KPN wil tot 2024 43.000 extra Utrechtse adressen aansluiten op glasvezel

KPN NetwerkNL wil de komende jaren alle Utrechtse adressen voorzien van glasvezel. Tot en met 2023 worden er ruim 43.000 adressen aangesloten op glasvezel, later volgen de resterende 67.000 huishoudens. Op dit moment hebben 50.000 Utrechtse huishoudens al glasvezel via KPN.

De glasvezelaanlegger gaat eerst de verglazing van Utrecht-Oost afronden, waarna Lunetten, Nieuw Hoograven, Oud Hoograven, Tolsteeg & Rotsoord en de Bokkenbuurt aan de beurt zijn. Later dit jaar begint ook de glasvezelaanleg in Oog in Al, Welgelegen en Kanaleneiland-noord. Daarna worden huishoudens in Transwijk en Noordoost aangesloten.

Tot en met 2023 wil KPN NetwerkNL zo 43.000 huishoudens op glasvezel hebben aangesloten. Daarna komt de rest van de adressen aan de beurt, al zegt de kabelaar niet wanneer die huizen aangesloten zullen zijn. KPN zegt dat met deze aankondiging het nu in alle grote steden van Nederland glasvezel aanlegt.

Tweakers schreef onlangs een achtergrondartikel over de verglazing van Nederland, waarbij de plannen van KPN ook aan bod komen. Deze provider wil met onder meer KPN NetwerkNL en Glaspoort in 2026 ruim tachtig procent van alle huishoudens op glasvezel hebben aangesloten. De provider sluit huishoudens gratis op ftth-glasvezel aan. Op termijn wil KPN het kopernetwerk kunnen uitschakelen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-02-2022 • 17:03

162

Submitter: Anoniem: 767041

Reacties (161)

161
157
49
2
0
70
Wijzig sortering
Deze provider wil met onder meer KPN NetwerkNL en Glaspoort in 2026 ruim tachtig procent van alle huishoudens op glasvezel hebben aangesloten.
Wat ik me steeds afvraag hoe gaat dat, wie moet dat doen.
Afgezien van het graafwerk en het in huis brengen van de aansluiting (HAS)
Een klant voorzien van een modem in huis en de telefoon/internet/TV overzetten lukt niet in een uur.
Een monteur doet op een dag 5 hooguit 6 klanten per dag

Er moeten nog 5 a 6 miljoen huizen worden aangesloten...
reviews: Glasvezel in heel Nederland - De plannen van KPN, T-Mobile en Delta
dat zijn een miljoen mandagen, alleen al voor de HAS :?
Misschien begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.

Maar zodra er een aansluiting is heb je toch geen monteur nodig voor plaatsen modem? Dat kan het overgrote gedeelte van de gebruikers toch wel zelf?

Het graafwerk en aansluitingen maken lijkt me de bulk van het werk?
Bij glas wil je dat liever laten doen, de kabels zijn een tikkie breekbaarder dan je gewone utp. Verder zijn wij misschien prima in staat om zelf een router in te stellen, maar is 90% van Nederland dat niet. Daarnaast moet er nog wat registratie gedaan worden voor de provider, dus die monteur is (bijna) altijd nodig. Voor de providers is het dan handiger om em sowieso te sturen, en soms is hij dan snel klaar.
Maak daar maar 99% van ;)
De helft van de mensen wil ook nog steeds het vaste telefoonnummer behouden.
Dit betekent meestal dat het nummer in het glasvezel(Fritz)modem moet,
dat is best lastig als je niet weet hoe dat moet.
Bij overstap naar een andere provider is een monteur echt noodzakelijk.
valt me hoor KPN netwerk NL sluit 8 tot 11 duizend klanten per week aan..

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 20:49]

Kan het bijna niet geloven...
Voor 10.000 aansluitingen in de week heb je zo'n 400 HAS-aansluiters/monteurs nodig
De KPN-ambitie is trouwens ongeveer 3,5 miljoen in 5 jaar tijd (2026)
Dat betekent voor 10.000 aansluitingen 350 week is 7 jaar.
Wil KPN in 5 jaar iedereen aansluiten zullen ze bijna 14000 HAS moeten doen elke week.
Daar zijn er minimaal 650 permanente werknemers voor nodig, als je vakanties/ziektes etc. meerekent.
Daarbij komt nog de back office, planning, inkoop spullen, vervoer daarvan, storingen etc etc.
En dan heb ik het alleen nog maar over het laatste stukje in huis wat er moet gebeuren.
De hele oplevering van het netwerk moet eerst en daar is een veelvoud aan mensen voor nodig.
Ben erg benieuwd of deze aanlegambities wel haalbaar zijn.
Misschien voor Tweakers leuk om uit te zoeken ;) @Hayte
KPN gaat niet meer elk woning standaard voorzien van een FTU. Alleen als je een actieve koper dienst (ongeacht service provider) hebt, gaan ze de vezel in de woning afmonteren op een ftu. Ook als je een abonnement gaat afsluiten bij een provider brengen ze de vezel naar binnen. In alle andere gevallen maken ze gebruik van een BOP (buiten overname punt). Daarnaast is niet alleen KPN glas aan het uitrollen, maar ook de Joint Venture Glaspoort.

Zie ook:

https://www.vwtelecom.com...nieuwe-werkwijze-een-feit

https://www.dorpsraadulve...1/glasvezel-in-ulvenhout/
KPN heeft al 3,2 Miljoen aansluitingen Glasvezel
Yep het zijn zelfs ongeveer 3,3 miljoen ;)
En er staan tot 2026 meer dan dat aantal in de planning...
reviews: Glasvezel in heel Nederland - De plannen van KPN, T-Mobile en Delta
Een aansluiting realiseren gebeurd denk misschien op papier, als in je kunt een abonnement afsluiten en dan krijg je de glasvezel pas. Betekent niet dat iedereen een werkend kabeltje heeft. Hier sluit bijvoorbeeld E-fiber alleen mensen tot binnenshuis aan indien men een abonnement heeft.
Wanneer je al een DSL abbonement hebt (In elk geval bij KPN) dan ga je gratis over met aanleg door monteur aan huis van DSL naar Glas.
Die zelfde monteurs maken toch al het glas aansluitpunt in je meterkast, dus ze zijn toch al binnen.
Zou je denken.

Toen ik overging naar glasvezel van KPN,(noot ik had al glas) gebeurde dat in 3 keer.
1 team om de nieuwe glaskabel binnen te krijgen.
1 Persoon om de kabel af te werken op een fiber>UTP convertor.
En weer later 1 persoon om de modem te komen plaatsen en instellen.
- 1ste ploeg maken de straat open en leggen ze de glasvezel daar in
- 2de ploeg boort de glasvezel tot de voorkant van je wooning, dus niet je huis in
- Je krijgt na een paar weken een brief om het maken van een afspraak om de glas aan te sluiten in je wooning.
- 3de ploeg komt langs en sluit de glasvezel aan in je meter kast (Tip !!! Laat nooit door je fundering boren !!! )
- Als je niet in je fundering wil laten boren heb je kans dat ploeg 4 langs komt omdat ze dan wat dieper moeten graven, zou ik echt aanraden !
- Nu moet je weer een paar weken wachten omdat ze meestal de buurtcentrale nog niet klaar hebben, maar zodra deze gereed is kun je een provider uit gaan zoeken
- Als laatste komt de monteur langs en sluit de NTU aan en checked het fiber connectie, je kunt natuurlijk de router van de provider gebruiken en is alles gereed, uiteraard wij als tweakers hebben onze eijgen hardware :), let wel er zijn nog een paar aanbieders waarbij je niet direct je glas direct in je router kan gebruiken houd daar wel rekening mee. KPN kan dit wel.
Wat is het gevaar van boren door de fundering? Ik zit in tussen stadium 2 en 3 in namelijk, alleen niet bij KPN maar Delta Fiber.
"Let wel, als het inderdaad een kelderkuip is, dan is dit ook bedoeld om waterdicht te zijn. Als je dwars door de wanden boort, dan maak je gaten in deze waterdichting en kan je kelder gaan lekken bij hoge grondwaterstanden."
Bedankt. Helder. Bij mij is de fundering alleen een rand van betonnen delen onder de buitenmuren, steunend op betonnen heipalen. De zanderige kruipruimte staat altijd al vol water. Dus wat dat betreft zie ik geen probleem er (nog) een gaatje in te boren.
[...]

Wat ik me steeds afvraag hoe gaat dat, wie moet dat doen.
Afgezien van het graafwerk en het in huis brengen van de aansluiting (HAS)
Een klant voorzien van een modem in huis en de telefoon/internet/TV overzetten lukt niet in een uur.
Een monteur doet op een dag 5 hooguit 6 klanten per dag

Er moeten nog 5 a 6 miljoen huizen worden aangesloten...
reviews: Glasvezel in heel Nederland - De plannen van KPN, T-Mobile en Delta
dat zijn een miljoen mandagen, alleen al voor de HAS :?
Je neemt het aansluiten te letterlijk. Wat er gebeurd is dat mensen een aansluiting krijgen. Dat gaat over het aanleggen van glasvezel tot binnen in de woning. Ze hebben dat hier recent aangelegd dat ging kort door de bocht zo;
-stoep gaat open en er worden kabels gelegd. Die kabels gaan niet de woning in maar steken voor de woning boven de stoep uit.
-op afspraak komt iemand de kabel naar binnen in de woning doortrekken, bijvoorbeeld door naar buiten te boren en onder de voortuin door te schieten

Daarna is er sprake van een functionele aansluiting. Die ploegen die de stoep open hebben getrokken en de kabel hebben aangelegd hadden uberhaupt weinig met KPN te maken had ik het idee.

Indien gewenst kun je de dienst afnemen en dan krijg je een paar dagen van te voren een modem pakket opgestuurd. Het aansluiten van de
KPN Box 12 op het glasvezel aansluitpunt is voldoende om de boel te laten werken. Dat gaat via een normale ethernetkabel. Dit kun je zelf doen, dat is een kwestie van erin klikken. Als dat niet lukt kun je daar ongetwijfeld hulp bij krijgen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 20:49]

Tja, leuk dat ze het doen. Alleen heel jammer dat ze totaal niet willen concurreren met Ziggo. Onlangs is het bij mij in NIeuwegein aangelegd en er is tot twee keer toe een verkoper met een slap praatje langs gekomen dat ze een speciale aanbieding hebben. Vervolgens blijkt dat de prijzen gewoon de standaard prijzen zijn en je een paar maanden korting krijgt, daarna is het gewoon net zo duur als Ziggo.
Als je een 1Gbps abonnement neemt dan is KPN meer dan een tientje per maand goedkoper dan Ziggo. Plus je hebt glasvezel, wat een stuk stabieler is dan kabel (en lagere latency).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

Kabel is net zo prima stabiel als glasvezel, alleen je zou gelijk waardige up en download snelheid moeten hebben als extra.
Alleen vele hebben dat upload helemaal niet nodig, zeker niet met die snelheden en ook niet met al dat thuis gewerk.
Nee ziggo coax is absoluut niet van stabiel. Op mijn werk al heel vaak problemen. Afgezien van de latency en snelheden en de prijs. Ik woon 300 meter van werk en ik heb kpn glas. Nooit problemen.
Ziggo reset je modem schijnbaar ook wel eens waardoor instellingen verloren gaan. Kom je achter als je collega belt waarom de vpn niet meer werkt.

Mooiste is dat we wilden upgraden. Sneller internet en voip. Ziggo reageert gewoon niet. Bij kpn geplaatst en de service is top. Duidelijke e-mail kpn zakelijk medewerker. Vandaag een kpn monteur die op locatie alles besprak en doornam. Direct afspraak tot realisatie. En 4g backup als de lijn plat gaat.
Ziggo is gewoon echt ruk.
Dat Ziggo ruk is, is jouw ervaring. Buiten dat ze geld verspillen met voetbalsponsoring heb ik geen klachten en zowel tv als internet is stabiel hier
Dit is dus juist het punt dat iedereen probeert te maken, Ziggo is prima of waardeloos. Het ligt er maar net aan hoe de kabel is in je voortuin en vanaf de wijkcentrale naar je woning. Zelf merk ik dat EXTREEM veel mensen problemen hebben bij de Ziggo. Zelf heb ik daar in het verleden altijd gezeten en weinig last gehad. Klantenservice kan wat beter en ze zijn slecht in gemaakte beloftes waarmaken. Sinds ik op glasvezel zit, heb ik nergens meer last van en heb de KPN nog niet eens hoeven te bellen in 2 jaar tijd.
Dit is dus juist het punt dat iedereen probeert te maken, Ziggo is prima of waardeloos. Het ligt er maar net aan hoe de kabel is in je voortuin en vanaf de wijkcentrale naar je woning. Zelf merk ik dat EXTREEM veel mensen problemen hebben bij de Ziggo. Zelf heb ik daar in het verleden altijd gezeten en weinig last gehad. Klantenservice kan wat beter en ze zijn slecht in gemaakte beloftes waarmaken. Sinds ik op glasvezel zit, heb ik nergens meer last van en heb de KPN nog niet eens hoeven te bellen in 2 jaar tijd.
De kabel hoeft zelden vervangen te worden. Het zijn de AOP's die van originele geen afscherming hebben tegen straling van o.a. digitenne en 4G. Staat er UMU-01 op je AOP dan is het handig om Ziggo dat ding te laten vervangen. Dat gaat kosteloos. Tegenwoordig krijg je AFAIK een Braun telecom die is '4k tv ready'.
Als je nieuwe zakelijke klant wordt is alles mogelijk.
Maar daarna.......
Als nieuwe zakelijke klant hoef ik bij KPN niet aan te kloppen voor een serieuze verbinding. Ziggo levert hier 1gbs down en 50mbps up. KPN komt niet verder dan maximaal (wat ze dus nooit halen) 200/50 over koper. Glas is er al helemaal nog niet.
Wat je nu zegt klopt echt van geen kanten. Coax is zeer gevoelig voor verstoring, en worden er in veel wijken de lijnen veels te veel gedeeld. Met glasvezel (ook met PON) ben je wel verzekerd van je snelheid *en* stabiliteit, ten alle tijden.

Maar als je een blije klant van Ziggo bent, mag je dat ook gewoon zeggen hoor, maar glasvezel is technisch gezien veel stabieler. AON of PON.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

Tot de wijkversterker is het sowieso al fiber. Alleen het laatste stukje is coax.
De coax versterkers zijn wel wat gevoeliger voor weersomstandigheden, maar dat is het eigenlijk ook. Verder net zo stabiel
De wijkversterker, dat betekent bij mij nog 800 meter coax, en met kastjes per 8 huizen. Zelfs een brommer die er langs rijdt kan storen. En op die coax zitten dus makkelijk 500-1000 huizen.
In de oude opzet ja, maar men is ook de lijn naar de straatkast aan het verglazen bij groot onderhoud. Je argument is dus niet van toepassing op de situatie in de komende jaren.
Dat ligt er echt aan per wijk hoe het is onderhouden en wat de kwaliteit van de coax nog is. Coax is hedendaags een hit & miss. Datzelfde geldt voor het kopernetwerk van KPN.

Als iemand mij vraagt welke provider zou ik nemen, dan zou ik zeggen glasvezel.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

Je komt aardig stellig over, wellicht dat Ziggo een hogere overboeking heeft (geen idee, maar zou zomar kunnen). Ook voor glasvezel gaan alle verbinding naar een wijkcenter - regio center etc. Als iedereen op de wijkcenter de download vol aanzet ga je de snelheid ook niet halen, omdat ze uiteindelijk allemaal over dezelfde kabel naar van wijk naar regio naar etc.. Overboeking is dus overal, dat is de enige reden dat een particuliere verbinding betaalbaar is vs. dedicated.

Verder geef je aan dat coax 'zeer' gevoelig is, en worden er in veel wijken, dit soort beweringen vragen wel om cijfers. Ik heb overigens beide gehad naar volle tevredenheid, maar het is geen heilige graal zoals je doet voorkomen. Op internet gebied is het wellicht wat beter of je die voordelen nou gebruikt of niet maar op TV gebied vind ik Ziggo nog een stuk beter, maar beide zijn gewoon prima hoor.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 20:49]

FttH is het meest stabiel, heeft de laagste latency, en zit nog lang niet aan z'n fysieke limiet. XGS-PON gaat het al mogelijk maken om 8Gbps naar binnen te halen.

De reden dat ik aanhaal dat Coax en koper tegenwoordig zo gevoelig is, is omdat er steeds diepere modulatie te pas gaat. Hoe minder marge tussen je frequenties, hoe vaker je fouten gaat krijgen, hoe minder stabiel je verbinding wordt.

Ziggo gaat nu eindelijk ook inzitten op glas, omdat Coax nu echt aan z'n limiet zit uberhaupt.

Zoals ik zei: Als iemand mij vraagt welke provider die moet nemen: Neem FttH/Glas, tenzij je echte een diepe hekel hebt aan de provider die het levert, maar dan moet je het zelf weten.

KPN levert best een goede glasvezel netwerk. Beetje jammer dat ze nu zo hard aan het inzetten zijn op PON ipv AON, maar het is een goede oplossing om iedereen zo snel mogelijk glas aan te bieden. Liever een actieve lijn natuurlijk, want PON heeft wel z'n nadelen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

Bij de enige service waar mijn latency mij boeit is naar engeland 14ms op kabel, mensen in engeland zelf 8ms. hoeveel beter kan fiber dan nog zijn?
Twee keer zoveel beter :)
root@debian:/# ping www.nu.nl
PING e67691.b.akamaiedge.net (2.19.195.216) 56(84) bytes of data.
64 bytes from a2-19-195-216.deploy.static.akamaitechnologies.com (2.19.195.216): icmp_seq=1 ttl=58 time=4.68 ms
64 bytes from a2-19-195-216.deploy.static.akamaitechnologies.com (2.19.195.216): icmp_seq=2 ttl=58 time=3.55 ms
64 bytes from a2-19-195-216.deploy.static.akamaitechnologies.com (2.19.195.216): icmp_seq=3 ttl=58 time=3.56 ms
64 bytes from a2-19-195-216.deploy.static.akamaitechnologies.com (2.19.195.216): icmp_seq=4 ttl=58 time=3.61 ms
Maar ik vermoed dat het grootste deel van de internet gebruikers het verschil niet gaat merken. Zelf vind ik het energie verbruik het grootste nadeel van kabel modems. Die complexere modulatie over coax gebruikt merkbaar op de energierekening meer vermogen.
"Die complexere modulatie over coax gebruikt merkbaar op de energierekening meer vermogen.".

Hoeveel kWh?
Ik merkte destijds een 40 watt. Een 0,04KW/h.

Dat is fors!
En wat doet een smokeping?? beter vergelijk dan lagere latency. Zet er dan gelijk een tcp ping naast en een curl smokeping . dan meet je pas. gewoon even 4 pingetjes naar een host nu.nl zegt niet vreselijk veel.
Nee dat snap ik. Het was ook een snarky antwoord. Bij mijn weten is het algemeen bekend dat glasvezel lagere latency heeft dan kabel. Omdat moderne docsis veel complexer is dan gpon. Dat is geen dis naar kabel/docsis: het is fantastisch wat ze tegenwoordig kunnen qua bandbreedte en latency.

Interessant om latency met curl te meten. Ik heb even hier gekeken.
root@debian:~# curl -w "@curl-format.txt" -o /dev/null -s "https://tweakers.net"
time_namelookup: 0.014675s
time_connect: 0.219803s
time_appconnect: 0.252542s
time_pretransfer: 0.252777s
time_redirect: 0.000000s
time_starttransfer: 0.297005s
----------
time_total: 0.310706s
Gezien ik hier de (cookie wall) pagina request, vermoed ik wel dat dit resultaat best wel vergelijkbaar is met anderen.

(edit: resultaat verschilt wel erg per site. Apple is consistent 40ms. Dat is best knap. Die wordt ergens gecached vermoed ik)
root@debian:~# curl -w "@curl-format.txt" -o /dev/null -s "https://apple.nl"
time_namelookup: 0.011861s
time_connect: 0.016929s
time_appconnect: 0.037427s
time_pretransfer: 0.037504s
time_redirect: 0.000000s
time_starttransfer: 0.041871s
----------
time_total: 0.042752s

[Reactie gewijzigd door Wobblier op 22 juli 2024 20:49]

Nuances is het niet echt je ding he. Docsis 4.0 maakt ook ook snelheden tot 10Gbps voor particulieren mogelijk, dus er zit nog wel genoeg rek in de coax, want daarna zal Docsis 5.0 komen, of zetten ze alle DVB-c uit en gaat ze over op IPTV waardoor alle frequenties beschikbaar zijn voor internet.

Het is prima verder dat je fanboy bent van glasvezel, het is verder ook een prima medium, maar die onwaarheden verkondingen en zaken veel zwaarder maken dan ze zijn is niet nodig. Alles heeft z'n voor en nadelen, maar tot op heden zijn voor zowel coax als glasvezel wat te zeggen.
Ja, latency is met glasvezel lager. Dit is inherent aan de gebruikte techniek. Ja, er zijn hogere snelheden mogelijk qua upload. Per definitie claimen dat coax onstabieler is en dat je niet verzekerd kan zijn van je snelheid is echt onzin. Dit klopt gewoon niet.
Wat je nu zegt klopt echt van geen kanten. Coax is zeer gevoelig voor verstoring, en worden er in veel wijken de lijnen veels te veel gedeeld. Met glasvezel (ook met PON) ben je wel verzekerd van je snelheid *en* stabiliteit, ten alle tijden.

Maar als je een blije klant van Ziggo bent, mag je dat ook gewoon zeggen hoor, maar glasvezel is technisch gezien veel stabieler. AON of PON.
Dit is een onzinnig verhaal want PON lijkt qua opzet akelig veel op die van DOCSIS. Van ons eigen forum:
Omdat meerdere huishoudens bij PON een identiek optisch signaal binnenkrijgen, bevat dit signaal de datastroom voor alle huishoudens die op dat signaal zijn aangesloten (via de PON-splitter). Het samenvoegen van deze datastromen gaat via wavelength-division multiplexing, of time-division multiplexing, achtereenvolgens "WDM-PON" of "TDM-PON". De ONT (zie verder bij Optical Network Termination (ONT)) bij de eindaansluiting “filtert” de data bedoeld voor de eigen aansluiting uit het signaal. Uiteraard zit er encryptie op zodat alleen de datastroom voor de eigen aansluiting kan worden gelezen en verstuurd (eigenlijk is dit dus sterk vergelijkbaar met coax, waarbij het signaal ook verdeeld wordt over meerdere adressen vanaf de straatkast).

De PON-variant van het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL is GPON (gigabit passive optical network) , een in Nederland veelgebruikte standaard voor PON. KPN WBA rust sinds juli 2020 nieuwe PoP’s met GPON uit (maar legt op dat moment nog geen full-GPON aan, zie verderop). Met GPON haalt KPN downstream 2,4 Gb/s en upstream 1,2 Gb/s, gedeeld met meestal 32 eindgebruikers of wat de splitterratio ook moge zijn.
Sterker nog Docsis 3.0 kent een veel hogere potentiele bandbreedte dan GPON, als ik me niet vergis 5.5 Gbps downstream op basis van de gebruikte kanalen. Met docsis 3.1 is er extra spectrum bijgekomen en is dat verder toegenomen. KPN is sinds eind vorig jaar overgestapt op XGPS-PON met 10 Gbps.

Wat betreft de snelheid ben ik in 3 woningen in 3 verschillende steden Ziggo klant geweest en overal heb ik de beloofde snelheid gehaald in combinatie met het snelste pakket. Wel heb ik bij alle 3 de woningen de AoP laten vervangen. Wat mij wel opviel, ik ben van Ziggo naar KPN overgestapt, is dat de ping bij KPN glasvezel aanzienlijk lager is.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 20:49]

Kabel heeft alleen het voordeel van dvb-c met TV kijken, geen geknoei en gewoon gaan.

Verder heeft het geen meer voordelen tegenover glasvezel.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 20:49]

Technisch kan dvb-c ook via ftth. Er zijn er een paar in NL die dat aanbieden. Maar denk niet dat er veel mensen zijn die dat perse willen hebben.
Ik persoonlijk en veel andere mensen zou het wel degelijk waarderen want dan kun je de ingebouwde TV tuner gebruiken ipv hannesen met Apps(smart TV) of kastjes.

Bij IPTV kun je maandelijkse huur betalen per kastje, even TV erbij aansluiten kan niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 20:49]

Bij mij is glasvezel een heel stuk stabieler en heb je ook geen verlies. Met koper had ik toch aardig wat verlies bij een snelheidstest.
kabel is echt niet stabiel. Hoe vaak er geen issues zijn, latency problemen, storingen enz.
Heb nu 7 jaar glasvezel, pas 1 keer een storing gehad.

Ik heb de upload echt wel nodig, omdat ik alleen vanaf huis werk.
Heb 10 jaar Ziggo, 2x een storing gehad.
Ligt het er nog aan wat je thuis moet doen, als je gewoon administratief werk doet beetje in teams enzo meetings heb dan echt niet(dan zit het echt tussen je oren :).

Als je gigantische bestanden moet up en downloaden kan handig zijn wellicht
Net zo stabiel, tot dat er een brommer langs rijdt
Dat is helemaal onzin komen zo vaak bij mij langs, schuin achter mij loopt een fietspad.

Letterlijk in 6 jaar nog niet 1 keer storing gehad met Ziggo, en me ouders ook al die jaren nog nooit.
Dus je zegt dat ik lieg? Mijn aansluiting is 1,5 meter van een fietspad af en dat merk je echt wel
Dan ligt dat specifiek aan jou kabel of de grond waar de kabel in ligt
Juist thuiswerken levert veel meer upload belasting op: alles via VPN/RDP/Teams. Upload was niet nodig, maar de afgelopen 2 jaar zeker wel.
Thuiswerken gaat prima met mijn ziggo verbinden, voorheen 50/5 toen 75/10.

Ik kan prima thuis werken met de werk laptop, vpn aan, teams meetings enzo.
@latka Teams trekt niet zoveel, je VPN en RDP ook niet. Hoogstens als je lekker office documenten uit gaat zitten wisselen maar die behoor je vast en zeker op je remote desktop te bewaren dus gaan niet over de lijn. Zolang je niet het goedkoopste ziggo abo neemt is er niets aan de hand.
Moet nog wel eens software heen en weer hengelen of een database overzetten naar de development omgeving. Het is inderdaad geen continue tekort aan bandbreedte, maar incidenteel een groot bestand overzetten betekent een extra kopje koffie.
Goedkoper is altijd mooi meegenomen, alleen het 1op1 is lastig vergelijken omdat je bij Ziggo alsnog wel TV erbij krijgt (of je het nou wil of niet). Wat je aangeeft dat glasvezel een stuk stabieler is heb ik nog nooit gehoord of gemerkt (heb beide gehad), dat valt een beetje in het zelfde schuitje als de latency, waarvan men dan vaak denkt dat het groot voordeel met zich mee brengt. In de praktijk merk je daar niks van, ook niet met gamen, wellicht als je professioneel gamer bent met ditto apparatuur maar dat is voor weinige weggelegd :) .
Nee hoor, Ziggo heeft nu ook internet only abonnementen:
65,50 voor 1Gbps down en 50Mbps upload.

Daarintegen heeft KPN 1Gbps voor 57.50 euro per maand 1Gbps symmetrisch. Dit is zonder kortingen.

Bij kabel kan je ook niet zonder QoS op je router, omdat je anders zware bufferbloat krijgt. DOCSIS 3.1 heeft dit enigzins verholpen, maar ook niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

Zou eens een coax-kabel in je TV doen als je dit pakket afneemt :) .

Zou 'Zware bufferbloat' wel iets nuanceren, de kans bestaat dat je er 'iets' meer last van krijgt bij coax bij intensief gebruik. Ik haal overigens op DSLreport hoogste score op bufferbloat terwijl ik enkel het Ziggo modem gebruik en niet een eigen router met QoS.
Die bufferbloat heb ik ook op glas. Met het goedkoopste abonnement en het dichttrekken van de lijn schiet de latency ook gewoon omhoog.

En dit is met het KPN modem. Maar ik verwacht dit eigenlijk ook als ik zelf een pc aansluit op de NTU.

Pas bij de hogere snelheden zal je het wat minder merken. En da's met coax en DSL net zo
Met DSL heb je geen erge last van bufferbloat. Dit komt omdat de verbinding niet op IP-niveau geknepen wordt, maar het VDSL-profiel zelf op een maximum zit (111/33 bij vectoring).
Voorheen 50/10 dsl gehad maar reken maar dat je latency omhoog schoot als je de lijn helemaal dichttrekt. Die schoot zo richting de 150ms.

Het is bij glas iets lager, maar je merkt het wel.
Als je zelf 50Mbps koos en en het toch over vectoring ging, dan wordt het inderdaad geknepen. Dat is niet het geval als je 100Mbps kiest, dan krijg je gewoon de 111Mbps zoals het profiel zelf staat.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:49]

50/10 was het profiel, (old school VDSL zonder vectoring, vanuit de wijkcentrale. Dus ook iets hogere latency dan vectoring).

Die verbinding was verder rocksolid. Alleen de snelheid was wat minder.

Nu 100/100 glas, maar zou zo weer terug gaan naar 50/50, wat in de praktijk 70/70 is.
De meeste mensen hebben al ze met zijn tweeen zijn al genoeg aan 50 Mbps, Gezin met 2 kids 100 Mbps tenzij er regelmatig gedownload wordt dan 200 Mbps en veel zware bestanden en veel downloaden neem dan maar 500 Mbps of voor een euro meer 1 Gbps
Zonder korting ben ik bij KPN best wel goedkoper uit dan bij Ziggo, en dan heb ik ook nog een upload snelheid van 20 keer zo hoog.
Bij Ziggo zou ik voor 1Gb/s 81,55 betalen zonder korting, en dan heb ik een uploadsnelheid van 50Mb/s.
Bij KPN heb ik nu 1Gb/s down- en uploadsnelheid, voor KPN betaal ik nog geen 70 per maand.
Ik betaal 74,50 voor
1 gbit glas
Tv met twee decoders plus pluspakket
Vaste telefoonlijn.

D eel ik samen met broertje. Twee huishoudens, een aansluiting.
En altijd stabiel. In 2,5 jaar tijd geen ellende.

Was met ziggo en offline wel anders.
Mijn ervaring is hetzelfde, ik had toch regelmatig storingen bij Ziggo (vooral met tv), tot nu toe nog nergens last van bij KPN. Ik hoor dit ook vaker in mijn omgeving. De hoofdreden dat ik naar KPN ben gegaan is de prijs, en daarnaast de uploadsnelheid (het is een drama als je wat moet uploaden voor je werk, nu heb ik complete images bij de klant staan binnen een paar minuten in plaats van een uur (had bij Ziggo 30Mb/s, waarvan ik meestal net 15Mb/s kon halen)
Die aanbiedingen komen ook nog wel als het glas is aangelegd. Het verschilt een beetje per regio.
Soms komt er dan weer zo'n aanbieding voorbij van 12 maanden voor 39 euro ofzo.

Ziggo weet ons wel te vinden sinds we een glasvezelaansluiting hebben. Die stuurt maandelijks wel een aanbieding met de post of we niet willen overstappen naar Ziggo voor 44 euro per maand voor 9 maanden of 1 jaar.

Als je Ziggo belt dat KPN actief aan het aanleggen is, dan geven ze je zo een mooie aanbieding. We hadden hier een aantal klanten die liever op de kabel zaten en Ziggo dus gebeld voor een aanbieding, aangezien KPN ook aan het scouten was. Ziggo is er wel wat gevoeliger voor dan KPN.
T Mobile gaat hier glasvezel aanleggen en heb nu het hele jaar gratis ESPN Internationaal en verdubbeling van mijn internetsnelheid.
Niet helemaal mee eens.
De prijzen zijn vergelijkbaar als je de normale prijzen hanteert. Als nieuwe klant heb je alleen wel degelijk een langdurige korting, die voor mij opliep tot 250 euro op 1 jaar. Het volgende jaar is dat verschil weg, maar kan ik weer overstappen.

Bijkomend voordeel dat ik de afgelopen jaren Ziggo heb kunnen bellen om op te zeggen en toen, mede door de aansluting die ik had in huis, heb ik een goed voorstel gehad van Ziggo met een hoge korting.

Dat demonstreert wel degelijk het effect van keuze, competitie en marktwerking.
Niet veel anders dan energieleveranciers die een cashback aanbieden, maar waarbij de prijzen zelf elkaar niet veel ontlopen.

[Reactie gewijzigd door Hann1BaL op 22 juli 2024 20:49]

Dus gigabit glasvezel tegenover kabel met minimale upload voor dezelfde prijs is jammer en niet concurrerend? :?
Als je die snelheden niet gebruikt en coax in je huis hebt liggen naar meerdere tv's, ja.
Ook dan nog niet, je krijgt minder, en betaalt meer.
Is dat zo? Er wordt hier al een moca netwerkje genoemd, die dingen zijn best duur en verbruiken (momenteel dure) elektriciteit. Dan komen daar een paar decoders bij die je per stuk huurt terwijl je huidige gekochte smartcards of ongecodeerd aanbod nog werkt. Als je de hogere snelheid voor een paar gsm's met kattenfilmpjes niet nodig hebt kan het zeker interessanter zijn om bij de kabelboer te blijven.
Werkt zo'n moca netwerk dan niet ook gewoon bij een glasvezelverbinding? Het is toch een converter tussen ethernet en coax? Of ga je dan uit van een coaxkabel naar binnen, daar zo'n converter op, en dan door het huis naar andere converters om daar weer naar ethernet te gaan? Toegegeven, je moet wel wat aanpassen als je dat hebt, maar het kan nog steeds werken.

Los daarvan, mijn vergelijking ging uit van een standaard abonnement met 1 decoder. Bij zowel KPN als bij Ziggo kost het je 5 euro voor een extra decoder. Je kunt bij Ziggo ook kiezen voor een CI+ module, of de Ziggo Go app voor verschillende platformen (of ongecodeerde zenders als je een tv met DVB-C hebt). Bij KPN kun je ook de app gebruiken.

Ik kom in ieder geval elke keer tot dezelfde conclusie: Ziggo is duurder en je krijgt minder (voornamelijk de uploadsnelheid).
Niet eens vergetende, het feit dat je tv via een COAX kabel ontvangt met een CI+ module. De kwaliteit van Coax tv is absoluut waardeloos, de meeste zenders zijn nog niet eens in FullHD te ontvangen. in 2022 is dit ronduit kansloos.
Dan heb je het verkeerde NID 4444 ingevuld, dan zijn alle commerciële zenders in SD. Bij het correcte NID zal de rest waar mogelijk in HD zijn. En dan krijg je nog eens de beste kwaliteit aangezien die direct doorgegeven worden vanuit het distributienetwerk van de omroepen. De andere ‘tv’ aanbieders streamen via encoders waardoor je altijd een kwaliteitslag inlevert.
Jij gaat nog steeds uit van een volledig nieuwe aansluiting als nieuwe klant. Ik ga uit van verschillende situaties. Iemand kan rustig 10-15 jaar of langer klant zijn bij Ziggo/Delta/kabelboer naar keuze (afhankelijk van locatie) en bv drie of vier tv's in huis hebben.

Laten we voor het gemak uit gaan van Ziggo met een tv met decoder in de huiskamer, een oud CRT gebakje in de keuken voor bij het koken en twee goedkopere/oudere LCD's op twee slaapkamers. De afgelopen twintig jaar is er naar de vier tv's coax gelegd en weggewerkt en dat werkt. Sinds de komst van DVB-C is er in de loop der jaren gekozen voor aankoop van twee CI+ modules met twee smartcards welke nog altijd actief zijn. Onlangs is het analoog signaal verdwenen waardoor Ziggo een gratis decoder met SCART kabel heeft bezorgd voor het CRT gebakje in de keuken. Vier werkende tv's, een of ander goedkoop abonnementje met 100Mbit/s download voor een koppel van een jaar of 60 waarvan de kinderen net het huis uit zijn. Als een dergelijk huishouden overstapt naar glasvezel mogen ze al 3 extra decoders gaan huren, alle coax gaan vervangen voor UTP (of gaan rommelen met MOCA, Powerline etc met alle gevolgen van dien) om gebruik te kunnen maken van een hogere internetsnelheid die ze niet nodig hebben.

Ik wil maar zeggen, elke situatie is anders en er komt in veel situaties meer bij kijken dan "x is goedkoper want snelheid is y". Als iedereen alleen maar hoge snelheden wil die niet worden gebruikt reden we massaal met Ferrari's naar de supermarkt. Er zijn meer aspecten aan een telecom abonnement dan prijs en snelheid, ook daar wordt door mensen naar gekeken.
Dan neem je een MoCa-netwerkje.
Zal ook nog wel interessanter worden. Je denkt toch niet dat Ziggo voor de fun analoge tv uit gezet heeft en hetzelfde doet met radio.
Ik denk dat je dit maar even goed in de gaten moet gaan houden. Ook worden veel mensen actief over gezet naar docsis 3.1 voor o.a. capaciteit op het netwerk. Ik denk geen lineaire snelheden, maar verwacht wel dat ze zsm de upload omhoog gaan schroeven. Er zijn echt veel ontwikkelingen gaande bij hen
Schromelijk te laat. In ons dorp, een van de eersten op glas, hadden de meeste mensen alleen ziggo voor Max Verstappen. Die stappen nu massaal over.
Dit is onjuist. Heel jammer maar helaas. Ziggo heeft afgelopen juni aangekondigd niet naar DOCSIS 3.1 of 4.0 over te gaan voor het grootste gedeelte van Nederland, maar glasvezel aan te gaan leggen ;).
Wat je zegt klopt niet. Uitrol van Docsis 3.1 is in volle gang en wordt dit jaar in het hele gebied beschikbaar. Begin deze week is er weer een plaats bijgekomen:

https://www.vodafoneziggo...d-ziggo-gigabit-internet/

Ziggo legt op dit moment alleen glasvezel aan voor nieuwe aanlsuitingen en waar dit economisch voordeliger is. Er zijn nog genoeg nieuwbouwprojecten waar gewoon een Coax-aansluiting wordt gemaakt.
En dan geef je op mijn reacties aan dat het onzin is ‘gap’. Zelfs waar Ziggo volledig glasvezel aanlegt heeft het apparatuur in de meterkast hangen die het omzet naar coax en daarbij gebruik maakt van Docsis 3.1. Die ze overigens al bijna 2 jaar lang aan het uitrollen zijn.

Hoe kom jij aan deze informatie?

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 20:49]

Is natuurlijk ook wel appels met peren vergelijken.

Maar waar heb je dat voor 29?
Ziggo start (75/10) is al 42,50.

100/100 glas is 35 euro (t-mobile thuis). Dat is dan een betere vergelijking.
Hier in Fokkesteeg is er nog steeds geen glasvezel. Jammer en gek, want ze wel de wijk helemaal opnieuw aan het ophogen en bestraten. Hadden ze meteen glasvezel erin kunnen leggen (2 vliegen in 1 klap).
Da's echt té handig, zo werkt dat dus (helaas) niet.. al is het maar omdat je dan niet jaren lang die billboards ziet met 'wij leggen hier glasvezel aan'..
En kpn kennende zal dat ook nog wel ff duren...

Tenzij ze het licht zien en bij de nieuwe flat hier in de straat wel glas gaan aanleggen..

Gelukkig zijn de nieuwe modems van Ziggo wel goed en stabiel (nee, niet die ConnectBox troep, maar de Ubee ZG1318 met Broadcom chips wel)

[Reactie gewijzigd door fordrwd4ever op 22 juli 2024 20:49]

Krijg je wel een veel betere verbinding voor terug anders. Kabel en glas is niet met elkaar te vergelijken. Glas vliegt itt kabel in dagelijks gebruik. Dit merk je pas als je op glas zit.
Ik zit hier in Lombok al meer dan 10 jaar op glasvezel van LomboXnet. Kost nog steeds € 20 per maand, maar de snelheid wordt wel ieder jaar hoger; inmiddels 65 Mbit/s download en upload.
Geen Overvecht in de planning dus, raar. Dan blijf ik maar op DSL zitten, dat voldoet nog prima.
Dat staat er toch niet?
"KPN NetwerkNL wil de komende jaren alle Utrechtse adressen voorzien van glasvezel. "

"Tot en met 2023 wil KPN NetwerkNL zo 43.000 huishoudens op glasvezel hebben aangesloten. Daarna komt de rest van de adressen aan de beurt,...."

Alle is dus ook overvecht, maar dat kan dus eventueel na 2023 zijn.
Overvecht hier en kan gewoon glasvezel nemen, en ook van kpn(en geen nieuwbouw woning ofzo gewoon 4 hoog flat).

Maar mij krijgen ze niet als klant, mijn Ziggo doet prima in hoef geen glasvezel.

Edit:

De maximale snelheid is 1gbit/s up en down, gewoon in Overvecht bij de kpn te krijgen ;)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 20:49]

Het ligt er ook 2 straten verder, de meeste flats zijn volgens mij voorzien. Maar in onze laagbouw wijk kan het dus niet gek genoeg.
Dat zijn opkomende buurten en verwachten ze flink te kunnen verdienen. Zelf ook in Overvecht gewoond. Zelf zou ik niet willen dat kpn de boel aanlegt, kun je niet voor providers met lage prijzen gaan helaas. Kpn heeft hier de boel ook aangelegd en alle aanbieders zijn ongeveer even duur.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 20:49]

Ik heb laatst Ziggo aangevraagd. Wat blijkt? Ziggo noemt hun eigen netwerk nu een "glasvezel-kabel netwerk". :+

Ze voelen de hete adem in hun nek blijkbaar als ze zulke leugens marketing gebruiken.
Da's dus "glasvezel-coax" en dat is een stuk duidelijker en mnder misleidend.
Het zal vast een technische term zijn. De Reclame Code Comissie vindt het echter ook niet kunnen en heeft Ziggo vroeger al op de vinger getikt: https://www.reclamecode.n...svezel/2013-00955/131185/

Ziggo lapt dit aan hun laars omdat ze dondersgoed weten dat ze hiermee zand in de ogen van consumenten strooien.
Volgens mij staat in de uitspraak dat de klachten van (in dit geval) Reggefiber tegen Ziggo door de Reclame Code Commissie worden afgewezen (grief 1, grief 2). Dat zou dan betekenen at Ziggo die termen gewoon mocht blijven gebruiken. Heb ik dat verkeerd begrepen?

edit: typo
edit 2: Ik had verder door moeten lezen; het betrof hier een appel tegen een eerdere uitspraak; de eerste uitspraak stelde Ziggo in het gelijk, het appel stelde Reggefiber in het gelijk:
Het College acht de bestreden uitingen ook in zoverre in strijd met artikel 13 aanhef en onder a NRC en beveelt Ziggo aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

[Reactie gewijzigd door staaldui op 22 juli 2024 20:49]

Ziggo is op zich ook glasvezel netwerk ondertussen, alleen het laatste stukje van jou huis na het kastje buiten is kabel.

Dus de benaming klopt wel 😋
Dat laatste stukje is een beetje waar het om gaat niet? Anders kan ik ook roepen dat ik aan de snelweg woon.
Als jij twee minuten naast de snelweg woont dan kan je dat gerust zeggen
Bij ons in de wijk staan de verdeelkastjes in ongeveer iedere straat
Dus heb je maar iets van 100m coax vs tientallen kilometers aan glasvezel
En tegenwoordig kan coax ook enorme snelheden aan
Dus ik snap de term wel

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 22 juli 2024 20:49]

Die verdeelkasten worden allemaal over COAX aangestuurd vanuit de wijkcentrales. Pas vanuit daar gaat jouw data over fiber de wijk uit.
Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel.
Volgens Ziggo ligt de glasvezel toch echt tot aan de straatkast
Nope, niet de straatkast maar wijkcentrale
https://www.ziggo.nl/internet/glasvezel
Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je huis, gebruiken we coaxkabel.
Bij die link staat letterlijk dit:
GigaNet bestaat uit ons glasvezel-kabelnetwerk en SmartWifi. Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel. Glasvezel is ideaal voor het afleggen van grote afstanden en het tegelijkertijd versturen van veel data. Van de straatkast tot je huis kiezen we voor kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die op dit moment al naar de meeste huizen in Nederland ligt.
Dit is toch zeker niet altijd zo, het kastje staat letterlijk bij mij voor de deur, en ik heb er samen met de ziggo monteur ingekeken en er ging toch echt een glasvezelkabel in.. en een Coax uit naar mijn huis toe. En slechts 12 huishoudens die dat kastje deelden..

Zonde dat ik niet even glasvezel bij mocht prikken natuurlijk.. het gaat immers maar om 15 meter.. maarja..
Je loopt een beetje achter denk ik, remote PHY loopt al tot de straatkast tegenwoordig.
Maar dit volgens mij nog niet gebruikelijk, Utrecht is bijvoorbeeld volledig over op GigaNet, toch kreeg ik laatst bij een SOP aansluiting(appartementencomplex) midden in de stad gewoon nog een C3 coax ingevoerd met daarop een standaard straat verdeler. Wel eentje die geschikt is tot 10gbps maar toch een eindigende techniek. er werd over een traject van ruim 700 meter gegraven dus dat leverde wel enige verbazing op.
Vanochtend las ik ook een nieuwsbericht met het volgende statement "Wij zijn van mening dat de term glasvezel-kabelnetwerk klopt. Het internetsignaal gaat vanaf ons datacentrum tot aan de klant voor 97 procent over glasvezel en voor 3 procent over de kabel. Technisch houdt dit in dat we in onze wijkcentra van lichtsignaal overschakelen naar elektrisch signaal. In sommige gebieden is dit zelfs tot onze groepsversterker" nu.nl vandaag. Dat roept alleen maar meer vraagtekens op, wat nu precies de strategie is.
wel eentje die geschikt is tot 10gbps maar toch een eindigende techniek.
Ik vraag me ten zeerste af of dat klopt. Ziggo kan geen DS 3.1 leveren zonder R-PHY, dus je bent gebonden aan de praktijklimiet van DS 3.0 en dat is 1 Gbps. Dat betekent dus dat of de verdeler die je noemt toch stiekem op glas wordt aangevoerd (wellicht zelfde kleur mantel die verwarring zaait) of het is gewoon een klassieke RF verdeler en men wacht nog op de R-PHY infra totdat men dat laatste stuk ook gaat vervangen.
Technisch houdt dit in dat we in onze wijkcentra van lichtsignaal overschakelen naar elektrisch signaal. In sommige gebieden is dit zelfs tot onze groepsversterker"
Ja dat is een beetje de hint natuurlijk, FTTPoP ('wijkcentrale') is sowieso mogelijk niks bijzonders aan, men wil uiteindelijk overal naar FTTC (Curb = straatverdeler bij coax) en dat is R-PHY, maar dat is nog in een overgangsperiode omdat de hogere laag (CMTS) daar ook geschikt voor moet zijn. En gezien de kosten ga men toevallig recentere exemplaren daarvan (= nog niet EOL/afgeschreven apparatuur) nog niet gelijk vervangen natuurlijk, waar ik jouw voorbeeld ook onder schaar (tenzij het stiekem wel een glasverdeler was).
Ik heb me juist laten vertellen dat ziggo een techniek toepast om nog een generatie (DS 3.1) volledig(wijk tot huis) over coax te kunnen faciliteren. Dat zal in praktijk dan zoiets zijn https://emea2.technetix.com/en/virtual-segmentation Het is jammer dat ziggo hier geen whitepapers over online zet, andere providers van liberty global doen dit wel.

Er staat nog een netwerk monteur op de planning ik sta klaar met een vragenvuur om te achterhalen wat er is opgehangen.
Theoretisch kan coax vrij rap (Docsis 4 zelfs tot 10gbit down/6 gbit up). Het is jammer dat Ziggo alleen de down kan verhogen en de up blijft cappen. Dus leuk op papier, maar praktisch is het niet als je een groot document wilt uploaden.
Waar kan ik "glasvezel Wi-Fi" krijgen?
Op een conferentie voor acheologen zitten een Duitse, een Nederlandse en een Belgische archeoloog samen om een tafeltje in de pauze.

Zegt de Duitse archeoloog: wij hebben hier diep gegraven, en in de lagen bij de middeleeuwen kwamen wij stukjes koper tegen. Er is slechts 'e'en conclusie mogelijk: in de middeleeuwen hadden wij al internet!

Zegt de Nederlandse Duitse archeoloog: wij hebben hier dieper gegraven, en in de lagen bij de Romeinse tijd kwamen wij stukjes glas tegen. Er is slechts 'e'en conclusie mogelijk: in de Romeinse tijd hadden wij al internet over glasvezel!

Zegt de Belgische archeoloog: wij hebben hier nog veel dieper gegraven, maar hoe diep we ook groeven, tot in de Oudheid toe, we vonden helemaal niks! Er is slechts 'e'en conclusie mogelijk: in de Oudheid hadden wij al WiFi!

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 juli 2024 20:49]

maar klopt dat wel? wij hebben Ziggo, en het is geen ip tv. Dat is ook de reden dat ik geen glasvezel wil, ik wil geen IP TV. Daarnaast werkt Ziggo prima, dus ik laat het lekker zo.
Ziggo heeft een groot kabelnetwerk en een (nog) klein glasvezelnetwerk. Het hangt dus van het adres af of je als je ‘Ziggo’ hebt je daadwerkelijk glas of kabel hebt.
Hmm oke. Zal eens zoeken of ik t kan vinden. Ik vermoed kabel gezien wat ik net noem én omdat er pas sinds kort glas is gelegd in de buurt door (voor mij) onbekende partijen.
Waarbij glasvezel van Ziggo in dat geval betekent dat in je huis glasvezel naar coax geconverteerd wordt om er vervolgens eurodocsis overheen te laten lopen.
Die "methode" zag ik enkele jaren geleden in Portugal ook al.

Nos Fibra (product van de grootste kabelprovider) is een 'fhc' op de meeste plaatsen (fiber hybrid cable) ipv ftth, m.a.w. gewoon docsis en koperkabeltje tot aan de fiber van de wijkcentrale.
Naam kwam er pas toen de lokale adsl competitie (meo en vodafone) er met (echte) fiber begonnen.
Hahahahaha, T-mobile is al bezig in Utrecht, Vleuten en De Meern. Vandaag waren zij voor mij deur aan het graven. Dus nu wordt KPN wakker en wil snel bepaalde wijken in Utrecht bekabelen.
Concurrentie is goed!
In dit geval zonde van het geld.
Als de vezel nu gewoon wordt aangelegd door een onafhankelijke partij (zoals TeNNet), dan zou de prijs voor een verbinding waarschijnlijk tientjes goedkoper zijn.
Misschien wel, maar die doen het niet, dus je moet het doen met wat er wel komt.
@Bushwacker De ervaring leert dat die onafhankelijke partij dan opeens monopolist is en toch opeens de prijzen verhoogt.
Tennet is dan ook niet onafhankelijk "De Nederlandse Staat (vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën) is 100% aandeelhouder van TenneT in Nederland."
Ik vind dat heen slechte keuze, maar erg onafhankelijk is het niet.
Dat is toch geweldig? Dit is wat Nederland nodig had. Meerdere fysieke kabelaars die elkaar opjagen. Eerst was het heel gefragmenteerd en vooral Reggefiber (wat nu dus KPN NetwerkNL is) en Tweak op een paar plaatjes.

Nu zijn ze wakker en zien ze dat afwachten tot verliezen kan leiden en we hebben vooruitgang. Goed om te zien.
@Hann1BaL Volgens mij de enige optie om op termijn daadwerkelijke keuze te krijgen en concurrentie goed aan te jagen.
Precies, kom maar op! Mijn wijk wordt ook door T-Mobile verglasd, maar geen probleem als KPN ook een kabeltje in wil prikken. Houden ze elkaar lekker scherp.

(Ik ga er maar even vanuit dat KPN ook bij mij gaat langskomen als ze voornemens zijn _heel_ Utrecht van glas te voorzien en Noordoost specifiek genoemd wordt.)
Was dat op hun eigen netwerk of via KPN? Want dat maakt ook nogal uit.
Ik denk via eigen netwerk van tmobile zover ik weet, nu zeg ik niet kpn heilig maar volgens mij werkt hun glasvezel beter over het algemeen.
Hmm noordwest zie ik nergens staan, of mis ik wat
Ja, je mist wat heel Utrecht zal aangesloten worden, alleen de wijken tot 2023 worden specifiek genoemd, de rest volgt later.
Mede Noordwestenaar hier. Gelukkig ga ik verhuizen naar waar reeds glas is.
dus weer 2 jaar verder voordat er misschien een plan kom voor mijn adres, ben benieuwd of ik voor 2050 fiber heb op dit adres, wanneer iedereen gelukkig een lijn van 100gbit heb en ik nog op adsl zit met 100kbps, even serieus kpn, mja moet ik maar verhuizen tog? omdat ik te goed woon hier moet ik speciaal verhuizren

[Reactie gewijzigd door KuroHana op 22 juli 2024 20:49]

Hier een tevreden tmobile gebruiker , dus het kan wel 😁
(momenteel alleen nog een 1GB internet aansluiting, geen TV en Tel. aansluiting en ik ben positief hierover, wel eigen (Fritzbox) router in gebruik.)
Was eerst xms, werd toen telfort, toen kpn zou worden kwam tmobile ook, geen spijt / problemen gehad.

[Reactie gewijzigd door Itsme123 op 22 juli 2024 20:49]

1 GB?
Da's snel op als je netflix etc gebruikt.
Ik vermoed dat die doelt op 1 Gbit glasvezel.
Eindelijk, mijn wijk staat ook in de lijst. Heb ik net afscheid genomen van XS4All, biedt KPN eindelijk een redelijk alternatief.

Nou ja, voor nu tolereer ik Ziggo dan maar. Met de vrije modemkeuze bevalt het me goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.