KPN mocht inderdaad glasvezelaanbieder Reggefiber helemaal overnemen en dat toezichthouder ACM daar twee jaar geleden toestemming voor verleende, is terecht, zo concludeert de rechtbank in Rotterdam. De rechters zien geen belemmering van de concurrentie.
Concurrent Vodafone had een zaak aangespannen vanwege de toestemming van ACM aan KPN om Reggefiber over te nemen. Vodafone stelde dat de overname concurrentie zou belemmeren, omdat KPN daarmee de hele infrastructuur voor koper en glasvezel in Nederland in handen kreeg. De rechtbank weerspreekt dit in de uitspraak.
Vodafone beargumenteerde dat KPN na de overname minder geneigd zal zijn om glasvezel op meer plekken aan te leggen, maar de rechtbank is het daar niet mee eens, omdat KPN al een groot belang had in Reggefiber. "Zowel in de situatie van gezamenlijke zeggenschap in Reggefiber als in de situatie van uitsluitende zeggenschap kan Reggefiber alleen tot een uitrol van glasvezel komen met instemming van KPN", aldus de rechters in de uitspraak.
De rechters gingen ook niet mee in het argument dat KPN nu de prijzen heeft verhoogd. Volgens de rechtbank hanteerde Reggefiber lage prijzen om snel meer klanten te werven en had het bedrijf ook zonder de overname van KPN de prijzen omhoog bijgesteld tot het maximale tarief dat de ACM voorschrijft. "De rechtbank acht het uit dat oogpunt aannemelijk dat (ook zonder de concentratie hier in geding) de prijzen ooit weer zouden stijgen tot aan het gereguleerde maximum", staat in de uitspraak.
Vodafone kan na deze uitspraak nog in beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat is de hoogste instantie waar de provider het besluit kan aanvechten. Inmiddels is de overname al wel doorgegaan en is Reggefiber helemaal onderdeel van KPN. Vodafone heeft nu zelf te maken met toezichthouders vanwege de geplande joint-venture met kabelaar Ziggo.