Vodafone wil dat de rechtbank zich buigt over de overname van glasvezelboer Reggefiber door KPN. In oktober vorig jaar besloot de Autoriteit Consument en Markt dat KPN de glasvezelaanbieder mag overnemen, maar Vodafone wil dat de rechtbank de overname ongeldig verklaart.
Vodafone is het niet eens met de goedkeuring van de overname door de ACM, aldus een anonieme bron in de telecomsector tegenover Tweakers. De provider heeft daarom beroep aangetekend bij de rechtbank in Rotterdam, in de vorm van een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument en Markt. De provider, die internet aanbiedt over het glasvezelnetwerk van Reggefiber, wil dat de goedkeuring van de overname ongeldig wordt verklaard en dat er een nieuw besluit komt.
Woordvoerder Joost Galema van Vodafone bevestigt dat desgevraagd. "Wij investeren de komende jaren honderden miljoenen om een goede positie op de vaste markt te krijgen", zegt hij. "Daarom willen we graag zekerheid", aldus de woordvoerder. De overname van Reggefiber kan gewoon doorgaan zolang er nog geen oordeel in de rechtszaak is, iets dat nog jaren kan duren.
In oktober keurde marktwaakhond de ACM de overname van Reggefiber goed, waarbij KPN 60 procent van de aandelen in handen kreeg. Daarmee kreeg KPN volledige zeggenschap over het bedrijf. Nog geen maand later kondigde KPN aan de resterende 40 procent van het bedrijf over te nemen. KPN moet het netwerk van Reggefiber wel openhouden voor concurrenten.
Vodafone wil niet aangeven wat de grootste bezwaren tegen de overname zijn, maar waarschijnlijk vreest het bedrijf dat zijn onderhandelingspositie tegenover Reggefiber verzwakt als het bedrijf bij KPN wordt ondergebracht. Ook is het bedrijf waarschijnlijk niet blij dat de toegangsverplichting tot het Reggefiber-netwerk straks niet meer voor onbepaalde tijd geldt, zoals nu, maar elke drie jaar wordt herzien. Daardoor kan toegang tot het netwerk ook ongedaan worden gemaakt.
Wat daarnaast zal meespelen is dat KPN overweegt om de uitrol van glasvezel op een lager pitje te zetten nu het Reggefiber heeft overgenomen, zoals Tweakers afgelopen zomer meldde. KPN zou volgens een anonieme bron van Tweakers van plan zijn om over te stappen op goedkopere gpon-verbindingen. Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een glasvezelklant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen. Bij een gpon-netwerk wordt een glasvezelkabel wel over meerdere klanten gedeeld. Daardoor is de maximale snelheid flink lager en kunnen gebruikers last krijgen van te volle netwerken. Eerder op woensdag bevestigde KPN te experimenteren met gpon.
Volgens een woordvoerster van de Rechtbank Rotterdam is het beroep wel al aangemeld, maar kan het nog enige tijd duren voordat de zaak dient. "Ik zou denken aan enkele maanden", aldus de woordvoerder. KPN zegt 'kennis te hebben genomen' van het beroep dat door Vodafone is aangespannen, maar wil er nog niet inhoudelijk op ingaan.