Nederlandse rechtbank: KPN mocht inderdaad Reggefiber overnemen

KPN mocht inderdaad glasvezelaanbieder Reggefiber helemaal overnemen en dat toezichthouder ACM daar twee jaar geleden toestemming voor verleende, is terecht, zo concludeert de rechtbank in Rotterdam. De rechters zien geen belemmering van de concurrentie.

Concurrent Vodafone had een zaak aangespannen vanwege de toestemming van ACM aan KPN om Reggefiber over te nemen. Vodafone stelde dat de overname concurrentie zou belemmeren, omdat KPN daarmee de hele infrastructuur voor koper en glasvezel in Nederland in handen kreeg. De rechtbank weerspreekt dit in de uitspraak.

Vodafone beargumenteerde dat KPN na de overname minder geneigd zal zijn om glasvezel op meer plekken aan te leggen, maar de rechtbank is het daar niet mee eens, omdat KPN al een groot belang had in Reggefiber. "Zowel in de situatie van gezamenlijke zeggenschap in Reggefiber als in de situatie van uitsluitende zeggenschap kan Reggefiber alleen tot een uitrol van glasvezel komen met instemming van KPN", aldus de rechters in de uitspraak.

De rechters gingen ook niet mee in het argument dat KPN nu de prijzen heeft verhoogd. Volgens de rechtbank hanteerde Reggefiber lage prijzen om snel meer klanten te werven en had het bedrijf ook zonder de overname van KPN de prijzen omhoog bijgesteld tot het maximale tarief dat de ACM voorschrijft. "De rechtbank acht het uit dat oogpunt aannemelijk dat (ook zonder de concentratie hier in geding) de prijzen ooit weer zouden stijgen tot aan het gereguleerde maximum", staat in de uitspraak.

Vodafone kan na deze uitspraak nog in beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat is de hoogste instantie waar de provider het besluit kan aanvechten. Inmiddels is de overname al wel doorgegaan en is Reggefiber helemaal onderdeel van KPN. Vodafone heeft nu zelf te maken met toezichthouders vanwege de geplande joint-venture met kabelaar Ziggo.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-05-2016 • 17:28

91

Reacties (91)

91
88
52
9
1
30
Wijzig sortering
Vodafone/Liberty Global welke klaagt, dat is zeker een grap.

Als ergens een fout is gemaakt is het met de overnamen van UPC/Ziggo. Volgens mij is dat het laatste jaar wel duidelijk geworden.

KPN moet ondanks de overname concurrentie toestaan. Ziggo/UPC doet maar wat ze willen zonder dat er echte concurrentie is.
De ACM heeft op beide fronten gefaald: zowel de overname van Reggefiber door KPN als de overname van UPC door Ziggo hadden geen van beiden gemogen, aangezien er domweg monopolies zijn ontstaan op de Nederlandse markt waarbij er geen echte sprake van concurrentie meer is.
Zowel op de kabel als op glasvezel is er nu geen concurrentie: kabel is feitelijk Ziggo geworden, op glasvezel is er sprake van pseudo-concurrentie aangezien alle aanbieders uiteindelijk af moeten dragen aan KPN.

De grote verliezer is de consument: je bent aangewezen op wat er in je wijk wordt aangeboden. De uitrol van glasvezel vertraagt enorm, terwijl Ziggo geen echte prikkel meer heeft om nog veel te investeren in de kabel, behalve in de gebieden waar sprake is van concurrentie door de KPN.
Geen monopolie maar een duopolie.

Feit blijft dat de acm voor kpn haar glasvezel maximale tarieven heft vastgesteld.
Feit is dat de kabel kan doen en laten wat ze wil.

Feit is dat een gesloten kabel nadelig is voor de consument, concurrentie op de kabel zou de prijzen lager maken.

Helaas doet de acm of haar neus bloed.
Een duopolie suggereert dat er twee aanbieders zijn, maar voor grote delen van Nederland geldt nog steeds dat daar geen sprake van is: daar is alleen de kabel als enige aanbieder van grote snelheden (> 100 Mb). VDSL is ook lang niet in alle gebieden beschikbaar en gaat "maar" tot 100 Mb (en ook niet overal).

Het feit dat de ACM een maximumtarief heeft vastgesteld voor glasvezel is als een pleister op een slagaderlijke bloeding: feitelijk zegt de ACM daarmee dat ze de monopolie eigenlijk niet toe hadden mogen staan, maar om te voorkomen dat de klanten helemaal uitgeknepen worden leggen ze maar een maximumtarief op. Als er sprake is van gezonde concurrentie hoeft de ACM dat niet te doen: dan zijn er voldoende aanbieders die er voor zorgen dat de prijzen concurrerend zijn zonder dat een toezichthouder daarop in hoeft te grijpen, net zoals jij (en ik) dat graag op de kabel zouden willen zien.
Ik denk dat Nederland maar eens een besluit moet nemen, net als bij de energiemaatschappijen, infrastructuur aanbieders los van diensten aanbieders.

Voordeel zou ook kunnen zijn, dat de kabeling nooit in buitenlandse handen zou kunnen vallen (mits goed ingeregeld).

[Reactie gewijzigd door JDDD op 26 juli 2024 15:27]

Feit blijft dat enkel KPN gereguleerd wordt en andere partijen niet. Waarom wordt een partij niet per toerbeurt van een of meerdere jaren aangewezen om aan de EU richtlijnen te voldoen ? Een partij seated & serviced in NL versus invaded and milked from outside ?
Ze zouden beiden gereguleerd moeten worden.
KPN heeft een monopolie op koper en glas.
Ziggo op coax.
Anoniem: 101094 @bbob19 mei 2016 13:11
Geen monopolie maar een duopolie.

Feit blijft dat de acm voor kpn haar glasvezel maximale tarieven heft vastgesteld.
Feit is dat de kabel kan doen en laten wat ze wil.

Feit is dat een gesloten kabel nadelig is voor de consument, concurrentie op de kabel zou de prijzen lager maken.

Helaas doet de acm of haar neus bloed.
Eens, beter zou het zijn dat er een partij als netwerkbeheerder wordt aangewezen zoals in de stroomwereld gebeurt.

"TenneT is de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet in Nederland. Zij verbinden alle regionale elektriciteitsnetten en het Europese net met elkaar. Naast het beheer van het net, bewaakt Tennet de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening"

Zoiets zou er eigenlijk ook moeten zijn voor glasvezel en kabel. Dat zou voor iedereen consument en aanbieder eigenlijk beter zijn.
De ACM heeft op beide fronten gefaald: zowel de overname van Reggefiber door KPN
Dat vindt jij, dat vind ik, dat vindt Vodafone maar de rechter die het heeft onderzocht vindt dat niet. Er is nog maar 1 mogelijkheid van beroep voor Vodafone. Dit oordeel is echter zo afwijzend dat je daar ook niet echt op kunt hopen.
Heb jij enig idee wat voor situatie je straks krijgt als Vodafone en Liberty samengaan?

De NOS had het met de zege van Max Verstappen het er n.b. nog over dat ze 'uren' aan materiaal hebben maar omdat Ziggo de rechten heeft ze er niets mee kunnen. Sorry hoor maar ik geloof dat je echt het over jezelf heen afroept als je Vodafone een vinger in de glasvezelmarkt-pap wilt laten roeren want ook deze rechten gaan met deze joint venture die de ACM ook faalt te controleren dat je straks 0,0 concurrentie krijgt.

De reden dat glasvezel zo achter blijft valt ook wel uit te leggen in mijn optiek. In mijn oude straat hadden we 50 huishoudens, waarvan allemaal glas kreeg aangelegd, nul kosten, mits je tekende bij provider X. Nu heeft iedereen inmiddels glas tot in de woonkamer, maar heeft meer dan de helft de offerte van glasvezel inmiddels de deur gewezen omdat de kabelaar een mooi 'behoud' contract voor een jaar aangeboden heeft(wat nu door de prijsverhoging weer betekend contractsvrij en hogere prijs). Uiteindelijk kijkt 90% van de bevolking naar het saldo aan het einde van de maand en niet naar de techniek zoals wij hier op tweakers waarvan ik niet 100% maar wel durf te zeggen dat het slechts een select groepje van de bevolking aanspreekt.

Persoonlijk zal ik niet snel naar de kabel terugkeren, mede om de beloftes die zelden waargemaakt kunnen worden. Ik zit nu ergens waarbij ik misschien meer betaal maar wel in de praktijk dagelijks krijg wat op mijn contract vermeld staat.
als je het op de prijzen doet dan snap ik zowiso niet dat jouw hele straat niet om is naar glas, kijk eens naar de prijzen van bijt tweakfiber of vodafone all-in-one, daar kan ziggo nog geen puntje aan zuigen, die zijn voor een gelijke download zo'n 15 tot 20 euro duurder en leveren dan uploads die lager zijn dan het goedkoopste 25 euro) glasvezel abo dat er momenteel te krijgen is.
Omdat gros geen "tweaker" is zoals jij en ik, maar als buurman komt hey, Ziggo komt met jaar lang voor 10 euro minder en vervolgens wel de volgende keer melden dat de kinderen over het internet klagen denk ik dan voor mezelf, kijk eens verder dan je jaar korting en hoeveel "gemak" glasvezel biedt. Echter dat is lastig uit te leggen aan prijsbewuste kiezers.
Dat Ziggo sport de rechten heeft gekocht voor een sport die tot vorig jaar compleet oninteressant was voor Nederland zie ik los van de samenvoeging van Ziggo en Vodafone. De Zifone combinatie wordt gewoon een tweede KPN, vast en mobiel gecombineerd in één bedrijf.
Uiteindelijk kijkt 90% van de bevolking naar het saldo aan het einde van de maand en niet naar de techniek zoals wij hier op tweakers
Alleen dat Ziggo "blijf aanbiedingen" geeft is voor de marktmeesters (ACM) eerder een aanwijzing dat er concurrentie is en de vrije markt werkt dan het tegendeel.
Nee, dat is de glas aanleg verstoren, aangezien Ziggo gewoon de prijzen verhoogd dus de contracten openbreekt. Zifone zoals jij het noemt betekent dat 1 bedrijf aan kortste eind(inclusief het personeel) gaat trekken want dat was juist een reden waarom KPN niet in buitenlandse handen terecht mocht komen, veiligheid enzo, stabiliteit. En als je alleen zifone en KPN over houdt wat denk je dat de markt nog beweegt? En dat van Ziggo Sport Totaal was slechts een voorbeeld. Ik vind het raar dat een interview met een Nederlands persoon door sport rechten op de NOS niet geplaatst mag worden. Partijen zoals tweak en dergelijke zijn juist bedrijfjes die ik groter zou willen zien.

Strooien met korting is geen marktwerking, dat is gewoon je maandelijkse prijs op een globaal niveau houden. Als ik van Ziggo een brief krijg waarbij men het vervelend vind dat ik om een klacht weggegaan ben en ik met nummer X kan bellen om eens daarover in gesprek te gaan en het simpelweg de verkoopafdeling is dan zoek je slechts aantallen en ik betaal graag voor de service die nu heb.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 26 juli 2024 15:27]

Dat de uitrol van glasvezel enorm vertraagt is ligt meer aan de ACM dan aan de overname van KPN. KPN moet enorme investeringen doen om overal glasvezel in de grond te leggen, en de ACM vind dat KPN dan gelijk maar tegen kostprijs dit aan hun concurrenten moet aanbieden. Met andere woorden, bedrijven als KPN lachen zich gierend van het lachen naar de bank aangezien ze niet de investeringen hoeven te doen in het netwerk, terwijl ze er wel aan kunnen verdienen. Met andere woorden, wel de lusten maar niet de lasten. KPN daarintegen heeft bijna geen mogelijkheid om die investeringen terug te verdienen, ofwel wel de lasten maar niet de lusten.

KPN heeft destijds aangeboden/gevraagd aan onder andere Vodafone om samen een landelijk dekkend glasvezel netwerk aan te leggen. Gedeelde lasten, gedeelde lusten. Vodafone heeft toen vriendelijk bedankt omdat ze wisten dat ze toch wel van het netwerk gebruik konden maken.

Vind je het op die manier gek dat KPN terughoudend is met dergelijke investeringen? Zeker gezien de financiele situatie bij het bedrijf?

Ik niet.
BS, regfiber was ontstaan omdat kpn niet alleen wilde investeren in glas maar toen het ineens populair werd en kpn flink klanten verloor begon ze te mekkeren en andere partijen uit de joint-venture te werken, dat upc ziggo één netwerk wordt / is geworden is ook geen probleem, sterker nog ik juig het ten zeerste toe,

laat ze dat hele kopernetwerk van kpn maar uit de grond trekken en ontmantelen of desnoods verplicht af staan an een nieuwe partij, misschien dat bijv iets als tele2 er iets mee kan door met nieuwe technieken en veel goedkopere hardware en langzaam maar stabiel netwerk op te trekken. dan als het aan mij ligt hebben we straks 3 en liever nog 4 landelijk-dekkende netwerken, een zeer cheep dsl netwerk voor een budget-toko, |
een kabel netwerk, van ziggo, en een glas netwerk..

vervolgens stellen we de 3 netwerken volledig open voor concurenten, en zorgen dat de netwerk leveranciers geen misbruik mogen maken van hun positie. als vodafone dan wil mogen ze hun eigen netwerken op dsl en/of glas (bij coax gaat dit helaas niet), aansluiten waardoor er eventueel meer opties komen, als het op mobiele netwerken aan komt... zie ik eerder dat daar ook nog ruimte is voor meer spelers..

het is goed dat tele2 er nu bij is gekomen, maar ik vind nog steeds dat er ook een 2g frequentie bij in had mogen zitten, ik men dat zowel ben als telfort licenties hebben moeten inleveren dus ruimte was er wel degelijk.
Anoniem: 138895 @i-chat19 mei 2016 11:30
Laten ze KPN zelf begraven. Ik probeer al mijn hele leven van ze af te komen, en dat lukt niet. Eerst deden ze heel moeilijk met intimidaties toen ik mijn vaste telefoonlijn wilde opzeggen, toen gingen ze mijn internet provider overnemen, xs4all op adsl, toen had ik eindelijk glasvezel om van ze af te komen en namen ze ook reggefiber over. Ik heb als consument nou niet het gevoel dat ik veel keus heb. Dus mee eens dat deze overnames tegengehouden moeten worden. Ieder huishouden zou gegarandeerd uit minimaal 5 onafhankelijke spelers moeten kunnen kiezen voordat overnames toegestaan zijn.
ik zou zeggen put your money where your mouth is: gewoon een 4g dongle kopen!
"wel de lusten, niet de lasten"
Kleine aanvulling op je verslag. UPC is niet overgenomen, het was juist Ziggo dat is overgenomen ;) De verwarring is bij meerdere mensen groot doordat ze wel de naam Ziggo zijn blijven gebruiken. Feit blijft dat Liberty Global (moederbedrijf UPC) nog steeds de baas blijft.

Verder is de markt in Nederland gewoon slecht doordat er eigenlijk nog maar 2 grote partijen zijn, ben benieuwd hoe dit gaat veranderen (positief of negatief) als de Joint Venture van Liberty Global en Vodafone afgerond is.
Welke concurrentie? Andere providers die bij KPN hun lijntjes moeten huren en dus niet daadwerkelijk kunnen concurreren? Erger nog, in veel gebieden kunnen ze niet eens met Ziggo concurreren omdat de infrastructuur van KPN daar te traag voor is.

Dat hele concurrentie verhaal is een wassen neus. Er is geen concurrentie, want de lijnen in de grond zijn telkens eigendom van 1 partij. En er is geen partij zo dom om zelf ineens kabels te willen gaan trekken.

De fusie van UPC en Ziggo is niets mis mee. Beide providers staken per jaar al 10 keer meer geld in hun netwerk dan KPN in een decennium en ze zaten niet in elkaars gebied en vormden dus geen concurrentie voor elkaar. Ze hadden beide al een monopolie, maar geen van beide maakte daar misbruik van. KPN wel. Ik kan nu (regio Maastricht) welgeteld 16 Mbps meer (36 Mbps) krijgen dan 10 jaar geleden, terwijl Ziggo in diezelfde periode van 20 naar inmiddels 300 Mbps is gevlogen. En dan haalde ik bij KPN die theoretische 20 Mbps niet eens, terwijl ik met Ziggo (afkloppen) tot nu toe zonder problemen m'n snelheden haalde. Intussen biedt KPN wel gewoon hun upgrade naar 100 Mbps aan, terwijl ze dat niet eens kunnen leveren 8)7

Nee, ik had liever gezien dat Reggefiber door Vodafone over was genomen. Dan zou hier wellicht daadwerkelijk concurrentie geweest zijn.
De fusie van UPC en Ziggo is niets mis mee. Beide providers staken per jaar al 10 keer meer geld in hun netwerk dan KPN in een decennium en ze zaten niet in elkaars gebied en vormden dus geen concurrentie voor elkaar.
Waar haal je de informatie vandaan dat Ziggo 10 keer meer investeert dan KPN? Zie de link voor een wat gedateerde vergelijking, maar als ik de investeringen vergelijk in de laatste jaarrekenen van Ziggo en KPN dan investeert KPN ongeveer 4 keer zoveel als Ziggo. Logisch ook, want KPN moet veel meer investeren om hogere snelheden mogelijk te maken via (B)VDSL technieken of glasvezel.

http://www.iex.nl/Column/73340/Ziggo-versus-KPN.aspx

Je persoonlijke situatie geeft misschien een verdubbeling weer, maar er zijn ook een hoop klanten van KPN die er in de afgelopen 10 jaar een factor 10 op vooruit gegaan zijn via xDSL, waaronder ikzelf, maar goed is maar een individuele ervaring.

http://tweakers.net/nieuw...t-s-over-dsl-netwerk.html
Zie ook mijn post hierboven. Ze investeren vast wel, alleen niet buiten de steden. Zelfs in Maastricht kun je in een groot deel van de stad geen 100 Mbps krijgen van KPN. Of beter gezegd, ze smeren het wel aan, maar dat haal je niet ;)
Nee, daar is glasvezel voor. Maar gezien de ACM KPN, en uitsluitend KPN!, nog altijd onderwerpt aan achterlijke regeltjes heeft KPN helemaal geen zin om glasvezel heel snel uit te rollen; want daar profiteren alle concurrenten enorm van; terwijl KPN niet kan profiteren van de ontwikkelingen, uitbreidingen en investeringen van de concurrenten hun eigen netwerk...

Als óf KPN ook haar netwerk dicht mocht gooien voor concurrenten, óf Ziggo/UPC ook haar netwerk moest opengooien (wat overigens prima kon, maar door een blunder van ACM gesloten kon blijven. En we nu enkel nog whitelabel mogelijk kunnen maken (prima tussenoplossing, overigens!! ... Maar ook dat wil de ACM niet forceren; misschien een zak geld gekregen van Liberty Global?)): dan zouden beide partijen betere diensten kunnen aanbieden en nog veel sneller upgraden en uitbreiden.

Maarja, de ACM wil dat niet; en benadeeld op deze manier zowel KPN als alle consumenten in Nederland.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 15:27]

Als jij een manier weet om bij boer Addama die als enige bewoner in Friesland op een rendabele manier als bedrijf zijnde een hypermoderne verbinding kan leggen waarbij jijzelf als bedrijf zijnde winst maakt, stuur me even een PM dan ken ik wel wat mensen die oprecht interesse hebben in je techniek...

Terug naar dagelijkse realiteit: ook Vodafone had daar geen hypermoderne lijn naar getrokken omdat 5 km na de centrale simpel gezegd geen bedrijf zichzelf eraan wilt binden om daar techniek te leveren. Ziggo mag nee zeggen, KPN moest destijds voor telefonie ja zeggen, dat daar iets van internet overheen kan, is mooi, maar je moet het dan van mooi uitzicht hebben ipv mooi beeld (op je tv).
Nee, tuurlijk niet. Ik heb het niet over de buitengebieden. Waar ik woon mag dan aan de rand van het land zijn, een buitengebied is het niet. Wat Ziggo betreft juist het tegenovergestelde, upgrades worden hier eerder doorgevoerd dan in de rest van het land omdat we één van de test regio's zijn (samen met Tilburg bijvoorbeeld). 36 Mbps is gewoon bedroevend langzaam vergeleken met Ziggo. Nu is dat bij DSL wel prijziger om te realiseren, maar ik heb KPN hier ook al heel lang niets open zien breken. Op 300m van de straatkast en 1km van de wijkkast kan VDSL2 meer dan die 36.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 26 juli 2024 15:27]

Boer Addema? Grote delen van de Randstad hebben zelfs nog steeds geen glasvezel! En hetzelfde geldt voor veel grote steden. Juichverhalen dat er glasvezel uitgerold wordt komen van (relatief) kleine plaatsen, die ik het van harte gun. Maar laten we niet doen alsof de buitengebieden de enige zijn die verstoken blijven van de aanleg van glasvezel! :)
Enig idee wat het kost om in de binnenstad ondergronds te verbouwen? In een gemeente als Amsterdam, het lijkt voor de consument vrij simpel maar geloof me dat er veel meer bij komt kijken van aanvraag tot je ftu aan de muur. Ik zou het niet erg vinden als ik een week de auto ergens anders moest parkeren als de nutsvoorzieningen goed aangepakt gingen worden, echter daar zie ik dan mijn voordeel van met warmte uitval e.d. Echter de rest interesseert het schijnbaar niets. Simpel voorbeeld, en hetzelfde met 4G de ene maakt zo'n zendmast niets uit de ander klaagt om het uiterlijk of de "gezondheid"
Ik heb jaren in Utrecht gewoond, werk al een hele forse tijd in Amsterdam.
Ja, het openbreken van straten gaat gepaard met overlast. Maar laten we niet doen of het openbreken van een straat voor de aanleg van glasvezel in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam nou zo veel meer impact heeft als het openbreken van een straat in Tjietjerksteradeel: het veroorzaakt tijdelijk overlast, altijd, ongeacht waar :)
Klopt alleen kost die ene persoon in Tjietjerksteradeel hooguit een paar honderd euro ;-) en dat nieuwe appartementen complex met 50 huishoudens en de rest van de rijtjeshuizen in Amsterdam/Utrecht waar dan ook. Dus; never ending story en dan kom ik soms nog op plaatsen om een storing te verhelpen n.b. en dan moet je de mensen eens horen dat ze 4 uur niet kunnen parkeren voor de deur. Ik snap wel dat KPN weinig wil investeren met haar open netwerk vs UPC/Ziggo's gesloten netwerk. Nogmaals er gaat heel wat gebeuren voordat uit jouw FTU wat licht komt Kijk maar eens bij RF op de site en tel daarbij alle Nederlandse regeltjes bovenop... En je kent vast wel de grap van de Nederlander en Belg die een huis bouwen binnen een jaar ;-)
Zelfs zonder het samengaan van Ziggo/UPC was er op de kabel geen concurentie geweest. Deze twee providers hadden elk hun eigen gebied en gingen niet in directe concurentie met elkaar maar moesten concureren met bedrijven die andere technieken toepassen zoals KPN met o.a. DSL en fiber.

Het al dan niet samengaan zou voor de consument dus weinig verschil opleveren.
Zelfs zonder het samengaan van Ziggo/UPC was er op de kabel geen concurentie geweest. Deze twee providers hadden elk hun eigen gebied en gingen niet in directe concurentie met elkaar
Dat klopt, en dat is dus de fout die in het verleden gemaakt is; er is minstens tot 2 maal toe, in mijn ogen onterrecht, besloten dat er wel sprake was van concurentie tussen die twee, en dat het dus niet nodig is de kabel open te gooien.
Twee fouten dus; op de kabel en op koper/glas. En nu zitten we met geen of maar heel weinig concurentie.

Ik zie het van kwaad tot erger gaan. Wie weet help de EU eens en forceert echte concurentie. Men kan hopen.
Toch ging toen de prijs omlaag en/of de snelheid omhoog. Tja hoe het werkte weet ik niet, want je hebt natuurlijk gelijk. Maar vroeger had je het snelste bij Ziggo voor 65 euro. Nu 78 euro per maand.
Onzin, ik betaal nu 68 maar dan heb ik ook nog niet het goedkoopste (met snelste internet) volgens mij kan dat nog steeds zelfs voor rond 65 euro...

(Max internet, goedkoopste tv)
Ik zit op 57,55(ook snelste en laagste tv). Alleen gaat de prijs komende maand omhoog geloof ik. Geen klachten dus ik vind het niet erg.
52,50 hier met het middelste pakket.

mocht de prijzen omhoog gaan, word voor ons glasvezel erg aantrekkelijk.
KPN moet ondanks de overname concurrentie toestaan. Ziggo/UPC doet maar wat ze willen zonder dat er echte concurrentie is.
Ach. Probeer eens op een KPN glasvezel of ADSL netwerk een niet KPN provider te kiezen. Die spoeling is buitengewoon dun. Als Ziggo concurrentie op het Ziggo netwerk zou moeten toestaan komt dat neer op de verkoop van Ziggo diensten onder een andere naam, zoals bij elctriciteit. Heeft dat nou echt zin?
Heeft dat nou echt zin?
Ja. Als het onder dezelfde voorwaarden als bij KPN is, dat wil zeggen: tegen kostprijs zowat, dan krijg je concurrentie en bedrijfjes die speciale deals met bepaalde bedrijven kunnen sluiten en daarin uniek kunnen worden... Dat spoort aan tot innovatie/goede deals en is leuk voor de consument.

Dat heeft wel degelijk zin.
Zo dun is die spoeling niet hoor.
Heb je wel eens gechecked of zeg je maar wat?

Check op mijn adres op NIET-KPN providers op Reggefiber glasvezelnetwerk levert op:

Tele2
Vodafone
Tweak
Fiber
TriNed
PLINQ
STIPTE

Dat noem ik niet bepaald dun.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 26 juli 2024 15:27]

Probleem is wel dat je bij vrijwel allemaal vastzit aan het KPN wholesale pakket, dus met die #@$%! Experiabox en ITV kastjes van ze. Ik ben heel blij dat ik voorlopig nog even kan genieten van unencrypted DVB-C, maar ik vrees dat er dat op termijn ook vanaf gaat zonder dat er een fatsoenlijk, gelijkwaardig alternatief voor komt :'(
Ik heb net glasvezel van TriNed besteld, heb je ook uncrypted DVB-C ;)
Dus geen last van.
Dat kan dus alleen in gebieden waar ze (TriNed in dit geval) een eigen infrastructuur hebben. Bij mij helaas niet dus (anders was ik al lang klant daar), ik kan alleen kiezen voor TriNed Groen --> met Experiabox, zonder DVB-C dus. Heb nu gelukkig nog unencrypted DVB-C via OnsBrabantNet, maar die zijn dat helaas aan het uitfaseren.
Mja, het is allemaal erg dubieus vind ik. Reggefiber doet niets meer sinds de overname, en de uitrol van glasvezel lijkt tot stilstand gekomen te zijn sindsdien. Dus het was in ieder geval niet bevorderlijk voor de concurrentie.

UPC/Ziggo, tja. Er is geen concurrentie op de kabel, maar UCP en Ziggo konden toch al niet concurreren omdat hun verzorgingsgebied geen overlap had. Dus of het er nou erger van geworden is weet ik niet.

ACM zou zorg moeten dragen voor openstelling van de kabel voor andere aanbieders, en voor de verplichting van KPN om de uitrol van glasvezel voort te zetten. Dan zou er concurrentie komen tussen kabel en glasvezel, en kabel onderling daar waar glasvezel niet beschikbaar is. Dan pas kan de markt in beweging komen. In de huidige situatie zit die sowieso vast.
ACM zou zorg moeten dragen voor openstelling van de kabel voor andere aanbieders
Klopt, maar de faalhazen van de ACM hebben geconstateerd dat er "voldoende concurrentie is waardoor de investeringen die nodig zijn voor het open stellen van de kabel niet gerechtvaardigd zouden zijn"... :r
Reggefiber doet genoeg volgens mij.
Hier net de hele wijk vol met glasvezel gelegd (Ypenburg Den Haag) en dat is toch een forse wijk. Je moet niet vergeten dat dit flinke operaties zijn en ook veel geld kosten.

Het is allemaal makkelijk in nieuwbouwwijken waar je kabels kan aanleggen voor de woningen er staan, maar ga maar eens overal vergunningen aanvragen en kabels trekken in bestaande wijken, en dan moet je nog overal de woningen binnen, waarbij elke woning weer anders is.

Ik zeg niet dat een andere partij het niet sneller zou doen of kunnen, maar dat er niets gebeurd is pertinent niet waar.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 26 juli 2024 15:27]

Nou hier in het oosten gebeurd er volgens mij weinig meer door Reggefiber. Vooral in de buitengebieden lag het stil.
Het is dat Cogas nu bezig is met Glasvezel Buitenaf, anders komt het in het buitengebied van Twente en Salland nooit.
En wat is er dan fout gegaan? Alle grote partijen vragen ongeveer het zelfde voor het triple play pakket.
De enige die goedkoper kunnen zijn zijn de gene die een eigen glasvezel netwerk hebben zoals netrebel en tweak. dit was voor de overnamen van reggefiber en ook voor de overnamen van upc/ziggo. en zal ook zo blijven bij de fusie tussen LG/Vodafone. Het klinkt leuk. Maar eigenlijk vinden ze "samen" werken veel makkelijker en worden ze rijken van. elkaar plat concurreren worden hun niet wijzer. Alleen de consument. Maar ze zijn geen liefdadigheids instelling.
Of nog eerder een fout: de verkoop van het amsterdamse kabelnet voor 1 euro
Sinds de overname is er nauwelijks nieuw glasvezel meer aangelegd
Correct. In Eindhoven was glasvezel voor iedereen beloofd tegen eind 2012. De aanleg gebeurt nu zo ongeveer zo langzaam als maar enigszins mogelijk is. Ik woon nog binnen de rondweg (niet randweg) en daar is nog niet de helft aangesloten. Er is vdsl en KPN zal dat eerst nog jaren moeten uitmelken alvorens er glasvezel komt denk ik. Ik heb al bij herhaling geïnformeerd wanneer dat beloofde glasvezel komt en het antwoord is altijd iets als "U bent nog (lang) niet aan de beurt. U hoeft niet bang te zijn dat u de aankondiging zal missen..." Yeah right...
Mij gaat het uiteraard niet om de download snelheid. Dit is goed genoeg. Het gaat mij om upload vanaf mijn webserver en mijn backup van thuis naar het werk (omgekeerd gaat goed genoeg). Glasvezel hoeft van mij niet persé als er 100/100Mbit kan worden aangeboden via het koper. Maar dat zit er voorlopig nog niet in.
Maar alsnog is de upload wel 30, en met Bonding 60Mbit.
Dat is met vvdsl, niet vdsl, en als ik opvraag wat ik op mijn adres kan krijgen zie ik nog nergens iets met upload boven 10Mbit.
Daarnaast moet ook de prijs redelijk blijven...
Bij welk abonnement? Ik kan bij KPN maximaal 100/10 selecteren (terwijl de VVDSL verbinding 200 down aankan via bonding volgens de netco-fpi-info tool, geen idee wat de maximale upload hier is).

[Reactie gewijzigd door Mmore op 26 juli 2024 15:27]

Bij 60/6 zal je al 70/30 of 70/60 krijgen met 100Mbit of 200Mbit volgens fourstack.
Wat ik bedoel: hoe kom ik aan een dergelijk abonnement? Geen enkele xDSL provider lijkt dit aan te bieden, ondanks dat dit de haalbare snelheid hier is.
Even in het DSL Topic of GOT kijken. De pakketen zijn 60/6 e.d. maar bij Vectoring VDSL haal je makkelijk 70/30 en blij glasvezel ook. Alleen ADSL en VDSL vanuit de wijkcentrale is minder upload
ik zit in een nieuw bouw flat. ( 1 yr oud )
Dikke dsl lijn in de flat geen glasvezel < WTF
Geen glas vezel of langzaam glasvezel leggen in oude wijken snap ik nog.
Maar gen glas leggen in nieuwe wijken / huizen wtf

[Reactie gewijzigd door dragnar12 op 26 juli 2024 15:27]

Ligt een beetje aan de plaats waar je woont helaas. Nieuwbouw wijken worden vrijwel altijd opgeleverd met glasvezel, terwijl losse flat/appartement gebouwen of losse woningen vaak op xDSL blijven. Het is dan (schijnbaar) niet rendabel om gelijk glasvezel infra te regelen.
tja het was niet 1 flat het waren er 6 in een straat in tegelijk gebouwd ( 1 zijde van de straat )
Ook is de straat en de stoep compleet vernieuwd
Misschien omdat vdsl en kabel snel genoeg zijn voor de meeste mensen.
Er zijn genoeg plekken waar DSL trager is dan 1 Mbit en geen coax aanwezig.
En op die plekken ga je ook geen FTTH krijgen. De bestaande providers zien al geen nut om op die plaatsen in hun infrastructruur te investeren (iets met kosten vs baten). Wat zou een nieuwkomer die van veel verder een lijn moet laten komen dan wel die kost kunnen of willen dragen?
En door de overname is deze kans juist groter, omdat KPN waarschijnlijk de straatkasten die nu gebouwd worden gaat hergebruiken voor glasvezel.

Dit heeft als voordeel dat Tele2 of Vodafone e.d. minder snel hun apparatuur gebruiken en bij KPN afnemen.
En de straatkasten staan er nu al groot en deels. De upgrade voor volledig glas is zo stukken makkelijker

[Reactie gewijzigd door RobinF op 26 juli 2024 15:27]

Ben je daar wel zeker van? Zo ver ik weet zijn er een aantal "pop-stations" in een wijk/dorp/stad, van daaruit lopen de glaskabels rechtstreeks naar de woningen.
M.a.w. de huidige koper infrastructuur heb je niets aan.
Ja dat is wat KPN/Reggefiber nu doet. Maar als je bijvoorbeeld kijkt wat Deutsche Telecom doet (en waarschijnlijk KPN ook) dan zie je dat zij straatkasten hebben voor Vectoring VDSL (netzoals KPN) en hun plan is om vanuit daar alle koperverbindingen langzamerhand te vervangen door glasvezel
Daarom zei ik ook vdsl en niet dsl.
Voor die mensen die maar 1 mbit mogelijk is, ja die mogen van mij best glasvezel krijgen, alleen de kosten voor aanleggen zijn vrij fors.
Yep, ook hier zijn ze gestopt. Fttc werkt, daardoor acceptabele snelheid op vdsl. Maar verder geen plannen. Het kan erger: in de Betuwe zijn dorpjes waar de glas aansluitingen al zijn gemonteerd in de woningen, maar her en der steken de glas 'hoofdleidingen' uit de grond: het ligt daar volkomen stil, in het kpn planning overzicht staat ook niets over activering.

De enige juiste oplossing was de spoorwegen oplossing geweest (ook niet ideaal): de infrastructuur scheiden van de dienstverlening, zowel voor glas, koper als coax. Reggefiber had nooit overgenomen mogen worden en ziggo had nooit alle coax netwerkjes mogen opslokken. ACM en de rechter (en de politiek) zijn er toch in gestonken. Concurrentie is weg, prijzen stijgen (bv xs4all buitenland bellen gaat per 1 juli van 3,5 naar 11 cpm, ruim keer 3).

Dit tij keren kan vast maar kost handenvol geld, op te brengen door de klanten. Kat in het bakkie voor de bedrijven: win-win-situatie. Kennelijk prima lobbywerk. Een hoger beroep verwacht ik niet van Vodafone, risico in eigen vingers snijden is groot.
"Zowel in de situatie van gezamenlijke zeggenschap in Reggefiber als in de situatie van uitsluitende zeggenschap kan Reggefiber alleen tot een uitrol van glasvezel komen met instemming van KPN"
Euhm dit betekende dat KPN toen eigenlijk al een behoorlijke vinger in de pap had? Dat het voor anderen niet mogelijk was om Reggefiber glasvezel aan te laten leggen?
Of mis ik iets?
Dit inderdaad.
Rechter concludeerde dat de situatie ongewijzigd is gebleven (als in ongewijzigde monopoly positie)
Yup, zo zie ik het ook. De rechter kan niet anders dan erkennen dat er voor de overname ook al geen concurrentie was. Het wordt niet slechter dan het toch al was.

Het moeilijke aan de zaak is dat deze situatie niet in 1 keer is ontstaan maar langzaam is gegroeid in kleine stapjes waar op zich niks mis mee was. Volgens mij is er geen duidelijk punt geweest waarop er ingegrepen had kunnen/moeten worden. De betrokken partijen hebben gedaan wat het beste is voor hun bedrijf binnen de grenzen van de wet. Dat de eindsituatie niet zo best is voor de klanten kan ik ze moeilijk kwalijk nemen. Dat neemt niet weg dat ik vind dat er iets gedaan moet worden om de situatie te verbeteren.
De bekende leugen van het liberalisme veroorzaakt weer problemen.


De leugen: Privatisering -> concurrentie -> lagere prijzen, betere kwaliteit -> consument profiteert.

De werkelijkheid, geheel congruent met de inhalige gedachte van de egomane liberaal:

Privatisering -> opslokken andere bedrijven teneinde concurrentie te verkleinen -> met resterende concurrenten kartelvorming onder de radar -> inhalige profiteert en koopt nieuwe Q7 als asbak vol is.

Zo hebben wij dat ook geleerd op school (gymnasium Alkmaar), en voilà, het klopt.

Even het kort-door-de-bocht-vliegje afvangen: al is er maar één procent waar van dit frisse en transparante model, dan nog moeten de liberalen zich schamen en vandaag nog beginnen om de onmetelijke schade te herstellen.

[Reactie gewijzigd door Zwoerdkop op 26 juli 2024 15:27]

De bekende leugen van het liberalisme veroorzaakt weer problemen.
De leugen: Privatisering -> concurrentie -> lagere prijzen, betere kwaliteit -> consument profiteert.
De leugen is: Privatisering -> concurrentie
De rest is waar. Je moet beginnen bij concurentie. De markt zo inrichten dat er 4 of meer verschillende aanbieders kunnen zijn met gelijke kansen. Dan krijg je de neerwaardse spiraal van prijs en de opwaardse van kwaliteit.
Er zitten zeker nadelen aan privatisering. Maar het is nogal altijd een stuk beter dan het alternatief.
Anoniem: 300525 @stumperd18 mei 2016 19:30
Maar natuurlijk..en dat zien we op dagelijkse basis terug in, bijvoorbeeld, het openbaar vervoer, zorg en communicatie. Neen, het brengt zelden iets vanwege de inhaligheid van "de top".
Privatisering zou beter werken als bedrijven zich niet constant aan de veelste strenge regels hier in Nederland zou moeten houden.

Cartel vorming wordt onderhand aangespoord door de Nederlandse overheid.
De markt met internet zit hier al jaren vast.

Maar goed, Ik ruik een gefrustreerde socialist die net na de hippie tijd op school zat. :)
Er zijn zaken die best geprivatiseerd mogen worden. Maar er moeten ook zaken tot nutsvoorzieningen gerekend worden.
Gas, water en dataverbindingen horen wat mij betreft minimaal tot die nutsvoorzieningen. Laat de aanbieders maar concurreren over de infrastructuur die van de overheid is (en blijft)!
Erg dubieus dit: "Zowel in de situatie van gezamenlijke zeggenschap in Reggefiber als in de situatie van uitsluitende zeggenschap kan Reggefiber alleen tot een uitrol van glasvezel komen met instemming van KPN""

Het aangekondigde glasvezelproject (inclusief opleverdatums) van Reggefiber in mijn woonplaats is direct na de overname door KPN stopgezet met als reden dat KPN zich op de DSL markt ging richten.

Daarom hier nu de vrije keuze: Ziggo of ADSL met een max van 8mbit.
Ze moeten in hoger beroep gaan en als getuige eens een groepje van zo'n 1000 willekeurige consumenten aanschrijven dan zal het wel duidelijk worden denk ik
Wat kost het geintje aan advocaten ? x duizend die vodafone aan de rechtbank en de advocaten van kpn betaalt ?
Reggefiber weigert in mijn wijk (Amsterdam Oost) glasvezel aan te leggen zolang er in de huizen nog koperdraad ligt. Uiteraard is dat koper van KPN. Hoezo geen misbruik van hun monopolie?

[Reactie gewijzigd door Kalief op 26 juli 2024 15:27]

Ik snap KPN opzicht wel hoor. Andere partijen zouden ook gewoon zelf de investering kunnen doen om glasvezel aan te leggen maar dat doen ze niet omdat ze weten dat als KPN dat doet ze ervan kunnen profiteren omdat KPN het moet openstellen. Ze willen dus eigenlijk dat KPN alle kosten en investeringen doet en dat ze daarna voor een prikje op dat netwerk kunnen concurreren met KPN.
Omdat het niet mijn koperdraad is, en omdat ik geen garantie heb dat er dan alsnog glasvezel komt.
Anoniem: 721667 @Kalief20 mei 2016 18:53
Nou, en? Het is toch jouw huis?
Zoveel keuze in kabel, adsl en glasvezelland pffff...
Tis wel duurder geworden sinds kpn de aanbieder is geworden.
Ook qua mogelijkheden was het allemaal makkelijker te regelen. Kpn heeft geen mogelijkheden eigenlijk. Alleen standaard pakketjes en verder moet jr niet zeuren
Eerder hadden we hier op het netwerk van reggefiber de aanbieder concepts ict. .. en daarvoor y3net
Die waren toch wel de betere aanbieders van de 3 (kpn nu dus)

[Reactie gewijzigd door Marty007 op 26 juli 2024 15:27]

Ach, eerst koper uitmelken. Glasvezel komt later, consumenten betaalt toch :z

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.