Bedrijf zegt geldschieter te hebben voor glasvezelaanleg groot deel Limburg

Het bedrijf Eising Kempen claimt een investeerder gevonden te hebben om 300 tot 350 miljoen euro te kunnen investeren in de aanleg van glasvezel in Limburg. Met name de buitengebieden zouden daarmee glasvezel kunnen krijgen.

Eising Kempen richt zich op de aansluiting van 370.000 huishoudens en bedrijven in achttien Limburgse gemeenten, schrijft De Limburger. In januari moet de campagne voor het bundelen van de vraag in Bergen en Mook en Middelaar starten. In maart moeten Roermond, Venlo, Beesel en Roerdalen volgen. Daarna volgen campagnes in Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Simpelveld, Voerendaal, Onderbanken, Schinnen en Landgraaf.

Zoals bij veel glasvezelinitiatieven krijgen inwoners van gemeenten informatie over de mogelijkheden, waarna minimaal 35 procent van de huishoudens zich moet inschrijven voordat tot de aanleg overgegaan kan worden. Eising Kempen claimt 250.000 woningen en bedrijven in Limburg en Noord-Brabant op glasvezel aangesloten te hebben, maar meldt nog niet wie de nieuwe investeerder is.

In de afgelopen zomer ontstonden er vraagtekens rond de aanmeldingspercentages in de gemeente Heerhugowaard, waar E-fiber glasvezel wilde aanleggen. Volgens de site van het bedrijf had 23 procent van de huishoudens in de regio zich aangemeld, maar in werkelijkheid bleek dit 3,3 procent te zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-10-2018 • 16:40

86

Submitter: cornfed99111

Reacties (86)

86
84
36
1
0
31
Wijzig sortering
370.000 huishoudens 'mits' ze allemaal mee doen. Als je kijkt naar gemiddelde aanmelding, mogen ze denk ik blij zijn als 30-40% hiervan mee gaat doen, dat zit je al snel aan 2000 per woning aanlegkosten.
Wel doet Kempen de belofte dat abonnees in het buitengebied geen extra eigen bijdrage hoeven betalen voor de aanleg van het netwerk, waar dat elders vaak wel het geval is. "Dit is mogelijk dankzij goedkopere technieken. En omdat we ook dichtbevolkte gebieden aansluiten, waardoor we de kosten spreiden."
Dat klink dan wel weer wat twijfelachtig, dankzij goedkopere technieken, die blijkbaar nergens anders gebruikt wordt?
Er gebeuren zeer schimmige zaken rondom glasvezel aanleg. In de regio cuijk heeft men na een inschrijfperiode geconstateerd dat de animo de klein was. Toen nog eens de inschrijfronde verlengd, dit bood geen soelaas. Vervolgens was een even stil, en kwam uit het niets ineens de firma e-fiber uit de lucht vallen. En spontaan kon ineens alles: iedereen werd aangesloten, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Maar wie nu uiteindelijk het gelach betaald, daar wordt zeer geheimzinnig over gedaan. Wel werd er zeer snel een "samenwerkings overeenkomst" tussen e-fiber en de betreffende gemeenten getekend. De inhoud van deze overeenkomst is niet openbaar gemaakt. Het zou mij niets verbazen als men uiteindelijk weer via een slinkse weg een gemeentelijke garantstelling heeft uitonderhandeld , waardoor de mysterieuze "investeerder" altijd zeker is van zijn zaak, en het gelach uiteindelijk met gemeenschapsgeld wordt betaald. Iets waarvan de burger tijdens de inschrijfperiode nou net heeft laten weten dit niet te willen. Zeer dubieus dit alles...
aan €35/maand is "2000 per woning" terugverdiend op minder dan 5 jaar.
Alleen heb je niet de zekerheid dat men 5 jaar lang klant blijft, en je hebt natuurlijk ook nog andere kosten naast de aanleg gedurende die 5 jaar.
Maar dat is nog af te dwingen door een minimale contract duur van 5 jaar aan te houden.

Hier in de omgeving hebben ze ook van die projecten maar mogen de klanten dan alleen via solcon afnemen en zitten ze er 3 jaar aan vast
Zover ik weet is de maximale wettelijke contracduur voor dergelijke diensten echter 3 jaar dus dat word lastig
Als het er ligt dan blijft het er liggen. Over 40 jaar zal je over je lijntje misschien wel een 50Tb/s verbinding thuis hebben. En 50Tb is dan dezelfde snelheid voor de normale consument.

[Reactie gewijzigd door FireStarter op 25 juli 2024 07:15]

Dan hou je voor het gemak geen rekening met de vaste lasten van het bedrijf als onderhoud, personeel en afdracht van belastingen en aan rechthebbenden...
polthemol Moderator General Chat @SinergyX12 oktober 2018 19:40
reggefiber heeft bij de aanleg in het begin erg hard aan cherrypicking gedaan: dichtbevolkte stukjes pakken waardoor de aanlegkosten lager waren en buitengebieden vrij hard genegeerd werden. Dat is ook de reden dat ze zo snel konden gaan in het begin.

Voor de rest is de glasvezeltechniek ook (inclusief hoe je het aanlegt) waarschijnlijk niet stil blijven staan in al die jaren en kan het betekenen dat, samen met een investeerder, je nieuwe markten kunt aanboren.

Ik verwacht daarbij dat men met die aanleg ook op langere termijn mikt: vanaf dat je die infrastructuur hebt liggen, krijg je meer/nieuwe/andere mogelijkheden, wat ervoor zorgt dat een 30 tot 40% aanmeldingen volstaat. Veelal trouwens dat men de startpercentages veel hoger legt, om wat meer gevoel van urgentie te veroorzaken bij inschrijvingen :)
cherry picking :? in welke wereld is een dorp als Echt of Susteren dichter bevolkt dan een stad als Sittard-Geleen, Heerlen of Maastricht?
polthemol Moderator General Chat @Yucko13 oktober 2018 00:55
speelt natuurlijk ook nog mee wat een gemeente doet/wil doen. Ik kan alleen voor Sittard spreken, maar heel erg soepel zijn die niet geweest ermee. Een paar jaar terug, toen er misschien glasvezel zou komen, bleef het bij wat loze woorden van de gemeente. In datzelfde jaar werd wel overal de stoep open gegooid om fiber to the curb aan te leggen, go figure :(
Ik denk dat oudere bedrijven gebonden zijn aan duurdere merken.

Momenteel komen de prijsvechters goede en hele goedkope hardware. ( ze zijn markt aandeel het kopen)

Een OLT (zeg maar de wijk glasvezel kast) kost momenteel net geen duizend dollar.
En glasvezel Isra/kastje kost 40 dollar.

Voor een paar duizend euro sluit je 100 woningen aan via het riool.
Als ik de inwoners van die plaatsen was dan hoefde ik er niet over na te denken. Nu ik zelf zo’n 2 jaar glasvezel heb zou ik niet meer terug willen.

Het ligt er natuurlijk aan wat voor abonnementen er worden aangeboden, maar een paar euro extra per maand is het absoluut waard. Daarnaast zal het ook steeds belangrijker worden wanneer je jouw huis wilt verkopen want zelf later de aanleg betalen is voor veel mensen veel te duur.
Mijn moeder woont daar en ze hebben effectief alleen de keuze voor Ziggo.
Het koper is er crap, Ik ga mijn moeder, zus en zusje dan ook porren P
Zeker doen en vergeet niet: een aansluiting is nog geen abonnement! Maar je kunt met een glasvezelaansluiting wel tussen veel meer aanbieders kiezen dan alleen Ziggo met zijn TV-kabelmonopolie.
Eens.
Een tijd geleden is hier een burgerinitiatief gestart om glasvezel aan te leggen.
Met 1000/1000 is het huidige 1.200kbps down (en nog veel minder up) een lachertje.

Daarnaast kunnen we dan ook TV kijken zonder een satelliet abo, het is dus zelfs nog goedkoper ook.

Daarnaast is de kabel dan "van het burgerinitiatief" en providers kunnen daarover zich aanmelden, als consument heb je dus keuze.

Echter heeft Ziggo het traject tegen gezeten, ze hebben het aangekaart als oneerlijke concurrentie (omdat het burgerinitaitief steun kreeg van de gemeente).
Maar gelukkig gaat het gewoon door, wel met vertraging...

Voor mensen buiten het centrum, waar geen kabel ligt, het graven relatief makkelijk is en de degradatie van signaal over afstand groot is, is glasvezel een oplossing.

Midden in het centrum met docsis 12.7 (of hoe hoog ze nu ook mogen zitten) is het wel te doen, maar die verhoogde bandbreedte gaat ten koste van de stabiliteit van het signaal over grotere lengtes. Licht daarintegen, heeft weinig last van interferentie en weerstand.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 22 juli 2024 15:21]

Heb zelf sinds dit jaar glasvezel via Tweak, 1000mbit voor 365 euro per jaar. Ben er erg tevreden over het internet (nog geen helpdesk nodig gehad)

Echter dankzij de combinatie aanbiedingen van anderen en de gare en dure TV dienst die tweak aanbiedt zit ik te denken om toch weer terug te gaan naar Ziggo. Helemaal omdat ik mobiel tegenwoordig bij Vodafone zit is en ik graag F1 kijk is Ziggo gewoon geen slechte deal. Helaas wel met een mindere upload maar prijs technisch is het gewoon niet altijd even handig om alleen glasvezel te nemen.

Glasvezel is hier door e-fiber aangelegd en heb alleen de keus uit Tweak, trined en nog wat kleine partijen. Geen van allen heeft de mogelijkheid om enige korting icm een mobiel abonnement aan te bieden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 25 juli 2024 07:15]

Ik zit nu op dezelfde beslissing andersom te kijken, maar die korting op mobiel en een los abo op F1 is nog steeds goedkoper dan de max internet +tv versie die ziggo biedt.
Ben vooral benieuwd of het tv gedeelte over glas wel prettig gaat; bij ziggo nu een CI module en die gaat vast weg voor een externe box gok ik.
Ja klopt , ziggo is volgens mij de enige die coax in huis aanbiedt. De rest allemaal via utp en je moet vaak per maand extra per tv kastje
Bij mij komt er gewoon coax uit het e-fiber kastje en ik kijk tv zonder problemen op 1080p met de CI+ module (Trined). 500/500mbit (42.50 of 47.50 voor 1000/1000) en basis pakket tv (11.50).
Voor die 54 euro heeft ziggo niets wat ook maar in de buurt komt.
Vodafone (en kpn) zijn in de basis best dure providers. Als het je om een goedkoper mobiel abonnement gaat, kijk dan eens bij simpel, youfone of lebara. Ben je direct al een stuk goedkoper uit zonder allemaal combinaties te moeten afsluiten. Neem je voor 10 euro Ziggo go erbij en heb je tijdens de races ook cockpit beelden en daarnaast veel meer sporten die je eventueel kunt zien.
Of voor een tientje Canal Digitaal erbij (levert Tweak nu ook, of gaat men op over), krijg je ook nog een CI+ module erbij voor een satelliet box. Ja M7 zag een mogelijkheid en biedt nu eindelijk eens wat toch geen concurrentie heeft, maar niet daarom veel duurder is.
Afgelopen zomer ontstonden er vraagtekens rond de aanmeldingspercentages in de gemeente Heerhugowaard, waar E-fiber glasvezel wilde aanleggen. Volgens de site van het bedrijf had 23 procent van de huishoudens in de regio zich aangemeld, maar in werkelijkheid bleek dit 3,3 procent te zijn.
En... toen? Bestaan die vraagtekens nu weer? Wordt hiermee gezegd dat we dit nieuws van Eising Kempen met een korreltje zout moeten nemen?
Heel vreemd inderdaad dat dit even in het artikel erbij gezet wordt. Was het artikel tekort en dan maar iets wat ook op glasvezel betrekking heeft erbij zetten? Erg vreemd hoor!
Het was eerlijk gezegd het eerste waar ik aan dacht toen ik de titel las. Dat er niks bekend is over de geldschieter, maakt dat je best kritisch mag zijn over het ‘nieuws’.

Hopen en wishful thinking is natuurlijk prima, maar moet wel sceptisch blijven over nieuwsberichten met maar 1 bron.
Hierin Ven-Zelderheide is de voor inschrijving gestart. Ben benieuwd of er genoeg aanmeldingen zijn in de gemeente Gennep om te starten met de aanleg.
De voorwaarden zijn in Gennep erg goed. Geen vastrecht en aansluiting gratis. Ook keuze uit 5 aanbieders van abonnementen. Dat zit precies tussen Mook en Bergen in waar deze aanbieder gaat beginnen. In het aangrenzende Gelderse Berg en Dal heb je weer 3 concurrerende aanbieders voor het netwerk om op in te tekenen, maar wel met een flinke eigen bijdrage.

https://www.gennepglasvezel.nl

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 25 juli 2024 07:15]

Laat maar komen ziggo is zo’n beetje het enige alternatief hier zou graag iets symmetrisch willen.. 400 down is leuk maar zou graag meer als 40 upload hebben
Anoniem: 1111001 12 oktober 2018 16:50
Zou zeggen : Leg maar. Als het er ligt dan kijk ik wel wat een abbo kost en of ik het voor die prijs wel wil hebben.

Maar zo gaat het niet denk ik
Waarom? Wanneer je mee doet aan de vraagbundeling kies je al meteen een abo, anders doe je niet mee. En dan weet je dus ook meteen wat je gaat betalen. Ik heb zelf nu 2 jaar glasvezel en het is meerdere malen zo stabiel als internet over koper, plus je hebt tenminste een normale upload snelheid.

Als iedereen denkt zoals jij dan wordt het nooit aangelegd. Helaas zijn er veel mensen die denken “ik kijk wel wat de rest doet” en dan komt het er nooit. Blij dat hier in Eindhoven wel bijna overal glasvezel ligt, mede dankzij de campagnes van Ons Net Eindhoven.
Eeuh nee, grote delen van de techhoofdstad van Europa beschikken niet over glasvezel en zijn aangewezen op Ziggo voor acceptabel internet.

Was bij mij een van de beweegredenen om Eindhoven te verlaten. Wat een klucht was dat verglas debacle zeg.
Je doelt op de situatie met reggefiber? Laatste keer dat ik dat hoorde werdt fiber-to-the-home wat betaald was door de gemeente vervangen door vdsl in bepaalde gebieden. De gemeente overwoog juridische stappen. Nooit meer wat over gehoord.
Strijp, Gestel en het centrum zijn de enige buurten waar nog geen glasvezel ligt. Dat is dan ook de schuld van KPN.

Daarnaast is er nu in grote delen van die “glasvezel-loze” gebieden wel vdsl beschikbaar waarmee er een redelijke download mogelijk is.
VDSL is dan ook glas tot aan de node, dus er lijkt betering aan te komen op lange termijn? ;)
Dit is erg! Er wordt gewoon te weinig geïnvesteerd in techniek die bij techneuten hoort. Ook voor een kenniseconomie wat Nederland wil zijn moet je een goede infrastructuur hebben. Dit geeft namelijk ook werknemers de mogelijkheid eenvoudig vanuit huis te werken indien nodig. Denk aan calamiteiten, issues, of andere verstoringen. Dan is het toch wel makkelijk dat je even vanuit huis met een goede verbinding dingen kan checken.
Maar er zijn legio andere redenen te verzinnen waarom deze techniek zo belangrijk is. Zoals werknemers die de regio verlaten zoals eL_Jay!

Jammer dat een stad als Eindhoven hiervoor niet meer prioriteit heeft. Ik woon zelf in de Haaglanden regio en vindt het daar ook best triest. We gaan straks weer achter lopen als dit niet meer wordt aangepakt. Eerst regionaal maar vooral ook Nationaal!
Het hangt er een beetje van af wat je precies doet natuurlijk, maar ik heb zelf met thuis werken geen enkel probleem ondervonden met een 200/20 kabelverbinding. Alles was net zo vlot als op kantoor (en de meeste programma's waar ik mee werk zijn continu met het netwerk bezig, ik zit niet alleen in word te werk of zoiets).
Het is dus zeker niet zo dat je daar per se glas voor moet hebben.
Ligt eraan of je upload nodig hebt.
maar ook indien niet: het is niet goed als 1 provider een monopolie-positie heeft op snel internet
Dat valt echt heel erg vies tegen. Reggefiber had tegen de gemeente belooft om Eindhoven te verglazen maar KPN zei in 2016, VDSL is ook prima en stopt er mee.

nieuws: KPN stopt met aanleg glasvezel in Eindhoven
Ik ben gezegend met een 750/750 fiber :) WiFi haal ik speedtesten van 420mbit up and down. En mijn Xbox zie ik spellen downloaden met 75MB/s :):)

Happy :)
Hoe dan?? Om 1 of andere reden capped het Microsoft CDN de downloads altijd op 200-300 mbit (heb een Xbox One X).

Vraag mij af hoe je alsnog hoger komt, heb het zelfs met betere routing getest over een dark fiber lijn. Krijg het niet voor elkaar.

Speedtest app OP de xbox browser haal ik gewoon veel hoger.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 25 juli 2024 07:15]

Ik zal proberen om er eens een screenshot van te maken :)
Daas snel,zit hier ook best met downloads tegen de 6 of 7 mb, maarja de upload is niet zoveel.
gewoon internet van kpn.
Wow, ben jarloers. Kom je dan nooit in de verleiding om 4 seedboxen van 100 mbit te verkopen? Kun je zo je hele abo terug verdienen.
Dan betaal je alsnog voor het laatste stuk en dat kan alsnog flink oplopen.
Het kan goedkoper omdat in één keer de straat open moet, maar één keer een vergunning benodigd is, etc etc
Ik woon in Bergen, en ondanks dat ik tevreden ben over Ziggo, zou ik wel instappen

//edit//: De gemeente Bergen was al bezig om een gedeelte voor het buitengebied te gaan financieren. Nu kunnen ze dat eventueel ook als subsidie geven aan de inwoners

[Reactie gewijzigd door metalmania_666 op 25 juli 2024 07:15]

Toen Reggefiber hier in de regio (gemeente Weert/Leudal/Maasgouw) bezig was kreeg je inderdaad te horen dat als je later alsnog aangesloten wilde worden dat je de beurs mocht trekken. Achteraf heb ik al van diverse mensen gehoord die de glasvezel niet eens binnen hadden laten leggen (dat was voor iedereen gratis maar er zijn altijd mensen die het niet willen/te laat zijn) dat ze overgestapt zijn naar een provider met glasvezel en de aansluiting toch gratis hebben gehad ondanks dat er nog moest worden gegraven om de kabel in huis te leggen.

Met de aansluitingen in het buitengebied heb ik nog geen ervaring of het daar achteraf ook tegen dezelfde prijs als nu (eenmalig €1900,- of €15,-/maand) binnen gelegd wordt of dat ze inderdaad minimaal €950,- extra moeten betalen.
Die "mensen" hebben de aansluiting niet gratis gekregen, maar enkel nadat zij een abonnement hebben afgesloten. In dat geval krijg je geen aansluitkosten.

Wil je enkel, na de initiële werkzaamheden, de aansluiting zonder abonnement? Dan krijg je wel te maken met aansluitkosten.
Om hier in het dorp (gemeente Beek, Limburg) aan die 30 of 35% te komen heeft er weken, misschien wel maanden lang een bemande infocontainer op het dorpsplein gestaan. Wie zo'n investering doet, is wel zeker van zijn zaak, dunkt me. Uiteindelijk is Reggefiber na een verlenging van de termijn bij 28% toch aan de slag gegaan.
Ik was een van de eersten die zich voor een glasvezelaansluiting had opgegeven, maar heb hem pas als een van de laatsten* gekregen en intussen kon ik de aanvankelijke glasvezelinstapsnelheid via VDSL voor een stuk minder pegels krijgen, dus heeft mijn glasvezelabo ook nog even geduurd.

*Dat kwam omdat ik de glasfiberkabel bij de andere leidingen wilde hebben liggen en niet op nog geen spade diep dwars door mijn tuin. De voor de bulk van dat graafwerk ingehuurde werkstudenten waren ongecertificeerd en moesten derhalve minimaal twee meter van de andere leidingen vandaan blijven. Pas toen die goedkope 'alles-moet-snel-knullen' voorgoed weg waren, kwamen er speciaal voor mijn huis twee gecertificeerde mannen die de kabel keurig vlak naast de bestaande gas-, elektra- en rioolleiding hebben gelegd. Dat heeft me geen cent extra gekost. Alleen jammer dat ze mijn instructie "Als je daar door de muur heen bent, heb je nog twaalf meter nodig tot in de meterkast." niet hebben meegekregen want ik moest het met vijf meter doen. Dat is een halve meter en verder een cat6 STP geworden. 8-)

Niettemin heeft het geloond om met de ligging van de kabel voet bij stuk te houden.
't Is alleen dat die ongecertificeerde knullen elke dag de stoep ook weer dicht moesten gooien, en ervaren tegelleggers waren het ook niet. Vijf jaar later heeft de gemeente de stoeptegels nog steeds niet netjes teruggelegd en tiert het gras welig tussen de tegels.

[Reactie gewijzigd door trabant op 25 juli 2024 07:15]

Gras tussen tegels is wellicht vanwege het verbod van sproeien zoals Roundup. Eens met je stelling dat men het soms niet correct terugplaats; maar kan je vaak wel doorschakelen na de organisatie die het regelt met klachten, bij ons kwamen ze een week later toch terug om de stoep te corrigeren en goede zand in te zaaien.
Dacht ik ook 5 jaar geleden, er komt vast gelijk een provider met een goed aanbod,
waardoor overstappen van UPC/Ziggo een no-brainer is.
De realiteit was dat er niets gebeurde (behalve veel folders -in en colportage -voor de deur),
maar niets dat aantrekkelijk genoeg was om over te stappen (meestal veel duurder)

Na 5 jaar komt eindelijk T-Mobile met een goede 750Mbit - deal voor een vergelijkbare Ziggo prijs.
(wel weer voor 200 euro herbekabelen/routeren in huis, maar ja, nu weer goed voor 10? jaar)

[Reactie gewijzigd door bo-r op 25 juli 2024 07:15]

Maar zo gaat het niet denk ik
Ehm nee, natuurlijk niet. Zou jij geld investeren in het aanleggen van glasvezel als je geen flauw idee hebt hoeveel klanten je gaat krijgen? Nogal wiedes dat er van tevoren een bepaald minimum aantal aanmeldingen moet zijn voordat iemand bereid is het geld erin te steken.
Graag! Ik ga in Venlo een huis bouwen en de enige optie is Coax van Ziggo. Ik zou heel graag glasvezel daar hebben!
Zit hier in Heerlen op ongeveer 200m van een centrale, dus als ze hier eindelijk glas kunnen leggen, dan verruil ik graag m'n 400/40 Ziggo lijntje voor 500/500 :-)
Hier in Landgraaf wacht ik ook al jaren. Hopelijk wordt tegen die tijd de 35% behaald.
Nou prachtig al die aparte glasvezel netwerken en straks moet alles weer opgekocht gaan worden zeker. Het had gewoon vanaf de overheid geregeld moeten worden dat KPN (reggefiber) verplicht werd heel NL aan te sluiten, en ja dat kost ook geld maar nu dat kost het nu toch ook ? We doen altijd zo moeilijk hier in Nederland.
De overheid dingen laten regelen, dan krijg je het gezeik wat er nu is met treinsporen, de post en coax. Nee, doe maar niet
polthemol Moderator General Chat @418O212 oktober 2018 19:50
het spoor was beduidend beter geregeld onder de overheid dan nu via Prorail to burst your bubble :) Het probleem is dat je niet veel kunt concurreren op eenzelfde stuk rails/stuk koper enz. Niemand heeft er zin in dat er 20 stukken kabel de grond in gaan en de stoep om de haverklap open gaat omdat weer iemand erop wil. Je zou een stuk basis infrastructuur willen hebben waarop geconcurreerd kan worden door diverse providers.

Zie het als een stuk asfalt in die zin.
Mijn punt is dat de overheid dat niet efficiënt kan en privatisering pakt maar zelden goed uit
polthemol Moderator General Chat @418O213 oktober 2018 00:57
als de overheid in Nederland ergens wel goed in is, dan is het infrastructuur ;) Glasvezel ligt serieus hard stil net omdat de aanleg gewoon bij commerciëele bedrijven ligt. Men pikt veelal de makkelijke gebieden eruit en dat is het dan wel. Buitengebieden bv. worden aardig genegeerd op wat uitzonderingen na.
Zover ik zie wordt glas op dit moment juist ook dorpen en kleinere steden uitgerold. Den Haag, Rotterdam en Amsterdam bijvoorbeeld hebben geen glasvezel liggen voor consumenten. Lijkt mij nu niet kleine locaties voor een glasvezel initiatief.
Anoniem: 221563 @418O212 oktober 2018 17:02
Je noemt nu 3 dingen die niet door de overheid geregeld worden? :S
Met de opzet ervan wel. En daar hebben we nu nog gezeik mee.
De eerste spoorlijn in Nederland liep tussen Haarlem en Amsterdam (1839) en was particulier aangelegd. link

De post werd in 1799 genationaliseerd.link1 of link2

In Nederland is er ook een plan geweest om een landelijk netwerk aan te leggen, het zogenaamde CAS-net. Hiervoor is speciaal de CASEMA (Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij) opgericht. Dit plan werd in de Tweede Kamer weggestemd.
In plaats daarvan kon vanaf 1970 een machtiging worden aangevraagd voor de aanleg en exploitatie van een gemeenschappelijke antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor een kleine groep woningen, gai) of voor de aanleg en exploitatie van een centrale antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor wijken, plaatsen of hele gemeenten, cai). link
Trein is particulier opgezet, resultaten waren wisselend.
Trein (en spoor) is heel lang een staatsbedrijf geweest. Sinds het is omgezet in een commercieel bedrijf (of beter gezegd, twee commerciële bedrijven: eentje voor de treinen, de andere voor het spoor), gaat het allemaal een stuk beter en efficiënter. Dus in die zin is het lang geen slecht voorbeeld.
Beter? Daar valt wel wat op af te dingen (Fyra, staan in de trein, bladeren op het spoor, geen toiletten bv.) .
Ik zeg niet dat het tegenwoordig perfect is, alleen dat het beter is. Enneh, houd in gedachte dat de verzelfstandiging al in 1995 heeft plaatsgevonden; weet je zeker dat je accurate herinneringen hebt aan hoe het zo lang geleden ging?
Commercieel bedrijf met een monopoly op het hoofdrailnet..........
Dat is omdat niemand anders het aanbiedt, niet omdat niemand anders het aan kan bieden. Bij mijn beste weten is er niets dat jou tegenhoudt om een paar miljard te investeren en een eigen treinvervoerder te beginnen.
Op elke lijn is er maar 1 vervoerder.
Het is niet alsof je iets te kiezen hebt.
Jazeker, dat was juist de tijd dat ik veel met ov reisde.
Werd tijd dat er ook hier glasvezelinitiatieven kwamen. Maart 2019 kan niet snel genoeg komen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.