Woningcorporatie wil in 2005 glasvezelkabel bieden

In een interview met de Volkskrant doet bestuursvoorzitter Anton van Usen een aantal vooruitstevende plannen van woningbouwcorporatie Portaal uit de doeken: de verhuurder wil begin 2005 glasvezelkabelverbindingen hebben naar al zijn huurwoningen. Voor een bedrag van 50 euro per maand zouden huurders dan via de glasvezels snel kunnen internetten, ongeveer vijftig tv-zenders binnen kunnen halen en goedkoper telefoneren (ongeveer 15%). Bellen met andere aangesloten huurders op het Portaal Netwerk zou zelfs gratis zijn. Dit zou geen huurverhoging met zich meebrengen. Het betreft hier rond de zestigduizend huishoudens. Portaal beheert woningen in de regio's Arnhem, Nijmegen, Eemland, Utrecht en Leiden. Daarnaast biedt het netwerk ook nog andere mogelijkheden, ondermeer op het gebied van de zorg en bewaking. Van Usen denkt zo'n 95 miljoen euro nodig te hebben voor de financiering van het project.

Door Jack Leenders

24-11-2003 • 19:50

34 Linkedin

Submitter: T.T.

Bron: De Volkskrant

Lees meer

Inventarisatie naar wens voor glasvezel Nieuws van 24 februari 2004
Zeeland wordt aangesloten op Surfnet Nieuws van 21 november 2003
Amsterdam krijgt 262 glasvezelwoningen Nieuws van 5 november 2002

Reacties (34)

34
34
25
21
11
4
Wijzig sortering
Ik denk dat de verhuurbaarheid van de woningen daardoor een stuk beter wordt.
Sommigen zullen daardoor wellicht bij hun willen gaan huren... Of juist minder snel over stappen van een huurwoning daar naar een andere woning, bv. een koopwoning.
Absoluut. Toen er in Delft snel internet werd aangelegd in een studentenflat steeg de verhuurbaarheid zo duidelijk dat zodra de cijfers bekend waren de huisvester meteen in haar beleid opnam dat overal internet moest komen.
Mjah, we zijn hier in de Hilversumse Meent ooit ook begonnen met wat netwerkjes aanleggen tussen de woningen in de flat. Tot dat dit uitgebreid werd naar een wat beter en netter systeem. Dit is allemaal uit eigen zak betaald. Nu wordt het netwerk nogmaals onder handen genomen om het helemaal perfect te maken, met patchkastjes in elke kamer enzo, heel netjes. En dan zie je dat de Woningbouw toch wel enkele dingen wilt financieren. Blijkbaar hebben ze er wel belang bij. En dat zou goed kunnen om zo meer bewoners te lokken. We hebben d8 ik zo'n 200 huishoudens inde flat (is maar klein), zo'n 6 ADSL modems in de berging.
Bewoners betalen eenmalig aansluitkosten en maar een 10'tje per maand vaste internetkosten aan de netwerkbeheerder in de flat, nou das echt nix. En daarnaast heb je dus ook een netwerk met enorme server vol stuff, je kunt onderling dingen uitwisselen. Je zit dus ZEER goed op zo'n plek, ik zou ook echt niet weg willen, al is het alleen al om dat netwerk.

Nog een voordeel is dat je zo een hechtere band schept met medebewoners en samen met oplossingen kunt komen. Om maar een voorbeeld te noemen; Enorme hoge huursverhogingen die echt niet kunnen!, Dan kun je op het forum van het netwerk je problemen kwijt, en gezamelijk brieven naar de Woningbouw sturen. Zo sta je ook weer een stuk sterker tegenover de Woningbouw, wellicht zitten ze daar niet op te wachten!, maar tis wel een extra voordeel voor ons bewoners :)

Een netwerk zou dus eigenlijk in elke flat moeten komen (niet alleen studenten) en het liefst gefinancierd moeten worden door de Woningbouw, zo breng je iedereen meer bij elkaar en kan het leven in een flat zelfs veel dragelijker maken.
ik denk niet dat dit bij de meeste mensen een hoge prioriteit is... maar het is zeker mooi megenomen voor 50 euro p/m
Anoniem: 53233
@Loft24 november 2003 20:04
Zeker, kijk is naar je woonkosten tegenwoordig met koopwoningen... deze zijn in de laatste 3 jaar met 68% gestegen.
Huurwoningen waren ook al niet goedkoop, maar dit is zeer aantrekkelijk.
Scheelt zeker denk ik 25-40 eur p. maand t.o.v. ADSL, Kabel Tv en vaste tel..
Verhuurbaarheid? Op dit moment is er in ieder geval in leiden een ongelofelijk tekort aan woningen, je staat zo 5 of 6 jaar op wachtlijst voordat je een woning kan krijgen.

Maar iig leuk initiatief, ff kieken wie wat waar (ls dat beschikbaar is).
Anoniem: 36396
@Loft24 november 2003 20:02
Ik denk dat er zeer weinig zijn die dat iets kan schelen ja.

Je gaat niet een woning kiezen speciaal voor het internet. Of je moet echt verslaafd zijn ja :?
zoals veel mensen rekening houden met de infrastructuur, uitgaansgelegenheden in de buurt van hun nieuwe huis, is het aanbod van internet ook tegenwoordig een factor die een wegende betekenis gaat krijgen. Zeker voor mensen die moeten telewerken of vaak online zijn voor hun werk (ja er zijn nog steeds mensen die voor hun werk verhuizen).
Kennelijk zijn er genoeg verslaafden, er zijn nu al speciale nerd-woningen, zie http://www.ictwoning.nl/
Een ICT-woning is een woning van Het Oosten met:
* een glasvezelaansluiting in de woning die supersnel internet mogelijk maakt (10 megabit/sec up and down).
* een aansluiting op een gemeenschappelijke satellietontvangstinstallatie, waardoor u meer dan 100 Nederlandse en internationale televisie- en radiozenders kunt ontvangen!
het is een nobel streven om dat al in 2005 te realiseren maar waar halen ze in deze tijden 95 miljoen euro vandaan?

praten ze hier over eigen kapitaal of word het door derden gefinancieerd?

even een rekensommetje

95 miljoen euro gedeeld door 60000 huishoudens is ca 1583 euro per huishouden
dan zouden de mensen het in ongeveer 31 maanden terugbetaald hebben.

het voordeel is wel wanneer dit project slaagt dat upc wel in kan pakken maar ze zullen dan wel moeten bewijzen dat het rendabel moet kunnen zijn.

ik ga vooralsnog van uit in de gunstigste omstandigheden want ze zullen ook nog wel aanloopkosten hebben.

een goed initiatief maar eerst eens zien hoe het van de grond komt
Ehmmm... kan die glaskabel niet beter onder de grond komen te liggen? :+
een glazen local loop kost ronde de € 800 momenteel per aansluiting.
Waarschijnlijk kan zijn organisatie de belangen van een grote groep vertegenenwoordigen en als eigenaar van de local loop diensten inkopen.
Als dit stuk van b.v. KPN is dan wil men verdienen aan concurrenten en verliest men de belangen van de klant uit het oog.
Ik zie liever dat er een soort overkoepelend overheids orgaan deze glasvezel bekabeling gaat realiseren. Het begint zo dunnetjes aan (woei, wat een woordspeling) erg belangrijk te worden naast gas/water/licht.
Niet dat het een eerste levensbehoefte is maar belangrijk genoeg om niet versnipperd door allerlei maatschappijen aan elkaar geknutseld te worden en je afhankelijk te maken van een maatschappij waar je maar moet afwachten of ze het een beetje netjes verzorgen.
Ik vind het volstrekt zinloos, nu gaat iedereen zijn eigen glasvezel netwerk aanleggen. Als de overheid nu een landelijk glasvezelnetwerk uitrolt. En huidige delen opkoopt, bespaart dit vele euro`s.

Ook het in de bodem stoppen van al die kabels zorgt voor veel overlast, laat ze dan de huidige kabels eruit halen en slechts 1 glasvezel netwerk voor ieder huis aanleggen.

De glasvezel kabel is zo snel en wordt steeds sneller dat er voldoende ruimte is op een dergelijk netwerk voor de komende 20 jaar. Misschien dat je dan een opvolger of meerdere vezels en meerdere kleuren oid kunt gebruiken.
Dit is een leuke ommekeer in de markt. Er komt namelijk waarschijnlijk een nieuwe kabelaanbieder die dit gaat regelen. Die Woningcorporatie kan natuurlijk gewoon goedkoper inkopen door het voor heel veel huishoudens te doen. Ik denk dat Lijbrandt-Telecom de klus gaat proberen binnen te trekken (die doen meer van dit soort dingen).
UPC heeft hier niet zo heel veel last van, het is eerder Casema en Essent.
Voor de mensen die een rekensommetje probeerden te maken, vergeet de inkomsten van het bellen niet (eigen telecom operator krijgt een gedeelte van de tikken die over zijn eigen netwerk gaan).
Het grappige is natuurlijk, dat Casema, UPC en @Home nu last krijgen van concurrentie op de kabel, en meer woningbouwverenigingen zullen gaan benaderen om die hele woningbouwvereniging een package deal te geven. Dit is voor de concurrentie (lees: jouw portomonnaie) erg goed.
Ik vind dit een zeer goed idee, als ze dat nou ook eens bij koopwoningen en Almere zoueden gaan doen... :D
Serieus, dit zou op grotere schaal moeten gebeuren, welke nu hopelijk ook gaat gebeuren omdat de andere niet achter willen blijven...Hoop ik... ;)
Wat blijkt nu... Dat doet de gemeente Almere, uit eigen initiatief! Kijk maar op http://www.unet.nl/?page=almere
en dan heb je een brakke verbinding omdat de backbone weer niks is, je datalimiet krijgt, de gele kaart komt omdat je te veel download ofwel voor elke GB boven de 30 GB opeens 10 euro moet gaan betalen en zo gaan we wel even door.....

! damn waarom niet gewoon unlimited 100(0) mbit full duplex bij zoiets. Dachten ze echt dat je een HDTV kwaliteits film met 100mbit kan streamen voor een heel huis? Zodra jij aan het kijken bent en je zoon wil nog wel een xxx film bekijken (extra details nooit mis) en je dochter de lion king(levens echt) gaat jouw beeld opeens vaag doen :P

Je wordt er moe van al die leuke verzinselen! in 2005 is 10 mbit al lang verleden tijd IMO

go read it ->
http://www.portaal.nl/netwerk/faqinternet.html
Ten eerste... het duurste van het hele project is het ingraven van de glasvezels. Over deze glasvezels kan je nu 10 Mbit leveren, over een paar jaar 100 en later 1000 of meer. Het feit dat er begonnen wordt met 10 betekent niet dat er later geen hogere snelheden kunnen worden geboden.

Ten tweede... hoge kwaliteit video streaming kan al met enkele Mbits per kanaal (denk aan +/- 6 mbit per stream), maar als ik de site van portaal bekijk denk ik dat de video NAAST het internet-signaal staat in en niet over dezelfde verbinding gaat.
Je wordt er moe van al die leuke verzinselen! in 2005 is 10 mbit al lang verleden tijd IMO
Hoeveel mensen hebben er nu 8 mbit ADSL?? Vrijwel niemand. Je kan wel nu een netwerk gaan bouwen waar iedereen 1 Gbit downstream kan krijgen, maar dan wordt de prijs dusdanig hoog dat het voor >95% van de mensen niet interessant is en je het dus financieel niet rond kan krijgen. In 2005 is 10 mbit voor >95% van de mensen voldoende. En het is relatief eenvoudig om later sommige mensen 100 of zelfs 1000 megabit te geven; maar laten ze eerst maar eens zorgen dat ze dit financieel rond krijgen en daarna technisch op 10 Mbit en dan zien we wel weer verder.
10Mbit full duplex, enneh.. Portaalers onderling 100Mbit full duplex :p zoals je kan begrijpen heb ik me gelijk aangemeld. Ben alleen benieuwd wat onder "mogelijkheden mbt zorg en bewaking" wordt bedoeld en welke zenders worden toegevoegd aan het bestaande pakket. Als het het allemaal van die onverstaanbare talen worden hoeft dat voor mij niet zo, maar evengoed ben ik een blij portaal-bewoner :p
Wat je in ieder geval hebt is waarschijnlijk onbeperkt 100mbit full duplex tussen Portaal bewoners (als ik een beetje de reacties lees).

Daar zal ook wel geen limiet op komen.. Daar moet je veel van je traffic toch wel op kwijt kunnen lijkt me... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee