Buitengebied Noordwest-Limburg krijgt glasvezelnetwerk

Het aanzienlijke buitengebied in Noordwest-Limburg, tussen Venlo en naar het zuidwesten tot de Belgische grens, krijgt definitief een glasvezelnetwerk. De standaardvoorwaarde dat minimaal vijftig procent van de adressen in het gebied een abonnement heeft afgesloten, is gehaald.

Volgens Glasvezel buitenaf heeft in totaal 55 procent van de inwoners uit de betreffende gebieden een abonnement afgenomen. De drempelwaarde van 50 procent is daarmee gehaald en dat betekent dat de inwoners uit de buitengebieden van de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert een glasvezelverbinding kunnen krijgen.

In de herfst van dit jaar beginnen de voorbereidingen voor de aanleg en in het najaar van 2019 moeten de glasvezelaansluitingen klaar zijn voor gebruik. Belangstellenden hebben niet alleen alvast een abonnement moeten afsluiten bij Delta, Caiway, CBizz of Weserve, maar moeten daarbij ter financiering van de aansluiting en het onderhoud ook eenmalig 1900 euro of elke maand 15 euro betalen.

Inwoners die in de komende tijd alsnog een abonnement afsluiten, betalen volgens Glasvezel buitenaf ook nog minimaal 995 euro voor de aansluitkosten. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen, afhankelijk van de werkelijke kosten om een nieuwe kabel naar de woning te trekken. Geïnteresseerden die zich voor de deadline van 11 juni hebben ingeschreven, hoeven deze aansluitkosten niet te betalen.

Glasvezel Limburg

Door Joris Jansen

Redacteur

11-06-2018 • 18:16

106

Submitter: Floor

Reacties (106)

106
104
85
4
0
13
Wijzig sortering
Goed nieuws. Mooi groot gebied. Valt me alleen tegen dat maar 55% van de mensen het wil, zijn we zo digibeet in Nederland dat we niet snappen met zijn allen hoe belangrijk dit is voor de toekomst?
Als inwoner van het gebied denk ik dat het heel anders in elkaar steekt. Zelf woon ik in een kern in het gebied waar glasvezel ligt. De buitengebieden zijn nu aangeschreven om ook glasvezel te kunnen krijgen. Echter hebben de organiserende partijen behoorlijk gefaald in hun communicatie naar de kandidaten. Pas de laatste weken in de informatie voorziening explosief toegenomen.

Meerdere mensen gesproken die de informatie summier vonden en de kosten te hoog. Nadat ik meerdere rekenvoorbeelden heb gegeven zijn toch enkele gaan kijken wat de mogelijkheden precies waren. Want meerdere losse abonnementen voor internet/telefonie/televisie op dit moment of een all-in-one pakket + 15 euro per maand in de toekomst bleek in meerdere gevallen niet eens heel ver uit elkaar te liggen.

Ook heb ik het idee dat aangezien veel bewoners van het buitengebied actief zijn in de agrarische sector, welke in hun topseizoen zitten, zijn er waarschijnlijk voldoende personen te vinden die mogelijk geen interesse of tijd hebben gehad om het aanbod goed te bestuderen.
Kan me bij aansluiten als mede-inwoner. En inderdaad veel agrariërs hebben t druk + laat veel informatie. Terwijl t voor bepaalde veehouders en agrariërs wel interessant kan zijn. Aangezien ze ook met de tijd mee willen en moeten, denk hierbij om alarmmeldingen, etc..
Waarom moet ik het nu willen dan? Ik ben software ontwikkelaar die veel van thuis uit werkt en mij kan het niet echt veel boeien momenteel. Wanneer zijn deze snelheden interessant? Mss in de toekomst wel (en natuurlijk moet het er komen) maar nu zie ik er nog geen noodzakelijkheid in
Dat het je niet kan boeien laat zien dat je een snelle verbinding hebt.
Ik denk dat je onderschat hoe slecht het gesteld is met internet in veel buitengebieden. Daar is de afgelopen 20 jaar weinig veranderd en zitten talloze mensen met niet meer dan een paar mbit.

Als software-ontwikkelaar zou je overal kunnen werken en wonen. Een oude boerderij zou prima zijn voor velen, maar dan is een betrouwbare internetverbinding wel noodzakelijk.


Denk ook aan de verkoopbaarheid van de huizen in de toekomst. Het zal steeds moeilijker worden om nog een huis verkocht te krijgen zonder redelijk goed internet. Hoeveel mensen willen hun Netflix nog inleveren. Als je huis dan toch al in een gebied ligt dat niet zo populair is dan kan het wel of niet hebben van een goede internetverbinding veel verschil maken.
Denk ook aan de verkoopbaarheid van de huizen in de toekomst. Het zal steeds moeilijker worden om nog een huis verkocht te krijgen zonder redelijk goed internet. Hoeveel mensen willen hun Netflix nog inleveren. Als je huis dan toch al in een gebied ligt dat niet zo populair is dan kan het wel of niet hebben van een goede internetverbinding veel verschil maken.
Yep, inmiddels begint ook de overheid ook in te zien dat een snelle verbinding straks noodzakelijk is
Europa streeft zelfs naar een Gb netwerk in 2025
sept 2016 EU (.pdf Mededeling Connectiviteit)
Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde).

@Boy Hier ook nog een leuk 'noodzaak-artikel'
Twee Amerikaanse universiteiten brachten in 2013 een studie uit die uitwees dat een aansluiting op snel internet de prijs van een huis evenveel verhoogt als ‘een open haard of een halve badkamer’, dat wil zeggen met gemiddeld zo’n 5500 dollar. Steeds vaker laten met name jonge Amerikaanse huizenzoekers huizen zonder zo’n aansluiting links liggen, zo meldde The Wall Street Journal destijds al in een groot stuk over dit onderzoek. Een ander onderzoek sprak een jaar later zelfs van een waardevermeerdering van gemiddeld 11.000 dollar.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars bevestigt dat snel internet ook een rol speelt in de huizenprijsvorming hier te lande, maar durft die rol (nog) niet te kwantificeren. Feit is dat mensen die hun huis te koop zetten, glasvezel laten aanleggen om de verkoopbaarheid en waarde ervan op te vijzelen.
Voor mij, iemand die een huis zoekt in de omgeving van mijn ouders heeft dit behoorlijke invloed. Eerst was mijn zoekgebied beperkt tot de dorps kernen zelf maar nu komt er een heel buitengebied bij. Inmiddels al paar leuke huisjes gezien, maar uitgerekend die deden niet mee. Heb ook aangegeven bij de makelaar dat bij eventueel bod ik flink onder de vraagprijs zal gaan zitten omdat er geen vezel is, want alsnog laten aansluiten is niet goedkoop.
Daar 'kloot' je je waarschijnlijk zelf mee, hier (midden limburgse gemeente) gaan huizen vaak al bóven de vraagprijs weg... Glasvezel of niet...
Oh, strak plan, kun je minstens 995 euro afdingen, wow.
Dat het je niet kan boeien laat zien dat je een snelle verbinding hebt.
Ik denk dat je onderschat hoe slecht het gesteld is met internet in veel buitengebieden. Daar is de afgelopen 20 jaar weinig veranderd en zitten talloze mensen met niet meer dan een paar mbit.
Precies dit.
Ik woon in een Noordelijk gedeelte van Weert waar enkel ADSL geleverd kan worden. Mijn maximale snelheid zit vast op 6Mb/s down en 1Mb/s up, omdat ik simpelweg te ver van de KPN centrales woon. En dit met een 40Mbs / 4Mbs abonnement van KPN (laagste wat te krijgen is). Als webdeveloper is dit niet ideaal kan ik je vertellen.

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 22 juli 2024 23:08]

Ok, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Maar waar ik op reageerde, is dat @Robbierut4 je een digibeet noemt als je dit niet wil. Ik begrijp wel dat mensen dit willen, maar ik woon ook in Limburg, heb nu Ziggo en heb een middelmatig abonnement met 100 mbit download.

Ik bedoel gewoon dat ik het begrijp dat iemand het niet nodig heeft, zoals ik. In de toekomst wil ik het waarschijnlijk wel, maar dan moet er eerst een product zijn waar ik dit voor nodig heb en ga het niet aanschaffen _omdat het er is_
Dan woon je niet in het buitengebied. Daar is geen kabel, en dus ook geen Ziggo. En dus alleen ADSL van pakweg 6Mbps (pas verhoogd) up en 0,7Mbps down.
Maar als je iets beters kan krijgen voor dezelfde prijs, waarom zou je het niet doen? Hier zijn ze ook bezig met abonnementen verzamelen voor glasvezel, en de prijzen daarvan zijn vergelijkbaar met andere all-in-one abo's, en zelfs een stuk goedkoper als je niks om TV en een vaste telefoon geeft (€35 voor 1Gbit), want bij Ziggo moet je verplicht TV erbij nemen.
Die fout maken heel veel mensen. "Ik heb het nu niet nodig dus waarom zou ik dit nu willen?" En het antwoord is heel simpel. Het is véél beter en waarschijnlijk ook goedkoper om voorbereid te zijn dan om te gaan upgraden als je tegen limieten aan gaat lopen. (4K-)streaming wordt steeds populairder, games zijn steeds vaker digitaal (en al snel tientalle GB's groot) en steeds meer gaat via het internet. Het is ook niet alleen de hogere snelheid die geboden kan worden maar ook véél meer ademruimte.

Dat jij het nu niet nodig hebt betekent dus helemaal niks. Misschien dat je buurman het wel goed kan gebruiken en misschien dat jij het in de toekomst ook goed kan gebruiken. In dat opzicht is het gewoon goed om te investeren in de toekomst. Beter 10x te snel internet nu dan over een paar jaar iets te traag internet.
Die fout maken heel veel mensen. "Ik heb het nu niet nodig dus waarom zou ik dit nu willen?" En het antwoord is heel simpel.
Hoezo "fout"? Dat is toch een ontzettend terechte vraag?
(4K-)streaming wordt steeds populairder
Ik ben nu 4K aan het kijken (Netflix) en ik tik zo nu en dan de 22 Mbps aan op mijn DSL (van max 30 Mbps). Werkt als een zonnetje. Ook terwijl ik andere dingen doe.
games zijn steeds vaker digitaal (en al snel tientalle GB's groot)
Elk computerspel is digitaal, maar je bedoelt: "alleen als download beschikbaar". Ook daar heb je geen glas voor nodig. Ja, het duurt wat langer om via een DSL wat binnen te halen vs. glas, maar ook dat is de vraag "of je dat wil". Ikzelf zou het leuk vinden, maar of het voor eenieder de meerprijs rechtvaardigt?
Misschien dat je buurman het wel goed kan gebruiken
Ik ben hartstikke links hoor, maar ik zie niet in waarom ik voor de glasvezel van mijn buurman zou moeten betalen.
Beter 10x te snel internet nu dan over een paar jaar iets te traag internet.
Wat een rare stelling. "Beter nu een enorme vrachtwagen kopen, dan over een paar jaar een te kleine auto hebben". Als over een paar jaar het internet te traag is, investeer je toch dan wel?
Het is véél beter en waarschijnlijk ook goedkoper om voorbereid te zijn dan om te gaan upgraden als je tegen limieten aan gaat lopen.
Waarom? Gaan de kosten van geulen graven in de toekomst hoger worden?

Daarnaast, de echte reden voor glas is niet de download. Dat is leuk, maar niet de essentie: het is de upload.

Dat is wat er echt gebrekkig is aan DSL. Er zijn momenteel nauwelijks diensten te bedenken waar >50 Mbps down echt het verschil maakt, laat staan >100 Mbps down , wat DSL op veel plekken ook gewoon haalt. Er zijn wel flink wat diensten die pas echt mogelijk worden met >50 Mbps upload.

Dat is de bottleneck. Dat is het allersterkste argument voor glas.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:08]

Ik ben nu 4K aan het kijken (Netflix) en ik tik zo nu en dan de 22 Mbps aan op mijn DSL (van max 30 Mbps). Werkt als een zonnetje. Ook terwijl ik andere dingen doe.
Oké, maar wat nou als de bitrate omhoog gaat? Wat nou als er een andere populaire dienst komt met een hogere bitrate? Wat nou als de resoluties omhoog gaan? Dat gebeurt misschien niet dit jaar, of over 2 jaar, maar misschien wel binnen 5 jaar. Dan ga je niet genoeg hebben aal 30Mbps.
Elk computerspel is digitaal, maar je bedoelt: "alleen als download beschikbaar". Ook daar heb je geen glas voor nodig. Ja, het duurt wat langer om via een DSL wat binnen te halen vs. glas, maar ook dat is de vraag "of je dat wil". Ikzelf zou het leuk vinden, maar of het voor eenieder de meerprijs rechtvaardigt?
Hoe sneller data verwerkt is, hoe beter. En daarbij is het grote voordeel van digitale downloads dat je direct kunt spelen. Met jouw verbinding moet je eerst 5 uur wachten tot een game als GTAV binnen is, met de mijne een uurtje. Mijn PC staat dus 4 uur minder lang stroom te verstoken. Dat is prima als je nog wat werk kunt verzetten, maar als je verder niks op je PC doet is dat zonde.
Ik ben hartstikke links hoor, maar ik zie niet in waarom ik voor de glasvezel van mijn buurman zou moeten betalen.
Ik zie het liefste dat álles glasvezel is. Volgens mij is Ziggo glasvezel tot de verdeelstations. Maar glas is in elk opzicht beter dan de alternatieven. Maar dan zie ik ook graag voldoende concurrentie zodat je daadwerkelijk kunt kiezen uit providers die allemaal een fatsoenlijk product aanbieden.
Wat een rare stelling. "Beter nu een enorme vrachtwagen kopen, dan over een paar jaar een te kleine auto hebben". Als over een paar jaar het internet te traag is, investeer je toch dan wel? Gaan de kosten van geulen graven in de toekomst hoger worden?
Slechte vergelijking. Je kunt het beter met een harde schijf vergelijken. Je koopt er nooit eentje die net genoeg biedt voor wat je nu nodig hebt. Je koopt er altijd eentje die ruimte biedt voor de toekomst. Voorkomen is beter dan genezen. Dat 1Gbit-verbindingen mogelijk zijn wil niet zeggen dat je dat af moet nemen. KPN biedt bijvoorbeeld ook snelheden lager dan 100Mbit/s. Het gaat erom dat de optie er is om flink omhoog te kunnen qua snelheid zonder dat het netwerk op de schop moet. Mocht jij in de toekomst om wat voor reden dan ook 200Mbit/s nodig hebben dan is het een kwestie van je abonnement upgraden zonder dat je bang hoeft te zijn dat die snelheid niet gehaald kan worden.

En geulen graven wordt in principe niet duurder maar bij hogere nood kunnen aannemers hogere tarieven hanteren. Daarbij wil je niet dat je last minute straten open moet gaan breken omdat steeds meer mensen tegen limieten aan lopen. Beter om zoiets voldoende vooruit te plannen en zorgvuldig af te handelen.
Daarnaast, de echte reden voor glas is niet de download. Dat is leuk, maar niet de essentie: het is de upload.
Vind ik niet. Een fatsoenlijke upload is maar interessant voor een kleine groep mensen. Ik moet regelmatig video's uploaden (meerdere GB's) en dan is glas echt een geschenk uit de hemel. Voor de cloud kan het voor de massa ook fijn zijn, maar dan gaat het vaak om relatief kleine bestanden die elke keer de lucht in gaan, niet om meerdere GB's per keer die je zo snel mogelijk bij een klant wilt hebben.

Glas is in elk opzicht beter dan kabel en DSL. Het zou mooi zijn als er ooit een landelijk dekkend glasvezelnetwerk gaat komen, open voor providers zodat er gezonde concurrentie kan ontstaan.
Oké, maar wat nou als de bitrate omhoog gaat?
Dan niet zo veel. Full HD is eigenlijk wel prima. Het is dat ik nu 4 streams heb en met een collega de extra kosten kan delen, maar anders zou ik zo weer terug gaan van 4K...
Hoe sneller data verwerkt is, hoe beter.
Hoezo? Veel van mijn apparaten doen grote downloads op de achtergrond. Ik hoor het wel als ze klaar zijn. Het is *leuk*, maar niet *beter*.
Ik zie het liefste dat álles glasvezel is.
Wie niet, maar je beargumenteerde dat ik het "voor de buurman" moet doen. Ik zie niet in waarom ik zware kosten zou *moeten* nemen voor de buurman. (voor alle duidelijkheid, ik zou zelf bovenop zo'n initiatief springen, maar iedereen die het niet doet vanwege kosten, hoeft het echt niet *voor mij* te doen).
Je kunt het beter met een harde schijf vergelijken. Je koopt er altijd eentje die ruimte biedt voor de toekomst.
Nou, nee. Ik koop wel een extra schijf als mijn huidige vol raakt. Zeker met de doorbraak van cloud-opslag ben ik blij dat ik niet de zeer dure grote disks heb gekocht. Met cloud-opslag ben ik al helemaal niet van plan om "alvast een duurdere tier" te kopen. Juist wanneer de boel volraakt, dan breidt ik wel uit.
Daarbij wil je niet dat je last minute straten open moet gaan breken omdat steeds meer mensen tegen limieten aan lopen.
Juist wel. Alle economische theorie dicteert dat je als leverancier beter met je aanbod de vraag volgt. Dan kun je je winsten maximaliseren. Als jij nu al heel goedkoop een dienst gaat aanbieden waar onvoldoende vraag voor is, dan gooi je je eigen glazen in, als leverancier. (De markt wordt overspoeld). Grappig genoeg is dit *precies* wat er gebeurde in de jaren '90 met o.a. Qwest en MCI Worlcom.
Of de fout die KPN maakte met het UMTS netwerk.
en fatsoenlijke upload is maar interessant voor een kleine groep mensen.
Juist niet. Dit is de echte kip/ei. Zodra er kritieke massa glas is, zal je zien dat er radicale nieuwe diensten gaan ontstaan. Met name op video-gebied. Siri/Alexa/Cortana werken nu alleen audio-gebaseerd. De toekomst is dat die ook video-gebaseerd gaan werken (real-time video-analyse, creepy, maar het is de toekomst). Daar is alleen de upload-bandbreedte nog niet voor. En daar is glas voor nodig.
Glas is in elk opzicht beter dan kabel en DSL.
Het grote nadeel van glas is dat het op zoveel plekken nog niet ligt. Daarom zie je ook dat stedelijke gebieden juist *geen* glas krijgen. De business case is er niet. KPN doet ijzig langzaam over het upgraden van het VDSL netwerk. Daar is nog wel een business case voor (de competitie met Ziggo).
Het zou mooi zijn als er ooit een landelijk dekkend glasvezelnetwerk gaat komen, open voor providers zodat er gezonde concurrentie kan ontstaan.
Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Maar om heel andere redenen dan jij. En ik vind nog steeds niet dat buurmannen dit verplicht zijn voor elkaar te financieren.
Wel een mooi voorbeeld van hoe je de voortgang tegenhoudt. Ik zit op 50mbit, alleenstaand en nog is het me veel te vaak gewoon te weinig. Voor 1 persoon is het vooralsnog prima, maar voor een gezin is het ondertussen erg krap aan het worden of zelfs te weinig. Zoontje die graag download en twitch kijkt, dochter die de TV vervangen heeft met Youtube, pa die graag films kijkt, moeders die haar soaps streamed. 12mbps*4 = 48, het ken net.

Meer dan genoeg mensen, vooral in de buitengebieden, die jou 30mbit niet eens halen.

Glas ook een stuk sneller dan DSL. Ik merk die 40+ ping duidelijk bij het browsen al tegenover een glas met <5. Honderduizend connecties overal heen. Streams starten sneller, downloads sneller binnen dus minder planning nodig.

Die tijd die je op je leven bespaard voor zo'n kleine investering, ik zou het zo doen.
Wel een mooi voorbeeld van hoe je de voortgang tegenhoudt.
Voortgang is niet het zelfde als alsmaar meer. Het lijkt mij dat het voorziet in een behoefte van de markt. En als de markt geen behoefte heeft om de komende jaren al glasvezel te hebben, waarom zou er dan voortgang tegen worden gehouden? De voortgang is dat de markt voorziet dat het de komende jaren geen behoefte aan glasvezel heeft of de investering onvoldoende renedement op levert.

Vergeet ook niet dat de voortgang ook wordt tegengehouden doordat de investeerders van de onderneming zelf niet genoeg geld of vertrouwen hebben dat het op lange termijn rendabel genoeg is, of er geen behoefte aan hebben om lang op winst te moeten wachten.

Het is te makkelijk om langs de kant te gaan roepen dat jij de investering wel zou doen. Doe dan een donatie of investering in dat bedrijf zou ik zeggen. Anders kan je jezelf ook betichten van het tegenhouden van voortgang, of hoe je het niet kiezen voor glasvezel ook zou willen noemen.
Wel een mooi voorbeeld van hoe je de voortgang tegenhoudt.
Je rekent me wel heel machtig.

Daarnaast, ik zeg toch niet dat ik het niet wil. Als in mij buurt een glasvezelinitiatief was, zou ik meteen tekenen.

Ik trek alleen de stellingname en argumentatie van de download-fetishisten in twijfel. Overigens is het feit dat download de laatste jaren maar zo langzaam stijgt bewijs dat het ook niet zo belangrijk is. De bandbreedte honger is gewoon niet meer wat het was in de jaren '90.
Meer dan genoeg mensen, vooral in de buitengebieden, die jou 30mbit niet eens halen.
Nee, maar ik zeg ook nergens dat mensen met 4 Mbit gelukkig moeten zijn. Als je me om een waarde *nu* vraagt dan zou ik zeggen dat 20 Mbps down voor de meeste Nederlandse huishoudens de ondergrens is en dat 40-60 Mpbs voor de meeste een waardevolle premium kan bieden.

Overigens zou ik hetzelfde willen zeggen voor up... en daar zit dan ook imho de echte meerwaarde van glas: synchroon in plaats van asynchroon. Symmetrisch in plaats van asymmetrisch. Op dit moment houdt het gebrek aan upload bepaalde diensten tegen.

@Lekkere Kwal Thx!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:08]

Symmetrisch en asymmetrisch bedoel je denk ik ;)
Het belangrijkste argument is misschien wel, dat als er eenmaal glas ligt, je toekomstbestendig bent. Zodra bijvoorbeeld 8k streamen een ding wordt, je ip-camera’s wilt streamen naar een cloud-dienst, noem maar op, dan is glas eenvoudig te upgraden. Je modem (eigenlijk glas-naar-ethernetadapter) vervangen plus de switch in de wijkkast. Dat is stukken eenvoudiger en dus ook goedkoper dan xDSL.

De limieten van koper zijn nog niet in zicht (ik geloof dat ze zelfs enige gigabits over een telefoonlijn weten te krijgen tegenwoordig) maar je blijft altijd het gedoe hebben met afstand tot wijkcentrale etc.

Het is wat mij betreft dus altijd verstandig om, zodra je kunt, over te stappen op toekomstbestendige connftiviteit zodat je op de steeds meer online toekomst, voorbereid bent.
Hier ben ik het mee eens. De enige reden waarom ik van Kabel ben overgestapt naar Glas is de upload. Op kabel is deze niet slecht, maar op glas nu 500/500. Dat via xs4all en een paar ip's extra en ik kon mijn "demo/test-server" gewoon naar huis verplaatsen ipv een fysieke machine in een data-center hebben hangen.

Tuurlijk komt nu de opmerking dat een VM ook tot de opties bestaat, zeker, maar met 32GB ram is een VM ook niet goedkoop.
Vergeet niet dat veel buitengebieden het moeten doen met minder dan 20mbit, ik heb zelfs klanten bediend met slechts 2,3 mbit....dan kan je downloaden en gamen wel vergeten...
Gebrek van xdsl. Juist de koper is de bepalende factor, afhankelijk van de kwaliteit ervan + vaak weersafhankelijk is de xdsl gewoon crap te noemen.
Spreek uit ervaring als telecom monteur, zie dit in grote steden als buiten gebieden dat xdsl te weinig bied, als de koper vervangen dient te worden, en je hebt pech ben je 2 tot 8 weken geen internet afhankelijk van je gemeente wanneer ze de vergunning afgeven om alles te repareren.
Bij glas daarin tegen gaat het een stuk sneller qua reparaties + het is vele malen stabieler dan koper.

Erg kortzichtig je verhaal dat het alleen om de upload gaat.
Over zie geul graven die niet duurder wordt. Nu zal de aanlsuitkosten €1900 kosten. Inclusief graven van de Geul. Deze prijs is gebaseerd op een grote opdracht. Van de buren van mijn zus heb ik begrepen dat zij dachten dat dit ook de prijs was na het project als je alsnog mee ging liften. Echter kost het nu € 5400 voor graven plus €1900 aansluitkosten, het gaat wel over 350 meter graven. De reden is dat ze ander werk moeten verschuiven omdat er haast geboden was.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 22 juli 2024 23:08]

Met een glasbezel verbimsing vanuit huis kun je best een bedrijf runnen. Aantal ips erbij en gaan. De kosten ziijn dan zo goed als nihil.

Sluit maar eens een abbo zakelijk af bij Ziggo.
En kijk dan naar de kosten.
Dan ook zakelijk glas met zakelijk Ziggo vergelijken en niet de één particulier en de ander zakelijk.
Jij tikt 22 Mbps aan op je DSL.
Wij wonen in een buitengebied en als ik geluk heb, haal ik de 16Mbs! Als ik spotify aan heb staan keldert de resterende snelheid naar 7...
En dan heb ik nog geluk dat ik aan de 'binnenkant'. Er zijn mensen die verderweg wonen en zeggen dat het onwerkbaar is...
22 Mbps? Wauw, da's supersnel.

Gamen gaat prima met een 4Mbps link, maar als world-of-tanks een update heeft kun je urenlang wachten.
Nou omdat het nu aangelegd wordt bijvoorbeeld? Hoe duur denk je dat het is om opnieuw de hele straat af te graven omdat jij over 2 jaar toch nog glasvezel wilt.

Daarnaast zijn deze snelheden nu al interessant als je wilt dat alles wat sneller en soepeler verloopt. Games downloaden via steam gaan ineens 20-100x zo snel, met meerdere personen netflix kijken (verschillende streams) kan ineens, 4k netflix of tv. Moet ik doorgaan?
Hoe duur denk je dat het is om opnieuw de hele straat af te graven omdat jij over 2 jaar toch nog glasvezel wilt.
Die glasvezelboeren zijn hopelijk ook niet gek, maar hier weet ik onvoldoende van de techniek. Mijn indruk was dat het met PON-ringen vrij makkelijk was om er een splitter tussen te gooien en je alleen een laatste stukje hoefde te doen en niet de hele afstand tot de hub.

Dus als er al glas door de straat gaat, dat het dan vrij makkelijk is om iemand extra aan te sluiten, versus de eerste aansluiting.

Maar nogmaals, kan zijn dat ik dit volkomen mis heb.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:08]

Vaak leggen ze de kabel wel uit tot het pad voor het huis, want de straat/berm ligt dan toch open.
Gewoon genoeg lengte voor naar het huis in een rol(letje) onder de grond voor later wegleggen.

Heb genoeg latere aansluitingen van glas- en/of tv kabel helpen aansluiten.
Rol opgraven, een sleuf naar het huis graven en de sleuf + stoep/berm weer dicht gooien.
Buiten gebied doet mij aan lange opritten e.d. denken, dus die 995 euro zal later niet genoeg zijn voor meer dan 10 meter afstand.
"De straat" in het buitengebied is bijvoorbeeld 2 kilometer lang en er staan 5 huizen langs. Als je het laatste huis van die vijf hebt, dan ligt die laatste 400 meter glasvezel er dus gewoon helemaal niet.
De noodzaak zit hem in het feit dat je er nu bij moet zijn om het mogelijk te maken.
Over 5 of 10 jaar ben je er blij mee en betaal je (afhankelijk van het initiatief/al dan niet afkoop ) een prijs die niet hoger, vaak zelfs lager ligt dan bij de 'grote jongens' als KPN en Ziggo. Het is even investeren, iets wat KPN en Ziggo zich niet kunnen permitteren (zeggen ze) In Noord Drenthe is de prijs echt concurrerend. Voor 60-65 euro heb je een Top totaalpakket zonder extra afkoopkosten, hier moet minimaal 65% meedoen...
Goed nieuws. Mooi groot gebied. Valt me alleen tegen dat maar 55% van de mensen het wil, zijn we zo digibeet in Nederland dat we niet snappen met zijn allen hoe belangrijk dit is voor de toekomst?
Het gaat niet om "willen", het gaat om "lid worden en betalen".

Sommige stukken van dat gebied hebben al goed internet. Andere gebieden hebben zo slecht internet dat mensen eigenlijk niet eens weten wat ze missen.

Daarbij is Limburg erg vergrijsd, er zijn een hoop bejaarden en die hebben sowieso minder behoefte aan goed internet.

Dat 55% van de bevolking van te voren, voor er maar 1 schop de grond in is gegaan, al beloofd om lid te worden vind ik dus juist gigantisch veel. In andere gebieden lukt het zelfs niet om 25% te halen.
Hm ik woon toch al een tijdje (25j) in dit gebied maar kan niet zeggen dat ik hier bovenmatig veel vergrijzing zie.

Ik denk zelf dat ze veels te laat zijn hiermee. Toen ik zo’n 15jaar geleden nog thuis woonde was er al sprake van glasvezel, we hadden toen net 8mbit adsl. Inmiddels heb ik thuis 300mbit van ziggo en het zal mij als redelijke technerd weinig boeien om nog sneller internet te hebben. Daarbij heb ik zelden tot nooit storing bij ziggo dus waarom zou ik dan willen overstappen?

Nu heb ik enkele klanten in het buitengebied die echt beroerd/schandalig traag internet hebben. Voor hun is dit wel fantastisch natuurlijk. Beter laat dan nooit.

[Reactie gewijzigd door joldemans op 22 juli 2024 23:08]

Hm ik woon toch al een tijdje (25j) in dit gebied maar kan niet zeggen dat ik hier bovenmatig veel vergrijzing zie.
Volgens het CBS is Limburg de snelst vergrijzende provincie van Nederland:
In 1995 was 13 procent van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder, op 1 januari 2016 was dat ruim 18 procent. In Midden-Limburg was deze toename in dezelfde periode bijna het dubbele: van 13 procent naar bijna 22 procent. Ook in Noord- en Zuid-Limburg nam het aandeel 65-plussers tussen 1995 en 2016 met meer dan 8 procentpunten toe.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...est-toegenomen-in-limburg

Als je er al 25j woont ben je misschien wel deel van de vergrijzing ;)
Ik geloof dat vergrijzing in dit gebied ook veel met migratie te maken heeft, meer jonge mensen verhuizen naar de (Rand)stad dan er terug komen.

Naar mijn eigen leven kijkend is het grootste deel van mijn vriendengroep naar het noorden verhuisd (vanuit Maastricht Zuid kun je ook moeilijk een ander kant op ;) ) om te studeren of te werken en vrijwel niemand keert terug.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 23:08]

Als ik dat zie vind ik "erg vergrijsd" wel wat overdreven, daarbij vind ik 65+ nog niet echt bejaard, al zullen ze snel internet wel minder boeiend vinden.
De meeste 65+'ers hebben toch wel grijs haar hoor (onder de verf), strict genomen klopt de definitie dus wel ;)

Het gaat vooral om de verhouding tussen jonge en oudere mensen, en dan met name om het aantal gepensioneerde tegenover het aantal werkende. Kort door de bocht betalen werkende mensen meer belasting en is het dus duur voor de samenleving om veel pensionado's te hebben.

Om het even heel concreet te maken, hoe meer mensen de kosten van een glasvezelnetwerk delen, hoe lager de kosten per persoon. Als je veel ouderen hebt die geen glasvezel willen dan moeten de overgebleven jongeren meer betalen.
Al is dat misschien niet het beste voorbeeld gezien de enorm hoge opkomst van 55%, of misschien heb je toch gelijk dat het met de vergrijzing wel meevalt. :)
Ja oke als je het zo stelt is 55% weer veel met al die bejaarden enzo. Jammer dat juist de mensen die er weinig van weten vaak (in die 25% gevallen dan) de technologische vooruitgang remmen.

En weet niet wat het verschil is tussen wat mensen nu betalen en wat ze daarna gaan betalen behalve die 15 euro dan. En 15 euro per maand is veel geld voor veel mensen. Maar toch een investering voor de toekomst.
Volgens mij zijn de aansluitkosten voor mensen die achteraf besluiten hoger. Soort van early adopter korting. In Twente is dat zo'n €1000 om alsnog een aansluiting te krijgen, waarna je dan nog weer de aansluitkosten van €1600 moet afbetalen.

Maar pin me er niet op vast, is een tijdje geleden dat ik die informatie voorbij heb zien komen.
Je moet niet vergeten dat Ziggo in die gebieden consumenten een twee jarig cheap aanbod doet puur om de concurrentie weg te houden. En dat Ziggo tegelijkertijd een charme offensief richting de lokale overheid doet, met wij doen dat zonder dat het jullie iets kost.
Dat daarbij een machtspositie bij Ziggo ontstaat is een ander issue.
En noch de consument noch de politicus denkt daar over na.
De kosten vallen te overzien, omdat je ervoor kunt kiezen om één jaar een glasvezelabbo te nemen en daarna weer terug te gaan naar dsl of kabel (als dat er ligt). De glasvezellijn blijft liggen en je kunt er later alsnog weer gebruik van maken. In verreweg de meeste gevallen is het enkel en alleen voor de waarde en de verkoopbaarheid van je huis aantrekkelijk om mee te doen.
Hoeveel data verstookt een gemiddelde Nederlander over het netwerk? NIET echt veel neem ik. Voor de consument is het Dus Niet zo aantrekkelijk of belangrijk.
Neem een gezin met 2-3 pubers waarvan ouders beneden netflix kijken, kind 1 op de kamer youtube, kind 2 ook netflix en kind 3 is aan het online gamen.

Probeer dit geintje eens in het buitengebied over een kpn verbinding te duwen.
Dat valt reuze mee. Vroeger toen downloaden nog HIP was Had ik Dan wel gezecht ok begrijpelijk. Maar nu is dst Al NIET Meer zo extreem.
Ik denk dat je onderschat hoeveel bandbreedte Netflix en andere streaming diensten werkelijk nodig hebben om goed te werken. Waarbij eerder enkel downloaden (van o.a. films) de grootste verbruiker was van data is nu het streamen (uiteindelijk niet heel anders dan downloaden en direct afspelen) een van de grootste verbuikers in huis.

Vooral als er situaties ontstaan waarbij verschillende apparaten op hetzelfde moment aan het streamen zijn dan is een goede hoeveelheid overhead best prettig. En alhoewel DSL ontzettend is verbeterd over de laatste jaren zijn er nog genoeg locaties waarbij DSL het niet gaat halen, kabel is nog steeds ontzettend duur en concurrentieloos dus is een alternatief op glasvezel echt fantastisch.
kabel is nog steeds ontzettend duur en concurrentieloos …
Nu nog wel maar op de coax komt als het aan de ACM ligt 'binnenkort' concurrentie
reviews: ACM: VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen
Dit lijkt gunstig, maar het grote nadeel is dat de coax vol raakt met een hoop data en TV aanbieders en afnemers.
Uiteraard wordt er geïnvesteerd in de coaxstandaard (DOCSIS 3.1, ook snelle upload) maar opsplitsing zal de mogelijke te behalen snelheden (theorie 10Gb voor een hele wijk, praktijk ws. 5Gb) met meerdere aanbieders helaas drastisch verminderen. Bovendien is straks niet alleen Netflix in 4k, de WK-voetbal gaat nu ook al opnemen in 4k
Nu investeren in glasvezel is misschien wat aan de vroege kant, maar de kosten vallen mee als je ziet wat je uiteindelijk per maand kwijt bent uitgesmeerd over 10 jaar.
Het is jammer dat KPN Ziggo niet wat meer willen investeren in de toekomst, helaas zijn de aandeelhouders niet tevreden als de bedragen pas over een jaar of 10 terugbetaald worden. Dat heet onrendabel, maar dit soort initiatieven laten zien dat het mogelijk is en dat (relatief gezien) het helemaal niet zo duur hoeft te zijn.
Waarbij eerder enkel downloaden (van o.a. films) de grootste verbruiker was van data is nu het streamen (uiteindelijk niet heel anders dan downloaden en direct afspelen) een van de grootste verbuikers in huis.
Juist wel heel anders. Voor streamen heb je veel minder bandbreedte nodig.

Als je een film helemaal wilt downloaden heb je de eerste t/m de laatste bit nodig voor je gaat kijken. Je moet dus heel lang wachten en elke druppel bandbreedte verbetert je resultaat.

Ga je streamen, dan kun je na een korte periode meteen beginnen en heb je aan 10 Mbps genoeg (voor Full HD) en iets van 20-25 Mbps voor 4K. Elke Mbps daarboven heb je niks aan...

Ik kan het precies in mijn netwerkmonitor zien. Na een initiele periode, zie ik dat de stream gaat "pieken en dalen". Dat is omdat de buffer vol zit. Hij hoeft dan alleen maar zo nu en dan als er weer ruimte is in de buffer die even aan te vullen en daarna daalt het verbruik weer.
Toch vergeet je wat zaken volgens mij. Zeker met Netflix wil je voor 4K eerder richting de 100Mbit hebben dan de gestelde minimale 25Mbit. Je zit tegenwoordig niet meer met 1 apparaat op internet, maar je hebt smartphones, tablets en vaak ook nog meerdere Windows PC's. Als dat het geval is schrik je waarschijnlijk van het data verbruik dat dit veroorzaakt, al is het alleen maar voor de updates.

Zit je Netflix te kijken, schakelt deze ineens naar 360p of moet je even 10 minuten wachten omdat iets in huis een paar GB download, lijkt me niet tof! Of laatst, met 10 man in een huisje in Belgie, iemand haar iCloud gaat de foto's die ze die dag heeft gemaakt uploaden, de 9 andere mensen 8 minuten lang, geen internet meer.

En je schrijft op meer plekken dat games downloaden nog makkelijk kan. Een game van 30GB (Niet speciaal groot voor een Playstation/Xbox of PC game) downloaden betekent dat je met 5Mbit ongeveer 17 uur bezig bent. Tijdens deze 17 uur kan er niemand naar Netflix, Youtube of wat dan ook kijken. Wellicht is dat in jou huishouden acceptabel, maar hier "wordt de tent afgebroken" als de ping ook maar fluctueert. ;)

Dus voor een redelijk huishouden is afhankelijk van je eisen 100Mbit toch al zeer wenselijk. Persoonlijk ligt dat zelfs rond de 250Mbit, maar dat komt omdat ik wat "zwaardere" gebruiker ben waarschijnlijk.

Ik heb nu 400/40 voornamelijk vanwege de upload. Ik maak filmpjes voor YouTube en deze upload ik in 100Mbit per seconde (4K@60). Als dat moet 1Mbit upload zou gebeuren duurt het uploaden van een 10 minuten filmpje dus 10 x 60 x 100 = 16 uur, waarbij wederom niets anders met de lijn gedaan kan worden. Dus het lijkt mij niet echt meer een argument om te zeggen 2Mbit of 5Mbit nog acceptabel is in deze tijd. Maar uiteindelijk hangt het vooral van het gebruik af, is dat voor moderne toepassingen, voldoet het niet.
Toch vergeet je wat zaken volgens mij. Zeker met Netflix wil je voor 4K eerder richting de 100Mbit hebben dan de gestelde minimale 25Mbit. Je zit tegenwoordig niet meer met 1 apparaat op internet, maar je hebt smartphones, tablets en vaak ook nog meerdere Windows PC's. Als dat het geval is schrik je waarschijnlijk van het data verbruik dat dit veroorzaakt, al is het alleen maar voor de updates.
Nee dat doe ik niet, want ik hou vrij goed mijn netwerk en verbruik bij (een beetje een hobby).

Die smartphones en PC vallen echt echt in het niet bij de bandbreedte voor streaming. Als je niet-video / filedownload gebruik bekijkt (surfen, gamen, push notificaties) dan is dat echt marginaal. Hooguit 1 a 2 mbps op de achtergrond. Ook zijn moderne routers best slim en prioritiseren video verkeer al doorgaans (WMM bijvoorbeeld).

Op een 30 Mbps DSL lijntje heb ik in de praktijk geen problemen om een 4K stream op de TV, en een VOIP videoconference tegelijk te doen en op een laptop te surfen, met tussendoor nog wat podcasts (+- 200-300 Megabyte).

Maar let op: de video gaat niet wireless! En volgens mij zit daar vaker het probleem
Of laatst, met 10 man in een huisje in Belgie, iemand haar iCloud gaat de foto's die ze die dag heeft gemaakt uploaden, de 9 andere mensen 8 minuten lang, geen internet meer.
Even afgezien van het feit dat het gemiddelde Nederlandse gezin niet uit 10 personen bestaat... dit is waarschijnlijk ook niet 's werelds beste (draadoze) router. Dan zou ik eerder kijken naar het AP/routertje als bottleneck dan naar de vaste lijn.
Dus voor een redelijk huishouden is afhankelijk van je eisen 100Mbit toch al zeer wenselijk.
Gewetensvraag, zonder te meten: Als jij met een willekeurig AP ergens verbind met een laptop en je ding gaat doen. Zou je het verschil tussen 10 Mbps en 20 Mbps merken? Tussen 20 en 40? Tussen 40 en 60? Tusen 60 en 100? Tussen 100 en 400?
Dus het lijkt mij niet echt meer een argument om te zeggen 2Mbit of 5Mbit nog acceptabel is in deze tijd.
Hoho, geen woorden in de mond leggen. Als ik iets zou moeten verdedigen (wat ik overigens niet wil, snel internet voor iedereen, graag), is dat 20 Mbps op dit moment de ondergrens is. En dat alles boven de 40 Mbps down, nauwelijks merkbare meerwaarde geeft.

Je argument over upload ben ik het overigens helemaal mee eens. Daar zit imho de echte bottleneck. Niet down.
Ik snap je argumenten, maar aan de apparatuur ligt het hier niet, alles van Mikrotik, dus ik zit er ook best goed bovenop. ;)

Toch, in situaties waar er gewoon niet genoeg bandbreedte is en je meerdere clients tegelijk hebt die om bandbreedte vragen (Vandaag nog een 1,2GB update voor mijn telefoon gehad, als ook die van mijn vriendin bijvoorbeeld), dus is het op een gegeven moment gewoon op, dan valt het niet meer te verdelen, dan is het gewoon wachten, laggen, etc.

30Mbit down is inderdaad best mee te leven als je echt de enige bent die er gebruik van maakt, internet een bijzaak is in je huis of je overal op gaat letten en/of er voor zorgt dat intelligente apparatuur je bandbreedte verdeeld. Echter gebruiken veel mensen nou eenmaal het modem/router ding van de provider die daar legendarisch slecht in zijn (Net als WiFi, etc.). Dus hoewel dat beter kan (alles meteen in bridge mode hier, sowieso) is dat in 95% van de huizen in NL niet het geval en komen daar problemen van.

Het voorbeeld van de 10 mensen ging uiteraard om het voorbeeld, met 2 mensen en enkele apparaten heeft dat hetzelfde probleem als gevolg. Voor een soepele ervaring en met de standaard apparatuur geeft meer bandbreedte je gewoon wat meer buffer in die zin en merk je er minder van als je met meerdere mensen op dezelfde lijn zit. En over het voorbeeld, met 1Mbit up, wat vol zit, houd het gewoon op, klaar, en aangezien het maar 1Mbit is, duurt dat meteen een lange tijd. Een foto is 5MB, niet 200KB zoals vroeger.

Nog een voorbeeld dan, wij vergaderen elke week online met 8 mensen. 1 daarvan heeft geen keus en zit op platteland ADSL van 4Mbit effectief. Drama, er hoeft maar 1 apparaat in huis te zijn die eventjes iets wil en zijn spraak hapert. Dus nu laad hij daadwerkelijk voor de vergadering een andere config (trap alles van internet af) om maar te zorgen dat het werkt.

Verder let ik zeer goed op bandbreedte gebruik, net zoals jij lees ik, dus ik merk het verschil tussen 10,20,30,etc. wel degelijk! Niet voor niets 5 AP's hier hangen. ;) Ook voor beurzen en andere WiFi's die ik beheer, waar we bijvoorbeeld 5Mbit of 10Mbit kaarten verkopen zetten we juist voor dat "gevoel" een burst van bijvoorbeeld 25Mbit of 50Mbit erop zodat als je aan het surfen bent je een prettige ervaring hebt maar bij het downloaden je terug zakt naar gemiddeld je gekochte snelheid. Voordat we dat deden kregen we vaak de opmerking dat het "traag aanvoelde". Dus mensen merken dat tegenwoordig naar mijn mening zeker!

Ik leg jou geen woorden in de mond, ik heb echter wel de stelling dat in het algemeen 2Mbit tot 5Mbit niet geschikt is voor moderne toepassingen, zoals de 25Mbit voor 4K op Netflix (en NIETS anders op je lijn op dat moment) ook aangeeft. Vroeger, voor vooral text en Yahoo en andere zaken was het wellicht genoeg, maar die tijden zijn al ver achter ons en dat merk je aan veel zaken die letterlijk meer bandbreedte vereisen.

[Reactie gewijzigd door Quindor op 22 juli 2024 23:08]

30Mbit down is inderdaad best mee te leven als je echt de enige bent die er gebruik van maakt, internet een bijzaak is in je huis.
Nou, het hoeft geen wedstrijd "wie gebruikt het internet het meest", maar ik vind 30 Mbps meer dan best mee te leven. Ik en mijn lief Netflixen, VOIPen, gamen en werken vanuit huis, vaak tegelijkertijd en hebben ondertussen ook onze halve leven op de cloud, zonder bandbreedte problemen. Ik wil meer, maar dat is niet vanwege bandbreedte issues in het "dagelijks" gebruik, maar alleen vanwege ongeduld met grote files.

Maar hier komt 'ie: maar ik wil het niet meer genoeg om meer geld voor Ziggo te betalen. Ik heb de afgelopen 10 jaar op meerdere plekken in Utrecht gewoond en altijd de keuze gehad: DSL of kabel. Iedere keer won DSL op prijs.

Als wij dat als 'geeky' gezin ervaren, hoe zit het dan met de niet-techies? Kijk dat hier op Tweakers de gamers zeuren over hun downloads snap ik ook wel. Zij zijn vaak namelijk ook niet degene die de rekening voor het internet hoeft te betalen. Dan verschuift vaak ook het perspectief.

Je anecdote over de collega met 4Mbit geloof ik. Maar ik wil je stelling van 5Mbit is te weinig wel aanscherpen naar iets pittigers: Voor een doorsnee Nederlands gezin is 20 Mbps de ondergrens. Elke 20 Mbps daarbovenop is luxe. Welkome luxe, maar luxe.

Ik meet ook graag netwerkjes door, maar mijn onderscheidend vermogen houdt bij de 60 Mbps echt wel op. De marginale snelheidsverbetering van zelfs een grote download heeft geen betekenisvolle impact meer. (File van 5 GB in 11 (60 Mbps) of 8 (80 Mbps) minuten.. dat is allebei "wachten op de bus" tijd).

Maar ook met die foto's: Of ik een foto van 5 Megabyte in 1 seconde (40 Mbps) binnenhaal of in 2 (20 Mbps) is het verschil niet. 2 seconden is ongeveer hoe snel een mens een foto kan scannen, dus zodra de eerste foto op de pagina binnen is, maakt het al weinig meer uit. Laat staan dat je daar nog iets merkt van de 80 Mbps vs. 60 Mbps. (0,5 vs. 0,7 seconde, respectievelijk).

Upload: 100% mee eens. Maar niet eens om die foto's, maar vanwege de mogelijkheid van allerlei video-diensten met beeldherkenning. Waar we nu langzaam maar zeker domotica met voice-control zie komen, is daar meer upload voor nodig. Of misschien toch die foto's, dat computing echt 'in de cloud' zit, en je nauwelijks meer lokale storage gebruikt. Zodra je de foto neemt, is het wel fijn als hij ook in 2 seconden in de cloud staat.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:08]

Een film wordt niet kleiner toch door de film te streamen in plaats van te downloaden?
Daarnaast kun je een 4k film downloaden met een verbinding waarbij je er bijv 8 uur over doet om de film van 2 uur lang te downloaden. Streamen gaat niet op diezelfde verbinding omdat je dan telkens zit te bufferen, wat bloedirritant is.

Dus ja, als je meer dan 25 mbit/s hebt dan klopt jou verhaal, alles daarboven heb je niks aan. In het buitengebied red je dat regelmatig niet en dan kun je beter downloaden en wachten. (of natuurlijk glasvezel aansluiten zodra dat aangeboden wordt.)
voor 4k netflix (bijna iedereen die een nieuwe tv koopt koopt een 4k tv) is volgens de website van netflix een download snelheid vereist van 25 mbit/s.
Ik lees op veel andere berichten over internet in het buitengebied dat mensen blijven steken op zo'n 4-5mbit als de buren niet teveel doen.
"moeten daarbij ter financiering van de aansluiting en het onderhoud ook eenmalig 1900 euro of elke maand 15 euro betalen" - ik heb hier niet de beschikking over glasvezel en me nog niet verdiept hoe het bij andere initiatieven gaat, maar 1900 euro eenmalig of 15 euro per maand is dus 126 maanden (of 10 jaar) voordat dat bedrag "terugverdiend" is. Hoe gaat dat als je over een paar jaar wilt verhuizen? Is de nieuwe koper dan verplicht om glasvezel af te nemen, of mag je zelf nog even het 'restbedrag' aftikken?
Volgens mij is de koper idd verplicht dit over te nemen, maar de exacte details weet ik niet
Een abonnement van minimaal 1 jaar afnemen is verplicht bij deelname. Daarna kun je gewoon opzeggen en dan hoef je het vastrecht ook niet meer te betalen. Later kun je opnieuw een abonnement afsluiten en dan gaat het vastrecht weer geld kosten. Ook later alsnog afkopen is mogelijk.
Bij de meeste initiatieven verlaagt de betaling van 15€ niet die 1900€, dus als je na 5 jaar wilt af betalen kost het nog steeds €1900
Er is geen restbedrag, die 15 euro is geen aflossing maar "huur". Die 1900 euro blijft gewoon staan.

De nieuwe bewoner is niet verplicht om die 15 euro huur door te betalen.

En je mag op elk moment die 1900 euro aftikken en er vanaf zijn.
Enige opvallende is dat mensen die nu alsnog besluiten mee te doen, 900 euro moeten betalen. Dat is niet echt aanlokkelijk voor hen. Snap dat niet zo.
De mensen welke geen abonnement hebben afgesloten krijgen ook geen glasvezel binnen. De kabels naar de woningen worden vanuit putjes in de grond (zo werd verteld) aangesloten, maar als iemand later alsnog een aansluiting wil zal er gegraven moeten worden. Dat is de grote reden waarom er later meerkosten zijn.

Ook is uitgelegd waarom niet standaard overal een kabel komt tijdens een informatie avond, als een hele straat / gebied geen abonnement heeft afgesloten wordt daar sowieso niks aangelegd.

Verder zullen deze hoge kosten ook wel te maken hebben met het behalen van die 50%, anders kijkt iedereen de kat uit de boom :)

Ik woon in het gebied, maar binnen de bebouwde kom. Hier ligt al glasvezel van Reggefiber met verschillende aanbieders en binnen de bebouwde kom wordt deze nieuwe glasvezel dus ook niet gelegd. Mijn ouders en een vereniging waar ik in het bestuur zit liggen beiden in het buitengebied en beiden zijn aangemeld. Om je een idee te geven, internet bij mijn ouders is momenteel 10Mbps ADSL. Daar is op dit moment nog wel mee te werken, maar gezien de toename in dataverbruik zal dat over enkele jaren waarschijnlijk te kort gaan schieten.
Ik denk dat het voor vele heel aantrekkelijk is. Houd er rekening mee dat in Limburg in het buitengebied vrijwel geen internet is. Als je al adsl kunt krijgen heb je geluk. Ik weet dat sommige boeren daar met internet via schotel aan het klooien zijn (geweest). Nou die mensen juichen alles toe aangezien veel boerderijen alles via internet willen monitoren. Die hebben er ook makkelijk 1000 euro voor over om stabiel internet te krijgen.

Het is daar niet zoals in de grote stad waar je glasvezel, kabel en adsl hebt liggen. Soms hebben ze helemaal niks liggen alleen een hele oude KPN lijn waar je vrijwel geen verbinding mee kunt krijgen omdat je meer dan 10km van de centrale af zit en de kabels vernieuwen te duur is.

Wat ik wel vreemd vind is dat ze daar de buitengebieden aansluiten op glasvezel maar dat er in een stad als Venlo nog geen glasvezel ligt. Het zal er ook wel mee te maken hebben dat in Venlo wel ziggo en adsl te krijgen is.
Zou de regio eerder midden-west limburg noemen, noorden van limburg zit toch echt boven venlo.

Maar goed afgezien daarvan mooi voor de mensen die daar zitten en neem aan dat grote buitengebied daar ook aangesloten gaat worden.
Ja daar heb je op zich wel een punt, maar ze noemen het zelf noordwest :) Heb voor de verduidelijking in ieder geval een kaartje bijgevoegd.
Dan heeft Glasvezel Buitenaf toch echt een fout gemaakt :+ Dat gedeelte van een kaartje is bijna heel Midden-Limburg. Limburg noemt het Midden-Limburg, de mensen daar noemen het Midden-Limburg. Dat gedeelte noordelijk noemen is gewoon fout.
De Limburger hanteert ook gewoon de benaming Noordwest...dus wie ben ik om dat maar anders te gaan noemen :)
Kan zijn dat die het persbericht aanhouden toch? Dat kan ook meteen de 'fout' verklaren. Want als ik naar de regio Midden-Limburg ga dan zie ik berichten die gaan over Roermond, Nederweert, Weert, Echt, Ospel en Horn om maar wat te noemen. Die liggen allemaal in het gebied uit jouw kaartje. Ofja, Roermond valt net buiten de boot in dit geval, maar dat zou dan Midden-Oost Limburg zijn.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 22 juli 2024 23:08]

Binnenkort zal het waarschijnlijk ook definitief worden voor Horst aan de Maas. Dan is het in ieder geval (ook) Noord-Limburg. :)

"Op 18 mei jl. hebben BGB en Spitters hun samenwerking bekrachtigd. De aannemersovereenkomst is toegevoegd aan de financieringsaanvraag bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). BGB is op dit moment in afwachting van financieringsovereenkomst. Zodra deze er is, gaan BGB en de gemeente aan de slag om de garantstelling definitief te maken."
Bron: http://www.buitengewoonbereikbaar.nl/
Vanaf het buitengebied Sevenum en hoger (Noord Noord West Limburg?) zijn ze bezig onder de naam Buitengewoon Bereikbaar. Hier hebben ze vorig jaar, of zelfs nog eerder, ook al genoeg aanmeldingen opgehaald en is men nu bezig om de laatste puntjes op de i te zetten.

Helaas heeft het nog heel wat voeten in de aarde na het krijgen van genoeg aanmeldingen, want er is ondertussen ook al meer dan een half jaar vertraging, en dit zal uiteindelijk nog wel meer worden.
Glasvezelbuitenaf is nu ook bezig in gemeenten Beesel, Bergen, Roerdalen, Roermond en Venlo (Noordoost Limburg).

En als we het dan echt over het Noorden van Limburg hebben, ook in Gennep is 2018 het inteken jaar via https://www.gennepglasvezel.nl/

Overigens sluit dit qua gemeenten allemaal aardig aan op Zuid-Oost- en Oost Brabant waar heel veel gemeenten ook al aan de glasvezel zijn of gaan. Dat doen ze in dit deel van het land erg leuk.
In Gelderland/Utrecht in buitengebied Scherpenzeel/Renswoude/Achterberg zijn ze ook al bezig. Na voldoende inschrijvingen binnen een jaar klaar, doen ze echt snel. En zelfde voorwaarden, eenmalig €1900 aansluitkosten of €15,00 per maand aansluitkosten. Alleen lopen die €15 door tot....oneindig en met die 1900 ben je er van af.

Wat ik jammer vind is dat wij in de plaatsen zelf geen vezel krijgen en beperkt zijn tot Ziggo, of als je geen Ziggo wilt tot 50mbps DSL wat totaal geen optie is.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 22 juli 2024 23:08]

Helemaal mooi is dat MiddenLimburg, waar het hier ook over gaat al jaaaaaaaren glasvezel van Reggefiber heeft!!! (met name Leudal/Maasgouw/Peel&Maas = 2/3 kaartje)).
Mooi weer spelen is dit... ;-)
Is het eigenlijk komkommertijd op Tweakers? gezien dit bericht en de overlvloed aan games voorstellingen... pfffffff (ja ik weet dat het E3 is, maar vindt dit wel overdreven laatste dagen..)

Edit: gebied waar als Reggefiber is aangeduid)

[Reactie gewijzigd door jsnl op 22 juli 2024 23:08]

Ik vind dat hele glasvezel in het buitengebied gebeuren (of alles wat geen stad is) een farce.

Ik woon in een dorpje van 500 inwoners en hier is reeds sinds 6 of 7 jaar een glasvezel aansluiting aanwezig. Destijds werd het promoot als de kabel killer. Mega snel internet up en down voor een aanzienlijk lager bedrag.

In de praktijk is 200mbit de max aangeboden snelheid, voor een prijs gelijk aan of hoger dan kabel internet.

Als adsl nou de enige optie was in dit gebied, dan had het een meerwaarde.
Wanneer ik echter op ziggo een postcodecheck doe voor enkele plaatsen in dit gebied, lijkt daar gewoon volledige dekking te zijn, dus het is niet dat er geen breedband opties zijn.

Of bedoelen ze hier echt alle afzonderlijke huizen, buiten de dorpen?

Dan denk ik: is mobiel internet niet gewoon de toekomst? 4g heeft nagenoeg een landelijke dekking.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 23:08]

Ze doelen inderdaad op de afzonderlijke huizen in buitengebieden. In de kernen is vaak al ziggo + glas, maar aan de rand van het dorp veranderd dat al snel naar enkel ADSL van 5mbit Max. Ik woon er zelf en _/-\o_

Ook: vind maar eens een 4G abonnement waar je niet al tegen fair use policy aanloopt na 100GB

[Reactie gewijzigd door ray1979 op 22 juli 2024 23:08]

Maar dat zou misschien kunnen veranderen als ze 4g of de toekomstige versies als serieuze dienst gaan aanbieden. Nu is het gericht op mobiel, waarbij >20mbps weinig meerwaarde heeft. Vergroot de capaciteit en biedt het aan tegen €40/maand. Ik denk dat er best mogelijkheden zijn.
Er is niets sneller dan licht. Geen enkele draadloze verbinding zal de capaciteit en snelheid kunnen bieden dan wat glas te bieden heeft.
Daarnaast ook de masten moeten op het vaste netwerk worden aangesloten, gaat ook via glas.
Nee, ik ben blij dat het gelukt is.
Dat is nu al mogelijk, maar probleem is dat je de 4G bandbreedte deelt met de omgeving. Als er iemand langsfietst die youtube zit te kijken, dan kakt de snelheid al in. 4G is alleen een goed alternatief als je heel erg geisoleerd woont, en je niet kunt zwaaien naar je buren. Of als er verder niemand 4G gebruikt in de omgeving.
Dat mag van mij in Zuid-Limburg ook wel gebeuren...
Ik ben nu gebonden aan monopolist Ziggo en heb niet de mogelijkheid om via dsl/vdsl bij KPN of iets dergelijks af te nemen.

Dit zorgt voor veel ergernis en met de komst van glasvezel in mijn dorp zou Ziggo eindelijk eens het veld uitgespeeld worden.
Bewoners met een kabelaansluiting (ook in het buitengebied) zijn uitgesloten van aansluiting.
Vraag me niet waarom. Te weinig kans dat ze overstappen ?
Huh? En dat kan zomaar??? Rare praktijken... 8)7
Trouwens hoe weten ze dat je kabel hebt? Of dat je daar gebruik van maak als je kabel hebt liggen.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 22 juli 2024 23:08]

Niet dat ik in Limburg woon, maar er viel mij iets op:
In de herfst van dit jaar beginnen de voorbereidingen voor de aanleg en in het najaar van 2019 moeten de glasvezelaansluitingen klaar zijn voor gebruik. Belangstellenden hebben niet alleen alvast een abonnement moeten afsluiten bij Delta, Caiway, CBizz of Weserve, maar moeten daarbij ter financiering van de aansluiting en het onderhoud ook eenmalig 1900 euro of elke maand 15 euro betalen.

Inwoners die in de komende tijd alsnog een abonnement afsluiten, betalen volgens Glasvezel buitenaf ook nog minimaal 995 euro voor de aansluitkosten. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen, afhankelijk van de werkelijke kosten om een nieuwe kabel naar de woning te trekken.
De tweede situatie voor latere instappers kan dus mogelijk goedkoper uitvallen. Is dit wel helemaal fair?
Anoniem: 511810 @Jorn198611 juni 2018 20:00
Hoi Jorn,

Ik ben een van de gelukkigen die nu eindelijk de adsl van xs4all van 40 euris voor max 6 mbit eruit kan flikkeren. Kan niet wachten😊

Jouw vraag: Zijn late instappers misschien goedkoper uit? Neen, dat bedrag wat je noemt moet minimaal boven op de gebruikelijke kosten worden betaald.
Ow dan heb ik het niet goed gelezen dus :o :X Het is dan dus de optelsom van 1900 euro plus 995 euro aansluitkosten (welke ook nog hoger kunnen uitvallen). Bedankt.
Verbaas me erover dat dit nog steeds een issue is in 2018. Normaliter zou je toch zeggen dat in het hele land gewoon fatsoenlijk internet beschikbaar is? Maar blijkbaar is het voor veel providers niet interessant om dit gewoon overal te leveren...

En dan nog zelf extra moeten betalen om de installatie "terug te betalen". Beetje hetzelfde als dat dat gebruikers van de Westerschelde tunnel moeten betalen om zo de aanleg terug te betalen.

Da's toch gewoon iets wat de overheid zou moeten financieren?
Toen ik mijn huis bouwde heb ik ook gewoon de aansluitingen moeten betalen. Dus dat is niet onlogisch. Het stuk van de straat tor bij je thuis is altijd voor eigen rekening. Zowel voor telefoon, coax, gas als wateraansluiting. Glasvezel was er helaas nog niet bij toen.
De lus op straat zelf is iets anders. Maar ook dat hebben wij destijds deels mee betaald omdat het een nieuwe verkaveling was.

[Reactie gewijzigd door Transferno op 22 juli 2024 23:08]

Fair enough, ging er altijd vanuit dat dat overal wel gewoon lag. Lijkt me verschrikkelijk om in zo'n buitengebied te wonen en alleen maar zo'n trage ADSL lijn te hebben...
Op het terras bij het zwembad zitten kijken naar je dochtertje die haar pony door het springparcours loodst, lijkt me erg een vreselijk leven ja.
Mensen die in het buitengebied wonen hebben vaak 8 Mbit of nog veel minder. Dan kun je nu net Netflix kijken of zonder haperingen een Youtube film.Maar kan dit over een paar jaar nog steeds? Steeds meer diensten gaan over internet. TV, VoIP, en daar zal alleen maar meer bijkomen.

De rede om nu glasvezel te nemen is niet zodat je heel snel kan downloaden maar zodat je nu en vooral in de toekomst diensten kunt gebruiken die over het internet gaan.

Met glasvezel ben je zeker dat je de komende 20 jaar voldoende bandbreedte kunt kiezen voor je wensen. Een luxe die men in het buitengebied niet gewend is.

Het is ook nog eens vaak voordeliger dan alle pakketten los af te nemen. Met die 15 euro erbij ben je misschien paar euro's per maand meer kwijt. En je krijgt er veel voor terug.
Via de kabel kan 97% van nederland al 300mbps krijgen. Daar valt een aanzienlijk deel van het buitengebied ook onder. Dat een bedrijf dat via andere koperen draadjes diensten levert maar 8 Mbit kan leveren wil dus niet zeggen dat het buitengebied geen breedband heeft.
Voor de rest ga ik volledig met je mee in de redenatie dat glasvezel vooral iets voor de toekomst is.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 23:08]

Dit gaat om die 3% dus. Gebieden waar al kabel ligt doen sowieso niet mee.

Dat het glasvezel is interesseert niemand een biet, het gaat erom dat je van single-digit snelheden verlost kunt worden.
leuk maar er staat nergens dat deze mensen straks abonnementen kunnen afsluiten van 1000/1000 of hoger.. dadelijk is het 50/50...
Hoezo, er staan abbo's tussen van 750/750. Laagste is 100/100.
Wanneer je bedenkt dat hier een stukje verderop mensen wonen die blij zijn wanneer ze überhaupt verbinding hebben... en hebben ze verbinding dan is het alsof je terug bent in het jaar 2000, zo ontzettend langzaam (brakke telefoonlijn in de straat en zeer oude KPN kast).

Enorme impuls voor het buitengebied hier, zo onder de rook van hightech regio van Europa (Eindhoven).
Ik zie nergens tarieven, bij welke provider heb jij dit gevonden? 750/750 voor leuke prijs is natuurlijk super.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.