Glasvezelinvesteerder Dik Wessels is overleden

Dik Wessels, een Twentse bouwmiljardair, is overleden. Met zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh stond hij in 2005 mede aan de basis van de oprichting van Reggefiber. Wessels was al enige tijd ziek; hij werd 71 jaar.

Reggefiber, het in 2014 door KPN overgenomen glasvezelbedrijf, is mede ontstaan door de inspanningen van Dik Wessels. Reggefiber ontstond min of meer bij toeval, toen twee woningbouwverenigingen glasvezel wilden aanleggen. Dat zou gebeuren door VolkerWessels Telecom, een maatschappij van het overkoepelende bouwbedrijf van Wessels, genaamd VolkerWessels.

Voor de bouw van het glasvezelnetwerk in opdracht van de woningbouwverenigingen was echter ook een flinke kapitaalinvestering nodig. Toen kwam Dik Wessels in beeld met zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh. Samen met enkele andere partijen werd Reggefiber opgericht. Reggefiber legde tot eind 2013 in een steeds hoger tempo glasvezelnetwerken aan in allerlei Nederlandse steden. Sinds 2013 zakte de aanleg daarvan in, wat mede kan worden toegeschreven aan de overname van Reggefiber door KPN.

KPN heeft sinds 2008 in verschillende stappen een steeds groter belang in Reggefiber gekocht en verkreeg in 2014 uitsluitende zeggenschap in Reggefiber. Voor het verkrijgen van de laatste veertig procent van de aandelen van Reggefiber betaalde KPN in 2014 610 miljoen euro aan Reggeborgh.

Het vermogen van Wessels wordt geschat op 4 miljard euro. Dat is niet alleen toe te schrijven aan zijn bouwbedrijf VolkerWessels of de verkoop van Reggefiber, maar ook aan een investering in World Online. Hij investeerde er 45 miljoen gulden in en verdiende daar bijna 600 miljoen euro mee, toen het bedrijf in 2000 naar de beurs ging. Het overlijden werd door de familie van Wessels aan RTV Oost bevestigd.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-11-2017 • 12:10

165

Reacties (165)

165
160
111
8
1
27
Wijzig sortering
Als oud gediende bij XMS toch wel even een momentje om terug te kijken naar de begin dagen van het glasvezel netwerk van Nederland dat er nu ligt.

Vind het wel leuk om wat meer achtergrond informatie te delen over het ontstaan van Reggefiber, daar gingen namelijk wel een aantal stappen aan vooraf:

Het begon allemaal toen Woongstichting Portaal glasvezel wilde aanleggen naar verschillende sociale huurwoningen (nieuws: Woningcorporatie wil in 2005 glasvezelkabel bieden) Per toeval kwam de heer Dik Wesels met deze woonstichting in contact.

Na een overeenkomst bereikt te hebben werd de BV GNEM opgericht.
Voluit: "Glasvezel Netwerk Exploitatie Maatschappij" met als latere naam Glashart en daarna Reggefiber zoals we die nu kennen.

Eenmaal GNEM opgericht was een partij nodig die Glasvezel provider ging opereren.
Maar die bestond toen helemaal nog niet.
Besloten werd om in samenwerking met Internlnet een nieuwe provider op te richten: XMS (XtraMediaServices).
Een samenwerking tussen GNEM en internlnet was een feit!
Maar toen waren we nog niet, de diensten moesten nog gemaakt en ingekocht worden.
Internet via internlnet, Satelliet feed van hertzinger en daarna analoog doorgezet, Glashart media (nieuw ook opgezet) voor IPTV en VOIP via Telio.

Rond 12 januari 2004 was het een feit. Het eerste topic verscheen op tweakers:
[Portaal] 10 Mb/s internet?.

Niet veel later werd GNEM hernoemd naar Glashart en daarna nogmaals hernoemd naar Reggefiber.

In 2010 besloot Reggefiber (GNEM) alle aandelen op te kopen van internlnet zodat XMS volledig onder Reggefiber viel (https://nl.wikipedia.org/wiki/XtraMediaServices)

Mooie tijden waren dat bij XMS, pionieren to the max en alleen het WGDO netwerk bestond nog met Reggefiber als NOC partij.

[Reactie gewijzigd door White_Collar op 24 juli 2024 21:25]

XMS met zijn lean&mean OSS/BSS genaamd CDB.
Het deed werkelijk alles; klantadministratie, incidentmanagement, IP-managment & facturatie, geweldig!
Dat waren nog eens tijden ;-)
Ja dat waren nog eens tijden ;) De interne webpagina's zagen er totaal niet uit maar waren wel super functioneel :)
Met enige weemoed kijk ik terug.

Ik heb de carve-out van XMS bij InterNL gedaan.
Dat viel nog niet mee, en veel klanten waren er niet blij mee omdat ze allemaal een ander ip adres kregen (en bij KPN hadden ze geen static adres).
Oef, de vaste ip adres dienst was een hoofdpijn dossier om te migreren
Mooi chronologisch overzicht! :)

En sinds 2007-2008 begon dit alles ook voor mij concreet te worden toen bekend was dat een joint-venture tussen Reggefiber en KPN ook in Almere de hele stad zou gaan verglazen.

Eigenlijk was dat natuurlijk ook indirect 'het begin van het einde'. Voor zo ver ik begreep was een onderdeel van de joint-venture dat KPN de optie zou krijgen om ooit Reggeborgh uit te kopen.

Maar het eindresultaat is wel dat, mede dankzij de door de ACM afgedwongen ODF toegang (waarvan het overigens nog maar de vraag is hoe lang dat nog blijft), inmiddels partijen zoals Tweak en T-mobile ook onafhankelijk van de WBA diensten van KPN zelf licht op de vezels naar de huisaansluitingen kan zetten :)
Dik Wessels, de visionair die glasvezel betaalbaar bij vele huishoudens (in Brabant) mogelijk maakte. En daarna de KPN die dat de nek omdraaide.
Een echte ondernemer. In plaats van zo'n veredelde werknemer die toevallig "CEO" in plaats van wc-poetser op zijn kaartje heeft staan. Als je de biografieën van dit soort mensen leest, dan zie je toch wel het grote verschil tussen een CEO en ondernemers.
Het is weliswaar alletwee directeur, maar de insteek is totaal anders. Lange termijn tegen korte termijn. Investeren met eigen geld. Geen aandeelhouders die nu winst willen paken, enz. Gelukkig hebben we er nog een paar in Nederland, maar helaas nooit genoeg.
Ik woon in zo'n woning van Portaal en ben nog altijd erg blij met de 500 mbit/s (technisch 1 gbit) up en down! Bedankt meneer Wessels!

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 24 juli 2024 21:25]

Ik was zoooo blij met de komst van XMSnet in Amersfoort. KPN had ons nieuwbouwhuis voorzien van een glasvezelaansluiting maar was niet van plan om hier iets mee te doen: Koper eerst (dus xdsl) was de strategie van KPN.
Tot Reggefibre de glasvezelmarkt openbrak!
Zeer goede strategische zet van VolkerWessels.

RIP Heer Wessels
De overname van Reggefiber door KPN blijft eeuwig zonde. Je vraagt je vier jaar later af wat er allemaal wel niet had kunnen liggen...
Mensen waren gewoon niet reëel met het kostenplaatje. Het duurt 25 jaar voor er winst uit glasvezel gehaald kan worden.
25 jaar? Dat is nogal een slag in de lucht... en wel heel erg pessimistisch denk ik
Alle private en coöperatieve initiatieven verdienen tegenwoordig de aanleg terug binnen 15 jaar.
En we hebben het dan over iedereen aansluiten, ook mensen die heel erg afgelegen wonen.
Inclusief Pops onderhoud etc. Voorwaarde is wel dan 50-60% mee doet (afhankelijk van het initiatief)

Glasvezel Noord in Drenthe heeft 13 jaar terugverdientijd op de planning staan, inbegrepen tussentijdse reparaties en onderhoud.
Abonnementje Totaalpakket van bijvoorbeeld fiber.nl met 1000Mb up en down, 75 TV zenders en telefoon voor €65,- in de maand... is inclusief alle 'aanleg'bijdrages
De verwachting is dat na 13 jaar 'winst' wordt gemaakt, dit gaat terug naar de leden, dat betekend dat de abonnementen dan goedkoper gaan worden...

Sommige initiatieven in Nederland hanteren een hogere maandprijs en wordt een terug-verdienmodel nog gunstiger. Dus die winst 'pas na 25 jaar' is misschien ooit in het verleden aan de orde geweest, maar tegenwoordig is een jaar of 10-15 realistisch geworden.
edit: linkje erbij

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 juli 2024 21:25]

Da's wel erg kort door de bocht.
Een aantal jaren geleden is vrijwel heel Lelystad verglaasd. En destijds lag de terugverdientijd op ruim 15 jaar. Dat lijkt lang, maar eigenlijk is dat niet eens zo vreemd.

Destijds zag Reggefiber (aka meneer Wessels) het aanleggen van glasvezel als een soortement van onroerend goed investering, maar dan ondergronds. 8-) En dan is een terugverdientijd van 15 jaar helemaal zo gek nog niet. Immers er is nauwelijks slijtage en de actieve apparatuur in de City/WijkPoPs kun je makkelijk aanpassen om de zoveel jaar. Maar de fysieke kabels in de grond oxideren niet, zijn ongevoelig voor zaken als elektrische storingen of blikseminslag. M.a.w. een heel stabiel 'iets'. En die digitale snelweg kun je jarenlang exploiteren.

Wel jammer is dat KPN een echt aandeelhouders gestuurde onderneming is geworden, waarbij economische doelstellingen op korte termijn prevaleren boven lange termijn visie. :X
ok, en nu? KPN heeft de boel overgenomen maar verdienen ze nu hun investering
sneller terug door geen verdere uitrol te doen of door de prijzen niet drastisch te verhogen? Ik kan nl. precies dezelfde snelheid halen bij dezelfde aanbieder waar ik reeds zit (Telfort) voor EUR 10,- per maand minder maar dan moet ik overstappen op de nieuwe propositie (lees: ExperiaBox).
Telfort is onderdeel van KPN en levert sinds enkele maanden exact dezelfde router mee.
welke uitrol? er word geen meter nieuw glas tot aan huis gelegd door kpn na de overname.
Er zijn wel wat nieuwe aansluitingen, Uithoorn nieuwbouwwijk, stond dit jaar een groot bord op het hek van Reggefiber wijk voor wijk sluiten we Nederland aan of vergelijkbare slogan. Overbuilding van de bestaande wijken met CaiW glas doen ze echter niet.
Inderdaad. Zie reacties nieuws posts dat ACM de overname goedkeurde wat iedereen al voorspeld had is gebeurd. Glasvezel aanleg ligt zo als stil.
Je bedoelt dezelfde ACM die bepaalt heeft dat Liberty Global een eigen netwerk heeft en alleen voor zichzelf mag houden hier in NL?

Upgraden van DSL, indien binnen 2 KM (wat binnen stadskernen prima te doen is geziene de hoeveelheid wijkverdelers) is haalbaar en jan-alleman heeft niet allemaal 500/1000+ Mbit aansluitingen nodig. 100 maximaal haalbaar is voor een gemiddeld gezin prima mee te leven.

Buitengebied? - https://www.kpn.com/thuis/internet-buitengebied.htm - probeer maar eens via Ziggo te regelen dat je vaste lijn + internet in buitengbied geleverd wordt: wij doen dat niet meneer, dat gaat via KPN.

Je vergeet dat KPN Wholesale niets te maken heeft met KPN BV. De ANWB levert ook een thuiskomer die overal op past, maar je bent sneller geholpen als je zelf je wiel onder je auto schroeft. Ik zie de ANWB of Rijkswaterstaat dan ook niet als schuldige dat mijn nieuwe auto geen thuiskomer aanwezig heeft.

Om kort door de bocht te zeggen: KPN legt Glasvezel stil, niet echt in mijn mening, zij kijkt strategisch waar aan te leggen om zoveel de vlaggenstok voor het pand te laten staan ipv dat daar een Amerikaans vlaggetje wappert. Nu zal het menig persoon een worst wezen waar je maandelijkse geld heen gaat, maar alles verkapt naar buitenland laten stromen is volgens mij niet goed voor onze eigen economie.
Volgens mij doen ze het wel bij nieuwbouw, iig wel bij mij in de straat (nu 5 jaar oud)
Inderdaad, bij nieuwbouw leggen ze het neer. KPN wil immers deze klanten graag winnen.
In een gebied met COAX wil KPN het wel overwegen. Anders stappen er misschien teveel klanten over naar Ziggo.

Het buitengebied (wat nu met <10mbit ADSL zit) is de échte pineut. KPN heeft al deze klanten (al dan niet indirect) al in handen. Voor hen is er immers geen goed alternatief beschikbaar. Reggefiber had een concurrent kunnen zijn voor KPN, waardoor er eindelijk concurrentie in het buitengebied zou kunnen komen met fatsoenlijke snelheden. Dat is door de overname volledig gestopt.
Hier = Buitengebieden Twente en Gelderland krijgen glasvezel werd ik eerder dit jaar dan ook erg blij van kan ik melden.
Aangezien Reggefiber, hier eerder in Hengelo bezig was met het aanleggen van glasvezel, totdat KPN het doodleuk opkocht, en het werk eraan in een klap werd neergelegd.
Zo heeft mijn paps het in de wijk de Hasseler-Es van Hengelo al in zijn meterkast zitten, en ik, ook woonachtig in Hengelo, maar in de wijk de Woolder-s, nog geen aansluiting heb op het glasvezel netwerk.
En om als netwerkbeheerder toch een enigszins goeie snelle verbinding te willen hebben, ben ik dus haast wel verplicht om bij Ziggo af te nemen.
En zij zijn nou niet bepaald goedkoop kan ik melden.
Voor een 200/20 verbinding mag je zo'n beetje 60 euro per maand neertellen.
Dus wanneer glas ook hier eenmaal in de meterkast hangt, ben ik weg bij Ziggo, da's één ding wat nu al 99,8% zeker is.
:Y)
Bij ons nieuwbouwproject in ieder geval niet..
Heb je het glasvezel zelf al aangevraagd?

Ik heb een nieuwbouwhuis, en omdat er in eerste instantie geen glasvezel aangelegd zou worden, heb ik Reggefiber opgebeld. Mij is toen verteld dat de gebruikelijke procedure is dat er door een projectontwikkelaar een aanvraag wordt gedaan op https://www.mijnaansluiting.nl/. Echter je kan die aanvraag ook als bewoner zelf doen! Zeker als het meerdere nieuwbouwhuizen betreft, en er al een glasvezelcentrale in de buurt is, is de kans groot dat ze het aanleggen.

Algemeen is mijn advies: zoek medestanders en ga er zelf achterheen. In mijn bestaande buurt is er in 2012 ook glasvezel gekomen door enthousiaste bewoners die een vraagbundeling begonnen zijn. Soms heb je geluk dat gemeentes of provincies het pushen (zeker bij buitengebieden), maar daar zou ik niet op wachten. De gemeente kan lobbyen, maar betaalt het niet. De bottom line is simpel: als er genoeg bewoners (30 tot 50%) in je buurt zijn die het willen is het economisch rendabel om aan te leggen. Dan lukt het je wel. Ben je met minder mensen, dan is het niet rendabel, en lukt het je niet (of moet er een partij zijn die op eigen kosten wil adverteren om tot die 50% wil komen, maar dat kan lang wachten zijn).

Uiteindelijk bleek die aanvraag voor mij niet nodig; Door verzakking moeten alle omliggende straten open, en is toen besloten om daar glasvezel aan te leggen. Gelukkig is toen besloten om ook de nieuwbouw meteen mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 24 juli 2024 21:25]

Nee hoor. Er ligt bij mij alleen coax van Ziggo. (Nov 2013 opgeleverd)
Hier net zo (Mei 2017), er is alleen een loze leiding in de woning zelf aangelegd, voor de rest de hele straat op de coax van Ziggo.
Niet eens meer een isra punt van KPN? Dan kan je dus echt alleen maar Ziggo nemen.. :o
Vanaf een bepaald moment is KPN ermee gestopt om standaard een isra aan te leggen, vemoedelijk nadat de wettelijke verplichting daartoe verviel.
Nog steeds legt KPN gratis een isra aan voor je, wanneer je binnen 25 meter van de straat woont; daarbuiten betaal je zelf bij. Het enige wat je moet doen voor een isra is een provider zover krijgen om een serviceticket bij KPN in te schieten om het aan te leggen en zo bij die provieder een abo af te sluiten, of bij KPN zelf een abo af te sluiten voor initieel alleen internet en daarna, afhankelijk van de mogelijke snelheid, er een pakket overheen af te sluiten.
Dat is tenminste wat mij nu zelf verteld is en hopelijk ook waar :+
KPN heeft momenteel een leveringsplicht, als je een vast nummer wilt moeten ze een isra plaatsen met de door jou genoemde voorwaarden. Die plicht vervalt wel op korte termijn.
Vroeger was het volgens mij een nuts-voroziening of zo waardoor het standaard in je huis werd aangelegd. Dat is net een kleine nuance op de leveringsplicht die je noemt, maar eigenlijk wel raar dat ze het niet standaard aanleggen in huizen die niet bijzonder ver van hoofdkabel/verdeelhuisje staan; op die manier zorg je later alleen maar voor meer/hogere drempels om alsnog bij KPN iets af te sluiten...
Nee, die ook niet.
De buren hadden nog wel KPN genomen, maar moesten er wel de straat (toen nog zonder bestrating) ervoor laten uitgraven, tot het blokje om. De rest zit naar mijn weten nog wel op Coax.
En dat terwijl we in Nederland bijna overal riolering hebben en in het buitenland al jaren ervaring is met fiber through the sewer :z
Tot dat ze bij het riool moeten en je even een complete wijk zonder glasvezel zet als het een (G)PON netwerk is :)
Hoe vaak gebeurt het dan dat er daadwerkelijk een heel riool vervangen moet worden? Ik heb het in de 20 jaar dat ik nu op mezelf woon nog nooit meegemaakt.
Wanneer er een lek is, of wanneer er capaciteitsproblemen zijn. Daarnaast is het volgens mij eens in de 40 jaar ofzo dat er een nieuw riool in moet.
Dat levert ook voordelen op: Kunnen ze die ene keer in 40 jaar mooi upgraden naar de dan beschikbare, nieuwste, oplossing.
Inderdaad, zelden of nooit dus. Want ff heel basic: Internet voor consumenten is pas zo'n 20-30 jaar beschikbaar. In die tijd zijn we van inbelmodems naar glasvezel gegaan. Dus als we het nu aanleggen, waar komen we dan over 40 jaar uit qua technologie?

En kijk eens wat er allemaal mogelijk is met ftts....
Krijg ik dan niet nog meer shitposts op social media?
Hier in nieuwbouw 2016, ligt alleen glasvezel en coax (Ziggo) niet eens koper (KPN israpunt, pots) meer.

Edit: aangepast ivm spijkers op laagwater zoekers

[Reactie gewijzigd door Segafreak83 op 24 juli 2024 21:25]

En waar is coax van gemaakt dan?
de naam zegt het al: COpper Alloy eXtrusion :+
De buitenmantel is misschien soms iets anders.
Hier thuis worden zowel adsl als kabel gebruikt voor internet, bij gebrek aan glas...

[Reactie gewijzigd door darkfader op 24 juli 2024 21:25]

'de naam zegt het al: COpper Alloy eXtrusion :+ '
Leuk gevonden darkfader, maar Coax heet coax omdat het een co-axiale kabel is.
Copper Alloy Extrusion is een proces om koper te extruderen, om bv heatsinks te maken in allerlei vormpjes.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 24 juli 2024 21:25]

Het was ook sarcasme..
"ligt alleen glasvezel en coax (Ziggo) niet eens koper" -Segafreak83
koper=POTS (plain old telephone system) Coaxiale kabel is anders van opbouw die hebben een dielectricum en 75 Ohm impedantie. Gelukkig heb ik glasfiber, maar het is een schande dat het niet allang van door to door in NL is uitgerold. Er zijn delen in het land waar het met subside van de overheid wordt aangelegd.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 24 juli 2024 21:25]

Nope koper = Cu en hoe je dat vorm geeft maakt het niet een andere element.
In de volksmond wordt met koper toch echt een POTS lijntje met 2 of 4 draadjes bedoeld. En coax is van de kabelboeren zoals Ziggo. Maar als je het op de materiaalkeuze wilt spelen zal je nooit duidelijk communiceren naar het publiek. Dan zit je er alleen maar om punten de scoren.
Ja en als je aangesproken wordt op een plek waar geen foto's gemaakt mogen worden en je zegt het is geen foto maar een selfie want "volksmond" denk je nou werkelijk dat het wat uitmaakt?

Buiten dat om zal het de algemene publiek een worst wezen of ze "POTS"/Koper/Coax/Fiber hebben zolang het maar werkt en heet het voor hun gewoon "internet". Voor degene die het wel uitmaakt en inhoudelijk willen ingaan op het technische vlak moet je toch echt wel een beetje verstand tonen en niet gaan doen alsof je ergens vanaf weet...
+3 als chemisch technoloog
Waarom is glas een schande? Ik heb hier vanuit nieuwbouw een glasvezelmodem hangen en toegegeven, 100/100Mbps was best cool (voor die paar keren dat ik een filmpje uploade naar YouTube) en toen ik het abonnement kilde omdat het te duur werd voor de geleverde dienst en bij UPC triple play scoorde, was dual wan ook heel 1337. Maar verder? Ik heb nu het goedkoopste all-in-one van Ziggo.
Je weet dondersgoed dat ik met koper, de oude PTT / KPN lijn bedoel.

Dank @ Raaf12 voor de POTS opmerking én uitleg.
Ach man, hou toch op. Negen van de tien mensen krijgen een -1 moderatie met een soortgelijke opmerking, omdat het gewoon rete flauw is.

Als iemand glas opschrijft (hier op Tweakers), dan vraag ik toch ook niet of hij een glas bedoeld waar melk in kan..

[Reactie gewijzigd door Segafreak83 op 24 juli 2024 21:25]

Moderatie score kan me werkelijk geen reet boeien omdat het toch allemaal gebaseerd is op vriendjes politiek ipv inhoud. Neem nou de reacties op jouw bericht als voorbeeld.
Van de 3 mensen die letterlijk hetzelfde comment op hetzelfde tijd hebben gemaakt ben ik degene waar men op wil reageren. Waarom niet op de andere twee?
Hier een huis uit 2009. Glas Reggefiber, Coax Ziggo en standaard telefonie KPN
Ligt toch echt aan je projectontwikkelaar. Mijn huis (december 2016) ligt in een nieuwbouwwijk welke volledig glas is (er ligt uiteraard ook coax).
Alle kopers hadden aangeven dat er wel glas moest komen te liggen. En dat is dus ook gewoon zo aangelegd.
Anoniem: 420148 @Miglow21 november 2017 12:47
Tja, en bij mij ligt het wel, Aug 2016 opgeleverd. Laten we niet jouw situatie als absoluut bewijs gebruiken.
En de jouwe en die van @Anoniem: 80910 dan ook niet. Wil alleen maar aangeven dat het niet standaard is dat er glasvezel aangelegd wordt.
Ligt er aan of het in de buurt al beschikbaar is. Ik zit in nieuwbouw appartement van 5/6 jaar oud, met coax en glasvezel. Bij mijn huis wat ze aan 't bouwen zijn komt ook glasvezel te liggen. Maar dat komt omdat ik in Eindhoven woon en hier al vrijwel overal glasvezel ligt.
In Eindhoven is de glasvezel aanleg zo goed als stil gelegd. Er wordt in het centrum alleen nog maar vdsl aangelegd of geupgrade.
Dat lijkt me heel stug. Dan zou KPN dus nog een oud koperpaartje moeten trekken om DSL te kunnen leveren. Het lijkt mij dan toch dat er dan glas de grond in gaat.

Dat er geen glas wordt aangelegd als upgrade is helder, maar ik geloof er niets van dat KPN nog steeds het oude koperdraadje in de grond graaft voor nieuwe aansluitingen.
Misschien inderdaad wat lastig verwoord.

nieuws: KPN stopt met aanleg glasvezel in Eindhoven

Maar het wordt adsl ---> vdsl en inderdaad geen glasvezel upgrade.
KPN doet daar glasvezel naar de wijkkasten, maar het laatste stuk naar de huizen is gewoon het oude koperdraad. En dat kan veel ellende geven als het > 80 jaar in de grond ligt.
kpn gaat echt geen fttp (glasvezel tot in huis, fiber to the home) aanleggen, want de de regels zijn dusdanig dat wanneer er ftth is dat een open net moet zijn, dus dat ook ziggo er op moet kunnen, dat geld ook voor ziggo, dus gaan geen van beiden ooit fttp aanleggen vanwege concurrentie, fttp is geen haalbare buisinesscase voor de grootgrutters, dus blijven ze hooguit bij fttDp (fiber to the distribution point - de laatste 100-200 meter via de eigen koperdraden)

https://telecomnieuwsnet....svezetarieven/#more-12858

http://www.ftthcouncil.eu...ions/FTTH_Handbook_V7.pdf

[Reactie gewijzigd door orthelius op 24 juli 2024 21:25]

Dat klopt - ik woon zelf inmiddels ook in Eindhoven (glas) complex uit 74 (geheel opgeknapt). Vrienden van mij wonen er ook en die ontvangen laatste weken dat hun DSL verbinding van > 30 mbit naar 100 mbit is geupgraded, je vergeet wat er met VVDSL gedaan kan worden en meeste wijken in Eindhoven zijn zeer dicht op elkaar gebouwd, dus zijn de afstanden voor een wijkverdeler met glas en koper naar de straat prima. Daar waar nodig komt VWT de kabel naar het huis toe wel vervangen als je zo'n upgrade aanvraagt. Daar is een collega van mij nu mee bezig :) en zal haar een zorg zijn hoe die 100 mbit haar woning binnenkomt, via koper of glas, als het maar werkt.
Nee dat vergeet ik niet: ik wilde zelf upgraden van 150/15 van Ziggo naar 500/500 van Vodafone omdat ik dan 7 euro per maand goedkoper uit was voor sneller internet. Uiteindelijk maar vanaf gezien omdat de aansluitkosten 500 euro waren (appartement is zo'n 30 meter verwijderd van de meterkast). Een vriend van mij die aan de Mecklenburgstraat woont heeft altijd gedonder met zijn snelheid bij Ziggo: zelfs de 40/4 haalt hij niet. Dit heeft ermee te maken dat het koper van zijn coaxkabel is geoxideerd. Hij zit net buiten de rand van glasgebied maar het probleem is dat die kabel onder de drukke weg door loopt van zijn appartement naar het "glasgebied". De monteur zei dat hij het aan de gemeente zou melden en dat de weg daar open gebroken zou worden moeten voor het vervangen van die kabel. Denk niet dat ze dat gaan doen gezien de kosten...
En voor het geval je van het stukje hieronder nog niets gehoord hebt bij deze:
Vanaf 2 oktober (2017) verhoogt Ziggo de snelheid van verschillende internetbundels. De snelheid van het Internet Complete-abonnement gaat van 150 naar 200Mbit/s
In elk geval iets sneller ;)

Bron

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 24 juli 2024 21:25]

Hier in de buurt wel hoor. Alles is hier nog koper, hooguit een paar industrieterreinen uitgezonderd en gek genoeg een paar bedrijven in het buitengebied.
Hier zijn alle bedrijventerreinen met glasvezel voorzien en de woonhuizen aan de rand van dorpen nog niet. Centrum van dorpen wel.

Edit: Nvm ging over eindhoven.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 24 juli 2024 21:25]

Interessant, ik woon nu op Strijp-S ik ga er van uit dat waar ze de nieuwbouw aanleggen (Strijp-R) nog wel glasvezel gelegd zal worden aangezien er nog niets licht.

Hopen dat ik anno 2019 niet voor 'n verassing sta dan :-)
Kijk maar op de site van Reggefiber. Het lijkt erop dat op Strijp-R Reggefiber glas komt.

Bij mij wordt er gebouwd aan de overkant van de straat (Loosdrecht). Daar komt wel glasvezel, bij mij niet.....
In gebieden waar Reggefiber ligt zie je dat KPN idd met glasvezel uitbreid en niet meer met koper, maar daar is alles ook mee gezegd ongeveer.
nee hoor. ik heb diverse nieuwbouwhuizen gezien en kpn weigert glas tot in huis te leggen. je mag op de knietjes om het tot in de wijcentrale te krijgen maar meer ook niet.
Ons complex is inmiddels 10 jaar geleden opgeleverd. Ongeveer 2 jaar daarna is het tot aan onze deur gelegd. Maar het is nooit ons gebouw in gekomen. Of dat aan onze VVE ligt of aan de glasvezelleverancier zou ik niet durven zeggen.
Zelfs daar lang niet altijd.
Dit is niet geheel waar hoor. Op dit moment wordt er in het buitengebied van de Achterhoek en Twente de infrastructuur voor glasvezel aangelegd. Zie bijvoorbeeld https://www.glasvezelbuitenaf.nl/
Ik rij zelf voor woon/werk verkeer van Ruurlo naar Hengelo O.v. en op bijna de gehele route zijn graaf werkzaamheden bezig en/of uitgevoerd.

[edit]
Ik zie dat ik niet goed geinformeerd was bij het plaatsen van mijn reactie, werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Cogas/CIF

[Reactie gewijzigd door GLR89 op 24 juli 2024 21:25]

zolang het maar geen kpn/Reggefiber is komt het wel goed. Gemeente landerd bv is het via e-fiber gegaan.

Nu zijn ze bij buitengebieden (noord-brabant) ook bezig (mabib) en gemeente helmond stap voor stap (breedband helmond)

al met al geen woord kpn/Reggefiber komt er dus invoor

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 24 juli 2024 21:25]

zolang het maar geen kpn/Reggefiber is

/Sarcasm on
Ja want Caiway is fantastisch.
/Sarcasm off

CIF glas en dan heb je geen keuze meer van provider, Caiway it is.
Mijn prio is XS4ALL
Ik heb keuze uit koper, COAX en glas.
Welke verbinding gebruik ik denk je ?
Je kunt ook kiezen voor Fiber of (liever) Solcon op de CIF glas; tenminste wel in Twente.
Inmiddels pairbonding vdsl, DSL ↓ 111,2 Mbit/s ↑ 11,1 Mbit/s (XS4ALL)
Ik zal gebruik maken van de glas aansluiting zodra XS4ALL daar gebruik van kan maken.
Of draadloos met een 4G+ kaartje en een Mifi router.
Is dat geen Cogas iniatief? Reggefiber heeft ook in buitengebieden aangelegd, maar het is nu vooral Cogas die hiermee nog actief is.
Inderdaad lees het nu ook, Cogas icm CIF. Was in de veronderstelling dat reggefiber dit deed.
Dit doet Cogas, niet Reggefiber
Dit is niet geheel waar hoor. Op dit moment wordt er in het buitengebied van de Achterhoek en Twente de infrastructuur voor glasvezel aangelegd. Zie bijvoorbeeld https://www.glasvezelbuitenaf.nl/
Ik rij zelf voor woon/werk verkeer van Ruurlo naar Hengelo O.v. en op bijna de gehele route zijn graaf werkzaamheden bezig en/of uitgevoerd.
Jammer alleen dat het waardeloos is qua aanbod/prijzen/bijkomende kosten etc. voor de consument:

Piet91 in 'nieuws: KPN wil combinatie van dsl en 4g testen bij 2500 klanten i...

TLDR: effectief slechts 2 providers, hoge vastrechtvergoeding en soms ronduit idiote huur/borg-kosten van de providers.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 24 juli 2024 21:25]

Het originele plan van Reggefiber was om opgekocht te worden door KPN.

Dat er geen hol gebeurd op glasgebied, kijk daar de ACM even voor aan, niet KPN.
en dan vraag je je ook af of je er als consument ook wat aan had gehad, of dat je nog meer betaald voor de snelheid die je met koper ook al had
Alsof een stoomlocomotief-fabrikant de maglev overneemt, omdat het graag eerst maximale winst uit het oude wil hale en trage stapjes vooruit wil voor gecontroleerde winst, terwijl niemand er wat aan heeft omdat het verouderd is, maar geen keuze heeft.
Dat vind jij raar? Dat gebeurt non stop, grote bedrijven die potentiële kleine bedreigingen opkopen en later pas nadenken of ze de technologie gaan gebruiken of niet.

Kijk simpelweg maar de hoeveelheid nieuwe uitrol voor een na de kpn overname en je ziet dat het wel degelijk gebeurd is. Kpn heeft zich uiteindelijk (afgelopen jaar?) genoodzaakt gevoeld om hun nieuwe aanpak te duiden: glas tot aan de wijkkast. Dat staat haaks op glas tot in de woning, zelfs als er al koper ligt.
Anoniem: 998261 @Jeoh21 november 2017 13:54
Misschien wel niks meer dan nu. Ze zullen het niet voor niks verkocht hebben denk ik dan.
Het is altijd al on-officieel van KPN geweest.
Heb zelf gewerkt bij VolkerWessels en was/is gewoon 2 handen op 1 buik.
De een schuift gewoon de ander werk toe.
Eeuwig zonde dat de gedachte van zo'n pionier de kop is ingedrukt. Ik wacht al jaren op glasvezel, ziggo is mijn enige keus. Even verderop wordt een hele nieuwe wijk gebouwd en je raad het al....... geen glas, alleen koper van Ziggo.
Anoniem: 474132 @gielie21 november 2017 12:53
Ik heb zelf 1gbit glasvezel en het is snel,zeker, maar het heeft niet zoveel zin omdat de rest van het Internet niet meekomt. Schat dat coax nog jaaaaren meekan.
Ik heb zelf 500/500, maar ik zou absoluut geen nee zeggen tegen 1000/1000; er zijn genoeg nieuwe dingen die ik daardoor zelf zou kunnen hosten voor familieleden e.d..
er zijn bar weinig zaken die je niet met 500/500 kan hosten zelf. ik heb er in elk geval geen problemen mee. beetje nette pfsense router die en net afgesteld QoS heeft zodat huisverkeer voorrang krijgt op serververkeer is 2 minuten werk om in te stellen. en met esxi kan je het allemaal regelen in 1 systeem en een paar vm's...

[Reactie gewijzigd door flippy op 24 juli 2024 21:25]

Met dubbele bandbreedte zou ik meer mensen binnen mijn kringen kunnen bedienen, als wel nog meer opties kunnen bieden per persoon. En als ik geen vrienden zou hebben en m'n verbinding het merendeel van de tijd zou staan te verpieteren, dan zou ik mijn daluren aanbieden aan 't TOR netwerk, of een ander vrijheid- of liefdadigheidsinitiatief. Het concept 'teveel bandbreedte' bestaat in mijn wereld niet. Er is altijd wel een nut te bedenken. :)

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 24 juli 2024 21:25]

Ik ben het helemaal eens met jou concept hoor, daarom heb ik ook 500/500 van xs4all. In de praktijk is het trouwens meer 650/850 bij mij...
Das zeker netjes. Ik zit op dit moment bij KPN, en haal maximaal ~510/510. Ik zou nadat mijn contract afloopt eens moeten rond shoppen. :)
Anoniem: 890159 @PostHEX21 november 2017 14:29
Ik heb ook ooit eens een Tor exit node gedraaid. Helaas zijn sommige bedrijven daar niet blij mee (hallo Tweakers), Skype moet ik thuis nog steeds via 4G draaien omdat MS mijn IP adres blijkbaar nog steeds geblacklist heeft.
Je hoeft dan ook niet per se een exit node te draaien. Je kan ook kiezen voor een bridge of middle relay.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 24 juli 2024 21:25]

Zou jij inderdaad graag verantwoordelijk zijn voor 500 of 1000mbit/s aan deels dubieuze traffic die via jouw verbinding als Tor exit-node de wereld in wordt gespuugd?

Om maar een voorbeeld te noemen: https://www.npr.org/secti...gets-raided-by-the-police
Coax is prima en voor browsen voldoende, als echter heel NL 4K HDR IPTV kijkt over een paar jaar zal glasvezel wel welkom zijn. 1 stream valt mee maar als ieder huishouden 2 a 3 streams kijkt...
Het probleem is niet zozeer de vraag of coax nog jaren mee kan. Want dat kan ie (zeker met Docsis 3.1 ).

Echter, als er alleen coax bij je binnen komt en verder een crappy DSL lijntje waarbij je maar moet afwachten wat voor snelheid je daarover kan halen, dan ben je dus effectief afhankelijk van de monopolist op die coax.

Gelukkig zijn de meesta Reggefiber netwekren zo opgezet dat, met ODF toegang, niet alleen KPN maar ook andere partijen licht op de vezels kunnen zetten. En je daardus ineens een ruime keus hebt aan providers die je 100/100, 500/500 of zefls 1000/1000 kunnen leveren. Ipv. alleen maar de kabelmonopolist.
Was hij nou een pioneer of vooral een succesvol investeerder?
Tja, uiteindelijk draait het om geld.
Precies. Zelfs de pioniers achter allerlei internetbeginselen en computer 'basics' zoals UNIX en C kent niemand, omdat ze er niet stinkend rijk van werden (omdat ze daar vaak ook helemaal niet mee bezig waren). Anderen gingen er mee lopen en werden er rijk van. Mag hoor, maar wel apart dat niemand weet wie ze zijn, zoals Dennis Richie terwijl wel iedereen weet wie Steve Jobs is.
Kernighan en Ritchie zijn anders een begrip onder ontwikkelaars hoor. En hun boek is nog steeds nuttig voor iemand die de basis van het programmeren wil doorgronden, een veel beter leerboek dan al die .NET of Javascript boeken.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_C_Programming_Language
En hun boek is nog steeds nuttig voor iemand die de basis van het programmeren wil doorgronden, een veel beter leerboek dan al die .NET of Javascript boeken.
Nou... Dat boek is als leerboek niet erg handig. Maar als naslagwerk ligt het al jaren op mijn bureau. En het is buitengeschikt om collega's mee om de oren te slaan (C initialisatie regels, precedence, etc. zijn altijd weer een bron van discussie, een discussie die je met "het boek" meteen doodslaat).
Anoniem: 890159 @mashell21 november 2017 15:47
precedence
Ik hanteer de regel dat waar twijfel kan ontstaan je dat met haakjes oplost. Maar dat vinden sommige collega's weer teveel op programmeren voor dummies lijken.
Ik ook en al onze code checkers ook. Maar er blijven altijd mensen die vinden, minder haakjes is beter.
Anoniem: 890159 @mashell21 november 2017 20:50
Ik kreeg laatst op m'n kop bij een codereview om deze regel;

if ((a != null) && (a.length() > 0)) { ... }

de collega vond dat dit moest worden

if (a != null && a.length() > 0) { ... }
Ja, onder ontwikkelaars. Hoeveel % van de bevolking schat je? ;)
Dit inderdaad. Pioniersflauwekul slaat nergens op. Hij zag markt en wist dat zijn Reggefiber uiteindelijk gewoon met heel veel opbrengst verkocht zou gaan worden. Zou me niets verbazen als verkoop aan KPN altijd zijn doel is geweest.
Zou me niets verbazen als verkoop aan KPN altijd zijn doel is geweest.
Dan is het voor je geen verrassing dat KPN vanaf het begin een klein belang in Reggefiber had en gewoon haar plan uitgevoerd heeft dit naar een meerderheidsbelang uit te breiden.
Zou zo maar gekund hebben (en ik heb ook wel op meerdere plaatsen gelezen dat dat altijd al het uiteindelijk doel is geweest).

In ieder geval is de eerste samenwerking al in 2008 ontstaan:

https://www.acm.nl/nl/pub...nt-venture-KPN-Reggefiber

De eerste grootschalige aanleg door deze joint-venture was in Almere. Daarvoor waren er ook al uitrollen van FttH netwerken, zoals in Deventer en in kleinere plaatsen maar dit is dus de eerste grootschalige uitrol geweest waarbij KPN de eerste (en vrij lang ook enige) actieve operator was.
Anoniem: 998261 @mashell21 november 2017 13:55
VolkerWessels is uiteindelijk gewoon een aannemer, en geen bedrijf met een geweldige visie op de toekomst. Het zal dus het laatste zijn.
Alleen de familie Wessels beheert haar geld via haar beleggingsmaatschappij Reggeborgh. Die Dik Wessels was wel een stoere gast, VolkerWessels naar de beurs brengen en als de beurs het niet goed doet en veel gedoe geeft de boel gewoon weer terugkopen en van de beurs halen.
Het verschilt heel erg tussen regio's en waarschijnlijk hangt het er ook van af of er al ergens in de buurt Reggefiber netwerken zijn uitgerold.

Ik ken bv. mensen in een redelijk nieuwe wijk in Ede (die wijk ligt tegen Veenendaal aan, waar al eerder glas is uitgerold door Reggefiber). En in die nieuwe wijk ligt dus wel degelijk én Ziggo, én glas van KPN (er is zelfs geen analoge KPN aansluiting meer aangelegd).

Het huis heeft ook UTP naar iig de woonkamer, wat nodig is voor de TV.
Toch mooi he dat dat nog kan, beginnen als timmerman en uiteindelijk sta je in de top 3 van de Quote 500....
En uiteindelijk niks meer hebben..
In je laatste pyjama zitten nu eenmaal geen zakken, dat geldt voor iedereen. In de tussentijd heeft Dik toch een gemakkelijker leven gehad dan eeuwig aan de gang blijven met troffel en cement voor een hongerloontje.
Komt dit door zijn ouders die flinke zak geld hebben gegeven. Of omdat hij studeerde en de gemiddelde stratenmaker/betonwerker minder aan zijn studie heeft gewerkt.

Alles heeft wel iets te maken met wat je uiteindelijk bent geworden.
Hij had hooguit LTS en sprak geen woord engels, alles wat hij bereikt heeft is met enorm hard werken zelf gedaan, in de basis heeft hij het lokale aannemersbedrijf van zijn vader overgenomen.
De rest is vooral heel hard werken, mensenkennis en een geweldig goed zakelijk instinct.
Zijn vader had een bouwbedrijfje, daar is hij begonnen onder aan de ladder als timmerman...
Het gaat mij om de stappen die de man gemaakt heeft, niet dat je uiteindelijk doodgaat en niks meer hebt, dat is nu eenmaal gewoon zo.
En of je gelukkiger bent met al dat geld weet ik ook niet, het maakt dingen wel wat betaalbaarder in het leven.
Nu heb ik van dichtbij mee mogen maken dat wanneer er ineens veel geld op je rekening verschijnt, je familie ineens minstens 2 keer zo groot is, je continu word lastig gevallen door ongevraagd financieel advies van de familie die je voor dat geld al kende, de plaatselijke rotary ook graag wil meedelen in jouw fortuin en dat je veel telefoontjes van investeringsbanken krijgt die je willen binnenhengelen met de mooiste plannen om van jouw vermogen een gosvermogen te maken.

Niet iedereen heeft daar zin in en kan me ook voorstellen dat er velen zijn die daar eigenlijk niet klaar voor zijn. Echter is arm zijn ook niet alles.

De 'sweetspot' zit voor mij persoonlijk dan ook meer in de hoeveelheid geld die je in staat stelt om te rentenieren. Dan heb je genoeg om (redelijk) goed van te leven, je word veel minder lastig gevallen door Jan-en-alleman en je hebt niet de zorgen van het hebben en houden van een baan.

Je kan zelfs voor nop of tegemoetkoming van je kosten gaan werken voor een idelogische instelling waar je vierkant achter staat. Die gemoedsrust, zonder het gezeik aan je hoofd van te arm zijn, of te rijk. Dat lijkt mij het moment waarop je het meest gelukkig kunt zijn.
Duh..."Een lijkwade heeft geen zakken", dat is al een oud gezegde en daar zie ik nooit geen verandering in komen.

Met mijn vader was het precies andersom. Mijn broer en ik zouden geen geld, maar schulden hebben ge-erfd. Dat is namelijk ook mogelijk.

Nu is dit commentaar een fractie minder nutteloos als het jouwe, alleen omdat ik ermee aangeef dat, terwijl het gros verwacht dat een erfenis altijd positief is in materieel opzicht, het ook heel erg slecht voor je uit kan pakken.

Hoeveel de vader van dhr Wessels heeft bijgedragen aan het vermogen is mij onduidelijk. Maar als je een miljoen erft en je maakt er een Miljard van...dan verdien je nog steeds de naam een goede zakenman te zijn. Erf je een miljoen en je kan er geeneens 5 miljoen van maken...dan mag je jezelf met de beste wil van de wereld toch echt geen zakenman noemen. Een les die een schreeuwlelijke brulaap in westelijke richting maar niet will (of kan) leren. En vele anderen met hem.

Het is namelijk makkelijker om van geld meer geld te maken, dan van niks naar geld te gaan.

En dan nu eidelijk on-topic: Toen ik rond 1998-2000 voor de gratis ISP W.I.S.H. werkte, kwam de dhr Wessels 1 keer over de vloer voor een overname/investering. Had toen meer de indruk dat het een bliksem-bezoek was dan wat anders. KPN was toendertijd ook kind aan huis (voor technische en commerciele zaken) vanwege de groei. Misschien was daarom zijn intresse gewekt.

Waarom dat destijds was afgeketst weet ik niet, maar de man was toen best vriendelijk tegen ons (in de nachtdienst), hoe kort dat dan ook was. Al jaren niet meer aan dat voorval gedacht.
Nou, hij heeft het gewoon van zijn vader gekregen.Evengoed knap wat hij bereikt heeft maar hij heeft wel een flinke duw in de goede richting gehad.

[Reactie gewijzigd door gielie op 24 juli 2024 21:25]

Ik woonde 10 jaar geleden in Deventer waar we altijd al voorop liepen qua glasvezel, ik kreeg toen ook een 100/100 verbinding voor een mooi prijsje.
Deze kabels werden aangelegd door Reggefiber die een groepje Polen naar NL had gehaald voor het zware werk (graven en boren) dus binnen een week hadden ze de halve wijk al voorzien van kabels, een week later kwam er een mannetje de kabel netjes afmonteren in de meterkast, al met al een erg soepel project met goede communicatie, sinds ze werden overgenomen door KPN ging het helaas downhill, waarschijnlijk om ADSL in stand te houden.

Gelukkig heb ik nu ook weer een huis met Reggefiber glaskabeltje :)

[Reactie gewijzigd door Bierkameel op 24 juli 2024 21:25]

Idem hier in Enschede, waar ook veel glas ligt. Bij de montage van de straat naar mijn huis ging het echter mis bij Reggefiber, toen al van KPN. In plaats van een hardwerkende Pool, stuurden ze een ietwat corpulente Nederlander. Die paste niet door het luik van de kruipruimte en een volgende afspraak liet weken op zich wachten. Wel goed opgelost met een noodbox over 4G van KPN.

Inmiddels is het probleem verholpen met een grote glimlach en geniet ik van een goede en stabiele verbinding. Een kleine vrolijke noot, bij een treurig verhaal. Voor de familie Wessels niets dan gemeende condoleances en een dankjewel, met name voor wat Dik deed voor de voetbalclub.
Die groepjes Polen waren onderaannemers als kleine bedrijfjes, met een reden. Ze deden geen klic-meldingen, want duur. Zodra er een boete kwam werd het failliet verklaard en zetten ze het bedrijfje over op een andere Pool in de groep. Ik zeg niet dat ze het allemaal deden, maar het was een bekende constructie in die tijd.
Jammer dat hij aan de verkeerde de zeggenschap heeft verkocht.KPN is in mijn ogen de meest .... Bedrijf wat er is. Helaas koopt het bijna alle concurrenten om zo de minder investerende bedrijf te zijn ..
Reggefiber is nooit echt een concurrent voor KPN geweest, aangezien zij totaal andere dingen deden dan KPN. KPN heeft Reggefiber ingelijfd om (toen) toekomstige concurrentie een stap voor te zijn en onmogelijk te maken, dat is iets heel anders dan wat jij schetst. ;)
Laten we er geen technische discussie van maken maar: stel kpn heeft in een bepaald gebied de meeste klanten via hun netwerk. Vervolgens komt reggefiber met hogere snelheid en betere prijzen waarnaar velen overstappen. Hoe is dat dan geen concurrent voor kpn? (En hoe is dat dan niet wat er in vele gevallen gebeurd is?)
reggefiber levert geen internet, ze verhuren de lijnen aan providers.
Dat is maar ten dele waar. Reggefiber heeft met Glashart een eigen provider gehad. Maar ja, vroeg of laat zijn alle internetproviders toch van KPN.
Reggefiber is echter geen ISP, zij leggen alleen infrastructuur (glasvezelnetwerk bijvoorbeeld) aan, zodat ISP's hun diensten daarop kunnen aanbieden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 21:25]

Anoniem: 372172 21 november 2017 12:14
R.I.P Dik Wessels ;(
Mijn ouwe baas. Respect voor deze man!
Voor de bouw van het glasvezelnetwerk in opdracht van de woningbouwverenigingen was echter ook een flinke kapitaalinvestering nodig. Toen kwam Dik Wessels in beeld met zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh.
Dit klinkt nogal als vestzak-broekzak ... alsof de ene Philips divisie de andere overneemt. Een hele schare BV'tjes en holdings die allemaal van dezelfde eigenaar zijn dus eigenlijk?
Dat is vrij gebruikelijk, mede ook omdat je juist daardoor je bedrijfsrisico over je onderdelen kan verspreiden of onderdelen los van elkaar kan verkopen, etc.
Ja dat weet ik wel. Maar het wordt nu een beetje gebracht alsof dhr. Wessels 'de' redder was, omdat daar ineens Reggeborgh verscheen.

Niettemin heeft Reggefiber veel betekent voor de invoering van glasvezel. Niet dat ik het persoonlijk verwacht ooit nodig te hebben (ben méér dan tevreden met kabel) maar het heeft de invoering ervan een hoop goed gedaan.
“Sinds 2013 zakte de aanleg daarvan in, wat mede kan worden toegeschreven aan de overname van Reggefiber door KPN.”

Mede ja, want vergeet absoluut niet te vermelden dat eigenlijk de ACM de grote boosdoener is omdat die KPN oneerlijk behandelen en regels oplegt die niemand anders hoeft te volgen waardoor KPN effectief niet mag concurreren en er nauwelijks geld aan kan verdienen. KPN is sinterklaas niet, dus gaat dan niet volle bak investeren in FttH nee... Zonder de oneerlijke behandeling door de ACM die ‘t handje boven ‘t hoofd houd van anderen was intussen wellicht meer dan de helft van alle huishoudens wel voorzien van glas tot aan huis, ipv tot aan de wijkkast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.