ACM ziet een mogelijk concurrentieprobleem in Nederland door opkomst quadplay

De ACM heeft de eventuele negatieve gevolgen voor de concurrentie door de bundeling van telecomdiensten en content geanalyseerd. De ACM zegt dat er nog geen concurrentieverstoring is, maar verwacht wel dat de komst van quadplay de concurrentieverhoudingen sterk zal beïnvloeden.

De toezichthouder zegt dat het voordelig kan zijn als consumenten meerdere telecomproducten in één bundel afnemen, maar stelt ook dat dit het voor gebruikers moeilijker maakt om over te stappen naar een andere aanbieder. Mogelijk kan dit de positie van kleinere aanbieders verzwakken. Ook is het aanbod van gratis films en series of sportuitzendingen, zoals Ziggo Sport, mogelijkerwijs concurrentieverstorend, omdat er op termijn minder keus kan overblijven en het financiële voordeel voor de consument zal verminderen. Dat blijkt uit een voorlopige analyse van de toezichthouder.

De ACM noemt drie mogelijke marktverstoringen als gevolg van quadplay. Allereerst zou de bundeling van vast en mobiel kunnen leiden tot minder transparantie, omdat het door de bundels met verschillende producten steeds lastiger wordt om de prijzen te vergelijken. Daarnaast zou het overstappen worden bemoeilijkt doordat overstappers meer tijd en moeite moeten investeren om een ander geschikt aanbod te vinden, wat zou leiden tot 'zoekkosten'. Ook moet een consumenten voor een vast-mobiel aanbod bij een overstap twee contracten beëindigen, wat de drempel hoger zou maken om daadwerkelijk over te stappen. Tot slot is er het risico dat kleinere partijen van de markt worden gedrukt.

Uit de analyse blijkt dat de aanbieders aan de ACM hebben bevestigd dat de introductie van quadplay het overstappen van klanten heeft verminderd. De vast-mobiele bundeling wordt specifiek ingezet om overstapgedrag te ontmoedigen. Hiermee kunnen machtige aanbieders, zoals VodafoneZiggo en KPN, in feite de toetreding van nieuwkomers tot de markt beperken en zodoende concurrenten uitsluiten. De ACM stelt dat er op dit moment door toegangsregulering nog geen sprake is van een partij met een machtspositie die zich onafhankelijk van concurrenten en afnemers kan gedragen. Wel ziet de toezichthouder een risico voor partijen die afhankelijk zijn wholesaletoegang, zoals Tele2 en T-Mobile, omdat zij geen eigen netwerk hebben en in het algemeen lagere marges hebben dan KPN of Ziggo.

Een officieel onderzoek naar de mededingingsbeperkende effecten en een specifieke gerichtheid op een of meer aanbieders is nog niet aan de orde. De ACM heeft een voorlopige analyse gemaakt en vraagt betrokkenen om input te leveren over welke kansen en risico’s zij zien. Tot 11 april kunnen betrokkenen reageren op consultatievragen uit de analyse. Wat er daarna gebeurt is nog onduidelijk. Er zou een onderzoek kunnen worden gestart vanuit de vraag of de huidige praktijk van quadplay van bijvoorbeeld Ziggo of KPN valt onder de wettelijke definitie van misbruik van een economische machtspositie, wat in de Nederlandse Mededingingswet en het EU-Werkingsverdrag is verboden.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-03-2017 • 08:29

145 Linkedin

Submitter: arnovos

Reacties (145)

145
142
95
4
1
36
Wijzig sortering
Wat is er met de ACM aan de hand? Ze laten KPN alle internet providers opkopen. Ze laten KPN Reggefiber opkopen en daarna nagenoeg stil leggen. Ze laten Ziggo en Vodafone samengaan en vragen zich daarna af waar de concurrentie op de markt gebleven is?
Het probleem is eigenlijk heel anders. De grote zijn groot hebben daarom ook grote marketing budgetten.

Kleinere spelers kunnen alleen klanten krijgen als ze scherpe prijzen hebben. Omdat ze vaak geen eigen netwerk hebben moeten ze duurder inkopen. Ze hebben misschien ook minder kosten maar hun marge is lager dan de grote.
Met die kleinere marge lukt het hun vaak gewoon niet om voldoende reclame te maken.
Reclame heb je dan weer nodig om een massamarkt te kunnen benaderen.

Het werkt nog steeds zo dat je met veel reclame gewoon klanten kan kopen. Die klanten betalen dan misschien meer maar zo werkt reclame gewoon.

Door een kabel open te gooien krijg je vast meer aanbieders maar de vraag is en blijft of die kleine aanbieders nu echt kunnen concurreren met de grote aanbieders. Ik ben bang van niet.

Daarnaast moet je ook verder kijken, we hebben het nu over vast en mobiel. Er zijn tegenwoordig al genoeg mensen die geen vaste telefoon aansluiting meer hebben. We internetten nu nog veel vast maar over 5 tot 10 jaar zullen we dat massaal via mobiel gaan doen.
acm heeft het nu over koppeling met tv kijken, ook daar krijg je straks meer mogelijkheden dat je gewoon via internet kan kijken en zelf een goedkoop abbo kan afsluiten bij willekeurige provider.

De bezwaren die acm nu noemt kunnen zich deels wel eens opheffen in de toekomst.
er zit nog een klein probleempje er boven op eigenlijk.

(ik weet niet precies de prijzen van een automatische overboeking.
maar banken rekenen ongeveer 0,50€ per overboeking, hier moeten eigenlijk de handelings-kosten nog bij geteld worden van het bedrijf, maar die kan ik niet schatten. sommige rekenen er 1€ voor anderen wel 2,50€. ik ga even simpel uit van 0,50€)

per product een rekening krijgen kost dus 0,50€ extra.
met tripel pay heeft het bedrijf dus 2x de kosten niet en heeft het een 1,00€ extra winst.
met quad pay zelf 1,50€ extra winst.
kleine spelers in de markt die kunnen dit (nog) niet.

dit klinkt als weinig, maar heb je 1 miljoen klanten, dan mag je die winst gerust over maken naar mijn rekening. }>
die winst kunnen ze ook gaan gebruiken om een scherpere aanbieding te doen.
(in hoeverre gaan wij als consument dat geloven is dan de vraag. :?
moet de ACM daar op ingrijpen of niet?)

straks gaan die clubs zoals kpn en ziggo etc etc.. ook nog elektra en gas leveren.
ben benieuwd hoe ze dat gaan noemen?
(er is al een internet leverancier bezig er mee, maar ik begrijp dat het nog niet helemaal gekoppeld is, geen ervaring met die club.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 1 maart 2017 10:43]

Dat soort koppelverkoop is er op vele gebieden.

Verzekeringen, hier meer bij 1 aanbieder hoe goedkoper.
Korting op je hypotheek als je ook verzekering neemt.
enz enz
Dat is geen koppelverkoop. Korting geven bij afname van meer producten is toegestaan en het kan voordelig zijn voor de klant. Maar deze kan altijd zelf kiezen voor korting of toch de volle map voor een ander product elders.

Koppelverkoop is als je product B als verplicht koppelt om product A te mogen kopen. Voorbeeld: Je wilt een hypotheek afsluiten, maar moet daarbij verplicht een betaalrekening bij dezelfde bank afsluiten, anders krijg je de hypotheek niet.
Voor levensverzekeringen, woonhuisverzekeringen etc is het geen koppelverkoop als je zelf kunt bepalen welke verzekering je afsluit (dus ook elders), aangezien levensverzekeringen als dekkingsvoorwaarde/risicodekking gelden voor de financiering en woonhuis/opstal verzekering als onderpandsverzekering. Kan best zijn dat je je schouders ophaalt als je huis afbrandt en onverzekerd bent (dus geen herstel/herbouw of uit wigen zak betalen), maar daar denkt de geldverstrekker heel anders over. Want waar ga je de lening dan van terugbetalen... Je hoeft hiervoor geen producten van dezelfde instelling te nemen (alhoewel het wel extra tijd en moeite kost om deze separaat af te sluiten en de voorwaarden kunnen verschillen..

[Reactie gewijzigd door Edgarz op 1 maart 2017 12:49]

Wij hebben er inderdaad voor gekozen geen verzekeringen af te sluiten (alleen de auto, maar die is verplicht).

Was voor de hypotheek geen probleem.

Het kan heel onverstandig zijn, dat weet ik. Maar aan de andere kant: Er gebeurt (zeker bij nieuwbouw) niet zo heel snel iets naars met je huis...)
Je hebt gelijk met koppelverkoop.

Echter waar het artikel omgaat is dat men de prijzen zo maakt dat je eigenlijk niet meer wegkomt met 3 of 4 losse abonnementen bij dezelfde of verschillende providers.

Het is dus idd geen verplichte koppelverkoop maar kijk je naar de prijs dan zou je op basis van de prijs gek zijn als je 3 losse abonnementen neemt.
tja officieel is het dan geen koppelverkoop.

maar bij de hypotheek werd wel degelijk een betaalrekening verkocht door de bank (met verplichting om salaris daar op te storten).
hier voor kregen wij een rente korting voor terug.
natuurlijk hadden wij dat kunnen weigeren, alleen dan hadden wij de hypotheek misschien wel niet kunnen betalen.
(duur genoeg een huis kopen. ;) )

ondanks dat het geen koppelverkoop is, voelt het wel degelijk zo aan.
echt veel keus word je niet geboden, dus je doet het wel.
net zo als met tripe of quat-play.
(nog 2 jaar, en dan is de hypotheek afgelost, en dan is het meteen toedeledokie bank met je betaal rekening, we gebruiken de oude betaal rekening dan wel weer.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 1 maart 2017 15:24]

jep verzekeringen zoals de alles in 1 polis van de rabobank is zo een mooi voorbeeld.
als je daar 2 of 3 pakketten al van hebt dan kun je zo goed een gratis* doorlopende reis verzekering bij af sluiten.
(bij hypotheken zie ik dat toch niet zo, wij hebben ondanks de extra personeels-korting toch een andere aanbieding gekozen, was toch goedkoper. maar dynamische markt ik kan ook niet alles overzien.)

zolang je een goede korting krijgt is het wel leuk, maar ergens krijg ik wel het gevoel dat de grote bedrijven het net om de kleine consument aan het sluiten zijn.
moet de ACM daar op in grijpen of niet?
(ik wens er geen mening over te hebben, gewoon omdat ik het ook niet weet. ;) )

*) gratis bestaat niet, alleen de zon komt gratis op. }>
*) gratis bestaat niet, alleen de zon komt gratis op. }>
Tja en om die dag in dag uit te kunnen zien zul je moeten werken eten en is het leven uiteindelijk niet gratis. Tenzij je op een eiland gaat wonen leeft van de natuur :)
Dat vraag ik me al jaren af. Bij KPN waren ze altijd behoorlijk streng, maar ziggo kan doen wat ze willen.

Kabelmarkt open, nee wat dat is "te moeilijk".

Nu zelfs koppelverkoop met HBO, nee niks aan de hand.

Ik snap het niet.
Even offtopic:

Dat is ook heel vreemd. Er is dus een dienst, HBO, die voor iedereen beschikbaar was. Dat wordt met wat flauwekul eromheen de nek omgedraaid waardoor het (geheel toevallig) door nog maar één aanbieder (Ziggo) kan worden aangeboden. En ook toevallig, deze aanbieder heeft een moederbedrijf die er eigenaar van is. Ik zou zeggen, dat mag niet . De ACM ziet geen gevaar en onderneemt geen actie.

Ik heb T-Mobile thuis en hoe kijk ik nu Game of Thrones? Tja, moet maar creatief zijn terwijl ik voorheen keurig betaalde voor HBO.

Nu ben ik een crimineel geworden omdat ik GOT wel kijk omdat het op een legale manier niet kan (of ik moet een abonnement afsluiten en het alleen op de tablet willen kijken). Ja, daar heb ik dus geen 42" aan de muur hangen.

Wil je het dus goed kijken dat staat je als mens maar één ding te doen en dat is overstappen naar Ziggo. Dat dacht ik dus even niet. Men is de weg volledig kwijt. Jarenlang wordt KPN onder de vergrootglas gelegd en boete na boete werd opgelegd en nu, een paar jaar later doen andere bedrijven dit ook maar wordt er niets tegen gedaan. Dat is toch krom?

Ik wil geen ziggo maar Wel HBO en op de manier waarop het altijd mogelijk was, via mijn TV-abonnement. Dat zit er dus niet meer in. Bedankt ACM, dat je dit faciliteert.
Reggefiber is alles behalve stilgelegd. De focus is alleen veranderd van fiber to the home naar fiber to the street . Alle verbindingen naar wijkkasten worden verglaasd wat een veel hogere minimum snelheid oplevert voor HEEL veel huishoudens, in plaats van een absurde snelheid voor een heel klein aantal huishoudens (nieuwbouw krijgt overigens standaard glas). KPN is in nederland zelfs de op 1 na grootste investeerder in infrastructuur, met de overheid op nr. 1 !

Het vodafoneziggo deel ben ik het mee eens echter, de enige reden om quadplay aan banden te leggen zou zijn om te zorgen dat vodafoneziggo niet de hele markt overspoelt. Dit zou echter funest zijn voor KPN, die volledig aan de consumentenmarkt hangt op het moment.

[Reactie gewijzigd door J0mcd op 1 maart 2017 09:24]

(nieuwbouw krijgt overigens standaard glas)
Helaas kan ik je uit eigen ervaring van het kopen van een nieuwbouwwoning (2 jaar geleden) vertellen dat dit zeer zeker niet het geval is. Er wordt zeker glas neergelegd tot aan de wijkcentrale maar daarna zeer zeker niet.
Het hangt inderdaad af van de plaats of er glasvezel + coax of xDSL + coax wordt aangesloten. In mijn geval (ook nieuwbouw) werd er alleen glasvezel en coax aangebracht in de woning en geen xDSL.

In mijn geval was het dan ook zo dat er in de plaats/wijk al glasvezel lag. Helaas qua keuze wordt door KPN sinds 2008 niet langer xDSL aangelegd (telefoonlijn) als ze ook al glasvezel aansluiten.
Bij ons wel gelukkig. Dus het verschilt per regio.
Maar juist die verandering om niet meer elk huis op glasvezel aan te sluiten laat gewoon zien dat de ambities drastisch naar beneden bij gesteld zijn. Ik ben oh zo blij dat in ons dorp zo'n 5 jaar terug Reggefiber wel overal glas heeft aangelegd. Het gemak waarmee je van glasvezel provider wisselt is echt erg fijn. Zo begon Vodafone 2 jaar terug hun klanten om te zetten naar een abbo zonder analoge TV, maar omdat er genoeg concurrenten zijn op glas was ik zo overgestapt en geniet ik altijd alsnog van glasvezel tv en analoog signaal voor de tv op de slaapkamer.
Welke is dat dan? Heb een tijdje terug ook gezocht, en het verbaasde mij dat bijna geen enkele glas aanbieder DVB-C meer heeft. Ik wik al die extra K**kastjes niet, gewoon de AB van de TV is voldoende (de rest zit al in mijn TV) Lijbrandt had dat , maar is ook niet meer leverbaar.
Ik zit nu al 2 jaar bij Ons Brabant Net (levert ook hier in Limburg ;) ) al weet ik niet of hun nieuwe abbo's nog altijd analoog signaal leveren.

Zolang ik een glasvezel modem heb dat ook een analoog signaal levert zal dat wel goed gaan, maar volgens mij worden tegenwoordig modems geplaatst die deze functionaliteit niet hebben.

Maar even voor de helderheid, het is geen DVB-C het is echt een ouderwets analoog sd signaal, geen hd digitale tv. Analoog heb ik dus ook en stuk minder zenders dan digitaal.

Bij glasvezel werkt digitale tv nu eenmaal via IPTV, en is dus per definitie niet compatibel met DVB-C. Het signaal verloopt voor digitale tv namelijk ook over ethernet kabel, niet over coax.

[Reactie gewijzigd door MenN op 1 maart 2017 13:39]

Bij glasvezel werkt digitale tv nu eenmaal via IPTV, en is dus per definitie niet compatibel met DVB-C.
Onzin. Dat is hetzelfde als zeggen dat internet niet over de kabel kan omdat dat alleen voor tv is.

Glasvezel + tv is ingevoerd met in de modem functionaliteit voor coax en DVB-C, die informatie komt dan gewoon over de tweede vezel. Dat men dit nu niet meer wil leveren heeft helemaal niets met compatibiliteit te maken maar vooral met kosten en winstmodellen.
En , zo ver ik weet er is veel veranderd ondertussen, kwam daar ook gewon een digitaal signaal uit , even de freq en QAM codes invoeren en op de tv had je ook de extra programma informatie en tv gids.

qute van de Lijbrandt site
Tijdens het instellen van uw DVB-C ontvanger heeft u de volgende gegevens nodig:
Frequentie: 304 MHz (soms in te vullen als 304000);
Symbolrate: 6875 Msymbols/s (soms in te vullen als 68750);
Modulatie: QAM-64;
Netwerk ID: 2180.
TADA, zo simpel kan het zijn , splitter ertussen en op alle TV's in huis super beeld en mogelijk heden, zonder al die extra kastjes rommel en dito afstandsbedieningen !

Maar ik geen aanbieder meer vinden die het ondersteund , erger nog van de gene die ik ken die het wel hebben word er ontzettend gepushed voor een nieuw abbo, waardoor deze optie dan ook gelijk vervalt.

Helaas is Lijbrandt niet meer , over genomen door Telfort en die willen de oude die dit nog hebben er maar wat graag van af helpen.

Zover ik weet is Ziggo de enige optie om nog DVB-C te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door shiptronic op 1 maart 2017 14:33]

Het constante opkopen en wijzigen van glasvezelproviders, de onzekerheid omtrent het voortbestaan van analoge tv + DVB-C en de onwil om hogere snelheden te bieden heeft ervoor gezorgd dat wij nu weer Ziggo hebben terwijl er gewoon een glasvezelaansluiting ligt. |:( ;(
Inderdaad. Toen KPN Reggefiber overnam werd analoge TV en DVB-C en de hele mogelijkheid zonder een Experiaboxachtige tussenkast verdween .
Reggefiber had een eigen technische kant voor providers waar analoog, DVB-C en IP-TV alle drie standaard door hun providerklanten werden aangeboden. Maximale service
KPN doet dat niet, ze denken dat IPTV moderner is en vooral handiger om pay per view te verkopen.
Zelfs de symmetrische down/upload is nu een bijbetaaloptie geworden.
Je merkt nu dan ook dat heel verl.mensen totaal niet meer meerwaarde zien van glas. Wel nadelen, UTP kabels trekken, overal kastjes, videos en HD recorders waardeloos, weinig gebruikte derde TVs waar je niks meer mee kan etc.
Het is dan ook geen wonder dat die paar aanlegprojecten die niet wegbezuinigd of oneindig uitgesteld zijn nu vaak stranden wegens weinig voorinschrijvingen.
We hebben hier ook nog het signaal van OnsBrabantNet: analoog en dvb-c naast elkaar. Niet alle tv's hebben een digitale tuner, dan is het analoog wel handig. Voor ons is het niet nodig.

In de huidige pakketten kan het niet meer. Er komt altijd een decoder bij, en dus een afstandsbediening. Mateloos irritant.

Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat we gedwongen worden over te stappen, als ze geen ongecodeerde analoge en digitale televisie meer willen doorgeven.
nog erger is het als ze nieuwe flats / huizen neer zetten.
En dan bedoel ik heele straaten of een compleet block.
En er dan nog geen glasvezel aansluiten ( straat alles ligt open )
De focus is alleen veranderd van fiber to the home naar fiber to the street
De focus is veranderd van concurrent van KPN dat een superieur product bood naar een onderaannemer die werkt aan infrastructuur voor KPN. Dat is nogal een verschil en een enorm verlies voor de consument want er is nu veel minder druk op KPN om in hun infrastructuur te investeren.
De kern van het bedrijf is niet veranderd, ze leggen glasvezel, nu kan alleen een aanzienlijk groter deel van de bevolking er gebruik van maken.. Toen reggefiber het netwerk zelf in handen had waren zij verder niet verplicht tot het openstellen ervan, wat nu wel het geval is, in mijn ogen nog een win. En als laatste, ook al hoeven ze het niet te doen is KPN zowat de grootste investeerder in infrastructuur van nederland, alleen ingehaald door de overheid.

95% van de gebruikers, waarschijnlijk zelfs meer, heeft niet de capaciteit van glasvezel nodig. De infrastructuur naar de wijkkasten moet er hoe dan ook komen en is dus klaar voor de toekomst. Het laatste stukje kan altijd nog aangelegd worden.

Waar het misschien een verlies is voor jou als 1 consument specifiek, omdat je een film binnen een minuut wilt downloaden, staan er 1000 consumenten tegenover jou die hier profijt van hebben.
Toen reggefiber het netwerk zelf in handen had waren zij verder niet verplicht tot het openstellen ervan
Dat waren ze wel en dat deden ze ook.
Waar het misschien een verlies is voor jou als 1 consument specifiek, omdat je een film binnen een minuut wilt downloaden, staan er 1000 consumenten tegenover jou die hier profijt van hebben.
Maar het is niet doordat Reggefiber nu een onderaanemer van KPN is dat er meer consumenten bereikt worden met snel internet. Eerder minder. Als de ACM niet de overname van Reggefiber had toegestaan had KPN nog meer moeten investeren om bij te kunnen blijven. Dan hadden zowel KPN als Reggefiber consumenten bereikt. Dus niet die 1, niet die 1000 maar wel 2000.
Ben het wel met je eens. Maar al die extra investeringen moeten ook terugverdiend worden.
Het openstellen was volgens mij wel verplicht, maar het aanleggen van nieuwe netwerken natuurlijk niet. Het moet natuurlijk wel rendabel zijn. Hoe meer mensen een aansluiting nemen hoe goedkoper de aanleg. Daar zit vaak het probleem. Veel mensen vinden Ziggo snelheden goed genoeg en dat is in 95% van de gevallen ook zo.
Op mijn adres in Tilburg is die zogenaamd niet stilgelegde aanleg van glasvezel na 3x uitgesteld te zijn afgesteld.. Op netco fourstack begon het met VVDSL upgrade in 3e kwartaal van 2016, verschoven naar 2e kwartaal 2017 en daarna naar 4e kwartaal 2017 en nu is het helemaal verdwenen. Conclusie ik heb keuze tussen 32mbit over DSL voor een redelijke prijs of kabelinternet via Ziggo voor een te hoge prijs.

Ik hoef niet perse glasvezel als ik maar over DSL een snelheid van minimaal 80mbit aangeboden krijg en zonder die upgrade naar straatkast krijg ik dat niet. (glasvezel is altijd wel beter natuurlijk).

[Reactie gewijzigd door elponchis op 1 maart 2017 13:14]

Dat was ook mijn eerste reactie, tientallen jaren hebben ze toegekeken hoe een de markt langzamerhand in handen kwam van een paar aanbieders om nu ineens verbaasd te zijn dat slechts een paar grote spelers niet goed is voor de concurrentie. Het is echt bizar dat men daar nu pas wakker geworden is.
Maak je geen zorgen. Ze slapen rustig verder. Ik verwacht niet dat er ook maar iets positief gaat veranderen.
Dat netwerken deels worden samengevoegd is een eerste stap die ik nog wel enigsinds kan volgen.. maar dat ook content, (sport, films en series) exclusief in een aanbieder landen, is wat mij altijd verbaasds heeft.

In bijvoorbeeld de energiemarkt hebben we hele nieuwe wetgeving bedacht om 'netwerk' en 'energie' los van elkaar te trekken. Hier hadden we een markt waar 'content' en 'netwerk' altijd gescheiden was, maar providers vlechten deze steeds meer in elkaar... Dat dat zomaar mag heeft mij altijd verbaasd.
Vodafone/Ziggo is beoordeeld en goedgekeurd door de Europese Commissie, niet door ACM. ACM heeft verzocht om de zaak naar haar te verwijzen in Nederland, maar dit is afgewezen.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2711_nl.htm
Wel ziet de toezichthouder een risico voor partijen die afhankelijk zijn wholesaletoegang, zoals Tele2 en T-Mobile, omdat zij geen eigen netwerk hebben en in het algemeen lagere marges hebben dan KPN of Ziggo.
Wellicht wordt het eens tijd om concurrentie op de wholesale markt te verplichten: Gooi de kabel open en de wholesale prijzen van KPN zullen wel moeten dalen me dunkt...
Geloof maar niet dat het een positieve invloed gaat hebben op innovatie als ze ook het kabelnetwerk open gaan gooien. Je ziet het nu al bij KPN die niet meer wil verglazen omdat de kosten hoog zijn en het veel langer duurt eer ze de investering kunnen terug verdienen. KPN wilde jaren terug al gaan inzetten op verglazen, maar toen bekend werd dat ze ook het nieuwe glasvezel netwerk moesten openstellen voor concurrenten hebben ze de grootse plannen in de ijskast gezet. Nadat Reggefiber was overgenomen, is ook daar een stop gekomen op de grootschalige uitrol.

Als de Ziggo kabel ook open moet zal ook daar de innovatie en investeringen in het netwerk gaan afnemen, en dan zijn we eigenlijk nog verder van huis. De grootste fout die de overheid heeft gemaakt is het privatiseren van de netwerken, het kabelnetwerk is zelfs verkocht. En dan nu jaren later zeggen, ja we hebben het je wel verkocht voor veel geld, maar nu moet je het openstellen......

Ze kunnen beter is een stokje steken voor al die overnames en samensmeltingen, Reggefiber, Ziggo, Ziggo-Vodafone en frequenties voor mobiele netwerken niet meer veilen maar aanbesteden. Bij aanbesteden kunnen de partijen met de beste plannen de frequentie krijgen, en niet de gene die het meeste biedt. De vaste markt zit, ehh, vast, met dank aan de overheid voor het verkopen en privatiseren en het goedkeuren van allerlei overnames.
Wat meer inzage in de werkwijze van Ziggo:

Wonderbaarlijk genoeg komt er in het gat van het dorp waar ik woon glasvezel. Ziggo heeft nog niet iemand gezien hier in 10 jaar tijd, ook niet toen vorig jaar het halve dorp problemen had omdat men een netwerk switched, en alles omviel. Toen hadden ze geen tijd.

Maar nu. Nu komt er glasvezel. En wekenlang staan Ziggo busjes op het dorpsplein. Uit die busjes komen ware propaganda meesters die langs de deuren gaan. Oude mensen vertellen dat ze geen glasvezel moeten pakken. Stickers uitdelen om op de ruit te plakken: Hier geen glasvezel nodig!

Ik verzin het niet, zo triest is dit bedrijf.
En wat wil je hier mee zeggen, dat is nou eenmaal concurrentie en marketing.
Dat zal bij KPN niet anders zijn, ik krijg jaarlijks een flyer van KPN in de bus met de fantastische pakketten van ze. HD tv voor meerdere tv's, snel internet, ze vergeten alleen dat ze er maar 8mbit adsl bieden. De upgrade is al meerdere keren (met jaren) uitgesteld. De kasten staan er, ze zijn alleen zo stupid om geen vdsl aan te bieden terwijl het dus kan.

En wie weet is voor veel mensen is ziggo misschien ook wel de beste optie, als ze voor glasvezel aan de deur komen vertellen ze je natuurlijk ook de mooiste verkoop verhalen.

[Reactie gewijzigd door Alexander_v_H op 1 maart 2017 15:42]

Het moraal van mijn verhaal is dat het juist GEEN concurrentie is. De hele reden dat Ziggo 10 jaar kan liggen slapen en klanten negeren is omdat mensen toch nergens heen konden.

Waar was die bus met mensen toen het klachten regenden? NERGENS. Omdat mensen geen alternatief hadden.
Ik kan hier kiezen voor 8mbit KPN of Ziggo. Toch, als er problemen zijn lost Ziggo het echt wel op (heb het dan over het voormalig UPC gebied). Hoe dat in het voormalig Ziggo gebied is durf ik niet te zeggen, het is wel 1 bedrijf maar netwerk en klantenservice is nog steeds gescheiden voor zover ik weet.

Dat er geen concurrentie is kan je Ziggo niet kwalijk nemen, maar wel KPN of andere bedrijven die er klaarblijkelijk geen heil in zien om daar een netwerk aan te leggen of om een bestaand netwerk te verbeteren.

Tevens zie je dan nu dat concurrentie wel loont bij commerciële bedrijven, misschien zouden ze dan moeten denken om de netwerken gesloten te houden maar dat er een leverplicht gaat zijn voor een bepaalde minimale snelheid.
Klopt. Deden ze bij ins ook. En bij ons in de buurt is 50% (!!!!) van de mensen er in getrapt. Die hebben nu een 20% duurder abonnement dan ik, met minder TV en langzamer. En geen 500/500 mogelijkheid.
Naar mijn mening zet KPN juist in op zsm verglazen (tot aan straatkast). Waar voorheen nog kilometers koper in de looplengte zaten, is dit met (v)vdsl en later dit jaar V+ niet meer het geval. Aangezien V+ over een enkel aderpaar tot 200 mbit gaat snap ik dat ze eerst investeren in hogere snelheden op koper alvorens daadwerkelijk te gaan verglazen. Op het moment dat een haalbaarheidsonderzoek positief resultaat heeft wordt overigens gewoon nog steeds glas gelegd.
Jaren geleden, en dan ook echt jaren geleden, lag er een plan op tafel om zoveel mogelijk FtH aan te gaan bieden, dus letterlijk alles verglazen indien mogelijk en anders verglazen tot aan de wijkkast. Dat plan is in de ijskast gegaan, ze moesten namelijk dit nieuwe netwerk gelijk openstellen. Toen hebben ze Reggefiber gekocht, die was lekker bezig met verglazen (FtH), maar ook daar is het redelijk stil geworden.

Ja ze zijn nu aan het verglazen tot de wijkkast, maar dat is meer omdat ze wat moeten anders kunnen ze niet meer concurreren met Ziggo. Er zijn nog genoeg plekken waar je adsl kan krijgen van hooguit 10mbit, en veelal nog lager. En daar moet dan ook nog tv over..... KPN zou bij mij in de wijk ook al jaren hogere snelheid gaan aanbieden volgens de planning, nou niet dus, ze blijven het vooruitschuiven.

Het is dus niet innoveren wat KPN doet, ze doen niks meer dan hoogst noodzakelijk om nog een speler te kunnen blijven.
Absoluut niet mee eens, FttH is extreem duur en helpt maar een handje vol mensen. Verglazing naar de straatkasten is breder uit te rollen, zijn HEEL VEEL minder gemeentelijke vergunningen voor nodig (wat altijd roet in het eten gooit) en helpt HEEL VEEL meer mensen. Juist de mensen die eerst max 10 mbit kregen kunnen nu naar 80 of 100.Met VDSL+ en pair bonding kan dit de komende jaren tot wel 400mbit getild worden. waarom 10 mensen helpen als je er voor hetzelfde geld 10000 kan helpen. De uiteindelijke verglazing naar de meterkast kan altijd nog gedaan worden wanneer mensen het ook daadwerkelijk nodig gaan hebben.

In Haarlem bijvoorbeeld, waar ik woon, is in de hele stad gemiddeld 80 mbit haalbaar, waar dat een jaar geleden nog 30 mbit was. dat soort verbeteringen voor zoveel mensen red je NOOIT met FttH

[Reactie gewijzigd door J0mcd op 1 maart 2017 09:37]

Geen idee waarom je het niet met me eens bent, maar het beeld wat ik schets is een feit. Ze wilden dus alles verglazen (FtH) maar die plannen hebben ze ingetrokken omdat het netwerk gelijk opengesteld moest worden. Daar gaat de discussie over, niet of er meer of minder mensen geholpen worden.

80mbit is nou ook niet echt je van het, en het is nog steeds investeren in een oude techniek. Ziggo biedt al 300mbit, waar 25mbit voor mij persoonlijk genoeg is, willen heel veel mensen een hogere snelheid, ook hoger dan die 80mbit. Ja het is de makkelijkste/goedkoopste oplossing maar zeker niet de beste. Het is ook niet de oplossing die KPN oorspronkelijk voor ogen had, maar door het openstellen zijn ze gedwongen tot de goedkoopste oplossing om een speler te blijven. Daarmee is dus echte innovatie geremd.
Daarnaast is veel koper in de grond nou ook niet geweldig meer, wat weer voor problemen kan gaan zorgen.
Je stelde in je originele bericht dat kpn niet meer wilt verglazen, als je van alternative facts houd is dat inderdaad een feit, maar in de realiteit dus niet. dat schets ik.
Ook dat ze de plannen hebben ingetrokken omdat het netwerk gelijk opgengesteld moest worden klopt niet, de plannen zijn ingetrokken/verlegd omdat ze klanten verloren op de breedbandmarkt en ze een product naar een breder publiek wilden trekken. En dit is de kern van het geheel: als bedrijf heb je klanten nodig. als je al je ogen op een product gooit dat bijna niemand kan afnemen ga je ten onder. Dat heet vooruitzicht.
Verder heb je het over innoveren, het aanzienlijk verbeteren van bestaande producten valt daar ook onder, VDSL+ en pair bonding kan met huidige technieken tot 400mbit, in bepaalde gebieden wordt op het moment al 200 mbit aangeboden. Het is misschien niet de innovatie die jij wilt zien als tweaker, maar het is een flinke verbetering voor de gemiddelde klant.
De gemiddelde gebruiker heeft echter al genoeg aan 40-60mbit. dit zijn bij ziggo en kpn respectievelijk de meest verkochte snelheden. Het voornaamste doel moet in mijn ogen dus zijn om te zorgen dat IEDEREEN deze snelheden kan halen, daarmee zet je een succesvol product in de markt.

[Reactie gewijzigd door J0mcd op 1 maart 2017 11:28]

Geloof wat je wilt geloven, heb de originele plannen van KPN van jaren terug ingezien, en dat was toch echt zoveel als mogelijk inzetten op FttH. Nu moeten ze sinds een aantal jaren hun glasvezelnetwerk openstellen, en opeens zetten ze in op vdsl.......
En ja die uitrol is veel goedkoper maar heeft ook minder toekomst en is storings gevoeliger. En nu maar hopen dat je koperen aderparen allemaal goed zijn, anders kan je de bonding wel op je buik schrijven. En juist dat laatste stuk koper naar je huis ligt er op heel veel plekken al heel lang.

En nee, als tweaker boeit het me totaal niet die hoge snelheden maar glasvezel heeft gewoon de toekomst. Reggefiber was ook gewoon goed bezig voor de overname door KPN, daarna stokte het. Kabel internet gaat ook hogere snelheden bieden, dan loopt VDSL dus weer achter. Kunnen ze weer allerlei trucs gaan uithalen voor een upgrade.
Ik heb die plannen ook gezien in de tijd dat ik daar nog werkte. Je vergeet alleen één ding, de markt is veranderd.

Mobiel internet is sneller geworden, de bundels groter. Het internetgebruik heeft een verschuiving meegemaakt van PC/Laptop naar Telefoon/Tablet waardoor de behoefte naar bandbreedte is afgenomen.

Ook is het overgrote deel van de plannen opgesteld in de periode 2008~2012 en hoe zag het er economisch allemaal uit in die tijd? Niet heel rooskleurig. KPN heeft in den beginne groots ingezet op glas maar kwam er economisch gezien slecht voor te staan terwijl het klantenbestand steeds verder afnam.

Wat ga je als bedrijf doen. Ga je dan Nederland alsnog verglazen met het risico dat je jezelf in de etalage mag zetten of pas je de plannen aan en ga je de bestaande technieken verbeteren (Pairbonding, Vectoring en zelfs Ghosting) waardoor de bandbreedte op ADSL/VDSL omhoog kan?

Toen je de plannen onder ogen kreeg had je waarschijnlijk een net zo'n leuke functie als ik maar waarom laat je de punten weg die ik schets? Want dat is wat er in die tijd ook speelde namelijk en sterker nog, een deel van deze punten speelt nog altijd.

Waarom denk je dat de kleinere DSL-aanbieders steeds meer klanten verwerven? Ze bieden veel voor weinig wat voor een groot deel van Nederland meer dan voldoende is. Glasvezel is mooi maar als je op straat aan de mensen vraagt wat ze nodig hebben dan is glasvezel vooral "nice to have". 50~80Mbit is nog altijd voldoende (browsen, streamen en TV kijken). Vanuit dat oogpunt is meer niet eens nodig.
Ben geen medewerker van KPN geweest, heb alleen de plannen toen gezien. Wat daar intern over gezegd is weet ik dus niet, maar ze hebben wel aangegeven, toen het over openstellen van het glasnet ging, dat dit de remmende factor zou zijn voor verdere uitrol. Vermoed dat de overname van Reggefiber vooral een strategische zet is geweest om zo te zorgen voor minder concurrentie, maar dat kan ik niet hard maken.

De markt is zeker veranderd, ook als je kijkt wat er op de kabel gebeurt is qua snelheden, waardoor KPN zeker in ander vaatwater terecht is gekomen. Wel blijf ik er bij dat openstellen van het glasnet er voor zorgt dat KPN per aansluiting minder winst kan maken, wat betekend dat er sneller voor goedkopere opties gekozen gaat worden. Ben het zeker met je eens dat het merendeel van de huishouden prima toekomt met snelheden tot zo'n 100mbit.

Toch zie je aan de andere kant dat er volop geëxperimenteerd wordt met snellere verbindingen. Veel casual internetgebruik wordt inderdaad veelal met mobiele apparaten gedaan, maar om een voorbeeld te noemen, ga maar is games downloaden op je ps4, dan is een snelle verbinding toch wel fijn. En die games worden alsmaar groter. Maar door streamen ipv downloaden wordt er juist weer minder bandbreedte gebruikt. Wel blijft de upload van zowel kabel als vdsl flink achter, en zeker bij het toenemende gebruik van NASsen en de cloud is dat wel een serieus nadeel, iets wat je bij glas niet hebt.

Als ik nu een beetje upload wil bij Ziggo kom je automatisch uit bij de duurste abonnementen met ook een hoge download, wat veel mensen dan weer niet nodig hebben. Uitrol van meer glas had dus super geweest, had je bijvoorbeeld 50/50 kunnen hebben i.p.v. een Ziggo 40/4 verbinding. Desalniettemin denk ik dat het openstellen van netwerken niet gaat leiden tot een beter aanbod voor de klant, winstmarge wordt kleiner, dus investeringen zullen ook minder worden.
En met een beetje bijbetaling per aansluiting hebben ze het hier plaatselijk (niet KPN) niet alleen in de stad (25.000 mensen) en dorpen (11) maar zelfs het hele buitengebied met alle boerderijen (grootste gemeente van Nederland qua oppervlakte) wel voor elkaar gekregen iedereen glas tot in huis te bieden.

Er waren ook een boel bedrijven (boeren) die dolgraag iets anders dan inbellen of satelliet wilden.....
Wat ik niet snap is dat voor het verglazen niet samengewerkt met de gemeente bij bijvoorbeeld groot onderhoud aan de riolering.

Dan ligt de straat toch al open. Gooi er dan direct kabels in.
Dat is bij ons in de stad wel gebeurt hoor. Dus waarschijnlijk als het gecombineerd KAN worden doen ze dat, maar groot onderhoud gebeurt natuurlijk niet heel vaak...
Ik heb er helaas een hard hoofd in als je ziet dat ze nog niet eens bij alle nieuwbouwwijken direct FTTH aan leggen.
zijn HEEL VEEL minder gemeentelijke vergunningen voor nodig (wat altijd roet in het eten gooit
En die zijn geen enkel probleem. De gemeente mag op basis van de telecomwet de vergunning namelijk niet eens weigeren.
Klopt. En de meeste gemeentes staan te springen om glas, dus geven de vergunning graag af.

Sommige gemeentes echter vereisen een vergunningsaanvraag per adres, en geven ze wel af, maar wel heel langzaam (in mijn nieuwbouwwijk heb ik er meer dan 3 maanden op moeten wachten voor de vergunning rond was.)
Onze gemeente heeft 200.000 euro betaald voor de aanleg. Dat is vast niet kosten dekkend, maar geeft wel aan dat het beleid wel vele uit maakt.

Dit is inclusief volledige verglazing van het buitengebied. Iets wat zeker interessant is.
Ja, bij ons waren er al bedrijven die zelf 400.000 hadden betaald voor een privé glas verbinding. Zo belangrijk kan het zijn.
Hoe kom je erbij dat het exteem duur is, en wat beschouw je als extreem duur...?
Daarnaast de techniek en ontwikkeling over koper staan ook niet stil. Als je kijkt van tiental jaren terug, modem op 1200 baud naar dsl en nu 200mpbs en meer is de rek er nog niet uit.

Logisch dat kpn wel glas tot iedere wijkkast trekt, maar niet heel Nederland open gooit om de laatste meters met glas te vervangen. Dat laatste kost idd een vermogen en brengt dan te weinig op. De vraag is ook of het echt nodig is.
Je kan wel afgeven op kpn maar met jaarcijfers werkt bij alle bedrijven zo. De aandeelhouders waaronder ook veel pensioenfondsen willen waardestijgingen zien en winsten ieder jaar.

Dat heeft niets met tunnelvisie te maken maar eerder met de graaiende beursmannetjes die roepen roepen en hup meteen dumpen als er iets minder winst gemaakt wordt.

Helaas is dat het systeem waarin we nu zitten. Daar heeft niet alleen kpn last van maar heel veel bedrijven.
Juist pensioenfondsen kijken vaak alleen naar lange termijn. Vaak is dat zelfs de belangrijkste overweging voor hun investeringen. Het geld dat ze voor mij beleggen hebben ze pas weer over 30-40 jaar voor mij nodig...

Kijk ook hoe de pensioenfondsen reageerden toen het bod op Unilever kwam...
Omdat de overheid al verplicht dat KPN zijn kabels open moet stellen voor anderen, kan de overheid dit niet meer doen voor Ziggo.
EU verbiedt dit namelijk.. maar geen zorgen, over een jaartje of 10 is er een wetje eindelijk aangenomen die dit fixt.
Blijf het apart vinden dat alleen KPN moet meewerken om concurrentie een plek te bieden en Ziggo niet. Ook mooi dat Ziggo zegt dat het door de techniek die ze gebruiken niet mogelijk is om andere aanbieders op de kabel toe te laten (zoiets heb ik althans eens voorbij zien komen, ben er verder niet zo mee bezig).
Wellicht omdat KPN een staatsbedrijf was en Ziggo dat nooit is geweest? Wat inhoudt dat wij allemaal aan het oude netwerk, waar KPN mee groot is geworden, hebben meebetaald.
Volgens mij heeft de belastingbetaler ook gewoon meebetaald aan het oude kabelnetwerk, omdat veel Centrale Antenne-Inrichtingen als nutsbedrijf zijn begonnen.
De kabel was hier in handen van de gemeente (ondergebracht bij het elektriciteitsbedrijf) voordat het verkocht werd aan Casema, de voorloper van Ziggo.
Volgens mij hebben de kabelmaatschappijen goed geld betaald aan de gemeentes en provincies toen ze de kabelnetten hebben gekocht.
Dat klopt. Vervolgens gooiden de kabelmaatschappijen de basistarieven - soms tegen de afspraken - behoorlijk omhoog, zodat je misschien wel 2x keer voor het netwerk betaalde (of alle mislukte interactieve probeersels), zelfs als je alleen maar tv wilde hebben.
kpn ook voor het koper netwerk.
Volgens mij hebben de kabelmaatschappijen goed geld betaald aan de gemeentes en provincies toen ze de kabelnetten hebben gekocht.
In sommige gemeentes en provincies wel. Er zijn er ook waar ze voor het symbolische bedrag van ƒ1 zijn overgegaan. dan was de gemeente van de rompslomp af. Uiteraard bleef die gemeente daarna nog wel jarenlang bepalen welke zenders er wel en niet op de kabel mochten. Dat laatste speelt nu nog steeds een rol in de verschillen in zenderpakket tussen de gemeentes die in deze provincie bij één kabel bedrijf zijn aangesloten, al is er wel het een en ander samengevoegd.
de kabel was ook eerst eigendom van de gemeentes en de staat,

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco#Geschiedenis

In juli 2000 fuseerde ENECO N.V. als gevolg van het liberaliseringsbeleid van de Nederlandse overheid met zes andere regionale energiebedrijven. Omdat in hetzelfde jaar de kabelactiviteiten werden verkocht aan UPC, werd de naam veranderd in ENECO Energie
???? Dat geldt ook voor het ziggo netwerk, meeste delen lomen voort uit het oude "CAI" netwerk, wat regionaal gekoppeld werd, en 10 X doorverkocht.
Maar het initiele CAI netwerk is destijds gefinancierd door de gebruikers (anders werd je gewoonweg niet aangesloten).
En nu andersom.

Ik wilde geen ouderwetse koper en CAI aansluiting hebben maar alleen glas.

Ik blijk verplicht te zijn (bij nieuwbouw) om ze alle drie te nemen. Allemaal 'gratis' maar wel verplicht!.
Ik blijk verplicht te zijn (bij nieuwbouw) om ze alle drie te nemen. Allemaal 'gratis' maar wel verplicht!.
Tja, als jij ooit besluit te verhuizen heeft de koper ook de keus.
Dat is wel vreemd, zover ik weet is het volgens de Nederlandse regels alleen verplicht een schoonwater aansluiting te nemen, omdat voor de andere voorzieningen alternatieven zijn.
Idem voor kabel die zijn door gemeentes vaak aangelegd met geld van... juist de burger. Daarna zijn die netwerken verkocht en kregen gemeentes het geld weer terug.

Het koper van kpn, waarvan het meerendeel trouwens al lang is vervnagen na de privatisering, is toen betaald door overheid. kpn ging naar de beurs, overheid kreeg geld terug.

Ik zie geen verschil tussen kpn netwerk en het netwerk van kabelboeren.
Ben je aandeelhouder? Zo neen, dan heb je er niets voor betaald.
KPN heeft dat kopernetwerk niet cadeau gekregen, dat heeft de aandeelhouders enorm veel centen gekost destijds.
Het telefoon (ADSL) netwerk misschien, maar glas toch niet?
De reden hiervoor is uiteengezet toen het besluit genomen is door de ACM. De belangrijkste reden is dat KPN in bepaalde gebieden nog steeds een monopolie heeft. Daarnaast is de techniek inderdaad een erg belangrijke reden dat ziggo dat niet hoeft te doen. Het is technisch gewoonweg onmogelijk om over de kabel te concurreren op iets anders als prijs. Daarom is het voor andere bedrijven niet interessant om als wholesaler over te stappen naar de kabel.
Vodafone as an access seeker does not consider wholesale cable access as a realistic substitute to wholesale access to KPN’s network for the upcoming regulation period. In the first place there is considerable uncertainty about the technical feasibility and about the functionalities that could be offered. In addition the room for service differentiation seems to be very limited if not non‐existent, the implementation time (to the extent that it is technically and economically feasible) could take more than 3 years and at this stage it is still very uncertain at which costs cable access could be provided
uit het besluit op pagina 42
Daarnaast heeft het openstellen van de kabel in andere landen (België en Denemarken) blijkbaar tot geen één nieuwe aanbieder geleid die kabel toegang aanbied. (Het kan ook zijn dat ze bedoelen dat er geen provider is die van het telefoon netwerk naar het naar kabel netwerk is overgestapt vond het er niet direct heel duidelijk staan).

[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 1 maart 2017 10:00]

Het is prima mogelijk om te concurreren, alleen wil Ziggo doen geloven dat het niet kan. ;) De enige reden dat KPN in sommige gebieden nog een monopolie heeft, is omdat KPN als enige provider verplicht is om een kabel op verzoek te leggen. Oh, jij koopt een stuk land midden in 't bos waar in een paar kilometer geen enkel ander huis staat? Jammer voor KPN, maar die lijn komt er.

ACM is extreem kortzichtig met deze leipe nadelige behandeling van KPN, en het constante handje boven 't hoofd houden van Ziggo. ACM helpt Ziggo meer winst te maken en te groeien, ten nadele van KPN. En dat terwijl Ziggo juist de bloedhonden zijn die proberen alle content af te schermen en te blokkeren voor de concurrentie... Zie bijv. alle HBO content.

Als er iets marktverstorend werkt, dan zijn het de achterlijke en zeer oneerlijke ACM regels wel. Mede dankzij die regels is de glasvezel uitrol ook enorm vertraagd, want dan is KPN lekker aan 't investeren en moeten ze t vervolgens zowat gratis weggeven aan concurrenten die dan lekker kunnen profiteren, groeien en dikke winst cashen ten nadele van KPN's winsten... Niet raar dat aandeelhouders dan een rem willen op dure glas projecten. ;) Die spelen niet graag voor Sinterklaas.

ACM moet gewoon eens normaal doen. Óf KPN ook niet verplichten de boel open te houden, óf Ziggo ook verplichten het open te zetten (en dat kan technisch prima.). Maar op z'n minst moeten de regels aangepast worden dat het verplicht openstellen van het netwerk niet van toepassing is op glasvezel.
Of de overheid gaat zelf glas uitrollen en verplicht kpn de huidige glasverbindingen over te doen.
Dat kan niet. Denk ook niet dat ze het juridisch voor elkaar krijgen dat aan KPN te verplichten. De overheid had dat jaren geleden moeten blijven doen, nu is het gewoon te laat.
Sterker: Ik wilde geen KPN aansluiting, maar ik was verplicht hem af te nemen in mijn nieuwbouwhuis! En ik ga hem nooit gebruiken. Zonde van de moeite en het geld. En de materialen. Zelfde geldt trouwens voor de Kabelaansluiting. Die mocht ik ook niet weigeren.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 1 maart 2017 17:43]

Denk dat KPN straks in 2020, als er een nieuw besluit moet komen, wel van die regels af is. Als er tegen die tijd een landelijk draadloos netwerk is waar vergelijkbare diensten (tv, internet en telefoon voor thuis) over geleverd kunnen worden, dan wordt het erg moeilijk om KPN nog een dominate marktpositie toe te dichten. Die markt macht is de enige reden dat de ACM iets mag doen dus als dat weg valt lijkt het me onmogelijk om het nog stand te laten houden.
Ben daarnaast wel benieuwd hoe je voor je ziet hoe er geconcurreerd kan worden op de kabel (behalve op prijs). Het is niet alleen Ziggo die hier een probleem ziet. Ook de resellers zeggen dat ze om deze reden niet geïnteresseerd zijn in de kabel. Er is maar een bepaalde ruimte voor analoge en digitale zenders die kan je niet per huis wijzigen. Zelfs al zouden ze alle wijkkasten updaten met nieuwe apparatuur dan gaat dat niet, want in tegenstelling tot de andere netwerken heeft niet iedereen zijn eigen kabel naar de wijkcentrale maar wordt die nog vaak gedeeld.
Dat komt naar mijn weten doordat de straatkast gewoon een "domme" splitter is, die het signaal vanuit de binnenkomende glasvezel verdeeld over de huizen die erop zijn aangesloten, iedereen krijgt hetzelfde signaal binnen. Die zouden dus allemaal vervangen moeten worden.
Je zou het kunnen opvangen met virtuele netwerken... dus Ziggo blijft de netwerk beheerder, alleen administratief wordt het anders (maar kun je dat concurrentie noemen?).
En dat is ergens een slimme manier. Point to point verbindingen zijn nogal een zware last om te onderhouden. Kan je je voorstellen dat je iedere 300m voor de coaxkabel een versterker moet neerzetten? En dat voor iedere partij die wil leveren op het passieve netwerk een eigen versterker moet komen? Kost elektra, moet evt. gekoeld en verwarmd worden in de zomer/winter, nee dat is niet handig. Zeker niet met koper wat een hoge demping heeft...

Neem nu glas, we konden een heel modern netwerk aanleggen en alle technieken gebruiken die in andere landen waar kabeltelevisie geen gemeengoed was en alle internetverbindingen nog uit xDSL bestonden, gebruiken. Wat doen we? We pakken point-to-point verbindingen en gebruiken lompe oude technieken ervoor. We maken ODF's in wijken die veel ruimte en elektra kosten, wat ook weer gekoeld moet worden. Het kon zoveel efficiënter, in bijna alle andere landen wordt een passief optisch netwerk gebruikt wat gemaakt is voor FTTH-toepassingen en wij gaan oude meuk gebruiken. Passieve zooi kan je gewoon onder de grond stoppen en je hebt nergens geen omkijken naar en de netwerkapparatuur kan je centraliseren voor betere en efficiënter gebruik van elektra/koeling.

Alleen omdat wij vinden dat netwerken 'open' moeten zijn is er waarschijnlijk gekozen voor p2p en daar betalen we met zijn allen nodeloos veel geld voor. In de praktijk is het niet open want alles gebruikt de belichting/capaciteit van KPN en haar driehonderd dochterondernemingen. Enkel Tweak heeft zijn eigen belichting en een paar andere kleine jongens...

[Reactie gewijzigd door Nox op 1 maart 2017 11:04]

Onzin. De acm kan Ziggo prima dwingen om de kabel open te zetten. Ze hebben er in het verleden heen gebruik van gemaakt omdat volgens hun de concurrentie hoog genoeg was en het technisch ingewikkeld was. De EU heeft daar beslist niks mee te maken. Sterker nog, het zijn de EU regels die in de eerste plaats voor de opening van de DSL lijnen hebben gezorgd omdat kpn als oud staatsbedrijf hiermee een enorm voordeel had.
Nee, omdat deze verplichting al geld voor KPN is dit wettelijk niet meer mogelijk voor Ziggo.
EU regels verbieden dit namelijk.
Het is gewoon een beslissing van de ACM. De EU regels verbieden dit niet!
nieuws: ACM: openstellen kabel is te duur en te complex voor nieuwkomers
Beter je informatie bijwerken;
UPC, Ziggo en Zeelandnet hoeven concurrenten niet de mogelijkheid te bieden om analoge tv aan te bieden over hun netwerken. Dat heeft de rechter bepaald. Eerder keerde de Europese Commissie zich al tegen openstelling van de kabel.
bron: nieuws: Rechter haalt streep door openstelling analoge kabel
Je haalt jezelf onderuit he:

"Overigens gaat het daarbij in de praktijk niet om het toelaten van concurrenten op het netwerk"

Dit is dus en compleet andere situatie en hiertoe mag de ACM gewoon wel verplichten.

EU wetgeving is ook nooit gericht op een specifiek bedrijf of zo ontworpen dat er opzettelijk maar een bedrijf geraakt wordt. De openstelling zoals die bij KPN plaatsvindt kan de ACM gewoon ook van Ziggo worden geëist. En dat zouden ze nu even moeten heroverwegen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 1 maart 2017 10:41]

Heb je daar een bron voor? Waarom zou de EU regel verbieden dat kabel opengesteld wordt?! :?
Komt nog bij dat het netwerk van ziggo eigendom is van ziggo en niet meer van de staat/gemeente, die hebben het een twintigtal (of meer) jaar geleden verkocht aan de kabelmaatschappijen..
Dat is bij KPN ook zo met het koper en glasnetwerk.
glasnetwerk misschien, koper niet..
KPN is eigenaar van het kopernetwerk.
Dat er misschien nog gemeentes zijn die (ook) (deels) een eigen kopernetwerk hebben zou kunnen natuurlijk, maar dat kan ook met kabel.
Waarom zou Europa dit verbieden ? In Belgie heeft Telenet (net als Ziggo een dochter van Liberty Global) zijn kabel moeten openstellen, en Europa had daar niets op tegen. Waarom zou Europa dat dan verbieden in Nederland ? Weeral desinformatie over Europa.
Wij doen dit al bij KPN.. omdat dat al bij KPN gebeurd werd Nederland door de EU teruggefloten.

lees dit maar eens:
http://www.totaaltv.nl/ni...reken-kabelnetwerk-ziggo/

[Reactie gewijzigd door Sammiejj op 2 maart 2017 13:15]

Welke wet zie jij in de toekomst liggen? Ben erg benieuwd of er wellicht ook een petitie is om deze iets te verspoedigen...
Sneller zoals het nu gaat is onmogelijk.. Nederland is namelijk aan het regelen via nieuwe wetten om kabel van Ziggo gewoon open te kunnen breken.
Ik verbaas me dat ze zich nu ineens druk maken?!?! Waar ik woon kan ik alleen voor Ziggo kiezen.. Adsl is te ver weg van de wijkkast en glasvezel kan ik helemaal vergeten.
Kpn is niet meer voornemens verder te investeren in hun glasvezelnetwerk... dan verdien je ze blijkbaar erg makkelijk.
precies hetzelfde voor mij

ik zit erg in dubio, want ik zit bij vodafone en ziggo. Nu is ziggo een absolute zekerheid maar eigenlijk wil ik per direct overstappen naar tmobile, maar ja. wat gaat de combinatie ziggo/vodafone doen.. aan gezien we hier 2 vodafone abonnementen hebben lopen
Maar mobiel kun je prima overstappen maar vast, nee daar is geen keuze.
Dus als ik bij tmobile binnen loop met die stelling dan zullen zij nu zeggen wij kunnen ook vast.. maar goed dat zeg ik, ok ik heb nu 300/30 met ziggo sport enzovoort, dat kunnen zij gewoon niet aanbieden.
KPN investeert nog enorm veel in glas, sterker nog : ze zijn de grootste investeerder in infrastructuur na de overheid. Verglazing gaat alleen niet meer naar het huis maar naar de wijkkast. Zou zomaar kunnen dat ergens dit jaar jouw snelheid naar 100mbit gaat op ADSL.
Dat minder mensen overstappen heeft in mijn ogen niet met Quadplay te maken.
Mensen zijn tegenwoordig gewoon tevreden over de hogere kwaliteit die men krijgt. Zeker KPN is de laatste jaren gewoon goed bezig en dat deze dan ook nog Quadplay aanbied is een leuk extraatje, maar bij mij gaat de kwaliteit voor.
Ik ben over het algemeen ook gewoon tevreden over Telenet (Business). Ik zou misschien een paar euro per maand kunnen sparen door wat te gaan shoppen, maar de vorige bewoner had blijkbaar ooit een telefoonaansluiting via (toen nog) Belgacom, maar de kabel daarvan is nergens te vinden en Proximus (ex-Belgacom) beweert niets te kunnen doen zo lang die kabel niet gevonden is (zelfs dat ik een nieuw sleufje graaf van de straatkast op de hoek van ons perceel tot aan de woning is voor hen geen optie). Soit, ik heb geen zin mijn hele tuin om te graven op zoek naar een kabel die dan waarschijnlijk toch vervangen moet worden en dat heeft in het geheel niets met triple of quad play te maken.
Volgens datzelfde KPN waar jij naar volle tevredenheid zit heeft quad play precies dat effect: overstappers afstoppen.
Uit de analyse blijkt dat de aanbieders aan de ACM hebben bevestigd dat de introductie van quadplay het overstappen van klanten heeft verminderd. De vast-mobiele bundeling wordt specifiek ingezet om overstapgedrag te ontmoedigen.
Ik heb Glasvezel tot in de meterkast maar gebruik het niet. Ziggo voldoet prima en is met een vergelijkbaar pakket goedkoper dan Glas. En dan hou ik analoge radio en tv (vooral radio gebruik ik graag zonder extra kastjes)
Ook is het aanbod van gratis films en series of sportuitzendingen, zoals Ziggo Sport, mogelijkerwijs concurrentieverstorend
Fijn dat we een authoriteit hebben dat dit in de gaten houd. Het is toch van de zotte dat als je één serie wilt zien, die toevallig van HBO is, je een kabelabbonement bij Ziggo moet nemen, waardoor het aantrekkelijk is om ook je mobieletelefoonabonnement, vastetelefoonabonnement en internetabonnement bij deze gasten af te nemen.
offtopic:
Dat is hoe je mobieletelefoonabonnement spelt toch?
De vraag is hoe lang kan hbo het nog volhouden om exclusief met kabel / tv aanbieders te werken. Vroeg of laat zul je gewoon net als bij netflix rechtstreeks bij hbo en anderen een abbo kunnen afsluiten of betalen per keer dat je wil kijken.

Het is er nog niet maar ook hbo en andere content aanbieders zullen dat in de toekomst moeten gaan doen. Je hebt dan uiteindelijk alleen een internet verbinding nodig, vast of mobiel om tv te kunnen kijken.
Uh... dat is juist het doel van concurrentie, betere content aanbieden dan de ander en elkaars klanten wegkapen; Welcome to the USA, waar je 85 TV abonnementen moet afsluiten en meer dan het dubbele kwijt bent aan TV en internet.
Ook KPN heeft exclusieve content.
Ik heb het idee dat ACM een probleem zoekt waar het niet is. Alle onderzoeken die gedaan zijn in quadplay geven aan dat er inderdaad minder churn (overstap) is, hetgeen komt door een flink hogere klanttevredenheid. Waarom overstappen als je hardstikke tevreden bent? Dat zie ik ze hier niet vermelden.

Ook de zoekkosten vind ik nogal vergezocht, ik heb nog nooit ergens gezien dat je moet betalen voor een adviesaanvraag via mail, in een winkel of wat dan ook. En mensen die willen overstappen gaan hier niet een dag vrij voor vragen o.i.d. (neem ik aan).

Verder werkt het extra zoeken ook maar 1 kant op. Mensen die problemen hebben met ADSL verbindingen gaan over het algemeen naar Kabel, oftewel ziggo. De andere kant op heb je opeens keus en moet je gaan kiezen tussen Tele2, kpn, telfort, xs4all etc. Dus alleen de kabelklanten die een switch willen moeten verder kijken dan hun neus lang is, en laat kabel nou net hetgene zijn dat de ACM niet wil reguleren..

Daarnaast is KPN, de enige quadplay aanbieder tot dusver, gebonden aan de ND5 regulering van ACM. Er worden minimale marges opgelegd vanuit ACM om te zorgen dat ze hun economische machtspositie niet kunnen misbruiken. Dit is nog niet aan ziggo opgelegd, hoewel dit bij de volgende 3 jaarlijkse evaluatie mogelijk wel komt, gezien de fusie met vodafone. Dit duurt echter nog 2 jaar, als ik me niet vergis.

De enige reden die ik kan bedenken voor het ACM om quadplay aan banden te leggen is omdat ze bang zijn dat vodafoneziggo de markt gaat overspoelen, ze hadden het nooit goed moeten keuren.
Vodafone zette bijvoorbeeld meteen na de fusie al in met een 50% kortings actie. Dit zou echter de nail in the coffin zijn voor KPN, die op het moment volledig aan de consumentenmarkt hangt.

/rant out
Ook de zoekkosten vind ik nogal vergezocht, ik heb nog nooit ergens gezien dat je moet betalen voor een adviesaanvraag via mail, in een winkel of wat dan ook.
Zoekkosten als in tijd. Mijn tijd is niet gratis (als in, ik kan er ook andere dingen mee doen dan zoeken). Hoe langer ik moet zoeken, hoe minder tijd ik voor andere dingen over heb. Daarom is transparantie belangrijk, dat scheelt zoektijd.

Het is uitstekend dat ze dat meenemen in het kostenplaatje, omdat het voor mij domweg kosten zijn. Meestal wordt dat 'vergeten', net zoals bijvoorbeeld bij het alles maar via klantportals willen regelen. Het is een manier van communiceren die voor het bedrijf misschien goedkoper is, maar voor mij zeer beslist niet, en ik denk dat het onder de streep zelfs duurder is. Maar omdat mijn privétijd in geen enkele boekhouding of begroting wordt meegenomen is het afwentelen van bedrijfsactiviteiten op de privétijd van consumenten 'economische groei'.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 1 maart 2017 11:04]

Tuurlijk kost het tijd, maar dit is geen specifiek probleem van quadplay en mag wat mij betreft dus ook niet als probleem genoemd worden in dit onderzoek. Sterker nog, er wordt in Nederland geen echte Quadplay verkocht zoals we zien in bijvoorbeeld spanje . vast en mobiel blijven losse contracten. Je bent vrij om maar 1 van de 2 abonnementen op te zeggen, dus ook de drempel van 2 abo's opzeggen is lichtelijk misleidend. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je andere factuur 5 euro hoger wordt.

Verder hebben de providers de laatste jaren hun portfolios juist gerationaliseerd. toen ik 5 jaar geleden mijn mobiel abo ging verlengen kon ik kiezen uit 25 verschillende abonnementen, bij mijn laatste verlenging 3 jaar terug waren dit er nog 12. Als je nu kijkt naar de meeste mobiele abonnementen heb je niet meer keuze dan misschien 8 of 9, waarvan je de meesten al heel snel kunt wegstrepen tegen je eigen gebruik.
Op de vaste markt is dit nog beter te zien, de meeste providers bieden nog maar 3 of 4 pakketten aan.

Al met al is de complexiteit juist heel erg omlaag gegaan, daarbij is ook nog belangrijk dat je als klant steeds makkelijker kunt inzien wat je nu daadwerkelijk gebruikt. Elke provider heeft tegenwoordig een app waar je verbruik real time terug kunt zien, en je facturen er zo bij kunt pakken om eerdere maanden te checken.
Tuurlijk kost het tijd, maar dit is geen specifiek probleem van quadplay en mag wat mij betreft dus ook niet als probleem genoemd worden in dit onderzoek.
Dat is ook niet specifiek voor quad-play, dat staat ook in het rapport van de ACM. Het speelt ook bij triple-play.

Wat de ACM bedoelt is dat hoe meer produkten gebundeld worden, hoe lastiger de vergelijking wordt. Je kunt niet simpelweg een mobiel abonnement van Ben en Telfort naast elkaar leggen, want Telfort biedt een combokorting als je ook tv afneemt, dus moet je ook je tv-abonnement gaan meenemen. Daarnaast, als je bundels met elkaar gaat vergelijken krijg je misschien wel overal bundelvoordeel, maar dat voordeel komt niet bij elke aanbieder op dezelfde manier tot uiting. Misschien krijg je bij Telfort wel korting op je abonnementskosten, en bij Ziggo niet, maar daar krijg je dan weer een extra tv-zender, ofzo.
Het enige waar je rekening mee moet houden is [...]
Klopt, en dat kost dus meer moeite dan wanneer ik daar geen rekening mee hoef te houden :)
In het rapport spreken ze over de bundeling van vast en mobiel in 1 pakket, en in die zin ben ik het er mee eens. Wanneer je een andere vaste aansluiting wilt maar je mobiel zit in hetzelfde contract wordt dat een probleem. En ook het vergelijken wordt in dit geval complex.

ACM heeft dit echter specifiek verboden aan KPN en niets houd hen tegen om dit ook tegen Ziggo te doen.

Het is op het moment dus heel goed mogelijk om 2 dingen simpel te vergelijken, er komt slechts 1 variabel bij en dat is je korting of je zender.

Na 3 jaar in een telfort winkel te hebben gewerkt kan ik je ook verzekeren dat 90% van de consumenten totaal niet stil staan bij mogelijke combinatievoordelen en kiezen op basis van hun ervaring. Het mogelijke verschil in prijs nemen ze vaak voor lief. Klanttevredenheid weegt bijna altijd zwaarder dan die 5 euro per maand.

De beloning uit quadplay zorgt voor hogere klanttevredenheid, maar klanttevredenheid slaat over het algemeen op het bedrijf zelf en niet om een specifiek product.
Ben jij dus niet tevreden over je mobiele abo, ongeacht quadplay, maak je de vergelijking op product, want klanttevredenheid is daar al de deur uit.

[Reactie gewijzigd door J0mcd op 1 maart 2017 12:08]

Ik denk dat het grotere probleem is dat er voor een groot deel van de bevolking gewoon geen enkele fatsoenlijke concurrent is voor Ziggo. Als ik even kijk naar mijn oude en nieuwe woonplaats, beide hebben een max een 20mbit adsl verbinding, andere optie is Ziggo. 20mbit is echt niet meer van deze tijd, ook niet meer voor een normaal huishouden. Netflix, Spotify, updates van Playstation/xbox dat is echt niet te doen via 20mbit. De enige 'concurrent': Ziggo, maar die hebben alleenrecht op de coax kabel dus van concurrentie kan je niet echt spreken in het +20mbit segment.. Maargoed, ga je vooral bezighouden met het koppelen van abonnementsdiensten, wat imo veel minder impact heeft dan dat alleenrecht van Ziggo.
Het grootste probleem met die ADSL lijntjes en in mindere mate ook Ziggo is dat de upload snelheid echt dramatisch is. Vaak is het een tiende van de download, terwijl met glasvezel je gewoon een heerlijk synchrone verbinding hebt en dus ook een heerlijk snelle upload hebt.

En de upload is toch wel het ondergeschoven kindje, er zijn best veel toepassingen waar een degelijke upload je echt voordeel oplevert. Neem nu bijv thuiswerken je kunt dan moeiteloos grote bestanden uitwisselen met je collega's, en er is een veel hogere kwaliteit mogelijk wat betreft videobellen. Juist met een overheid en maatschappij die thuiswerken ook wil bevorderen is het jammer dat de opmars van glasvezel zo erg op de rem is gegaan.
Niet helemaal. Genoeg aanbieders van ADSL die een hogere upload geven dan waarvoor je betaalt.

Ik zit bij T-Mobile thuis (2 jaar nu en dus vanaf Vodafone gekomen) en betaal voor een 80/8Mbit lijn. De 80 haal ik niet, dit is 70, geen probleem. De upload is 20Mbit. Met andere woorden, ze geven je het maximaal haalbare. In mijn vrienden en kennissenkring zitten meer mensen bij T-Mobile en hebben dit ook.

En zo zijn er nog een aantal andere aanbieders die dit ook doen. Indertijd bij Ziggo zat ik ook te thuiswerken en was de uploadsnelheid nog een stuk lager. Nu betaal ik minder en de upload is hoger. Let wel, download is voor mij persoonlijk nooit belangrijk geweest. :)

Wat ik heb kan Ziggo niet voor €48,50 leveren.
ACM is sowieso een rare organisatie, die gelobbyd lijkt te worden. Ik snap niet waarom ze zich niet richten op bijvoorbeeld vrije routerkeuze e.d. (2008/63/EC), wat in Nederland als consument lastig is....
(lees: niet mogelijk is bij Ziggo e.d.)
Waarom is het bij Ziggo niet mogelijk? Heb gewoon m'n TC modem in bridge staan met m'n eigen router erachter... 1 belletje naar de klantenservice.
Bij ziggo kan je wel degelijk je eigen router gebruiken hoor.
Alle modems kunnen in bridge mode gezet worden,zodat ze alleen coax naar ip vertalen.

Dan kan je aansluiten wat je wilt.

En als je echt je eigen docsis modem wilt hebben, dan moet het wel een model zijn wat Ziggo kent.
Bij het booten wordt er namelijk een config bestand via tr69 naar toe gepushed.

En die verschilt dus per type modem..
Als ze eens van hun luie reet komen en glasvezel naar mijn huis aanleggen dan neem ik zelfs geen triple play meer af.

Alles wat ik nodig heb is een mobiele telefoon en een internetverbinding. Helaas is mijn enige fatsoenlijke internet optie nu Ziggo en daar moet verplicht TV bij.
Precies ik ben al bijna 16 maanden bezig na de verhuizing om reggefiber de kabel de laatste 3 meter naar mijn meterkast te laten leggen (als er wel echt een kabel voor mijn deur ligt) maar het enige dat ze doen is hetzelfde spelletje herhalen.
Reggefiber verwijst je naar de provider en de provider verwijst je naar reggefiber.
Reggefiber legt alleen de kabel door in opdracht van de provider en de provider geeft alleen opdracht na een haalbaarheids onderzoek van reggefiber in opdracht van de provider die op zijn beurt weer alleen opdracht geeft als je een abonnement afneemt wat niet mogelijk is omdat de kabel niet aangesloten is en dat zo in de computer staat...

ondertussen zit ik met een peperduur ziggo abbotje van 70 euro.

Enige voordeel is dat het zender aanbor met plus pakket bij zigge gewoon beter is omdat er meer in HD is en de bitrate beter is dan met glas.
Ok, ze zien dus een mogelijk concurrentieprobleem. Een bedrijf dat slimme truken gebruikt om zijn positie te versterken... Is toch niets mis mee! Als bijvoorbeeld een bepaald bedrijf een bepaalde technologie ontwikkelt die zodanig in je voordeel werkt... Dan zou ik het misplaatst vinden van de ACM om dat bedrijf te 'remmen'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee