Buitengebieden ten noorden van Alphen aan den Rijn krijgen glasvezel

De buitengebieden van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Teylingen-Oost krijgen een glasvezelnetwerk. De bij dit soort projecten doorgaans gehanteerde voorwaarde dat minimaal vijftig procent van de adressen een abonnement heeft afgesloten, is gehaald.

Volgens GlasDraad Groene Hart, een samenwerking tussen glasvezelaanlegger Mabin en investeringsmaatschappij Tinc, staat de teller inmiddels op 51 procent, waardoor er na de zomer zal worden begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Mensen die zich nu nog willen aanmelden, kunnen dat alleen nog doen via een persoonlijke overeenkomst met de aannemer.

Consumenten in de desbetreffende regio kunnen kiezen uit vier verschillende isp's: Solcon, MultiFiber, CBizz en Weserve. Naast een abonnement bij een van deze partijen moet elk adres voor de financiering van de aansluiting en het onderhoud gedurende vijftien jaar ook een vastrechtvergoeding van 15 euro per maand betalen; daarna kan het voor 15 euro worden afgekocht. Deze verplichting kan ook worden afgekocht tegen een eenmalige betaling van 1815 euro.

De voorbereidingen en materiaalbestellingen voor de aanleg zijn volgens GlasDraad Groene Hart al begonnen en er wordt overlegd met gemeenten en andere belanghebbenden om de uitrol van het glasvezel te kunnen realiseren. Naar verwachting kunnen ergens in het vierde kwartaal van dit jaar de eerste huishoudens een glasvezelverbinding in gebruik nemen.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-04-2018 • 13:10

169

Submitter: TexMex

Reacties (169)

169
166
126
2
0
21
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wanneer dit project wordt opgekocht door KPN om vervolgens de kop ingedrukt te worden ;)

Even zonder gekheid, mooi dat er weer een regio bijkomt. Hoe meer hoe beter
Ondertussen is KPN Onsbrababntnet aan het ontmantelen. Maar voor 1.5 keer het geld krijg ik minder snelheid en minder service. En een KPN die beweert dat ik erop vooruit ga.
Gisteren iemand van Onsbrabantnet gesproken. Zo'n beetje iedereen is ontevreden. Bijna iedereen minder voor meer geld. Echt top idee, dat KPN dat overgenomen heeft.

Voor je in zee gaat met GlasDraad Groene Hart, zou ik laten vastleggen dat het niet door KPN overgenomen mag worden.
Als jij een meerjarig contract hebt, dan zal KPN deze overeenkomst moeten nakomen bij overname.

Echter kun je als klant niet eisen dat een bedrijf een bepaalde bedrijfsvoering moet hanteren om te voorkomen dat ze worden overgenomen.

Ik geef je groot gelijk dat je ontevreden bent als KPN je spontaan een vorm van wurgcontract aanbiedt.
Gewoon schandalig. Gewoon omdat ze ondertussen een veel te grote speler zijn van netwerkbeheerder van glasvezel netwerken.
Het ACM mag hier nu ondertussen wel eens een halt toe gaan roepen.
Of ze geven je de optie om kostenloos op te zeggen, helaas is KPN de eerste en enige keus zo te horen.
Inderdaad. Opzeggen is geen probleem. Maar voor glas kun je kiezen uit KPN, Telford (KPN) en xs4all (KPN) waarbij xs4all eigenlijk mijn enige reële alternatief is.
Ze kopen alle glasvezelaanbieders op, en verhogen de prijzen enorm. Vroeger heette dat misbruik van een monopolie, maar tegenwoordig mag dat van de NMA kennelijk allemaal.

Overigens; het is een herhaling van ADSL. Dat was ook al overal te verkrijgen in de ons omringende landen terwijl KPN nog gezellig via inbelnummers werkte. Nadat een serieus grote buitenlandse jongen (ik dacht een submerk van Vodafoon) toegang had afgedwongen tot het koper, kon KPN ineens binnen een jaar 3/4 van de Nederlandse huishoudens van ADSL voorzien.
Is dat de schuld van KPN? Iedereen mag volgens mij aanbieden op glas. Had vroeger ook onsbrabantnet, maar een paar jaar geleden overgestapt. Prijs maakte toen niets uit, kreeg alleen meer extras via KPN. Als je bv kijkt in de gemeente Bergeijk heb je 12 of meer aanbieders. Niet dat het onderling echt veel scheelt. Gewoon acties in de gaten houden.
Nee, onsbrabantnet was al een open netwerk en met de samenvoeging met KPN kan iedereen die op KPN WBA levert ook op (het oude) onsbrabantnet leveren:
nieuws: Klanten OnsBrabantNet gaan over naar KPN-netwerk
Na afronding van de migratie is het netwerk volledig onderdeel van KPN's wba-dienst, waar andere providers dan KPN ook diensten op kunnen aanbieden.
Wij weten niet wat de inversteringstermijn is van Tinc. CIF had ook een investeringsperiode van 10 jaar, daarna is het fond verkocht aan de Wallenbergs en worden greenfield netwerk(en) en dienstenaanbieder 'kabel'maatschappij CaiW geintegreerd, CaiW is volledig verglaasd, dus glaskabelboer. Wie gaat consolideren... Dat is de vraag, eerst EQT, maar wie daarna komt.

Op de Facebook pagina van Glasdraad zie ik reacties, 'kunnen we eindelijk KPN de deur uit doen' en 'eindelijk van monopolie af'. Ik zou me bijna gaan schamen dat ik toch voor de minst dure aanbieder ben gegaan in plaats van de Zyxel distributeur. Bij iedere vlucht overgang van KPN, kom ik weer bij KPN uit, Demon, Tiscali, Telfort, nu Solcon.

Multifiber heeft geen BBC! En BBC is altijd een gedoe* geweest bij alternatieve aanbieders, helaas. Multifiber/WeServe bouwt nog aan de TV dienst, dus die kunnen we nog niet beoordelen, enkel op de aangekondigde kanalenlijst.

Over de TV dienst van Solcon bestaat ook een pagina online vol klachten. En Tweakers.net heeft een gigantische thread van jaren vol klachten over WeServe/(Multifiber)'s oude TV dienst, Sparql.

KPN doet netjes zijn wettelijke plicht, graafploeg als telefoon het niet doet, want dat is zijn universele dienstverleningsplicht, maar netwerk uitbouw kun je hier vergeten. Eind 2014 zou er een straatkast voor snel internet staan!

https://www.youtube.com/watch?v=YQIV6nQ4xs8
https://www.omroepwest.nl...r-krijgt-sneller-internet

* Bijvoorbeeld:
nieuws: BBC en Nederlandse kabelmaatschappij ruziën om doorgifte
https://www.trouw.nl/home...ort-ook-bij-kpn~a6fbf55e/
https://www.totaaltv.nl/n...3-en-bbc4-niet-in-de-weg/
het is nog erger,

ik heb van iemand gehoord die een kennis heeft, die in het buitengebied woont (waar glasvezel ligt)

dese persoon weet weinig van technologie af en had nog een 1mb/s abbo.
toen er werdt gevraagd bij kpn van hoe dit kon zei de medewerker bot:
meneer betaalt voor 1mb/s dus hij krijgt 1mb/s,
terwijl ze hem weinig hadden gestuurd van er is nu glasvezel beschikbaar.
Deze meneer leest zeker ook nooit een krant, wijkberichten, advertenties ? Zeker ook nooit een ander abonnement gezocht ?
Tja, sommigen zoeken geen veranderingen. Moet je dan blij zijn of teleurgesteld dat iets niet vanzelf buiten je wens om/ondanks je niet bekende wens wel of niet wordt aangepast ?

Hier kijk ik regelmatig bij eindelijkglasvezel.nl, kpn.com en diverse andere partijen of upgrades en/of andere abonnementen mogelijk zijn... (tijdelijk) overstappen loont. Niets doen is ook een keuze....
Echter kun je als klant niet eisen dat een bedrijf een bepaalde bedrijfsvoering moet hantere
Kan wel, maar dan moet je naast klant zijn ook aandeelhouder zijn.
Tja, het kan ook de andere kant op gaan. Ik ben in Eindhoven vrijwillig van ON overgestapt naar XS4ALL (KPN) omdat ik méér krijg voor minder geld. Ik heb niet gewacht tot ik een aanbod kreeg dus weet ik niet hoe hoog dat zou zijn.
Ik had dezelfde gedachte. KPN zit lui achterover, laat anderen al het werk doen en de risico's dragen. Als alles eenmaal goed draait neemt men het project gewoon over.
Ondertussen probeert KPN die koperdraden nog verder uit te rekken, terwijl dat bijna gelijk staat aan het trekken aan een (bijna) dood paard.
Mwah, als je 400Mbit over een stukje koper weet te persen is dat veel meer dan voldoende voor het gemiddelde huishouden hoor. :) Dat is niet bepaald trekken aan een dood paard. ;)
De strategie is simpel: glas naar de wijkkasten en van daaruit koper verder. Dat laatste stukje naar de huizen is het allerduurste om aan te leggen, en KPN heeft geen zin om dat te financieren terwijl ze het vervolgens tegen kostprijs open moeten gooien voor iedereen. Dat is dankzij de ACM dus. ;)
En op de plekken waar wel glas ligt kiezen de meeste mensen alsnog voor het Standaard pakket. :+ De meeste mensen interesseert een supersnelle verbinding niet... Ik heb er zelf ook wel eens over nagedacht om te downgraden. (Wat een luxe he...)

Dat terzijde heeft KPN procentueel gezien nog altijd het meeste glas direct naar huizen aangelegd in Nederland he. Dat zie je maar weinig andere providers doen, ik noem een Delta en Ziggo bijvoorbeeld die helemaal geen glas aanbieden; enkel kabel. Om dan steeds te gaan mekkeren over de enige grote provider die wél glas aan heeft gelegd in veel gebieden want "ze leggen het niet overal ;(" is een beetje raar imho. :P Zeker omdat de sterk vertraagde uitrol eigenlijk grotendeels de schuld is van de ACM en niet van KPN.
Wat veel mensen vergeten is dat iedereen die bij Ziggo of KPN een abo heeft ook een bedrag betaalt voor de kabel die al jaren in de grond ligt en ooit met belastinggeld is aangelegd :+
Het is aan KPN en Ziggo om te beslissen wat met dat (winst)bedrag te doen...

Uiteraard is door de omstandigheden van onze liberale vrije markt de ACM medeverantwoordelijk voor het niet verglazen van sommige gebieden. Maar onze overheid had ook kunnen besluiten 'gewoon overal glasvezel aan te leggen' in plaats van het nu krampachtig te stimuleren.
Neemt niet weg dat initiatieven als GlasDraad Groene Hart inmiddels ook deel uitmaken van de vrije markt en wél investeren. Glasvezel is helemaal niet zo duur hoor, de terugverdientijd is voor grote bedrijven zoals KPN Ziggo te lang. Hun aandeelhouders zijn een remmende factor er moet geld op de plank binnen een jaar of 5. Bij de meeste (semi) private-glasvezel-initiatieven is de terugverdientijd 10-15 jaar.
In Noord Drenthe betaal je 60-65 euro voor een snel totaalpakket (ipv Ziggo 62,50). Na 15 jaar kan de prijs zelfs naar beneden want in dit bedrag zit ongeveer 25 euro aanlegkosten (uiteraard is er ook onderhoud).
En er wordt geen 1 bewoner overgeslagen, de totaalprijs zit hem niet in die ene boer die ver weg woont, maar meer in de hele (hoofd) infrastructuur en de wijkcentrales (POP)
Een ledenraad (19 man) bepaalt hier over een jaar of 10 wat er met de prijs van de abo's gaat gebeuren... zeker naar beneden :) Jaja zo kan het ook ;)
Het is aan KPN en Ziggo om te beslissen wat met dat (winst)bedrag te doen...
Welk winstbedrag? :P
Bij KPN is dat dubbel en dwars terugbetaald door de aandeelhouders, en het is ook alweer heel lang geleden.
Hoe Ziggo aan de kabel komt weet ik niet eigenlijk, maar ik neem aan dat ook zij dat niet gratis hebben verkregen.

Dus we hebben er collectief met belasting wellicht ooit in geïnvesteerd, maar dat is ook netjes terugbetaald. :P
Maar onze overheid had ook kunnen besluiten 'gewoon overal glasvezel aan te leggen' in plaats van het nu krampachtig te stimuleren.
Eens. Daar lagen kansen. En volgens mij had Reggefiber daar best oren naar, maar het kwam er niet van. Tja, dan moet je niet raar opkijken als ze voor winstmaximalisatie en strategische belangen gaan. :)
Glasvezel is helemaal niet zo duur hoor, de terugverdientijd is voor grote bedrijven zoals KPN Ziggo te lang.
Dat is dan ook het grootste probleem, vooral voor KPN.
Die moeten nu wel investeren, maar moeten het ook verplicht opengooien waardoor winst behalen lastig wordt. Daar komt nog bovenop dat de meeste mensen de glasvezel upgrades niet kopen en het eigenlijk wel prima vinden met de huidige snelheden (gemiddeld tussen de 25 en 80Mbit dacht ik) waardoor ook daar niets op verdient wordt op het moment. Dan wordt de terugverdientijd langer én de aandeelhouders hebben ook weinig om over naar huis te schrijven. Onder de streep is het dan niet rendabel om het snel te gaan doen, dan rol je gewoon op je dooie gemakje uit en dan is koper toch nog upgraden een betere strategie.
Hoe Ziggo aan de kabel komt weet ik niet eigenlijk, maar ik neem aan dat ook zij dat niet gratis hebben verkregen.

Dus we hebben er collectief met belasting wellicht ooit in geïnvesteerd, maar dat is ook netjes terugbetaald. :P
De standaard procedure was, ook in de gemeente waar ik woon, dat de gemeente grote bedragen (7 cijfers) 'mee-investeerde' en / of leende tegen een niet-marktconforme (lees: bijna gratis) rente.

Kortom één partij werd op die manier in het zadel geholpen en ja, dat geïnvesteerde gemeente-geld is wel terugbetaald, maar 1) een tweede partij kreeg die hulp niet – denk ook aan medewerking op het gebied van vergunningen want een gemeente gaat een eigen investering natuurlijk niet te veel dwarszitten waardoor in feit een monopolie werd geschapen met belastinggeld want een dergelijke goedkope lening krijg je niet zo goedkoop bij een bank of zo, of helemaal niet, als start-up zonder onderpand. 2) tegen de tijd dat het terugbetaald werd, vaak wel 10 of 20 jaar later, was dankzij inflatie het bedrag feitelijk nog aanzienlijk lager. 3) Het risico van de investering was dus ook grotendeels voor de gemeente. Best apart voor een overheid. Zijn weinig voorbeelden van op deze grootte. Je zou verwachten dat het kabelbedrijf bij verkoop een nuts-bedrijf zou worden, niet een gewoon commercieel bedrijf.

Je kan wel stellen dat het project een succes was en de belastingbetaler daardoor zijn geld teruggekregen heeft, maar hij kreeg in feite niets voor het risico én dankzij de overheid/belastinggeld is er tot op de dag van vandaag een monopolist die overal de kabel in handen heeft. Daar zijn die kabel-abonnementen niet goedkoper van geworden en daar betalen we al decennia een 'commerciële' extra voor.

Meer on topic: Juist de mensen in buitengebieden kregen nooit kabel. In onze gemeente tot op de dag van vandaag niet en dat zijn er relatief veel. Die mensen hebben wel meebetaald / risico gelopen.

Terwijl het financieel prima uit kan. Ik ken een situatie waarbij een buurtschap voor Nederlandse begrippen afgelegen ligt (paar kilometer buiten een bekabeld dorp) waar men zogenaamd daarom geen kabel kreeg, tot op de dag van vandaag. Vreemd genoeg kan je op de camping die er tegenaan ligt wél kabel-internet krijgen, omdat de camping intussen glasvezel kreeg.

Kortom de camping kan voor een lager bedrag én snel internet aanbieden en ook nog terugverdienen terwijl die maar de helft van het jaar open is..
Sterker nog er was een wettelijk monopolie.
KPN moest de aandelen van de voorganger van Ziggo, Casema, verkopen in 1998. Later werden andere kabelnetten aan Ziggo toegevoegd en waren diverse investeerders eigenaar van Ziggo.
Misschien gewoon is overwegen om KPN weer een staatsdeelneming te maken en dan het netwerk (onderliggend net + radiomasten) afsplitsen en gelijk 100en dat het nieuwe KPN noemen en de het abonnementen systeem uit/aanbesteden. Elke provider heeft dan dezelfde toegang en het geld wat overblijft word gebruikt om in netwerk en dekking te uit te breiden. En als er dan nog geld overblijft vloeit het terug naar de staatskas.... Iedereen een goed netwerk/dekking en staat is weer gelijk eigenaar van het netwerk.
Wat veel mensen vergeten is dat iedereen die bij Ziggo of KPN een abo heeft ook een bedrag betaalt voor de kabel die al jaren in de grond ligt en ooit met belastinggeld is aangelegd :+
En ten tweede male is de regering gespekt door de verkoop van de kabels ... casema/a200 is verkocht voor een habbekrats, ptt telecom als een gouden ei ... Aan de aandeelhouders die, god forgive, rendement willen hebben op hun investering...
ik weet het.

voor 5 personen is 100mb/s ook voldoende.
want waarom zou je 500mb/s nodig hebben als je toch weinig 4K zal streamen.

ik woon op mezelf en dan is 50mb/s meer dan voldoende.
(ik zit zelf bij telfort, gezien die het goedkoopste is qua prijs/snelheid/extra's verhouding)
mijn upload is op peak momenten 115mb/s (en dit is geen grap.) gemiddeld is mijn upload 80mb/s

maar dan woon ik ook minder dan 400meter van de glasvezel wijkcentrale af.

daarnaast is het met adsl en koper/coax ook het probleem als teveel mensen op dezelfde centrale zitten de snelheid omlaag gaat. (bijna iedereen die bij mij in de buurt zitten en op diezelfde wijkcentrale hebben ziggo)
(gebaseerd op postcode/ huisnr check bij de site van ziggo)
Hoe kom je er bij dat 100mbit voldoende is voor een gezin? Onze honger naar data verdubbeld elke 18 maanden en het eind is nog lang niet in zicht.
als iedereen tegelijk 4k movies zit te streamen is dit natuurlijk niet voldoende.
maar voor FHD films heb je hier meer dan genoeg aan.
je kan ook eerst tijdens de avond de films downloaden (dan is niemand bezig)
dan heb je overdag genoeg snelheid om van alles te doen.

als je films wil kijken kan je die kijken van je batch die je hebt gedownload.

maar er zijn dan ook de mensen die 600 steamgames in hun libary hebben en deze allemaal gaan updaten. (ik heb er zelf ook 600+ maar download ze niet allemaal)
Ik stream trouwens 4K over mijn erg respectabele 18 mbps hoor, daar heb je zeker geen 500 voor nodig.

Dat heb je eigenlijk alleen nodig als je zieke backup's maakt, video's upload of andere grote datasets verwerkt.
100 millibit per second, LOL.

Okay, straatkast per 400/500meter. Dat is tien straatkasten voor ongeveer 130-140 adressen.

KPN Buitengebied 4G zat/zit vol, hoor ik van iemand die het heeft. Eerste tranche zat vol, mast uitgebreid, tweede blok zat ook gelijk vol.

Maar inderdaad 200 MBit/s of 250 Mbit/s, maakt in de praktijk niet uit, dat was het verschil tussen de twee aanbieders, voor ongeveer hetzelfde bedrag.

[Reactie gewijzigd door donaldk op 24 juli 2024 05:02]

Wil graag wel 1 kleine nuancering toevoegen.
Vodafone had vodafone-thuis glasvezel, een glasvezel verbinding tot in huis. Met de fusie van Vodafone en Ziggo, moesten Vodafone deze glasvezel verkopen. Het glasvezel netwerk is nu T-Moblie-thuis.

ACM had dit als voorwaade voor de fusie gesteld, zodoende ervoor gezorgd dat Ziggo ook geen glasvezel in handen heeft. Dacht zelfs dat het zo ver ging dat ze het nu niet eens mogen hebben.
ACM had dit als voorwaade voor de fusie gesteld, zodoende ervoor gezorgd dat Ziggo ook geen glasvezel in handen heeft. Dacht zelfs dat het zo ver ging dat ze het nu niet eens mogen hebben.
Ziggo heeft wel degelijk een glasvezel netwerk en verkoopt ook glasvezel verbindingen, dat doen ze echter niet aan consumenten.
Vodafone thuis maakte gebruik van het Reggefiber netwerk. Reggefiber is eigendom van KPN. Zelfs als Vodafone de thuis tak niet had hoeven afstoten dan nog had Ziggo geen (consumenten) FttH netwerk.
Juist in de buitengebieden krijg je geen 400Mbit naar een huishouden over koper. De afstanden naar de "wijk"centrale zijn gewoon te groot, dus glas naar de verdeelkast en dan verder over koper gaat dit ook niet oplossen.

Daarnaast bieden DSL oplossingen altijd maar beperkte upload snelheden. Aangezien we steeds meer data in "de cloud" duwen is het dus ook wel fijn om een synchrone lijn te hebben, glasvezel voorziet daar eigenlijk als enige in.

Zolang het goedkoper is om het koper in de grond te laten zitten dan om het er uit te trekken snap ik wel dat KPN het liever laat zitten, maar ook dat zal gaan veranderen in de toekomst vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 24 juli 2024 05:02]

Juist in de buitengebieden krijg je geen 400Mbit naar een huishouden over koper. De afstanden naar de "wijk"centrale zijn gewoon te groot, dus glas naar de verdeelkast en dan verder over koper gaat dit ook niet oplossen.
Dat klopt, maar stel je haalt nu 10MBit en dankzij de upgrades krijg je 40MBit dan ben je al best blij lijkt me. :) Al probeert KPN het upgraden van wijkkasten achterwege te laten op sommige plekken en biedt nu voor veel van die gebieden dat vast mobiel aan ofzo. Dan krijg je een gratis 4G modem en simkaart die je vast aansluiting aanvult. Dat hoeft niet altijd een hele forse winst te betekenen (Eg: als je pech hebt komt er 20Mbit bij, gemiddeld 50 en als je heel veel mazzel hebt tot wel 200MBit :+) maar het helpt wel.
Daarnaast bieden DSL oplossingen altijd maar beperkte upload snelheden. Aangezien we steeds meer data in "de cloud" duwen is het dus ook wel fijn om een synchrone lijn te hebben, glasvezel voorziet daar eigenlijk als enige in.
Eens, de upload is het grootste probleem. Dat is ook de enige reden dat ik zelf ben geüpgraded naar symmetrische snelheden op glas. :P Toch heb ik VDSL mogen testen bij een kennis waar de centrale vorig jaar geüpgraded was (en een extra lijn werd ingelast), en die haalde ipv 23Mbit nu zo'n 110Mbit down en 38MBit up. Terwijl ie betaald voor 80/8. 40MBit upload is voor de meeste mensen die thuis in de cloud werken al een enorme verbetering en behoorlijk werkbaar, tenzij je toevallig thuis werkt aan 4K raw content ofzo. :+
Toch eens wat verdiepen in de markt. Bij ons in het buitengebied komt bijna niemand aan 10Mbit. Er zijn er zat van rond de 1 of lager ..... KPN is het schoolvoorbeeld van een volkomen mislukt bedrijf, een knoeierij van de bovenste plank.
Ja het schoolvoorbeeld van een mislukt bedrijf met een marktaandeel waar je u tegen zegt.

Als je zoveel last hebt moet je KPN Buitengebied aanvragen.
Monopolie positie, verkregen als staatsbedrijf. Zit niks ondernemends bij. Kijk maar eens hoe ze hebben lopen knoeien met buitenlandse deelnemingen in mobiele telefonie, heeft miljarden gekost. In dezelfde periode wordt b.v. Vodafone wel groot. En een Telenor uit het kleine Noorwegen is b.v. in Azie een echte wereldspeler. Die hebben meer toiletruimte als KPN aan kantoor oppervlak.
Het onderhouden van zo’n positie zeker in gebieden waar veel concurrentie is valt echt absoluut niet mee. Je doet net alsof KPN het zo makkelijk heeft en heeft gehad, wat gewoon onzin is mede omdat KPN als enige provider al jaren aan zeer strenge regels moet voldoen waardoor concurrentie een stuk lastiger is voor ze. En toch slaan ze zich erdoor.

Je hoeft niet internationaal mega te zijn om succesvol te zijn, maar goed; als jij kantoorruimte als maatstaaf ziet dan zijn er veel falende bedrijven. Dan heeft WhatsApp bijvoorbeeld ook gefaald overigens, toen ze de 1 miljard gebruikers aantikten hadden ze geloof ik nog steeds maar ongeveer 30 mensen in vaste dienst en een klein kantoortje... Nou, wat een flop he. :)

Enfin, zinloze discussie. Jij hebt jou mening, prima. One last thing... Je kan natuurlijk ook blij zijn dat er tenminste een provider is die je een internetverbinding levert. Gezien je klaagt over de snelheid gok ik dat er geen alternatieven zijn. Wel apart dat je het enkel KPN dan kwalijk neemt omdat ze toch nog iets voor je doen - al helemaal nu dat 4G voor buitengebied er is.
je klinkt als een echt KPN troll. En schrijft nog eens een heel bericht hoe moeilijk KPN het heeft en schrijft dan "einde zinloze discussie" waarna je nog een alinea onzin over me heen stort.

Een monopolist als KPN heeft het altijd op een presenteerblaadje gehad, hebben miljarden extra aan de aandeelhouders betaald en de dienstverlening is bedroevend. Bewoners in het buitengebied hebben generaties lang hun abo betaald en daar bij lange na niet voor terug gekregen waarvoor ze betaald hebben. Ze hebben moreel gewoon recht op een gratis KPN glasvezel aansluiting voor minimaal 50 jaar klanten trouw.
Lees eens het boek "De koude kermis van KPN" over zo ongeveer het slechtste bedrijf wat we in Nederland ooit gehad hebben.
Trekken zich wel terug uit Oost-Europa. Eerder al TV diensten uit de Baltische Staten.
Ik zat in hetzelfde schuitje, was niet te spreken over KPN, tot ik mijn situatie toevalligerwijs met een hoop werk heb kunnen laten verbeteren.

Kwam neer op het zelf uitdenken van hoe ik sneller internet zou kunnen krijgen (zoek een straatkast in de buurt op) en vraag de lokale bevolking of er toevallig een oude ongebruikte telefoonkabel ligt, zo ja, laat je kabel eraan lassen zodat je dichter in de buurt komt van de straatkast, wellicht kan het vervolgens uit om je daarop aan te laten sluiten. Zo heb ik mijn probleem opgelost.
Mwah, als je 400Mbit over een stukje koper weet te persen is dat veel meer dan voldoende voor het gemiddelde huishouden hoor.

Snap je punt voor de rest, maar dit is voor mij toch zo een bloedstollende opmerking die ik helaas veelste vaak zie langskomen. Wie bepaalt dit? Ik erger mij al dat ik op 500/500 glas zit en niet op 1000/1000 of 10.000/10.000 kan. Al maken ze die abbo’s 150-300 euro. Het gaat om het principe dat het mogelijk is, met de technologie van nu.

Iemand die een bolide koopt die wel 300 km/u kan, is ook niet nodig. Je mag tenslotte hier maar 130. Zo kan ik nog talloze dingen opnoemen.

Edit; kleine toevoeging voor antwoorden, ja ik kan 100gbit aanleggen als ik de portomonee trek, daar gaat het dus niet om want dat zou iedereen kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 24 juli 2024 05:02]

Docsis 3.1 ondersteund ook 1000/1000. Ziggo wil dit in 2020 voor alle klanten beschikbaar kunnen stellen!
6 Gigabit/s is ook gedemonstreerd.
Vandaar dat ik het heb over het gemiddelde huishouden. :) Natuurlijk heb je altijd excessen en mensen die meer nodig hebben, dat ontken ik niet. Ik zou hier ook wel 10GigE willen krijgen (en ik blijf Nederlander dus wil het nog goedkoop hebben ook. :P), maar ik snap ook heel goed dat geen enkele provider speciaal voor mij zo'n hoge verbinding gaat aanbieden. ;) Of nouja, niet op de consumenten tak... Dan kom je toch weer uit bij zelf de portemonnee trekken als je dat echt wilt.

Dus wat bepaalt dan waar het gemiddelde huishouden meer dan voldoende aan lijkt te hebben (of niet bereid is meer te betalen)? De statistiek. :)
Het gaat om het principe dat het mogelijk is, met de technologie van nu.
Ja maar je moet je ook indenken dat als er 500 centrales zijn die elk 100.000 euro kost om te upgraden naar 10GBit op elk huisadres, dat je dan 50 miljoen kwijt bent.
Als het 25.000 per centrale kost om tot 1GBit te leveren, dan kost het maar 12.5 miljoen.

Als je dan kijkt naar hoeveel mensen €300 per maand gaan dokken om 10GigE te krijgen en hoeveel gewoon hetzelfde blijven betalen voor hun standaard abonnementje, dan kan ik je garanderen dat de terugverdientijd en winstmarges opeens veel en veel onaantrekkelijker worden. Dus doen ze dat nu niet, later als de apparatuur goedkoper is misschien eens en de consument er daadwerkelijk om vraagt - maar op dit moment is het gewoon niet rendabel over de gehele linie. En dat is dan, helaas, pech hebben voor de paar mensen die wél bereid zijn om flink extra per maand te dokken voor een torenhoge snelheid.

Dat iets mogelijk is met de technologie van nu, wil niet zeggen dat het dan ook maar rendabel is om die technologie direct overal beschikbaar te maken he. :)
wat een gezwam van welke planeet kom je, internet inkopen door een provider is net zo duur voor een 40/6 abo als voor een 500/500 abo... Het door jou zo aanbeden KPN knipt en scheert je waar je bij staat.... Ziggo maakt vorig jaar 380 mln euro winst. Genoeg om het hele buitengebied van de 3 noordelijke provincies mee te verglazen...
Als je enkel kleine nieuwe gebieden ondersteund is een wat ander verhaal dan praktisch het hele land voorzien he. Iets andere belangen dan KPN.
KPN ondersteunt ook landelijk geen 400 mbit ;)

Ook een gavalletje 'leuk dat het theoretisch kan over koper' maar op heul veel plekken gaan ze dat gewoon niet redden. Hell ik woon midden in de Randstad in een gemeente met ca 75k inwoners en heb via xDSL niet eens fatsoenlijk 100mbit :+
Dat klopt, want die uitrol is pas recent begonnen :P
En het zal je verbazen maar juist in de randstad is het een erg lastig verhaal met een spaghetti aan kabeltroep waarvan ze van sommigen niet eens weten van wie het is maar je er dus wel voor moet oppassen en aan regelgeving moet voldoen bij het graven, en problemen met het verkrijgen van vergunningen en lastige buurtbewoners in dichtbevolkte gebieden.
Ik ben fan van Tweak maar dit is gewoon echt reclame tussen de reacties.
Mwah, als je 400Mbit over een stukje koper weet te persen is dat veel meer dan voldoende voor het gemiddelde huishouden hoor. :) Dat is niet bepaald trekken aan een dood paard.
Mijn kantoor in Schiedam (midden in een woonwijk), krijg ik volgens de postcodecheckers niet meer dan 48Mb/s down, en in de praktijk max 22Mb/s down via DSL... fantastisch
KPN wil nauwelijks investeren nog in glas omdat ze vinden dat de huidige koperkabel nog meer aankan dan wat ze er nu door persen. 400mbit haalt lang niet iedereen. Daarvoor moet je redelijk dicht bij een wijkkast zitten.
Ziggo gebruikt ook koper voor de huisaansluiting, maar dat zijn wel fysiek andere kabels. Ook de protocollen verschillen (ADSL/VDSL vs Docsis 3.0). Ziggo is ook al begonnen met de nieuwe Docsis 3.1 standaard en daarmee moeten snelheden tot 10gbit mogelijk zijn. Dat gewoon over koper. Dat zijn snelheden die KPN nooit kan halen.

KPN heeft wel glasvezel aangelegd, maar er zijn ook veel lokale initiatieven geweest (zoals ReggeFiber) die inmiddels door KPN overgenomen zijn. Daarvoor werd in nieuwbouwwijken nog vaak voor glasvezel gekozen, maar na de overname van ReggeFiber en een aantal andere glasvezel kabelaars, is men weer terug gegaan naar koper. Gemaakte overeenkomsten heeft men zelfs opengebroken om toch koperdraden te gaan leggen ipv glas.

ACM heeft de uitrol inderdaad vertraagd door te geloven in de marktwerking. Zij hadden verwacht dat KPN wel verder zou moeten investeren in glasvezel om niet op Ziggo achter te gaan lopen. De werkelijkheid pakte helaas anders uit.
Kpn heeft helemaal geen glas aangelegd, ze hebben alleen de bedrijfen die wel glas aanlegden opgekocht en daarna de pet neergegooid, poe poe wat een prestatie..
Yep, ze hebben geen centimeter aangelegd. Geen enkele nieuwbouwwijk, zijn helemaal niet begonnen met den haag te verglazen tot aan de wijkkast. Ze upgraden hun netwerk helemaal niet, alles is nog met 900 aders verbonden tussen de centrales. Buiten nederland doen ze ook niets, hebben geen aktiviteiten bij de diverse IXE's. Echt helemaal niets. Poe poe.

Neem nou partij X, niet kpn, die gooit honderdduizenden klanten individueel op multiple strands dark fiber ...

Tuurlijk.
In de wijken het Benoordenhout en Ypenburg van Den Haag ligt glasvezel van KPN.
Ik denk dat het sarcastisch bedoeld was ;)
Zeker weten :)

Curieus is overigens benoordenhout. Zou het met de wethouder die over automatisering te maken hebben en een zekere vrijgezel die een nieuw prieeltje heeft gekocht, Rut iets ... ?
En dat terwijl in bezuidenhout het koninklijk huis is vertegenwoordigd, een jongere garde, meer middenstand is, dichter bij het grootste knooppunt in den haag zit ? Waarom heeft kpn niet een dichter bevolkt gebied in den haag gekozen, relatief minder meters/kabels, meer aansluitingen ? Ik las overigens op tweakers dat den haag nog snel wat moet doen, iets ergens, nog 1.5 jaar, of we gaan de boot missen...
Mijn ouders hadden anders 500/500 glasvezel dat door KPN was aangelegd.
Met de komst van VDSL, Pair-Bonding etc. is er nog aardig wat rek in de koperdraden en valt er weinig slechts aan op te merken. Dat zou pas anders zijn als de technische vooruitgang wel mogelijk zou zijn maar zou worden tegengehouden.

Ik kan eigenlijk nog altijd geen enkele reden bedenken waarom een KPN de investeringen/vooruitgang op de koperdraden zou moeten staken. Zolang er nog rek in zit, is het zonde om deze kabel aan de kant te gooien.
Je hebt geen idee waar je over praat .... en verkoopt het als waarheid.
echter de afstanden naar de wijkcentrales...daar gaat het in dorpen vaak mis...VDSL is hier niet eens mogelijk...en KPN heeft ervoor gekozen geen glas op het industrieterrein neer te leggen, maar wel 1 straat verder in de woonwijk die er tegenaan ligt! KPN heeft wel FTTO neergelegd...mag je 250 euro per maand aftikken! omdat KPN een spelletje speelt met de markt!!!
Ik denk eerder dat het afschrijvingsmodel, 'versnijding' en/of servicelevels anders zijn bij die E 250... Niets let je overigens (behalve wat vergunningen en mogelijk wat precario) om zelf (en/of met je wijk) je kabels te trekken naar je favoriete provider/knooppunt ?
VDSL met pair-bonding kande maximum snelheid van VDSL1 van 55 Mbit/s oprekken tot 80 Mbit/s. Geen erg grote winst.

VDSL2 kan in theorie tot 300 Mbit/3, maar dan moet je wel binnen 500 meter van de wijkkast zitten. Zit je verder, dan zakt de maximale snelheid al snel in. Zit je verder, dan ben je met VDSL1 al na 1200 meter je signaal kwijt. Bij VDSL2 heb je na 1600 m dezelfde snelheid die je maximaal van VSDL 1 kan hebben als je naast te wijkkast zit.
Met die 300Mbit/sec zit men al dicht bij het maximale wat men uit die koperdraad kan halen. Misschien lukt het nog om tot 500 Mbit/s te komen, maar dan houdt het echt op.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/VDSL
Ik heb het hier over de downstream snelheden. Upstream is een factor 10 lager.

Glasvezel werkt full duplex (upstream = downstream) en kan nu al de 1 Gbit halen (wordt als bedrijfsaansluiting aangeboden), maar dat is lang niet de maximale snelheid. Er zijn al technieken die tot 400 Gbit/s over één glasvezeltje kunnen sturen.
Koper hoeft niet slecht te zijn, als je naar het netwerk van Ziggo kijkt, zie je veel dikkere, beter afgeschermde kabels. Daar kan je nu al met een zakelijk abonnement 500 Mbit/sec doorheen krijgen. Er is al een nieuwe standaard beschikbaar die tot 10 Gbit/s (fullduplex!) kan komen.

Investeren in het kopernetwerk van KPN is dus eigenlijk niet investeren in de toekomst. Binnen 10 jaar kunnen de koperkabels die nu nog steeds gelegd worden niet meer de capaciteit leveren die dan normaal wordt.
Geniaal toch van KPN? Ik zou precies hetzelfde doen

Wat is je punt?
Vanuit KPN wel handig gedaan, maar ondertussen wordt de vooruitgang tegengehouden.
De ACM was ervan uitgegaan dat de KPN zou investeren in uitbreiding van het glasvezel netwerk om concurrerend te blijven. Daar heeft men helaas geen voorwaarde van gemaakt.
Enkel het buitengebied hoor, de dorpen worden nog altijd netjes overgeslagen. In gemeente Kaag en Braassem heeft bijvoorbeeld in Roelofarendsveen (+ Oude Wetering) alleen het meest recente industrieterrein, en inmiddels ook de meest recente nieuwbouwwijk glasvezel en ontbreekt het verder nog geheel aan plannen voor uitrol in het bestaande deel. Alle verdere nieuwbouwwijken worden wel voorzien van glasvezel, sterker nog, daar komt koper niet meer in de grond.
Wat voor snelheden worden er gehaald als ik vragen mag? Zit je onder de 10mbps dan snap ik het, maar "glasvezel omdat toekomst" vind ik niet echt een argument zolang koper gewoon nette snelheden haalt. Al ben ik persoonlijk wel een glasvezel fanboy (dat is namelijk gewoon de toekomst)
Ik zit meestal tussen de 5300 en 5600, met marge 5000-5800. Twee keer een zondag's experiment in de centrale 6000 en een paar bits meer en attainable rate 1110 up (772 profile limit). Hiermee zit ik heel gunstig. Paar honderd meter verderop komt de bundel van de andere kant en hebben ze maximaal 2 Megabit/s.

Maar ook wel eens wegvallende verbinding en dan komt ie weer op met een aantal honderd kilobit of 2400, 3500, of 4000 en dan ben je niet blij.
Mijn toekomstige situatie is een jaar 200/200 MBits/s bij KPN (Merk Solcon), daarna wie weet, met maximaal 800/800 Mbit/s, of Glasdraad moet een keer de actieve laag upgraden naar 10 Gig.

Straatkast was op TV toegezegd voor eind 2014. Zou ik nog op minstens 1 kilometer van de kast zitten. Die kast is er nooit gekomen en Kassa is er vanzelfsprekend nooit op teruggekomen, dat is het sterke van De Monitor en Zembla die blijven zaken wel volgen.

Ik zie enkel kabelverdelers, geen centrales, dit gebied is direct aangesloten, net geen vier kilometer van centrale volgens KPN, maar bij Flikkema zie ik dus alleen maar K-tjes in de buurt.

Fourstack klopt ook voor geen meter:
Technologie Internet Snelheid
Koper/DSL 1 Mbit/s

[Reactie gewijzigd door donaldk op 24 juli 2024 05:02]

hier in nijmegen zelfde gebeurd er kwam een glas netwerk tot kpn en dacht van he'. we kopen alles op en laten we oude koper in de grond gaan leggen :(
Hopelijk gaat Ziggo ook iets meer doen in de glasvezel... ben al dat KPN overal wel een beetje zat aan het worden :^)
Anoniem: 636203 @WCA10 april 2018 13:34
Daar is het een te klein project voor ben ik bang. Dus ik zou me er geen zorgen over maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 17:22]

Deze projecten staan niet op zichzelf. Je hebt hier mabib:
Hier in het dorp en de regio is http://e-fiber.nl/ de "provider".

Wanneer deze initiatieven vaart krijgen en mogelijk fuseren. (e-fiber heeft het volgens mij lastig) dan kan dit wel eens een leuke concurent gaan worden.
Mabib was CiF uitgevoerd door Mabin. Mabib is geinternaliseerd, als deel van Glasvezel Buitenaf, en Mabin werkt nu niet meer voor CIF, maar voor Tinc.

In jaarverslag over 2016 van Tinc werd een reservering van 20 miljoen euro aangekondigd voor glasvezelprojecten. Als het inderdaad de voorgespiegelde 3500,- gemiddeld per aansluiting kost, dan kun je met 20 miljoen een kleine 6000 aansluitingen realiseren, vandaar dat ze 1815 upfront vragen, dan is het nog maar 1600-1700, nauwelijks duurder dan point-to-point/actief netwerk in kernen.

Ja EQT consolideert nu al CIF/CAIW en Deltakabel.
Direct op artikel reageren kan niet, dus reageer ik even op eerste reactie.

De headline dekt slechts een deel van het aansluitingsgebied.

Er is een duidelijke deling in het gebied, wij zitten helemaal niet ten Noorden van genoemd dorp, maar ten Zuiden van Amsterdam, direct onder de suburbs Amstelveen en Uithoorn.
Gaat mooi zo, de laatste tijd stromen de berichten binnen over gebieden die aangesloten kan worden. Waar veel Tweakers waarschijnlijk al aan 20Mbit+ gewend zijn is het in buitengebieden vaak echt nog huilen met snelheden ergens <5Mbit.
Hier ook burgerinitiatief. Maar wel 1600-1900 euro aansluitkosten, ofwel 12.50 per maand betalen bovenop je providerkosten. Zakelijk niet spannend, maar prive toch een hele smak geld.
Wat mij betreft ook discriminering van mensen die in het buitengebied hard werken om voor de elite in de kernen de biefstuk op tafel te krijgen. De gemeente(n) hadden destijds bij de aanleg alles of niets moeten bedingen. Nu kunnen de mensen buitenaf weer extra bloeden omdat men weigert erin te investeren. Tegelijkertijd mogen we zeker niet dichter op elkaar gaan zitten hier want het vee moet steeds meer kunnen scharrelen.
Mensen in het buitengebied zijn ook gewoon hardwerkende bewoners.
Linksom of rechtsom kan je er niet onderuit dat het aanleggen van dergelijke netwerken:

1) In buitengebieden gewoon (veel) duurder is
2) Die rekening door iemand betaald moet worden.

De rekening komt uit bij de overheid (Rijk, Provincie of Gemeente) of bij de eindgebruiker. Je kunt het 'discriminerend' vinden, maar het is in mijn ogen volstrekt realistisch dat gebruikers aan de aanleg van zo'n internetverbinding meebetalen.
Inderdaad. Vergeet ook niet dat glasvezel, in tegenstelling tot gas, water electra en zo, geen NUTS voorziening is. Overheden hebben dus geen enkele invloed op de aanleg van glasvezel, ze kunnen alleen maar een vergunning afgeven om in de grond te mogen graven en de hele aanleg moeten ze vanwege wetgeving aan de marktpartijen overlaten.
In grote steden hebben lokale overheden eerder een remmende werking: vergunningen, precario (nog wel). En dan tijdens verkiezingsprogramma's bla bla roepen en vervolgens financieel geen daden.
Kleinere gemeentes kunnen IMHO een beter weloverwogen verkiezingsprogramma maken dat omdat het kleinschaliger is, eerder financieel sluitend te maken is. Ook al zijn de kosten per meter wellicht meer voor buitengebieden, is het rendement en financiele haalbaarheid makkelijker te realiseren.
Het is maar net hoe je een nutsvoorziening definieert, water kan je uit de put halen, stroom kan je opwekken met zonnepanelen dus waarom nog aangesloten zitten op het net? Gas moet uitgefaseerd worden, neem maar een houtkachel of iets met aardwarmte. Internet is tegenwoordig net zo goed een basisbehoefte in meerdere opzichten, zonder internet kan je bij wijze van geen rekeningen meer betalen, een medische afspraak maken etc etc. Tuurlijk zijn er oplossingen, maar dat is net zo goed het geval met die andere nutsvoorzieningen, je mobieltje kan je opladen bij iemand MET stroom, je waterkoker vullen met water kan je uit de put halen of als je toch boodschappen doet in de stad, vast iemand met een waterkraan.
Het is niet veel duurder in de buitengebieden, de terugverdien tijd is wat langer. Bewoners willen best wat extra betalen, maar KPN en Ziggo proberen op alle mogelijke manieren burgerinitiatieven de kop in te drukken. Het is te pervers voor woorden ......
Anoniem: 511810 @Metten11 april 2018 20:29
en ook hier weer hetzelfde antwoord:
Nee, maar ik in het buitengebied betaal wel mee aan de glasvezel in de kernen want 'veel leges kosten kunnen schrapen als het buitengebied niet beglaast dient te worden'
En die bewoners genieten daarbij voor een huis die goedkoper is, meer rust, meer ruimte, grotere tuin.

Vrijwel niemand hoeft in een buitengebied te wonen als iemand liever in de stad woont, maar wonen in een buitengebied heeft ook absoluut voordelen. De Internetconnectiviteit is een nadeel.

Zoals Van Hanegem al zei "elk nadeel heb z'n voordeel" en andersom
Ooit geprobeerd vergunning te krijgen om een hectare kippenstallen in het centrum te zetten. Niet gekregen.

'Normale' burgers in het buitengebied hebben een keuze. Boeren / agrariërs niet.
Ach, dat is toch een keuze of je in een (vrijstaande) plattelandswoning woont of ergens 4 hoog achter met een klein balkonnetje en moet betalen voor een parkeervergunning?
Ik weet niet of je wel eens door de buitengebieden bent gereden van bovengenoemde gemeentes... die hebben door de bank genomen aanzienlijk meer te besteden dan de gemiddelde kernbewoner...

https://www.google.nl/map...13312!8i6656!9m2!1b1!2i45

zijn geen biefstuketers...

Dan hebben we ook nog zoiets als het begrip "buitengebied"

https://www.google.nl/map...cXUmJQ!2e0!7i13312!8i6656

Draai hierboven even een rondje en probeer een inschatting te maken van de kosten om hier glasvezel heen te brengen (of willekeurig welke andere kabel dan ook)
Buitengebied mensen hebben in de jaren 80 waarschijnlijk voor de 'aanbieding' gekozen die de gemeente ze voor de neus hield. fl200,- als je afziet van de kabeltelevisieaansluiting (coax) die toen werd uitgerold.
Konden ze dan een schotel voor aanschaffen.

Helaas bij mij in de straat zo gegaan, net buiten bovenstaand gebied.
Nu alleen ADSL met 6MB maximaal als het regent. Gelukkig val ik daardoor wel onder het 4G voor buitengebied waardoor ik nu 2 verbindingen heb met soms wel 50MB. Daar redden we het voor nu even mee.

Maar een glasvezelaanbieding in het gebied van Aarlanderveen is van harte welkom!
Onzin, niemand hoeft te bloeden voor die paar euro, gewoon een drankje minder drinken. :) Bovendien, mensen in het buitengebied, zoals ik, zijn bevoorrecht vanwege het extra woongenot.
Casema stuurde hier flyers met de post, terwijl ze nooit hebben willen aanleggen. Gemeenten hebben nooit universele dienstverlening nagestreefd, ook begin jaren tachtig niet toen ze voorlopers van Casema hun netwerken lieten aanleggen/exploiteren.
Ach, mensen in het buitengebied hoor ik ook niet klagen dat ze niet de torenhoge huren in een stedelijk gebied mogen betalen.

Je weet eigenlijk van tevoren welke afwegingen je maakt als je in de stad woont, of in het buitengebied. Daar zitten voor en nadelen aan (rust, ruimte, kosten vs gemak, bereikbaarheid, faciliteiten).
Dit vind ik een onzinnig argument (en ik lees hem elke keer als er een artikel staat over buitengebied)
Ik copy paste mijn eigen reactie even uit een vorig artikel:

Zo simpel is het niet. Een boer heeft vaak een boerderij geërfd met grond eromheen wat te berijden valt qua gras ophalen, koeien erheen lopen etc. Als je gewoon een kantoorbaantje hebt kan je prima 2x per jaar verhuizen, als boer met vaste woonplek kan dat niet. Zo zijn er meer gevallen, niet alleen boeren zitten vast aan hun huis. Die mensen laten stikken "want verhuis gewoon" vind ik een belachelijke reden. Zo kan je ook zeggen dat de mensen in arme landen gewoon hierheen moeten verhuizen "ja wie gaat er dan ook wonen in zo'n land"
Tja, en ik heb toevallig een beroep gekozen waarvoor ik veel in de randstad moet zijn.

Dan ben ik net zo zielig als een boer, want ik kan ook niet in Groningen of Zuid-Limburg gaan wonen zonder iedere dag 4 uur onderweg te zijn.

We laten die mensen niet stikken, we betalen alleen niet mee aan een supersnelle glasvezel verbinding. We subsidiëren zelfs heel veel boeren.

Dus iemand die een enorm stuk land erft, daar wel je bij mij echt geen medelijden mee. Verkopen dat land, kan je een mooie studie mee betalen, en dan kun je ook lekker genieten van glasvezel in de stad. Of gewoon accepteren dat supersnel internet geen eerste levensbehoefte is.
Nee, maar ik in het buitengebied betaal wel mee aan de glasvezel in de kernen want 'veel leges kosten kunnen schrapen als het buitengebied niet beglaast dient te worden'
Leg uit?

Of wonen alle stedelingen ook voor hun plezier op 50m2 voor >500 euro per maand? You win some, you lose some. Net als met elke andere keuze in het leven.
Leg uit? Alle inwoners van Nederland hebben toch een grondrecht op fatsoenlijke infrastructuur, scholing etc. Wegen, waterleiding, elektriciteit. In het buitengebied komt ook gewoon 240V uit het stopcontact en hebben we ook fatsoenlijks waterdruk op het leidingnet.
Dat recht heb je zeker. En dat kost je maar 1815 euro om supersnel internet aan te leggen!

Dat is slechts 2 maanden huur voor een kamertje in Amsterdam! En daarvoor heb je in een buitengebied nu lekker snel internet+ alle voordelen van het wonen in een buitengebied.

Anders wil ik ook dat de overheid mijn recht op leefruimte serieus neemt, en me net zoveel leefruimte gunt als iemand in het buitengebied voor dezelfde prijs!
In de stad kost een aansluiting 800 euro, maar de marktpartijen denken voor ons en vooral voor hun aandeelhouder. De overheid hoeft zeker niet mee te betalen, maar regels omtrent aanbesteding worden door de KPN en Ziggo en hun advocaten gevolg van de Zuid-as tot de draad uitgemolken om burgerinitiatieven op alle mogelijke manieren te dwarsbomen. Daar zouden we als Tweakers met elkaar de rug recht moeten houden. De net neutraliteit zou ook voor de infrastructuur moeten gelden. Een nutsvoorziening als internet hoort niet te worden gebonden aan regels die burgerparticipatie bijna onmogelijke maakt.
Nee, dat recht heb je niet. De regering/overheden die door het volk gekozen was heeft besloten die dienstverlening te verkopen. Van coax in de dorpen tot landelijke telefonienetwerken. Korte termijn winst, lange termijn een nieuwe situatie.
De HH politici vertellen even daarnaast niet dat je 21% belasting betaalt op de diensten, ditto precario, radiospectrum vergunnings en gebouwhuurkosten. Niet jij direct, maar de kabelboer voor jou, wat 'ie foei! met een winstmarge bij de klant moet verhalen.
Als analogie verbaas ik mij steeds dat men shell c.s. als dader ziet van de hoge energie en brandstofprijzen in nederland. Als je wegenbelasting, transport en alle opslagen ziet gaan je huilen. Ik meen laatst gelezen te hebben dat 1MWh elektriciteit 23E kost wholesale, 90% overhead...
Anoniem: 636203 @jip_8610 april 2018 13:36
Tenzij je Netflix 4K plus een paar internettende tieners hebt is meer dan 20 - 50 Mb/s niet nodig.
Mijn punt was dat je dat dus helemaal niet hebt in buitengebieden ;)
Geen internnettende tieners meer in de buitengebieden !?
Omdat bijvoorbeeld op deze adressen een maximum snelheid van 1,5Mb/s kan worden gehaald met een "wijk"-kast op ruim 4km. (met 1.5Mb/s rond ik nog af naar boven, ik zelf mag volgens http://www.speedtest.nl/ADSL/ ongeveer 768Kb/s verwachten, >5km van de wijkkast)
Nou is die site ook wel behoorlijk outdated...

Maar inderdaad, afstand van kast is vaak een problem, leuk dat theoretisch een maximale snelheid word aangegeven maar vaak moet je toch afwachten wat je nou echt krijgt.
Oh, dat is een slechte bundel zeg. Op 7 kilometer halen ze hier tegenwoordig 1,7-2 Mbit/s. Maar ik merk ook duidelijk verschil tussen DSLAMs, kaarten, e.d. 4000 of 6000 beide heb ik gezien na/tijdens werk in de centrale.
Omdat er voor KPN geen winst te behalen is en er al jaren niets gedaan is qua upgrades. In het buitengebied rondom Tubbergen/Almelo bijvoorbeeld is een download lager dan 10Mbit de normaal, om nog maar te zwijgen over de uploadsnelheid (< 1Mbit is niet uitzonderlijk).

Gezien de investering door Cogas/CIF hier in het volledige dekkende glasvezel netwerk (90+ procent van de adressen) zal de KPN ook niet snel meer met upgrades op de koperkabel komen. Overnemen van het hele 'spul' of het is einde KPN voor veel mensen die de snelheid nodig zijn.

En een fatsoenlijke (+ 25Mbit) lijn is niet alleen voor gezinnen met tieners nodig, een boer die met de tijd mee gaat heeft tegenwoordig aardig wat ruimte nodig qua download/upload voor o.a. de camera's, robot's en andere onderdelen voor het managen van het boerenbedrijf.
Zeker, maar met wat beschikbare subsidies is het best mogelijk om eigen initiatieven op te starten.
Ik woon enkele kilometers buiten de bebouwde kom (in het zuiden, dicht tegen de grens), maar sinds dit jaar glas door een burgerinitiatief.
Daarvoor inderdaad een 3Mbit ADSL lijntje.

[Reactie gewijzigd door .net op 24 juli 2024 05:02]

5Mbit? Dan was ik altijd naief over de Nederlandse netwerk infra. Had altijd gedacht een van de beste in Europa (plasts 3) en bracht altijd over als hele goede en stabiele netwerk. Maar 5Mbit?

Ik woon tevens in Saarland (NK) en het lijkt alsof ik in een 3de wereld land loop.
Iedereen die geen kabelaansluiting heeft (buitengebieden) is meestal afhankelijk van een gewone telefoonlijn die er al tientallen jaren ligt.
Lang leve de privatisering van KPN zullen we maar zeggen..
Denk dat we anders nog gewoon een 56k modem hadden.
Probleem zit meer bij de ACM die weinig tot geen concurrentie lijkt toe te staan.

[Reactie gewijzigd door jpsch op 24 juli 2024 05:02]

Feit blijft dat het voor KPN (of geen enkele andere partij) interessant is om glas in het buitengebied aan te leggen.
Wellicht wel interessant, maar eerder niet haalbaar gezien financiele reserves en kostenmodellen die terugverdientijden van eigen fondsen over 30 jaar niet accepteren. Voor je het weet zou de liquiditeit van kpn/bedrijf X in gevaar komen, aandeel omlaag, overname door een grote haai. Het zou mooi zijn als de regering of pensioenfondsen middelen (tegen lage rente) specifiek voor verglazing beschikbaar zouden stellen: particulieren en bv nederland en dus wederom regering en pensioenfondsen zouden dan weer de rente, omzetstijgingen en technische vooruitgang kunnen plukken. Welke partij of pensioenfonds denkt 30 jaar vooruit ?
Ja vast, wat een onzin, doe maar niet alsof die privatisering zoveel gebracht heeft voor de burger, ja flink hogere kosten.
Dat vind ik nogal een flinke uitspraak, kun je het ook onderbouwen?

Dat het in de zorg inderdaad een feit is dat de kosten aldaar enorm zijn gestegen ontken ik zeker niet. Maar op gebied van internet, telefonie, televisie en zelfs openbaar vervoer is zeker een flinke vooruitgang ontstaan. Als het aan de overheid had gelegen, had Nederland anno 2018 nog gewoon de MAT '64 op het spoornetwerk gehad, had mobiele telefonie nog gewoon via ATF-3 gewerkt omdat het ook zo makkelijk af te luisteren was, en had iedereen nog gewoon op een Com21 modem gezeten.

Het enige vlak waarop het dus wel mislukt is, is de zorg... niet voor niets wilt de overheid zich nu dan toch eindelijk weer eens gaan bemoeien met de zorg (kamer voorstel ligt er al).

Kleine note; je weet dat in de afgelopen jaren sinds de TV Kabel en telefoonkabel niet meer in handen is van de overheid, vernieuwd is ? Ik vraag mij dus ten zeerste af of dit überhaupt was gebeurd als deze ondernemingen niet geprivatiseerd waren geweest ;)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 24 juli 2024 05:02]

Kleine note; je weet dat in de afgelopen jaren sinds de TV Kabel en telefoonkabel niet meer in handen is van de overheid, vernieuwd is ? Ik vraag mij dus ten zeerste af of dit überhaupt was gebeurd als deze ondernemingen niet geprivatiseerd waren geweest ;)
Ja hoor, A2000 (noord holland) bood eind jaren 90 al 1Mbit via coax. De jaren 80 modem booming business werd gehinderd door het aantal vrije koperlijnen in de grond, niet techniek. Iedereen ging ineens langer dan 5 minuten bellen !? Koper (s)dsl versterkers boden al 2Mbit+ verbindingen op voor een habbekrats per maand gehuurde koperlijnen. Toen kreeg je ineens de internethype waar ineens geldgraaiers de boventoon kreeg, niet de techniek, niet de telecom operators... En voila, de privatisering, want ook de overheid rook geld ...
Volgens mij kan je wel de conclusie trekken dat privatiseren over het algemeen mislukt is.

Het is waar dat er vaker materiaal word vernieuwd, maar de dienstverlening(kastje naar de muur), prijzen en beschikbaarheid laten toch wel te wensen over.

In de zorg heeft het gefaald, zie recente nieuwsberichten.
Op het spoor is het bezig om te falen(aanbestedingslijnen kosten meer geld dan ooit en men heeft te weinig spoormensen/materieel), onderhoud van spoor is ruk, we gaan wissels weghalen omdat we dan minder storingen hebben(goed onderhoud is een veel eenvoudiger maar duurdere oplossing), maar als er dan een wissel stoort hebben we wel hele dag de helft aan treinen omdat we geen uitwijk mogelijkheden hebben. Bedrijven zijn alleen maar bezig om te zorgen dat ze niet van spoor afgegooid worden door een of andere ambtenaar van economische zaken die waarschijnlijk geil is van aanbesteden.

Op wegvervoer is ook bezig om te falen, alleen maar goedkope oost Europeanen die hun rijbewijs bij pakje roomboter en zalm kado kregen, bijna elke dag zijn er vrachtwagens betrokken bij ongevallen waarvan de meerderheid een Pool/Roemeen is.

KPN/Ziggo is natuurlijk een heel goed voorbeeld.

En natuurlijk dat bedrijven die CAO'ers indienst hebben maar een klus moeten uitbesteden aan ZZP omdat de klus zo laag is ingeschreven er niet voldoende geld beschikbaar is.

ING(ooit een staatsdeelneming), was lekker bezig met alleen zakken vullen en groeien zodat men prestige kon krijgen, totdat de crisis in 2008 uitbrak en ze ff 10 miljard wilde lenen omdat ze anders omvielen. Ze zijn weer boven jan en wat gaat men doen, zie voor 2008.
ABN AMRO idem. ABN is ook gered met 25 miljard, laat het maar deels in overheidshanden (minimaal 51%)blijven . Komt de stabiliteit ten goede

Ik kan legio voorbeelden geven waar het door aanbesteden/privatiseren alleen maar achteruit gegaan is.

Heeft het dan nergens goed gewerkt, jawel: goederenvervoer per spoor. Dat is de enige tak waar concurrentie het goed heeft gedaan, verder zijn er alleen maar problemen.
En jij denkt dat als KPN nog in handen was van de overheid, deze de buitengebieden wel had voorzien van snellere verbindingen? Ik ben bang dat het tijd wordt om van die wolk af te komen, want ook nu nog had de overheid hier nauwelijks aandacht aan besteed.

Waar het om draait (en dat geldt in het hele leven) is kosten - baten. Voor een paar ton apparatuur neerzetten, de straten opentrekken om even een glasvezelkabel te leggen is voor een toko als KPN niet reëel. Dan hebben we het nog niet gesproken over hoe de aandeelhouders er tegenover staan om de winst (dus dividend ) in te leveren omdat jij graag een glasvezel aansluiting wilt. Besluiten om glasvezel verder uit te rollen of niet is tenslotte niet iets wat KPN alleen bepaalt.
Want?

Vroeger werden de coax kabels door de gemeente/NUTS bedrijven zelf aangelegd. Woonde je te ver, dan had je pech. Dan kon je een antenne ophangen. Met Ziggo precies hetzelfde, die leggen echt geen coax aan in het buitengebied. Ziggo is wat dat betreft nog veel erger, KPN komt gewoon een lijntje aanleggen als het moet, ook al is er maar 8Mb over te halen.
Ik woon ook in het buitengebied, en alhoewel het glasvezel aangelegd wordt noem ik het niet bepaald 'krijgen'... wij mochten lekker 1800 aftikken dit terwijl de mensen binnen de kom het allemaal voor niks hebben gekregen. Lijkt me eerlijker als de mensen binnen en buiten de komen allemaal 18 of 180 hadden moeten betalen om het zo kosten dekkend te krijgen.
Als het goed is zijn je maandlasten daarna lager omdat je enkel betaalt voor de geleverde content en niet voor het netwerk. In de gemeente Bronckhorst loopt een vergelijkbaar initiatief met een zelfde eenmalige afkoopsom of een 'netwerkhuur' van een paar tientjes per maand.
Je betaald altijd nog voor het netwerk, dat zit in de abonnementsprijs die is gelijk of hoger dan op Reggefiber en daar betalen ISP's ook een vergoeding. Moet ook wel, anders is er geen return voor Tinc.

Maandlasten zijn veelal iets hoger, want KPN TV (ookwel Digitenne) kost minder, ADSL2+ Internet kost minder, KPN aansluiting plus telefonie is misschien iets meer. En dan nog 1815+10 euro afschrijven op minimale contractduur is 152 euro per maand, grofweg 225,- euro per maand dus.
Dan neem je het toch lekker niet? Volgens mij zijn de mensen die vlotte ADSL2+ snelheden halen ook helemaal niet de doelgroep, die hebben immers al een infrastructuur waarop ze triple-play abbo's kunnen afsluiten. Het kost veelal ook iets meer omdat het in de basis niet commercieel interessant is vanwege al het gegraaf.
En Digitenne als alternatief noemen? :N

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 24 juli 2024 05:02]

Even opletten ben topicstarter van het Tweaker Glasdraad Groene Hart ervaringen & discussie topic en heb dus aangemeld. Alleen het argument dat na betaling van 2K je maandlasten lager zullen zijn gaan niet op. Je betaald minimaal net zoveel als elders, waar geen 2K upfront wordt gevraagd.
En denk je dat een bewoner in de kom het eerlijker zou vinden wanneer hij moet betalen voor zijn plaatsgenoot wiens woning in het buitengbied een paar honderd meter van de doorgaande weg ligt. Dat is een stuk verder graven dan een meter of vier.

Ik woon ook in het buitengebied, met alle mooie extra's van dien (natuur, rust, geen directe buren en zo), dat mag wel wat kosten. :)
Wij mogen enkel betalen, de kernbewoner krijgt voorzieningen, wij krijgen niks. Een gebruikt picknick bankje, voor de doorgaande toeristen.

Kom nou het is hier net een snelweg, zo druk, overheid dwingt al het grote verkeer hierheen, 'Fendt karavaan', dan ook nog Schiphol vervuiling, gevolg van overheidsbeleid. 35 jaar geleden kon je je witte tuinmeubelen buiten laten staan, de laatste xx jaar zijn ze dan zwart.

Buren dringen ook je huis binnen met hun luchtvervuiling, dus welke rust heb jij het over. Ik zit niet ergens in Montana.
Ik woon ook niet in Montana, maar in het buitengebied op een prachtige locatie in de Achterhoek. Ik zal wel gek zijn om in het Westen van het land te gaan wonen, daar woon je inderdaad niet voor je plezier. Het 'enige' verkeer dat hier af en toe voorbij komt is een trekker of een melkwagen. :)
Hier stikt het van de trekkers, met zware enkelasser erachter die dus altijd uit cadans loopt, dan zit je te schudden. Veel trekkers zien 60 bord ook als minimum opdracht, lol. Vrachtwagens ook wel. En daar ging weer een vrachtwagen. Normaalland, dat stukje van Duitsland (je wandelt bijna ongemerkt meerdere keren de grens over en terug) ben ik al tig jaar niet meer geweest, toen was dat inderdaad nog rustig.
En we hebben ook al voor de Riolering van Zevenhoven mogen betalen. Nieuwveen/Liemeer naaide ons met bestemmingsplan (rechten uit Mijdrecht afgenomen). Voormalige Artikel 12 gemeente Ter Aar jaagde nog even snel de reserve er door. En nu worden we uitgezogen door een 'Hoog in de Bol hebbend' gat Nieuwkoop. Geen idee waar het ligt, laat staan hoe ik er moet komen (geen OV), want der is niks.

Zelfs de vraagbundelingsconsultant moesten we zelf betalen, naburige gemeente De Ronde Venen steunde dat initiatief wel, konden mensen zich dus vrij inschrijven.
Hier in ons buitengebied kunnen we glasvezel laten aanleggen (niet van KPN). Eenmalige bijdrage is 2500 euro, vervolgens een maandelijkse bijdrage van 39 euro en ten slotte het internetabonnement van (schatting) 21 euro. Gelukkig zitten we maar 20 jaar vast aan dit wurgcontract...
Nee, dan kun je beter geen glasvezel 'aangeboden' krijgen. Want ook met glasvezel is het eenmalig slikken of stikken; zodra het eerste netwerk in de grond ligt, komt er geen ander meer.
Prima deal toch? Of heb jij een ander realistisch financieringsmodel?
Mijn punt is dat er op een gegeven moment een eenmalig aanbod komt. Als je daar goede redenen voor hebt om het niet te willen (hoge instapkosten EN hoge maandelijkse kosten voor een zeer lange tijd) en het dus niet neemt, dan weet je ook dat het nooit meer gaat gebeuren.
Het aanbod van Glasdraad Groene Hart heeft een veel lagere drempel.
Het grote verschil in kosten is natuurlijk wel te verklaren. Hier worden we collectief eigenaar van de glasvezelinfrastructuur. Dát is hier het financieringsmodel.
Het meer realistische financieringsmodel is dat een investeerder (in bovenstaand artikel Tinc) de infrastructuur financiert en verantwoordelijk/aansprakelijk is voor alle risico's. Je ziet bij zulke constructies ook een veel hogere deelname graad door die lagere instapkosten.
@Wokschotel: hoe heb jij je glasvezel gefinancierd dan?
Krijg je voor dat bedrag ook TV en telefoonaansluiting? Dan is het een betere deal. Ten minste ik neem aan dat jullie gewoon op 1 GBit/s termineren. Glas gaat meer dan 30 jaar mee. Actieve laag 10 tot 20 jaar? Wij betalen meer en hebben dan na 15 jaar niks in handen, jullie hebben dan een 'gratis' netwerk. Dan is het netwerk naar verwachting al weer verkocht.

Ik neem aan dat de cooperatie goed georganiseerd is en er dus een mogelijkheid is tot uittreden.
Ten opzichte van Ziggo is het geen betere/slechtere deal als je het over 20 jaar uitrekent. Hieronder staan meer argumenten waarom ik er minder blij mee ben. Het aanbod van Glasdraad Groene Hart heeft volgens mij een lagere drempel. Persoonlijk wil ik geen (mede) eigenaar zijn van een glasvezel netwerk; ik steek mijn geld dan liever in mijn huis.
Nu steek ik het in de zak van Tinc. Liever in de eigen zak.

Hoeveel moet een gemiddelde aansluiting kosten dan bij jullie, 2500 Plus 12 x 20 x 39 =9360 is totaal 11860. Wow, dan weet je dat geen enkele partij daar glas gaat financieren, als die 9K plus marge moet terug verdienen en twintig jaar op zijn geld moet wachten. Dus net als hier het is Glasdraad/ jullie cooperatie of niets.

Maar ja jullie zitten duidelijk niet in een wit gebied, maar hebben iets heel bijzonders een echte overbuilder. Die zie je in Nederland eigenlijk nooit. Tja dan kun je beter bij flexibele kosten aanbieder blijven zitten, in plaats van dergelijk kapitaalbeslag.

[Reactie gewijzigd door donaldk op 24 juli 2024 05:02]

Als jullie daarna eigenaar zijn van de infrastructuur verdien je dat op termijn gemakkelijk terug. Bedragen zijn wel aan de forse kant; ben benieuwd waar je woont. Een gemiddelde glasvezel aansluiting in bewoond gebied kost 1000 euro, in het buitengebied 1800 en in het verre buitengebied, de zg witte aansluitingen tussen de 3 en 4000 duizend. Dan heb je nog de kosten van vervanging van laag 2, de actieve apparatuur. Maar dat hoeft niet meer te kosten dan 2 euro per maand per aansluiting.
Ik woon in Haaren, Noord-Brabant aan de rand van het dorp, dus wel Ziggo en snel internet.
Het terugverdien effect is totaal niet realistisch in een collectieve eigendomssituatie.
Over de maandelijkse kosten is uiteraard wel uitleg gegeven. Dat gaat over rente, aflossing, verzekeringen, onderhoud, stroomkosten, vervanging, enz. Je zit er 20 jaar aan vast en het moet kostendekkend zijn, dus die prijzen gaan ook nog stijgen.
Het kale internet abonnement van 1Gbps kost nu maar 10 euro, dat dan weer wel....
We blijven mooi bij Ziggo en gaan die 2500 euro in zonnepanelen investeren 8-)
Gelukkig krijgen buitengebieden glasvezel, terwijl we in grote steden zoals "High Tech'' Eindhoven nog steeds in veel wijken zonder moeten doen (met dank aan KPN die de plannen gekilled heeft).

[Reactie gewijzigd door Meessen op 24 juli 2024 05:02]

Bel ze met 50% van de inwoners met 2000,- per stuk en ze komen rennen. Gegarandeerd.
Het appartementencomplex waar ik in woon heeft al glasvezel liggen intern, alleen heeft KPN het nooit aangesloten. Zo veel betalen voor de financiering van de aansluiting zou dan wel gortig zijn.

Ze hadden zelfs een paar weken geleden een nieuwe glasvezelkabel gelegd, een halve meter langs ons aansluitpunt. Aangezien de grond naar de wijkkast (100m verderop) toch al open lag konden ze ons net zo goed aansluiten |:(

[Reactie gewijzigd door Meessen op 24 juli 2024 05:02]

precies, ik woon in Apeldoorn in een van de weinige wijken met glasvezel.
Soms baal ik dat we hier Ziggo hebben. Die hebben namelijk in dit gebied 0,0 concurrentie van DSL aangezien men daar zelfs met het laagste abonnement de snelheid nog niet kan halen. Dan zou dit toch wel een oplossing zijn. Nu hebben de meeste mensen Ziggo en zullen ze zich niet zo snel opgeven voor glasvezel.
Dat probleem heeft bijna iedereen zonder glas, heb de keuze uit ADSL en Ziggo. Echter is ADSL geen optie met een maximale theoretische snelheid van ~10 9Mbit. Geen serieuze concurrent van Ziggo waar je minstens 40Mbit hebt.

Downloaden van een beetje steam game (Far Cry 5) kost je zo'n 8 uur tegenover ~15 minuten nu met (400/40) Ziggo 8)7.

Edit; mijn snelheidsmogelijkheid overschat, volgens XS4ALL kunnen ze het volgende leveren;
tot 9 Mbit/s download
tot 806 Kbit/s upload

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 24 juli 2024 05:02]

Wij hebben alleen keuze uit ADSL. Maximale downloadsnelheid is 4MBit/s. Supersnel dus.
Als het een beetje mee zit, heeft KabelNoord hier (Friesland) binnen drie jaar een glasvezel neergelegd, maar of dat gehaald wordt is nog maar de vraag.
Een bijkomend voordeel (waar niet iedereen bij stilstaat) is dat je woning in waarde stijgt wanneer je snel in huis hebt.
Hier krijgen we een nieuwe monopolist, want wie gaat er van FTTH terug naar ASDL2+.
Maximale theoretische snelheid van 10mbit, hoe kom je daarbij? Zelfs bij tele2 kan je 100mbit dsl nemen.
XS4ALL zegt maar 9Mbit te leveren op mijn adres, dacht eigenlijk dat het 10Mbit was :D.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 24 juli 2024 05:02]

Tja, je moet ook geen 20km van het kastje gaan wonen, heb je afstand niet gechecked voor je er ging wonen? Ik woon 372m van het kastje vandaan ;)
Heb de keuze voor Ziggo, dus dat is verder geen probleem in mijn geval gelukkig.... stel dat ik daar wel van afhankelijk was geweest was ik een plaats verderop gaan wonen, daar ligt glasvezel ;).
Dat ligt er nogal aan hoe ver je van een wijkkast/centrale zit.
Jongens vergeet toch eens die straatkasten.
Dan kan ik hopelijk eindelijk genieten van de snelheden die glasvezel haalt. Woon in Kaag en Braasem, en de verbinding is soms echt slecht :(
Wat heb je genomen CPO? Solcon, Multfiber of een van de duurdere aanbieders?
Nog geen, maar ga wel kijken wat de mogelijkheden zijn.
Dan ben je een beetje laat denk ik. inschrijving kan nu alleen nog via de aannemer........ Overigens heb ik Solcon genomen.
Inderdaad dan wordt het een stuk duurder, kosten liggen altijd boven de 2500 zeggen ze

Ik ook Solcon (breken we nog niet het KPN monopolie, LOL). Misschien na een jaar weer een ander. Mocht Delta erbij komen dan wordt die het zeker niet, tjonge wat een prijzen zeg, door marktsegmentatie zit je daar al snel boven de 100,- per maand.
Vanwaar de beperkte keuze van providers eigenlijk? Ligt momenteel een soortgelijk aanbod hier maar vindt de keuze heel beperkt, allemaal dezelfde snelheid voor dezelfde prijzen met hooguit 50mbit verschil voor een dito klein verschil in prijs. Zijn deze initatieven wel open voor andere aanbieders? Want de kosten van de verbinding worden doorgespeeld naar de toekomstige klanten en echte prijsvechters die wel gewoon een gigabit alles in een pakket voor 50 euro kunnen aanbieden zie ik niet.
Dat lig aan de aanbieder. Bij ons zijn op dit moment 2 aanbieders die glasvezel willen aanleggen, waarvan de één 5 providers aanbiedt (Caiway, Solcon, Delta, Cbizz en W3serve) en de andere 8 stuks, waaronder KPN, Xs4all, Telfort, Tele2, NLE).

De meeste mensen hier hebben momenteel KPN over koper, dus je kan wel nagaan welke glasvezelboer hun aanmelding krijgt. :)
Kun je zowel bij CiF als bij Reggefiver terecht? Opvallend Reggefiber overbuilt normaal geen CaiW gebieden. In Uithoorn heb je ook tweedeling tussen oude kabel wijken verglaast door CaiW en de nieuwste nieuwbouwwijken waar Reggefiber huis aan huis FTTH aanlegt.

Ah greenfield dus, waar beide concurreren. Meestal moeten initiatieven jaren leuren, hier wordt er om gevochten.

Delta Flex is erg duur door de marktsegmentering die Delta toepast. Geen Multifiber?

Digitale stad gaat in zee met Reggefiber, dat kan niet anders, want KPN gaat niet op onafhankelijke waar ze geen controle over heeft,daartoe heeft hij Solcon.

[Reactie gewijzigd door donaldk op 24 juli 2024 05:02]

CIF heet geen CIF meer. Nee, het gaat om GlasvezelBuitenaf ( https://www.glasvezelbuitenaf.nl ) en Digitale Stad Lochem ( http://digitale-stadlochem.nl ).
"Echt belachelijk dat je er € 2.000 voor moet dokken". 1815 euro Is veel geld, maar anders hadden we er nog 20 jaar op moeten wachten. Ik ben er dus toch blij mee.
Anoniem: 63072 @dctdave11 april 2018 12:00
Het is maar wat je veel vindt. Mijn vrienden van kpn komen nu al jaren met doorzichtige smoes waarom ze het niet kunnen aanleggen, mijn benedenburen werken niet mee. Benedenburen gesproken, en die willen best meewerken, dus even geïnformeerd wat het kost als ik het 'gewoon' zakelijk laat aanleggen: reken op 4 tot 5 keer zoveel aan aanleg kosten.


En dan denk je 'jezus wat duur'. Maar ik denks dan alleen maar: kpn heeft dat met een paar abonnementen zo terug verdiend.
Tuurlijk als je op internet zo'n offerte formulier invult krijg je direct te zien 30K aanleg maandelijks abonnement 330 euro exclusief BTW. Dat is maar een kilometer graven, kun je nagaan als je twee of drie kilometer moet.. Een groot bedrijf waar een van de inforamtiebijeenkomsten was, had inderdaad een eigen glasverbinding genomen, een paar jaar terug. Dus die steunde het initiatief.
51%, gefeliciteerd. :) :) :)

Bij ons, het buitengebied van Lochem en Zutphen, zijn op dit moment 2 concurrerende aanbieders bezig met de vraagbundeling, Digitale Stad Lochem (€ 1500 of 60*€30) en GlasvezelBuitenaf (€1600 of eeuwig durend € 12,50 p/m). Bij beide partijen is de aanddatum voor de magische 50% grens eind april, maar weinig kans natuurlijk dat één van beide partijen de 50% haalt, ze zitten nu op 28% en 17%, bij elkaar weliswaar 45%.

Ze hebben allebei gezegd dat ze elk 50% willen hebben, maar ook dat ze bereid zijn aanmeldingen van de andere partij over te nemen. SPANNEND!! :|

Overigens levert een tijdelijke vastrechtvergoeding, zoals in het nieuwsbericht vermeldt, vermoedelijk wel een BKR registratie op, het is immers niets anders dan een lening.

[Reactie gewijzigd door retroguy op 24 juli 2024 05:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.