Belgische app laat festivalgangers op Rock Zottegem pintjes naar elkaar 'swipen'

Met de Belgische app Swipedrinks kunnen festivalgangers en bezoekers van andere evenementen voortaan online drankbonnetjes aankopen, consumpties afrekenen met de smartphone en drankjes 'swipen' naar vrienden. De primeur van de app is vrijdagavond voor Rock Zottegem.

Swipedrinks, beschikbaar voor Android en iOS, introduceert volgens ontwikkelaar Coupon Solutions een nieuw betaalconcept voor grote evenementen, zoals festivals. Bezoekers kunnen voor en tijdens het evenement online drankbonnetjes aankopen via tokens, zodat ze de vaak lange rijen bij de kassa kunnen omzeilen. De app wordt vrijdagavond voor het eerst in gebruik genomen tijdens de vijfentwintigste editie van Rock Zottegem, een tweedaags muziekfestival in de gelijknamige Oost-Vlaamse stad.

De app biedt ook de mogelijkheid om consumpties te 'swipen'. Zo kunnen gebruikers eenvoudig een biertje trakteren aan vrienden die bijvoorbeeld aan de andere kant van de festivalweide staan. Wanneer een gebruiker geen digitale drankbonnetjes en ook geen contant geld meer heeft, kunnen derden via de app bijdragen. "Stel dat je toch nog dorst hebt, vraag dan of je moeder of een oom je op enkele drankjes trakteert", zegt Kurt De Loor, mede-organisator van Rock Zottegem. Volgens hem biedt Swipedrinks ook uitkomst voor mensen die eerder naar huis willen, maar die nog drankbonnetjes over hebben: "Gewoon swipen naar de vrienden die wel nog op het festival blijven".

Na Rock Zottegem wil ontwikkelaar Coupon Solutions de app ook gaan inzetten op andere festivals en evenementen. Eerst in België zelf, maar op termijn ook internationaal.

Swipedrinks

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

05-07-2019 • 11:16

71

Reacties (71)

71
70
38
9
1
26
Wijzig sortering
Tja betalen bij de tap dmv apple pay of via contactloos van de ING dan heb je je dit allemaal niet nodig, blijkbaar missen de banken deze slag omdat ze nog niet allemaal NFC betalingen via de de telefoon aanbieden.
Verder zal het sociale en het delen en mogelijk acties als kaartjes incl 2 consumpties wel een goede reden zijn.
Ik blijf het diefstal vinden dat je deze e-bonnen na afloop niet kunt terug verkopen, en hoeveel extra partijen gaan weer iets afromen tgv kosten die ze maken waardoor je consumptie uiteindelijk weer iets duurder wordt?
Daarnaast blijven het bonnen dus alle consumpties kosten dus een bepaalt geheel aantal bonnen. dus altijd bv 2, 4, 6, 8 euro enz

En vergeet niet alle rechten die deze app wil waardoor je nog minder privacy heb al lijkt dat wel mee te vallen op dit moment maar lees eens http://www.swipedrinks.com/privacy.pdf
De app heeft toegang tot:
Camera
take pictures and videos
Opslag
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Foto's/media/bestanden
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Overig
receive data from Internet
view network connections
full network access
prevent device from sleeping

privacy.pdf

User Provided Information
Swipedrinks obtains your personal information when you download Swipedrinks and register.
Registration with us is mandatory in order to be able to use the features of Swipedrinks. When you
register with us and use Swipedrinks, you generally provide (a) your name, email address, age, user
name, password and other registration information; (b) transaction-related information, such as when
you make purchases, respond to any offers, or download or use applications from us; (c) information
you provide us when you contact us for help; (d) credit card information for purchase and use of
Swipedrinks and; (e) information you enter into our system when using Swipedrinks, such as contact
information and project management information.
We may also use the information you provided us to contact you from time to time to provide you with
important information, required notices and marketing promotions.
Automatically Collected Information
In addition, Swipedrinks may collect certain information automatically, including, but not limited to, the
type of mobile device you use, your mobile devices unique device ID, the IP address of your mobile
device, your mobile operating system, the type of mobile Internet browsers you use, and information
about the way you use Swipedrinks.
Swipedrinks does not collect precise information about the location of your mobile device.

We work with advertisers and third party advertising networks,
who need to know how you interact with advertising provided in Swipedrinks which helps us keep the cost of Swipedrinks low. Advertisers and advertising networks use some of the information collected
by Swipedrinks, including, but not limited to, the unique identification ID of your mobile device and
your mobile telephone number


UPDATE: mijn Samsung note 5 is geeneens geschikt voor deze app. mogelijk dus ook een een moderne en misschien wel hi-end telefoon nodig.

KRONKEL mogelijk is het festival hier wel blij met bonnen en dit kunnen ze nl de huur van een stand niet alleen per m² maar ook als % van de omzet in rekening brengen.

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 22 juli 2024 15:04]

De belangrijkste reden dat er nog altijd niet gepind kan worden aan de bar van Lowlands, is de onzekere techniek. Pintransacties lopen via internet, meestal zit er een simkaartje in draadloze pinapparatuur. "Maar Lowlands zit in de middle of nowhere en je moet betrouwbaar internet hebben. Storingen komen nog te vaak voor."
https://www.rtlnieuws.nl/...ndaard-zijn-bij-concerten
Niet alleen dat, maar geen enkel elektronisch systeem kan qua performance op tegen muntjes of bonnetjes.
Draadloos met de bankkaart duurt enkele seconden. Betalen met cash en weer geld krijgen duur zeker langer. Bonnetjes zijn mogelijk sneller.
En toen was er een storing bij KPN en was alles ineens sneller dan pinnen.. :+
Anoniem: 315662 @THA_ErAsEr6 juli 2019 11:29
Maar dan moeten mensen hun pincode weer invoeren, loopt het apparaat vast, er zijn zoveel dingen te bedenken die niet bij de bar fout kunnen gaan met munten.
Daarnaast is het simpelweg om meer geld te verdienen natuurlijk, ik geef ze geen ongelijk.
Wij rollen op heel wat Belgische festivals een tijdelijk, privaat LTE netwerk uit om dit op te lossen.

Zelfs voor kleine festivals is dat kosten efficiënt, en daar kan dan meteen de ticket scanning, camera bewaking, interne communicatie, etc op verbonden worden!
Op mijn Lenovo p2 (android 7.0) kon dit zonder probleem geïnstalleerd worden.
wel enkele vreemde zaken.
- De play-store geeft (in tegenstelling tot bijna alle andere aps) niet aan 'deze app bevat advertenties'
- Ook vraagt de app geen enkele permissie, en als ik bij permisies ga kijken staat alles uit (enige 2 opties zijn: camera en opslag)

Misschien is deze app nog in ontwikkeling of hebben ze zich gewoon al ingedekt voor de toekomst.

Verder vind ik de prijs per token wel duur... 2.9€

nu ga ik nooit naar grote Belgische festivals deze zijn altijd exteem duur, eerst dure tickets en vervolgens dure drank. (ik weet niet hoe de situatie in nederland is)

offtopic:
Als ik een festival doe is dit meestal in het buitenland, (vb Portugal of Croatia)

1) daar betaal je voor het vliegtuig + 7dagen festival + camping vaak evenveel als een weekend ticket in belgië (zonder consumpties)

2) consumpties zijn daar ook maar 1.5 - 1.8 € en vaak staan de prijzen gewoon online voor het festival begint)
vaak is ook eigen drank en eten daar toegestaan, wat daar locaal zeer goedkoop is...
3) plus Zekerheid met het weer... (geen onverwachte modder toestanden, geen vochtige warmte)
Niet heel raar dat een festival in Kroatië of Portugal een stuk goedkoper is. Het gemiddelde loon in Portugal is 925 euro per maand tegenover 2152 euro hier. Kroatië zit op zo'n 850 euro. Pinkpop kost bijvoorbeeld 220 euro voor alle dagen. Hier is dat 10% van een gemiddeld maandsalaris, maar daar is het al snel een kwart en dus niet rendabel.

Om diezelfde reden kun je goedkoop op vakantie in landen als Hongarije, Bulgarije, Kroatië en Polen. Lonen zijn daar een stuk lager dus alles is flink goedkoper. In Polen konden mijn vriendin en ik uit eten, met drie gangen en drinken, voor in totaal zo'n 30 euro (goed eten én live streekmuziek). Hier in Nederland ben je dat al héél rap per persoon kwijt. In België zal het niet veel anders zijn gok ik, al is 'leven' daar wel iets goedkoper dan in Nederland (vooral qua belastingen, woningprijzen en dat soort zaken).
Minder belastingen in België dan in Nederland? Waar heb je dat gehaald?
Je ziet op die festivals dan ook hele andere headlines en line-ups op festivals. Pinkpop is duur omdat ze een hele rij aan dure bands boeken die met hun hele productie overkomen. Ook mag je in Nederland vrijwel niets meer met vrijwilligers doen, dat heeft de kosten ook aardig opgedreven laatste jaren.

(En is vrijwel elk festival eigendom van multinationals als Livenation, en die arme aandeelhouders kan je ook niet droog laten staan ^^ )
Je moet als Pinkpop zijnde wel met grote namen komen aangezien ze daar bekend om zijn. Hier in de regio is er elk jaar een 3-daags festival met zo'n 3k bezoekers per dag en die hebben ook gewoon grote namen staan. The Wombats, Gogol Bordello, Heideroosjes, The Darkness, De Jeugd van Tegenwoordig en Andy Fresco bijvoorbeeld. Geen súper grote namen, maar ook zeker geen kleintjes. Vrijdag & zaterdag kosten samen 80 euro, de zondag is gratis (heel de dag goede coverbands) en ze werken veel met vrijwilligers.

Festivals kunnen prima betaalbaar zijn maar je moet weten waar je moet zoeken. Overigens liggen de hoge prijzen niet alleen aan de festivals zelf, maar zeker ook aan de artiesten die er komen. Genoeg bands/artiesten die de 100.000 euro met gemak passeren, wat écht absurd is. Anouk kost bijvoorbeeld al zo'n 50k voor een uurtje dus je wilt niet weten wat de grote internationale namen kosten :X
Ik ga ook niet naar dat Pinkpop-achtige festivals, want niet mijn muziek ;) Bovendien hou ik meer van intiemere optredens op kleinere podia. Zijn er ook genoeg van trouwens.

Heideroosjes en Jeugd zijn leuk natuurlijk, maar die komen misschien met 4 man personeel aanrijden uit Nederland. Een headliner als Tool of Metallica komen met 30-50 man personeel uit de VS aanwaaien met containers aan eigen spul. Dan moet je echt aan bedragen richting de miljoen gaan denken.

Of wat denk je dat een uurtje vlammen met Rammstein kost, ook aan opbouw en weet ik het ;)

Als iemand het interessant vind, veel Belgische festivals zijn niet-commerciele stichtingen die hun jaarverslagen dumpen, bv pukkelpop hier - https://www.staatsbladmon...rnemingsnummer=0434153588
De hele grote vragen makkelijk een miljoen of meer. Maar ze komen dan ook met een grote show(veel spullen) en veel eigen mensen mee die ook betaald moeten worden.
Op zich niets vreemd aan de permissies. Bepaalde permissies (zoals internet toegang) krijgt een app automatisch als het erom vraagt. Alleen de 'gevaarlijke' permissies vereisen goedkeuring van de gebruiker. De app zal hier pas om vragen zodra die iets met de camera of met opslag wil doen.
Volgensmij zijn bonnen hier altijd wel minimaal 3 euro bij de festivals..
Op Werchter 3 als je cash betaalde, 2,90 als je elektronisch betaalde
Permissies kan je aan of uitzetten.
Camera toegang is alleen als je die permissies geeft (of je moet een hele oude telefoon pre-android M hebben) en hetzelfde geldt voor toegang tot je bestanden.
Dat jou note 5 niet geschikt is zegt helemaal niks over "misschien wel high end telefoon nodig", het zou gek zijn als ze verschillende toestellen restricten en de play store zegt "Requires Android 4.4 and up", dus dat zou de note 5 wel moeten hebben. Het lijk me eerder dat jij geen Belgisch Google account hebt en de app simpelweg niet beschikbaar is gemaakt voor andere landen.

Contactloos betalen klinkt inderdaad als een leuke oplossing, maar je moet er wel rekening mee houden dat die tokens hier al zijn voorbetaald en daardoor de verkoper 100% zeker weet dat je betaald hebt. Ik ben vooral benieuwd in hoeveel sneller deze methode nu is, je zult toch de betaling moeten maken en dan ben ik benieuwd of dat online of offline gaat (heb niet zo'n goede ervaring met het hebben van een vlotte internetverbinding op een evenement).

Daarnaast, mijn grootste probleem is nog wel dat je je tokens niet eens terug kunt verkopen, dat is nog wel heel erg belachelijk.
Volgens hem biedt Swipedrinks ook uitkomst voor mensen die eerder naar huis willen, maar die nog drankbonnetjes over hebben: "Gewoon swipen naar de vrienden die wel nog op het festival blijven".

Vroeger was het inderdaad een heel gedoe om je muntjes aan iemand te geven 8)7

Het is natuurlijk van de zotte dat er nog steeds tokens gekocht moeten worden om je drankje te kunnen betalen. Zal waarschijnlijk het beste verdienmodel blijven, want zo moeilijk kan het toch niet zijn om een account aan je creditcard te koppelen of om een tegoed op je account te laden, om vervolgens daarmee gewoon je drankjes af te rekenen? Als iemand dan bier gaat halen swipe je een biertje naar die persoon en wordt een tegoed ter waarde van dat biertje bij je afgeschreven. Blijf je ook niet met tokens/munten zitten die je uit moet delen of weg kunt gooien.
Voordeel van verkoop van tokens/bonnetjes is dat de bonnetjes na afloop niet in te leveren zijn, en een hoop mensen vaak genoeg bonnen verliezen. Dus voor de verkopers is het altijd positief, want die hebben het geld al binnen en hoeven daar dus deels niet eens iets voor terug te geven..
Het wordt toch een redelijk chaos als je op een groot festival op een andere manier wilt gaan betalen. Zelfs als je contactloos wilt betalen moet de bestelling worden aangeslagen en moet je betalen. Nu geef je gewoon 3 bonnetjes voor 3 drankjes. Hoeft niemand verder moeilijk te doen.
Hoe bedoel je?

Op TML worden deze toch gewoon teruggestort?

"Cashless Refund​
Ongebruikte Pearls, met uitzondering van Bonus Pearls, worden terugbetaald. Een refund fee van 2 Pearls wordt aangerekend."
Festicoin is ook een dergelijke app. Afgelopen koningnacht gebruik in Arnhem op Xxelerator.

Voordeel van zo'n app: ons tegoed is nog niet helemaal opgegaan en dat kunnen we morgen weer uitgeven op Dreamfields. Daarnaast ook een shared wallet zodat je samen een potje in kan leggen etc. Erg goed over nagedacht.

Dus het is niet heel nieuw dit concept.
Dat is mij betreft meer een nadeel dan een voordeel.
Niet alle muntjes gebruikt? Geld terug!
Die optie heeft de app ook, echter kost het je een token als fee. En shared wallets werkt het nog niet voor...
Anoniem: 411179 5 juli 2019 11:25
Het probeert wel mijn grootste probleem met die digitale tokens op festivals op te lossen: waar je vroeger gewoon je bonnetje aan de persoon gaf die de drank ging halen, is dat met die verdomde digitale bandjes echt een getaffel.

Is voor mij het schoolvoorbeeld dat vernieuwing niet altijd vooruitgang is. (Ja, ik weet dat er ook voordelen aan zijn, maar die wegen mijn inziens niet op tegen bovenstaande)
"Volgens hem biedt Swipedrinks ook uitkomst voor mensen die eerder naar huis willen, maar die nog drankbonnetjes over hebben: "Gewoon swipen naar de vrienden die wel nog op het festival blijven".

Ja of een optie dat je je geld teruggestort krijgt oid? Of ben ik dan een echte Hollander :o
Kijk, een betaalconcept waar ik wél wat in zie (itt Apple Pay en consorten). Dit pakt een van de pijnpunten op festivals aan en geeft er een leuke draai aan. De rijen voor de kassa's zijn altijd vervelend en het heen en weer wisselen van munten / bonnen als je met een groep bent is ook bewerkelijk.

Dit zou ik in Nederland ook graag op festivals zien!
Ik zie juist helemaal niks in dit concept. Die tokens waren ooit bedoeld om de rijen bij de bar kleiner te maken: ipv te moeten wachten op mensen die betalen kocht je van tevoren tokens zodat je alleen een token hoeft af te geven.

Maar wat is nou het voordeel van tokens kopen in een app? Daarmee kun je toch ook direct afrekenen? Dan houdt je nooit tokens over en hoef je ze ook niet door te "swipen" (yuck, hipstertaal gedetecteerd...). Dit is echt een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.

[Reactie gewijzigd door kozue op 22 juli 2024 15:04]

Nouja, onderliggend probleem is natuurlijk van commerciële aard. Consumpties op festivals zijn altijd schreeuwend duur. Mede omdat de organisatie van het festival de horeca-locaties voor schandalig veel geld verhuurd aan de daadwerkelijke exploitanten. En dat weer om de dure artiesten te bekostigen natuurlijk.

Een pizzapunt voor €11,60 of een cola'tje voor €2,90 klinkt iedere keer dat je iets gaat kopen zo duur. Eén muntje voor een cola of 4 munten voor een pizza klinkt wat minder dramatisch en daarmee roepen de munten psychologisch minder weerstand over zich af - het pijnlijkste moment is bij de muntenkassa maar daarna ben je dat snel vergeten.

Dat naast het wegnemen van de noodzaak voor wisselgeld en ook het wegnemen van de noodzaak tot pinapparatuur die echt vies veel transacties in korte tijd moet verwerken, en het risico op storingen daarvan. Dat risico op storingen heb je met deze app net zo goed natuurlijk.

Ik denk dus niet dat we die munten / bonnen / tokens voorlopig zien verdwijnen.
Anoniem: 310408 @MadEgg5 juli 2019 14:22
Consumpties op festivals zijn altijd schreeuwend duur. Mede omdat de organisatie van het festival de horeca-locaties voor schandalig veel geld verhuurd aan de daadwerkelijke exploitanten. En dat weer om de dure artiesten te bekostigen natuurlijk.
Dus jij betaald liever meer voor de toegang? De bands waarvoor je komt moeten tenslotte gewoon betaald worden.

Overigens heb ik aan de organisatie kant van een groot festival eens gepraat met de standhouder die bier verkocht omdat ik me ook zorgen maakte over de stijgende prijzen. Hij liet me zien wat voor kosten hij maakte. Het is winstgevend maar rijk worden ze er niet van. De bonnetjes, tokens etc die niet gebruikt worden staan gewoon op de balans. Zou alles gebruikt worden zullen de drankjes gewoon net even duurder worden.
Hoe haal je dat uit mijn reactie? Ik som alleen wat feiten op.

Met de uiteindelijke oorzaak om de artiesten te bekostigen. Daarmee ligt de oorzaak dus hoofdzakelijk bij de artiesten - er komen wel eens wat bedragen naar buiten wat de organisatie van een festival voor een band betaalt. Met oog daarop is het allemaal vrij logisch.

Neemt niet weg dat eten en drinken op festivals gewoon heel erg duur is en dat bonnen een middel zijn om de aandacht daarvan af te leiden.
Daar staat wel het gemak van pinnen tegenover. Het niet lang hoeven wachten wat voorheen wel was bij het halen van muntjes en het gemak van nog een rondje kunnen halen zonder dat je op zoek moet naar degene die nog muntjes heeft/muntjes moeten halen.

In de organisatie waar ik werk zijn wij onlangs overgegaan op muntjes. Voorheen waren we bang dat de doorlooptijd bij de bar daardoor een stuk langer zou worden maar die is zo goed als hetzelfde gebleven. Het doen van een pintransactie kost ongeveer evenveel tijd als 1 biertje tappen.

Qua storingen: wij hebben Ziggo met als fallback XS4ALL (al is deze constructie voor een festival minder makkelijk) en cash achter de hand. Op die manier kunnen we het deels ondervangen mocht er een storing plaatsvinden.
Een deel van die muntjes komt niet terug en dat kan erg rendabel zijn. Vandaar dat er met een omweg alsnog met tokens wordt gewerkt.
Je hebt niet direct door hoeveel je precies uitgeeft. 3 muntjes voor 3 bier klinkt heel wat anders dan €10,50.
Nadeel is wel dat je erg afhankelijk bent van de muntprijs voor je prijszetting.
Omdat het probleem gedeeltelijk verlegd werd. Ipv te wachten tot mensen afrekenen aan "den toog" moest je nu (minder lang) wachten aan de rij voor tokens.
Bovendien moet je niet meer naar de standjes waar ze tokens verkopen. Scheelt weer tijd als de standjes net aan de andere kant van het terrein staan dan waar jij staat.

Ben vorig jaar zelf nog bezig geweest voor zo'n systeem voor een lokaal festivalletje. Zeer kleinschalig.
Er is toen beslist om het toch niet te doen vanwege de winst die ze maakten op de tokens die niet terugkeerden. Mensen kopen veel te veel tokens en dat is dan pure winst voor het festival. En dan spreken we al snel over duizenden euro's, wat voor zo'n kleine organisatie toch belangrijk kan zijn.
Ik ben zelf voor volledige pin festivals
Deze zijn er al.
Dat is iedere keer wel even schrikken bij het betalen van een paar Baco's :+

[Reactie gewijzigd door Joshua... op 22 juli 2024 15:04]

Precies de reden dat er vaak met tokens gewerkt wordt. Nadat je eenmaal 1 keer een zooi hebt gekocht verliest het een een deel van de emotionele waarde. 6 tokens klinkt heel anders dan 18 euro, zeker als je daar elke transactie weer mee geconfronteerd wordt.
(al is de omzet wel aardig gestegen bij de organisatie waar ik werk sinds wij over zijn gegaan van tokens naar pin only)
Ik niet. Dat wordt zo’n onoverzichtelijke bult transacties. Ik ken mezelf doorgaans een bepaald festivalbudget toe en zet dat om in muntjes. Eén transactie op mijn rekeningafschrift (en soms nog een tweede als mijn budget toch overschreden moet worden ;) ). Ook vind ik dat makkelijker te doen met een groep.
Pinnen is vaak juist vreselijk traag. En heeft genoeg nadelen tov cash. Munten halen moet imo altijd met cash kunnen. Probleem van Pin is bv op afgelegen plekken ( festivals ) soms heel traag qua verbindingen. En moet je een bankrekening verplichten als je ergens klant wilt zijn?

Vorig jaar in Kyiv naast een pin-only festival geweest ( sponsor was de telefoonboer ). Ging over het algemeen wel ok, maar een deel van de systemen was kennelijk niet getest op buitenlandse kaarten. Dus als die krengen mijn kaart proeftten liep het systeem gewoon vast. Rode lampjes, geblieb etc. En daarna in een bootloop :X Kortom 3 minuten wachten, steeds roder aanlopend personeel en daarna je drankjes / eten gratis omdat ze het niet konden fixen :D . Irritant was het wel.

Nooit vertrouwens op techniek. Lijkt mij ook leuk als eens goed de bliksem inramt en het hele communicatiesysteem tijdje exit gaat. ( Heb ik wel vaker gezien op festivals met slecht weer, blackouts e.d. )

App lijkt wel handig. Als je er eenmaal geld op hebt werkt het hopelijk gewoon. Mijn vrienden zijn vriends genoeg dat wel normaal wel de rondjes kunnen middelen, dus heel noodzakelijk klinkt het niet.

[Reactie gewijzigd door Basszje op 22 juli 2024 15:04]

Ik was laatst op een festival waar je alleen kon pinnen bij de bar.
Toen was er een PIN storing en kon niemand meer drinken of eten halen.
Als je munten hebt kun je in ieder geval nog een tijdje vooruit.
Ik heb een paar keer in een horecatent gestaan op een festival en dat wil je echt niet. Dat wordt chaos. Je moet iedereen die achter de bar staat een (minimale) training geven over een kassa- en pin-systeem, de rijen worden langer omdat een transactie langer duurt.
totdat je telefoon gejat/kapot is op het festival....... Dan had je graag weer de oude bonnen.. Maar ik begrijp je punt met de rijen voor de kassa's..
Nou, nu de eerste tweaker die *plots* 2000 tokens heeft. :D
haha ja, dat was ook mijn eerste gedachte. Maar ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld met een blockchain-achtige constructie dit wel voorkomen kan worden. Op zich vind ik het verder een tof initiatief; maar aan de andere kant zit ik niet perse te wachten op weer een "betaalmiddel" waar ik mijn telefoon voor nodig heb.
Blockchain is juist een mooie oplossing voor dit soort zaken. Er zijn een x aantal tokens die ongelimiteerd gewisseld kunnen worden met gebruikers. GUTS, een Nederlands bedrijf, heeft een soortgelijke applicatie ontwikkeld, maar dan voor concertkaartjes. Dit loopt nu al een tijd en de ervaringen zijn zeer positief.
Waarom zou hier een "Blockchain achtige constructie" voor nodig zijn?

Banken doen dit al jaren. Jij hebt een rekening en zegt tegen de bank "25 van mijn geld is nu van hem".
Deze app is niet anders. Jij hebt een rekening en zegt "3 van mijn tokens zijn nu van hem".

Ik zie geen enkele reden om ingewikkelde "hype" constructies te gebruiken om iets te doen wat we al honderden jaren zonder kunnen.
en dan kom ik bij de biertent met mijn 3 tokens en zeg ik tegen de biertent "ik heb 200 tokens" want ik kan voldoende invalshoeken bedenken hoe ik dat zou kunnen doen.

met blockchain is het zo:
hallo, ik heb 200 tokens
biertent: ok, laten we onze vorige blokken vergelijken..... wacht eens even, jouw blok 232 hash komt niet overeen met blok 232 van alle andere gebruikers waar komen die 200 tokens opeens vandaan?

dus ja, een mogelijke beveiliging tegen slimme tweakers is gewoon simpel, een blockchain-achtige oplossing, niks hype aan, gewoon beveiliging

[Reactie gewijzigd door dakka op 22 juli 2024 15:04]

Maar zo werkt het niet.....

Je komt bij de biertent met 3 euro op je rekening en probeert iets duurders te kopen.
De biertent maakt verbinding met de bank. De bank zegt "onvoldoende saldo" en de koop gaat niet door.

En nu met de tokeens:
Je komt bij de biertent met 3 tokens en probeert iets duurders te kopen.
De biertent maakt verbinding met de tokenboer. De tokenboer zegt "onvoldoende saldo" en de koop gaat niet door.

Dus ja, leuk dat jij een slimme tweaker bent maar de blockchain is hier volledig overbodig. We hebben hier al lang een oplossing voor die werkt en geen nadeel heeft ten opzichte van deze app.

De blockchain heeft alleen waarde wanneer er geen centrale partij is. Die is hier wel. En dus ligt de volledige chain in handen van deze centrale partij. En als we toch al een centrale partij vertrouwen, voegt de blockchain helemaal niets toe.
ik zie de eerste bug al in de screenshots :D
Ja, erg slordig. Dit moet toch iemand zien? Dat is of een paar regels code of een paar minuten photoshoppen om je marketingmateriaal aan te passen.
Hee dit systeem komt mij redelijk bekend voor, het betalen van consumpties met mijn pinpas. Voor het "swipen" van drankjes naar mijn vrienden maak ik geld over naar de betreffende rekening.
Totaal €NaN
Javascript spotted :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.