Vodafone stapt naar rechter om overname Reggefiber door KPN

Vodafone wil dat de rechtbank zich buigt over de overname van glasvezelboer Reggefiber door KPN. In oktober vorig jaar besloot de Autoriteit Consument en Markt dat KPN de glasvezelaanbieder mag overnemen, maar Vodafone wil dat de rechtbank de overname ongeldig verklaart.

ReggefiberVodafone is het niet eens met de goedkeuring van de overname door de ACM, aldus een anonieme bron in de telecomsector tegenover Tweakers. De provider heeft daarom beroep aangetekend bij de rechtbank in Rotterdam, in de vorm van een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument en Markt. De provider, die internet aanbiedt over het glasvezelnetwerk van Reggefiber, wil dat de goedkeuring van de overname ongeldig wordt verklaard en dat er een nieuw besluit komt.

Woordvoerder Joost Galema van Vodafone bevestigt dat desgevraagd. "Wij investeren de komende jaren honderden miljoenen om een goede positie op de vaste markt te krijgen", zegt hij. "Daarom willen we graag zekerheid", aldus de woordvoerder. De overname van Reggefiber kan gewoon doorgaan zolang er nog geen oordeel in de rechtszaak is, iets dat nog jaren kan duren.

In oktober keurde marktwaakhond de ACM de overname van Reggefiber goed, waarbij KPN 60 procent van de aandelen in handen kreeg. Daarmee kreeg KPN volledige zeggenschap over het bedrijf. Nog geen maand later kondigde KPN aan de resterende 40 procent van het bedrijf over te nemen. KPN moet het netwerk van Reggefiber wel openhouden voor concurrenten.

Vodafone wil niet aangeven wat de grootste bezwaren tegen de overname zijn, maar waarschijnlijk vreest het bedrijf dat zijn onderhandelingspositie tegenover Reggefiber verzwakt als het bedrijf bij KPN wordt ondergebracht. Ook is het bedrijf waarschijnlijk niet blij dat de toegangsverplichting tot het Reggefiber-netwerk straks niet meer voor onbepaalde tijd geldt, zoals nu, maar elke drie jaar wordt herzien. Daardoor kan toegang tot het netwerk ook ongedaan worden gemaakt.

Wat daarnaast zal meespelen is dat KPN overweegt om de uitrol van glasvezel op een lager pitje te zetten nu het Reggefiber heeft overgenomen, zoals Tweakers afgelopen zomer meldde. KPN zou volgens een anonieme bron van Tweakers van plan zijn om over te stappen op goedkopere gpon-verbindingen. Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een glasvezelklant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen. Bij een gpon-netwerk wordt een glasvezelkabel wel over meerdere klanten gedeeld. Daardoor is de maximale snelheid flink lager en kunnen gebruikers last krijgen van te volle netwerken. Eerder op woensdag bevestigde KPN te experimenteren met gpon.

Volgens een woordvoerster van de Rechtbank Rotterdam is het beroep wel al aangemeld, maar kan het nog enige tijd duren voordat de zaak dient. "Ik zou denken aan enkele maanden", aldus de woordvoerder. KPN zegt 'kennis te hebben genomen' van het beroep dat door Vodafone is aangespannen, maar wil er nog niet inhoudelijk op ingaan.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-02-2015 • 15:13

145

Reacties (145)

145
144
89
5
1
44
Wijzig sortering
Tsja, dit kon ik dus al van kilometers ver aan zien komen! Ik, en merdere GoT'ers met mij, hebben in de aanloop naar het besluit hierover al van div. kanten deze zorgen gemeld bij ACM, consuwijzer, etc.

Vodafone maakt gebruik van "ODF" op de point to point reggefiber netwerken. Dat houdt in dat Vodafone apparatuur in de PoP's van KPN plaatst en zorgt voor een eigen uplink tussen de City-PoP en z'n eigen netwerk. En met eigen apparatuur kan Vodafone zo vrijwel onafhankelijk van KPN/Reggefiber na (op ODF na) diensten aanbieden aan de consument. Ze huren zeg maar een donker vezelpaar.

Bij gpon, maar bv. ook xDSL vanuit de kleinere wijkcentrales is iedere partij die diensten aan wil bieden afhankelijk van WBA van KPN (dus diensten leveren via het netwerk van KPN, met alle beperkingen die daarbij komen kijken).

Dus ik snap heel goed dat Vodafone dit niet leuk vindt. De overname zorgt er niet alleen voor dat potentieel de verdere uitrol van point to point glas in NL tot stilstand komt, maar ook dat KPN ooit kan besluiten om geen ODF meer aan te bieden.

En ODF is wel voor meer partijen belangrijk. O.a. Tweak in Almere en Enschede, Jonaz, XSYou (Ermelo) en nog wel meer.

Ik vind het dan ook een slechte zet van ACM maar ook geen gemiste kans. Eigenlijk zou p-t-p glas gewoon overal in NL een nutsvoorziening moeten zijn! Een onafhankelijke partij die over de fysieke vezels en de PoP's en het ODF gaat. En marktpartijen die op dat netwerk zelf hun diensten kunnen aanbieden.

Maar ja. De ACM vindt een keus tussen KPN of Liberty Global (Ziggo/UPC) als netwerkleverancier, waarbij Liberty Global nieteens een wholesale broadband access dienstverlening heeft, genoeg 8)7

[Reactie gewijzigd door eymey op 26 juli 2024 10:01]

Dan moet ik je toch teleurstellen, in de reggefiber POP's staat maar apparatuur van 2 providers, KPN en Reggefiber, alle overige providers kopen gewoon een wholesale lijntje in bij 1 van die 2 partijen, dus nee, ik ben nog nooit een vodafone apperaat tegengekomen in een reggefiber pop.

Dus dedicated fiber of GPON maakt voor vodafone geen donder uit, ik vermoed dat vodafone de toekomstige concurrentie een hak willen zetten omdat vodafone in de markt is om liberty global over te nemen en dus graag een zo klein als mogelijke concurent wil zien.
Nou, volgens mij zijn er wel degelijk FttH POPs waar actieve apparatuur staat van non-KPN en non-Reggefiber...

Solcon b.v.
En sinds kort is Vodafone bezig eea uit te rollen. En niet meer in te kopen bij KPN WholeSale...

Zucht... sinds dat nutsvoorzieningen geprivatiseerd zijn, zijn we er stukken beter van geworden... NOT. :'(
Hemel beware me, als dat ook ooit met zaken als H2O gaat gebeuren...

[Reactie gewijzigd door ehtweak op 26 juli 2024 10:01]

Nou ik ben toch in heel veel POP's geweest en nog nooit heb ik apparatuur van derden zien staan, natuurlijk kunnen vodafone en anderen er mee begonnen zijn maar ga er maar vanuit dat dat op heel kleine schaal zal gebeuren en alleen in de grotere FttH gebieden omdat je met het plaatsen van actieve apparatuur er nog niet bent want een WAP / dark fiber verbinding tussen POP en het VF netwerk is niet goedkoop en je zal heel wat klanten moeten hebben wil je dat terug verdienen.

Zelfs Tele2 (2na grootste eigen DSL netwerk van Nederland) begint er niet aan terwijl die er heel veel ervaring mee hebben, eigen apparatuur wordt pas financieel interessant bij een klant of 200+ per POP.
Als medewerker van een actieve operator ( niet KPN/Reggefiber), weet ik toch echt heel erg zeker dat er apparatuur van ons in een hele sloot aan PoP's draait :)

Het aantal PoP's met eigen apparatuur is ook al lang niet meer op 2 handen te tellen..
Ik geloof je best hoor, ik ben ze echter nog niet tegen gekomen, ik zal er eens specifiek op gaan letten.
Wisper heeft neem ik aan wel eigen apparatuur in PoPs staan. Althans in Rotterdam Nesselande en Alphen verwacht ik het. Dat is nu overgenomen door Vodafone. Dus ik ben erg benieuwd (uit technische interesse) waar jij zoal komt.
Ik heb toegang tot alle koper en glas infra van Nederland, consumenten en zakelijk.
Anoniem: 587332 @mgizmo4 februari 2015 22:44
Wisper werd geleverd door Glasoperator: een operator op het Reggefibernetwerk. Er staat in die plaatsen dus apparatuur in de PoPs
@sysadmin_panic:
Ja, maar het vreemde is dus wel dat ik als klant niet door kan gaan op die apparatuur. Per 31 maart trekken ze de stekker eruit en mag ik voortijdig naar Vodafone via KPN Wholesale overstappen ipv gewoon met GlasOperator verder gaan. Vreemd want de overname betekend dus geen continuering van de dienstverlenging. De overname betekent dus geen klantovername, vreemd.

Mijn active operator was (is nog) GlasOperator.
Mijn service provider was (is nog) Wisper.

Beide is onderdeel van Wiericke BV welke is overgenomen door Vodafone.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 26 juli 2024 10:01]

Anoniem: 587332 @mgizmo5 februari 2015 08:45
Dat zal waarschijnlijk zijn omdat de bestaande apparatuur niet aan alle standaarden voldoet voor Vodafone ;)
Ja waarschijnlijk, maar waarom je dan niet al die tijd apparatuur er naast plaats om mij vervolgens te migreren. Het zal waarschijnlijk kosten efficienter zijn het risico te nemen dat ik als klant vertrek dan dat ik op apparatuur blijf aangesloten dat teveel geld kost.
Maar Vodafone zegt dat ze bezig zijn met plaatsen van eigen apparatuur, maar praat je dan over regionale schaal of zijn de plannen al bijna voltooid? Want dat kan wel verklaren waarom sommige uit eigen bevindingen zeggen dat het niet zo is.

[Reactie gewijzigd door TechHunter op 26 juli 2024 10:01]

Kan best zijn dat jij in heel veel PoP's geweest bent. Maar dan dus net niet degenen waarin dit wel het geval is.

Zeker in Enschede, Almere en Ermelo zal je raak schieten.......

edit: En ook kan je met een simpele Google opdracht achterhalen dat Vodafone wel degelijk plannen heeft voor eigen uitrol.

[Reactie gewijzigd door eymey op 26 juli 2024 10:01]

In dat geval mogen ze de POP's wel gaan uitbouwen aangezien de meesten al vol zitten kwa apparatuur als ze daar nog meer in gaan proppen dan voorzie ik een veel extra storingen.
Vol qua apparatuur ???

In Oktober 2013 heb ik nog in de area-PoP in Almere Muziekwijk mogen kijken en toen stonden er nog meerdere rekken leeg.
Klopt er zijn nog POP's waar rekken leeg zijn, maar er zijn er ook al heel veel waar je je kont niet kunt keren hoor en alle rekken al vol zitten.
wat Dlanor zegt. Genoeg volle pops gezien in mijn kpn tijd.
En van wanneer stamt die "KPN tijd"?

In zo'n beetje alles dat sinds Almere en Leeuwarden etc. is aangelegd is gewoon absoluut nog genoeg ruimte vrij. En dat heb ik van iemand die al jaren bij alle projecten de Reggefiber PoP's van binnen ziet .

Misschien dat het inderdaad bij projecten van voor de grote uitrol-slagen anders was maar in Almere, Enschede, Leeuwarden, gem. Lansingerland, Ermelo, Achterhoek, etc. is er prima ruimte voor Vodafone en die zijn nu in div. plaatsen ook al daardwerkelijk bezig .
Anoniem: 654670 @Dlanor744 februari 2015 16:23
Denk je niet dat dat een probleem voor Reggefiber is, in plaats van de provider?
En hoezo storingen? Hooguit verlate oplevering ;)
http://ec.europa.eu/digit...l-agenda/files/Wouter.pdf
Pagina 3.

ITNS ("blauwe lijn") is wat reggefiber heeft uitgerold.
"groene lijn" is KPN WBA over glas.
Alle andere providers (solcon, vodafone, etc) vallen onder de 3e categorie, "rode lijn" en hebben wel degelijk de mogelijkheid om zelf actieve apparatuur in de PoP neer te zetten tbv. ODF access.
grappig dat daar bij providers staat:
kpn
xs4all (van kpn)
xms (van kpn)
vodafone
lijbrandt (wie?)
sp (socialistische partij?)
Dank je.
Des te opvallender dat KPN langzaam maar zeker alle concurrentie aan het opeten is...
offtopic:
"Hemel beware me, als dat ook ooit met zaken als H2O gaat gebeuren..."

Helaas, dat is ook al een heel eind onderweg, maar dan op globale schaal. Nestlé is een van de grootste bedrijven die grond opkopen en het grondwater als bronwater verkopen terwijl de akkers bij wijze van spreke staan te verdorren door een te lage waterstand.
Zoek maar eens op 'Tapped' of 'Bottled Life'. :(


Ik kan Vodafone overigens alleen maar gelijk geven. KPN neemt Reggefiber vooral over om te zorgen dat Nederland niet verglast wordt door derden, want dan zullen ze zelf ook moeten. In plaats daarvan melken ze de consument liever uit met halfbakken oplossingen. Er is toch nauwelijks concurrentie meer. Het is óf KPN óf Liberty Global.
Anoniem: 225757 @Dlanor744 februari 2015 16:01
Ga maar eens kijken in Enschedé, Ermelo of in Alphen a/d Rijn dan. Daar staat toch echt niet-KPN en niet-Reggefiber apparatuur in de POPs.
Dan moet ik je toch teleurstellen, in flink wat reggefiber POP's staat apparatuur van anderen. Tweak heeft in Almere en in Enschede apparatuur in de POP's hangen, Vodafone is bezig in een aantal dorpen/steden, Solcon heeft in POP's apparatuur hangen zoals in Dronten, XSYou heeft in Ermelo apparatuur.
Je stelling klopt deels, echter nog even geduld hebben, deze stelling zal in de nabije toekomst niet meer opgaan.
Een bedrijf dat zonder winst oogmerk glasvezel als nutsvoorziening zou aanbieden zou het best zijn.

Helaas is de markt in nederland helemaal 'verziekt' en hebben we naast KPN die eigenaar is van twee netwerken (Glas en DSL) dus eigenlijk alleen Liberty Global met de kabel die gesloten is.
Zie het probleem mbt stilstand niet zo; Vodafone zou in principe in zulke gevallen zelf kunnen gaan aanleggen? Ik denk dat inzetten op de gedeelde verbindingen toch niet echt toekomstvast is..
ODF (zelf apparatuur in de wijk- en citypops van Reggefiber plaatsen) is al een vrij forse investering.

Zelf aanleggen tot aan de consument is natuurlijk nog weer een orde van grootte complexer, zowel qua uitvoering als investering. Reggefiber (en nu dus KPN) heeft daar veel ervaring mee.

Plus dat je ook niet wil hebben dat, in gebieden waar nu eenmaal al glas ligt, een andere partij nóg weer een keer de straten open zou moeten gaan maken. En als consument zit je denk ik ook niet te wachten op nóg meer overnamepunten in je meterkast.
De vrije markt cq. het privatiseren van de staatsbedrijven zoals PTT/KPN zou moeten zorgen voor meer concurrentie zodat er meer keuze was op gebied van prijzen en service.

Echter, wie heeft dat ooit gemerkt? KPN begon alle concurrenten op te kopen, nadat die zelf ook al bezig geweest waren met fusies e.d..
In de jaren '90 kon je kiezen uit Hetnet, Freeler, Demon, XS4ALL, Telfort,Planet, Tiscali, Wanadoo etc. etc.
En nu? KPN heeft ze zowat allemaal opgekocht en samengevoegd...
Tele2 en Online hebben er ook nog een paar, maar veel keuze is er niet meer...

Tele2 heeft ook eens een poging gedaan om op het gebied van de "COAX-kabel" meer keuze te bieden, maar dat werd ook afgeschoten.
Nu kun je kiezen uit UPC en...UPC???

Beetje het idee van de T-Ford: je kon elke kleur krijgen zolang het maar zwart was ;-)

[Reactie gewijzigd door 3dfx op 26 juli 2024 10:01]

Hum... je geeft heel goed weer wat het meest vervelende nadeel is aan een vrije markt ;) Waarom zou je in een vrije markt geen onbeperkt aantal overnames mogen doen? Als alle (merendeel) aandeelhouders instemmen met de overname aan weerszijde is het toch gewoon een legitieme overname?
Een monopolie is dan ook gewoon het resultaat van de meest dominante partij en is redelijk onvermijdbaar zonder ingrijpen van een overheid (en zelfs dan...) De kleine partijen die je noemt waren waarschijnlijk uiteindelijk er zelf mee gestopt en automatisch overgenomen door een andere partij, zo gaat het altijd al.
Een beetje overheid probeert een compleet vrije markt en monopolies dan ook te voorkomen. Een monpolie is slecht voor de markt (ad demonstandum).

Doe mij ook maar alle basis nutsvoorzieningen (electriciteits-/water-/telefonie-/datanetten, wegen, ed.) in staatshanden, en laat commerciele partijen hierover maar services aanbieden.
Privatisatie was mooi, maar er zijn grenzen (en dan vnl. waar het het algemeen belang gaat raken)
Je kon altijd via de kabel maar kiezen uit 1. Of ziggo of upc. Nu is het alleen upc(gaat ziggo heten). Waarbij ziggo zelfs de duurdere partij was. Upc is de laatste tijd stukken duurder geworden door de overnamen. En dat hoeft geen probleem te zijn als er gewoon binnen korte tijd in heel nederland glas zou liggen. Maar als het zo doorgaat hebben we in 2050 overal glasvezel. Maar dan moeten ze al komen met superdupernameitvezel kabel. Omdat ze de 1tbps niet kunnen aanbieden via glas...
Ik ben wel benieuwd waar in Nederland je kunt/kon kiezen tussen Ziggo of UPC. Bij mijn weten was en is de keuze namelijk "wel of geen kabel" en afhankelijk van je locatie krijg je dan automatisch Ziggo/UPC/Zeelandnet. Welke van de aanbieders je krijgt heb je bij mijn weten niets in te kiezen (tenzij je verhuist natuurlijk).
Staat er niet echt duidelijk nee. Bedoel natuurlijk dat je of upc of ziggo had. Kiezen is inderdaad misplaatst.

En vergeet chaiway(ofzo) niet.. Al stopt die met kabel geloof ik.
Het is ook ronduit absurd dat KPN dit mag doen, terwijl iedereen doorheeft dat ze gelijk Reggefiber zullen afremmen zodra ze volledige zeggenschap hebben. KPN heeft vrij recent veel geld geinvesteerd in de aanleg van sneller DSL, dus FttH zullen ze niet willen.
Ik vind de fusie van UPC-Ziggo eerlijk gezegd absurder aangezien die niet gedwongen worden hun netwerk open te houden. KPN mocht Reggefiber overnemen onder voorbehoud van open houden netwerk. Overigens snap ik wel dat Vodafone bezwaar maakt aangezien zij deels afhankelijk zijn van toegang tot het Reggefiber netwerk.
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft voor fusie van Ziggo en UPC geconcludeerd dat er kwa concurrentie positie niks veranderd voor de consument en heeft UPC aan de zakelijke kant (markt) gewoon aan de voorwaarde voldaan zoals opgelegd... het opengooien van de kabel is een hele andere discussie op zich en valt niet met deze overname te vergelijken.

Zoals hierboven al door loki504 wordt gezegd; is Reggefiber een aanleg/beheer partij waar al meerdere providers gebruik van maakten. Die nu volledig overgenomen wordt door een van die providers en dus de volmacht krijgt over het gehele glasvezel netwerk van Reggefiber en dus het "gelijke" speelveld weg is.
Ik snap niet waarom er altijd een wedstrijdje gehouden moet worden met wie er het meest "evil" is van alle bedrijven. Daar gaat het in dit geval helemaal niet om.

Het is absurd dat überhaupt een partij een monopolie mag creëren ongeacht of dit nou Ziggo, KPN, Vodafone of wie dan ook is en op wat voor manier dan ook. Er wordt sowieso veel te licht gedaan over overname van bedrijven en het openstellen van netwerken. Er wordt steeds gepleit voor netneutraliteit maar ondertussen word bijna elke partij overgenomen door een groot (vaak amerikaans) bedrijf en krijgen deze partijen zo steeds meer macht en uiteindelijk komt SOPA/PIPA weer om de hoek kijken. Er moet gewoon veel harder opgetreden worden tegen dit soort praktijken ongeacht welk bedrijf het is.
Ziggo heeft geen monopolie (hint: "kabel" is niet het product...).
Ik denk dat je mijn comment niet helemaal goed hebt gelezen. Ik zeg niet dat Ziggo, KPN of Vodafone een monopolie heeft, ik noemde ze enkel als voorbeeld van een bedrijf wat een monopolie zou kunnen verkrijgen als er geen regels waren en niet werd opgetreden.
Dit volslagen idioot dat de kabel helemaal dichtgetimmerd mag.
Daarnaast is het met glas misschien straks ook wel zo elke drie jaar wordt herzien of dat open netwerk gehandhaafd moet worden.
Het kan dus zijn dat over 6 jaar KPN opeens volledige zeggenschap heeft over het glasnetwerk.
Daarnaast zal de uitrol van nieuw glasvezel nu al een stuk terug geschroefd worden wat in mijn ogen Nederland direct een technologisch nadeel geeft in de toekomst. Je wilt als land neem ik aan ook mee groeien met de technologische ontwikkelingen.

Idealiter zijn zowel kabel als glasvezel fysiek in handen van een derde partij die onafhankelijk opereert van de aanbieders en zelf geen aanbieder mag zijn. Deze is enkel beheerder van het netwerk waarop alle partijen hun diensten kunnen aanbieden. Eventuele apparatuur in de POP kan dan nog verschil geven in aangeboden diensten en snelheden van aanbieders (zie Tweak in Almere en Enschede).
Hierdoor zullen aanbieders ook een stuk sterker moeten concurreren op kwaliteit, aangeboden materiaal en prijs. Zo zou ik persoonlijk eerder kiezen voor een aanbieder met meer snelheid en meer HD zenders en dolby over glas. (dat deze technieken achter blijven op de kabel is natuurlijk absurd, denk aan 2 talen op 1 zender en dergelijken)
De kabel is geen product maar een medium.
Ik vind de fusie van UPC-Ziggo eerlijk gezegd absurder aangezien die niet gedwongen worden hun netwerk open te houden.
Open houden? De kabelnetwerken zijn nooit open geweest. Ja, er is nu opeens nog maar 1 kabelleverancier, maar dat doet niet af aan de situatie die er reeds was: je kan toch niet kiezen.

De kabel was altijd al onder het beheer van de betreffende kabelboer en die hoefde geen anderen toe te laten op zijn netwerk. Bij glas is dat anders, daar moest iedereen op kunnen aanbieden (en kon dit ook). De partij die het netwerk onderhield was geen marktpartij en verkocht alleen maar de capaciteit aan resellers als KPN, Tweak etc. Nu is KPN opeens de eigenaar en kan gaan bepalen wat zijn concurrenten wel en niet kunnen op het netwerk. Hier veranderd de hele situatie dus, in tegenstelling tot de kabel.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 26 juli 2024 10:01]

Ik vind de fusie van UPC-Ziggo eerlijk gezegd absurder aangezien die niet gedwongen worden hun netwerk open te houden.
Zowel voor KPN/Reggefiber als UPC/Ziggo is het zo dat de status voor en na de overname voor derden hetzelfde is:
-KPN/Reggefiber blijft open
-UPC/Ziggo blijft gesloten

Ik denk dat er maar 3 partijen gelukkig zijn met deze situatie:
UPC, ZIggo en ACM (die thans geen reden heeft gevonden om voorwaarden mbt openheid te stellen)
Zo absurd is het niet. i.v.m. de gebruikte kabeltechnieken is het vrijwel onmogelijk om de kabel open te stellen (wel mogelijk, niet praktisch). Daarnaast werken UPC en Ziggo niet in elkaars gebied en zijn ze dus geen directe concurrenten (natuurlijk wel indirect, alleen acht ik de kans nihil dat prijs/kwaliteit veel zal verslechteren. Met de komst van glasvezel komt hier juist weer een (landelijke) concurrent bij).

Overigens had Vodafone deze overnamen eerder bij het ACM kunnen aankaarten. Dit is een beetje mosterd na de maaltijd met een hoop aannames i.p.v. feiten. De regels die opgelegd zijn aan KPN lijken mij vrij duidelijk en zorgen er voor dat de glasvezelnetwerk wel open blijft.
Het netwerk van UPC en Ziggo is nooit open geweest, daarnaast is de situatie anders. KPN heeft de infrastructuur ook voor een symbolisch bedrag gekocht, lees een paar euro, van de overheid. Waar UPC het kabel netwerk heeft opgekocht voor de hoofdprijs en niet was gesubsidieerd door de overheid. Wel een wezenlijk verschil.

Daarnaast leent de techniek van het Docsis zich ook minder goed voor het delen en ik denk dat de consument hier eerder negatieve gevolgen van zal ondervinden dan positief.
Want, Ziggo mag toch ook zijn netwerk gesloten houden, waarom mag KPN dat niet?
Het ACM heeft bij de overnamen van Reggefiber regels opgelegd waarin staat dat KPN het glasvezelnetwerk open moet stellen voor andere partijen. Dit geldt niet voor het kabelnetwerk van Ziggo (UPC).

"De ACM vindt wel dat KPN concurrenten toegang moet blijven geven tot het Reggefiber-netwerk, zoals het nu doet. Het gaat daarbij om een voorlopig besluit.

Als Reggefiber concurrenten geen toegang meer zou geven, zou er te weinig concurrentie op de telecommarkt zijn, vreest de ACM. Nu Reggefiber onderdeel is van KPN, zijn er nog maar twee telecomproviders over met landelijke dekking: KPN op dsl en glasvezel, en de combinatie UPC-Ziggo op de kabel."

[Reactie gewijzigd door nanoChip op 26 juli 2024 10:01]

Dat openstellen dat ken ik. Dat hebben we eerder gezien. Dan vraagt KPN zo'n hoge prijs aan zijn resellers dat ze niet kunnen concureren met KPN zelf.
Niet echt een keuze voor de consument.
Regge fiber legt en beheerd de lijn. Nu die van kpn is is bij de aanleg gelijk de stekker er uit getrokken. Terwijl het overgrote deel nog glasvezel moet krijgen. Iets wat niet wenselijk is voor heel nederland.
Het gesloten houden van je eigen netwerk en een bedrijf overnemen met als doel de innovatie daar te remmen....zijn twee verschillende dingen.

Maar, het is onzinnig dat we het zouden verbieden. KPN mag doen met het bedrijf wat ze wilt. Maar het maakt wel duidelijk dat, zoals vaker, het 'open stellen' van de markt niet altijd goed is. Er moet wel een andere aanbieder zijn willen we over concurrentie strijd gaan praten.
Omdat de kabel open gooien meer nadeel zal hebben als voordeel. En dat heeft te maken hoe de kabel werkt en hoe dsl/glas werkt. Als ze de kabel open gooien kan je beter over stappen op dsl. Die zal een stuk stabieler werken.
Waarom mag UPC/ZIGGO dan wel alleen op de COAX? Zij hebben wel het alleenrecht.
Caiway mag alleen over haar eigen netwerk, hoeft ook geen anderen toe te laten.
Hetzelfde geldt voor Lijbrandt, Onsbrabantnet, etc...

Als je investeert in een netwerk, moet je het ook kunnen gebruiken. En de lijn wordt ten slotte open gehouden voor concurrenten op het netwerk toch? Net zoals bij ADSL.


Wat betreft dat KPN Ftth niet wil, dat is een behoorlijk ongefundeerde aanname lijkt me. KPN investeert juist in Glasvezel door Reggefiber over te nemen én nog een beetje in oude technieken.

[Reactie gewijzigd door Thamell op 26 juli 2024 10:01]

Exact, dat KPN investeert in koper betekent niet dat ze investeringen in Fiber stop gaan zetten. Ik snap heel goed dat KPN ook blijft investeren in koper omdat dat er al ligt, en het simpelweg te duur is om alle buitengebieden op glas te gooien.
Nee, dat betekent dat ze nog langer gaan proberen die versleten koper kabel hier en bij anderen in de straat overeind te houden.

Snap niet terwijl ik naast Utrecht woon nog steeds op VDSL zit. Het verschil is vies merkbaar op basis van tijd.

Overdag (8:00 - 17:00):
Down: 24-28Mbit
Up: 2.5-3Mbit

's Avonds (17:00 - 22:00)
Down: 18-25Mbit
Up: 1.5-2.5Mbit

's Nachts / Ochtend (22:00 - 8:00)
Down: 27-30Mbit
Up: 2.8-3.1Mbit

Word 30/3 beloofd, maar ontvang dus soms maar 60% er van.

[Reactie gewijzigd door smiba op 26 juli 2024 10:01]

Internetsnelheden zijn op ADSL altijd "tot". het wordt dus niet beloofd ;)
Het mag toch wel te verwachten zijn dat het ook haalbaar is, waar ik 60% niet acceptabel van vind.
Dat is persoonlijk, ik vind het zelfs netjes dat je deze snelheden bedraad haalt op koper als er 30/3 beloofd word.
Je kan zelfs een tot 100mb abonnement verkopen en als consument niet in je recht staan omdat je maar 10 haalt. Dat zijn nou eenmaal de voorwaarden en bij ADSL zijn snelheidswisselingen inherent aan het product.

edit: Maar ik gun iedereen 1gb duplex :P

[Reactie gewijzigd door Thamell op 26 juli 2024 10:01]

Er staat nergens dat glas ten koste gaat van de versleten koperkabel, dat is gebaseerd op onderbuikgevoelens. Eigenlijk is de rest van je post niet heel ontopic maar vooruit :P

Betaal jij anders even de aanleg van die glasvezelkabel? Dat kost duizenden euro's per straat, en tienduizenden tot tonnen in het buitengebied. Ik snap wel dat ze dat niet allemaal in 1x kunnen doen. Sterker nog, ik snap dat er sommige locaties in Nederland zijn waar het uberhaupt niet uit kan om glas naar toe te leggen.

Waarom moet KPN eigenlijk daar tot verplicht worden? Ziggo/UPC hoeft er ook niks naar toe te leggen, terwijl hun techniek ook al zeer behoorlijke snelheden kan bieden. Die hoeven niet eens haar kabel open te gooien voor derde partijen. Laat staan dat de overheid goed helpt met de uitrol van fatsoenlijk internet. Ik vind het eigenlijk best logisch dat KPN geen geld gaat investeren in een gebied wat nooit geld op gaat leveren. Daar dient de staat, provincie of gemeente aan mee te helpen naar mijn mening.

Ik ben in ieder geval blij dat ook die locaties nog een beetje upgrades kunnen krijgen in plaats van dat ze dat helemaal laten vallen omdat het toch niet uit kan om een kabel te leggen.

Er word bovendien helemaal geen 30/3 beloofd, dat kan ook niet want zo werkt koper simpelweg niet. Dat is een maximumsnelheid. Sterker nog, ik vind dat je (voor koper) behoorlijk nette snelheden haalt. Wij moeten het thuis doen met 10mbit.

[Reactie gewijzigd door Richh op 26 juli 2024 10:01]

Ik zit ook tegen Utrecht aan, maar hier kom je niet verder dan max 4Mb/s over ADSL 2+. Glasvezel wordt hier al jaren tegengewerkt, ondanks dat alles "glasvezel-voorbereid" is (lege buisjes denk ik). Gelukkig hebben we Ziggo/UPC/Liberty Global nog :)
Anoniem: 179377 @smiba4 februari 2015 20:01
dan ben ik blij dat ik bij xs4all zit.
met mijn 500 Mbit/s up en 500 Mbit/s down kan ik niet klagen
ik heb 24/7 een up en download van 58.2 MByte/s
en het simpelweg te duur is om alle buitengebieden op glas te gooien.
Via de riolering is dat helemaal niet zo duur. Reggefiber draait al proeven daarmee.
Erg interessant.
Is er ergens info over te vinden ? Een URL ?
Het is 2015 dus er is inderdaad een website van.
Bedankt.

Nog geen enkele kabel getrokken. Maar 2 van de 4 test-gebieden hebben hun 60% inschrijving gehaald. Mooi. De glasvezel gaat door "druk-riool". Mooi. Dat hebben we hier ook.

Interessant feitje. Er staan 1.8 miljoen woningen in het buiten-gebied in Nederland. En snelle google-search geeft aan dat er 7.2 miljoen woniningen in Nederland zijn. Dat wil dus zeggen dat 1 op de 4 (25%) van alle woningen in Nederland in het buiten-gebied staan ! Dat had ik me nog nooit gerealiseerd. Extra reden om er voor te zorgen dat het buitengebied niet tot in de 22e eeuw van koperdraad afhankelijk zal zijn.

Filmpje.
http://vimeo.com/117402899
Ziet er erg veelbelovend uit ! Ik krijg opeens weer vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 26 juli 2024 10:01]

Fase 1 is gereed. En ik heb het daar zien werken.
Aankondiging WBA-aanbod in FttH-gebied Harderwijk en Hierden
KPN Wholesale gaat nu ook over een netwerk van derden leveren . Zie het artikel hieronder. Ik verwacht dat KPN de komende tijd over meer netwerken gaat leveren van coöperaties die het glas aan gaat leggen. Ik verwacht dat KPN Wholesale ook een poging gaat doen om diensten te gaan leveren op het op te richten glasvezel bedrijf van de provincie gelderland en achterhoekse 10 gemeentes. Dit bedrijf zal zo'n 25000 mensen in het buiten gebied glas gaan aanleggen in de hele achterhoek. Met deze inverstering is zo'n 75 miljoen euro mee gemoeid die de gemeentes en provincies bij elkaar leggen om glas aan te leggen in de witte gebieden.

Hier het persbericht:
KPN Wholesale heeft met Glasvezelnet Harderwijk B.V. een overeenkomst gesloten voor de afname van FttH-glasvezels in Harderwijk en Hierden. Met ingang van 24 maart 2015 is het mogelijk om WBA-orders in te leggen voor dit gebied, dat een omvang heeft van circa 19.500 adressen.

De standaard WBA-dienstverlening en -serviceniveaus ten aanzien van leveringen en storingen zijn hier van toepassing evenals de standaard WBA-tarieven voor FttH. Bij de eindgebruiker is wel een ander type FTU geplaatst, details vindt u in Annex 2. De exacte postcodes van het gebied vindt u in de eerstvolgende update van de FTTH WBA Publicatielijst, die wekelijks verschijnt op onze website.
bron: http://www.kpnwholesale.c...harderwijk_en_hierden.pdf
Los dat voor veel huishoudens het snellere ADSL netwerk geen effect zal hebben.
KPN reageert niet op klachten (spreek uit ervaring) m.b.t. netwerkproblemen veroorzaakt door oude brakke kabels. Facturering was bij hun echter nooit een probleem. :(
En ze willen nog sneller.. Waarom niet al dat geld in glasvezel stoppen weet ik ook niet...
Ben blij dat Reggefiber nog even net hier ons hele dorp heeft aangesloten met FttH. Als ik de verhalen moet geloven gaat KPN dit dus niet meer doen.
Herkenbare tendens rondom semi-overheid. Schiphol, KPN en de NS: allemaal worden ze met fluwelen handschoentjes behandeld. Iedereen is gelijk, maar 'wij' ietsje meer.

Krom, onrechtvaardig en ongewenst. Had dan niet geprivatiseerd.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 10:01]

Het is inderdaad waanzinnig dat KPN niet meer in onze handen is, en ze de naam nog wel mogen voeren. Het zegt ook wel iets over het stempeltje "Koninklijk".

Van mij mag KPN het hele netwerk hebben, als het van ons is.

Nu dus niet, want het is niet van ons en dus geef ik Vodafone groot gelijk.
Het predicaat koninklijk zegt niks over het al dan niet in bezit van de staat zijn. Dat noemen we een staatsbedrijf.

Koninklijk: http://nl.wikipedia.org/wiki/Predicaat_Koninklijk
Het is inderdaad waanzinnig dat KPN niet meer in onze handen is
KPN is wel in onze handen? Het is een Nederlands bedrijf, genoteerd aan de Amsterdamse beurs.
KPN wordt absoluut niet met fluwelen handschoenen behandeld. Kijk als voorbeeld maar even naar het verplicht openstellen van hun netwerk voor anderen, terwijl een grote reus als Ziggo dat niet hoeft.

Toch heb ik ook met argusogen naar deze overname gekeken, vooral door de verwachting dat KPN de uitrol van glasvezel dratisch gaat afremmen. Dat is niet ten goede van ons land.
Onzin, waar dacht je dat Reggefiber voor de overname het grootste deel van haar geld vandaan haalde?
Reggefiber is opgericht als joint venture tussen KPN en de heer Wessels, dus de stelling dat KPN de uitrol van glasvezel zou vertragen als KPN de volledige eigenaar van Reggefiber zou worden is dan ook onzin, als KPn dat had gewild dan had ze nooit begonnen met reggefiber.
Anoniem: 225757 @Dlanor744 februari 2015 16:06
Het zou fijn zijn wanneer je niet met van die grote en niet-onderbouwde termen als 'onzin' zou smijten wanener je zelf kennelijk ook niet precies weet hoe de vork in de steel zit... ;)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reggefiber
http://www.trouw.nl/tr/nl...n-nationaal-glasnet.dhtml

Die 'enkele' bedrijven was dus voornamelijk KPN.

Dus 6 miljard steken in een J.V. om dat bedrijf na de volledige overname de nek om te draaien is dus echt onzin.

De grootste bottleneck voor de uitrol van glasvezel is 9 van de 10 keer de gemeente die of niet wil meewerken of er geen cent voor over heeft, KPN krijgt in mijn inziens veel te vaak de zwarte piet toegespeeld terwijl de oorzaak vaak heel ergens anders ligt.
Anoniem: 225757 @Dlanor744 februari 2015 16:42
zie nieuws: KPN zet uitrol glasvezel mogelijk op lager pitje : eigen keus c.q. strategie van KPN.

Dat gemeentes niet willen betalen lijkt me niet mer dan logisch: waarom moet KPN geholpen worden omzet te maken door het investeren van belastinggeld? Ze hebben het hele kopernetwerk al gratis meegekregen (gratis als in 'op kosten van de belastingbetaler').
Overigens werken gemeentes prima mee, en moeten dat ook. Net zo goed als ze mee moeten werken aan K&L voor energie, Ziggo, etc.

Je link naar wiki onderbouwt niks, het is jouw interpretatie dat 'enkele bedrijven' voornamelijk KPN is. Tot 2008 was het andeel KPN in RF slechts 41% dus waar je dat 'voornamelijk' vandaan haalt is mij een raadsel.
Slechts 41%???, als je weet dat Reggeborgh ook 41% had dan wist je dat de 'andere' partijen welgeteld 18% aandeel hadden, in dergelijke verhoudingen dus te verwaarlozen.

Kort gezegd, zonder KPN was Reggefiber dus nooit van de grond gekomen.

"Dat gemeentes niet willen betalen lijkt me niet mer dan logisch: waarom moet KPN geholpen worden omzet te maken door het investeren van belastinggeld? "

Omdat diezelfde gemeente wel belasting heft over die glasvezel infrastructuur (precario rechten) en het ook een investering is in de leefbaarheid van een dorp/wijk/stad.
En gemeentes werken heel slecht mee aan de aanleg van glasvezel kwa vergunningen, de door jou aangehaalde voorbeelden zijn NUTS voorzieningen en hebben daar geen last van (MUV Kabel).
Anoniem: 225757 @Dlanor744 februari 2015 17:04
Je zegt nu dat KPN in het begin max 41% financierde, eerder in dit draadje zeg je 'het grootste deel'. Ik weet niet hoe jij rekent, maar minder dan de helft is mij mij niet meer dan de helft. ;)
eea doet overigens niet af aan het gebrekkige bewijs van de wiki verwijzing en het afwezige bewijs van je stelling dat KPN met RF 'begonnen' is.
KPN heeft nog nooit enige merkbare visie op glasvezel gehad, en is slechts ingestapt nadat anderen de potentie ervan hadden laten zien.
En probeert nu via o.a. GPON weer zo snel mogelijk een situatie te creeren waarin glas gewoon een soort 'snel koper' is.

Innovatie en toekomstgericht denken zijn voor PTT Telecom nog steeds hele enge concepten.

Het meebetalen van de belastingbetalers aan glas infra is natuurlijk grote kolder. Dat gemeentes belasting heffen op kabels heeft daarmee niets van doen.
De gemeente heft ook belasting op mijn huis (WOZ), geeft mij dat recht op een gemeentelijke bijdrage aan mijn maandelijkse hypotheeklast?
Daarnaast wordt de leefbaarheid van een wijk echt niet groter wanneer er kabels in de grond liggen of POPs op een grasveld staan.
Nee niet 41% financieerde, 41% eigenaar was en het BULK van de financiering voor de aanleg van glas vanuit KPN kwam, Reggefiber kon wel een stad of dorp willen verglazen maar als KPN die aanleg niet wilde financieren dan ging het feest gewoon niet door, veel dorpen en steden zijn dan ook door Reggefiber verglaast in opdracht van en betaald door KPN.

Reggefiber is meer een uitvoerder in opdracht van en niet een zelfstandige beslisser, dus het idee dat de het glasvezel netwerk nu ineens van eigenaar verwisselt is dan ook een foute aanname, het grootste deel van het glasvezel netwerk wat Reggefiber beheert was voor de overname al eigendom van KPN en is nooit eigendom van Reggefiber geweest.

In theorie had KPN reggefiber zelfs de deur kunnen wijzen als ze reggefiber niet hadden mogen overnemen en een andere beheerder er op zetten, dat is dus ook de reden dat het glasvezel netwerk door de ACM gereguleerd is omdat het eigendom is van KPN en niet van Reggefiber (reggefiber is geen monopolist, KPN wel).
en het BULK van de financiering voor de aanleg van glas vanuit KPN kwam
Niet de bulk. Pakweg de helft. De andere helft kwam van Reggeborgh. In 2013 heeft KPN deze leningen van Regggeborgh overgenomen. Bron: KPN annual report 2013.
dat is dus ook de reden dat het glasvezel netwerk door de ACM gereguleerd
Nou nee. Dat glasvezel netwerk was open, een keuze om exploitatie te vergemakkelijken. De overname van Reggefiber door KPN moest langs de ACM omdat KPN als voormalige staatsmonopolist nog altijd onder toezicht staat. En natuurlijk moet elke overname van enige omvang langs de mededingingsauthoriteit. De NMA en Opta (o.a.) zijn nu samen ACM.
Dus 6 miljard steken in een J.V. om dat bedrijf na de volledige overname de nek om te draaien is dus echt onzin.
Volgens dat stokoude Trouw artikel zou voor 2015 iedereen in Nederland glasvezel hebben. Lijkt me dat dat niet gehaald is. Zou het kunnen zijn omdat die 6 miljard helemaal niet geinvesteerd is?
De grootste bottleneck voor de uitrol van glasvezel is 9 van de 10 keer de gemeente die of niet wil meewerken of er geen cent voor over heeft
De gemeente mag op grond van de telecomwet de vergunning voor aanleg niet weigeren. En op basis van Europese regels mag ze er geen geld in steken (ongeoorloofde staatssteun). De gemeenten staan er dus helemaal buiten.
Wat betreft de NS ben ik het he-le-maal met je eens, Schiphol ook wel maar KPN wordt zeker niet met fluwelen handschoenen behandeld, ze krijgen vaak genoeg (forse) boetes:
http://www.nu.nl/economie...-van-30-miljoen-euro.html
nieuws: KPN krijgt boete van 2,7 miljoen euro voor benadelen concurrentie
Ze krijgen die boetes wel, maar dat zegt vrij weinig. Als je aan de achterdeur allerlei voordelige concurrentieposities kan innemen en aan de voordeur een paar keer X miljoen euro daarvoor betaalt, wie wordt er dan wijzer van? KPN natuurlijk.

De NS krijgt ook boetes, allemaal heel leuk maar het stelt geen fuck voor (er wordt al jarenlang gesjoemeld met de percentages van punctualiteit, vervolgens komt er een paar miljoen euro boete, peanuts natuurlijk) . Ze krijgen die alleen maar omdat dat eerder zo is vastgelegd of omdat de rechtsstaat dat voorschrijft, en je kan natuurlijk niet volledig op een ander spoor O-) gaan lopen, dan valt het toch wat teveel op.

Feitelijk wil onze overheid geld scheppen met privatiseren, maar vervolgens geen thuis geven wanneer dat nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit van de dienstverlening. Dan wordt er in twijfeltaal gesproken en worden er allerlei vreemde constructies en rekenmethoden toegepast om wat krom is recht te praten. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsoverlast rond Schiphol, de problemen rondom OV-Chip mbt security (en het nog steeds gebrekkige inchecken per vervoerder waarmee de meerwaarde compleet teniet wordt gedaan, een kaartje kopen is nog steeds simpeler bij een via-traject - WTF?)... en zo kan ik nog wel een voorbeeld of vijf aanhalen. De grote grap is dat onze overheid zich zélf ook meer en meer manifesteert als een bedrijf.

Onderaan de streep komt elk ongemak en elke kostenverhoging bij de burger terecht - niet in de vorm van een belasting die eerlijk wordt herverdeeld, maar in de vorm van directe irritatie, prijsverhoging zonder dat daar betere service tegenover staat (of in veel gevallen zelfs verder wordt uitgekleed!), onduidelijkheid of onrechtvaardigheid, slechte behandeling of verrotte dienstverlening. Ondertussen heeft onze overheid geen verantwoordelijkheid meer, lekker makkelijk, en mag je zelf hemel en aarde bewegen om te krijgen waarvoor je had betaald.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 10:01]

Klopt. En met upc/ziggo in vrijwel heel nederland hebben we nog een machts orgaan er bij gekregen...
Als Reggefiber zo heel erg belangrijk is voor de toekomstplannen van Vodafone, dan snap ik niet helemaal waarom ze het bedrijf zelf niet hebben opgekocht, in plaats van zich te laten verrassen door KPN. Want van dit hele verhaal krijg ik het gevoel dat ze deze deal niet echt hebben zien aankomen. Inschattingsfoutje?
Omdat Reggefiber vanaf oprichting al een joint venture was tussen Wessels en KPN, reggefiber is nooit een zelfstandig bedrijf geweest.
Verdiep je er eens in hoe het een en ander tot stand is gekomen en praat geen onzin.
Hoe iets tot stand is gekomen doet niet ter zake, het was in 2008 al bekend dat het de bedoeling was dat KPN Dick Wessels op den duur zou uitkopen uit Reggefiber (ik geloof dat de afspraak bij 1,5 miljoen aansluitingen lag).
Aah het doet niet ter zake wat er voor 2008 is gebeurd.
Tsja, gewoon je eigen gelijk volhouden en negeren.
Goed bezig met je vele onzin opmerkingen in dit topic.
Ik ben het met de meeste KPN propaganda van Dlanor74 niet eens. Maar wat hij hierboven zegt is helemaal waar. Er zijn openbare bronnen en gecontroleerde die dat bevestigen: het KPN jaarverslag over 2008. KPN was er vanaf het begin bij en was altijd van plan de hele tent over te nemen.

[Reactie gewijzigd door mashell op 26 juli 2024 10:01]

2014

Om het 10-jarig bestaan van het glasvezelnetwerk in Nuenen te vieren organiseert de coöperatie samen met OnsBranbantnet en Reggefiber een bijeenkomt in het Klooster van Nuenen

Glasvezel in 2004.. ??? dat kan iet want KPN is er pas mee begonnen in 2008.
Waren die Brabanders niet eerst voor zichzelf begonnen (zonder KPN of Reggefiber) en pas later overgenomen?
Of ze zijn er vanuit gegaan dat KPN vanwege de twijfelachtige constructie nooit toestemming zou krijgen van de ACM om Reggefiber over te nemen. En dezelfde inschatting gemaakt hebben voor zichzelf, dat ze zelf ook geen toestemming zouden krijgen van de ACM. In dat geval zou het eenzelfde inschattingsfout zijn, maar wel een stuk begrijpelijkere.

Het is natuurlijk een vreemde constructie. KPN mag Reggefiber overnemen maar moet het netwerk open blijven stellen richting derden. KPN hoeft echter niet te investeren in het netwerk wat er tot nu toe ligt, en kan dus de stekker uit de algemene uitrol trekken. Dan zijn we in mijn ogen terug bij af, net zo terug bij af als we hadden geweest als KPN het netwerk niet open hoefde te stellen.
Waarom mag Ziggo dan wel alleenrecht hebben? Kpn's netwerk is gewoon open voor andere partijen. Vodafone maakt zich druk om niks in mijn ogen.
Kpn's netwerk is gewoon open voor andere partijen. Vodafone maakt zich druk om niks in mijn ogen.
Omdat Vodafone nu moet gaan concurreren op het netwerk van de concurrent. Een vreemde constructie dus. Toen de boel nog van Reggefiber was, was de situatie voor alle aanbieders gelijk, het netwerk van van geen van hen. Nu is 1 aanbieder opeens ook de eigenaar geworden die gaat bepalen wat er met het netwerk gebeurt.
Het grote probleem is dat concurrenten in geval van coax (en ook KPN lijnen) de apparatuur van die concurrent moet gebruiken. Je kunt op een docsis netwerk niet ineens een concurrent loslaten die dezelfde infra kan gebruiken, dan dondert de totaalcapaciteit in elkaar.

In een ideale situatie zou je een netwerkbeheerder moeten hebben die onafhankelijk is, waarbij de telecomproviders een dienst kunnen afnemen. Beetje vergelijkbaar met de energiesector. Je hebt een netbeheerder en je hebt een berg energieleveranciers en dito verschillende prijzen, maar de levering wordt gegarandeerd door de beheerder.

Nadeel is alleen dat gas en stroom gewoon hetzelfde is. Internetproviders bieden verschillende diensten aan die allemaal anders kunnen zijn... Dan is een dure provider verplicht dezelfde infra te gebruiken als een goedkope, met dito kwaliteit, waardoor de concurrentie alleen nog maar de prijs is (ala energieleveranciers...)

Daardoor is een providers als XS4ALL ineens een stuk minder interessant dan een Fiber, omdat ze los van de helpdesk ineens hetzelfde zijn. Dat zie je ook bij glas, alle provers komen bij dezelfde ISPfabriek (Dus KPN) uit (in mijn buurt).

[Reactie gewijzigd door Fairy op 26 juli 2024 10:01]

Daardoor is een providers als XS4ALL ineens een stuk minder interessant dan een Fiber, omdat ze los van de helpdesk ineens hetzelfde zijn. Dat zie je ook bij glas, alle provers komen bij dezelfde ISPfabriek (Dus KPN) uit (in mijn buurt).
Behalve dan dat aanbieders niet identiek zijn. De diensten die geleverd zijn zijn niet het zelfde. Abonnementen met internet, TV, vaste telefoon en/of mobiel? TV zender aanbod? Snelheid van de lijn (al dan niet synchroon)? Structuur van de kosten ('s avonds gratis bellen, betalen voor bepaalde TV zenders, gratis modem/aansluit kit voor je IPTV)? De infra kan prima gelijk blijven, en de diensten die aangeboden kunnen worden veranderd.

Ik woon zelf in Enschede en heb een abo bij Tweak. Sommige vrienden van me hebben KPN glas, weer andere zitten bij Telfort. Ondanks dat het allemaal glas abo's zijn, is het abo dat we afnemen voor iedereen anders. Prima, want het is immers een open infrastructuur.

Ga nu naar de situatie dat KPN de touwtjes in handen heeft. Opeens kunnen zij dan bepalen hoe de infra in elkaar zit en hoe ze het netwerk uitbreiden. Mogelijk leggen ze dan alleen aan wat ze zelf nodig hebben. Providers die wel 1 gbit/s verbindingen willen leveren zitten dan opeens met de gebakken peren. Ook is dan de vraag of TV stream aanbieders nog wel vrij gekozen kunnen worden door de afzondelijke providers, of dat dit ook afhankelijk van het netwerk gaat worden.
Aanbieder zijn niet identiek, dat klopt, maar veel dingen kunnen providers niet meer kiezen om ze uniek te maken. Bepaalde apparatuur kiezen qua infra is niet meer mogelijk, misschien zijn andere providers zelfs gebonden aan een NT van KPN of zelfs een Experiabox of variant hierop, terwijl ze liever een Cisco of Genexis zouden aanbieden.

Ik heb glasvezel gehad, maar ben weer terug bij UPC omdat het sneller is en goedkoper. Bij glas kan ik geen 200mbit krijgen en bij UPC wél. Dás toch eigenlijk van de gekke, en dat terwijl glas hier nog maar nét in de grond zit.

De 35% hebben ze gehaald in onze gemeente, maar ik denk dat meer dan 50% alweer terug is naar UPC...
Lees mijn reactie verderop KPN heeft daar schijt aan zij laten bij mij niemand anders toe dan nu Telfort.
"Wat daarnaast zal meespelen is dat KPN overweegt om de uitrol van glasvezel op een lager pitje te zetten nu het Reggefiber heeft overgenomen, zoals Tweakers.."
Dit is in Eindhoven al werkelijkheid geworden! Maart 2015 zou heel Eindhoven voorzien zijn van glasvezel (vastgelegd in afspraak met Reggefiber, woningcorporaties en Gemeente Eindhoven.
Reggefiber geeft zelf al aan dat er geen planning meer is voor de stadsdelen Strijp, Gestel, Woensel-Stad en Centrum...
Hier in Hoogeveen gaat het juist gewoon wel door.
Anoniem: 637208 4 februari 2015 15:32
Het zijn rotzakken, Ik wil heel graag over naar een andere provider nu dat KPN alle kleine glasvezel boeren heeft overgenomen en er telfort van maakt , heb er al een die kan en wil leveren maar ReggFiber is zon beetje in handen van KPN, voorwaarden voor de overname zijn dat KPN derden toelaat op het netwerk, maar nee hoor dat doen ze mooi niet.

Contact met Reggefiber resulteert alleen maar in vage antwoorden en de ACM geeft je bericht dat ze erg blij zijn met je bericht maar niks doen tenzij er een berg aan klachten binnenkomt, wel verwijzen ze je dat je zelf maar naar de rechter of zo moet tja waar is die waakhond dan voor.

KPN belooft investeringen te doen en nu gaat de kwaliteit omlaag en allemaal op een laag pitje nu alles in zo'n beetje in handen is van één bedrijf.

KPN heeft volgens het nieuws al een hoop zakelijke interesse verloren, ik hop dat vodafone wint al ziet het er naar uit dat dat niet echt zal opschieten.
Lol.. Zelf naar de rechter stappen..... Zijn ze helemaal de weg kwijt daar. Ik heb nog nooit een lone wolf belasting betaler gezien die het geld dan wel de macht had om kpn voor de rechter te slepen. En daad werkelijk een kans te hebben van slagen.
Ik vind het vreemd dat Vodafone nu pas bezwaar gaat maken terwijl de overname al lang geleden aangekondigd was en later ook is goedgekeurd.
De kans dat een rechter de overname van Reggefiber door KPN ongedaan maakt is aanwezig maar ik verwacht dat de kans groter is dat de voorwaarden aangescherpt zullen gaan worden waardoor de concurrenten van KPN ook werkelijk alle toegang krijgen en zullen blijven krijgen.

Er is nog een plan B.
Vodafone heeft plannen om UPC/ziggo over te gaan nemen.
Vodafone wereldwijd dus niet Vodafone NL.
Dat zou een heel andere situatie gaan geven maar ook dan moet de ACM toestemming geven en concurrenten vrij toegang blijven geven.
Of dit kabel is of glas maakt weinig verschil.

[Reactie gewijzigd door HoppyF op 26 juli 2024 10:01]

Kabel zal echt niet zo snel open gegooid worden. Omdat de kabel anders werkt. En vodafone is al een tijd bezig om zich los te wurmen van kpn op glas. En heb het vermoeden dat het nog niet echt wil lukken. En daarom deze weg in slaan.
Anoniem: 112442 4 februari 2015 16:26
+1 voor Vodafone.
Het is IMO te gek voor woorden dat Vodafone naar de rechter moet gaan, dit had de Nederlandse staat tegen moeten houden.
Reggefiber had IMO een tweede bedrijf van het Enexis type moeten worden.
Dan had de overheid zo'n 6 miljard euro moeten overmaken aan KPN, dan hadden ze er een bedrijf als Enexis van kunnen maken.
Het was vanaf dag 1 de bedoeling van van Reggefiber dat KPN 100% eigenaar zou worden, dat is zelfs contractueel afgesproken bij de oprichting (KPN is 1 van de oprichters van Reggefiber).
Anoniem: 112442 @Dlanor745 februari 2015 10:07
Dan had de overheid zo'n 6 miljard euro moeten overmaken aan KPN, dan hadden ze er een bedrijf als Enexis van kunnen maken.
Hoe kom je bij 6 miljard?
Zie:
nieuws: KPN krijgt Reggefiber volledig in handen
KPN betaalt 610 miljoen euro voor de resterende 40 procent van de glasvezelboer.
Kortom de waarde van Reggefiber is € 1.525 miljoen (€ 1,525 miljard) geen € 6 miljard.
Het was vanaf dag 1 de bedoeling van van Reggefiber dat KPN 100% eigenaar zou worden, dat is zelfs contractueel afgesproken bij de oprichting (KPN is 1 van de oprichters van Reggefiber).
Dat is stierenpoep.
Tav van Reggefiber.
Het bedrijf is ontstaan in 2005 toen investeringsmaatschappij Reggeborgh (opgericht door Dik Wessels) samen met enkele bedrijven hun krachten bundelden om samen glasvezelnetwerken in heel Nederland aan te leggen.
KPN is in 2008 een belang in Reggefiber genomen.
nieuws: KPN koopt zich in bij glasvezelaanbieder Reggefiber

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 26 juli 2024 10:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.