds meer af wat nou de business case nog is van glasvezel. Mijn ouders wonen in 'Veluwe Oost' en ik kreeg van hun ook de vraag of ze er verstandig aan doen om glasvezel te nemen. Met oog op "de toekomst" zei ik doe maar, met name omdat de aanleg volgens mij nu gratis is tov betalen als je achteraf toch glasvezel wilt. Maar eigenlijk voorziet de bestaande telefoonlijn ze van alle behoeftes (HD video streamen, Spotify enz). Daarnaast zie ik toch de mobiele netwerken als mogelijke concurrent voor glasvezel, zeker in de buitengebieden. Wat let je met onbeperkt data op 4/5G om straks glasvezel links te laten liggen?
Dan zijn jouw ouders de gelukkigen die nog enigszins in de buurt van een telefooncentrale zitten. Veel mensen halen over ADSL snelheden van ver onder de 20mbit en dan kun je TV kijken en dergelijke wel vergeten. Verder heeft 4G nou ook niet overal even goede dekking en zijn er vaak beperkingen in gebruik van een simcard.
De bestaande telefoonlijn is juist de beperking. Als je aan de rand van de bebouwing woont dan gaat het nog wel, maar in die gebieden is 2-4Mbit meer gangbaar. Als je nu kan HD streamen en spotify enz, dan is, voor nu, de noodzaak er nog niet. Maar je blijft wel tegen de grenzen van de koperkabel aan lopen.

4G en 5G.. Eerst zien, dan geloven. Bedenk wel dat dit allemaal shared is, en die zendmast echt geen 10Gbit heeft liggen voor alle gebruikers. Dus op de lange termijn is glas onontkoombaar.
Je kijkt naar behoeftes van 2018. Hoe kijk je daarna in 2028?
Hoe zijn de rurale datasnelheden op 4G? Op 5G? Unlimited bestaat door T-Mobile en Tele2, maar die gaan fuseren, hoe lang gaat dat blijven? En wat gaat dat kosten? En hoe stabiel is dat?

Je hebt er heel verstandig aan gedaan om je ouders gelijk het beste van het beste aan te laten leggen.
Voor een heleboel mensen zal de huidige snelheden nog best voldoen, maar in de toekomst zal dat zeker gaan veranderen. Denk aan 4K streamen, fatsoenlijk videobellen (zal met alleen adsl upload zeer schokkerig zijn), upload naar clouddiensten.
Persoonlijk heb ik glasvezel genomen voor de hogere uploadsnelheid. Ik kon maximaal 1 Mbit/s uploaden. Nu ik een 250/250 Mbit/s verbinding heb, heb ik ook een crashplan abonnement afgesloten die al mijn home video's en foto's backupped. In totaal nu ruim 3 TB. Dat had ik met adsl nooit voor elkaar gekregen.
Ook zijn we thuis met 4 personen die elk een eigen smaak hebben. Dus soms zijn er wel 3 HD streams bezig. Geen probleem met deze verbinding.
Daarnaast maakt mijn partner veel fotoboeken. In het verleden soms een uur of meer bezig met uploaden van de foto's naar de drukker, nu een paar seconden.
Glasvezel is zo'n verbetering geweest dat we eigenlijk niet meer zonder willen.
Natuurlijk hoor ik in mijn omgeving ook mensen die het niet zo bevallen, maar meestal komt dat door slechte bekabeling en WIFI problemen.
Alles heeft onderhoud en vervanging nodig, ook het oude telefoonnetwerk. Door de jaren heen krijg je toch te maken met beschadigingen en verouderende standaarden.
Als je het dan toch doet dan kun je het maar beter goed doen zodat je weer enkele tientallen jaren vooruit kan. Zoals het er nu uitziet lukt dat niet meer met koper en kun je dus maar beter glasvezel leggen, als je toch gaat graven.

Vroeg of laat zal het overal wel gebeuren. Slimme ondernemers schieten KPN/Ziggo onder de veren door zelf glasvezel aan te leggen voordat die twee reuzen er aan toe komen / stoppen met uitstellen. Maar het zal overal maar één keer gebeuren. Als jou gebied nu aan de beurt is dan kun je maar beter mee gaan.

Misschien dat 4G/5G een goede oplossing is voor veel mensen, maar dan zullen we het land wel vol moeten zetten met zendmasten. Hoe meer het gebruikt wordt hoe meer masten je nodig hebt. Omdat die masten elkaar onderling storen heb je er steeds meer nodig als je ze dichter bij elkaar zet en loopt het op een gegeven moment helemaal uit de klauwen.

Zoals het er nu uit ziet gaat het niet lukken. We zouden zoveel zenders neer moeten zetten dat er geen plaats meer over is voor ons. We kunnen maar beter zo veel mogelijk via wél via kabels sturen, zodat de draadloze capaciteit beschikbaar is voor de mensen die echt draadloos nodig hebben.

Wellicht dat het in de toekomst verandert als we betere en slimmere zenders ontwikkelen en wie iedere lantaarnpaal van een antenne kunnen voorzien, maar dat kan nog wel lang duren.
4G/5G blijft lastig aangezien je afhankelijk bent van het bereik en de capaciteiten van de masten zelf. Glasvezel buitenaf is een instantie die juist inzet op plekken waar weinig mensen wonen. Daardoor is het bereik van snel 4G vaak ook een stuk minder en voor mobiele providers is het buitengebied niet bepaald interessant; waarom een mast upgraden in de weilanden als je honderd keer zoveel mensen kan upgraden in de stad voor dezelfde prijs?

In dit soort gebieden is 4G geen optie en dat blijkt uit de hoeveelheid projecten die via point-to-point WiFi bieden aan mensen buitenaf. Veel mensen zijn aangewezen op hun oude KPN koperlijn tenzij ze amper bereik of torenhoge databundels voor telefoons aan willen schaffen. Zolang niet iedere provider onbeperkt 4G biedt, is 4G geen optie met de huidige markt.

En die koperkabel is ook leuk, totdat de bliksem inslaat, KPN het koper moet lassen en aangeeft dat het probleem is opgelost. Of tot een boer per ongeluk de koperkabel naar buiten raakt met een tractor en de kabel moet worden gelast. Ieder laspunt verlaagt de doorvoer en ik ken gevallen van mensen waar jaren 10mbps aan download beschikbaar was en toen plots maar 2mbps. 10mbps valt mee te leven, 2mbps is een waar drama. Dit probleem verdwijnt niet met VDSL en dat soort technieken aangezien de koperkabel op die manier eenmaal kwetsbaar is.
Buitengebied Veluwe Oost krijgt glasvezel

Het doet mij vreemd aan dat plots vandaag de grens van 50% gehaald is. Hier aan de Elisabethweg in Hoenderloo is er niemand die belangstelling heeft voor onze begrippen relatief dure aanbod. (glasvezel+dienstaanbieders). Wij halen net 8Mb/s (2km tot centrale KPN knooppunt), maar voldoende om bv. het nieuwe LiveTV van Canal Digital te bekijken in combinatie met het goedkoopste Online abonnement. Niet perfect maar voor velen blijkbaar voldoende. Blijkbaar is er geen behoefte aan meer bandbreedte resp. 4K/8K TV

De ontwikkelingen met 4G unlimited voor thuis gaan (zie T-mobile en KPN) zo snel dat het de moeite waard is een jaartje te wachten totdat grotere databundels dan de huidige databundels van 100GB (T-mobile) beschikbaar komen. Bedenk dat ook de glasvezelaansluiting wellicht pas over een half jaar beschikbaar is en in de tussentijd kan er veel gebeuren. Wie weet waar KPN mee gaat komen
Ook hier geldt: goed is goed genoeg en het kan altijd beter. Maar het heeft er alle schijn van dat het verstandig is om de ontwikkelingen af te wachten. In de tussentijd gaat niks mis.
Zonde dat er zoveel mensen in Hoederloo zijn die er zo over denken, want het is inderdaad zo dat de animo in Hoederloo veel minder is dan in de rest van het gebied. Ik zou zeggen sluit je nog aan nu het nog kan en dat is tot maandag voor de "1000 euro" eenmalige afkoop. Afwachten is voorlopig niks krijgen.
Glasvezel is nice to have maar ofschoon wij volop gebruik maken van Internet waarbij ik meerdere websites onderhoud en af en toe journaal en detectives via Digitenne bekijk, kan ik de noodzaak niet zien. Zoals ik al zei. Goed is goed genoeg. Kan altijd mooier en sneller. Maar er gaat niks fout.
Heel veel mensen in het gebied hebben een snelheid van minder dan 10GB of mensen kunnen soms nauwelijks tv kijken in combinatie met internet gebruik. Kijk ook naar de toekomst zou ik zeggen de spreekwoordelijke trein komt nu voorbij. Uiteraard kunt u best een prima verbinding hebben maar het heeft mij toch verbaasd dat de animo in Hoenderloo zo laag was.
In Hoenderloo wonen in het buitengebied weinig ondernemers. De huishoudens in het buitengebied zijn niet gewend aan streaming diensten als Netflix. Immers we moeten het nu doen met Digitenne of Canal Digitaal. In de straat wonen geen gezinnen zodat er geen druk op de internetverbinding staat en dus ook gaming niet aan de orde is. Men heeft leren omgaan met een beperkte Internetverbinding en basic TV. Men is gewoon hiervoor een laag bedrag te betalen. De glasvezel oplossing met de zakelijke dienstaanbieders betekent, als je uitgaat van vastrecht, een uitgave van een paar honderd Euro meer per jaar. Het probleem is niet actueel, dus waarom zou je meer uitgeven is de redenering. Er is geen behoefte en men ziet die ook niet ontstaan en dat is een voorwaarde om mensen geïnteresseerd te krijgen. Mijn partner en ik zitten/werken dagelijks veel op Internet, maar ik wil alleen graag meer bandbreedte als ik met mijn online backup Crashplan wil werken. Voor de rest geen probleem. En tja dan af en toe het journaal op TV kijken en af en toe een detective. Formule1 dankzij een ZiggoGo licentie van een kennis. Dat lijkt allemaal simpel en dat is het ook. Ook voor mijn medebewoners in het buitengebied. Dus ja ik wil graag het beste van het beste, ik werk mijn leven lang computers. Maar wat ga ik doen met snel Internet of streaming TV of 4k TV? Het gaat alleen meer geld kosten voor iets waar ik geen behoefte aan heb. Zoals ik al zei nice to have. ( Trouwens wij hebben niet te kiezen want wij hebben een huurwoning)

[Reactie gewijzigd door fagur op 14 juli 2018 00:09]

Glasvezel in niet speciaal alleen interessant voor ondernemers en je moest eens weten hoeveel mensen in het buitengebied wel Netflix, Spotify of een andere streamingdienst hebben. Voor veel mensen is het probleem echt actueel kijk maar hoeveel mensen er op informatie bijeenkomsten af komen van Glasvezelbuitenaf. Ben blij voor alle mensen in dat gebied dat het door gaat.
Online.nl verhoogt prijs glasvezelabonnementen met 9,50 euro per maand
En tja dit kan ook zo maar gebeuren met je glasvezel abonnement. Daar moet je dus ook rekening mee houden in je afweging.

nieuws: Online.nl verhoogt prijs glasvezelabonnementen met 9,50 euro per maand
Blijkbaar heeft Hoenderloo dan een toekomstvisie van nu tot overmorgen, en hele hoge verwachtingen van technieken die nog niet leverbaar zijn (wist je dat 5g masten uiteindelijk via datzelfde glasvezel verbonden gaan worden) en vertrouwen in een markt gevuld met monopolisten waarvan een prijsvechter opgenomen gaat worden door een concurrent. Tja.

5g is er morgen niet, zeker niet in dit gebied en rurale prestaties van 5g zijn verre van bekend. 4g heeft inderdaad datalimieten en als Tele2 verdwijnt is het maar de vraag wat T-mobile doet.
Waar kpn mee gaat komen? Dat kan ik je nu wel verklappen. Die verdienen indirect al aan jouw Online abonnement en verdient geen euro meer na de aanleg van miljoenen kostende upgrades. Dat gaat nooit gebeuren.

Heel veel succes als blijkt dat over 10 jaar inderdaad ons verlangen naar data is gestegen met dezelfde lijn als de afgelopen 10 jaar. Je mag dan een aannemer betalen die speciaal voor jou op pad gaat, en je buren bedanken dat zij wel inzicht hadden waardoor de aanleg toch gestart is.

Bekijk het eens vanuit het andere perspectief. Wat heb je nou precies te verliezen? Is jouw Online + schotelabo echt zoveel goedkoper dan een glasvezel abo?
Ho ho. De buitengebieden in de gemeente Epe en delen van Apeldoorn en Voorst vallen onder Noordoost Veluwe in deze serie initiatieven. Hier loopt de campagne nog volop, is de norm nog NIET gehaald en is van korting ook GEEN sprake.

Helaas lijkt Glasvezel buitenaf geen overzichtelijke kaartjes o.i.d. van de initiatieven te publiceren. Als bewoner merk je waar je (al dan niet) bij hoort door postcode en huisnummer in te typen.
Glasvezelbuitenaf legt glasvezel aan in de gebieden buiten de bebouwde kom, waar geen mogelijkheid is voor Ziggo. De overzicht kaarten staan gewoon op de site van Glasvezelbuitenaf, kleurtjes kunnen wel wat duidelijker. De postcode check geeft 100 procent uitslag, ook worden alle adressen aangeschreven.
De gemeente Rheden zelf is volgens mij al voorzien. Het dorp Rheden in ieder geval wel volledig, tenzij de huiseigenaar het geweigerd heeft.

Is een straalverbinding is het butengebied niet goedkoper dan overal glas leggen?
nee, op termijn zeker niet.
Mijn (ouders) huis is 1 van de gelukkige aanmeldingen.

Hierdoor krijgen wij een snelheids verhoging van 9 down en 900kb! upload naar 300 sync.
synchroon :PPP
Een veel gemaakte fout: het is symmetrisch, niet synchroon! (ADSL is asymetrisch, niet asynchroon!)
Asymetrisch: upload is ongelijk aan download.
Synchroon: in hetzelfde ritme, maar ja, het gaat hier niet over kunstzwemmen...
Ik neem aan dat die geen 300 koeien sync bedoelt nee. Providers geven dit altijd aan als Mbit/s :+

Fijn voor de mensen waar het eeuwige "te ver van de kast" heerst en waar dus voorheen nooit snel internet mogelijk was! Vooral zo doorgaan met de glasvezel uitrol, iets is altijd beter dan niks.
Ik ben afgelopen weken op vakantie geweest in Canada en wel de provincies Alberta en Brits Columbia, daar is het internet werkelijk heel beroerd heb ook een aantal malen overnacht in een hotel hoogste snelheid was maximaal 15 mb.
Daarnaast bij familie geweest welke hoofdzakelijk in de country (platteland) wonen vergelijk je het internet daar met het internet hier dan is het hier in het buitengebied zelfs zeer snel.
Het blijft bijzonder om hier te lezen dat mensen aan een bepaalde snelheid genoeg hebben. Als je beleid maakt kijk je naar de toekomst. En met dit soort investeringen minimaal 30 to 50 jaar vooruit. Dat doet elke overheid ook als ze beleidsplannen maken om de publieke ruimte in te richten, het is een wetenschap op zich.
Als we Nederland vooruit willen helpen moeten we niet roepen dat iets wel goed genoeg is, in dit geval een dienst op een infrastructuur die 50 to 80 jaar oud is en al lang totaal afgeschreven is.
Niemand die nog met een 8088 processor in zijn pc werkt, die geen smartphone heeft, die zich voor kan stellen dat er geen snelwegen zijn.
Een glasvezelnetwerk maakt Nederland toekomstbestendig, het zal de grote drager worden van nieuwe werkgelegenheid, van een nieuwe welvaart waarmee we ons milieu gaan ontzien. Er is geen ontkomen aan en prima betaalbaar. De kleine kabelbedrijven in Nederland, zoals Kabelnoord en SKV hebben met een abo prijs 44 euro hun klanten geüpgraded van coax naar glasvezel. Maar die hebben dan ook aandeelhouders die uit de regio komen, die zich betrokken voelen bij de toekomst van de mensen die ze bedienen.
Ik begin me wel zorgen te maken over de levering. Er wordt nu overal massaal "glasvezel in het buitengebied" opgestart, straks moeten we 10 jaar wachten omdat de minigravers niet aan te slepen zijn...
Ons dorp heeft een jaar of 3 geleden glasvezel gekregen (heb ik overigens geen nieuwsbericht van gezien ;)) en er zijn toen de allergoedkoopste Polen en Roemenen ingehuurd die binnen no-time alles aangelegd hebben. Nouja aangelegd. Gemeentewerkers zijn vervolgens nog weken bezig geweest om de stoep overal opnieuw netjes terug te leggen :)
Of er wordt een microvezel Asbest gevonden, dan kun je ook 10 jaar wachten voordat er Glas ligt ;) Als ik jouw theorie meeneem heeft het buitengebied in Hof van Twente pas 2025 op zijn vroegst glas :p
Er staat 9 maanden tot een jaar voor na het behalen dus alle gebieden in de Veluwe gaan in fases.

[Reactie gewijzigd door superzlatan op 14 juli 2018 15:21]

Epe op Tweakers.. heeeeeuuuuj!!!

Sorry :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee