De coax an sich is helemaal niet de beperkende factor. Dat het analoge signaal geschrapt komt niet omdat coax achterhaald is, maar omdat analoge televisie achterhaald is. Zouden DSL-providers of glasproviders analoge televisie over hun kabels leveren dan zitten ze theoretisch met precies hetzelfde probleem. Tractors mogen ook niet op de snelweg - met goede reden.
Er zijn genoeg glasproviders die ook via coax analoog singaal bij leveren vanaf de FTU / glasvezel in de meterkast.. Dit heeft geen invloed op de rest. van de verbindingen Het is al jaren bekend dat analoog veel meer frequentie inneemt dan digitale TV. 1 frequentie bijv. neemt 1 analoge zender in. Bij digitale TV kan je veel meer zenders op de zelfde frequentie kwijt. Dus in die zin klopt je beredenering van tractor en snelweg. Het blokkeert de toename van de snelheid. Ofwel de analoge kanalen blokkeren een breder gebruik van de snelweg alias bandbreedte.
Volgens de specificaties van het oudere Docsis 3.0 en ook met Docsis 3.1 is het wel degelijk mogelijk om symmetrische verbindingen aan te bieden. Het ligt er maar precies aan hoe de down- en upstreams ingeregeld worden. Bijvoorbeeld 1gbit/s down en 1gbit/s up is zonder meer mogelijk op Docsis 3.1 en het ligt dus volledig aan de keuze die een internetprovider maakt of ze hun netwerk daarop inrichten ja of te nee. Gaat de provider echter meer upstream kanalen openstellen dan kunnen ze dit niet op individueel niveau - het geldt dan voor alle mensen op een eindversterker: en daar zit het probleem.
Je kan het symetrisch maken inderdaad. Maar als je meer upload zou toevoegen moet er iets van de download af. Dit probleem heb je met glas niet. En verder: waarom zou het een probleem zijn als er meer upstream kanalen worden open gezet dan nu het geval is is dit voor iedereen op de eindversterker geldt? Juist capaciteit...
Verder heeft Ziggo bijvoorbeeld meerdere uploadsnelheden afhankelijk van het abbonement. Het is dus blijkbaar zeker wel te beperken.
De meeste consumenten (lees: we zijn niet allemaal tweakers) willen nog steeds liever een hogere downstream dan een upstream dus wordt gekozen om de streamingkanalen zo in te plannen dat er altijd een hogere downstream geleverd wordt ten koste van de upstream. Gewoon gevalletje marktwerking. Op die manier kan er uiteindelijk met gemak 10gbit/s down geleverd worden aan klanten al is de vraag daarnaar zo laag dat bijvoorbeeld Delta nu blijft steken op 1gbit/s down voor een maandprijs die weinig aantrekkelijk is. Er is echter genoeg rek voor de toekomst.
Zie mijn verhaal hier boven. Weer alles te maken met capaciteit..
Daarnaast: alle kabelproviders hebben tot de eindversterkers glasvezel liggen. Waarom zou het wel superieur zijn om tot daar te leggen maar niet tot in huis? Prijsverschil met glasproviders en kabel is niet zo groot... Daarnaast is 100Gbps of 1000Gbps geen probleem met glas. Want alles wat via coax naar de eindversterker gaat moet daar toch over op glas met mee capaciteit.

IPTV in combinatie aanleggen met DVB-C is juist heel erg klantvriendelijk in mijn optiek. Heb je een internetstoring dan kan je in ieder geval nog TV kijken. Zie het als een backup lijn. Natuurlijk willen ISP's het liefst dat iedereen overschakelt naar IPTV zodat ze kunnen stoppen met DVB-C - het is immers een veel goedkopere manier van transport. Echter denk ik dat dit op het moment van schrijven veels te vroeg is. Je wilt niet weten hoeveel gezeik er is geweest met de afschakeling van analoge televisie in het Delta gebied. Ik denk dat heel Zeeland gaat revolten als we nu ook zouden aankondigen dat we stoppen met DVB-C, maar maak je geen illusies: uiteindelijk gaat ook DVB-C verdwijnen. Door UHD streams nu enkel aan te bieden via IPTV zijn de eerste stapjes al gezet om mensen te bewegen over te stappen naar IPTV.
Het is technisch gezien namelijk gewoon mogelijk om via DVB-C UHD aan te bieden, maar dan moeten vele klanten nieuwe decoders kopen of televisies kopen: waarom dan niet direct een STB leveren die UHD levert via IPTV in plaats van mensen te laten investeren in hardware die uiteindelijk toch uitgefaseerd moet worden. Nee, daar hebben ze goed over nagedacht.
Iets krijgen waar je niet om vraagt. Kan een kado´tje zijn maar kan ook opgedrongen voelen.

Je bent iig bij Delta niet verplicht om DVB-C te gebruiken als je IPTV afneemt. Het signaal blijft nog wel gewoon geleverd worden en zit gewoon in je kabelabonnement. De assumptie door velen dat je er extra voor betaald is nergens op gebaseerd: het bedrag voor je kabelabonnement (excl. internet) is gewoon simpelweg voor het onderhouden van je kabel. Net zoals je maandelijks voor levering van gas en electriciteit betaalt zonder dat je nog maar een M3 of Kwh heb gebruikt. Die kabels vergen namelijk ook onderhoud en voor niets gaat de zon op.
Dat zou toch gewoon betaald moeten worden uit het bedrag wat je per maand betaald voor internet. Blijkbaar is dat niet inbegrepen in die prijs en is blijkbaar de prijs van alleen internet te laag... en betreft het dus een koppelverkoop...
Over het artikel om niet geheel offtopic te worden:
Het is logisch dat er een stijging in internetabonnementen over de kabel tot 10mbit is en dit is volledig te wijten aan KPN. Hier in Delta gebied zien we namelijk steeds meer mensen overstappen van KPN naar Voiceonly abonnementen of budgetabonnementen.
-Reden 1 hiervoor: de prijsverhogingen van KPN waardoor veelal oudere mensen goedkopere
alternatieven zoeken voor telefonie en bij Delta aankloppen. Ze hebben al veelal televisie en betalen
dus al voor het kabelabonnement ivm hun televisie en kunnen dan voor enkele euro's meer per maand
telefonie erbij afnemen terwijl ze bij KPN inmiddels al meerdere tientjes per maand kwijt zijn.
-Reden 2 hiervoor: de afschakeling van ISDN bij KPN waardoor vele oud-ISDN gebruikers gewoon door
KPN in de kou zijn gezet en met hun dure ISDN apparatuur blijven steken. Bij KPN hadden ze
(nogmaals in Delta gebied) meestal maar rond de 20 mbit en dat was veelal voldoende. Ze moeten
nu overstappen naar het reguliere telefoniesysteem en kunnen 50 of 100mbit krijgen voor een fractie
van de prijs die ze bij KPN moesten betalen incl. telefonie. Dit is voor die mensen al
een aanzienlijke snelheidsverhoging dus goedkoper en sneller en dus ruim voldoende. Gewoon
marktwerking dus.
Ik snap je redenering niet met 20mbit en ISDN. ISDN heeft niks met internet te maken?? Er zullen mensen zijn die een shared ISDN met ADSL verbinding nog hebben maar die behouden dan hun internet als ze niks doen. Het gaat om mensen die puur en alleen telefonie willen.
Daarnaast wordt door het uitschakelen van analoge TV precies het zelfde gedaan: mensen worden in de kou gezet want ze kunnen hun (oudere) TV´s niet meer gebruiken zonder smartcards, analoge videorecorders en wat je heel vaak nog ziet: analoge radio via de CAI. Dit laatste betekent dat ze of FM uit de lucht moeten zien te vissen (wat ook op ten duur stopt) of een internetradio danwel DAB+ ontvanger dienen aan te schaffen. Deze extra kosten worden door de kabelaars niks mee gedaan. Voor wat mensen in mijn omgeving juist de reden om dan maar over te gaan op glas in plaats van alles bij de kabelaanbieder te doen.
[Reactie gewijzigd door Henkie-Jan op 22 juli 2024 22:24]